Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1991: Πέθανε ο Αλέκος Σακελλάριος Πολυγραφότατος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας,  σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, ευθυμογράφος,ηθοποιός, δημοσιογράφος, και παρουσιαστής στην τηλεόραση. Έγραψε πάνω από 180 θεατρικά έργα μερικά από τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, αλλά και 47 σενάρια για ταινίες, μόνος του είτε με την συνεργασία του Χρήστου Γιαννακόπουλου. «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Η θεία από το Σικάγο», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Δελησταύρου και υιός», «Δεσποινίς ετών 39», «Τα κίτρινα γάντια», «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Η σοφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το δόλωμα». Έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Παλιά γειτονιά», «Πες μου μια λέξη», «Ο τραμπαρίφας», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Τράβα μπρος», «Υπομονή» κ ά. Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του ως ηθοποιού στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», όπου υποδύθηκε τον εκπρόσωπο του συνδικάτου, «Η θεία μου η χίπισσα», σαν χίπις και τέλος σαν αφηγητής στον «Παλιό εκείνο τον καιρό». Στην τηλεόραση έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε τις εκπομπές «Η παλιά επιθεώρηση», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα».

1982: Πέθανε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν Γνώρισε επιτυχία εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπου τιμήθηκε το 1945 και με Όσκαρ για την ταινία «Εφιάλτης». Ταινίες της: «Καζαμπλάνκα», «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Για ποιον κτυπά η καμπάνα», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Το αγκάθι», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά.

1944: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Αττίκ,  μουσουργός και ερμηνευτής
Ο Κλέωνας Τριανταφυλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι ο δημιουργός της «Μάνδρας», όπου συμμετείχαν τραγουδιστές, ηθοποιοί, μίμοι (Δανάη, Μ. Ζαχά, Ντιριντάουα, Κ. Μέντρη, Ζαζάς, Κ. Μπέζος)  Τραγούδια του: «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά, «Ζητάτε να σας πω», «Μαραμένα τα γιούλια» κ ά

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα

Ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω). Η ναυμαχία αυτή είναι η μεγαλύτερη της επανάστασης του ’21 και η σημασία της νίκης σημαντικότατη, καθώς έσωσε την Σάμο από τον τούρκικο στόλο, αλλά και κατέδειξε στους Τούρκους τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων και στην θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου