Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2005: Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και μουσουργός, του ελαφρού
Έπαιζε τρομπέτα, πιάνο, κόρνο και τρομπόνι, ενώ διατηρούσε δική του ορχήστρα. Είχε γράψει πάνω από 2500 μουσικά θέματα για θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις, παίρνοντας και τον τίτλο μάλιστα του «βασιλιά της επιθεώρησης», για κινηματογραφικές ταινίες και για τραγούδια: «Σου σφυρίζω», «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Με σένα αρχίζει η ζωή», «Βίρα τις άγκυρες», «Έχω απόψε ραντεβού», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Καλωσόρισες έρωτα», Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Mambo braziliero», «Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Με ‘σένα αρχίζει η ζωή» κ ά. Δημιούργησε τις τηλεοπτικές εκπομπές «Από τον παππού, στον εγγονό», «Μελωδίες και ρυθμοί». Έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

1987: Πέθανε ο Τζον Χιούστον, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ. Ταινίες: «Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε», «Το γεράκι της Μάλτας», «Η βασίλισσα της Αφρικής», «Μουλέν Ρουζ», «Η τιμή των Πρίτζι», «Οι αταίριαστοι», «Στη βοή της καταιγίδας», «Η ζούγκλα της ασφάλτου», «Η ύαινα», «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» κ ά

1968: Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης.
Διετέλεσε καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε ειδικά με την μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. Ασχολήθηκε ακόμα με την ζωγραφική «Από την φύση», «Βυζαντινά», ενώ συνέγραψε και κείμενα «Η λαϊκή τέχνη και εμείς», «Ιστορικές και ζωντανές μορφές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου