Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

2014: «Έφυγε» ο Λάκης Παππάς, η «φωνή των μπουάτ»
Χαρακτηρίστηκε ακόμα ως η αισθαντική φωνή του νέου κύματος, ερμηνεύοντας τραγούδια όπως: «Ήταν καμάρι της αυγής», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη», «Πάει και αυτή η Κυριακή», «Μανούλα μου», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Έλα μαζί», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Μια Παναγιά», «Ο κυρ Μιχάλης», «Ο σιδεράς» κ ά.

2012: «Έφυγε» ο ηθοποιός Σοφοκλής Πέππας
Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ,  «Οι Πέρσες» του Αισχύλου, σε κινηματογραφικές ταινίες με γνωστότερη «Η σκόνη που πέφτει», σε πολλές τηλεοπτικές σειρές «Λούνα Παρκ», «Λωξάντρα», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Άφρικα», ενώ τέλος δάνεισε την φωνή του, σε πολλές μεταγλωττίσεις, με χαρακτηριστικότερη  τον «Μπαμπαστρούμφ» από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια».

2007: Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού 
Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά, «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», «Με πικραμένη την καρδιά», «Σαν την καλαμιά», «Δεν έχω βγάλει το σχολείο», «Θα κλάψω σήμερα», «Ξύπνα καημένε Περικλή», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη»

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθώνιου δρόμου
Ήταν αγρότης και νερουλάς από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο, καταφέρνοντας να επικρατήσει των αντιπάλων του. Χαρακτηριστική έμεινε και η φράση «Έγινε Λούης» για κάποιον που τρέχει γρήγορα.

1917: Πέθανε ο Σπυρίδων –Φιλίσκος Σαμάρας, συνθέτης, κορυφαίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής σχολής. Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική  δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα «Φλώρα Μιράμπιλις», «Μετζέ», «Λιονέλλα», «Η μάρτυς», «Ιστορία Έρωτος», «Η δαμασθείσα μαινάς»,  «Δεσποινίς Μπελ Ιλ», «Ρέα». Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε ακόμα σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων το 1896 στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου