Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

1821: Έναρξη της ελληνικής επανάστασης
Παραδοσιακά θεωρούμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνικής εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής έγινε το 1838.  

1833: Πέθανε ο Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός, φιλόλογος, γλωσσολόγος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. Το συγγραφικό του έργα είναι τεράστιο. Έγραφε στην καθαρεύουσα χρησιμοποιώντας όμως και στοιχεία της δημοτικής, πιστεύοντας ότι η γραπτή γλώσσα πρέπει να ακολουθεί την γλώσσα του λαού.  Έργα του: «Ελληνική βιβλιοθήκη», «Αδελφική διδασκαλία», ‘Άσμα πολεμιστήριον», «Τι πρέπει να κάμωσιν οι Γραικοί κατά τας παρούσας περιστάσεις». Το έργο του συγκεντρώθηκε σε 66 τόμους που περιλαμβάνουν ακόμα μεταφράσεις, σχόλια και επιστολές.

1884: Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

1896: Αρχίζουν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

1932: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου στρατιώτη στην Αθήνα

1954: Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση (12 ιντσών)

1918: Πέθανε ο Κλώντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος μουσουργός
Θεωρείτε από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες των νεότερων χρόνων. Εισήγαγε τον συμβολισμό στην μουσική και δημιούργησε νέα τεχνοτροπία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Πελλέας και Μελισσάνθη», «Ο άσωτος υιός», «Τριστάνος», «Οι εικόνες»,  «Ραψωδίες», «Η θάλασσα», «Τα νυχτερινά»

2006: Πέθανε ο Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς, λογοτέχνης. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα, «Στη βοσκή», «Ο ταξιδιώτης», «Οι αγελάδες», Το βάραθρο»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου