Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Λαδόψωμο

Σπιτικό μυρωδάτο ψωμάκι…

Υλικά
400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης, 100 γρ αλεύρι σκληρό,1 ½ κούπα χλιαρό νερό, 1 κ γ ζάχαρη, 1 κ γ μέλι, 1 κ γ μαγιά σε σκόνη, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κ γ αλάτι, ½  κ γ πιπέρι, λαδόκολλα.
Εκτέλεση
Βάζετε σε λεκάνη το μαύρο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά. Τα ανακατεύετε, προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε σε μια ζύμη λεία και ελαστική. Την πλάθετε σε μπάλα, την σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε για 40-50΄. Ξαναζυμώνετε να φύγει ο αέρας. Προσθέτετε το ½ λάδι, το πιπέρι, το ½ από το σκληρό αλεύρι και ζυμώνετε να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζετε το ζύμωμα, ενώ ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθετε σε καρβέλι ή φρατζόλα και τα τοποθετείτε αραιά, σε ταψάκι που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον για 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.    ]
Ψήσιμο
Τρυπάτε με ένα καλαμάκι σε 2-3 σημεία και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Βάζετε γάντια για να μην καείτε και με μια σπάτουλα βγάζετε το ψωμί από το ταψί και το τοποθετείτε πάνω στην σχάρα του φούρνου. Ψήνετε ακόμα 10-12 λεπτά. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμο πρέπει όταν χτυπάτε το ψωμί να ακούγεται σαν κούφιο. Αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω στην σχάρα πριν το κόψετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου