Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2017 «Έφυγε» ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής
Μεσουράνησε την δεκαετία 60-70 με τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία «Γοργόνα», «Παποράκι του Μπουρνόβα», «Δελφίνι δελφινάκι», «Τζαμάϊκα», «Το παλιό ρολόϊ», «Το λεβεντόπαιδο», «Παραμυθάκι μου», «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω» κ ά. 

1953: Πέθανε ο Κώστας Ουράνης, λογοτέχνης
Ο Κωνσταντίνος Νέαρχος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, δημοσίευσε αφηγήματα, χρονογραφήματα, συνεντεύξεις, κριτικά δοκίμια, ταξιδιωτικές εντυπώσεις των διαφόρων τόπων που επισκέφτηκε, μελέτες, ενώ τέλος εξέδωσε και ποιητικές συλλογές. Αξιόλογο υπήρξε επίσης το μεταφραστικό του έργο. Σ’ όλα του τα έργα έμμετρα και πεζά, είναι διάχυτος ο λυρισμός, η νοσταλγική διάθεση και κάποτε η μελαγχολία: Έργα του: «Spleen», «Μορφές και τοπία στην Ισπανία», «Νοσταλγίες»,  «Σινά το Θεοβάδιστον Όρος», «Γλαυκοί δρόμοι», «Ταξίδια στην Ελλάδα», «Ιταλία», «Δικοί μας και ξένοι», «Αποδημίες»,  «Από τον Ατλαντικό στην Μαύρη Θάλασσα» «Στιγμιότυπα» κ ά Ήταν σύζυγος της συγγραφέως και κριτικού Ελένης Νεγρεπόντη, γνωστής ως Άλκης Θρύλος

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού μας  θεάτρου. Θεατρικές παραστάσεις «Οιδίπους Τύραννος», «Κουρέας της Σεβίλλης», «Κατά φαντασίαν ασθενής», «Βασιλιάς Λήρ, κινηματογραφικές ταινίες «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών». Διετέλεσε ακόμα καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου