Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

1990: Πέθανε στα 85 της χρόνια η Σουηδή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο
Η αινιγματική της φυσιογνωμία, αλλά και ερμηνευτική της δεινότητα, συνέβαλε στην ανάδειξη ως μια από τις γνωστότερες ηθοποιός του κόσμου, με ταινίες όπως : «Άννα Κρίστι», «Μάτα Χάρι», «Ρομάντζο», «Βασίλισσα Χριστίνα», «Άννα Καρένινα» κ ά.

1980: Πέθανε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και  συγγραφέας
Θεωρείται ο γνωστότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει. Έργα του: «Ναυτία», «Οι μύγες», «Ο τοίχος», «Το είναι και το μηδέν», «Οι δρόμοι της ελευθερίας», «Οι λέξεις», «Η αναστολή» κ ά  Σύντροφός του ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

1912: Βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο το πολυτελές υπερωκεάνιο Τιτανικός παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο περισσότερους από 1500 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 Έλληνες. Το γεγονός συνέβαλε στην συγγραφή βιβλίων και δημιουργίας ταινιών

1896: Πέθανε ο Γεώργιος Βιζυηνός, πεζογράφος, ποιητής και λόγιος
Ο Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης, όπως είναι το πραγματικό όνομά του θεωρείται ο πρόδρομος του νεοελληνικού διηγήματος. Παρόλο που έγραφε στην καθαρεύουσα, τα διηγήματά του διακρίνονται για την ζωντάνια στην αφήγηση και την βαθιά ψυχολογία των ηρώων του. Τα πιο χαρακτηριστικά διηγήματά του είναι: «Ποιος είναι ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής μου ταξίδι», «Μοσκώβ Σελίμ», «Το αμάρτημα της μητρός μου». Ποιητικά έργα: «Βοσπορίδες Αύραι», «Ατθίδες Αύραι», «Κόρδος», «Παιδικά τραγούδια», ενώ έγραψε ακόμα και αξιόλογες μελέτες, όπως «Η φιλοσοφία παρά Πλωτίνο», «Ψυχολογία, λογική», ένα δοκίμιο για τον Ίψεν, άρθρα κ ά Προσεβλήθη από φρενίρη νόσο και κλείστηκε στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο για τέσσερα χρόνια, όπου και πέθανε.

1452: Γεννήθηκε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Ιταλός, ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας της Αναγέννησης. Έργα του: «Μόνα Λίζα» (Τζοκόντα), «Μυστικός Δείπνος», «Ο Ιωάννης ο βαπτιστής», «Η Παναγία με την Αγία Άννα» κ ά. Αφιερωμένη στην μνήμη του η σημερινή μέρα, χαρακτηριζόμενη ως Ημέρα τέχνης.

1415: Πέθανε ο Μανουήλ Χρυσολωράς, διπλωμάτης, λόγιος και φιλόσοφος του Βυζαντίου, εισηγητής της ελληνικής παιδείας στην Δύση. Έργα του: «Σύγκρισις παλαιάς και νέας Ρώμης», «Ερωτήματα» και μεταφράσεις στα λατινικά έργων, «Οδύσσεια», «Πολιτεία» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου