Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

2019: «Έφυγε» ο Φάνης  (Θεοφάνης) Κακριδής καθηγητής κλασσικής φιλολογίας
Ήταν υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, της Πάτρας και τελικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι το 2000. Στο συγγραφικό του έργο ασχολήθηκε με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων ξένων πανεπιστημιακών που αναφέρονται σ' αυτή. Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Μετέφρασε ξένα βιβλία, συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια και τέλος αρθρογραφούσε σε εφημερίδες.

2017: «Έφυγε» η Κέλλυ Σακάκου, δημοσιογράφος, που συμμετείχε από τις δεκαετίες ’70-’80 σε πολλές εκπομπές της κρατικής και της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιόφωνου

2011: Στα 63 της χρόνια έφυγε η ηθοποιός Μαίρη Φαρμάκη
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες «Η ταξιτζού», «Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες», «Αγάπησα μια πολυθρόνα», «Το φρούριο των αθανάτων», «Η κρεβατομουρμούρα», «Ο τρελοπενηντάρης», «Ο Μανωλιός ξαναχτυπά», «Η Αλίκη δικτάτωρ» και σε σήριαλ για την τηλεόραση «Γειτονιά»

1989: Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Φιλιππίδης
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ενώ διετέλεσε και καθηγητής σε δραματική σχολή. Έπαιξε σε κινηματογραφικές ταινίες «Γκαρσονιέρα για δέκα», «Εκείνο το καλοκαίρι», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Λούφα και παραλλαγή», σε τηλεοπτικές σειρές «Γιάννης και Μαρία», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Η γειτονιά μας», «μεθυσμένη πολιτεία», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Αυλές και ρετιρέ», «Ο συμβολαιογράφος» κ ά

1977: Κατάσχονται στον Ισθμό της Κορίνθου, 11 τόνοι χασίς, κρυμμένοι μέσα σε κεντήματα. Το γεγονός εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη που γράφει το τραγούδι:«Το βαπόρι απ’ την Περσία /πιάστηκε στην Κορινθία/ τόνοι έντεκα γεμάτο με χασίσι μυρωδάτο/.Τώρα κλαίνε όλα τα’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια…»

1943: Πέθανε ο Nikola Tesla, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. 

1855: Πέθανε ο Νεόφυτος Βάμβας, επιφανής κληρικός και δάσκαλος του Γένους Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο: «Συντακτική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας», «Ρητορική», «Εγχειρίδιον ηθικής», «Στοιχεία φιλοσοφικής ηθικής» κ ά

1642: Πέθανε ο Ιταλός αστρονόμος  Γαλιλαίο Γαλιλέϊ Ανακάλυψε τον φυσικό νόμο των ταλαντώσεων, κατασκεύασε το πρώτο τηλεσκόπιο, με το οποίο έκανε σπουδαίες αστρονομικές παρατηρήσεις, όπως τις ηλιακές κηλίδες, τις φάσεις της Αφροδίτης, τους δορυφόρους του Δία, ενώ έβαλε τις βάσεις της δυναμικής, ανέπτυξε την θεωρεία για την ταχύτητα του φωτός κλπ. 

1323: Πέθανε ο Μάρκο Πόλο  Ιταλός θαλασσοπόρος και εξερευνητής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου