Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

2007: Πέθανε ο Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός Κάρλο Πόντι Ήταν σύζυγος της Ιταλίδας ηθοποιού Σοφίας Λόρεν Ταινίες: «Δόκτορ Ζιβάγκο», «Το ηλιοτρόπιο», «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (Γάμος αλά ιταλικά), «La stranta»

1991: Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ
Από τους πιο σημαντικούς θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου στο οποίο πρόσφερε, τόσο με την ηθοποιία και την σκηνοθεσία,  όσο και με την διδακτική, την συγγραφή και την μετάφραση έργων. Μερικές από τις παραστάσεις του: «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Ορέστεια», «Άννα των χιλίων ημερών», «Λυσσασμένη γάτα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Μάκβεθ», «Εκάβη», «Αντιγόνη» κ ά. Συμμετείχε επίσης σε ταινίες «Η βίλα με τα νούφαρα», «Μαρίνα», «Η δίκη των δικαστών», «Είμαι αθώος», «Το δρομάκι του Παράδεισου», κ ά. Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη.

1971: Πέθανε στην Λοζάνη της Ελβετίας,  η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, Γαμπριέλ Σανέλ, γνωστότερη ως Κοκό Σανέλ,  ιδρύτρια τον ομώνυμο οίκο μόδας  στο Παρίσι. Δημιούργησε το μικρό μαύρο φόρεμα, την ζώνη-αλυσίδα, το άρωμα Νο 5, το total look

. 1825: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης
Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Λεοντίδης. Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα και με την διαθήκη του, άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. (Βαρβάκειος αγορά, Βαρβάκειος σχολή)   

49 π Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει  τον ποταμό Ρουβικώνα, όπου λέει και την περίφημη φράση “Alea jacta est”  (Ο κύβος ερρίφθει)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου