Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

1979: Πέθανε ο Γιάννης Μαρής, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας
Ο Γιάννης Τσιριμώκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Το μυστικό του άσπρου βάλτου», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Μπούμερανγκ», «Ταξίδι χωρίς γυρισμό», «Το καλοκαίρι του φόβου», «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Μια γυναίκα από το παρελθόν», «Υπόθεση εκβιασμού» κ ά 

1984: Πέθανε ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σε δευτερεύοντες συνήθως ρόλους. «Η κυρά μας η μαμή», «Χριστίνα», «Πεζοδρόμιο», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Τέντυ μπόι αγάπη  μου», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Υπάρχει και φιλότιμο» και σε τηλεοπτικά σήριαλ «Μεθοριακός σταθμός»

565: Πέθανε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, που βασίλευσε από το 527 έως το 565 σημειώνοντας πολεμικές επιτυχίες, κατέστειλε την Στάση του Νίκα, αναδιοργάνωσε το κράτος, εξυγίανε την κρατική διοίκηση, κωδικοποίησε τους νόμους, δημιούργησε κοινωφελή ιδρύματα και ξαναέκτισε την Αγία Σοφία.   

1868: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι
Έγραψε όπερες με πιο γνωστές  «Σταχτοπούτα», «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Γουλιέλμος Τέλλος», Κυρά της λίμνης» κ ά. 

1891: Γεννήθηκε ο Φρέντερικ Γκραντ Μπάντινγκ, Καναδός γιατρός, εφευρέτης και πατέρας της ινσουλίνης. Το 1923 τιμήθηκε με το Νόμπελ. Η σημερινή μέρα προς τιμήν του είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον Διαβήτη.

1946: Πέθανε ο Ισπανός μουσουργός Μανουέλ Ντε Φάλια «Ο μάγος έρωτας», «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» κ ά

1974: Πέθανε ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης«Κλέφτης ποδηλάτων», «Θαύμα στο Μιλάνο», «Γάμος αλα Ιταλικά» (Φιλουμένα Μαρτουράνο), «Λούστρος παπουτσιών», «Ότι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι» κ ά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου