Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το καλάθι του Σεπτεμβρίου

Γεμάτο το καλάθι του μήνα από φρούτα, ζαρζαβατικά, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, τυριά και πολλά ψάρια .

- Το σήμα κατατεθέν του Σεπτεμβρίου στα φρούτα είναι τα σταφύλια, άσπρα, κόκκινα, με ή χωρίς κουκούτσια, για φαγητό ή για μούστο. Από φρούτα έχουμε ακόμα σύκα, φραγκόσυκα, καρπούζια, πεπόνια, βανίλιες (δαμάσκηνα), ροδάκινα, γιαρμάδες, νεκταρίνια, αχλάδια, ακτινίδια, βύσσινα, μπανάνες, μούρα, γκρέιπ-φρούτ.
- Από λαχανικά και χόρτα βρίσκουμε πιπεριές (πράσινες, κίτρινες, κόκκινες, Φλωρίνης, μικρές γλυκές ή καυτερές) ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φασολάκια, αμπελοφάσουλα, χάνδρες, ακόμα βλίτα, ραδίκια (ιταλικά και ήμερα), αλμύρα, γλιστρίδα, κάππαρη, ενώ αρχίζουν πράσα, σπανάκι, μαρούλια και σέλινο.
 - Τα ψάρια, όπως ο τόνος, οι κολιοί, τα σκουμπριά, οι σαρδέλες, τα σαφρίδια, ο ξιφίας, και τα μελανούρια, βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή. Ακόμα έχουμε γαύρο, γόπα, μαρίδα, τσιπούρες, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες, στρείδια.
- Αρωματικά βότανα, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και μέντα.
- Από τυριά, τα ώριμα της άνοιξης, μανούρι, κρητικός ανθότυρος, αλλά και τα πικάντικα σαν το μετσοβόνε. Ακόμα τουλουμοτύρι, σφέλα, ξινομυζύθρα, στάκα.
- Αυτήν την εποχή μαζεύονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια.Τέλος ξεκινά η σοδιά από τις πατάτες και τα ξερά κρεμμύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου