Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαρμαδάκια, γιαπράκια,
φαγητό με πολλές ονομασίες και παραλλαγές,
αλλά και με μεγάλη γευστική απόλαυση.

Υλικά
300 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ζεματισμένα ή σε βάζα σε άρμη, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μάραθο, τα ¾ του λαδιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζετε μια κουταλιά γέμιση. Κλείνετε τις δυο πλευρές και τυλίγετε κυλινδρικά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στρώνετε μερικά φύλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε πάλι με φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην διαλυθούν. Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά. Ρίξτε κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Λίγο πριν το τέλος βγάζετε το πιάτο και περιχύνετε με το λεμόνι.
Σημείωση: Στην γέμιση μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή κουκουνάρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου