Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

2005: Πέθανε ο Άρθουρ Μίλερ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Υπήρξε σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, αλλά και σενάρια για τον κινηματογράφο: «Ο θάνατος του εμποράκου»,  «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Οι μάγισσες του Σάλεμ» κ ά.

1998: Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Βρασιβανόπουλος
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις «Λεωφορείο ο πόθος», «Σκάνδαλα και κομπίνες», «Η βροχή» σε κινηματογραφικές ταινίες «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Η χαρτοπαίχτρα», «Οι θαλασσιές οι χάνδρες», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Μάθε παιδί μου γράμματα», σε τηλεοπτικές σειρές «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Ο Γιούγκερμαν», «Το σόι μας», «Χωρίς φόβο και πάθος» κ ά

1975: Πέθανε ο ο λογοτέχνης και ναυτικός Νίκος Καββαδίας
«Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής/των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων, /και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές, /χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων…» Το λογοτεχνικό του έργο είναι εμπνευσμένο από τα ταξίδια του, τα λιμάνια, τις εξωτικές χώρες και την ζωή των ναυτικών. Έγραψε ποιήματα, αλλά και πεζά, «Βάρδια», «Μαραμπού», «Φάτα Μοργκάνα», «Πούσι», «Τραβέρσο», «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη». «Η πλώρη μας», «Θεσσαλονίκη», «Ένα μαχαίρι» κ ά.

1913: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, αθλητής και 4 φορές ολυμπιονίκης
Κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων υπηρέτησε την πατρίδα στην πρώτη γραμμή. Προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα και άφησε την τελευταία του πνοή μόλις στα 24 του χρόνια.

1837: Πέθανε ο Αλέξανδρος Πούσκιν, Ρώσος συγγραφέας
Έργα του: «Ο αιχμάλωτος του Καυκάσου», «Ευγένιος Ονέγκιν», «Η Ντάμα Πίκα», «Η βρύση του Μπαξέ Σαράι», «Μπορίς Γκουντούνοφ».

1755: Πέθανε ο Κάρολος Μοντεσκιέ, Γάλλος λογοτέχνης και φιλόσοφος
Θεωρείται συγγραφέας του Διαφωτισμού, καθώς με τα έργα του έθεσε τις βάσεις  της σύγχρονης πολιτικής σκέψης «Το πνεύμα των νόμων», «Δοκίμιο περί γούστου» κ ά

1634: Ο Γαλιλαίος απαρνιέται την θεωρία του, ότι η γη είναι στρογγυλή.
Κατά την διάρκεια της δίκης του ως αιρετικού και για να αποφύγει τον θάνατο στην πυρά, αναγκάστηκε να αναιρέσει και να απαρνηθεί την διδασκαλία του. Λέγεται μάλιστα πως μόλις απόφυγε το θάνατο γύρισε το κεφάλι του στην άλλη πλευρά και ψιθύρισε «κι όμως κινείται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου