Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Χάμπουργκερ

Στις 5 Ιανουαρίου του 1889 εμφανίζεται για πρώτη φορά
η λέξη χάμπουργκερ σε αμερικάνικο έντυπο περιγράφοντας το.

Η ιστορία του χάμπουργκερ ξεκίνησε από την μακρινή Μογγολία όπου οι στρατιώτες του Τζέγκινς Χαν έτρωγαν κάτι παρόμοιο ιππεύοντας. Από κει πρέπει να πέρασε στην Ρωσία και μετά στην Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία, στο λιμάνι του Αμβούργου, όπου και οφείλει το όνομά του, από το Αμβούργο (Humburger). Στην Αμερική έφτασε με τους Γερμανούς μετανάστες, στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου και θα πάρει την τελική του μορφή. Τα επόμενα χρόνια τα δυο στρογγυλά ψωμάκια με το μπιφτέκι από βοδινό κρέας με τα λαχανικά ( ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι) και τα καρυκεύματα (μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ), γίνεται η επιτομή του fast food

Burger ελληνικό
200 γρ κιμά ανάμικτο (χοιρινό, μοσχαρίσιο), 1κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 1 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 αυγό, 1 κ σ ελαιόλαδο, ρίγανη, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 4 στρογγυλά ψωμάκια, 2 ντομάτες σε ροδέλες, 1 αγγούρι σε ροδέλες,  2 λεπτά κομμάτια φέτα, 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, φύλλα μαρουλιού ή ρόκας
Βάζετε σ’ ένα μπολ τους δυο κιμάδες, προσθέτετε το αυγό, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ρίγανη, το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε 4 στρογγυλά επίπεδα μπιφτέκια. Ψήνετε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Κόβετε τα ψωμάκια στην μέση, στρώνετε στην βάση τα φύλλα του μαρουλιού ή της ρόκας, βάζετε το μπιφτέκι, την φέτα, την ντομάτα και το κρεμμύδι. Σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρετε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου