Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1928: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο ποιητής Κώστας Καριωτάκης
Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων», «Νηπενθή», «Ελεγεία και σάτιρες». Τα ποιήματά του, έχουν μια ιδιοτυπία και στην μορφή και στην γλώσσα, όπου  καθρεπτίζεται ένας βαθύτατος ανθρώπινος πόνος. Έγραψε ακόμα και πεζά «Το καύκαλο», «Ονειροπόλος»,  «Φυγή» «Ο κήπος της αχαριστίας», «Η τελευταία» κ ά, ενώ σημαντικό είναι και το μεταφραστικό του έργο.Υπηρέτησε σε υπηρεσίες του Δημοσίου και συνδέθηκε με την συνάδελφό του Μαρία Πολυδούρη. Η διάλυση του δεσμού τους, με την απόσπασή του αρχικά στην Πάτρα και μετά στην Πρέβεζα, αλλά και η μοναχικότητα της επαρχιακής ζωής επιδρούν αρνητικά επάνω του οδηγώντας τον στην μελαγχολία και τελικά στην αυτοκτονία.  

2015:«Έφυγε» ο Γιώργος Βελέντζας, ο  «αστυνομικός» του ελληνικού σινεμά Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις «Απαγωγή της Σμαράγδας», «Πλούτος», «Ένα χαμένο γράμμα», «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Ο ηλίθιος», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Βροχοποιός», σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά σε δεύτερους ρόλους συνήθως υποδυόμενος αστυνομικούς ή στρατιωτικούς. «Αγάπησα και πόνεσα», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Αλίμονο στους νέους», «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Η σοφερίνα», «Ο ουρανοκατέβατος», «Ο τσαρλατάνος», «Από πού πάνε για την χαβούζα», «Ζωή χαρισάμενη» όπου το 1993 κέρδισε και το βραβείο ερμηνείας Β΄ ρόλου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θες/νίκης, σε τηλεοπτικές σειρές άλλοτε δανείζοντας τη φωνή του σε μεταγλωττίσεις «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» και άλλοτε συμμετέχοντας ως ηθοποιός «Ο άγνωστος πόλεμος»,  «Κωνσταντίνου και Ελένης», «10η εντολή», «7 θανάσιμες πεθερές», «Πικρό χιόνι», «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», «Υποψίες» κ ά

1937: Πέθανε ο  Γουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός μηχανικός και φυσικός
Πειραματίστηκε με την πρακτική χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, καταφέρνοντας να μεταβιβάσει χωρίς τηλεγραφικά σύρματα ραδιοκύματα εφευρίσκοντας  τον ασύρματο τηλέγραφο και θέτοντας έτσι τις βάσεις για τα ραδιόφωνα, τα ραντάρ και τις λοιπές τηλεπικοινωνιακές συσκευές. Το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου