Παρασκευάζεται στις 4 Ιουνίου 1070
στις φυσικές σπηλιές
Καμπαλού,
στην περιοχή Ροκφόρ, το ομώνυμο τυρί με την μούχλα
Το ροκφόρ είναι το
υποκίτρινο τυρί με την βουτυράτη γεύση και την χαρακτηριστική πράσινη μούχλα. Το
αυθεντικό ροκφόρ, είναι τύπος γαλλικού τυριού, που παράγεται από γάλα προβάτου,
με ειδική ζύμωση. Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη κωμόπολη Roquefort
στην Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου πρωτοπαρασκευάστηκε. Η ιστορία του είναι πολύ
παλιά. Σύμφωνα μ’ ένα μύθο, ένα βοσκόπουλο ερωτευμένο με μια βοσκοπούλα,
παράτησε σε μια σπηλιά το κολατσιό του, ψωμί με κατσικίσιο τυρί και πήγε να
βρει το αντικείμενο του πόθου του. Όταν γύρισε μετά από μέρες στο τυρί είχαν
πέσει σπόρια από το ψωμί και είχε μουχλιάσει. Δεν ξέρουμε αν ανακάλυψε την
βοσκοπούλα του, ανακάλυψε όμως ένα εξαιρετικό έδεσμα. Παρόμοιου τύπου τυριά είναι
το Blue cheese και η ιταλική γκοργκοντζόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου