Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

31/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:54
Δύση ηλίου: 19:57
Σελήνη: 17 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες
36η Εβδομάδα

+ Η κατάθεση Τιμίας Ζώνης Υπεραγίας Θεοτόκου

Κατάθεση Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου

Η ανακομιδή τις Τιμίας Ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο. Μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Κων/πόλη και τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή θήκη που ονομάστηκε αγία Σωρός. Εκτός της Τιμίας Ζώνης η Σωρός περιείχε και την Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου. Μετά την άλωση της Κων/πόλεως η Τιμία Ζώνη τεμαχίστηκε και αφαρπάχτηκε. Ένα μοναδικό κομμάτι σώζεται στην Μονή Βατοπαιδίου.


Καιρός

Γενικά: Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-35, στα δυτικά από 18-35, στα κεντρικά από 16-34, στα νότια από 20-30 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 1/9
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.  

 

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο

Γυρίζοντας από τις διακοπές, γεμάτοι με αναμνήσεις και νοσταλγία για το καλοκαιράκι που έφθασε στο τέλος του και για τις δουλειές, όπως το μάζεμα των ρούχων ή το συμμάζεμα του σπιτιού, για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο και κατ’ επέκταση τον χειμώνα, ρίχνουν την διάθεση, μην πω μέχρι σε βαθμό κατάθλιψης. Κεφάλια πάνω λοιπόν και ιδέες κάτω. 
- Επιλέγουμε τις ωραιότερες φωτογραφίες του καλοκαιριού και απλά τις καρφώνουμε σ’ ένα πίνακα από φελλό που τον τοποθετούμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που μπορούμε να τον βλέπουμε συχνά, όπως το χολ. Ακόμα βάλτε αντικείμενα-σουβενίρ από τα ταξίδια του καλοκαιριού (βότσαλα, κάρτες, κλαδάκια, κουκουνάρια) και να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή γωνιά.
- Στο μπαλκόνι ή στον κήπο ανανεώστε, ή φυτέψτε καινούρια φυτά, όπως βασιλικό, που είναι στα καλύτερά του αυτή την εποχή. Αν τον βάλετε μάλιστα και στο περβάζι του παράθυρου θα εμποδίσετε τους ενοχλητικούς επισκέπτες, βλέπε κουνούπια, μύγες να μπουν στο σπίτι, που σε αντίθεση με μας, αντιπαθούν την μυρωδιά του. Στις 14 Σεπτεμβρίου κόψτε μερικά κλαδάκια και πηγαίνετε τα στην εκκλησία, καθώς είναι η ύψωση Τιμίου Σταυρού, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του φθινοπώρου. Ακόμα με τον βασιλικό μπορείτε να φτιάξετε πέστο ή να νοστιμίσετε μυρωδικά και γευστικά τα φαγητά σας.
- Στην βεράντα ή στον κήπο διοργανώστε βραδιές με φίλους με το έτερον ήμισυ, ή γιατί όχι και μόνοι, όσο ακόμα ο καιρός είναι ωραίος. Βάλτε κεράκια κατά προτίμηση αρωματικά και απολαύστε της νύχτας την σιγαλιά. Εναλλακτική, κυριακάτικο μπάρμπεκιου με κρέας ή ψάρια και την μυρωδιά του βασιλικού, να σας ταξιδεύουν στα καταγάλανα νησιά μας. Το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, τουλάχιστον στο μυαλό και την διάθεσή μας. Καλό φθινόπωρο!

Σαν Σήμερα

1788: Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί και τρέπει σε φυγή τουρκική μοίρα κοντά στην Κάρπαθο

1870: Γεννήθηκε στην Αγκόνα, η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι
Ήταν γιατρός ασχολήθηκε με την παιδαγωγική και εισήγαγε το εκπαιδευτικό σύστημα Montessori

1897: Ο Τομάς Έντισον κατοχυρώνει την εφεύρεσή του κινητοσκόπιο.
Είναι η πρώτη κινηματογραφική μηχανή προβολής.

1934: Γεννήθηκε στην Αθήνα ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, το κινηματογραφικό «Παιδί του λαού». Ταινίες του: «Ζωή γεμάτη πόνο», «Οι απόκληροι της κοινωνίας», «Καρδιά μου πάψε να πονάς», «Σκλάβοι της μοίρας», «Ξεριζωμένη γενιά» κ ά.

1949: Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Γκιρ, Αμερικανός ηθοποιός
Ταινίες: “Pretty woman”, “American gigolo”, «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν», «Σικάγο»

1997: Πέθανε (σκοτώθηκε) η πριγκίπισσα Νταϊάνα
Η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας, σκοτώνεται με τον φίλο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. 

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

30/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:53
Δύση ηλίου: 19:58
Σελήνη: 16 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 28 Ημέρες

Ημέρα Εξαφανισμένων

+ ΙΓ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Αλεξάνδρου, Παύλου, Ιωάννου πατριαρχών Κων/πόλεως
Γιορτάζουν: Αλέκα, Αλέκος, Αλεξάνδρα, Αλέξανδρος, Αλέξης

Άγιος Αλέξανδρος

Διακρίθηκε για την μόρφωση, την αρετή και την ευσέβεια του. Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που διεξήχθη στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 και καταδίκασε την αίρεση του Αρείου, ως εκπρόσωπος του πατριάρχη Κων/πόλεως Μητροφάνη, τον οποίο μάλιστα διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο μετά τον θάνατό του. Απεβίωσε ειρηνικά το 340 σε βαθιά γεράματα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου

Καιρός

Γενικά: Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-34, στα δυτικά από 18-35, στα κεντρικά από 15-34, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 31/8
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Το καλάθι του Σεπτεμβρίου

Γεμάτο το  καλάθι του μήνα από φρούτα, ζαρζαβατικά, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, τυριά και πολλά ψάρια. Το σήμα κατατεθέν του Σεπτεμβρίου στα φρούτα είναι τα σταφύλια, άσπρα, κόκκινα, με ή χωρίς κουκούτσια, για φαγητό ή για μούστο.
Από φρούτα έχουμε ακόμα σύκα, φραγκόσυκα, καρπούζια, πεπόνια, βανίλιες (δαμάσκηνα), ροδάκινα, γιαρμάδες, νεκταρίνια, αχλάδια, ακτινίδια, βύσσινα, μπανάνες, μούρα, γκρέιπ-φρούτ, λεμόνια (πράσινα ακόμα).
Από λαχανικά και χόρτα βρίσκουμε πιπεριές (πράσινες, κίτρινες, κόκκινες, μικρές γλυκές ή καυτερές),  ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια, αμπελοφάσουλα, χάνδρες, ακόμα βλίτα, ραδίκια (ιταλικά και ήμερα), αλμύρα, γλιστρίδα, κάππαρη, ενώ αρχίζουν πράσα, σπανάκι, μαρούλια και σέλινο.
 Τα ψάρια, όπως ο τόνος, οι κολιοί, τα σκουμπριά, οι σαρδέλες, τα σαφρίδια, ο ξιφίας,  και τα μελανούρια, βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή. Ακόμα έχουμε γαύρο, γόπα, μαρίδα, τσιπούρες, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες, στρείδια.
Αρωματικά βότανα, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και μέντα.
Από τυριά, τα ώριμα της άνοιξης, μανούρι, κρητικός ανθότυρος, αλλά και τα πικάντικα σαν το μετσοβόνε. Ακόμα τουλουμοτύρι, σφέλα, ξινομυζύθρα, στάκα.
Αυτήν την εποχή μαζεύονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια.
Τέλος ξεκινά η σοδιά από τις  πατάτες και τα ξερά κρεμμύδια.

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια

Φυλακίστε την γεύση και το άρωμα της ντομάτας, του πιο δημοφιλούς καλοκαιρινού λαχανικού, για να φτιάχνετε σάλτσες και κοκκινιστά όλο τον χειμώνα.
Υλικά
2 κιλά τομάτες ώριμες (προτιμήστε πομοντόρια), 2 κ γ αλάτι χοντρό, 2 κ γ ζάχαρη, σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη ξερή τριμμένη, πιπέρι ή πάπρικα, γυάλινα βάζα
Εκτέλεση
Κόβετε τις ντομάτες σε κομματάκια, τις βράζετε για ½ ώρα και τις πολτοποιείτε. Ρίχνετε το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι και την ρίγανη, ανακατεύετε  και μοιράζετε τον πολτό σε αεροστεγή βάζα. Προτιμήστε μικρά βαζάκια. Βάζετε μια σχάρα σε μια κατσαρόλα, τοποθετείτε τα βάζα κλεισμένα, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το στόμιο τους και βράζετε για ½ ώρα από τότε που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Συντηρούνται αρκετό διάστημα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο. Όταν ανοίγετε τα βάζα, αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο τον ντοματοπολτό, τον ισιώνετε και ρίχνετε από πάνω λάδι.

Σαν Σήμερα

2013 «Έφυγε» ο Μιχάλης Ασλάνης, σχεδιαστής μόδας
Ξεχώρισε για τις δημιουργίες του επηρεάζοντας την ελληνική μόδα. Πραγματοποίησε επιτυχείς επιδείξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκτός από την σχεδίαση ρούχων ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό αξεσουάρ μπάνιου, εσωρούχων, ομπρελών κ ά.

2007: Πέθανε η Μαρία Μπονέλου, ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του θεάτρου και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Η βίλα των οργίων», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα». «Η ωραία του κουρέα», «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» κ ά. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα

2006: Πέθανε ο ηθοποιός Γκλεν Φορντ
Ταινίες: «Κλεμμένη ευτυχία», «Τζίλντα», «Η μεγάλη κάψα», «Ο επισκέπτης», «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα», «Ο δαίμονας του Ρίο Γκράντε», «Τζουμπάλ» κ ά


2003: Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον, αμερικανός ηθοποιός
Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσαρλς Μπουτσίνσκιακι Έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες, συνήθως τον ρόλο του κακού, μερικές από τις οποίες έμειναν κλασσικές τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70: «Η μεγάλη απόδραση», «Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο», «Η πόλη της βίας», «Κάποτε στην Δύση», «Ευχή θανάτου» κ ά. 

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

29/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:52
Δύση ηλίου: 20:00
Πανσέληνος


+ Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, Θεοπίστης οσ., Αρκαδίου οσ.
Γιορτάζει: Αρκαδία, Αρκάδιος, Θεοπίστη

Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάστηκε Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο και δεν δίστασε να κατακρίνει τον τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα και τον περίγυρο του για την ακόλαστη ζωή τους. Εκείνος τότε τον φυλάκισε και όταν σε κάποια εκδήλωση εντυπωσιάσθηκε από τον χορό με τα επτά πέπλα της κόρης του Σαλώμης, της έταξε να εκπληρώσει ότι του ζητούσε. Η μητέρα της η Ηρωδιάς που μισούσε τον Ιωάννη, την έπεισε να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου «εν πινακίω» (μέσα σε πιάτο). Έτσι και έγινε, τον αποκεφάλισαν. Οι μαθητές του πήραν το ακέφαλο σώμα του και το έθαψαν.
Δοξασίες και Παραδόσεις
Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί σαν νηστεία, ενώ ακόμα δεν τρώμε κόκκινα τρόφιμα (ντομάτα, καρπούζι), μαύρα (σύκο, σταφύλι), καρύδια, επίσης δεν πιάνουμε μαχαίρι ή ότι κοφτερό, καθώς  παραπέμπουν σε αίμα και αποκεφαλισμό. Σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας γίνονται λιτανείες, πανηγύρια ή αγιάσματα, αλλά ανάβονται και φωτιές όπου οι πιστοί πηδάνε από πάνω σταυρωτά,  για να εξαγνίσουν τις αμαρτίες τους, αλλά και να προφυλαχθούν από κακό και αρρώστια.  

Καιρός

Γενικά: Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-34, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 17-33, στα νότια από 21-28 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 30/8
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία…


Αφιέρωμα στην πανσέληνο του Αυγούστου, με τραγούδια για το φεγγάρι
«Έχει ένα φεγγάρι απόψε…»
«Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά…»
«Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου, ασημένιο τάλιρο…»
«Φεγγάρι μου, χλωμό, φεγγάρι την αγάπη μου για πες μου που θα βρω…»
«Το φεγγάρι κάνει βόλτες, στης αγάπης μου την πόρτα..»
«Θα πιω απόψε το φεγγάρι και θα μεθύσω και θα πω…»
«Φεγγάρι μου να ψάξεις να τον βρεις...»
«…κι ήταν ένα πράσινο, πράσινο φεγγάρι, να σου μαχαιρώνει την καρδιά…»
«...Και θα ‘ναι το ωραίο πρόσωπό σου κι από το φεγγάρι πιο χλωμό…»
«Φεγγάρια χάρτινα κρεμάω στον ουρανό…»
«Το φεγγαράκι κουβεντιάζω και μου 'ρχεται να τρελαθώ…»
«Ανθρώπου μάτι μη σε δει, φεγγάρι μου να ζήσεις…»
«Έχεις μάτια το φεγγάρι κι είναι η νύχτα σπιτικό σου…»
«Αστέρι μου, φεγγάρι μου..»
« Ίσως φταίνε τα φεγγάρια που ‘μια τόσο μοναχή…»
«…Κι ήρθα πριν αλλάξει το φεγγάρι να σου φέρω ζεστασιά…»
«Το φεγγάρι αρμενίζει στων ματιών σου την πηγή…»
«Φεγγάρια δαχτυλίδια όνειρα και απάτες…»
«Δύσκολα φεγγάρια έκανα παζάρια…»
«’Έχει απόψε δυο φεγγάρια, κατακόκκινα και φλου…»
«Χίλια μέτρησα φεγγάρια την αγάπη μας να βρω…»
«…μάτια μου η Ελλάδα κοιτάει την φεγγαράδα…»
«Διώξε την λύπη παλικάρι, πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…»


1991: Πέθανε ο Αλέκος Σακελλάριος

Πολυγραφότατος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, ακόμα και παρουσιαστής στην τηλεόραση. Έγραψε πάνω από 180 θεατρικά έργα μερικά από τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, αλλά και 47 σενάρια για ταινίες, μόνος του είτε με την συνεργασία του Χρ. Γιαννακόπουλου. «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Η θεία από το Σικάγο», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Δελησταύρου και υιός», «Δεσποινίς ετών 39», «Τα κίτρινα γάντια», «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Η σοφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το δόλωμα». Έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, συνεργαζόμενος με συνθέτες όπως, Κ. Γιαννίδη, Μ. Σογιούλ, Μ. Χατζηδάκι, Στ. Ξαρχάκο. «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Παλιά γειτονιά», «Πες μου μια λέξη», «Ο τραμπαρίφας», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Τράβα μπρος», «Υπομονή» κ ά.
Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του ως ηθοποιού στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», όπου υποδύθηκε τον εκπρόσωπο του συνδικάτου, «Η θεία μου η χίπισσα», σαν χίπις και τέλος σαν αφηγητής στον «Παλιό εκείνο τον καιρό». Στην τηλεόραση έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε τις εκπομπές «Η παλιά επιθεώρηση», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα».

Σαν Σήμερα

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα
Ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ πασά, στον κόλπο του Γέροντα, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω).

1944: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Αττίκ,  μουσουργός και ερμηνευτής
Ο Κλέωνας Τριανταφυλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι ο δημιουργός της «Μάνδρας», όπου συμμετείχαν τραγουδιστές, ηθοποιοί, μίμοι (Δανάη, Μ. Ζαχά, Ντιριντάουα, Κ. Μέντρη, Ζαζάς, Κ. Μπέζος)  Τραγούδια του: «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά, «Ζητάτε να σας πω», «Μαραμένα τα γιούλια» κ ά

1982: Πέθανε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Σουηδέζα ηθοποιός
Γνώρισε επιτυχία εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπου τιμήθηκε το 1945  με Όσκαρ για την ταινία «Εφιάλτης». Ταινίες της: «Καζαμπλάνκα», «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Για ποιον κτυπά η καμπάνα», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Το αγκάθι», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά. Έφυγε την ημέρα των 67ων γενεθλίων της.  

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

28/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:51
Δύση ηλίου: 20:01
Σελήνη: 13 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 1 Ημέρα

Μωϋσέως Αιθίοπος, Δάμωνος πρεσβ., Διομήδους, Λαυρεντίου μαρτ., Εζεκίου

Όσιος Μωϋσής

Ήταν δούλος σε κάποιο άρχοντα, που αναγκάστηκε να τον διώξει λόγω του κακού και βίαιου χαρακτήρα του. Τότε και εκείνος έγινε ληστής. Όταν η εξουσία τον κυνήγησε για την εγκληματική του δράση κατέφυγε στην έρημο, όπου ζούσαν πολλοί ασκητές. Ο τρόπος ζωής τους τον επηρέασε και έγινε μοναχός, όπου κηρύττοντας το Ευαγγέλιο έκανε πολλούς χριστιανούς. 

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5, και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-33, στα δυτικά από 22-35, στα κεντρικά από 17-33, στα νότια από 22-28 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 29/8
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2005: Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και μουσουργός, του ελαφρού κυρίως τραγουδιού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στην Αυστρία και την Γερμανία. Έπαιζε τρομπέτα, πιάνο, κόρνο, κορνέτα και τρομπόνι με το οποίο  ξεκίνησε την καριέρα του σε επιθεωρήσεις το 1938. Δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε την δική του ορχήστρα, ενώ το 1948 γράφει την πρώτη μουσική για παράσταση, την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είχε γράψει πάνω από 2500 μουσικά θέματα για τραγούδια: «Σου σφυρίζω», «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Με σένα αρχίζει η ζωή», «Βίρα τις άγκυρες», «Έχω απόψε ραντεβού», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Καλωσόρισες έρωτα», Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Mambo braziliero», «Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Με ‘σένα αρχίζει η ζωή» κ ά. Μουσικές επενδύσεις σε ταινίες: «Η ωραία των Αθηνών», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Η βουλευτίνα», «Η βίλα των οργίων», «Όταν λείπει η γάτα», «Ακροπόλ». Ακόμα έγραψε μουσική για θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις, παίρνοντας και τον τίτλο μάλιστα του «βασιλιά της επιθεώρησης». Δημιούργησε τις τηλεοπτικές εκπομπές «Από τον παππού, στον εγγονό», «Μελωδίες και ρυθμοί». 

1911: Πέθανε ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ποιητής

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1826, καταγόμενος από παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιόνιο Ακαδημία, μετά τις νομικές σπουδές του στην Ιταλία. Αφοσιώθηκε όμως στην φιλολογία και την ποίηση. Υπέρμαχος της δημοτικής  γλώσσας  συνέβαλλε στην αναγέννηση των νεοελληνικών γραμμάτων.  Φυσιολάτρης και πατριδολάτρης, επηρεασμένος από την εποποιία της Κρητικής επανάστασης το 1866 και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, έγραψε το περίφημο ποίημα του «Ο Όρκος». ‘Άλλα ποιήματά του: «Αρίων», «Βασιλικός ύμνος», «Μητρική αγάπη», «Λατρεία», «Μικρά ταξίδια», «Μάνα», «Ανθόνερο», «Δέηση», «Τα κάστρα μας».
«Μάνα…Δε βρίσκεται
λέξη καμιά
να ‘χει στον ήχο της
τόση αρμονία,
σαν ποιος να σ’ άκουσε  
με στήθος κρύο,
όνομα θείο…»

Σαν Σήμερα

1749: Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη, ο συγγραφέας και ποιητής Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Έργα του «Φάουστ», «Τουρκουάτο Τάσο», «Βέρβερος», «Ναυσικά» κ ά

1828: Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Λέων Τολστόι. Έργα του:
«Ανάσταση», «Άννα Καρένινα», «Πόλεμος και ειρήνη», «Αφέντης και δούλος»

 1912: Γεννήθηκε η Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη 


1968: Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1887, με καταγωγή από την Χίο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σχέδιο και ζωγραφική στο Μόναχο και το Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε ειδικά με την μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. Ασχολήθηκε ακόμα με την ζωγραφική «Από την φύση», «Βυζαντινά», ενώ συνέγραψε και κείμενα «Η λαϊκή τέχνη και εμείς», «Ιστορικές και ζωντανές μορφές».

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

27/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:50
Δύση ηλίου: 20:03
Σελήνη: 13 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

+ Φανουρίου μεγαλ., Οσίου επ. Καρδούης, Ποιμένος οσ., Αρκαδίου βασιλιά
Γιορτάζουν: Αρκάδιος, Αρκαδία, Φάνης, Φανούρης, Φανουρία, Φανούριος 

Άγιος Φανούριος

Σε μια κατεστραμμένη εκκλησία στο νησί της Ρόδου τον 14ο αιώνα, βρέθηκε μια εικόνα που αναγράφει με ελληνικά γράμματα ότι είναι ο Άγιος Φανούριος. Η εικόνα αναπαριστά έναν νεαρό ντυμένο με ρωμαϊκή στολή και πλαισιώνεται από 12 παραστάσεις που απεικονίζουν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους Για την ζωή του αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές και έτσι όλα είναι εικασίες βάσει αυτών που απεικονίζονται στην εικόνα.
Την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, η εκκλησία μας τιμά στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί όταν θέλουν να παρακαλέσουν τον άγιο Φανούριο να τους φανερώσει απολεσθέντα αντικείμενα ή την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών, φτιάχνουν φανουρόπιτα. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα με 7 υλικά, που αφού την ευλογήσει ο ιερέας, στην λειτουργία ανήμερα στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στην βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-31, στα δυτικά από 20-34, στα κεντρικά από 17-33, στα νότια από 24-28 και στα ανατολικά από 23-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/8
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5, στα ανατολικά 6  και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.  

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Στις 27 Αυγούστου 1997 «έφυγε» μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ρεμπέτικου, του λαϊκού, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς,
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δε μας ακούς.
Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Δροσιά (Χάλια) της Χαλκίδας. Η συνεργασία της με τον Β. Τσιτσάνη που ουσιαστικά και την ανακαλύπτει την καθιερώνουν ως λαϊκή τραγουδίστρια με τραγούδια όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Απόψε κάνεις μπαμ», «Τα καβουράκια» κ ά. Συνεργάζεται ακόμα και με άλλους συνθέτες της εποχής, αλλά και μετέπειτα Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Μητσάκη, Μ. Χιώτη, Α. Χατζηχρήστο, Α. Καλδάρα, Δ. Σαββόπουλο,  Η. Ανδριόπουλο, Μιχ. Μπουρμπούλη, Δ. Μούτση «Γύρνα στην ζωή την πρώτη», «Ο ναύτης», «Το σβηστό φανάρι», «Άνοιξε-άνοιξε», «Το φράγμα», «Το βαρύ ζεμπέκικο», «Λαϊκά προάστια», «Με αεροπλάνα και βαπόρια», «Μην κλαις» Τον Μάρτιο του ’93 αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα με την υγεία της. Διαπιστώνεται καρκίνος στον φάρυγγα, υποβάλλεται σε τραχειοτομή και χάνει την φωνή της. Στις 27 Αυγούστου 1997 η Σωτηρία πηγαίνει με αεροπλάνα και βαπόρια στους φίλους της τους παλιούς, ρίχνοντας ένα ζεμπέκικο και τραγουδώντας με την τρομερή της την λαλιά, που θα ακούγεται για πάντα στις καρδιές μας.
Συντάκτης κειμένου και  Εικονογράφηση πορτρέτου:: Χάρης Κόντος 

Σαν Σήμερα

Στις  Πλαταιές που ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα βόρεια των Θηβών, οι Έλληνες υπό τον Παυσανία συνέτριψαν τους Πέρσες, υπό τον Μαρδόνιο, εξαλείφοντας οριστικά την περσική απειλή.

1912: Δημοσιεύεται η πρώτη περιπέτεια του «Ταρζάν»
Ο Ταρζάν είναι μυθιστορηματικός ήρωας του Aμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Λι Μπάροουζ. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Αναφέρεται στις περιπέτειες ενός νεαρού, που μετά την αιχμαλωσία του από πειρατές στην Δυτική Αφρική και τον θάνατο των δικών του, έζησε μέσα στην ζούγκλα, με συντρόφους τα άγρια ζώα.

1965: Πέθανε ο Λε Κορμπυζιέ, Ελβετός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και εικαστικός
Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε το 1887. Σχεδίασε και κατασκεύασε κτήρια σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρωτοποριακές δομές και διακοσμήσεις. Υπήρξε ακόμα ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας

2011: Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης, ηθοποιός σκηνοθέτης και βουλευτής 
Γεννήθηκε το 1914 στην Κρήτη. Μετά τις σπουδές του στην Δραματική Σχολή συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Έπαιξε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες «Ο κόκκινος βράχος», «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Το νησί των γενναίων», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Θύελλα στον φάρο», «Ραντεβού στην Βενετία» κ ά. Συμμετείχε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». 

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

26/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:49
Δύση ηλίου: 20:04
Σελήνη: 12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Αδριανού & Ναταλίας μαρτ., Ιωάσαφ οσίου
Γιορτάζουν: Αδριάνα,  Αδριανή, Αδριανός, Ναταλή, Ναταλία

Άγιοι Αδριανός & Ναταλία

Ο Αδριανός ήταν παντρεμένος με την Ναταλία. Στους διωγμούς του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, συνελήφθη και όταν ομολογεί την πίστη του, υφίσταται βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο, όταν τον έριξαν στην φωτιά. Η σύζυγος του Ναταλία βρισκόταν συνέχεια δίπλα του ενθαρρύνοντας τον στο μαρτύριο του και όταν παρέδωσε το πνεύμα του πήρε το σώμα του και το ενταφίασε. Μετά δε και το δικό της μαρτυρικό θάνατο για την πίστη τους, την ενταφίασαν και εκείνη δίπλα του. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 26 Αυγούστου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-31, στα δυτικά από 19-34, στα κεντρικά από 18-33, στα νότια από 24-28 και στα ανατολικά από 23-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/8
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στην βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 


1919: Πέθανε ο Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1853. Το 1883 έβγαλε την σατυρική εφημερίδα «Ρωμιός». Για 35 χρόνια «ο Φασουλής και ο Περικλέτος», μέσα από τον σατυρικό στίχο του Σουρή, έδιναν το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της εποχής. Έγραψε ακόμα πολλά ποιήματα, έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τέλος έκανε και ποιητική μετάφραση στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Έτυχε τιμητικών διακρίσεων, ενώ προτάθηκε 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 
Ο Ρωμιός
 «Στον καφενέ απ' έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
του ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μια καρέκλα το ‘να ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο
τους υπουργούς να βρίζω και την πολιτική…»

Σαν Σήμερα

2009: Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Γαρουφάλλου
Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη. Εμφανίστηκε στο θέατρο σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, σε έργα ελληνικού και ξένου δραματολογίου. Συμμετείχε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα», «Ένα καράβι Παπαδόπουλοι», «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», «Το προξενιό της Άννας», «Οι απέναντι» κ ά. Έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές «Περί ανέμων και υδάτων», «Βίος ανθόσπαρτος», «Στο φως του φεγγαριού», «Ασυνήθεις ύποπτοι» κ ά.

2012: «Έφυγε» ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι
Γεννήθηκε στο Οχάϊο το 1930. Σαν αστροναύτης ήταν ο κυβερνήτης του Apollo 1, που στις 20 Ιουλίου του ’69 μαζί με τον Έντουιν «Μπαζ» Άλντριν περπάτησαν στο φεγγάρι. Ιστορική έμεινε η φράση του «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετά από μια εγχείρηση καρδιάς που είχε υποβληθεί.

2014: «Έφυγε» ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1923 στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο και σε κινηματογραφικές ταινίες σε δεύτερους ρόλους ενσαρκώνοντας συνήθως ήρωες αδικημένους ή σε δύσκολη ψυχολογική  κατάσταση “Brighton Rock”, “Seance on a Wet Afternoon”, “10 Rillington Place”, “Τhe Great Escape”, “Jurassic Park”. Σκηνοθέτησε ακόμα πολλές ταινίες με σημαντικότερη ίσως την επική ταινία  «Γκάντι», για την οποία τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για την καλύτερη σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία του 1982. Ακόμα: “A chorus line”, “Cry freedom”, “Chaplin” και τέλος το 2007 “Closing the ring”. Το 1976 χρίστηκε ιππότης και το 1993 έλαβε τον τίτλο του βαρόνου.  

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

25/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:49
Δύση ηλίου: 20:05
Σελήνη: 11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Βαρθολομαίου αποσ., Τίτου επισ. Γορτύνης, Ιωάννου Καρπάθου
Γιορτάζουν: Τίτος, Βαρθολομαίος

Απόστολος Τίτος

Ήταν Έλληνας και είχε μεγάλη μόρφωση. Έγινε χριστιανός από τον απόστολο Παύλο, που τον ακολούθησε σε πολλές περιοδείες του και το 58 τον έχρισε και επίσκοπο Γορτύνης. Η προς τον Τίτο επιστολή του αποστόλου Παύλου αποτελεί σπουδαίο εκκλησιαστικό έγγραφο.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με λίγες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-30, στα δυτικά από 19-34, στα κεντρικά από 18-32, στα νότια από 24-30 και στα ανατολικά από 22-30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-4 και στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-30 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/8
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


2002: Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του γράφεται στην Ιατρική Αθηνών, την οποία εγκαταλείπει και παρακολουθεί σπουδές στην Δραματική Σχολή του Κ. Κουν. Πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο το 1944 στην παράσταση «Τελευταίος Ασπροκόρακας». Μεγάλη επιτυχία έκανε με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και τον «Κοριό» του Μαγιακόφσκι. Ιδανικός ερμηνευτής ρόλων του Ψαθά και του Σακελάριου. Εμφανίστηκε ακόμα σε επιθεωρήσεις : «Βίρα τις άγκυρες», «Καινούρια Αθήνα», «Άνθρωποι του ‘60», «Ζητείται τεμπέλης» κ ά. Το 1946 ξεκινάει και η κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου». Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες, δημιουργώντας χαρακτηριστικούς κωμικούς ρόλους. «Κοροΐδο γαμπρέ» , «Ο λαγοπόδαρος», «Η ωραία του κουρέα», «Ο αχόρταγος», «Το στραβόξυλο», «Ο τετραπέρατος», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Ησαία χόρευε», «Κοροΐδο Ρωμιέ», «Η Εύα δεν αμάρτησε» κ ά. Αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία του 1960 «Κίτρινα γάντια» όπου υποδύεται έναν αστείο τυπάκο τον «Μπρίλη». Χαρακτηριστικές ατάκες:
Ν. Σταυρίδης: Ποιος είναι εδώ;
Γ. Γκιωνάκης: Εμείς οι δυο!

Ν. Σταυρίδης: Ρε συ, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι αυτός;
Γ. Γκιωνάκης: Τσου! Έλληνας είναι!  


Ν. Σταυρίδης: Βρε συ!
Γ. Γκιωνάκης: Τι με θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Ποιος καθόταν εδώ;
Γ. Γκιωνάκης: Που;
Ν. Σταυρίδης: Σ' αυτό εδώ το τραπέζι.
Γ. Γκιωνάκης: Στο τραπέζι; Κανένας! Κάθονται στα τραπέζια οι άνθρωποι;

Σαν Σήμερα

325: Διεξάγεται η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Νίκαια της Βιθυνίας και έλαβαν μέρος 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων διακρίθηκε ο Μέγας Αθανάσιος.  Η Σύνοδος καταδίκασε την διδασκαλεία του Αρείου και των οπαδών του. Ακόμα υιοθετείται η Ομολογία της Πίστεως, με την σύνταξη των επτά πρώτων άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως («Πιστεύω») και ορίζεται να εορτάζεται το Πάσχα, την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1900: Πέθανε ο Φρίντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος
Θεωρείται από τους πρώτους υπαρξιστές φιλόσοφους. Έργα του: «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», «Το λυκόφως των ειδώλων», «Η γενεαλογία της ηθικής», «Ίδε ο άνθρωπος» κ ά.

1981: Πέθανε ο ηθοποιός Νάσος Κεδράκας
Γεννήθηκε το 1915 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Συμμετείχε σε τηλεοπτικά σήριαλ «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φωτογράφος του χωριού», «Η κοκορόμυαλη» κ ά. Επίσης σε πολλές ταινίες συνήθως σε δεύτερους ρόλους «Ο τρελοπενηντάρης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Ορατότης μηδέν», «Ο Αστραπόγιαννος», «Βίβα Ρένα», «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει» κ ά.

1988: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Κώστας Ταχτσής, λογοτέχνης
Γεννήθηκε το 1927 στην Θεσσαλονίκη. Μυθιστορήματα: «Το τρίτο στεφάνι», «Η γιαγιά μου η Αθήνα», Ποιητικά: «Συμφωνία του Μπραζίλιαν», «Καφενείο το Βυζάντιο», «Τα ρέστα» κ ά.

2007: Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια
και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε αδηφάγα στο διάβα της ανθρώπους, σπίτια, δέντρα, ζώα, χωράφια, περιουσίες. Αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σε δάση, αλλά και από τις φονικότερες σε ανθρώπινες ζωές


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

24/8/2015

Ανατολή ηλίου: 6:48
Δύση ηλίου: 20:07
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες
35η Εβδομάδα

+ Κοσμά του Αιτωλού, Ευτυχούς ιερομ., Ανακ. Λειψ. Διονυσίου Αιγίνης
Γιορτάζουν: Κοσμάς, Ευτυχής, Ευτυχία, Ευτύχιος