Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

30/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:06
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  14 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 2 Ημέρες

+ Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, Μιχαήλ νεομ.
Γιορτάζουν: Απόστολος, Τόλης, Αποστολία

Σύναξη των 12 Αποστόλων

Απόστολοι ονομάστηκαν οι μαθητές που επέλεξε ο Κύριος για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Οι Απόστολοι ήταν 12: Ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Θαδδαίος, ο Ματθαίος, ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ),  ο Φίλιππος, ο Ιάκωβος ο Αλφαίου, ο Σίμωνας ο Ζηλωτής και ο Ματθίας που εκλέχτηκε στην θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Στις 30 Ιουνίου η εκκλησία γιορτάζει την Σύναξή τους.


Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τοπικές βροχές ή καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα έντονες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-27, στα δυτικά από 17-29, στα κεντρικά από 15-30, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 20-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/7
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Σποράδες, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο, άστατος περιοδικά νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

2012: «Έφυγε» ο Θύμιος Καρακατσάνης ηθοποιός και σκηνοθέτης


Γεννήθηκε το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Κουν, όπου και εργάστηκε ως βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια, ενώ εργάστηκε και στο ελεύθερο θέατρο ως  ηθοποιός και σκηνοθέτης. Θεωρείται κορυφαίος αριστοφανικός ηθοποιός. Θεατρικές παραστάσεις: «Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ», «Πλούτος», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Ταρτούφος», «Θάνατος του εμποράκου» κ ά. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Γυναικοκρατία», «Χαρτορίχτρα», «Καραβάν σαράϊ», «Οι νταντάδες» κ ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στο «Αλ τσαντίρι νιούζ». 

1936: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’ και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που  αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι  ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες.  Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους  Βίβιαν Λι, Κλάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον. “After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα».Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.


Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

29/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:05
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  13 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 2 Ημέρες
27η Εβδομάδα

Ημέρα Σκληροδερμίας

+ Πέτρου & Παύλου Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα



Απόστολος Πέτρος Ο κορυφαίος από τους 12 αποστόλους

Ονομαζόταν Σίμων, καταγόταν από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς. Εγκατέλειψε το σπίτι του και την οικογένεια του και ακολούθησε πρόθυμα τον Ιησού, που τον μετονόμασε  σε Πέτρο, για την στέρεη σαν πέτρα πίστη του. Παρότι ήταν πιστός και αφοσιωμένος στον Ιησού, απόδειξη ότι τα έβαλε με τους Ρωμαίους στρατιώτες, κόβοντας το αυτί ενός, όταν πήγαν να τον συλλάβουν, αργότερα θα φοβηθεί και θα τον απαρνηθεί 3 φορές, όταν τον ρωτούν αν είναι μαθητής του «πριν αλέκτωρ λαλήσει». Νιώθοντας το σφάλμα του χύνει δάκρυα πικρά Πρώτος αυτός μετά την Ανάσταση του Χριστού, την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνει το πρώτο κήρυγμα και γίνεται ιδρυτής της χριστιανικής Εκκλησίας. Για την στερέωση μάλιστα του χριστιανισμού έγραψε 2 Καθολικές Επιστολές. Έκανε περιοδείες στην Μ. Ασία στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και στην Ρώμη. Εκεί τότε ήταν αυτοκράτορας ο Νέρωνας και στους διωγμούς που εξαπολύει εναντίον των χριστιανών ο Πέτρος συλλαμβάνεται με τον Παύλο και αφού βασανίζονται βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο.

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-29, στα δυτικά από 16-29, στα κεντρικά από 16-30, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 20-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες και στα δυτικά και στα βόρεια  πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 30/6
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα βορειοανατολικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών

Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις». Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε 4 περιοδείες, εξ ου και η ονομασία του Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. 

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Ξεκίνησε σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Συνεργάστηκε  με τους θιάσους Κοτοπούλη, Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Πρωταγωνιστώντας σε έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σημειώνει θριαμβευτικές επιτυχίες: «Οιδίπους Τύραννος», (1919), «Κουρέας της Σεβίλλης» (1927), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (1937), «Βασιλιάς Λήρ (1938) κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών». Διετέλεσε καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων «Συμπληγάδες», «Οι θεατρίνοι» κ ά

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1809. Θεωρείται ο πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

Σαν Σήμερα

1900: Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξεπερύ, Γάλλος συγγραφέας
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας».

1982: Πέθανε ο Pierre Bellman, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός
«Το Ξημέρωμα της Δόξας», «Ο Φύλακας της Φλόγας», «Οι 4 κόρες του δρς Μορς», «Από το πλευρό του Αδάμ»,  «Μαζί σου για πάντα» κ ά. Κέρδισε 4 Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου

2012: Έφυγε από την ζωή στα 82 του χρόνια, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νέστωρας Μάτσας. Είχε συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία, που είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

28/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:05
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

+ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Ανακομιδή λειψάνων Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων
Γιορτάζουν: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα

Όσιοι Κύρος & Ιωάννης

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα. Ήταν γιατροί και ασκούσαν το επάγγελμά τους αφιλοκερδώς, εξ ου και η ονομασία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού στα χρόνια του Διοκλητιανού και η ανακομιδή των λειψάνων τους έγινε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές  και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-29, στα δυτικά από 16-29, στα κεντρικά από 16-30, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 17-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες,  με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, το μεσημέρι-απόγευμα με μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 29/6
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την  Κρήτη, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Το καλάθι του Ιουλίου

Τον Ιούλιο βρίσκουμε από λαχανικά, αγγούρια, κολοκύθια και κολοκυθολούλουδα, μελιτζάνες, μπάμιες, πράσινα φασολάκια (αρχίζουν και τα αμπελοφάσουλα), ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες και πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες). Χορταρικά αλμύρες, βλίτα, γλιστρίδα/αντράκλα, κάπαρη, κόλιαντρος Αρωματικά βασιλικός, ρίγανη. Μαζεύετε την φρέσκια ρίγανη σε μπουκετάκια, την αφήνετε σε σκιερό μέρος να ξεραθεί, την τρίβετε και την βάζετε σε βαζάκια, να ρίχνετε τον χειμώνα στα φαγητά και στις σαλάτες για να μοσχομυρίζουν Από φρούτα έχουμε ακτινίδια, βερίκοκα, καρπούζια, κεράσια, μπανάνες, νεκταρίνια, πεπόνια, ροδάκινα, μας αποχαιρετούν τα βερίκοκα, ενώ ξεκινούν τα βύσσινα, τα αχλάδια (κοντούλες), τα δαμάσκηνα και τα σύκα. Από τα ώριμα φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές μαρμελάδες που θα έχουμε όλο το χρόνο. Κρέατα αρνάκια και κατσικάκια, χοιρινό, κόκορα και πάπια όπως λέει και η παροιμία. για τον Ιούλιο, «κόκορα και παπί τον Αλωνάρη».Τέλος από ψάρια σαρδέλα, γαύρο, γόπα και γοπαρέλα, μπαρμπούνι, κολιό και σκουμπρί 

1985: Πέθανε ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας

Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι. Έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, συμμετέχοντας σε ξένους θιάσους, αλλά δημιουργώντας και δικούς του μέχρι το 1975. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80  ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά. «Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ο μπλοφατζής»,  «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος»,  «Ο τρελός τ’ έχει τετρακόσια», «Μαρίνα», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» κ ά. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου.
Χαρακτηριστικές Ατάκες:
- Υπάρχει και φιλότιμο
«Οι γυναίκες και οι πολιτικοί, πρέπει να προσέχουν πολύ τις περιφέρειες τους.»

- Η Αλίκη στο Ναυτικό
«Πολλά φουστάνια βρε παιδιά, πολλά φουστάνια, εδώ είναι αντιτορπιλικό δεν είναι το Λύκειο των Ελληνίδων…»

- Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι
 «Το νου σας ρεμάλια…»
 «Ωραία, Έχουμε μια μοτοσικλέτα στην τραπεζαρία, να βάλουμε και από ένα τζιπ στις κρεβατοκάμαρες και να το κάνουμε σώμα Αμέσου Δράσεως. Γιατί σπίτι μια φορά αυτό εδώ πέρα, δεν είναι»

- Η γυναίκα μου τρελάθηκε
Λ. Κωνσταντάρας: Που είναι η κυρία σου, παιδί μου;
Υπηρέτρια: Εξείλθεν έξω
Λ. Κωνσταντάρας: Πάλι καλά που δεν εξείλθε μέσα.

- Κάτι κουρασμένα παλικάρια
Δ. Παπαγιανόπουλος (γιατρός): Πάω στους ασθενείς μου
Λ. Κωνσταντάρας: Ε, Άσε να γλυτώσει και κανένας

- Κάτι κουρασμένα παλικάρια
Δ. Παπαγιανόπουλος: Και τα γηρατειά, σαν επιδημία είναι
Λ. Κωνσταντάρας: Τι με νοιάζει εμένα. Εγώ έχω κάνει εμβόλιο

 - Υπάρχει και φιλότιμο
Ν. Λινάρδου: Που, μπορεί να κάνει κανείς ένα μπάνιο;
Χ. Δοξαράς: Στο ποτάμι
Ν. Λινάρδου: Μα εγώ θέλω ζεστό μπάνιο!
Λ. Κωνσταντάρας: Στο ποτάμι, τον Δεκαπενταύγουστο…

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

27/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:04
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Σαμψών του Ξενοδόχου, Ιωάννας και Μαρίας μαρτ.



Σαμψών του Ξενοδόχου

Γεννήθηκε στην Ρώμη, καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Σπούδασε φιλολογία και ιατρική, με την οποία ασχολήθηκε όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά για να βοηθάει τον κόσμο. Μετά τον θάνατο των δικών του πήγε στην Κων/πόλη, όπου χειροτονήθηκε ιερέας από τον πατριάρχη Μηνά. Με δικά του χρήματα έκτισε νοσοκομείο, όπου έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, φροντίζοντας τους πιστούς.

Καιρός

Γενικά: Άστατος με πρόσκαιρες βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-26, στα δυτικά από 16-29, στα κεντρικά από 16-28, στα νότια από 19-27 και στα ανατολικά από 20-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-27 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-25 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 28/6
Λίγες τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές  και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

2009: Πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου, ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε στην Αθήνα (Κυψέλη) το1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Έπαιξε στο θέατρο σε πολλές παραστάσεις συμμετέχοντας σε ξένους θιάσους, αλλά και σε δικούς του σε σύμπραξη με την σύζυγό του Ευαγγελία Σαμιωτάκη. «Ερωτόκριτος», «Λόγω Φάτσας», «Καραγκιόζη-Ντριμ», «Εγώ η Λασκαρίνα» κ ά. Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»,  «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», με την χαρακτηριστική ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Στεφανία», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν» κ ά Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης». Επίσης συμμετείχε σε τηλεοπτικά σήριαλ «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», «Δυο ξένοι» 

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

26/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:04
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Δαβίδ οσίου εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισ. Γοτθίας

Όσιος Δαβίδ

Καταγόταν από την Θεσ/νίκη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και έγινε αναχωρητής, ζώντας επί 3 χρόνια σ’ ένα δέντρο. Η αυστηρή άσκηση τελειοποίησε τις αρετές του.

Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-26, στα δυτικά από 16-29, στα κεντρικά από 16-28, στα νότια από 19-27 και στα ανατολικά από 20-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-28 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Άστατος, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-25 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 27/6
Στα βορειοδυτικά γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες  στα ηπειρωτικά και σταδιακή βελτίωση από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά κυρίως.

Οδοντόβουρτσα και Βούρτσισμα Δοντιών

Με αφορμή το γεγονός ότι, στις 26 Ιουνίου 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα, μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.
Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.


Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει  να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε  το 363 όταν     τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών
Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο.


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

25/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:04
Δύση ηλίου: 20:52
Σελήνη:  9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών

Φεβρωνίας, Ορεντίου & 6 αδελφών, Διονυσίου, Προκοπίου, Μεθοδίου οσ.
Γιορτάζουν: Φεβρωνία, Έρωτας

Φεβρωνία νεομ.

Ήταν κοπέλα εκπληκτικής ομορφιάς και περιζήτητη νύφη. Εκείνη όμως επέλεξε από νεαρή ηλικία να γίνει καλόγρια σε μοναστήρι, όπου ηγουμένη ήταν μια θεία της. Στους διωγμούς κατά των χριστιανών συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια ξίφους.    

Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και βόρεια σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-28, στα δυτικά από 16-28, στα κεντρικά από 16-30, στα νότια από 19-30 και στα ανατολικά από 20-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα γύρω ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/6
Στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Μια θάλασσα μικρή…

- Αν πρόκειται να κολυμπήσουμε σε πισίνα, ελέγχουμε αν υπάρχει άδεια λειτουργίας της σε ισχύ, η οποία πρέπει να είναι ανηρτημένη σε εμφανές σημείο και τηλεφωνική συσκευή με καρτέλα των τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, ελέγχουμε ακόμα αν υπάρχουν δείγματα πλημμελούς συντήρησης.
- Πριν βουτήξουμε στην πισίνα, ελέγχουμε το βάθος, γιατί μπορεί να ποικίλλει σε διάφορα σημεία, όπως επίσης διαβάζουμε και τηρούμε τις σχετικές οδηγίες που τυχόν βρίσκονται ανηρτημένες σε πίνακες γύρω από την πισίνα.
- Δεν επιτρέπεται να μπούμε στην πισίνα αν δεν γνωρίζουμε καλό κολύμπι, αν έχουμε ανοιχτές πληγές ή πάσχουμε από δερματολογικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αν έχουμε καταναλώσει φαγητό, έστω και ελαφρύ και δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες και τέλος, αν είναι εκτός ωρών λειτουργίας και δεν είναι παρών ναυαγοσώστης.
- Αν δούμε κάποιον να κινδυνεύει δεν βουτάμε οι ίδιοι να τον βοηθήσουμε, αλλά καλούμε σε βοήθεια τον ναυαγοσώστη.
Πρακτικές συμβουλές
- Πριν μπούμε στην πισίνα πρέπει να κάνουμε ντους για να είμαστε καθαροί, αλλά και μετά όταν βγούμε για να φύγει το χλώριο
- Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στην πισίνα
- Πηγαίνουμε στην τουαλέτα πριν μπούμε, όπως και πλένουμε τα χέρια μας μετά. την τουαλέτα.
- Απαγορεύεται η χρήση αντιηλιακού ή προϊόντων μακιγιάζ, εάν πρόκειται να μπούμε.
- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λάβουμε εάν έχουμε μικρά παιδιά, μέσα και έξω από την πισίνα, για τον κίνδυνο ατυχημάτων

2009: Πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα το 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού. Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντας του βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”. Είχε υποβληθεί σε πολλές πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν αλλάξει το πρόσωπό του, ακόμα και αυτή την χροιά του δέρματος του.

1997: Πέθανε ο Ζακ Ιβ Κουστώ, Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής

Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων  Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική  ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών. Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Επίσης γύρισε ντοκιμαντέρ και έγραψε βιβλία που έτυχαν τιμητικών διακρίσεων «Ο σιωπηλός κόσμος», «Ναυάγια», «Κόσμος χωρίς ήλιος», «Δελφίνια και κήτη» κ ά. 

Σαν Σήμερα

1822: Πέθανε ο Έρνεστ Τιοντόρ Αμαντέους Χόφμαν, γερμανός παραμυθάς
Γεννήθηκε το 1875. Το σημαντικότερο έργο του, που έγραψε το 1816, το παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών». 

1984: Πέθανε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
Γεννήθηκε το 1926, στο Πουατιέ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία και διετέλεσε καθηγητής ψυχολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια. Έργα του: «Ψυχική ασθένεια και ψυχολογία»,  «Ο στοχασμός του έξω», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Η ιστορία του λόγου» κ ά.

2009: Πέθανε η Φάρα Φόσετ Αμερικανίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε το 1947 στο Τέξας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το μόντελινγκ κερδίζοντας μάλιστα και τον τίτλο της Μις Τέξας. Η καριέρα της απογειώθηκε όταν συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Charlie's Angels» (Οι άγγελοι του Τσάρλι). 

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

24/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:04
Δύση ηλίου: 20:51
Σελήνη:  Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

+ Το Γενέθλιον του Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
Αθανασίου οσίου του Παρίου, Σύναξη Ζαχαρίου & Ελισάβετ

Ιωάννης ο Πρόδρομος

Γεννήθηκε πριν από τον Χριστό, γι’ αυτό και ονομάστηκε και Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό.  Ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παρθένου Μαρίας. Η Ελισάβετ ήταν μεγάλης ηλικίας και στείρα και όταν παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον Ζαχαρία να του αναγγείλει το ευχάριστο γεγονός, εκείνος προς στιγμήν δυσπιστούσε. Για την δυσπιστία του αυτή τιμωρήθηκε, καθώς το παιδί γεννήθηκε  κωφάλαλο. Αποκαταστάθηκε η ομιλία του όταν ο Ζαχαρίας το βάπτισε Ιωάννη και το αφιέρωσε στην εκκλησία.   

Καιρός

Γενικά: Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-29, στα δυτικά από 17-29, στα κεντρικά από 15-30, στα νότια από 19-27 και στα ανατολικά από 20-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αίθριος με τοπικές νεφώσεις και από τις απογευματινές ώρες πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 25/6
Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά  και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

1798: Πέθανε ο Ρήγας Φεραίος, πολιτικός στοχαστής, αγωνιστής

Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι’ αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό. Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο». O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Νιώτη, τα κιβώτια με την «Επαναστατική  Προκήρυξη» και άλλα έγγραφά του. Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου που ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασαν, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Εν τω μεταξύ συλλαμβάνονται και άλλοι  συνεργάτες του και η αυστριακή κυβέρνηση τους παραδίδει όλους στον πασά του Βελιγραδίου, που τους φυλακίζει και μετά από βασανιστήρια βρίσκουν φρικτό θάνατο.

Σαν Σήμερα

1821: Ιδρύεται η πρώτη αστυνομία στην Ελλάδα, με απόφαση των προκρίτων της Ύδρας.

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα  τον Ερυθρό Σταυρό.

1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος και  πολιτικός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός 

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

23/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:03
Δύση ηλίου: 20:51
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Ολυμπιακή Ημέρα

Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητρίου & Αθανασίου μαρτ.
Γιορτάζει: Αριστοκλής

Αγία Αγριππίνα

Από νεαρή ηλικία αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της, υπηρέτησε την εκκλησία με ζήλο και σθένος, καταφέρνοντας να φέρει στην χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Συνελήφθη, υπέστη μαρτύρια και παρέδωσε την ψυχή της το 262.

Αριστοκλής πρεσβ., Δημήτριος διάκ., Αθανάσιος αναγν.

Και οι τρεις κατάγονταν από την Κύπρο. Στους διωγμούς των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Διοκλητιανού, συμπαραστεκόμενοι στους άλλους χριστιανούς, συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος με νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-26, στα δυτικά από 17-29, στα κεντρικά από 15-29, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 19-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-26 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 24/6
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες και σποραδικές βροχές κυρίως στην Μακεδονία. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

2005: Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ποιητής

Γεννήθηκε το 1925 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιατρική και εργάστηκε ως γιατρός ακτινολόγος. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Η ποίησή του είναι ιδιόρρυθμη, μονότροπη, με απαισιόδοξη διάθεση, αλλά καθαρή, αληθινή και γνήσια. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από σημαντικούς συνθέτες, Μ. Θεοδωράκης, Θ. Μικρούτσικος, Δ. Παπαδημητρίου «Εποχή 1», «Αρκαδία», «Μιλώ», «Έφτασες αργά», «Χάρης», «Το ναυάγιο», «Χαρά»
Απόσπασμα από το ποίημα «Μιλώ»:
«Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών
Για τα τελευταία κουρέλια από τα γιορτινά μας φορέματα
Για τα παιδιά μας που πουλάν τσιγάρα στους διαβάτες
Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε στους τάφους και τα σαπίζει η βροχή
Για τα σπίτια που χάσκουνε δίχως παράθυρα σαν κρανία ξεδοντιασμένα
Για τα κορίτσια που ζητιανεύουν δείχνοντας στα στήθια τις πληγές τους
Μιλώ για τις ξυπόλυτες μάνες που σέρνονται στα χαλάσματα…»

1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής, σατυρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος  σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, στάθηκε η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, Έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό» «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Ιδού ο άνθρωπος»,  «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

22/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:03
Δύση ηλίου: 20:51
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες
26η Εβδομάδα

+ Ευσεβίου επισκ. Σαμοσάτων ιερομ., Ζήνωνος & Ζηνά
Γιορτάζουν: Ευσεβία, Ευσέβιος, Ζήνα, Ζήνων

Άγιος Ευσέβιος

Ήταν επίσκοπος Σαμοσάτων και υπερασπιζόμενος την ορθόδοξη πίστη υπέστη διωγμούς και διώξεις από αιρετικούς αυτοκράτορες, Κωνστάντιο, Ιουλιανό και Ουάλη. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο όταν μια γυναίκα που ανήκε στην αίρεση του αρειανισμού, τον χτύπησε με μια πέτρα στο κεφάλι.

Όσιοι Ζήνων και Ζηνάς

Ο Ζήνων ήταν πλούσιος χριστιανός και ο Ζηνάς υπηρέτης του. Έζησαν τον 4ο αιώνα  και στους διωγμούς που εξαπέλυσε ο έπαρχος Μάξιμος, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού.

Καιρός

Γενικά: Στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές  και απογευματινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ και τα δυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-26, στα δυτικά από 17-29, στα κεντρικά από 15-28, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 19-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 καις τα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις περιοδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-24 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 23/6
Στα βορειοανατολικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Τρέχει ο ιδρώτας σαν ποτάμι…

Για τους περισσότερους από μας ο ιδρώτας αποτελεί ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό πρόβλημα κι όμως δεν είναι παρά μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, μέσω της οποίας ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει το νευρικό σύστημα μέσω των εκκρινών αδένων αποβάλλει υγρό, ούτως ώστε με την εξάτμιση να πέσει και η θερμοκρασία του οργανισμού. Η ζέστη, η άσκηση, η σωματική εργασία, το άγχος, η νευρικότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αυξημένη εφίδρωση. Τα πιο εμφανή σημεία εφίδρωσης είναι οι μασχάλες, το μέτωπο, οι παλάμες και τα πόδια. Ο ιδρώτας κατ’ αρχάς είναι άοσμος, η δυσάρεστη μυρωδιά του παράγεται και επηρεάζεται από τον αέρα, τις τροφές, τα ποτά, τα φάρμακα, την διάθεση και τέλος τα βακτήρια που απεκκρίνονται.
Τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας του ιδρώτα:
- Κάντε καθημερινά ένα ή και δυο ντους
- Μετά το ντους σκουπίστε επιμελώς τις μασχάλες και τα πόδια ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς με την υγρασία οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης
- Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό με φειδώ. Είναι προτιμότερα αυτά χωρίς άρωμα.
-Προτιμήστε ρούχα ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα
και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
- Το καλοκαίρι φορέστε παπούτσια ανοιχτά (πέδιλα) που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και προτιμήστε τα κατασκευασμένα από φυσικό δέρμα.
- Αποφύγετε να καταναλώνετε βαριά φαγητά με καρυκεύματα και σάλτσες, αλλά και καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.

1987: Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός

Ο Φρέντερικ Αούστερλιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1899 στην Νεμπράσκα. Έκανε σημαντική καλλιτεχνική του καριέρα διακρινόμενος  ως ηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου, χορευτής, χορογράφος, αλλά και τραγουδιστής. Γύρισε περισσότερες από 30 μουσικές ταινίες, στις οποίες, έπαιζε, χορογραφούσε, χόρευε και τραγουδούσε. Συνεργάστηκε  με αξιόλογες παρτενέρ, Τζίντζερ Ρότζερ, με την αδελφή του Αντέλ, Ρίτα Χεϊγουόρθ  σε ταινίες όπως: “Top Hat CarefreeLet's dance”, “The Blue SkiesOn the Beach”, “Swing Time”,  “Towering Inferno”,  “Shall We Dance” Ερμήνευσε τραγούδια σημαντικών συνθετών Ζ. Κερν, Τζ. Γκέρσουιν, “The Way You Look Tonight", "They Can't Take That Away From Me". Ήταν υποψήφιος για κινηματογραφικά βραβεία, ενώ κέρδισε και τιμητικά Όσκαρ, χρυσή σφαίρα και πολλά άλλα βραβεία.

Σαν Σήμερα

1969 : Πέθανε η Τζούντι Γκάρλαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
Ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία την καριέρα της. Γνώρισε την επιτυχία συμμετέχοντας στον «Μάγο του Οζ». Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ συμμετέχοντας στις ταινίες «Ένα αστέρι γεννιέται» και «Η δίκη της Νυρεμβέργης». Ήταν μητέρα της ηθοποιού επίσης Λάϊζα Μινέλι. Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε εξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά.

1949: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ
Ταινίες: «Ο ελαφοκυνηγός», «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Η εκλογή της Σόφι», «Η σιδηρά κυρία» κ ά

1941: Ξεκινάει η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα
«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ονομάστηκε η εισβολή του Γερμανικού στρατού στην Σοβιετική ένωση.

1633: Ο Γαλιλαίος αποκηρύσσει την θεωρία του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης
Ο Γαλιλαίος οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός γιατί τάχα η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη προς την Αγία Γραφή. Τότε για να αποφύγει τον θάνατο στην πυρά, αναγκάστηκε να αναιρέσει και να απαρνηθεί την διδασκαλία του. Λέγεται μάλιστα πως μόλις απόφυγε τον θάνατο, καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, γύρισε το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και ψιθύρισε «κι όμως η γη κινείται».



Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

21/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:03
Δύση ηλίου: 20:51
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Ημέρα Μουσικής
Ημέρα του Πατέρα
Ημέρα Υδρογραφίας
Ημέρα Κυματοδρομίας (Σέρφινγκ)

Θερινό ηλιοστάσιο (αρχή του καλοκαιριού)
Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

+ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Αφροδισίου μ., Ιουλιανού μ., Νικήτα του εκ Νισύρου, Τερεντίου ιερομ.
Γιορτάζουν: Αφροδίσιος, Αφροδισία, Νικήτας


Άγιος Νικήτας

Γεννήθηκε στην Νίσυρο το 1716. Η οικογένεια του εξισλαμίστηκε, πήγαν στην Ρόδο και εκείνος ονομάστηκε Μεχμέτ. Όταν έμαθε ότι πρώτα ήταν χριστιανός και ονομαζόταν Νικήτας, πήγε στην Νέα Μονή Χίου όπου εξομολογήθηκε, μυρώθηκε, κατηχήθηκε και αφοσιώθηκε με ζήλο στην διάδοση του χριστιανισμού. Ομολογώντας την πίστη του στον Θεό υπέστη φρικτά βασανιστήρια  και αποκεφαλίστηκε το 1732 σε νεαρή ηλικία. Θεωρείται ο πολιούχος της Νισύρου και η  μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουνίου.

Θερινό Ηλιοστάσιο

Η λέξη  Ηλιοστάσιο παράγεται από τις λέξεις Ήλιος και στάση και εκφράζει αυτό που φαινομενικά συμβαίνει. Τα ηλιοστάσια είναι δυο σημεία πάνω στην εκλειπτική  τροχιά του ήλιου που απέχουν περισσότερο από τον ουράνιο Ισημερινό. Το ένα βρίσκεται στο βόρειο και το άλλο στο νότιο ημισφαίριο. Πήραν αυτό το όνομα γιατί όταν φτάσει εκεί ο ήλιος κατά την φαινομενική του κίνηση φαίνεται σαν να σταματά. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι στις 22 Δεκεμβρίου και αρχίζει ο χειμώνας και το θερινό στις 21 Ιουνίου και αρχίζει το καλοκαίρι. Κατάλοιπο των αρχαίων γιορτών κατά το θερινό ηλιοστάσιο αποτελεί η συνήθεια να ανάβουμε φωτιές του Αγίου Ιωάννου (Αϊγιαννιού).

Καιρός

Γενικά: Στα βόρεια ηπειρωτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες βροχές στα κεντρικά ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-28, στα δυτικά από 18-30, στα κεντρικά από 15-30, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 19-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με  νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, με  πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις περιοδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 22/6
Στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές  και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με πρόσκαιρες βροχές και πιθανότητα  μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και ανατολικά. 

Κορμός σοκολάτας

Το γλυκούλι επιδόρπιο
Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ, 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη και  1 κ σ  λιωμένο, 1 κούπα κακάο, 2 αυγά, 2 κ σ κονιάκ, ελάχιστο αλάτι, μεμβράνη
Εκτέλεση
Θρυμματίζετε τα μπισκότα, χωρίς να τα τρίψετε, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάτε  στο μίξερ το βούτυρο ν’ αφρατέψει  και σιγά-σιγά προσθέτετε την ζάχαρη. Ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε, ρίχνετε ένα-ένα τ’ αυγά, το κακάο, το κονιάκ και το αλάτι. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε το μίγμα στα μπισκότα, ανακατεύετε απαλά να αναμιχθούν τα υλικά. 
Βάζετε 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και ρίχνετε το μίγμα.
Τυλίγετε σε κύλινδρο και βάζετε στην κατάψυξη του ψυγείου για 3-4 ώρες. Όταν παγώσει το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Ημέρα Μουσικής

Η μουσική είναι μια από τις καλές τέχνες, η τέχνη που συνδυάζει τους ήχους, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς κι αισθητικούς νόμους, δημιουργώντας στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα. Με την ευχαρίστηση και την γοητεία που σκορπά στην ανθρώπινη ψυχή, με τα ωραία και υψηλά αισθήματα που γεννάει, με τον ενθουσιασμό και την χαρά που δημιουργεί η μουσική θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες του ανθρώπου. Στην χαρά και στην λύπη του, όταν ξεκουράζεται και όταν εργάζεται και σε άλλες στιγμές, θυμάται την μουσική. Συχνά νιώθει να παίρνει δύναμη, καθώς ψιθυρίζει μια μικρή μελωδία. Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, ακόμα και τα ζώα, προπάντων τα ωδικά πτηνά, εκδηλώνουν με μελωδικές φωνές, την χαρά τους την λύπη τους ή άλλα τους αισθήματα. Αριστοτέχνης της μουσικής το καλλικέλαδο αηδόνι σκορπά τις αμίμητες μελωδίες του, την άνοιξη μέσα στις ρεματιές, ενώ το συνοδεύει η μουσική της φύσης, το γλυκό θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Η φύση το δίχως άλλο στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος της μουσικής στον άνθρωπο. Κι ίσως το φύσημα του ανέμου ανάμεσα σ’ ένα καλαμιώνα παρακίνησε τον άνθρωπο να φτιάξει την πρώτη φλογέρα. Διάφορα μουσικά όργανα (φλογέρες, τύμπανα κλπ) που βρέθηκαν σε πανάρχαιους τάφους, μαρτυρούν την αγάπη των πρωτόγονων ανθρώπων στην μουσική που την θεωρούσαν τέχνη θεϊκή ή δώρο των θεών. 

1981: Πέθανε ο Χρήστος Νέγκας, ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1936. Έπαιξε στον κινηματογράφο κυρίως σε δραματικούς αλλά και σε κωμικούς ρόλους, πρωτοεμφανιζόμενος το 1960 στην ταινία «Το αγρίμι». Ακολούθησαν περίπου 36 ακόμα ταινίες «Άπονη ζωή», «Η αχάριστη», «Η δική σου μοίρα σε σέρνει», «Η κραυγή μιας αθώας», «Κλαίω και σε αναζητώ», «Ο ουρανοκατέβατος», «Μεθύστακας του λιμανιού», και το «Κάτι να καίει», όπου υποδυόταν τον Φάνη, ένα μέλος του μουσικού συγκροτήματος, όπου ο Κ. Βουτσάς «τραγουδούσε» το  Φσσστ Μπόινγκ. Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές «Ο κουσούρης», «Κρουαζιερόπλοιο», «Ξενοδοχείο», «Ο 7ος ουρανός», «Φάκελος 38» Το τέλος του άδοξο καθώς έπαθε ανακοπή καρδιάς και πνίγηκε, ενώ κολυμπούσε στην Ανάβυσσο. 

Σαν Σήμερα

1527: Πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής
Γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1469.  Σημαντικότερο έργο του «Ο ηγεμών», όπου εκφράζονται και οι ιδέες του περί άσκησης της πολιτικής εξουσίας, γνωστότερες ως Μακιαβελισμός. Βάσει αυτών, η άσκηση της εξουσίας γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η τάξη και ο νόμος, δηλαδή μια εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς. Άλλα έργα του: «Μέθοδοι», «Διατριβές»

1905: Γεννήθηκε στο Παρίσι ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, φιλόσοφος και λογοτέχνης
Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει.
Έργα του: «Η Ναυτία», «Το είναι και το μηδέν», «Η φαντασία», «Η ηλικία της λογικής» 

1934: Γεννήθηκε στην Αθήνα (Κουκάκι) η Μάρω Κοντού, ηθοποιός και πολιτικός
Ταινίες: «Τα κίτρινα γάντια», «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», «Αχ και να ‘μουν άνδρας» κ ά.

1944: Γεννήθηκε η Κορίνα Τσοπέη
Το 1964 εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Σταρ Ελλάς στο διαγωνισμό της Μις Υφηλίου, κερδίζοντας  τον ομώνυμο τίτλο, πρώτη φορά για την Ελλάδα.

1950: Γεννήθηκε στην Αρκαδία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδοποιός
«Τα τραγούδια του δρόμου», «Σφεντόνα», «Φοβάμαι», «Χρόνια πολλά» κ ά

1985: Η Αθήνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

20/6/2015

Ανατολή ηλίου: 6:03
Δύση ηλίου: 20:51
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Μεθοδίου επισ. Πατάρων, Νικολάου Καβάσιλα


Άγιος Μεθόδιος

Έζησε τον 6ο αιώνα. Υπήρξε επίσκοπος Πατάρων, όπου έδειξε μεγάλο ποιμαντορικό έργο. Αγωνίστηκε για την  διαφύλαξη των δογμάτων της πίστεως και μάλιστα εναντίον των δοξασιών του Ωριγένη. Έτσι δημιούργησε αντιπάθειες και κάποιος υπηρέτης του, που ήταν οπαδός του Ωριγένη, τον σκότωσε με μαχαίρι.


Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες βροχές στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά, τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-28, στα δυτικά από 18-30, στα κεντρικά από 16-30, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με  νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με  πρόσκαιρες  βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις περιοδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 21/6
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Εύβοια, ανατολική Στερεά και βόρειο Αιγαίο, νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη με πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.