Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

31/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:05
Δύση ηλίου: 20:41
Σελήνη: 14 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 2 Ημέρες

Ημέρα κατά του Καπνίσματος

+ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Ερμείου αποσ., Των εν Ασκάλωνι μαρτ., Ευσεβίου, Ευσταθίου Κων/πόλεως
Γιορτάζουν: Ερμείας, Μάγος Μάγια

Άγιος Ευστάθιος

Ήταν πρωτοπρεσβύτερος και το 1019 εξελέγη πατριάρχης Κων/πόλεως, όπου παρέμεινε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό του το 1025. Η μνήμη του τιμάται στις 31 Μαΐου.

Άγιος Ερμείας

Την εποχή του αυτοκράτορα Αντωνίνου υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό. Όταν έγινε διωγμός, υπερασπίστηκε την χριστιανική του πίστη, συνελήφθη  και υπέστη φοβερά βασανιστήρια, μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο, δια αποκεφαλισμού. 

Κυριακή της Πεντηκοστής

Είναι η γενέθλια ημέρα της εκκλησίας, κατά την οποία έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι μαθητές του, συγκεντρώθηκαν σε ένα οίκημα στην Ιερουσαλήμ. Το Άγιον Πνεύμα «εν είδει πυρίνων γλωσσών» επικάθησε στις κεφαλές αυτών μεταδίδοντας τη γνώση και τη δύναμη για να μπορέσουν να κηρύξουν τον χριστιανισμό. Σύμφωνα με τις «Πράξεις των Αποστόλων» φωτισμένοι αυτοί αρχίζουν να μιλούν ξένες γλώσσες και ο απόστολος Πέτρος κάνει το πρώτο κήρυγμα, όπου περίπου 3000 άνθρωποι εκείνη την ημέρα πίστεψαν και βαπτίστηκαν χριστιανοί. Η Πεντηκοστή εορτάζεται την 50η ημέρα από το Πάσχα.

Καιρός

Γενικά: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-27, στα δυτικά από 14-26, στα κεντρικά από 14-25, στα νότια από 16-25 και στα ανατολικά από 16-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις  τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-26 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/6
Αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 



Ημέρα κατά του καπνίσματος

Σήμερα η μέρα επιβάλλει να μείνετε «άκαπνοι» και για να μην έχετε στερητικά σύνδρομα προτείνω να «οσμιστείτε» τον καπνό μέσα από τους στίχους των τσιγαροτράγουδων
Από μικροί στα βάσανα: «Ένα πιτσιρίκι είναι ξαπλωμένο μεσ’ στα χορταράκια παραπονεμένο, θέλει να φουμάρει ένα τσιγαράκι μα δεν έχει φράγκο, είναι μπατιράκι»
Γυναικεία χειραφέτηση: «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα…που θα καπνίζω..»
Υπομονή : «Τρεις μήνες το φθινόπωρο κι άντεξες ένα μόνο, προτού να φύγεις μου ‘δωσες τρία τσιγάρα χρόνο…»
Μαγικό: «Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες, αχ να ‘σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά-γουλιά μαζί σου να τα λέω»
Ανάθεμα: «Τι μου την χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει το κάπνισμα βραχνάς…»
Πρωί- πρωί με την αυγούλα: «Χαράζει η μέρα κι η πόλη έχει ρεπό, στην γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο..»
Ω, ρε γλέντια: «Άναψε το τσιγάρο δωσ’ μου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες την καρδιά…»
Απόφθεγμα: «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια…»
Ενοχή: «Τι σου κάνα και πίνεις, τσιγάρο στο τσιγάρο..»
Μοναχικό: «Τσιγάρο ατελείωτο βαρύ, η μοναξιά μου, μοιάζει γυναίκα κουρασμένη από τον δρόμο…»
Απειλή: «Στο τσιγάρο που κρατώ, στον ένα μου Θεό, να μη δώσει να ξημερωθώ…»
Απορία: «Μα ποιος μού 'βαλε στο χέρι το τσιγάρο που κρατώ…»
Οδική βοήθεια: Ένα τσιγάρο δρόμο.. κάπου θα μας βγάλει…κι αν καεί, θα ανάψεις άλλο και μαζί μ’ αυτό θα συνεχίσει ο δρόμος..»
Τέλος χρόνου: «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω και όταν γίνει γόπα, κέρασμα στον Χάρο, όταν έρθει η ώρα και τον ετρατάρω»
Πρωινό ξύπνημα: « Όταν ξυπνήσω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα, θέλω μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα».
Ραντεβού: «Μ' ένα τσιγάρο σέρτικο κι ένα σκοπό ζεϊμπέκικο να σ' ανταμώσω ξεκινώ...»
Πυρομανία: «Θέλω να πιω μαζί σου ένα τσιγάρο να δω να καίγεται στα χείλη σου ο χρόνος...»
Λιμενικό: Μ' ένα τσιγάρο σαν μεγάλη κιμωλία… Μοιάζεις με φάρο που σκοντάψανε τα πλοία..»
Ρεζέρβα: Τέσσερα πόδια δυνατά και μια κουτσή κιθάρα Να 'χαμε τώρα δυο τσιγάρα, και δύο για μετά..»
Απαγόρευση: « Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς»
Πυροσβεστική υπηρεσία: «Σε ανάβω με τσιγάρο, σε σβήνω με φωτιές».
Τελευταία επιθυμία: «Το τελευταίο μου τσιγάρο, θέλω μαζί σου να φουμάρω…»
Αραλίκι: «Και μεις οι τρεις στον καφενέ τσιγάρο πρέφα και καφέ βρε δε βαριέσαι αδερφέ....».

1977: Πέθανε ο Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης

Γεννήθηκε το 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, αλλά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1908 στον Νουμά και μετά την αποστράτευση του το 1927, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου  ποίηση, διήγημα, χρονογράφημα, θεατρικά, κριτική, δοκίμιο, μετάφραση.
Ίδρυσε το Λαϊκό Θέατρο (1930-1937), όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» με τις εφημερίδες «Καλλιτεχνικά Νέα», την «Βραδινή», την «Πρωϊα», την «Εστία» κ ά. Αξεπέραστες παραμένουν οι μεταφράσεις έργων του Σαίξπηρ, αλλά και κωμωδιών του Αριστοφάνη. Έργα του: «Ο καρδούλας», «Καραγκιόζικα», «Θέατρο για παιδιά», «Ανοιξιάτικο αγέρι», «Αυγούλα», «Παλιές ιστορίες», «Σπιτίσιο φαϊ», κ ά.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

30/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:05
Δύση ηλίου: 20:40
Σελήνη: 13 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

+ Ψυχοσάββατο
Ισαακίου ηγ μονής Δαλμάτων, Βαρλαάμ οσίου, Εμμελείας
Γιορτάζει: Εμέλλεια 

Άγιος Ισαάκιος

Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ουάλη. Έκάρη μοναχός και αναδείχθηκε σε ηγούμενο στη μονή Δαλμάτων. Εργάστηκε με θρησκευτικό ζήλο και εκκλησιαστική γνώση να μεταπείσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει, τον αυτοκράτορα, να σταματήσει να υπερασπίζεται τους αιρετικούς. Συμμετείχε στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη. Απεβίωσε ειρηνικά το 396.

Οσία Εμμέλεια

Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, καταγόμενη από ευσεβή οικογένεια, καθώς ο πατέρας της ήταν μάρτυρας στους διωγμούς. Χήρεψε σε νεαρή ηλικία και ανέθρεψε μόνη της τα παιδιά της δίνοντας τους χριστιανικές αρχές και ήθος. Παιδιά της ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης και η οσία Μακρίνα.


Καιρός

Γενικά: Aίθριος γενικά με νεφώσεις  παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ηπειρωτικά και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-24, στα δυτικά από 15-26, στα κεντρικά από 13-25, στα νότια από 16-24 και στα ανατολικά από 16-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πιθανότητα σποραδικών βροχών και από τις απογευματινές ώρες γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Παροδικές νεφώσεις και από τις απογευματινές ώρες γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-22 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 31/5
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Το καλάθι του Ιουνίου

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που φέρνει τις γεύσεις, την φρεσκάδα και τ’ αρώματα των καλοκαιρινών κηπευτικών στο τραπέζι μας.
Είναι στην εποχή τους, από λαχανικά αρακάς, φασολάκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια με τα λουλούδια τους, πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, ραπανάκια, καρώτα, πατάτες, ενώ τελειώνουν τα παντζάρια και ξεκινούν τα καλαμπόκια. Από χορταρικά, βλίτα, στύφνος, ρόκα, σπανάκι, αλμύρα, γλιστρίδα, αμπελόφυλλα, φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα Φρούτα, ακτινίδια, βερίκοκα, μούσμουλα, μπανάνες, ροδάκινα, κεράσια, βύσσινα, βρίσκονται στο τέλος τους οι φράουλες και αρχίζουν νεκταρίνια, πεπόνια και καρπούζια. Ψάρια και θαλασσινά αστακοί, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες, κολιοί, σκουμπριά, τόνοι, γόπες, γαλέος, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μελανούρια, λιθρίνια,
Κρέας και γαλακτοκομικά, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος, κουνέλι, ανεβατό, γαλοτύρι, κατίκι, κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι Αυτή την εποχή μπορείτε να κόψετε ρίγανη και δυόσμο και αφού τα αφήσετε να ξεραθούν τα τρίβετε, τα βάζετε σε βαζάκια και τα χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο. Από μυρωδικά υπάρχουν ακόμα άνηθος μάραθος, βασιλικός, μέντα, θυμάρι και κόλιανδρος. 

Ρυζοσαλάτα θαλασσινών με λαχανικά

Υλικά
8-10 γαρίδες, 3-4 καλαμαράκια, 1-2 πλοκάμια χταποδιού, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα αρακά, 2 καρώτα, 4-5 μανιτάρια, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, μπουκετάκια μπρόκολου ή κουνουπιδιού, 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα: Ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, ξύδι (Οι ποσότητες κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε και βράζετε τα θαλασσινά. Για οικονομία χρόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσερβοποιημένα, κατά προτίμηση σε νερό ή φυσικό χυμό. Κόβετε τα καρώτα, τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε κομματάκια και τα βράζετε με το ρύζι. Στραγγίζετε, αλατοπιπερώνετε και τα σερβίρετε σε σαλατιέρα. Προσθέτετε τα θαλασσινά, αφού κόψετε σε κομμάτια τα καλαμάρια και το χταπόδι. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό και τα ανακατεύετε στην σαλάτα. Χτυπάτε όλα τα υλικά της σάλτσας σε γυάλινο βαζάκι και περιχύνετε. 

1826: Πέθανε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός

Γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1771 και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γκόζιας. Έλαβε σημαντική μόρφωση και έγινε Αρχιεπίσκοπος Πατρών από το 1806, ενώ το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία κι εξυπηρέτησε ιδιαίτερα τους σκοπούς της. Στις 25 Μαρτίου ευλόγησε τους επαναστάτες σηκώνοντας στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της επανάστασης. Η ημέρα αυτή από τότε θεωρείται επίσημη επέτειος της ενάρξεως του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Σαν Σήμερα

1431: Πεθαίνει στην πυρά η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν Ντ’ Αρκ, μετά την καταδίκη της από το εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική.

1640: Πέθανε ο Π. Π. Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ. Έργα του: «Οι τρεις Χάριτες», «Η μάχη στο Ανγκιάρι», «Προσκύνημα των Μάγων» κ ά.

1778: Πέθανε ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, Γάλλος συγγραφέας ιστορικός και φιλόσοφος που έγινε ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος. Έργα του: «Φιλοσοφικό λεξικό», «Ο Αγαθούλης», «Παγκόσμια ιστορία» κ ά.

1889: Κατασκευάζεται ο πρώτος σύγχρονος στηθόδεσμος από την Γαλλίδα, Ερμίν Καντόλ

1941: Οι φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατέβασαν  την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί κατακτητών, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

1960: Πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας Μ. Λ.Πάστερνακ, που το 1958 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τα σημαντικότερα έργα του ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο». Ακόμα: «Στα πρωινά τρένα», «Αδελφή μου η ζωή», «Θέματα και παραλλαγές»


Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

29/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:06
Δύση ηλίου: 20:39
Σελήνη: 12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Επέτειος αλώσεως Κων/πόλεως
Παγκόσμια Ημέρα Κυανόκρανων

Θεοδοσίας μάρτ., Αλεξάνδρου Αλεξ/νδρείας, Υπομονής
Γιορτάζουν: Θεοδοσία, Υπομονή

Αγία Θεοδοσία

Από μικρή ηλικία βαπτίστηκε χριστιανή. Η ομορφιά και η καλοσύνη της ξεχώριζαν και ο αυτοκράτορας Ουρβανός προσπάθησε με πολλά μέσα να την αλλαξοπιστήσει. Υπέστη πολλά βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο, όταν την πέταξαν στην θάλασσα.

Καιρός

Γενικά: Στα ανατολικά και τα νότια τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες  τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-23, στα δυτικά από 13-25, στα κεντρικά από 13-23, στα νότια από 15-23 και στα ανατολικά από 16-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, με σταδιακή βελτίωση  από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-23 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 30/5
Στην ανατολική, κεντρική Μακεδονία, Θράκη, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Εύβοια, Κρήτη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με νεφώσεις  παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές στην Πελοπόννησο και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.      

«Η πόλις εάλω»

Στις 7 Απριλίου 1453 άρχισε η τελευταία πολιορκία της Πόλης από τους Τούρκους. Η βυζαντινή αυτοκρατορία λαβωμένη από την άλωση από τους Σταυροφόρους και με όλες τις επαρχίες της στα χέρια των Οθωμανών, περιορίζεται ουσιαστικά στα όρια της Κων/πολης. Οι υπέρτεροι Οθωμανοί υπό τον  Μωάμεθ τον Πορθητή  την πολιορκούν εξαπολύοντας 7 επιθέσεις. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος με τους ελάχιστους υπερασπιστές της Πόλης, αγωνίζονται ηρωικά και με αφάνταστες θυσίες καταφέρνουν να μείνουν ακλόνητοι για 55 ημέρες στις θέσεις τους. Στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη οι Οθωμανοί καταφέρνουν να μπουν από την Κερκόπορτα.

1453: Πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ο Παλαιολόγος

Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1404 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄  Παλαιολόγου. Το 1443 έγινε δεσπότης του Μυστρά και μετά τον θάνατο του αδελφού του Ιωάννη Η΄ στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά στις 6 Ιανουαρίου 1449 και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου προσπάθησε να αναδιοργανώσει το κράτος για να αμυνθεί έναντι του Οθωμανικού κινδύνου. Στις 29 Μαΐου του 1453, ο Κωνσταντίνος προαισθανόμενος το τέλος, πηγαίνει στην Αγία Σοφία μεταλαμβάνει, αποχαιρετά τους δικούς του και ανεβαίνει στο φρούριο όπου μαχόμενος ως απλός στρατιώτης πέφτει νεκρός. Οι δούλοι πια Έλληνες δεν θέλησαν να πιστέψουν το αναπάντεχο. Τον φαντάζονταν όχι νεκρό, αλλά μαρμαρωμένο, έτοιμο να ξυπνήσει και να κυνηγήσει πάλι τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.

1953: Ο Χίλλαρυ και ο Τένσινγκ κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ

Τα Ιμαλάϊα με κορυφή το Έβερεστ, από το όνομα του πρώτου μηχανικού και γεωγράφου που το μέτρησε, έχει ύψος 8.848 μ. Οι συστηματικές εξερευνήσεις του αρχίζουν το 1920. Πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής αποβήκαν  άκαρπες, χωρίς να λείπουν ακόμα και τα θύματα. Ο Νεοζηλανδός Χίλλαρυ και ο Νεπαλός οδηγός του Τένσινγκ χρειάστηκαν 5 τόνους υλικό και την συνεργασία 350 ανθρώπων για να μπορέσουν να την κατακτήσουν στις 29 Μαΐου του 1953. 

 

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

28/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:06
Δύση ηλίου: 20:39
Σελήνη: 11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Ευτυχούς επισ. Μελιτινής, Ελικωνίδος μαρ., Ανδρέα του κατά Χριστόν Σαλού


Άγιος Ευτύχης

Υπήρξε άξιος στρατιώτης του Χριστού και ακούραστος εργάτης της εκκλησίας, αναδεικνυόμενος σε επίσκοπο Μελιτίνης. Συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια και οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο, όταν ρίχτηκε σε ένα ποτάμι. 

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, με χαλαζοπτώσεις πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-22, στα δυτικά από 10-23, στα κεντρικά από 12-25, στα νότια από 16-25 και στα ανατολικά από 16-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Άστατος με νεφώσεις τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-23 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/5
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες  τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

2013: «Έφυγε» σε ηλικία 93 ετών ο Φώτης Πολυμέρης

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός του ελαφρού τραγουδιού, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920 και το πραγματικό του όνομα ήταν Παλημέρης. Ηχογράφησε περισσότερους από 200 δίσκους, συνεργαζόμενους με τους μεγαλύτερους συνθέτες, τραγουδιστές, αλλά και ρεμπέτες, ενώ τραγούδια του ακούστηκαν και σε ταινίες της εποχής εκείνης, όπως «Έλα στον θείο» «Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν» κ ά. Τραγούδια του: «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νάχα τα νιάτα σου», «Πάμε σαν άλλοτε», «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Ένας χαρούμενος αλήτης», «Το σκαλοπάτι σου», «Στους δρόμους γυρνώ», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «Το τελευταίο ταγκό» κ ά

1982: Πέθανε η Ρόμι Σνάϊντερ, Αυστριακή ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Βιέννη το 1938, καταγόμενη από οικογένεια ηθοποιών. Στα δεκαπέντε της πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο. Δυο χρόνια αργότερα η καριέρα της απογειώνεται, όταν ενσαρκώνει σε μια τριλογία ταινιών την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Πριγκίπισσα Σίσσυ. Ακόμα: «Christine», «Βοccacio 70», «Λυκόφως των θεών», «Χαρέμι για δυο», «Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδι», «Σεζάρ και Ροζαλί», «Η πισίνα», «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» κ ά.

Σαν Σήμερα

585 π. Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος, προβλέπει και καταγράφει για πρώτη φορά έκλειψη ηλίου

1871: Καταλύεται η Παρισινή Κομμούνα

1908: Γεννήθηκε ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, που έγραψε σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέϊμς Μπόντ

1952: Κατοχυρώνεται στις Ελληνίδες  το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

1961: Ιδρύεται ο Οργανισμός Διεθνής Αμνηστία, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1968: Γεννήθηκε η Αυστραλή τραγουδίστρια Κάϊλι Μινόγκ. Μερικά από τα τραγούδια της: « Locomotion», « I should be so lucky», «I believe in you»

1979: Υπογράφεται στο Ζάππειο, η συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

27/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:07
Δύση ηλίου: 20:38
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ελλαδίου ιερομ., Ιωάννου του Ρώσου ομολογητού


Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Γεννήθηκε στην Ρωσία εξ ου και η επωνυμία του, το 1690. Στον ρωσοτουρκικό πόλεμο το 1711 αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε σ’ έναν Τούρκο, στο Προκόπι της Μ. Ασίας.  Μετά από πολλές ταλαιπωρίες ελευθερώθηκε, αφού πείσθηκε το αφεντικό του για το μεγάλο χριστιανικό του σθένος. Πέθανε ειρηνικά στις 27 Μαΐου 1730, σε ηλικία 40 ετών. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται στο Νέο Προκόπι της  Εύβοιας και η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαΐου. 

Καιρός

Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χαλαζοπτώσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-27, στα δυτικά από 13-26, στα κεντρικά από 12-27, στα νότια από 15-27 και στα ανατολικά από 16-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-25 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/5
Άστατος, με νεφώσεις, βροχές ή καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Χαλαζοπτώσεις πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.   

Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η ΣΚΠ είναι μια αυτοόνοση νόσος αγνώστου αιτιολογίας, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση και τέλος δεν αποτελεί ψυχολογική διαταραχή.
Υπολογίζεται ότι πάσχουν περί τα 2.500.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 10.000-12.000. Η συντριπτική πλειοψηφία  των ατόμων που προσβάλλονται είναι άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών και με αναλογία 1 άνδρας 2 γυναίκες. Στα συμπτώματα που εξαρτώνται από το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει πληγεί, διαφέρουν από άτομο σε άτομο και την χρονική στιγμή της νόσου. Στα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνονται αδυναμία και διαταραχές στην αίσθηση, στην ομιλία, στην μνήμη, δυσκολία στην κίνηση, με μουδιάσματα ή κακό συντονισμό και σπαστικότητα, δυσκολίες στην όραση, αίσθημα κόπωσης ή χρόνιο πόνο, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα στην ούρηση και την αφόδευση Η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να την επιβεβαιώνει. Επίσης και η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο και συνήθως εστιάζεται στην αποφυγή υποτροπών και ανατροπή των συμπτωμάτων. 

Σαν Σήμερα

1564: Πέθανε ο Ιωάννης Καλβίνος, Γάλλος θεολόγος εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής και διαμορφωτής του δόγματος του προτεσταντισμού

1703: Ο Μέγας Πέτρος ορίζει νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη

1840: Πέθανε ο Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός μουσικός, δεξιοτέχνης του βιολιού

1922: Γεννήθηκε  ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, ίσως ο καλύτερος «Δράκουλας» του κινηματογράφου

1963: Καταλήγει ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που είχε τραυματιστεί θανάσιμα μια εβδομάδα νωρίτερα από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.

1986: Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζιφός ή Τσιφός
«Νόμος 4000», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Το στραβόξυλο», «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», «Τα κίτρινα γάντια», «Το κλοτσοσκούφι», «Αλαλούμ» κ ά

1995: Πέθανε ο ηθοποιός Ζαννίνο
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, όπως ήταν το  πραγματικό του όνομα συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Κάλιο πέντε και στο χέρι», «Επιχείρηση Απόλλων», «Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση», «Ο χαρτοπαίχτης», «Οι 4 άσσοι», «Τα επτά κακά της μοίρας μου». Ήταν πατέρας της ηθοποιού και τραγουδίστριας Σόφης Ζανίνου.  

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

26/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:07
Δύση ηλίου: 20:37
Σελήνη: 9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Κάρπου & Αλφαίου εκ των 70 Αποστόλων, Αλεξάνδρου Θεσ/νίκης
Γιορτάζουν: Συνέσια, Συνέσιος

Κάρπος & Αλφαίος Απόστολοι

Ο Κάρπος έζησε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρωνας. Καταγόταν από την Τρωάδα και  ήταν συγγενής του απ. Παύλου, με τον οποίο  εργάστηκε με ζήλο για την διάδοση του Ευαγγελίου. Μαζί με τον Αλφαίο υπήρξαν από τους 70 αποστόλους.


Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρες  βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νότια τοπικές βροχές από το απόγευμα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-28, στα δυτικά από 13-27, στα κεντρικά από 12-29, στα νότια από 15-27 και στα ανατολικά από 16-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις, από το μεσημέρι παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αρχικά γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες και πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/5
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα ανατολικά  και νότια και βαθμιαία στα δυτικά και στα υπόλοιπα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια και τα ανατολικά. Οι άνεμοι 3-5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.  

1978: Πέθανε η Κυβέλη Ανδριανού μεγάλη ηθοποιός που έμεινε γνωστή με το μικρό της όνομα

Γεννήθηκε το 1888. Από νεαρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της και από το 1901 υπό την καθοδήγηση του Κ. Χριστομάνου πρωτοεμφανίζεται στην Νέα Σκηνή, στον ρόλο της Ιουλιέτας στην τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Μέχρι το 1906 γίνεται η μόνιμη πρωταγωνίστρια της Νέας Σκηνής, «Άλκηστη», «Αντιγόνη» κ ά Αργότερα έκανε δικό της θίασο, όπου διακρίθηκε σε πολλά νεοκλασικά έργα, «Νόρα», Ανιούσκα στο «Κράτος του Ζόφου», «Λοκαντιέρα», «Ο ματωμένος γάμος», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλαίρενας», «Το νησί της Αφροδίτης», «Πίσω στην γη» Συνεργάστηκε ακόμα με τους Γρ. Ξενόπουλο, Σπ. Μελά, Δ. Κορομηλά, Π. Χόρν κ α   Μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη κράτησαν τα σκήπτρα της ελληνικής σκηνής, εκείνης της εποχής, διχάζοντας μάλιστα και το θεατρόφιλο κοινό. Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες «Ο κακός ο δρόμος», «Αστέρω», «Η άγνωστος».

1993: Πέθανε ο Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής, μεγάλος γλύπτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην  Πάτρα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έζησε και εργάστηκε στην Ουγγαρία. Χαρακτηριστικό έργο του, το γλυπτό με την μορφή ενός κεφαλιού  εφήβου που δεσπόζει  στην είσοδο του Πολυτεχνείου και είναι αφιερωμένο στην εξέγερση και την θυσία των φοιτητών το Νοέμβριο του ’73.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

25/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:08
Δύση ηλίου: 20:36
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες
22η Εβδομάδα

Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

+ Μνήμη Γ΄ Εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Γ΄ Εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Η Τιμία Κεφαλή του Ιωάννου του Προδρόμου είχε χαθεί. Ένας ιερέας από τα Κόμανα της Καππαδοκίας είδε σε όνειρο το σημείο που ήταν κρυμμένη. Μετά την εύρεσή της η Τιμία Κεφαλή μεταφέρθηκε στην μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα λαμπρή τελετή, με την παρουσία του αυτοκράτορα, του Πατριάρχη και πλήθος πιστών.   


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ηπειρωτικά ορεινά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-27, στα δυτικά από 13-24, στα κεντρικά από 14-28, στα νότια από 16-26 και στα ανατολικά από 17-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 26/5
Στην κεντρική και βόρεια χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες  βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη νότια χώρα αραιές νεφώσεις βαθμιαία παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.  

1977: Πρεμιέρα για τον «Πόλεμο των Άστρων»

Στην διαστημική ταινία του Τζόρτζ Λούκας πρωταγωνιστούν  σερ Άλεκ Γκίνες,  Μαρκ Χάμιλ,  Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ. Η ταινία διαδραματίζεται στο  μέλλον  και αφηγείται  την προσπάθεια ενός αγροτόπαιδου του Λουκ Στάϊγουόκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λεία από τα χέρια του κακού Νταρθ Βάντερ  Θα την ακολουθήσουν 2 ακόμα τριλογίες με γνωστότερες τις «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» το 1980 και «Η επιστροφή των Τζεντάι» το 1983. Η ταινία θα δημιουργήσει μόδα με τις διαπλανητικές πτήσεις, το σύμπαν και τους πολέμους στα άστρα, με αναπαραγωγή από ταινίες, βιβλία, παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές κ ά.

1932: Ο Γκούφυ κάνει το ντεμπούτο του σαν φιγούρα των κινουμένων σχεδίων.

Γεννήθηκε στα στούντιο της Ντίσνεϊ, από την πένα του καρτουνίστα Αρτ Μπάρμπιτ. Το όνομά του είναι Ντίπι Ντογκ και έχει ρόλο κομπάρσου. Ο αδέξιος όμως και γκαφατζής ανθρωπόμορφος σκύλος με τα μεγάλα δόντια και το χαρακτηριστικό γέλιο, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή και μέλος της παρέας του Μίκυ Μάους και δυο χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε Γκούφυ. Πρωτοεμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη  στην ταινία «Micheys Revue»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

24/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:09
Δύση ηλίου: 20:36
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

+ ΤΩΝ ΑΓ. 318 ΠΑΤΕΡΩΝ (Α΄ Οικουμ. Συνόδου)
Συμεών θαυμαστορείτου, Μελετίου μάρτ. Ιλαρίωνος, Μελετίου

Όσιος Συμεών

Καταγόταν από την Έδεσσα αλλά γεννήθηκε στην Αντιόχεια και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ιουστίνου Β΄. Σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, όταν σκοτώθηκε σ’ ένα σεισμό. Σώθηκε αυτός και η μητέρα του που τον μόρφωσε με χριστιανικές αρχές. Μεγαλώνοντας εκάρη μοναχός σε ένα μοναστήρι στην Σελεύκεια. Αργότερα αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος και έζησε ασκητική ζωή μέχρι τον ειρηνικό θάνατό του το 590 μ. Χ. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θεραπεύει δαιμονισμένους. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαΐου

Άγιοι 318 Πατέρες της Α΄ Οικουμ. Συνόδου

Ο Μέγας Κων/νος συγκάλεσε το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο για να αντικρούσει τις θεωρίες του Αρείου, που ισχυριζόταν ότι ο Χριστός ήταν κτίσμα και δημιούργημα του Θεού. Από όλη την χριστιανοσύνη μαζεύτηκαν 318 φωτισμένοι ποιμένες και διδάσκαλοι, που καταδίκασαν την θεωρεία του Αρείου και διακήρυξαν ότι ο Χριστός είναι «Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού…ομοούσιον τω Πατρί», συντάσσοντας τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως. Η έκτη αυτή Κυριακή από το Πάσχα είναι αφιερωμένη στους 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μέγας Αθανάσιος, ο Αλέξανδρος ο Κων/πόλεως, ο Νικόλαος κ ά.  

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές ή καταιγίδες από το μεσημέρι στην δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-27, στα δυτικά από 14-24, στα κεντρικά από 12-28, στα νότια από 19-26 και στα ανατολικά από 19-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 25/5
Στα βορειότερα τμήματα του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

  

Λεμονάκι μυρωδάτο

Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών στο γένος κίτρος Αναπτύσσεται σε μέρη θερμά και έχει πολλές ποικιλίες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχουμε λεμονοπορτοκαλιά, κιτρολεμονιά, κοινή λεμονιά της Ρόδου ή της Χίου κ ά Το λεμόνι (citrus lemon) είναι ο καρπός της λεμονιάς.
Θρεπτικά συστατικά
Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, την φλούδα του και περιστασιακά για το σαρκώδες μέρος του καρπού. Ο χυμός περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει και την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Ακόμα περιέχει βιταμίνες C, B1, B3, B6, κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο φώσφορο κ.α.
Υγεία 
Είναι πολύτιμο για την υγεία, με δράση προληπτική και θεραπευτική, μια και πρωταγωνιστεί σε άπειρα παραδοσιακά γιατροσόφια. Αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητές του υπάρχουν στην «Φυσική ιστορία» του Πλίνιου που το ονομάζει citrus modicum (ιατρικό καρπό). Η δράση του είναι γνωστή και από παλιά, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σκορβούτου, από τους ναυτικούς. Ο χυμός έχει αντισηπτικές, χωνευτικές, διουρητικές, αντιβηχικές, αιμοστατικές  και τέλος αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδανικός για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Ακόμα λόγω του καλίου που περιέχει συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μαγειρική
Στην μαγειρική ο χυμός συνοδεύει κρέας, ψάρια, χορταρικά, μαρινάδες, γλυκά ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες, λαδολέμονο και αυγολέμονο, ενώ το φλούδι του λεμονιού αρωματίζει γλυκά, σιρόπια και μαρμελάδες.
Αγορά και συντήρηση
Επιλέγετε πάντα φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα,  που να μην έχουν κτυπήματα, ζουλήγματα ή μαυρίλες. Αυτήν την εποχή οι λεμονιές σε κήπους ή και πρασιές είναι γεμάτες. Απλά μαζέψτε τα και βάλτε τα σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τα στύψετε και να τα βάλετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή χρειάζεται στον στημένο χυμό να μην μείνει εκτεθειμένος στον αέρα για πολλή ώρα, καθώς καταστρέφεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.


Λεμονάτες φτερούγες κοτόπουλου με πατάτες

Υλικά
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, 5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, 1 κ σ μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ανακατεύετε την μουστάρδα, το μισό λάδι, τον μισό χυμό λεμονιού και το ξύσμα και περιχύνετε το κοτόπουλο. Σκεπάζετε και αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ρίχνετε στις πατάτες τον χυμό λεμονιού και τις βάζετε στο ταψί. Προσθέτετε τις φτερούγες, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με ρίγανη, περιχύνετε με το λάδι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.

2001: Πέθανε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1945 εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Τα δένδρα». Καθιερώνεται την επόμενη χρονιά με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Τα ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα της: «Ο άλλος Αλέξανδρος», «Μυστικές πηγές», «Το μυστήριο». Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή θεατρικών έργων στα γαλλικά και στα ελληνικά, «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κάνδαυλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Επτά οράματα της Σαλώμης», την συγγραφή σεναρίων για  ταινίες «Μαγική πόλη» του Νίκου Κούνδουρου (1955) και «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν (1962) και την λογοτεχνική μετάφραση.

1543: Πέθανε ο Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, μαθηματικός και εισηγητής του ηλιοκεντρικού συστήματος

Γεννήθηκε το 1473 στην πόλη Τορν. Σε μικρή ηλικία τον υιοθέτησε ο θείος του, επίσκοπος Βαρμίας, που του παρείχε σημαντικότατη μόρφωση. Σπούδασε νομικά, ιατρική, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία, λατινικά και αρχαία ελληνικά και έτσι είχε την ευκαιρία να μελετήσει συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που πραγματεύονταν αστρονομικά θέματα και προπάντων τον Αρίσταρχο τον Σάμιο. Διετέλεσε καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, εξάσκησε την ιατρική από ανθρωπισμό στην Πολωνία, ενώ παράλληλα συνέχιζε τις αστρονομικές του παρατηρήσεις. Μετά από συστηματικές μελέτες που ξεκίνησε το 1507, ανακοίνωσε το 1530 τις αρχές του σε μια σύντομη μελέτη (ηλιοκεντρική θεωρία), όπου υποστήριζε ότι η Γη και οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο. Λίγο πριν τον θάνατό του δημοσίευσε το σπουδαίο έργο του «Για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων», όπου διατυπώνει το αστρικό σύστημα, όπως ισχύει και σήμερα.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

23/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:09
Δύση ηλίου: 20:35
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα Χελώνας

Μιχαήλ Συνάδων, Συνεσίου επισ. Μαρίας Κλωπά

Μιχαήλ ο ομολογητής

Γεννήθηκε στα Σύναδα της Φρυγίας καταγόμενος από ευγενή οικογένεια. Ζώντας ασκητική ζωή γνωρίστηκε με τον πατριάρχη Ταράσιο που εκτιμώντας τις θεολογικές του γνώσεις τον χειροτόνησε επίσκοπο Συνάδων. Επιτέλεσε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο περιθάλποντας φτωχούς και βοηθώντας τους πιστούς, αλλά και  εκκλησιαστικό. Υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. 

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια. Τις πρωινές ώρες πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5  και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-28, στα δυτικά από 16-25, στα κεντρικά από 16-29, στα νότια από 18-27 και στα ανατολικά από 18-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-28 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρων  βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-27 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 24/5
Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.  

Ψυγείο…άνοιξε

Ο καιρός αρχίζει και ζεσταίνει, οπότε το ψυγείο στην πρώτη γραμμή του πυρός, στην συντήρηση των τροφίμων, στο παγωμένο νερό, και σε ότι χρειάζεται πλέον να το παγώνουμε περισσότερο. Συμβουλές για να το κάνουμε «παγοκολώνα»:
Ξεκινήστε πρώτα βγάζοντας όλα τα πράγματα από το ψυγείο σας. Καθαρίστε το ψυγείο με βρεγμένο πανί ή βετέξ. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία. Βάλτε 1 μικρό μπολάκι με σόδα μαγειρική σε κάποιο σημείο στο ψυγείο. Θα σας απαλλάξει από τις μυρωδιές, που αναπτύσσονται εντός του ψυγείου. Τα μπουκάλια με νερό που πιθανόν (σίγουρα) να μας είχαν μείνει από πέρσι, αν είναι πλαστικά, ρίξτε το νερό τους στις γλάστρες και ανακυκλώστε τα. Το ξέρω είναι ευκολία τα μπουκαλάκια με νερό, που συνήθως (πάντα), πίνουμε από μέσα. Όμως όπως φωνάζουν οι ειδικοί δεν πρέπει να τα επαναχρησιμοποιούμε. Αντικαταστήστε τα με καινούρια ή με γυάλινα, που μπορούμε να τα πλένουμε.  Πριν ξαναβάλετε τα τρόφιμα που είχατε στο ψυγείο ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης τους. Προϊόντα που έχουν ανοιχτεί οι συσκευασίες τους και δεν προσδιορίζεται η χρονική στιγμή του ανοίγματος καλό είναι να πεταχτούν. Τοποθετείτε τα προϊόντα που λήγουν μετά από μεγάλο διάστημα στα πίσω ράφια και εκείνα που δεν αντέχουν πολύ, μπροστά ώστε να καταναλωθούν γρηγορότερα. Τέλος σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων κατά την αποθήκευση των προϊόντων στο ψυγείο παίζει και η καθαριότητα των χεριών μας, αλλά και των σκευών που τα τοποθετούμε. Προγραμματίσετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ αφού πρώτα ελέγξετε τι διαθέτει το ψυγείο σας και σημειώνετε τι σας λείπει. Κατά την αγορά των προϊόντων ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε όλο το σούπερ μάρκετ, πάρτε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε, καθώς πρώτον είναι θέμα οικονομίας για να μην τα πετάτε και δεύτερον αν υπερφορτώσετε το ψυγείο, δεν θα κυκλοφορεί σωστά ο αέρας να τα παγώνει. 

Σαν Σήμερα

2013 :Πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί, Γάλλος τραγουδοποιός
Γεννήθηκε το1923 στην Αλεξάνδρεια, με ελληνική καταγωγή Εκτός από τον ίδιο και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια του, Εντίθ Πιαφ, Δαλιδά, Μπαρμπαρά, Σ. Ρεζιανί, Γ. Νταλάρας, Β. Μοσχολιού : “Le métèque” («Ο μέτοικος»), “Milord”, "Ma liberte", "Joseph", "Sarah" «Μεσόγειος».

1919: Πέθανε ο Ιωάννης Κονδυλάκης, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γεννήθηκε στην Βιάννο της Κρήτης και έζησε την λογοτεχνική και δημοσιογραφική του ζωή στην Αθήνα. Στην δημοσιογραφία ασχολήθηκε με το χρονογράφημα, ενώ το λογοτεχνικό του έργο είναι επηρεασμένο από την κρητική ζωή, καθώς περιγράφει την καθημερινότητα της, αλλά ακόμα μεταφέρει στο έργο του, τον ιδιάζοντα τόνο της κρητικής γλώσσας. Έργα του: «Ο Πατούχας», «Όταν ήμουν δάσκαλος», «Πρώτη αγάπη» κ ά.

1906: Πέθανε ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν.
Γεννήθηκε στο Skien της Νορβηγίας το 1828. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του είναι η ανατομία της ανθρώπινης ψυχής. Ο Ίψεν δεν ενδιαφέρεται τόσο για την εξωτερική δράση των ηρώων, όσο για τον ψυχικό τους κόσμο. Έργα του: «Ο εχθρός του λαού», «Έντα Γκάμπλερ», «Κυρά της θάλασσας», «Νόρα» ή «Κουκλόσπιτο», «Η αγριόπαπια», «Οι βρικόλακες», «Ο αρχιτέκτων Σόλνες»   κ.ά.


Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

22/5/2015

Ανατολή ηλίου: 6:10
Δύση ηλίου: 20:34
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα Βιοποικιλότητας

Βασιλίσκου μαρτ., Παύλου & Δημητρίου ιερ. εν Τριπόλει
Γιορτάζουν: Αιμιλία, Αιμίλιος

Βασιλίσκος μάρτυρας

Ήταν ανιψιός του Θεοδώρου του Τήρωνος. Όταν ο έπαρχος Αγρίππας έμαθε ότι ήταν χριστιανός τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Για να τον μεταπείσει να αλλάξει θρησκεία τον πήγε σε μια ειδωλολατρική γιορτή, όπου ο Βασιλίσκος με την βαθιά πίστη και την θερμή του προσευχή κομμάτιασε τα ειδωλολατρικά αγάλματα. Ο έπαρχος νευριασμένος διατάσσει τον αποκεφαλισμό του, το δε σώμα του το πέταξαν στο ποτάμι. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαΐου


Καιρός

Γενικά: Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά άστατος, με νεφώσεις και τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-29, στα δυτικά από 16-26, στα κεντρικά από 16-29, στα νότια από 17-27 και στα ανατολικά από 17-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις περιοδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-29 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-28 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 23/5
Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια. Τις πρωινές ώρες πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5  και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

334 π Χ: Η μάχη του Γρανικού ποταμού

Ο Αλέξανδρος την άνοιξη του 334 π Χ με 30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς πέρασε τον Ελλήσποντο και εισέβαλε στο περσικό κράτος. Οι Πέρσες σατράπες της Μικράς Ασίας κατά διαταγή του βασιλιά Δαρείου τον περίμεναν με 60.000 ιππείς και άλλους τόσους πεζούς στην ανατολική όχθη του Γρανικού. Είχαν παρατάξει κατά μήκος του ποταμού το ιππικό τους, πίσω δε από αυτό και πάνω στα γύρω υψώματα το πεζικό. Ο Αλέξανδρος χώρισε το στράτευμά του σε δυο φάλαγγες. Την  δεξιά φάλαγγα που διεύθυνε ο ίδιος και την αριστερή που διεύθυνε ο Παρμενίωνας. Μόλις ήχησαν οι σάλπιγγες οι δυο φάλαγγες όρμισαν με ορμή και ενθουσιασμό προς τον ποταμό. Ο Αλέξανδρος μπήκε πρώτος ακριβώς απέναντι από το αριστερό των Περσών και είχε στην φάλαγγά του λοξή διάταξη προς τ’ αριστερά, ώστε καθώς θα προχωρούν μεσ’ στα νερά και θα τους σπρώχνει και το ρεύμα του ποταμού να βρεθούν, όταν θα φτάσουν στην απέναντι όχθη, παραταγμένοι ακριβώς απέναντι από την περσική παράταξη. Στην αρχή η μάχη ήταν σκληρή για τους Έλληνες και λόγω υπέρτερων δυνάμεων, αλλά και λόγω πλεονεκτικότερης θέσης των Περσών. Μετά όμως από σκληρή προσπάθεια οι Έλληνες καταφέρνουν να νικήσουν τους Πέρσες. Η νίκη αυτή ήταν αποφασιστικής σημασίας, για την προέλαση τους στην Ασία.

Σαν Σήμερα

427 π Χ: Πιθανή ημερομηνία γέννησης του φιλόσοφου Πλάτωνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα (πιθανόν στην Αίγινα) και καταγόταν από πλούσιο και αριστοκρατικό γένος, που οι ρίζες του έφταναν μέχρι τον Κόδρο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής και το Πλάτωνας το παρατσούκλι του, καθώς είχε πλατιούς ώμους. Θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδος με έργα όπως «Απολογία», «Κρίτων», «Σοφιστής», «Πολιτικοί», «Πολιτεία», «Κριτίας», «Νόμοι» «Συμπόσιον», «Ηθικός», «Ιππίας», κ ά. Πέθανε το 348 πΧ σε ηλικία 81 ετών.

1825: Πέθανε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης του ’21 Η Λασκαρίνα Πινότση γεννήθηκε το 1771. Μετά την μύησή της στην Φιλική Εταιρεία, δόθηκε μ’ όλη της την ψυχή στον ιερό αγώνα της ελευθερίας. Όταν κηρύχθηκε η επανάσταση εκείνη έγινε καπετάνισσα στον «Αγαμέμνονα», πλοίο που είχε ναυπηγήσει μαζί με άλλα τρία και πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις, ενώ πολέμησε και σε πολλές μάχες.

1885: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ
Έργα του: «Ωδές», «Ναν ο Ισλανδός», «Η τελευταία ημέρα ενός κατάδικου», «Παναγία των Παρισίων», «Οι Άθλιοι» με τους υπέροχους ήρωες, τον Γιάννη Αγιάννη, τον Μάριο, τον Ιαβέρη, την Τιτίκα, ακόμα «Εργάτες της θάλασσας», «Ο Άνθρωπος που γελά», αλλά και τα ποιητικά «Ενατενίσεις», «Τιμωρίες» κ ά.