Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

30/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 31
Δύση ηλίου: 20:19
Σελήνη:  12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Ημέρα Μουσικής Τζαζ

Ιακώβου αποσ., Δονάτου επισ. Ευροίας, Αργυρής νεομ., Κλήμεντος υμνογ.
Γιορτάζουν: Αργυρώ, Ασημάκης, Ασημίνα, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Μαλαματή


Απόστολος Ιάκωβος

Ήταν γιος του Ζεβεδαίου και μεγαλύτερος αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Ασχολιόταν με την αλιεία, όταν ο Χριστός τον συνάντησε και τον κάλεσε κοντά του. Με τον Ιωάννη και τον Πέτρο αποτελούσαν τους πιο αγαπημένους μαθητές του Χριστού και μάλιστα μόνο αυτοί είδαν την Μεταμόρφωση Του. Ο Ιάκωβος ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση. Υπέστη βασανιστήρια και  βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού το 44 μΧ. .Η μνήμη του τιμάται στις 30 Απριλίου.


Ενημέρωση

- Θερινό ωράριο για το νυχτερινό οικιακό ρεύμα, με ισχύ από 1 Μαΐου και διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου και ωράριο από 11 το βράδυ έως 7 το πρωί.
- Από 2 έως 9 Μαΐου οι ενδιάμεσες (ανοιξιάτικες) εκπτώσεις 

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι  δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-22, στα δυτικά από 12-23, στα κεντρικά από 12-26, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 14-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες  με πρόσκαιρες βροχές στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-22 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/5
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές  στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Βασίλης Δημητρίου

«Έφυγε» σε ηλικία 70 ετών ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός
Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ’60, εποχή του Νέου Κύματος, παίζοντας πιάνο σε πολλές μπουάτ. Έγραψε μουσική και στίχους τραγουδιών ενώ μελοποίησε στίχους και ποιήματα σημαντικών δημιουργών όπως του Ν. Γκάτσου, Λ. Παπαδόπουλου, Μ. Ελευθερίου, Ν. Βαλαωρίτη, Π. Νερούντα, που ερμήνευσαν οι Κ. Χωματά, Γ. Καλατζής, Δ. Γαλάνη, Μαρινέλα, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Ε. Τσαλιγοπούλου, Ε. Βιτάλη, Κ Κούκα, Χρ. Θηβαίος, Γ. Νέγκα  κ ά. «Μαρία με τα κίτρινα», «Χαλασιά μου», «Ο κόσμος είναι σαν μπαξές», «Δεν επιτρέπεται», «Έγειρα στο παραθύρι», «Ένα δυο», «Πράσινο φεγγάρι», «Η μυγδαλιά», «Θυμάμαι», «Λύσε τα μαλλιά σου», «Μικρέ μου Αύγουστε» κ ά. Έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις «Μήδεια», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Φαύστα» Επίσης έντυσε μουσικά πολλές τηλεοπτικές σειρές «Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Μεγάλος θυμός» κ ά.
«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά κάθε νύχτα
σε ποια σεντόνια να δακρύζεις στα κρυφά
δεν έχει περιθώριο η πίκρα
και η χαρά τελειώνει στα μισά

Λυπημένη μου αγάπη καληνύχτα
δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα εμείς
σαν αγέρας που σε καίει μες τη νύχτα
όποια πόρτα κι αν ανοίξεις θα με βρεις…»

2013: Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Τάκη Μουζενίδη και αργότερα σκηνοθεσία στην Αμερική. Την δεκαετία του ’60 συμμετείχε ως ζεν πρεμιέ σε πολλές ταινίες: «Αλίμονο στους νέους» (1961), «Ο λουστράκος» (1964), «Φωνάζει ο κλέφτης» (1965), «Φουσκοθαλασσιές» (1966), «Κορίτσια για φίλημα»(1965), «Ραντεβού στον αέρα» (1966). Στην τηλεόραση συμμετείχε ως guest star στις σειρές «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Άκρως Οικογενειακόν».

Σαν Σήμερα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιλιανός, εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία

1883: Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος
Γεννήθηκε το 1832. Θεωρείται ο ιδρυτής της σχολής του ιμπρεσιονισμού. Έργα του:
«Ολυμπία», «Λουόμενες», «Η βεντάλια» κ ά. 

1915: Γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης Αρκαδίας ( Κάτω Ασέα)
ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος  

1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929. θεωρείται ο πατέρας των γούεστερν σπαγγέτι. «Ο κολοσσός της Ρόδου», «Μονομαχία στο Ελ Πάσσο», «Ο καλός, ο κακός αι ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στην δύση» κ ά

2002: Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα.
 Συμμετείχε σε πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων: «Η κυρά μας η μαμή», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Φτωχαδάκια  και λεφτάδες», «Ένας ήρωας με παντούφλες»



Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

29/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 32
Δύση ηλίου: 20:14
Σελήνη:  11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Ημέρα Χορού
Ημέρα Ανοσολογίας
Ημέρα κατά του Θορύβου

Ιάσωνος & Σωσιπάτρου εκ των 70 Αποσ., Κερκύρας μαρτ., Ηλία Αρδούνη
Γιορτάζουν: Ιάσωνας, Ιασωνία, Κέρκυρα, Σωσίπατρος

Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος

Ήταν Έλληνες στην καταγωγή και έζησαν τον 1ο μΧ αιώνα. Μαθητές του απόστολου Παύλου, ανέβηκαν στον επισκοπικό θρόνο ο Ιάσωνας της Ταρσού στην Κιλικία και ο Σωσίπατρος του Ικονίου στην Μικρά Ασία. Ενώνοντας την εκκλησιαστική τους δράση έφτασαν στην Κέρκυρα όπου δίδαξαν τον χριστιανισμό κτίζοντας μεγαλόπρεπο ναό, αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Εκεί αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτύρια από τον έπαρχο. Τα μαρτύρια τους συγκίνησαν και συντέλεσαν  να πιστέψουν στον Χριστό, ο έπαρχος, η κόρη του Κέρκυρα, αλλά και ο δεσμοφύλακας και ληστές που ήταν μαζί τους στην φυλακή. Στις διώξεις αυτές βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Σωσίπατρος. Ο Άγιος Ιάσωνας συνέχισε  το αποστολικό τους έργο και όπως αναφέρεται στις «Πράξεις των Αποστόλων», πέθανε σε βαθειά γεράματα. Η εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 29 Απριλίου.

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά και τα βόρεια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-22, στα δυτικά από 13-23, στα κεντρικά από 10-26, στα νότια από 13-21 και στα ανατολικά από 13-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-21 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 30/4
Στα νοτιοανατολικά γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση το βράδυ και από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.    

Ημέρα Χορού

Ας σύρουμε το χορό…
Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα κ ά
Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής. Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…» Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός κ ά. Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας. Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων

1933: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια, εξ ου και η επωνυμία του «Αλεξανδρινός». Η ποίηση του είναι ιδιόμορφη, χαρακτηριζόμενη  από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωϊκισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αλλά και η γλώσσα του είναι ιδιότυπη λιτή, επιγραμματική  και απλή χωρίς στολίδια, όμως ειρωνική και απαισιόδοξη. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, αλλά και από τον ιδιότυπο ερωτισμό του. Ο ίδιος κατατάσσει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: Φιλοσοφικά, ιστορικά και αισθησιακά (ερωτικά). «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα βήματα», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Οι ψυχές των γερόντων», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες», «Τρώες», «Μονοτονία» κ ά.
Απόσπασμα από το ποίημα «Ιθάκη»
«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησης το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου…»

1980: Πέθανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1899. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής τίτλων σε κινηματογραφικό στούντιο και μεταπήδησε στην σκηνοθεσία. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, έφυγε για την Αμερική, όπου σκηνοθέτησε  και τις περισσότερες ταινίες του. Προτάθηκε 5 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, Ίνγκριντ Μπέργκαμ, Γκρεϊς Κέλι, Κιμ Νόβακ, Τζόαν Φοντέϊν, Λόρενς Ολίβιε, Γκρέγκορι Πέκ, Χένρι Φόντα κ ά. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «Σαμποτάζ», «Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κ ά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

28/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 33
Δύση ηλίου: 20:13
Σελήνη:  10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Ημέρα Μνήμης Εργατών
Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Των εν Κυζίκω 9 Μαρτύρων, Θεόγνιδος, Μέμνονος οσίου
Γιορτάζουν : Αντίπατρος, Θέογνις

Όσιος Μέμνων

Από νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και αφιερώθηκε στον Θεό, που του έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί. Όταν έπεσαν ακρίδες σε χωράφια αγροτών, ο όσιος τους πρόσφερε σημαντική στήριξη, εκκλησιαστική αλλά και φιλανθρωπική  

Οι 9 Μάρτυρες της Κυζίκου

Ο Θέογνις, ο Ρούφος, ο Αντίπατρος, ο Θεόστιχος, ο Αρτεμάς, ο Μάγνος, ο Θεόδουλος, ο Θαυμάσιος και ο Φιλήμον, όταν συνελήφθησαν στην Κύζικο, ομολόγησαν την πίστη τους και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. 

Καιρός



Γενικά: Στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-22, στα δυτικά από 10-24, στα κεντρικά από 11-27, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 15-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-22 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/4
Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια με βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά  και βόρεια. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.

   

1930: Πέθανε η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1902. Σε πολλή νεαρή ηλικία πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα με το πεζογράφημα «Ο πόνος της μάνας», που είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια. Ξεκινά τις σπουδές της στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διορίζεται στην Νομαρχία της Μεσσηνίας και μετά τον θάνατο των δικών της, μετατίθεται στην Αθήνα. Στην ίδια υπηρεσία γνωρίζεται με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο συνδέεται με σφοδρό έρωτα. Λίγους μήνες αργότερα ο Καρυωτάκης ανακαλύπτει ότι πάσχει από σύφιλη και της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ. Αρχίζει να παραμελεί την δουλειά της και την απολύουν, εγκαταλείπει την νομική, γράφεται σε Δραματική Σχολή και εμφανίζεται σαν ηθοποιός σε μια  θεατρική παράσταση. Αρραβωνιάζεται έναν δικηγόρο, με τον οποίο χωρίζει λίγο καιρό αργότερα, όταν αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Προσβάλλεται όμως από φυματίωση, γυρίζει στην Αθήνα και νοσηλεύεται σε νοσοκομεία όπου και καταλήγει. Έγραψε ποιητικές συλλογές «Οι τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ και χάος», μια νουβέλα, ενώ έχουν εκδοθεί  και τα  ημερολόγια  της. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από συνθέτες Ν. Μαμαγκάκη, Γ. Σπανό, Ν. Μαυρουδή κ ά.
Απόσπασμα από το ποίημα «Βράδυ»
«Καλώς το που ήρθε το άφωτο βραδάκι
έτσι απαλό σαν χάδι να μ’ αγγίξει
και τη σκέψη μου αγάλια να τραβήξει
στο σκοτεινό στ’ ατέλειωτο δρομάκι…
…Καλώς το που ήρθε σαν την καλοσύνη
το κουρασμένο βλέμμα μου να σβήσει
και την ψυχή μου ελεύθερη ν’ αφήσει
να απλωθεί πέρα ως πέρα στη γαλήνη.»

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

27/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 35
Δύση ηλίου: 20:12
Σελήνη:  9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες
18η Εβδομάδα

Ημέρα Σχεδίου (Design)

Συμεών επ. Ιεροσολύμων, Ιωάννου οσ. μονής Καθαρών, Ευλογίου ξενοδόχου
Γιορτάζει: Συμεών



Άγιος Συμεών

Η ταυτότητά του δεν είναι ακριβώς διευκρινισμένη. Εικάζεται ότι ήταν αδελφός (φυσικός ή ετεροθαλής) ή εξάδελφος του Χριστού. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Ιεροσολύμων, όπου επέδειξε μεγάλο θεολογικό και  φιλανθρωπικό έργο. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία 120 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Απριλίου.


Καιρός

Γενικά: Αρχικά αίθριος και βαθμιαία στα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη  ορατότητα τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 9-23, στα δυτικά από 11-25, στα κεντρικά από 8-25, στα νότια από 15-23 και στα ανατολικά από 13-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-22 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 28/4
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες, πρόσκαιρες βροχές  και στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.  Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια.  

2011:Πέθανε ο τραγουδιστής Σταύρος Ζώρας

Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκυ της Ρωσίας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες υπήρξε στιχουργός - συνθέτης και ερμηνευτής που μεσουράνησε την δεκαετία του ’70. Τα τραγούδια που δημιούργησε διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό, την τρυφερότητα και την διάχυτη ευαισθησία τους. Γνωστότερο τραγούδι του «Έσένα που σε ξέρω τόσο λίγο», αλλά αξέχαστα θα μείνουν και τα τραγούδια «Σε ευχαριστώ», «Μήπως», «Ήρθες»,  «Είναι Αργά», «Απόψε θυμήσου», «Μείνε απόψε λίγο», «Έφυγες και πήρες», «Άπλωσα τα χέρια», «Αγάπη μου», «Όνειρο χαμένο», «Άπλωσα τα χέρια», «Μη φεύγεις». 

2008: Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας

Γεννήθηκε το1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Συνεργάστηκε με σημαντικούς τραγουδιστές Μ. Μητσιά, Γ. Πάριο, Γ. Νταλάρα, Δ. Μητροπάνο, Γλυκερία, Λ. Χαλκιά, Θ. Αδαμαντίδη, Κ. Κούκα, Π. Τερζή, Γ. Κότσιρα σε τραγούδια όπως: «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αναζητώ στην Σαλονίκη», «Άστο να πάει άστο», «Θάλασσες», «Τα τραγούδια της παρέας», «Δίδυμα φεγγάρια», «Τα λαδάδικα», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Παρέα με ένα ήλιο», «Βίος ανθόσπαρτος», «Φαντάσου», «Το σημάδι», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι» κ ά

1941: Πέθανε (αυτοκτόνησε) η Πηνελόπη Δέλτα συγγραφέας

Η Πηνελόπη Μπενάκη, όπως ήταν το πατρικό της όνομα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα περισσότερα κείμενα της είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο, αλλά και αργότερα οι «Ρωμιοπούλες» που χωρίζεται σε τρεις τόμους. Το 1935 εκδίδεται ο «Μάγκας» και το 1937 «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων. Ακόμα το «Ξύπνημα», η «Λάβρα», το «Σούρουπο», «Τα ανεύθυνα», «Η ζωή του Χριστού», «Ίωνας Δραγούμης» κ ά. Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

1864: Πέθανε ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, στρατηγός και πολιτικός

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου και το Μακρυγιάννης παρατσούκλι λόγω του ψηλού αναστήματός του. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι Λιδωρικίου. Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εργάστηκε πάντα με γενναιότητα και αυτοθυσία για την επανάσταση. Στην Πάτρα συγκροτεί δικό του στρατιωτικό σώμα, που μάχεται στην μάχη των Μύλων στο Ναύπλιο, όπου τραυματίζεται βαριά. Το 1826 ήταν στρατιωτικής διοικητής στην Αθήνα και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση  της Ακρόπολης, πολεμώντας τον Κιουταχή. Πρωταγωνίστησε  στην επανάσταση του 1843, βοηθώντας στην ψήφιση του συντάγματος. Στα 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε, κατά του Όθωνα. Ο λαός όμως ανατρέπει την καταδίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς του δίνει  χάρη. Επί βασιλείας Γεωργίου Α΄ γίνεται στρατηγός, ενώ το  1864  εκλέγεται βουλευτής. Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην σημερινή συνοικία Μακρυγιάννη,  που από αυτόν πήρε το όνομά της. Εκτός όμως από τα πολεμικά του κατορθώματα, ο Μακρυγιάννης μας άφησε και πνευματικά έργα, «Τα απομνημονεύματα», «Ιστορικά έγγραφα», «Οράματα και θαύματα» κ ά.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

26/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 36
Δύση ηλίου: 20:11
Σελήνη:  Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

+ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
Βασιλέως επ. Αμάσειας, Γλαφύρας & Ιούστας μαρτ.
Γιορτάζουν : Μυροφόρος, Μυροφόρα, Γλαφύρα, Ραφαήλ, Ραφαέλα


Κυριακή των Μυροφόρων

Την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα η εκκλησία μας μνημονεύει τις Μυροφόρες. Οι γυναίκες αυτές την δεύτερη μέρα μετά την Σταύρωση του Χριστού πήγαν στον τάφο για να αλείψουν με μύρο το σώμα του Ιησού και βρήκαν τον τάφο αδειανό. Έμαθαν τότε από τον άγγελο ότι ο Χριστός αναστήθηκε και αυτές ήταν οι πρώτες που ανήγγειλαν στους 12 Αποστόλους την χαρμόσυνη είδηση. Συνεορτάζονται ακόμα ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος οι «ευσχήμονες βουλευτές», που έκαναν την αποκαθήλωση και την ταφή του Κυρίου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-21, στα δυτικά από 11-24, στα κεντρικά από 9-23, στα νότια από 11-22 και στα ανατολικά από 13-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες Τοπικά περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/4
Αρχικά αίθριος και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα, αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Το πρωί τοπικά περιορισμένη η ορατότητα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νότιοι 3-4 και βαθμιαία στα πελάγη 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Άρα…Aρακάς

Ο αρακάς ή μπιζέλι είναι φυτό της οικογένειας των ψυχανθών, γνωστό από τα αρχαία ακόμη χρόνια με την ονομασία πίσον ο ήρεμος.
Θρεπτικά στοιχεία
Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β, C, Κ, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, σιδήρου. Τέλος είναι πλούσιος σε σάκχαρα, φυτικές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Αγορά και συντήρηση
Αυτή την εποχή μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο αρακά. Τα στρογγυλά σποράκια του, που συνήθως χρησιμοποιούμε, είναι κλεισμένα στον πράσινο λοβό τους, που δεν πρέπει να είναι ανοιγμένος, ξεραμένος, ή μαυρισμένος κατά την αγορά του. Ανοίγετε τον λοβό σαν φασολάκι κόβοντας κάποια πλευρά του και βγάζετε τον αρακά. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή να τον πλύνετε να τον στραγγίσετε και να τον βάλετε στην κατάψυξη. Στην αγορά εκτός του φρέσκου και του κατεψυγμένου κυκλοφορεί και σε  βαζάκια, αλλά και σε κονσέρβα (πάντα τα σπόρια).  
Μαγειρική
Χαρακτηριστικό φαγητό σαν λαδερός με ντομάτα, όμως και με λεμόνι είναι ωραίος. Κλασσική η συνταγή βέβαια με αγκινάρες, ενώ ακόμα ταιριάζει με ρύζι, σε πιλάφι ή και σούπα πολτοποιημένος ή και ολόκληρος, φυσικά με κρέας  ή λουκάνικα, σε σαλάτες, ομελέτες  και τέλος πίτα ή κεφτεδάκια

Κρέας με αρακά

Παραδοσιακό ανοιξιάτικο φαγητό
Υλικά
1 κιλό κρέας (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι) σε κομμάτια, ½ κιλό αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ γ πελτέ, 2-3 πατάτες σε κομμάτια, 1-2 καρώτα σε ροδέλες, σκόρδο ψιλοκομμένο, άνηθο ή μάραθο κομμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρέας και το ροδίζετε από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τον αρακά, τις πατάτες, τα καρώτα και γιαχνίζετε για λίγο. Βάζετε την ντομάτα, τον πελτέ, την ζάχαρη, τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν. Για οικονομία χρόνου μπορείτε να βράσετε το φαγητό σε χύτρα ταχύτητος.
Σημείωση: Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου κρέας ή να βάλετε κρέας ψημένο που σας έχει περισσέψει, οπότε το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος.



1986: Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του. Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις καθώς σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι, ενώ επιβαρύνθηκε με ραδιενέργεια το περιβάλλον. 

1937: Βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκουέρνικα

Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο  μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη

Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρκετά μέτρα κάτω από την γη  ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη. Πρόκειται για το άγαλμα του Ερμή, του αγγελιαφόρο των θεών που  χρονολογείται από το 343 π.Χ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου  από μάρμαρο Βρίσκεται σ’ ένα   βάθρο και έχει ύψος 2.10 μέτρα, παρουσιάζει δε τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του, που πιθανολογείται ότι ήταν σταφύλι. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα των αιώνων. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά

Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

25/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 38
Δύση ηλίου: 20:09
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Παγκόσμια ημέρα DNA
Ημέρα κατά της ελονοσίας

+ Μάρκου Ευαγγελιστού, Μακεδονίου Κων/πόλεως, Φεβρωνίας
Γιορτάζουν: Μάρκος, Μαρκιανή, Νίκη

Ευαγγελιστής Μάρκος

Ο Μάρκος ήταν μαθητής των αποστόλων Παύλου και Πέτρου καθώς και του συνεργάτη του Παύλου, Βαρνάβα, που ήταν θείος του. Για να μπορέσει να βοηθήσει ηθικά τους πιστούς έγραψε το Ευαγγέλιο του, που αναφέρεται απλά στα γεγονότα, από την βάπτιση του Χριστού μέχρι την ανάληψή του, χωρίς τις σχετικές προφητείες. Κατά την παράδοση ίδρυσε την εκκλησία στην Αλεξάνδρεια και ήταν ο πρώτος επίσκοπος της από το 43 μέχρι το 68 που θανατώθηκε μαρτυρικά, στις  25 Απριλίου, ημέρα που τιμάται και η  μνήμη του.

Παγκόσμια ημέρα DNA

Στις 25 Απριλίου 1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Μόρις Γουίλκινς και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους από τα πειράματά τους για την χημική δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην γενετική και τιμάται ως παγκόσμια ημέρα. 


Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά  και βόρεια ηπειρωτικά και σταδιακή βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-19, στα δυτικά από 9-20, στα κεντρικά από 7-22, στα νότια από 10-22 και στα ανατολικά από 11-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα βόρεια. Βελτίωση στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 26/4
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. 

Ημέρα κατά της ελονοσίας

Η ελονοσία ή μαλάρια, όπως αποκαλείται διεθνώς, είναι αρρώστια που προκαλείται από ειδικό παράσιτο όταν κατά κάποιο τρόπο μπει στο αίμα μας. Είναι νόσος ενδημική στις περιοχές που υπάρχουν βάλτοι και έλη, αλλά και στις θερμές (τροπικές) περιοχές. Προέρχεται από ορισμένα παράσιτα (πλασμώδια) που μπαίνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα παράσιτα αυτά τα ανακάλυψε το 1880 ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός Λαβεράν και φέρουν το όνομά του «Πλασμώδιο του Λαβεράν». Μεταδίδεται μονάχα με το τσίμπημα των κουνουπιών και μάλιστα των θηλυκών «ανωφελών» κουνουπιών. Η καταπολέμησή της γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, με την συστηματική εξόντωση των ανωφελών κουνουπιών, αποστράγγιση ελών, ψεκασμό με εντομοκτόνα, ενώ στην πρόληψη και προφύλαξη συμβάλλουν η αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια, η ενδυμασία με μακρυμάνικα μανίκια και παντελόνια, η χρήση κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου και η χρήση προϊόντων που απωθούν τα κουνούπια.



1975: Πέθανε η Αθηνά Ταρσούλη, ποιήτρια, πεζογράφος, λαογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1890. Σπούδασε ζωγραφική στην Γαλλία. Γυρνώντας πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις και παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση και την λογοτεχνία, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.»Περάσματα πουλιών», «Στα βρόχια της αγάπης», «Ο καπετάν Μοναχός κ ά.  Ακόμα γυρίζοντας την Ελλάδα μελέτησε και συνέλλεξε πλήθος λαογραφικών στοιχείων που εξέδωσε σε βιβλία, «Κάστρα και πολιτείες του Μοριά», «Δωδεκάνησα», «Ελληνικές φορεσιές». Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις

1744: Πέθανε ο Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος και φυσικός

Γεννήθηκε το 1701. Διετέλεσε καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Το 1740 ίδρυσε αστεροσκοπείο κι διετέλεσε διευθυντής του. Μελέτησε το βόρειο σέλας και εργάστηκε για την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έκανε εισήγηση να μετριέται η θερμοκρασία με κλίμακα 100 βαθμών και κατασκεύασε το εκατοντάβαθμο θερμόμετρο που φέρει το όνομά του.

1719: Εκδίδεται ο «Ροβινσώνας Κρούσος»

Ο Άγγλος συγγραφέας Δανιήλ Ντεφόε, το έγραψε εμπνεόμενος από την πραγματική ιστορία ενός Σκώτου ναυτικού. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες του 18χρονου Ροβινσώνα Κρούσου που  φεύγοντας κρυφά από το σπίτι του αναζήτησε την περιπέτεια. Καθώς όμως ταξίδευε μ’ ένα καράβι έπεσε στα χέρια Βερβερίνων πειρατών κι έγινε σκλάβος τους. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φτάσει στην Βραζιλία, όπου έγινε ιδιοκτήτης φυτειών. Σ’ ένα άλλο ταξίδι του ναυάγησε σ’ ένα ερημονήσι και μένοντας μόνος του, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει με θάρρος όλες τις τρομερές δυσκολίες, οργανώνοντας την νέα του ζωή. Έφτιαξε την καλύβα του, κυνηγούσε άγρια ζώα και τα εξημέρωνε, έσπερνε, θέριζε, έγινε αγγειοπλάστης. Όταν κουραζόταν έπαιρνε θάρρος από την Αγία Γραφή κι έγραφε το ημερολόγιό του. Για συντροφιά του είχε ένα φλύαρο παπαγάλο. Στις εξερευνήσεις του στο νησί, πάλεψε με περαστικούς ανθρωποφάγους και γλίτωσε έναν άγριο που τον έλεγαν Παρασκευά. Του έμαθε γράμματα και τον δίδαξε πολλά χρήσιμα πράγματα. Μετά από χρόνια τους αντιλήφθηκε ένα περαστικό πλοίο και τους έφερε ξανά πίσω. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να το διαβάζουν τα παιδιά.

1595: Πέθανε ο Τορκουάτο Τάσσο, Ιταλός ποιητής

Γεννήθηκε το 1544 στο Σορέντε της Ιταλίας. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στην ποίηση με κορυφαίο έργο την «Ελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ». Είναι ένα έπος  που αποτελείται από 24 ωδές με πηγή έμπνευσης τις Σταυροφορίες. Οι λογοκριτές της εποχής το κατακρίνουν και τον  εξαναγκάζουν να το «διορθώσει» σύμφωνα με τις επιταγές της Ιεράς Εξέτασης. Εκείνος αρχικά αντιδρά  και φυλακίζεται για επτά χρόνια. Μετά τον «σωφρονισμό» του, πείθεται και το αλλάζει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψυχολογικές μεταπτώσεις στον ποιητή. Πέθανε όταν ο Πάπας τον καλεί για να τον στεφανώσει ως μεγάλο ποιητή, στο Καπιτώλιο. Άλλα έργα του: «Αμύντας», «Διάλογοι», «Επιστολές», «Στίχοι», «Κατακτημένη Ιερουσαλήμ».

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

24/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 38
Δύση ηλίου: 20:09
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Ημέρα κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα

+ Ελισάβετ οσ. της Θαυματουργού, Νικολάου νεομ. εκ Μαγνησίας, Σάββα στρατ.
Γιορτάζουν: Αχιλλέας, Δούκας, Δούκισσα,  Ελισάβετ, Έλσα

Οσία Ελισάβετ

Καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα. Οι γονείς της ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Επειδή δεν είχαν αποκτήσει παιδί ζήτησαν από την αγία Γλυκερία να τους βοηθήσει. Εκείνη πράγματι τους βοήθησε και τους ζήτησε να το ονομάσουν Ελισάβετ, όπως την μητέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστού. Όταν η Ελισάβετ ήταν 15 χρονών έχασε και τους δυο της γονείς, μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους της και εκάρη μοναχή στην μονή του αγίου Γεωργίου, όπου έζησε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, ζωή ασκητική.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά  Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι  νότιοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-19, στα δυτικά από 11-19, στα κεντρικά από 8-21, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 12-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 25/4
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά  και βόρεια ηπειρωτικά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα νότια βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αθανάσιος Διάκος

Ο Αθανάσιος Μασσαβέτας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα καταγόταν από την Αρτοτίνα Παρνασσίδος. Από τα 12 του χρόνια μπήκε στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, όπου πήρε το όνομα Άνθιμος και έγινε διάκος. Έτσι κράτησε τον ιερατικό του βαθμό σαν επίθετο. Επειδή σκότωσε ένα Τούρκο που τον προκάλεσε, έβγαλε για πάντα τα ράσα και ανέβηκε στο βουνό και έγινε πρωτοπαλίκαρο του αρματολού Γούλα Σκαλτσά. Κατόπιν μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά και μετά την μύησή του στην Φιλική Εταιρεία το 1818, πήγε στον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Την 1η Απριλίου του 1821 κυρίευσε το φρούριο της Λιβαδειάς αφού λίγες πριν είχε κηρύξει την επανάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Με τους άλλους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, προχώρησαν προς την Άμφισσα για να ξεκαθαρίσουν την Αν. Στερεά. Εκεί πληροφορήθηκαν την άφιξη του Ομέρ Βρυώνη, με μεγάλη στρατιά που όδευαν προς την Πελοπόννησο. Οχυρώθηκαν τότε στην γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχιού) κοντά στις Θερμοπύλες για να τους αντιμετωπίσουν. Η επίθεση άρχισε στις 22 Απριλίου. Ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς υποχώρησαν, ο Διάκος όμως πολεμώντας υπεράνθρωπα, χωρίς καθόλου να μετακινηθεί, έχασε τους αγωνιστές του, τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος. Όταν τον πήγαν στην Λαμία ο Ομέρ Βρυώνης του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως αρνήθηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο με φρικτό τρόπο. Τον σούβλισαν και τον έκαψαν ζωντανό. Η παράδοση λέει ότι την στιγμή που τον οδηγούσαν στο μαρτύριό του είπε το συμβολικό δίστιχο: «Για ‘δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζ’ η γη χορτάρι». Όμως κι η λαϊκή μούσα ύμνησε το ηρωικό κατόρθωμα του:
«…Έμεινε ο Διάκος στη φωτιά με δεκαοχτώ λεβέντες.
Τρεις ώρες επολέμαε με δεκαοκτώ χιλιάδες.
Βουλώσαν τα κουμπούρια του κι ανάψαν τα τουφέκια…
Κι έπεσεν ο Διάκος ζωντανός εις των εχθρών τα χέρια
Κι ο Ομέρ Βρυώνης μυστικά στο δρόμο τον ερώτα:
Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, την πίστη σου ν’ αλλάξεις,
να προσκυνήσεις στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσεις;
Πάτε κ’ εσείς κι η πίστη σας, μουρτάτες να χαθείτε.
Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε ν’ αποθάνω…»

1184 π Χ: Κατά μια άποψη οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία

Η Τροία πολιορκήθηκε επί δέκα χρόνια από τους Αχαιούς, χωρίς να καταφέρουν να την κυριεύσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα πονηρό κόλπο για να την κατακτήσουν. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο, κούφιο άλογο, όπου μέσα μπήκαν μερικοί πολεμιστές, ενώ οι υπόλοιποι, αφού το άφησαν έξω από τείχη της Τροίας, ως αφιέρωμα στους θεούς, έκαναν πως τάχα φεύγουν με τα πλοία για την πατρίδα τους, ενώ αυτοί κρύφτηκαν. Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το έβαλαν μέσα στα τείχη, γκρεμίζοντας μάλιστα ένα μέρος των τειχών για να περάσει. Την νύχτα οι πολεμιστές βγήκαν από τον Δούρειο ίππο, γύρισαν και στο μεταξύ οι άλλοι, βρήκαν τους Τρώες να κοιμούνται και  κατέλαβαν την Τροία.

Σαν Σήμερα

1792: Ο  λοχαγός του Μηχανικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει την Μασσαλιώτιδα
Ο Ρουζέ Ντελίλ  το έγραψε ως πολεμικό εμβατήριο για την στρατιά του Ρήνου. Όμως γρήγορα πήρε παλλαϊκή διάδοση και όταν οι επαναστάτες εθελοντές από την Μασσαλία τον Ιούλιο του 1792, ήρθαν στο Παρίσι το έψαλαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος δεν ήξερε την προέλευσή του και το ονόμασε «τραγούδι των Μασσαλιωτών» και σιγά-σιγά έγινε  Μασσαλιώτιδα. Σαν εθνικός ύμνος της Γαλλίας καθιερώθηκε μετά την επανάσταση  του 1830.

1827: Η μάχη στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη)
Την επόμενη μέρα του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι πολεμιστές του αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη) και ηττώνται κατά κράτος.

1942:Γεννήθηκε  η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
«Ένα αστείο κορίτσι», (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου 1968), «Αλο Ντόλι», «Τα καλύτερά μας χρόνια», «Ένα αστέρι γεννιέται», «Ο πρίγκιπας της Παλίρροιας» κ ά

2004: Πέθανε η Εστέρ Λοντέρ, ιδρύτρια της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Εστέρ Μέντζερ και γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1908. Πέθανε στα 97 της χρόνια στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη, από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

23/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 40
Δύση ηλίου: 20:08
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Ημέρα Βιβλίου
Ημέρα Αγγλικής Γλώσσα

+Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του τροπαιοφόρου
Λαζάρου του βοσκού νεομ., Ανατόλιος μαρτ., Πρωτολέοντας στρατηλ..
Γιορτάζουν: Γεωργία, Γεώργιος, Γωγώ


Άγιοι Ανατόλιος και Πρωτολέοντας

Και οι δυο ήταν αξιωματικοί του Διοκλητιανού. Παρακολουθώντας τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου, ομολογούν την πίστη τους. Ο αυτοκράτορας θυμώνει και διατάζει να τους σκοτώσουν. Η μνήμη τους τιμάται στις 23 Απριλίου, ημέρα του θανάτου τους

Ημέρα Βιβλίου

Τιμώντας η UNESCO τους 2 μεγάλους συγγραφείς που έφυγαν από την ζωή στις 23 Απριλίου 1616, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και Ουϊλιαμ Σαίξπηρ καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην ανατολική ηπειρωτική  χώρα  και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-17, στα δυτικά από 8-21, στα κεντρικά από 7-19, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 10-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-17 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/4
Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές  μέχρι το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά.  

Άγιος Γεώργιος, μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία μεταξύ των ετών 281 και 285, καταγόμενος από ευγενή οικογένεια. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και αναδείχθηκε στα ανώτατα αξιώματα του ρωμαϊκού στρατού. Στους διωγμούς του Διοκλητιανού αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του υπέστη βασανιστήρια  και στις 23 Απριλίου του 303 παρέδωσε το πνεύμα Του. Ο λαός μας τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους αγίους και η λαογραφία μας τον παρουσιάζει σαν πολέμιο άγιο, ενώ άπειρες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι γύρω από αυτόν. Σε μια παράδοση αναφέρεται πως σκότωσε έναν απαίσιο δράκο που φύλαγε μια πηγή και έτρωγε τους ανθρώπους που πλησίαζαν να πάρουν νερό. Και η αγιογραφία μας συνήθως τον απεικονίζει να σκοτώνει τον δράκο. Η εκκλησία μας τον ονομάζει μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο και τιμά την μνήμη του στις 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, εάν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου, επειδή οι ύμνοι στην ακολουθία του είναι αναστάσιμοι.
Το απολυτίκιο του Αγίου:
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής
και των φτωχών υπερασπιστής,
ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,
τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών

1827: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της επανάστασης του 1821.

Τα στοιχεία της γέννησής του δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα. Κατά μια άποψη γεννήθηκε το 1780 και ήταν νόθος γιος της Ζωής Ντιμισκή που ήταν καλόγρια, από όπου και παρατσούκλι του, «γιος της καλογριάς». Αρχικά υπήρξε αρματολός, αγωνιζόμενος όμως για την ελευθερία των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 ανεδείχθη σε σπουδαίο στρατιωτικό ηγέτη εξασφαλίζοντας την γενική αναγνώριση. Στην προσπάθεια της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον Κιουταχή, γίνεται μια συμπλοκή με τους Τούρκους. Ο Καραϊσκάκης αν και άρρωστος καβαλάει το άλογό του και τρέχει να λάβει μέρος. Φτάνει στο Φάληρο και προχωρεί πολεμώντας. Εκεί όμως λαβώθηκε βαριά και σε λίγο πεθαίνει  Κατά μια εκδοχή δέχτηκε «φίλια» πυρά». 

1616: Πέθανε ο Ουϊλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ –ον-Αίηβον της Αγγλίας. Εκεί έμαθε και τα πρώτα γράμματα και παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών. Έπειτα πήγε στο Λονδίνο, όπου έπιασε δουλειά σ’ έναν από τους γνωστούς θιάσους σαν ηθοποιός και πολύ γρήγορα έγινε διάσημος. Έπαιξε στα μεγαλύτερα θέατρα του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα διασκεύαζε ή έγραφε έργα δικά του,  που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία  Το έργο του είναι τεράστιας λογοτεχνικής αξίας. Ποιήματα: «Αφροδίτη και Άδωνις», «Η αρπαγή της Λουκριτίας», «Φλογερός προσκυνητής», «το παράπονο ενός εραστή κ ά. Θεατρικά έργα: «Άμλετ», «Οθέλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Τέλος καλό όλα καλά», «Πολύ κακό για το τίποτα», Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Όνειρο θερινής νυχτός», «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», «Τέλος καλό όλα καλά», «Ιούλιος Καίσαρ», «Έμπορος της Βενετίας», «Κοριολανός», «Δωδεκάτη νύχτα» κ ά.  

1998: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύγχρονος Έλληνας πολιτικός

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1907. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην πολιτική εισήλθε το 1935 ως βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε υπουργός  Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου και το 1955 πρωθυπουργός. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε την  Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Το 1963 αυτοεξορίστηκε στην Γαλλία και απείχε της πολιτικής ζωής. Επανέρχεται με την μεταπολίτευση (1974) όπου αναλαμβάνει κατ’ αρχάς  πρωθυπουργός κοινής αποδοχής  και αργότερα πρωθυπουργός  ως αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ιδρύει. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δυο θητείες, 1980-1985 και 1990-1995

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

22/4/2015

Ανατολή ηλίου: 6: 41
Δύση ηλίου: 20:07
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ναθαναήλ αποστόλου εκ των Εβδομήκοντα, Νεάρχου, Θεοδώρου Συκεώτου Γιορτάζουν: Ναθαναήλ, Νέαρχος, Νιάρχος

Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης

Καταγόταν από την Συκεώνα, εξ ου και η προσωνυμία του και ήταν νόθος γιος μιας πόρνης. Εκάρη μοναχός από νεαρή ηλικία, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και  ακολούθως επίσκοπος Αναστασουπόλεως. Απεβίωσε ειρηνικά το 613 και η μνήμη του τιμάται στις 22 Απριλίου.    

Καιρός

Γενικά: Αρχικά αίθριος, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βορειοανατολικά καθώς και στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-17, στα δυτικά από 8-21, στα κεντρικά από 7-20, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 12-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ, με μικρή ενίσχυση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αρχικά αίθριος, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-17 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 23/4
Στην ανατολική ηπειρωτική  χώρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Παγκόσμια Ημέρα της Γης και της φύσης

Την Γη που πληγώναμε…
…και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπο, κατ’ εικόναν Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς. Και ευλόγησεν αυτούς ο Θεός λέγων, αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων και κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. ..και είπεν ο Θεός, ιδού έδωκα υμίν χόρτον σπόριμον σπείρων σπέρμα, ό έστιν επάνω πάσης γης και παν ξύλον, ό έχει εαυτώ καρπόν σπέρματος σπορίμου, υμίν έστε εις βρώσιν…(Γένεσις)
Και αυξηθήκαμε και πληθήναμε και την πληρώσαμε τίγκα και την κατακυριεύσαμε και άρξαμε και των ιχθύων της θάλασσας και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. Και σπείραμε τους σπόρους και φάγαμε τα χόρτα, αλλά και όλα τα ζώα που ήταν απάνω της, τρωγόντουσαν δεν τρωγόντουσαν. Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί αφού την κατασπαράξαμε στην επιφάνεια, με χημικά, λιπάσματα, σκουπίδια και πλαστικά χωθήκαμε στα σπλάχνα της και της αρπάξαμε υγρά, στερεά και αέρια, της μπήξαμε συγκοινωνίες, μεταφορικά μέσα, τούνελ, νάρκες βόμβες, ατομικούς αντιδραστήρες. Και ας βρυχόταν με σεισμούς, πλημμύρες και τσουνάμια κι ας ξέρναγε τα σωθικά της, με ηφαίστεια και λάβες, εμείς κωφεύαμε και συνεχίσαμε το καταστροφικό μας έργο. Κάναμε όμως πορείες με πανώ και συνθήματα, μετά από διασκέψεις, και συσκέψεις πήραμε αποφάσεις για την σωτηρία της, και τώρα πάνω στο κουφάρι της που κείτεται ουσιαστικά νεκρό, της αφιερώνουμε μια μέρα του χρόνου, κάνουμε γιορτές και πανηγύρια, για την Γη που έχουμε… ΕΧΟΥΜΕ;

1894: Πέθανε ο Κώστας Κρυστάλλης, ποιητής και πεζογράφος

Ο Κρουστάλλης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1868 στο Συράκο της Ηπείρου. Χαρακτηρίστηκε ως ο ποιητής του βουνού και της στάνης. Γράφει με χάρη, λυγεράδα, ενώ η τεχνική του ξεχωρίζει. Ο Κρυστάλλης αγάπησε κι αφομοίωσε το δημοτικό τραγούδι. Ξεκινώντας από αυτό και μπαίνοντας στο πνεύμα του δημοτικού τραγουδιού, πρόσθεσε κάτι ολότελα ιδιαίτερο στην νεοελληνική ποίηση. Αλλά και οι μουσουργοί βρήκαν έμπνευση στα ποιήματά του και δημιούργησαν τραγούδια που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Έργα του, ποιητικά: «Αγροτικά» (1891), «Ο σταυραετός», «Τα τραγούδια του βουνού και της στάνης (1893), πεζά: «Οι βλάχοι της Πίνδου», «Ο καλόγερος του μοναστηριού του Μεσολογγίου», «Πεζογραφήματα» (1894) κ ά.
Στο Σταυραητό
Από μικρό κι απ’ άφαντο πουλάκι, στραυραετέ μου,
παίρνεις κορμί με τον καιρό και δύναμη κι αγέρα
κι απλώνεις πήχες τα φτερά και πιθαμές τα νύχια
και μεσ’ στα σύγνεφα πετάς, μεσ’ στα βουνά ανεμίζεις
φωλιάζεις μεσ’ στα κράκουρα, συχνομιλάς με τ’ άστρα,
με την βροντή ερωτεύεσαι, κι απιδρομάς και παίζεις
με τ’ άγρια αστροπέλεκα και βασιλιά σε κράζουν
του κάμπου τα πετούμενα και του βουνού οι πετρίτες…    

1985: Πέθανε ο Γιώργος Οικονομίδης

Γεννήθηκε το 1916 και υπήρξε στιχουργός, σεναριογράφος, τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός  και κονφερασιέ. Εκφωνητής στο ραδιόφωνο με την χαρακτηριστική ατάκα «Φίλοι μου αγαπημένοι…» παρουσίαζε τα νέα ταλέντα, από όπου αναδείχθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, Ν.  Μούσχουρη, Γ. Βογιατζής, Τ. Βάνου κ ά. Έγραψε τους στίχους για πολλά τραγούδια, συνεργαζόμενος με μεγάλους καλλιτέχνες (συνθέτες και τραγουδιστές), Σογιούλ, Μωράκη, Μουζάκη, Κατσαρό, Μοσχολιού, Μπιθικώτση κ ά. σε τραγούδια όπως:  «Αγάπη μου μεγάλη», «Αθήνα μου παλιά», «Άνοιξη», «Αθήνα μου χρυσή»,  «Δεν σ’ αλλάζω με τίποτα», «Έχω απόψε ραντεβού», «Γύρισε πίσω», «Κοροΐδο Μουσολίνι», «Μα εγώ αγαπάω την Λιάνα», «Η Μπίλιω», «Ξέχνα το χελιδόνι» κ ά. Ακόμα συμμετείχε ως σεναριογράφος σε ταινίες όπως «Κάλλιο πέντε και στο χέρι», αλλά και ως ηθοποιός «Κάθε λιμάνι και καημός»