Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

31/3/2015

Ανατολή ηλίου: 07:13
Δύση ηλίου: 19:47
Σελήνη: 12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων

Υπατίου & Ακακίου ιερομ. Θεοφίλου Κρητός
Γιορτάζουν: Υπατία, Υπάτιος

Υπάτιος ιερομ.

Έζησε στα χρόνια του Μ. Κων/νου. Όντας επίσκοπος Γαγγρών πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και πολέμησε με σθένος τον Αρειανισμό. Γι’ αυτό συνελήφθη και θανατώθηκε μαρτυρικά από αιρετικούς.


Καιρός

Γενικά: Παροδικές  τοπικές βροχές στην ανατολική χώρα  και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο καταιγίδες, με βαθμιαία βελτίωση.  Γενικά αίθριος στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-17, στα δυτικά από 6-20, στα κεντρικά από 8-20, στα νότια από 11-18 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  με τοπικές βροχές το πρωί, με βαθμιαία βελτίωση και από το απόγευμα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία και από τα δυτικά γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/4
Αρχικά γενικά αίθριος. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

  

Κουλουράκια πασχαλινά

Πάσχα προ των πυλών κι εμείς ετοιμάζουμε τα δικά μας σπιτικά κουλουράκια, που θα μοσχοβολήσουν το σπίτι, χαρίζοντας μας την γλυκιά νότα της προσμονής για την λαμπρότερη γιορτή της ορθοδοξίας.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ γ μπέκιν πάουντερ, 1 κούπα ζάχαρη, 2 αυγά, 1 κούπα γάλα ελαφρά χλιαρό, 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ξύσμα από 1 λεμόνι, αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
Αναμιγνύεται όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε το μίγμα καλά ώσπου να έχετε ζύμη ομοιογενή και αφράτη. Αφήνετε αρκετή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί.
Πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήματα της αρεσκείας σας, τα αλείφετε με το διάλυμα του αυγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σαν Σήμερα

2008: Πέθανε ο Ζυλ Ντασέν Αμερικανός σκηνοθέτης
Ταινίες: «Ριφιφί» βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 1955, «Φαίδρα», «Τοπκαπί», «Ποτέ την Κυριακή» βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, «Η νύχτα και η πόλη», «Η δοκιμή», «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα» Σε πολλές από τις ταινίες του πρωταγωνιστούσε η σύζυγός του Μελίνα Μερκούρη

1988: Πέθανε η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, ηθοποιός, τραγουδίστρια
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο, ως τραγουδίστρια σε δίσκους, ενώ παρουσίαζε και εκπομπές στην τηλεόραση.

1982: Ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου παίρνει το Όσκαρ για την μουσική του στην ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς».                                                                                        

1855: Πέθανε η Σαρλότ Μπροντέ, Βρετανή συγγραφέας                                                    
Η Καρλότα γεννήθηκε το 1816 στο Γιορκσάιρ (Αγγλία) και ήταν η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο αδελφές της, συγγραφείς επίσης την Έμιλι και την Άννα. Έμεινε γνωστή από το μυθιστόρημα της «Τζέϊν Έιρ». Άλλα έργα της «Βιλέτ», «Σίρλεϊ»

1822: Η καταστροφή της Χίου Οι Οθωμανοί καταπνίγουν την επανάσταση στο νησί της Χίου σφαγιάζοντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Η καταστροφή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον  Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, που την απεικόνισε στον γνωστό πίνακά του «Οι σφαγές της Χίου».

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

30/3/2015

Ανατολή ηλίου: 07:14
Δύση ηλίου: 19:46
Σελήνη: 11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες
14η Εβδομάδα

Ιωάννου συγγραφέα της Κλίμακας, Ευβούλης μάρτ., Ζαχαρίου επ. Κορίνθου




Άγιος Ζαχαρίας

Ήταν επίσκοπος Κορίνθου. Κατά την εκστρατεία του Μοροζίνη στην Ελλάδα συκοφαντήθηκε και συλλαμβάνεται από τους  Τούρκους ότι συνεργάζεται με τους Ενετούς. Υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δι’ απαγχονισμού το 1684, στις 30 Μαρτίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.


Καιρός

Γενικά: Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και μόνο το απόγευμα και από τα βόρεια τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-16, στα δυτικά από 8-18, στα κεντρικά από 9-20, στα νότια από 12-19 και στα ανατολικά από 13-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής το πρωί και το βράδυ, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα, με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 31/3
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με  τοπικές βροχές και στην ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


1992: Πέθανε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος

Γεννήθηκε στην Προύσα το 1919. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία και από το 1964 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Β΄ έδρα της αρχαιολογίας. Οργάνωσε και διεύθυνε ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, με σημαντικότερες  στην Βεργίνα  που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκτός του αρχαιολογικού του έργου, σημαντικό είναι και το συγγραφικό του, «Ο Πλάτων και η τέχνη», «Έθιμα ταφής των ομηρικών χρόνων», «Το ανάκτορο της Βεργίνας» κ ά.

1896: Πέθανε ο Χαρίλαος Τρικούπης πολιτικός και πρωθυπουργός

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διετέλεσε πληρεξούσιος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, ακόμα βουλευτής, υπουργός των εξωτερικών και τέλος  πρωθυπουργός. Μεγαλόπνοα σχέδια αποφασίστηκαν επί πρωθυπουργίας του, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά η προσφυγή στον δανεισμό δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος απόδοσης, αναγκάζοντας τον να αναφωνήσει από το βήμα της Βουλής το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

29/3/2015

Ανατολή ηλίου: 07:16
Δύση ηλίου: 1 9:45
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, (Μαρίας Αιγυπτίας)
Μάρκου επισ. Αρεθουσίων, Ιωνά, Βραχησίου μαρτ., Κυρίλλου διακ



Άγιος Μάρκος

Ήταν επίσκοπος στα χρόνια του Μεγ. Κων/νου. Κάποτε μετέτρεψε έναν ειδωλολατρικό ναό σε χριστιανικό. Όταν ανέλαβε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, συλλαμβάνεται, υφίσταται βασανιστήρια και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο.


Ε΄ Κυριακή Νηστειών

Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Κυριακή αυτή σηματοδοτεί την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ονομάζεται δε «κουφή ή βουβή» καθώς παύουν να ακούγονται οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Το Σάββατο αυτής της εβδομάδος είναι θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου.

Οσία Μαρία η Αιγυπτία

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της  Αιγύπτου και έζησε την εποχή του Ιουστινιανού. Από τα 12 της χρόνια, όταν έχασε τους δικούς της  ζούσε έκλυτο βίο. Κάποτε πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους  προσπάθησε να μπει σε μια εκκλησία να  προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Μια αόρατη δύναμη όμως την έσπρωχνε προς τα έξω. Τότε αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να αφιερωθεί στον Χριστό. Πήγε στην έρημο του Ιορδάνη, όπου έζησε για σχεδόν 50 χρόνια ασκητική και μοναχική ζωή. Προς το τέλος της ζωής της συναντώντας  τον Ασκητή Ζωσιμά, εξομολογήθηκε και κοινώνησε. Όταν μετά από ένα χρόνο ο Ασκητής πέρασε από εκείνο το σημείο βρήκε το άψυχο σώμα της και ένα σημείωμα της να την θάψει εκεί. 

Αλλάζουμε τα ρολόγια

Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας.
Στις 03.00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (25/10/2015).

Καιρός

Γενικά: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-16, στα δυτικά από 10-17, στα κεντρικά από 11-17, στα νότια από 12-19 και στα ανατολικά από 13-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/3
Γενικά βελτιωμένος καιρός και μόνο στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Το απόγευμα πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών την νύχτα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά στα νότια 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.   

Το καλάθι του Απριλίου

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα φέρει στο τραπέζι μας την φρεσκάδα, τα αρώματα και την γεύση των ανοιξιάτικων φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών.
Της εποχής τα φρούτα είναι πορτοκάλια, γκρέϊπ-φρουτ, λεμόνια, μπανάνες, φράουλες, ξεκινούν τα κεράσια και τα μούσμουλα και αποχαιρετούμε το αβοκάντο. Από λαχανικά έχουμε παντζάρια, χόρτα διάφορα, (καυκαλήθρες, μυρώνια, βρούβες, ραδίκια), λαχανίδες, ραπανάκια, ρόκα, πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι, σαλάτες, αγκινάρες, κουκιά, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σπαράγγια άγρια και καλλιεργημένα, φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα και ντομάτες πρώιμες.
Από μυρωδικά έχουμε μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σέλινο, κρίταμο και από βότανα δεντρολίβανο, ενώ τώρα αρχίζει και το χαμομήλι. Γαλακτοκομικά, φρέσκα κατσικίσια τυριά και γιαούρτια, πρόβειο γάλα και γιαούρτι, τουλουμοτύρι, ανθότυρο. Κρέας αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος Τέλος από ψάρια και θαλασσινά έχουμε, αστακούς, γαρίδες, στρείδια, μύδια, τόνο, καλαμάρια, σαρδέλα, γαύρο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, συναγρίδα, σφυρίδα, σκουμπρί.

2011: Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συνελήφθη  και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε. Γυρίζοντας στην Αθήνα άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες, ενώ συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα.
Θεατρικά έργα:  «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο κρυφός ήλιος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.
Σενάρια ταινιών: «Στέλλα», «Ο Δράκος», «Κορίτσια στον Ήλιο», «Αρπαγή της Περσεφόνης», «Το αμαξάκι», «Το Κανόνι και το αηδόνι», κ ά. Έγραψε ακόμα στίχους που μελοποιήθηκαν από τους Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Στ Ξαρχάκο, Γ. Σπανό και Ν Μαμαγκάκη. «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Φίλοι κι αδέλφια», «Προσκύνημα» Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν». Έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων, ενώ αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός (1999) στην έδρα του Θεάτρου.  


2005 : Πέθανε ο Μίλτος Σαχτούρης, ποιητής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, καταγόμενος από την ιστορική οικογένεια των αγωνιστών της Ύδρας. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1944, με ποιήματά όπως: «Η λησμονημένη», «Τα στίγματα», «Σφραγίδα», «Το Σκεύος», «Ο περίπατος», «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Ανάποδα», «Τα φάσματα», «Γύρισαν τα ρολόγια» κ ά. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζιδάκι, Γ. Σπανό, Ν. Ξυδάκη κ ά
«Το τρανζίστορ με παρηγορεί
ενώ ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου
καθαρίζω τα γυαλιά μου
μετρώ τους αμέτρητους θανάτους μου
ακούω τραγούδια του χειμώνα
και τραγούδια για το καλοκαίρι
τραγούδια για τους ήλιους
και τραγούδια για τη βροχή
ενώ ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου
μετρώ τους αμέτρητους θανάτους μου».

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

28/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:17
Δύση ηλίου: 18:44
Σελήνη: 9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

«Ώρα της Γης»
Σβήνουμε τα φώτα από 20:30 έως 21:30,
στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος

Ιλαρίωνος, Ηρωδίωνος εκ των 70 Αποστόλων



Άγιος Ηρωδίων

Ήταν επίσκοπος Νέων Πατρών (Υπάτης Φθιώτιδας) συνεργάτης του αποστόλου Πέτρου και ένας από τους 70 Αποστόλους. Αναπτύσσοντας  μεγάλο θεολογικό έργο, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά.

Καιρός

Γενικά: Άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σποραδικές καταιγίδες κυρίως  τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-17, στα δυτικά από 8-19, στα κεντρικά από 7-18, στα νότια από 14-20 και στα ανατολικά από 13-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 29/3
Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια, αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. 

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Ρουμανία το 1912 από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σπούδασε στο Βουκουρέστι και στο Παρίσι, όπου από το 1938 εγκαταστάθηκε μόνιμα. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του θεάτρου του παράλογου. Έργα του: «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Οι καρέκλες», «Ο ρινόκερος», «Το μάθημα», «Ο βασιλιάς πεθαίνει», «Ο πεζός στον αέρα», «Η δίψα και η πείνα», στα περισσότερα από τα οποία  κεντρικός ήρωας είναι ο Μπερανσέ.

1993: Πέθανε η Ελένη Χαλκούση ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια

Γεννήθηκε το 1901  στο Μακρυχώρι Προποντίδας (Κωνσταντινούπολη). Σπούδασε θέατρο και λογοτεχνία στο Παρίσι. Υπήρξε ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με θιάσους της Κυβέλης, της Μ. Κοτοπούλη και στο Εθνικό Θέατρο. Διετέλεσε  ακόμα καθηγήτρια σε δραματικές σχολές. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως χρονογράφος, έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων, συνέγραψε το βιβλίο  «Σαβουάρ βιβρ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τέλος συμμετείχε ως ηθοποιός σε ταινίες «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Τα 201 καναρίνια» και στην τηλεόραση «Οι έμποροι των εθνών».


1943: Πέθανε ο Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας

Γεννήθηκε το 1873 στο Ζεμιόνοβο της Ρωσίας. Σπούδασε μουσική στα Ωδεία της Πετρούπολης και της Μόσχας. Μετά την ρωσική επανάσταση, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ελβετία και μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Μπέβερλυ Χιλς της Αμερικής. Έγραψε συμφωνικά έργα  («Το νησί των νεκρών», 3 συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς), κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονέτα, πρελούντια, όπερες («Aleko», «Francesca da Rimini») και εκκλησιαστική μουσική «Λειτουργία του Χρυσοστόμου».

1941: Πέθανε (αυτοκτόνησε) η Βιρτζίνια Γουλφ, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1882 προερχόμενη από οικογένεια ευγενών. Η εύθραυστη ψυχική της υγεία την οδήγησε στην αυτοκτονία. Θεωρείται πρωτοπόρος στην αγγλική λογοτεχνία τον 20ο αιώνα, με έργα όπως:  «Νύχτα και μέρα», «Στον φάρο», «Ορλάντο», «Τα χρόνια», «Τα κύματα», «Η κυρία  Νταλγουέη» κ ά.



Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

27/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:19
Δύση ηλίου: 18:43
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Ημέρα θεάτρου
Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

+ Ακάθιστος Ύμνος
Ματρώνης οσ. Φιλητού & Λυδίας μαρτ., Παύλου επ. Κορίνθου
Γιορτάζουν: Λήδα, Λυδία, Μακρίνα, Mατρώνη


Αγία Ματρώνη

Ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματικού, στην Θεσ/νίκη. Ασπάσθηκε κρυφά τον χριστιανισμό και όταν το αντελήφθη η σύζυγος του αξιωματικού Παντίλλα την φυλάκισε. Υπέστη βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα της


Ακάθιστος Ύμνος

Είναι εκκλησιαστικός ύμνος που ψάλλεται τμηματικά τις 4 Παρασκευές της Μεγάλης Σαρακοστής και ολόκληρος την 5η. Λέγεται «Ακάθιστος» επειδή όταν ψαλλόταν στην Κων/πολη το 626 μΧ όλοι μέσα στην εκκλησία ήταν όρθιοι. Αποτελείται από 24 τροπάρια,  απευθύνεται στην Θεοτόκο, καθώς επαναλαμβάνεται συχνά η λέξη «χαίρε» και πιθανότατα γράφτηκε από τον Ρωμανό τον Μελωδό.
Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εν παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον ίνα κράξω σοι. Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε. 

Καιρός


Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 και στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-17, στα δυτικά από 12-20, στα κεντρικά από 10-16, στα νότια από 14-20 και στα ανατολικά από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις ανατολικές περιοχές σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/3
Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Από το βράδυ και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.


Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω.
Με την λέξη θέατρο εννοούμε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας. Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους. Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες. Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς. Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβία (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσία (Τσέχωφ).  Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.

Γεράσιμος Λαβράνος


Ο σημαντικός συνθέτης της σόουλ και τζαζ μουσικής ταξίδεψε μακριά στις ελπίδες που φύγαν
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1935 και από μικρή ηλικία έκανε μαθήματα μουσικής και μάλιστα κλασσικής. Γνωρίζοντας όμως την σόουλ και την τζαζ επηρεάστηκε και ασχολούμενος  με αυτά τα είδη μουσικής γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργαζόμενος  με ερμηνευτές όπως  Σώτος Παναγόπουλος, Τζίμης Μακούλης, Τρίο Καντσόνε, Νάνα Μούσχουρη, Πόπη Αστεριάδη, Γιάννη Βογιατζή, Μαρινέλα, Τζένη Βάνου, στην οποία υπήρξε και ο νονός του ψευδωνύμου της, Καίτη Χωματά, Γιοβάνα, Μπελίντα, Μαρινέλα και άλλους μας έδωσε τραγούδια, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. «Χέρι-χέρι», «Καράβια φεύγουνε», «Το  φεγγαράκι», «Βράδιασε-βράδιασε», «Σου ‘στησα καρτέρι», «Ένα δάκρυ σου», «Θεέ μου γιατί»  Έντυσε ακόμα μουσικά περί τις 25 κινηματογραφικές ταινίες με χαρακτηριστικότερη την «Σωφερίνα», όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη χορεύει και τραγουδά το «Χάλι Γκάλι». Ακόμα «Νύχτα γάμου», «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Αγώνας χωρίς τέλος» 

1827: Πέθανε ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης και πιανίστας

Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν τενόρος και καθηγητής πιάνου και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και στα άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική. Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα. Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον  Μότσαρτ, τον Χάυντν και τον Σαλιέρι. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά. Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κ ά. Κοντά στα 29 του χρόνια κτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση της ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση. Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική»,  4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «Ύμνο της χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκμοντ», τα «Ερείπια της Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελαιών», την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

26/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:20
Δύση ηλίου: 18:42
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

+ Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ, Των εν Γοτθία 26 Μαρτύρων, Στεφάνου ομολ.
Γιορτάζουν: Πούλια, Πούλιος



Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάσθηκε στην Παρθένο Μαρία για να της αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, που θα σώσει τον κόσμο. Σήμερα εορτάζεται η συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι πιστοί για να τιμήσουν τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όπως γίνεται μετά από κάθε μεγάλη εορτή, που στην περίπτωση την σημερινή είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Ένταση των φαινομένων μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι  νοτιοανατολικοί 4-6 και στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-15, στα δυτικά από 14-20, στα κεντρικά από 10-17, στα νότια από 14-18 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι ανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και από το μεσημέρι και καταιγίδες. Τοπικά έντονα τα φαινόμενα. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/3
Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 και στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


2013: «Έφυγε» ο Λάκης Παππάς η «φωνή των μπουάτ»

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1938. Σπούδασε στην Αθήνα κιθάρα. Αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο από το 1959, συμμετέχοντας στην «Οδό ονείρων» του Μ. Χατζηδάκι. Χαρακτηρίστηκε ως η αισθαντική φωνή του νέου κύματος, ερμηνεύοντας τραγούδια όπως: «Ήταν καμάρι της αυγής», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη», «Πάει και αυτή η Κυριακή», «Μανούλα μου», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Έλα μαζί», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Μια Παναγιά», «Ο κυρ Μιχάλης», «Ο σιδεράς» κ ά.
«Πάει κι αυτή η Κυριακή
και η χαρά μας πάει
ήτανε τόσο βιαστική
όπως και κάθε Κυριακή
Που πριν τη ζήσουμε περνάει…»

2012: «Έφυγε» σε ηλικία 63 ετών ο ηθοποιός Σοφοκλής Πέππας

Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Θείος Βάνιας», «Οι αγροίκοι», «Πέρσες», «Φτερά στρουθοκαμήλου», ακόμα  κινηματογραφικές ταινίες με γνωστότερη «Η σκόνη που πέφτει», σε πολλές τηλεοπτικές σειρές «Λούνα Παρκ», «Λωξάντρα», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Άφρικα», ενώ τέλος δάνεισε την φωνή του, σε πολλές μεταγλωττίσεις, με χαρακτηριστικότερη  τον«Μπαμπαστρούμφ» από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια».

2007: Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, σημαντικός δημιουργός του λαϊκού μας τραγουδιού

Ο Λάμπρος Μπακάλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με την μουσική και παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά. Από το 1944, εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, Γρ. Μπιθικώτση, Π.Πάνου, Γ. Λύδια, Σ. Μπέλλου, Στ. Καζαντζίδη, Π. Αναγνωστάκη, Στ. Διονυσίου, Β. Μοσχολιού Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», «Δεν με πόνεσε κανείς», «Πληγωμένοι κι δυο», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη».

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης

Γεννήθηκε το 1873. Ήταν αγρότης και νερουλάς από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο. Έρχεται πρώτος, με χρόνο λιγότερο από 3 ώρες, κατακτώντας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό  μετάλλιο στην σύγχρονη εποχή για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική έμεινε και η φράση «Έγινε Λούης» για κάποιον που τρέχει γρήγορα.

1932: Επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη

Το μνημείο είναι στην πλατεία Συντάγματος στο βάθρο του κτηρίου της Βουλής. Το γλυπτό είναι έργο του γλύπτη Φωκίωνα Ροκ και ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη. Το έργο έχει σχήμα Π. Είναι κατασκευασμένο από μεγάλους  πωρόλιθους. Στο κέντρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου απεικονίζεται ένας νεκρός στρατιώτης, που φοράει αρχαίο κράνος ενώ κρατάει ασπίδα. Στις δυο πλευρές του μνημείου υπάρχουν κλίμακες (σκάλες). 

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:22
Δύση ηλίου: 18:41
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

+Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Εθνική Εορτή (Αργία)

Γιορτάζουν: Άγγελος, Αγγελίνα, Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Εθνεγερσία 

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμό ονομάζουμε και εορτάζουμε σήμερα την χαρμόσυνη αγγελία που έφερε στην Παρθένο Μαρία ο Άγγελος Γαβριήλ, ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εξιστορείται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (κεφ.1, 26-38). Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία που ήταν μνηστευμένη με τον Ιωσήφ στο σπίτι της στην Ναζαρέτ λέγοντας της «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου» και αναγγέλλοντας της ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό. Εκείνη απορώντας τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να συλλάβει χωρίς άνδρα. Ο αρχάγγελος την καθησυχάζει εξηγώντας την παρθενική της σύλληψη της με τρόπο υπερφυσικό. Η Παρθένος Μαρία συγκατανεύει λέγοντας  «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου» και ο αρχάγγελος  της δίνει ένα κρίνο επιβεβαιώνοντας το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και στα ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-11, στα δυτικά από 11-18, στα κεντρικά από 7-14, στα νότια από 12-18 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις  με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες,  με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων  το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/3
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι  ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

1917: Πέθανε ο Σπύρος Σαμάρας, κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής σχολής

Γεννήθηκε το 1861 στην Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, με δάσκαλο τον Σ. Ξύνδα, στο Ωδείο Αθηνών και εν συνεχεία στο Παρίσι. Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική  δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα όπως «Φλώρα Μιράμπιλις» (1886),  «Μετζέ» (1888), «Ιστορία Έρωτος» (1891),  «Λιονέλλα» (1894), «Η μάρτυς» (1895) «Η δαμασθείσα μαινάς» βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ το «Ημέρωμα της στρίγγλας», «Δεσποινίς Μπελ Ιλ» (1905), «Ρέα» (1908) που παρουσιάστηκαν σε μεγάλα λυρικά θέατρα (Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία, Βερολίνο). Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω». Συνέθεσε ακόμα σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων αγώνων το 1896 στην Αθήνα.


Σαν Σήμερα

1821: Έναρξη της ελληνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία από την οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραδοσιακά θεωρούμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνικής εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα.


1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

1881: Θεμελιώνεται το θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός»
Τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νοσοκομείου έβαλε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τρία χρόνια αργότερα έγιναν τα εγκαίνια και άρχισε η λειτουργία του.

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα
Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και οι αγώνες διήρκεσαν 10 ημέρες, έγιναν δε τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών, η πάλη και ο τερματισμός του μαραθώνιου δρόμου, όπου θριάμβευσε  ο Σπύρος Λούης. Με το σημερινό ημερολόγιο η έναρξη των Α΄ Ολυμπιακών αγώνων είναι η 6η Απριλίου.

1918: Πέθανε ο Κλώντ Ντεμπυσύ, Γάλλος μουσουργός
Γεννήθηκε το 1862 στο Παρίσι. Θεωρείτε από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες των νεότερων χρόνων. Εισήγαγε τον συμβολισμό στην μουσική και δημιούργησε νέα τεχνοτροπία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Πελλέας και Μελισσάνθη», «Ο άσωτος υιός», «Τριστάνος», «Ραψωδίες», «Η θάλασσα», «Οι εικόνες», «Τα νυχτερινά»


Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

24/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:23
Δύση ηλίου: 18:40
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Παρθενίου πατρ. Κων/πόλεως, Αρτέμονος & Ζαχαρίου οσ

Άγιος Αρτέμων

Ήταν επίσκοπος Σελεύκειας στην Πισιδία. Στους διωγμούς του Διοκλητιανού με άλλους πιστούς μπήκε σε ναό της Αρτέμιδας και κατάστρεψε τα είδωλα. Συλλαμβάνεται και όταν αρνήθηκε να  θυσιάσει στα είδωλα υπέστη βασανιστήρια. Έζησε για πολλά χρόνια βίο ευλαβικό στη Μικρά Ασία. Αποκεφαλίσθηκε από ειδωλολάτρες σε βαθιά γεράματα.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι νότιοι  4-6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-13, στα δυτικά από 10-18, στα κεντρικά από 7-16, στα νότια από 11-18 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις  τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/3
Αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και στα νότια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και στο Ιόνιο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Υλικά
 5-6 σκελίδες σκόρδο, 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο, 1 κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι.
Εκτέλεση
Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

Σκορδαλιά με πατάτα

Υλικά
4-5 πατάτες, 4-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 1 κούπα λάδι (ή όσο πάρει), χυμός 1 λεμονιού, αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, κόβετε σε μικρά κομματάκια και βράζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε και ενώ είναι ακόμα ζεστές, τις βάζετε στο μίξερ, προσθέτετε τα σκόρδα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, 1 κσ από το νερό που τις βράσατε και τα πολτοποιείτε. Έχοντας σε λειτουργία το μίξερ ρίχνετε σιγά –σιγά το λάδι. 

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης. Για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει χιλιάδες ζωές η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο με ζωτικότητα και αντοχή πολύ μεγάλη, που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ήταν γνωστή από την αρχαία εποχή, από την 3η κιόλας χιλιετία π Χ αποδεικνύεται η ύπαρξή της σε ευρήματα σε αιγυπτιακές μούμιες. Αλλά και αργότερα ο Ιπποκράτης, τον 5ο αιώνα π Χ την αναφέρει περιγράφοντας την ως «φθίση». Ακριβείς περιγραφές της στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, οι αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή μετάδοση μέσω μικροοργανισμού. Το 1882 ο Robert Koch ανακαλύπτει το  μυκοβακτήριο της φυματίωσης, αλλά μόλις το 1944 αρχίζει η θεραπεία των φθισικών με το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη. Μέχρι τότε για τον έλεγχο της φυματίωσης είχαν δημιουργηθεί ειδικά ιδρύματα (σανατόρια), όπου ζούσαν μόνιμα και νοσηλεύονταν οι ασθενείς. Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών και την διάδοση του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), η φυματίωση, σταμάτησε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καταγράφηκε σημαντική έξαρση της νόσου και βάσει των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, πεθαίνουν από φυματίωση 2-3 εκατομμύρια άτομα ετησίως σ’ όλο τον πλανήτη. Ο ξεχασμένος εφιάλτης επανήλθε δριμύτερος με πιθανότερες αιτίες, την πολύ-ανθεκτικότητα του μυκοβακτήριου στα αντιβιοτικά, την μεγάλη μετανάστευση ατόμων από αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό ποσοστό φυματίωσης, τους ανεπαρκείς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξάπλωση του AIDS, καθώς τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση.

1934: Πέθανε ο λαϊκός ζωγράφος, Θεόφιλος

Ο Θεόφιλος Κεφαλάς- Χατζημιχαήλ, όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στην Βαρειά Λέσβου, με πιθανή ημερομηνία γέννησης το 1870. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν αγιογράφος και έτσι από μικρός γνωρίζει τον κόσμο της ζωγραφικής. Από μικρός όμως θα βιώσει τον εξαναγκασμό και την καταπίεση, στην αρχή από την οικογένειά του, γιατί ήταν  αριστερόχειρας και αργότερα και τον χλευασμό από την κοινωνία της Λέσβου, καθώς είχε καθιερώσει σαν καθημερινή του ενδυμασία την παραδοσιακή φουστανέλα. Έτσι αναγκάζεται στα δεκαοκτώ του χρόνια να φύγει αρχικά για την Σμύρνη, όπου εργάζεται ως θυροφύλακας. Το 1897 εγκαθίσταται στον Βόλο, όπου στο πρόσωπο του κτηματία Γ. Κοντού βρίσκει έναν εργοδότη και προστάτη. Όταν ο Γ Κοντός αγοράζει το αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, του αναθέτει να διακοσμήσει ζωγραφικά την σάλα του τελευταίου ορόφου. Το σπίτι αυτό σήμερα αποτελεί το  Μουσείο Θεόφιλου στον Βόλο. Εκτός όμως από την ζωγραφική, διοργανώνει αποκριάτικες, αλλά και εορταστικές παραστάσεις, όπου ο ίδιος παρουσιάζει με αυτοσχέδια κοστούμια τον Μέγα Αλέξανδρο ή ήρωες της επανάστασης του ’21. Επιστρέψει στην πατρίδα του το 1927, όπου εργάζεται ζωγραφίζοντας, πολλές φορές για να εξασφαλίσει και μόνο το καθημερινό του φαγητό. Απεικονίζει  αρχαίους θεούς, σκηνές από την επανάσταση του ’21, την ελληνική φύση μ’ ένα τρόπο μοναδικό, γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Μερικά από τα έργα του: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», «Παύλος Μελάς», «Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού», «Θησέας», «Ήλιος» Το έργο του προβάλλεται και γίνεται γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη. Η αναγνώριση όμως, ακόμα και με έκθεση των έργων του στο Λούβρο θα έρθει μετά τον θάνατό του, το 1934, πιθανόν από τροφική δηλητηρίαση.

1905: Πέθανε ο Ιούλιος Βερν, μυθιστοριογράφος

Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828 και ήταν γιος του περίφημου Γάλλου δικηγόρου Πέτρου Βέρν, με την υπόδειξη του οποίου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του, όταν σε ηλικία δώδεκα χρονών το έσκασε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο. Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης. Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωες του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του.  Έργα του: «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Πέντε εβδομάδες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Από την γη στην σελήνη», «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων» κ ά.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

23/3/2015

Ανατολή ηλίου: 06:25
Δύση ηλίου: 18:39
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες
13η Εβδομάδα

Ημέρα Μετεωρολογίας

Νίκωνος και 199 Μαρτύρων, Λουκά νεομ. Μυτιλήνης