Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

28/2/2015

Ανατολή ηλίου: 06:59
Δύση ηλίου: 16:17
Σελήνη:  10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

+ Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος
Βασιλείου ομολ., Κυράννης νεομ. της εν Θεσ/νίκη, Μαριάννας
Γιορτάζουν: Θεόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Ντόρα, Μαριάννα

Αγία Κυράννα (Κυρήνη)

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών από την Αβυσσώκα της Θεσ/νίκης. Αρνούμενη να εξισλαμιστεί και να παντρευτεί κάποιον γενίτσαρο που την ερωτεύτηκε, φυλακίσθηκε, υπέστη βασανιστήρια και πέθανε μαρτυρικά, το 1751, στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται και  η μνήμη της

Θαύμα κολλύβων αγ. Θεοδώρου

Ο Ιουλιανός ο παραβάτης γνωρίζοντας ότι με την νηστεία από την πρώτη εβδομάδα της σαρακοστής αρχίζει η κάθαρση των πιστών, μόλυνε με αίμα ειδωλολατρών τα τρόφιμα. Το γεγονός αυτό, ο μάρτυρας Θεόδωρος παρουσιάστηκε στον ύπνο του Πατριάρχου Κων/πόλεως και το φανέρωσε. Τότε ο Πατριάρχης τους είπε να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για τροφή να βράσουν σιτάρι (κόλλυβα, όπως λέγονταν στα Ευχάϊτα).

Καιρός

Γενικά: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανώς τοπικά ισχυρές και από το μεσημέρι στο Ιόνιο. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6  και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-14, στα δυτικά από 6-16, στα κεντρικά από 4-18, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι  δυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 1/3
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το καλάθι του Μαρτίου

Ο μήνας με τα χόρτα και τα λαχανικά
Τον Μάρτιο είναι στην εποχή τους τα άγρια χόρτα (ζοχοί, ραδίκια, καυκαλύθρες, σταμναγκάθι κά), καρώτα, πράσα, φινόκιο, φρέσκα κρεμμυδάκια, σπαράγγια, λάχανο, λαχανίδες, μαρούλι, ραπανάκια, ρόκα, παντζάρια, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελών, άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, τελειώνει το κουνουπίδι, ενώ βγαίνουν τα πρώτα κουκιά και οι αγκινάρες. Ακόμα μυρωδικά και βότανα, θρούμπι, δυόσμο και το πρώτο χαμομήλι. Από φρούτα έχουμε πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ, λεμόνια, μήλα, μπανάνες, ακτινίδια, αβοκάντο και οι πρώτες πρώιμες φράουλες Επίσης είναι στο φόρτε τους, ψάρια και θαλασσινά, μπακαλιάρος, συναγρίδες, σφυρίδες, λυθρίνια, γαύρος, χταπόδι, σουπιές, θράψαλα και καλαμαράκια, γαρίδες, οστρακοειδή (αστακοί, στρείδια, μύδια).Ξεκινά η παραγωγή για τα φρέσκα τυριά και το κατσικίσιο γάλα. Από κρέατα αρνάκι- κατσικάκι γάλακτος, κουνέλι.

2012: Πέθανε ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1942 στην Θεσσαλονίκη, καταγόμενος από εύπορη οικογένεια. Από τα σχολικά του κιόλας χρόνια δείχνει το υποκριτικό του ταλέντο. Με παρότρυνση των δασκάλων του εγκαταλείπει τις σπουδές του στην αγγλική φιλολογία και φοιτά στην δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Σημαντικές οι θεατρικές του εμφανίσεις αρχικά στο Θέατρο του Κάρολου Κουν και  αργότερα στην πρόζα και στις  επιθεωρήσεις. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές ταινίες: «Ο κύριος σταθμάρχης»,  «Η Ρένα είναι οφ-σάιντ»,  «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», «Η θεία μου η χίπισσα» κ ά. Σημαντικές και οι εμφανίσεις του σε σήριαλ της τηλεόρασης: «Χάι Ροκ», «Ατσίδες», «Βίβα Κατερίνα», «Εν τούτω Νίκα» και σε προγράμματα «Βράδια επιθεώρησης», «Το θέατρο της Δευτέρας» κ ά.



2003: Πέθανε ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή της Αθήνας και παράλληλα σε Δραματική  Σχολή. Θα τον κερδίσει το θέατρο, όπου εργάζεται σαν ηθοποιός, στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Κατερίνας, Μουσούρη κ ά. Παίζει ακόμα στον κινηματογράφο σαν «ζεν πρεμιέ», αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος τον προτρέπει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και έτσι από το  1953 αρχίζει και η σκηνοθετική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του: «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Λόλα» (1964), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Η κόρη του ήλιου» (1971), «Η Ελλάδα και η θάλασσα» (1976), «Τρελός και πάσης Ελλάδος» (1983), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) κ ά

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

27/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:00
Δύση ηλίου: 16:16
Σελήνη:  9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Α’ Χαιρετισμοί
Προκοπίου του Δεκαπολίτου, Γελασίου μάρτυρος, Ασκληπιού
Γιορτάζουν: Ασκληπιός, Προκόπης

Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης

Καταγόμενος από την Δεκάπολη έζησε βίο μοναχικό τον 8ο αιώνα επί εικονομάχου αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ του Ίσαυρου. Καταφερόμενος  κατά των μονοφυσιτών και υποστηρίζοντας την προσκύνηση των εικόνων, υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια. Εκοιμήθη ειρηνικά στην Κων/πολη.


Καιρός

Γενικά: Βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα, με  βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι 4-6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-13, στα δυτικά από 7-12, στα κεντρικά από 5-15, στα νότια από 9-18 και στα ανατολικά από 10-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, με βαθμιαία εξασθένηση από φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/2
Στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, τοπικά ισχυρές τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες νεφώσεις  με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6  και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα αμύγδαλα, 4 κούπες νερό, 2 κούπες μέλι, κανέλα τριμμένη, 1 φλούδα λεμονιού, αμύγδαλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Φτιάχνετε σιρόπι βράζοντας για 8-10 λεπτά, σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και την φλούδα λεμονιού. Ζεσταίνετε σ’ άλλη κατσαρόλα το λάδι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε την φλούδα λεμονιού και ρίχνετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και την κανέλα, ανακατεύετε και βάζετε το μίγμα σε μια φόρμα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα και γαρνίρετε με αμύγδαλα

Κωστής Παλαμάς

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»
Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε το 1859 στην Πάτρα, με καταγωγή από το Μεσολόγγι όπου έζησε στον θείο του, από τα επτά χρόνια όταν έχασε και τους δυο γονείς του. Το 1876 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που την εγκαταλείπει όμως για να αφοσιωθεί στην ποίηση και την λογοτεχνία. Από το 1879 αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, δημοσιεύοντας λυρικά και σατιρικά ποιήματα, χρονογραφήματα, πολιτικά σχόλια, διηγήματα κ ά. Τα ποιήματά τότε «Τα τραγούδια της πατρίδας μου», «Ο ύμνος στην Αθηνά», «Τα μάτια της ψυχής μου», τον επιβάλλουν ως τον νέο ποιητή της εποχής του και καθώς γράφει στην δημοτική εντάσσεται στους ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Το 1886 παντρεύεται την Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, τον Λέανδρο και τον Άλκη, που πέθανε στα πέντε του χρόνια, βυθίζοντας τον ποιητή σε βαθιά οδύνη. Αναζητά την λύτρωση γράφοντας το αριστουργηματικό ελεγείο «Ο τάφος».
«Άφτιαστο κι αστόλιστο,
του Χάρου δε σε δίνω
Στάσου με τ’ ανθόνερο
την όψη σου να πλύνω…»
Ο Παλαμάς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των νεοελληνικών χρόνων, που γεμίζει με την φυσιογνωμία του όλη την εποχή του, χαρακτηριζόμενος ακόμα και «Εθνικός ποιητής». Η ποίησή του είναι πολύπλευρη, διακρίνεται για το μεγαλόσχημο της έμπνευσης, την μεγάλη ποικιλία των στιχουργικών μορφών, το πλήθος των θεμάτων της, την πυκνότητα του περιεχομένου της, αλλά και την λατρεία του για την Ελλάδα, είτε εκφράζεται για την φύση, την ιστορία, την τέχνη, το αρχαίο κάλλος, την φιλοσοφία ή την ζωή της.
«Ο κόσμος λάμπει
σαν ένα αστέρι,
βουνά και κάμποι,
δένδρα, νερά,
γιορτάζουν πάλι,
καθώς προβάλει
το καλοκαίρι.
Θεού χαρά!...
Το ποιητικό έργου του: «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» (1897), «Οι χαιρετισμοί της ηλιογέννητης» (1900), «Η ασάλευτη ζωή» (1904), «Ο δεκάλογος του γύφτου» (1907), «Η φλογέρα του βασιλιά» (1910), «Η πολιτεία κι η μοναξιά» (1912), «Βωμοί» (1915), «Τα δεκατετράστιχα» (1919), «Δειλοί και σκληροί» (1928), «Οι νύχτες του Δήμιου»(1935) κ ά. Ακόμα το θεατρικό έργο «Τρισεύγενη» (1903), τα διηγήματα «Ο θάνατος παλικαριού» (1901), «Διηγήματα» (1920) και τα κριτικά έργα «Γράμματα», «Τα πρώτα κριτικά», «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» και τις μονογραφίες για τον Γκαίτε, τον Σολωμό, τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη κ ά. Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στα χρόνια της κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει μεγαλειώδη πατριωτική εκδήλωση, καθώς χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συνοδεύουν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός χαιρετά τον ποιητή λέγοντας:
«Ηχήστε, οι σάλπιγγες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη την χώρα, πέρα ως πέρα…
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

26/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:02
Δύση ηλίου: 16:15
Σελήνη:  8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Πορφυρίου επισκόπου Γάζης, Θεοκλήτου
Γιορτάζουν: Ανατολή, Θεόκλητος, Πορφύριος, Φωτεινή



Αγία Φωτεινή ισαπόστολος και οι συν αυτήν

Ήταν σύγχρονη του Χριστού, καταγόταν από την Σαμάρεια και ζούσε στην πόλη Συχάρ έκλυτο βίο. Αναφέρεται στο Δ΄ κεφάλαιο του ευαγγελισμού Ιωάννη, στην παραβολή της Σαμαρείτιδας.  Συνήθιζε να πηγαίνει για νερό στο πηγάδι του Ιακώβ και εκεί συναντήθηκε με τον Ιησού που της ζήτησε νερό. Εντυπωσιασμένη άλλαξε ζωή, βαπτίστηκε χριστιανή και δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Αφρική και στην Ρώμη. Φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Μαζί της θανατώνονται οι δυο γιοί της και οι πέντε αδελφές της που η ίδια είχε κάνει χριστιανούς. Η μνήμη της τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, πρώτη Κυριακή μετά την Μεσοπεντηκοστή, στις 10 Μαΐου.

Καιρός

Γενικά: Αρχικά στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής  σκόνης στα νότια και ανατολικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-13, στα δυτικά από 9-15, στα κεντρικά από 5-16, στα νότια από 9-18 και στα ανατολικά από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι  νότιοι 4-5 και από το βράδυ στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/2
Νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.



«Ανακύκλωση» στο ψωμί

Συνταγές για το μπαγιάτικο ψωμί, που μπορεί να μας περίσσεψε
- Κόβετε σε φέτες αφαιρείτε την κόρα και μουλιάζετε στο γάλα. Ψήνετε σε αντικολλητικό  τηγάνι και σερβίρετε με μέλι ή μαρμελάδα. Ιδανικό για πρωινό.
- Κόβετε αρχικά σε φέτες και μετά σε κυβάκια. Ψήνετε στο τηγάνι ή στο γκριλ φτιάχνοντας σπιτικά κρουτόν για σούπες ή σαλάτες.
- Αφαιρείτε την κόρα. Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τρίψτε τα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Χρησιμοποιείτε για πανάρισμα αντί για γαλέτα.
- Κόβετε σε φέτες και μετά σε 2 ή 3 μέρη την κάθε φέτα ψωμιού. Βάζετε σε μια λεκάνη, περιχύνετε  με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο και τέλος  ραντίζετε με λίγο νερό. Απλώνετε σε ταψί και ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν σερβίρετε σαν καναπεδάκια, αλείφοντας με διάφορα ντιπ, ή γαρνίρετε με τυριά  ή αλλαντικά
- Κόβετε σε φέτες, (αν θέλετε αφαιρείτε και την κόρα). Απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, στρώνετε με κίτρινα τυριά και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την στρώση (ψωμί, τυριά, ζαμπόν). Περιχύνετε με γάλα και αυγά χτυπημένα, αφήνετε λίγο στο ψυγείο και ψήνετε στον φούρνο. Εύκολο και γρήγορο σουφλέ.
- Κόβετε το ψωμί σε λεπτές φέτες. Τις βουτάτε σε γάλα, αυγό και τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι. Περιχύνετε  με μέλι και πασπαλίζετε με κανέλα και αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Γλυκάκι για όλες τις ώρες. 



Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

25/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:03
Δύση ηλίου: 16:14
Σελήνη:  Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Ταρασίου πατρ. Κων/πόλεως, Ρηγίνου επισ. Σκοπέλου, Αλεξάνδρου Θράκης
Γιορτάζουν: Ρήγας, Ρηγίνα, Ρηγίνος, Ταράσιος, Ταρασία



Άγιος Ταράσιος

Γεννήθηκε στην Κων/πόλη και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Επιλεγόμενος  από την αυτοκράτειρα Ειρήνη το 784 να ανέβει  στον πατριαρχικό θρόνο της Κων/πόλης, καθότι λαϊκός, δημιούργησε αντιδράσεις. Έλαβε μέρος στην 7η Οικουμενική Σύνοδο, υπερασπιζόμενος με σθένος την αναστύλωση των εικόνων. Απεβίωσε  ειρηνικά το 806, στις 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τιμάται  και η μνήμη του.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα δυτικά και πρόσκαιρα στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τοπικά πυκνότερες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και την δυτική Στερεά. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-11, στα δυτικά από 7-15, στα κεντρικά από 5-16, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 11-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρη καταιγίδα, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι  νοτιοδυτικοί 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί  3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/2
Αρχικά στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως  στα νότια.



2002: Πέθανε ο Κώστας Μάνεσης, στιχουργός, δημοσιογράφος, εκδότης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων: Βασ Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Καπλάνης, Γ. Λαύκας, Απ. Χατζηχρήστος, Μ. Χιώτης, Απ. Καλδάρας, Γ. Βέλλας, Μ. Σουγιούλ, Γ. Μουζάκη, Ν. Γούναρης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Περπινιάδης, Ν. Γούναρης, Δ. Στρατηγοπούλου κ ά. Μερικά από τα τραγούδια του: «Μοδιστρούλα» (1937), «Μάνα μου γιατί με γέννησες», «Πέντε Έλληνες στον Άδη» (1947),  Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Αραμπάς περνά» (1948), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (1949), «Ήρθες σαν όνειρο» κ ά.
«Τα καλύτερα μας χρόνια μεσ’ στη φτώχια τα περνάμε,
σημασία δε μας δίνουν, ότι πούμε κι όπου πάμε.
Είμαστε παιδιά ακόμα κι οι καρδιές έχουν γεράσει
και την κούρσα της ζωής μας ο καθείς μας έχει χάσει.
Τα καλύτερα μας χρόνια φεύγουνε, πριν τα χαρούμε,
μα χαλάλι στην αγάπη που γι’ αυτή μονάχα ζούμε».

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

24/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:04
Δύση ηλίου: 16:13
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

+ Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Μετά τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη από τον Ηρώδη, κατ’ απαίτηση της  Ηρωδιάδας,  η τιμία κάρα αυτού ενταφιάστηκε κοντά στα ανάκτορα. Δύο μοναχοί την ανακαλύπτουν, μετά από την εμφάνιση του αγίου στο όνειρό τους. Μετά τον θάνατο των μοναχών η αγία κεφαλή, περνώντας από τον ένα στον άλλο χάθηκε. Για δεύτερη φορά θα ανευρεθεί επί αυτοκράτορος Ουαλεντιανού στην Βιθυνία.


Καιρός

Γενικά: Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 και στα νοτιοανατολικά 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-11, στα δυτικά από 9-17, στα κεντρικά από 5-16, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 13-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, σποραδικές βροχές, αλλά και διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι νότιοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/2
Στα δυτικά, βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά κυρίως.  

1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, ηθοποιός

Ο Ιωάννης Σίσκος όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε το 1909 στην Δράμα. Έπαιξε  στο θέατρο συμμετέχοντας αρχικά σε οπερέτες, «Η εύθυμη χήρα», «Σιγανό ποτάμι», και αργότερα σε επιθεωρήσεις όπου σημείωσε επιτυχία «Γιουπιγιάγια», «Ο Σταμούλης ο λοχίας», κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες: «Νύχτες της Αθήνας» (1954), «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Η μουσίτσα» (1959), «Έξω οι κλέφτες» (1961), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964), «Ο Μελάτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ο φαλακρός καμικάζι» (1979) 
Χαρακτηριστικές ατάκες:
Ο εμίρης και ο κακομοίρης
- Μην ανησυχείτε…κρεμαστείτε πάνω μου…
Η μουσίτσα
- Θα ομιλήσω επιστημονικά…
- Ανοίξτε τις πόρτες να εισβάλλω…και ο θεός ας βάλει το χέρι του
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση
Β. Αυλωνίτης: Μου θέλεις και παντρολογήματα. Το ξέρεις ότι πληρώνεις 3 διατροφές;
Κ. Στολίγκας: Γι αυτό αισθάνομαι ευτυχής γιατί απαγορεύεται ο 4ος γάμος 
Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος
Κ. Στολίγκας: Πάντοτε θα μιλάτε με το στόμα κλειστό.
Μαθήτρια: Και πως θα μιλάμε με το στόμα κλειστό;
Κ. Στολίγκας: Αυτό είναι άλλο μάθημα το διδάσκω στους προχωρημένους

1974: Πέθανε ο Κοσμάς Πολίτης, πεζογράφος

Ο Παρασκευάς (Πάρης) Ταβελούδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1898. Θεωρείται από τους μεγάλους εκπροσώπους της πεζογραφικής γενιάς του ’30, με έργα όπως «Λεμονόδασος», «Ερόϊκα», «Εκάτη», με το έξοχο λυρικό ύφος και το συναισθηματικό πλούτο γοητεύουν τον αναγνώστη. Άλλα έργα του: «Κορομηλιά», «Τρεις γυναίκες», «Γυρί», «Το ρέμα», «Στου Χατζηφράγκου», «Πάροδος», «Πρώτη Ανάσταση», «Τζούλια», «Κωνσταντίνος ο Μέγας», «Μάρκο Πόλο», «Ένα διπλό».. Σημαντικό και το μεταφραστικό του έργο. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

23/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:06
Δύση ηλίου: 16:12
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες
9η Εβδομάδα

+ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (Αρχή νηστείας Σαρακοστής)
Πολυκάρπου επισ. Σμύρνης, Γοργονίας οσίας, Δαμιανού οσ.
Γιορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυχρόνης, Πολυχρονία



Πολύκαρπος ιερομάρτυρας

Γεννήθηκε το 69 και ήταν μαθητής του Ιωάννη του Θεολόγου, που τον έκανε επίσκοπο Σμύρνης. Από τα έργα του σώζεται η επιστολή προς Φιλιππησίους.Μαρτύρησε καιόμενος ζωντανός για να μην απαρνηθεί την πίστη του, επί αυτοκράτορος Αντωνίου Πίου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Μεγάλη Σαρακοστή ή Τεσσαρακοστή

Ονομάζουμε την νηστεία πριν το Πάσχα και την χαρακτηρίζουμε μεγάλη διαχωρίζοντας την από την νηστεία πριν τα Χριστούγεννα που είναι ελαφρύτερη. Ακόμα ονομάζεται Τεσσαρακοστή από τον αριθμό σαράντα που θεωρείται ιερός αριθμός, αλλά και από το παράδειγμα του Χριστού που «ενήστευσε ημέρας τεσσαράκοντα και νύχτας τεσσαράκοντα» (Ματθαίος 4,2). Η Μεγάλη Σαρακοστή,  καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα με διάρκεια έξι εβδομάδων, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη. 

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, αρχικά στα δυτικά και αργότερα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-15, στα δυτικά από 7-17, στα κεντρικά από 3-16, στα νότια από 9-17 και στα ανατολικά από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες πιθανόν ισχυρές. Διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι  νότιοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από την νύχτα. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 24/2
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά. Στο Αιγαίο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια τμήματα, με εξασθένηση από το απόγευμα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 και στα νοτιοανατολικά 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.     


Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής. Την ονομασία της την οφείλει στην προετοιμασία που ξεκινούν  οι χριστιανοί με την σαρακοστή, ώστε να «καθαριστούν» σωματικά με την νηστεία και ψυχικά με την προσευχή, για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Ακόμα ονομάζεται και Κούλουμα, κατά μια εκδοχή  προέρχεται από την λατινική λέξη  cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία,  αλλά και επίλογος, τέλος. Κατά μια  άλλη εκδοχή, προέρχεται από την λατινική λέξη Κόλουμνα= Κολώνα, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας, στην Αθήνα έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Απόθεση-Απόδοση.
Χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας.
Η Καθαρά Δευτέρα συνήθως γιορτάζεται στην εξοχή, όταν το επιτρέπει και ο καιρός, με γλέντι, χορό, τραγούδι (υπάρχουν και χαρακτηριστικά τραγούδια, σκωπτικά  ως επί το πλείστον), με εδέσματα νηστίσιμα  και το χαρακτηριστικό άζυμο ψωμί, την λαγάνα. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, δεν βάζουν κατσαρόλα στην φωτιά και τρώνε διάφορα λαχανικά (μαρούλι, κρεμμύδια, σκόρδα, ελιές), ταραμά και χαλβά. Ακόμα σε άλλα μέρη, όπως στην Ήπειρο, καθαρίζουν τα κατσαρολικά και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια, ενώ σε άλλα, βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους. Στην Αθήνα, τα Κούλουμα τα γιόρταζαν στις πλαγιές του Λόφου του Φιλοπάππου, όπου τρωγόπιναν και χόρευαν υπό τους ήχους είτε πλανόδιων μουσικών, είτε της λατέρνας, δημοτικούς ή λαϊκούς χορούς. 

Χαρταετός

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού που πιθανόν συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έννοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα είναι χαρούμενα, τουλάχιστον στην φύση. Το πέταγμα του χαρταετού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας πρέπει να είναι έθιμο μεταγενέστερο. Ο χαρταετός είναι κατασκεύασμα των λαών της Ανατολής και ιδίως της Κίνας και θα έρθει στην Ευρώπη μέσω των Αράβων γύρω στα 1400 μ. Χ., ενώ κατ’ άλλους πολύ αργότερα και ήταν κατασκεύασμα από ύφασμα και όχι από χαρτί. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, ένας μαθητής του Πυθαγόρα, ο Αρχύτας, είχε ασχοληθεί με τις πτήσεις και χρησιμοποιούσε στις μελέτες του χαρταετό. Ακόμα σε ένα αγγείο της κλασσικής εποχής υπάρχει μια παράσταση, όπου μια κόρη κρατά μια σαΐτα κι είναι έτοιμη να την πετάξει.
Συστάσεις στο πέταγμα του χαρταετού
- Μην πετάτε τον χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για σας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή. Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους της ΔΕΗ, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
- Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιήστε τις βλάβες της ΔΕΗ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Η κυρά Σαρακοστή

Ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει στην χώρα μας, είναι  η κυρά-σαρακοστή, ένα ιδιότυπο ημερολόγιο (μετρητάρι), που μετρούσε τις βδομάδες της Σαρακοστής. Συνήθως ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια που προσεύχεται, χωρίς στόμα λόγω νηστείας και με επτά πόδια που αναπαριστούν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι του Μεγάλου Σαββάτου , το έκρυβαν είτε μέσα σ’ ένα σύκο ή στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε πίστευαν ότι θα του φέρει τύχη. Παραλλαγές της χάρτινης σαρακοστής, ήταν από ζυμάρι, με αλεύρι και νερό, ή από πανί γεμάτη με πούπουλα. Στον Πόντο συναντάμε μια άλλη παραλλαγή τον «Κουκουρά», που ήταν μια πατάτα ή κρεμμύδι που το κρέμαγαν από το ταβάνι και είχε πάνω καρφωμένα επτά φτερά κότας.

2003: Πέθανε ο Τίτος Βανδής, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1917. Σπούδασε  στην Δραματική Σχολή του Εθνικού και εμφανίστηκε σε σημαντικές παραστάσεις στην Ελλάδα «Ιούδας», «Ηλέκτρα», «Ένας όμηρος», «Λυσσασμένη γάτα», αλλά και στο Μπροντγουέι «Ίλια Ντάρλινγκ». Επίσης συμμετείχε σε ελληνικές ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Ποτάμι», «Παιδί του δρόμου», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Το ραντεβού της Κυριακής», αλλά και σε ξένες «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντι  Άλλεν, «Εξορκιστής», «Smile» κ ά Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελληνικά  σήριαλ «Βίος ανθόσπαρτος», «Τμήμα ηθών», «Παππούδες εν δράσει», αλλά και σε ξένες τηλεοπτικές παραγωγές «Κότζακ», Επικίνδυνες αποστολές», «Χαβάη 5-0», «Οι άγγελοι του Τσάρλυ» κ ά. 



1957: «Έφυγε» η Μαρίκα Νίνου, λαϊκή τραγουδίστρια

Γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία  Νικολαϊδου. Αρχικά με τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) αποτέλεσαν ακροβατικό ζευγάρι με το όνομα Ντούο Νίνο. Με τον γάμο της με τον Νίνο άλλαξε και το όνομά της σε Μαρίκα Νίνου. Η γνωριμία της με ανθρώπους του ρεμπέτικου, της ανοίγουν τον δρόμο στο τραγούδι. Συνεργάστηκε με τον Β. Τσιτσάνη, τον Στ. Περπινιάδη, τον  Γ. Παπαϊωάννου, τον Κ. Καπλάνη και άλλους. «Άνθρωποι-άνθρωποι», «Έχασα τα ωραία σου μάτια», «Τι σου φταίω», «Η Σεράχ», «Τα διαλεκτά παιδιά», «Καβουράκια», «Απόψε κάνεις μπαμ», «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα», «Ζαϊρα», «Αλάνια», «Εγώ πληρώνω τα μάτια που αγαπώ» κ ά.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

22/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:07
Δύση ηλίου: 16:11
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

+ ΤΥΡΙΝΗΣ
Των εν τοις Ευγενίου Μαρτύρων, Αθανασίου ομολ., Ανθούσης, Θαλασσίου οσ.,
Γιορτάζουν: Ανθούσα, Ανθή, Θαλάσσιος, Θαλασσία, Θαλασσινή

Αθανάσιος ομολογητής

Γεννήθηκε στην Κων/πολη καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Εμόνασε από νεαρή ηλικία στην Νικομήδεια. Επί αυτοκρατορίας Λέοντος του εικονομάχου, διαβλήθηκε ως εικονολάτρης και υπέστη διωγμούς και εξορίες. 

Κυριακή της Τυρινής (Ματθ. Στ΄14-21)

Η  4η Κυριακή του Τριωδίου και τελευταία της Αποκριάς, παραμονή της ενάρξεως της Σαρακοστής, αναφέρεται στην εξορία του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο. Οι πρωτόπλαστοι με το να αθετήσουν την πρώτη εντολή του Θεού, την αποχή (νηστεία) από τα πάθη, έχασαν την ευλογημένη ζωή που είχαν μέχρι τότε. Και αυτό καταδεικνύει η Κυριακή της Τυρινής σηματοδοτώντας και την τελευταία ημέρα της «κραιπάλης», με τα γλέντια και τους χορούς της αποκριάς, αλλά και του φαγητού. 

Καιρός

Γενικά: Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια  ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νότιοι στα πελάγη 7-8  και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-13, στα δυτικά από 9 -14, στα κεντρικά από 2-14, στα νότια από 9-17 και στα ανατολικά από 9-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το βράδυ. Οι άνεμοι  νότιοι 3-5 και από το απόγευμα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το μεσημέρι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Kαθαρά Δευτέρα 23/2
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Λαγάνα

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας
Υλικά
500 γρ αλεύρι σκληρό, 1 κ γ ξερή μαγιά, ½ κ γ ζάχαρη, ½ κ γ κοφτό αλάτι, 1 κούπα νερό χλιαρό, 3 κ σ ελαιόλαδο, σουσάμι, λαδόκολλα.
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια  λεκάνη. Κάνοντας μια λακκούβα στην μέση  του αλευριού ρίχνετε την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι. Προσθέτετε το λάδι και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε ζεστό νερό και τέλος το αλάτι. Πλάθετε σε μια  ζύμη μαλακή και λεία. Την κάνετε μια μπάλα πασπαλίζετε με αλεύρι πάνω κάτω, σκεπάζετε με πετσέτα και την  αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 40-45  λεπτά. Την χωρίζετε σε 2 μέρη. Ανοίγετε τις  ζύμες  με το πλάστη σε σχήμα οβάλ και σε πάχος 1 εκατοστού. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε να σταθούν άλλα 10-15 λεπτά. Τις βάζετε σε ταψάκι  που έχετε απλώσει λαδόκολλα. Αλείφετε με νερό, πασπαλίζετε με το σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Ταραμοσαλάτα

 Η πλέον χαρακτηριστική σαλάτα της Σαρακοστής
Υλικά
½ κούπα ταραμάς λευκός ή κόκκινος, 1 κούπα ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού, 3-4 μέτριες πατάτες βρασμένες και περασμένες από την μηχανή του πουρέ, 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο, ελιές για το γαρνίρισμα.
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ τον ταραμά με το χυμό λεμονιού για να σπάσουν τ’ αυγουλάκια. Ρίχνετε εναλλάξ και χτυπάτε τον πουρέ πατάτας και το λάδι σιγά-σιγά. Βγάζετε σε σαλατιέρα, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε με ελιές.

1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού, ηθοποιός

Η Κατίνα Παξινού- Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε το 1900 στον Πειραιά. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στα Ωδεία της Γενεύης, της Βιέννης και του Βερολίνου. Ερχόμενη στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίζεται το 1920, στον ρόλο της Βεατρίκης, στην ομώνυμη όπερα του Μητρόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η πρώτη της εμφάνιση στην πρόζα είναι με τον θίασο της Κοτοπούλη, το 1929 στην «Γυμνή γυναίκα». Από το 1931-40 συνεργάζεται με τον Α. Βεάκη και τον Α. Μινωτή, με παραστάσεις όπως «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Ο πατέρας», «Ο θείος Βάνιας» κ ά. Κατά την διάρκεια του πολέμου, εγκαθίσταται στις ΗΠΑ. Εκεί στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» υποδύεται την Ισπανίδα πατριώτισσα Πιλάρ, και παίρνει το ’44 το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Επιστρέφει στην Ελλάδα το ’52 και συμμετέχει με το Εθνικό, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Εκάβη, «Μήδεια», «Φοίνισες», «Βάκχες» του Ευριπίδη κά. Με τον δικό της θίασο και του Αλέξη Μινωτή, πού ήταν σύζυγός της, την δεκαετία του ’60 παρουσιάζουν τα έργα «Ο ματωμένος γάμος», «Η Ήρα και το παγώνι», «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα», «Η τρελή του Σαγιώ»,  με τελευταία παράσταση την περίοδο 1971-72 «Μάνα κουράγιο». Το 1960 συμμετείχε στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Ουέλς και το ‘69  «Το νησί της Αφροδίτης».



Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

21/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:08
Δύση ηλίου: 16:10
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα Ξεναγών
Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Τιμοθέου οσ., Ευσταθίου Αντιοχείας, Ζαχαρίου Ιεροσολύμων

Άγιος Ευστάθιος

Γεννήθηκε το 260 στην Παμφιλία  Ήταν Πατριάρχης Αντιοχείας όταν έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι πολέμιοί του κατάφεραν και τον εξόρισαν στην Τραϊανούπολη  της Θράκης, όπου και πέθανε το 360. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Φεβρουαρίου.

Ζαχαρίας Ιεροσολύμων

Το 609 εξελέγη πατριάρχης Ιεροσολύμων. Όταν τα Ιεροσόλυμα καταλήφθηκαν από τους Πέρσες, αιχμαλωτίσθηκε και οδηγήθηκε στην Περσία. Όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες, ο Ζαχαρίας απελευθερώθηκε και επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα έφερε μαζί του και τον Τίμιο Σταυρό. Απεβίωσε το 632.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας  παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 11, στα δυτικά από -3 έως 12, στα κεντρικά από 4 έως 15, στα νότια από 0-15 και στα ανατολικά από 6-14 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.  Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  1 έως 12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 22/2
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια  ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ο άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5-6, στα πελάγη 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Πρόγνωση για  Kαθαρά Δευτέρα 23/2
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα βόρεια και πιθανών στα κεντρικά ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.    


Σαρακοστιανά

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά σαρακοστιανών για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας


Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια
-  Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
- Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
- Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
- Οι ελληνικές γαρίδες είναι συνήθως πιο γευστικές και σαφώς πιο φρέσκες, έχουν πιο μικρό μέγεθος (γάμπαρη) και ίσως λίγο πιο ακριβή τιμή (δυστυχώς). Αν και η τιμή απηχεί και την ποιότητα. Φτηνές και καλές όμως είναι και κατεψυγμένες.
- Οι  φρέσκες γαρίδες ή καραβίδες καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες. 

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές
- Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
-  Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
-  Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
-  Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
-  Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Οστρακοειδή
- Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
-  Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
-  Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
-  Στα κατεψυγμένα μύδια με κέλυφος ή χωρίς πρέπει να είναι συντηρημένα στους
-18 βαθμούς, να μην έχουν κομμάτια πάγου ανάμεσά τους και να φέρουν στην συσκευασία τους εκτός από την ημερομηνία λήξης τους, την ειδική σφραγίδα με τα διακριτικά που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Σαρακοστιανά εδέσματα
Χαλβάς:Προτιμήστε να αγοράσετε συσκευασμένο το γλυκό της σαρακοστής. Αποφύγετε το χύμα όταν είναι εκτεθειμένος σε σκόνη, αέρα, ή όταν είναι σε ανοιχτά  και αμφίβολης καθαριότητας δοχεία.  
Ταραμάς :Οι βασικές αλλοιώσεις του ταραμά είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση
Τουρσιά: Όταν αγοραστούν χύμα είναι καλό πριν καταναλωθούν να πλένονται καλά. Ακόμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από υπερτασικά άτομα, αλλά και άτομα με ευαισθησία στο στομάχι
Ελιές: Προτιμήστε συσκευασμένες  από τις χύμα. Πριν τις καταναλώσετε βάλτε τις σε τρυπητό και ξεπλύνετε καλά με νερό τόσο για απομακρύνεται τυχόν βρωμιές, αλλά  να μειωθεί η περιεκτικότητα τους  σε αλάτι, καθώς συνήθως διατηρούνται σε άλμη. 

Κονσέρβες
- Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.
-  Πρέπει να αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό της επιχείρησης.
-  Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή χτυπημένη συσκευασία.
- Προσέχουμε εξωτερικά να μην υπάρχει διαρροή υγρού και εσωτερικά μετά το άνοιγμα να μην είναι στεγνές.
- Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά.
-  Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές

2014: «Έφυγε» ο Σάκης Μπουλάς, ηθοποιός, τραγουδιστής και στιχουργός

Γεννήθηκε το 1954, στο Κιλκίς, με καταγωγή από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Ως τραγουδιστής συνεργάστηκε με συνθέτες και τραγουδιστές όπως Θ. Μικρούτσικος, Μ. Γρηγορίου, Μ. Μαχαιρίτσας, Δ. Σαββόπουλος, Α. Μάνου, Γ. Ζουγανέλλης, Β. Παπακωνσταντίνου, Β. Μπονάτσος, Μ. Ρακιντζής, Δ. Σταρόβα σε σχήματα «Αχ Μαρία», αλλά και σε δίσκους «Λουκιανού διάλογοι»,  «Καντάτα για την Μακρόνησο», «Ας πρόσεχες», «Ζαμανφου», «Ali baba», «Έκθεση ιδεών» κ ά. Είχε γράψει και ο ίδιος στίχους που τραγούδησε μόνος ή έδωσε σε άλλους «Μπανάκι μανάκι», «Το φλάσακι», «Μη μου τάζεις», «Λευκά σεντόνια», «Τα κεφτεδάκια» κ ά. Είχε συμμετάσχει σε 13 κινηματογραφικές ταινίες «Πεθαίνω για σένα», «Πατρίς, ληστεία, οικογένεια», «Μια φορά και ένα μωρό», «Λουκουμάδες με μέλι» κ ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε τηλεπαιχνίδια  «Graffity», «Κάνε ότι κάνω», αλλά και σε σειρές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία «Δέκα λεπτά κήρυγμα», «Πενήντα- πενήντα», «Σαββατογεννημένες», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Εργαζόμενη γυναίκα», «Η οικογένεια βλάπτει» 

1991: Πέθανε η Μαργκότ Φοντέϊν, Αγγλίδα μπαλαρίνα

Η Πέγκυ Χούκαμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1919. Μέχρι τα 14 της χρόνια έζησε στην Κίνα. Έκανε το ντεμπούτο της στον «Καρυοθραύστη» το 1934 και μέχρι το 1961, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα. Για μεγάλο διάστημα  είναι  μούσα του χορογράφου Φρέντερικ Άστον. Το 1961 και ενώ βρίσκεται σε ηλικία 42 χρόνων και θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα της, γνωρίζεται με τον 23χρονο τότε χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ξεκινάει μια δεύτερη καριέρα σαν παρτενέρ του μέχρι τα 58 της χρόνια. Μαζί χόρεψαν σε πολλές παραστάσεις «Ζιζέλ», «Λίμνη των κύκνων» κ ά, κερδίζοντας την αναγνώριση και χαρίζοντας στον κόσμο μοναδικές στιγμές χορευτικής μαγείας.

1913: Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα

Η λαϊκή μούσα τραγούδησε για το γεγονός:
«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε,
μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε.
Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου,
όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου,
το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου».



Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

20/2/2015

Ανατολή ηλίου: 07:10
Δύση ηλίου: 16:09
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες

Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Λέοντος επ.., Κατάνης, Αγάθωνος πάπα Ρώμης, Βησσαρίωνος
Γιορτάζει: Λέων

Όσιος Λέων

Γεννήθηκε στην Ραβέννα της Ιταλίας το 836. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια και ανατράφηκε με χριστιανικές αρχές. Έτσι μετά από άριστες σπουδές, ακολούθησε τον ιερατικό κλάδο, χειροτονούμενος επίσκοπος Κατάνης. Στο έργο του επέδειξε χριστιανικό ζήλο. Απεβίωσε ειρηνικά 

Καιρός

Γενικά:  Aίθριος, με τοπικές νεφώσεις και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Κρήτη τις πρωινές  ώρες. Οι άνεμοι  βόρειοι 5-7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 11, στα δυτικά από 4 έως 14, στα κεντρικά από -2 έως 13, στα νότια από 4-12 και στα ανατολικά από 5-12 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  -1 έως 11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 21/2
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά με τοπικές βροχές στο Ιόνιο τη νύχτα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα ανατολικά κυρίως. 

1960: Πέθανε ο Βασίλης Λογοθετίδης, ηθοποιός

Ο Βασίλης Ταυλαρίδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης, αλλά μεγάλωσε στην  Κωνσταντινούπολη. Το 1918 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου αρχίζει η  συνεργασία του με τον θίασο της Μ. Κοτοπούλη που διήρκεσε μέχρι το 1946, με μικρά διαστήματα συνεργασίας με τον θίασο του Κ. Μουσούρη και της  Κατερίνας. Το 1947 συγκρότησε δικό του θίασο με επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, «Αρσενικό και παλιά δαντέλα»,  «Όπως σας αρέσει», «Κνοκ» κ ά.  Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές ταινίες, αποτελώντας κινηματογραφικό ζευγάρι με την Ίλια Λιβυκού.  «Ο κακός δρόμος» (1933) «Μαντάμ Σουσού» (1948), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Ένα βότσαλο στην λίμνη»      (1952), «Σάντα τσικίτα» (1953), «Δεσποινίς, ετών 39» (1954), «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ο ζηλιαρόγατος» (1956), «Δελησταύρου και υιός» (1957, «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958) κ ά.
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- Δεσποινίς ετών 39
…Πάλι λιβάνισες: Με έχεις φλομώσει στο λιβάνι και όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι νομίζω ότι γεμίζει η κάμαρα Χερουβίμ και Σεραφείμ…

- Σάντα τσικίτα
Ί. Λιβυκού: Σας αρέσει το ουίσκι;
Β. Λογοθετίδης; Ναι... Μάλιστα... υπάρχει βέβαια μια μερίς που αντιτίθεται, αλλά... θα συνέλθει, πού θα πάει; 
Ί. Λιβυκού: Τσίριο... 
Β. Λογοθετίδης: Μανώλη! 
Ί. Λιβυκού: Τσιν - τσιν! Τσίριο... 
Β. Λογοθετίδης: Μανώλη! Πω πω... τι καούρα είναι αυτή; Στο Βεζούβιο βγαίνει αυτό το πράμα;

- Ο ζηλιαρόγατος
Β. Πρωτόπαπας: Η κουμπάρα κουμπάρε, μου τα φόρεσε!
Β. Λογοθετίδης: Τι λες μωρέ; γεγονός;
Β. Πρωτόπαπας: Τετελεσμένον!
Β. Λογοθετίδης: Πω πω! Και που ετελέσθη;
Β. Πρωτόπαπας: Σε γκαρσονιέρα
Β. Λογοθετίδης: Σε γκαρσονιέρα; Σα δε ντρέπεται... Λες και δεν είχατε σπίτι!

- Ένα βότσαλο στην λίμνη
Β. Λογοθετίδης: Ε, όχι Βέτα μου, όχι κι έτσι! Βρήκαμε μπόλικο το λάδι και του αλλάξαμε την Παναγία δηλαδή; 
Ί. Λιβικού:: Ε, λάδι είναι, λαδερό φαί έχουμε, να μη βάλουμε λάδι; 
Β. Λογοθετίδης: : Να βάλουμε πουλάκι μου, αλλά όχι κι έτσι! Τι να το κάνουμε τώρα τόσο λάδι; Άκουσε εδώ, όσο λάδι περισσέψει, βάλ' το σε ένα μπουκαλάκι, να 'χουμε να το βάζουμε στις πόρτες να μην τρίζουν....