Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

31/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:31
Δύση ηλίου: 17:47
Σελήνη: 11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε  4 Ημέρες

Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων, Αρσενίου εν Πάρω, Αθανασίας, Θεοδότης
Γιορτάζουν: Ευδοξία, Θεοδότη, Θεόδοτος, Κύρος



Κύρος & Ιωάννης, οι Ανάργυροι

Ο άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Έζησαν τα χρόνια του Διοκλητιανού και ήταν μοναχοί, προσφέροντας υψηλό θεραπευτικό έργο, χωρίς να πληρώνονται, εξ ου και επωνυμία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και περιοδικά στα βόρεια. Χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και  βαθμιαία βελτίωση. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι νότιοι 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-15, στα δυτικά από 9-16, στα κεντρικά από 7-18, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 12-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι  νοτιοδυτικοί 6-8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές  και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  7-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 1/2
Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, που στα βόρεια περιοδικά θα είναι ισχυρές, με βαθμιαία υποχώρηση. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

2011:Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1942, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια, άρχισε μαθήματα στο θέατρο Τέχνης -κρυφά από την οικογένειά της. Ξεκίνησε την καριέρα της στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Ακολουθούν «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη». Εν συνεχεία συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη, «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», ενώ ακολούθησαν συνεργασίες και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις. Συμμετείχε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες σε μερικές από τις οποίες στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με την οποία συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία «Σάντα τσικίτα», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Σωφερίνα», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Μαρία της σιωπής», «Η ζηλιάρα» «Μανταλένα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η Αλίκη δικτάτωρ» κ ά. Τέλος εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, «Βασίλισσα Αμαλία» σε σενάριο του συζύγου της Γ. Ρούσσου,  «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες» καθώς και στο «Θέατρο της Δευτέρας».
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα
«Τ’ είπαμε και τα συμφωνήσαμε…»
«Κάτω τα ξερά σου Μικέ, να περιμένουμε τον γαμπρό και την νύφη…»
- Ο ζηλιαρόγατος
«Τι μου κάνατε τον άνδρα μου;»
- Η σοφερίνα
Δικαστής: Ηλικία
Κ Λαμπροπούλου: 22
Δικαστής: Ορκιστείτε.
Κ. Λαμπροπούλου: Ε’ καλά 32 και ορκίζομαι

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

30/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:32
Δύση ηλίου: 17:46
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε  5 Ημέρες

+Των Τριών Ιεραρχών (Σχολική εορτή)
Ανάμνησις ευρέσεως εικόνας Ευαγγελίστριας Τήνου,
Θεοφίλου νέου, Χρυσής, Ιππολύτου, Θεοδώρου, Αύρας
Γιορτάζουν: Αρχοντία, Αρχοντής, Μαυρέτα, Μαύρος

Οι 3 Ιεράρχες

Οι Τρεις Ιεράρχες, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έχοντας μεγάλη παιδεία, πίστη και σωφροσύνη, προσέφεραν αγάπη, και φιλανθρωπία προς τους πιστούς. Από τον 11ο αιώνα καθιερώθηκε η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και στα σύγχρονα χρόνια καθιερώθηκε σαν σχολική γιορτή, καθώς θεωρούνται προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Η εύρεση της Αγίας Εικόνας της Τήνου

Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, οι κάτοικοι του χωριού Φαλατάδος είχαν σειρά για την πλακόστρωση του ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Κατέβηκαν στην πόλη  πρωί- πρωί και άρχισαν την δουλειά τους. Με κόπο και υπομονή, έσκαβαν, έστρωναν το δάπεδο του ναού και μετέφεραν  τα χώματα σε σωρούς έξω από την εκκλησία. Ξαφνικά στις 2 το μεσημέρι ένας χωρικός ονόματι Μανώλης Μάτσας ή Σπανός χτύπησε με την αξίνα του επάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Πήρε το ξύλο το καθάρισε και τότε είδε να έχει πάνω του ζωγραφισμένο έναν Άγγελο με κρίνο. Γεμάτος ενθουσιασμό, σε έξαλλη κατάσταση από την χαρά φώναξε τους συχωριανούς του για να δουν την εικόνα. Όλοι μαζί τότε ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν κι άλλο κομμάτι ξύλου ζωγραφισμένο με την εικόνα της Θεοτόκου που κάθεται πάνω στον θρόνο. Ενώνοντας τα δυο κομμάτια σχηματίστηκε ο Ευαγγελισμός. Κλαίγοντας από χαρά ειδοποίησαν και τους άλλους για την εύρεση της Αγίας Εικόνας. Κατέβηκαν από όλα τα χωριά, σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές για να την προσκυνήσουν. Η ημέρα αυτή είναι για την Τήνο ιστορική, καθώς από τότε το σχεδόν άγνωστο νησί των Κυκλάδων έγινε το κέντρο της πίστεως και της προσευχής. Κάθε χρόνο οι Τήνιοι πανηγυρίζουν την επέτειο της Ευρέσεως της Εικόνας της Μεγαλόχαρης με λιτάνευση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια του νησιού.

Καιρός

Γενικά: Επιδείνωση από τα δυτικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.  Τα φσινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5-7 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-12, στα δυτικά από 7-13, στα κεντρικά από 8-13, στα νότια από 8-15 και στα ανατολικά από 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και από τις μεσημεριανές ώρες τοπικές βροχές Πιθανότητα καταιγίδας τη νύχτα. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 και βαθμιαία από το μεσημέρι τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές  από τις μεσημεριανές ώρες και σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και από το μεσημέρι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  6-10 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 31/1
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και  βαθμιαία βελτίωση. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5-7 και στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2007: «Έφυγε» ο Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε  υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο.  Συμμετείχε σε παραστάσεις «Ιούλιος Καίσαρας», «Πύργος» του Κάφκα, «Ίλια Ντάρλινγκ», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη στο Μπρόντγουεϊ, «Όπερα της πεντάρας», «Να ντύσουμε του γυμνούς» του Πιραντέλο, «Λούλου» του Βεντεκίντ. Το 1974 αποκτά την δική του θεατρική στέγη, θέατρο Κάππα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει Μπρέχτ, Τσέχοφ, Ανούιγ, Πίντερ. Σημαντικές παραστάσεις: «Γλάρος», «Ψηλά από την γέφυρα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φωλιά του κούκου». Συμμετέχει ακόμα σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια»(1959), Ορέστης» του Ευριπίδη, (1971), «Οιδίποδας τύραννος» (1982), «Φιλοκτήτης» (1991) στην Επίδαυρο. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για μια δεκαετία, όπου ανέβασε σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ελληνικές ταινίες, αλλά και ξένες παραγωγές. «Κατήφορος» (1961), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Κατάχρηση εξουσίας», «Οι αδίστακτοι» (1965), «Λόλα», «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Αστραπόγιαννος» (1970) Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «13ο κιβώτιο» το 1992.
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- Οργή: «Τι έγινε;»
- Αδίστακτοι: «Σε μένα πούλησες ψεύτικη μάνα, ρε;»
- Γυμνοί στον δρόμο: «Μ’ έχεις βρωμίσει ως το κόκαλο»
- Ορατότης μηδέν: «Σταματήστε το κάρβουνο! Όχι άλλο κάρβουνο»
- Κατήφορος: «Ως εδώ, εγώ τις προσβολές τις πληρώνω πολύ άσχημα»
- Ο εχθρός του λαού: «Τα βάζω και θα τα βάζω με όλους όταν πρόκειται για το καλό του τόπου μου και των συνανθρώπων μου».

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

29/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:32
Δύση ηλίου: 17:44
Σελήνη: 9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε  6 Ημέρες

Ανακομιδή λειψάνων Ιγνατίου του Θεοφόρου, Δημητρίου



Ιγνάτιος ο Θεοφόρος

Ξεκίνησε από μαθητής του Ιωάννου του Θεολόγου και έφτασε μέχρι τον επισκοπικό θρόνο στην Αντιόχεια. Κατά τους διωγμούς επί αυτοκράτορος Τραϊανού συνελήφθη και καταδικάσθηκε να κατασπαραχθεί από τα θηρία στην Ρώμη. Οι χριστιανοί περισυνέλλεξαν τα οστά του  και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια. Στις 29 Ιανουαρίου τιμάται η ανακομιδή των λειψάνων του. 

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, και πιθανώς στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-10, στα δυτικά από 5-14, στα κεντρικά από 2-14, στα νότια από 8-16 και στα ανατολικά από 9-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες  τοπικά ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές  και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  4-9 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 301
Στην ανατολική νησιωτική χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες  στα δυτικά. Χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Ένταση των φαινομένων τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και τις βραδινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5-7 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


1975: Πέθανε ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1899. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως τενόρος της οπερέτας. Μετά την παρακμή της οπερέτας πέρασε στην επιθεώρηση και αργότερα στον κινηματογράφο. Ταυτίστηκε στον ρόλο του μεθύστακα,  του φτωχού, βασανισμένου ανθρώπου, που πίνει για να ξεχνάει. Ακόμα καθιέρωσε τον τύπο του φτωχού, έντιμου, αυστηρού και παλαιομοδίτη πατέρα. Συμμετείχε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με σημαντικότερες: «Ο μεθύστακας» (1950), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Το αμαξάκι» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), Στουρνάρα 288» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1964), «Οι καταφρονεμένοι» (1965), «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τ’ άλλα» (1968).

Χαρακτηριστικές ατάκες:
Η κυρά μας η μαμή
Ο.Μακρής: Μπα, έχει και γιο η μαμή;
Ελ Ζαφερίου: Ναι, ο νεαρός που ήρθε τελευταία.
Ο Μακρής: Ο φοιτητής της ιατρικής; Μπα, δεν το 'ξερα ότι στο πανεπιστήμιο έβαλαν και έδρα ξεματιάσματος...

Η Θεία απ' το Σικάγο
-
Ροκ εντ ρολ; Δεν είναι αυτός ο χορός που αρπάζει ο καβαλιέρος τη ντάμα και της φέρνει το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω; Ωραίος χορός... Θα ήθελα κι εγώ πολύ να τον χορέψω... Αλλά μ' αυτόν που τον εφηύρε! Να τον πιάσω...

- Καλλιόπη Πάπας. Δηλαδή Παππά λεγότανε, αλλά φαίνεται πως εκεί κάτω όπου βρουν παπά τον κάνουν Πάπα!

Της νύχτας τα καμώματα
…Τι πάει να πει κλείσαμε την ταβέρνα…Μα πως υπάρχουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία…

Κάλπικη λίρα
…Αμ δεν θα με φάτε εσείς, εγώ θα σας φάω…

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

28/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:33
Δύση ηλίου: 17:43
Σελήνη: 8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου & Ιακώβου οσ., Χάριτος
Γιορτάζουν: Εφραίμ, Εφραιμία, Παλλάδιος, Χάρις

Εφραίμ ο Σύρος

Γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στη Νίσιβη της Συρίας, εξ ου και η επωνυμία του. Βαπτίστηκε σε νεαρή ηλικία χριστιανός και άρχισε την ασκητική ζωή. Ο άγιος Βασίλειος τον χειροτόνησε διάκονο στην Καισάρεια, όπου διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Ακόμα ήταν σπουδαίος ρήτορας και εκκλησιαστικός συγγραφέας, συγγράφοντας ύμνους, λόγους, αλλά και βίους αγίων. Κοιμήθηκε το 390 και η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 28 Ιανουαρίου.


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές, καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ένταση των φαινομένων από το απόγευμα και τα νοτιοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-10, στα δυτικά από 5-14, στα κεντρικά από 4-14, στα νότια από 7-16 και στα ανατολικά από 9-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την νύχτα κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές  και χιόνια στα γύρω ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  3-9 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 29/1
Στα βορειοδυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά χιόνια μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα  ορεινά και πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας. Καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Απλά αντιγριπικά μαθήματα

Ως κύρια μέτρα προφύλαξης, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων του αναπνευστικού, συστήνονται τα εξής:
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά
-Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και την μύτη
- Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και την μύτη μας κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
- Πλένουμε ταχτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι
-Αερίζουμε  σε καθημερινή βάση, τους κλειστούς χώρους  (σπίτια, σχολεία, γραφεία κλπ), όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
 - Αλλάζουμε και πλένουμε συχνά κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.
- Ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας, με ξεκούραση και ύπνο
- Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, αυξάνοντας την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προτιμούμε τρόφιμα όπως όσπρια, γάλα, εσπεριδοειδή, ψάρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, κρέας.
- Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας πίνοντας αρκετό νερό, χυμούς, ροφήματα, σούπες Προσθέτουμε μέλι, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο.
- Ντυνόμαστε καλά για να κρατάμε το σώμα σας ζεστό.
- Δεν υπερθερμαίνουμε το σπίτι, καθώς μόλις βγούμε έξω, κρυώνουμε
- Αποφεύγουμε όσο γίνεται τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό ατόμων, αλλά και την επαφή με άρρωστους ανθρώπους.
-Τέλος ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων, (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα), για να μην μεταδοθεί από ασθενούντες ο ιός σ’ αυτούς.



1881: Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1821. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή μηχανικών στην Πετρούπολη και έγινε αξιωματικός. Αργότερα παραιτήθηκε από το στράτευμα κι ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Έγραψε το πρώτο μυθιστόρημά του το 1846 «Οι φτωχοί», που είναι διαποτισμένο από ρεαλισμό και ανθρωπισμό, ενώ εκφράζονται οι δημοκρατικές του τάσεις. Παίρνοντας μέρος στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, φυλακίστηκε  κι εξορίστηκε στην Σιβηρία για τέσσερα χρόνια. Άλλα έργα του: «Οίκος των νεκρών», «Σωσίας», «Ο παίχτης», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Γράμματα από το  υπόγειο», «Αιώνιος σύζυγος», «Δαίμονες», «Σωσίας», «Αδελφοί Καραμαζώφ», «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι» .



Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

27/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:34
Δύση ηλίου: 17:42
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Ανακομιδή λειψ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κλήμεντος Αθην., Μαρκιανής βασ.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια πιθανώς το 347 και ανατράφηκε  με χριστιανικές αρχές από την μητέρα του Ανθούσα, καθώς έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός από τον πατέρα του. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία. Χειροτονήθηκε διάκονος, έπειτα πρεσβύτερος και το 397 πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διακρινόμενος για το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό του έργο. Θεωρείται από τους κορυφαίους εκκλησιαστικούς ρήτορες γι’ αυτό και επονομάζεται Χρυσόστομος, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις Ιεράρχες. Κατακρίνοντας δημόσια την ακολασία και την παρανομία του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Ευδοξίας, εξορίστηκε πολλές φορές. Κουρασμένος από τις πολλές κακουχίες, την έντονη ασκητική ζωή και βαριά άρρωστος εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 407. Στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και τιμά την μνήμη του τρεις φορές τον χρόνο: Στις 27 Ιανουαρίου (ανακομιδή λειψάνων), στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δυο Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μέγα και Γρηγόριο Ναζιανζινό (Γιορτή Τριών Ιεραρχών) και στις 13 Νοεμβρίου. 

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρεια Ελλάδας. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-8, στα δυτικά από 7-14, στα κεντρικά από 3-13, στα νότια από 11-16 και στα ανατολικά από 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές  και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  5-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 28/1
Άστατος, περιοδικά νεφελώδης, με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Ένταση των φαινομένων από την νύχτα στα δυτικά με καταιγίδες τοπικά ισχυρές, κυρίως στο Ιόνιο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Ντέμης Ρούσσος

«Έφυγε» σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός τραγουδοποιός με την διεθνή καριέρα
Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και μεγάλωσε. Ερχόμενος στην Ελλάδα συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα με σημαντικότερο τους Aphrodite's Child, όπου συμμετέχουν ακόμα ο Β. Παπαθανασίου, ο Λ. Σιδεράς και ο Α. Κουλούρης. Γίνονται ευρύτερα γνωστοί, με τραγούδια όπως "Rain and tears",  It's five o'clock",  Break", "Spring, summer, winter and fall", "I want to live" κ άΜετά την διάλυση του συγκροτήματος ακολουθεί σόλο καριέρα γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία, από την δεκαετία του ’70. Η ιδιαίτερη ενδυματική του εμφάνιση ίσως και λόγω του σωματότυπου του (εύσωμος) εντυπωσιάζει και δημιουργεί άποψη. Γνωστότερα τραγούδια του: "Forever and Ever" ,  "White Sails", "Lost in Love", "Insight"  (Morning has Broken), "My Friend the Wind", "My Reason", "Lovely Lady of Arcadia", "Velvet Mornings"  κ ά.

1980: Πέθανε ο Στρατής Τσίρκας λογοτέχνης

Ο Γιάννης Χατζηανδρέας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Έγραψε όλα τα λογοτεχνικά είδη, ξεκινώντας με την ποίηση, συνέχισε με το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, ενώ μετέφρασε και ξένους λογοτέχνες. Αντλούσε τα θέματά του από το χώρο των κοινωνικών συγκρούσεων της εποχής του και η πένα του ήταν πολλές φορές σκληρή κι αφτιασίδωτη, αποδίδοντας στα έργα του έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό. Σημαντικότερο έργο του η πολιτική τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ( «Η Λέσχη», «Αριάδνη», «Η νυχτερίδα»). Άλλα έργα του: «Χαμένη άνοιξη», «Ο ύπνος του θεριστή», «Αλλόκοτοι άνθρωποι», «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» κ ά. 

1901: Πέθανε στο Μιλάνο ο Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε το 1813 στο Ρονκόλε στην Βόρεια Ιταλία. Ολόκληρη την ζωή του υπήρξε φαινόμενο εργατικότητας, καλοσύνης και σεμνότητας. Ακόμα υπήρξε  θερμός πατριώτης, παίρνοντας μέρος σε όλα τα κινήματα για την ανεξαρτησία της Ιταλίας, αλλά και την  συνένωσή της σε ενιαίο εθνικό κράτος (1848-1870). Στο συνθετικό του έργο, αρχικά είχε επηρεαστεί, από τον Ροσίσι, αργότερα όμως ανέπτυξε ένα νέο είδος μελοδράματος με πηγή έμπνευσης  πρόσωπα της καθημερινότητας, αντίθετα από ότι συνηθιζόταν  μέχρι τότε στην όπερα. Τα σημαντικότερα έργα του: «Ριγκολέτο» (1851), «Τραβιάτα», «Τροβατόρε» (1853), «Μπάλλο ιν Μάσκαρα» (1859), «Αϊντα» (1871), «Ρέκβιεμ» (1884), «Οθέλλος» (1887), «Θρησκευτικά κομμάτια» (1898) κ ά.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

26/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:34
Δύση ηλίου: 17:41
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες
5η Εβδομάδα

Ημέρα των Τελωνείων

Ξενοφώντος οσίου, Κλήμεντος Αθην., Συμεών οσίου του Παλαιού
Γιορτάζει: Ξενοφών

Όσιος Ξενοφών

Ο Ξενοφών και η σύζυγός του Μαρία έζησαν την εποχή του Ιουστινιανού. Ήταν πολύ πλούσιοι και έκαναν αγαθοεργίες βοηθώντας τους πιστούς. Τα παιδιά τους ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης έγιναν μοναχοί. Το ίδιο έγιναν και αυτοί αργότερα, ζώντας ως τα βαθιά γεράματα τους ασκητικά. Η μνήμη τους τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βόρεια χώρας. Τοπικά έντονα τα φαινόμενα στα δυτικά, τα βόρεια και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-12, στα δυτικά από 7-15, στα κεντρικά από 3-16, στα νότια από 10-18 και στα ανατολικά από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι με  τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές  και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα ανατολικά. Χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  7-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 27/1
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.  

1977: Πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος, πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου

Γεννήθηκε το 1908 στην Τιθωρέα Λοκρίδας και σπούδασε Νομικά, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμά του, καθώς τον κέρδισε ο κινηματογράφος, στην αρχή σαν ηθοποιό και αργότερα σαν τεχνικό και σκηνοθέτη. Το 1943 ίδρυσε την «Φίνος Φιλμ» όπου γύρισε περισσότερες από 180 ταινίες, μερικές από τις οποίες παραμένουν κλασσικές και ανάγουν τον Φίνο σε «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η ωραία των Αθηνών», «Το σωφεράκι», «Κατήφορος», «Υπολοχαγός Νατάσσα»,  «Ηλέκτρα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Αστραπόγιαννος», «Μανταλένα», «Η θεία από το Σικάγο»,  «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται»  κ ά 



1895: Πέθανε ο Αχιλλέας Παράσχος, ποιητής

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1838, με καταγωγή από την Χίο. Δεν είχε μεγάλη μόρφωση και ότι ήξερε το είχε μάθει από τον μεγαλύτερο κατά 15 χρόνια αδελφό του Γεώργιο, ποιητή επίσης. Από αυτόν διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά καθοριστική ήταν ακόμα και η συμβολή του στην ποιητική του σταδιοδρομία. Άρχισε να γράφει το 1860, αλλά μόλις το 1881 εξέδωσε τους τρεις πρώτους τόμους με τα ποιήματά του, που τον επέβαλλαν ως ποιητή. Έγραψε πολλά ποιήματα που ο ίδιος τα  χώρισε σε «Δάφνες» (πατριωτικά), «Ιτέας» (ελεγειακά), «Χλόη» (παιδαγωγικά) και «Φύλλα» (διάφορα). Έντονη όμως υπήρξε η παρουσία του και  πολύτιμη η προσφορά του στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές.
…Δεν αγαπώ αισθήματα διόλου μοιρασμένα
αγάπη ήτις δίδεται κ’ εις άλλους εξαντλείται.
Όστις τα πάντα αγαπά δεν αγαπά ουδένα...

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

25/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:35
Δύση ηλίου: 17:40
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

+ ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ (ΖΑΚΧΑΙΟΥ)
Γρηγορίου του Θεολόγου, Αυξεντίου νεομάρτυρος, Μαργαρίτας
Γιορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγορία, Μαργαρίτα



Γρηγόριος, ο Θεολόγος

Γεννήθηκε το 329 στην Καππαδοκία σε μια κωμόπολη κοντά στην Ναζιανζό και γι’ αυτό και λέγεται και  Ναζιανζηνός Η πνευματική του καλλιέργεια ήταν εξαιρετική. Σπούδασε στα ονομαστότερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα, όπου είχε συσπουδαστή τον Μ. Βασίλειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έφυγε στην έρημο, όπου έγινε μοναχός, έχοντας σαν συνασκητή πάλι τον Μ. Βασίλειο, για να εφαρμόσουν στην ζωή και στην πράξη ότι διδάχτηκαν. Αλλά ύστερα από ένα μήνυμα του γέρου πατέρα του, για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο, ξαναγύρισε στην πατρίδα του, όπου κατ’ απαίτηση των πιστών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Αργότερα και παρά την θέλησή του ο Μ. Βασίλειος που ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τον χειροτόνησε επίσκοπο στην μικρή πόλη της επαρχίας του, Σάσιμα. Ο Γρηγόριος μετά τον θάνατο του πατέρα του προτίμησε να ασκητέψει και πάλι. Ήταν όμως γνωστός για την αρετή του, την θεολογική του σοφία και για τα ορθόδοξα φρονήματά του και οι χριστιανοί στην Κων/πολη τον κάλεσαν για να αγωνιστεί κατά του Αρειανισμού. Για τους πέντε λόγους που εκφώνησε εκείνη την εποχή, στον μικρό ναό της Αγίας Αναστασίας, θα επονομαστεί Θεολόγος. Το 380 ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει πατριάρχη Κων/πόλεως και την επόμενη χρονιά πρόεδρο της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Κων/πολη. Ο Γρηγόριος όμως ήταν άνθρωπος γαλήνιος και ειρηνικός και επειδή παρουσιάστηκε αντίδραση στην Σύνοδο, υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο, αποχαιρέτησε μ’ ένα ωραίο λόγο (συνταχτήριο) τους επισκόπους, τον κλήρο και τον λαό και πήγε να μείνει οριστικά στην έρημο, ασκητεύοντας ως το τέλος της ζωής του. Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, λόγους ηθικούς, δογματικούς, πανηγυρικούς, επικήδειους, αλλά και επιστολές και ποιήματα. Η εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων και εορτάζει την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 του ιδίου μηνός, μαζί με την μνήμη των άλλων δυο ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Ενημέρωση

- Εθνικές βουλευτικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται  από 07:00 έως 19:00
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.
- Ανοιχτά τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων των Αστυνομικών Τμημάτων για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων από 07:00-19:00 
- Κλειστά τα σχολεία στις 26/1 λόγω των εκλογών
- Κλειστά τα δικαστήρια και αναστολή πλειστηριασμών έως 27/1 λόγω εκλογών

Καιρός

Γενικά: Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά  αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6-7 με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-13, στα δυτικά από 7-15, στα κεντρικά από 4-15, στα νότια από 10-17 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρες βροχές και πιθανώς καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-14 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές  και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού και βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  7-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 26/1
Στην ανατολική νησιωτική χώρα αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά με βαθμιαία επέκταση στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρεια χώρας. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.    

Πιτσάρουμε;

Εκλογές αυτή την Κυριακή, που να καθόμαστε να μαγειρεύουμε, γι’ αυτό και εγώ προτείνω πίτσα. Όσο για το βράδυ, που θα βγαίνουν τα  αποτελέσματα, ρίχνουμε τον πόνο μας ή την χαρά μας (εύχομαι) σε καμιά πίτσα. Μπορείτε να φτιάξετε τις πίτσες από πριν και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις σερβίρετε τις ψήνετε στον  φούρνο.

Βάση
Πίτες για πίτσα, πίτες για σουβλάκια (μικρά ή μεγάλα), πιτούλες (λεπτές, χοντρές), τορτίγιες, δική μας ζύμη για πίτσα, αλλά ακόμα και φετούλες ψωμιού ή τοστ
Απλή:  Βούτυρο, τυρί  
Μαργαρίτα: Σάλτσα ντομάτας/κέτσαπ, τυρί
Ζαμπόν / μπέικον: Σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν / μπέικον, τυρί
Γαλοπούλα / κοτόπουλο: Σάλτσα ντομάτας, γαλοπούλα/κοτόπουλο, μανιτάρια, τυρί
Χορτοφαγική: Πάστα ελιάς, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδια, τυρί
Χορτοφαγική 2: Σάλτσα ντομάτας, κολοκυθάκια, καρώτο, καλαμπόκι
Ελληνική: Βούτυρο, σαλάμι αέρος, φέτα, ντομάτα, ελιές, ρίγανη
Ιταλική: Ελαιόλαδο, ντομάτα σε κυβάκια, μοτσαρέλα, ρόκα
Αγγλική: Κέτσαπ, γκούντα, μπέικον
Γερμανική: Κέτσαπ/μουστάρδα, λουκάνικο Φρανκφούρτης
Λευκή: Βούτυρο, κοτόπουλο, ροκφόρ, κρέμα γάλακτος
Ανατολίτικη: Σάλτσα ντομάτας, παστουρμάς, μανιτάρια, πιπεριές, τυρί
Κυπριακή: Σάλτσα ντομάτας, Χαλούμι, λούντσα
Θαλασσινή: Βούτυρο, τόνος, μανιτάρια
Θαλασσινή 2: Σάλτσα ντομάτας, γαρίδες, τυρί
Καυτερή: Σάλτσα ντομάτας, λουκάνικο, κόκκινη καυτερή πιπεριά, τυρί


Και η ψήφος πάει… στην μεγάλη οθόνη

Σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά ιδίως του παλιού, αναφέρονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, με τον ιδιαίτερο εκρηκτικό χαρακτήρα και το ταπεραμέντο ψηφοφόρων και πολιτικών (βουλευτών, δημάρχων κλπ). Θα έλεγα μάλλον ότι αυτό  είναι και το κοινό σημείο σύγκλισης. Φώτα, κάλπη, πάμε λοιπόν…
«Θανασάκης ο  Πολιτευόμενος» (1953)
Ο Θανασάκης που τον υποδύεται ο Βύρωνας Πάλλης έχει πολιτικές βλέψεις στηριζόμενος στην πλάτη και στην τσέπη, του κουνιάδου του Ντίνου Ηλιόπουλου, «κρατάει» δε τους ψηφοφόρους του μέσα στην χούφτα του και όταν δεν καταφέρνει να εκλεγεί η εκπληκτική ατάκα του Ηλιόπουλου «Ε! Αμόλα τους να πάνε στα σπίτια τους!».
«Στουρνάρα 288» (1959)
Ο περίφημος βουλευτής Καλοχαρέτας που τον υποδύεται ο Απόστολος Αυδής, όχι πολύ γνωστός ηθοποιός που θα μπορούσε όμως να κάνει καριέρα πολιτικού, καθώς μοιράζει με τόση άνεση ψεύτικες υποσχέσεις και ρουσφέτια. «Ετελείωσε…»
«Ζητείται ψεύτης» (1961)
Στον αντίποδα από τον Καλοχαρέτα ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Παντελής Ζερβός δεν είναι ικανός να πει ψέματα και χρειάζεται έναν επαγγελματία ψεύτη, τον ψευτοθόδωρο (Ντίνος Ηλιόπουλος) για να τον καλύπτει. «Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ, προς το αδύνατο…»
«Ζητείται ψεύτης 2» (2010)
Και στην νέα έκδοση  της ταινίας με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο, βλέπουμε ότι μέχρι και σήμερα το ψέμα αποτελεί «όπλο» του πολιτικού. «Θέλω να βγάλω δική μου εφημερίδα... τη Νέα Αλήθεια που θα συγκλονίσει τον κόσμο στις ψευτιές!».
«Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)
Η κορωνίδα θα λέγαμε της πολιτικής «αναπαράστασης» καθώς εδώ εκτός του περίφημου βουλευτού Μαυρογιαλούρου που τον υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, εμπλέκεται και ο κομματάρχης Δ. Παπαγιανόπουλος, που δρα «ανεξέλεγκτα» πάνω στους ψηφοφόρους ενός χωριού. Χαρακτηριστική ατάκα «θα σας εξαφανίσομεν…» αντί «θα σας εξασφαλίσουμε» (η αλήθεια πάει μπροστά), και το γκάρισμα του γαϊδάρου η απάντηση, (έχουν και οι ψηφοφόροι φωνή). 
«Τζένη-Τζένη» (1966)
Και πάλι ο κομματάρχης Διονύσης Παπαγιανόπουλος δίνει ρεσιτάλ στις αλλαξοκ…στην εναλλαγή πολιτικών στρατοπέδων, (τι νομίζατε ότι ήθελα να πω), για να βοηθήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ανδρέα Μπάρκουλη και απλά και ξεκάθαρα νίπτει τας χείρας του, με την ατάκα «Μου έλεγε ο Γκόρτζος  και σας έλεγα».
Και τώρα περνάμε και σε γυναίκες υποψηφίους
«Κυρία Δήμαρχος (1960)
Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης, ταβερνιάρηδες και αιώνιοι αντίπαλοι γίνονται και πολιτικοί αντίπαλοι που αν και δεν «φουμέρνουν» φουμάρουν όλους εμάς.. «Όχι δεν θα αφήσουμε  τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα, θα προσλάβουμε 4 να τα διώχνουν». Ευτυχώς την κάλπη σφράγισε ο έρωτας των παιδιών τους.
«Βουλευτίνα» (1966)
Η «αιώνια» αρραβωνιασμένη Ρένα Βλαχοπούλου με τον υποψήφιο βουλευτή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης), τον ασπρίζει και τον στέλνει αψήφιστο και αναλαμβάνοντας τα ηνία εκλέγεται η ίδια βουλευτίνα. «Πραγματική λαοθάλασσα οι ψηφοφόροι»


2013:«Έφυγε» στα 82 της η Ειρήνη Κουμαριανού, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Συμμετείχε σε παραστάσεις με το Εθνικό Θέατρο και σε αρχαίες τραγωδίες στην Επίδαυρο. Στον κινηματογράφο είχε συμμετάσχει σε 40 ταινίες «Κορίτσια για φίλημα», «Η εφοπλιστίνα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η Μαρία της σιωπής» κ ά. Στην τηλεόραση έπαιξε στα σήριαλ «Αναστασία», «Σαν αδελφές», «Σ’ αγαπώ- Μ’ αγαπάς», «Προδοσία», «Σαββατογεννημένες», με σημαντικότερη στιγμή την συμμετοχή της στο «Πάρα πέντε», όπου υποδύθηκε την γιαγιά του Γ. Καπουτσίδη.

1990: Πέθανε η Άβα Γκάρντνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Η Ava Lavinia Gardner γεννήθηκε το 1922 στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Εντυπωσιακά όμορφη, αποτέλεσε για δεκαετίες αναμφισβήτητο λαμπερό αστέρι, είτε με τις ταινίες της, είτε με τις εκάστοτε ερωτικές της σχέσεις (Μίκι Ρούνεϊ, Φράνκ Σινάτρα, Άρτι Σω κ ά.). Συμμετείχε σε σημαντικές ταινίες, παρόλο που προτάθηκε μόνο μια φορά για Όσκαρ. «Οι δολοφόνοι», «Η Πανδώρα και ο ιπτάμενος Ολλανδός», «Τα χιόνια στο Κιλιμάντζαρο», «Ξυπόλητη κόμισα», «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», «Οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης», «Η νύχτα της Ιγκουάνα», «Μοκάμπο», «55 μέρες στο Πεκίνο» κ ά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε στο Λονδίνο και αντιμετώπιζε προβλήματα στην υγεία της. Έφυγε σε ηλικία 68 ετών.



Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

24/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:36
Δύση ηλίου: 17:39
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Ξένης οσίας, Ζωσιμά οσίου, Βαβύλα ιερομ.
Γιορτάζουν: Ξένη, Ξένια, Πολυξένη, Ζωσιμάς, Φίλωνας

Οσία Ξένη

Το κοσμικό της όνομα ήταν Ευσεβία και καταγόταν από την Ρώμη. Αντιδρώντας στην απόφαση των γονιών της να την παντρέψουν φεύγει κρυφά αρχικά για την Αλεξάνδρεια όπου αλλάζει το όνομά της και μετά για την Κω. Τελικώς εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας, όπου ιδρύει μικρή μοναστική κοινότητα προσελκύοντας πολλές γυναίκες στον δρόμο του Θεού.   

Ενημέρωση

- Ανοιχτά τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων των Αστυνομικών Τμημάτων
Σάββατο 24/1 08:00-18:00 και Κυριακή 25/1 07:00-19:00
- Εθνικές βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 25/1 
- Κλειστά τα σχολεία στις 26/1 λόγω των εκλογών
- Κλειστά τα δικαστήρια και αναστολή πλειστηριασμών έως 27/1 λόγω εκλογών


Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα δυτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας  και της Ηπείρου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία  θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-14, στα δυτικά από 8-15, στα κεντρικά από 6-16, στα νότια από 10-18 και στα ανατολικά από 14-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές  και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  7-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 25/1
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα, τοπικά ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά  αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6-7 με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

2012: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα.  Εγκαταλείποντας  τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας  το 1961 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Επιστρέφοντας  στην Ελλάδα, ασχολήθηκε.  αρχικά με την κριτική κινηματογράφου και από το 1965 με την σκηνοθεσία. Ταινίες του: «Αναπαράσταση» που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ,  «Μέρες του ‘36», «Θίασος», « Οι Κυνηγοί»,  «Μεγαλέξαντρος» που απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, «Ταξίδι στα Κύθηρα», ο «Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» που  κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Το τέλος του τραγικό καθώς  τραυματίστηκε βαρύτατα όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας και ενώ βρισκόταν  εκεί για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «H άλλη θάλασσα».

41: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Καλιγούλας

Ο Γάϊος Γερμανικός ήταν ρωμαίος αυτοκράτορας γνωστότερος ως Καλιγούλας, ονομασία που σημαίνει αρβυλοφόρος και την απέκτησε επειδή ανατράφηκε στις ρωμαϊκές λεγεώνες, κοντά στον πατέρα του Γερμανικό. Γεννήθηκε το 12 και έγινε αυτοκράτορας στα 24 του χρόνια, μετά τον θάνατο του Τιβέριου, του οποίου ήταν εγγονός από υιοθεσία. Στην αρχή κυβέρνησε με σύνεση, μετά όμως από μια βαριά ασθένεια, άλλαξε και μετετράπει σε έναν άνθρωπο με έντονες διαστροφές και τρέλες. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από θανατώσεις πολιτών, σπατάλες δημόσιων χρημάτων και δημεύσεις περιουσιών. Ο λαός αγανακτισμένος συνωμότησε εναντίον του και τελικά δολοφονήθηκε από πραιτοριανούς φρουρούς του.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

23/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:36
Δύση ηλίου: 17:38
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Αγαθαγγέλου μαρτ., Κλήμεντος επισ. Αγκύρας, Διονυσίου εν Ολύμπω
Γιορτάζουν: Αγαθάγγελος, Διονύσιος, Διονυσία



Άγιος Αγαθάγγελος

Καταγόταν από την Ρώμη. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον επίσκοπο Αγκύρας Κλήμη, τον οποίο και ακολούθησε στην διδασκαλία του Ευαγγελίου. Μαζί έζησαν πολλούς διωγμούς και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές  στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια.  Οι άνεμοι νότιοι 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-13, στα δυτικά από 10-16, στα κεντρικά από 7-18, στα νότια από 11-21 και στα ανατολικά από 13-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5-6 και πρόσκαιρα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές  και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  8-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 24/1
Στα δυτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας  και της Ηπείρου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  



1982: Πέθανε ο Παντελής Ζερβός, ηθοποιός

Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1908. Σπούδασε στην Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, την Ελληνική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, «Βυσσινόκηπος», «Μάκμπεθ», Θεσμοφοριάζουσες», «Φιλάργυρος», «Πλούτος» κ ά Συμμετείχε ακόμα σε περισσότερες από 40 ταινίες, «Πικρό ψωμί», «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Ο μεθύστακας του λιμανιού», «Μανταλένα», «Λόλα», «Ο ατσίδας»,  «Η Μαρία της σιωπής», «Ζητείται ψεύτης», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»,  κ ά
Χαρακτηριστικές ατάκες:
Μανταλένα (παπά-Φώτης)
-Κάτοικος: Μα παπά μου πως να εμπιστευτείς ένα βαρκάρη με φουστάνια;
-Παπα-Φώτης: Βρε! κι εγώ φουστάνια φοράω αλλά μου εμπιστεύεσαι τη ζωή σου, αμαρτωλέ!

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (Πρόεδρος)
- Είσαι σκληρός και σου φεύγουνε κουβέντες πιο μεγάλες κι από το μπόι σου…

 Εταιρεία θαυμάτων (Αστυφύλακας)
- Βούλωστο μην φας το μελανοδοχείο στο κεφάλι…

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (Θείος)
-…Άσε την ψαλίδα και την βελόνα και πάρε ένα μαχαίρι και… χρατς τον άτιμο



1994: Πέθανε ο Τέλι Σαβάλας, Αμερικανός ηθοποιός ελληνικής καταγωγής

Γεννήθηκε το 1922 στην Ν. Υόρκη, από Έλληνες μετανάστες. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός σε σχετικά μεγάλη ηλικία. «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ», που ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ το 1963, ενώ συμμετείχε ακόμα σε ταινίες του Τζέϊμς Μποντ, υποδυόμενος συνήθως τον κακό «Στην υπηρεσία της αυτού μεγαλειότητας».  Μεγάλη επιτυχία έκανε την δεκαετία του ‘70 με την τηλεοπτική σειρά «Κότζακ», όπου υποδύθηκε τον φαλακρό αστυνομικό της Νέας Υόρκης, με το γλειφιτζούρι στο στόμα (υποκατάστατο του τσιγάρου) και την χαρακτηριστική φράση: «Who loves ya, baby?» Πέθανε την επόμενη μέρα των 72ων γενεθλίων του.



1989: Πέθανε ο Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός ζωγράφος

Γεννήθηκε το 1904. Πολυσχιδής και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, θεωρείται από τους κορυφαίους ζωγράφους της σύγχρονης τέχνης, όπως και ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του 20 αιώνα. Επηρεάστηκε από τον σουρεαλισμό και τον κυβισμό. Χαρακτηριστικοί πίνακές του: «Η εμμονή της μνήμης», «Μυστικός Δείπνος», «Ο πειρασμός του Αγ. Αντωνίου», «Το ψάρεμα του τόνου κ ά. Συνεργάστηκε ακόμα με τον Λουίς Μπονουέλ στην δημιουργία της μικρής μήκους ταινίας «Ανδαλουσιανός σκύλος». Έγραψε επίσης και βιβλία.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

22/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:37
Δύση ηλίου: 17:37
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες

Τιμοθέου αποστόλου, Αναστασίου του Πέρσου, Ιωσήφ
Γιορτάζουν: Αναστάσιος, Αναστασία Τιμόθεος, Τιμοθέα



Άγιος Τιμόθεος

Γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας. Μαθήτευσε κοντά στον απόστολο Παύλο που τον χειροτόνησε επίσκοπο Εφέσου. Κατακρίνοντας τις ειδωλολατρικές τελετές κατά την εορτή της Αρτέμιδας στην Έφεσο, συλλαμβάνεται και θανατώνεται.


Καιρός

Γενικά: Αρχικά αίθριος. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ και από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι  νότιοι 4-6 και από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-15, στα δυτικά από 10-18, στα κεντρικά από 7-19, στα νότια από 10-20 και στα ανατολικά από 13-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.  Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα  αυξημένες, με τοπικές βροχές τη νύχτα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και τις πρωινές ώρες ομίχλες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  7-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 23/1
Στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια, νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Πρόσκαιρη εξασθένηση από το βράδυ, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι νότιοι 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μενέλαος Λουντέμης

Ο μεγάλος μας λογοτέχνης πέθανε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 1977
Ο Δημήτρης (Τάκης) Μπαλάσογλου (Βαλασιάδης), γεννήθηκε το 1912, στην Αγία Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Με την μικρασιατική καταστροφή γύρισε στην Ελλάδα, ενώ από το 1958 έως το 1976 έζησε στην Ρουμανία. Θεωρείται από τους πλέον πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, θεατρικά, παιδικά βιβλία κ ά.
Διηγήματα: «Τα πλοία δεν άραξαν»(1938), «Γλυκοχάραμα», «Αυτοί που φέρανε την καταχνιά» (1946), «Το τραγούδι των διψασμένων», «Βουρκωμένες μέρες»
Μυθιστορήματα: «Συννεφιάζει» (1946), «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» (1956), «Θυμωμένα στάχια», (1965), «Η φυλακή του κάτω κόσμου» (1964), «Καληνύχτα ζωή», «Οδός Αβύσσου αριθμός 0» (1962), «Το ρολόϊ του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» (1963), «Το κρασί των δειλών» (1965), «Αγέλαστη άνοιξη», «Της γης οι αντρειωμένοι», «Η φυλακή του κάτω κόσμου» κ ά
Ποίηση: «Κραυγή στα πέρατα», «Το σπαθί και το φίδι», «Κονσέρτο για δυο μυθράλια κι ένα αηδόνι», «Πυρπολημένη μνήμη», «Οι εφτά κύκλοι της μοναξιάς»
Θεατρικά: «Οι κεραυνοί ξεσπούν», «Ανθισμένο όνειρο», «Θα κλάψω αύριο», «Πικρή θάλασσα», «Ταξίδια του χαμού»
Παιδικά: «Ο Δαίδαλος», «Ο Θησέας», «Ο Ίκαρος», «Ο Ηρακλής»
Σατυρικά: «Οι αρχιτέκτονες του τρόμου»
Ταξιδιωτικά: «Ταξίδι στην απεραντοσύνη», «Μπατ-Τάι»
Πνευματικές μορφές: «Ο λυράρης» (Μιλτ. Μαλακάσης), «Ο κονταρομάχος» (Κ. Βάρναλης), «Ο εξάγγελος» (Άγγ. Σικελιανός)
Μεταφράσεις: «Το σπίτι της ομίχλης» (Θ. Κωνσταντίν), «Πέρα από τους αμμόλοφους» (Φ. Νεάγκου), «Πύρινα άλογα» (Ι. Μπραντ) κ ά
Αποσπάσματα:
«Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος»
…Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος, για να τις χαρούν τα αστραφτερά μάτια, να τις μυρίσουν οι νέες αισθήσεις και για να στεφανώσουν στιλπνά μέτωπα κι ολόμαυρα κεφάλια. Οι κερασιές θα καρπίσουν και φέτος, για να δροσίσουν διψασμένα χείλη και να στολίσουν ρόδινα αυτιά και καπελίνα….
«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»
…Μέσα στα σπλάχνα του ανθρώπου κοιμούνται καμιά φορά κάτι λιονταράκια, που δεν τους βολεί να χορτάσουν μόνο με ωμό κρέας. Θέλουνε να φάνε και ψυχές, ν’ αλέσουνε ευτυχίες, να γκρεμίσουν όνειρα…



Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

21/1/2015

Ανατολή ηλίου: 07:37
Δύση ηλίου: 17:36
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

Αγνής, Ευγενίου μαρτ., Μαξίμου ομολ., Νεοφύτου, Πατρόκλου
Γιορτάζουν: Αγνή, Μάξιμος, Νεόφυτος, Πάτροκλος

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά  και νότια. Οι άνεμοι  νότιοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-14, στα δυτικά από 6-18, στα κεντρικά από 7-17, στα νότια από 11-19 και στα ανατολικά από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  8-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 22/1
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο, με πρόσκαιρες βροχές. Σταδιακή ένταση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά και στα βόρεια με σποραδικές καταιγίδες, που την νύχτα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι  νότιοι 4-6 και από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη

2013: «Έφυγε» ο Παύλος Μάτεσις θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης

Γεννήθηκε το 1933 στην Δίρβη Ηλείας. Σπούδασε θέατρο και μουσική. Γνωστότερα έργα του: «Η μητέρα του σκύλου», «Ο παλαιός των ημερών», «Έκθεσις ιδεών», «Πάντα καλά», «Μύρτος», «Προς Ελευσίνα». Είχε μεταφράσει Έλληνες (Αριστοφάνη), αλλά και ξένους συγγραφείς (Ίψεν, Σαίξπηρ). Επίσης είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2011: «Έφυγε» η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, Ελληνίδα ενδυματολόγος

Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα και στο Σικάγο. Θεατρικές παραστάσεις: «Γλυκό πουλί της νιότης», «Ποιος φοβάται» την Βιρτζίνια Γουλφ» κ ά. Ταινίες: «Στέλλα»,  «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα», «Τα μάτια της Λώρας Μαρς», «Το Δίκτυο», «Γκοστμπάστερς», «Τρεις μέρες του Κόνδορα», Moonstruck, «Υπέροχος Γκάτσμπι» όπου βραβεύτηκε το 1974 με Όσκαρ ενδυματολογίας και με Τόνι για τα μιούζικαλ "Το κλουβί με τις τρελές», και «Αnnie» το 1977.