Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

31/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:49
Δύση ηλίου: 17:28
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Ημέρα Αποταμίευσης

Στάχυος, Απελλού, Αριστοβούλου εκ των 70 αποστόλων
Γιορτάζουν: Αριστόβουλος, Νάρκισσος, Στρατονίκη, Νίκη



Αμπλίας, Απελλής, Αριστόβολος, Νάρκισσος, Ουρβανός, Στάχυς

Και οι έξι ανήκαν στους εβδομήκοντα αποστόλους του Κυρίου, δίδαξαν και έφεραν πολλούς στην χριστιανική πίστη. Εξ αυτών ο Στάχυς επίσκοπος Βυζαντίου και ο Αριστόβουλος επίσκοπος Βρετανίας πέθαναν ειρηνικά. Ο Απελλής επίσκοπος Ηράκλειας, ο Αμπλίας Οδυσσουπόλεως, ο Ουρβανός Μακεδονίας και ο Νάρκισσος Αθηνών, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. 

Ενημέρωση

- Από 1/11 σε ισχύ το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Από 1-10/11 οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις
- Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 2/11 από 11:00-18:00
- Δημόσιος θηλασμός στις 2/11, λόγω της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11)
- Εθελοντική Αιμοδοσία στις 2/11 (09:00-13:00) στο κτήριο του παλαιού Δημ.  Σπάτων  (Βασ.Παύλου 108 & Φλέμινγκ), στην  αίθουσα  Δημοτικού  Συμβουλίου 
- Ανθοκομική Έκθεση στο Δ. Αθηναίων με τους Φυτωριούχους Αττικής στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά), έως τις 9/11. Καθημερινά 09:00 -20:00 Ελεύθερη  είσοδος 

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-15, στα δυτικά από 10-21, στα κεντρικά από 12-18, στα νότια από 14-22 και στα ανατολικά από 15-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 1/11
Στην ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες και Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Λίγες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Νεφώσεις  παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές  και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Νίκος Εγγονόπουλος

Στις 31 Οκτωβρίου 1985 πέθανε ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής 
Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις  εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών. Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας. Οι εικαστικές του δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Το συγγραφικό του έργο του περιλαμβάνει ποιήματα, πεζά, μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια «Μπολιβάρ», «Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά . 

«Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ!
Κράζω τ’ όνομα σου ξαπλωμένος στην κορφή του βουνού Έρε,
Την πιο ψηλή κορφή της νήσου `Υδρας.
Από `δω η θέα εκτείνεται μαγευτική μέχρι των νήσων του Σαρωνικού, τη Θήβα,
Μέχρι `κει κάτω, πέρα απ’ τη Μονεβασιά, το τρανό Μισίρι, ω Μπολιβάρ!...»

1993: Πέθανε ο Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1920 στο Ρίμινι. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν γελοιογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος. Συνεργάστηκε  το 1946  με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, στο σενάριο της ταινίας « Roma, Citta aperta» (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη). Από το 1951 πέρασε και στην σκηνοθεσία. Για τις ταινίες «La strada» (Ο δρόμος), «Le Notti Di Cabiria» (Οι νύχτες της Καμπίρια), «8 ½», «Amarcord», πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Άλλες ταινίες «La Dolce Vita» (Γλυκιά Ζωή), «Roma-Roma», «Satyricon» (Σατυρικόν), «Il Cazanova» (Καζανόβα), «La Citta delle Donne» (Η πόλη των γυναικών),  «Intervista» (Η συνέντευξη). Είχε παντρευτεί το 1943, στα 23 του χρόνια την ηθοποιό Τζουλιέτα Μασίνα, με την οποία έζησε 50 χρόνια μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός του.

Σαν Σήμερα

1517: Ο Γερμανός θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος, τοιχοκολλεί τις περίφημες 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ, για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.
Ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία και η ίδρυση του κόμματος του προτεσταντισμού.

1922: Αρχίζει η δίκη των 6 (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης) που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την μικρασιατική καταστροφή

1984: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ίντιρα Γκάντι.
Ήταν κόρη του Νεχρού και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966-1977 και από το 1980- 1984. Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της, συγκλονίστηκε από την διαμάχη ανάμεσα στους Ινδουιστές και τους Σιχ. Διατάζοντας την ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι Σιχ, εξοργίστηκαν και την σκότωσαν 3 σωματοφύλακές της Σιχ.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

30/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:48
Δύση ηλίου: 17:29
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Κλεόπα & Αρτεμά απ., Ζηνοβίου & Ζηνοβίας μαρτ.
Γιορτάζουν: Αστέριος, Αστέρω, Ζηνοβία, Κλεόπας

Άγιοι Ζηνόβιος & Ζηνοβία

Ήταν αδέλφια και καταγόντουσαν από εύπορη οικογένεια των Αιγών της Κιλικίας. Ο Ζηνόβιος ήταν γιατρός και ασκούσε το επάγγελμά του αφιλοκερδώς. Ομολογώντας ότι είναι χριστιανός συλλαμβάνεται από τον έπαρχο Λυαίο και βασανίζεται. Όταν η αδελφή του κατηγορεί τον έπαρχο για ανανδρία, συλλαμβάνεται και αυτή και αποκεφαλίζεται μαζί με τον αδελφό της.

Ενημέρωση

- Στάση εργασίας (11:00-14:00) σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ
- Πανδικαστική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθήνας
- Από 1-10/11 οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις
- Από 1/11 σε ισχύ το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 2/11 από 11:00-18:00
- Δημόσιος θηλασμός στις 2/11, λόγω της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11)
- Εθελοντική Αιμοδοσία στις 2/11 (09:00-13:00) στο κτήριο του παλαιού Δημ.  Σπάτων  (Βασ.Παύλου 108 & Φλέμινγκ), στην  αίθουσα  Δημοτικού  Συμβουλίου 
- Ανθοκομική Έκθεση στο Δ. Αθηναίων με τους Φυτωριούχους Αττικής στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά), έως τις 9/11. Καθημερινά 09:00 -20:00 Ελεύθερη  είσοδος 

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-16, στα δυτικά από 10-22, στα κεντρικά από 11-18, στα νότια από 14-21 και στα ανατολικά από 15-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 31/10
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά και την Κρήτη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 καις το Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Νίκος Φώσκολος

«Έφυγε» σε ηλικία 87 ετών, στις 30 Οκτωβρίου 2013, ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1927. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες κάνοντας ρεπορτάζ, αλλά και  κριτική κινηματογράφου. Αργότερα αρχίζοντας να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα πρωτοπορεί και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο με τις «Αστυνομικές ιστορίες του», αλλά και θεατρικές: «Η μαρκησία του λιμανιού», «Ο άγνωστος δολοφόνος», «Πόρνες & πόρνες» κ ά. Από το 1960 έγραψε περισσότερα από 70 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες που γνώρισαν  τεράστια επιτυχία: «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που προτάθηκε το 1965 για Όσκαρ σεναρίου, «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Οι αδίστακτοι», «Βρώμικη πόλη», «Ο μεθύστακας του λιμανιού» κ ά. Ανάλογη επιτυχία γνωρίζει όταν από το 1971 αρχίζει να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί για την τηλεόραση, σήριαλ που καθήλωναν το τηλεοπτικό κοινό:  «Άγνωστος πόλεμος», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Εν Τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Καλημέρα ζωή». Το έργο του έτυχε τιμητικών διακρίσεων. 

1988: Πέθανε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης

Έργα του: «Μάχη στην άκρη της νύχτας» (1952), «Οι τελευταίοι» (1966), «Βιολί για μονόχειρα» (1977), «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979), «Βιολέτες για μια εποχή» (1985), «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα» (1987), ακόμα συμμετείχε στην συγγραφή των κινηματογραφικών σεναρίων  «Θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο». Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μ Θεοδωράκη («Δραπετσώνα», «Βρέχει στην φτωχογειτονιά»), τον Μ. Πλέσσα («Το μοιρολόϊ», «Το τραγούδι της μάνας») τον  Μ. Λοϊζο («Γερνάς και σκοτεινιάζει») και από το συγκρότημα «Όναρ» («Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»).

«…Κι όταν ερχόταν η βραδιά
μες στο στενό σοκάκι ξεφαντώναν τα παιδιά
Αχ, το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε καρδιά

Πάρ’ το στεφάνι μας, πάρ’ το γεράνι μας
στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή
Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου
εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί».

1910: Πέθανε ο Ερρίκος Ντυνάν

Ήταν Ελβετός συγγραφέας, Με το έργο του «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο» όπου παρουσίασε γλαφυρά της φρικαλεότητες του πολέμου, κατά την διάρκεια της επώνυμης μάχης που έλαβε και ο ίδιος μέρος (24/6/1859), ξεσήκωσε την παγκόσμια  κοινή γνώμη, στην ίδρυση τέσσερα χρόνια αργότερα, του Ερυθρού Σταυρού. Για το έργο του -συγγραφικό και κοινωνικό-  τιμήθηκε το 1901, με το Νόμπελ Ειρήνης.

1896: Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1917 πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από πολύ νέος ακόμα έδειξε τις ποιητικές του ικανότητες. Το 1921 η ποιητική του συλλογή «Νηπενθή» βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο διαγωνισμό. Άλλες συλλογές του είναι «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» το 1919 και «Ελεγεία και σάτιρες» το 1927, μετέφρασε ακόμα, αριστοτεχνικά και ξένους ποιητές. Στα ποιήματά του, που έχουν μια ιδιοτυπία στην μορφή και στην γλώσσα, καθρεπτίζεται η μελαγχολία και ο βαθύτατος ανθρώπινος πόνος, κάτι που χαρακτήριζε και την ίδια του την υπόσταση. Η δυσκολία  προσαρμογής  στις εναντιότητες της ζωής, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 1928, στην Πρέβεζα όπου υπηρετούσε ως νομαρχιακός υπάλληλος.



Σαν Σήμερα

1270: Αρχίζει η 8η και τελευταία σταυροφορία των χριστιανών

1821: Γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«Έγκλημα και τιμωρία», «Ο ηλίθιος», «Αδελφοί Καραμαζώφ», «Σωσίας».

1888: Γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας, ο Έλληνας αθλητής και 4 φορές Ολυμπιονίκης του άλματος άνευ φοράς,  Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.

1905: Εμφανίστηκαν στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τα ιππήλατα.

1966: Πέθανε ο λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς
«Αργώ», «Ελεύθερο πνεύμα», «Το γεφύρι της Άρτας», «Λεωνή» κ ά

1975: Οι Ελληνίδες αποκτούν ίσα δικαιώματα με του Έλληνες, βάσει του Συντάγματος, που ορίζει για πρώτη φορά, ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

1993: Πέθανε η Αλίκη Διπλαράκου. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη σε διαγωνισμό ομορφιάς, που έγινε το 1930 στο Παρίσι.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

29/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:47
Δύση ηλίου: 17:30
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Ημέρα Ψωρίασης
Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Αναστασίας της Ρωμαίας, Αβραμίου οσίου και Μαρίας ανιψιάς αυτού
Γιορτάζει: Αβραάμ, Αβραμία, Αβράμιος, Μελίνα, Μελιτίνα, Μελιτίνη

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Καταγόταν από την Ρώμη, εξ ου και επωνυμία της και μόνασε από νεαρή ηλικία. Κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού συνελήφθη από τον ηγεμόνα Πρόβο και ύστερα από βασανιστήρια την αποκεφάλισαν. 

Ενημέρωση

- Από 1-10/11 οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις
- Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 2/11
- Δημόσιος θηλασμός στις 2/11, λόγω της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11)
- Ανθοκομική Έκθεση στο Δ. Αθηναίων με τους Φυτωριούχους Αττικής στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά), έως τις 9/11. Καθημερινά 09:00 -20:00 Ελεύθερη  είσοδος 

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νοτιοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-16, στα δυτικά από 10-19, στα κεντρικά από 11-18, στα νότια από 13-21 και στα ανατολικά από 14-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-17 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 30/10
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, πρόσκαιρα ισχυρές στις Σποράδες, Εύβοια και βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Μίμης Φωτόπουλος

Στις 29 Οκτωβρίου 1986 πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς
Γεννήθηκε  στην Ζάτουνα της Γορτυνίας στις 20 Απριλίου 1913. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Β΄ έτος όμως την εγκατέλειψε, σπουδάζοντας υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, εμφανιζόμενος σε δεκάδες ταινίες: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Το σοφεράκι», (1953), «Η ωραία των Αθηνών», (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Τα κίτρινα γάντια»(1960), «Ο Θόδωρος και το δίκανο» ( 1962), «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Ο Πατούχας» (1972), «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (1984), «Εν πλω» (1985)  
Στο θέατρο συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις όπου ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό του στυλ ερμηνείας, τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς του. «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Δον Καμίλλο», «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο». Εμφανίστηκε και σε  τηλεοπτικές σειρές  «Ο θείος μας ο Μίμης», «Δον Καμίλο». Ακόμα ασχολήθηκε με την τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων, φιλοτεχνώντας  πίνακες που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις και με την συγγραφή βιβλίων, «25 χρόνια θέατρο», «Μπουλούκια», «Ημιτόνια», «Το ποτάμι της ζωής μου» κ ά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ  ΑΤΑΚΕΣ
- Ο ουρανοκατέβατος: Και μετά, θα κάααθεσαι…
- Η κάλπικη λίρα: Αόμματος, ελεήστε τον αόμματο…
- Ο Θόδωρος και το δίκανο: Ουρανία…το δίκανο
-  Ο Φανούρης και το σόι του: Πρωινό γεύμα το λέτε εσείς αυτό στην Αμερική; Γιατί εμείς το λέμε βδομαδιάτικο!
- Ο πύργος των ιπποτών : Οι πρόγονοι είναι το αντίθετο από τα ζαρζαβατικά. Όσο πιο μπαγιάτικοι είναι τόσο το καλύτερο!

Η ωραία των Αθηνών
- Ν. Σταυρίδης: Άντε Νώντα, να ζήσετε και προπαντός καλούς απογόνους!
Μ Φωτόπουλος: Ναι, θα σου φυλάξω ένα κανελί με βούλες…

- Γ. Βασιλειάδου: Και θα με αφήσεις μόνη με τον ταξιτζή;
Μ. Φωτόπουλος: Ε! Τώρα δεν φοβάται πια, σε συνήθισε.

Το σωφεράκι
Μ. Φωτόπουλος: Άντε, κάνε με επιλοχία…
Βενζινάς: Τι;
Μ. Φωτόπουλος: Κοπάνα μου τρία γαλόνια

- Μ. Φωτόπουλος: Κλαίτε δεσποινίς;
Σ. Γιούλη: Η ζωή δεν είναι μόνο χαρές.
- Μ. Φωτόπουλος: Ναι. Πρέπει να την ποτίζεις, που και που…


2006: Πέθανε η Μαρία Καλουτά

Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Μαζί με την αδελφή της Άννα γνωστές ως «Καλουτάκια», ξεκίνησαν γύρω στα έξι τους χρόνια να εμφανίζονται στο θεατρικό σανίδι, μετά από παρότρυνση της Μαρίκας Κοτοπούλη, που αναγνώρισε το ταλέντο τους. Μεγαλώνοντας μπήκαν στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Συμμετείχε ακόμα σε ταινίες «Δόκτωρ Επαμεινώνδας», «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει» κ ά.   Εγκατέλειψε  το θέατρο το 1967, όταν παντρεύτηκε. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη.

1863: Ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν, βλέποντας τις φρικαλεότητες μεταξύ Γάλλων και Αυστριακών, στην μάχη του Σολφερίνο της Λομβαρδίας το 1859, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέσω ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρωπιστικής δράσης. Ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, βρήκε πολλούς υποστηρικτές και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1863 ιδρύεται στην Γενεύη, το Διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:46
Δύση ηλίου: 17:31
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ
Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου

+ Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου

Αγία Σκέπη της Θεοτόκου

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1 Οκτωβρίου. Το 1952 η Εκκλησία της Ελλάδος την μετέθεσε σε συνεορτασμό με την εθνική  εορτή του ΟΧΙ,  με το σκεπτικό της προστασίας  (Σκέπης) που προσέφερε η Θεοτόκος στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον ιταλογερμανικό ζυγό.  

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, κεντρικά και νότια τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως  στα δυτικά. Βαθμιαία ένταση των φαινομένων. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-15, στα δυτικά από 11-18, στα κεντρικά από 12-18, στα νότια από 14-20 και στα ανατολικά από 15-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-17 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/10
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και νότια και αργότερα στα κεντρικά. Πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.    

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά

Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία που γράφτηκε το πλέον γνωστό τραγούδι του έπους του 1940. Ο Μ. Τραϊφόρος έχει γράψει για την επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» ένα πατριωτικό τραγουδάκι για την Ρένα Βλαχοπούλου, που αρέσει στην Βέμπο. Ζητάει λοιπόν από τον μετέπειτα μνηστήρα της, να γράψει και για εκείνη ένα, πάνω στην μουσική της  «Ζεχρά, πίστεψέ με Ζεχρά» του συνθέτη Μιχ. Σογιούλ. Ο Τραϊφόρος της γράφει «Τα παιδιά..» και τελειώνει το ρεφρέν με τους στίχους: «Κι αν δεν βγείτε νικητές να μην έρθετε ποτέ», που η Σοφία Βέμπο τους βρίσκει πολύ σκληρούς, αλλάζοντας τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά». Η φωνή της γεμάτη παλμό, μετατρέπεται σε πολεμικό σάλπισμα για την νίκη, εμψυχώνοντας και τονώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού. Η τραγουδίστρια της νίκης πολεμάει και εξευτελίζει τον εχθρό μέσα από τα τραγούδια της.
 «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά
Παιδιά στην γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να έρθετε ξανά...»

1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα

Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά,  οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας. Ο ελληνικός στρατός δίνει σκληρότατες μάχες στην Πίνδο, όπου παίρνει μέρος  ακόμα και ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες  μεταφέροντας πολεμικό υλικό. Σε λίγες μέρες ο ιταλικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει κάτω από τα ισχυρά πλήγματα του ελληνικού πεζικού και πυροβολικού, παρόλο που ήταν τελειότερα εξοπλισμένος. Ο ελληνικός στρατός μέσα σε φοβερή κακοκαιρία, με χιόνια και παγωνιές επάνω στα άγρια βουνά της Αλβανίας, κυνηγά τους Ιταλούς και απελευθερώνει πόλεις και χωριά.

1886: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη

Στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, υψώνεται κολοσσιαίο άγαλμα που συμβολίζει την ελευθερία. Είναι έργο του γλύπτη Fred. Bartholdi και την παριστάνει σαν γυναίκα με ακτινωτό κάλυμμα της κεφαλής και με δάδα στο ανυψωμένο δεξί χέρι. Το άγαλμα έχει ύψος 46 μέτρα περίπου και μαζί με το βάθρο του 93 μέτρα.  Στο εσωτερικό του λειτουργεί  αναβατήρας που  οδηγεί ως το άκρο της δάδας. Είναι δώρο της Γαλλίας για την 100 επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο

Ο Κωνσταντίνος, ήταν γιος της Αγίας Ελένης και  Αύγουστος του  ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Στην εκστρατεία του εναντίον του Αύγουστου του δυτικού ρωμαϊκού κράτους,  Μαξέντιου και ενώ βάδιζε κατά της Ρώμης, είδε στον ουρανό ένα λαμπρό ακτινωτό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Κατασκευάζει τότε  ένα λάβαρο με σταυρό και με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού Ι.Χ. Με την βοήθεια του σταυρού νικά τον Μαξέντιο, στην μάχη της Μουλβίας Γέφυρας, στην δεξιά όχθη του Τίβερη ποταμού και μένει μόνος αυτοκράτορας του ανατολικού και του δυτικού ρωμαϊκού κράτους. 

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

27/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:45
Δύση ηλίου: 17:32
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες
44η Εβδομάδα

Νέστωρος μαρτ., Πρόκλης σύζ. Πιλάτου
Γιορτάζει: Νέστωρας, Νεστωρία


Άγιος Νέστωρ

Ήταν μαθητής του Αγίου Δημητρίου, με την ευχή και την προσευχή του οποίου νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο κατά την διάρκεια παλαιστικών αγώνων. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διέταξε να τον συλλάβουν και να τον σκοτώσουν.

Ενημέρωση

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δήμους στις 28/10, λόγω των παρελάσεων
- Ανθοκομική Έκθεση  διοργανώνει ο Δ. Αθηναίων με τους Φυτωριούχους Αττικής στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά), έως τις 9/11. Καθημερινά 09:00 -20:00 Ελεύθερη  είσοδος 


Καιρός

Γενικά: Άστατος, με νεφώσεις τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι  βόρειοι 6-7 και τοπικά στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-14, στα δυτικά από 09-18, στα κεντρικά από 09-16, στα νότια από 14-17 και στα ανατολικά από 15-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6, και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-16 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα ανατολικά. Γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 80-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 28/10 (Εθνική εορτή)
Στην ανατολική Μακεδονία, Θράκη και ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως  στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

2010: Πέθανε ο Χάρης Πάτσης, παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης

Γεννήθηκε το 1913 στο Δήμο Θεσπρωτικού της Πρέβεζας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικά ενώ παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Διετέλεσε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος. Το 1945 ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό, που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων, το περίφημο «Λεξικό της Δημοτικής» καθώς και τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» σε 24 τόμους, που αργότερα επέκτεινε σε 36. Τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Έφυγε σε ηλικία 96 ετών.

2009: Πέθανε η Έλλη Παππά δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1920 και ήταν αδελφή της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπήρξε αγωνίστρια συμμετέχοντας ενεργά στην αντίσταση και υπέστη εξορίες. Ήταν σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη και είχαν ένα γιο. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε πολιτικά βιβλία «Αποχαιρετισμός στον αιώνα», «Μακιαβέλι ή Μαρξ», Μελέτες «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας», «Σπουδή στο θέμα της ελευθερίας», «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία», ακόμα διηγήματα, θεατρικά κ ά 

1938: Η δημιουργία του νάιλον

Η αρχική του ονομασία του ήταν ρεγιόν 66,  γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκε, χωρίς όμως να υπάρχει και γνωστή αιτιολογία για την ονομασία του ως νάιλον (αγγ.nylon)   Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη  ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης.Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιών ως πρώτη ύλη, όπως ως υφάνσιμη ύλη (ενδύματα, εσώρουχα, κάλτσες, τραπεζομάντιλα  κ ά) και ακόμα στην ταπητουργία, στην ψηκτροποιία, στην σκοινοποιία, στην κατασκευή ειδών ηλεκτρισμού, οικιακού εξοπλισμού,  συσκευασίας, τεντοποιίας κλπ.  

1929: Εγκαινιάζεται το Φράγμα του Μαραθώνα

Για την ύδρευση της πόλης των Αθηνών κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη στον Μαραθώνα Το φράγμα έχει ύψος 50 μέτρα στην βάση του και πλάτος 47, η χωρητικότητα του δε ως τον εγχειλιστήρα είναι 44.000.000 κυβικά μέτρα. Η έναρξη του έργου έγινε τον Οκτώβριο του 1926 και η αποπεράτωσή του 3 χρόνια αργότερα. Στις 27 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1782: Γεννήθηκε ο Νικολό Παγκανίνι. Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης

Γεννήθηκε στην Γένουα και από μικρή ηλικία αρχίζει να μαθαίνει βιολί.. Νεότατος έγραψε συνθέσεις για βιολί με καταπληκτικές δυσκολίες, που μόνο αυτός μπορούσε να εκτελέσει. Στα δεκαέξι του μόλις χρόνια προξενούσε κατάπληξη στο κοινό που τον άκουγε με την δεξιοτεχνία του. Συνέθεσε πολλά έργα για βιολί και άλλα έγχορδα όργανα. Πέθανε στην Νίκαια το 1840

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

26/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:44
Δύση ηλίου: 17:33
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες

+ ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ, Δημητρίου μεγαλομάρτυρος του Μυροβλήτου
Γιορτάζουν: Δήμητρα, Δημήτρης, Δήμος, Δημητρούλα, Μιμή, Μίμης, Μήτσος



Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280 και από πολύ νέος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευγένειά του κερδίζοντας τον σεβασμό και την  εκτίμηση. Από νωρίς έγινε χριστιανός και με βαθιά πίστη, θέρμη και αποφασιστικότητα διέδιδε την χριστιανική διδασκαλία. Ζούσε  την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιλιανός, τρομεροί πολέμιοι του χριστιανισμού. Σ' ένα διωγμό των χριστιανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Στην φυλακή συνέχισε την διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού, κερδίζοντας νέους οπαδούς. Το 303 όταν ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν παλαιστικοί αγώνες προς τιμήν του. Στους αγώνες αυτούς έλαβε μέρος ένας ειδωλολάτρης γιγαντόσωμος παλαιστής ο Λυαίος, που νικήθηκε από έναν μικροκαμωμένο χριστιανό τον Νέστορα. Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο Νέστορας μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον Δημήτριο και κατάφερε να νικήσει αντλώντας δύναμη από την πίστη του, διέταξε την θανάτωση του Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου  ημέρα που εορτάζεται και η μνήμη του. Επίσης  την  ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, πολιούχος άγιος της οποίας είναι.  Η εκκλησία μας τον ονομάζει ακόμα Μυροβλύτη, καθώς κατά την παράδοση ανέδυε μύρο από τον τάφο του.

Χειμερινή ώρα

Έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική (χειμερινή).  Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Στις 04: 00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03: 00. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Απριλίου του 2015.

Καιρός

Γενικά: Άστατος, με νεφώσεις και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-12, στα δυτικά από 09-16, στα κεντρικά από 08-16, στα νότια από 15-21 και στα ανατολικά από 15-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6, και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς Κελσίου. 2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα ανατολικά και βόρεια.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/10
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ...

Την «πάλαι» ποτέ παλιά εποχή συνηθιζόταν του Αγίου Δημητρίου, να ανοίγουν τα βαρέλια με το κρασί. Εμείς θα ανοίξουμε το βαρελάκι της μνήμης του κρασιού, για να πιούμε νοερά ακόμα ένα ποτηράκι…
Η καταγωγή του αμπελιού ως φυτού φαίνεται να είναι πολύ παλιά, σχεδόν από κτήσεως κόσμου ή τουλάχιστον μετά τον κατακλυσμό καθώς αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης «Και ήρξατο Νώε άνθρωπος γεωργός γης και εφύτευσεν αμπελώνες...». Ο Καύκασος, η Μεσοποταμία και η Αρχαία Αίγυπτος μάλλον πρέπει να θεωρηθούν οι κοιτίδες της αμπελουργίας, χωρίς όμως να εντοπίζεται χρονολογικά η στιγμή παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Όμως και οι  Κινέζοι και οι  Ινδοί γνώριζαν το κρασί. Οι αρχαίοι Έλληνες, εκτός από το σταφύλι που έτρωγαν σαν φρούτο, όπως αποδεικνύεται από εικαστικές απεικονίσεις, τιμούσαν δεόντως και το κρασάκι, καθότι είχε ακόμα και το θεό του τον Διόνυσο ή Βάκχο, που  με την ακολουθία του συμμετείχε  συχνά πυκνά σε  γιορτές-κρασοκατανύξεις. Ο Όμηρος αναφέρει πολλών ειδών κρασιά, από το νέκταρ των θεών μέχρι το κρασί που  ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.  Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει ότι οι Έλληνες πρέπει να ήταν και οι πρώτοι αμπελοκαλλιεργητές στην Ευρώπη και να μετέδωσαν την τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης και στους άλλους λαούς. Το κρασί όμως είναι συνδεδεμένο και με τα μυστήρια της χριστιανοσύνης, ο οίνος  της Θείας Κοινωνίας, γίνεται το αίμα του Χριστού, «Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή» αναφέρεται στα Ευαγγέλια,  στο πρώτο θαύμα, στον γάμο στην Κανά ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί, ενώ τέλος μοτίβο σε πολλά τέμπλα εκκλησιών αποτελεί η άμπελος και το σταφύλι. 

Νίκος Καζαντζάκης

Στις 26 Οκτωβρίου του 1957 πέθανε ο μεγάλος μας ποιητής και πεζογράφος
Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Από μικρός ασχολήθηκε με την ποίηση και ερχόμενος στο Παρίσι, επηρεάζεται από τα ρεύματα της εποχής. Στο μεταξύ συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης. Το 1906 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του «Όφις και κρίνος». Ακολουθούν οι τραγωδίες «Πρωτομάστορας» «Χριστός», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ιουλιανός ο παραβάτης», «Βούδας», «Οδυσσέας». Ακολουθούν το φιλοσοφικό του έργο η περίφημη «Ασκητική» που εκφράζει την βαθιά αγωνία του για την ανθρωπότητα, τα συναρπαστικά έργα του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης», Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του θεού» και το δοκίμιό του «Αναφορά στον Γκρέκο», που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταφράζονται σε πολλές ξένες γλώσσες. Η ποιητική σύνθεση  «Οδύσσεια», από 33.333 στίχους, «Ο τελευταίος πειρασμός» που αποτελεί σημείο τριβής με την Εκκλησία, που τον θεωρεί ιερόσυλο. Πνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και γεμάτο οράματα, ταξιδεύει σε πολλές χώρες και γεύεται την διαφορετική ζωή κάθε τόπου, την οποία και μεταφέρει στα βιβλία του, με τρόπο παρατηρητικό, ζωντανό, γλαφυρό και διανθισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις. «Ρωσία», «Ισπανία», «Αγγλία», «Σινά», «Ιαπωνία», «Κίνα»,  κ ά Από τις μεταφράσεις του, αναφέρουμε την «Θεία κωμωδία» του Δάντη, τον «Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» του Γιόργκενσεν, τον «Φάουστ» του Γκαίτε, την «Γένεση των ειδών» του Ντάρβιν και τέλος την μετάφραση που κάνει με τον καθηγητή Ι. Κακριδή, της «Ιλιάδας» του Ομήρου. Έχει γράψει ακόμα γύρω στις 800 επιστολές. «Έφυγε» σε ηλικία 75 ετών και  στην ταφική του πλάκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναγράφεται: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος». 

Σαν Σήμερα

303: Θανατώθηκε στην Θεσσαλονίκη ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος

1795: Γεννήθηκε  στην Κέρκυρα, ο συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, που μεταξύ των άλλων συνθέσεών του, μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού. Πέθανε το 1872

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στις 11 ή ώρα  υπογράφονται τα σχετικά έγγραφα παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τους Οθωμανούς  στον ελληνικό στρατό, που το πρωί της 27ης  μπαίνει απελευθερωτής στην Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

25/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:43
Δύση ηλίου: 17:35
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

Ημέρα Ζυμαρικών

Ταβιθάς, Μαρκιανού & Mαρτυρίου μαρτ., Χρυσάφου, Χρυσάνθης μ.
Γιορτάζουν: Μαρκιανός, Μαρκιανή, Χρυσάφης, Χρυσαφένια, Χρύσανθος, Χρυσάνθη


Άγιοι Μαρκιανός & Μαρτύριος

Ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του πατριάρχη Κων/πόλεως Παύλου του ομολογητού, επί αυτοκράτορος Κωνστάντιου. Όταν αντιτάχθηκαν στο δόγμα του Αρειανισμού που προωθούσε ο αυτοκράτορας συλλαμβάνονται και θανατώνονται με μαχαίρι. 

Ενημέρωση

- Χειμερινή ώρα από την Κυριακή 26/10. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Στις 04: 00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03: 00.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα βόρεια και ανατολικά. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Εξασθένιση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-13, στα δυτικά από 10-15, στα κεντρικά από 10-17, στα νότια από 16-22 και στα ανατολικά από 15-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6, και τοπικά στα ανατολικά 7-8 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς Κελσίου. 2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα ανατολικά και βόρεια.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 6-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 26/10
Παροδικές νεφώσεις στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος, με νεφώσεις και τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Μακαρόνια χειροποίητα και λαχανικά

Η μέρα είναι αφιερωμένη στα ζυμαρικά, ας την τιμήσουμε φτιάχνοντας τα μόνοι μας.
Τα συνοδεύουμε με λαχανικά, σε μια πρωτότυπη μακαρονάδα που το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει όλους, μακαρονάδες και μη.

Για τα μακαρόνια:  300 γρ. αλεύρι, 3 αυγά, αλάτι, αλεύρι για το ζύμωμα
Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι  και κάνετε μια λακκούβα στην μέση, όπου ρίχνετε  τ’ αυγά και τ’ αλάτι. Ανακατεύετε με πιρούνι. Συνεχίζετε με το χέρι, παίρνοντας σιγά- σιγά λίγο αλεύρι  από τα πλάγια και ανακατεύετε με τ’ αυγά. Φτιάχνετε την ζύμη σε  μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά. Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη και κόβετε στο σχήμα που θέλετε (μακαρόνια, λαζάνια ή χυλοπίτες). Τα βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. 

Για τα λαχανικά: 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια, 1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 κίτρινη πιπεριά σε καρεδάκια, 1 κολοκυθάκι και 1 μελιτζάνα σε κυβάκια, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κ σ ζάχαρη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Σοτάρετε στο λάδι, το κρεμμύδι, προσθέτετε την ντομάτα, την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, τις πιπεριές, και τις βράζετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε  το σκόρδο, την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε για λίγο να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ρίχνετε στα μακαρόνια την σάλτσα των λαχανικών, ανακατεύετε και σερβίρετε. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, (μυζήθρα, κεφαλοτύρι).




1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Το Μεσολόγγι, μπήκε στην επανάσταση στο τέλος Μαρτίου του 1821 κι έγινε αμέσως το κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Στερεάς,  έδρα της Γερουσίας της Χέρσου Ελλάδας  (Δυτικής Ελλάδας), με πρόεδρο τον Αλέξανδρο  Μαυροκορδάτο, αποτελώντας στόχο των Τούρκων. Ο Κιουταχής κατεβαίνοντας από την Λάρισα πολιόρκησε το Μεσολόγγι από ξηράς  με 10.000 άνδρες κι ο Γιουσούφ Πασάς με 3 πλοία από την θάλασσα. Οι 700 Μεσολογγίτες, ανθίστανται σθεναρά. Ο Ανδρέας Μιαούλης έλυσε από την θάλασσα την πολιορκία κι έφερε βοήθεια και τροφές.

Σαν Σήμερα

1647: Πέθανε ο Εβαντζελ. Τορικέλι, Ιταλός, μαθηματικός και φυσικός
Γεννήθηκε το 1608 και ήταν μαθητής του Γαλιλαίου. Υπήρξε εφευρέτης του υδραργυρικού βαρόμετρου, πραγματοποίησε μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης, ενώ διατύπωσε την θεωρία της αρχής της ενέργειας.

1826: Διεξάγεται στην Δόμβραινα μάχη των Ελλήνων υπό τον Καραϊσκάκη, κατά των Τούρκων  

1881: Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο  ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

1963: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης
Είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που παίρνει Έλληνας. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Πάμπλο Νερούντα, που αποκλείστηκε ως αναρχοκομουνιστής. Το βραβείο  παρέλαβε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

2001: Κυκλοφορούν από την Microsoft τα  Windows XP

2001: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, η Σοράγια Εσφαντιάρη, αποκαλούμενη και «θλιμμένη πριγκίπισσα». Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, με τον οποίο χώρισε  το 1957, όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

24/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:42
Δύση ηλίου: 17:36
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Ημέρα ΟΗΕ
Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Αρέθα μεγαλ., Σεβαστιανής μαρτ
.Γιορτάζουν: Σεβαστιανή, Σεβαστή

Αγία Σεβαστιανή

Καταγόταν από την πόλη Σεβαστή της Φρυγίας και έζησε τον 1ο αιώνα. Διδάχθηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και παίρνοντας κι αυτή την ίδια θέρμη στην διδασκαλία της έφερε στον χριστιανισμό πολλούς ανθρώπους ιδίως γυναίκες. Συνελήφθη επί αυτοκράτορα Δομιτιανού και εκδιώχθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης. Εκείνη όμως συνέχισε και εκεί την διδασκαλία της, οπότε πάλι συλλαμβάνεται υφίσταται βασανιστήρια και αποκεφαλίζεται. Η μνήμη της τιμάται στις 24 Οκτωβρίου.

Καιρός

Γενικά: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 5-7 με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-14, στα δυτικά από 12-17, στα κεντρικά από 11-19, στα νότια από 17-23 και στα ανατολικά από 18-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι 6-8 μποφόρ, με εξασθένιση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 25/10
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα βόρεια και ανατολικά. Εξασθένιση των φαινομένων από τις μεσημβρινές ώρες, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Βασικά σημεία -κλειδιά για να κατεβάσουμε κιλά και να ανεβάσουμε διάθεση
- Περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας ποικιλία τροφίμων και ξεκινώντας από τους υδατάνθρακες, που είναι και η βασική πηγή ενέργειας, φυτικές ίνες για την σωστή λειτουργία του εντέρου (μην τα μαζεύουμε όλα και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε), και προχωράμε στην ενυδάτωση 8-10 ποτήρια νερό (για να μην πει ο οργανισμός μας το νερό νεράκι), αλλά και να μπορεί εύκολα να αποβάλει τις τοξίνες.
- Τρώμε 3 κανονικά γεύματα καθημερινά και 2 ενδιάμεσα σνακ, προτιμήστε φρούτα ή χυμούς, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ανάλατους, άντε και κανένα αυγό βραστό.
- Ξεκινώντας πάντα από το πρωινό, τρώμε σαν βασιλιάδες (και βγάζουμε το άχτι μας)
- Το μεσημεριανό τρώμε πάλι σαν βασιλιάδες (μην χαίρεστε) στα σερβίτσια και στην άνεση, (ξέρετε τώρα) μαχαίρι, πιρούνι (και μου περνάτε την σαλάτα). Είπα σαλάτα και θυμήθηκα ότι πρέπει απαραίτητα το γεύμα μας να περιλαμβάνει σαλάτα (αποφύγετε να κάνετε το συνειρμό με τις αγελάδες που τρώνε όλο χόρτα και είναι παχουλές).  Άντε ας φάμε και λίγο ψητό ή βραστό κοτόπουλο, ψάρι και λιγότερες φορές κόκκινο κρέας. Μασάμε αργά-αργά και σιωπηλά (είπαμε βασιλιάδες).
- Το βραδινό πρέπει να είναι ίδιο σαν το μεσημεριανό (μην περάσουμε όλη την ημέρα μαγειρεύοντας), αλλά σε μικρότερη  ποσότητα και νωρίς το πολύ 7-8 μμ (τώρα είμαστε ευρωπαίοι)
 - Αποφεύγουμε να τσιμπολογάμε ανάμεσα στα γεύματα και επειδή το ξέρω είναι δύσκολο, αρχίζουμε και το τελευταίο μέρος της προσπάθειας, άσκηση, γυμναστική, βόλτα να δούμε το βουνό, τη θάλασσα, τις βιτρίνες, ή εφαρμόζουμε το «έχω και σκύλο, πάμε βόλτα;». Βέβαια όλα αυτά με τα χέρια πάνω ή κάτω, ποτέ στο στόμα. Καταλαβαινόμαστε;
- Κόβουμε  την μάσα και το ρίχνουμε στην ξάπλα, και το λέω στην γλώσσα των επιστημόνων, που σαφώς και έχουν δίκιο, καθώς όταν κοιμόμαστε δεν τρώμε. 
Και επειδή εγώ είμαι η πρώτη παθούσα… επιτυχούσα ήθελα να πω, που τα εφάρμοσα όλα αυτά και όπως βλέπετε και στην φωτογραφία μου, που δεν έχω βάλει, γιατί δεν χωράει, κάπου…κάποτε θα χωρέσουμε και εμείς …αρκεί να το βάλουμε στο μυαλό μας και όχι στο στόμα μας.

2010: Πέθανε η τραγουδίστρια του «νέου κύματος» Καίτη Χωματά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, με καταγωγή από την Νάξο Το 1964 εμφανίστηκε  στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, που την προώθησε στον χώρο της μουσικής. Ακούγοντας την ο Παπαστεφάνου θα την συστήσει στον Γιάννη Σπανό, που στην φωνή της θα βρει την ιδανική ερμηνεύτρια του μουσικού ρεύματος της εποχής  του «νέου κύματος». Έβγαλε 18 δίσκους και τραγούδησε περίπου 200 τραγούδια μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν: «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Θα διώξω τα σύννεφα», «Άσπρα καράβια τ’ όνειρα μου» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη).Εμφανίστηκε σε πολλές μπουάτ στην Ελλάδα, ενώ περιόδευσε στο εξωτερικό σε πολλές χώρες,  Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Κύπρο. Είχε κάνει δυο γάμους και με τον πρώτο της άνδρα τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη είχε αποκτήσει 2 κόρες. Πάλεψε πολλά χρόνια με τον καρκίνο, που τελικά θα την νικήσει στα 64 της χρόνια.

1922: Πέθανε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, διηγηματογράφος

Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας το 1866. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ως γιατρός του Ναυτικού έκανε πολλά ταξίδια, όπου αποκόμισε εντυπώσεις και πείρα ζωής που αποτύπωσε στα βιβλία του. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού μυθιστορήματος. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1986, με την «Λυγερή», που τυπώνεται στην καθαρεύουσα. Ενθουσιασμένος από το γλωσσικό κίνημα του Ψυχάρη, αρχίζει να γράφει στην δημοτική με πρώτο μυθιστόρημα τον «Ζητιάνο». Ακολουθούν «Τα διηγήματα», «Παλιές αγάπες», «Η θάλασσα»,  «Αρχαιολόγοι», «Η γοργόνα». Το 1899 εκδίδει το αριστούργημά του «Τα λόγια της Πλώρης», μια σειρά με θαλασσινά διηγήματα, που μιλούν για την σκληρή μάχη των ναυτικών με τα κύματα. Πέθανε στο Μαρούσι, από φυματίωση.     



Σαν Σήμερα

1648:Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648)

1929: Κατάρρευση του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι το έναυσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης

1957: Πέθανε σε ηλικία 52 χρονών από καρδιακή προσβολή ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Αναβίωσε  την υψηλή ραπτική του Παρισιού και επέβαλλε την δική του γραμμή δημιουργίας που ονομάστηκε New Look.

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,49 μέτρα.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

23/10/2014

Ανατολή ηλίου: 06:41
Δύση ηλίου: 17:37
Σελήνη: Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

+ Ιακώβου του Αδελφοθέου, Ιγνατίου πατρ. Κων/πόλεως
Γιορτάζει: Ιάκωβος

Άγιος Ιάκωβος

Επονομάζεται και Αδελφόθεος, γιατί θεωρείται αδελφός του Ιησού, κατά τους αποστόλους Μάρκο και Ματθαίο. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Έγραψε την Καθολική επιστολή, που απευθύνεται στις 12 φυλές που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Θανατώθηκε από τους Ιουδαίους το 62 μΧ. με λιθοβολισμό. Η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 23 Οκτωβρίου


Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τη νύχτα στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-21, στα δυτικά από 15-23, στα κεντρικά από 12-24, στα νότια από 17-24 και στα ανατολικά από 18-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/10
Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 5-7 με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ορεινά.