Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

30/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:20
Δύση ηλίου: 19:10
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Ημέρα Μετάφρασης
Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Γρηγορίου ιερομ., επισκόπου Αρμενίας του Φωτιστού, Γαϊανής μάρ.
Γιορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος

Άγιος Γρηγόριος

Μεγαλόψυχος και φωτισμένος διδάσκαλος, όχι μόνο συγχώρησε τον φονιά του πατέρα του, αλλά τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του. Ο Τηριδάτης, όπως ονομαζόταν ο φονιάς, όταν αργότερα έγινε βασιλιάς βασάνισε τον Γρηγόριο. Ο Θεός όμως τον τιμώρησε, αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου, θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίστηκε χριστιανός. 

Ενημέρωση

- Λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ
- Λήγει η προθεσμία καταβολής της Β΄ δόσης του φόρου εισοδήματος
- Έως 20:30 η λειτουργία των ΕΛΤΑ
- Λήγει η ισχύς των βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ

Καιρός

Γενικά: Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κυκλάδες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-26, στα δυτικά από 11-26, στα κεντρικά από 12-26, στα νότια από 18-23 και στα ανατολικά από 17-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι -βορειοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-25 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/10
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στην βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.  

2010: Πέθανε η Δούκισσα, λαϊκή τραγουδίστρια

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, όπου και το χαρακτηριστικό όνομά της, Δούκισσα. Το επώνυμό της Φωταρά. Αρχικά πρωτοεμφανίστηκε σαν χορεύτρια, θα συνεχίσει όμως με το τραγούδι όταν σε ηλικία 12 χρονών κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό τραγουδιού. Την επόμενη χρονιά ηχογραφεί στην Κολούμπια τον πρώτο της δίσκο, «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» του συνθέτη Στέλιου Χρυσίνη, και με συνοδεία το Τρίο Γκρέκο. Δεν είχε επιτυχία γιατί στην άλλη πλευρά ήταν ο «Δεσμοφύλακας» του Στέλιου Καζαντζίδη. Τα τραγούδια που θα την καθιερώσουν είναι οι «Αναμνήσεις», «Άνθρωποι ήμαστε», «Που πας χωρίς αγάπη». Μετά ήρθε η συνεργασία της με τον Τάκη Μουσαφίρη, αλλά και με άλλους συνθέτες, όπου κάνει μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Ατάκα κι επιτόπου», «Φιλάκια ...στα χειλάκια», «Παντρεμένοι κι οι δυο» «Θέλεις να πεθάνω», «Το μωρό», «Είσαι τρελός», «Το καφενείο», «Σου μιλάω για μεγάλη τρέλα». Εμφανίζεται στα καλύτερα μαγαζιά της εποχής της, «Νεράιδα», «Δειλινά», «Διογένης» κ ά. Έχει πρωταγωνιστήσει σε 8 ταινίες μελό που ήταν τότε της μόδας, ενώ έχει λάβει μέρος σαν τραγουδίστρια σε περισσότερες από 40. «Ένας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.ά.
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

1922:Πέθανε ο Ιωάννης Ψυχάρης, φιλόλογος και συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το1854 με καταγωγή από την Χίο. Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά.  
Έργα του: «Τα ταξίδι» το πρώτο ελληνικό πεζογράφημα που γράφθηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, και περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα στην ελεύθερη, αλλά και υπόδουλη στους Τούρκους, Ελλάδα. «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της νεοελληνικής ιστορικής γραμματικής», «Για το ρωμαίικο θέατρο» κ ά.

1452: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο

Τα βιβλία μέχρι τότε ήταν σπάνια, γιατί γράφονταν με το χέρι και στοίχιζαν πολύ ακριβά. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή μέταλλο χυμένα σε καλούπια και βάζοντας τα στην σειρά να σχηματίζει λέξεις, φράσεις, σελίδες, βιβλία ολόκληρα. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφικό μελάνι και τα τύπωνε στο χαρτί, μ’ ένα πιεστήριο που ο ίδιος εφεύρει. Τα στοιχεία (γράμματα) είχαν την δυνατότητα να διαλυθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους συνδυασμούς, για μια άλλη έκδοση. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάστηκε. 

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

29/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:19
Δύση ηλίου: 19:12
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες
40η Εβδομάδα

Κυριάκου του αναχωρητού, Πετρωνίας μάρτ, Ιωσήφ, Μαλαχίου εκ Ρόδου
Γιορτάζουν: Κυριάκος, Κυριακούλα

Άγιος Κυριάκος

Γεννήθηκε στην Κόρινθο τον 5ο αιώνα, από ευσεβείς γονείς. Πήγε ως προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και αργότερα στην Λαύρα του Αγίου Ευθυμίου, όπου εκάρη μοναχός. Χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 40 ετών επιδεικνύοντας πραότητα και υπομονή στο ποιμαντορικό του έργο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ενημέρωση

- Έως 30/9 η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ
- Έως 30/9 η ισχύς των βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ
Εκδηλώσεις
- Φθινοπωρινό φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50 -Έπαυλη Μποδοσάκη, Ψυχικό) στις 3, 4, 5/10 Είσοδος ελεύθερη
- «Έκθεση Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι» στο Ζάππειο Μέγαρο, από 3-8/10. Ώρες λειτουργίας: 08:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη

- Από 5/10 ξεκινάει το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Καιρός

Γενικά: Στην  ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές στις νοτιότερες περιοχές  και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί στα βόρεια από 11-24, στα δυτικά από 12-26, στα κεντρικά από 12-23, στα νότια από 18-24 και στα ανατολικά από 16-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι -βορειοανατολικοί 5-7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-23 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 30/9
Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κυκλάδες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

2009: «Έφυγε» η μάγκισσα της επιθεώρησης Σπεράντζα Βρανά

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932, «ο καρπός του έρωτα» δυο παιδιών που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, όπως γράφει η ίδια στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Τολμώ».
Στα 15 της θα μείνει ορφανή από μητέρα και για να επιβιώσει ακολουθεί ένα μπουλούκι που δίνει παρατάσεις από πόλη σε πόλη. Πρωτοεμφανίζεται στην Αθήνα το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι-άνθρωποι», και δυο χρόνια αργότερα κάνει το κινηματογραφικό της στην ταινία «Έλα στον θείο». Ακολουθούν αρκετές ταινίες ακόμα «Το σωφεράκι», «Η ωραία των Αθηνών», «Μέλπω», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» και η τελευταία της «Save sex» το 1999. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει με την ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου υποδύεται μια πόρνη.  Η προκλητική εμφάνισή της, οι χορευτικές της κινήσεις, αλλά και η βραχνή φωνή της την κάνουν περιζήτητη στις επιθεωρήσεις της εποχής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αποτελώντας για το θέατρο «Ακροπόλ» βασικό στέλεχος. «Τ’ αστέρια της Αθήνας», «Τριαντάφυλλα για σας», «Μια ζωή Γκόλφω», «Συνέβη στην Κατίνα»κ ά
Εκτός όμως από τις εμφανίσεις της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ως ηθοποιού εμφανίζεται και ως τραγουδίστρια. Γνωστά τραγούδι που ερμήνευσε «Το τραμ το τελευταίο», «Αυτό το μάμπο το βραζιλιέρο», «Η βαλίτσα» κ ά.
Είχε κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, δίνοντας συμβουλές για προσωπικά θέματα, ή συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστική της συνταγή η φανουρόπιτα.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του επί 45 χρόνια συζύγου της Παύλου Πατάκα. Άφησε την τελευταία της πνοή στα 77 της χρόνια, τα ξημερώματα της Τρίτης, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.
Έγραψε ακόμα και αρκετά βιβλία με γνωστότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ», ή άλλα που αναφέρονται στο θέατρο «Επιθεώρηση καψούρα μου», «Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ», αλλά και λογοτεχνικά «Το τίμιο μπορντέλο» κ ά
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- «Το σωφεράκι»
Άει πάενε ρε! Άει πάενε να μη σε στείλω στην οδό Αιόλου για καρίκωμα!
- «Έλα στο θείο»
Ρε είσαι μπούρδας!
- «Η κάλπικη λίρα» Υποδύεται μια γυναίκα ελευθερίων ηθών
Άκου, τι δουλειά κάνω, πουλάω βίους αγίων.

2008: Πέθανε ο Πολ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925 στο Σέϊκερς Χάϊτ του Οχάϊο. Ξεκινήσε την καριέρα του την δεκαετία του ’50, με την ταινία «Λυσσασμένη γάτα» δίπλα στην Λιζ Τέηλορ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες, «Ο δικαστής», «Η ετυμηγορία». Κλασσικές παραμένουν οι ταινίες που έπαιξε με τον φίλο του Ρόμπερτ Ρένφορντ «Δυο ληστές» και «Κεντρί». Είχε προταθεί 9 φορές για Όσκαρ και το κέρδισε το 1987 με «Το χρώμα του χρήματος», όπου είχε σαν συμπρωταγωνιστή τον νέο τότε και ανερχόμενο ηθοποιό Τομ Κρουζ. Αν και υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άνδρες του κόσμου, μάλιστα το 1990 είχε εκλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 50, η ζωή του κύλησε χωρίς σκάνδαλα, με την σύντροφό του Τζόαν Γουντγουόρντ, που τους χώρισε ο θάνατός του. Από τους δυο γάμους του είχε αποκτήσει έξι παιδιά. Πολιτικοποιημένο άτομο, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το Δημοκρατικό Κόμμα και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων

1902: Πέθανε ο Εμίλ Ζολά, Γάλλος λογοτέχνης

Γεννήθηκε το 1840 στο Παρίσι. Θεωρείται ο θεμελιωτής του νατουραλισμού στην Γαλλία. Τα θέματα των έργων του είναι βασισμένα στην αντίθεση ανάμεσα στην ζωή των φτωχών και των πλουσίων, ενώ διακρίνονται για την ζωντάνια των χαρακτήρων, αλλά και  από τον έντονο ανθρωπισμό του συγγραφέα, όπως στην περίπτωση Ντρέιφους. Άλλα έργα του: «Νανά», «Ταβέρνα», «Κατηγορώ», «Χρήμα» κ ά. 

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

28/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:18
Δύση ηλίου: 19:13
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Ημέρα Καρδιάς

+ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ
Βαρούχ προφ., Χαρίτωνος ομ., Νεοφύτου & Αυξεντίου οσ
Γιορτάζουν: Αυξέντιος, Νεόφυτος, Χαριτίνη, Χαρίτωνας, Χαρίτος


Όσιος Χαρίτωνας

Ο Χαρίτων κατείχε μεγάλη κοινωνική θέση στο Ικόνιο. Με τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, καθότι χριστιανός, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωση του πηγαίνοντας προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα πέφτει θύμα ληστών που τον οδηγούν στο κρησφύγετο τους, που αργότερα ο Χαρίτωνας μετατρέπει σε εκκλησία, όπου προσφεύγουν πολλοί χριστιανοί. Επιθυμώντας μεγαλύτερη ησυχία, αναχώρησε στην έρημο ασκητεύοντας σε διάφορες σπηλιές. Προαισθανόμενος το τέλος του επιστρέφει στην εκκλησία και παραδίδει ειρηνικά το πνεύμα του.

Καιρός

Γενικά: Στην ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 5-7 και τοπικά στο  Αιγαίο 8-9 μποφόρ Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί στα βόρεια από 11-21, στα δυτικά από 14-25, στα κεντρικά από 13-23, στα νότια από 14-24 και στα ανατολικά από 16-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι -βορειοανατολικοί 5-7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-21 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 29/9
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στην βόρεια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Σε μια ρόγα από σταφύλι…

Στην Παλαιά Διαθήκη, το κλήμα αναφέρετε ως το πρώτο φυτό που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Το μεσογειακό κλίμα ευνόησε την παραγωγή του και εξαπλώθηκε σε όλο τον «γνωστό και κλασσικό» τότε κόσμο, γύρω από την Μεσόγειο. Η ονομασία του αμπελιού, όπως αναφέρεται στην μυθολογία, προήλθε από τον Άμπελο, έναν ωραίο νέο που ήταν ακόλουθος του θεού Διόνυσου. Όταν αυτός μαζεύοντας σταφύλια έπεσε και σκοτώθηκε, ο Διόνυσος, για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στο φυτό που κάνει σταφύλια. Ακόμα στην Ολυμπία υπάρχει ένα άγαλμα του Φειδία, που αναπαριστά τον Ερμή και στην αγκαλιά του κρατάει τον μικρό Διόνυσο, με ένα τσαμπί σταφύλι στο χέρι. Γεγονότα που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν δεόντως το σταφύλι σαν φρούτο και δεν το χρησιμοποιούσαν μόνο στην παραγωγή κρασιού. Υπάρχουν πάνω από 3000 ποικιλίες σταφυλιών, από τις οποίες 40-50 καταναλώνονται ως επιτραπέζιες, για την παραγωγή σταφίδας ή για μαγειρική χρήση, οι υπόλοιπες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μούστου-κρασιού, ξυδιού, πετιμεζιού. Υπάρχουν ακόμα κατηγορίες ως προς το χρώμα (λευκά, κόκκινα, ροζέ, μπλε-μοβ), με μικρές ή μεγάλες ρώγες, με κουκούτσια ή χωρίς, αλλά και διάφορες τοπικές ποικιλίες.
Μεγάλη η θρεπτική αξία του σταφυλιού, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β6 και C, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, ακόμα γλυκόζη και φρουκτόζη, από τις γλυκαντικές του ύλες. Οι αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες του είναι αποδεδειγμένες. Αποτελέσματα νέων ερευνών, παρουσιάζουν το σταφύλι και ιδίως το κόκκινο ως ελιξίριο ζωής, που συμβάλλει στην μακροζωία, δρα κατασταλτικά σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάϊμερ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Στην διατροφή μας, μέσω της μαγειρικής χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού της αμπέλου. Όταν είναι τρυφερά τα βλαστάρια του σε εύγευστες και υγιεινές σαλάτες, τα φύλλα του για να γεμίσουμε ντολμαδάκια, το σταφύλι το τρώμε σαν φρούτο, αλλά το φτιάχνουμε και γλυκό, το ξερό σταφύλι σαν σταφίδα, τον φρέσκο μούστο για την κατασκευή γλυκών μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, σουτζούκια, χαϊμαλιά, αλλά και πετιμέζι, μετά την ζύμωση του μούστου, το πίνουμε σαν κρασί και τέλος το περίσσιο κρασί το κάνουμε ξύδι.


Γλυκό σταφύλι

Για να απολαμβάνετε όλο το χρόνο την γλύκα του σταφυλιού,
κάντε το, εύκολα και γρήγορα, γλυκό του κουταλιού
Υλικά
1 κιλό σταφύλια σουλτανίνα, 1/2 κιλό ζάχαρη, 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα σταφύλια να μείνουν μόνο οι ρόγες. Τις πλένετε και τις στραγγίζετε. Βράζετε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με όσο νερό χρειάζεται για να πήξει και να γίνει σιρόπι. Προσθέτετε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό. Αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και βάζετε το σταφύλι σε βάζα. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό διάστημα.

Η καρδούλα μας το ξέρει…

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, μια ημέρα μόνο αφιερωμένη στην πηγή της ζωής μας, την καρδιά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όμως το ξεχνάμε… με αποτέλεσμα τα στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να είναι αποκαρδιωτικά και οι αριθμοί να μας κόβουν το αίμα, καθώς οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου. Καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. που μπορούν να προληφθούν, με υγιεινή διατροφή, με άσκηση και με διακοπή του καπνίσματος κι όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το αγνοούν.
- Μην τρώτε την καρδιά σας, φάτε σωστά και υγιεινά
- Για την καρδιά σου νοιάσου και γυμνάσου
- Η πρόληψη, ο καλύτερος καρδιολόγος
- Μην καίτε την καρδιά σας, κόψτε το τσιγάρο



1988: Πέθανε η Έλλη Αλεξίου, συγγραφέας

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, συγγραφέας και πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο ποιητής Λευτέρης Αλεξίου. Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε ως δασκάλα. Πήρε μέρος στην αντίσταση και έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό ως αυτοεξόριστη. Ήταν παντρεμένη  με τον λογοτέχνη Βάσο Δασκαλάκη, ενώ τα τελευταία της χρόνια έζησε με τον γιατρό-λογοτέχνη Μάρκο Αυγέρη, δεύτερο σύζυγο της αδελφής της Γαλάτειας. Το λογοτεχνικό της έργο μεγάλο και πολυποίκιλο Έγραψε: ποιήματα: «Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη κά.
Απόσπασμα από το διήγημα «Η Βαγγελίτσα»- Σκληροί αγώνες για μια μικρή ζωή
…Την ημέρα λοιπόν εκείνη της αποκάλυψης δεν καθότανε κανείς στην αυλή. Μόνο ο γάτος κοιμότανε ξαπλωμένος στο κατώφλι. Από μέσα όμως από το σπίτι έβγαινε μια φωνή, ένα παιδιάτικο τραγούδι δυνατό και γεμάτο και τόσο γλυκό, που η δασκάλα ξαφνιάστηκε. Θες να 'ναι η Βαγγελίτσα; Είπε και έσκυψε το κεφάλι της από την πόρτα να δει ποιος τραγουδεί. Και πραγματικά ήταν εκείνη. Καθισμένη σ' ένα σκαμνάκι στο κλειστό φύλλο της πόρτας τραγουδούσε η Βαγγελίτσα. Δεν μπορούσε η δασκάλα να πιστέψει ούτε τ' αυτιά της ούτε τα μάτια της. Αυτό το περίφημο τραγούδι έβγαινε από το λαρύγγι της Βαγγελίτσας! Και να μην το ξέρει τόσον καιρό! Μα μήπως άνοιγε και ποτέ το στόμα της; Για να πει ένα «ναι» έπρεπε όλη η τάξη να της δίνει κουράγιο…



1895: Πέθανε ο Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός

Γεννήθηκε στο Ντολ της Γαλλίας το 1822.Το τεράστιο έργο του τον κατατάσσει ως «πατέρα» της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας. Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Διαπίστωσε ακόμα, ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες των μικροβίων που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και κατόπιν κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός). Ακόμα ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

27/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:17
Δύση ηλίου: 19:15
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα Τουρισμού

Αριστάρχου απ., Ζήνωνος επισκ., Καλλίστρατου μαρτ.
Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Ζήνων, Καλλίστρατος

Άγιος Καλλίστρατος

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών χριστιανών της Καρχηδόνας. Όταν κατατάχθηκε στο στρατό καταγγέλθηκε από τους άλλους νεοσύλλεκτους ότι ήταν χριστιανός. Ο στρατηγός του τότε Περσεντίνος τον έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τον έριξε στην θάλασσα. Όταν τον έσωσαν δυο δελφίνια, 49 στρατιώτες που είδαν την διάσωση πίστεψαν στον χριστιανισμό. Ο στρατηγός τότε τους αποκεφάλισε όλους.


Ενημέρωση

- Ελεύθερη η είσοδος 27 & 28 /9 στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία
- Εκτός λειτουργίας το Taxis, από 28/9 στις 12.00  και έως 29/9 στις 07.00
Αθλητικά
- «Τρέχουμε πιο γρήγορα ... από τη σκιά του» Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στις 28/9 διοργανώνει στο Ζάππειο, στις 10:00 τον Αγώνα Greece Race for the Cure®, (Αγώνας Δρόμου 5χλμ και Περίπατος 2χλμ).
Εκδηλώσεις
- Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολις» Δ.Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι-είσοδος από την οδό Περσεφόνης).  Είσοδος ελεύθερη


Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγίου και την Κρήτη. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα  κυμανθεί στα βόρεια από 10-18, στα δυτικά από 16-24, στα κεντρικά από 11-23, στα νότια από 18-24 και στα ανατολικά από 16-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι 5-7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στα αντολικά. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-18 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 28/9
Στην ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη, νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 5-7 και τοπικά στο  Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.    

2013: «Έφυγε» η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού Πόλυ Πάνου


Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία αρχίζει να τραγουδάει, πότε ανεβαίνοντας μόνη της στο πάλκο και πότε συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς τραγουδιού, όπου την «ανακαλύπτει» και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Αρχικά της αλλάζει το όνομα και στη συνέχεια της αλλάζει και την ζωή, προωθώντας την στις δισκογραφικές εταιρείες και στο λαϊκό τραγούδι. Για πολλά χρόνια η φωνή της κρατάει τα σκήπτρα στο λαϊκό τραγούδι με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών της δεκαετίας του ΄50, Β. Τσιτσάνη, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Χατζιδάκι, Α. Καλδάρα, Γ.Μητσάκη κ ά, σε τραγούδια που έμειναν διαχρονικά, «Τα παιδιά του Πειραιά» (α΄ εκτέλεση), «Ένα σφάλμα έκανα», «Τα λιμάνια», «Πήρα την στράτα την κακιά», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Φέρτε μια κούπα με κρασί,  «Μες στην πολύ σκοτούρα μου»,«Κατήφορος», «Τι σου ΄κανα και πίνεις», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη» κ ά. Έφυγε στα 72 της χρόνια μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο.
…Πετώ ψηλά στα σύννεφα και πάω
μ’ έναν αϊτό που έχω κι’ αγαπάω,
πετώ ψηλά στα σύννεφα και κλαίω
και μ’ ένα σπίρτο τα παλιά τα καίω… (Βρήκα τα φτερά μου)
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος


1984: Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στην δραματική σχολή Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1963 στην «Βίλα των οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή και 1 χρόνο αργότερα έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Διαζύγιο αλα ελληνικά». Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 ταινίες, σε β΄ ρόλους  συνήθως. «Διπλοπενιές» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1961), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ένας ιππότης για την Βασούλα» (1968), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Η Παριζιάνα» (1969), «Μαριχουάνα στοπ» (1971), «Γκαρσονιέρα για 10» (1981) κ ά. Αξιόλογη και η συμμετοχή του σε επιθεωρήσεις εκείνης της εποχής με τελευταία «Το παραμύθι πάει σύννεφο».Πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με την επάρατο
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- «Η παριζιάνα» Παριστάνει έναν ομοφυλόφιλο
Θαμώνας καφενείου: Τι βγάζει η Καλαμάτα, αγοράκι;
Χ. Εξαρχάκος: Μούσμουλα
- «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» Ως αυτοδίδακτος εφευρέτης
Χ. Εξαρχάκος: Άνοιξε πόρτα….Βαγγέλη…!!!
-«Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» Υποδύεται ένα χωροφύλακα που ενημερώνει τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του
Χ. Εξαρχάκος: Ταυτότητα έχετε;
Α. Βουγιουκλάκη: I’ have not
Χ. Εξαρχάκος: Αχέβνε-Αχέβνε
- Γοργόνες και μάγκες» Παίζει τον «Γρίπη»
Χ. Εξαρχάκος: Θα σου βάλω στο ραδιόφωνο το «Άντε Μαρία»
Φ. Γεωργίτσης: Άβε Μαρία, βρε.
«Μια κυρία στα μπουζούκια» Υποδύεται ένα εκπρόσωπο των καλλιστείων
Χ. Εξαρχάκος: Βανζέλ Παπαντό, Βανζέλ όπως Βανγκογκ


1831: Δολοφονείται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και πολλούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Έγιναν εναντίον του πολλά στασιαστικά κινήματα. Στην εξέγερση της Μάνης ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρώντας υπεύθυνο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει για εννέα μήνες στο Ιτς Καλέ (Ακροναυπλία). Ο αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και ο γιος του Γεώργιος, από το γεγονός αυτό βάλθηκαν να εξοντώσουν τον Καποδίστρια και οργάνωσαν την δολοφονία του. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, στις 6 το πρωί, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, του έκαναν επίθεση. Ο ένας τον πυροβόλησε με πιστόλι και ο άλλος βύθισε στην κοιλιά του ένα μαχαίρι. Ο κυβερνήτης έπεσε νεκρός. Τον Κωνσταντίνο Πετρόμπεη τον σκότωσε ο ακόλουθος του κυβερνήτη επί τόπου, ενώ τον Γεώργιο τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Ο Καποδίστριας ενταφιάστηκε στην πατρίδα του την Κέρκυρα

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

26/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:16
Δύση ηλίου: 19:15
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες
  
Ημέρα Γλωσσών
Ημέρα Αντισύλληψης
Ναυτική Ημέρα
Βραδιά του Ερευνητή

+ Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου, Γεδεών του δικαίου

Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου

Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής ή Θεολόγος, ονομασία που οφείλεται στο θέμα του Ευαγγελίου του -την θεότητα του θείου λόγου του Κυρίου- γεννήθηκε στην Βηθσαϊδά και ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου, ψαράδες αμφότεροι. Ήταν ένας από τους Αποστόλους του Ιησού, ο πιο αγαπητός του. Έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, τρεις καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Κοιμήθηκε στην Έφεσο σε βαθιά γεράματα το 101 μΧ. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας τρεις ημέρες μετά την ταφή του «μετέστη προς ουρανόν». Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ενημέρωση

- Λήγει  η διαδικασία εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Εκδηλώσεις
- H Βραδιά του Ερευνητή, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Αγία Παρασκευή ώρα έναρξης 18:00. Είσοδος ελεύθερη
- Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ- Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων) Ώρα έναρξης 18:00 Είσοδος ελεύθερη.
Υγεία
- Δωρεάν εξέταση μαστού και τεστ Παπ, από  08:00-13:00, (σειρά προτεραιότητας) στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπ. Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες.
-  Παράλληλα στο χώρο του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες, με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας. Είσοδος ελεύθερη
- «Μην αγνοείτε τον προστάτη σας», εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω, στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους.

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανώς χαλαζοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά  και βαθμιαία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες  στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα  κυμανθεί στα βόρεια από 10-21, στα δυτικά από 16-25, στα κεντρικά από 15-28, στα νότια από 18-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 27/9
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.  Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγίου και την Κρήτη. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.   

2012: «Αυλαία» για την ηθοποιό Νίκη Λινάρδου

Η Ανδρονίκη Κούλα όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1939. Ξεκίνησα ως χορεύτρια αλλά στην πορεία την κέρδισε το θέατρο όπου εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο «Μπέμπα Κούλα». Συμμετείχε επίσης σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αρχής γενομένης το 1955, με την «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος της σύζυγος.
Συνήθως έπαιζε β΄ ρόλους με εξαίρεση το «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Θανάση Βέγγο και το «Καλώς ήρθε το δολάριο» (1967), με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Ακόμα: «Η καφετζού» (1956), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959),  «Ο Ηλίας του
16ου» (1959», «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Όταν λείπει η γάτα» (1962), «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του» (1964), «Φίφης ο αχτύπητος» (1966), «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο» (1968) κ ά.
Χαρακτηριστικές ατάκες:
- «Υπάρχει και φιλότιμο»
Ν. Λινάρδου: ...και εκεί που πήγαινα ωραία-ωραία, να ‘σου και ξεφυτρώνει μπροστά μου μία ελιά...
Λ. Κωσταντάρας: Η ελιά είχε φυτρώσει εδώ και πενήντα χρόνια ρε στραβούλιακα!

- «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του»
Ν. Λινάρδου: Μπαμπά τα κορίτσια αρρωστήσανε.
Ο. Μακρής: Τι πάθανε;
Ν. Λινάρδου: Ιλαρά, τύφο, κοκίτη, ευλογιά…

- «Καλώς ήρθε το δολάριο»
Γ. Κωσταντίνου: Τι είπαμε ότι θα πει «excuse me»;
Νίκη Λινάρδου: Με το μπαρδόν που λέμε ελληνικά.

1974: Εγκαινιάζεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Ο Απόστολος Ανδρέας έζησε και μαρτύρησε επί εποχής του Νέρωνα, στην Πάτρα. Στον τόπο του μαρτυρίου του, στα μεταβυζαντινά χρόνια χτίστηκε ναός. Δίπλα στον ναό αυτό είναι ο σημερινός ναός του Αγίου Ανδρέα, που θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ Η ανοικοδόμηση του ναού προχωρούσε πολύ αργά λόγω αστάθειας του υπεδάφους, αλλά και λόγω έλλειψης  πόρων. Το 1955 με νόμο της πολιτείας θεσπίσθηκε ειδικό τέλος στο ρεύμα για τους κατοίκους των Πατρών και έτσι δόθηκε η δυνατότητα συνεχίσεως του έργου, από οικονομικής άποψης, αλλά και από πολεοδομικής, με προσαρμογή των αρχικών σχεδίων στην Βυζαντινή Ελληνική παράδοση από τον Έλληνα αρχιτέκτονα-ναοδόμο Γεώργιο Νομικό. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου 1974, δέκα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα

1973: Πέθανε η Άννα Μανιάνι, Ιταλίδα ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1908. Θεωρείται από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του 20ου αιώνα, καθώς στην πολυετή καριέρα της συνεργαζόμενη με μεγάλους σκηνοθέτες Ρ.Ροσελίνι (υπήρξε και σύντροφός της), Π.Π.Παζολίνι, ΦΦελίνι, Λ. Βισκόντι, Τ.Κ Μενότι αλλά και συγγραφείς όπως ο Τ. Ουίλιαμς πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα  της ερμηνείας της. «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», «Κάρμεν», «Το πέτρινο δάσος», «Τριαντάφυλλο στο στήθος», «Το επάγγελμα της κας Γουόρεν», «Ο φυγάς», «Mamma Roma», «Μπελίσσιμα», «Το στιγματισμένο ρόδο», «Αγάπη», «Το μυστικό της Σάντα Βιττόρια» κ ά. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου το 1960 για την ταινία «Τριαντάφυλλο στο στήθος».



1960: Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη

Διεξήχθη από τις 20 -26 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Γ. Γεωργιάδης Πρόεδρος και μέλη, Στ. Μυριβήλης, Κατ. Παξινού, Π. Χάρης, Αχ. Μαμάκης, Μ. Πλωρίτης, Γ. Μόραλης, Ε. Βλάχου και Λ. Σαββίδη. Βραβεύτηκαν οι ταινίες μεγάλου μήκους:
«Μανταλένα» με το βραβείο σεναρίου ο Γιώργος Ρούσσος, α΄ γυναικείου ρόλου η Αλίκη Βουγιουκλάκη και β΄ ανδρικού ρόλου ο Παντελής Ζερβός.
«Έγκλημα στα παρασκήνια» με το βραβείο φωτογραφίας και β΄ γυναικείου ρόλου.
«Το ποτάμι» βραβείο σκηνοθεσίας και μουσικής
«Μια του κλέφτη» βραβείο α΄ αντρικού ρόλου.
Οι ταινίες μικρού μήκους «Μακεδονικός γάμος» πήρε το α΄ βραβείο και τιμητική μνεία η «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης».Ακόμα προβλήθηκαν 9 ταινίες παραγωγής 1955-59 και βραβεύτηκαν σαν καλύτερες ταινίες «Ο Δράκος», «Στέλλα» και «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

25/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:15
Δύση ηλίου: 19:18
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

+ Ευφροσύνης οσίας και Παφνουτίου πατρός αυτής
Γιορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσούλα, Φροσύνη,  Φρόσω

Οσία Ευφροσύνη

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από ευσεβείς γονείς. Μεγαλώνοντας μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και μόνασε σε αντρικό μοναστήρι για 30 χρόνια. Στο ίδιο μοναστήρι μόναζε και ο πατέρας της Παφνούτιος, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για εκείνη. Το φύλο της αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό της.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα  κυμανθεί στα βόρεια από 10-25, στα δυτικά από 17-28, στα κεντρικά από 16-30, στα νότια από 20-28 και στα ανατολικά από 21-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές το απόγευμα και σποραδικές καταιγίδες την νύχτα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-25 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/9
Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και στα βόρεια, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. 

2012: Πέθανε ο Αλέξης Σολομός θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Υπήρξε μαθητής του Κ. Κουν στο Κολέγιο Αθηνών από τον οποίο και μυήθηκε στο θέατρο. Εγκαταλείποντας την Νομική Σχολή Αθηνών, ακολουθεί σπουδές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε, στην Ε.Λ.Σ , έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων Τολστόϊ, Λόρκα, Πιραντέλλο, Σαίξπηρ, Καζαντζάκη, «Όπως σας αρέσει», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας», «Ερωφίλη», «Άννα Κρίστι» κ ά. Το 1964 ίδρυσε το «Προσκήνιο». Θεωρείται ο «αναβιωτής» του Αριστοφάνη καθώς ανέβασε στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του. Σκηνοθέτησε όμως και αρχαίες τραγωδίες  «Αντιγόνη» (Σοφοκλή), «Επτά επί Θήβαις» (Αισχύλο), «Μήδεια» (Ευριπίδη). Σημαντικό επίσης το συγγραφικό «Εστί θέατρον και άλλα», «Η γυναίκα στο θέατρο: Η αρχή και η αποθέωση», «Βίος και παίχνιον»,  «Η ηλικία του θεάτρου: Ένδεκα  σταθμοί στην ιστορία της θεατρικής τέχνης», και μεταφραστικό του έργο «Γέρμα» (Λόρκα), «Η δίκη» (Κάφκα), «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (Πιραντέλλο), «Εκκλησιάζουσες» (Αριστοφάνη) κ ά.

1849: Πέθανε ο Νικηταράς, αγωνιστής της επανάστασης του ’21

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1781, στο χωριό Τουρκολέκα της Πελοποννήσου. Από μικρός είχε βγει κλέφτης και όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21, με το τμήμα του πήγε κοντά στον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πολέμησε με ανδρεία και γενναιότητα, στις περισσότερες μάχες για την ανεξαρτησία και του αποδόθηκε το όνομα τουρκοφάγος. Μάλιστα ο σύγχρονος του λαϊκός ποιητής Τσοπανάκος του έγραψε και τραγούδι:
Του Λεωνίδα το σπαθί
Νικηταράς θα το φορεί
Τούρκος να το δει λαβώνει
θα πεθάνει δεν γλιτώνει...
Μετά την επανάσταση τον τίμησαν με διάφορες θέσεις λαμβάνοντας τον βαθμό του στρατηγού. Το 1939 τον κατηγόρησαν ως αντιοθωνικό και τον φυλάκισαν για δυο χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν άρρωστος και σχεδόν τυφλός. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φτωχός και παραγκωνισμένος. Πέθανε σε ηλικία 65 χρονών, στις 25 Σεπτεμβρίου 1849. Τον έθαψαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την τελευταία του επιθυμία.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

24/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:14
Δύση ηλίου: 19:19
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, Θέκλας ισαποστόλου, Σιλουσιανού Αθωνίτου
Γιορτάζουν: Αμερσούδα, Θέκλα, Μυρτιδιώτισσα, Μυρσίνη, Μυρτιά, Μυρτώ, Περσεφόνη, Πέρσης

Αγία Θέκλα

Γεννήθηκε στο Ικόνιο από ειδωλολάτρες γονείς. Όταν ο απόστολος Παύλος πέρασε από το Ικόνιο γνώρισε τον χριστιανισμό και αφοσιώθηκε στην διάδοσή του. Υπέστη πολλά μαρτύρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα 20 της χρόνια.

Ενημέρωση

- Στάση εργασίας (13:00-17:00) σε Τραμ, Μετρό και Ηλεκτρικό
- Έως 26/9 η διαδικασία εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Εκδηλώσεις
- Συναυλία  Συμφωνικής Ορχήστρας του Δ. Αθηναίων στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με θέμα «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι» στις 20:30 Είσοδος ελεύθερη
Υγεία
- «Μην αγνοείτε τον προστάτη σας», έως 26/9 εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω, στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους.

 

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα  κυμανθεί στα βόρεια από 15-23, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 15-29, στα νότια από 20-26 και στα ανατολικά από 21-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-23 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 25/9
Αραιές νεφώσεις, βαθμιαία παροδικά αυξημένες  στα δυτικά και βόρεια με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.   

Ψείρες επί…κεφαλής

Με το άνοιγμα των σχολείων οι μικροσκοπικοί επισκέπτες εγκαθίστανται στα κεφαλάκια των μαθητών και ρουφούν δυστυχώς όχι την γνώση αλλά το αίμα.
Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικρά έντομα, με μήκος 2-3 χιλιοστών Φέρουν 6 πόδια αγκυλωτά, με τα οποία προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους (κόνιδα). Μια ψείρα μπορεί να γεννήσει 3-10 αυγά την ημέρα με χρόνο εκκόλαψης μέχρι και δυο εβδομάδες.
Οι ψείρες δεν ζουν σε ρούχα, στρώματα ή εκτός του τριχωτού της κεφαλής όπως ακόμα δεν έχουν την δυνατότητα να πετάξουν. Τρέφονται ρουφώντας αίμα ( όπως τα κουνούπια) κάθε 4-5 ώρες, γεγονός που προκαλεί και τον έντονο κνησμό. Η μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο, γίνεται με την επαφή στο κεφάλι του πάσχοντος, γι αυτό συνήθως πρώτα κολλάνε τα παιδιά στο σχολείο, καθώς παίζουν, αγκαλιάζονται και τις μεταφέρουν και στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Τα κορίτσια προσβάλλονται συχνότερα όχι λόγω μακρύτερων μαλλιών, αλλά λόγω συχνότερης επαφής σε σχέση με τα αγόρια. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι είναι ευκολότερη η μετάδοση αν τα μαλλιά είναι κοντοκομμένα, καθώς η απόσταση της τρίχας από την άκρη μέχρι την ρίζα όπου παρασιτεί η ψείρα είναι μικρότερη.
Τρόποι αντιμετώπισης, αν παρατηρήσετε το παιδί να ξύνεται συχνά:
- Ερευνήστε τα μαλλιά του, χτενίζοντας τα με το ειδικό χτενάκι
- Ακολουθήστε κάποια αντιφθειρική αγωγή με ειδικά σαμπουάν, gel ή λοσιόν κατόπιν των οδηγιών του παιδιάτρου ή του δερματολόγου
- Κάνετε καθημερινό σχολαστικό έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής και προσεκτικό βούρτσισμα με το ειδικό κτενάκι.
- Παράλληλα να γίνεται εντατικός καθαρισμός των προσωπικών αντικειμένων, των προσβεβλημένων ατόμων (χτένες, καπέλα, κασκόλ κλπ.).

2004: Πέθανε η Φρανσουάζ Σαγκάν, Γαλλίδα συγγραφέας

Η Φρανσουάζ Κουαρέζ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1935 στο Καζάρκ της Γαλλίας. Πνεύμα ατίθασο και προκλητικό, ίσως και λόγω των καταχρήσεων αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό, καθώς έγραψε περίπου 50 βιβλία, με πρώτο το «Καλημέρα θλίψη» στα 18 μόλις χρόνια της, που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, ενώ μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη. Άλλα έργα της: «Πύργος στην Σουηδία», «Σας αρέσει ο Μπράμς;», «Η συγκίνηση», «Ένα κάποιο χαμόγελο», «Το μωβ φόρεμα της Βαλεντίνης» κ ά

14ος αιώνας: Εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

Η παράδοση λέει ότι στις σαράντα ημέρες από τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσιάστηκε ένας άγγελος σ’ έναν βοσκό στα Κύθηρα και του έδειξε ανάμεσα στις μυρτιές την εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός χαρούμενος πήρε την εικόνα στο σπίτι του, στο χωριό Καλοκαιρινές. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα ξαναγύρισε στο μέρος που την είχε βρει, ανάμεσα στις μυρτιές. Ο βοσκός έκτισε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι και έβαλε μέσα την εικόνα, που την ονόμασε Παναγία Μυρτιδιώτισσα, επειδή την βρήκε στις μυρτιές. Το εκκλησάκι υπάρχει μέχρι σήμερα και δίπλα του, γύρω στα 1857 κτίστηκε η σημερινή μονή, που πανηγυρίζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανεύρεσης της ιερής εικόνας. Χαρακτηριστικό της εικόνας η αγιογράφηση και στις δυο πλευρές, με την Παναγία στην μια και τον Άγιο Γεώργιο στην άλλη.

Σαν σήμερα

787: Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος
Πραγματοποιήθηκε το 787, στην Νίκαια της Βιθυνίας, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου, από την αυτοκράτορα Ειρήνη της Αθηναία και τον υιό της τον Κωνσταντίνο τον ΣΤ΄ κατόπιν αιτήσεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου, που ήταν και Πρόεδρος, ενώ συμμετείχαν ακόμη 365 Πατέρες. Η Σύνοδος εξέδωσε δογματικό όρο, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, καταδίκασε την εικονομαχία και αναστύλωσε τις εικόνες.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας (Ανατολική Στερεά Ελλάδα)

1828: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει τα πρώτα ταχυδρομεία, δημιουργώντας ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, την Επίδαυρο, την Τρίπολη και την Σύρο.

1908: Κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Μετά την επανάσταση των Κρητικών το 1897, η Κρήτη αποτελεί ανεξάρτητο κράτος την Κρητική Πολιτεία, που τελεί υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908, ο Ελληνικός πληθυσμός της Κρήτης σε μεγάλο συλλαλητήριο κηρύσσει την ένωση της Κρήτης, με το ελεύθερο βασίλειο της Ελλάδος. Η πολυπόθητη ένωση θα πραγματοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα, με την Συνθήκη του Λονδίνου, όταν ο Σουλτάνος Μωχάμετ Β΄ θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

23/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:13
Δύση ηλίου: 19:21
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες
Φθινοπωρινή Ισημερία

+ Σύλληψη Ιωάννου του Προδρόμου, Ξανθίππης και Πολυξένης οσ.,  Νικολάου νεομάρτυρος εκ Καρπενησίου 
Γιορτάζουν: Ξανθή, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξένη, Ξένια, Πολυξένη



Οσίες Ξανθίππη & Πολυξένη

Ήταν αδελφές, με καταγωγή από την Ισπανία και έζησαν τον Α΄ αιώνα, επί καίσαρα Κλαυδίου Α΄. Η Ξανθίππη είχε διδαχθεί τον χριστιανισμό μαζί με τον σύζυγό της από τον απόστολο Παύλο, η δε Πολυξένη από τον απόστολο Ανδρέα. Και οι δυο ανέπτυξαν μεγάλη ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση, μέχρι και τα βαθιά γεράματά τους, όπου πέθαναν ειρηνικά το 109 μΧ.

Νικόλαος παντοπώλης ο Καρπενησιώτης

Καταγόταν από το Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς. Σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Κων/πόλη μαζί με τον πατέρα του, που διατηρούσε εκεί παντοπωλείο. Ένας γείτονάς του που ανέλαβε να του μάθει τουρκικά, σκέφτηκε να τον κάνει και μωαμεθανό. Εκείνος κατάλαβε την παγίδα και αρνήθηκε. Υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά αποκεφαλίστηκε  στην Κωνσταντινούπολη, το 1672 στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.    

Ενημέρωση

- Τίθεται σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ
- Στάση εργασίας στα τρόλεϊ 11:00-16:00 λόγω συνέλευσης των εργαζομένων
- 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.
- Συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλαν οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ
- Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω συμμετοχής στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
- Συλλαλητήριο έξω από τον Άρειο Πάγο (Λ. Αλεξάνδρας 121) στις 09:30

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια, πιθανόν τοπικά ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος  με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και πρόσκαιρα στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα  κυμανθεί στα βόρεια από 13-23, στα δυτικά από 18-30, στα κεντρικά από 19-32, στα νότια από 21-32 και στα ανατολικά από 21-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-6 και βαθμιαία 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-23 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 24/9
Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

2004: Πέθανε η Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Η Διδώ Σωτηρίου το γένος Παππά γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και σπούδασε γαλλικά στην Αθήνα, που είχαν εγκατασταθεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Συνέχισε τις σπουδές της στην Σορβόννη. Το 1933 παντρεύτηκε τον καθηγητή Μαθηματικών Πλάτωνα Σωτηρίου. Εργάστηκε  από το 1936 σαν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια σε πολλά έντυπα και εφημερίδες και πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση. Άρχισε να γράφει από το 1959, με πρώτο μυθιστόρημα «Οι νεκροί περιμένουν». Αντλεί την θεματολογία των έργων της από την Μικρασιατική καταστροφή και τα περισσότερα μυθιστορήματά της είναι βιωματικά, με πιο γνωστό το «Ματωμένα χώματα» Άλλα έργα της: «Ηλέκτρα», «Εντολή», «Μέσα στις φλόγες», «Κατεδαφιζόμεθα», «Θέατρο». Το 1989 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας  και το 1990 με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.  Το  2001 η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων θέσπισε προς τιμήν της βραβείο δίνοντας το όνομά της. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 στην Αθήνα σε ηλικία 95 ετών.
Απόσπασμα «Οι πρόσφυγες»
…Τρέμαν ακόμα από το φόβο. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα απ' το αιμάτινο ποτάμι της κόλασης που διάβηκαν. Και σαν πάτησαν σε στέρεο έδαφος, μετρήθηκαν να δουν πόσοι φτάσανε και πόσοι λείπουν. Κι οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, μόνο άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και το ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρικόλακες. Και ψάχνανε και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της. Μ' αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα, κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμαλώτους, κοντά στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές και στα καζάντια…

1973: Πέθανε ο Πάμπλο Νερούντα, διπλωμάτης και ποιητής

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Βασουάλτο και γεννήθηκε το 1904 στην Χιλή. Υπήρξε πρόξενος της Χιλής στην Ισπανία κατά την διάρκεια του εμφυλίου, όπου και εμπνεύστηκε την συλλογή ποιημάτων «Η Ισπανία στην καρδιά». Άλλα ποιήματα του «Η κατοικία στην Γη», «Κάντο Χενεράλ» (Μεγάλο τραγούδι), που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1971.
«Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει…»

1939: Πέθανε ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Αυστριακός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής

Γεννήθηκε το 1856 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Θεωρείται ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Έργα του: «Η ερμηνεία των ονείρων», «Μαθήματα ψυχικής ανατομίας», «Το εγώ και το εκείνο», «Για το ναρκισσισμό», «Η τεχνική της ψυχανάλυσης» κ ά

1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης)

Αποτελεί την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων, από την έναρξη της επανάστασης του ΄21, που είχε συντελεστεί πριν από επτά μήνες, καθώς κατάφεραν να πάρουν το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και να επικρατήσουν σ’ αυτήν. Οι Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγούς πρωτίστως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πέτρο Μαυρομιχάλη, τον Γιατράκο και τον Αναγνωσταρά πολιορκούν επί τρίμηνο την Τρίπολη. Όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να σπάσουν την πολιορκία στα Δολιανά, στο Χρυσοβίτσι, στο Βαλτέτσι απέτυχαν. Οι Έλληνες έσφιγγαν ολοένα και πιο στενά την Τρίπολη. Οι διαπραγματεύσεις για παράδοση της πόλης από τους Τούρκους δεν απέδωσαν καρπούς. Ο οπλαρχηγός Δούνιας από το Πραστό Κυνουρίας καταφέρνει και σκαρφαλώνει στα τείχη και ανοίγει τις πύλες του Ναυπλίου και του Μυστρά. Από τις δυο αυτές πύλες όρμησαν οι Έλληνες, στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και κυρίεψαν την Τρίπολη. Από τότε η Τρίπολη έγινε το κάστρο της Επαναστάσεως και η έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

22/9/2014

Ανατολή ηλίου: 06:13
Δύση ηλίου: 19:23
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Φωκά ιερομ., Φωκά κηπουρού, Ισαάκ & Μαρτίνου μαρτ.
Γιορτάζει: Ζωγραφία, Ισαάκ, Μαρτίνος, Φωκάς