Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

31/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:54
Δύση ηλίου: 19:56
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

+ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Η κατάθεση Τιμίας Ζώνης Υπεραγίας Θεοτόκου

Κατάθεση Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου

Η ανακομιδή της Τιμίας Ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο. Μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Κων/πόλη και τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή θήκη που ονομάστηκε αγία Σωρός. Εκτός της Τιμίας Ζώνης η Σωρός περιείχε και την Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου. Μετά την άλωση της Κων/πόλεως η Τιμία Ζώνη τεμαχίστηκε και αφαρπάκτηκε. Ένα μοναδικό κομμάτι σώζεται στην Μονή Βατοπαιδίου

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και  πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-31, στα δυτικά από 19-34, στα κεντρικά από 20-33, στα νότια από 23-31 και στα ανατολικά από 24-32 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.  

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών  κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι 3-4  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/9
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Ένταση των φαινομένων στα δυτικά κατά την διάρκεια της νύχτας. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ντομάτα: Κόκκινη, ζουμερή, νόστιμη και γεμάτη βιταμίνες

Είναι φυτό της οικογένειας των Σολανωδών (Lycopersicon esculentum), ιθαγενές της Νοτίου Αμερικής από όπου μεταφέρθηκε και διαδόθηκε σ’ όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα άρχισε η καλλιέργειά της γύρω στα 1820. Αποτελεί μετά την πατάτα, το πλέον διαδεδομένο λαχανικό. Η ονομασία της προέρχεται από την μεξικάνικη λέξη tomati. Η ντομάτα είναι υγιεινή και ωφέλιμη, καθώς περιέχει πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, βιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, Β-Καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει στο λυκοπένιο και στις οργανικές ενώσεις των ισοπρενοειδών (βιοχρώματα). Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενώ ακόμα βοηθά στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Απορροφάτε καλύτερα από τον  οργανισμό όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη και μάλιστα με κάποιο λιπαρό, όπως το ελαιόλαδο. Ακόμα περιέχει τα αντιοξειδωτικά λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, που δρουν προστατευτικά στα αγγεία της καρδιάς, παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό κακής χοληστερίνης και τέλος φυλλικό οξύ, στοιχείο εξαιρετικά απαραίτητο, ιδίως σε εγκύους. Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα κιτρικού και μηλικού οξέος, στοιχεία απαραίτητα για τις μεταβολικές διαδικασίες Δεν περιέχει νάτριο, ούτε χοληστερίνη, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες (35 ανά 150 γρ) και η κατανάλωσή της είναι ευεργετική σε άτομα με προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων, ή παχύσαρκους, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Η καλλιέργεια της ντομάτας στην χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς καταναλώνεται ευρύτατα σε σαλάτες, με χαρακτηριστικότερη την λεγόμενη χωριάτικη, αλλά και τριμμένη, ή κομμένη (κον κασέ), σε χυμό, σε πελτέ, ακόμα και λιαστή, σε πολλά φαγητά, τα κοκκινιστά, με κρέας, λαχανικά, σάλτσες, ενώ τέλος γίνεται  και εξαιρετικό γλυκό.

Ντοματοπολτός σε βαζάκια

Υλικά
2 κιλά τομάτες ώριμες, 2 κ γ αλάτι χοντρό, 2 κ γ ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβετε τις ντομάτες σε κομματάκια, τις βράζετε για ½ ώρα και τις περνάτε από το πρες πουρέ, για να μείνουν τα φλούδια. Ρίχνετε το αλάτι, ανακατεύετε και μοιράζετε τον πολτό σε αεροστεγή βάζα (με λάστιχο στο στόμιο). Προτιμήστε μικρά βαζάκια. Βάζετε μια σχάρα σε μια κατσαρόλα, τοποθετείτε τα βάζα κλεισμένα, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το στόμιο τους και βράζετε για ½ ώρα από τότε που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Συντηρούνται αρκετό διάστημα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο. Όταν ανοίγετε τα βάζα, αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο τον ντοματοπολτό, τον ισιώνετε και ρίχνετε από πάνω λάδι.

Ψητές ντομάτες

Υλικά
Μικρές ντοματούλες (προτιμήστε πομοντόρια που έχουν σφικτή σάρκα), ελαιόλαδο, ρίγανη, ζάχαρη, αλάτι, σκόρδα, κλαδάκια φρέσκου θυμαριού, λαδόκολλα, γυάλινα βαζάκια.
Εκτέλεση
Κόβετε τις ντοματούλες οριζόντια και τις αραδιάζετε με την εσωτερική τους επιφάνεια προς τα πάνω, σ’ ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Μ’ ένα πινέλο περνάτε την επιφάνειά τους με λάδι. Πασπαλίζετε με ζάχαρη, ρίγανη και αλάτι. Τις ψήνετε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ξεραθούν και να χάσουν όλα τους τα υγρά. Χρειάζονται 1-2 ώρες. Τις βάζετε σε βαζάκια αποστειρωμένα. Ρίχνετε χονδροκομμένα κομμάτια σκόρδο και κλαδάκια θυμαριού και απογεμίζετε με λάδι. Από την ώρα που θα ανοίξετε τα βαζάκια, χρειάζονται ψυγείο, όπου διατηρούνται για 2 εβδομάδες περίπου.

Λιαστές ντομάτες


Υλικά
1 κιλό ντομάτες, αλάτι χονδρό, λαδόκολλα ή πανί, ξύλινο τελάρο, τούλι, χονδρή κλωστή, βελόνα
Εκτέλεση
Κόβετε τις ντομάτες στην μέση κατά μήκος. Στρώνετε λαδόκολλα ή πανί σ’ ένα ξύλινο τελάρο και απλώνετε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Καλύπτετε με τούλι, που φροντίζετε να μην τις αγγίζει. Τις αφήνετε για 15-20 ημέρες στον ήλιο. Το βράδυ τις βάζετε στο σπίτι να μην υγραίνονται. Όταν στραγγίσουν τα υγρά τους, τις περνάτε μια- μια με βελόνα σε μια κλωστή. Τις αφήνετε έτσι κρεμασμένες 1-2 μέρες ακόμα. Βγάζετε την κλωστή, τις βάζετε σε αεροστεγή σακούλες και τις φυλάτε στην συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη.

Πελτές

Υλικά
1 κιλό ντομάτες ώριμες, 2 κ σ ζάχαρη, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ αλάτι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Τις βάζετε σε κατσαρόλα, ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και τις βράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να πήξει η σάλτσα. Αν θέλετε ξαναπερνάτε από το μπλέντερ και τις παίρνετε άλλη μια βράση. Βάζετε τον πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα και κάθε φορά που ανοίγετε το βάζο για να πάρετε πελτέ, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, ίσα να τον καλύπτει και να τον προστατεύει.

Κέτσαπ

Υλικά
2 κ σ πελτέ, 3 κ σ νερό, 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες, 1 κ γ πάπρικα γλυκιά, 1 κ γ ζάχαρη, 2 δαφνόφυλλα, 1 κ γ κάρυ, 4 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σιγοβράσετε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και να δέσουν σε σάλτσα. Αν θέλετε hot κέτσαπ, προσθέστε στα υλικά λίγο τσίλι ή αντικαταστήστε το πιπέρι με καυτερό κόκκινο πιπέρι. 

1997: Πέθανε (σκοτώθηκε) η πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας, σκοτώνεται με τον φίλο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. Η Νταϊάνα και ο Αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας Αλ Φαγιέντ, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι που τους κυνηγούν, χτυπάνε με το αυτοκίνητό τους, πάνω στους τοίχους του τούνελ στην γέφυρα Άλμα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Επί τόπου σκοτώνονται ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Η Νταϊάνα βαρύτατα τραυματισμένη, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Λα Πιτέ Σαλπετριέρ, όπου εκπνέει τα ξημερώματα. Ο μόνος που θα επιζήσει του δυστυχήματος είναι ο σωματοφύλακας της


Σαν σήμερα

1788: Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί και τρέπει σε φυγή τουρκική μοίρα κοντά στην Κάρπαθο

1870: Γεννήθηκε στην Αγκόνα, η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι
Ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία. Ασχολήθηκε με την παιδαγωγική
και εισήγαγε στην Ρώμη το 1907, το εκπαιδευτικό σύστημα Montessori

1897: Ο Τομάς Έντισον κατοχυρώνει την εφεύρεσή του κινητοσκόπιο.
Είναι η πρώτη κινηματογραφική μηχανή προβολής.

1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα
Σε αντίποινα για την δολοφονία στις 27 Αυγούστου, του στρατηγού Τελίνι και άλλων πέντε μελών της αντιπροσωπείας του για την χάραξη των οριστικών συνόρων στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μετά την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία, οι Ιταλοί πραγματοποιούν βομβαρδισμό της Κέρκυρας με πολεμικά πλοία. Από τον βομβαρδισμό χάνουν την ζωή τους 20 Έλληνες πολίτες και καταλαμβάνεται το νησί.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

30/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:53
Δύση ηλίου: 19:58
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων

+ Αλεξάνδρου, Παύλου, Ιωάννου πατριαρχών Κων/πόλεως
Γιορτάζουν: Αλέκα, Αλέκος, Αλεξάνδρα, Αλέξανδρος, Αλέξης

Άγιος Αλέξανδρος

Διακρίθηκε για την μόρφωση, την αρετή και την ευσέβεια του. Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που διεξήχθη στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 και καταδίκασε την αίρεση του Αρείου, ως εκπρόσωπος του πατριάρχη Κων/πόλεως Μητροφάνη, τον οποίο μάλιστα διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο μετά τον θάνατό του. Απεβίωσε ειρηνικά το 340 σε βαθιά γεράματα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου

Ενημέρωση

- Τελειώνουν οι θερινές εκπτώσεις
- Απεργία- αποχή εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ
- Από 1/9 σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των  ΜΜΜ
-  Στα ΚΕΠ από 2/9 η έκδοση και η μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων  και μοτοσικλετών 
- Από 15/9 επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με πρώτη έως 30/9 και τελευταία έως 28/2.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και  πρόσκαιρες  βροχές στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς τη δυτική Στερεά κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-31, στα δυτικά από 18-34, στα κεντρικά από 16-32, στα νότια από 24-28 και στα ανατολικά από 25-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.  

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3-4  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 31/8
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και  πρόσκαιρες βροχές στα δυτικά και βόρεια κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Λευκάδα

Το στεριανό καταπράσινο νησί του Ιονίου, με τα δαντελωτά ακρογιάλια και τα κατάσπαρτα γύρω του δασωμένα νησάκια.
Πρόσβαση
Συνδέεται με γέφυρα με τις δυτικές ηπειρωτικές ακτές της Ακαρνανίας, έτσι οδικώς απέχει από την Αθήνα μέσω Αντιρρίου- Ιωαννίνων 380 χιλιόμετρα.
Συνδέεται και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου στο Άκτιο και από κει οδικώς η απόσταση είναι 18 χιλιόμετρα.
Ιστορία
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Δαίρπφελντ υποστήριξε πως η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη του Οδυσσέα. Συνέχεια οι ιστορικές πληροφορίες μιλούν για την κατάκτησή της από τους Κορινθίους. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Λευκαδίτες έγιναν σύμμαχοι των Σπαρτιατών. Το 314 πΧ υποτάχθηκε στον Κάσσανδρο και το 197 πΧ περιήλθε στους Ρωμαίους. Το 1204 μΧ περιήλθε στην κυριαρχία των Βενετών, και αργότερα στους Τούρκους μέχρι το 1682. Μεσολάβησαν οι Γάλλοι, οι Ρωσότουρκοι και τελικά οι Άγγλοι που την κράτησαν μέχρι το 1862, που ενώθηκε με την Ελλάδα.
Στα χρόνια της επανάστασης του ’21, αποτέλεσε καταφύγιο των καταδιωκόμενων αρματολών και κλεφτών, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και άλλων.
Αξιοθέατα
Η Λευκάδα, το νησί των ποιητών, Σικελιανού, Βαλαωρίτη σε μαγεύει στο έμπα του, με το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας και το πάρκο των ποιητών. Η πόλη της Λευκάδας έχει εμφάνιση και μυρωδιές αλλοτινών εποχών με τα λιθόστρωτα καντούνια, τα βενετσιάνικα αρχοντικά, αλλά και τα κτήρια και τις εκκλησίες από πολύχρωμες λαμαρίνες, λόγω αντισεισμικής προστασίας, τις απλωμένες μπουγάδες, τις πρασινάδες σε κήπους και μπαλκόνια, την ευωδιά του βασιλικού, αλλά και τα χιλιάδες ποδήλατα που κυκλοφορούν.
Έξω από την πόλη, στα διάφορα χωριά της, επισκεφθείτε το φαράγγι του Δημόσαρη με τους καταρράκτες με τα ορμητικά νερά, τα λιθόκτιστα καλυβάκια και τα πηγάδια, στους Βόλτους του Αγίου Δονάτου. Η Κόκκινη Εκκλησία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πλατύστομο και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το Φαράγγι της Μέλισσας με τους νερόμυλους, μερικοί είναι ακόμα σε λειτουργία και την Πηγή της Σπηλιάς. Η λιμνοθάλασσα της Γύρας, όπου βγαίνει το περίφημο αυγοτάραχο. Τα δασωμένα νησάκια της, άλλα ιδιόκτητα όπως ο Σκορπιός του Αρισ Ωνάση, η Μαδούρα, που ανήκει στην οικογένεια του ποιητή Βαλαωρίτη, αλλά και το Μεγανήσι, που συνδέεται με φέρι-μπόουτ με το Νυδρί, ο Κάλαμος με το Καστρομονάστηρο, η Καστός με την Φωκότρυπα, η Σπάρτη, η Άτοκος, το Χελώνι, η Θηλιά και τόσα άλλα καταπράσινες κηλίδες μέσα στο απέραντο γαλάζιο.
Παραλίες
Στην πρώτη θέση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο, την κατέχει το βραβευμένο Πόρτο Κατσίκι. Ακολουθεί με ισότιμα βραβεία η παραλία της Εγκρεμνούς. Μια τεράστια αμμουδερή παραλία γεμάτη με πεύκα εξ ου και το όνομά της, Πευκούλια. Ο Άγιος Νικήτας και τα Καμίνια. Στο νότιο τμήμα του νησιού η Αμμούσω με κάτασπρο βοτσαλάκι, η Βασιλική, ρηχή και αμμουδερή, τα Συβοτά, είναι μερικές από τις παραλίες της Λευκάδας.
Τοπικά προϊόντα

Το φημισμένο λευκαδίτικο σαλάμι αέρος, οι βραστερές και γευστικές φακές από την περιοχή της Εγκλουβής, το τοπικό ηδύποτο Ροζολί, η μεγάλη ποικιλία των λευκαδίτικων κρασιών, το εξαγώγιμο, μαυροκόκκινο σαν αίμα με την ονομασία «κρασί αντρίκιο», οι ελιές, το αγνό ελαιόλαδο, το αυγοτάραχο, ακόμα το παστέλι και το μαντολάτο.

2013: «Έφυγε» ο Μιχάλης Ασλάνης σχεδιαστής μόδας

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Έκανε σπουδές στην διακόσμηση, την ιστορία της τέχνης και τις γραφικές τέχνες με μεγάλους δασκάλους Τέτσης, Βακαλό, Μοσχίδης. Ξεχώρισε για τις δημιουργίες του επηρεάζοντας την ελληνική μόδα. Πραγματοποίησε επιτυχείς επιδείξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκτός από την σχεδίαση ρούχων ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό αξεσουάρ μπάνιου, εσωρούχων, ομπρελών κ ά. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Κολωνάκι, στις 28 Αυγούστου, μετά από επίμονες αναζητήσεις φίλων και συγγενών, καθώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνά τους. Η πιθανή αιτία θανάτου του, όπως δόθηκε από τον ιατροδικαστή πρέπει να ήταν το πνευμονικό οίδημα.

2007: Πέθανε η Μαρία Μπονέλου, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του θεάτρου και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Η βίλα των οργίων» (1964), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν» (1967), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971) κ ά. Ήταν σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα και είχαν αποκτήσει μια κόρη την Αλεξία. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.

2003: Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον, αμερικανός ηθοποιός

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσαρλς Μπουτσίνσκιακι Έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες, συνήθως τον ρόλο του κακού, μερικές από τις οποίες έμειναν κλασσικές τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70: «Η μεγάλη απόδραση», «Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο», «Η πόλη της βίας», «Κάποτε στην Δύση», «Ευχή θανάτου» κ ά.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

29/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:52
Δύση ηλίου: 19:59
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

+ Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, Θεοπίστης οσ., Αρκαδίου οσ.
Γιορτάζει: Αρκάδιος, Αρκαδία, Θεοπίστη

Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάστηκε Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο και δεν δίστασε να κατακρίνει τον τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα και τον περίγυρο του για την ακόλαστη ζωή τους. Εκείνος τότε τον φυλάκισε και όταν σε κάποια εκδήλωση εντυπωσιάσθηκε από τον χορό με τα επτά πέπλα της κόρης του Σαλώμης, της έταξε να εκπληρώσει ότι του ζητούσε. Η μητέρα της η Ηρωδιάς που μισούσε τον Ιωάννη, την έπεισε να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου «εν πινακίω» (μέσα σε πιάτο). Έτσι και έγινε, τον αποκεφάλισαν. Οι μαθητές του πήραν το ακέφαλο σώμα του και το έθαψαν.
Έθιμα
Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί σαν απόλυτη νηστεία, εξ ου και η επωνυμία του αγίου ως Νηστευτής. Ακόμα δεν τρώμε μαύρο σταφύλι ή σύκο ή οτιδήποτε μαύρο, ή ακόμα και καρύδι, ενώ δεν πιάνουμε μαχαίρι ή οτι κοφτερό καθώς παραπέμπουν στον αποκεφαλισμό. Επίσης στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας έχουν καθιερωθεί λιτανείες, πανηγύρια ή αγιάσματα, αλλά και φωτιές όπου οι πιστοί πηδάνε από πάνω τρεις φορές (Αγία Τριάδα) σταυρωτά,  για να εξαγνίσουν τις αμαρτίες τους, αλλά και να προφυλαχθούν από κακό και αρρώστια.

Ενημέρωση

- Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας των εκπαιδευτικών
- Έως 30/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 1/9 σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των  ΜΜΜ
-  Στα ΚΕΠ από 2/9 η έκδοση και η μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων  και μοτοσικλετών 
- Από 15/9 επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με πρώτη έως 30/9 και τελευταία έως 28/2.

Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και βόρεια τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές τις απογευματινές ώρες, κυρίως στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και  θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-31, στα δυτικά από 14-33, στα κεντρικά από 18-33, στα νότια από 22-28 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με νεφώσεις το πρωί στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 30/8
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες  βροχές στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς τη δυτική Στερεά κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Αλέκος Σακελλάριος

Στις 29 Αυγούστου 1991 πέθανε στα 78 του χρόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου 1913. Πολυγραφότατος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, ακόμα και παρουσιαστής στην τηλεόραση. Έγραψε πάνω από 180 θεατρικά έργα μερικά από τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, αλλά και 47 σενάρια για ταινίες, μόνος του είτε με την συνεργασία του Χρήστου Γιαννακόπουλου. «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Η θεία από το Σικάγο», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Δελησταύρου και υιός», «Δεσποινίς ετών 39», «Τα κίτρινα γάντια», «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Η σοφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το δόλωμα».

Έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, συνεργαζόμενος με συνθέτες όπως, Κ. Γιαννίδη, Μ. Σογιούλ, Μ. Χατζηδάκι, Στ. Ξαρχάκο. «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Παλιά γειτονιά», «Πες μου μια λέξη», «Ο τραμπαρίφας», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Τράβα μπρος», «Υπομονή» κ ά.
«Έναν αητό αγάπησα
κι εγώ φτερά δεν έχω.
Εκεί ψηλά που βρίσκεται
πώς να τον φτάσω εγώ;
Ξωπίσω από τον ίσκιο του
δεν ωφελεί να τρέχω
και να τον κυνηγώ…»
Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του ως ηθοποιού στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», όπου υποδύθηκε τον εκπρόσωπο του συνδικάτου, «Η θεία μου η χίπισσα», σαν χίπις και τέλος σαν αφηγητής στον «Παλιό εκείνο τον καιρό».
Στην τηλεόραση έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε τις εκπομπές «Η παλιά επιθεώρηση», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα».
Τιμήθηκε με το έπαθλο «Ξενόπουλος» για τα θεατρικά έργα «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» και «Ένα βότσαλο στην λίμνη». Η ταινία του «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (1959) είχε ψηφιστεί στην εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη, η καλύτερη ταινία της πενταετίας 1955-60. Είχε αποκτήσει δυο κόρες, ενώ τελευταία σύζυγός του υπήρξε η Τίνα Σακελάριου

1982: Πέθανε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1915. Σπούδασε στην Βασιλική  Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης. Γνώρισε επιτυχία εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπου τιμήθηκε το 1945 και με Όσκαρ για την ταινία «Εφιάλτης», ενώ είχε κερδίσει και Τόνυ το 1947. Ταινίες της: «Καζαμπλάνκα», «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Για ποιον κτυπά η καμπάνα», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Το αγκάθι», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά. Έφυγε την ημέρα των 67ων γενεθλίων της 

Ατάκες:  Καζαμπλάνκα (1942)
“This was a rule or my heart beats;"
‘‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”
“We ‘ll always have Paris
“Play it Sam. Play it. As time goes by”
“Round up the usual suspects”.

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα

Ο κόλπος του Γέροντα βρίσκεται ανάμεσα στα νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, στην χερσόνησο της Αλικαρνασσού και στην νήσο Λέρο. Ο ελληνικός στόλος που αποτελούνταν από 70 πλοία, κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ πασά, στον κόλπο του Γέροντα, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω). Η ναυμαχία αυτή είναι η μεγαλύτερη της επανάστασης του ’21 και η σημασία της νίκης σημαντικότατη, καθώς έσωσε την Σάμο από τον τούρκικο στόλο, αλλά και κατέδειξε στους τούρκους τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων και στην θάλασσα.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

28/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:51
Δύση ηλίου: 19:01
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες

Μωϋσέως Αιθίοπος, Δάμωνος πρεσβ., Διομήδους, Λαυρεντίου μαρτ., Εζεκίου
Γιορτάζουν: Δάμων, Δάμωνας, Εζεκίας

Όσιος Μωϋσής

Καταγόταν από την Αιθιοπία και ήταν δούλος σε κάποιο άρχοντα, που αναγκάστηκε να τον διώξει λόγω του κακού και βίαιου χαρακτήρα του. Τότε και εκείνος έγινε ληστής. Όταν η εξουσία τον κυνήγησε για την εγκληματική του δράση ο Μωϋσής κατάφυγε στην έρημο, όπου ζούσαν πολλοί ασκητές. Ο τρόπος ζωής τους τον επηρέασε και έγινε μοναχός, όπου κηρύττοντας το Ευαγγέλιο έκανε πολλούς χριστιανούς. Εφονεύθη από ειδωλολάτρες ληστές στο 75ο έτος της ηλικίας του.

Ενημέρωση

- Ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
- Έως 30/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 1/9 σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των  ΜΜΜ
- Από 15/9 επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με πρώτη έως 30/9 και τελευταία έως 28/2.
Κινηματογράφος
4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στις  21:00 Είσοδος ελεύθερη
“Being There” του Hal Ashby στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-35, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 20-37, στα νότια από 24-34 και στα ανατολικά από 24-36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η θερμοκρασία θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών από το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/8
Στα κεντρικά και βόρεια τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές τις απογευματινές ώρες, κυρίως στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση.

2005: Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και μουσουργός, του ελαφρού κυρίως τραγουδιού

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου του 1922. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στην Αυστρία και την Γερμανία. Έπαιζε τρομπέτα, πιάνο, κόρνο και τρομπόνι. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας σε επιθεωρήσεις το 1938 και δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε την δική του ορχήστρα, ενώ το 1948 γράφει την πρώτη μουσική για παράσταση, την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες» που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Είχε γράψει πάνω από 2500 μουσικά θέματα για τραγούδια: «Σου σφυρίζω», «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Με σένα αρχίζει η ζωή», «Βίρα τις άγκυρες», «Έχω απόψε ραντεβού», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Καλωσόρισες έρωτα», Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Mambo braziliero», «Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Με ‘σένα αρχίζει η ζωή» κ ά. Μουσικές επενδύσεις σε ταινίες: «Η ωραία των Αθηνών», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Η βουλευτίνα», «Η βίλα των οργίων», «Όταν λείπει η γάτα», «Ακροπόλ». Ακόμα έγραψε μουσική για θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις, παίρνοντας και τον τίτλο μάλιστα του «βασιλιά της επιθεώρησης». Δημιούργησε τις τηλεοπτικές εκπομπές «Από τον παππού, στον εγγονό», «Μελωδίες και ρυθμοί». Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 83 του χρόνια.

1968: Πέθανε ο Δημήτρης Πικιώνης, αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1887, με καταγωγή από την Χίο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σχέδιο και ζωγραφική στο Μόναχο και το Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε ειδικά με την μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. Ασχολήθηκε ακόμα με την ζωγραφική «Από την φύση», «Βυζαντινά», ενώ συνέγραψε και κείμενα «Η λαϊκή τέχνη και εμείς», «Ιστορικές και ζωντανές μορφές».

1911: Πέθανε ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ποιητής

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1826, καταγόμενος από παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιόνιο Ακαδημία, μετά τις νομικές σπουδές του στην Ιταλία. Αφοσιώθηκε όμως στην φιλολογία και την ποίηση. Υπέρμαχος της δημοτικής  γλώσσας  συνέβαλλε στην αναγέννηση των νεοελληνικών γραμμάτων.  Φυσιολάτρης και πατριδολάτρης, επηρεασμένος από την εποποιία της Κρητικής επανάστασης το 1866 και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, έγραψε το περίφημο ποίημα του «Ο Όρκος». ‘Άλλα ποιήματά του: «Αρίων», «Βασιλικός ύμνος», «Μητρική αγάπη», «Λατρεία», «Μικρά ταξίδια», «Μάνα», «Ανθόνερο», «Δέηση», «Τα κάστρα μας».
«Μάνα…Δε βρίσκεται
λέξη καμιά
να ‘χει στον ήχο της
τόση αρμονία,
σαν ποιος να σ’ άκουσε  
με στήθος κρύο,
όνομα θείο…»

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

27/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:50
Δύση ηλίου: 19:02
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

+ Φανουρίου μεγαλ., Οσίου επ. Καρδούης, Ποιμένος οσ., Αρκαδίου βασιλιά
Γιορτάζουν: Αρκάδιος, Αρκαδία,  Φάνης,  Φανουρία, Φανούρης,Φανούριος

Άγιος Φανούριος


Σε μια κατεστραμμένη εκκλησία στο νησί της Ρόδου τον 14ο αιώνα, βρέθηκε μια εικόνα που αναγράφει με ελληνικά γράμματα ότι είναι ο Άγιος Φανούριος. Η εικόνα αναπαριστά έναν νεαρό ντυμένο με ρωμαϊκή στολή και πλαισιώνεται από 12 παραστάσεις που απεικονίζουν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους Για την ζωή του αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές και έτσι όλα είναι εικασίες βάσει αυτών που απεικονίζονται στην εικόνα. Την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, η εκκλησία μας τιμά στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί όταν θέλουν να παρακαλέσουν τον άγιο Φανούριο να τους φανερώσει απολεσθέντα αντικείμενα ή την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών, φτιάχνουν φανουρόπιτα. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα με 7 υλικά, που αφού την ευλογήσει ο ιερέας, στην λειτουργία ανήμερα στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.


Ενημέρωση

- Στις 28/8 αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
- Έως 30/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 1/9 σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των  ΜΜΜ
- Από 15/9 επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με πρώτη έως 30/9 και τελευταία έως 28/2/1915

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-33, στα δυτικά από 20-34, στα κεντρικά από 20-36, στα νότια από 24-33 και στα ανατολικά από 24-35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η θερμοκρασία θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/8
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με πρόσκαιρες βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.



ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δεκαεπτά   χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που έφυγε, η μεγάλη μας ρεμπέτισσα, Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ρεμπέτικου, του λαϊκού, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς,
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δε μας ακούς.
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο παππούς της που είχε και το όνομά του ήταν παπάς. Και έτσι από μικρή θα τον ακολουθεί στο ψαλτήρι. Αποφασίσει να γίνει τραγουδίστρια, επηρεασμένη από την Σοφία Βέμπο που έβλεπε στον κινηματογράφο και έτσι κατεβαίνει στην Αθήνα στα 17 της χρόνια. Κάνει έναν γάμο, που κράτησε μόλις έξι μήνες, καθώς έριξε βιτριόλι στον σύζυγό της μετά από έναν τους καυγά. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για ένα εξάμηνο, απελευθερώνεται μετά την μείωση της ποινής της στο Εφετείο και επιστρέψει στην Χαλκίδα. Οι καθημερινοί καυγάδες με την οικογένειά της, την αναγκάσουν να επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα. Οι δυσκολίες όμως και εδώ είναι περισσότερες καθώς βρίσκεται στην δίνη του πολέμου και της κατοχής. Συμμετέχει ενεργά στο αντάρτικο και πλέον μετά την απελευθέρωση, αρχίσει να τραγουδάει στις ταβέρνες με μια κιθάρα για να μπορέσει να επιβιώσει. 
Εκεί την ανακαλύπτει  ο Βασίλης Τσιτσάνης και της εμπιστεύεται  τα τραγούδια του. Από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις, «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Απόψε κάνεις μπαμ», «Τα καβουράκια» καθιερώνεται ως λαϊκή τραγουδίστρια. και συνεργάζεται με τους συνθέτες της εποχής, Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Μητσάκη, Μ. Χιώτη, Α. Χατζηχρήστο, Α. Καλδάρα. Σημαντική είναι και η προσφορά της στο έντεχνο τραγούδι με συνεργασίες όπως Διον, Σαββόπουλο «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια», «Βαρύ Ζεμπέκικο», Μιχ. Μπουρμπούλη «Λαϊκά προάστια»,  «Μην κλαις» κ.ά
Κάνει τις τελευταίες της ηχογραφήσεις και εμφανίσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τον Μάρτιο του ’93 αντιμετωπίζει και τα πρώτα προβλήματα με την υγεία της. Διαπιστώνεται καρκίνος στον φάρυγγα, υποβάλλεται σε τραχειοτομή και χάνει την φωνή της. Φανατική τζογαδόρος, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αναγκάζεται να πουλάει κασέτες με τα τραγούδια της για να επιβιώσει.
Το Υπουργείο Πολιτισμού της εγκρίνει τιμητική σύνταξη και της παραχωρείται δωμάτιο στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου περνά τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής της. Φεύγει το πρωί της 27ης Αυγούστου του 1997, μόνη, πικραμένη και ξεχασμένη από όλους.
Η Σωτηρία πηγαίνει με αεροπλάνα και βαπόρια στους φίλους της τους παλιούς, ρίχνοντας ένα ζεμπέκικο και τραγουδώντας με την τρομερή της την λαλιά, που θα ακούγεται για πάντα στις καρδιές μας.
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος
Εικονογράφηση πορτρέτου: Χάρης Κόντος 

Η μάχη των Πλαταιών

Στις 27 Αυγούστου του 479 π Χ οι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες, στις Πλαταιές
Οι Πλαταιές ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα βόρεια των Θηβών, κοντά στα σημερινά Κόκλα. Εκεί δόθηκε η περίφημη μάχη που εξαφάνισε οριστικά την περσική απειλή.  Ο Ξέρξης φεύγοντας για την Περσία, άφησε τον εξάδελφό του Μαρδόνιο, ως αρχηγό του περσικού στρατού, που αφού πέρασε τον χειμώνα στην Θεσσαλία ετοιμάστηκε να επιτεθεί και πάλι εναντίον των Αθηνών Πριν όμως ξεκινήσει, έστειλε τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄ στην Αθήνα και πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του και αυτός αναλάμβανε να οικοδομήσει την καταστρεμμένη πόλη και τους ναούς της και να τους καταστήσει ηγεμόνες της Ελλάδας. Οι Σπαρτιάτες φοβούμενοι μήπως οι Αθηναίοι δελεαστούν από τις προτάσεις του Μαρδόνιου και υποκύψουν έστειλαν κι αυτοί πρέσβεις στην Αθήνα μ’ εντολή να αποτρέψουν την παραδοχή των προτάσεων του Μαρδόνιου από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι τότε ανεδείχθησαν άξιοι των περιστάσεων. Ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την απάντηση που έπρεπε και στις δυο αντιπροσωπείες. Όταν ο Μαρδόνιος πληροφορήθηκε την απόρριψη των προτάσεών του, ξεκίνησε αμέσως από την Θεσσαλία, πέρασε στην Στερεά Ελλάδα και εισέβαλε στην Αττική, που την κατέλαβε και την λεηλάτησε. Έπειτα αφού προχώρησε ως την Αθήνα, που την βρήκε πάλι έρημη από κόσμο, κατάστρεψε ότι είχε απομείνει από την πρώτη καταστροφή και επέστρεψε και στρατοπέδευσε στην Βοιωτία. Η ελληνική δύναμη που αποτελούνταν από 39.000 περίπου άνδρες, από όλα τα μέρη της χώρας, με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στην αρχή φοβήθηκαν και παρατάχθηκαν στις υπερώες του Κιθαιρώνα. Ο Μαρδόνιος έστειλε εναντίον τους το ιππικό του, αλλά οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεσή του και σκότωσαν τον αρχηγό του Μασίστιο. Αυτό τους έδωσε θάρρος, κατέβηκαν στην πεδιάδα των Πλαταιών και στρατοπέδεψαν απέναντι από τους Πέρσες. Έγινε τότε η φοβερή εκείνη μάχη στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδόνιου, κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε Από τις 300.000 των Περσών μόνο 40.000 γλίτωσαν και έφυγαν με τον Αρτάβαζο. Από τους Έλληνες έπεσαν 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

26/8/2014

Ανατολή ηλίου: 05:50
Δύση ηλίου: 19:04
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Αδριανού & Ναταλίας μαρτ., Ιωάσαφ οσίου
Γιορτάζουν: Αδριάνα,  Αδριανή, Αδριανός, Ναταλή, Ναταλία

Άγιοι Αδριανός & Ναταλία

Ο Αδριανός καταγόταν από την Νικομήδεια και ήταν παντρεμένος με την Ναταλία. Στους διωγμούς του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, συνελήφθη και όταν ομολογεί την πίστη του, υφίσταται βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο, όταν τον έριξαν στην φωτιά. Η σύζυγος του Ναταλία βρισκόταν συνέχεια δίπλα του ενθαρρύνοντας τον στο μαρτύριο του και όταν παρέδωσε το πνεύμα του πήρε το σώμα του και το ενταφίασε. Μετά δε και το δικό της μαρτυρικό θάνατο για την πίστη τους, την ενταφίασαν και εκείνη δίπλα του. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 26 Αυγούστου.

Ενημέρωση

- Στις 28/8 αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
- Έως 30/8 οι θερινές εκπτώσεις
Κινηματογράφος
4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στις  21:00 Είσοδος ελεύθερη
- Μαγική Πόλις του Νίκου Κούνδουρου (1954) Περιοχή Δουργούτη (Νέος Κόσμος)

Καιρός

Γενικά: Aίθριος με τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-31, στα δυτικά από 19-33 στα κεντρικά από 18-34, στα νότια από 24-32 και στα ανατολικά από 25-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-30 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/8
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ρίτσαρντ Ατένμπορο

«Έφυγε» σε ηλικία 90 ετών ο Άγγλος ηθοποιός,  σκηνοθέτης και παραγωγός

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1923 στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο και σε κινηματογραφικές ταινίες σε δεύτερους ρόλους ενσαρκώνοντας συνήθως ήρωες αδικημένους ή σε δύσκολη ψυχολογική  κατάσταση “Brighton Rock”, “Seance on a Wet Afternoon”, “10 Rillington Place”, “Τhe Great Escape”, “Jurassic Park”. Σκηνοθέτησε ακόμα πολλές ταινίες με σημαντικότερη ίσως την επική ταινία  «Γκάντι», για την οποία τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για την καλύτερη σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία του 1982. Ακόμα: “A chorus line”, “Cry freedom”, “Chaplinκαι τέλος το 2007 “Closing the ring”. Το 1976 χρίστηκε ιππότης και το 1993 έλαβε τον τίτλο του βαρόνου.  

2012: «Έφυγε» ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

Ο Νιλ Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Οχάϊο το 1930. Σαν αστροναύτης ήταν ο κυβερνήτης του Apollo 1, που στις 20 Ιουλίου του ’69 μαζί με τον Έντουιν «Μπαζ» Άλντριν περπάτησαν στο φεγγάρι. Ιστορική έμεινε η φράση του «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετά από μια εγχείρηση καρδιάς που είχε υποβληθεί.

2009: Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Γαρουφάλλου

Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Εμφανίστηκε στο θέατρο σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, σε έργα ελληνικού και ξένου δραματολογίου. Συμμετείχε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα», «Ένα καράβι Παπαδόπουλοι», «Μια ελληνίδα στο χαρέμι», «Το προξενιό της Άννας», «Οι απέναντι» κ ά. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές: «Περί ανέμων και υδάτων», «Βίος ανθόσπαρτος», «Στο φως του φεγγαριού», «Ασυνήθεις ύποπτοι».

1919: Πέθανε ο Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1853. Ο πατέρας του που ήταν έμπορος τον προόριζε για κληρικό, μα για οικονομικούς λόγους αναγκάστηκε να τον στείλει να εργαστεί σε ένα σιτέμπορο συγγενή του στην Ρωσία. Ο Σουρής όμως αντί για λογαριασμούς, όλη την ώρα έγραφε στίχους και έτσι ο θείος του τον έδιωξε. Τότε ήρθε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σε ένα συμβολαιογραφείο και παράλληλα σπούδαζε στην Φιλοσοφική Σχολή. Το 1883 έβγαλε την σατυρική εφημερίδα «Ρωμιός». Για 35 χρόνια «ο Φασουλής και ο Περικλέτος», μέσα από τον σατυρικό στίχο του Σουρή, έδιναν το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της εποχής. Έγραψε ακόμα πολλά ποιήματα, έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τέλος έκανε και ποιητική μετάφραση των «Νεφελών» του Αριστοφάνη, που για πολλά χρόνια παίζονταν στα αθηναϊκά θέατρα.
Ο Ρωμιός
Στον καφενέ απ' έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
τού ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μια καρέκλα τόνα ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο
τούς υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

Ψυχή μου! τι λιακάδα! τι ουρανός! τι φύσις!
αχνίζει εμπροστά μου ο καϊμακλής καφές,
κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
και μόνος μου τις βρίσκω μεγάλες και σοφές.

Βρίζω Εγγλέζους, Ρώσους, και όποιους άλλους θέλω
και στρίβω το μουστάκι μ' αγέρωχο πολύ,
και μέσα στο θυμό μου κατά διαβόλου στέλλω
τον ίδιον εαυτό μου, και γίνομαι σκυλί…