Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

31/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:27
Δύση ηλίου: 19:35
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Προεόρτια Προόδου του Τιμίου Σταυρού, Ιωσήφ Αριμαθαίας, Ευδοκίμου δικαίου
Γιορτάζουν: Ευδόκιμος, Ευδόκιμη, Ιωσήφ, Ιωσηφίνα, Σήφης

Άγιος Ιωσήφ

Καταγόταν από την Αριμαθαία. Ήταν βουλευτής του ιουδαϊκού συνεδρίου της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τα Ευαγγέλια υπήρξε κρυφός μαθητής του Χριστού. Μετά την Σταύρωση ζήτησε από τον Πόντιο Πιλάτο να κηδέψει το σώμα του Κυρίου. Μαζί με Νικόδημο αφού το κατέβασαν από τον σταυρό το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και το έβαλαν «εν καινώ μνημείω». Τέλος στην πόρτα του λαξευτού τάφου έβαλαν μεγάλη πέτρα. Ο Ιωσήφ απεβίωσε ειρηνικά και η μνήμη του τιμάται στις 31 Ιουλίου.

Ενημέρωση

- Λήγει η προθεσμία πληρωμής της Α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος
- Από 1/8 η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS net των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του EΝΦΙΑ 

Καιρός

Γενικά: Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Γενικά αίθριος στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-33, στα δυτικά από 21-33, στα κεντρικά από 21-36, στα νότια από 22-33 και στα ανατολικά από 22-36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές-απογευματινές  ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές  βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-32 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/8
Στα κεντρικά και βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Καλοκαιρινοί απρόσκλητοι «επισκέπτες»

Τα πήρες όλα κι έφυγες…
Οι κλοπές και οι διαρρήξεις τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας  Εν όψει μάλιστα και των διακοπών για να μην γυρίσουμε και βρούμε το σπίτι μας «καλοκαιρινό», μερικές συμβουλές αυτοπροστασίας από τους διαρρήκτες.
• Για την ασφάλεια του σπιτιού μας, μεριμνούμε για την τοποθέτηση ενός συναγερμού, συνδεδεμένου με κάποια εταιρεία φύλαξης η με την αστυνομία.
• Οι πόρτες ασφαλείας για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια, πρέπει να προέρχονται από κάποια από κάποια αξιόπιστη εταιρεία που παρέχει τα εχέγγυα σωστής και αδιάρρηκτης συμπαγούς κατασκευής των υλικών.
• Οι πόρτες αυτές είναι ασφαλείς μόνο όταν είναι κλειδωμένες και όχι απλώς κλειστές.
• Η τοποθέτηση κάγκελων ή πίρων σε παράθυρα και πατζούρια παρέχει μια πρόσθετη ασφάλεια.
• Φωτογραφίζουμε σε έγχρωμο φίλμ, τα πολύτιμα αντικείμενα ή κοσμήματα που διαθέτουμε. Καταγράφουμε το εργοστάσιο κατασκευής και τους αριθμούς σειράς που αναγράφονται σε ειδική ταμπελίτσα στο πίσω μέρος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών, ώστε να διευκολύνουμε την αστυνομία στην αναζήτησή τους σε περίπτωση διάρρηξης.
• Δεν αφήνουμε στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά ή πολύτιμα αντικείμενα και κυρίως εκτεθειμένα σε κοινή θέα. Δίνουμε σε κάποιον γείτονα ή φίλο τα κλειδιά του σπιτιού μας, για να το επισκέπτεται και να το ελέγχει, αλλά ακόμα να παίρνει και την αλληλογραφία μας για να μην στοιβάζονται τα γράμματα και φαίνεται ότι λείπουμε.
• Δεν είναι σωστό να αφήνουμε το ίδιο φως μόνιμα αναμμένο, αλλά τοποθετούμε κάποιον διακόπτη για την περιοδική αφή κάποιων λαμπτήρων.
• Αν παρ’ όλα αυτά σημειωθεί κάποια διάρρηξη, ειδοποιούμε την αστυνομία, χωρίς να αγγίξουμε ή να πειράξουμε τίποτα στον χώρο της διάρρηξης.
Και μερικές πρακτικές συμβουλές :
- Απομονώνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (αν είναι δυνατόν και το ψυγείο) από το ηλεκτρικό ρεύμα, κατεβάζοντας τον κεντρικό διακόπτη, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά ακόμα και σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος από την ΔΕΗ.
- Κλείνουμε τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, για τον κίνδυνο διαρροής.

1920: Πέθανε (δολοφονήθηκε) Ίωνας Δραγούμης, πολιτικός και συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1878 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Υπήρξε διπλωματικός υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε διάφορες διπλωματικές θέσεις, Μοναστήρι, Σέρρες, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη κ ά. Ήταν ακόμα οργανωτής του μακεδονικού αγώνα και βοήθησε πάρα πολύ τον Παύλο Μελά, που ήταν γαμπρός του. Συνδέθηκε με ερωτική πλατωνική φιλία  με την συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Επίσης ήταν λογοτέχνης, θιασώτης της δημοτικής γλώσσας και ένας από τους μαχητές του δημοτικισμού. Το 1910 συνέπραξε στην ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου». ‘Έγραψε διηγήματα ιδίως παιδικά που διακρίνονται, για το άδολο αίσθημα, την απλότητα της σκέψης  και του ύφους. «Μαρτύρων και ηρώων αίμα», εμπνευσμένο από τον μακεδονικό αγώνα, «Σαμοθράκη», «Όσοι ζωντανοί» κ ά Ήταν φανατικός αντιβενιζελικός και το διάστημα 1917-19 είχε εξοριστεί  στην Κορσική από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Η αντίθεσή του αυτή προς την παράταξη του Βενιζέλου, έγινε και η αιτία να χάσει την ζωή του. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι συλλαμβάνεται και δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στην οδό Κηφισίας στους Αμπελοκήπους.

1886: Πέθανε ο Φρανς Λίστ, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας

Γεννήθηκε το 1811 στο Ράιντινγκ της Ουγγαρίας και οι γονείς του ήταν γερμανικής καταγωγής. Από πολύ μικρή ηλικία καταπλήσσει με την μουσική ιδιοφυία του. Σπούδασε στην Βιέννη και το Παρίσι, όπου παρουσιάστηκε η μουσική ιδιοφυία του. Υπήρξε καλλιτέχνης ισχυρός, ιδιότυπος και ορμητικός ως εκτελεστής, απαράμιλλος ως δεξιοτέχνης. Εισήγαγε νέους τρόπους στην μουσική ορχήστρα, ανακαίνισε τη θρησκευτική μουσική ενώ ανέδειξε την ουγγρική τσιγγάνικη μουσική. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, για πιάνο και ορχήστρα, χορωδιακά και έργα για σόλο πιάνο. «Χορός των νεκρών», «Ουγγρικές ραψωδίες»

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

30/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:26
Δύση ηλίου: 19:36
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα Φιλίας

Σίλα, Σιλουανού, Κρήσκεντος, Ανδρονίκου εκ των 70 Αποστόλων
Γιορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη

Άγιοι Ανδρόνικος, Επαινετός, Κρήσκης, Σίλας και Σιλουανός

Ήταν από τους Ο΄ (εβδομήκοντα) Αποστόλους του Κυρίου. Υπηρέτησαν με ζήλο και μόχθο την διάδοση του Ευαγγελίου. Ο Κρήσκης ήταν επίσκοπος Καρχηδόνος, ο Σιλουανός επίσκοπος Θεσσαλονίκης και ο Επαινετός επίσκοπος Καρθαγένης.
Ο Σίλας ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο σε πολλές περιοδείες του φυλακίστηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας και αργότερα έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Και τέλος ο Ανδρόνικος αγωνίστηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στον Κύριο.

Ενημέρωση

- Στις 11:00 «κλείνει» η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 2014
- Έως 31/7 η προθεσμία πληρωμής της Α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος
- Από 1/8 η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS net των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του EΝΦΙΑ
Κινηματογράφος
4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στις  21:00 Είσοδος ελεύθερη
- «Απιστίες και αμαρτίες» (Crimes and Misdemeanors) του Γούντι Άλεν
Σινέ Μπομπονιέρα

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-35, στα δυτικά από 21-35, στα κεντρικά από 21-36, στα νότια από 22-33 και στα ανατολικά από 22-35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-34 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 31/7
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

"Έχω και αμάξι, πάμε ταξίδι;"

Προτού ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας, επισκεπτόμαστε το συνεργείο αυτοκινήτων, για να ελέγξουμε την κατάσταση της μηχανής, τις ρόδες και τον αέρα στα ελαστικά.
Αν το ταξίδι μας είναι μακρινό, καλό είναι να γίνει αλλαγή λαδιών και εξυπακούεται ότι γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη. Πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν πλοηγό οδήγησης, αν όχι, έχουμε μαζί μας οδικούς χάρτες, για να συμβουλευόμαστε, αλλά και χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφτούμε.
Απαραιτήτως, πρέπει να έχουμε μαζί μας, το δίπλωμα οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου, καθώς και τα τηλέφωνα της ασφαλιστικής μας εταιρείας
Ακόμα πρέπει το αυτοκίνητο να έχει, πυροσβεστήρα και φαρμακείο.
Ελέγξτε της ημερομηνίες λήξεως των φαρμάκων, που υπάρχουν στο φαρμακείο και ανανεώστε τα αν έχουν λήξει. Φροντίστε να υπάρχουν βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, αιμοστατικοί επίδεσμοι, λευκοπλάστ, οξυζενέ, ιώδιο, αντισηπτικό, αντισταμινικά -ενέσιμες κορτιζόνες, κρέμες και κορτιζονούχα αλοιφή- για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων ή κνησμού. Επίσης ένα απλό αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, σκευάσματα κατά της ναυτίας (δραμαμίνες), αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά και εντομοαπωθητικά σκευάσματα
Εξυπακούεται ότι έχετε μαζί σας, τα δικά σας φάρμακα, σε έξτρα ποσότητες (μην τυχόν και δεν υπάρχουν εκεί που πηγαίνετε διακοπές), την συνταγή του θεράποντα γιατρού και τέλος το βιβλιάριο υγείας σας.
Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, νωρίς το πρωί, που έχει δροσιά, ο οδηγός είναι ξεκούραστος και γενικά έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας.
Καλό είναι να υπάρχει και κάποιος άλλος οδηγός, που θα μπορούσαν να εναλλάσσονται στην οδήγηση, ιδίως σε μακρινά ταξίδια.
Εάν συνταξιδεύουμε και με άλλα άτομα που έχουν αυτοκίνητο, κρατάμε συχνή επαφή μέσω κινητών. Δεν βάζουμε στο αυτοκίνητο περισσότερα άτομα από όσα γράφει η άδεια κυκλοφορίας του, όπως και δεν το παραγεμίζουμε με μπαγκάζια και ιδιαιτέρως φορτωμένα στην σκάρα του.
Φοράμε ΠΑΝΤΑ τις ζώνες ασφαλείας και αν υπάρχουν μικρά παιδιά, πρέπει να ταξιδεύουν πάντα στα πίσω καθίσματα, αν είναι πολύ μικρά, πρέπει να κάθονται στο ειδικό καθισματάκι και κάποιος μεγάλος να κάθεται δίπλα τους και να τα επιτηρεί.
Ο οδηγός απαγορεύεται να καταναλώσει αλκοόλ καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Τηρούμε σχολαστικά τα σήματα της τροχαίας, τις οδηγίες των τροχονόμων και τέλος δεν υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας.
Κάνουμε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσουμε και να ξεκουραστούμε. Μέσα στο αυτοκίνητο δεν μαλώνουμε, δεν φωνάζουμε και δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού.



Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας

Γεννήθηκε το 382 πΧ στην Πέλλα και πατέρας του ήταν ο Αμύντας Γ΄. Από τα 15 του έως τα 18 του χρόνια όντας όμηρος στην Θήβα, μελέτησε τις στρατιωτικές τακτικές των Θηβαίων και παραδειγματίστηκε από τους δυο μεγάλους στρατηγούς της Θήβας, Πελοπίδα και Επαμεινώνδα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του που βασίλευσαν διαδοχικά, ανέλαβε ο Φίλιππος στην αρχή σαν στρατηγός και το 359 πΧ, επεβλήθη και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Βασίλευσε 33 χρόνια και αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό και στρατηγό, ενώ υποστήριξε πολύ τα γράμματα. Με το δαιμόνιο στρατιωτικό του μυαλό δημιούργησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα και εφεύρε το νέο για τότε όπλο την σάρισα. Διοργάνωσε μόνιμο στρατό, με τον οποίο κατάφερε να υποτάξει τις περισσότερες γειτονικές πόλεις (Αμφίπολη, Ποτίδαια, Μεθώνη, Όλυνθο κ ά) και να επεκτείνει το μακεδονικό κράτος από τον Στρυμόνα στον Νέστο, στον Έβρο και πιο ανατολικά ως τον Ελλήσποντο. Αλλά και βόρεια μέχρι τον Δούναβη. Οι γύρω εχθροί υποτάσσονται Λυγκιστείς, Ιλλυριοί, Θράκες, Σκύθες, Τριβαλλοί. Μετά την νικηφόρα μάχη στην Χαιρώνεια, όπου συγκρούστηκε με τους Αθηναίους και τους Θηβαίους, κατεβαίνει μέχρι την Κόρινθο και ανακηρύσσεται στρατηγός της Ελλάδος. Όνειρό του ήταν να ενώσει όλους τους Έλληνες μέσα σ’ ένα κράτος. Βρήκε όμως και αντιμαχόμενους, όπως τον Δημοσθένη, που με τους πύρινους λόγους του, τους γνωστούς Φιλιππικούς, τον αντιμάχεται. Καλλιέργησε όμως και τα γράμματα και τις τέχνες, στην αυλή του είχαν μαζευτεί ρήτορες, ποιητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες. Δάσκαλο του γιου του Αλέξανδρου είχε τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Όμως και η γεωργία και το εμπόριο είχαν ενισχυθεί από τον Φίλιππο. Έταξε τότε σκοπό του να καθυποτάξει και τους Πέρσες. Κατά την διάρκεια των εορτών που διοργανώθηκαν για το ξεκίνημα της εκστρατείας, αλλά και των γάμων του με την Κλεοπάτρα,  ένας νέος αξιωματικός της φρουράς του, ο Παυσανίας, τον δολοφόνησε στις 30 Ιουλίου 336 π Χ

1784: Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1713 και αν και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουϊτών κατόρθωσε να μορφωθεί πολύ. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και αγγλικά. Το 1751 εξέδωσε τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά ως τον 10ο τόμο, αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του.

Σαν Σήμερα

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι
Μετά την υπογραφή των Σεβρών στο Παρίσι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς του πολιτικούς αντιπάλους.

1824: Η ναυμαχία της Σάμου
Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης, ως διοικητής μοίρας του στόλου, υπερασπιζόμενος την Κάσο, την Κάρπαθο και την Σάμο καταναυμαχεί μοίρα του οθωμανικού στόλου κοντά στην Σάμο.

1962: Καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

2007: Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ταινίες του: «Η επαφή», «Άγριες φράουλες», «Σκηνές από ένα γάμο», «Η σιωπή», «Η έβδομη σφραγίδα», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά


Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

29/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:25
Δύση ηλίου: 19:37
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες

Καλλινίκου μάρτ., Θεοδότης και των τέκνων μαρτ.
Γιορτάζει: Θεοδότη, Καλλίνικος

Αγία Θεοδότη

Καταγόταν από την Νίκαια. Ήταν θερμή χριστιανή και μετά τον θάνατο του άνδρα της αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών γιών της, που αναδείχθηκαν σε μεγάλους υποστηρικτές του χριστιανισμού. Την εποχή της εικονομαχίας η Θεοδότη με τους γιούς της συλλαμβάνονται, υφίστανται βασανιστήρια και θανατώνονται.

Ενημέρωση

- Ξεκινά η εφαρμογή του Taxisnet για τις δηλώσεις προστασίας λογαριασμών καταθέσεων έως 1500 ευρώ, από κατασχέσεις
- Έως 31/7 η προθεσμία πληρωμής της Α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος
- Από 1/8 η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS net των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του EΝΦΙΑ
Κινηματογράφος
4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στις  21:00 Είσοδος ελεύθερη
«Η παράσταση αρχίζει» (All that Jazz) του Μπομπ Φόσι – Σινέ Ελληνίς

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα βορειοανατολικά κυρίως ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα  στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στα νότια τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-34, στα δυτικά από 21-33, στα κεντρικά από 21-35, στα νότια από 22-32 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-34 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/7
Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Ρένα Βλαχοπούλου

Στις 29 Ιουλίου 2004 «έφυγε» η μεγάλη μας ηθοποιός και τραγουδίστρια
Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923. Από νεαρή ηλικία, αρχίζει να εμφανίζεται σαν τραγουδίστρια, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Ωδείο Δραματικού Συλλόγου της Κέρκυρας. Το 1939 κατεβαίνει στην Αθήνα και εμφανίζεται σε καφενεία και ανοικτήρια. Εκεί την ανακαλύπτει ο Μίμης Τραϊφόρος που την παίρνει στην «Όαση» και αργότερα στο θέατρο Μοντιάλ, όπου τραγουδά και παίζει με τις αδελφές Καλουτά και την Σοφία Βέμπο. Τότε ερμηνεύει και το τραγούδι «Μικρή χωριατοπούλα», που διασκευασμένο από τον Γιώργο Οικονομίδη, γίνεται το «Κορόιδο Μουσολίνι». Μεσούντος του πολέμου, το 1942 γνωρίζεται με τον μεγάλο πιανίστα της τζαζ Γιάννη Σπάρτακο και αρχίζει να εμφανίζεται μαζί του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ηχογραφεί δίσκους κερδίζοντας με την υπέροχη φωνή της και τον τίτλο της «βασίλισσας της τζαζ». Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συμμετέχει σε πολλούς θιάσους επιθεωρησιακούς συνήθως, ενώ λίγο αργότερα σχηματίζει και δικούς της με την σύμπραξη και άλλων μεγάλων ηθοποιών της εποχής, Ν. Λειβαδίτη, Ν. Σταυρίδη, Γ. Βογιατζή, Ρένα Ντορ, Ζ. Σαπουντζάκη, Γ. Κωνσταντίνου, σε παραστάσεις: «Βασίλισσα της νύχτας», «Σουσουράδα», «Να τι θα πει Αθήνα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Πουλιά στον αέρα», «Λουλουδιασμένη Αθήνα» κ ά. 

Οι τελευταίες της θεατρικές παραστάσεις «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» (1992-93) και «Η χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά (1993-94). Το 1956 ξεκινάει την κινηματογραφική της καριέρα με την ταινία «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες». Ακολουθούν πάνω από 80 ταινίες, που παράλληλα σηματοδοτούν και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Όταν λείπει η γάτα» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει», «Ένα κορίτσι για δυο» (1963), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Η βουλευτίνα» (1966), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Βίβα Ρένα» (1967), «Ζηλιάρα», (1968), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970), «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» (1970), «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» (1971), «Η Ρένα είναι οφσάιντ» (1972), «Η κόμισα της Κέρκυρας» (1973), «Οι φανταρίνες» (1979), «Η πολισμάνα» (1981). Συμμετείχε ακόμα σε εννιά βιντεοταινίες το διάστημα 1986-90: «Η Μάτα Χάρι ξανακτυπά» (1986), «Η πολυτεχνίτισσα» (1986), «Η μεγάλη ρεμούλα», « Όρμα Ρένα στην αρένα», (1988), «Μια Ρένα δίχως φρένα» (1989), «Η γόησσα» (1989 κ ά.

Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεχίζει και την τραγουδιστική της καριέρα, ενώ πολλά τραγούδια ερμηνεύει και στις ταινίες της. «Ας πάει και το παλιάμπελο», «Βρέχει», «Γλυκιά ζωή», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Είσαι η άνοιξη κι είμαι ο χειμώνας», «Πρώτο χελιδόνι», «Άνοιξε-άνοιξε», «Όπου κι αν πάω», «Ο δρόμος είναι δύσκολος», «Η Αθήνα την νύχτα», «Γελά γαλάζιος ο ουρανός», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Κέρκυρα, Κέρκυρα», «Φεύγουν τα χρόνια», «Σαν ξημερώνει Κυριακή». Συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές «Μια Αθηναία στην Αθήνα» «Μάλιστα κύριε», «Μάμα μια». 

1890: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, Ολλανδός ζωγράφος

Γεννήθηκε στο Ζούντερ της Ολλανδίας το 1853. Μεγάλωσε σε αυστηρό  οικογενειακό περιβάλλον και ανέπτυξε έναν χαρακτήρα μελαγχολικό. Εργαζόμενος σ’ ένα κατάστημα έργων τέχνης άρχισε να μελετά τα έργα και να ζωγραφίζει. Αναζητώντας το περιβάλλον που θα τον εμπνεύσει, πήγε στο Παρίσι και αργότερα σε κάποιο χωριό της Ν. Γαλλίας. Η θαυμάσια φύση, με τις ποικιλίες, το πλούσιο φως και τα λαμπρά χρώματά της, ήταν ότι ζητούσε ο μεγάλος ζωγράφος. Ζωγράφιζε λοιπόν ολομερής, ώσπου έπαθε υπερκόπωση. Το νευρικό του σύστημα τσακίστηκε κι άρχισε να παθαίνει παρακρούσεις τρέλας. Σε μια τέτοια κρίση έκοψε το αυτί του. Κλείστηκε πολλές φορές σε ψυχιατρείο, αλλά κι εκεί δε σταμάτησε να εργάζεται. Τελικά αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου του 1890. Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι: η προσωπογραφία του «Μπάμπα Ταγκού», «Τα άνθη», «Το δωμάτιο με την κούνια», «Η αυλή της φυλακής», «Ο άνθρωπος με το κομμένο αυτί», «Οι ήλιοι» κ ά.

Σαν Σήμερα

1014: Η μάχη στο Κλειδί
 Ο Βασίλειος Β΄ ο επονομαζόμενος  Βουλγαροκτόνος, άρχισε πόλεμο κατά των Βουλγάρων που κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια. Στην αρχή βρήκε πολλές δυσκολίες , αργότερα όμως συνέτριψε  τις βουλγαρικές δυνάμεις, στον Σπερχειό, στον Αξιό και τέλος στην θέση Κλειδί στις 29 Ιουλίου του 1014. Στην τελευταία αυτή μάχη αιχμαλώτισε 15.000 Βουλγάρους κι αφού τύφλωσε τα 99%  απ’ αυτούς, με οδηγούς τους υπόλοιπους τους έστειλε πίσω στον τσάρο των Βουλγάρων, Σαμουήλ.

1588: Η ναυμαχία στο Γκραβελέν της Γαλλίας
Ο ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αήττητης αρμάδας, ηττάται ανοικτά του Γκραβελέν, από τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέϊκ

1925: Γεννήθηκε στην Χίο ο διακεκριμένος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

1983: Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο Ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνουέλ.
Ταινίες του: «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου», «Η ωραία της ημέρας», «Γη χωρίς ψωμί», Χρυσή εποχή», «Ανδαλουσιανός σκύλος»

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

28/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:25
Δύση ηλίου: 19:38
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες
31η Εβδομάδα

Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Προχόρου, Νικάνορος, Τίμωνος απ., Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Γιορτάζουν: Ακάκιος, Δροσούλα, Ειρήνη

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας και έζησε τον 9ο αιώνα στα χρόνια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Στα 15 της χρόνια της προτάθηκε να παντρευτεί σημαίνοντα άρχοντα. Εκείνη όμως ακολουθώντας τον μοναχικό βίο εκάρη μοναχή και έξι χρόνια αργότερα ηγουμένη στο μοναστήρι του Χρυσοβαλάντου. Ο Θεός της έδωσε προφητικά και θαυματουργικά χαρίσματα. Προαισθάνθηκε το θάνατό της και παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 28 Ιουλίου. 


Ενημέρωση

- Έως 31/7 η προθεσμία πληρωμής της Α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις
Μουσική
- Συναυλία συμπαράστασης προς τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, της Χ. Αλεξίου στις 21:00 στο Σύνταγμα. Είσοδος ελεύθερη
Ταξίδια
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Ωρωπού έως 24/8, λόγω εργασιών

Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρες βροχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-33, στα δυτικά από 21-33, στα κεντρικά από 21-35, στα νότια από 22-33 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-32 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/7
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, με πρόσκαιρες βροχές στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα  στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στα νότια τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ηπατίτιδα

Η «σιωπηλή» και επικίνδυνη μάστιγα
Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος που προσβάλει το ήπαρ (συκώτι). Τα στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως την κατατάσσουν σε μια θανατηφόρα νόσο, με μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά του AIDS και του καρκίνου κάθε μορφής. Αποτελεί φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης. Οι περισσότερο απειλητικοί για την υγεία μας είναι ιοί της ηπατίτιδας του τύπου Β και C. Οι ιοί βρίσκονται στο αίμα, το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά των μολυσμένων. ατόμων. Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, με αποτέλεσμα κίρρωση και τελικά καρκίνο του ήπατος. Η ηπατίτιδα ανιχνεύεται δύσκολα και μάλιστα το 40% των μολυσμένων ατόμων δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα μέχρι η μόλυνση να γίνει χρόνια. Υπάρχουν όμως διάφορες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην διάγνωση των βλαβών στο ήπαρ, ενώ από το 1991 υπάρχει η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού για την ηπατίτιδα τύπου Β.
Τρόποι μετάδοσης ιών ηπατίτιδας Β και C:
- Με την σεξουαλική επαφή
- Με μολυσμένες σύριγγες κατά την χρήση ναρκωτικών ουσιών
- Με βελόνες ή μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ
- Με τυχαίο τρύπημα με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
- Από την μολυσμένη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορεί τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό.
- Σε ένα μικρό ποσοστό ο τρόπος μετάδοσης είναι άγνωστος
- Οι ιοί της ηπατίτιδας Α και Ε, μεταδίδονται μέσω του μηχανισμού «της τουαλέτας».
Οι ιοί δεν μεταδίδονται:
- Με τις συνήθεις δραστηριότητες στην εργασία ή στο σπίτι
- Με το φτέρνισμα, τον βήχα ή τον ιδρώτα
- Με το αγκάλιασμα, το φιλί ή το κράτημα του χεριού
- Με την κοινή χρήση πιάτων, ποτηριών, κουταλοπείρουνων, ή ακόμα παιχνιδιών, τηλεφώνου, πόμολων, ρούχων, εσωρούχων, πισίνας και θάλασσας.
- Με τα κατοικίδια ζώα ή τα έντομα
- Με τον θηλασμό
- Με την μετάγγιση ελεγχόμενου αίματος ή παραγώγων του
- Με την μεταμόσχευση οργάνων

1794: Πέθανε (καρατομήθηκε) ο Ροβεσπιέρος, πρωτεργάτης της Γαλλικής επανάστασης

Ήταν Γάλλος δικηγόρος και πολιτικός. Εκλέχθηκε από την πατρίδα του, το Αράς στην Συνέλευση των Τάξεων το 1789. Αργότερα μπήκε σαν αντιπρόσωπος του Παρισιού στην Συμβατική Συνέλευση και ψήφισε το θάνατο του Λουδοβίκου και την κατάργηση της βασιλείας. Το 1793 εκλέχθηκε Μέγας Ποντίφικας. Για να στερεώσει την εξουσία του έστελνε στην λαιμητόμο κάθε μέρα εκατοντάδες αντιφρονούντες. Οι εχθροί του, που είχε προγράψει, συνασπίστηκαν και τον κήρυξαν εκτός νόμου. Τον συνέλαβαν και μαζί με τον αδελφό του και τους συνεργάτες του Ζαν Ζιστ και Κουτόν και  τον οδήγησαν στην λαιμητόμο. 

1750: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Γεννήθηκε στην Θουριγγία της Γερμανίας το 1685, προερχόταν από οικογένεια μουσικών. Από μικρός ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας, κατόπιν βιολονίστας στην βασιλική αυλή, οργανίστας σε εκκλησία, πρωτοψάλτης. Έγραψε πολλά και περίφημα μουσικά έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν με την υψηλή τους έμπνευση, την ευγένεια του αισθήματος, την αρμονικότητα και την ομορφιά πολλά κομμάτια, που θεωρούνται κλασσικές μουσικές συνθέσεις, όπως τα  «Βραδεμβούργια κονσέρτα», «Κατά Ματθαίο Πάθη», «Τέχνη της Φούγκας», «Τα κατά Ιωάννη πάθη», τα ορατόρια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, λειτουργίες κ ά. Τυφλός λίγο πριν πεθάνει, υπαγόρευσε μια περίφημη θρησκευτική σύνθεση με τον τίτλο: «Εμφανίζομαι μπρος στον θρόνο σου».

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε στην Βενετία το 1678. Ο «κοκκινομάλλης παπάς», όπως ήταν το προσωνύμιό του, καθώς είχε κόκκινα μαλλιά, υπήρξε δεξιοτέχνης του βιολιού, πρωτοποριακός συνθέτης του μπαρόκ,  γράφοντας έργα χορωδιακά και για ορχήστρα δωματίου, που χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα του ρυθμού.  Από τα γνωστότερα έργα του οι «Τέσσερεις Εποχές».    



Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

27/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:24
Δύση ηλίου: 19:39
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

+ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Παντελεήμονος μεγαλομ. & ιαματικού, Ανθούσης οσίας
Γιορτάζει: Παντελής

Άγιος Παντελεήμων



Γεννήθηκε στην Νικομήδεια στα τέλη του 3ου μΧ αιώνα, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα χριστιανή, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Το πρότερό του όνομα ήταν Παντελέων. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον ιερέα Ερμόλαο. Σπούδασε ιατρική, την οποία ασκούσε χωρίς να παίρνει χρήματα, γεγονός στο οποίο ανάγει και η ρήση «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Από τον Θεό είχε το χάρισμα να θεραπεύει με την προσευχή. Στα χρόνια του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Καιρός

Γενικά: Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες  στη Μακεδονία και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θράκη και τα υπόλοιπα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-33, στα δυτικά από 21-33, στα κεντρικά από 20-35, στα νότια από 23-30 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-32 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/7
Γενικά αίθριος, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα ορεινά της Θεσσαλίας, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  



Μελιτζάνα

Δεν νοείται καλοκαιρινή συνταγή, χωρίς την πικράδα της, σε αντίθεση με την όνομά της, που το πρώτο του συνθετικό είναι το μέλι. Solanum Melongena η επίσημη ονομασία της και οι καρποί της σε σχήμα κυλίνδρου, αυγού ή σφαίρας με το χρώμα τους να κυμαίνεται από το λευκό ως το σκούρο μοβ. Η μελιτζάνα ως συστατικό φαίνεται, να χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα, με τον greek mouzaka. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες δεν την γνώριζαν ή δεν την προτιμούσαν, ίσως λόγω της πικράδας της. Είναι ένα ινδικό λαχανικό και μάλλον οι Άραβες είναι αυτοί που την συνέστησαν και στον υπόλοιπο κόσμο, κατά τον 14ο αιώνα, χωρίς όμως να την χρησιμοποιούν σαν φαγητό. Από τον 18ο αιώνα, αναφέρεται και στην μαγειρική. Ίσως καταφέρνοντας να μετριάσουν την πικράδα της, ανακαλύπτοντας νέες ποικιλίες. Όπως στην χώρα μας οι Τσακώνικες, της Ανατολικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του Λεωνιδίου, με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, ανήκει στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από τον Μάρτιο του 1996. Μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο Λεωνίδιο υπάρχει η γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας. Αν βρεθείτε στην περιοχή, εκείνη την εποχή μην την χάσετε. Άλλες ποικιλίες της Σύρου, του Λαγκαδά και τέλος η λευκή της Σαντορίνης. Μεγάλη είναι η θρεπτική της αξία, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ακόμα περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η μελιτζάνα είναι το πιάτο του καλοφαγά, καθώς μπορεί να την γευτεί με πολλούς τρόπους μαγειρεμένη. Τηγανητή, μαγειρευτή ως λαδερό, στον φούρνο, μουσακάς, γεμιστά, παπουτσάκια, ψητή, μελιτζανοσαλάτα, πουρέ, σούπα, τουρσί, μέχρι γλυκό. Ταιριάζει πολύ με ντομάτα, ρίγανη, σκόρδο 

Μελιτζάνες τηγανιτές

Υλικά
3 μελιτζάνες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ γ ζάχαρη, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι.
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν, για 1 ώρα. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι και τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
Στο λάδι που τις τηγανίσατε προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, το σκόρδο και σιγοβράζετε να δέσουν σε σάλτσα. Βάζετε τις μελιτζάνες σε πιατέλα, περιχύνετε με την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό.

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, ½ κούπα ελαιόλαδο, χυμό 1 λεμονιού, ½ κ γ ζάχαρη, αλάτι
Εκτέλεση
Τυλίγετε τις μελιτζάνες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάτε το λάδι και το λεμόνι, με το πιρούνι να βαρύνουν και ν’ αρχίσουν να πήζουν. Βάζετε στο μούλτι τις μελιτζάνες, ρίχνετε το λαδολέμονο, την ζάχαρη και λίγο αλάτι. Χτυπάτε ελαφρά να ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς όμως να λιώσουν τελείως.

Τζένη Καρέζη

Η Ευγενία Καρπούζη όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1936. Η αγάπη της για το θέατρο εκδηλώνεται από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια, όπου συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Το 1951 γίνεται δεκτή στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου θα αποφοιτήσει το 1954, χρονιά που θα χριστεί και πρωταγωνίστρια στα έργα «Ωραία Ελένη» και «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» στο θέατρο Κοτοπούλη.
Την επόμενη χρονιά κάνει και το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο».
Η κινηματογραφική της καριέρα αριθμεί πάνω από 30 ταινίες, με πιο γνωστές: Το 1962 «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», με συμπρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το 1963 «Τα κόκκινα φανάρια» με τον Γιώργο Φούντα, το 1964 «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και «Δεσποινίς Διευθυντής» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το 1966 «Τζένη-Τζένη» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το ΄68 «Ένας ιππότης για την Βασούλα» με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, το ΄70 «Μια γυναίκα στην αντίσταση» με τον Κώστα Καζάκο το ‘71 «Μαντώ Μαυρογένους», με τον Πέτρο Φυσσούν, «Λυσιστράτη» το ’72. Όμως και στο θέατρο είχε κάνει πολλές επιτυχίες, όπως «Η κυρία δεν με μέλλει», «Πάπισσα Ιωάννα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», «Βυσσινόκηπος» και ακόμα «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη»,»Εκκλησιάζουσες», «Κλυταιμνήστρα», «Μήδεια», καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1960 ηγείται δικού της θιάσου και αργότερα με τον Κώστα Καζάκο, είχαν και το δικό τους θέατρο, όπου ανέβασαν «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Εντα Γκάμπλερ», «Εχθρός λαός», με τελευταία αυλαία «Διαμάντια και μπλουζ» το 1990.
Μνημειώδεις παράσταση το καλοκαίρι του ’73, «Το μεγάλο μας τσίρκο», όπου συμμετέχει και ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης. Ακόμα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαρίνα Αυγέρη», το ‘73, «Η μεγάλη περιπέτεια» το ‘76 και «Η μαύρη χρυσαλίδα» το ’90. Έκανε δυο γάμους, το ’62 με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και το ’67 με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο απόκτησε και τον γιο της Κωνσταντίνο. Στις 27 Ιουλίου του 1992, έχασε την ζωή, μόλις στα 56 της χρόνια, μετά την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Στην μνήμη της, λειτουργεί το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» για την φροντίδα και υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

1940: Πρωτοεμφανίζεται ο Μπάγκς Μπάνι

Ο Τζορτζ Γουάσινγκτον Μπάνι όπως είναι το πλήρες όνομά του είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Είναι ο γκρι σκανδαλιάρης λαγός που όπως δηλώνει και το όνομά του τρελούτσικος (Μπαγκς). Συνήθως ανταγωνίζεται τους Έλμερ Φάντ, Ντάφι Ντακ, Γιοσεμάιτ Σαμ κ ά και όταν στο τέλος βγαίνει νικητής τρώγοντας το καρώτο του, λέει την χαρακτηριστική ατάκα: «Eh, what's up, doc?». Γεννήθηκε στις αρχές του 1940 από την πένα των τεσσάρων σχεδιαστών Μπομπ Κλάμπετ, Τσακ Τζόουνς, Φριζ Φρίλενγκ, Ρόμπερτ Μακ Κίμσον και του ηθοποιού Άρθουρ Ντέιβις, που του δάνεισε τη φωνή του. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων «A wild Hare» (Ένας άγριος λαγός) του καρτουνίστα Τεξ Άβερι, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουλίου 1940. 

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

26/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:23
Δύση ηλίου: 19:40
Σελήνη: 30 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

+ Παρασκευής οσιομάρτυρος, Ερμολάου & Ερμοκράτους ιερομ.
Γιορτάζουν: Βίβιαν, Βιβή, Εύη, Εβίτα, Ερμόλαος, Έρση, Παρασκευάς, Παρασκευή

Καιρός

Γενικά: Αρχικά αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στην Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και στα υπόλοιπα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι  βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-33, στα δυτικά από 18-33, στα κεντρικά από 20-35, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα μεμονωμένων βροχών κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες βροχές στα γύρω ορεινά κυρίως στα ανατολικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-33 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 27/7
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες  στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο, τη Θράκη και τα υπόλοιπα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια.

Σπήλαια του Δυρού

Στις 31 Ιουλίου του 1958, γίνεται η ανακοίνωση από σπηλαιολόγους της ανακάλυψης, μεγάλου λιμναίου σπηλαίου στην περιοχή του Δυρού Μάνης.
Θέση και Πρόσβαση
Βρίσκεται στην Μάνη, νοτιότερα της Αρεόπολης και του Κότρωνα, στον Πύργο Δυρού και ενώ κατεβαίνετε παραλιακά, προς την Γλυφάδα ή Βλυχάδα. Μπορείτε να πάτε οδικώς από την κεντρική αρτηρία προς Αρεόπολη και Κότρωνα
Ιστορία
Η περιοχή φαίνεται να κατοικείτο από την νεολιθική κιόλας εποχή. Εικάζεται μάλιστα βάσει των ευρημάτων, σκελετοί ανθρώπινοι και ζώων που όμως δεν ήταν θαμμένοι, ότι έγινε κάποιος σεισμός και με τις κατολισθήσεις, αποκλείστηκε η περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και από χερσαίο το σπήλαιο έγινε θαλάσσιο. Η ύπαρξη του σπηλαίου από τους ντόπιους ήταν γνωστή από το 1900. Το 1949 οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας άρχισαν να εξερευνούν το χερσαίο τμήμα. Στις 31 Ιουλίου του 1958 ανακάλυψαν και το λιμναίο τμήμα. Είχαν εξερευνήσει και χαρτογραφήσει γύρω στα 1600 μέτρα. Το 1979 ανακαλύφθηκαν, εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν νέα τμήματα χερσαία και λιμναία, μήκους περίπου 6500 μέτρων. Μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι εξερευνήσεις του σπηλαίου, που όπως εικάζεται ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα.
Αξιοθέατα
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λιμναία σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στον κόσμο. Η ομορφιά που αναδεικνύεται από τα σπλάχνα της μανιάτικης γης είναι μοναδική. Οι σχηματισμοί των σταλακτιτών μοιάζουν με κολώνες που ξεφυτρώνουν μέσα από την θάλασσα, καθώς η σπηλιά καταλήγει σε μια λίμνη με βάθος 6 μέτρων.
Λίγο πιο κάτω από το σπήλαιο της Βλυχάδας, βρίσκεται το σπήλαιο της Αλεπότρυπας, όπου υπάρχει το νεολιθικό μουσείο του Δυρού, με πολλά ευρήματα της νεολιθικής εποχής, μαρμάρινα εδώλια και αγγεία, εργαλεία, όστρακα, πέλεκυς κ ά
Παραλίες
Μπροστά ακριβώς από το σπήλαιο της Αλεπότρυπας, απλώνεται η παραλία του Δυρού, πεντακάθαρη, γαλαζοπράσινη και με χονδρά βοτσαλάκια.

1822: Η μάχη στα Δερβενάκια

Ιστορικό στενό μεταξύ Κορίνθου και Άργους, όπου ο Κολοκοτρώνης κατάστρεψε ολοσχερώς σχεδόν την δύναμη του Δράμαλη. Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει την καταστροφή των σιτηρών στην αργολική πεδιάδα και ο Δράμαλης δυσκολευόταν να βρει τροφή για τα στρατεύματά του που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο. Σκέφτηκε τότε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, θέλοντας όμως να εξαπατήσει τους Έλληνες για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, διέδωσε πως θα πάει προς την Τρίπολη. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί πίστεψαν και μόνο ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε την πονηριά του και έπεισε και τους άλλους πως θα πέρναγε από τα Δερβενάκια. Έτσι αυτός κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων και οι υπόλοιποι το ύψωμα του Άγιου Σώστη. Στις 26 Ιουλίου του 1822 φάνηκαν οι εμπροσθοφυλακές του Δράμαλη. Μόλις οι Τούρκοι μπήκαν στα στενά, οι Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ανυποψίαστοι οι Τούρκοι αποδεκατίστηκαν και έντρομοι έφυγαν προς τον Άγιο Σώστη που τους περίμεναν ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο Υψηλάντης, που τους χτύπησαν  αλύπητα. Χιλιάδες οι νεκροί και άπειρα τα λάφυρα. Ο Δράμαλης με τα λείψανα του στρατού του, μόλις κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει στην Κόρινθο, όπου πέθανε από τις ταλαιπωρίες και την λύπη του.

Σαν Σήμερα

Μετά την έξωσή του από τον θρόνο το 1862, έφυγε από την Ελλάδα, στην αρχή για το Μόναχο και μετά για την Βαμβέργη, όπου πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1867. Τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του με την ελληνική φουστανέλα στο Μόναχο.

1946: Γεννήθηκε ο Μικ Τζάγγερ, Άγγλος μουσικοσυνθέτης και μέλος του συγκροτήματος Rolling Stones

1952: Πέθανε η Εύα Περόν, πρώτη κυρία της Αργεντινής
Η Εύα ή Εβίτα Ντουέρτε ντε Περόν, ήταν η δεύτερη σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν και πρώτη κυρία της Αργεντινής από το 1946-1952

1953: Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός
Υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1945 και από το 1950 έως το 1952


Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

25/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:22
Δύση ηλίου: 19:41
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

+ Κοίμηση Αγ. Άννης, Ολυμπιάδος διακον.
Γιορτάζουν: Άννα, Ευπραξία, Ολυμπιάς

Αγία Άννα

Είναι η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Καταγόταν από την φυλή του Λευί και γονείς της ήταν ο ιερέας Ματθάν και η μητέρα της η Μαρία. Παντρεύτηκε τον Ιωακείμ και  απέκτησε σε μεγάλη ηλικία την Παρθένο Μαρία. Όταν την απογαλάκτισε και την αφιέρωσε στον Θεό, η Άννα  έζησε την υπόλοιπη ζωή της μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, με νηστεία, προσευχή και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.   

Καιρός

Γενικά: Aίθριος, με τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-30, στα δυτικά από 18-32, στα κεντρικά από 20-33, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια.. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-30 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 26/7
Αρχικά αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στην Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και στα υπόλοιπα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι  βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Κουνούπια Οδηγίες προφύλαξης και προληπτικά μέτρα

Στα μέτρα περιορισμού των εστιών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Διατηρείτε όλα τα δοχεία νερού ή και άλλων υγρών που δεν χρησιμοποιούνται, ανάποδα ή καλύψτε τα ώστε να μη γεμίζουν με νερό (βρόχινο, πότισμα κ ά).
- Απομακρύνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες.
- Ανανεώνετε και καθαρίζετε τις ποτίστρες των ζώων.
- Καθαρίστε τα λούκια από φύλλα κλπ και διατηρήστε τα καθαρά για να μην λιμνάζει το νερό.
- Επισκευάστε τυχόν βρύσες στην αυλή που στάζουν και αντικαταστήστε λάστιχα και σωλήνες που έχουν διαρροή.
- Ποτίζετε τον κήπο ή τις γλάστρες τις πρωινές ώρες και όχι τις απογευματινές ή τις βραδινές, που είναι οι ώρες που συνήθως βγαίνουν τα κουνούπια.
- Κόβετε το γρασίδι, τα αγριόχορτα, τους θάμνους ή και τις φυλλωσιές των δένδρων, όπου συνήθως διαβιούν τα κουνούπια
- Καλύψτε με κατάλληλη σίτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
- Τοποθετείστε και διατηρείστε σε λειτουργία τα ειδικά φίλτρα σε υδάτινες κατασκευές (σιντριβάνια, λιμνούλες) και σε πισίνες.
- Τοποθετείστε κατάλληλη σίτα σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών για να μην μπαίνουν κουνούπια και έντομα στο σπίτι.
- Κατά την διάρκεια του ύπνου η χρήση της κουνουπιέρας, ιδίως σε μικρά παιδιά και σε περιοχές που ενδημούν κουνούπια, είναι απαραίτητη.
- Βάλτε λάμπες κίτρινου χρώματος σε εξωτερικούς χώρους και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε εσωτερικούς χώρους. Απωθούν και τα δυο τα κουνούπια.
- Βάλτε γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο, λεβάντα. Αλλά και τα αιθέρια έλαια των φυτών αυτών ή το κάψιμό τους τα απωθούν. Ακόμα καθαρίστε 2-3 σκόρδα και αφήστε τα σε κάποια σημεία, επίσης δεν τους αρέσει η μυρωδιά και έτσι δεν θα πλησιάσουν.
- Άλλο φυσικό εντομοαπωθητικό είναι το λεμόνι, αν μάλιστα του καρφώσετε και 2-3 γαρυφαλάκια θα έχετε και φυσικό αρωματικό και εντομοαπωθητικό. Επίσης η μυρωδιά του ξυδιού τα απωθεί.
- Φορέστε ρούχα ελαφρά που καλύπτουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος.
- Κάνετε συχνά ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας, καθώς για τα κουνούπια αποτελεί πρόκληση.
- Χρησιμοποιείστε κατάλληλα εντομοαπωθητικά (συσκευές, σπρέϊ, φιδάκια, αυτοκόλλητα) και ειδικές εντομοαπωθητικές λοσιόν για επάλειψη του δέρματος.

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Ο επτανήσιος επικός ποιητής πέθανε στις 24 Ιουλίου 1879
Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1824 και μεγάλωσε τον καιρό που βροντούσαν ακόμα τα κανόνια της επανάστασης του’21. Περνώντας από την Λευκάδα στην Κέρκυρα κι από κει ταξίδευσε στην Γενεύη, στο Παρίσι  και τελικά στην Πίζα όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές του παίρνοντας  το πτυχίο της Νομικής. Η ποίηση όμως τον τραβούσε περισσότερο από τα νομικά. Έγραψε επικά και λυρικά ποιήματα, που διαπνέονται από πατριδολατρία και λεβεντιά και γι αυτό χαρακτηριστικά τον ονομάζουν ποιητή του αρματολισμού. Έργα του: «Η κυρά Φροσύνη», «Θανάσης Βάγιας», «Αθανάσιος Διάκος», «Ο Δήμος και το καριοφίλι του», «Αστραπόγιαννος» «Φωτεινός», «Σαμουήλ», «Αγράμπελη», «Ο βράχος και το κύμα», «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄»,  «Μνημόσυνα», «Η φυγή» κ.ά. Παράλληλα με την ποίηση επιδόθηκε και στην πολιτική. Υπήρξε βουλευτής της Ιονίου Πολιτείας, για επτά ολόκληρα χρόνια, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των Ιόνιων Νησιών. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, οι συμπατριώτες του τον ψήφιζαν συνέχεια βουλευτή, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι αγορεύσεις του είχαν μείνει αξέχαστες, λόγω της ρητορικής του δεινότητας, αλλά και της ποιητικής χροιάς που τους έδινε. Το 1868 παραιτήθηκε και αποτραβήχτηκε από την ενεργό πολιτική. Μέχρι όμως το τέλος της ζωής του, αφοσιώθηκε στην υπόθεση της απελευθέρωση της Ηπείρου Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Ιουλίου 1879, στο νησάκι Μαδουρή, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το Ξεριζωμένο Δέντρο (Απόσπασμα)
«Δέντρο πως κείτεσαι νεκρό στην άμμο του γιαλού μου; 
Ποιο χέρι σε ξερίζωσε, ποια δύναμη σ’ επήρε;
Από τη ράχη του βουνού και σ’ έριξε στο κύμα;
εσένα τα γεράματα δεν σ’ είχαν σαρακώσει
Στα ατάραχα κλωνάρια σου εκατοντάδες χρόνοι
χωρίς να τα λυγίσουνε, εστέκαν σωριασμένοι,
στη σιδερένια φλούδα σου χωρίς να την εγδάρη,
του λόγγου τ’αγριοδάμαλο τα κέρατα ετροχούσε.
Πες μου πώς κοίτεσαι νεκρό, ρουπάκι, στο γιαλό μου;»


1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου

Κατά την αρχαιότητα για να αποφύγουν τον περίπλου της Πελοποννήσου, χρησιμοποιούσαν τον Δίολκο. Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τομής για την δημιουργία της διώρυγας ήταν ο Περίανδρος το 602 π Χ. Οι πρώτες δε προσπάθειες γίνονται επί των ρωμαίων αυτοκρατόρων πρώτα του Καλλιγούλα και αργότερα του Νέρωνα. Αλλά και οι Βενετοί προσπάθησαν το 1687 χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στα νεότερα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια διάνοιξης το 1882, σε μελέτη του Ούγγρο αρχιμηχανικού Β. Gerfer. Ύστερα όμως από 8 χρόνια, το 1890, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της – εξαιτίας της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της – και τελικά διαλύθηκε. Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε η Ελληνική εταιρεία με την επωνυμία « Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Α. Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο, μετά από 11 χρόνια, 2500 χιλιάδες εργάτες και τα τελειότερα μηχανήματα  της εποχής. Έτσι στις 25 Ιουλίου του 1893 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάζει με μεγάλη επισημότητα την Διώρυγα της Κορίνθου, που έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα

Σαν Σήμερα

325: Τελείωσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια της Βιθυνίας,
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και πήραν μέρος σ’ αυτή 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην σύνοδο καταδικάστηκε η διδασκαλεία του Αρείου, ενώ συνέταξε τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, («Πιστεύω») και κανόνισε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή ύστερα από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η Μαργκαρίτα Γκιρτουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι

1967: Πέθανε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

1978: Γεννήθηκε  το πρώτο παιδί του σωλήνα
Στο νοσοκομείο Όλντχάϊμ της Αγγλίας, η Λέσλι Μπράουν με την βοήθεια του δρ Πάτρικ Στέπτοου, γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει 2 κιλά και 600 γραμμάρια. Είναι η  Λουϊζα Μπράουν το πρώτο παιδί του σωλήνα στον κόσμο.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στο διάστημα.

2011: Πέθανε η Αγγλίδα τραγουδίστρια Έϊμι Γουαινχάουζ
"Back To Black","Rehab", "Love Is A Losing Game".

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

24/7/2014

Ανατολή ηλίου: 05:21
Δύση ηλίου: 19:41
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

+ Χριστίνης μεγαλομ., Αθηναγόρα μάρτ.

Γιορτάζουν: Αθηναγόρας, Χριστίνα, Χριστιάνα

Αγία Χριστίνα

Γεννήθηκε στην Τύρο της Συρίας και πατέρας της ήταν ο επιφανής ειδωλολάτρης στρατηγός Ουρβανός. Γνώρισε τον χριστιανισμό από μια πιστή γυναίκα και όταν το έμαθε ο πατέρας της, προσπάθησε να την μεταπείσει φυλακίζοντας την, αλλά και υποβάλλοντας την σε βασανιστήρια. Εκείνη απτόητη έμεινε σταθερή στην πίστη της βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο δια λόγχης, από τους έπαρχους Δίωνα και Ιουλιανό


Καιρός

Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-30, στα δυτικά από 18-31, στα κεντρικά από 17-32, στα νότια από 21-30 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/7
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Με οδηγό την οργάνωση και την ασφάλεια

Για να ταξιδέψουμε και να περάσουμε ωραία, οφείλουμε να τηρούμε τους κάτωθι κανόνες:
- Πριν ταξιδέψουμε αναγκαίος είναι ο μηχανολογικός έλεγχος του αυτοκινήτου (λάδια, ελαστικά, λειτουργία φώτων, υαλοκαθαριστήρες) και εξυπακούεται ότι βάζουμε βενζίνη
- Ελέγχουμε εάν υπάρχει στο αυτοκίνητο ο αναγκαίος εξοπλισμός (πυροσβεστήρας, τρίγωνο, πρώτες βοήθειες) και κατά περίπτωση αντιολισθητικές αλυσίδες
- Ενημερωνόμαστε  για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκεια του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.
-  Εάν το ταξίδι είναι μακρινό καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος οδηγός, που θα τον αντικαθιστά σε περίπτωση κούρασης
 - Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα κατά την οδήγηση. Αν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης και στις σχετικές οδηγίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραβούμε.
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ πριν και κατά την οδήγηση. Εάν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε οδηγό που ΔΕΝ πίνει για να οδηγήσει.
- Εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, χρησιμοποιούμε ταξί ή τα ΜMM
- Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το όχημα και για μεγάλη κατανάλωση καυσίμου αλλά και για λειτουργικούς λόγους.