Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

30/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:06
Δύση ηλίου: 19:52
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

+ Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, Μιχαήλ νεομ.
Γιορτάζουν: Απόστολος, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Μελίτων, Μελίτωνας

Σύναξη των 12 Αποστόλων

Απόστολοι ονομάστηκαν οι μαθητές που επέλεξε ο Κύριος για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Οι Απόστολοι ήταν 12: Ο Πέτρος (Σίμωνας), ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Θαδδαίος, ο Ματθαίος, ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ),  ο Φίλιππος, ο Ιάκωβος ο Αλφαίου, ο Σίμωνας ο Ζηλωτής και ο Ματθίας που εκλέχτηκε στην θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Στις 30 Ιουνίου η εκκλησία γιορτάζει την Σύναξη τους.


Ενημέρωση

- Λήγει η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ (15:00), εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΕ.
- Μπαράζ κινητοποιήσεων έως 9/7 εξήγγειλλε η ΑΔΕΔΥ. Συλλαλητήριο στις 15:00 έξω από το υπ. Οικονομικών
- Από 1/7 μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Έως την Δευτέρα 14/7 η παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Εκδηλώσεις
- «Καλοκαιρινό φεγγάρι και γιασεμί στην Αθήνα» Σύμπραξη της Φιλαρμονικής & της Χορωδίας του Δ. Αθηναίων τις αξέχαστες μελωδίες των Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Γούναρη, Αττίκ, Σπάρτακου, Σογιούλ, Μουζάκη και άλλων συνθετών, την Δευτέρα 30/6 στις 21:00 στο θέατρο Κολωνού.  Είσοδος ελεύθερη. 
- Η θεατρική παράσταση «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» των Α. Σακελάριου-Χ. Γιαννακόπουλου,  από την θεατρική ομάδα Επί Σκηνής στο Αθλητικό Κέντρο Ψυχικού (Ξάνθου & Μπουμπουλίνας) στις 30/6 & 1/7 ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη.


Καιρός

Γενικά: Αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι τοπικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-33, στα δυτικά από 17-34, στα κεντρικά από 16-34, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 21-32 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Αρχικά αίθριος και από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 1/7
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2012: «Έφυγε» ο Θύμιος Καρακατσάνης, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

 Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Κουν, όπου και εργάστηκε ως βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια, ενώ εργάστηκε και στο ελεύθερο θέατρο ως  ηθοποιός και σκηνοθέτης. Θεωρείται ο τελευταίος αριστοφανικός ηθοποιός. Θεατρικές παραστάσεις: «Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ», «Πλούτος», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Ταρτούφος» κ ά με τελευταία εμφάνιση «Θάνατος του εμποράκου» το 2010. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Γυναικοκρατία», «Χαρτορίχτρα», «Καραβάν σαράϊ», «Οι νταντάδες» κ ά. Στην τηλεόραση εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του το 2011  στο «Αλ τσαντίρι νιούζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατο. 

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ-Κονγκ


Χονγκ-Κονγκ στα κινεζικά σημαίνει «Λιμάνι των αρωμάτων». Βρίσκεται στις ΝΑ ακτές της Κίνας και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την χερσόνησο Καουλούν και από μέρος της ηπειρωτικής Κίνας. Η έκτασή του είναι 1013 τετρ χιλιόμετρα και πρωτεύουσά του η Βικτωρία (σημερινό Χονγκ Κονγκ), που είναι κτισμένη στο νησί.  Στην αρχή ήταν ένας άσημος συνοικισμός από ψαροκαλύβες και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου, λόγω της τεράστιας στρατηγικής του θέσης. Αποτελεί κόμβο ναυτικών συγκοινωνιών της Άπω Ανατολής με μεγάλη ναυτική κίνηση και θεωρείται ένα από τα πρώτα λιμάνια του κόσμου. Η ζωή του λιμανιού είναι πολυθόρυβη, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Περιήλθε στα χέρια των Άγγλων με την συνθήκη του Ναγκίν, το 1842. Στις 30 Ιουνίου του 1997 η Κίνα ανέκτησε και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.



1936: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’ και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που  αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι  ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες.  Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους  Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα» Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.



Σαν Σήμερα

1905: Δημοσιεύεται η πρώτη εργασία του Αϊνστάϊν
Μετά την συμπλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Αϊνστάϊν διορίστηκε μέλος επιτροπής σ’ ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Εκεί άρχισε τις έρευνες του για την θεωρία της σχετικότητας. Τα πρώτα πορίσματά του τα δημοσιεύει το 1905 με τον τίτλο «Επί της ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων».

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν
Κυκλοφόρησε από την εταιρεία National Comics στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Action Comics. Θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που σημείωσε, ώστε σύντομα η εταιρεία κυκλοφόρησε και δεύτερο ήρωα τον  Superman.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

29/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:05
Δύση ηλίου: 19:52
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

+ Πέτρου & Παύλου Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα

Ενημέρωση

Αθλητικά
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου  στην Βραζιλία
- 19:00  Ολλανδία - Μεξικό
- 23:00  Ελλάδα – Κόστα Ρίκα
Εκδηλώσεις
- Παράσταση των Μουσικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, με θέμα το ελληνικό και ξένο ροκ  την Κυριακή 29/6 στις 20:30 στην Πλατεία Ηρώων Αμαρουσίου ) έναντι Β. Σοφίας 85) Είσοδος ελεύθερη
- Η θεατρική παράσταση «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» των Α. Σακελάριου-Χ. Γιαννακόπουλου,  από την θεατρική ομάδα Επί Σκηνής στο Αθλητικό Κέντρο Ψυχικού (Ξάνθου & Μπουμπουλίνας) στις 29, 30/6 & 1/7 ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
- «Καλοκαιρινό φεγγάρι και γιασεμί στην Αθήνα» Σύμπραξη της Φιλαρμονικής & της Χορωδίας του Δ. Αθηναίων τις αξέχαστες μελωδίες των Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Γούναρη, Αττίκ, Σπάρτακου, Σογιούλ, Μουζάκη και άλλων συνθετών, την Δευτέρα 30/6 στις 21:00 στο θέατρο Κολωνού.  Είσοδος ελεύθερη.  

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως τα ορεινά, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-32, στα δυτικά από 19-34, στα κεντρικά από 19-33, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις παροδικά νωρίς το πρωί και τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/6
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι τοπικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και βόρεια κυρίως.



Απόστολος Πέτρος, ο κορυφαίος από τους 12 αποστόλους

Ονομαζόταν Σίμων, καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν γιος του Ιωνά και ήταν ψαράς. Εγκατέλειψε το σπίτι του και την οικογένεια του και ακολούθησε πρόθυμα τον Ιησού, που τον μετονόμασε  σε Πέτρο, για την στέρεη σαν πέτρα πίστη του. Παρότι ήταν πιστός και αφοσιωμένος στον Ιησού, απόδειξη ότι τα έβαλε με τους Ρωμαίους στρατιώτες, κόβοντας το αυτί ενός, όταν πήγαν να τον συλλάβουν, αργότερα θα φοβηθεί και θα τον απαρνηθεί 3 φορές, όταν τον ρωτούν αν είναι μαθητής του «πριν αλέκτωρ λαλήσει». Νιώθοντας το σφάλμα του χύνει δάκρυα πικρά Πρώτος αυτός μετά την Ανάσταση του Χριστού, την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνει το πρώτο κήρυγμα και γίνεται ιδρυτής της χριστιανικής Εκκλησίας. Για την στερέωση μάλιστα του χριστιανισμού έγραψε 2 Καθολικές Επιστολές. Έκανε περιοδείες στην Μ. Ασία στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και στην Ρώμη. Εκεί τότε ήταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων και στους διωγμούς που εξαπολύει εναντίον των χριστιανών ο Πέτρος συλλαμβάνεται με τον Παύλο και αφού βασανίζονται βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Κατά την παράδοση σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου.

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών

Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) στην Ρώμη
Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες. Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις». Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου. Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε 4 περιοδείες.
Πρώτη περιοδεία: Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.
Δεύτερη περιοδεία: Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.
Τρίτη περιοδεία: Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.                                                                         
Τέταρτη περιοδεία: Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη. 

Είναι βλίτο…

Το χορταρικό του καλοκαιριού

Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που απαριθμεί πάνω από 50 είδη. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια. Έχει χαρακτηριστική χορτώδη, γήϊνη, δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε και C και ιχνοστοιχεία, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμα ασβέστιο που όμως δεν είναι εύκολα απορροφήσιμο, λόγω του οξαλικού οξέως που επίσης περιέχει. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο. Αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε τα βλίτα καθώς τα νιτρικά άλατα. του μετατρέπονται σε νιτρώδη, που είναι επιβλαβή.

Βλίτα και κολοκυθάκια βραστά

Η χαρακτηριστικότερη σαλάτα του καλοκαιριού, που ταιριάζει πολύ με ψάρι και θαλασσινά, αλλά συνοδεύει ωραία και ένα πιάτο με κρέας.
Υλικά
1 κιλό βλίτα, 2-3 κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα βλίτα από τα χονδρά κοτσάνια, τα κίτρινα φύλλα και τα πλένετε καλά. Κόβετε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και τα πλένετε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάλτε νερό και αλάτι κι όταν κοχλάσει προσθέτετε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα. Βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε πιατέλα. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τα βάζετε γύρω-γύρω στα βλίτα. Αλατίζετε και πασπαλίζετε με το σκόρδο. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό λεμονιού και περιχύνετε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια


1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Συνεργάστηκε  με τους θιάσους της Κοτοπούλη, της Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Έπαιξε ως πρωταγωνιστής σε αρχαίες τραγωδίες, σε έργα του Σαίξπηρ και σε πολλά αντιπροσωπευτικά έργα της εποχής μας, σημειώνοντας θριαμβευτικές επιτυχίες: «Οιδίπους Τύραννος», (1919), «Κουρέας της Σεβίλλης» (1927), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (1937), «Βασιλιάς Λήρ (1938) κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών». Διετέλεσε καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων.

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου  το 1809, με καταγωγή από αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην Οδησσό και ύστερα στην στρατιωτική σχολή του Μονάχου. Γυρνώντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού και μετά την παραίτησή του, αναγορεύτηκε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, εργαζόμενος για την οργάνωση της αρχαιολογίας. Όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1856, με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ζάππειο, το βρεφοκομείο της Αθήνας, το αστεροσκοπείο και η Ακαδημία Αθηνών. Υπηρέτησε ακόμα ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη και το 1878 μαζί με τον Θ. Δεληγιάννη και τον Άγγ. Βλάχο αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο συνέδριο του Βερολίνου. Υπήρξε όμως και λόγιος, αναγνωρίστηκε μάλιστα και ως πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

28/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:05
Δύση ηλίου: 19:52
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

+ Ανακομιδή λειψάνων Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων
Γιορτάζουν: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Γερμανός

Όσιοι Κύρος & Ιωάννης

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα. Ήταν γιατροί και ασκούσαν το επάγγελμά τους αφιλοκερδώς, εξ ου και η ονομασία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού στα χρόνια του Διοκλητιανού και η ανακομιδή των λειψάνων τους έγινε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος.


Εκδηλώσεις

- Κρητικό γλέντι για την γιορτή του Κλήδονα από την Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζευς» με την υποστήριξη του Δ. Αμαρουσίου το Σάββατο 28/6 στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του 5ου Λυκείου Αμαρουσίου (Ολυμπίας 40, Μαρούσι - πλησίον σταθμού προαστιακού Νερατζιώτισσας). Είσοδος ελεύθερη
- Ετήσια εκδήλωση του Ποντιακού Συλλόγου Αμαρουσίου "Πόντος - 3.000 χρόνια ιστορίας" το Σάββατο 28/6 στις 20.00 στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών Αμαρουσίου. Είσοδος ελεύθερη
- Παράσταση των Μουσικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, με θέμα το ελληνικό και ξένο ροκ  την Κυριακή 29/6 στις 20:30 στην Πλατεία Ηρώων Αμαρουσίου ) έναντι Β. Σοφίας 85) Είσοδος ελεύθερη
- Η θεατρική παράσταση «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» των Α. Σακελάριου-Χ. Γιαννακόπουλου,  από την θεατρική ομάδα Επί Σκηνής στο Αθλητικό Κέντρο Ψυχικού (Ξάνθου & Μπουμπουλίνας) στις 28,29, 30/6 & 1/7 ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη. 

Καιρός

Γενικά: Στη κεντρική-ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-30, στα δυτικά από 17-32, στα κεντρικά από 18-34, στα νότια από 22-32 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 29/6
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 



Κύμη, το μπαλκόνι του Αιγαίου

Παλαιότερα ονομαζόταν και Κούμη. Κάποιοι φιλόλογοι υποστηρίζουν ότι είναι παραφθορά του αρχαίου «Κώμη», άλλοι το συνδέουν με το όνομα μιας αμαζόνας και άλλοι, ότι η ρίζα της λέξης ανάγεται στο ουσιαστικό «κύμα». Δεδομένη θεωρείται από τους επιστήμονες Έλληνες και ξένους, η ιστορική σχέση μεταξύ Ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία, της πρώτης δηλαδή ελληνικής αποικίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφθασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφάβητου, βάσει του οποίου οι ντόπιοι δημιούργησαν μετέπειτα το λατινικό αλφάβητο.
Ιστορία
Οι μέχρι στιγμής ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια λείψανα υστεροελληνικού και γεωμετρικού οικισμού, δηλαδή της εποχής των αποικισμών. Την περίοδο της δυτικής κυριαρχίας στην Εύβοια (1204-1470) η Κύμη είναι γνωστή ως λιμάνι (porto Ckimi). Την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, αναπτύσσεται οικονομικά, χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο του κρασιού. Κατά την επανάσταση του 1821, στην οποία παίρνει μέρος, υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Από την δεκαετία του 1830 μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, η Κύμη γνωρίζει μια περίοδο οικονομικής ακμής, λόγω του εμπορίου των τοπικά παραγομένων γεωργικών προϊόντων (κρασί, λάδι, μετάξι) αλλά και κάρβουνου. Ειδικά οι εξαγωγές κρασιού, κυρίως προς την Γαλλία, ευνοούν την συσσώρευση πλούτου στην Κύμη, πλούτου που κατά ένα μεγάλο μέρος διατίθεται στην κατασκευή πολυτελών σπιτιών. Την περίοδο αυτή δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης ένα στυλ αρχιτεκτονικής με τοπικά χαρακτηριστικά. Κατά τον 20ο αιώνα, μοιραία, ο τοπικός χαρακτήρας της οικονομίας και του πολιτισμού της υποχωρεί για να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη ενότητα με εθνικά χαρακτηριστικά.
Αξιοθέατα
Μέσα στην Κύμη τα αξιοθέατα είναι πολλά. Πρώτα-πρώτα μια απλή περιδιάβαση «έτσι χωρίς πρόγραμμα» αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα σημαντικό επαρχιακό κέντρο με το δικό του ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ που κρατάει σε πείσμα των καιρών, αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του. Δεν είναι λίγα τα παλιά σπίτια, κάποια από αυτά προσεκτικά αναπαλαιωμένα, που εντυπωσιάζουν. Λεπτομέρειες όπως οι σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια, οι κτητορικές επιγραφές κ ά τονίζουν αυτήν την πολύτιμη ιστορική-αισθητική διάσταση.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα κτήρια το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του πανελλαδικά. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντητά από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης, τον 19ο αιώνα. Ακόμα μια πλήρη ενδυματολογική σειρά από τοπικές φορεσιές, καθώς και διάφορα παραδοσιακά σκεύη. Ο Ναός της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας, στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργο του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο, Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά.
Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα. Πολύ κοντά στην Κύμη, βρίσκεται και η ιαματική πηγή του Χωνευτικού, της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις περιπτώσεις νεφροπαθειών. Ο ιδιόμορφος δρόμος Παραλίας –Κύμης (μήκους 4 χλμ), χαραγμένος πριν ενάμισι περίπου αιώνα, με τις συνολικά 52 στροφές του. Στο τεχνητό λιμάνι της Παραλίας, από τα μεγαλύτερα της χώρας, γίνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και εξυπηρετείται η γραμμή Κύμη-Σκύρος. Τέλος στην Κύμη υπάρχει το πατρικό σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο διάσημος γιατρός-ερευνητής, που επινόησε το PAP-TEST σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.
Προϊόντα με τοπικό χρώμα
Τα «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλια, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν παραδοσιακής τέχνης της περιοχής, Ήδη ο συνεταιρισμός γυναικών που ασχολούνται με αυτή την μορφή δημιουργίας επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στους τομείς παραγωγής και εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Από τα αγροτικά προϊόντα της Κύμης, τα σύκα είναι φημισμένα παντού. Θα τα βρείτε εύκολα συσκευασμένα και χύμα. Εξίσου φημισμένα είναι και τα τοπικά γλυκά: ο μπακλαβάς, τα αμυγδαλωτά, αλλά και τα γλυκά από μούστο, σουτζούκια, χαϊμαλιά και παστοκύδωνο.
Γύρω περιοχή
Ο Οξύλιθος, με χαρακτηριστικό τους τρεις μικρούς βυζαντινούς ναούς, το Βίταλο που υπάρχει το μουσείο λιγνίτη, οι Καλημεριάνοι, με το παραδοσιακό πανηγύρι τους τον Δεκαπενταύγουστο, όπου προσφέρεται στους επισκέπτες στιφάδο, η Πλατάνα με την γραφική παραλία και το ιστορικό «Μουράγιο», η Ενορία, το χωριό των ναυτικών, οι Ταξιάρχες, όπου έχει αναπτυχθεί η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής, το Στόμιο, με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό οικισμό και τέλος το Σουτσίνι, η Μουρτερή, ο Τσίλαρος, με τις καθαρές αμμουδιές τους και τα διαυγή νερά τους.


1985: Πέθανε ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, κοντά στον μεγάλο θεατράνθρωπο Λουϊ Ζουβέ και από εκεί  ξεκίνησε το 1937 την καριέρα του συμμετέχοντας σε οπερέτες και στο θέατρο. Γυρίζοντας στην Αθήνα σχημάτισε δικό του θίασο, όπου συμμετείχαν γνωστές  ηθοποιοί της εποχής , Μάρω Κοντού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80  ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά. «Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ο μπλοφατζής»,  «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος»,  «Ο τρελός τ’ χει τετρακόσια», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ»,  κ ά. Στην τηλεόραση το 1976, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου. 

548: Πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Καταγόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια, ήταν κόρη αρκουδοτρόφου στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Κι η ίδια ήταν χορεύτρια, ήταν όμως πανέξυπνη, πνευματώδης, εξαιρετικά όμορφη, συνετή και θαρραλέα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όταν την γνώρισε γοητεύτηκε από την ομορφιά της, αλλά και από τα μεγάλα πνευματικά της χαρίσματα και αψηφώντας την ταπεινή καταγωγή της την ανέβασε στον θρόνο του Βυζαντίου. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, παράδοξη και επιφανέστερη γυναίκα, που ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο. Βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό και συνετέλεσε στην λαμπρότητα της βασιλείας του. Ίδρυσε φιλανθρωπικά καταστήματα (νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), και έκανε κοινωφελή έργα. Κατά την κρίσιμη «Στάση του Νίκα» η γενναία και αποφασιστική επέμβασή της ενέπνευσε και στήριξε τον Ιουστινιανό, που είχε δειλιάσει, λέγοντάς του το περίφημο: «Καλόν εντάφιον η βασιλεία Αύγουστε» δηλαδή Καλύτερα Αύγουστε να πεθάνεις σαν βασιλιάς παρά σαν φυγάς. Η τόλμη της έδωσε θάρρος σ’ όλους και ο Ιουστινιανός διέταξε το στρατηγό Βελισάριο να επιτεθεί εναντίον των στασιαστών, κατανικώντας τους και στερεώνοντας τον θρόνο του. 

Σαν Σήμερα

1914: Έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου
 Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, όπου πήραν μέρος τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αιτία ήταν ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Την αφορμή έδωσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στην αγορά του  Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την Σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Υπογράφτηκε στο Παρίσι στην αίθουσα Καθρεπτών του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ουσιαστικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανταντ και της Γερμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η μεγάλη χαμένη και  έθεσε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από 26 έθνη και οι τρεις μεγάλοι που διαπραγματεύθηκαν την συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόϋντ Τζόρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

2007: Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα


2012: Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η σεναριογράφος των ρομαντικών κομεντί, Νόρα Έφρον. «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι»ι, «Άγρυπνος στο Σιάτλ», «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

27/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:0
Δύση ηλίου: 19:52
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

Σαμψών του Ξενοδόχου, Ιωάννας και Μαρίας μαρτ., Ανέκτου μαρτ.

Σαμψών του Ξενοδόχου

Γεννήθηκε στην Ρώμη, καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Σπούδασε φιλολογία και ιατρική, με την οποία ασχολήθηκε όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά για να βοηθάει τον κόσμο. Μετά τον θάνατο των δικών του πήγε στην Κων/πόλη, όπου χειροτονήθηκε ιερέας από τον πατριάρχη Μηνά. Με δικά του χρήματα έκτισε νοσοκομείο, όπου έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, φροντίζοντας τους πιστούς.

Καιρός


Γενικά: Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, τις απογευματινές ώρες, βροχές ή καταιγίδες τοπικά ισχυρές, με χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-32, στα δυτικά από 20-34, στα κεντρικά από 20-38, στα νότια από 22-35 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και από το απόγευμα τοπικές βροχές ή καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-30 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/6
Στη κεντρική-ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών  στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.   

2009: Πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου, ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον «Ερωτόκριτο». Παίζοντας ρόλους ενός μεγάλου φάσματος του κλασσικού ρεπερτορίου συνεργάστηκε με τους θιάσους Ροντήρη, Μινωτή, Μυράτ, Σολωμού, Λαμπέτη, Κουν κ ά. Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. Χαρακτηριστική έχει μείνει η ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο, από την ταινία «Λόλα». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Μερικές από τις ταινίες του: « Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν» Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε πάρει τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης». Ήταν παντρεμένος από το 1952 με την ηθοποιό επίσης Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν αποκτήσει ένα γιο.

1951: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτης

 Γεννήθηκε το 1857 στο Καντηκιόϊ της Μικράς Ασίας και ήταν πρωτότοκος γιος του μεγάλου ευεργέτη  Ιωάννη Σισμάνογλου. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή των Παρισίων. Εργάστηκε στις οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλευρό του πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου, τις ανέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο. Ο πατέρας τους Ιωάννης  άφησε τεράστια περιουσία, που τα δυο αδέλφια, αύξησαν περισσότερο, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, με χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι. Συνέχισαν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα τους, με ευεργεσίες και φιλανθρωπίες. Βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την  Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου, στην Αθήνα  ίδρυσαν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντίστοιχο στην Κομοτηνή,  δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, μεγάλη έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, για να διανεμηθεί στους εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

Σαν Σήμερα

1350: Γεννήθηκε ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1678: Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε το 1572 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, λαμβάνοντας μεγάλη μόρφωση. Το διάστημα 1602- 1612 ήταν πατριάρχης Αλεξανδρείας. Διετέλεσε πέντε φορές πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε αγώνες εναντίον των αιρέσεων των καθολικών, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους, ότι ετοίμαζε επανάσταση εναντίον τους. Συνελήφθη από  τους Γενίτσαρους, που τον στραγγάλισαν και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

1880: Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
Σε ηλικία 19 μηνών οι γονείς της ανακαλύπτουν ότι είναι τυφλή και κωφή. Σπούδασε στο ειδικό σχολείο Τυφλών της Βοστώνης. Έγινε γνωστή με τα βιβλία της «Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ», «Η ιστορία της ζωής μας», «Απαισιοδοξία», «Ειρηνικό βραδινό» κ ά   

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

26/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:52
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Δαβίδ οσίου εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισ. Γοτθίας

Όσιος Δαβίδ

Καταγόταν από την Θεσ/νίκη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και έγινε αναχωρητής, ζώντας επί 3 χρόνια σ’ ένα δέντρο. Η αυστηρή άσκηση τελειοποίησε τις αρετές του.


Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα βροχών στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-36, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 21-38, στα νότια από 23-34 και στα ανατολικά από 24-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-34 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/6
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές ώρες με τοπικές  βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.   



Οδοντόβουρτσα και Βούρτσισμα Δοντιών

Με αφορμή το γεγονός ότι, στις 26 Ιουνίου 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα, μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.
Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.
Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.



1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Σήμερα ο ΟΗΕ είναι μια τεράστια οργανωτική μηχανή με συνεχή εξέλιξη και οργάνωση. Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στο Μανχάταν της  Νέας Υόρκης και τα βασικά όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών και το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο.

Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει  να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε  το 363 όταν     τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

25/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:52
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών του ΟΗΕ

Φεβρωνίας, Ορεντίου & 6 αδελφών, Διονυσίου, Προκοπίου, Μεθοδίου οσ.
Γιορτάζουν: Φεβρωνία, Έρωτας



Αγία Φεβρωνία

Ήταν κοπέλα εκπληκτικής ομορφιάς και περιζήτητη νύφη. Εκείνη όμως επέλεξε από νεαρή ηλικία να γίνει καλόγρια σε μοναστήρι της Μεσοποταμίας, ηγουμένη στο οποίο ήταν η θεία της Βρυέννα. Στους διωγμούς κατά των χριστιανών συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια ξίφους.    

Ενημέρωση

- Σε στάση εργασίας από 11:30 και έως την λήξη της βάρδιας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Μουσική
- Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτικών του ΟΗΕ η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΣΠΕΝ) σε συνεργασία με τον ΟΛΠ Α.Ε., διοργανώνουν μουσική συναυλία με τραγούδια της θάλασσας  με τον Πασχάλη Τόνιο, την Αναστασία Μουτσάτσου και πενταμελή ορχήστρα καλλιτεχνών, στην Πέτρινη Αποθήκη (Πύλη Ε2) του ΟΛΠ στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη.  
- Μουσική παράσταση με τίτλο «Τα άκαυτα τραγούδια της Σμύρνης», στο Θέατρο Κολωνού, (Ιωαννίνων & Καπανέως, Λόφος Κολωνού) Ώρα έναρξης 21:00 Είσοδος ελεύθερη

Καιρός


Γενικά: Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-34, στα δυτικά από 18-34, στα κεντρικά από 18-36, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 και στο Σαρωνικό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι νότιοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-35 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/6
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα βροχών στα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα  και τοπικά θα φτάσει τους 39 βαθμούς.

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης


- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλό είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκιάστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό. Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Μαϊκλ Τζάκσον

Στις 25 Ιουνίου 2009 «έφυγε» ο βασιλιάς της ποπ
Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού. Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντας του 13 φορές βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”.

1997: Πέθανε ο Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής Ζακ Ιβ Κουστώ

Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Από μικρή ηλικία ταξίδευε ακολουθώντας τον πατέρα του. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων  Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική  ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών.
Πέτυχε με την ομάδα του με ειδικές υποβρύχιες στολές κι εγκαταστάσεις να παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την θάλασσα, όπου τράβηξε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Ο κόσμος του βυθού», «Ναυάγια», «Σιωπηλά». Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Το ωκεανογραφικό όμως σκάφος «Καλυψώ» χάθηκε άδοξα καθώς προσάραξε σ’ ένα ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και βυθίστηκε. Ένα χρόνο αργότερα ο Ζακ Υβ Κουστώ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι.    


Σαν Σήμερα

1822: Πέθανε ο Έρνεστ Τιοντόρ Αμαντέους Χόφμαν, Γερμανός παραμυθάς
Γεννήθηκε στις 24 Ιανουάριου 1875. Το σημαντικότερο έργο του, που έγραψε το 1816, το παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών». 

1984: Πέθανε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1926, στο Πουατιέ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία και διετέλεσε καθηγητής ψυχολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια. Είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS και πέθανε στο νοσοκομείο De la salpetriere στο Παρίσι  Έργα του: «Ψυχική ασθένεια και ψυχολογία»,  «Ο στοχασμός του έξω», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Η ιστορία του λόγου» κ ά.

2009: Πέθανε η Φάρα Φόσετ Αμερικανίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε το 1947 στο Τέξας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το μόντελινγκ κερδίζοντας μάλιστα και τον τίτλο της Μις Τέξας. Η καριέρα της απογειώθηκε όταν συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Charlie's Angels» (Οι άγγελοι του Τσάρλι). Έζησε μια θυελλώδη σχέση με τον ηθοποιό επίσης Ράϊαν Ο Νήλ. Είχαν αποκτήσει ένα γιο εκτός γάμου. Τα τελευταία χρόνια  πάλεψε με την επάρατο που την νίκησε στις 25 Ιουνίου 2009.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

24/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:51
Σελήνη: 27 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

+ Το Γενέθλιον του Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
Αθανασίου οσίου του Παρίου, Σύναξη Ζαχαρίου & Ελισάβετ 

Ιωάννης ο Πρόδρομος

Γεννήθηκε πριν από τον Χριστό, για αυτό και ονομάστηκε και Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό.  Ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παρθένου Μαρίας. Η Ελισάβετ ήταν μεγάλης ηλικίας και στείρα και όταν παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον Ζαχαρία να του αναγγείλει το ευχάριστο γεγονός, εκείνος προς στιγμήν δυσπιστούσε. Για την δυσπιστία του αυτή τιμωρήθηκε, καθώς το παιδί γεννήθηκε  κωφάλαλο. Αποκαταστάθηκε η ομιλία του όταν ο Ζαχαρίας το βάπτισε Ιωάννη και το αφιέρωσε στην εκκλησία. 

Ενημέρωση

- Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στις 11:00 Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού
Εκδηλώσεις
- Στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Θερινού Κιν/φου θα προβληθεί η ταινία παραγωγής 2008, «Πάρβας, Άγονη Γραμμή» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ρήγα,  στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Ώρα έναρξης 21:00. Είσοδος Ελεύθερη. 
- Παιδική θεατρική παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» του Volker Ludwig από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πορεία στο Θέατρο Κολωνού, (Ιωαννίνων & Καπανέως, Λόφος Κολωνού) Ώρα έναρξης 21:00 Είσοδος ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-32, στα δυτικά από 16-33, στα κεντρικά από 17-34, στα νότια από 19-29 και στα ανατολικά από 20-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-31 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/6
Γενικά αίθριος  με τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Ουφ, ζέστη έσκασα….

Βρισκόμαστε προ των πυλών του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού. Πως τον αντιμετωπίζουμε. 
Η μόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα δροσερό σπίτι και καλό είναι να υπάρχει από την κατασκευή του σπιτιού, εάν όχι προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε ή να την ενισχύσουμε.
Σκιάζουμε λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο το σπίτι μας, κατεβάζοντας τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, τις τέντες, τα στόρια ή τα ρολά και τα ανοίγουμε μετά την δύση του ηλίου και όλο το βράδυ. Τα φυτά και τα δέντρα στα μπαλκόνια και την ταράτσα δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και σκιάζουν ταυτοχρόνως.
Μέσα στο σπίτι ένας υγιεινός τρόπος δροσίσματος, είναι οι ανεμιστήρες και ιδίως οι ανεμιστήρες οροφής, που διαχέουν την δροσιά και τον αέρα σ’ όλο το δωμάτιο. Εάν παρόλα αυτά είστε θιασώτες του κλιματιστικού ας φροντίσετε για κάποιους ιδιαίτερους κανόνες από την αγορά του ακόμα.
Οι ανάγκες της ψυχτικής ισχύος (μετρώνται σε BTU) που απαιτούνται είναι ανάλογες πάντοτε των διαστάσεων του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε. Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής: Διαιρούμε τα τετραγωνικά δια 2 και πολλαπλασιάζουμε με το 1000. πχ για ένα χώρο 30 τμ θέλουμε 30:2=15 15Χ1000=15000 Άρα το κλιματιστικό πρέπει να είναι 10000-15000 BTU
Το μεγαλύτερης ισχύος, θα μας παγώνει υπερβολικά και το μικρότερης θα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος, χωρίς να μπορεί να ψύξει σωστά τον χώρο.
Επίσης βάζουμε το κλιματιστικό σε μια μέτρια θερμοκρασία 20-22 βαθμούς και όχι σε πολύ χαμηλές γιατί θα καταναλώνει ρεύμα. Αγοράζουμε κλιματιστικό κάποιας επώνυμης μάρκας και αφού μελετήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως: την ασφάλειά του, την εγγύηση που παρέχεται, το φίλτρο που χρησιμοποιεί (προτιμήστε με βιολογικό φίλτρο), αλλά ακόμα και την εμφάνισή του (εάν ταιριάζει με την αισθητική του χώρου μας) και τέλος την τιμή του ως παράμετρο και ως συνάρτηση όλων των ανωτέρω.
Οι μετακινήσεις μας εκτός σπιτιού, κατά τις ζεστές μέρες είναι προτιμότερο να γίνονται πρωινές ή απογευματινές ώρες και είναι φρόνιμο να αποφεύγονται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητες, σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Τα ρούχα μας πρέπει να είναι λεπτά, βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα και ανοιχτόχρωμα. Χρησιμοποιούμε κατά την έξοδό μας καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και ομπρέλα ιδίως για τα μικρά παιδιά, ενώ χρειάζεται πάντα να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.
Κάνουμε πολλά δροσιστικά μπάνια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ελαφρά γεύματα χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα με έμφαση στο ψάρι, στα λαχανικά και στα φρούτα της εποχής, όπως και στην πρόσληψη πολλών δροσερών υγρών και ιδιαιτέρως νερού ή χυμού.


1798: Πέθανε ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, Ρήγας Φεραίος

Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι’ αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό. Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο». O Ρήγας Φεραίος μαζί με άλλους 8 συνεργάτες του, όταν πηγαίνει στην Τεργέστη, συλλαμβάνεται, οδηγείται στην φυλακή και από κει στον θάνατο.  

Σαν Σήμερα

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Η μάχη στην πόλη της Λομβαρδίας, Σολφερίνο, διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα  τον Ερυθρό Σταυρό.
 
1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος, πολιτικός και  πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του. Διετέλεσε  και πρωθυπουργός.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

23/6/2014

Ανατολή ηλίου: 05:03
Δύση ηλίου: 19:51
Σελήνη: 26 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες
26η Εβδομάδα

Ολυμπιακή Ημέρα

Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητρίου & Αθανασίου μαρτ.
Γιορτάζει: Αριστοκλής

Αγία Αγριππίνα

Από νεαρή ηλικία αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της, υπηρέτησε την εκκλησία με ζήλο και σθένος, καταφέρνοντας να φέρει στην χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες.
Συνελήφθη, υπέστη μαρτύρια και παρέδωσε την ψυχή της το 262.


Αριστοκλής πρεσβ., Δημήτριος διάκ., Αθανάσιος αναγν.

Και οι τρεις κατάγονταν από την Κύπρο. Στους διωγμούς των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Διοκλητιανού, συμπαραστεκόμενοι στους άλλους χριστιανούς, συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Ενημέρωση

Κινηματογράφος
- «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ» Αμερικάνικη κωμωδία σε σκηνοθεσία Σ. Κράμερ, με τους Σ. Πουατιέ, Κ. Χέμπορν, Σ. Τρέϊσι. Έγχρωμο, παραγωγής 1967 και διάρκειας 108΄. Προλογίζουν η Κ. Αποστόλου και ο Δ. Ποντίκας. Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό). Ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.  
- 4ο Φεστιβάλ Θερινού Κιν/φου: «Η Μέρα της Μαρμότας» (Groundhog Day). Αμερικάνικη ταινία παραγωγής 1993, σε σκηνοθεσία  Χάρολντ Ρέιμις με τους Μπιλ Μάρει, Αντι Μακ Ντάουελ «Σινέ Ψυρρή» (Σαρρή 40, Ψυρρή) Ώρα έναρξης 21:00. Είσοδος ελεύθερη

Μουσική
- «Athens Big Band Presents the Swing Era». Η χρυσή εποχή του swing των δεκαετιών 1930 και 1940 αναβιώνει από την Big Band του Δ. Αθηναίων σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια, λαμπερές ενορχηστρώσεις και έντονους χορευτικούς ρυθμούς. Αυτή τη χορευτική διάσταση της μουσικής θα αναδείξουν οι Athens Swing Cats μέσα από εντυπωσιακές φιγούρες και ευφάνταστες χορογραφίες. Μουσική Διεύ/νση: Μ. Θεοδοσάκης. Θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως – Λόφος Κολωνού) Ώρα έναρξης: 21.00 Είσοδος ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Αρχικά γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-29, στα δυτικά από 16-30, στα κεντρικά από 16-33, στα νότια από 20-27 και στα ανατολικά από 21-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 24/6
Αρχικά γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο νότιο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.