Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

31/5/2014

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου: 20:41
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ερμείου αποσ., Των εν Ασκάλωνι μαρτ., Ευσεβίου, Ευσταθίου Κων/πόλεως
Γιορτάζουν: Ερμείας, Μάγια, Μάγος

Άγιος Ευστάθιος

Ήταν πρωτοπρεσβύτερος του παλατιού και το 1019 εξελέγη πατριάρχης Κων/πόλεως, όπου παρέμεινε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό του το 1025. Η μνήμη του τιμάται στις 31 Μαΐου.

Άγιος Ερμείας

Ζούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας την εποχή του αυτοκράτορα Αντωνίνου και υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό. Όταν έγινε διωγμός, υπερασπίστηκε την χριστιανική του πίστη, συνελήφθη  και υπέστη φοβερά βασανιστήρια, μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο, δια αποκεφαλισμού. Η μνήμη  του τιμάται στις 31 Μαΐου.

Καιρός

Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-25, στα δυτικά από 15-25, στα κεντρικά από 14-27, στα νότια από 18-26 και στα ανατολικά από 17-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και περιοδικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-24 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 1/6
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις  παροδικά αυξημένες  τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι  δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  



Ημέρα κατά του καπνίσματος

Σήμερα η μέρα επιβάλλει να μείνετε «άκαπνοι» και για να μην έχετε στερητικά σύνδρομα προτείνω να «οσμιστείτε» τον καπνό μέσα από τους στίχους των τσιγαροτράγουδων
Από μικροί στα βάσανα: «Ένα πιτσιρίκι είναι ξαπλωμένο μεσ’ στα χορταράκια παραπονεμένο, θέλει να φουμάρει ένα τσιγαράκι μα δεν έχει φράγκο, είναι μπατιράκι»
Γυναικεία χειραφέτηση: «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα…που θα καπνίζω..»
Υπομονή : «Τρεις μήνες το φθινόπωρο κι άντεξες ένα μόνο, προτού να φύγεις μου ‘δωσες τρία τσιγάρα χρόνο…»
Μαγικό: «Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες, αχ να ‘σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά-γουλιά μαζί σου να τα λέω»
Ανάθεμα: «Τι μου την χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει το κάπνισμα βραχνάς…»
Πρωί- πρωί με την αυγούλα: «Χαράζει η μέρα κι η πόλη έχει ρεπό, στην γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο..»
Ω, ρε γλέντια: «Άναψε το τσιγάρο δωσ’ μου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες την καρδιά…»
Απόφθεγμα: «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια…»
Ενοχή: «Τι σου κάνα και πίνεις, τσιγάρο στο τσιγάρο..»
Μοναχικό: «Τσιγάρο ατελείωτο βαρύ, η μοναξιά μου, μοιάζει γυναίκα κουρασμένη από τον δρόμο…»
Απειλή: «Στο τσιγάρο που κρατώ, στον ένα μου Θεό, να μη δώσει να ξημερωθώ…»
Απορία: «Μα ποιος μού 'βαλε στο χέρι το τσιγάρο που κρατώ…»
Οδική βοήθεια: Ένα τσιγάρο δρόμο.. κάπου θα μας βγάλει…κι αν καεί, θα ανάψεις άλλο και μαζί μ’ αυτό θα συνεχίσει ο δρόμος..»
Τέλος χρόνου: «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω και όταν γίνει γόπα, κέρασμα στον Χάρο, όταν έρθει η ώρα και τον ετρατάρω»
Πρωινό ξύπνημα: « Όταν ξυπνήσω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα, θέλω μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα».
Ραντεβού: «Μ' ένα τσιγάρο σέρτικο κι ένα σκοπό ζεϊμπέκικο να σ' ανταμώσω ξεκινώ...»
Πυρομανία: «Θέλω να πιω μαζί σου ένα τσιγάρο να δω να καίγεται στα χείλη σου ο χρόνος...»
Λιμενικό: Μ' ένα τσιγάρο σαν μεγάλη κιμωλία… Μοιάζεις με φάρο που σκοντάψανε τα πλοία..»
Ρεζέρβα: Τέσσερα πόδια δυνατά και μια κουτσή κιθάρα Να 'χαμε τώρα δυο τσιγάρα, και δύο για μετά..»
Απαγόρευση: « Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς»
Πυροσβεστική υπηρεσία: «Σε ανάβω με τσιγάρο, σε σβήνω με φωτιές».
Τελευταία επιθυμία: «Το τελευταίο μου τσιγάρο, θέλω μαζί σου να φουμάρω…»
Αραλίκι: «Και μεις οι τρεις στον καφενέ τσιγάρο πρέφα και καφέ βρε δε βαριέσαι αδερφέ....».



1977: Πέθανε ο Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης

Γεννήθηκε το 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, αλλά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1908 στον Νουμά και μετά την αποστράτευση του το 1927, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου  ποίηση, διήγημα, χρονογράφημα, θεατρικά, κριτική, δοκίμιο, μετάφραση.
Ίδρυσε το Λαϊκό Θέατρο (1930-1937), όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» του Κώστα Μπαστιά, με τις εφημερίδες «Καλλιτεχνικά Νέα», την «Βραδινή», την «Πρωϊα», την «Εστία» κ ά. Αξεπέραστες παραμένουν οι μεταφράσεις έργων του Σαίξπηρ, αλλά και κωμωδιών του Αριστοφάνη. Έργα του: «Ο καρδούλας», «Καραγκιόζικα», «Θέατρο», «Ανοιξιάτικο αγέρι», «Αυγούλα», «Παλιές ιστορίες» κ ά. 

428 π Χ ή 427 π Χ: Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Πλάτωνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα (πιθανόν στην Αίγινα) και καταγόταν από πλούσιο και αριστοκρατικό γένος, που οι ρίζες του έφταναν μέχρι τον Κόδρο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής και το Πλάτωνας το παρατσούκλι του, καθώς είχε πλατιούς ώμους. Η μόρφωσή του ήταν η ανώτερη δυνατή της εποχής του. Αρχικά είχε δάσκαλο τον φιλόσοφο Κρατύλο και αργότερα τον Σωκράτη, που έμεινε μαζί του μαθητευόμενος έως την θανατική καταδίκη του δασκάλου του. Πραγματοποίησε διάφορα ταξίδια (Μέγαρα, Συρακούσες, Αίγυπτο, Κυρήνη, Σικελία, Κάτω Ιταλία) πολλές φορές με περιπέτειες. Το 387 πΧ ίδρυσε την περίφημη σχολή του, την Πλατωνική Ακαδημία, που λειτούργησε και μετά τον θάνατο του, μέχρι το 529 μΧ, που καταργήθηκε από τον Ιουστινιανό. Στην σχολή μαθήτευσαν μεγάλοι σοφοί της εποχής, όπως ο Αριστοτέλης. Ο Πλάτωνας ήταν ιδεαλιστής φιλόσοφος, ο μεγαλύτερος της αρχαίας Ελλάδος, θεωρείται ακόμα ο θεμελιωτής της σωκρατικής φιλοσοφίας. Τα φιλοσοφικά έργα του είναι σε μορφή διαλόγων (διαλεκτική) εκτός από την «Απολογία»και τις «Επιστολές». Η γλώσσα που γράφει είναι η αττική διάλεκτος. Τα σωζόμενα έργα του είναι 36: «Κρίτων», «Σοφιστής», «Πολιτικοί», «Πολιτεία», «Κριτίας», «Συμπόσιον», Γοργίας», «Περί φιλοσοφίας», «Ηθικός», «Ιππίας», «Νόμοι» κ ά. Πέθανε το 348 πΧ σε ηλικία 81 ετών.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

30/5/2014

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου: 20:40
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Ισαακίου ηγ μονής Δαλμάτων, Βαρλαάμ οσίου, Εμμελείας
Γιορτάζει: Εμέλλεια

Άγιος Ισαάκιος

Καταγόταν από την Συρία και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ουάλη. Έκάρη μοναχός και αναδείχθηκε σε ηγούμενο στη μονή Δαλμάτων. Εργάστηκε με θρησκευτικό ζήλο και εκκλησιαστική γνώση να μεταπείσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει, τον αυτοκράτορα, να σταματήσει να υπερασπίζεται τους αιρετικούς. Συμμετείχε στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη. Απεβίωσε ειρηνικά το 396. 

Οσία Εμμέλεια

Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, καταγόμενη από ευσεβή οικογένεια, καθώς ο πατέρας της ήταν μάρτυρας στους διωγμούς. Χήρεψε σε νεαρή ηλικία και ανέθρεψε μόνη της τα παιδιά της δίνοντας τους χριστιανικές αρχές και ήθος. Παιδιά της ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης και η οσία Μακρίνα.


Ενημέρωση

- Λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014
- Λήγει η προθεσμία πληρωμής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
- Έως 20/6 οι αιτήσεις δικαιούχων του ΟΓΑ για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.
Εκδηλώσεις
- Από 30/5-1/6 Δωρεάν επίσκεψη στο υποβρύχιο «Παπανικολής» που είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά (Προβλήτα ΟΛΠ-κρηπίδωμα 12-είσοδος από Ε11). Ώρες επισκεπ: Παρασκευή 16:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-21:00.
- Έως 1/6 το 14ο Athens Technopolis Jazz Festival
- Από 4-15/6 η 37η Έκθεση Βιβλίου στο κτήριο του Ωδείου Αθηνών

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με τοπικές χαλαζοπτώσεις στην Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι  δυτικοί 5-6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-25, στα δυτικά από 15-25, στα κεντρικά από 14-27, στα νότια από 20-26 και στα ανατολικά από 21-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα με σποραδικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα βόρεια του νόμου. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες, όπου στα ανατολικά πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και περιοδικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-24 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 31/5
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

1826: Πέθανε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός

Γεννήθηκε στην Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου του 1771 και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Ο πατέρας του Ιωάννης Κάτζιας και η μητέρα του Κανέλλα το γένος Σταμ. Κουκουζή τον ανέθρεψαν με επιμέλεια. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Δημητσάνα. Κατόπιν τον έστειλαν στο Άργος, όπου παρακολούθησε εγκύκλια μαθήματα και χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Γερμανός. Το 1797 πήγε στην Σμύρνη και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του, κοντά στον συμπολίτη του μητροπολίτη Γρηγόριο. Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών από το 1806, το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία κι εξυπηρέτησε ιδιαίτερα τους σκοπούς της. Στις αρχές της επαναστάσεως βρισκόταν στην μονή της Αγίας Λαύρας. Στις 13 Μαρτίου 1821 ευλόγησε τους επαναστάτες και ύψωσε σαν εθνικό λάβαρο το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του ναού της Μονής. Στις 25 Μαρτίου ξαναγύρισε  στην Αγία Λαύρα και ευλόγησε πάλι τους επαναστάτες που εξόρμησαν  εναντίον των Τούρκων, που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα. Η ημέρα αυτή από τότε θεωρείται επίσημη επέτειος της ενάρξεως του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Το 1826 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός πέθανε και τάφηκε μεγαλοπρεπώς στο Ναύπλιο. 

Σαν Σήμερα

1431: Πεθαίνει στην πυρά η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν Ντ’ Αρκ, μετά την καταδίκη της από το εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική.

1889: Κατασκευάζεται ο πρώτος σύγχρονος στηθόδεσμος από την Γαλλίδα, Ερμίν Καντόλ

1917: Ο Αλέξανδρος Α΄ ανεβαίνει στο θρόνο της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του  πατέρα του Κωνσταντίνου Α΄.

1941: Οι φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατέβασαν  την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί κατακτητών, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.


Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

29/5/2014

Ανατολή ηλίου: 06:06
Δύση ηλίου: 20:40
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Επέτειος αλώσεως Κων/πόλεως
Παγκόσμια Ημέρα Κυανόκρανων

+ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
Θεοδοσίας μάρτ., Αλεξάνδρου Αλεξ/νδρείας, Υπομονής
Γιορτάζουν: Θεοδοσία, Υπομονή, Νεφέλη

Αγία Θεοδοσία

Καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Από μικρή ηλικία βαπτίστηκε χριστιανή. Η ομορφιά και η καλοσύνη της ξεχώριζαν και ο αυτοκράτορας Ουρβανός προσπάθησε με πολλά μέσα να την αλλαξοπιστήσει. Υπέστη πολλά βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο, όταν την πέταξαν στην θάλασσα.

Ανάληψη Κυρίου

Η Ανάληψη του Κυρίου γιορτάζεται από την εποχή του Κων/νου του Μεγάλου, σαράντα ημέρες από το Πάσχα. Ο Χριστός μετά την Ανάστασή του έμεινε 40 ημέρες στην γη, κατά την διάρκεια των οποίων εμφανιζόταν στους μαθητές του, στηρίζοντας και δίνοντας τους οδηγίες για να συνεχίσουν το έργο τους. Την τεσσαρακοστή ημέρα πήγε με τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών, όπου τους έκανε την τελευταία διδασκαλία και κατόπιν αναλήφθηκε στους ουρανούς μέσα σε ένα φωτεινό σύννεφο (νεφέλη). Λόγω αυτού του γεγονότος γιορτάζει και η Νεφέλη

Ενημέρωση

- Από 29/5 οι προαγωγικές  εξετάσεις  σε Γυμνάσια και Λύκεια
- Από 29/5-1/6 το 14ο Athens Technopolis Jazz Festival
- Έως 30/5 η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014
- Έως 30/5 η πληρωμή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, από τις μεσημβρινές ώρες αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι νότιοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-28, στα δυτικά από 13-26, στα κεντρικά από 13-30, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μετά το μεσημέρι με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-28 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 30/5
Στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα τοπικά πιθανόν να είναι έντονα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Εάλω η πόλις

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 561 χρόνια από την αποφράδα εκείνη Τρίτη 29 Μαΐου του 1453, που ακούστηκε η κραυγή «Εάλω η πόλις» και η Βασιλεύουσα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Η χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου φτάνει στο τέλος της, καθώς το κράτος αρχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα. Η κατάργηση του νόμου του «αλληλέγγυου» αποξενώνει την πρωτεύουσα από τις αγροτικές επαρχίες της. Η παραχώρηση εμπορικών προνομίων στους Βενετούς, καθιστά το Βυζάντιο εξαρτώμενο από την ναυτική τους δύναμη και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του κράτους. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, και οι Νορμανδοί αποσπούν εδάφη από την βασιλεύουσα. Η άλωση της πόλης από τους Σταυροφόρους θα την λαβώσει με τον κατακερματισμό της στα τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη. Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο δεν έλυσε τα προβλήματά της, καθώς τα οικονομικά της ήταν σε άσχημη κατάσταση και ενώ βάλλεται από τους παλιούς εχθρούς, εμφανίζονται και νέοι από τα ανατολικά, οι Οθωμανοί, που θέλουν να την κατακτήσουν καθώς επεκτείνονται στην Μικρά Ασία και την Βαλκανική. Η αρχή του τέλους πλησιάζει. Ημερολογιακό χρονικό της πολιορκίας και της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

1448
31 Οκτωβρίου: Πεθαίνει ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος
1449
6 Ιανουαρίου: Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας στην Μητρόπολη του Μιστρά.
12 Μαρτίου: Ο Κωνσταντίνος φτάνει στην Πόλη και αναλαμβάνει τα αυτοκρατορικά του καθήκοντα.
1451
10 Φεβρουαρίου: Ο Μωάμεθ Β΄ γίνεται σουλτάνος, μετά το θάνατο του Μουράτ Β΄.
1452
26 Μαρτίου: Με εντολή του Μωάμεθ αρχίζει στην δυτική όχθη του Βόσπορου η κατασκευή του φρουρίου Ρούμελη-Χισάρ, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
13 Σεπτεμβρίου: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κάνει έκκληση στην Δύση για βοήθεια
1453
26 Ιανουαρίου: Ο Βενετός Ιουστινιάνης έρχεται με δύναμη 400 ανδρών και ορίζεται από τον Κωνσταντίνο γενικός αρχιστράτηγος όλων των δυνάμεων της Πόλης
2 Απριλίου: Στήνεται από τους Οθωμανούς μπροστά στα τείχη της Πόλης το μεγάλο κανόνι. Την ίδια μέρα αποκλείεται με αλυσίδα ο Κεράτιος Κόλπος από τους Βυζαντινούς.
5 Απριλίου: Επίσημη έναρξη της πολιορκίας, καθώς φτάνει ο Μωάμεθ και στήνει την σκηνή του απέναντι από την Πύλη του Ρωμανού.
6 Απριλίου: Όλα τα τούρκικα στρατεύματα συγκεντρώνονται μπροστά από τα τείχη της πόλης.
15 Απριλίου: Μάταιη η προσπάθεια του τουρκικού στόλου να σπάσει την αλυσίδα του Κεράτιου
16-17 Απριλίου: Συνεχείς βομβαρδισμοί της Πόλης
22 Απριλίου: Ο Μωάμεθ μεταφέρει από το Διπλοκιόνιο στον Κεράτιο, μέσω ξηράς, 50 ή 70 πλοία, αιφνιδιάζοντας τους Έλληνες Ο Κωνσταντίνος προτείνει ειρήνη με αντάλλαγμα άφθονο χρυσάφι, αλλά ο Μωάμεθ αρνείται.
2 Μαΐου: Εσωτερικό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Βυζαντινών και Βενετών.
6, 11 Μαΐου: Συνεχίζεται ο αδιάκοπος βομβαρδισμός της Πόλης, κατά την διάρκεια των οποίων σκοτώνονται πολλοί κάτοικοι
22, 25 Μαΐου: Οι Οθωμανοί αποτυγχάνουν να διεισδύσουν μέσω υπονόμων που κατασκευάζουν, καθώς ανακαλύπτονται
28 Μαΐου: Γίνεται μεγάλη λιτανεία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων και απευθύνει το τελευταίο διάγγελμα του προς τους στρατιώτες. Την ίδια ώρα και ο Μωάμεθ απευθύνει διάγγελμα στους στρατιώτες του, υποσχόμενος την λεηλασία της Πόλης για τρεις ημέρες.
29 Μαΐου: Η γενική έφοδος αρχίζει από τις 6 το πρωί και γίνεται σε τρία κύματα, από τους βασιβουζούκους, τους ανατολίτες και τους γενίτσαρους κατά σειρά.
Κανένα αποτέλεσμα παρά τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό. Η Κερκόπορτα ανακαλύπτεται ανοικτή και διεισδύουν πενήντα Οθωμανοί, που ανυψώνουν την
σημαία τους στα τείχη της Πόλης. Ο Ιουστινιάνης τραυματίζεται βαριά και αναχωρεί για τα πλοία του. Σκοτώνεται ο αυτοκράτορας. Γύρω στο μεσημέρι η πόλις εάλω.
( Πηγή: Βυζαντινοτουρκική ιστορία, του Μιχαήλ Δούκα)
Επιμέλεια: Νίκος Κόντος Φιλόλογος


1453: Πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ο Παλαιολόγος

Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1404 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄  Παλαιολόγου. Το 1443 έγινε δεσπότης του Μυστρά και μετά τον θάνατο του αδελφού του Ιωάννη Η΄ στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά στις 6 Ιανουαρίου 1449 και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου προσπάθησε να αναδιοργανώσει το κράτος για να αμυνθεί έναντι του Οθωμανικού κινδύνου. Στις 29 Μαΐου του 1453, ο Κωνσταντίνος προαισθανόμενος το τέλος, πηγαίνει στην Αγία Σοφία μεταλαμβάνει, αποχαιρετά τους δικούς του και ανεβαίνει στο φρούριο όπου μαχόμενος ως απλός στρατιώτης πέφτει νεκρός. Οι δούλοι πια Έλληνες δεν θέλησαν να πιστέψουν το αναπάντεχο. Τον φαντάζονταν όχι νεκρό, αλλά μαρμαρωμένο, έτοιμο να ξυπνήσει και να κυνηγήσει πάλι τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.

1982: Πέθανε η Ρόμι Σνάϊντερ, Αυστριακή ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Βιέννη το 1938 καταγόμενη από οικογένεια ηθοποιών και έτσι από μικρή ηλικία εμφανίζεται στον κινηματογράφο. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει όταν ενσαρκώνει σε μια τριλογία ταινιών την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Πριγκίπισσα Σίσυ. Άλλες ταινίες της: «Βοccacio 70» και «Λυκόφως των θεών», «Χαρέμι για δυο»,  «Σεζάρ και Ροζαλί»,  «Η πισίνα»,  όπου με τον συμπρωταγωνιστή της Αλέν Ντελόν είχε μια μακροχρόνια σχέση. Είχε κάνει 2 γάμους και είχε αποκτήσει 2 παιδιά. Ο τραγικός θάνατος του γιου της θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση στην ζωή της.

1953: Ο Χίλλαρυ και ο Τένσινγκ κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ

Τα Ιμαλάϊα με κορυφή το Έβερεστ, από το όνομα του πρώτου μηχανικού και γεωγράφου που το μέτρησε, έχει ύψος 8.848 μ. Οι συστηματικές εξερευνήσεις του αρχίζουν το 1920. Πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής αποβήκαν  άκαρπες, χωρίς να λείπουν ακόμα και τα θύματα. Ο Νεοζηλανδός Χίλλαρυ και ο Νεπαλός οδηγός του Τένσινγκ χρειάστηκαν 5 τόνους υλικό και την συνεργασία 350 ανθρώπων για να μπορέσουν να την κατακτήσουν στις 29 Μαΐου του 1953.   

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

28/5/2014

Ανατολή ηλίου: 05:06
Δύση ηλίου: 19:39
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας 

+ Απόδοση του Πάσχα
Ευτυχούς επισ. Μελιτίνης, Ελκωνίδος μαρ., Ανδρέα του κατά Χριστόν Σαλού
Γιορτάζουν: Ευτύχης, Ευτυχία

Απόδοση του Πάσχα

Την Τετάρτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα, εορτάζουμε την Απόδοση του. Αν και οι περισσότερες γιορτές έχουν την απόδοση τους την 8η ημέρα η Απόδοσις του Πάσχα εορτάζεται 38 ημέρες μετά.

Άγιος Ευτύχης

Υπήρξε άξιος στρατιώτης του Χριστού και ακούραστος εργάτης της εκκλησίας, αναδεικνυόμενος σε επίσκοπο Μελιτίνης. Συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια και οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο, όταν ρίχτηκε σε ένα ποτάμι.


Ενημέρωση

- Ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Έως 28/5 κλειστά τα δικαστήρια και αναστολή των πλειστηριασμών λόγω των εκλογών
- Από 29/5 οι προαγωγικές  εξετάσεις  σε Γυμνάσια και Λύκεια
- Από 29/5-1/6 το 14ο Athens Technopolis Jazz Festival
- Έως 30/5 η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014
- Έως 30/5 η πληρωμή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
- Από 4-15/6 η 37η Έκθεση Βιβλίου στο κτήριο του Ωδείου Αθηνών
- Έως 20/6 οι αιτήσεις δικαιούχων του ΟΓΑ για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου. Πρώτο μάθημα εξετάζεται η Νεοελληνική Γλώσσα. Η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων έχει οριστεί στις 08:00, ενώ οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 08:30. Η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος θα είναι 3 ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητος (Αρχιτεκτονικό σχέδιο και Γραφιστικές εφαρμογές) η διάρκεια των οποίων είναι 4 ώρες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, ένα μπλε στυλό και γομολάστιχα και όχι μπλάνκο. Επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι  με νερό, ενώ δεν επιτρέπεται το κινητό τηλέφωνο.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βορειοανατολικά ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-29, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 14-33, στα νότια από 18-29 και στα ανατολικά από 18-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 29/5
Στα βορειοδυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.



2013: «Έφυγε» ο Φώτης Πολυμέρης, τραγουδοποιός του ελαφρού τραγουδιού

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920 και το πραγματικό του όνομα ήταν Παλημέρης. Ηχογράφησε περισσότερους από 200 δίσκους, συνεργαζόμενους με τους μεγαλύτερους συνθέτες, τραγουδιστές, αλλά και ρεμπέτες, ενώ τραγούδια του ακούστηκαν και σε ταινίες της εποχής εκείνης, όπως «Έλα στον θείο», «Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν» κ ά. Τραγούδια του: «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νάχα τα νιάτα σου», «Πάμε σαν άλλοτε», «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Ένας χαρούμενος αλήτης», «Το τελευταίο ταγκό», «Στους δρόμους γυρνώ».

1952: Κατοχυρώνεται στις Ελληνίδες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Μετά από διεθνή πίεση, ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή ο νόμος 2159/1952, που κατοχυρώνει το πολιτικό δικαίωμα στις γυναίκες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, δεν συμμετάσχουν καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε το 1953 σε επαναληπτική εκλογή στην Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν 2 γυναίκες υποψήφιες. Η Ελένη Σκούρα που εξελέγη με τον «Ελληνικό Συναγερμό» και η Βιργινία Ζάννα υποψήφια στο Κόμμα των  Φιλελευθέρων.

Σαν Σήμερα

585 π. Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος, προβλέπει και καταγράφει την έκλειψη ηλίου
Την ημέρα εκείνη γινόταν μάχη μεταξύ Λυδών και Μήδων  και καθώς είδαν τον ουρανό να σκοτεινιάζει χωρίς σύννεφα, τρομοκρατημένοι σταμάτησαν τον πόλεμο.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος  προσωκρατικός φιλόσοφος, ένας εκ των επτά σοφών, χωρίς αστρονομικά όργανα έδωσε την εξήγηση, ότι αιτία της είναι η θέση της σελήνης. Έτσι  για πρώτη φορά στον κόσμο, προβλέπει και καταγράφει την ηλιακή έκλειψη.

1871: H  Κομμούνα των Παρισίων, που αποτελείται από 92 εκλεγμένα μέλη και έχει αναλάβει τις εξουσίες της Εθνοφρουράς για διάστημα 72 ημερών, συντρίβεται και καταπνίγεται στο αίμα από την κυβέρνηση του Λουί Τιέρ (εξελ. Θιέρσος).

1908: Γεννήθηκε ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, που έγραψε σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέϊμς Μπόντ

1979: Υπογράφεται στο Ζάππειο, η συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 1981.Η συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη, παρουσία όλων των ευρωπαίων ηγετών χωρών-μελών  και του προέδρου της Ευρ. Ένωσης.  

1968: Γεννήθηκε η Αυστραλή τραγουδίστρια Κάϊλι Μινόγκ. Μερικά από τα τραγούδια της: « Locomotion», « I should be so lucky», «I believe in you»

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

27/5/2014

Ανατολή ηλίου: 05:07
Δύση ηλίου: 19:38
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Ελλαδίου ιερομ., Ιωάννου του Ρώσου ομολογητού

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Γεννήθηκε στην Ρωσία εξ ου και η επωνυμία του, το 1690. Στον ρωσοτουρκικό πόλεμο το 1711 αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε σ’ έναν Τούρκο, στο Προκόπι της Μ. Ασίας.  Μετά από πολλές ταλαιπωρίες ελευθερώθηκε, αφού πείσθηκε το αφεντικό του για το μεγάλο χριστιανικό του σθένος. Πέθανε ειρηνικά στις 27 Μαΐου 1730, σε ηλικία 40 ετών. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται στο Νέο Προκόπι της  Εύβοιας και η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαΐου. 

Ενημέρωση

- Από 27/5-20/6 οι αιτήσεις δικαιούχων του ΟΓΑ για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.
- Από 28/5 ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Έως 28/5 κλειστά τα δικαστήρια και αναστολή των πλειστηριασμών λόγω των εκλογών
- Από 29/5 οι προαγωγικές  εξετάσεις  σε Γυμνάσια και Λύκεια
- Από 29/5-1/6 το 14ο Athens Technopolis Jazz Festival
- Έως 30/5 η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014
- Έως 30/5 η πληρωμή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
- Από 4-15/6 η 37η Έκθεση Βιβλίου στο κτήριο του Ωδείου Αθηνών

Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων κυρίως στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-29, στα δυτικά από 14-29, στα κεντρικά από 14-32, στα νότια από 19-30 και στα ανατολικά από 16-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές-απογευματινές στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-32 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 28/5
Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν στα βόρεια ορεινά της κεντρικής και της υπόλοιπης βόρειας χώρας. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.



1840: Πέθανε ο Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός μουσικός, δεξιοτέχνης του βιολιού

Γεννήθηκε το 1782 στην Γένοβα της Ιταλίας.  Έπαιζε βιολί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, συνήθως κομμάτια που έγραφε ο ίδιος, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αποκτώντας μεγάλα πλούτη. Η εμφάνιση του με τα μακριά δάχτυλα, το ξερακιανό πρόσωπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του που έπασχε από καρκίνο στο λάρυγγα, αλλά και τα περίτεχνα κομμάτια που συνέθετε, έγιναν η αφορμή να δημιουργηθεί γύρω από το άτομό  του, ο θρύλος του δαιμονισμένου. Αυτό του στοίχισε την μεταθανάτια περιπέτεια να μην τον δέχονται καμία γαλλική ή ιταλική πόλη στο κοιμητήριο της. Έτσι το φέρετρό του περιφερόταν άταφο για 5 χρόνια. Τελικά το 1845 ετάφη στην Πάρμα, στο ναό της Στεκάτας.

1703: Ο Μέγας Πέτρος ορίζει νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη

Κτίστηκε στις όχθες του ποταμού Νέδα, στο σημείο που εκβάλλει στην Βαλτική Θάλασσα ονομάστηκε δε από το όνομά του Πέτερμπουργκ και αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τσάρων. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Στην εκβολή του Νέδα δημιουργούνται πολλοί βραχίονες, που περνούν μέσα από την πόλη, ενώνονται με διώρυγες και σχηματίζουν νησίδες. Τα διάφορα τμήματα της πόλης συνδέονται με 197 γραφικότατες γέφυρες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Λόγω της θέσεώς της, πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, δημιουργείται ένα φαινόμενο τις νύχτες εκείνες, κατά το οποίο φαίνεται σαν να μην σκοτεινιάζει. Η ονομασία της πόλης ακολούθησε και την πολιτική κατάσταση της χώρας. Το 1914 κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετονομάστηκε από Πέτερμπουργκ σε Πέτρογκραντ, καθώς θύμισε Γερμανία, με την οποία η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν αντίπαλες.. Το 1924 μετά τον θάνατο του Λένιν ονομάστηκε Λένιγκραντ και ξαναπήρε την πρώτη της ονομασία τον Ιούνιο του 1991.

1564: Πέθανε ο Ιωάννης Καλβίνος, Γάλλος θεολόγος

Γεννήθηκε το 1509 στην Ναβιγιόν της Γαλλίας. Σπούδασε θεολογία, φιλολογία και νομικά. Επηρεάστηκε από την διδασκαλία του Λούθηρου και ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Από τα συγγράμματα του, το πιο αντιπροσωπευτικό είναι «Η διδασκαλία της χριστιανικής θρησκείας». Θεωρείται μαζί με τον Λούθηρο και τον Σβίγγλιο, ένας από τους 3 θρησκευτικούς  μεταρρυθμιστές της Δύσης. Η θεωρία του ονομάστηκε καλβινισμός και σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η Ιερά Παράδοση και μοναδικές πηγές της χριστιανικής θρησκείας είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, ενώ δέχεται μόνο 2 μυστήρια την βάπτιση και την Θεία Ευχαριστία


Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

26/5/2014

Ανατολή ηλίου: 05:07
Δύση ηλίου: 19:37
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες
22η Εβδομάδα

Κάρπου & Αλφαίου εκ των 70 Αποστόλων, Αλεξάνδρου Θεσ/νίκης
Γιορτάζει: Συνεσία, Συνέσιος

Κάρπος & Αλφαίος Απόστολοι

Ο Κάρπος έζησε τον 1ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρωνας. Καταγόταν από την Τρωάδα του Ελλησπόντου και  ήταν συγγενής του Απ. Παύλου, με τον οποίο  εργάστηκε με ζήλο για την διάδοση του Ευαγγελίου. Αργότερα έγινε επίσκοπος στην Βέροια (Βάρνα) της Θράκης, όπου παρέμεινε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό του. Μαζί με τον Αλφαίο υπήρξαν από τους 70 αποστόλους. Δεν διασαφηνίζεται για ποιον Αλφαίο πρόκειται. Κατ’ άλλους πρόκειται για τον Ιάκωβο τον Αλφαίο και κατ’ άλλους  για τον Αλφαίο ή τον Κλεόπα, σύζυγο της Μαρίας, συγγενούς της Θεοτόκου.

Ενημέρωση

- Κλειστά τα σχολεία λόγω των εκλογών
- Από 28/5 ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Έως 28/5 κλειστά τα δικαστήρια και αναστολή των πλειστηριασμών λόγω των εκλογών
- Από 29/5 οι προαγωγικές  εξετάσεις  σε Γυμνάσια και Λύκεια
- Έως 30/5 η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2014
- Έως 30/5 η πληρωμή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.  Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-30, στα δυτικά από 13-31, στα κεντρικά από 14-32, στα νότια από 17-29 και στα ανατολικά από 15-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος. Παροδικά αραιές νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 27/5
Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων κυρίως στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.




Σχολικές εξετάσεις Οδηγός επιβίωσης για μαθητές

Έφτασε η ώρα των εξετάσεων. Επιτέλους τελειώνουμε ή αμάν αρχίζουμε!
Ξεκινάμε από τους μαθητές που σαφώς θα τραβήξουν και το κουπί, συγνώμη, θα μπουν στο λούκι. Ναι αυτό ακριβώς, γελάστε γιατί χανόμαστε. Οι εξετάσεις είναι και θα είναι πάντα η στενωπός που πρέπει να περάσουμε. Γι αυτό αφού είναι αναγκαίο κακό ας μην μας πάρει από κάτω, αλλά ας το διασκεδάσουμε κιόλας. Εν αρχή είναι η οργάνωση. Υποτίθεται ότι έχετε διαβάσει από την αρχή του χρόνου, λέμε τώρα, και μια απλή επανάληψη άντε δυο, θα σας τα επαναφέρει στο μυαλό.
Κατάλαβα. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Κάτι θα ακούσατε όλη την χρονιά, κάτι θα γράψατε. Τι στην ευχή! Αρχίζοντας από αυτό το δεδομένο, με ηρεμία προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, ξεκινώντας από τα απλά και συνεχίζοντας στα σύνθετα, επιστρατεύστε όσα έχετε γράψει ή ακούσει από τους καθηγητές και σιγά -σιγά όλα θα έρθουν στο μυαλό σας, το οποίο όμως πρέπει να είναι καθαρό.Τι σημαίνει αυτό; Αποφύγετε τα ξενύχτια είτε διαβάζοντας είτε γλεντώντας. Μην ξαγρυπνάτε διαβάζοντας, καθώς η κούραση θα μειώσει την αποδοτικότητα σας. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε την συνηθισμένη σας ώρα, κάντε διαλείμματα για να ξεκουράζεστε, δώστε σημασία στην διατροφή σας. Όσο πιο απλές τροφές και ελαφρά μαγειρεμένες τρώτε, (φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες, κρέας, ψάρι, μην παραλείπετε το πρωινό) τόσο πιο πολύ αποδίδει ο εγκέφαλος.
Εκτός από το διάβασμα καλό είναι να σημειώνετε σε ένα χαρτί τις σημαντικότερες πληροφορίες (πχ τύπους, ημερομηνίες κλπ), καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να τα αποστηθίσετε. Προγραμματίστε το χρόνο σας. Συγκεντρώστε όλο το υλικό (βιβλία, σημειώσεις κ ά) στο γραφείο σας για να μην ψάχνετε την ώρα που διαβάζετε. Σε περίπτωση που δεν ξέρετε κάτι είναι προτιμότερο να ρωτήσετε κάποιον, από το να χρονοτριβείτε να το βρείτε μόνοι σας. Ζητείστε την βοήθεια των γονιών, αδελφών, φίλων ή συμμαθητών και καθηγητών.  Ο χρόνος είναι σύμμαχος αρκεί να τον αξιοποιήσετε δημιουργικά και το άγχος εχθρός, γι’ αυτό βγάλτε το από την ζωή σας. Ζήστε τις εξετάσεις σαν μια εμπειρία ζωής. Καλή επιτυχία!


Διατροφή για εξεταζόμενους

Λίγο από όλα θα έπρεπε να είναι το φαγητό που πρέπει να προτιμήσετε κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Επιστρατεύστε τη μαμά ή αν τα καταφέρνετε μαγειρεύστε και μόνοι σας. Το ταπεράκι πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός, βέβαια.
Η χλιδή του πρωινού ή φάτε σαν βασιλιάδες. Γαλατάκι προτείνουμε ή καφεδάκι (λίγο) αν εσείς το προτιμάτε,  φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων. Αβγά βραστά, ποσέ ή ομελέτα, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, σπιτικό κέικ, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα , μερικά από τα καλύτερα για πρωινό.
Δεκατιανό, όταν πεινάσετε. Τα φρούτα στην πρώτη γραμμή, αλλά και σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μπάρα δημητριακών, τοστάκι, προτιμήστε με γαλοπούλα και τυρί λίγων λιπαρών, να κρατάμε και την γραμμή μας. 
Κυρίως γεύμα το μεσημεράκι όχι το απόγευμα. Τηρείτε σχολαστικά τις ώρες των γευμάτων. Κρέας, μοσχάρι (σίδηρος), χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, συκώτι (πάλι σίδηρος) που μπορεί να συνοδεύεται από ρύζι, ή πατάτες ή ζυμαρικά ή ψωμί.
Ψάρι, μεγάλο ή μικρό αλλά δυνατό, με ω3 λιπαρά. Όσπρια και ιδίως η φακή με το σίδηρό της που θα μας «δυναμώσει». Λαχανικά, που αφθονούν αυτή την εποχή, μπρόκολο, φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες κ ά Απαραίτητη η σαλάτα,  μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, αγγουροντοματοσαλάτα με ρίγανη, γιαουρτοσκόρδιο (όπως ακούγεται, τα έχει όλα μέσα). Εμπλουτίστε τις  σαλάτες σας με ελαιόλαδο και όχι σως, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο τυράκι (φέτα, γραβιέρα, παρμεζάνα). Οι ποσότητες των φαγητών πάντα λογικές και όχι υπερβολικές.
Απογευματινό, για να σπάσει την πείνα μέχρι το δείπνο. Φρούτα ή χυμούς, γιαουρτάκι ή ανθότυρο με μέλι, ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση ανάλατους.
Δείπνο, όχι πολύ αργά και συνήθως επαναλαμβάνετε το φαγητό του μεσημεριανού, να μην κάνουμε και σπατάλες. Πριν τον ύπνο ένα ποτήρι ζεστό γαλατάκι με μέλι, αντί για ζάχαρη, θα βοηθήσει να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε σαν πουλάκια.
Εξυπακούεται ότι την προηγούμενη μέρα πριν τις εξετάσεις, η διατροφή πρέπει να είναι θρεπτική αλλά ελαφρά, ώστε να μην δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Δεν χρειάζεται να κρυφτείτε για να φάτε «κανένα» γλυκάκι, όλα στο πρόγραμμα και στη ζωή μας είναι, αρκεί να μην φάτε όλο το ζαχαροπλαστείο, εξ ου και η φράση «ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;» παρελθόν γιατί μάλλον τον τρώμε και αυτόν μαζί. Σοβαρευόμαστε και τρώμε λίγα γλυκάκια, με λίγες θερμίδες και πολλή θρεπτική αξία, όπως χαλβά, μαύρη σοκολάτα, γιαούρτι ή ανθότυρο με μέλι ή μαρμελάδα, ζελέ, γλυκά του κουταλιού κλπ.
Και ερχόμαστε στα ντοκουμέντα. Νερό, νερό, νερό και μας πάει τρέχοντας σε όλα. Το νεράκι λοιπόν βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, που βοηθάει στην συγκέντρωση, στην μνήμη, στην απόδοση μυαλού και εντέρου. Βοήθεια μας!

1993: Πέθανε ο Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής, γλύπτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην  Πάτρα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συμμετείχε ενεργά στην εθνική αντίσταση και μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στην Γαλλία, από όπου και απελάθηκε λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Από τότε έζησε και εργάστηκε στην Ουγγαρία. Σημαντικά έργα του, το γλυπτό με την μορφή ενός κεφαλιού  εφήβου που δεσπόζει  στην είσοδο του Πολυτεχνείου και είναι αφιερωμένο στην εξέγερση και την θυσία των φοιτητών το Νοέμβριο του ‘73, το εμβληματικό άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στην Κύπρο.

Κυβέλη Ανδριανού

Στις 26 Μαΐου 1978 πέθανε η μεγάλη ηθοποιός, που έμεινε γνωστή με το μικρό της όνομα
Γεννήθηκε το 1887 πιθανόν στην Αθήνα, με καταγωγή από την Σμύρνη. Υιοθετήθηκε στα 2,5 της χρόνια από τον Αναστάση και την Μαρία Αδριανού. Από τα δώδεκά της χρόνια έδειξε το ταλέντο της. Το 1901 υπό την καθοδήγηση του Κ. Χριστομάνου πρωτοεμφανίζεται στην Νέα Σκηνή, στον ρόλο της Ιουλιέτας στην τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Μέχρι το 1906 γίνεται η μόνιμη πρωταγωνίστρια της Νέας Σκηνής, «Άλκηστη», «Αντιγόνη» κ ά Αργότερα έκανε δικό της θίασο, που με διακοπή ενός μικρού διαστήματος όταν έφυγε με τον σύζυγό της Γεώργιο Παπανδρέου στην Μέση Ανατολή, διακρίθηκε σε πολλά νεοκλασικά έργα, «Νόρα», Ανιούσκα στο «Κράτος του Ζόφου», «Λοκαντιέρα», «Ο ματωμένος γάμος», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλαίρενας», «Το νησί της Αφροδίτης» κ ά. Συνεργάστηκε με τον Γρ. Ξενόπουλο, με τον Σπύρο Μελά κ ά. Συμμετείχε σε 3 κινηματογραφικές ταινίες «Ο κακός ο δρόμος», «Αστέρω» και «Η άγνωστος». Μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη κράτησαν τα σκήπτρα της ελληνικής σκηνής, και μάλιστα δίχαζαν το θεατρόφιλο κοινό της εποχής, λόγω των διαφορετικών  πολιτικών πεποιθήσεων.


Κυριακή 25 Μαΐου 2014

25/5/2014

Ανατολή ηλίου: 05:08
Δύση ηλίου: 19:37
Σελήνη: 27 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

+ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ
Μνήμη Γ΄ Εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Γ΄ Εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Η Τιμία Κεφαλή του Ιωάννου του Προδρόμου είχε χαθεί. Ένας ιερέας από τα Κόμανα της Καππαδοκίας είδε σε όνειρο το σημείο που ήταν κρυμμένη. Μετά την εύρεσή της η Τιμία Κεφαλή μεταφέρθηκε στην μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα λαμπρή τελετή, με την παρουσία του αυτοκράτορα και του Πατριάρχη και πλήθος πιστών.  

Κυριακή του Τυφλού

Ο Ιησούς εξερχόμενος από την Συναγωγή συνάντησε έναν εκ γενετής τυφλό. Φτύνοντας στο χώμα έκανε πηλό και του έτριψε τα μάτια. Για να δοκιμάσει την πίστη του ο Χριστός τον έστειλε να πλυθεί στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Ο τυφλός υπακούοντας, πλύθηκε και όταν γύρισε πίσω είχε θεραπευτεί. Στο γεγονός αυτό είναι αφιερωμένη η σημερινή  Κυριακή. 

Καιρός

Γενικά: Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-30, στα δυτικά από 13-31, στα κεντρικά από 14-32, στα νότια από 17-28 και στα ανατολικά από 16-28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος. Παροδικά αραιές νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη
Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 26/5
Τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.  Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.




Πληροφορίες για τις Εκλογές

Σήμερα διεξάγονται οι Ευρωεκλογές και ο Β΄ γύρος των Αυτοδιοικητικών (Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών). Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.
Ποιοι ψηφίζουμε
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996 ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.
- Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν
Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα ισχύει για τις Ευρωεκλογές, ενώ  δεν ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές. Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον εν λόγω Δήμο πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014». Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.
Τι χρειάζεται για να ψηφίσουμε
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ακόμα και είναι «κομμένη» ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σταυροί προτίμησης
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

Πίτσες

Εκλογές και αυτή την Κυριακή, που να καθόμαστε πάλι να μαγειρεύουμε, γι’ αυτό και εγώ προτείνω πίτσα. Όσο για το βράδυ, που θα βγαίνουν τα  αποτελέσματα, επιτέλους τελικά, ρίχνουμε τον πόνο μας ή την χαρά μας (εύχομαι) σε καμιά πίτσα.

Βάση
Πίτες για πίτσα, πίτες για σουβλάκια (μικρά ή μεγάλα), πιτούλες (λεπτές, χοντρές), τορτίγιες, δική μας ζύμη για πίτσα, αλλά ακόμα και φετούλες ψωμιού ή τοστ
Απλή:  Βούτυρο, τυρί 
Μαργαρίτα: Σάλτσα ντομάτας/κέτσαπ, τυρί
Ζαμπόν / μπέικον: Σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν / μπέικον, τυρί
Γαλοπούλα / κοτόπουλο: Σάλτσα ντομάτας, γαλοπούλα/κοτόπουλο, μανιτάρια, τυρί
Χορτοφαγική: Βούτυρο, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδια, τυρί
Χορτοφαγική 2: Σάλτσα ντομάτας, κολοκυθάκια, καρώτο, καλαμπόκι, τυρί
Ελληνική: Βούτυρο, σαλάμι αέρος, φέτα, ντομάτα, ελιές, ρίγανη
Λευκή: Βούτυρο, κοτόπουλο, ροκφόρ, κρέμα γάλακτος
Ανατολίτικη: Σάλτσα ντομάτας, παστουρμάς, μανιτάρια, πιπεριές, τυρί
Κυπριακή: Σάλτσα ντομάτας, Χαλούμι, λούντσα
Θαλασσινή: Βούτυρο, τόνος, μανιτάρια
Θαλασσινή 2: Σάλτσα ντομάτας, γαρίδες, τυρί
Καυτερή: Σάλτσα ντομάτας, μπέικον, κόκκινη καυτερή πιπεριά, τυρί

Μπορείτε να φτιάξετε τις πίτσες από πριν και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις σερβίρετε τις ψήνεται στον  φούρνο. 

Και η ψήφος πάει… στην μεγάλη οθόνη

Σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά ιδίως του παλιού, αναφέρονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, με τον ιδιαίτερο εκρηκτικό χαρακτήρα και το ταπεραμέντο ψηφοφόρων και πολιτικών (βουλευτών, δημάρχων κλπ). Θα έλεγα μάλλον ότι αυτό  είναι και το κοινό σημείο σύγκλισης. Φώτα, κάλπη, πάμε λοιπόν…
«Θανασάκης ο  Πολιτευόμενος» (1953)
Ο Θανασάκης που τον υποδύεται ο Βύρωνας Πάλλης έχει πολιτικές βλέψεις στηριζόμενος στην πλάτη και στην τσέπη, του κουνιάδου του Ντίνου Ηλιόπουλου, «κρατάει» δε τους ψηφοφόρους του μέσα στην χούφτα του και όταν δεν καταφέρνει να εκλεγεί η εκπληκτική ατάκα του Ηλιόπουλου «Ε! Αμόλα τους να πάνε στα σπίτια τους!».
«Στουρνάρα 288» (1959)
Ο περίφημος βουλευτής Καλοχαρέτας που τον υποδύεται ο Απόστολος Αυδής, όχι πολύ γνωστός ηθοποιός που θα μπορούσε όμως να κάνει καριέρα πολιτικού, καθώς μοιράζει με τόση άνεση ψεύτικες υποσχέσεις και ρουσφέτια. «Ετελείωσε…»
«Ζητείται ψεύτης» (1961)
Στον αντίποδα από τον Καλοχαρέτα ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Παντελής Ζερβός δεν είναι ικανός να πει ψέματα και χρειάζεται έναν επαγγελματία ψεύτη, τον ψευτοθόδωρο (Ντίνος Ηλιόπουλος) για να τον καλύπτει. «Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ, προς το αδύνατο…»
«Ζητείται ψεύτης 2» (2010)
Και στην νέα έκδοση  της ταινίας με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο, βλέπουμε ότι μέχρι και σήμερα το ψέμα αποτελεί «όπλο» του πολιτικού. «Θέλω να βγάλω δική μου εφημερίδα... τη Νέα Αλήθεια που θα συγκλονίσει τον κόσμο στις ψευτιές!».
«Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)
Η κορωνίδα θα λέγαμε της πολιτικής «αναπαράστασης» καθώς εδώ εκτός του περίφημου βουλευτού Μαυρογιαλούρου που τον υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, εμπλέκεται και ο κομματάρχης Δ. Παπαγιανόπουλος, που δρα «ανεξέλεγκτα» πάνω στους ψηφοφόρους ενός χωριού. Χαρακτηριστική ατάκα «θα σας εξαφανίσομεν…» αντί «θα σας εξασφαλίσουμε» (η αλήθεια πάει μπροστά), και το γκάρισμα του γαϊδάρου η απάντηση, (έχουν και οι ψηφοφόροι φωνή). 
«Τζένη-Τζένη» (1966)
Και πάλι ο κομματάρχης Διονύσης Παπαγιανόπουλος δίνει ρεσιτάλ στις αλλαξοκ…στην εναλλαγή πολιτικών στρατοπέδων, (τι νομίζατε ότι ήθελα να πω), για να βοηθήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ανδρέα Μπάρκουλη και απλά και ξεκάθαρα νίπτει τας χείρας του, με την ατάκα «Μου έλεγε ο Γκόρτζος  και σας έλεγα».

«Βουλευτίνα» (1966)
Η «αιώνια» αρραβωνιασμένη Ρένα Βλαχοπούλου με τον υποψήφιο βουλευτή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης), τον ασπρίζει και τον στέλνει αψήφιστο και αναλαμβάνοντας τα ηνία εκλέγεται η ίδια βουλευτίνα. «Πραγματική λαοθάλασσα οι ψηφοφόροι»

«Κυρία Δήμαρχος (1960)
Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης, ταβερνιάρηδες και αιώνιοι αντίπαλοι γίνονται και πολιτικοί αντίπαλοι που αν και δεν «φουμέρνουν» φουμάρουν όλους εμάς.. «Όχι δεν θα αφήσουμε  τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα, θα προσλάβουμε 4 να τα διώχνουν». Ευτυχώς την κάλπη σφράγισε ο έρωτας των παιδιών τους

1977: Πρεμιέρα για τον «Πόλεμο των Άστρων»

Στην διαστημική ταινία του Τζόρτζ Λούκας πρωταγωνιστούν  σερ Άλεκ Γκίνες,  Μαρκ Χάμιλ,  Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ. Η ταινία διαδραματίζεται στο  μέλλον  και αφηγείται  την προσπάθεια ενός αγροτόπαιδου του Λουκ Στάϊγουόκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λεία από τα χέρια του κακού Νταρθ Βάντερ  Θα την ακολουθήσουν 2 ακόμα τριλογίες με γνωστότερες τις «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» το 1980 και «Η επιστροφή των Τζεντάι» το 1983. Η ταινία θα δημιουργήσει μόδα με τις διαπλανητικές πτήσεις, το σύμπαν και τους πολέμους στα άστρα, με αναπαραγωγή από ταινίες, βιβλία, παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές κ ά.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

24/5/2014

Ανατολή ηλίου: 05:08
Δύση ηλίου: 19:36
Σελήνη: 26 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Συμεών θαυμαστορείτου, Μελετίου μάρτ. Ιλαρίωνος, Μελετίου
Γιορτάζουν: Μαρκιανή, Μαρκιανός, Νεφέλη

Όσιος Συμεών

Καταγόταν από την Έδεσσα αλλά γεννήθηκε στην Αντιόχεια και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ιουστίνου Β΄. Σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, όταν σκοτώθηκε σ’ ένα σεισμό. Σώθηκε αυτός και η μητέρα του που τον μόρφωσε με χριστιανικές αρχές. Μεγαλώνοντας εκάρη μοναχός σε ένα μοναστήρι στην Σελεύκεια. Αργότερα αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος και έζησε ασκητική ζωή μέχρι τον ειρηνικό θάνατό του το 590 μ. Χ. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θεραπεύει δαιμονισμένους. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαΐου.


Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες  κυρίως στα ορεινά Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-29, στα δυτικά από 13-30, στα κεντρικά από 13-31, στα νότια από 17-26 και στα ανατολικά από 17-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-29 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 25/5
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρες βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων


Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα Πάρκα. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην πόλη μας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, γιατί πραγματικά υπάρχουν. Ας τους ανακαλύψουμε και ας τους επισκεφτούμε για μια βόλτα με τα παιδιά μας
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ
Εκτείνεται σε μια έκταση 160 στρεμμάτων και από το 1839 που δημιουργήθηκε αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα, με τα αιωνόβια πανύψηλα δέντρα του, τα πουλιά, την λιμνούλα με τις πάπιες, τα παρτέρια με τα λουλούδια, το καφενεδάκι του, αλλά και τα αρχαία αγάλματα στον χώρο του Ζαππείου.                                          
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Βρίσκεται μεταξύ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου υπάρχει και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και της οδού Ευελπίδων, σε μια έκταση 280 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε το 1934 με πολλά δρομάκια, παγκάκια και σκιερά δέντρα κατά μήκος τους, ενώ υπάρχουν και προτομές ηρώων του ’21.                 
ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Ο λόφος Φιλοπάππου ή λόφος Μουσών με την προνομιακή θέα προς την Ακρόπολη, προσφέρεται για ευχάριστες βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια  Μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη και  το θέατρο παραδοσιακών χορών της Δώρας Στράτου.    
ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
Ανεβείτε στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ, με το αυτοκίνητο ή αν θέλετε να συνδυάσετε και άσκηση με τα σκαλιά. Η θέα της Αθήνας από κει πάνω θα σας αποζημιώσει, καθώς είναι μοναδική, ιδίως το ηλιοβασίλεμα. Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Αι- Γιώργη, ενώ στην πίσω πλευρά του λόφου είναι το θέατρο. Κατεβαίνοντας από τον Λυκαβηττό και περνώντας από την πλατεία της Δεξαμενής, όπου και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, θα βρεθείτε στο πολύβουο κέντρο του Κολωνακίου.
ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
Εκτός ιστού πόλεως, γιατί βρίσκεται στις παρυφές του Γαλατσίου, συνδυάζει ιδανικά τον περίπατο και την άθληση, καθότι υπάρχουν ειδικά δρομάκια για τρέξιμο, αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, αλλά και κολυμβητήριο. Στον τεράστιο χώρο του Άλσους, γύρω στα 1500 στρέμματα, υπάρχουν θέατρο, όπου διοργανώνονται παραστάσεις και συναυλίες                        
ΔΑΣΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στις παρυφές του Υμηττού με 4.460 στρέμματα. Ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδηλασία, και ήπιας μορφής άσκηση, αλλά και για ξεκούραση και χαλάρωση, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα, καθώς η κορυφή του βρίσκεται στα 1.026 μ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις Μονές Καισαριανής και Αγίου Ιωάννη Θεολόγου ή να ξεναγηθείτε στον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.
ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Βρίσκεται στα όρια τριών δήμων, της Αθήνας, του Γαλατσίου και της Φιλοθέης. Έχει έκταση 350 στρέμματα που προέρχεται από αναδάσωση μεγάλου τμήματος του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων και χαρακτηρίζεται βιότοπος. Στον χώρο του άλσους υπάρχει ένα σπήλαιο που μπορείτε να επισκεφτείτε, υπαίθριο θέατρο, θερινό σινεμά, αναψυκτήρια, αλλά και χώροι άθλησης ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
Είναι γύρω στα 80 στρέμματα, με χώρους για όλες τις ηλικίες, ενώ διαθέτει λίμνη με καταρράκτες, πλακόστρωτα δρομάκια με πανύψηλα δέντρα, αναψυκτήριο, χώρους άθλησης, θερινό θέατρο και κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα  πάρκα, ειδικό χώρο  για αναψυχή των σκύλων.                                                                                              
ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Βρίσκεται στα Σπάτα, στην θέση Γιαλού. Ιδανικό για οικογενειακή βόλτα. Στο Πάρκο υπάρχουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών, αλλά και ερπετών. Υπάρχουν ακόμα παιδική χαρά, κατάστημα με σουβενίρ, καφετέρια, αλλά και υπαίθριοι χώροι για ξεκούραση.
ΑΛΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
Βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι προσβάσιμο από την Λεωφόρο Κηφισίας. Μπορείτε να κάνετε περίπατο, ποδηλασία, ή τζόκινγκ στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, μέσα στο δασύλλιο με τα πανύψηλα δέντρα ή να ξεκουραστείτε και να κάνετε πικ-νικ, στα ξύλινα τραπέζια που υπάρχουν γι’ αυτό τον σκοπό. Στο Άλσος υπάρχει γεωργική σχολή, ανθοκομίας, δεντροκομίας και μελισσοκομίας.