Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

30/4/2014

Ανατολή ηλίου: 06:31
Δύση ηλίου: 19:15
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Ημέρα Μουσικής Τζαζ

Ιακώβου αποσ., Δονάτου επισ. Ευροίας, Αργυρής νεομ., Κλήμεντος υμνογ.
Γιορτάζουν: Αργυρώ, Ασημάκης, Ασημίνα, Ιάκωβος, Μαλαματή

Απόστολος Ιάκωβος

Ήταν γιος του Ζεβεδαίου και μεγαλύτερος αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Χριστός τον συνάντησε στην λίμνη Τιβεριάδα και τον κάλεσε κοντά του. Με τον Ιωάννη και τον Πέτρο αποτελούσαν τους πιο αγαπημένους μαθητές του Χριστού και μάλιστα μόνο αυτοί είδαν την Μεταμόρφωση Του. Ο Ιάκωβος ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση προκαλώντας το μίσος των Ιουδαίων. Όταν το 44 μΧ κήρυττε στα Ιεροσόλυμα με διαταγή του  Ηρώδη Αγρίππα, συλλαμβάνεται και θανατώνεται. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Απριλίου.


Ενημέρωση

- 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 1/5 εξήγγειλαν  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής στην απεργία της ΠΝΟ
- Χωρίς τρένα και προαστιακό την Πρωτομαγιά, επίσης στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
- Συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά την Πέμπτη 1/5
- Από 2-10/5 η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος. Προαιρετικά ανοιχτά (11:00-20:00) τα μαγαζιά την Κυριακή 4/5.
- Από 5-9 /5 Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία 

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-19, στα δυτικά από 12-19, στα κεντρικά από 10-24, στα νότια από 12-23 και στα ανατολικά από 14-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/5
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση την νύχτα στα κεντρικά και τα δυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-5 και τοπικά στα νότια  6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1915: Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός


Γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης Αρκαδίας ( Κάτω Ασέα) στις 30 Απριλίου 1915 ή κατ’ άλλους  στις 8 Δεκεμβρίου 1011. Υπήρξε ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, με την μοναδική ποιητική  συλλογή του «Αμοργός». Καθιερώθηκε ως κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Χρ.Χάλαρη κ.ά. «Αθανασία», «Ρεμπέτικο», «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Η μικρή Ραλλού», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου». Αλλά και σαν μεταφραστής παρέμεινε αξεπέραστος,  «Ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίνμπεργκ, «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στην νύχτα» του Ο’ Νηλ. Συνεργαζόμενος με την Ελληνική Ραδιοφωνία σκηνοθέτησε θεατρικά έργα. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Νέα εστία», «Τραμ», «Μικρό τετράδιο», «Μακεδονικές ημέρες» κ. ά Πέθανε στις 12 Μαΐου του 1992 στην Αθήνα
«…Μα ήταν αγέρας κι έφυγε, κορυδαλλός κι εχάθει
ήταν το Μάη το πρόσωπο, του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ σα σκίρτημα του κάμπου
ένα φιλί της θάλασσας της αφροστολισμένης…» 

2013: Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Τάκη Μουζενίδη και αργότερα σκηνοθεσία στην Αμερική. Την δεκαετία του ’60 συμμετείχε ως ζεν πρεμιέ σε πολλές ταινίες: «Αλίμονο στους νέους» (1961),   «Ο λουστράκος» (1964), «Φωνάζει ο κλέφτης» (1965), «Φουσκοθαλασσιές» (1966), «Κορίτσια για φίλημα»(1965), «Φουσκοθαλασσιές», «Ραντεβού στον αέρα» (1966). Στην τηλεόραση συμμετείχε ως guest star στις σειρές «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Άκρως Οικογενειακόν».

Σαν Σήμερα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιλιανός, εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία

1883: Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος
Γεννήθηκε το 1832. Θεωρείται ο ιδρυτής της σχολής του ιμπρεσιονισμού. Έργα του:
«Ολυμπία», «Λουόμενες», «Η βεντάλια» κ ά. 

1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929. θεωρείται ο πατέρας των γούεστερν σπαγγέτι. «Ο κολοσσός της Ρόδου», «Μονομαχία στο Ελ Πάσσο», «Ο καλός, ο κακός αι ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στην δύση» κ ά

2002: Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα.
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων: «Η κυρά μας η μαμή», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Φτωχαδάκια  και λεφτάδες», «Ένας ήρωας με παντούφλες»


Τρίτη 29 Απριλίου 2014

29/4/2014

Ανατολή ηλίου: 06:32
Δύση ηλίου: 19:14
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

Ημέρα Χορού

Ιάσωνος & Σωσιπάτρου εκ των 70 Αποσ., Κερκύρας μαρτ.
Γιορτάζει: Ιάσωνας

Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος

Ήταν Έλληνες στην καταγωγή και έζησαν τον 1ο μΧ αιώνα. Μαθητές του απόστολου Παύλου, ανέβηκαν στον επισκοπικό θρόνο ο Ιάσωνας της Ταρσού στην Κιλικία και ο Σωσίπατρος του Ικονίου στην Μικρά Ασία. Ενώνοντας την εκκλησιαστική τους δράση έφτασαν στην Κέρκυρα όπου δίδαξαν τον χριστιανισμό κτίζοντας μεγαλόπρεπο ναό, αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Εκεί αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτύρια από τον έπαρχο. Τα μαρτύρια τους συγκίνησαν και συντέλεσαν  να πιστέψουν στον Χριστό, ο έπαρχος, η κόρη του Κέρκυρα, αλλά και ο δεσμοφύλακας και ληστές που ήταν μαζί τους στην φυλακή. Στις διώξεις αυτές βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Σωσίπατρος. Ο Άγιος Ιάσωνας συνέχισε  το αποστολικό τους έργο και όπως αναφέρεται στις «Πράξεις των Αποστόλων», πέθανε σε βαθειά γεράματα. Η εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 29 Απριλίου.

Ενημέρωση

- Εκτός λειτουργίας τα Τραμ από 22:00 και έως την λήξη της βάρδιας στο τμήμα «Άγιος Αλέξανδρος-Ασκληπιείο Βούλας», λόγω εργασιών συντήρησης
- 24ωρη πανελλαδική απεργία για την 1/5 εξήγγειλε η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- Από 2-10/5 η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος. Προαιρετικά ανοιχτά (11:00-20:00) τα μαγαζιά την Κυριακή 4/5.
- Από 5-9 /5 Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία


Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, τα βόρεια, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος, με βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-20, στα δυτικά από 12-20, στα κεντρικά από 07-23, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 14-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες  και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά και βόρεια τις  απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες  με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/4
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί- νοτιοδυτικοί 3-5 και στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Ημέρα Χορού

Ας σύρουμε το χορό…
Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα κ ά
Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής.  Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…» Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός. Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας. Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί


Είναι ζωντανοί και δεμένοι με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές είναι συνυφασμένες με τον χορό.
Καλαματιανός
Είναι χορός της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος και συχνά αναφέρεται σαν πανελλήνιος, καθώς χορεύεται σ’ όλη την Ελλάδα και δεν περιορίζεται τοπικά μόνο στην Καλαμάτα. Τα βασικά του βήματα είναι 12 και χορεύονται συγχρόνως απ’ όλους τους χορευτές. Μόνο ο πρώτος χορευτής κάνει πολλές παραλλαγές (φιγούρες).
Τσάμικος
Ο Τσάμικος ή Τσάμικο είναι χορός της ηπειρωτικής Ελλάδας και πατρίδα του η Ρούμελη. Χορεύεται με μεγαλοπρέπεια και γνώρισμά του ο αργός ρυθμός ή τέχνη και η λεβεντιά του χορευτή που τον χορεύει.
Χανιώτικος
Χανιώτικος, Συρτός ή Χανιώτης είναι χορός της Κρήτης. Είναι ο πιο ήρεμος και σοβαρός χορός που χορεύεται και από άνδρες και γυναίκες. Είναι όμορφος, καμαρωτός χορός και οι χορευτές είναι πιασμένοι από τις παλάμες τοποθετημένοι σε κύκλο.
Σούστα
Επίσης κρητικός χορός και μάλιστα από τους πιο όμορφους, χορεύεται δε κατά ζευγάρια. Η κοπελιά κι ο ντελικανής είναι ο ένας απέναντι στον άλλο. Τα βήματα των χορευτών θέλουνε χάρη κι ευλυγισία του κορμιού, ευλυγισία σαν τα ελατήρια, ή τις σούστες μιας μηχανής για αυτό και λέγεται και σούστα.
Θρακιώτικος
Ο Θρακιώτικος ή Ζωναράδικος είναι ο πιο διαδεδομένος χορός στην Θράκη κι οφείλει το όνομά του στην λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές που πιάνονται σταυρωτά από τα ζωνάρια, χορεύεται δε κι από άνδρες και γυναίκες.
Ηπειρώτικος
Ο Ηπειρώτικος ή Συρτός Στα Τρία (τρία βήματα μπρος και τρία πίσω), η ονομασία του προέρχεται από τα βήματα που κάνει κανείς σε κάθε κατεύθυνση. Είναι χορός με καταγωγή από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.
Νησιώτικος
Ο Νησιώτικος ή Συρτός Νάξου είναι ο πιο δημοφιλής χορός των Κυκλαδίτικων νησιών. Τον Συρτό «σύρνουν» κατ’ αρχάς δυο-τρεις ή και περισσότεροι άνδρες πιασμένοι με μαντήλια από τα χέρια. Χορεύεται σε κύκλο με γρήγορα και ζωηρά βήματα.
Χασάπικος
Ο Χασάπικος αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «μακελλάρικου» χορού που χορευόταν στο Βυζάντιο από την συντεχνία των κρεοπωλών. Μέχρι το 1955 χορευόταν μόνο στα χωριά της Μακεδονίας, μετά όμως έγινε διάσημος με το όνομα Συρτάκι, που αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή του. Το συρτάκι είναι πιο πηδηχτό και χαλαρό, πιο επιδειξιακό, ενώ το χασάπικο είναι εσωστρεφές και θέλει συγκέντρωση, σαν το ζεϊμπέκικο. Το χασάπικο εκφράζει συναδέλφωση και χορεύεται από δυο τουλάχιστον άνδρες δίπλα-δίπλα με τα χέρια πιασμένα από τους ώμους. Οι χορευτές είναι γυρτοί, οι κινήσεις μετρημένες και με ένταση, οι φιγούρες είναι ομοιόμορφες και συγχρονισμένες. 

Άννα Μακρή Καθηγήτρια Χορού- Ηθοποιός

Κωνσταντίνος Καβάφης


Στις 29 Απριλίου 1933 πέθανε ο Αλεξανδρινός ποιητής
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε και η οικογένεια για κάποιο διάστημα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870 εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και η πρώτη γλώσσα που διδάχθηκε ήταν η αγγλική και έτσι ασχολήθηκε με την αγγλική λογοτεχνία. Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια το 1885, όπου υπηρετούσε ως κυβερνητικός υπάλληλος, αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στην ποίηση. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωικισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αν και χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα, χωρίς να νοιάζεται για την ομοιοκαταληξία, ο λόγος του είναι έμμετρος και μουσικός. Όσο ζούσε δεν είχε βγάλει ποτέ βιβλίο, τύπωνε τα ποιήματά του σ’ ένα φύλλο χαρτί και τα μοίραζε σε όσους ήθελε. Συγκεντρωμένοι οι στίχοι του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο, μετά τον θάνατό του, το 1935 με τον τίτλο «Ποιήματα». «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες» κ ά. Το 1932 προσβλήθηκε από καρκίνο στον λάρυγγα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας, όπου κατέληξε στις 29 Απριλίου του 1933, την ημέρα των 70ών γενεθλίων του.

1980: Πέθανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου

Γεννήθηκε στο Ιστ Έντ στις 13 Απριλίου του 1899. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής τίτλων σε κινηματογραφικό στούντιο και μεταπήδησε στην σκηνοθεσία. Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, έφυγε για την Αμερική, όπου σκηνοθέτησε  και τις περισσότερες ταινίες του. Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, Ίνγκριντ Μπέργκαμ, Γκρεϊς Κέλι, Κιμ Νόβακ, Τζόαν Φοντέϊν, Λόρενς Ολίβιε, Γκρέγκορι Πέκ, Χένρι Φόντα κ ά. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «»Σαμποτάζ», Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».



Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

28/4/2014


Ανατολή ηλίου: 06:33
Δύση ηλίου: 19:13
Σελήνη: 29 ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες
18η Εβδομάδα

Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Των εν Κυζίκω 9 Μαρτύρων, Θεόγνιδος, Μέμνονος οσίου

Όσιος Μέμνων

Από νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και αφιερώθηκε στον Θεό, που του έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί. Όταν έπεσαν ακρίδες σε χωράφια αγροτών, ο όσιος τους πρόσφερε αγαθά και  συνδρομές από την μονή της οποίας ηγείτο.

  

Οι 9 Μάρτυρες της Κυζίκου

Ο Θέογνις, ο Ρούφος, ο Αντίπατρος, ο Θεόστιχος, ο Αρτεμάς, ο Μάγνος, ο Θεόδουλος, ο Θαυμάσιος και ο Φιλήμονας, όταν συνελήφθησαν στην Κύζικο, ομολόγησαν την πίστη τους στο Θεό και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού.


Ενημέρωση

- Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών.
- Συγκέντρωση το πρωί στην πλ. Κάνιγγος και πορεία προς την Βουλή.
- Εκτός λειτουργίας τα Τραμ στις 28-29/4 από 22:00 και έως την λήξη της βάρδιας στο τμήμα «Άγιος Αλέξανδρος-Ασκληπιείο Βούλας», λόγω εργασιών συντήρησης
- 24ωρη πανελλαδική απεργία για την 1/5 εξήγγειλε η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- Από 5-9/5 Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία 

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές  και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων την νύχτα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με βροχές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-5 και στα νότια 5-7 μποφόρ Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-19, στα δυτικά από 12-20, στα κεντρικά από 13-21, στα νότια από 15-22 και στα ανατολικά από 14-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες  με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. . Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/4
Στα δυτικά, τα βόρεια, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος, με βροχές τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Οι χώροι εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Το περιβάλλον της εργασίας βάσει ερευνών αποδεικνύεται ότι βρίθει «αόρατων» εχθρών που πλήττουν τους εργαζόμενους και μάλιστα περισσότερο τις γυναίκες. Βάσει έρευνας που διεξήχθη σε εργασιακούς χώρους σε μεγαλουπόλεις ένα πλήθος μικροβίων φιλοξενούνται στα γραφεία, επιφάνεια ή συρτάρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ. Στην έρευνα απεδείχθη ότι τα γραφεία που εργάζονται γυναίκες (αν και από την φύσει τους οι γυναίκες είναι περισσότερο τακτικές) περιτριγυρίζονται 3-4 φορές περισσότερο από μικρόβια. Οι αιτίες γι’ αυτό, η συχνότερη επαφή των γυναικών με τα παιδιά, η διατήρηση υπολειμμάτων τροφών στο γραφείο, και τέλος τα σύνεργα καλλωπισμού, που συνήθως έχουν στην τσάντα τους. Εκτός όμως των εξωγενών παραγόντων που προάγουν μικρόβια είναι και οι εσωτερικοί παράγοντες, χρώματα, αιρκοντίσιον, σκόνη, κάπνισμα, ψευδοχωρίσματα, μοκέτες, μη αερισμός στους χώρους εργασίας

1930: Πέθανε η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα 1902.  Φοιτά στο γυμνάσιο ακόμα όταν  πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα με το πεζογράφημα «Ο πόνος της μάνας», που είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια Ξεκινά τις σπουδές της στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διορίζεται στην Νομαρχία της Μεσσηνίας και μετά τον θάνατο των δικών της ζητά μετάθεση στην Αθήνα. Στην ίδια υπηρεσία γνωρίζεται με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο συνδέεται με σφοδρό έρωτα. Λίγους μήνες αργότερα ο Καρυωτάκης ανακαλύπτει ότι πάσχει από σύφιλη και της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ. Αρχίζει να παραμελεί την δουλειά της και την απολύουν, εγκαταλείπει την νομική και γράφεται στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αρραβωνιάζεται έναν δικηγόρο, με τον οποίο χωρίζει λίγο καιρό αργότερα, όταν αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Εκεί  ζει μια άστατη ζωή, με γλέντια, ξενύχτια, και κάθε είδους ανεμελιά που φθείρουν την υγεία της. Προσβάλλεται από φυματίωση και γυρίζει στην Αθήνα. Νοσηλεύεται σε νοσοκομεία  όπου και καταλήγει, στις 28 Απριλίου του 1930. Οι γνώμες διίστανται ως προς την ποιητική της δημιουργία. Μερικοί την θεωρούν τέλεια τεχνίτρια του στίχου και άλλοι ότι παρουσιάζει ατέλειες και η όποια προβολή της, είναι απόρροια της έκλυτης ζωής της  Όλοι όμως συμφωνούν ότι το λυρικό ποιητικό της τάλαντο συγκίνησε και συγκινεί μέχρι σήμερα.  Έγραψε ποιητικές συλλογές «Οι τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ και χάος», μια νουβέλα, ενώ έχουν εκδοθεί  και τα  ημερολόγια  της.
Απόσπασμα από το ποίημα «Βράδυ»
«Καλώς το που ήρθε το άφωτο βραδάκι
έτσι απαλό σαν χάδι να μ’ αγγίξει
και τη σκέψη μου αγάλια να τραβήξει
στο σκοτεινό στ’ ατέλειωτο δρομάκι…

…Καλώς το που ήρθε σαν την καλοσύνη
το κουρασμένο βλέμμα μου να σβήσει
και την ψυχή μου ελεύθερη ν’ αφήσει
να απλωθεί πέρα ως πέρα στη γαλήνη.»



Κυριακή 27 Απριλίου 2014

27/4/2014


Ανατολή ηλίου: 06:34
Δύση ηλίου: 19:12
Σελήνη: 28 ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Ημέρα Σχεδίου (Design)

+ ΤΟΥ ΘΩΜΑ
Συμεών επ. Ιεροσολύμων, Ιωάννου οσ. μονής Καθαρών, Ευλογίου ξενοδόχου
Γιορτάζουν: Θωμάς, Θωμαϊς (Θωμαή), Συμεών

Άγιος Συμεών

Η ταυτότητά του δεν είναι ακριβώς διευκρινισμένη. Εικάζεται ότι ήταν αδελφός (φυσικός ή ετεροθαλής) ή εξάδελφος του Χριστού. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Ιεροσολύμων, όπου επέδειξε μεγάλο θεολογικό και  φιλανθρωπικό έργο. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία 120 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Απριλίου.


Κυριακή του Θωμά

Ο Θωμάς ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού. Καταγόταν από την Αντιόχεια. Όταν μετά την Ανάστασή του ο Ιησούς παρουσιάστηκε στους μαθητές του, ο Θωμάς δυσπιστώντας ζήτησε να δει τα σημάδια από τα καρφιά στις παλάμες του και στο πλευρό του από την λόγχη του στρατιώτη. Ο Ιησούς δέχθηκε και τότε ο Θωμάς ακουμπώντας στις πληγές αναφώνησε: «Ο Κύριος μου και Θεός μου». Έτσι η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα είναι αφιερωμένη στον άπιστο Θωμά.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σχεδόν σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-20, στα δυτικά από 10-21, στα κεντρικά από 11-22, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 14-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις  με βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/4
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων την νύχτα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-5 και στα νότια 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Χόρτα, άγρια χόρτα…

Με την γενική ονομασία χόρτα, στην διατροφή εννοούμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και υπάρχουν πάνω από 150 ποικιλίες βρώσιμων χόρτων, με την Κρήτη να διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες αλλά και τρόπους μαγειρέματος.
Ραδίκια, πικρά, γλυκά, άγρια ή ήμερα, ήταν ευρύτατα γνωστά από την αρχαιότητα και μάλιστα αναφέρονται ως βότανα σε πάπυρο της 4ης χιλιετηρίδας. Και έτσι αντιμετωπίζονται ως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι άδικα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ είναι ότι καλύτερο για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες. Τον ζωμό που βράσατε τα ραδίκια, μπορείτε να τον πιείτε σαν αφέψημα, αποτελεί εξαιρετικό βότανο, ή ακόμα να προσθέσετε χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, όπως το πίνουν στην Κρήτη, σαν αποτοξινωτικό ρόφημα
Αντίδια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα ραδίκια, έχουν όμως πιο ήπια γεύση και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τα κατσαρά και τα πλατύφυλλα. Συνοδεύουν πολύ ωραία το κρέας, φρικασέ.
Τα μυρώνια με την χαρακτηριστική επίγευση του γλυκάνισου, που στην Ελλάδα το ονομάζεται και σκαντζίκι ή ανδρίσκος, στην Αμερική «γκουρμέ μαϊντανός» και στην Γαλλία carfeuil, γίνεται πολύ ωραία σαλάτα, ενώ ταιριάζει πολύ με κατσικάκι ή ψάρι και δένει γευστικά σε χορτόπιτες με τα άλλα άγρια χόρτα και το σπανάκι.
Άλλα χόρτα της εποχής είναι καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, στύφνο, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, σέσκουλα, παπαρούνες
Μάζεμα, πλύσιμο, συντήρηση και βράσιμο
Αν μαζέψετε μόνοι σας χόρτα, πρέπει απαραιτήτως να τα γνωρίζετε, καθώς πολλά μπορεί να μην είναι βρώσιμα. Ρωτήστε κάποιον που τα γνωρίζει. Για να μαζέψετε αποφύγετε περιοχές με σκουπίδια, ζώα, άκρες δρόμων, χωράφια ραντισμένα ή με λιπάσματα. Διαλέξτε μικρά φρέσκα χόρτα και όχι μεγάλα και γερασμένα, καθότι είναι σκληρά. Μπήξτε το μαχαίρι στην ρίζα του χόρτου και κάνοντας ένα νοερό χωνί το βγάζετε με την ρίζα του. Όταν το καθαρίζετε κόβετε την ρίζα, αφαιρείτε ξεραμένα, κίτρινα ή σάπια φύλλα. Βάζετε τα χόρτα σε λεκάνη με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε πολλές φορές για να φύγουν τα χώματα. Με το νερό από τα χόρτα ποτίζετε τα λουλούδια για να μην πηγαίνει χαμένο. Μπορούν να συντηρηθούν για 5-7 ημέρες στο ψυγείο αφού τα στραγγίσετε καλά και τα βάλετε σε στρώσεις σε λαδόκολλα. Για να μείνουν τα χόρτα πράσινα, βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα και μετά το βράσιμο τα ξεπλένετε με κρύο νερό.

Αρνί με άγρια χόρτα αυγολέμονο


Υλικά
1 κιλό αρνίσιο κρέας σε μερίδες, 1 κιλό άγρια χόρτα (σταμναγκάθι, καυκαλήθρες, ραδίκια) καθαρισμένα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, χυμό λεμονιού, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε το κρέας στο λάδι. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκι σε ροδέλες, τον άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο χλιαρό νερό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε τα χόρτα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει 10-12 λεπτά. Χτυπάτε τ’ αυγά, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και αυγοκόβετε το φαγητό.
Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψητό κρέας που σας έμεινε από το Πάσχα, οπότε η διαδικασία μαγειρέματος είναι ταχύτερη, καθώς δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί το κρέας.


Γαύρος τηγανητός και ραδίκια βραστά

Υλικά
1 κιλό γαύρος, αλάτι χονδρό, ελαιόλαδο, αλεύρι, 1 κιλό ραδίκια, αλάτι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, σκόρδο (προαιρετικά).

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τον γαύρο, τον πλένετε, τον αλατίζετε, τον αλατίζετε και τον τηγανίζετε. Κόβετε την ρίζα από τα ραδίκια και αφαιρείτε τα ξερά ή μαραμένα φύλλα. Κόβετε σε δυο –τρία μέρη, ανάλογα με το μήκος τους. Τα βάζετε σε λεκάνη με νερό και τα ξεπλένετε πολλές φορές, να φύγουν τα χώματα. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνετε τα χόρτα στραγγισμένα. Αφήνετε να βράσουν. Δοκιμάζετε με το χέρι σας αν έχουν μαλακώσει. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και στραγγίζετε καλά. Αλατίζετε, περιχύνετε με λάδι και λεμόνι και αν θέλετε με ψιλοκομμένο σκόρδο. Σερβίρετε σε πιατέλα με τα ψάρια, διακοσμώντας με φέτες λεμονιού. 

2011:Πέθανε ο τραγουδιστής Σταύρος Ζώρας

Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκυ της Ρωσίας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες υπήρξε στιχουργός - συνθέτης και ερμηνευτής που μεσουράνησε την δεκαετία του ’70. Τα τραγούδια που δημιούργησε διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό, την τρυφερότητα και την διάχυτη ευαισθησία τους. Γνωστότερο τραγούδι του «Έσένα που σε ξέρω τόσο λίγο», αλλά αξέχαστα θα μείνουν και τα τραγούδια «Σε ευχαριστώ», «Μήπως», «Ήρθες»,  «Είναι Αργά», «Απόψε θυμήσου», «Μείνε απόψε λίγο», «Έφυγες και πήρες», «Άπλωσα τα χέρια», «Αγάπη μου», «Όνειρο χαμένο», «Άπλωσα τα χέρια», «Μη φεύγεις».

 

2008: Πέθανε ο Μάριος Τόκας, μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε το 1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Το 1975 έρχεται στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, ενώ ταυτόχρονα γράφεται στην φιλοσοφική σχολή. Η γνωριμία του με τον Μάνο Λοϊζο, που ήταν επίσης κυπριακής καταγωγής, θα είναι το διαβατήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές: Γ. Πάριος, Γ. Νταλάρας, Δ. Μητροπάνος, Γλυκερία, Λ. Χαλκιάς, Θ. Αδαμαντίδης, Κ. Κούκα, Πασχάλης Τερζής κ ά με τραγούδια: «Αννούλα του χιονιά», «Απ’ τον Πύργο τον λευκό», «Άστο να πάει άστο», «Γεντί κουλέ», «Δίδυμα φεγγάρια», «Έλα πάλι από την αρχή», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Το σημάδι», «Φωτιά στα κόκκινα», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι»,  «Λαδάδικα» κ ά

1941: Πέθανε (αυτοκτόνησε) η Πηνελόπη Δέλτα συγγραφέας


Η Πηνελόπη Μπενάκη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874. Το 1895 σε ηλικία 21 ετών,  παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα. Τα περισσότερα κείμενα της είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο αλλά και αργότερα «Οι αναμνήσεις», που περιγράφει τον πρώτο της έρωτα με τον Αντώνη Μαυροκορδάτο.  Μέσα από τα κείμενά της, δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής της αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα. Άλλα έργα της «Ρωμιοπούλες», «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων. Το κύκνειο άσμα της το οποίο μάλιστα κόβεται απότομα στην μέση μιας φράσης –υποθέτουμε ότι ήταν η 27η Απριλίου 1941, μέρα που αυτοδηλητηριάστηκε- αναφέρεται στην ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη, που υπήρξε και ο δεύτερος ανεκπλήρωτος ερωτάς της.
Στο συγγραφικό της όμως έργο πρέπει να συμπεριληφθεί και η τεράστια αλληλογραφία που διατηρούσε με σημαντικές προσωπικότητες, Γιάννης Ψυχάρης, Αλέξανδρος Πάλλης, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Εφταλιώτης, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Στρατής Μυριβήλης, Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κ ά. 
Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο, την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

1864: Πέθανε ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, στρατηγός και πολιτικός

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου και το Μακρυγιάννης παρατσούκλι λόγω του ψηλού αναστήματός του. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι Λιδωρικίου, αλλά μεγάλωσε στην Λιβαδειά, όπου κατέφυγε η οικογένεια του, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν  τον πατέρα του. Μεγάλωσε με στερήσεις, πείνα και κατατρεγμό. Από μικρό παιδί δούλεψε σκληρά και κατάφερε να αποκτήσει πολλά χρήματα.
Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εργάστηκε πάντα με γενναιότητα και αυτοθυσία για την επανάσταση. Το 1826 ήταν στρατιωτικής διοικητής στην Αθήνα και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση  της Ακρόπολης, πολεμώντας τον Κιουταχή. Πρωταγωνίστησε  στην επανάσταση του 1843, βοηθώντας στην ψήφιση του συντάγματος. Στα 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε, κατά του Όθωνα. Ο λαός όμως ανατρέπει την καταδίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς του δίνει  χάρη. Επί βασιλείας Γεωργίου Α΄ γίνεται στρατηγός, ενώ το  1864  εκλέγεται βουλευτής. Την ίδια όμως χρονιά πεθαίνει στα εξήντα οκτώ του μόλις χρόνια, πικραμένος γιατί δεν είδε τους Έλληνες να αξιοποιούν τα επιτεύγματα των αγώνων τους. Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην σημερινή συνοικία Μακρυγιάννη,  που από αυτόν πήρε το όνομά της. Εκτός όμως από τα πολεμικά του κατορθώματα, ο Μακρυγιάννης μας άφησε και πνευματικά έργα, που αποτελούν μοναδικά λογοτεχνήματα, βγαλμένα μέσα από την καθάρια λαϊκή ελληνική ψυχή του, δεδομένου ότι γνώριζε ελάχιστα γράμματα. Το σπουδαιότερα έργο του «Τα απομνημονεύματα».

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

26/4/2014

Ανατολή ηλίου: 06:35
Δύση ηλίου: 19:11
Σελήνη: 27 ημερών
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Βασιλέως επ. Αμάσειας, Γλαφύρας & Ιούστας μαρτ.
Γιορτάζουν : Γλαφύρα, Ραφαήλ, Ραφαέλα



Βασιλέας και Γλαφύρα

Ο Βασιλέας έζησε στα χρόνια του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Λικινίου και ήταν επίσκοπος Αμάσειας του Πόντου, όπου προστάτευε και βοηθούσε το ποίμνιό του. Στον Βασιλέα κατέφυγε για να προστατευτεί η  Γλαφύρα, όταν ως ακόλουθος της αυτοκράτειρας Κωνσταντίας, συζύγου του Λικίνιου, δέχθηκε τις ανήθικες ορέξεις του. Όταν το πληροφορήθηκε ο Λικίνιος, βασάνισε τον Βασιλέα και τελικά τον αποκεφάλισε.

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-20, στα δυτικά από 12-21, στα κεντρικά από 11-23, στα νότια από 15-23 και στα ανατολικά από 16-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημεριανές απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις  με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 27/4
Στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Πιταράκια με αρνί


Η πίτα που θα αξιοποιήσει ότι περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι 

Υλικά
200 γρ αρνί ψημένο, 1 κούπα κεφαλοτύρι χονδροτριμμένο, 1 κούπα ντομάτα σε κυβάκια, 5 φύλλα κουρού, ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο 

Εκτέλεση
Κόβετε σε μικρά κομματάκια το κρέας και το βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε την ντομάτα, το τυρί και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Αλείφετε τα φύλλα με λάδι. Μοιράζετε την γέμιση στα φύλλα, βάζοντας την στην άκρη του φύλλου. Διπλώνετε τις άκρες που είναι απλωμένη η γέμιση για να μην χύνεται και τυλίγετε σε ρολό. Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Τούρτα με βάση από τσουρέκι


Υλικά
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου, 5-6 κ σ ζάχαρη, 3 κούπες γάλα, φέτες τσουρεκιού
σοκολάτα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε μισή κούπα γάλα την κρέμα αραβοσίτου και την ζάχαρη. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και προσθέτετε την κούπα με το γάλα. Ανακατεύοντας συνεχώς αφήνετε να πάρει βράση και να πήξει. Τοποθετείτε τις φέτες του τσουρεκιού την μια δίπλα στην άλλη, σ’ ένα χαμηλό ταψάκι. Απλώνετε την κρέμα. Τρίβετε σοκολάτα και σερβίρετε.

1986: Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα Νο 4 προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του. Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις καθώς σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι,  ενώ επιβαρύνθηκε με ραδιενέργεια το περιβάλλον στην Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία. Ο σταθμός του Τσέρνομπιλ αρχικά καλύφθηκε με κώδωνα τσιμέντου και έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000.

1937: Βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκουέρνικα

Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο  μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη

Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρκετά μέτρα κάτω από την γη  ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη. Πρόκειται για το άγαλμα του Ερμή, του αγγελιαφόρο των θεών που  χρονολογείται από το 343 π.Χ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου  από παριανό μάρμαρο Βρίσκεται σ’ ένα   βάθρο και έχει ύψος 2.10 μέτρα, παρουσιάζει δε τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του, που πιθανολογείται ότι ήταν σταφύλι. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα των αιώνων. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά

Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

25/4/2014

Ανατολή ηλίου: 06:37
Δύση ηλίου: 19:10
Σελήνη: 25 ημερών
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

Παγκόσμια ημέρα DNA
Ημέρα κατά της ελονοσίας

+ ΤΗΣ  ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Μάρκου Ευαγγελιστού, Μακεδονίου Κων/πόλεως, Φεβρωνίας
Γιορτάζουν: Ζώης, Ζωή, Ζωοδόχος, Πηγή, Μάρκος, Μαρκιανή, Νίκη

Παγκόσμια ημέρα DNA

Στις 25 Απριλίου 1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Μόρις Γουίλκινς και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους από τα πειράματά τους για την χημική δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην γενετική και τιμάται ως παγκόσμια ημέρα. 

Της Ζωοδόχου Πηγής

Είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται 5 μέρες μετά το Πάσχα
Κάποτε ο αυτοκράτορας Λέων ο Δ΄ συνάντησε στο δάσος ένα άνδρα που του ζήτησε νερό. Τότε ακούστηκε η φωνή της Παναγίας που του υπέδειξε ένα σημείο που ανέβλυζε νερό. Εκεί κτίστηκε ναός που ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή. Ο Ιουστινιανός έκτισε αργότερα μεγαλύτερο ναό, που καταστράφηκε 2 φορές. Τελικά το 1830 χτίστηκε η εκκλησία που υπάρχει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την γνωστή μονή του Μπαλουκλή. Ονομασία που προέρχεται από την τούρκικη λέξη balik= ψάρι, καθώς σε δεξαμενή στον περίβολο υπάρχουν ψάρια.

Ευαγγελιστής Μάρκος

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, το όνομά του ήταν Ιωάννης. Kαταγόταν από πλούσια οικογένεια, και μάλιστα λένε πως στο σπίτι του κατέφυγαν οι μαθητές του Χριστού μετά την σταύρωση Του. Ο Μάρκος ήταν μαθητής των αποστόλων Παύλου και Πέτρου καθώς και του συνεργάτη του Παύλου, Βαρνάβα, που ήταν θείος του. Για να μπορέσει να βοηθήσει ηθικά τους πιστούς έγραψε το Ευαγγέλιο του, που αναφέρεται απλά στα γεγονότα, από την βάπτιση του Χριστού μέχρι την ανάληψή του, χωρίς τις σχετικές προφητείες. Κατά την παράδοση ίδρυσε την εκκλησία στην Αλεξάνδρεια και ήταν ο πρώτος επίσκοπος της από το 43 μέχρι το 68 που θανατώθηκε μαρτυρικά, στις  25 Απριλίου, ημέρα που τιμάται και η  μνήμη του.

Ενημέρωση

- 3ωρη στάση εργασίας (08:00-11:00) εξήγγειλε η ΟΛΜΕ, με αφορμή την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων
- Παράσταση διαμαρτυρίας στις 11:00 έξω από το υπ. Εσωτερικών (Σταδίου 27) και έπειτα στο υπ Διοικ. Μεταρρύθμισης (Βας. Σοφίας 15) εξήγγειλε η ΠΟΕ- ΟΤΑ.
- 24ωρη πανελλαδική απεργία για την 1/5 εξήγγειλε η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- Από 5-9 /5 Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Καιρός

Γενικά: Στα κεντρικά και  βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα με μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-20, στα δυτικά από 13-22, στα κεντρικά από 10-23, στα νότια από 17-23 και στα ανατολικά από 16-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις  με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 26/4
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  


Ημέρα κατά της ελονοσίας

Η ελονοσία είναι αρρώστια που προκαλείται από ειδικό παράσιτο όταν κατά κάποιο τρόπο μπει στο αίμα μας. Είναι νόσος ενδημική στις περιοχές που υπάρχουν βάλτοι και έλη, αλλά και στις θερμές (τροπικές) περιοχές. Προέρχεται από ορισμένα παράσιτα (πλασμώδια) που μπαίνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα παράσιτα αυτά τα ανακάλυψε το 1880 ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός Λαβεράν και φέρουν το όνομά του «Πλασμώδιο του Λαβεράν». Μεταδίδεται μονάχα με το τσίμπημα των κουνουπιών και μάλιστα των θηλυκών «ανωφελών» κουνουπιών. Όταν τα ανωφελή κουνούπια τσιμπήσουν άρρωστο από ελονοσία, ρουφούν μαζί με το αίμα του και το πλασμώδιο του Λαβεράν, που έχει μέσα σ’ αυτό ο άρρωστος. Έτσι όταν τσιμπήσουν άλλον άνθρωπο υγιή, εισάγουν το πλασμώδιο που επωάζεται μέσα στο αίμα από 10-50 ημέρες ανάλογα με το είδος της ελονοσίας. Μόλις τελειώσει η επώαση εκδηλώνεται η αρρώστια. Πρώτα ο άρρωστος νιώθει δυνατό ρίγος, έπειτα έρχεται ο πυρετικός παροξυσμός (υψηλός πυρετός) και τέλος παρατηρείται εφίδρωση, οπότε πέφτει και ο πυρετός,. Υπάρχουν τέσσερεις μορφές ελονοσίας: α) Καλοήθης τριταίος, β) Ωοειδής γ) Τεταρταίος και δ) Καλοήθης τριταίος. Ανάλογα με την μορφή της ελονοσίας οι εκδηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε συχνά ή αραιότερα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης θεραπείας της, γίνεται χρόνια προκαλεί επιπλοκές και εξασθενίζει τον οργανισμό. Δημιουργεί αναιμία, διόγκωση της σπλήνας, που σιγά-σιγά παθαίνει σοβαρές αλλοιώσεις. Η καταπολέμησή της γίνεται με πολλά φάρμακα, κινίνη, πλασμωχίνη, παλουδρίνη, ατεμπρίνη κ ά. Όμως πιο αποτελεσματική είναι η καταπολέμηση της με την συστηματική εξόντωση των ανωφελών κουνουπιών, αποστράγγιση ελών, ψεκασμό με εντομοκτόνα

 

1975: Πέθανε η Αθηνά Ταρσούλη, ζωγράφος, λογοτέχνης και λαογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1890. Σπούδασε ζωγραφική στην Γαλλία. Γυρνώντας πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις και παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση και την λογοτεχνία, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. «Περάσματα πουλιών», «Στα βρόχια της αγάπης», «Ο καπετάν Μοναχός» κ ά.  Ακόμα γυρίζοντας την Ελλάδα μελέτησε και συνέλλεξε πλήθος λαογραφικών στοιχείων που εξέδωσε σε βιβλία, «Κάστρα και πολιτείες του Μοριά», «Δωδεκάνησα», «Ελληνικές φορεσιές». Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις

1719: Εκδίδεται ο «Ροβινσώνας Κρούσος»


Ο Άγγλος συγγραφέας Δανιήλ Ντεφόε, το έγραψε εμπνεόμενος από την πραγματική ιστορία ενός Σκώτου ναυτικού. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες του 18χρονου Ροβινσώνα Κρούσου που  φεύγοντας κρυφά από το σπίτι του αναζήτησε την περιπέτεια. Καθώς όμως ταξίδευε μ’ ένα καράβι έπεσε στα χέρια Βερβερίνων πειρατών κι έγινε σκλάβος τους. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φτάσει στην Βραζιλία, όπου έγινε ιδιοκτήτης φυτειών. Σ’ ένα άλλο ταξίδι του ναυάγησε σ’ ένα ερημονήσι και μένοντας μόνος του, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει με θάρρος όλες τις τρομερές δυσκολίες, οργανώνοντας την νέα του ζωή. Έφτιαξε την καλύβα του, κυνηγούσε άγρια ζώα και τα εξημέρωνε, έσπερνε, θέριζε, έγινε αγγειοπλάστης. Όταν κουραζόταν έπαιρνε θάρρος από την Αγία Γραφή κι έγραφε το ημερολόγιό του. Για συντροφιά του είχε ένα φλύαρο παπαγάλο. Στις εξερευνήσεις του στο νησί, πάλεψε με περαστικούς ανθρωποφάγους και γλίτωσε έναν άγριο που τον έλεγαν Παρασκευά. Του έμαθε γράμματα και τον δίδαξε πολλά χρήσιμα πράγματα. Μετά από χρόνια τους αντιλήφθηκε ένα περαστικό πλοίο και τους έφερε ξανά πίσω.Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να το διαβάζουν τα παιδιά.

1744: Πέθανε ο Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος και φυσικός


Γεννήθηκε το 1701. Διετέλεσε καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Το 1740 ίδρυσε αστεροσκοπείο κι έγινε διευθυντής του. Μελέτησε το βόρειο σέλας και εργάστηκε για την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έκανε εισήγηση να μετριέται η θερμοκρασία με κλίμακα 100 βαθμών και κατασκεύασε το εκατοντάβαθμο θερμόμετρο που φέρει το όνομά του.

1595: Πέθανε ο Τορκουάτο Τάσσο, Ιταλός ποιητής

Γεννήθηκε το 1544 στο Σορέντε της Ιταλίας. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στην ποίηση με κορυφαίο έργο την «Ελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ». Είναι ένα έπος  που αποτελείται από 24 ωδές με πηγή έμπνευσης τις Σταυροφορίες. Οι λογοκριτές της εποχής το κατακρίνουν και τον  εξαναγκάζουν να το «διορθώσει» σύμφωνα με τις επιταγές της Ιεράς Εξέτασης. Εκείνος αρχικά αντιδρά  και φυλακίζεται για επτά χρόνια. Μετά τον «σωφρονισμό» του, πείθεται και το αλλάζει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψυχολογικές μεταπτώσεις στον ποιητή. Το 1595 ο Πάπας τον καλεί για να τον στεφανώσει με δάφνες στο Καπιτώλιο. Ο ποιητής δεν αντέχει την συγκινησιακή φόρτιση από την μεγάλη τιμητική διάκριση  και πεθαίνει. Άλλα έργα του: «Αμύντας», «Διάλογοι», «Επιστολές», «Στίχοι», «Κατακτημένη Ιερουσαλήμ».

Σαν Σήμερα

1859: Αρχίζουν οι εργασίες για την διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ
Το γιγαντιαίο αυτό έργο κράτησε 10 χρόνια Το 1869 έγιναν τα εγκαίνια της διώρυγας και από τότε η Μεσόγειος ενώθηκε με την Ερυθρά Θάλασσα.

1953: Δημοσιεύεται εργασία για την χημική δομή του DNA
Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους για την χημική δομή του DNA

1974: Η επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία
Revolucao dos Cravos, επανάσταση των γαρυφάλλων όπως ονομάστηκε, επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στην κάνη των όπλων τους ένα γαρύφαλλο. Αρχηγός της ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράϊβα ντε Καρβάλιο, εκδηλώθηκε δε την νύχτα της 24ης προς την 25η Απριλίου και είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος που διαρκούσε από τις 26 Μαΐου του 1926.

1994: Πέθανε ο Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την σύστασή του και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το διάστημα από το 1981- 1994.

2011: Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο «πατέρας» του Compact Disc, του γνωστού  CD και πρώην πρόεδρος της Sony, Νόριο Όγκα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

24/4/2014


Ανατολή ηλίου: 06:38
Δύση ηλίου: 19:09
Σελήνη: 25 ημερών
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

Ημέρα κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα

+ Ελισάβετ της Θαυματουργού, Νικολάου νεομ. εκ Μαγνησίας, Σάββα στρατ.
Γιορτάζουν: Αχιλλέας, Δούκας, Δούκισσα,  Ελισάβετ, Έλσα, Θαυμαστός

Οσία Ελισάβετ

Καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα. Οι γονείς της ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Επειδή δεν είχαν αποκτήσει παιδί ζήτησαν από την αγία Γλυκερία να τους βοηθήσει. Εκείνη πράγματι τους βοήθησε και τους ζήτησε να το ονομάσουν Ελισάβετ, όπως την μητέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστού. Όταν η Ελισάβετ ήταν 15 χρονών έχασε και τους δυο της γονείς, μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους της και εκάρη μοναχή στην μονή του αγίου Γεωργίου, όπου έζησε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, ζωή ασκητική.


Καιρός

Γενικά: Σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές -απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-20, στα δυτικά από 12-22, στα κεντρικά από 10-23, στα νότια από 15-25 και στα ανατολικά από 14-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές -απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις  παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων το μεσημέρι-απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-19 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/4
Στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα με μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Η μάχη της Αλαμάνας και ο θάνατος του Αθανασίου Διάκου

Ο Αθανάσιος Μασαβέτας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα καταγόταν από την Αρτοτίνα Παρνασσίδος. Από τα 12 του χρόνια τον έκλεισαν στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, όπου πήρε το όνομα Άνθιμος και έγινε διάκος. Έτσι κράτησε τον ιερατικό του βαθμό σαν επίθετο. Επειδή σκότωσε ένα Τούρκο που τον προκάλεσε, έβγαλε για πάντα τα ράσα και ανέβηκε στο βουνό και έγινε πρωτοπαλίκαρο του αρματολού Γούλα Σκαλτσά. Κατόπιν μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά και μετά την μύησή του στην Φιλική Εταιρεία το 1818, πήγε στον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Την 1η Απριλίου του 1821 κυρίευσε το φρούριο της Λιβαδειάς αφού λίγες μέρες πριν είχε κηρύξει την επανάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Με τους άλλους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, προχώρησαν προς την Άμφισσα για να ξεκαθαρίσουν την Αν. Στερεά. Εκεί πληροφορήθηκαν την άφιξη των Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ, με μεγάλη στρατιά που όδευαν προς την Πελοπόννησο. Οχυρώθηκαν τότε στην γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού) κοντά στις Θερμοπύλες για να τους αντιμετωπίσουν. Η επίθεση άρχισε στις 22 Απριλίου. Ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς υποχώρησαν, ο Διάκος όμως πολεμώντας υπεράνθρωπα, χωρίς καθόλου να μετακινηθεί, έχασε τους αγωνιστές του, τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος. Όταν τον πήγαν στην Λαμία ο Βρυώνης του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως αρνήθηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο με φρικτό τρόπο. Τον σούβλισαν και τον έκαψαν ζωντανό. Η παράδοση λέει ότι την στιγμή που τον οδηγούσαν στο μαρτύριό του είπε το συμβολικό δίστιχο: «Για ‘δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζ’ η γη χορτάρι». Πάνω στο δίστιχο αυτό ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης έγραψε ένα εμπνευσμένο ποίημα, με τίτλο «Διάκος».
Μέρα του Απρίλη,
πράσινο λάμπος
γελούσε ο κάμπος
με το τριφύλλι.

Ως την εφίλει
το πρωινό θάμπος,
η φύση σάμπως
γλυκά να ομίλει.

Εκελαδούσαν
πουλιά πετώντας
όλο πιο πάνω.

Τ’ άνθη ευωδούσαν.
Κι είπε απορώντας:
«Πώς να πεθάνω;».

Όμως κι η λαϊκή μούσα ύμνησε το ηρωικό κατόρθωμα του Αθανασίου Διάκου
 «Παίρνουνε τ’ αλαφριά σπαθιά και τα βαριά τουφέκια,
στην Αλαμάνα φτάνουνε και πιάνουν τα ταμπούρια.
«Καρδιά, παιδιά μου», φώναξε. «Παιδιά, μη φοβηθείτε,
σταθείτ’ ανδρειά σαν Έλληνες και σα Γραικοί σταθείτε».
Ψιλή βροχούλα νέπιασε κι ένα κομμάτι αντάρα,
Τρία γιουρούσια νέκαμαν, τα τρία αράδα, αράδα.
Έμεινε ο Διάκος στη φωτιά με δεκαοχτώ λεβέντες.
Τρεις ώρες επολέμαε με δεκαοκτώ χιλιάδες.
Βουλώσαν τα κουμπούρια του κι ανάψαν τα τουφέκια.

…Και ζωντανό τον έπιασαν και στον πασά τον πάνουν.
Κι ο Ομέρ Βρυώνης μυστικά στο δρόμο τον ερώτα:
«Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, την πίστη σου ν’ αλλάξεις,
να προσκυνήσεις στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσεις;».
«Πάτε κ’ εσείς κι η πίστη σας, μουρτάτες να χαθείτε.
Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε ν’ αποθάνω.»


 

1184 π Χ: Κατά μια άποψη οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία

Η Τροία πολιορκήθηκε επί δέκα χρόνια από τους Αχαιούς, χωρίς να καταφέρουν να την κυριεύσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα πονηρό κόλπο για να την κατακτήσουν. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο, κούφιο άλογο, όπου μέσα μπήκαν μερικοί πολεμιστές, ενώ οι υπόλοιποι, αφού το άφησαν έξω από τείχη της Τροίας, ως αφιέρωμα στους θεούς, έκαναν πως τάχα φεύγουν με τα πλοία για την πατρίδα τους, ενώ αυτοί κρύφτηκαν πίσω από την Τένεδο. Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το έβαλαν μέσα στα τείχη , γκρεμίζοντας μάλιστα ένα μέρος των τειχών για να περάσει. Την νύχτα οι πολεμιστές βγήκαν από τον Δούρειο ίππο, γύρισαν και στο μεταξύ οι άλλοι  από την Τένεδο, βρήκαν τους Τρώες να κοιμούνται και  κατέλαβαν την Τροία.

Σαν Σήμερα

1792: Ο  λοχαγός του Μηχανικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει την Μασσαλιώτιδα
Ο Ρουζέ Ντελίλ  το έγραψε ως πολεμικό εμβατήριο για την στρατιά του Ρήνου. Όμως γρήγορα πήρε παλλαϊκή διάδοση και όταν οι επαναστάτες εθελοντές από την Μασσαλία τον Ιούλιο του 1792, ήρθαν στο Παρίσι το έψαλαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος δεν ήξερε την προέλευσή του και το ονόμασε «τραγούδι των Μασσαλιωτών» και σιγά-σιγά έγινε  Μασσαλιώτιδα. Σαν εθνικός ύμνος της Γαλλίας καθιερώθηκε μετά την επανάσταση  του 1830.

1827: Η μάχη στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη)
Την επόμενη μέρα του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι πολεμιστές του αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη) και ηττώνται κατά κράτος.

1942:Γεννήθηκε  η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός

2004: Πέθανε η Εστέρ Λοντέρ, ιδρύτρια της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Εστέρ Μέντζερ και γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1908. Πέθανε στα 97 της χρόνια στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη, από καρδιαγγειακά προβλήματα.