Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

31/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:12
Δύση ηλίου: 18:47
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες
14η Εβδομάδα

Υπατίου & Ακακίου ιερομ. Θεοφίλου Κρητός
Γιορτάζουν: Υπατία, Υπάτιος


Άγιος Υπάτιος

Έζησε στα χρόνια του Μ. Κων/νου. Όντας επίσκοπος Γαγγρών πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και πολέμησε με σθένος τον Αρειανισμό. Γι’ αυτό συνελήφθη και θανατώθηκε μαρτυρικά από αιρετικούς.

Ενημέρωση

- 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εξήγγειλε η ΠΝΟ
- 4ωρη στάση εργασίας (11:00-15:00) εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βορειοδυτικά τις μεσημβρινές ώρες με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-20, στα δυτικά από 07-20, στα κεντρικά από 03-20, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 10-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-17 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 1/4
Γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα κεντρικά και βόρεια κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

2008: Πέθανε ο Ζυλ Ντασέν Αμερικανός σκηνοθέτης

Ο Ζυλ Ντασέν γεννήθηκε το 1911 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του υπήρξε μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Την εποχή του μακαρθισμού, έφυγε από την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Γαλλία. Το 1955 πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «Ριφιφί».Η γνωριμία του με την Μελίνα Μερκούρη, έγινε η απαρχή μιας νέας σκηνοθετικής καριέρας με μούσα, πρωταγωνίστρια αλλά και πολυαγαπημένη του σύντροφο την ίδια. Η φιλμογραφία του αριθμεί 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Η νύχτα και η πόλη», «Φαίδρα», «Τοπκαπί», «Θηλυκός δαίμων», την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και κύκνειο άσμα του «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα».

1822: Η καταστροφή της Χίου

Το 1822 η Χίος επαναστάτησε, ο τούρκικος στόλος με την ναυαρχίδα «Μπουρλότα σαϊμάζι» (καταφρονήτρια των πυρπολικών) και με αρχηγό τον Καρά Αλή, φτάνει στην Χίο και αποβιβάζει χιλιάδες στρατιώτες για να καταπνίξει την επανάσταση. Χιλιάδες εσφάγησαν, άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι και μόνο λίγοι κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στα Ψαρά και στα γύρω νησιά. Η καταστροφή της Χίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον  Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, που απεικόνισε την καταστροφή της Χίου στον γνωστό πίνακά του «Οι σφαγές της Χίου».

Σαν Σήμερα

1988: Πέθανε η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, ηθοποιός, τραγουδίστρια
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο, ως τραγουδίστρια σε δίσκους, ενώ παρουσίαζε και εκπομπές στην τηλεόραση.

1855: Πέθανε η Σαρλότ Μπροντέ, Βρετανή συγγραφέας                                                  
Η Καρλότα γεννήθηκε το 1816 στο Γιορκάιρ (Αγγλία) και ήταν η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο αδελφές της, συγγραφείς επίσης την Αμαλία και την Άννα. Έμεινε γνωστή από το μυθιστόρημα της «Τζέϊν Έιρ»

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της επανάστασης στην Λειβαδιά Αφού κήρυξε την επανάσταση στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, έφυγε για την Λειβαδιά , όπου σήκωσε και εκεί την σημαία της επανάστασης απελευθερώνοντας την.                                                                                                                              

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

30/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:14
Δύση ηλίου: 18:46
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

+ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ιωάννου Κλίμακος)
Ευβούλης μάρτ., Ζαχαρίου επ. Κορίνθου


Άγιος Ζαχαρίας

Ήταν επίσκοπος Κορίνθου. Κατά την εκστρατεία του Μοροζίνη στην Ελλάδα συκοφαντήθηκε ότι συνεργάζεται με τους Ενετούς και συλλαμβάνεται από τους  Τούρκους. Υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δι’ απαγχονισμού το 1684, στις 30 Μαρτίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.

Δ΄ Κυριακή Νηστειών

Είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακας, Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας διαβάζεται ο Μεγάλος Κανόνας και την Παρασκευή ο Ακάθιστος Ύμνος. 

Όσιος Ιωάννης

Γεννήθηκε στην Συρία από ευσεβείς και πλούσιους γονείς. Έλαβε μεγάλη και σπουδαία  μόρφωση. Πήγε στο Άγιο Όρος όπου εκάρη μοναχός και αργότερα στην Μονή Σινά που ασκήτευε έγινε ηγούμενος. Έγραψε δυο σπουδαία συγγράμματα την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς Ποιμένα». 

Αλλάζουμε τα ρολόγια

Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά. Στις 03:00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.  Η θερινή ώρα θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (26/10/2014)  

Καιρός

Γενικά: Αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες  νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και μετά το μεσημέρι τοπικές βροχές  Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5-7 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-16, στα δυτικά από 08-20, στα κεντρικά από 07-17, στα νότια από 12-16 και στα ανατολικά από 12-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 5-7  και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 31/3
Στα νότια αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Το καλάθι του Απριλίου

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα φέρει στο τραπέζι μας την φρεσκάδα, τα αρώματα και την γεύση των ανοιξιάτικων φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών Της εποχής τα φρούτα είναι πορτοκάλια, γκρέϊπ-φρουτ, λεμόνια, μπανάνες, φράουλες, ξεκινούν τα κεράσια και τα μούσμουλα και αποχαιρετούμε το αβοκάντο. Από λαχανικά έχουμε παντζάρια, χόρτα διάφορα, (καυκαλήθρες, μυρώνια, βρούβες, ραδίκια), λαχανίδες, ραπανάκια, ρόκα, πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι, σαλάτες, αγκινάρες, κουκιά, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σπαράγγια άγρια και καλλιεργημένα, φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα και ντομάτες πρώιμες. Από μυρωδικά έχουμε μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σέλινο, κρίταμο και από βότανα δεντρολίβανο, ενώ τώρα αρχίζει και το χαμομήλι. Γαλακτοκομικά, φρέσκα κατσικίσια τυριά και γιαούρτια, πρόβειο γάλα και γιαούρτι, τουλουμοτύρι, ανθότυρο. Κρέας αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος Τέλος από ψάρια και θαλασσινά έχουμε, αστακούς, γαρίδες, στρείδια, μύδια, τόνο, καλαμάρια, σαρδέλα, γαύρο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, συναγρίδα, σφυρίδα, σκουμπρί.

Μύδια πιλάφι

Υλικά
300 γρ μύδια χωρίς το κέλυφος φρέσκα ή κατεψυγμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Εάν χρησιμοποιήσετε μύδια κατεψυγμένα, τα αποψύχετε πρώτα. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι  μέχρι να αρχίζει να  ροδίσει. Προσθέτετε τα μύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε το ρύζι, ρίχνετε 2 ½ κούπες νερό, αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά 18-20 λεπτά.

Χούμους

Υλικά
200 γρ ρεβύθια χωρίς φλούδι, 1 κ σ μαγειρική σόδα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα, κάρυ, σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα ρεβίθια για 12 ώρες σε κρύο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με την σόδα για ένα μισάωρο. Ξεπλένετε σε πολλά νερά. Βάζετε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει. Αφαιρείτε τον αφρό που βγαίνει μόλις αρχίσουν να βράζουν και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Βάζετε στο μούλτι τα ρεβύθια, 2-3 κ σ νερό που έβρασαν,  το σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το κάρυ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Βγάζετε σε σαλατιέρα προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε. Περιχύνετε με πρόσθετο λάδι και λεμόνι.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα αμύγδαλα, 4 κούπες νερό, 2 κούπες μέλι, κανέλα τριμμένη, 1 φλούδα λεμονιού, αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Φτιάχνετε σιρόπι βράζοντας για 8-10 λεπτά, σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και την φλούδα λεμονιού. Ζεσταίνετε σ’ άλλη κατσαρόλα το λάδι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε την φλούδα λεμονιού και ρίχνετε το σιρόπι σιγά-σιγά στο σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και την κανέλα, ανακατεύετε και βάζετε το μίγμα σε μια φόρμα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα και γαρνίρετε με αμύγδαλα

1896: Πέθανε ο Χαρίλαος Τρικούπης ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας


Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832 και ήταν γιος του ιστορικού της ελληνικής επανάστασης Σπυρίδωνος Τρικούπη. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας στο Λονδίνο, εκλέχθηκε πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση του 1862, διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία για την παραχώρηση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και το 1866 έγινε υπουργός των εξωτερικών. Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός, όπου κατέβαλε προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του κράτους, κάνοντας σπουδαιότατες μεταρρυθμίσεις και θέτοντας τις βάσεις της προόδου και της ανάπτυξης. Μεγαλόπνοα σχέδια αποφασίστηκαν επί πρωθυπουργίας του, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας, η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά, η διώρυγα της Κορίνθου, σε πολιτικό επίπεδο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των βουλευτών, ενώ οραματίστηκε ακόμα και την σύζευξη Ρίου-Αντίρριου, που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2007 και τιμητικά φέρει το όνομά του. Για την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων χρειάστηκαν μεγάλα δάνεια, που όμως λόγω της δύσκολης ελληνικής οικονομικής συγκυρίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος απόδοσης, αναγκάζοντας τον να αναφωνήσει από το βήμα της Βουλής «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το 1895 αποτυγχάνοντας στις εκλογές αναχώρησε πικραμένος από την Ελλάδα. Πέθανε την επόμενη χρονιά στις Κάννες της Γαλλίας.

 

1992: Πέθανε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος


Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου του 1919. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία και από το 1964 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Β΄ έδρα της αρχαιολογίας. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα αποκαλύπτει το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων και τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας  Φιλίππου Β΄. Με τα ευρήματα των  ανασκαφών του στην Βεργίνα επιβεβαιώθηκε  και η άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου. Εκτός του αρχαιολογικού του έργου, σημαντικό είναι και το συγγραφικό του. Συνέγραψε μελέτες, ενώ έκανε πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό  

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

29/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:15
Δύση ηλίου: 18:45
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ώρα της Γης

Μάρκου επισ. Αρεθουσίων, Ιωνά, Βραχησίου μαρτ., Κυρίλλου διακ

Άγιος Μάρκος

Ήταν επίσκοπος στα χρόνια του Μεγ. Κων/νου. Κάποτε μετέτρεψε έναν ειδωλολατρικό ναό σε χριστιανικό. Όταν ανέλαβε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, συλλαμβάνεται, υφίσταται βασανιστήρια και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο.


Ενημέρωση

- Στην «Ώρα της Γης» σβήνουμε τα φώτα από 20:30-21:30
- Θερινή ώρα από την Κυριακή 30/3.  

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στην ανατολική χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-17, στα δυτικά από 07-20, στα κεντρικά από 06-18, στα νότια από 11-18 και στα ανατολικά από 13-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5  και βαθμιαία 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 30/3
Στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη, νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική και νότια χώρα.

2011: Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1921. Το 1935 εγκαθίστανται οικογενειακώς στην Νίκαια. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συμμετέχοντας στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Γυρίζοντας στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση του το 1945 άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν  δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, ενώ αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε  καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Θεατρικά έργα:  «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.
Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία  Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι»  Νίκου Κούνδουρου,  «Κορίτσια στον Ήλιο»  Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι»  Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.   Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν  τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν»,  «Ο κύκλος με την κιμωλία» κ ά. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν», όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


2005 : Πέθανε ο Μίλτος Σαχτούρης, ποιητής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, καταγόμενος από την ιστορική οικογένεια των αγωνιστών της Ύδρας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1944, με ποιήματά όπως: «Η λησμονημένη», «Τα στίγματα», «Σφραγίδα», «Το Σκεύος», «Ο περίπατος», «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Ανάποδα», «Τα φάσματα», «Γύρισαν τα ρολόγια». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα νέα Γράμματα», «Μικρό Τετράδιο», Τραμ». Τιμήθηκε με 2 Κρατικά βραβεία Ποίησης το 1963 και το 1972.
Απόσπασμα από το ποίημα «Ο ουρανός»
«Πουλιά μαύρες σαΐτες της  δύσκολης πίκρας
δεν είναι εύκολο πράγμα ν’ αγαπήσετε τον ουρανό
πολύ μάθατε να λέτε πως είναι γαλάζιος
ξέρετε τις σπηλιές του το δάσος τους βράχους του;
Έτσι καθώς περνάτε φτερωτές σφυρίχτρες
ξεσκίζετε τη σάρκα σας πάνω στα τζάμια του

κολλούν τα πούπουλά σας στην καρδιά του…»

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

28/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:17
Δύση ηλίου: 18:44
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Δ΄ Χαιρετισμοί
Ιλαρίωνος, Ηρωδίωνος εκ των 70 Αποστόλων

Άγιος Ηρωδίων

Ήταν επίσκοπος Νέων Πατρών (Υπάτης Φθιώτιδας) συνεργάτης του αποστόλου Πέτρου και ένας από τους 70 Αποστόλους. Αναπτύσσοντας  μεγάλο θεολογικό έργο, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά.

Ενημέρωση

- Απεργία διαρκείας εξήγγειλαν οι φαρμακοποιοί
- Στάση εργασίας από 11:00-14:00 & 14:00-17:00 εξήγγειλε η ΔΟΕ (Δάσκαλοι)
- Θερινή ώρα από την Κυριακή 30/3 

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές στα βόρεια και πιθανότητα καταιγίδων τοπικά ισχυρών στα δυτικά. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά. Άστατος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ και στα πελάγη 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-18, στα δυτικά από 08-18, στα κεντρικά από 06-19, στα νότια από 13-19 και στα ανατολικά από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι  δυτικοί  3-5  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρων  καταιγίδων. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 29/3
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.   

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Ρουμανία το 1912 από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σπούδασε στο Βουκουρέστι και στο Παρίσι, όπου από το 1938 εγκαταστάθηκε μόνιμα. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του θεάτρου του παράλογου. Έργα του: «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Οι καρέκλες», «Ο ρινόκερος», «Ο βασιλιάς πεθαίνει», «Ο πεζός στον αέρα» κ ά.

1993: Πέθανε η Ελένη Χαλκούση ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων

Γεννήθηκε το 1901 στο Μακρυχώρι Προποντίδας (Κωνσταντινούπολη). Σπούδασε θέατρο και λογοτεχνία στο Παρίσι. Υπήρξε ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με θιάσους της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη κ ά. Διετέλεσε  ακόμα καθηγήτρια σε δραματικές σχολές. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως χρονογράφος, έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων, συνέγραψε το βιβλίο  «Σαβουάρ βιβρ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τέλος συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Τα 201 καναρίνια» κ ά.

1943: Πέθανε ο Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1873 στο Ζεμιόνοβο της Ρωσίας. Σπούδασε μουσική στα Ωδεία της Πετρούπολης και της Μόσχας. Μετά την ρωσική επανάσταση, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ελβετία και μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Μπέβερλυ Χιλλ της Αμερικής. Έγραψε συμφωνικά έργα  («Το νησί των νεκρών», 3 συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς), κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονέτα, πρελούντια, όπερες («Aleko», «Francesca da Rimini») και εκκλησιαστική μουσική.

1941: Πέθανε (αυτοκτόνησε) η Βιρτζίνια Γουλφ, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1882 προερχόμενη από οικογένεια ευγενών. Η εύθραυστη ψυχική της υγεία την οδήγησε στην αυτοκτονία. Θεωρείται πρωτοπόρος στην αγγλική λογοτεχνία τον 20ο αιώνα, με έργα όπως:  «Νύχτα και μέρα», «Στον φάρο», «Ορλάντο», «Τα έτη», «Τα κύματα», «Μια ωραία μέρα της κας Νταργουέη», «Νύχτα και μέρα», «Τα χρόνια» κ ά.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

27/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:18
Δύση ηλίου: 18:43
Σελήνη: 27 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

Ημέρα Θεάτρου
Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

Ματρώνης οσ. Φιλητού & Λυδίας μαρτ., Παύλου επ. Κορίνθου
Γιορτάζουν: Λήδα, Λυδία, Μακρίνα, Mατρώνη

Αγία Ματρώνη

Ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματικού, στην Θεσ/νίκη. Ασπάσθηκε κρυφά τον χριστιανισμό και όταν το αντελήφθη η σύζυγος του αξιωματικού Παντίλλα την φυλάκισε. Υπέστη βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα της


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια,. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-18, στα δυτικά από 08-20, στα κεντρικά από 06-22, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 12-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-6  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι ανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-17 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/3
Νεφώσεις με βροχές στα βόρεια και πιθανότητα καταιγίδων τοπικά ισχυρών στα δυτικά. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά. Άστατος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ και στα πελάγη 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.   

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω.
Με την λέξη θέατρο εννοούμε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας.
Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους. Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες. Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς. Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβία (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσία (Τσέχωφ).
Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.

Λάκης Παππάς

«Έφυγε» σε ηλικία 76 ετών η «φωνή των μπουάτ»
Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1938. Σπούδασε στην Αθήνα κιθάρα. Αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο από το 1959, συμμετέχοντας στην «Οδό ονείρων» του Μ. Χατζηδάκι. Χαρακτηρίστηκε ως η αισθαντική φωνή του νέου κύματος, ερμηνεύοντας τραγούδια όπως: «Ήταν καμάρι της αυγής», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη», «Πάει και αυτή η Κυριακή», «Μανούλα μου», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Έλα μαζί», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Μια Παναγιά», «Ο κυρ Μιχάλης», «Ο σιδεράς» κ ά.
«Πάει κι αυτή η Κυριακή
και η χαρά μας πάει
ήτανε τόσο βιαστική
όπως και κάθε Κυριακή
Που πριν τη ζήσουμε περνάει…»


1827: Πέθανε ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, μεγάλος μουσικοσυνθέτης


Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν  τραγουδιστής και βιολονίστας και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική. Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα. Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον  Μότσαρτ και τον Χάυδν. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά. Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και ο ίδιος μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κ ά. Κοντά στα 29 του χρόνια χτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση τις ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση. Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική»,  4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «ύμνο τις χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκεμοντ», τα «Ερείπια τις Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελεών»,  την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

26/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:20
Δύση ηλίου: 18:42
Σελήνη: 26 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

+ Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ, Των εν Γοτθία 26 Μαρτύρων, Στεφάνου ομολ.
Γιορτάζουν: Πούλια, Πούλιος

Σύναξη αρχαγγέλου Γαβριήλ

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάσθηκε στην Παρθένο Μαρία για να της αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, που θα σώσει τον κόσμο. Σήμερα εορτάζεται η συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι πιστοί για να τιμήσουν τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όπως γίνεται μετά από κάθε μεγάλη εορτή, που στην περίπτωση την σημερινή είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.       

Ενημέρωση

- Ανοικτά έως 14:30 τα φαρμακεία της Αθήνας 
- Απεργία διαρκείας εξήγγειλαν οι φαρμακοποιοί
Εκδηλώσεις
- Ιάκωβος Καμπανέλλης «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» με την Θεατρική Ομάδα Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δ. Αμαρουσίου στο Αμφιθέατρο Υπ. Υγείας (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, δίπλα στην HELEXPO) στις 20:30. Είσοδος Ελεύθερη.
Δωρεάν μεταφορά στον χώρο της εκδήλωσης με λεωφορεία της Δημ. Συγκοινωνίας από το σταθμό του Η.Σ.Α.Π Αμαρουσίου. Ώρα αναχώρησης: 19:50 & 20:10 Επιστροφή από Αμφιθέατρο Υπουργείου Υγείας μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρη επιδείνωση αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με νεφώσεις και τοπικές βροχές. Καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-18, στα δυτικά από 07-17, στα κεντρικά από 05-18, στα νότια από 11-19 και στα ανατολικά από 11-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-6  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι ανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-18 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/3
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια,. Πρόσκαιρες καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα ανατολικά και νότια. 

2012: «Έφυγε» ο Σοφοκλής Πέππας, ηθοποιός

Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ,  «Οι Πέρσες» του Αισχύλου, ακόμα  κινηματογραφικές ταινίες με γνωστότερη «Η σκόνη που πέφτει», σε πολλές τηλεοπτικές σειρές «Λούνα Παρκ», «Λωξάντρα», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Άφρικα», ενώ τέλος δάνεισε την φωνή του, σε πολλές μεταγλωττίσεις, με χαρακτηριστικότερη  τον«Μπαμπαστρούμφ» από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια».

2007: Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού


Ο Λάμπρος Μπακάλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας. Ο πατέρας του ήταν ψάλτης και καπνεργάτης, έπαιζε όμως και μπουζούκι, από όπου το  μαθαίνει κι ο ίδιος. Και όταν τον χάνει γύρω στα  14 του χρόνια, βγαίνει στην βιοπάλη, εργαζόμενος ως υδραυλικός και λευκοσιδηρουργός, για να βοηθήσει την μητέρα του και την αδελφή του, ενώ ταυτόχρονα παίζει στα κουτούκια της Καβάλας που στο μεταξύ έχουν μετακομίσει. Το 1944, μετά από περιπλανήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, Στράτο Παγιουμτζή, Στέλλα Χασκίλ, Τάκη Μπίνη, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Πέτρο Αναγνωστάκη, Στράτο Διονυσίου κ ά. Ακόμα με τους Βασίλη Τσιτσάνη, Απόσ. Καλδάρα, Γ. Κλουβάτο, Κώστα Βίρβο κ ά.  Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά, «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη».

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης

Γεννήθηκε το 1873. Ήταν αγρότης και νερουλάς από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο. Έρχεται πρώτος, με χρόνο λιγότερο από 3 ώρες, κατακτώντας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό  μετάλλιο στην σύγχρονη εποχή για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική έμεινε και η φράση «Έγινε Λούης» για κάποιον που τρέχει γρήγορα.

1932: Επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη

Το μνημείο είναι στην πλατεία Συντάγματος στο βάθρο του κτηρίου της Βουλής. Το γλυπτό είναι έργο του γλύπτη Φωκίωνα Ροκ και ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη. Το έργο έχει σχήμα Π. Είναι κατασκευασμένο από μεγάλους  πωρόλιθους. Στο κέντρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου απεικονίζεται ένας νεκρός στρατιώτης, που φοράει αρχαίο κράνος ενώ κρατάει ασπίδα. Στις δυο πλευρές του μνημείου υπάρχουν κλίμακες (σκάλες). 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

25/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:21
Δύση ηλίου: 18:41
Σελήνη: 25 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

+ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Εθνική Εορτή (Αργία)
Γιορτάζουν: Άγγελος, Αγγελίνα, Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Ευάγγελος, Ευαγγελία

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμό ονομάζουμε και εορτάζουμε σήμερα την χαρμόσυνη αγγελία που έφερε στην Παρθένο Μαρία ο Άγγελος Γαβριήλ, ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εξιστορείται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (κεφ.1, 26-38). Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία που ήταν μνηστευμένη με τον Ιωσήφ στο σπίτι της στην Ναζαρέτ λέγοντας της «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου» και αναγγέλλοντας της ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό. Εκείνη απορώντας τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να συλλάβει χωρίς άνδρα. Ο αρχάγγελος την καθησυχάζει εξηγώντας την παρθενική της σύλληψη της με τρόπο υπερφυσικό. Η Παρθένος Μαρία συγκατανεύει λέγοντας  «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου» και ο αρχάγγελος  της δίνει ένα κρίνο επιβεβαιώνοντας το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας.


Καιρός

Γενικά: Βροχές ή καταιγίδες στα ανατολικά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-19, στα δυτικά από 05-18, στα κεντρικά από 06-18, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 11-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι  δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-5  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-18 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/3
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1917: Πέθανε ο Σπύρος Σαμάρας, διακεκριμένος συνθέτης


Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1863 στην Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, στο Ωδείο της Αθήνας και εν συνεχεία στην Ιταλία και την Γαλλία. Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική  δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα «Φλώρα Μιράμπιλις», «Μετζέ» «Λιονέλλα», «Η μάρτυς», «Ιστορία Έρωτος» και «Η δαμασθείσα μαινάς» βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ το «Ημέρωμα της στρίγγλας», «Δεσποινίς Μπελ Ιλ» «Ρέα». Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων αγώνων του 1896 στην Αθήνα. 

1918: Πέθανε ο Κλώντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος μουσουργός



Γεννήθηκε το 1862 στο Παρίσι. Θεωρείτε από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες των νεότερων χρόνων. Εισήγαγε τον συμβολισμό στην μουσική και δημιούργησε νέα τεχνοτροπία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Πελλέας και Μελισσάνθη», «Ο άσωτος υιός», «Τριστάνος», «Ραψωδίες», «Η θάλασσα», «Οι εικόνες», «Τα νυχτερινά»

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα

Το 1892 ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουπερτέν, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας συλλαμβάνει την ιδέα της αναβίωσης  σε παγκόσμιο επίπεδο των ολυμπιακών αγώνων. Το 1894 στο διεθνές αθλητικό συνέδριο στο Παρίσι αποφασίστηκε η τέλεση των πρώτων ολυμπιακών αγώνων, στην χώρα που τους γέννησε. Έτσι το 1896 εγκαινιάσθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο


1881: Θεμελιώνεται το θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»

Ο Βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα καταθέτουν τον θεμέλιο λίθο, για την ανέγερση θεραπευτηρίου με την ονομασία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».Τρία χρόνια αργότερα στις 25 Μαρτίου του 1884 γίνονται τα εγκαίνια χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Αθηνών Προκοπίου. Ταυτοχρόνως με τα εγκαίνια ορίζεται και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από την Ιφ. Συγγρού πρόεδρο, την Ελ. Μαυροκορδάτου, την Ειρ. Ρεβελάκη, την Σ. Δάλλα, την Βαρ. Ρέϊνεκ και την Σ. Μαυρομάτη, μέλη

1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνική εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.



Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

24/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:23
Δύση ηλίου: 18:40
Σελήνη: Τελευταίο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες
13η Εβδομάδα

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Παρθενίου πατρ. Κων/πόλεως, Αρτέμονος & Ζαχαρίου οσ

Άγιος Αρτέμων

Ήταν επίσκοπος Σελεύκειας στην Πισιδία. Στους διωγμούς του Διοκλητιανού με άλλους πιστούς μπήκε σε ναό της Αρτέμιδας και κατάστρεψε τα είδωλα. Συλλαμβάνεται και όταν αρνήθηκε να  θυσιάσει στα είδωλα υπέστη βασανιστήρια. Έζησε για πολλά χρόνια βίο ευλαβικό στη Μικρά Ασία. Αποκεφαλίσθηκε από ειδωλολάτρες σε βαθιά γεράματα.

Ενημέρωση

- Σταθμός Σύνταγμα, διακοπή λειτουργίας 05: 00 π.μ και μέχρι νεωτέρας
- Διακοπή κυκλοφορίας των συρμών του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου της γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς, από 18:00 και ως την λήξη της βάρδιας, λόγω εργασιών. Η εξυπηρέτηση των επιβατών θα γίνεται από τις λεωφορειακές γραμμές.
Εκδηλώσεις
- Μουσικό Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κιν/γράφο με ελεύθερη είσοδο στις 20:30 στο Αμφιθέατρο Υπ. Υγείας (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, δίπλα στην HELEXPO)
Δωρεάν μεταφορά στον χώρο των εκδηλώσεων με λεωφορεία της Δημ. Συγκοινωνίας από το σταθμό του Η.Σ.Α.Π Αμαρουσίου. Ώρα αναχώρησης: 19:50 & 20:10 Επιστροφή από Αμφιθέατρο Υπ. Υγείας μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Καιρός

Γενικά: Αραιές νεφώσεις τοπικά πιο πυκνές στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια με βροχές αρχικά  στο Ιόνιο και την Ήπειρο και σταδιακά στα υπόλοιπα δυτικά, τη Θεσσαλία και την Μακεδονία.  Καταιγίδες από το απόγευμα στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-19, στα δυτικά από 07-20, στα κεντρικά από 04-20, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-18 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Καταιγίδες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι δυτικοί 4-6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  


Ημέρα κατά της Φυματίωσης


Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης. Για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει χιλιάδες ζωές η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Ημέρα κατά της Φυματίωσης Η φυματίωση (φθίση, χτικιό) είναι λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο με ζωτικότητα και αντοχή πολύ μεγάλη, που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ήταν γνωστή από την αρχαία εποχή, από την 3η κιόλας χιλιετία π Χ αποδεικνύεται η ύπαρξή της σε ευρήματα σε αιγυπτιακές μούμιες. Αλλά και αργότερα ο Ιπποκράτης, τον 5ο αιώνα π Χ την αναφέρει περιγράφοντας την ως «φθίση».  Ακριβείς περιγραφές της στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, οι αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή μετάδοση μέσω μικροοργανισμού. Το 1882 ο Robert Koch ανακαλύπτει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά μόλις το 1944 αρχίζει η θεραπεία των φθισικών με το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη. Μέχρι τότε για τον έλεγχο της φυματίωσης είχαν δημιουργηθεί ειδικά ιδρύματα (σανατόρια), όπου ζούσαν μόνιμα και νοσηλεύονταν οι ασθενείς. Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών και την διάδοση του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), η φυματίωση, σταμάτησε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καταγράφηκε σημαντική έξαρση της νόσου και βάσει των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, πεθαίνουν από φυματίωση 2-3 εκατομμύρια άτομα ετησίως σ’ όλο τον πλανήτη. Ο ξεχασμένος εφιάλτης επανήλθε δριμύτερος με πιθανότερες αιτίες, την πολύ-ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα αντιβιοτικά, την μεγάλη μετανάστευση ατόμων από αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό ποσοστό φυματίωσης, τους ανεπαρκείς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων.

1934: Πέθανε ο λαϊκός ζωγράφος, Θεόφιλος


Ο Θεόφιλος Κεφαλάς- Χατζημιχαήλ, όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στην Βαρειά Λέσβου, με πιθανή ημερομηνία γέννησης το 1870. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν αγιογράφος και έτσι από μικρός γνωρίζει τον κόσμο της ζωγραφικής. Από μικρός όμως θα βιώσει τον εξαναγκασμό και την καταπίεση, στην αρχή από την οικογένειά του, γιατί ήταν  αριστερόχειρας και αργότερα και τον χλευασμό από την κοινωνία της Λέσβου, καθώς είχε καθιερώσει σαν καθημερινή του ενδυμασία την παραδοσιακή φουστανέλα. Έτσι αναγκάζεται στα δεκαοκτώ του χρόνια να φύγει αρχικά για την Σμύρνη, όπου εργάζεται ως θυροφύλακας. Το 1897 εγκαθίσταται στον Βόλο, όπου στο πρόσωπο του κτηματία Γ. Κοντού βρίσκει έναν εργοδότη και προστάτη. Όταν ο Γ Κοντός αγοράζει το αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, του αναθέτει να διακοσμήσει ζωγραφικά την σάλα του τελευταίου ορόφου. Εκτός όμως από την ζωγραφική, διοργανώνει αποκριάτικες, αλλά και εορταστικές παραστάσεις, όπου ο ίδιος παρουσιάζει με αυτοσχέδια κοστούμια τον Μέγα Αλέξανδρο ή ήρωες της επανάστασης του ’21. Επιστρέψει στην πατρίδα του το 1927, όπου εργάζεται ζωγραφίζοντας, πολλές φορές για να εξασφαλίσει και μόνο το καθημερινό του φαγητό. Απεικονίζει  αρχαίους θεούς, σκηνές από την επανάσταση του ’21, την ελληνική φύση μ’ ένα τρόπο μοναδικό, γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Μερικά από τα έργα του: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», «Παύλος Μελάς», «Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού», «Θησέας», «Ήλιος».

1905: Πέθανε ο Ιούλιος Βερν, μυθιστοριογράφος

Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828 και ήταν γιος του περίφημου Γάλλου δικηγόρου Πέτρου Βέρν, με την υπόδειξη του οποίου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του, όταν σε ηλικία δώδεκα χρονών το έσκασε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο. Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης, καθώς προέβλεψε το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, τον κινηματογράφο, τον ασύρματο, το μαγνητόφωνο κ ά. Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωές του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Η φαντασία του αυτή μετουσιώθηκε από τους σημερινούς επιστήμονες σε επίτευγμα επιστημονικό.  Έργα του: «Πέντε ημέρες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Από την γη στην σελήνη», «Μέλαινες Ινδίες», «Το Αιγαίο ανάστατο», «Το φλογισμένο αρχιπέλαγος», μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την επίσκεψή του στα ελληνικά παράλια, «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων»


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

23/3/2014

Ανατολή ηλίου: 06:25
Δύση ηλίου: 18:40
Σελήνη: 23 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες

Ημέρα Μετεωρολογίας

Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, Σταυροπροσκυνήσεως
Νίκωνος και 199 Μαρτύρων, Λουκά νεομ. Μυτιλήνης

Άγιος Νίκων

Γεννήθηκε στην Νεάπολη της Ιταλίας. Εγκαταλείποντας τον στρατό, καθότι στρατιωτικός  εκάρη μοναχός  στην Χίο. Εκεί ο επίσκοπος διακρίνοντας τα θεολογική του κατάρτιση τον τοποθέτησε ηγούμενο. Επιστρέφοντας στην Σικελία με 199 μαθητές του μοναχούς, υπέστησαν βασανιστήρια και θανατώθηκαν μαρτυρικά.

Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)

Ο σταυρός αποτελεί για την χριστιανοσύνη ένα ιδιαίτερο σύμβολο με πλατιά έννοια και ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς. Για να προσευχηθούμε κάνουμε το σημείο του σταυρού. Ο Χριστός  κουβάλησε στον Γολγοθά έναν ξύλινο σταυρό όπου μαρτύρησε όταν τον σταύρωσαν. Η Γ΄ Κυριακή της Σαρακοστής είναι της Σταυροπροσκυνήσεως και είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, με τον συμβολισμό της υπέρτατης θυσίας του Χριστού, της σωτηρίας της ανθρωπότητας και της θείας χάρης.  

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-21, στα δυτικά από 06-21, στα κεντρικά από 03-22, στα νότια από 11-20 και στα ανατολικά από 13-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 2-4  μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-20 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 24/3
Αραιές νεφώσεις τοπικά πιο πυκνές στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια με βροχές αρχικά  στο Ιόνιο και την Ήπειρο και σταδιακά στα υπόλοιπα δυτικά, τη Θεσσαλία και την Μακεδονία.  Καταιγίδες από το απόγευμα στα δυτικά και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Μπακαλιάρος

Την  ημέρα του Ευαγγελισμού εν μέσω της νηστείας της σαρακοστής καταλύεται το ψάρι και μάλιστα το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι ο μπακαλιάρος. Είναι παράξενο πάντως αυτό το αλίευμα των θαλασσών του Βορείου Ατλαντικού, να έχει πολιτογραφηθεί σαν κατ’ εξοχήν ελληνικό έδεσμα και μάλιστα στην εθνική μας εορτή. Ίσως γιατί τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένα ψάρι σε αφθονία, άρα αρκετά φθηνό, όπως αποδεικνύουν και οι ονομασίες που του είχαν δώσει σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, όπως το «ψάρι του φτωχού» ή «φτωχογιάννης».
Μετά ο τρόπος που μπορούσε να διατηρηθεί ( παστός) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η ευκολία της μεταφοράς του (παστά φύλλα σε κιβώτια) και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, τον κατέστησαν μάλλον το ιδανικό ψάρι γι’ αυτήν την εποχή. Σήμερα πλέον στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά.
Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ξεπλύνετε τον με άφθονο νερό, βάλτε τον σε λεκάνη με νερό και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα. Αν ο καιρός είναι ζεστός πρέπει να τον βάλετε στο ψυγείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ξαρμυρίσματος. Ξαρμυρίζει γρηγορότερα αν το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι χλιαρό, επίσης αν βάλετε τον μπακαλιάρο σ’ ένα τρυπητό με πόδι και το βυθίσετε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, για να μην έρχεται σε επαφή με το αλάτι που κατακάθεται. Ο κατεψυγμένος υγράλατος μπακαλιάρος είναι μια πιο γρήγορη λύση ξαρμυρίσματος καθώς ξαρμυρίζει ταυτοχρόνως με το ξεπάγωμά του.
Επιλογή για μαγείρεμα
Αν θέλουμε να φτιάξουμε κροκέτες ή τηγανητό μπακαλιάρο είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τον ξεκοκαλισμένο μπακαλιάρο, που όμως είναι ακριβότερος από τον μπακαλιάρο με κόκκαλα. Αν θέλουμε να κάνουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χονδρά κομμάτια με κόκκαλα ή και ολόκληρο ψάρι μπακαλιάρου φρέσκο ή κατεψυγμένο. Αποφύγετε αυτό που έχει πολύ μαύρο δέρμα γιατί είναι σκληρό και βγαίνει δύσκολα. Τέλος αν τον μαγειρέψετε στην κατσαρόλα  δεν θέλει πολύ ξαρμύρισμα γιατί λιώνει.
  

Μπακαλιάρος στον φούρνο

  • 1 κιλό μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι σε φέτες, 5 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες, 3-4 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη με 1 κ γ ζάχαρη και 1 κ σ πελτέ,  ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, ρίγανη, πιπέρι.
Σ’ ένα ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, στρώνετε τις πατάτες, τα καρώτα, τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την ντομάτα που έχετε βάλει την ζάχαρη και τον πελτέ, πασπαλίζετε με το σκόρδο, τον μαϊντανό, το λάδι, την ρίγανη και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά.

Τηγανιτός μπακαλιάρος σε κουρκούτι

  • 1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου (περίπου 700-800 γρ), 2 κούπες αλεύρι, 1 κ γ σόδα μαγειρική, 3 κ σ ούζο, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα  

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια και τον βάζετε σε νερό να ξαρμυρίσει από την προηγούμενη. Τον βγάζετε από τον νερό και τον στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε και το σκόρδο. Προσθέτετε την σόδα στο ούζο και την ρίχνετε στο αλεύρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο νερό να γίνει  κουρκούτι. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί. 

Σκορδαλιά, αλιάδα ή αγιάδα


Αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό. Τα σκόρδα όμως για την παρασκευή της χρειάζονται προσοχή. Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει. Αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη, αν αφήσουμε τα σκόρδα από το βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί. Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως στην Μακεδονία με καρύδια, η κερκυραϊκή αγιάδα με αμύγδαλα, η κεφαλλονίτικη αλιάδα με πατάτα και ψαρόζουμο, η ποντιακή με ψωμί και ξηρούς καρπούς 

Σκορδαλιά

  • 5-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο, 1 κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι.
Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

2011: Πέθανε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Λονδίνο, με καταγωγή των γονιών της από την Αμερική όπου θα γυρίσουν το 1939, με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ξεκινά την καριέρα της ως παιδί - θαύμα αρχικά συμμετέχοντας στην τηλεοπτική σειρά «Lassie Come Home», το 1943 στην ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» και «National Velvet» το 1944. Τα υπέροχα βιολετιά μάτια της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της εντυπωσιάζουν και αργότερα πλέον ως ενήλικας εξελίσσεται σε μια από τις διασημότερες και πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Ήταν πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ και θα το κερδίσει δυο, με τις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» το 1960 και «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» το 1966. Άλλες ταινίες της: «Μια θέση στον ήλιο» (1951), «Ο γίγας» (1955), «Όσα δεν σβήνει ο χρόνος» (1957), «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Κλεοπάτρα» (1960), μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Η ταινία ήταν αφορμή της γνωριμίας της με τον συμπρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον θυελλώδη έρωτά τους και τον γάμο τους (δυο φορές). Παντρεύτηκε ακόμα έξι φορές, ενώ σκάνδαλο είχε προκαλέσει ο γάμος της το 1991 με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκι, που ήταν 20 χρόνια νεότερος της. Χώρισαν το 1996. Είχε τέσσερα παιδιά και εννιά εγγόνια. Η αγάπη της για τα κοσμήματα και δη για τα διαμάντια, η φιλία της με τον Μάϊκλ Τζάκσον, ο αγώνας της μέσω του ιδρύματος της κατά του AIDS (AmFAR), τα προβλήματα της υγείας της, που την αναγκάζουν να εμφανίζεται ακόμα και σε αναπηρικό καροτσάκι, μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τα περιοδικά. Τα ωραιότερα μάτια του Χόλυγουντ «έκλεισαν» στις 23 Μαρτίου 2011