Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

28/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:59
Δύση ηλίου: 18:17
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Βασιλείου ομολ., Κυράννης νεομ. της εν Θεσ/νίκη, Μαριάννας
Γιορτάζει: Μαριάννα 

Αγία Κυράννα (Κυρήννη)

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών από την Βυσσώκα της Θεσ/νίκης. Αρνούμενη να εξισλαμιστεί και να παντρευτεί κάποιον γενίτσαρο που την ερωτεύτηκε, φυλακίσθηκε, υπέστη βασανιστήρια και πέθανε μαρτυρικά, το 1751, στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται και  η μνήμη της


Ενημέρωση

- Απεργία γιατρών ΕΟΠΥΥ
- Τελειώνουν οι χειμερινές εκπτώσεις
- Λήγουν οι δηλώσεις στις τράπεζες για προστασία α΄ κατοικίας
- 3ωρη στάση εργασίας  (12:00-15:00) σε ΟΣΕ & Προαστιακό 

Καιρός

Γενικά: Βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά. Τοπικές καταιγίδες στα δυτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-14, στα δυτικά από 08-16, στα κεντρικά από 08-17, στα νότια από 09-17 και στα ανατολικά από 08-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι  νότιοι 3-4 και το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 2-4 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 1/3
Στα βόρεια νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Καρναβάλι στην Ελλάδα

Από την Πάτρα μέχρι την Ξάνθη και από την Ζάκυνθο μέχρι το Ρέθυμνο, η Ελλάδα μεταμφιέστηκε, φόρεσε τις μάσκες και γιορτάζει το καρναβάλι
Πάτρα
Το πατρινό καρναβάλι δεν αποτελεί μόνο ένα θεσμό που προσελκύει καρναβαλιστές από όλη την χώρα, είναι συνηφασμένο με την ιστορία της πόλης, από το 1829 όταν πρωτοξεκίνησε στο σπίτι του εμπόρου Μορέτι σαν αποκριάτικος χορός. Τα μπουρμπούλια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του καρναβαλιού, σοκολατοπόλεμος, παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων. Στο τέλος η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου στον Μόλο του Αγίου Νικολάου με τα πυροτεχνήματα, σύνθημα για ξεφάντωμα μέχρι το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας.
Γαλαξίδι
Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν είναι τα αλευρώματα και ο αλευροπόλεμος.
Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που κρατάει από την τουρκοκρατία. Οι καρναβαλιστές φοράνε μαύρες μάσκες ή βάφουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και περνώντας στις γειτονιές στήνουν ένα αυτοσχέδιο πόλεμο πετώντας ο ένας στον άλλο αλεύρι.
Ζάκυνθος
Μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα στην Μασκαράτα Ζακύνθου είναι οι έφιπποι αγώνες ιπποτών, γκιόστρα όπως λέγεται στην περιοχή, ο βενετσιάνικος γάμος, αλλά και η «Κηδεία της μάσκας» με την συνοδεία εξαπτέρυγων.
Γρεβενά
Στα Γρεβενά διοργανώνουν κάθε χρόνο «Τα ανακατοσούρια», όπου κατά την διάρκειά τους, οι καρναβαλιστές γλεντούν τρία ολόκληρα μερόνυχτα με μεγάλα καπέλα και φούμο στα πρόσωπά τους, υπό τους ήχους διαφόρων μπαντών που κατακλύζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων υπάγεται και το «μανιταρογλέντι», όπου σε κάθε λιχουδιά κύριο συστατικό είναι τα μανιτάρια.
Ιωάννινα
Εδώ αναβιώνουν οι Τζαμάλες, όπου μασκαρεμένοι χορεύουν γύρω-γύρω από φωτιές που αναβουν σχηματίζοντας διπλές και τριπλές σειρές. Υπάρχει ακόμα και το έθιμο με το γαϊτανάκι.
Ξάνθη
Πρόγονος του ξανθιώτικου καρναβαλιού αποτελεί το ξεφάντωμα των καπνεργατών που μετέτρεπαν τις καπναποθήκες σε κέντρα διασκέδασης στήνοντας ένα αυθόρμητο λαϊκό ξεφάντωμα. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς αναβιώνουν έθιμα όπως του «Τζάρου», όπου ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετείται πάνω σε σωρούς από πουρνάρια και καίγεται στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ενώ μετά ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.
Νάουσα
«Γενίτσαροι και μπούλες» είναι το βασικό έθιμο που συνεχίζει να αναβιώνει τις αποκριές στην Νάουσα, σύμφωνα με το οποίο οι ντόπιοι μεταμφιέζονται με παραδοσιακές φορεσιές ακολουθώντας πιστά κάποιο παραδοσιακό τελετουργικό που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά ενώ το κρασί από το ξυνόμαυρο της Νάουσας έχει την τιμητική του.
Κοζάνη
Κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς είναι «Ο φανός» από το αρχαϊκό φαίνω, το άναμμα δηλ. της φωτιάς σε βωμό, στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς, ενώ τα σατυρικά πειράγματα στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προκαλούν εκπληκτικές ηχητικές εκπλήξεις.
Θήβα
Αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, που κρατάει από το 1830. Γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Η νύφη και όλο το συμπεθεριό αναπαρίστανται από άνδρες, που κανονίζουν με αντεγκλήσεις και σκωπτικά σχόλια την προίκα και όλο το τελετουργικό του γάμου.
Σκύρος
Η Σκυριανή αποκριά οργανώνεται και γιορτάζεται σε τρία σκέλη. Το ένα είναι οι μεταμφιεσμένοι σε Γέρους, Κοπέλες και Φράγγους. Το δεύτερο η διοργάνωση υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς και τέλος την Καθαρή Δευτέρα, που αποτελεί και το κλείσιμο των αποκριάτικων σκυριανών εκδηλώσεων.
Ρέθυμνο
Από το 1914 χρονολογούνται τα πρώτα στοιχεία αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ο χορός και η παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων, οι καντάδες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, είναι μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα. Όμως και την Καθαρή Δευτέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, με αναβίωση των Κρητικών εθίμων, όπως τα μουτζουρώματα στο χωριό Αρμένοι, οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό και η Καμήλα, είναι δρώμενα από το χωριό Μέρωνας, ενώ στο χωριό Αποδούλου, αναβιώνει το έθιμο του Καντή

2003: Πέθανε ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης


Γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή της Αθήνας και παράλληλα σε Δραματική  Σχολή. Τον κέρδισε το θέατρο, όπου εργάζεται σαν ηθοποιός, στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Κατερίνας, Μουσούρη κ ά. Παίζει ακόμα στον κινηματογράφο σαν «ζεν πρεμιέ», αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος τον προτρέπει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και έτσι από το 1953 αρχίζει και η σκηνοθετική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του: «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Λόλα» (1964), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Η κόρη του ήλιου» (1971), «Η Ελλάδα και η θάλασσα» (1976), «Τρελός και πάσης Ελλάδος» (1983), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) κ ά

2012: Πέθανε ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ηθοποιός

]Γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1942 στην Θεσσαλονίκη, καταγόμενος από εύπορη οικογένεια. Από τα σχολικά του κιόλας χρόνια δείχνει το υποκριτικό του ταλέντο. Με παρότρυνση των δασκάλων του εγκαταλείπει τις σπουδές του στην αγγλική φιλολογία και φοιτά στην δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Σημαντικές οι θεατρικές του εμφανίσεις αρχικά στο Θέατρο του Κάρολου Κουν και  αργότερα στην πρόζα και στις  επιθεωρήσεις. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές ταινίες: «Ο κύριος σταθμάρχης»,  «Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ»,  «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», «Η θεία μου η χίπισσα» κ ά. Σημαντικές και οι εμφανίσεις του σε σήριαλ της τηλεόρασης: «Χάι Ροκ», «Ατσίδες», «Βίβα Κατερίνα», «Εν τούτω Νίκα», και σε προγράμματα «Βράδια επιθεώρησης», «Το θέατρο της Δευτέρας» κ ά.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

27/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:00
Δύση ηλίου: 18:16
Σελήνη: 28 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Προκοπίου του Δεκαπολίτου, Γελασίου μάρτυρος, Ασκληπιού
Γιορτάζουν: Ασκληπιός, Προκόπης

Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης

Καταγόμενος από την Δεκάπολη της Παλαιστίνης έζησε βίο μοναχικό τον 8ο αιώνα επί εικονομάχου αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ του Ίσαυρου. Καταφερόμενος  κατά των μονοφυσιτών και υποστηρίζοντας την προσκύνηση των εικόνων, υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια. Εκοιμήθη ειρηνικά στην Κων/πολη.

Ενημέρωση

- Απεργία γιατρών ΕΟΠΥΥ
- Καταβολή συντάξεων ΙΚΑ, Δημοσίου και υπόλοιπων ταμείων
- Έως 28/2 οι χειμερινές εκπτώσεις
- Έως 28/2 οι δηλώσεις στις τράπεζες για προστασία α΄ κατοικίας
- 3ωρη στάση εργασίας  (12:00-15:00) στις 28/2 σε ΟΣΕ & Προαστιακό 

Καιρός

Γενικά: Αρχικά αίθριος. Σταδιακά αραιές νεφώσεις από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-14, στα δυτικά από 06-17, στα κεντρικά από 05-17, στα νότια από 09-16 και στα ανατολικά από 08-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές  νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι  ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αρχικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι 2-4μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/2
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Κωστής Παλαμάς

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».
Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 1859, με καταγωγή από το Μεσολόγγι, όπου έζησε από το 1864 ως το 1875 στο σπίτι του θείου του Δημήτρη Παλαμά που τον είχε αναλάβει όταν έχασε και τους δυο γονείς του.
Το 1876 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γρήγορα όμως την εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στην ποίηση και την λογοτεχνία, που λάτρευε από μικρό παιδί γράφοντας στίχους. Από το 1879 αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, «Ακρόπολη», «Ραμπαγιάς», «Εστία», δημοσιεύοντας λυρικά και σατιρικά ποιήματα, χρονογραφήματα, πολιτικά σχόλια, διηγήματα κ ά.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» εκδίδονται το 1886, ακολουθούν «Ο ύμνος στην Αθηνά» το 1889 και «Τα μάτια της ψυχής μου» το 1892, τον επιβάλλουν ως τον νέο ποιητή της εποχής του και καθώς γράφει στην δημοτική εντάσσεται στους ποιητές της Νέας Σχολής, μαζί με τον Παράσχο, τον Βασιλειάδη, τον Σούτσο κ ά. Το 1886 παντρεύτηκε την Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, τον Λέανδρο και τον Άλκη, που πέθανε στα πέντε του χρόνια, βυθίζοντας τον ποιητή σε βαθιά οδύνη,. Αναζητά την λύτρωση και γράφει τότε το αριστουργηματικό ελεγείο «Ο τάφος».
«Άφτιαστο κι αστόλιστο,
του Χάρου δε σε δίνω
Στάσου με τ’ ανθόνερο
την όψη σου να πλύνω…».
Το 1879 διορίστηκε Γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα προήχθη σε Γενικό Γραμματέα, θέση που κράτησε μέχρι το 1928, οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το 1926 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Παλαμάς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των νεοελληνικών χρόνων, που γεμίζει με την φυσιογνωμία του όλη την εποχή του, ακόμα «Εθνικός ποιητής» μετά από τον Σολωμό. Η ποίησή του είναι πολύπλευρη, διακρίνεται για το μεγαλόσχημο της έμπνευσης, την μεγάλη ποικιλία των στιχουργικών μορφών, το πλήθος των θεμάτων της, την πυκνότητα του περιεχομένου της, αλλά και την λατρεία του για την Ελλάδα, είτε εκφράζεται για την φύση, την ιστορία, την τέχνη, το αρχαίο κάλλος, την φιλοσοφία ή την ζωή της.
«Τίποτα δε μένει μα και δεν περνά,
κι η ζωή που φαίνεται χαμένη
ζει κι εκείνη και μας τυραννά,
μια ζωή χαμένη»...
Το ποιητικό έργου του ανέρχεται σε 21 τόμους: «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» (1897), «Οι χαιρετισμοί της ηλιογέννητης» (1900), «Η ασάλευτη ζωή» (1904), «Ο δεκάλογος του γύφτου» (1907), «Η φλογέρα του βασιλιά» (1910), «Η πολιτεία κι η μοναξιά» (1912), «Βωμοί» (1915), «Τα δεκατετράστιχα» (1919), «Δειλοί και σκληροί» (1928), «Οι νύχτες του Δήμιου»(1935) κ ά. Ακόμα το θεατρικό έργο «Τρισεύγενη» (1903), τα διηγήματα «Ο θάνατος παλικαριού» (1901), «Διηγήματα» (1920) και τα κριτικά έργα «Γράμματα», «Τα πρώτα κριτικά», «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» και τις μονογραφίες για τον Γκαίτε, τον Σολωμό, τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη κ ά.
Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στα χρόνια της κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει μεγαλειώδη πατριωτική εκδήλωση.
Μπροστά στον έκπληκτο κατακτητή, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συνοδεύουν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός χαιρετά τον ποιητή λέγοντας:
«Ηχήστε, οι σάλπιγκες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη την χώρα, πέρα ως πέρα…
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου…οι φοβερές σημαίες,
ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!».

 

1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς

Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία με την επωνυμία «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ ΑΕ) και όταν αργότερα ο σιδηρόδρομος ηλεκτροδοτήθηκε μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών- Πειραιώς» (ΗΣΑΠ.), ο γνωστός «Ηλεκτρικός». Τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου τελούνται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικού ενθουσιασμού, καθώς ένα όνειρο χρόνων, η σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά, πραγματοποιείται. Η ατμομηχανή είχε 6 βαγόνια, κάλυπτε διαδρομή  8,5 χιλιομέτρων από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά και η διάρκειά της διαδρομής ήταν 19 λεπτά περίπου. Στο πρώτο δρομολόγιο επιβάτες ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλ. Ζαϊμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και λοιποί επίσημοι.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

26/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:01
Δύση ηλίου: 18:15
Σελήνη: 27 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

+ Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Πορφυρίου επισκόπου Γάζης, Θεοκλήτου
Γιορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Φωτεινή

Αγία Φωτεινή η ισαπόστολος και οι συν αυτήν

Ήταν σύγχρονη του Χριστού, καταγόταν από την Σαμάρεια και ζούσε στην πόλη Συχάρ έκλυτο βίο. Αναφέρεται στο Δ΄ κεφάλαιο του ευαγγελισμού Ιωάννη, στην παραβολή της Σαμαρείτιδας.  Συνήθιζε να πηγαίνει για νερό στο πηγάδι του Ιακώβ και εκεί συναντήθηκε με τον Ιησού που της ζήτησε νερό. Εντυπωσιασμένη άλλαξε ζωή, βαπτίστηκε χριστιανή και δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Αφρική και στην Ρώμη. Φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Μαζί της θανατώνονται οι δυο γιοί της και οι πέντε αδελφές της που η ίδια είχε κάνει χριστιανούς. Η μνήμη της τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, πρώτη Κυριακή μετά την Μεσοπεντηκοστή, στις 13 Μαΐου.

Ενημέρωση

- Απεργία γιατρών ΕΟΠΥΥ
- 24ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Συγκέντρωση στις 10:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς την Βουλή.
- Στις 27/2 καταβολή συντάξεων ΙΚΑ, Δημοσίου και λοιπών ταμείων
- Έως 28/2 οι χειμερινές εκπτώσεις
- Έως 28/2 οι δηλώσεις στις τράπεζες για προστασία α΄ κατοικίας


Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας  στα δυτικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Παγετός το πρωί στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-13, στα δυτικά από 06-16, στα κεντρικά από 04-16, στα νότια από 09-15 και στα ανατολικά από 11-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι  ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/2
Αρχικά αίθριος. Σταδιακά αραιές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και παγετός την νύχτα και το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  μικρή άνοδο.

2003: Πέθανε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε  στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1973 ιδρύει το Θέατρο Έρευνας, όπου εκτός από ηθοποιός, ήταν σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας των έργων, ιδίως των παιδικών  που παρουσίαζε. Πρωταγωνίστησε σε έργα μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Λόρκα, Μπρέκτ, Ντοστογιέφσκι κ ά, ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε ρόλους ατόμων με ιδιαιτερότητες. Ο σημαντικότερος ρόλος του ως ηθοποιού, θεωρείται «Ο άνθρωπος-ελέφαντας». Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Φάρμα των ζώων», σε επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο και στο μιούζικαλ «Καμπαρέ». Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή ποιημάτων «Συμπόσιο», «Κυπριάδα», «Ένα δέντρο που νομίζει πως είναι πουλί», «Ο άλλος Δημήτριος» και θεατρικών έργων «Πως φαγώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα», «Οι τελευταίες περιπέτειες του Αδάμ και της Εύας», «Γλυκό του κουταλιού» 

1986: Πέθανε η Αμαλία Φλέμινγκ, ιατρός και πολιτικός


Η Αμαλία Κουτσούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και του Παρισιού. Το 1945 με υποτροφία πηγαίνει στο Λονδίνο στο Whitght Fleming Institute, όπου εργάστηκε με τον νομπελίστα μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Η γνωριμία τους θα καταλήξει σε γάμο μερικά χρόνια αργότερα. Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας αναπτύσσοντας αντιδικτατορική δράση, χάνει την ιθαγένεια της και  απελαύνετε. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πολιτικά. Πέθανε  στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, στα 74 της χρόνια.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

25/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:03
Δύση ηλίου: 18:14
Σελήνη: 26 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

Ταρασίου πατρ. Κων/πόλεως, Ρηγίνου επισ. Σκοπέλου, Αλεξάνδρου Θράκης
Γιορτάζουν: Ρήγας, Ρηγίνα, Ρηγίνος, Ταράσιος


Άγιος Ταράσιος

Γεννήθηκε στην Κων/πόλη και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Επιλεγόμενος  από την αυτοκράτειρα Ειρήνη το 784 να ανέβει  στον πατριαρχικό θρόνο της Κων/πόλης, καθότι λαϊκός, δημιούργησε αντιδράσεις. Έλαβε μέρος στην 7η Οικουμενική Σύνοδο, υπερασπιζόμενος με σθένος την αναστύλωση των εικόνων. Απεβίωσε  ειρηνικά το 806, στις 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τιμάται  και η μνήμη του.

Ενημέρωση

- Απεργία γιατρών ΕΟΠΥΥ
- Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά στα λύκεια, για την συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδες Α & Β).
- 24ωρη απεργία για τις 26/2 κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Συγκέντρωση στις 10:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς την Βουλή.
- Έως 28/2 οι χειμερινές εκπτώσεις
- Έως 28/2 οι δηλώσεις στις τράπεζες για προστασία α΄ κατοικίας 

Καιρός

Γενικά: Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 03-13, στα δυτικά από 08-16, στα κεντρικά από 05-16, στα νότια από 09-15 και στα ανατολικά από 11-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ανατολικά και βόρεια το πρωί. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι  βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα γύρω ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι ανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/2
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

2002: Πέθανε ο Κώστας Μάνεσης, στιχουργός, δημοσιογράφος, εκδότης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων: Βασ Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Καπλάνης, Γ. Λαύκας, Απ. Χατζηχρήστος, Μ. Χιώτης, Απ. Καλδάρας, Γ. Βέλλας, Μ. Σουγιούλ, Γ. Μουζάκη, Ν. Γούναρης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Περπινιάδης, Ν. Γούναρης, Δ. Στρατηγοπούλου κ ά. Μερικά από τα τραγούδια του: «Μοδιστρούλα» (1937), «Μάνα μου γιατί με γέννησες», «Πέντε Έλληνες στον Άδη» (1947),  Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Αραμπάς περνά» (1948), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (1949), «Ήρθες σαν όνειρο» κ ά.
«Τα καλύτερα μας χρόνια μεσ’ στη φτώχια τα περνάμε,
σημασία δε μας δίνουν, ότι πούμε κι όπου πάμε.
Είμαστε παιδιά ακόμα κι οι καρδιές έχουν γεράσει
και την κούρσα της ζωής μας ο καθείς μας έχει χάσει.
Τα καλύτερα μας χρόνια φεύγουνε, πριν τα χαρούμε,
μα χαλάλι στην αγάπη που γι’ αυτή μονάχα ζούμε».

Σαν Σήμερα

1983: Πέθανε ο Τένεσι Ουϊλιαμς, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Έργα του: «Κεριά στον ήλιο» (1936), «Φυγάς» (1937), «Γυάλινος κόσμος» (1944), «Λεωφορείον ο πόθος» (1947), «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (1951), «Λυσσασμένη γάτα» (1955), «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959), «»Η νύχτα της ιγκουάνα» (1961).

1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1909 στην Δράμα. Συμμετείχε στις ταινίες: «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Έξω οι κλέφτες» (1961), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964), «Ο Μελάτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ο φαλακρός καμικάζι» (1979) κ ά.

2011: Πέθανε ο Νίκος Αλεξίου, ζωγράφος και σκηνογράφος
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης και της Αθήνας. Είχε στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις, με κορυφαία στιγμή της εικαστικής του πορείας την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2007 στην 52η Μπιενάλε Βενετίας με το έργο του «End», που εμπνεύστηκε στο Άγιον Όρος, όπου φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα Είχε επίσης σκηνογραφήσει 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

24/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:04
Δύση ηλίου: 18:13
Σελήνη: 25 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες
9η Εβδομάδα

+ Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Μετά τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη από τον Ηρώδη, κατ’ απαίτηση της  Ηρωδιάδας,  η τιμία κάρα αυτού ενταφιάστηκε κοντά στα ανάκτορα. Δύο μοναχοί την ανακαλύπτουν, μετά από την εμφάνιση του αγίου στο όνειρό τους. Μετά τον θάνατο των μοναχών η αγία κεφαλή, περνώντας από τον ένα στον άλλο χάθηκε. Για δεύτερη φορά θα ανευρεθεί επί αυτοκράτορος Ουαλεντιανού στην Βιθυνία.

Καιρός

Γενικά: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα  δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-11, στα δυτικά από 08-14, στα κεντρικά από 08-12, στα νότια από 10-15 και στα ανατολικά από 11-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες νωρίς το πρωί πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων  που μετά το μεσημέρι θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι  βόρειοι 5-6 και στα ανατολικά από το μεσημέρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα γύρω ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι ανατολικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/2
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 5-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1981: Ο Εγκέλαδος «χτυπά» τις Αλκυονίδες με 6,6 R

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 R με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, συντάραξε την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ακολούθησαν πλήθος μετασεισμών, που ανάγκασαν τον κόσμο να παραμένει σε πάρκα και πλατείες, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε.  Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε κτήρια και  ο τραγικός απολογισμός, 14 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, οι περισσότεροι από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Περαχώρα, ενώ υπάρχουν  και δεκάδες τραυματίες

Σαν Σήμερα

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄ απαγορεύει την ειδωλολατρία.

1788: Γεννήθηκε ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος
Ήταν οπαδός του πεσιμισμού (απαισιοδοξίας). Έργο του «Ο κόσμος ως θέληση και παράσταση»

1786: Γεννήθηκε ο Βίλχελμ Γκριμ, Γερμανός  συγγραφέας
Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, έγραψαν συλλογή παραμυθιών «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ», αλλά και γλωσσολογικά και εγκυκλοπαιδικά έργα, «Γερμανικό λεξικό» 

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, κηρύσσει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα
  
1983: Το Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στο Κάβο Ντόρο
Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Το πλήρωμά του ήταν 23 άτομα, ενώ  μετέφερε 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά και 14 οδηγούς αυτοκινήτων. Γύρω στις 6: 30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν 4 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαντήλι στο Κάβο Ντόρο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο τραγικός απολογισμός 28 άτομα χάνουν την ζωή τους.



Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

23/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:05
Δύση ηλίου: 18:12
Σελήνη: 24 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες

+ ΑΠΟΚΡΕΩ
Πολυκάρπου επισ. Σμύρνης, Γοργονίας οσίας, Δαμιανού οσ.
Γιορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυχρόνης


Κυριακή των Απόκρεω

Η ονομασία της προέρχεται από την σύνθετη λέξη από και κρέας, που σημαίνει ότι σταματάμε (απέχουμε) να τρώμε κρέας, σηματοδοτώντας και την τελευταία ημέρα της κρεατοφαγίας, για την επερχόμενη νηστεία σε επτά ημέρες. Την Κυριακή αυτή μνημονεύουμε την μέλλουσα Κρίση (Ματθ. 25, 31-46).

Πολύκαρπος ιερομάρτυρας

Γεννήθηκε το 69 και ήταν μαθητής του Ιωάννη του Θεολόγου, που τον έκανε επίσκοπο Σμύρνης. Από τα έργα του σώζεται η επιστολή προς Φιλιππησίους.
Μαρτύρησε καιόμενος ζωντανός για να μην απαρνηθεί την πίστη του, επί αυτοκράτορος Αντωνίου Πίου το 155. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βόρεια, και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων την νύχτα Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της βόρεια Ελλάδας. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-14, στα δυτικά από 07-16, στα κεντρικά από 06-17, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 12-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας την νύχτα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανές καταιγίδες. Την νύχτα πιθανότητα χιονοπτώσεων στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 24/2
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

 

Πορτοκάλι: Το χειμωνιάτικο γιατρικό

«Όταν θα λέω πορτοκάλι θα βγαίνεις» ήταν το σύνθημα όταν παίζαμε μικρά κρυφτό, από τότε πέρασε πολύς καιρός, τα παιδιά δεν παίζουν πια κρυφτό αλλά με το Tablet, το πορτοκάλι όμως παρέμεινε το ίδιο γλυκό, ζουμερό και ευεργετικό για τον οργανισμό. Εν μέσω λοιπόν ιώσεων και γρίπης το ξαναθυμόμαστε και αλληλοσυμβουλευόμαστε «ξάπλα, ζεστά και χυμό πορτοκαλιού».
Ιστορία
Η πορτοκαλιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι δέντρο ιθαγενές της νοτιοανατολικής Ασίας, από όπου διαδόθηκε σε όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες με ήπιο κλίμα. Στις χώρες τις ανατολικής Μεσογείου μεταφέρθηκε από τους Άραβες και στην δυτική Ευρώπη από τους Ολλανδούς. Αρχικά ήταν διακοσμητικό φυτό στους κήπους βασιλιάδων και ευγενών και μόνο από τον 15ο αιώνα άρχισε η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς για τους καρπούς της, τα πορτοκάλια, που είναι φρούτα εύχυμα, εύγευστα και πλούσια σε βιταμίνες. Ακόμα από τις φλούδες και τα άνθη της πορτοκαλιάς παράγεται αιθέριο έλαιο για την αρωματοποιία.
Θρεπτική αξία
Μεγάλη και η θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει προστασία στο καρδιαγγειακό. Τα 100 γρ πορτοκαλιού καλύπτουν το 90% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών, ενώ βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης περιέχουν Β-καροτένιο, φλαβονόλες, λουτεϊνη, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων.
Αγορά
Τα πορτοκάλια ωριμάζουν στο τέλος του φθινοπώρου και κρατούν όλο τον χειμώνα.
Προτιμήστε πορτοκάλια ελληνικής παραγωγής και αποφύγετε τα κερωμένα. Οι ποικιλίες πορτοκαλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα μέρλιν (Αργολίδα, Λακωνία, Άρτα, Χανιά), ναβαλίνες με πολύ χυμό, νιού χολ, σαλουστιάνα (Σπάρτη) και οι αιματόσαρκες μόρο, ταρόκο και σαγκουίνια. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς αμυχές, λερώματα (σάπισμα) και σχισίματα. Τα φρεσκοκομμένα ξεχωρίζουν από το κοτσάνι και τα φύλλα τους που είναι πράσινα. Αν θέλετε για χυμό τα μικρότερα είναι πιο ζουμερά.
Συντήρηση
Καταναλώνετε τα πορτοκάλια όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, καθώς όσο παραμένουν χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Επειδή πάντα αυτό δεν είναι εφικτό, διατηρήστε τα σε μέρος δροσερό (θερμοκρασία δωματίου) για 2-3 εβδομάδες το πολύ. Διατηρούνται ακόμα στο ψυγείο σε θερμοκρασίες όχι κάτω των 3 βαθμών, γιατί παγώνουν. Ο χυμός των πορτοκαλιών μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τις βιταμίνες του. Στύβετε τα πορτοκάλια, τα σουρώνετε για τυχόν σκληρά μέρη ή κουκούτσια και τα καταψύξετε σε θήκες για παγάκια ή  με ξυλάκι για γρανίτες.



Μαρμελάδα πορτοκάλι

  • 5 πορτοκάλια χωρίς κέρωμα με χονδρό φλούδι, ζάχαρη όση πάρει, 1 κ σ λεμόνι
 Πλένετε καλά τα πορτοκάλια  τα στύβετε και κρατάτε τον χυμό. Βγάζετε την σάρκα των πορτοκαλιών και τα κουκούτσια και τα βάζετε σ’ ένα τούλι. Κόβετε τα φλούδια σε μπαστουνάκια, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, δένετε το τούλι με τις σάρκες και τα φλούδια και τα βάζετε στην μέση τις κατσαρόλας. Μετράτε τον χυμό και συμπληρώνετε με νερό μέχρι να γίνει 1 ½ λίτρο και το ρίχνετε στα πορτοκάλια. Βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας  και αφήνετε να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου μια ολόκληρη νύχτα. Την άλλη μέρα βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα των πορτοκαλιών. Στραγγίζετε καλά το τούλι με τις σάρκες και το πετάτε. Μετράτε το υλικό των πορτοκαλιών που έμεινε στην κατσαρόλα και βάζετε αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης. Ξαναζεσταίνετε την κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, αλλά να μην σφίξει πολύ. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Την βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια, που μετά το άνοιγμα τους  διατηρείτε στο ψυγείο.

Μαρίκα Νίνου

Γεννήθηκε το 1919 στον Καύκασο και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία  Νικολαϊδου. Αρχικά με τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) αποτέλεσαν ακροβατικό ζευγάρι με το όνομα Ντούο Νίνο. Με τον γάμο της με τον Νίνο θα αλλάξει και το όνομά της σε Μαρίκα Νίνου. Η γνωριμία της με ανθρώπους του ρεμπέτικου, της ανοίγουν τον δρόμο στο τραγούδι. Συνεργάστηκε με τον Μ. Χιώτη, τον Μ. Γενίτσαρη, τον Γ. Παπαϊωάννου, τον Σ. Κερομύτη, τον Γ. Μητσάκη, τον Απ. Καλδάρα και φυσικά τον Β. Τσιτσάνη. Το 1954 πηγαίνει στην Αμερική για εμφανίσεις με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Καπλάνη. Επέστρεψε  το 1956 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της, καθώς πάσχει από την επάρατο. «Έφυγε» στα 38 της μόλις χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 1957.
Ενδεικτική Δισκογραφία:
«Άνθρωποι-άνθρωποι» (Γ. Παπαϊωάνου) Μ. Νίνου- Σ. Περπινιάδης (1948)
«Κούκλα μου εσύ» (Κ. Σωτηριάδη-Δ.Χατζηθεολόγου) Μ. Νίνου (1949)
«Έχασα τα ωραία σου μάτια» (Μ. Χιώτη) Μ. Νίνου-Μ. Χιώτης (1950)
«Τι σου φταίω» (Γ Μητσάκης) Μ. Νίνου (1950)
«Η Σεράχ» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου (1951)
«Τα διαλεκτά παιδιά» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Σ. Τζουανάκος- Σ. Ευσταθίου (1951)
«Καβουράκια» (Β. Τσιτσάνης) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης-Χ Μαυρίδης (1953)
«Απόψε κάνεις μπαμ» Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β. Τσιτσάνης (1953)
«Βουνό» (Λ.Νταράλα-Β. Πρέκα) Μ. Νίνου (1954)
«Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» (Β Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης (1954)
«Ζαϊρα» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Ι Σαλασίδης (1954)
«Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» (Β Τσιτσάνη-Μ Χατζιδάκι)
Μ Νίνου (1956) Β΄ εκτέλεση από την ταινία «Στέλλα»
«Θάλασσα πικροθάλασσα» (Δ Ευσταθίου-Γ Τσάκαλου) Μ Νίνου (1955)
«Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β Τσιτσάνης (1956)
«Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (Στ Χρυσίνη-Χρ Κολοκοτρώνη
Μ. Νίνου- Χ Μακρής (1956)
«Παραπονιάρικο» (Γ Κλουβάτου) Μ Νίνου (1956)

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

22/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:07
Δύση ηλίου: 18:11
Σελήνη: Τελευταίο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες

Ημέρα Σκέψης

+ Ψυχοσάββατο
Των εν τοις Ευγενίου Μαρτύρων, Αθανασίου ομολ., Ανθούσης, Θαλασσίου οσ.,
Γιορτάζουν: Ανθούσα, Ανθή

Αθανάσιος ομολογητής

Γεννήθηκε στην Κων/πολη καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Μόνασε από νεαρή ηλικία στην Νικομήδεια. Επί αυτοκρατορίας Λέοντος του εικονομάχου, διαβλήθηκε ως εικονολάτρης και υπέστη διωγμούς και εξορίες.

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στα δυτικά και το Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-15, στα δυτικά από 02-18, στα κεντρικά από 02-18, στα νότια από 12-17 και στα ανατολικά από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 23/2
Αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ένταση από την νύχτα με καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.     

Σάκης Μπουλάς

«Έφυγε» σε ηλικία 60 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο γνωστός ηθοποιός, τραγουδιστής και στιχουργός
Γεννήθηκε το 1954, στο Κιλκίς, με καταγωγή από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Ως τραγουδιστής συνεργάστηκε με συνθέτες και τραγουδιστές όπως Θ. Μικρούτσικος, Μ. Γρηγορίου, Μ. Μαχαιρίτσας, Δ. Σαββόπουλος, Α. Μάνου, Γ. Ζουγανέλλης, Β. Παπακωνσταντίνου, Β. Μπονάτσος, Μ. Ρακιντζής, Δ. Σταρόβα σε σχήματα, αλλά και σε δίσκους «Λουκιανού διάλογοι»,  «Καντάτα για την Μακρόνησο», «Ας πρόσεχες», «Ζαμανφου», «Ali baba», «Έκθεση ιδεών» κ ά. Είχε γράψει και ο ίδιος στίχους που τραγούδησε μόνος ή έδωσε σε άλλους «Μπανάκι μανάκι», «Το φλάσακι», «Μη μου τάζεις», «Λευκά σεντόνια», «Τα κεφτεδάκια» κ ά. Είχε συμμετάσχει σε 13 κινηματογραφικές ταινίες «Πεθαίνω για σένα», «Πατρίς, ληστεία, οικογένεια», «Μια φορά και ένα μωρό», «Λουκουμάδες με μέλι» κ ά.  Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε τηλεπαιχνίδια  «Graffity», «Κάνε ότι κάνω», αλλά και σε σειρές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία «Δέκα λεπτά κήρυγμα», «Πενήντα- πενήντα», «Σαββατογεννημένες», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Εργαζόμενη γυναίκα», «Η οικογένεια βλάπτει» κ ά.    

1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού


Η Κατίνα Παξινού- Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά. Παρακολούθησε μαθήματα  μουσικής και τραγουδιού στα Ωδεία της Γενεύης, της Βιέννης και του Βερολίνου. Ερχόμενη στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίζεται το 1920, στον ρόλο της Βεατρίκης, στην ομώνυμη όπερα του Μητρόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η πρώτη της εμφάνιση στην πρόζα είναι με τον θίασο της Κοτοπούλη, το 1929 στην «Γυμνή γυναίκα» του Μπρατάϊγ. Από το 1931-40 συνεργάζεται με τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Αλέξη Μινωτή, με παραστάσεις όπως «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγ. Ο Νήλ», «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ κ ά. Ακολουθεί η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, μέχρι τον πόλεμο, οπότε και εγκαθίσταται στις ΗΠΑ. Εκεί στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» θα υποδυθεί  την Ισπανίδα πατριώτισσα Πιλάρ, τιμώμενη το ’44 το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Για την ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» τιμάται με το βραβείο Κοκτώ. Επιστρέφει στην Ελλάδα το ’52 και εντάσσεται στην δύναμη του Εθνικού, όπου συμμετέχει σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο την Επίδαυρο, αλλά και το εξωτερικό. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Εκάβη, «Μήδεια», «Φοίνισες», «Βάκχες» του Ευριπίδη κ ά. Με τον δικό της θίασο και του Αλέξη Μινωτή, πού ήταν σύζυγός της, την δεκαετία του ’60 παρουσιάζουν «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Η Ήρα και το παγώνι» του Ο’ Κέισι, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Ντύρεμαντ, «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζιροντού,  με τελευταία παράσταση την περίοδο 1971-72 «Μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ. Το 1960 θα συμμετάσχει στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Ουέλς και το ‘69  «Το νησί της Αφροδίτης». Έκανε ακόμα μεταφράσεις θεατρικών έργων του Ο’ Νηλ, ενώ έγραψε την μουσική για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

1512: Πέθανε ο Αμέρικο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος

Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 9 Μαρτίου του 1454. Έκανε 4 ταξίδια στην νέα ήπειρο  και εξερεύνησε τα παράλια της Βραζιλίας. Έγινε γνωστός από τις επιστολές του σε διάφορα επίσημα πρόσωπα της εποχής του, με τις περιγραφές των ταξιδιών του. Μετά από εισήγηση του Γερμανού γεωγράφου Βαλντζεμύλερ το 1507, δόθηκε το όνομά του στην νέα ήπειρο, καθώς θεωρείτο ότι εκείνος την ανακάλυψε. Μετά από καιρό διαδόθηκε το σωστό, ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, του οποίου το όνομα δόθηκε σε μια μόνο χώρα της Ν. Αμερικής την Κολομβία,  είχε ανακαλύψει την Αμερική. Πέθανε στην Σεβίλλη της Ισπανίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1512.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

21/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:08
Δύση ηλίου: 18:10
Σελήνη: 22 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 23 Ημέρες

Ημέρα Ξεναγών
Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Τιμοθέου οσ., Ευσταθίου Αντιοχείας, Ζαχαρίου Ιεροσολύμων 

Άγιος Ευστάθιος

Γεννήθηκε το 260 στην Παμφιλία  Ήταν Πατριάρχης Αντιοχείας όταν έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου διακρίθηκε για τον αντιαρειανισμό του. Οι πολέμιοί του κατάφεραν και τον εξόρισαν στην Τραϊανούπολη  της Θράκης, όπου και πέθανε το 360. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Φεβρουαρίου.

Ζαχαρίας Ιεροσολύμων

Το 609 εξελέγη πατριάρχης Ιεροσολύμων. Όταν τα Ιεροσόλυμα καταλήφθηκαν από τους Πέρσες, αιχμαλωτίσθηκε και οδηγήθηκε στην Περσία. Όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες, ο Ζαχαρίας απελευθερώθηκε και επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα έφερε μαζί του και τον Τίμιο Σταυρό. Απεβίωσε το 632.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στην ανατολική νησιωτική χώρα. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-16, στα δυτικά από 06-17, στα κεντρικά από 04-17, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 11-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές το μεσημέρι και πιθανότητα καταιγίδας από το απόγευμα. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 22/2
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση στην ανατολική νησιωτική χώρα. Την υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

«Τα πήραμε τα Γιάννινα…»

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα
Με το Βαλκανοτουρκικό πόλεμο του 1912, οι ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κ. Σαπουντζάκη μπαίνουν στο έδαφος της Ηπείρου και καταλαμβάνουν την Φιλιππιάδα, την Πρέβεζα, τα Πέντε Πηγάδια. Άλλο ένα σώμα στρατού καταλαμβάνει το Μέτσοβο. Οι Τούρκοι με ενισχύσεις που έρχονται από το Μοναστήρι, πυρπολούν το Κεράσοβο και λεηλατούν το Ζαγόρι. Μετά όμως από πολύνεκρη μάχη, όπου ο ελληνικός στρατός πολεμάει με ηρωισμό και αυτοθυσία, πέφτει το Μπιζάνι, ανοίγοντας τον δρόμο για τα Γιάννενα.  Μετά από πολιορκία ενός μηνός, ο Εσσάτ Πασάς διοικητής των Ιωαννίνων στέλνει τον Βεχήμ Μπέη που υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης με τους Έλληνες. Έτσι τα Ιωάννινα μετά από 484 χρόνια σκλαβιά, επανέρχονται στην Ελλάδα. Η λαϊκή μούσα τραγούδησε για το γεγονός:
«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε,
μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε.
Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου,
όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου,
το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου».


1991: Πέθανε η Μαργκότ Φοντέϊν, Αγγλίδα μπαλαρίνα

Η Πέγκυ Χούκαμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αγγλία στις 18 Μαΐου του 1919. Μέχρι τα 14 της χρόνια έζησε στην Κίνα. Κάνει το ντεμπούτο της στον «Καρυοθραύστη» το 1934 και μέχρι το 1961, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα. Για μεγάλο διάστημα  είναι  μούσα του χορογράφου Φρέντερικ Άστον. Το 1961 και ενώ βρίσκεται σε ηλικία 42 χρόνων και θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα της, γνωρίζεται με τον 23χρονο τότε χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ξεκινάει μια δεύτερη καριέρα σαν παρτενέρ του μέχρι τα 58 της χρόνια. Μαζί χόρεψαν σε πολλές παραστάσεις «Ζιζέλ», «Λίμνη των κύκνων» κ ά, κερδίζοντας την αναγνώριση και χαρίζοντας στον κόσμο μοναδικές στιγμές χορευτικής μαγείας. Θα αποσυρθεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, αλλά μέχρι το θάνατό της θα παραμείνει ενεργό μέλος της χορευτικής κοινότητας. 

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

20/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:09
Δύση ηλίου: 18:09
Σελήνη: 21 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 24 Ημέρες

Τσικνοπέμπτη
Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Λέοντος επ. Κατάνης, Αγάθωνος πάπα Ρώμης, Βησσαρίωνος
Γιορτάζει: Λέων

Όσιος Λέων

Γεννήθηκε στην Ραβέννα της Ιταλίας το 836. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια και ανατράφηκε με χριστιανικές αρχές. Έτσι μετά από άριστες σπουδές, ακολούθησε τον ιερατικό κλάδο, χειροτονούμενος επίσκοπος Κατάνης. Στο έργο του επέδειξε χριστιανικό ζήλο. Απεβίωσε ειρηνικά το 912.

Καιρός

Γενικά: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-18, στα δυτικά από 05-19, στα κεντρικά από 02-20, στα νότια από 10-20 και στα ανατολικά από 10-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το βράδυ. Οι άνεμοι  νότιοι  3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Το πρωί τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 21/2
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στην ανατολική νησιωτική χώρα. Εξασθένηση από το βράδυ και από τα δυτικά. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Τσικνοπέμπτη


Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδος (της κρεατινής) του Τριωδίου, κατά την οποία παραδοσιακά τρώμε πολύ κρέας, κατά κάποιο τρόπο προετοιμαζόμενοι για την μεγάλη νηστεία του Πάσχα. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, με βασικό του όμως χαρακτηριστικό το «τσίκνισμα» του κρέατος στα κάρβουνα, από όπου και το όνομα της ημέρας. Πιθανόν, για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη είναι η καταλληλότερη μέρα για φαγοπότι και κραιπάλη
Τα παλαιότερα χρόνια, μια εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των χοιρινών, τα χοιροσφάγια. Γι’ αυτό και η εβδομάδα ονομαζόταν «σφαγαριά». Την Tσικνοπέμπτη ήταν η ημέρα που ετοίμαζαν το παστό, διαδικασία γιορταστική με λιχουδιές, που σε πρώτη θέση ήταν το «τσίκνισμα» του χοιρινού, σε τσιγαρίδες, καγιανάδες πηκτή, λουκάνικα, παστό, γουρναλοιφή κ.ά.
Στα διάφορα μέρη της Ελλάδος έχουν και ιδιαίτερα έθιμα, γι’ αυτήν την ημέρα. 
Στην Πάτρα στον γενικότερο εορτασμό της αποκριάς, την Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το έθιμο της Κουλουρούς, όπου η Γιαννούλα η κουλουρού ντυμένη νύφη πηγαίνει στο λιμάνι, να συναντήσει τον ναύαρχο Νέλσωνα, με τον οποίο νομίζει ότι είναι ερωτευμένη και με την συνοδεία των Πατρινών να γελούν με τα καμώματά της.
Στην Κέρκυρα, τελούνται τα «κορφιάτικα» ή «πετεγολέσια», όπου οι γυναίκες βγαίνουν στα καντούνια κουτσομπολεύοντας στην ντοπολαλιά τους.
Στην Κομοτινή καψαλίζουν την κότα που τρώνε την Κυριακή των Απόκρεω, ενώ στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες όπου ψήσουν κρέατα, χορεύουν, γλεντούν και πηδάνε τις αναμμένες φωτιές κάνοντας σκωπτικά πειράγματα.

Τηγανιά ανάμικτη

Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό,  ½ κιλό χοιρινή πανσέτα, 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο, 1 κούπα κόκκινο κρασί, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια, 2-3 μανιτάρια λευκά σε φετάκια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κ.σ μουστάρδα σε σκόνη, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβετε τα κρέατα σε καρεδάκια και τα διατηρείτε σε χωριστά μπολάκια. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ροδίζετε στο λάδι κατά σειρά την πανσέτα, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, το σκόρδο, την μουστάρδα, την ρίγανη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρέατα. 

1960: Πέθανε ο Βασίλης Λογοθετίδης, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο. Το 1918 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου αρχίζει η  συνεργασία του με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη που διήρκεσε  μέχρι το 1946, με μικρά διαστήματα συνεργασίας με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη και της  Κατερίνας. Το 1947 συγκρότησε δικό του θίασο με επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. «Ο κακός δρόμος» (1933) «Μαντάμ Σουσού» (1948), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Ένα βότσαλο στην λίμνη» ( 1952), «Σάντα τσικίτα» (1953), «Δεσποινίς, ετών 39» (1954), «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ο ζηλιαρόγατος» (1956), «Δελησταύρου και υιός» (1957, «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958) κ ά.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

19/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:10
Δύση ηλίου: 18:08
Σελήνη: 20 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 25 Ημέρες

+ Φιλοθέης της Αθηναίας, Αρχίππου απ., Φιλήμονος & Απφίας α., Νικήτα ιερ του Ηπειρώτου
Γιορτάζει: Φιλοθέη

Άγιος Άρχιππος

Πίστεψε στον Χριστό και έγινε μαθητής του αποστόλου Παύλου, όταν τον άκουσε να μιλάει στην πατρίδα του, τις Κολοσσαίς. Υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια λιθοβολισμού. Η μνήμη του τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου.

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-18, στα δυτικά από 07-20, στα κεντρικά από 06-22, στα νότια από 11-19 και στα ανατολικά από 13-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι  νότιοι νοτιοανατολικοί  3-4 και στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις. Το πρωί τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη.  Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-16 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 20/2
Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες από τα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά. 

Αγία Φιλοθέη


Η Παρασκευή Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Όταν έγινε 14 χρονών την πάντρεψαν μ’ έναν πλούσιο, αλλά βάναυσο άνθρωπο. Ύστερα από τρία χρόνια γάμου πεθαίνει ο σύζυγός της και γίνεται μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Διαθέτει την περιουσία της στην ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επωνυμία «Παρθενώνας» στα Πατήσια, στο Ψυχικό και την Καλογρέζα. Στην περιοχή του Ψυχικού, άνοιξε ένα πηγάδι, για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν κάτω από τον ζεστό ήλιο. Λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της μοναχής Φιλοθέης, πήρε το όνομά της η περιοχή. Αλλά και η περιοχή της Καλογρέζας, οφείλει το όνομά της, στην μονή που είχε ιδρύσει η Φιλοθέη, την μονή της καλογραίας, όπως την αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, ενώ σύμφωνα με άλλη ετυμολογία «καλογρέζα» στα αρβανίτικα σημαίνει μοναχή. Οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν την οργή των Τούρκων, που την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου του 1588 κατά την διάρκεια μιας ολονυκτίας, θα την συλλάβουν, θα την δέσουν –στην κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα στα δεξιά του ναού –και θα την βασανίσουν. Θα υποκύψει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της υψώνεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης.

1962: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός και εφευρέτης του φερώνυμου τεστ


Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ασκούσε το επάγγελμά του για πολλά χρόνια στην Κύμη, ενώ διετέλεσε δήμαρχος της Κύμης και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κύμη, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Γράφεται στην Ιατρική Σχολή όπου αποφοίτησε με άριστα το 1904. Το 1907 συνεχίζει ανώτερες σπουδές στην Γερμανία , στην Ιένα, στο Freiberg και στο Πανεπιστήμιο του  Μονάχου, όπου αρχίζει τις αντικαρκινικές έρευνες. Το 1912 παντρεύεται την Ανδρομάχη Μαυρογένη και μετά το τέλος του βαλκανικού πολέμου που συμμετέχει, μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. Το διάστημα 1914-61 εργάζεται ως ερευνητής και αργότερα ως καθηγητής της ανατομίας και της ιστολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Από το 1928 επινόησε μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που φέρει το όνομά του κι έγινε γνωστή σ’ όλο τον κόσμο ως δοκιμασία κατά Παπ (Test Pap). Το 1958 εξελέγη επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1961 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Έφυγε στα 78 του χρόνια στο Μαϊάμι, όπου είχε εγκατασταθεί αναλαμβάνοντας την διεύθυνση και οργάνωση του εκεί καρκινολογικού ινστιτούτου. 

1970: Πέθανε ο Χριστόφορος Νέζερ, ηθοποιός


Γεννήθηκε το 1889 στην Αθήνα. Προερχόταν από οικογένεια ηθοποιών και ήταν αυτοδίδακτος. Διέπρεψε  τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους, συνεργαζόμενος με τους θιάσους της Κυβέλης, του Αιμίλιου Βεάκη και άλλων. Θεωρείται από τους αριστοτέχνες στο θέατρο πρόζας και διακρίθηκε σε ρόλους αριστοφανικών κωμωδιών. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1956), «Ο λουστράκος» (1962), «Γάμος αλά ελληνικά» (1964) κ ά.

Σαν Σήμερα

1952: Πέθανε ο Κνουτ Χάμσουν, Νορβηγός συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1859. Γνωστά έργα του: «Η πείνα», «Παιδιά της εποχής τους», «Ο Παν», «Μυστήρια», «Ευλογία της Γης», για το οποίο και τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929 κ ά.

1916: Πέθανε ο Έρνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος
Γεννήθηκε το 1838. Είναι ο θεμελιωτής του θετικισμού στις φυσικές επιστήμες. Σε αυτόν οφείλεται η μονάδα μέτρησης της ταχύτητας του ήχου, που φέρει το όνομά του Μαχ (Μ) και αποδίδεται  ως το πηλίκο της ταχύτητας (υ) κάποιου οχήματος, ως προς την ταχύτητα του ήχου (c). M= υ/c.

1473: Γεννήθηκε ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος
Ο Nikias Koppernigt γεννήθηκε στην πόλη Τορν. Είναι ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας. Στο έργο του «Για την κίνηση των ουρανίων σωμάτων»,   διατύπωσε την πρώτη σύγχρονη ηλιοκεντρική θεωρία  για το ηλιακό μας σύστημα. Πέθανε το 1543.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

18/2/2014

Ανατολή ηλίου: 07:12
Δύση ηλίου: 18:07
Σελήνη: 19 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 26 Ημέρες

Λέοντος πάπα Ρώμης, Αγαπητού ομολογητού
Γιορτάζουν: Αγαπητός, Λέων

Λέων, πάπας Ρώμης

Γεννήθηκε στην Ρώμη. Αρχικά διετέλεσε διάκονος και  αργότερα χειροτονήθηκε επίσκοπος Ρώμης. Στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκάλεσαν οι βασιλείς Μαρκιανός και Πουλχερία το 451 στην Χαλκηδόνα, απέστειλε 4 αντιπροσώπους, ενώ αναγνώστηκε και η επιστολή που είχε απευθύνει στον πατριάρχη Κων/πόλεως Φλαβιανό, αποδεικνύοντας την συμπαράσταση του προς την ορθόδοξη εκκλησία.  

Καιρός

Γενικά: Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-19, στα δυτικά από 04-21, στα κεντρικά από 05-22, στα νότια από 08-19 και στα ανατολικά από 12-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι  δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Το πρωί τοπικά περιορισμένη ορατότητα  Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-18 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 19/2
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2004: Πέθανε η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου

Η Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου του 1916. Σπούδασε ηθοποιός στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με θιάσους όπως Μουσούρη, Κατερίνας, Αρώνη, Χορν, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο συμμετέχοντας σε σημαντικές παραστάσεις  «Ορέστεια» του Αισχύλου «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Γλάρος» του Τσέχωφ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε περισσότερες από 40 ταινίες ελληνικής και ξένης παραγωγής. «Τα παιδιά της Αθήνας» (1947), «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Μανταλένα» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Ο λουστράκος» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Γάμος αλα ελληνικά» (1964), «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» (1965), «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» (1965), «Στεφανία» (1966), «Ντάμα σπαθί» (1966), «Κραυγή γυναικών» (1978), «Υπόθεση Πολκ» (1978), «Ακροπόλ» (1989), «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» (2002) κ ά. Στο διάστημα της δικτατορίας έφυγε στην Αμερική, όπου συμμετείχε σε παραστάσεις του Μπρόντγουέϊ «Ίλια Ντάρλινγκ» με την Μελίνα Μερκούρη, «Καμπαρέ», ενώ το ίδιο διάστημα θα συμμετάσχει στην ταινία του Γούντι Άλεν «Ο ειρηνοποιός». Το 1991 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ο Τζώνυ Κελν, κυρία μου». Πέθανε στα 88 της χρόνια.

1564: Πέθανε ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης

Ο Michelangelo Buonarotti γεννήθηκε στο Καπρέζε της Φλωρεντίας το 1475. Από μικρός έδειχνε μεγάλη κλίση στο σχέδιο και έτσι από την ηλικία των 13 ετών αρχίζει να σπουδάζει ζωγραφική στο εργαστήριο των δασκάλων Δομίνικου  και  Δαβίδ Γκιρλαντάγιο και  γλυπτική στο εργαστήριο του γλύπτη Μπερντόλντο. Μεγαλώνοντας στο περιβάλλον των Μεδίκων, γνώρισε και αγάπησε την αρχαία κλασσική τέχνη, από την οποία αντλούσε και πολλά θέματά του. Άλλη πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η Παλιά και η Καινή Διαθήκη. Από τα πρώτα του έργα ξεχωρίζουν τα γλυπτά και τα ανάγλυφα: «Η μάχη των Κενταύρων και των Λαπιθών», «Ο Σάτυρος που γελά», «Ο Απόλλωνας και ο Μαρσύας», «Ο Δαβίδ», «Η Παναγία της Σκάλας», «Ο Μωυσής», «Ο Άγγελος φωτοδότης», ο πίνακας «Η Αγία Οικογένεια» κ ά. Από το 1505 ως το 1512 άρχισε να διακοσμεί το Σίξτειο παρεκκλήσιο, την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Από τον χρωστήρα του βγήκαν καταπληκτικές τοιχογραφίες όπως «Ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο», «Το προπατορικό αμάρτημα», άλλες σκηνές από την δημιουργία του κόσμου,  προσωπογραφίες των Προφητών «Ησαϊας», «Δανιήλ», «Ζαχαρίας», «Ιεζεκιήλ» κ ά, Σίβυλλες, «Λυβική», Περσική», «Κυμαία», «Δελφική», «Ερυθραία» κι άλλες, όλα με μορφές γιγαντιαίες, υπεράνθρωπες, με καταπληκτική εκφραστικότητα και πρωτόφαντο μεγαλείο. Από την δουλειά αυτή, που απαιτούσε πνευματική, ψυχική και σωματική υπερένταση, ο Μιχαήλ Άγγελος ως καλλιτέχνης βγήκε θριαμβευτής, αλλά ως άνθρωπος εξαντλήθηκε σωματικά και βλάφθηκε η όρασή του. Παρόλα αυτά εξακολούθησε να εργάζεται εντατικά. Διακόσμησε τον τάφο του δασκάλου του Λαυρέντιου, με 4 υπέροχα γλυπτά, το 1535 ζωγράφισε στη Σιξτίνα την «Δευτέρα Παρουσία», το «Όραμα του Παύλου», την  «Σταύρωση του Πέτρου» στο παρεκκλήσι Παυλίνα  και τέλος διακόσμησε τον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, την μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών.