Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

31/12/2013

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 17:16
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

Μελάνης οσίας  Ζωτικού του ορφανοτρόφου, Θεοφύλακτου Αχρίδος
Γιορτάζει: Μελανία

Οσία Μελάνη

Καταγόταν από την Ρώμη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ονώριου. Όταν έχασε τους γονείς της  μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς  και πήγε στα Ιεροσόλυμα όπου μόνασε ιδρύοντας μοναστήρι.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψιλή μου δεντρολιβανιά,
κι αρχή καλός μας χρόνος,
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνο,
Αρχή που βγήκε ο Χριστός,
άγιος και πνευματικός
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.
Άγιος Βασίλης έρχεται
- Άρχοντες τον κατέχετε
από την Καισαρεία
-είσαι αρχόντισσα κυρία.
Βαστάει εικόνα και χαρτί,
με τον Χριστό τον λυτρωτή
χαρτί και καλαμάρι,
δες και με το παλικάρι.

Ενημέρωση

- Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-18:00
- Έως τις 12:00 ανοιχτές οι Εφορίες
- Λήγει η ισχύς παλαιών κωδικών TAXISnet, χωρίς κλειδάριθμο
- Λήγει η προθεσμία  για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος και ΦΑΠ
- Κλειστά τα καταστήματα στις 2 και 3/1/2014
- Κλειστές οι ΔΟΥ στις 2 και 3/1/2014
- Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως 3/1/2014 των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
- Κλειστά τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έως την Παρασκευή 3/1/2014
- Έως 6/2/2014 η μεταφορά δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από τον παλιό στον νέο νόμο
- Έως 31/3/2014 η ισχύς αλλά και η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά  και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 00-11, στα δυτικά από 04-13, στα κεντρικά από 04-15, στα νότια από 07-15 και στα ανατολικά από 06-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-5 και από το απόγευμα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04-13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-5  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03-10 βαθμούς  Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/1 (Πρωτοχρονιά)
Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά, ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις νοτιότερες περιοχές πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων μικρής διάρκειας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις  τοπικά αυξημένες στα βορειοδυτικά με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.  


Η ιστορία της βασιλόπιτας



Με τον ερχομό του καινούριου χρόνου, είναι συνήθεια να κόβουμε την βασιλόπιτα με το φλουρί, που σε όποιον πέσει θα είναι και ο τυχερός της νέας χρονιάς. Το έθιμο αυτό για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς κρατάει από τον 4ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο  Ιουλιανός ο Παραβάτης, που λόγω φιλαργυρίας απαίτησε χρυσάφι και πολύτιμους λίθους από τους υπηκόους του. Ο έπαρχος Καισαρείας ζήτησε την εκτέλεση της εντολής του αυτοκράτορα από τον Μέγα Βασίλειο που ήταν επίσκοπος Καισαρείας, απειλώντας τον σε αντίθετη περίπτωση ότι θα λεηλατήσει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους και του έφεραν πολλά χρυσαφικά ελπίζοντας πως μ’ αυτά θα καλόπιανε τον σκληρό έπαρχο. Μα ο έπαρχος, ποιος ξέρει γιατί ούτε τα χρυσαφικά πήρε, ούτε την πόλη και τους κατοίκους πείραξε. Τι να έκανε τότε τα χρυσαφικά ο Μ. Βασίλειος, που δεν ήξερε τους κατόχους τους, και πώς θα τα επέστρεφε; Πρόσταξε τότε να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σ’ αυτές έβαλαν τα πολύτιμα αντικείμενα και τις μοίρασε σε όλους. Έτσι ο καθένας δεν πήρε τα δικά του, αλλά ούτε και αδικήθηκε. Το έθιμο γειτνιάζει κατά κάποιο τρόπο με αντίστοιχα της αρχαίας Ελλάδας, όπου κατά την γιορτή του Ψωμιού προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, ή στην αρχαία Ρώμη στα Σατουρνάλια, έφτιαχναν μικρά ψωμάκια που είχαν  μέσα φρούτα και νομίσματα.

Η πρώτη γλυκιά γεύση της χρονιάς


Φτιάξτε την βασιλόπιτα και …την τύχη με τα χέρια σας
Ο επικρατέστερος τύπος για την παρασκευή της βασιλόπιτας είναι η γλυκιά βασιλόπιτα, με ζύμη για κέικ  ή με ζύμη για τσουρέκι. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βέβαια εκτός της γλυκιάς  υπάρχουν και οι αλμυρές βασιλόπιτες με τυριά (Σιάτιστα, Χωριά Πωγωνίου), με κρέας (Μέτσοβο), κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι ή πλιγούρι (Ήπειρος, Θεσσαλία, ) και τέλος με κιμά (Θράκη).
Φλουρί: Πλένετε ένα νόμισμα, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε στο ταψί με την ζύμη. Διαλέξτε ένα δωράκι και δώστε το σε όποιον κερδίσει το φλουρί.
Ψήσιμο: Προθερμάνετε  το φούρνο πριν βάλετε την βασιλόπιτα. Μην τον ανοίγετε τουλάχιστον για 20-25 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί ή ζύμη και να αρχίσει να φουσκώνει. Εάν θέλετε να ελέγξετε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα καρφώνετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της ζύμης. Εάν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμη.  
Στόλισμα: Κλασσικά πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε  να κόψετε σε ένα χαρτόνι τους αριθμούς του νέου έτους, αστέρια κλπ να τοποθετήσετε επάνω στην βασιλόπιτα και να πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αφαιρώντας προσεκτικά το χαρτόνι θα έχουν σχηματιστεί οι αριθμοί ή τα σχήματα. Επίσης μπορείτε να σχηματίσετε τους αριθμούς του νέου έτους με αμύγδαλα, με σοκολάτα (λευκή), ή να την διακοσμήσετε με διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια.
Εθιμοτυπικό: Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου.




Βασιλόπιτα με γλάσο

  • 250 γρ βούτυρο, 250 γρ ζάχαρη, 4 αυγά, 80 γρ κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 δόση βανίλια, ½ κ γ μαστίχα κοπανισμένη, 150 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φλουρί (νόμισμα), 1 ασπράδι αυγού, ζάχαρη άχνη

Χτυπάτε το βούτυρο για 6-7 λεπτά μόνο του να αφρατέψει. Προσθέτετε τμηματικά την ζάχαρη, ένα-ένα τ’ αυγά, το κονιάκ, το ξύσμα, την μαστίχα, την βανίλια και τέλος το αλεύρι. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι και αδειάζετε το μίγμα. Τυλίγετε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην βασιλόπιτα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα. Όταν κρυώσει την ξεφορμάρετε και την βάζετε σε πιατέλα. Ανακατεύετε το ασπράδι με την ζάχαρη άχνη  και αλείφετε την βασιλόπιτα.

Πολίτικη βασιλόπιτα



  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά σε σκόνη, 100 γρ βούτυρο, 3 αυγά, 1 κούπα γάλα ζεστό, 200 γρ ζάχαρη, 1 κγ μαχλέπι σε σκόνη, 1 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη, αλάτι, σουσάμι λευκό και μαύρο, βούτυρο για το ταψί.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ρίχνετε την μαγιά, το αλάτι, τα γαρίφαλα και το μαχλέπι. Ρίχνετε το γάλα λίγο- λίγο και ενώ ανακατεύετε προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και την ζάχαρη. Ζυμώνετε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και η ζύμη να μην κολλάει στην λεκάνη. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε μέρος χλιαρό για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνετε σε μια μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφήνετε 10-15 λεπτά και την απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί. Βρέχετε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.

Βασιλόπιτα με κιμά


·          Η αλμυρή εκδοχή της βασιλόπιτας

2 φύλλα σφολιάτας, 300 γρ κιμά μοσχαρίσιο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 πράσα σε ροδέλες, κύμινο, πιπέρι, αλάτι, καρύδια χονδροκομμένα (προαιρετικά), λάδι για το ταψί

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και τα πράσα. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε το κύμινο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Αφήνετε να κρυώσει, ρίχνετε τα καρύδια και ανακατεύετε. Αλείφετε το ταψί με λάδι και στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνετε την γέμιση και την σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

2005: Έκλεισε η Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC

Με την χαρακτηριστική φράση «Εδώ Λονδίνο»η Ελληνική υπηρεσία του BBC άρχισε να εκπέμπει στα βραχέα, τον Σεπτέμβριο του ’39. Το 15λεπτο πρόγραμμά της αποτέλεσε επί 66 χρόνια για την Ελλάδα την ανεξάρτητη, έγκυρη και αντικειμενική φωνή ενημέρωσης σε καιρούς δύσκολους, όπως στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην κατοχή, αλλά και στην χούντα. Έδωσε βήμα σε πολλές προσωπικότητες της ελληνικής ζωής, είτε πολιτικούς, είτε ανθρώπους των γραμμάτων ή των τεχνών να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κων. Καραμανλής, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Νίκος Καζαντζάκης, Ευάγ. Αβέρωφ, Γιάννης Τσαρούχης, Κάρολος Κουν, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Δημήτρης Χορν, Μίκης Θεοδωράκης κ ά. Από την δεκαετία του ’90 σταμάτησε να εκπέμπει στα βραχέα, περνώντας στα FM, ενώ αναμεδιδόταν από πολλούς ελληνικούς και κυπριακούς σταθμούς, τα τελευταία δε χρόνια μεταδιδόταν και από το Internet.
H απόφαση για το κλείσιμο της υπηρεσίας, ελήφθη στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονόμησης χρημάτων για την δημιουργία τηλεόρασης που θα εκπέμπει στα αραβικά, ήταν η ανακοίνωση του διευθυντή του BBC.

1822: Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Την νύχτα των Χριστουγέννων του 1822, νομίζοντας ότι οι Έλληνες θα βρίσκονται στην εκκλησία, οι Τούρκοι εξαπολύουν γενική επίθεση. Οι πρόμαχοι όμως του Μεσολογγίου τους περίμεναν στα κάστρα και τους προξένησαν μεγάλες ζημιές, αναγκάζοντας τους να λύσουν την πολιορκία και να φύγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Όταν δε περνούσαν τον πλημμυρισμένο Αχελώο, πνίγηκαν πάνω από 500 άνδρες τους  

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

30/12/2013

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 17:15
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες
52η Εβδομάδα

Ανυσίας οσιομ., Φιλεταίρου μαρτ., Λέοντος οσ., Γεδεών, Θεοδώρας
Γιορτάζει: Ιωσήφ

Αγία Ανυσία

Καταγόταν από την Θεσσαλονίκη και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού. Ο ηθικός βίος της, η σωφροσύνη και η ευγένεια της την έκαναν γνωστή όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και τους ειδωλολάτρες. Παρέδωσε το πνεύμα της φονευμένη από το ξίφος Ρωμαίου στρατιώτη.

Ενημέρωση

- Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00
- Έως 12:00 ανοιχτές οι Εφορίες Δευτέρα και Τρίτη
- Έως 31/12 η ισχύς παλαιών κωδικών TAXISnet, χωρίς κλειδάριθμο
- Έως 31/12 η καταβολή δόσεων για τέλη κυκλοφορίας, φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ
- Κλειστά τα καταστήματα στις 2 και 3/1/2014
- Κλειστές οι ΔΟΥ στις 2 και 3/1/2014
- Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως 3/1/2014των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
- Κλειστά τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έως την Παρασκευή 3/1/2014
- Έως 6/2/2014 η μεταφορά δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από τον παλιό στον νέο νόμο
- Έως 31/3/2014 η ισχύς αλλά και η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ

Εκδηλώσεις
- «Μου μοιάζεις και σου μοιάζω!» Θεατρικό παιχνίδι και εικαστικό εργαστήριο την Δευτέρα 30/12 από 11:00-13:30 στην Παιδική Χαρά Πλατείας Γκύζη
- Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά από 8 έως 11 ετών στο Αθλητικό Κέντρο Ν Ψυχικού (Ρ. Φεραίου & Μπουμπουλίνας) την Δευτέρα 30/12 ώρα 16:00.
- Μια ταινία ναι συζήτηση: «Άννυ», στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό) την Δευτέρα 30/12 ώρα 19:00.
- Την Τρίτη 31/12  ώρα 1300, Χριστουγεννιάτικες μελωδίες στους δρόμους του Αμαρουσίου  από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.
- Kοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δ. Αμαρουσίου την Τετάρτη 1/1/2014 ώρα 11:00, στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου στο Δημαρχείο (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα).

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις αυξημένες στο νότιο Αιγαίο και στη δυτική Ελλάδα. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και από το απόγευμα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 00-14, στα δυτικά από 06-17, στα κεντρικά από 05-17, στα νότια από 09-16 και στα ανατολικά από 08-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-5 και από το απόγευμα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04-14 βαθμούς  Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 31/12
Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά  και τα νότια, με τοπικές βροχές κυρίως στα νοτιοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός την νύχτα και το πρωί στα βόρεια.

Γνωστοί Έλληνες που «έφυγαν» την χρονιά που πέρασε


- Μιχ άλης Ασλάνης (62 ετών) σχεδιαστής μόδας
Ξεχώρισε για τις δημιουργίες του επηρεάζοντας την ελληνική μόδα. Πραγματοποίησε επιτυχείς επιδείξεις  σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκτός από την σχεδίαση ρούχων ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό αξεσουάρ μπάνιου, εσωρούχων, ομπρελών κ ά.
- Αντιγόνη Βαλάκου (83 ετών), ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου
Θέατρο: Οφηλία στον Άμλετ του Σαίξπηρ, Άννα Φρανκ, όπου κέρδισε και το θεατρικό βραβείο Μ. Κοτοπούλη, Ηλέκτρα και Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μαντάμ Φλο». Κιν/γράφος: «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», «Το αμαξάκι», «Χαμένα όνειρα», «Μετανάστης». Τηλεόραση: «Αθάνατες ιστορίες αγάπης», «Μικρογραφίες», «Ξένος ανάμεσά μας» και «Περί ανέμων και υδάτων».
- Λευτέρης Βογιατζής (68 ετών) σπουδαίος θεατράνθρωπος
- Νίκος Δημητράτος (71 ετών), τραγουδιστής και ηθοποιός
 Θέατρο: «Το παραμύθι χωρίς όνομα» «Μεγάλο μας τσίρκο».Τραγούδια: «Προσκύνημα», «Μαρακές», «Μ’ αρέσουν τα ρεμπέτικα», «Ο μαύρος ήλιος», «Τα όνειρα», «Τα δόκανα», «Το τρελοβάπορο». Κιν/φικές ταινίες: «Κλειστή στροφή», «Ένα σενάριο είναι η ζωή μας», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Η εποχή των δολοφόνων». Σήριαλ:  «Οι έμποροι των εθνών», «Παράξενος ταξιδιώτης», «Ρεμπέτικο», «Η ζωή που δεν έζησα», «Τζιβαέρι», «Μη φοβάσαι τη φωτιά» κ ά.
- Νινή Ζαχά (82 ετών) συνθέτης, στιχουργός και ερμηνεύτρια της ελαφράς μουσικής. Ξεκίνησε ως παιδί θαύμα στην Μάνδρα του Αττίκ. «Μα εγώ θα σ’ αγαπώ και μην σε νοιάζει», «Μαρία Μαρία», «Στην Πάλμα», «Χίλια χρόνια μαζί», «Μα εγώ αγαπώ μια»  
- Ρούλα Κακλαμανάκη (77 ετών), συγγραφέας και πολιτικός
Από το 1981 ως το 1989 εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α' Αθηνών. Χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986) και υφυπουργός Παιδείας (1988)
- Γιάννης Καλαμίτσης (74 χρονών), στιχουργός, παραγωγός ραδιοφώνου, επιθεωρησιακός θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος.
- Αλέξανδρος Κατσαντώνης (86 ετών) διακεκριμένος ποινικολόγος
- Νίκος Μαμαγκάκης (84 ετών), σπουδαίος μουσικοσυνθέτης
Έγραψε τραγούδια, μουσική για ταινίες, για συμφωνικές ορχήστρες και κλασσική μουσική . Ταινίες: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Άρπα κόλλα», «Λούφα και παραλλαγή», « Η εκδρομή», «Βίος και Πολιτεία»
- Παύλος Μάτεσις (80 ετών), θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης
 «Η μητέρα του σκύλου», «Ο παλαιός των ημερών», «Έκθεσις ιδεών», «Πάντα καλά», «Μύρτος», «Προς Ελευσίνα». Είχε μεταφράσει Έλληνες (Αριστοφάνη), αλλά και ξένους συγγραφείς (Ίψεν, Σαίξπηρ).
- Ανδρέας Ντούζος (77 ετών) ηθοποιός
Ταινίες «Ο λουστράκος», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Φουσκοθαλασσιές» (1966), «Κορίτσια για φίλημα»(1965), «Φουσκοθαλασσιές», «Ραντεβού στον αέρα». Στην τηλεόραση συμμετείχε ως guest star στις σειρές «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Άκρως Οικογενειακόν».
- Κάκια Παναγιώτου (90 ετών) ηθοποιός
Θέατρο: «Πέρσες», Τρωάδες», «Μήδεια», «Βασιλιάς Λήρ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»,«Γέρμα». Κινηματογράφος: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Οι γενναίοι του Βορρά», Υπολοχαγός Νατάσσα», «Χρόνια της οργής», «Πολίτικη κουζίνα». Τηλεόραση: «Κεκλεισμένων των θυρών», «Τερέζα Βάρμα Δακώστα», «Στην αντίπερα όχθη», «Δεληγιάνειο Παρθεναγωγείο».
- Πόλυ Πάνου (72 ετών) λαϊκή τραγουδίστρια.
 «Τα παιδιά του Πειραιά» (α΄ εκτέλεση), «Ένα σφάλμα έκανα», «Τα λιμάνια», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Πήρα την στράτα την κακιά», «Φέρτε μια κούπα με κρασί,  «Μες στην πολύ σκοτούρα μου», «Κατήφορος», «Τι σου ΄κανα και πίνεις», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη»
- Φώτης Πολυμέρης (93 ετών), τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός
«Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νάχα τα νιάτα σου», «Πάμε σαν άλλοτε», «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Ένας χαρούμενος αλήτης», «Το τελευταίο ταγκό», «Στους δρόμους γυρνώ».
- Μαριέτα Ριάλδη (72 ετών), ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας
Το 1967 ίδρυσε το «Πειραματικό Θέατρο» συμβάλλοντας στην ανάδειξη νεοελληνικών έργων, αλλά και συγγραφέων Έγραψε τα έργα «Ουστ», «Καφέ Σαντάν», «ΣΚ». Σαν ηθοποιός συμμετείχε σε παραστάσεις  ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου «Αντιγόνη», «Έντα Γκάμπλερ», «Άμλετ», «Βρυκόλακες» κ ά.
- Φίλιππος Συρίγος (65 ετών), αθλητικός δημοσιογράφος.
 Είχε συνδέσει το όνομά του κυρίως  με το μπάσκετ όταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 περιέγραφε τους αγώνες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια
- Νίκος Φώσκολος (87 ετών), σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ραδιόφωνο: «Αστυνομικές ιστορίες». Θέατρο: «Η μαρκησία του λιμανιού», «Ο άγνωστος δολοφόνος». Κιν/κές ταινίες: «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Βρώμικη πόλη», «Ο μεθύστακας του λιμανιού». Σήριαλ: «Άγνωστος πόλεμος», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Εν Τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Καλημέρα ζωή».
- Άννα Χρυσάφη (92 ετών) λαϊκή τραγουδίστρια
Τραγούδια της: «Μια γυναίκα δυο άνδρες, κομπολόι δίχως χάνδρες», «Τα πεταλάκια», «Όπου Γιώργος και μάλαμα», «Πάλιωσε το σακάκι μου», «Πάρε το δακτυλίδι μου», «Μες της πόλης το χαμάμ», «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω», «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει» από την ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» κ ά.



Διάσημοι που πέθαναν το 2013


- Μάργκαρετ Θάρσερ, (88 ετών) Αγγλίδα πολιτικός
Ασχολούμενη  με την πολιτική από το 1959, ήταν η πρώτη Βρετανίδα πρωθυπουργός και μάλιστα με την μακροβιότερη θητεία 1979-1990. Μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του 20ου αιώνα , χαρακτηρίστηκε ως «Σιδηρά Κυρία».
- Γλαύκος Κληρίδης  (94 ετών) πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Ντόρις Λέσινγκ (94 ετών) συγγραφέας
The grass is singin” (1950), η σειρά “Children of Violence” (Παιδιά της βίας) (1952-69), επί μέρους έργα “Martha Quest”, “A proper marriage”, “The golden notebook    (Το χρυσό σημειωματάριο), από τα παραμύθια της γάτας “Particulary cats”, “The summer before the dark”, από την σειρά Canopus in ArgosShikasta”, “Stories”. τιμημένη με Νόμπελ
- Νέλσον Μαντέλα (95 ετών) αγωνιστής κατά του απαρχάιντ και πρώτος έγχρωμος εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης
- Ζωρζ Μουστακί (79 ετών)  Ελληνογάλλος τραγουδιστής και συνθέτης
“Le métèque” («Ο μέτοικος»), “Milord”, "Ma liberte", "Joseph", "Sarah" «Μεσόγειος».
- Ναγκίσα Οσίμα (80 ετών) Ιάπωνας σκηνοθέτης
«Η Αυτοκρατορία των αισθήσεων» «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς». Το 1978, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Αυτοκρατορία του πάθους»
- Ούγκο Τσάβες (58 ετών), πρόεδρος της Βενεζουέλας
- Πίτερ Ο’ Τουλ (81 ετών),  Ιρλανδός ηθοποιός
 «Λώρενς της Αραβίας», «Το λιοντάρι του χειμώνα», «Goodbye Mr. Chips»»,  «What's New Pussycat?», «Τελευταίος αυτοκράτορας», «Τροία» κ ά.
- Τζόαν Φοντέν, (96 ετών) ηθοποιός,
Μούσα του Χίτσκοκ, η μοναδική που τιμήθηκε με Όσκαρ. «Ρεβέκκα», «Υποψίες»


1963: Χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στην Λευκωσία

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, στρατηγός Γιάνγκ για να αποτρέψει την συνέχιση των ταραχών που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Άγγλων, χαράσσει με πράσινη μπογιά μια γραμμή που θα χωρίσει την Λευκωσία  στην μέση. Η επίσημη ονομασία της «πράσινης γραμμής» είναι παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς από την επόμενη χρονιά η φύλαξη της πράσινης γραμμής ανατέθηκε στους κιονόκρανους του ΟΗΕ. Μετά δε τα γεγονότα του ‘74, επεκτάθηκε σε μήκος 300 χλμ χωρίζοντας το νησί σε βόρειο και νότιο, σε ελεύθερο και κατεχόμενο. Το 2003 η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε την διέλευσή της σε πέντε σημεία.

1944: Πέθανε ο Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας και ειρηνιστής

Ο Romain Rolland γεννήθηκε το 1866 στο Κλαμεσύ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normal όπου αργότερα διετέλεσε και καθηγητής διδάσκοντας ιστορία. Το 1900 διοργάνωσε το πρώτο διεθνές συνέδριο της ιστορίας της μουσικής. Μετά την κήρυξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (1914-18) κατέφυγε στην ουδέτερη Ελβετία, όπου με σειρά αντιπολεμικών  άρθρων  του στηλίτευσε την ανθρωποσφαγή του πολέμου, ονειρευμένος μια κοινωνία δίκαιη, προοδευτική και αντιπολεμική. Τους οραματισμούς του αυτούς τους μετέφερε και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο. ‘Έγραψε θέατρο, διηγήματα, βιογραφίες, κριτικά έργα, δοκίμια, μελέτες κ ά. «Το θέατρο του λαού»,  «Ζαν Κριστόφ», «Δαντών»,  «14η Ιουλίου», «Οι λύκοι», «Θα’ ρθει καιρός»,«Η μαγεμένη ψυχή», «Pierre et luce», «Το θέρος», «Τολστόι», «Μπετόβεν», «Ημερολόγιο του πολέμου 1914-19», «Péguy»
Η διατριβή του «Η γένεση του νεότερου θεάτρου» βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία, ενώ  το 1915 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την λογοτεχνία.

1865: Γεννήθηκε ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Άγγλος συγγραφέας και ποιητής

Ο Joseph Rudyard Kipling γεννήθηκε στην Βομβάη, Ινδίες που τότε ήταν αγγλική αποικία. Το όνομά του, του το έδωσαν οι γονείς του από την λίμνη Ράντιγιαρντ στην Αγγλία, όπου είχαν γνωριστεί. Σπούδασε στην Αγγλία και στα 17 του χρόνια ξαναγύρισε στις Ινδίες, ως συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων. Από νεαρή  ηλικία που αρχίζει να δημοσιεύει  τα έργα του δημιουργεί εντύπωση και γνωρίζει επιτυχία. Εκτός από την Ινδία  ταξιδεύει και σε άλλες χώρες, Κίνα , Ιαπωνία, Αμερική και μεταφέρει τις  εντυπώσεις του στα βιβλία. Έργα του: «Το βιβλίο της ζούγκλας», «Από την μια θάλασσα στην άλλη», «Κιμ», «Τα πέντε έθνη», «Οι μπαλάντες του στρατώνα» κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 και ήταν ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που πήρε Νόμπελ, αλλά και ο νεαρότερος κάτοχος του βραβείου μέχρι σήμερα.  Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1936 σε ηλικία 70 ετών.
Απόσπασμα από το ποίημά του «Αν…»
Αν να κρατάς μπορείς
το λογικό σου,
όταν τριγύρω σου όλοι
τάχουν χαμένα
και σ’ εσέ
της ταραχής τους
ρίχνουν την αιτία…

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

29/12/2013

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:14
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

+ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΗ
Των υπό του Ηρώδου αναιρεθ. 14.000 νηπίων, Γεωργίου, Μαρκέλλου

14000 Αναιρεθέντα νήπια

Ο Ηρώδης είχε ζητήσει από τους 3 Μάγους να του πουν ποιο ήταν το μωρό που επρόκειτο να γεννηθεί, ως ο αναμενόμενος Μεσσίας. Οι μάγοι όμως δεν γύρισαν να του το πουν και ο Ηρώδης που φοβόταν μην χάσει την εξουσία του, έδωσε διαταγή να σφαγιαστούν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των περιχώρων μέχρι 2 ετών. Η εκκλησία ανακήρυξε άγια όλα τα παιδιά που σφαγιάστηκαν, καθώς ουσιαστικά ήταν οι πρώτοι μάρτυρες του χριστιανισμού και τιμά την μνήμη τους στις 29 Δεκεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές στο νότιο Αιγαίο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το πρωί στα Δωδεκάνησα. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και  βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 01-14, στα δυτικά από 05-17, στα κεντρικά από 05-16, στα νότια από 10-15 και στα ανατολικά από 11-15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός την νύχτα και το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-5 και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01-14 βαθμούς  Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/12
Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και από το απόγευμα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Είναι γουρούνι και φαίνεται… στην νοστιμιά



Το τραπέζι της παράδοσης για τις γιορτινές μέρες επιτάσσει χοιρινό. Η συνήθεια να μαγειρεύουμε χοιρινό τις γιορτινές αυτές μέρες, έχει μείνει από τα χοιροσφάγια, μια παλιά τελετή, που αναβιώνει μέχρι και τις μέρες μας σε κάποια μέρη της χώρας μας Τα παλαιότερα χρόνια κάθε οικογένεια μεγάλωνε κατά την διάρκεια της χρονιάς, ένα ή και περισσότερα γουρουνάκια (χοίρους) που στις αρχές Δεκεμβρίου τα έσφαζαν, αξιοποιώντας και το μικρότερο κομμάτι κρέατος για να φάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο. Το κεφάλι το έκαναν πηχτή, το λίπος τσιγαρίδες, σύγλινο, τις πανσέτες μπέϊκον, λουκάνικα, απάκια και το υπόλοιπο κρέας παστό, με κατανάλωση σχεδόν τον υπόλοιπο χρόνο, ή τουλάχιστον μέχρι την Σαρακοστή.

Ο χοίρος (γουρούνι) είναι ζώο θηλαστικό που εκτρέφεται από τον άνθρωπο για το κρέας του. Έχει χοντρό κεφάλι που καταλήγει σε σκληρό μακρύ ρύγχος. Τα αυτιά του είναι μεγάλα όρθια ή κρεμασμένα. Τα μάτια του μικρά. Το σώμα του μακρύ και κυλινδρικό μοιάζει με βαρέλι. Τα πόδια του μικρά. Έχει αραιό τρίχωμα και όλο το σώμα του σκεπάζεται από παχύ στρώμα λίπους που το προστατεύει από το κρύο. Είναι παμφάγο ζώο. Ο αρσενικός χοίρος λέγεται κάπρος και είναι ζώο πολύ δυνατό. Εκτός από το ήμερο υπάρχει και ο άγριος χοίρος (αγριογούρουνο) που ζει συνήθως σε δάση.

Το χοιρινό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητη στο καθημερινό διαιτολόγιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια. Παρότι ανήκει στα κόκκινα κρέατα, έχει χρώμα πολύ ανοιχτόχρωμο (ροζ) μοιάζοντας με λευκό κρέας. Το κρέας είναι πολύ τρυφερό, καθώς δεν έχει πολλούς συνδετικούς ιστούς.

Κάθε κομμάτι χοιρινού χρειάζεται και διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Το (φιλέτο) ψαρονέφρι είναι το πιο άπαχο μέρος του χοιρινού. Τα μπροστινά κομμάτια επειδή είναι πιο σκληρά είναι ιδανικά για μαγειρευτά (φρικασέ, με σέλινο), ενώ οι μπριζόλες (λαιμός ή κόντρα) όπως και τα κομμάτια από το μπούτι, είναι ιδανικά για ψητά ή για τον φούρνο. Το σνίτσελ (κομμάτι από μπούτι περασμένο από μηχανή) ιδανικό για πανάρισμα. Η πανσέτα για ψητή, γεμιστή σε ρολό, αλλά και σε φέτες για μαγειρευτό. Το κότσι (κατώτερο τμήμα του ποδιού) ιδανικό για ψητό με την πέτσα του. Τέλος τα γουρουνάκια γάλακτος αποτελούν εξαιρετικό έδεσμα, ψημένα ολόκληρα στην σούβλα ή τον φούρνο.

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, λαιμός) κομμένο σε μερίδες, ½ κιλό σέλινο, ½ κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 1 κ σ αλεύρι, 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο, 2 αυγά, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και λευκό πιπέρι.

Τσιγαρίζετε στο λάδι το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε το κρέας και το αλεύρι. Αφήνετε να τσιγαριστούν για λίγο και ρίχνετε ζεστό νερό, όσο να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε το σέλινο κομμένο, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσουν κρέας και σέλινο, χτυπάτε τ’ αυγά σ’ ένα βαθύ πιάτο και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε το αυγολέμονο ανακατεύοντας ελαφρά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Αγριογούρουνο στην γάστρα



  • 1 κιλό από μπούτι αγριογούρουνου (χωρίς κόκαλα), 10-12 κρεμμυδάκια στιφάδου, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 κόκκινη πιπεριά, 2 καρώτα, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.
  • Για την μαρινάδα: 1 ποτήρι μαυροδάφνη, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 2 κ σ μέλι, 2-3 κ σ μπαλσάμικο, 1 κ γ μπαχάρια, 2 δαφνόφυλλα, 2-3 γαρυφαλάκια

Από το βράδυ πλένετε το κρέας, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το βάζετε σε μια λεκάνη. Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και τα ρίχνετε στην λεκάνη με το κρέας. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι σε φετάκια, την πιπεριά σε λωρίδες, τα καρώτα σε ροδέλες ανακατεύετε, σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Την άλλη μέρα τα στραγγίζετε  και κρατάτε κατά μέρος την μαρινάδα. Ζεσταίνετε το λάδι σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρετε στην γάστρα. Σοτάρετε και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ρίχνετε με το κρέας. Στην κατσαρόλα προσθέτετε το αλεύρι και την μαρινάδα σιγά-σιγά, ανακατεύετε μέχρι να δέσει σε σάλτσα και την προσθέτετε στο κρέας. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σκεπάζετε την γάστρα με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Χοιρινή σπάλα ψητή



  • 1 χοιρινή σπάλα (5-6 πλευρές)  με την πέτσα, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ σ ελαιόλαδο, 2 κ σ μουστάρδα, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Κόβετε την κάθε σκελίδα σκόρδου στα 4. Κάνετε χαρακιές στο κρέας και μπήγετε τα σκόρδα. Ανακατεύετε το λάδι, την μουστάρδα, την ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι να γίνει ομοιογενές μίγμα και αλείφετε το κρέας. Αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζετε μια σχάρα σε ταψί, ακουμπάτε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω και ψήνετε για 15-20 λεπτά. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1-1 ½ ώρα, ώσπου να ροδοκοκκινίσει το κρέας. Το  βγάζετε σε πιατέλα. Στραγγίζετε τα ζουμιά που ψήθηκε το κρέας σ’ ένα τηγανάκι.  Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και σε σιγανή φωτιά, αφήνετε να δέσει σε σάλτσα και σερβίρετε με το κρέας.      

2006: Πέθανε ο Μάριος Πλωρίτης

Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε το 1919 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας,  Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες, αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το θέατρο με αξιολογότατο  μεταφραστικό, κριτικό, συγγραφικό και σκηνοθετικό  έργο. Μετέφρασε πολλά έργα γνωστών συγγραφέων και ποιητών, Μπρέχτ, Ρίλκε, Πιραντέλλο, Σω, Ουάϊλντ, Ο’Νιλ, Μωμ κ ά. Συνεργάστηκε ακόμα με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και διετέλεσε καθηγητής στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, με τον Κάρολο Κουν. Σημαντικό και το συγγραφικό του έργο: «Πρόσωπα του νεότερου δράματος» (1965), «Τα προσωπεία» (1967), «Τα λοφία και οι παγίδες», «Μέγιστον μάθημα» ( 1975) κ ά.

Σαν Σήμερα

1924: Η Αστυνομία Πόλεων κάνει την εμφάνισή της στην Αθήνα
 Η Αστυνομία στην Ελλάδα διακρινόταν σε «Αστυνομία Πόλεων» και σε «Χωροφυλακή». Η Χωροφυλακή ιδρύθηκε το 1833 και  η Αστυνομία Πόλεων  τον Ιούλιο του 1920, βάσει του Νόμου 1370/1918 του Ελευθερίου Βενιζέλου που έλεγε: «Εν ταις πόλεσιν Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, και Κερκύρας, θέλει συσταθεί ιδίαν υπηρεσίαν δια τα κυρίως αστυνομικά έργα…». Η Κέρκυρα ήταν η πρώτη πόλη που απέκτησε Αστυνομία το 1921, ακολούθησαν το 1922 η Πάτρα, ο Πειραιάς το 1923 και τέλος η Αθήνα το 1924. Το 1984 τα δυο σώματα ενοποιήθηκαν σ’ ένα Σώμα με την ονομασία Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

1953: Αντικαθίσταται  στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη Η οκά ως μονάδα βάρους είχε καθιερωθεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Υποδιαιρείτο σε 400 δράμια και αντιστοιχούσε σε 1280 γραμμάρια.
Ο πήχης είχε αρχαιότατη προέλευση και αντιστοιχούσε (θεωρητικά) με την απόσταση μεταξύ του αγκώνα και της παλάμης. Ο σύγχρονος εμπορικός  πήχης ισοδυναμούσε με 0,64 εκατ. του μέτρου και ο τετραγωνικός (τεκτονικός)  με εμβαδόν 0,574  m2

1986: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 54 ετών ο Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.»Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «Ο καθρέπτης»,  «Σολάρις», «Νοσταλγία», «Θυσία», «Στάλκερ».

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

28/12/2013

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:13
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

Δόμνας, Των εν Νικομηδεία Δισμυρίων μαρτύρων, Γλυκερίου, Σίμωνος μυρ.
Γιορτάζουν: Δόμνα, Φιλιώ

Όσιος Γλυκέριος

Τον 4ο αιώνα στον διωγμό του Μαξιμιανού στην λειτουργία των Χριστουγέννων οι ειδωλολάτρες  έβαλαν φωτιά στον ναό της Νικομήδειας, όπου περίπου 20000 χριστιανοί βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο πρεσβύτερος Γλυκέριος ήταν απ’ αυτούς που γλύτωσαν, καθώς ήταν έξω από τον ναό. Μαρτύρησε αργότερα δι’ απαγχονισμού.

Όσιος Σίμωνας

Ιδρυτής της μονής Σίμωνος Πέτρας (Σιμωνόπετρας) του Αγίου Όρους ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο κοντά στη μονή και απεβίωσε ειρηνικά. Η μνήμη του τιμάται στις 28 Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση

- Τα καταστήματα το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από 09:00-18:00 
- Στο Δ. Αθηναίων θα είναι ανοιχτά έως 23:00

Εκδηλώσεις
- Χριστουγεννιάτικη συναυλία το Σάββατο 28/12 στις 12:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου, από την  Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.
- «Λευκή νύχτα» στην πλ. Συντάγματος το Σάββατο 28/12. Αναλυτικά:
Στις 17:00 συναυλία με τους τενόρους Duo Fina.
Στις 20:00 Εορταστική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων, με τους τενόρους Γ. Ζωγράφο, Ν. Καλύβα, Μ. Λορέντζο. Διεύθυνση: Ε. Καλκάνης.
Από τις 20:00 μέχρι τις 22:00, παιχνίδι με ξυλοπόδαρους από την ομάδα Circus Dayz.
- Την Κυριακή 29/12 από 12:00-16:00 υπαίθρια ραδιοφωνική εκπομπή-συναυλία με τους  Π. Μουζουράκη, Ευσταθία, Δ. Μέντζελο, στην πλ.Ευτέρπης-ΗΣΑΠ (Μαρούσι).

Παιδί
- «Παιδί και Παιχνίδι στη Ζωή και την Τέχνη» στο Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων (Βασ. Σοφίας-Πάρκο Ελευθερίας), Ώρες λειτουργίας: Σάββατο: 10.00-20.00, Κυριακή  10.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη
-  «Μια μπουγάδα γεμάτη… μουσικές ευχές!» Θεατρικό παιχνίδι και εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων στην  Παιδική Χαρά Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής από 11:00-13:00 το Σάββατο 28/12
- «Βρες τον ρυθμό σου και έλα μαζί μας!» Μουσικός αυτοσχεδιασμός και εικαστικό εργαστήρι! Την Κυριακή 29/12 στην Παιδική Χαρά Πλατείας Κυψέλης  από 11:00-13:30
- «Μου μοιάζεις και σου μοιάζω!» Θεατρικό παιχνίδι και εικαστικό εργαστήριο την Δευτέρα 30/12 από 11:00-13:30 στην Παιδική Χαρά Πλατείας Γκύζη


Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στο ανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-13, στα δυτικά από 08-17, στα κεντρικά από 08-15, στα νότια από 08-14 και στα ανατολικά από 11-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν στην αρχή της ημέρας ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νομού και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι  ανατολικοί βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-12 βαθμούς  Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 29/12
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Πιθανότητα καταιγίδων στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία βελτίωση. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και  βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός την νύχτα και το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.   

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα


Η βασιλόπιτα, το ρόδι, το ποδαρικό, τα δώρα, ο τζόγος και άλλα λιγότερα γνωστά, αποτελούν την παράδοσή μας με τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα
Η Βασιλόπιτα και το φλουρί
Το έθιμο ξεκινά από τον 4ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βασίλειος χρειάστηκε να επιστρέψει τα πολύτιμα αντικείμενα στους κατόχους τους, βάζοντας τα μέσα σε πίττες. Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου
Τα δώρα
Στην χώρα μας τα δώρα ανταλλάσσονται την Πρωτοχρονιά, σε αντίθεση με τους δυτικούς που τα φέρνει ο Santa Claus τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους στο τζάκι ή στα παράθυρα, περιμένοντας να περάσει ο Αη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα. Τα παλαιότερα χρόνια τα δώρα τα έβαζαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα αντάλλασαν ή τα άνοιγαν μόνο την Πρωτοχρονιά.
Το ρόδι
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο σπίτι από το φθινόπωρο, ένα ρόδι που το πετάνε και το σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού, μόλις αλλάξει ο χρόνος Το ρόδι είναι το σύμβολο της αφθονίας , της υγείας, της γονιμότητας και της καλής τύχης και καθώς σπάει στα μικρά κόκκινα σπόρια, ελπίζουν τόσα να είναι και τα καλά που θα φέρει ο νέος χρόνος.
Το ποδαρικό
Μεγάλη σημασία δίνουν στο πρόσωπο που θα κάνει «ποδαρικό» και ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, τον θεωρούν γουρλή ή γρουσούζη. Μπαίνουν στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας ποδαρικό, ώστε ο καινούριος χρόνος να τα φέρει δεξιά, καλότυχα Συνηθίζεται να κάνουν ποδαρικό τα μικρά παιδιά που φέρνουν μάλιστα και γλυκά στο σπίτι, για να είναι γλυκός ο χρόνος.
Η κρεμμύδα
Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας μας, τοποθετούν μια κρεμμύδα έξω από την πόρτα του σπιτιού για να φέρει τύχη και υγεία στην οικογένεια. Μάλιστα ο αρχηγός της οικογένειας χτυπά με αυτήν τα κεφάλια των άλλων για υγεία, ή ακόμα την φυτεύουν στον κήπο μετά την πρωτοχρονιά για να μεγαλώσει και να δώσει περισσότερα αγαθά. 
Ο τζόγος
Την πρωτοχρονιά συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια στα σπίτια και στα καζίνο. Η μια εκδοχή ανάγει στην τράπουλα που προέρχεται από την ιταλική λέξη Trapola και σημαίνει δόλος, παγίδα. Γι’ αυτό παίζουν, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την παγίδα, Κατά την άλλη εκδοχή θεωρητικά, η τύχη κάποιου στα χαρτιά απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο την τύχη που θα έχει την νέα χρονιά.
Τοπικά έθιμα
Ένα έθιμο από τα Επτάνησα, που κάνει τα νησιά να ευωδιάζουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνοντας ο ένας τον άλλον εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή με το καλό να αλλάξει ο χρόνος. Στη Δυτική Μακεδονία Μπουμπουσιάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια στη Σιάτιστα και τα γύρω χωριά, καθώς και στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Προλήψεις
Εκτός όμως από τα έθιμα υπάρχουν και οι προλήψεις για την πρωτοχρονιά, όπως όταν πλένονται την πρωτοχρονιά να αγγίζουν ένα σίδερο για να είναι «σιδερένιοι», ή να αφήσουν την βρύση ανοιχτή και έτσι όπως τρέχει το νερό να τρέχει όλο το χρόνο η τύχη. Η επίσκεψη περιστεριού στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού θεωρείται επίσης καλοτυχία Η δοξασία λέει ότι κάνουμε την πρωτοχρονιά θα μας ακολουθήσει όλο τον χρόνο, έτσι άλλοι αποφεύγουν να πληρώνουν, να δανείσουν χρήματα ή να βγάζουν αγαθά από το σπίτι τους. Αλλά ακόμα και να γκρινιάζουμε, να τσακωθούμε, ή να μελαγχολήσουμε. Επίσης και ο καιρός την πρώτη μέρα του χρόνου, είναι «σημάδι» καλοχρονιάς, ιδίως μάλιστα το χιόνι με την δοξασία «άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος», αλλά και ο βοριάς που με το δυνατό φύσημα θα παρασύρει (διώξει) το κακό. Το τραπέζι της πρώτης μέρας του χρόνου συνηθίζεται να στρώνεται με αφθονία φαγητών και γλυκών προοιωνίζοντας την αφθονία των αγαθών για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης συνηθίζεται να τοποθετούν στο τραπέζι κλώνους ελιάς, ένα μεγάλο ρόδι και ένα μπολ γεμάτο μέλι, σύμβολο ευτυχίας και ευγονίας για κάθε σπιτικό.


1895: Προβάλλεται για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία.

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία γυρίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1884 από τους αδελφούς Αύγουστο και Λουϊ Λυμιέρ, στο εργοστάσιό τους που έβγαζαν φωτογραφικές πλάκες και απασχολούσε τριακόσιους εργάτες. Οι Λυμιέρ βάζανε κρυφά την μηχανή τους και κινηματογραφούσαν τους εργάτες τους την ώρα που σχολούσαν. Την επεξεργάστηκαν στα στούντιο της εταιρείας ενθαρρύνσεως των επιστημών, τον Φεβρουάριο του 1895 και την πρόβαλλαν στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο πρώτο σινεμά στο Παρίσι, που μόλις είχαν ανοίξει οι Λυμιέρ. Η ταινία είχε τίτλο «Έξοδος των εργατών από τα εργοστάσια Λυμιέρ» και διάρκεια ένα λεπτό,  το δε παρισινό κοινό παρακολούθησε κατάπληκτο την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

1937: Πέθανε ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Μορίς Ραβέλ



Ο Maurice Joseph Ravel γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1875. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο του Παρισιού. Τα έργα του διακρίνονται για την αγνότητα της εμπνεύσεως, την λεπτότητα και την αβρότητα της έκφρασης, αποπνέοντας το λεπτό άρωμα του γαλλικού πνεύματος, ενώ αποτελούν  σταθμό στην μουσική εξέλιξη. Σημαντικότερα από αυτά είναι: «Μπολερό», «Ισπανική ραψωδία», «Βαλς», «Η γλώσσα των λουλουδιών», «Αδελαϊδα», «Δάφνης και Χλόη» κ ά

1996: Το Φ/Γ «Δύστος» βυθίζεται ανοικτά της Κύμης στην Εύβοια

Το «Δύστος» είχε αποπλεύσει από τις εγκαταστάσεις στον Βόλο, της ΑΓΕΤ Ηρακλής που ήταν νηολογημένο, στις 26 Δεκεμβρίου, μεταφέροντας 5.300 τόνους τσιμέντο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Δραπετσώνα στο λιμάνι του  Πειραιά. Λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής είχε προσεγγίσει σε νότιο όρμο της Σκιάθου και είχε παραμείνει επί διήμερο. Παρ’ όλη την θαλασσοταραχή είχε αποπλεύσει, πιθανόν για να φτάσει στον Πειραιά πριν την Πρωτοχρονιά. Το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου 1966, εντοπίσθηκε ανεστραμμένο από παραπλέον πλοίο 3,5 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κύμης. Ο τραγικός απολογισμός 20 άνθρωποι νεκροί και μόνο ένας επιζών.

Σαν Σήμερα

1895: Ο Γερμανός φυσικός  Β Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ, που χρησιμοποιούνται σε διάφορους κλάδους της ιατρικής, της βιομηχανίας, της φυσικής, αλλά άνοιξαν και τον δρόμο για τις νεότερες κατακτήσεις του ανθρώπου.

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη καιρού σε εφημερίδα του Λονδίνου

1973: Κυκλοφορεί στην Δύση, το βιβλίο του Ρώσου νομπελίστα συγγραφέα Αλέξάντρ Σολζενίτσιν, «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», που αναφέρεται στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων και καταναγκαστικής εργασίας στην Σοβιετική Ένωση.

1984: Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σαμ Πέκινπα.

1986: Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 54 ετών ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

27/12/2013

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:13
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

+ Στεφάνου Πρωτομ., Θεοδώρου του Γραπτού, Μαυρικίου, Φωτεινού
Γιορτάζουν: Στέφανος, Στεφανία

Άγιος Στέφανος

Ήταν ένας από τους επτά διακόνους, που επέλεξαν και χειροτόνησαν οι απόστολοι κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους για να εξυπηρετούν τους πιστούς στα κοινά τραπέζια. Ο Στέφανος ανέπτυξε μεγάλη δράση και στο κήρυγμα και με την πίστη του έκανε και θαύματα. Οι φανατικοί Ιουδαίοι φοβούμενοι την δράση του και την δύναμή του τον οδήγησαν στο Μεγάλο Συνέδριο που τον καταδίκασε σε λιθοβολισμό. Κατά την στιγμή του λιθοβολισμού ένας νεαρός Φαρισαίος ονόματι Σαούλ, φύλαγε τα ρούχα αυτών που τον λιθοβολούσαν. Αυτός ο νεαρός αργότερα έγινε ο μεγάλος απόστολος των Εθνών, Παύλος. Ο Στέφανος λέγεται και πρωτομάρτυρας καθώς είναι ο πρώτος που μαρτύρησε για τον Χριστό. Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση

- Τα καταστήματα  θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00
- Έως 31/12 η ισχύς παλαιών κωδικών TAXISnet, χωρίς κλειδάριθμο
- Έως 31/12 οι δόσεις για τέλη κυκλοφορίας, φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ
- Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως 3/1/2014των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
- Έως 6/2/2014 η μεταφορά δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από τον παλιό στον νέο νόμο
- Έως 31/3/2014 η ισχύς αλλά και η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ.

Καιρός



Γενικά: Επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 6- 8 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-10, στα δυτικά από 06-15, στα κεντρικά από 04-16, στα νότια από 10-17 και στα ανατολικά από 12-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Οι άνεμοι  νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04-09 βαθμούς  Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 28/12
Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στα νοτιοανατολικά 8 μποφόρ, με  εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;


Τις ημέρες των εορτών προκύπτει πάντα αυτή η κλασσική αλλά και δύσκολη για τους γονείς, ερώτηση
Ο Αϊ-Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα πρόσωπο τόσο μυθικό, όσο και μυστηριώδες. Μυστικό γιατί έρχεται από πολύ μακριά και αντιπροσωπεύει το παραμύθι, την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, συνυφασμένη με τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις. Μέσα από τον Αϊ-Βασίλη προβάλλει το πρότυπο της πατρικής ή (γονικής αν θέλετε) αγάπης, φροντίδας, προσφοράς, καλοσύνης, αλλά και επιβεβαίωσης και ανταμοιβής για τις προσπάθειες που κατάβαλε όλο το χρόνο.
Ακόμα είναι καλυμμένος με πέπλο μυστηρίου, γιατί γεννά πολλά ερωτήματα στα παιδιά ως προς τον τρόπο που κατασκευάζει στο εργοστάσιό του τα παιχνίδια, το πώς προλαβαίνει να τα μοιράσει όλα, το πώς γνωρίζει την επιθυμία του κάθε παιδιού, τον τρόπο που μπαίνει στα σπίτια αν δεν υπάρχει τζάκι κλπ. Όσο το παιδί δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη προσπαθήστε να ζητήσετε και τις απαντήσεις από το ίδιο το παιδί και ανάλογα συνεχίζετε με τις δικές σας εξηγήσεις, προσπαθώντας να μην του χαλάσετε την παραμυθένια εικόνα.
Στις μέρες μας λόγω της κρίσης  και επειδή οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανεργία κλπ., ο Άγιος Βασίλης εκφράζει την σωτηρία, την βοήθεια και την λύτρωση από τα προβλήματα. Αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά στα γράμματα που πλέον του στέλνουν τα παιδιά,  όπου δεν ζητούν κάτι γι’ αυτά, δώρα, παιχνίδια κ ά., αλλά δουλειά για τον μπαμπά και την μαμά, οικονομική αλλά ακόμα και ψυχική υποστήριξη. 
Συνήθως κατά την σχολική ηλικία αρχίζει και η απομυθοποίηση του Αϊ-Βασίλη, είτε μέσα από τις συζητήσεις με τον δάσκαλο στην τάξη, είτε επειδή το «μαρτυρούν» μεγαλύτερα αδέλφια ή οι άλλοι συμμαθητές και φίλοι που το γνωρίζουν ήδη.
Πολλά παιδιά αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια, καθώς μέσα τους αντιλαμβάνονται πως με το «ξεθώριασμα» του μύθου, απομακρύνονται από την παιδικότητα και την μαγεία που εκπέμπει. Εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι παρόλο που ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, είναι μια παρουσία συμβολική, που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και εκφράζεται με την αγάπη, την προσφορά, και την βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται.