Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

30/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:21
Δύση ηλίου: 17:06
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ημέρα Αγοραστικής Αποχής  

+Ανδρέου απ. του Πρωτόκλητου, Φρουμεντίου επ. Αιθιοπίας, Αλεξάνδρου
Γιορτάζουν: Ανδρέας, Ανδριάνα, Ανδρούλα

Απόστολος Ανδρέας

Καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν αδελφός του Πέτρου. Τον Ιησού τον γνώρισε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και επειδή ήταν ο πρώτος που κλήθηκε για μαθητής Του, επονομάζεται και Πρωτόκλητος. Ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Βυζάντιο και δίδαξε τον χριστιανισμό στην Βιθυνία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και τελικά στην Αχαΐα. Συνελήφθη στην Πάτρα,  στα 80 του χρόνια, από  τον ανθύπατο Αιγεάτη και σταυρώθηκε σε σταυρό σε σχήμα Χ. Είναι πολιούχος της Πάτρας και η μνήμη του γιορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου. 

Ατζέντα

- Κλειστοί σήμερα από 15:00 οι σταθμοί του Μετρό, «Σύνταγμα», «Μοναστηράκι», «Πανεπιστήμιο», λόγω προγραμματισμένων συγκεντρώσεων. Οι σταθμοί θα λειτουργήσουν με νεότερη οδηγία από την αστυνομία.  

Εκδηλώσεις
- «Επιλέγω να... στην Τέχνη, στη Ζωή», στο Κέντρο Τεχνών του Δ. Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας, Λ. Βασ. Σοφίας) Σάββατο 30/11 από 10:00-20:00 Είσοδος ελεύθερη.
- Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Θετικά στη Ζωή» με αφορμή την Ημέρα κατά του AIDS, στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, [Αίθουσες: Κ. Καβάφης (Δ7) & Κ. Παλαμάς (Δ10)] στις 30/11-1/12 με ώρες λειτουργίας 10:00-00:00. Είσοδος ελεύθερη.
- 2η Έκθεση Χειροποίητου “Handmade Dreams”  στην Τεχνόπολις (Νέοι Φούρνοι (Δ7): Πειραιώς 100 Γκάζι). Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 30/11 12:00-00:00 Κυριακή 1/12 12:00-23:00
- 3ο  Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής, 30/11-1/2 στο Αμφιθέατρο Υπουργείου Υγείας (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι). Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν για όλους.

Περιβάλλον
- Δεντροφύτευση την Κυριακή 1/12 στις 10:00 στην θέση Καραούλι (λίγο πριν τη Βρύση Καρακαντά). Μεταβίβαση και με λεωφορεία της Δημ. Συγκοιν. Αμαρουσίου που θα αναχωρήσουν στις 09:30 από το Δ. Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι).

Καιρός

Γενικά: Επιδείνωση από το μεσημέρι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα στο Ιόνιο από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις από το μεσημέρι σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας  και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και στο Ιόνιο 7-8 και σταδιακά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-13, στα δυτικά από 04-17, στα κεντρικά από 03-17, στα νότια από 09-19 και στα ανατολικά από 11-19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.  

Αττική
Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές.  Οι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 1 /12
Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις μεσημεριανές ώρες αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες, την Θεσσαλία και τις Σποράδες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6-7 και στα πελάγη 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ψύχους

Ο χειμώνας και το κρύο έχουν κάνει για καλά την εμφάνισή τους, πώς θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε:

Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Σε κάθε εποχή ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, το χειμώνα το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο και το παραμελούμε. Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών. Αποφύγετε το αλκοόλ. Μην καπνίζετε, η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε λίγο τα λιπαρά, προτιμώντας αυτά που περιέχουν το βούτυρο, τα τυριά και το φρέσκο γάλα, από εκείνα που περιέχουν τα αλλαντικά και τα φαγητά με σάλτσες. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο. Ακόμα η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα, ερεθίζει τον φάρυγγα και τους βρόγχους. Αυξήστε την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας μικρά μπολ με νερό κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ.

Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση. Μια βαμβακερή φανέλα επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από την εφίδρωση. Φορέστε ένα ζεστό και φαρδύ ρούχο από μαλλί ή συνθετικές ύλες. Και τέλος ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο πανωφόρι, προστατεύει το σώμα από το κρύο και την υγρασία.

Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια, ιδίως για τα παιδιά είναι απαραίτητα όταν βγαίνετε στο κρύο. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία. Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.

Προστατευτείτε από την βροχή και τον άνεμο
Παραμείνετε στεγνοί καθώς το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας.
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.

Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν ή να τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και προσαρμόστε το πρόγραμμα των μετακινήσεων σας ώστε να αποφύγετε  τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε οδικώς ή πεζοί στην ολισθηρότητα των δρόμων, στην πτώση αντικειμένων λόγω χιονόπτωσης, ανέμου και μετά το πέρας των καιρικών φαινομένων.

Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρουσιάσετε σοβαρή υποθερμία, επώδυνο αίσθημα μυρμηγκιάσματος, τρέμουλο, μπερδεμένη ομιλία, αφύσικα αργό ρυθμό αναπνοής, δέρμα παγωμένο και χλωμό, απώλεια συγκέντρωσης, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια

1900: Πέθανε ο Ιρλανδός λογοτέχνης θεατρικός και συγγραφέας Όσκαρ Ουάϊλντ

Ο Oscar Fingal Wilde γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1954 στην Ιρλανδία και έζησε στο τέλος της βικτωριανής εποχής. Με την πρωτοτυπία του, την δεικτική του σάτιρα, αλλά και τις ερωτικές επιλογές του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Ήρθε σε αντίθεση με την κρατούσα κατάσταση, διώχτηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα, κατά την περίοδο 1895-1897 για λόγους ηθικής. Πολλά από τα έργα του έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κατά την διάρκεια της δίκης του. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Poems»(1881), «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλα παραμύθια» «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ» (1891), «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ (1892), «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» (1893), «Ένας ιδανικός σύζυγος» (1895), «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» (1898),  «De Profundis» (1905) κά Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 στο Παρίσι, από μηνιγγίτιδα κατά την επικρατέστερη άποψη. Πριν πεθάνει ασπάστηκε τον καθολικισμό.  

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

29/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:20
Δύση ηλίου: 17:06
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Παραμόνου και 370 μαρτ., Φαίδρου μ., Διονυσίου επ. Κορίνθου
Γιορτάζει: Φαίδρα, Φαίδρος, Φιλουμένη, Φιλουμένος

Διονυσίου επισκόπου

Ο Διονύσιος έζησε τον 2ο αιώνα επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν άνδρας λόγιος, πολυμαθής και σαν επίσκοπος Κορίνθου, επικοινωνούσε με το ποίμνιο και άλλων εκκλησιών με επιστολές που χαρακτηρίσθηκαν θείες διδασκαλίες. Μαρτύρησε δια ξίφους.  

Ατζέντα

- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΙΚΑ
- Απεργία διοικητικών υπαλλήλων  Πανεπ. Αθηνών και ΕΜΠ
- Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11:00-15:00) στα νοσοκομεία της Αττικής και της 24ωρης απεργίας στης περιφέρειας, που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ.
- 24ωρη απεργία και διαδήλωση στις 12:00 μπροστά στο υπ. Υγείας, αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ.
- Με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών μέχρι 9/12, που εξήγγειλαν γιατροί και εργαζόμενοι.
- 48ωρη απεργία διοικητικών υπαλλήλων  Πανεπ. Αθηνών και ΕΜΠ στις 2 & 3/12

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βορειοδυτικά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 03-13, στα δυτικά από 04-17, στα κεντρικά από 03-17, στα νότια από 12-19 και στα ανατολικά από 13-19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.  

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 30/11
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες  από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και στο Ιόνιο βαθμιαία 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

1851: Πέθανε ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας


Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο, όπου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Τεργέστη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από το 1810  εργάστηκε στην  Οδησσό ως  υπάλληλος του εμπορικού οίκου Β. Ξένη. Λόγω της δουλειάς του ταξίδευε σ’ όλη την Ελλάδα, όπου είδε την άθλια κατάσταση του ελληνικού λαού κάτω από τον τουρκικό ζυγό και αποφάσισε να δουλέψει για την απελευθέρωση του Γένους. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσαν το 1814 μαζί με τον Σκουφά και τον Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία. Ήταν εύγλωττος, πειστικότατος και του ανέθεσαν τις πιο δύσκολες αποστολές.  Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες χώρες κατηχώντας πολλά σημαντικά πρόσωπα στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας.  Το 1920 έφτασε μέχρι την Μόσχα, και παρουσιάστηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, τότε υφυπουργό των εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας, όπου σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας του ζήτησε να αναλάβει την ανώτατη αρχηγία της. Ύστερα από την άρνησή του και σύμφωνα με την υπόδειξή του ο Ξάνθος απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δέχθηκε να γίνει αρχηγός, κρατώντας τον κοντά του σαν σύμβουλο και βοηθό του. Με την έναρξη του αγώνα, προετοίμασε με τον Υψηλάντη την επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες και μετά την αποτυχία του κινήματος στην Βλαχία, τον Ιούνιο του 1923  κατέβηκε στην Πελοπόννησο και στάθηκε στο πλευρό του Δημήτριου Υψηλάντη, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Οι αγώνες του δεν εκτιμήθηκαν, καθώς κατηγορήθηκε ότι είχε καταχραστεί χρήματα του Αγώνα και έτσι αποσύρθηκε στο Βουκουρέστι όπου ζούσε στην αφάνεια. Ξαναγύρισε το 1837 στην Αθήνα, απολογούμενος για την ασύστατη κατηγορία. Η ¨Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα, δέχθηκε τις εξηγήσεις του και τον κατέταξε «εις την εξαίρετον και ανωτάτην πάσης τάξεως θέσιν» αναθέτοντας στο έθνος την αμοιβή του. Τέτοια αμοιβή όμως δεν του δόθηκε ποτέ και έζησε στην Αθήνα παραγκωνισμένος και φτωχός μέχρι τον θάνατό του στις 29 Νοεμβρίου 1851.

1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Ιάκωβος Πουτσίνι (Giacomo Puccini)

Γεννήθηκε στην πόλη Λούκα της  Ιταλίας στις 22 Νοεμβρίου του 1858 και καταγόταν από οικογένεια  μουσικών.Υπήρξε από τους δημιουργούς της λεγόμενης ρεαλιστικής ιταλικής τεχνοτροπίας της μουσικής. Σπούδασε  σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο στο Μουσικό Ινστιτούτο Πατσίνι και στο Ωδείο του Μιλάνου. Ακολούθησε την παράδοση του παλιού λυρικού θεάτρου κι έγραψε πολλά μελοδράματα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Τα σπουδαιότερα είναι: «Μανόν Λεσκό», «Έντγκαρ», «Μποέμ»,«Τόσκα», Μαντάμ Μπατερφάϊ», «Τρίπτυχο», «Τουραντό» που την άφησε μισοτελειωμένη και άλλα. Πέθανε στο Βέλγιο από επιπλοκές στην καρδιά κατά τη διάρκεια εγχείρησης.

Σαν Σήμερα

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους “I want to hold your hand

1964: Σημειώνεται φονική  έκρηξη στον χώρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου, κατά την διάρκεια της 22ης εορταστικής εκδήλωσης από την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας, που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13  και των σοβαρό τραυματισμό 51 ατόμων.

1975: Ο Μπιλ Γκέϊτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν την νέα εταιρεία που ιδρύουν Microsoft (Microcomputer Software)

2001: Πέθανε ο Βρετανός κιθαρίστας, μέλος των Beatles, Τζορτζ Χάρισον   

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

28/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:19
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

Στεφάνου Ομολ., Ειρηνάρχου μάρ., 15 μ. Τιβεριουπόλεως
Γιορτάζει: Ειρήναρχος

Στέφανος ο νέος ομολογητής

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και αναδείχθηκε ηγούμενος στο όρος του αγ. Αυξεντίου. Τασσόμενος κατά των αιρετικών εικονομάχων καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κοπρώνυμο, ο οποίος τον φυλάκισε, τον βασάνισε και τον σκότωσε δια λιθοβολισμού.

Ατζέντα

- Με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών μέχρι 3/12, που εξήγγειλαν γιατροί και εργαζόμενοι.
- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις  στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαϊτειο.

Ενημέρωση
- 4ωρη στάση εργασίας (11:00-15:00) στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στης περιφέρειας, αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 29/11.

Κοινωνία
- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΙΚΑ
- Από 06:00 έως 23:00 θα παραμένει ανοιχτό το Πεδίο του Άρεως.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική και νότια χώρα. Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην βόρεια Κρήτη. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-11, στα δυτικά από 05-16, στα κεντρικά από 03-16, στα νότια από 13-19 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια ορεινά.  

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/11
Τοπικές νεφώσεις που στα βορειοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια. Κατά τόπους παγετός το πρωί και την νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Λορέντζος Μαβίλης


«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»
Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860 στην Ιθάκη, με καταγωγή από την Κέρκυρα, στην οποία πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πήρε την πρώτη του μόρφωση. Φοίτησε μόνο για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε από το 1879 στην Γερμανία, όπου παρέμεινε 14 χρόνια, κάνοντας ευρύτερες εγκυκλοπαιδικές σπουδές. Το 1890 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Έργαγκεν της Βαυαρίας. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη. Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο. Δημοτικιστής και οπαδός της Σολομωνικής σχολής δημοσιεύει τα πρώτα του σονέτα στο περιοδικό «Τέχνη». Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές. Το έργο του μικρό ποσοτικά, αλλά αξιόλογο ποσοτικά αποτελείται από πρωτότυπα ποιήματα και αξιόλογες μεταφράσεις από την ξένη ποίηση και την λογοτεχνία. Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κ ά. Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή. Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, παίρνει μέρος στον πόλεμο του 1896 στην επαναστατημένη Κρήτη. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής της Κέρκυρας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, πολεμάει στα ηπειρωτικά βουνά ως εθελοντής λοχαγός στο σώμα των Γαριβαλδινών. Το 1912 σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 28 Νοεμβρίου πέφτει μαχόμενος στο Δρίσκο των Ιωαννίνων.
Μνήμη
Το πνεύμα παραδόθηκε στην ύλη
φτωχή σοδειά οι στίχοι κι εφέτο.
Μαράθηκε στους κάμπους τ’ ασφοδίλι.
που τ’ κοβα να πλέξω ένα σονέτο…
Πατρίδα
Πάλε ξυπνάει της άνοιξης τ’ αγέρι
στην πλάση μυστικής αγάπης γλύκα
σαν νύφ ‘η γη, πόχει αμέτρητα άνθη προίκα,
λάμπες ενώ σβηέται της αυγής τ’ αστέρι…
Καλλιπάτειρα
Αρχόντισσα Ροδίτισσα πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.
-Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυμπιονίκη…
Λήθη
Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής.
Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει,
μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και αν ‘ναι…
Ελιά
Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά που γέρνεις
με την λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει…
Φάληρο
Είχε όλα της τα μάγια η νύχτα μόνη,
εσύ έλειπες. Αργά κινάω να φύγω,
μα ξάφνου στην μπασιά του μπαρ ξανοίγω
αυτοκίνητο να γοργοζυγώνει….


2011: «Έφυγε» ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ

Γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην ιατρική, την οποία παράτησε για να σπουδάσει κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου Ξεκίνησε την καριέρα του στην Φίνος Φιλμ ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ και από το 1960 περνάει στην σκηνοθεσία, με ταινίες όπως «Το αμαξάκι». «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Kύριος Πτέραρχος», «Αλίμονο στους νέους», «Της Κακομοίρας», «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου». Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτελούν και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», «Ο Θανάσης στην χώρα της σφαλιάρας», «Ο φαλακρός μαθητής», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» κ ά

2010: Έφυγε ο Γιώργος Φούντας το «σκληρό παλικάρι» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος,  στην Φωκίδα. Για πολλά χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ. Μετά από παρότρυνση του Γιώργου Τζαβέλα να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, σπουδάζει υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς συνήθως:  “Τα χειροκροτήματα”, “Μαγική πόλη”, “Ποτέ την Κυριακή”,“Τα κόκκινα Φανάρια”, “Αμέρικα Αμέρικα”, “Αλέξης Ζορμπάς”, “Πυρετός στην Άσφαλτο”, “17 Σφαίρες για έναν Άγγελο”, “Το κορίτσι της Μάνης», “Λεβέντες της Θάλασσας” κ ά. Χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του από την ταινία Στέλλα στην Μελίνα Μερκούρη: «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Γαλήνη”, “Κούρσα του θανάτου”, “Γόβα στιλέτο”. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες  “Με την λάμψη στα μάτια” και “Πυρετός στην άσφαλτο” το 1966 και 1967 αντίστοιχα.  Ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα και είχαν ένα γιο, τον Πάνο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε  από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έφυγε στις 28 Νοεμβρίου 2010, στα 85 του χρόνια.

1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης


Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας  και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό.
Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα». Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

27/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:18
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

Ιακώβου του  Πέρσου, Θεοδοσίου εν Τυρνόβω, Ναθαναήλ οσίου

Άγιος Ιάκωβος

Γεννήθηκε στην πόλη Βηθλαβά της Περσίας. Έζησε τον 4ο αιώνα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος. Ο βασιλιάς Ισδιγέργης τον έπεισε να απαρνηθεί την πίστη του, κατάλαβε όμως το λάθος του, μετανόησε και όταν ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός, τον αποκεφάλισαν

Καιρός



Γενικά: Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-10, στα δυτικά από 07-15, στα κεντρικά από 04-16, στα νότια από 14-18 και στα ανατολικά από 14-19 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/11
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική και νότια χώρα. Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην βόρεια Κρήτη. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια ορεινά.   

2011: Έχασε την ζωή του ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 1958 την ενασχόληση του με τις θεατρικές παραγωγές, όπου πρωτοστάτησε στην Ελλάδα ξεπερνώντας τις 360, καλύπτοντας όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασσικό θέατρο, ως την επιθεώρηση, την οπερέτα και το μιούζικαλ. Από τις πλέον γνωστές παραστάσεις του: “Λυσιστράτη”, “Ερωτόκριτος”, “Οδύσσεια”, “Chicago” , “Hello dolly”, “Sweet charity”, “Creaze”, “Μάγκες και κούκλες”, κ.α. Στις περισσότερες από τις παραστάσεις του πρωταγωνιστούσε η σύζυγός του ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη. Το τέλος του τραγικό, καθώς έχασε την ζωή του στις 27 Νοεμβρίου 2011, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του στην Γλυφάδα.

1953: Πέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νηλ

Ο Eugene ONeil γεννήθηκε το 1888 στην Νέα Υόρκη. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες και γνώρισαν παντού μεγάλες σκηνικές επιτυχίες. «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πέρα από τον ορίζοντα», «Άννα Κρίστι», «Ο παγοπώλης ήρθε», «Το εκατομμύριο του Μάρκο Πόλο κ ά. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1963 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1895: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς Υιός

Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1824 στο Παρίσι και ήταν γιος του Αλέξ. Δουμά Πατέρα. Σπούδασε στο Institution Goubaux και στο  College Bourbon. Το 1844 συνάντησε την Marie Duplessis που τον ενέπνευσε και έγραψε το μυθιστόρημα «Κυρία με τας καμελίας».Ασχολήθηκε ακόμα με το θέατρο και έγραψε πολλά δράματα, παρμένα από την ατομική και οικογενειακή του ζωή, όπως «Ο ημίκοσμος» κ ά που ξεχώρισαν για την χάρη τους και τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων. Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1895 στο Marly le Roi, Yvolines και τάφηκε  στο κοιμητήριο της Μονμάρτης στο Παρίσι.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

26/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:17
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

Στυλιανού Παφλαγόνος, Νίκωνος «Μετανοείτε», Γεωργίου Χίου, Αλυπίου
Γιορτάζουν: Στυλιανός, Στυλιανή, Στέλιος, Στέλλα, Στέργιος

Άγιος Στυλιανός

Καταγόταν από πολύ πλούσια και ευσεβή οικογένεια, όπου διδάχθηκε τις χριστιανικές αρετές. Μετά τον θάνατο των δικών του μοίρασε όλη του την περιουσία και κατέφυγε στην έρημο. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να τα θεραπεύει. Απεβίωσε ειρηνικά και το λείψανο του φυλασσόταν στην Παφλαγονία, πιθανόν και τόπο καταγωγής του. Θεωρείται προστάτης άγιος των παιδιών. 

Νίκων ο «Μετανοείτε»

Ήταν Έλληνας μοναχός από τον Πόντο και έζησε τον 10ο αιώνα. Επειδή στα κηρύγματά του σε πολλά μέρη της Ελλάδας, Κρήτη, Λακωνία, επαναλάμβανε την σύσταση «Μετανοείτε», του έδωσαν το όνομα αυτό. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της Ημέρα

- 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΑΕΙ εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ
- 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 27/11 των  γιατρών του ΕΟΠΥΥ
- 48ωρη απεργία (25 & 26/11) διοικητικών υπαλλήλων  Πανεπ. Αθηνών και ΕΜΠ
- 48ωρη απεργία (26-27/11) και συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:00, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.
- Με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών μέχρι 3/12, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ.
- Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχολικών φυλάκων στις 09:30 έξω από το υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρον. Διακυβέρνησης (Β. Σοφίας 15).

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,  και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-13, στα δυτικά από 10-17, στα κεντρικά από 07-18, στα νότια από 15-20 και στα ανατολικά από 14-20 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Άστατος καιρός με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση την νύχτα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/11
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  

«Καζαμπλάνκα»


Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”. Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.
Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ κά
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943. Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.
Παραλειπόμενα της ταινίας:
Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ)..
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στις σκηνές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είναι αναγκασμένος να παίζει πατώντας απάνω σε βάθρο, καθώς εκείνη του «ρίχνει» σε ύψος.
Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.
Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.
Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

25/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:16
Δύση ηλίου: 17:08
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες
48η Εβδομάδα

Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Αικατερίνης μεγαλ., Μερκουρίου μεγαλ.
Γιορτάζουν: Αικατερίνη, Κατερίνα, Κάτια, Κατίνα, Μερκούριος, Μερκούρης

Αγία Αικατερίνη

Έζησε τον 4ο αιώνα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια από βασιλική οικογένεια. Ξεχώριζε για την εξαιρετική της μόρφωση, την ευγένεια του χαρακτήρα της και την ομορφιά της. Μετά την μελέτη του Ευαγγελίου, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και άρχισε να τον  κηρύσσει φανερά, ακόμα και μπροστά στον Μαξέντιο, που διέταξε την σύλληψή της και τον αποκεφαλισμό της, όταν τον αποστόμωσε σε μια δημόσια συζήτηση με τα επιχειρήματα της.  Ανακηρύχθηκε αγία στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία και προστάτιδα των γραμμάτων. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου.

Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το φαινόμενο της ντροπής
Στην σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας, της εξέλιξης, της γνώσης και της ελευθερίας , η κακοποίηση και η βία ενάντια στην μάνα, την αδελφή, την σύζυγο, την κόρη και την φίλη, εξακολουθεί να είναι ένα μελανό σημείο ακραίων μορφών ανισότητας και βαριάς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, ο εκφοβισμός, μερικά από τα πλοκάμια της μάστιγας της ντροπής, που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.
Το φαινόμενο της ντροπής πρέπει να εκλείψει με βοήθεια από τα ίδια τα θύματα, κάθε θύμα πρέπει να ξέρει ότι η σιωπή του προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων τον αποδυναμώνει.

Η Ατζέντα της Ημέρα

- 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 27/11 των  γιατρών του ΕΟΠΥΥ
- 48ωρη απεργία (25 & 26/11) διοικητικών υπαλλήλων  Πανεπ. Αθηνών και ΕΜΠ

Εκδηλώσεις
- 10λεπτη Δράση-Θέατρο Δρόμου με αφορμή την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Πλ. Συντάγματος 10:00 & 12:00, Πλ. Αγ. Ειρήνης 14:00 & 16:00, Πλ. Κεραμεικού 18:00, Στοά  City Link στη Βουκουρεστίου 20:00.

Ενημέρωση
- 48ωρη απεργία για  Τρίτη και Τετάρτη εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη στις 11:00.

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-15, στα δυτικά από 10-17, στα κεντρικά από 07-18, στα νότια από 14-19 και στα ανατολικά από 14-20 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημεριανές ώρες και αργότερα καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 26/11
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.  

Γούντι ο Τρυποκάρυδος


O Woody Woodpecer, ο  ατίθασος δρυοκολάπτης με το λοφίο, το εκνευριστικό γέλιο  και το ράμφος του που τρυπάει ότι βρεθεί μπροστά του, βγήκε από το πενάκι του καρτουνίστα Μπεν Χαρντγουέι, εμπνεόμενος από την περιπέτεια του Γουόλτερ Λάντς, ιδιοκτήτη των στούντιο που δούλευε ο Χαρντγουέι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 , ο Λάντς με την σύζυγό του Γκρέϊσι, έκαναν τις διακοπές τους, με το τροχόσπιτό τους, στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνια. Ένας εκνευριστικός θόρυβος, από έναν δρυοκολάπτη που τρύπαγε με το ράμφος του το τροχόσπιτο, δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Γούντι  έχει τίτλο “Knock, Knock” και  κάνει πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 25 Νοεμβρίου του 1940. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μεταπηδά και στην μικρή οθόνη με τον τίτλο Woody Woodpecer Show, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα προβαλλόταν  από την  ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

24/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 17:08
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες

+ ΙΓ΄ΛΟΥΚΑ
Κλήμεντος Ρώμης, Πέτρου Αλεξανδρείας, Νικοδήμου, Ερμογένους
Γιορτάζει: Κλήμης

Άγιος Κλήμης

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και σπούδασε πολλές επιστήμες. Διδάχθηκε από τον Απόστολο Παύλο και αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης το 92. Για την χριστιανική δράση του συνελήφθη από τον Δομετιανό, που τον εξόρισε στην Χερσώνα. Εκεί υπέστη βασανιστήρια από τους ειδωλολάτρες και παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον έριξαν στην θάλασσα.

Καιρός

Γενικά: Επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι  7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-17, στα δυτικά από 10-17, στα κεντρικά από 07-19, στα νότια από 14-20 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι νότιοι 5-7 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 25/11
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές και παροδικές χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Κρεμμύδια… για κλάματα

Το κρεμμύδι είναι ποώδες βολβόριζο φυτό της οικογένειας των (allium) λειλιδών ή λειριιδών. Η χαρακτηριστική δε οσμή και γεύση του οφείλεται κυρίως στα θειούχα συστατικά του. «Δακρύβρεκτη» και μακριά η ιστορία τους, καθώς ήταν γνωστό ακόμα και από την εποχή των Χαλδαίων και των Αιγυπτίων, όπου εκτός της κατανάλωσής τους σαν τροφής, υπολείμματα κρεμμυδιών βρέθηκαν σε ανασκαφές, ενώ απέδιδαν θεϊκές δυνάμεις στο άνθος του, όπως φαίνεται από παραστάσεις σε φαραωνικούς τάφους. Οι Πέρσες επίσης έτρωγαν πολλά κρεμμύδια, αναφέρει ο Μάρκο Πόλο, ακόμα για τους λαούς της βόρειας Αφρικής αποτελούσαν ιερό σύμβολο, καθώς με τον φλοιό τους συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Από εκεί πέρασαν και στην Ελλάδα. Στην Ιλιάδα, γίνεται αναφορά ότι τα έτρωγαν ωμά με το κρασί. Στην Αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι αθλητές έτρωγαν κρεμμύδια καθημερινά για σωματική δύναμη. Οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πικάντικες σάλτσες.
Θρεπτική αξία
Μικρή η θερμιδική του απόδοση 36 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και μεγάλη η θρεπτική τους αξία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, καεμπφερόλη), αντιοξειδωτικά, που ενισχύονται από τις βιταμίνες Α, Β, C και Ε, αλλά και φώσφορο, φθόριο, ιώδιο, σελήνιο και κάλιο. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά αποτελούν τροφή εξαιρετική στην πρόληψη του καρκίνου διαφόρων μορφών. Ακόμα στην πρόληψη καρδιοπαθειών και υπέρτασης. Τα κρεμμύδια εμποδίζουν την άνοδο του επιπέδου του σακχάρου  στο αίμα και έτσι συνιστώνται και για διαβητικούς. Τέλος είναι διουρητικά, αντιβακτηριδιακά, αντιφλεγμονώδη και χωνευτικά.
Αγορά
Στην αγορά υπάρχουν τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ξηρά χωρίζονται ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος. Τα «κλασσικά» κιτρινοκαφέ,  τα κόκκινα, τα άσπρα, σε διάφορα μεγέθη και τα πολύ μικρά κοκκάρια ή στιφάδου.
Φρέσκα κρεμμυδάκια βρίσκουμε συνήθως την άνοιξη είναι επιμήκη με λευκό κορμό με ριζούλες και πράσινα μακρουλά φύλλα. Όταν αγοράζουμε ξερά κρεμμύδια προσέχουμε να μην έχουν μαραμένα, μαυρισμένα και ξερά φύλλα εξωτερικά, έντονη μυρωδιά σαν μούχλα και τέλος όταν τα πιέζουμε να μην είναι μαλακά, που σημαίνει ότι θα έχουν χαλάσει εσωτερικά.
Καθάρισμα 
Για να μην κλαίμε όταν τα καθαρίζουμε και βρίσκουμε δικαιολογία να μην τα χρησιμοποιούμε, ένα είναι το μυστικό, να τα καθαρίζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Και αυτό γιατί το νερό εξουδετερώνει τις θειικές ενώσεις που επιδρούν στους δακρυικούς αδένες και μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια.    
Αποθήκευση
Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοικτό δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπου διατηρούνται για ένα μήνα. Διατηρούνται και στο ψυγείο, βέβαια, αλλά να έχετε υπόψη ότι αλλάζει η γεύση τους και ευνοείται το χάλασμά τους, από την δημιουργία μούχλας. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο. Μπορείτε να τα καθαρίσετε, να τα πλύνετε, να τα στεγνώσετε με απορροφητικό χαρτί και να τα υποθηκεύσετε σε μπολάκια στην κατάψυξη.

Κρεμμυδόσουπα



  • 5 κρεμμύδια σε φετάκια, 2 κ σ βούτυρο, 5 κούπες ζωμός κρέατος ή κότας, ½ κούπα κρασί κόκκινο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ σ αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε, πλένετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρετε με το βούτυρο, μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να μαλακώσουν περίπου 35-40΄. Σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό και το βγάζετε. Προσθέτετε το αλεύρι, τον ζωμό, το κρασί, αλατοπιπερώνετε και  αφήνετε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά.

Κρεμμύδια ψητά σαλάτα


Προσθήκη λεζάντας

  • 7-8 μέτρια κρεμμύδια, ελαιόλαδο, ξύδι, μέλι, αλάτι, πιπέρι, αλουμινόχαρτο
Χωρίς να καθαρίσετε τα κρεμμύδια τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα τυλίγετε ένα- ένα σε διπλό αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στα κάρβουνα ή στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα καθαρίζετε από τα φλούδια. Τα βάζετε σε πιατέλα. Ανακατεύετε το λάδι, το ξύδι και  το μέλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε τα κρεμμύδια και ραντίζετε με το μίγμα.

Κρεμμυδάτο

  • 1 κιλό κιλότο μοσχαρίσιο, 1  κιλό κρεμμύδια, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ σ πελτέ, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ξυλάκι κανέλας, μπαχάρι, 2 κ σ ξύδι, αλάτι, πιπέρι
Πλένετε το κρέας το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε κομματάκια. Ζεσταίνετε  τα ¾ του λαδιού και σοτάρετε το κρέας και τα σκόρδα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Διαλύετε τον πελτέ μέσα στην ντομάτα και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το ξυλάκι της κανέλας, το μπαχάρι, λίγο ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας να βράσει μέχρι ν’ αρχίσει να μαλακώνει. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στα 4 αν είναι μεγάλα και στα 2, αν είναι μικρά. Τα σοτάρετε σ’ ένα τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι και τα ρίχνετε στο φαγητό. Προσθέτετε το ξύδι,  αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν το κρέας και τα κρεμμύδια.  

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το έργο του «Η καταγωγή των ειδών»

Ήταν Άγγλος φυσιοδίφης και γεννήθηκε το 1809. Συμπλήρωσε τις σπουδές του και πήρε μέρος σε μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή, διαρκείας πέντε ετών στο Νότιο Ημισφαίριο. Εκεί έκανε πολλές παρατηρήσεις σε ζώα και φυτά  της Νοτίου Αμερικής και των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Έγραψε πολλά έργα και είναι ο πατέρας της θεωρίας, ότι τα σημερινά γένη των ζωντανών οργανισμών σχηματίστηκαν σιγά-σιγά με την εξέλιξη προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον. Η θεωρία του έχει το όνομα Δαρβινισμός και την εξέθεσε στο σύγγραμμά του «Περί γεννήσεως των ειδών» το οποίο πρωτοδημοσίευσε στις 23 Νοεμβρίου του 1859. Η θεωρία του δημιούργησε πολλές αντιρρήσεις. Πολλοί άλλοι φυσιοδίφες την αντέκρουσαν ή και την τροποποίησαν.   

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

23/11/2013

Ανατολή ηλίου: 07:14
Δύση ηλίου: 17:09
Πανσέληνος: Σε 23 Ημέρες

Αμφιλοχίου, Αλεξάνδρου, Γρηγορίου, Διονυσίου, Μερόπης μαρτ., Σισινίου ομ.
 Γιορτάζουν: Αμφιλόχιος, Μερόπη

Άγιος Αμφιλόχιος

Καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, με τον οποίο ήταν και φίλος. Είχε μεγάλη μόρφωση και με την ευσέβεια και  την σοφία του αναδείχθηκε σε επίσκοπο Ικονίου. Το ηθικό κύρος του, αλλά και ο λόγος της αληθείας του, του επέτρεπαν την επέμβαση και σε κοντινές εκκλησίες. Έλαβε μέρος στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη, όπου διέπρεψε. Αξιολογότατο και το συγγραφικό του έργο, καθώς συνέταξε λόγους για την Ορθοδοξία. Πέθανε ειρηνικά το 394 μ Χ. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Νοεμβρίου.

Ατζέντα

- Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 24/11 από 21:00 και έως τη λήξη της κυκλοφορίας οι σταθμοί του Μετρό Αιγάλεω, Ελαιώνας και Κεραμεικός της γραμμής 3, λόγω εργασιών για την επέκταση του Μετρό. Οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό Μοναστηράκι. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή Χ50 (Σύνταγμα-Στ Αιγάλεω) που έχει αφετηρία την οδό Όθωνος.

Εκδηλώσεις
- Παρατείνεται έως την Κυριακή 24/11 το 1ο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου, που πραγματοποιείται στην Πλατεία Κοτζιά.
- Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία στην Τεχνόπολις (Νέοι Φούρνοι (Δ7): Πειραιώς 100, Γκάζι)  Είσοδος ελεύθερη. Σάββατο 23/11 15:00-21:00 Κυριακή 24/11 10:00 -19:00 Δευτέρα 25/11 10:00- 15:00
- Συναυλία από στρατιωτικές μπάντες  την Κυριακή 24/11στις 12:00, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο. Είσοδος ελεύθερη.
- Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Η Τέχνη για τη Ζωή» στην Τεχνόπολις (Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10): Πειραιώς 100), στις 23 & 24/11 Ώρα: 10.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη
- Ανοικτό μάθημα γνωριμίας με τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες στο δήμο Αμαρουσίου στις 24/11 στις 11:00 στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Αγ. Θωμά (Διονύσου & Πουρνάρα, Μαρούσι). Είσοδος ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-18, στα δυτικά από 08-20, στα κεντρικά από 07-21, στα νότια από 13-21 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Μικρή πιθανότητα  για βροχή το απόγευμα. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 24/11
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές  αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις  υπόλοιπες  περιοχές. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης


Εν όψει της χειμερινής περιόδου και ενώ έχει αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, μερικές συμβουλές για την σωστή παραλαβή του:
- Μια φορά τον χρόνο είναι αναγκαίο να γίνεται συντήρηση και ρύθμιση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης από ειδικό τεχνίτη και καθαρισμός της δεξαμενής
- Πριν παραγγείλετε πετρέλαιο πραγματοποιείστε έρευνα στην αγορά για σύγκριση των τιμών
- Πρέπει να γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορέσετε να την ογκομετρήσετε ώστε να γνωρίζετε τα λίτρα που αντιστοιχούν σε κάθε ένα εκατοστό της δεξαμενής, σύμφωνα με τον τύπο: ποσότητα (ανά εκατοστό ύψους σε λίτρα)= (μήκος σε εκατοστά επί πλάτος σε εκατοστά)/1000
- Χρησιμοποιήστε το δικό σας μεταλλικό μέτρο ή βέργα μέτρησης, το οποίο πρέπει να είναι άκαμπτο και να το τοποθετείτε πάντα στο ίδιο σημείο της δεξαμενής, κατά την διαδικασία προμέτρησης – επιμέτρησης
-Πραγματοποιείτε προμέτρηση και επιμέτρηση μαζί με τον οδηγό ή συνοδηγό του βυτιοφόρου
- Ελέγξτε συμπληρωματικά και τον μετρητή της δεξαμενής του βυτιοφόρου
- Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο της μάνικας να αδειάζει εξ ολοκλήρου στην δεξαμενή. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι η παροχή αέρα με πίεση στο τέλος της παράδοσης, αλλά και να σταματήσει να «γράφει» ο μετρητής του βυτιοφόρου
- Στην επιμέτρηση περιμένετε μερικά λεπτά μετά το τέλος της παράδοσης, ώστε να «ηρεμήσει» η επιφάνεια από το άφρισμα

1996: Η Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Υφήλιος

Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη Σκλήβα, με τον τίτλο της Μις Ελλάς των Ελληνικών καλλιστείων, πηγαίνει στο μακρινό Μπαγκαλόρ της Ινδίας για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Ανάμεσα σε 87 καλλονές από όλη την υφήλιο η μελαχρινή ομορφιά της εντυπωσιάζει τους κριτές που την αναδεικνύουν ως την ωραιότερη γυναίκα για το 1996, απονέμοντας  της, τον κορυφαίο τίτλο της Μις Υφηλίου.
Είναι η δεύτερη φορά που μια Ελληνίδα αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 1964 τον επίζηλο τίτλο είχε κατακτήσει  η Κορίνα Τσοπέη