Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

31/10/2013

Ανατολή ηλίου: 06:50
Δύση ηλίου: 16:27
Πανσέληνος: Σε 16 Ημέρες

Ημέρα Αποταμίευσης

Στάχυος, Απελλού, Αριστοβούλου εκ των 70 αποστόλων
Γιορτάζει: Αριστόβουλος, Νάρκισσος, Στρατονίκη, Νίκη

Αμπλίας, Απελλής, Αριστόβολος, Νάρκισσος, Ουρβανός, Στάχυς

Και οι έξι ανήκαν στους εβδομήκοντα αποστόλους του Κυρίου, δίδαξαν και έφεραν πολλούς στην χριστιανική πίστη. Εξ αυτών ο Στάχυς επίσκοπος Βυζαντίου και ο Αριστόβουλος επίσκοπος Βρετανίας πέθαναν ειρηνικά. Ο Απελλής επίσκοπος Ηράκλειας, ο Αμπλίας Οδυσσουπόλεως, ο Ουρβανός Μακεδονίας και ο Νάρκισσος Αθηνών, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Λήγει η απογραφή και η θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ.
- Φιλανθρωπικό μπαζάρ για άτομα με νοητική υστέρηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό του Συντάγματος. Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00.
- Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο στις 11:00 έξω από το υπ. Εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπ. Οικονομικών, οργανώνει η Εθν. Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
- Παν -εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 18:00 στα Προπύλαια από ΔΟΕ & ΟΛΜΕ.
- Έως 1/11 απεργία διοικ. υπαλλήλων ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Έως 3/11 η επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές (ΣΕΚ).

Ενημέρωση
- Από 1/11 επανέρχεται το χειμερινό ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ
- Από 1-9/11 η ενδιάμεση φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων
- Πρεμιέρα στις 3/11 για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων
- Γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11. Στην απεργία συμμετέχουν  η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ

Καιρός

Γενικά: Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και στα βόρεια. Αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-23, στα δυτικά από 13-25, στα κεντρικά από 07-25, στα νότια από 13-21 και στα ανατολικά από 13-23 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/11
Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά 5-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία. Θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Νίκος Φώσκολος

«Έφυγε» σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1927. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες κάνοντας ρεπορτάζ, αλλά και  κριτική κινηματογράφου. Αργότερα αρχίζοντας να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα πρωτοπορεί και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο με τις «Αστυνομικές ιστορίες του», αλλά και θεατρικές: «Η μαρκησία του λιμανιού», «Ο άγνωστος δολοφόνος», «Πόρνες & πόρνες» κ ά.
Από το 1960 θα γράψει περισσότερα από 70 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία: «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που προτάθηκε το 1965 για Όσκαρ σεναρίου, «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Οι αδίστακτοι», «Βρώμικη πόλη», «Ο μεθύστακας του λιμανιού» κ ά.
Ανάλογη επιτυχία γνωρίζει όταν από το 1971 αρχίζει να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί για την τηλεόραση, σήριαλ που καθήλωναν το τηλεοπτικό κοινό:  «Άγνωστος πόλεμος», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Εν Τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Καλημέρα ζωή». Το έργο του έτυχε τιμητικών διακρίσεων.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και έφυγε στις 30 Οκτωβρίου. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 14:30 από το Κοιμητήριο Ηλιούπολης.

Νίκος Εγγονόπουλος

Στις 31  Οκτωβρίου 1985 πέθανε ο  σπουδαίος εκπρόσωπος και σημαντικότερος ίσως Έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής
Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις  εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του  στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών,  μαθήτευσε κοντά στους Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Φώτη Κόντογλου και  συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας. Το 1941 πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από όπου καταφέρνει να δραπετεύσει. Επηρεασμένος από αυτές τις τραυματικές μνήμες  και εμπνεόμενος από τον ομώνυμο ήρωα της λατινικής Αμερικής γράφει το μνημειώδες ποίημα του «Μπολιβάρ».Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια «Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά  
Οι εικαστικές του δε δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού,  Νέα Υόρκη,  Ρώμη, Οτάβα,  Βρυξέλλες,  Τορίνο. Το 1954  συμμετείχε με 72 έργα του στην Μπιενάλε της  Βενετίας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Ακόμα συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη στο υπουργείο Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, στην σχεδίαση νέων κτηρίων. Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1985.

1993: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών στην Ρώμη, ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι

Είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στο Ρίμινι. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν γελοιογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος. Συνεργάζεται το 1946  με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, στο σενάριο της ταινίας « Roma, Citta aperta» (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη). Από το 1951 περνάει και στην σκηνοθεσία. Το ’54 κερδίζει το Χρυσό Λέοντα  στο Φεστιβάλ της Βενετίας και το ’60 το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.  Για τις ταινίες, «La strada» (Ο δρόμος) το ‘56, «Le Notti Di Cabiria» (Οι νύχτες της Καμπίρια) το ’57, «8 ½» το ’64 και «Amarcord» το ’74, πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Άλλες ταινίες «La Dolce Vita» (Γλυκιά Ζωή), «Roma-Roma», «Satyricon» (Σατυρικόν), «Il Cazanova» (Καζανόβα), «La Citta delle Donne» (Η πόλη των γυναικών),  «Intervista» (Η συνέντευξη) κά. Είχε παντρευτεί το 1943, στα 23 του χρόνια την ηθοποιό Τζουλιέτα Μασίνα, με την οποία έζησε 50 χρόνια μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός του, στις 31 Οκτωβρίου του1993.

1984: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ίντιρα Γκάντι

Ήταν κόρη του Νεχρού και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966-1977 και από το 1980- 1984. Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της, συγκλονίστηκε  από την διαμάχη ανάμεσα σε Ινδουιστές και σιχ. Διατάζοντας την ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ, εξοργίστηκαν και την σκότωσαν 2 σιχ σωματοφύλακές της.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

30/10/2013

Ανατολή ηλίου: 06:49
Δύση ηλίου: 16:28
Πανσέληνος: Σε 17 Ημέρες

Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Κλεόπα & Αρτεμά απ., Ζηνοβίου & Ζηνοβίας μαρτ.
Γιορτάζουν: Αστέριος, Αστέρω, Ζηνοβία, Κλεόπας, Μαρκιανός

Άγιοι Ζηνόβιος & Ζηνοβία

Ήταν αδέλφια και καταγόντουσαν από εύπορη οικογένεια των Αιγών της Κιλικίας. Ο Ζηνόβιος ήταν γιατρός και ασκούσε το επάγγελμά του αφιλοκερδώς. Ομολογώντας ότι είναι χριστιανός συλλαμβάνεται από τον έπαρχο Λυαίο και βασανίζεται. Όταν η αδελφή του κατηγορεί τον έπαρχο για ανανδρία, συλλαμβάνεται και αυτή και αποκεφαλίζεται μαζί με τον αδελφό της.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ
- Φιλανθρωπικό μπαζάρ για άτομα με νοητική υστέρηση έως 31/10 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό του Συντάγματος. Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00.
- Έως 1/11 απεργία διοικ. υπαλλήλων ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Έως 3/11 η επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές (ΣΕΚ).

Ενημέρωση
- Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 18:00 στα Προπύλαια στις 31/10 και συμμετοχή στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11 εξήγγειλε η  ΟΛΜΕ.
- Από 1/11 επανέρχεται το χειμερινό ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ
- Από 1-9/11 η ενδιάμεση φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων
- Πρεμιέρα στις 3/11 για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων
- Γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11  

Καιρός

Γενικά: Αραιές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι βόρειοι 2-3 και τοπικά στο Αιγαίο 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-25, στα δυτικά από 10-25, στα κεντρικά από 07-27, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 14-23 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 και πρόσκαιρα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 31 /10
Αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1988: Πέθανε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης

Έργα του: «Μάχη στην άκρη της νύχτας» (1952), «Οι τελευταίοι» (1966), «Βιολί για μονόχειρα» (1977), «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979), «Βιολέτες για μια εποχή» (1985), «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα» (1987), ακόμα συμμετείχε στην συγγραφή των κινηματογραφικών σεναρίων  «Θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο». Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μ Θεοδωράκη («Δραπετσώνα», «Βρέχει στην φτωχογειτονιά»), τον Μ. Πλέσσα («Το μοιρολόϊ», «Το τραγούδι της μάνας») τον  Μ. Λοϊζο («Γερνάς και σκοτεινιάζει») και από το συγκρότημα «Όναρ» («Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»).

1896: Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1917 πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από πολύ νέος ακόμα έδειξε τις ποιητικές του ικανότητες. Το 1921 η ποιητική του συλλογή «Νηπενθή» βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο διαγωνισμό. Άλλες συλλογές του είναι «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» το 1919 και «Ελεγεία και σάτιρες» το 1927, μετέφρασε ακόμα, αριστοτεχνικά και ξένους ποιητές. Στα ποιήματά του, που έχουν μια ιδιοτυπία στην μορφή και στην γλώσσα, καθρεπτίζεται η μελαγχολία και ο βαθύτατος ανθρώπινος πόνος, κάτι που χαρακτήριζε και την ίδια του την υπόσταση. Η δυσκολία  προσαρμογής  στις εναντιότητες της ζωής, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 1928, στην Πρέβεζα όπου υπηρετούσε ως νομαρχιακός υπάλληλος.

Σαν Σήμερα

1821: Γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«Έγκλημα και τιμωρία», «Ο ηλίθιος», «Αδελφοί Καραμαζώφ», «Ο παίχτης» κ ά

1888: Γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας, ο Έλληνας αθλητής και 4 φορές Ολυμπιονίκης του άλματος άνευ φόρας,  Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.

1910: Πέθανε ο Ελβετός συγγραφέας Ερρίκος Ντυνάν.
Με το έργο του «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο» όπου παρουσίασε γλαφυρά τις φρικαλεότητες του πολέμου, κατά την διάρκεια της επώνυμης μάχης που έλαβε και ο ίδιος μέρος (24/6/1859), ξεσήκωσε την παγκόσμια  κοινή γνώμη, στην ίδρυση τέσσερα χρόνια αργότερα, του Ερυθρού Σταυρού. Για το έργο του -συγγραφικό και κοινωνικό-  τιμήθηκε το 1901, με το Νόμπελ Ειρήνης.

1966: Πέθανε ο λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς
«Αργώ», «Ελεύθερο πνεύμα», «Το γεφύρι της Άρτας», «Λεωνή» κ ά

1993: Πέθανε η Αλίκη Διπλαράκου. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη σε διαγωνισμό ομορφιάς, που έγινε το 1930 στο Παρίσι.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

29/10/2013

Ανατολή ηλίου: 06:46
Δύση ηλίου: 15:30
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες

Ημέρα Ψωρίασης
Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Αναστασίας της Ρωμαίας, Αβραμίου οσίου και Μαρίας ανιψιάς αυτού
Γιορτάζει: Αβραάμ, Αβραμία, Αβράμιος, Μελίνα, Μελιτίνα, Μελιτίνη

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Καταγόταν από την Ρώμη, εξ ου και επωνυμία της και μόνασε από νεαρή ηλικία. Κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού συνελήφθη από τον ηγεμόνα Πρόβο και ύστερα από βασανιστήρια την αποκεφάλισαν.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Επανέρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας.
- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ
- Φιλανθρωπικό μπαζάρ για άτομα με νοητική υστέρηση έως 31/10 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό του Συντάγματος. Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00.
- Έως 3/11 η επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές (ΣΕΚ).

Ενημέρωση
- Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 18:00 στα Προπύλαια στις 31/10 και συμμετοχή στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11 εξήγγειλε η  ΟΛΜΕ.
- Από 1-9/11 η ενδιάμεση φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων
- Πρεμιέρα στις 3/11 για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων
- Γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11  

Καιρός

Γενικά: Τοπικές ομίχλες στα δυτικά και τα βόρεια.  Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-25, στα δυτικά από 10-26, στα κεντρικά από 10-27, στα νότια από 14-23 και στα ανατολικά από 12-25 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αραιές νεφώσεις, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/10
Αραιές νεφώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι βόρειοι 2-3 και τοπικά στο Αιγαίο 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2006: Πέθανε η Μαρία Καλουτά

Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Μαζί με την αδελφή της Άννα γνωστές ως «Καλουτάκια», ξεκίνησαν γύρω στα έξι τους χρόνια να εμφανίζονται στο θεατρικό σανίδι, μετά από παρότρυνση της Μαρίκας Κοτοπούλη, που αναγνώρισε το ταλέντο τους. Μεγαλώνοντας μπήκαν στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Συμμετείχε ακόμα σε ταινίες («Δόκτωρ Επαμεινώνδας», «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει» κ ά).   Εγκατέλειψε  το θέατρο το 1967 μετά τον γάμο της. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη.

1986: Πέθανε ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος

Γεννήθηκε  στην Ζάτουνα της Γορτυνίας στις 20 Απριλίου 1913. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, την οποία εγκατέλειψε, σπουδάζοντας υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, εμφανιζόμενος σε δεκάδες ταινίες: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Το σοφεράκι», (1953), «Η ωραία των Αθηνών», (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Τα κίτρινα γάντια», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Ο Θόδωρος και το δίκανο» ( 1962), «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Ο Πατούχας» (1972), «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (1984) κ ά. Στο θέατρο ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό του στυλ ερμηνείας, τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς του και τις πολύ εύστοχες ατάκες του. «Θα κάθεσαι…».  «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Αγριόπαπιες» του Ίψεν, «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ , «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Δον Καμίλλο». Τελευταία παράσταση που συμμετείχε η επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο» το 1984. Εμφανίστηκε και σε  τηλεοπτικές σειρές  «Ο θείος μας ο Μίμης»,  «Δον Καμίλο». Ακόμα ασχολήθηκε με την τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων, φιλοτεχνώντας  πίνακες που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις, και με την συγγραφή βιβλίων. «25 χρόνια θέατρο», «Μπουλούκι», «Ημιτόνια», «Το ποτάμι της ζωής μου».

1863: Ίδρυση Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν, βλέποντας τις φρικαλεότητες μεταξύ Γάλλων και Αυστριακών, στην μάχη του Σολφερίνο της Λομβαρδίας το 1859, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέσω ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρωπιστικής δράσης. Ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, βρήκε πολλούς υποστηρικτές και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1863 ιδρύεται στην Γενεύη, το Διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

28/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:47
Δύση ηλίου: 16:31
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ
Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου

+ Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου

Αγία Σκέπη της Θεοτόκου

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1 Οκτωβρίου. Το 1952 η Εκκλησία της Ελλάδος την μετέθεσε σε συνεορτασμό με την εθνική  εορτή του ΟΧΙ,  με το σκεπτικό της προστασίας  (Σκέπης) που προσέφερε η Θεοτόκος στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον ιταλογερμανικό ζυγό. 


Καιρός

Γενικά: Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-24, στα δυτικά από 10-26, στα κεντρικά από 06-27, στα νότια από 16-23 και στα ανατολικά από 16-25 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-27 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/10
Αραιές νεφώσεις με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τα πολεμικά τραγούδια του ‘40

Οι Έλληνες δεν πολέμησαν μόνο με τα όπλα, πολέμησαν και με τα τραγούδια. Η κήρυξη του πολέμου, δεν βρήκε απροετοίμαστους τους Έλληνες, καθώς οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο μετέδιδαν ειδήσεις από τον κόσμο. Μετά την έντονη αναστάτωση των πρώτων ημερών, ο ενθουσιασμός και οι πατριωτικές εκδηλώσεις, έδωσαν θέση στην αγωνία για την επιστράτευση αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο της από δω και πέρα ζωή τους, συσκότιση, έλλειψη αγαθών, καυσίμων κλπ.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που έμειναν στα μετόπισθεν και αγωνιούσαν για την έκβαση του πολέμου, αλλά και την τύχη των ανθρώπων τους που πολεμούσαν στα βουνά ανέλαβαν οι άνθρωποι του θεάτρου και του τραγουδιού. Διασκεδάζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης οι στιχουργοί και οι επιθεωρησιογράφοι της εποχής, βγάζουν αμέσως σε τραγούδια, τις πρώτες σατυρικές παρωδίες, κυρίως πάνω σε γνωστές επιτυχίες του ελαφρού-ευρωπαϊκού τραγουδιού της εποχής εκείνης.

Όλα τα θέατρα της Αθήνας το ένα μετά το άλλο ανεβάζουν πολεμικές σάτιρες.
Στο θέατρο Μουντιάλ, σε στίχους του Γ. Θίσβιου και βασισμένο στο τραγούδι του Θεόφ. Σακελλαρίδη « Πλένει η Βάσω τα προικιά της», η Σοφία Βέμπο τραγουδά:
«Αχ βάζει ο Ντούτσε την στολή του
και την σκούφια την ψηλή του
μ’ όλα τα φτερά
και μια νύχτα με φεγγάρι
την Ελλάδα πάει να πάρει
βρε, τον φουκαρά!».

Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία που γράφτηκαν «Τα παιδιά της Ελλάδος παιδιά».
Ο Μ. Τραϊφόρος έχει γράψει για την επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» ένα πατριωτικό τραγουδάκι για την Ρένα Βλαχοπούλου, που αρέσει στην Βέμπο. Ζητάει λοιπόν από τον μετέπειτα μνηστήρα της, να γράψει και για εκείνη ένα, πάνω στην μουσική της
«Ζεχρά, πίστεψέ με Ζεχρά» του συνθέτη Μιχ. Σογιούλ. Ο Τραϊφόρος της γράφει «Τα παιδιά..» και τελειώνει το ρεφρέν με τους στίχους: «Κι αν δεν βγείτε νικητές να μην έρθετε ποτέ», που η Σοφία Βέμπο τους βρίσκει πολύ σκληρούς, αλλάζοντας τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά». Η φωνή της γεμάτη παλμό, μετατρέπεται σε πολεμικό σάλπισμα για την νίκη, εμψυχώνοντας και τονώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού.
«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
που σκληρά πολεμάτε
πάνω στα βουνά
Παιδιά στην γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες
να έρθετε ξανά...»

Ένα άλλο τραγούδι, χαρακτηριστικό της αυτοπεποίθησης που είχαν προκαλέσει οι πρώτες νίκες του Ελληνικού Στρατού στην Αλβανία, είναι αυτό που έγραψε ο φαντάρος τότε Γιώργος Οικονομίδης, τραγουδισμένο από την Ρένα Βλαχοπούλου στην πολεμική επιθεώρηση «Μπέλλα Γκρέτσια». Εμείς σήμερα το γνωρίζουμε με την φωνή της Σοφίας Βέμπο.
«Με το χαμόγελο στα χείλη
πάνε οι φαντάροι μας μπροστά
και γίνανε οι Ιταλοί ρεζίλι
γιατί η καρδιά τους δεν βαστά...»

Ένα ταγκό του πολέμου, είναι το επόμενο τραγούδι του Μιχ. Σογιούλ, σε στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, τραγουδισμένο πάλι από την Σοφία Βέμπο.
«Ούτε ‘να δάκρυ απ’ τα μάτια ας μην κυλήσει
στου χωρισμού μας το πικρό φιλί
πρέπει ο καθένας μας τώρα να πολεμήσει
αφού η γλυκιά πατρίδα το καλεί»

Τραγούδια για το έπος του ‘40 έγραψαν και οι λαϊκοί δημιουργοί και μάλιστα σε ρυθμό ζεμπέκικο, όπως οι Μ. Μάτσας- Σ. Περιστέρης «Το όνειρο του Μπενίτο», Μπαγιαντέρας, «Ψηλά στις Πίνδου τα βουνά», Μάρκος Βαμβακάρης «Γεια σας φανταράκια μας», Παναγιώτης Τούντας «Δεν με φοβίζει ο πόλεμος», ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης «Με θάρρος αγωνίζομαι», Γενίτσαρης, Περπινιάδης, Παπαϊωάννου κ ά
«Σου στέλνω χαιρετίσματα απ’ τα βουνά μανούλα
Στο καραούλι βρίσκομαι στην πιο ψηλή ραχούλα
Ψηλά βουνά κι απάτητα, μανούλα μου περνούμε
Νεμέρσκα, Πίνδο, Μόροβα και πάντοτε νικούμε».

Θα τελειώσω με τα λόγια που είχε πει η Σοφία Βέμπο, πολλά χρόνια αργότερα το 1974, για τα τραγούδια εκείνης της εποχής:
«Τα πολεμικά μου τραγούδια, δεν είναι κοινά καθημερινά τραγούδια. Είναι κραυγές λευτεριάς, σπίθες υπερηφάνειας. Δεν τραγουδώ εγώ σ’ αυτά, τραγουδάει η ψυχή της πατρίδας, η ψυχή της ράτσας, η ψυχή του αδούλωτου λαού μας. Είναι τραγούδια που η δόξα τους έχει βάλει μουσική σε στίχους, που τους έχει γράψει η λεβεντιά η Ελληνική. Με τα τραγούδια μου αυτά, θαρρώ πως αφήνω στις καινούριες γενιές μια κληρονομιά Ελληνικού θάρρους, Ελληνικής λεβεντιάς και Ελληνικής ...αποκοτιάς».
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com
Συντάκτης: Χάρης Κόντος

1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα

Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά,  οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας. Ο ελληνικός στρατός δίνει σκληρότατες μάχες στην Πίνδο, όπου παίρνει μέρος  ακόμα και ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες  μεταφέροντας πολεμικό υλικό. Σε λίγες μέρες ο ιταλικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει κάτω από τα ισχυρά πλήγματα του ελληνικού πεζικού και πυροβολικού, παρόλο που ήταν τελειότερα εξοπλισμένος. Ο ελληνικός στρατός μέσα σε φοβερή κακοκαιρία, με χιόνια και παγωνιές επάνω στα άγρια βουνά της Αλβανίας, κυνηγά τους Ιταλούς και απελευθερώνει της πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιους Σαράντα κ ά. Πολλοί Ιταλοί παραδίδονται αιχμάλωτοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και των δυο αντιπάλων είναι μεγάλος.

1886: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη

Στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, υψώνεται κολοσσιαίο άγαλμα που συμβολίζει την ελευθερία. Είναι έργο του γλύπτη Fred. Bartholdi και την παριστάνει σαν γυναίκα με ακτινωτό κάλυμμα της κεφαλής και με δάδα στο ανυψωμένο δεξί χέρι. Το άγαλμα έχει ύψος 46 μέτρα περίπου και μαζί με το βάθρο του 93 μέτρα.  Στο εσωτερικό του λειτουργεί  αναβατήρας που  οδηγεί ως το άκρο της δάδας. Είναι δώρο της Γαλλίας για την 100 επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

27/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:46
Δύση ηλίου: 16:32
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες

+ Ζ΄ ΛΟΥΚΑ
Νέστωρος μαρτ., Πρόκλης σύζ. Πιλάτου
Γιορτάζει: Νέστωρας, Νεστωρία

Άγιος Νέστωρ

Ήταν μαθητής του Αγίου Δημητρίου, με την ευχή και την προσευχή του οποίου νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο κατά την διάρκεια παλαιστικών αγώνων. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διέταξε να τον συλλάβουν και να τον σκοτώσουν.

Χειμερινή ώρα από την Κυριακή 27/10

Έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω.
Στις 04: 00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03: 00. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2014.

Καιρός

Γενικά: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ, με εξασθένιση το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-24, στα δυτικά από 08-26, στα κεντρικά από 08-26, στα νότια από 14-22 και στα ανατολικά από 12-26 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
 Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/10
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Κουνουπίδι και μπρόκολο

Μπουκετάκια λουλουδιών, που αν και δεν έχουν ευχάριστη μυρωδιά όταν βράζονται,
έχουν όμως υπέροχη γεύση, όταν τρώγονται.
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της ανθοκράμβης, brassica οleracea, η επιστημονική τους ονομασία. Η καταγωγή τους χάνεται στους αιώνες, με το κουνουπίδι να εμφανίζεται με την σημερινή μορφή του σε περιοχές της Μεσογείου (Τουρκία, Ιταλία) και του μπρόκολου στην βορειοδυτική Μεσόγειο και τους Ετρούσκους που  το διαδίδουν σ’ όλη την Μεσόγειο. Στην Ρωμαϊκή εποχή το μπρόκολο αποτελεί ένα έδεσμα για πλουσίους. Η διάδοσή του στην Ευρώπη έγινε με αργό ρυθμό και χωρίς μάλιστα να γίνεται εύκολα αποδεκτό σε συνταγές. Από τα μέσα του 16ου αιώνα αρχίζει η καλλιέργειά του σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης.
Θρεπτική αξία: Μεγάλη η θρεπτική τους αξία, με το μπρόκολο να προηγείται ελαφρά, καθώς περιέχει και χλωροφύλλη, ουσία που λείπει από το κουνουπίδι, εξ ου και το λευκό χρώμα. Περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που εκτός της σημαντικής προστασίας που παρέχει ενάντια στον καρκίνο και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθά και στην εξουδετέρωση του ελικοβακτηριδίου, του μικροβίου που προκαλεί το έλκος του στομάχου. Τέλος περιέχουν βιταμίνες Α, Β C, K, κάλιο, σίδηρο και φολλικό οξύ.
Μαγείρεμα: Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι, όταν βράζετε κουνουπίδι, προσθέστε 2-3 κλωναράκια σέλινο, ή μια φέτα ψωμί, ή φλούδες λεμονιού στην κατσαρόλα. Ο καλύτερος τρόπος βρασίματος πάντως είναι στον ατμό.
Συντήρηση: Στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη διατηρούνται για 1-2 εβδομάδες.
Μπορείτε ακόμα να τα κόψετε σε μπουκετάκια, να τα πλύνετε να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Κουνουπίδι στο φούρνο με τυρί

·        1 κουνουπίδι σε μπουκετάκια, 2-3 κλωναράκια σέλινο, ½ λίτρο γάλα, ½ κούπα βούτυρο, 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη, ½ κούπα αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.

Βράζετε το κουνουπίδι με το σέλινο σε αλατισμένο νερό για 15-20΄, το στραγγίζετε και το βάζετε σ’ ένα πυρέξ. Λιώνετε σε μια κατσαρόλα το μισό βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε με το σύρμα συνέχεια. Μόλις πάρει χρώμα ρίχνετε το γάλα, αλατοπιπερώνετε και λίγο πριν δέσει η σάλτσα προσθέτετε το μισό τυρί. Ανακατεύετε και περιχύνετε με την σάλτσα το κουνουπίδι στο πυρέξ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο και ψήνετε στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να γκρατιναριστεί.

Πουρές πατάτας με μπρόκολο

  • 2-3 πατάτες, 200 γρ μπρόκολο, ½ κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε, κόβετε τις πατάτες σε φετάκια και τις βράζετε σε νερό, ίσα να τις σκεπάζει. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτετε και το μπρόκολο σε μπουκετάκια και συνεχίζετε μέχρι να βράσουν και τα δυο. Πολτοποιείτε με το πιρούνι, προσθέτετε λίγο νερό που τα βράσατε, το λάδι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί ο πουρές.

Σολομός με λαχανικά και κάπαρη

·          500 γρ σολομός σε φέτες, 1 μπρόκολο και 1 κουνουπίδι σε μπουκετάκια, 3-4 καρώτα, 10 κρεμμυδάκια στιφάδου, 1 κούπα κάπαρη, ½ κούπα ελαιόλαδο.

Βράζετε για λίγο τα λαχανικά, προσέχοντας να μην λιώσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Στο νερό που τα βράσατε βράζετε για 2-3 λεπτά το σολομό. Τον μεταφέρετε και αυτόν στην πιατέλα, δίπλα στα λαχανικά και προσθέτετε την κάπαρη. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με 2-3 κ σ από το νερό που βράσατε τα λαχανικά και περιχύνετε την πιατέλα.

2010: Πέθανε ο Χάρης Πάτσης, παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης

Γεννήθηκε το 1913 στο Δήμο Θεσπρωτικού της Πρέβεζας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικά ενώ παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Διετέλεσε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος. Το 1945 ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό, που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων, το περίφημο «Λεξικό της Δημοτικής» καθώς και τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» σε 24 τόμους, που αργότερα επέκτεινε σε 36. Τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Έφυγε σε ηλικία 96 ετών

1938: Η δημιουργία του νάιλον

Η αρχική του ονομασία του ήταν ρεγιόν 66,  γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκε, χωρίς όμως να υπάρχει και γνωστή αιτιολογία για την ονομασία του ως νάιλον (αγγ.nylon). Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη  ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης. Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, όπως ως υφάνσιμη ύλη (ενδύματα, εσώρουχα, κάλτσες, τραπεζομάντιλα  κ ά) και ακόμα στην ταπητουργία, στην ψηκτροποιία, στην σκοινοποιία, στην κατασκευή ειδών ηλεκτρισμού, οικιακού εξοπλισμού,  συσκευασίας, τεντοποιίας κλπ.   

1929: Εγκαινιάζεται το Φράγμα του Μαραθώνα

Για την ύδρευση της πόλης των Αθηνών κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη στην συμβολή των χειμάρρων  Χάραδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα. Το φράγμα έχει ύψος 50 μέτρα στην βάση του και πλάτος 47, η χωρητικότητα του δε ως τον εγχειλιστήρα είναι 44.000.000 κυβικά μέτρα. Η έναρξη του έργου έγινε τον Οκτώβριο του 1926 και η αποπεράτωσή του 3 χρόνια αργότερα. Στις 26 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο Στην συνέχεια, που ήταν και το δυσκολότερο  μέρος του έργου κατασκευάστηκε σήραγγα, για την μεταφορά του νερού προς την Αθήνα, που αποπερατώθηκε τον Φεβρουάριο του ’31. Η σήραγγα αυτή αρχίζει από την Χελιδονού και φτάνει στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το 1935 κατασκευάστηκε και δεύτερος αγωγός.

1782: Γεννήθηκε στην Γένουα ο Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης Νικολό Παγκανίνι

Γιος φτωχού εμπόρου, από την ηλικία των έξι ετών αρχίζει να μαθαίνει βιολί, πρώτα σε άσημους δάσκαλους και μετά στον Κόστα και στον Αλ. Ρόλλα της Πάρμας. Νεότατος έγραψε συνθέσεις για βιολί με καταπληκτικές δυσκολίες, που μόνο αυτός μπορούσε να εκτελέσει. Στα δεκαέξι του μόλις χρόνια προξενούσε κατάπληξη στο κοινό που τον άκουγε με την δεξιοτεχνία του. Συνέθεσε πολλά έργα για βιολί και άλλα έγχορδα όργανα. Πέθανε στην Νίκαια το 1840.   

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

26/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:45
Δύση ηλίου: 16:33
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες

+ Δημητρίου μεγαλομάρτυρος του Μυροβλήτου
Γιορτάζουν: Δήμητρα, Δημητράκης, Δημήτρης, Δήμος, Δημητρούλα, Μιμή, Μίμης, Μήτσος

Ατζέντα

- Εκτός λειτουργίας 26-27/10 οι σταθμοί «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Κεραμεικός» της Γραμμής 3 του Μετρό, λόγω τεχνικών εργασιών για την επέκταση της γραμμής. Τα δρομολόγια θα τερματίζουν στον σταθμό «Μοναστηράκι». Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή με ονομασία Χ50 «Στ. Σύνταγμα- Στ. Αιγάλεω», που θα έχει αφετηρία την οδό Όθωνος.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου 1,5 τόνου και άνω από 08:00-13:00 στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών, στις 26/10.

Εκθέσεις
- Έκθεση σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Robert Mogensen με θέμα «Η Αθήνα των Χάνσεν μέσα από το αρχιτεκτονικό κέλυφος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων  «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο). Ώρες λειτουργίας: Σάββατο10:00-20:00 Κυριακή 10:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.
- 51η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής στην Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής (Λεωφ. Κηφισίας 207, Μαρούσι). Καθημερινά 10:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ενημέρωση
- Την Κυριακή 27/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Στις 04: 00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03: 00.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-24, στα δυτικά από 11-25, στα κεντρικά από 08-25, στα νότια από 14-22 και στα ανατολικά από 14-24 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
 Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 27/10
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ, με εξασθένιση το απόγευμα.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/10
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Στις 26 Οκτωβρίου 303 θανατώθηκε ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280 και από πολύ νέος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευγένειά του κερδίζοντας τον σεβασμό και την  εκτίμηση. Από νωρίς έγινε χριστιανός και με βαθιά πίστη, θέρμη και αποφασιστικότητα διέδιδε την χριστιανική διδασκαλία. Ζούσε  την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιλιανός, τρομεροί πολέμιοι του χριστιανισμού. Σ’ ένα διωγμό των χριστιανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Στην φυλακή συνέχισε την διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού, κερδίζοντας νέους οπαδούς. Το 303 όταν ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν παλαιστικοί αγώνες προς τιμήν του. Στους αγώνες αυτούς έλαβε μέρος ένας ειδωλολάτρης γιγαντόσωμος παλαιστής ο Λυαίος, που νικήθηκε από έναν μικροκαμωμένο χριστιανό τον Νέστορα. Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο Νέστορας μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον Δημήτριο και κατάφερε να νικήσει αντλώντας δύναμη από την πίστη του, διέταξε την θανάτωση του Δημητρίου. Τον 5ο αιώνα στον τάφο του κτίστηκε ένας μεγαλόπρεπος ναός, τύπου ελληνικής βασιλικής, που ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δημήτριο. Στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη το 1917 τον κατέστρεψε ολοσχερώς. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1928.Η εκκλησία μας τον ονομάζει ακόμα Μυροβλύτη, καθώς κατά την παράδοση ανέδυε μύρο από τον τάφο του. Η  μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου, την  ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, πολιούχος άγιος της οποίας είναι.

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1885 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.
Από μικρός ασχολήθηκε με την ποίηση και ερχόμενος στο Παρίσι, επηρεάζεται από τα ρεύματα της εποχής. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα της διατριβής του για το διδακτορικό του «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας». Στο μεταξύ συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης. Το 1906 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του «Όφις και κρίνος» και το 1910 την τραγωδία «Πρωτομάστορας» που ο μουσουργός Μανώλης Καλομοίρης διασκευάζει σε μελόδραμα. Ακολουθούν οι τραγωδίες «Χριστός», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ιουλιανός ο παραβάτης», «Βούδας» «Οδυσσέας», Μέλισσα» κάΠνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και γεμάτο οράματα, ταξιδεύει σε πολλές χώρες και γεύεται την διαφορετική ζωή κάθε τόπου, την οποία και μεταφέρει στα βιβλία του, με τρόπο παρατηρητικό, ζωντανό, γλαφυρό και διανθισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις. «Τι είδα στην Ρουσία», «Ισπανία», «Αγγλία», «Αίγυπτος-Ιερουσαλήμ-Σινά» κ ά. Το 1927 το φιλοσοφικό του έργο η περίφημη «Ασκητική» που εκφράζει την βαθιά αγωνία του για την ανθρωπότητα. Τα συναρπαστικά έργα του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης», Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του θεού» και το δοκίμιό του «Αναφορά στον Γκρέκο», που εκδίδεται μετά τον θάνατό του, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταφράζονται σε πολλές ξένες γλώσσες. Το 1935 εξέδωσε το μεγάλο έπος του «Οδύσσεια», που αποτελείται από 33.333 στίχους, και αρχίζει από εκεί που τελειώνει η Οδύσσεια του Ομήρου. «Ο τελευταίος πειρασμός» το ’53, αποτελεί σημείο τριβής με την Εκκλησία, που τον θεωρεί ιερόσυλο, γλυτώνει τον αφορισμό χάριν στην μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Από τις μεταφράσεις του, αναφέρουμε την «Θεία κωμωδία» του Δάντη, τον «Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» του Γιόργκενσεν, τον «Φάουστ» του Γκαίτε, τις «Συνομιλίες Έκκερμαν και Γκαίτε» του Έκκερμαν, την «Γένεση των ειδών» του Ντάρβιν και τέλος την μετάφραση που κάνει με τον καθηγητή Ι. Κακριδή, της «Ιλιάδας « του Ομήρου. Έχει γράψει ακόμα γύρω στις 800 επιστολές στην πρώτη του γυναίκα Γαλάτεια Αλεξίου, στην δεύτερη Ελένη Σαμίου και στον Παντελή Πρεβελάκη
O Νίκος Καζαντζάκης το 1919 έγινε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως και το 1945 υφυπουργός Παιδείας. Εν συνεχεία το 1947 διορίστηκε στην Ουνέσκο αντιπρόσωπος της Ελλάδας και διεύθυνε το τμήμα κλασσικών μεταφράσεων. Το 1956 του απονέμεται στην Βιέννη το βραβείο Ειρήνης του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στην Γερμανία, γυρνώντας από ένα μεγάλο ταξίδι του στην Κίνα. Σύμφωνα με την θέλησή του, ενταφιάστηκε στην πατρίδα του, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Μετά την νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν να απελευθερώσουν και άλλες ελληνικές πόλεις. Οι γνώμες όμως ανάμεσα στο αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο και τον υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο διίστανται, ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο μεν Κωνσταντίνος ήθελε να κατευθυνθούν προς το Μοναστήριο, ο δε Βενιζέλος προς την Θεσσαλονίκη, πριν προλάβουν οι Βούλγαροι και την καταλάβουν
Με την μεσολάβηση του Βασιλέα Γεωργίου Α΄ , και ενώ ο Βενιζέλος τον θέτει προ των ευθυνών του, ο Κωνσταντίνος κατευθύνεται προς την Θεσσαλονίκη και συνάπτει συμφωνία παράδοσης με τον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν. Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στις 11 ή ώρα οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρας Δουσμάνης, υπογράφουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, τα σχετικά έγγραφα παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τους Οθωμανούς  στον ελληνικό στρατό. Το πρωί της 27ης  μπαίνουν στην Θεσσαλονίκη, 2 τάγματα ευζώνων της Ζ΄ Μεραρχίας και υψώνουν την ελληνική σημαία, στο Διοικητήριο της πόλης, ενώ τα τάγματα της Α΄, Β΄. Γ΄, Δ΄ και οι υπόλοιποι από την Ζ΄ καταλαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη. Την ίδια μέρα υπογράφεται συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδινόταν στους Έλληνες, όλη η φρουρά της πόλης, αποτελούμενη από 25.000 στρατιώτες και 1000 αξιωματικούς, με τον ατομικό οπλισμό τους. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη, ο  Κωνσταντίνος  και το μεσημέρι τελείται πανηγυρική δοξολογία  στον ναό του Αγίου Μηνά.   

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

25/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:44
Δύση ηλίου: 16:34
Πανσέληνος: Σε 23 Ημέρες

Ημέρα Ζυμαρικών

Ταβιθάς, Μαρκιανού & Mαρτυρίου μαρτ., Χρυσάφου, Χρυσάνθης μ.
Γιορτάζουν: Μαρκιανός, Μαρκιανή, Χρυσάφης, Χρυσαφένια, Χρύσανθος, Χρυσάνθη

Άγιοι Μαρκιανός & Μαρτύριος

Ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του πατριάρχη Κων/πόλεως Παύλου του ομολογητού, επί αυτοκράτορος Κωνστάντιου. Όταν αντιτάχθηκαν στο δόγμα του Αρειανισμού που προωθούσε ο αυτοκράτορας συλλαμβάνονται και θανατώνονται με μαχαίρι.

Ενημέρωση

- Εκτός λειτουργίας 26-27/10 οι σταθμοί «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Κεραμεικός» της Γραμμής 3 του Μετρό, λόγω τεχνικών εργασιών για την επέκταση της γραμμής.
- Την Κυριακή 27/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.
- Φιλανθρωπικό μπαζάρ για άτομα με νοητική υστέρηση από 29-31/10 στο Μετρό του Συντάγματος.
- Από 29/10 επανέρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας.
- Από 29/10 επίσχεση παροχής υπηρεσιών από τις ιδιωτικές κλινικές.
- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ
- Από 1-9/11 η ενδιάμεση φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-24, στα δυτικά από 14-25, στα κεντρικά από 11-24, στα νότια από 16-22 και στα ανατολικά από 16-24 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
 Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 26/10
Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές κυρίως ώρες. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Χυλοπίτες χειροποίητες

Αφιερωμένη στα Ζυμαρικά η σημερινή ημέρα και εμείς για να την τιμήσουμε φτιάχνουμε χωριάτικες χυλοπίτες

  • 300 γρ αλεύρι σκληρό, 3 αυγά, 1 κ γ αλάτι, αλεύρι για το πλάσιμο
Παρασκευή: Βγάζετε τ’ αυγά  από το ψυγείο 1 ώρα πριν την παρασκευή για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι. Κάνετε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνετε τ’ αυγά και το αλάτι. Με  ένα  πιρούνι τα ανακατεύετε και αρχίζετε παίρνοντας από γύρω το αλεύρι και το ρίχνετε στα αυγά. Ζυμώνετε με τα χέρια να ανακατευτεί το αλεύρι με τ’ αυγά Αν η ζύμη είναι μαλακή ρίχνετε ακόμα λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνετε, ενώ αν είναι σκληρή ρίχνετε λίγο νερό.

Πλάσιμο: Ζυμώνετε σε μπάλα, τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20. Βάζετε την μπάλα σε ξύλινη επιφάνεια και με ξύλινο πλάστη και ρίχνοντας αλεύρι ανοίγετε λεπτά φύλλα, που τα βάζετε σε καθαρό πανί για να στεγνώσουν. Όταν το φύλλο κόβετε χωρίς να κολλάει ή να σπάει το διπλώνετε σε ρολό και το κόβετε σε λωρίδες. Αν θέλετε μπορείτε να ξανακόψετε τις λωρίδες σε μικρά χυλοπιτάκια.

Συντήρηση: Βάζετε μια πετσέτα που πασπαλίζετε με αλεύρι και απλώνετε τις χυλοπίτες να στεγνώσουν σε μέρος σκιερό. Αφού στεγνώσουν καλά, τις βάζετε σε χάρτινες σακούλες όπου μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Βράσιμο: Ζεσταίνετε μπόλικο νερό, που όταν πάρει βράση ρίχνετε αλάτι και προσθέτετε τις χυλοπίτες. Βράζετε για 5-6 λεπτά και τις σουρώνετε σε τρυπητό. Ζεσταίνετε βούτυρο ή λάδι ρίχνετε τις χυλοπίτες και ανακατεύετε ελαφρά.

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Το Μεσολόγγι, μπήκε στην επανάσταση στο τέλος Μαρτίου του 1821 κι έγινε αμέσως το κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Στερεάς,  έδρα της Γερουσίας της Χέρσου Ελλάδας  (Δυτικής Ελλάδας), με πρόεδρο τον Αλ. Μαυροκορδάτο, αποτελώντας στόχο των Τούρκων. Ο Κιουταχής κατεβαίνοντας από την Λάρισα πολιόρκησε το Μεσολόγγι από ξηράς  με 10.000 άνδρες κι ο Γιουσούφ Πασάς με 3 πλοία από την θάλασσα. Οι 700 Μεσολογγίτες, ανθίστανται σθεναρά. Ο Ανδρέας Μιαούλης έλυσε από την θάλασσα την πολιορκία κι έφερε βοήθεια και τροφές.

Σαν Σήμερα

1826: Διεξάγεται στην Δόμβραινα μάχη των Ελλήνων υπό τον Καραϊσκάκη, κατά των Τούρκων  

1881: Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο  ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

 1917: Ξεσπά η επανάσταση των Μπολσεβίκων στην Ρωσία (Οκτωβριανή Επανάσταση)

1963: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
Ήταν το πρώτο βραβείο Νόμπελ που πήρε Έλληνας. Το βραβείο το παρέλαβε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

2001: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, η Σοράγια Εσφαντιάρη
Η αποκαλούμενη και «θλιμμένη πριγκίπισσα» υπήρξε δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, με τον οποίο χώρισε  το 1957, όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

24/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:43
Δύση ηλίου: 16:36
Πανσέληνος: Σε 24 Ημέρες

Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας

Αρέθα μεγαλ., Σεβαστιανής μαρτ.
Γιορτάζουν: Σεβαστιανή, Σεβαστή

Αγία Σεβαστιανή

Καταγόταν από την πόλη Σεβαστή της Φρυγίας και έζησε τον 1ο αιώνα. Διδάχθηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και παίρνοντας κι αυτή την ίδια θέρμη στην διδασκαλία της έφερε στον χριστιανισμό πολλούς ανθρώπους ιδίως γυναίκες. Συνελήφθη επί αυτοκράτορα Δομιτιανού και εκδιώχθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης. Εκείνη όμως συνέχισε και εκεί την διδασκαλία της, οπότε πάλι συλλαμβάνεται υφίσταται βασανιστήρια και αποκεφαλίζεται. Η μνήμη της τιμάται στις 24 Οκτωβρίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία, στο Πολεμικό Μουσείο από 17:30-20:30, οργανώνει  η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Ανοιχτή ομιλία για το κοινό στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Β. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα), ώρα 18:30.

Ενημέρωση
- Την Κυριακή 27/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.
- Από 1-9/11 η ενδιάμεση φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων

Καιρός

Γενικά: Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-22, στα δυτικά από 14-26, στα κεντρικά από 01-24, στα νότια από 16-22 και στα ανατολικά από 16-24 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
 Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/10
Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2010: Πέθανε η τραγουδίστρια του «νέου κύματος» Καίτη Χωματά

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Νάξο Το 1964 εμφανίστηκε  στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, που την προώθησε στον χώρο της μουσικής. Ακούγοντας την ο Παπαστεφάνου θα την συστήσει στον Γιάννη Σπανό, που στην φωνή της θα βρει την ιδανική ερμηνεύτρια του μουσικού ρεύματος της εποχής  του «νέου κύματος». Έβγαλε 18 δίσκους και τραγούδησε περίπου 200 τραγούδια μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν: «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Θα διώξω τα σύννεφα», «Άσπρα καράβια τ’ όνειρα μου» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη).Εμφανίστηκε σε πολλές μπουάτ στην Ελλάδα, ενώ περιόδευσε στο εξωτερικό σε πολλές χώρες,  Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Κύπρο. Είχε κάνει δυο γάμους και με τον πρώτο της άνδρα τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη είχε αποκτήσει 2 κόρες. Πάλεψε πολλά χρόνια με τον καρκίνο, που τελικά νίκησε στα 64 της χρόνια.

Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Στις 24 Οκτωβρίου του 1909, η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ». Η τιμή 24 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 8 είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, Έλληνα μετανάστη της Αιγύπτου. Προς τιμήν του το θωρηκτό, ονομάστηκε «Γεώργιος Αβέρωφ»
Ο τύπος του πλοίου είναι θωρακισμένο καταδρομικό με μήκος 140 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και βύθισμα 7,5 μέτρα. Το εκτόπισμά του είναι 9.450 -10.200 τόνοι, με κύρια ζώνη θωράκισης 200 χιλιοστά, ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 22,5 κόμβους, με καύσιμο το κάρβουνο. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας και έφτασε στην Ελλάδα, στο Φάληρο το 1911.Το πολεμικό αυτό πλοίο έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της Ελλάδος. Έδρασε πρώτα στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), εξασφαλίζοντας την ναυτική υπεροχή της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία. Με ναύαρχο τον ατρόμητο Παύλο Κουντουριώτη, απέκλεισε τα παράλια της Μικράς Ασίας κι εμπόδισε τους Τούρκους να μεταφέρουν όλες τους τις δυνάμεις από την Ανατολή στην Βαλκανική.Δυο απόπειρες του τουρκικού στόλου μα βγει από τα Δαρδανέλια, όπου ήταν αποκλεισμένος ματαιώθηκαν. Το 1912 Ναυμαχία της Έλλης και το 1913 Ναυμαχία της Λήμνου. Χάρη στον «Αβέρωφ» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Τένεδος κ ά απελευθερώνονται και γίνονται ελληνικά. Το 1913 στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο, ο «Αβέρωφ» με τον υπόλοιπο στόλο, κατέλαβε το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) και την Καβάλα, που τα είχαν οι Βούλγαροι.
Μεγάλη η συμβολή του όμως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) όταν μαζί με αγγλογαλλικά πλοία, πήρε μέρος στην καταδίωξη γερμανικών πολεμικών. Το 1918, στην Κωνσταντινούπολη το Θωρηκτό υψώνει την Ελληνική σημαία υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Το 1919 αποβιβάζει ελληνικά στρατεύματα στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά μετά την Μικρασιατική καταστροφή το ’22, θα βοηθήσει στην αποχώρηση των Ελλήνων, στρατού και πληθυσμού, που καταδιώκονται άγρια από τους Τούρκους. Το 1926 το πλοίο θα εκσυγχρονιστεί στα ναυπηγεία της Τουλώνης, για να συνεχίσει και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την κήρυξη του πολέμου το 1941, όταν η Ελλάδα σκλαβώθηκε στους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ξέφυγε με μύριους κινδύνους, από τον κόλπο της Ελευσίνας, όπου έτυχε να βρεθεί και κατάφερε να πάει στο συμμαχικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Επί τρία χρόνια κάνει περιπολίες και συνοδεύει νηοπομπές στην Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό. Με την απελευθέρωση, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση πίσω στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά το ’45, βρίσκεται στην Ρόδο, όπου συμμετέχει στον εορτασμό της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που ως τότε βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή Από το 1956, το πλοίο παροπλίζεται και μένει για 27 χρόνια παραμελημένο στον Πόρο. Το 1983 ξανασυντηρείται και μετατρέπεται σε μουσείο, στο Φάληρο, να μας θυμίζει την ένδοξη ιστορία του.

1922: Πέθανε ο διηγηματογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας

Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας το 1866. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ως γιατρός του Ναυτικού έκανε πολλά ταξίδια, όπου αποκόμισε εντυπώσεις και πείρα ζωής που αποτύπωσε στα βιβλία του. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού μυθιστορήματος. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1986, με την «Λυγερή», που τυπώνεται στην καθαρεύουσα. Ενθουσιασμένος από το γλωσσικό κίνημα του Ψυχάρη, αρχίζει να γράφει στην δημοτική με πρώτο μυθιστόρημα τον «Ζητιάνο». Ακολουθούν «Τα διηγήματα», «Παλιές αγάπες», «Η θάλασσα»,  «Αρχαιολόγοι», «Η γοργόνα». Το 1899 εκδίδει το αριστούργημά του «Τα λόγια της Πλώρης», μια σειρά με θαλασσινά διηγήματα, που μιλούν για την σκληρή μάχη των ναυτικών με τα κύματα. Πέθανε στο Μαρούσι, από φυματίωση.     

Σαν Σήμερα

1648:Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648)

1957: Πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Αναβίωσε  την υψηλή ραπτική του Παρισιού και επέβαλλε την δική του γραμμή δημιουργίας που ονομάστηκε New Look.

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,49 μέτρα.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

23/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:42
Δύση ηλίου: 16:37
Πανσέληνος: Σε 25 Ημέρες

+ Ιακώβου του Αδελφοθέου, Ιγνατίου πατρ. Κων/πόλεως
Γιορτάζει: Ιάκωβος

Άγιος Ιάκωβος

Επονομάζεται και Αδελφόθεος, γιατί θεωρείται αδελφός του Ιησού, κατά τους αποστόλους Μάρκο και Ματθαίο. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Έγραψε την Καθολική επιστολή, που απευθύνεται στις 12 φυλές που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Θανατώθηκε από τους Ιουδαίους το 62 μΧ. με λιθοβολισμό. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 23 Οκτωβρίου και η Καθολική την 1η Μαΐου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 καις το Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 06-22, στα δυτικά από 12-26, στα κεντρικά από 08-26, στα νότια από 14-24 και στα ανατολικά από 14-25 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
 Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/10
Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια κυρίως.

1919: Γεννήθηκε ο Μανόλης Ανδρόνικος, αρχαιολόγος

Γεννήθηκε στην Προύσα. Αργότερα οικογενειακώς εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφές σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του  στην Βεργίνα έφερε στο φως το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας  την άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου.

333 π.Χ.: Η μάχη της Ισσού

Η Ισσός ήταν αρχαία παραλιακή  πόλη της Μ. Ασίας στην Κιλικία, στον Ισσικό  Κόλπο (κόλπος Αλεξανδρέττας). Εκεί διεξήχθη η δεύτερη μεγάλη μάχη κατά των Περσών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με 50.000 άνδρες κατατρόπωσε τα περσικά στρατεύματα που αποτελούνταν από 600.000 άνδρες και είχαν αρχηγό τον βασιλιά των Περσών,  Δαρείο.

Σαν Σήμερα

1945: Ξεκίνησε η 2η  μάχη του Ελ Αλαμέϊν που διήρκησε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και Γερμανών.

1925: Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. «Τα παιδιά του Πειραιά»,  «Στέλλα»,  «Οδός ονείρων»,  «Το χαμόγελο της Τζοκόντα»,  «Ο Μεγάλος Ερωτικός»,  «Πορνογραφία», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» κ ά.

1872: Πέθανε ο Θεόφιλος Γκωτιέ, Γάλλος συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος
Γεννήθηκε το 1811. Έργα του: "Albertus","La Comédie de la mort", "Les Jeune-France", "Voyage en Espagne".

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

22/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 16:38
Πανσέληνος: Σε 26 Ημέρες

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Αβερκίου ισαποστόλου, Των εν Εφέσω 7 Παίδων
Γιορτάζει Αβέρκιος

Άγιος Αβέρκιος

Έζησε τον 2ο αιώνα και ήταν επίσκοπος Ιεραπόλεως της Φρυγίας. Κήρυξε σε πολλές πόλεις της Συρίας και της Μεσοποταμίας και γι’ αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος. Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 72 ετών. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 22 Οκτωβρίου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά και στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-23, στα δυτικά από 11-25, στα κεντρικά από 10-26, στα νότια από 13-25 και στα ανατολικά από 14-25 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-25 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/10
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 καις το Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τραύλισμα

Το τραύλισμα αποτελεί μια διαταραχή της φυσιολογικής ροής και του ρυθμού της ομιλίας του παιδιού που δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του.
Σύμφωνα με μελέτες, ξεκινά στην προσχολική ηλικία, μεταξύ 2 και 5 ετών, ηλικία κατά την οποία το παιδί αναπτύσσει τον λόγο του και εδραιώνεται στην σχολική. Η δυσκολία εμφανίζεται κατά την στιγμή που η σκέψη μετατρέπεται σε ομιλία, αφορά δε ποσοστό 1% των παιδιών ιδίως αγόρια.
Γονιδιακές έρευνες αποδεικνύουν το κληρονομικό υπόβαθρο της διαταραχής, κατά το οποίο εξηγείται γιατί ο τραυλισμός είναι τέσσερεις φορές συχνότερος στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια και τρεις φορές συχνότερος στις οικογένειες, που εμφανίζεται περιστατικό της διαταραχής σε προηγούμενες γενιές.
Διακρίνουμε δυο είδη τραυλισμού: Ο τονικός με χαρακτηριστικό το «μπλοκάρισμα» της φωνής και την αδυναμία του παιδιού να προφέρει κάποιο ήχο για μερικές στιγμές και τον κλονικό τραυλισμό, με χαρακτηριστικό την ακούσια επανάληψη «κόλλημα», για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο της πρώτης συλλαβής της λέξης. Υπάρχει διαδοχή των δυο τύπων τραυλισμού, όμως συχνά συνυπάρχουν.
Όσο πιο νωρίς γίνεται αντιληπτός ο τραυλισμός και ξεκινά η αντιμετώπισή του, τόσο πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Εάν η διάρκειά του είναι πλέον των έξι μηνών, απαιτείται λογοθεραπεία, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ψυχολογική στήριξη. Η συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο είναι αναγκαία.

1919: Γεννήθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ

Η Ντόρις Μέϊ Τάϋλερ γεννήθηκε στο Κερμανσάχ της Περσίας, από Βρετανούς γονείς των αποικιών. Ο πατέρας της μετά τον ακρωτηριασμό του  ποδιού του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαθίστανται στην Περσία, όπου εργάζεται στην Αυτοκρατορική Τράπεζα. Η μητέρα της ήταν νοσοκόμα. Το 1925 θα εγκατασταθούν στην Ροδεσία. Λόγω οικονομικών δυσκολιών η Λέσινγκ εγκαταλείπει στα 13 της χρόνια το θρησκευτικό σχολείο όπου φοιτούσε και αρχίζει να δουλεύει, πρώτα σαν γκουβερνάντα και μετά σαν τηλεφωνήτρια. Μετά από δυο γάμους, το 1949 εγκαθίστανται με τον γιο της στο Λονδίνο
Μαχητική φεμινίστρια, αρχίζει να γίνεται γνωστή μέσω των αγώνων της και των βιβλίων της στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Επιλεκτικά τα έργα της: The grass is singin” (1950), η σειράChildren   of Violence” (Παιδιά της βίας) (1952-69), επί μέρους έργα “Martha Quest”, “A proper marriage”, “The golden notebook”, από τα παραμύθια της γάτας “Particulary cats”, “The summer before the dark”, από την σειρά Canopus in Argos “Shikasta”, “Stories”.

1906: Πέθανε ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1839 στο Αιξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας. Στο Παρίσι γνωρίστηκε με τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής του, τον Μονέ κι όλους τους άλλους που αποτελούσαν την εξπρεσιονιστική σχολή στην ζωγραφική. Η δυσμενής κριτική που δέχθηκε, τον αναγκάζει να επιστρέψει και να εργαστεί στην γενέτειρα του, αναδεικνυόμενος σε μεγάλο ζωγράφο, πατέρα της μοντέρνας τέχνης. Γνωστά έργα του: «Οι χαρτοπαίχτες», «Οι Λήδα και ο Κύκνος», «Οι λουόμενοι» κ ά.

1811: Γεννήθηκε ο Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης Φρανς Λίστ

Γεννήθηκε στο Ράιντινγκ της Ουγγαρίας και είχε γερμανική καταγωγή. Από μικρή ηλικία έδειξε την μουσική του ιδιοφυία. Αργότερα όταν σπούδαζε στο Παρίσι και την Βιέννη, φάνηκαν ακόμα η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του. Ανήκει στην σχολή των ρομαντικών μουσικοσυνθετών και συνέθεσε συμφωνίες, ορατόρια, ραψωδίες, ενώ επέβαλλε νέους τρόπους εκτέλεσης στη συμφωνική ορχήστρα. Έργα του: «Χορός των νεκρών», «Ο θρύλος της αγίας Ελισάβετ», «Χριστός» κ ά.   

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

21/10/2013

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 16:39
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες
43η Εβδομάδα

Χριστοδούλου εν Πάτμω, Σωκράτους μαρτ. Ιλαρίωνος Μεγ.
Γιορτάζουν: Σωκράτης, Χριστόδουλος

Όσιος Χριστόδουλος


Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης και γεννήθηκε στην Βιθυνία το 1021. Καταγόμενος από οικογένεια ευσεβών μοναχών ανατράφηκε με τα χριστιανικά ιδεώδη και εκάρη μοναχός με το όνομα Χριστόδουλος. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη διαδίδοντας τον χριστιανισμό και ιδρύοντας μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και της Πάτμου. Πέθανε το 1093. Η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαρτίου και στις 21 Οκτωβρίου.