Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

30/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:29
Δύση ηλίου: 19:10
Πανσέληνος: Σε 18 Ημέρες
40η Εβδομάδα

Ημέρα Μετάφρασης

Γρηγορίου ιερομ., επισκόπου Αρμενίας του Φωτιστού, Γαϊανής μάρ.

Άγιος Γρηγόριος

Επίσκοπος Αρμενίας, μεγαλόψυχος και φωτισμένος διδάσκαλος, όχι μόνο συγχώρησε τον φονιά του πατέρα του, αλλά τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του. Ο Τηριδάτης, όπως ονομαζόταν ο φονιάς, όταν αργότερα έγινε βασιλιάς βασάνισε τον Γρηγόριο. Ο Θεός όμως τον τιμώρησε, αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου, θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίστηκε χριστιανός.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία καταιγίδες στα δυτικά κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-27, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 14-32, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 17-28 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
Αρχικά γενικά αίθριος. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-31 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 1/10
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην Θράκη και στην ανατολική νησιωτική χώρα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. μεταβολή.

2010: Πέθανε η λαϊκή μας τραγουδίστρια Δούκισσα

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, όπου και το χαρακτηριστικό όνομά της, Δούκισσα. Το επώνυμό της Φωταρά. Αρχικά πρωτοεμφανίστηκε σαν χορεύτρια, θα συνεχίσει όμως με το τραγούδι όταν σε ηλικία 12 χρονών κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό τραγουδιού.
Την επόμενη χρονιά ηχογραφεί στην Κολούμπια τον πρώτο της δίσκο, «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» του συνθέτη Στέλιου Χρυσίνη, και με συνοδεία το Τρίο Γκρέκο. Δεν είχε επιτυχία γιατί στην άλλη πλευρά ήταν ο «Δεσμοφύλακας» του Στέλιου Καζαντζίδη. Τα τραγούδια που θα την καθιερώσουν είναι οι «Αναμνήσεις», «Άνθρωποι ήμαστε», «Που πας χωρίς αγάπη». Μετά ήρθε η συνεργασία της με τον Τάκη Μουσαφίρη, αλλά και με άλλους συνθέτες, όπου κάνει μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Ατάκα κι επιτόπου», «Φιλάκια ...στα χειλάκια», «Παντρεμένοι κι οι δυο» «Θέλεις να πεθάνω», «Το μωρό», «Είσαι τρελός», «Το καφενείο», «Σου μιλάω για μεγάλη τρέλα». Εμφανίστηκε στα καλύτερα μαγαζιά της εποχής της, «Νεράιδα», «Δειλινά», «Διογένης» κ ά. και πρωταγωνίστησε σε 8 ταινίες μελό που ήταν τότε της μόδας, ενώ έχει λάβει μέρος σαν τραγουδίστρια σε περισσότερες από 40. «Ένας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.ά.«Έφυγε» σε ηλικία 69 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο. Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Ιωάννης Ψυχάρης

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1922 πέθανε στο Παρίσι από μακροχρόνια αρρώστια, ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.
Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας στις 15 Μαΐου του 1854 και ήταν γιος του Νικόλαου Ψυχάρη από την Χίο. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Κωνσταντινούπολη και σε ηλικία 15 χρονών πήγε στην Μασσαλία, όπου έμεινε σε συγγενικά του σπίτια και σπούδασε φιλολογία. Ακολούθως πήγε στην Γερμανία, αλλά ξαναγύρισε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην γλωσσολογία και στα μεσαιωνικά και νέα ελληνικά και το 1884 έγινε υφηγητής και αργότερα καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας, στην σχολή των Ανώτερων Σπουδών στο Παρίσι και ακολούθως το 1904 έγινε καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας στην σχολή των ομιλουμένων ανατολικών χωρών. Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Με την δράση του γέμισε μισό αιώνα της ελληνικής πνευματικής ζωής. Οι αγώνες του για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας ήταν πολύ ζωηροί και ορμητικοί. Με τις αντιλήψεις του τάχθηκαν σιγά-σιγά διακεκριμένοι λόγιοι και λογοτέχνες. Ο δημοτικισμός παρότι είχε εχθρούς παντοδύναμους, προχώρησε αδιάκοπα και στο τέλος επεβλήθη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά.
Έργα του: «Τα ταξίδι» το πρώτο ελληνικό πεζογράφημα που γράφθηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, και περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα στην ελεύθερη, αλλά και υπόδουλη στους Τούρκους, Ελλάδα. «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της νεοελληνικής ιστορικής γραμματικής», «Για το ρωμαίικο θέατρο» κ ά.
Πέθανε και ετάφη στο Παρίσι. Η σορός του διακομίσθηκε το 1932 στην Χίο και τάφηκε έξω από το χωριό Βροντάδο.

 

1452: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο

Τα βιβλία μέχρι τότε ήταν σπάνια, γιατί γράφονταν με το χέρι και στοίχιζαν πολύ ακριβά. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή μέταλλο χυμένα σε καλούπια και βάζοντάς τα στην σειρά να σχηματίζει λέξεις, φράσεις, σελίδες, βιβλία ολόκληρα. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφικό μελάνι και τα τύπωνε στο χαρτί, μ’ ένα πιεστήριο που ο ίδιος εφεύρει.
Τα στοιχεία (γράμματα) είχαν την δυνατότητα να διαλυθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους συνδυασμούς, για μια άλλη έκδοση. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάστηκε.
Η Βίβλος περιλήφθηκε σε 42 γραμμές και τυπώθηκε σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.

Σαν σήμερα

1985: Πέθανε ο Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός Τσαρλς Ρίχτερ
Επινόησε την λογαριθμική κλίμακα που μετρώνται οι σεισμοί. Η σεισμομετρική Κλίμακα Ρίχτερ περιλαμβάνει 10 βαθμούς (1-10) όπου η ισχύς καθενός βαθμού είναι δεκαπλάσια της προηγούμενης. Μέχρι σήμερα παγκόσμια δεν έχει παρατηρηθεί σεισμός ισχυρότερος των 9 βαθμών.

1955: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν
Σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών, στο Χαλάμ της Καλιφόρνια, όταν συγκρούεται το αυτοκίνητό του. Παρότι πέθανε σε μικρή ηλικία, η παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου ήταν σημαντική. Γύρισε τρεις ταινίες, που έμειναν κλασσικές. «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (1955) και «Γίγας» που προβλήθηκε το 1956 μετά τον θάνατό του.


2010: Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις
«Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» όπου ήταν υποψήφιος για Όσκαρ», «Ο στραγγαλιστής της Βοστόνης», «Βίκινγκς», «Σπάρτακος» κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε σήριαλ για την τηλεόραση «Οι αντίζηλοι», «Λας Βέγκας».

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

29/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:19
Δύση ηλίου: 19:11
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες

+Β΄ ΛΟΥΚΑ
Κυριάκου του αναχωρητού, Πετρωνίας μάρτ, Ιωσήφ, Μαλαχίου εκ Ρόδου
Γιορτάζουν: Κυριάκος, Κυριακούλα

Άγιος Κυριάκος

Γεννήθηκε στην Κόρινθο τον 5ο αιώνα, από ευσεβείς γονείς. Πήγε ως προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και αργότερα στην Λαύρα του Αγίου Ευθυμίου, όπου εκάρη μοναχός. Χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 40 ετών επιδεικνύοντας πραότητα και υπομονή στο ποιμαντορικό του έργο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-28, στα δυτικά από 15-31, στα κεντρικά από 13-33, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/9
Στα δυτικά, κεντρικά  και βόρεια αρχικά, αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από το απόγευμα και στα βορειοδυτικά καταιγίδες που την νύχτα πιθανόν να είναι ισχυρές. Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καρώτο

Υγεία, γεύση και χρώμα στο πιάτο μας

Το καρώτο είναι μονοετές ή διετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα λαχανικά, αν και τρώγεται η ρίζα του και όχι τα φύλλα του. Είναι δε διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο η κατ’ εξοχήν όμως εποχή του είναι τώρα το φθινόπωρο. Ακόμα είναι το πρώτο λαχανικό που κονσερβοποιήθηκε.

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από την κεντρική Ασία, πιθανότατα από το Αφγανιστάν. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία Δαυκός ο καρωτός (σταφυλινός) και στους Ρωμαίους ως παστινάκα. Η κατανάλωση του με την σημερινή του μορφή, (από κόκκινο σε πορτοκαλί) τοποθετείται περίπου την περίοδο της Αναγέννησης, αρχικά στην Ολλανδία και από κει σ’ όλη την Ευρώπη.

Τα καρώτα σήμερα έχουν διάφορες μορφές, από σχεδόν σφαιρικό, έως λεπτό, κυλινδρικό ή baby, αλλά και χρώματα κόκκινα, κίτρινα, λευκά. Στην Ελλάδα η βασική ποικιλία τους είναι αυτή της «Αιγίνης» με κωνικό σχήμα και πορτοκαλί χρώμα., αλλά και οι διάφορες εισαγόμενες Chantenay, Tuchon, Nantes, Amsterdam.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσιο σε καροτένιο, δηλ προβιταμίνη Α. Ακόμα περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, C και Κ, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, που ενισχύουν σημαντικά την μνήμη, ενώ προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο σε συνδυασμό με το καροτένιο, μας προστατεύουν από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τρώγεται ωμό, ή τριμμένο σε σαλάτες, βραστό, πουρέ, σε πίτες και μαγειρεμένο με ψάρι, κρέας, αρακά ή φασόλια, καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό στην φασολάδα. Ακόμα σε γλυκά, κουλουράκια, μαρμελάδες, κέικ, αλλά και καρωτόζουμο.

Όταν αγοράζετε καρώτα προτιμήστε μεσαία ή μικρά και όχι μεγάλα, που είναι σκληρά. Να είναι ολόκληρα και όχι σπασμένα, να μην έχουν μαύρα σημάδια. Η όψη τους να δείχνει φρέσκια και τραγανή, ένδειξη ότι είναι φρεσκοκομμένα. Αν έχουν και τα κοτσάνια τους, κόψτε τα, πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς έτσι διατηρούνται περισσότερο.

Λαχανοσαλάτα με καρώτα

  • 1 μικρό σφικτό λάχανο, 2 καρώτα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, ελαιόλαδο, ξύδι λευκό, αλάτι
Ψιλοκόβετε το λάχανο, το πλένετε και το βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Τρίβετε τα καρώτα. Βάζετε το λάχανο σε ένα μπολ με τα τριμμένα καρώτα από πάνω. Βάζετε σ’ ένα γυάλινο βαζάκι το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι, κλείνετε με το καπάκι του,  τα χτυπάτε και περιχύνετε την λαχανοσαλάτα.  

Ψάρι στο φούρνο με πατάτες και καρώτα

  • 1 κιλό μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι σε φέτες, 5 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες, 3-4 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη με 1 κ γ ζάχαρη και 1 κ σ πελτέ, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.
Σ’ ένα ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, στρώνετε τις πατάτες, τα καρώτα, τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την ντομάτα που έχετε βάλει την ζάχαρη και τον πελτέ, το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζετε με το σκόρδο, τον μαϊντανό, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά.

Φασολάδα με σύβραση

·         ½ κιλό μικρά ξερά φασόλια, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι και 1 πράσο ψιλοκομμένα, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι
Βάζετε τα φασόλια από το βράδυ στο νερό. Το πρωί τα ξεπλένετε καλά, βάζετε φρέσκο νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Σοτάρετε σε 2-3 κ σ λάδι το κρεμμύδι και το πράσο προσθέτετε τα καρώτα, το σέλινο και σιγοβράζετε για λίγο. Τα ρίχνετε στα φασόλια και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος, αλατίζετε και ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι.

Η καρδούλα μας το ξέρει…

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, μια ημέρα μόνο αφιερωμένη στην πηγή της ζωής μας, την καρδιά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όμως το ξεχνάμε… με αποτέλεσμα τα στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να είναι αποκαρδιωτικά και οι αριθμοί να τρομάζουν.

Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου, το 1/3 της ετήσιας θνησιμότητας παγκοσμίως, το ½ της ετήσιας θνησιμότητας στην Ευρώπη. 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Καρδιοαγγειακές παθήσεις που μπορούν να προληφθούν, με υγιεινή διατροφή, με άσκηση και με διακοπή του καπνίσματος κι όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις αγνοούν.

Ο ρόλος της διατροφής
• Τρώτε τρία γεύματα την ημέρα αντί για ένα μεγάλο
• Μειώστε τον αριθμό των θερμίδων αν είστε υπέρβαρος
• Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά
• Καταναλώστε ποικιλία προϊόντων ολικής άλεσης
• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο
• Καταναλώνετε περισσότερα ψάρια, όσπρια και κρέας κοτόπουλου χωρίς πέτσα, περιορίστε το κόκκινο κρέας που είναι πλούσιο σε λίπος.
• Αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφών, προτιμήστε τα ψητά ή βραστά.
• Περιορίστε την ζάχαρη και το αλάτι στην διατροφή σας.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, σε ένα ή δυο ποτηράκια ημερησίως.
• Πίνετε τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό την ημέρα.

Για την καρδιά σου νοιάσου και γυμνάσου
• Περπατήστε καθημερινά για ένα μισάωρο
• Ανεβοκατεβείτε με τις σκάλες αντί του ασανσέρ
• Χρησιμοποιήστε ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις σας.
• Ασκηθείτε καθημερινά τουλάχιστον για μισή ώρα ή γραφτείτε σ’ ένα γυμναστήριο. • Το γρήγορο περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, το κολύμπι, η γιόγκα, pilates, ασκήσεις με βαράκια, κηπουρική και γενικά κάθε δραστηριότητα που κινητοποιεί τους πνεύμονες και την καρδιά είναι κατάλληλη.
• Υιοθετείστε όσο γίνεται, έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, χωρίς άγχος. Μην καίτε την καρδιά σας
• Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται απαραίτητη.

• Κάπνισμα: Ο πρώτος κίνδυνος για την καρδιά, γιατί:
• Προκαλεί σκλήρυνση της αορτής και των υπόλοιπων αγγείων
• Αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη, εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή και αιφνίδιο θάνατο.
• Η νικοτίνη του καπνού, στενεύει τις αρτηρίες και αυξάνει το έργο που πρέπει να εκτελέσει η καρδιά, ώστε να εξωθήσει το αίμα.
• Ένας καπνιστής, διατρέχει 2 και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα από έναν μη καπνιστή.

Η πρόληψη, ο καλύτερος γιατρός. Συνιστάται από τους ειδικούς, ο ετήσιος τουλάχιστον έλεγχος της καρδιάς μας, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουμε κανένα σύμπτωμα που να μας ανησυχήσει. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί στον έλεγχο της καρδιάς, είναι τελείως ανώδυνες και είναι οι ακόλουθες:
• Στηθοσκόπιο
• Ακτινογραφία θώρακος
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
• Δοκιμασία κοπώσεως
• Καταγραφέας Holter
• Υπερηχοκαρδιογράφημα

Σπεράντζα Βρανά

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το μικρό της όνομα, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932, «ο καρπός του έρωτα» δυο παιδιών που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, όπως γράφει η ίδια στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Τολμώ».
Στα 15 της θα μείνει ορφανή από μητέρα και για να επιβιώσει ακολουθεί ένα μπουλούκι που δίνει παρατάσεις από πόλη σε πόλη. Πρωτοεμφανίζεται στην Αθήνα το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι-άνθρωποι», και δυο χρόνια αργότερα κάνει το κινηματογραφικό της στην ταινία «Έλα στον θείο». Ακολουθούν αρκετές ταινίες ακόμα «Η σωφερίνα», «Η ωραία των Αθηνών», «Μέλπω», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» και η τελευταία της «Save sex». Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει με την ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου υποδύεται μια πόρνη. Η προκλητική εμφάνισή της, οι χορευτικές της κινήσεις, αλλά και η βραχνή φωνή της την κάνουν περιζήτητη στις επιθεωρήσεις της εποχής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αποτελώντας για το θέατρο «Ακροπόλ» βασικό στέλεχος. «Τ' αστέρια της Αθήνας», «Τριαντάφυλλα για σας», «Μια ζωή Γκόλφω», «Συνέβη στην Κατίνα»κ ά
Εκτός όμως από τις εμφανίσεις της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ως ηθοποιού εμφανίζεται και ως τραγουδίστρια. Γνωστά τραγούδι που ερμήνευσε «Το τραμ το τελευταίο», «Αυτό το μάμπο το βραζιλιέρο», «Η βαλίτσα» κ ά.
Έγραψε ακόμα και αρκετά βιβλία με γνωστότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ», ή άλλα που αναφέρονται στο θέατρο «Επιθεώρηση καψούρα μου», «Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ», αλλά και λογοτεχνικά «Το τίμιο μπορντέλο» κ ά
Είχε κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, δίνοντας συμβουλές για προσωπικά θέματα, ή συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστική της συνταγή η φανουρόπιτα.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του επί 45 χρόνια συζύγου της Παύλου Πατάκα. Άφησε την τελευταία της πνοή στα 77 της χρόνια, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009.

2008: Πέθανε ο Πωλ Νιούμαν, αμερικανός ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925 στο Σέϊκερς Χάϊτ του Οχάϊο. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του '50, με την ταινία «Λυσσασμένη γάτα» δίπλα στην Λιζ Τέηλορ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες, «Ο δικαστής», «Η ετυμηγορία». Κλασσικές παραμένουν οι ταινίες που έπαιξε με τον φίλο του Ρόμπερτ Ρένφορντ «Δυο ληστές» και «Κεντρί». Είχε προταθεί 9 φορές για Όσκαρ και το κέρδισε το 1987 με «Το χρώμα του χρήματος», όπου είχε σαν συμπρωταγωνιστή τον νέο τότε και ανερχόμενο ηθοποιό Τομ Κρουζ. Αν και υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άνδρες του κόσμου, μάλιστα το 1990 είχε εκλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 50, η ζωή του κύλησε χωρίς σκάνδαλα, με την σύντροφό του Τζόαν Γουντγουόρντ, που τους χώρισε ο θάνατός του. Από τους δυο γάμους του είχε αποκτήσει έξι παιδιά. Πολιτικοποιημένο άτομο, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το Δημοκρατικό Κόμμα και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων

1902: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά

Γεννήθηκε το 1840. Τα θέματα των έργων του είναι βασισμένα στην αντίθεση ανάμεσα στην ζωή των φτωχών και των πλουσίων, ενώ διακρίνονται για την ζωντάνια των χαρακτήρων, αλλά και  από τον έντονο ανθρωπισμό του συγγραφέα, όπως στην περίπτωση Ντρέιφους. Έργα του: «Νανά», «Ταβέρνα», «Χρήμα» κ ά. 

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

28/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:18
Δύση ηλίου: 19:13
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

Βαρούχ προφ., Χαρίτωνος ομ., Νεοφύτου & Αυξεντίου οσ
Γιορτάζουν: Αυξέντιος, Νεόφυτος, Χαριτίνη, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Όσιος Χαρίτωνας

Ο Χαρίτων κατείχε μεγάλη κοινωνική θέση στο Ικόνιο. Με τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, καθότι χριστιανός, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωση του πηγαίνοντας προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα πέφτει θύμα ληστών που τον οδηγούν στο κρησφύγετο τους, που αργότερα ο Χαρίτωνας μετατρέπει σε εκκλησία, όπου προσφεύγουν πολλοί χριστιανοί. Επιθυμώντας μεγαλύτερη ησυχία, αναχώρησε στην έρημο ασκητεύοντας σε διάφορες σπηλιές. Προαισθανόμενος το τέλος του επιστρέφει στην εκκλησία και παραδίδει ειρηνικά το πνεύμα του.

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια, με  σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-27, στα δυτικά από 14-28, στα κεντρικά από 13-32, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-28 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-31 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 29/9
Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πόλυ Πάνου

«Έφυγε» στα 72 της χρόνια η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού
Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία αρχίζει να τραγουδάει, πότε ανεβαίνοντας μόνη της στο πάλκο και πότε συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς τραγουδιού, όπου την «ανακαλύπτει» και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Αρχικά της αλλάζει το όνομα και στη συνέχεια της αλλάζει και την ζωή, προωθώντας την στις δισκογραφικές εταιρείες και στο λαϊκό τραγούδι. Για πολλά χρόνια η φωνή της κρατάει τα σκήπτρα στο λαϊκό τραγούδι με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών της δεκαετίας του ΄50, Β. Τσιτσάνη, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Χατζιδάκι, Α. Καλδάρα, Γ.Μητσάκη κ ά, σε τραγούδια που έμειναν διαχρονικά, «Τα παιδιά του Πειραιά» (α΄ εκτέλεση), «Ένα σφάλμα έκανα», «Τα λιμάνια», «Πήρα την στράτα την κακιά», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Φέρτε μια κούπα με κρασί,  «Μες στην πολύ σκοτούρα μου»,«Κατήφορος», «Τι σου ΄κανα και πίνεις», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη» κ ά. Έφυγε στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα στις 15:00 στο Α΄ Νεκροταφείο, όπου η σορός της από τις 9:30 θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η ταφή της θα γίνει σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.  
…Πετώ ψηλά στα σύννεφα και πάω
μ’ έναν αϊτό που έχω κι’ αγαπάω,
πετώ ψηλά στα σύννεφα και κλαίω
και μ’ ένα σπίρτο τα παλιά τα καίω…
(Βρήκα τα φτερά μου)      
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com
Συντάκτης: Χάρης Κόντος

1988: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μαΐου του 1894. Η «Λιλίκα», ήταν το τρίτο παιδί του έγκριτου δημοσιογράφου Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, συγγραφέας και πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ραδάμανθυς, συγγραφέας επίσης. Από μικρή συναναστρέφεται και γνωρίζει ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, καθώς ζει σ’ ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, Καζαντζάκης, Βάρναλης, ο πρώτος της έρωτας, Καρκαβίτσας, Βλαχογιάννης, Θεοτόκης, Κονδυλάκης, Τραυλαντώνης, ο «λογοτεχνικός κύκλος» της Δεξαμενής στην Αθήνα, Μάρκος Αυγέρης, ο δεύτερος σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο θα μένει τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Το 1914 μετά τις σπουδές της στο Ανώτερο παρθεναγωγείο του Ηρακλείου υπηρέτησε για 6 χρόνια ως δασκάλα στο Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο. Η εμπειρία της αυτή μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο. Μετά τον γάμο της με τον Βάσο Δασκαλάκη το 1920, εγκαθίσταται στην Αθήνα και σπουδάζει παιδαγωγικά και φιλολογία. Διδάσκει ως καθηγήτρια τα επόμενα 19 χρόνια, άλλοτε στην Ελλάδα και άλλοτε στο εξωτερικό. Η είσοδός της το 1928 στο ΚΚΕ, που πολιτικά ανήκε, αλλά και η συμμετοχή της στην αντίσταση της στερούν της ελληνική ιθαγένεια και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει στην Σορβόννη φωνητική και γαλλικά, ενώ παράλληλα διδάσκει σε σχολεία της ελληνικής παροικίας. Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον θάνατο της αδελφής της Γαλάτειας, με μια δικαστική όμως απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος της συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ. Δικάζεται και αθωώνεται το 1966. Αναγκάζεται να παραμείνει στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς της απαγορεύουν την έξοδο. Από τότε και μέχρι τον θάνατό της αφιερώνεται στην λογοτεχνία. Το έργο της μεγάλο και πολυποίκιλο Έγραψε: ποιήματα:»Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Στις 28-29 Σεπτεμβρίου του 480 π Χ, πιθανή ημερομηνία που αντιστοιχεί στις 21-22 του Βοηδρομιώνος, διεξήχθη η ενδοξότερη ναυμαχία της αρχαιότητας
Οι Πέρσες μετά την νίκη τους στις Θερμοπύλες, κατέβηκαν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι ακολουθώντας τον χρησμό ότι θα τους σώσουν τα «ξύλινα τείχη», αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στην Αίγινα για περισσότερη ασφάλεια, μπήκαν στα καράβια τους. Στο συμβούλιο των στρατηγών, μετά την αντιδικία του Θεμιστοκλή με τον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη, για το που θα έπρεπε να συγκρουστούν με τους Πέρσες, όπου επικράτησε η άποψη του Θεμιστοκλή, με την φράση του «Πάταξον μεν, άκουσον δε», οδήγησαν τα καράβια στην Σαλαμίνα. Τα πράγματα ήταν πολύ κρίσιμα και ο Θεμιστοκλής είχε την πεποίθηση πως μόνο στην Σαλαμίνα θα νικούσαν τους Πέρσες, ώστε μεταχειρίστηκε το εξής τέχνασμα:
Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο για να τους πει δήθεν ότι οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από την Σαλαμίνα και αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ο Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο. Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή, ο Αριστείδης, που ήταν εξόριστος στην Αίγινα πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο της ζωής του και πήγε στο Θεμιστοκλή να του αναγγείλει ότι τα περσικά πλοία τους έκλεισαν στο στενό και τώρα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, ξεχνάει κάθε έχθρα μαζί του και δέχεται να πολεμήσει σαν απλός στρατιώτης, υπό τις διαταγές του.
Στην ναυμαχία πήραν μέρος περισσότερα από 1000 πολεμικά πλοία (περσικά, αιγυπτιακά κ ά). Ο ποιητής Αισχύλος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας τα ανεβάζει σε 1207, εκτός από τ’ άλλα μικρότερα και πάνω από 300.000 άνδρες. Οι Έλληνες είχαν περίπου 310 τριήρεις, μικρότερες πολύ από τα πολεμικά περσικά και 70.000 άνδρες. Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, ο περσικός στόλος ήταν απέναντι από τον ελληνικό, έτοιμος για ναυμαχία. Ο Ξέρξης βέβαιος για την νίκη του καθόταν σε χρυσό θρόνο, πάνω στο βουνό Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Ο αγώνας ήταν άγριος και σκληρός.
Οι Έλληνες με γενναιότητα και ενθουσιασμό ορμούσαν ασυγκράτητοι και βύθιζαν τα περσικά πλοία. Έτσι η νίκη μέχρι το μεσημέρι άρχισε να γέρνει προς το μέρος των Ελλήνων. Η ναυμαχία συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ, η θάλασσα γέμισε με συντρίμμια και περσικά κορμιάΗ ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε μια μεγάλη δόξα για την Ελλάδα, οι Πέρσες νικημένοι και ντροπιασμένοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

480 π Χ: Γεννήθηκε ο τραγικός ποιητής της αρχαιότητας Ευριπίδης

Ήταν γιος του Μνησάρχου από το δήμο της Φλύας (το σημερινό Χαλάνδρι). Η παράδοση συνδέει τους τρεις τραγικούς με την ναυμαχία της Σαλαμίνας, για να μας δείξει την διαφορά της ηλικίας τους. Ο Αισχύλος ώριμος άνδρας πια πολεμούσε σ’ αυτήν, ο Σοφοκλής έφηβος, χόρεψε στα επινίκεια και ο Ευριπίδης γεννήθηκε εκείνη την μέρα. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής, μα στο τέλος αφοσιώθηκε στο θέατρο. Ήταν μαθητής του Αναξαγόρα, του Πρωταγόρα και του Προδίκου και φίλος του Σωκράτη. Ο Ευριπίδης έγραψε 92 τραγωδίες, από τις οποίες σώζονται μόνο 19: «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Βάκχος», «Εκάβη», «Ελένη», «Μήδεια», «Ορέστης», «Τρωάδες», «Φοίνισσες» κ ά.

1895: Πέθανε ο Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός, «πατέρας» της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας

Ο Ζαν Λουϊ Παστέρ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στο Ντολ της Γαλλίας και πέθανε στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου 1895, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τεράστιο έργο του τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες, όλου του κόσμου και στους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας. Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Διαπίστωσε ακόμα, ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες των μικροβίων που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και κατόπιν κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός). Ακόμα ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

27/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:17
Δύση ηλίου: 19:14
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες
Σελήνη: Τελευταίο Τέταρτο

Ημέρα Τουρισμού
Ναυτική Ημέρα

Αριστάρχου απ., Ζήνωνος επισκ., Καλλίστρατου μαρτ.
Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Ζήνων, Καλλίστρατος

Άγιος Καλλίστρατος

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών χριστιανών της Καρχηδόνας. Όταν κατατάχθηκε στο στρατό καταγγέλθηκε από τους άλλους νεοσύλλεκτους ότι ήταν χριστιανός. Ο στρατηγός του τότε Περσεντίνος τον έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τον έριξε στην θάλασσα. Όταν τον έσωσαν δυο δελφίνια, 49 στρατιώτες που είδαν την διάσωση πίστεψαν στον χριστιανισμό. Ο στρατηγός τότε τους αποκεφάλισε όλους.

Ατζέντα

Αθλητικά
- «Σπάρταθλον 2013- Στα βήματα του Φειδιππίδη». 31ος Διεθνής ιστορικός αγώνας υπεραποστάσεων στην διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη 246 χλμ. το διήμερο 27-28/9.
- Athens Flying Week, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου, 27-29/9
- Tριήμερο (27, 28, 29/9) Τουρνουά Μπάσκετ αφιερωμένο στη μνήμη του Δ. Ραχωβίτσα, διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Κοκκινιάς (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Δημ. Ασημακοπούλου), με συμβολική είσοδο 2,5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Σικιαριδείου Ιδρύματος

Εκδηλώσεις
- Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει την Ημέρα Τουρισμού και θα είναι ανοιχτό από 08:00-22:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 19:00-22:00
- “Researchers’ Night 2013”, στο χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00.
- «Βραδιά του Ερευνητή», Πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, στις 27/9 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Αγία Παρασκευή) 18:00-24:00 Είσοδος Ελεύθερη
- Βραδιά όπερας: Παρουσίαση του λυρικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο «Τέχνη στην Πέτρα»(Άλσος Περιστερίου) στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.
- Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, με δωρεάν ξεναγήσεις κατά το τριήμερο 27, 28, 29/9. Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι). Είσοδος ελεύθερη.

Εκθέσεις
- Διαδραστική έκθεση με θέμα τα «Πουλιά της Ελλάδας», στο «Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων (Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας). 10:00-20:00.  Είσοδος ελεύθερη.
- Θεματική έκθεση «Μ’ ένα  ποδήλατο… πετάω», στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων  «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο). Ώρες λειτουργίας:  10:00-20:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
- Έκθεση «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο). Ώρες λειτουργίας:  10:00 – 20:00 Η είσοδος για το κοινό ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βορειοανατολικά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-27, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 14-32, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 17-28 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-31 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/9
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια, με  σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και  βαθμιαία βελτίωση.. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι  βόρειοι 3-4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

1984: Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στην δραματική σχολή Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1963 στην «Βίλα των οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή και 1 χρόνο αργότερα έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Διαζύγιο αλά ελληνικά». Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 ταινίες «Διπλοπενιές» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1961), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ένας ιππότης για την Βασούλα» (1968), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Παριζιάνα» (1969), «Μαριχουάνα στοπ» (1971), «Γκαρσονιέρα για 10» (1981) κ ά. Αξιόλογη και η συμμετοχή του σε επιθεωρήσεις εκείνης της εποχής. Πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με την επάρατο

1831: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και πολλούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Έγιναν εναντίον του πολλά στασιαστικά κινήματα. Στην εξέγερση της Μάνης ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρώντας υπεύθυνο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει για εννέα μήνες στο Ιτς Καλέ (Ακροναυπλία).
Ο αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και ο γιος του Γεώργιος, από το γεγονός αυτό βάλθηκαν να εξοντώσουν τον Καποδίστρια και οργάνωσαν την δολοφονία του. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, στις 6 το πρωί, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, του έκαναν επίθεση. Ο ένας τον πυροβόλησε με πιστόλι και ο άλλος βύθισε στην κοιλιά του ένα μαχαίρι. Ο κυβερνήτης έπεσε νεκρός. Τον Κωνσταντίνο Πετρόμπεη τον σκότωσε ο ακόλουθος του κυβερνήτη επί τόπου, ενώ τον Γεώργιο τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Ο Καποδίστριας ενταφιάστηκε στην πατρίδα του την Κέρκυρα

Σαν σήμερα

1834: Η «δίκη των δικαστών»
Χαρακτηρίστηκε έτσι καθώς δικάστηκαν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωϊδης, επειδή αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του αγωνιστή της επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1998: Ιδρύεται η Google
Ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τους Λάρρυ Πέϊτζ και Σεργκέϊ Μπιν και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η ονομασία Google προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης googol που εκφράζει μαθηματικό όρο, το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Βάσει έρευνας που έγινε το 2007, η λέξη Google, έχει ταυτιστεί με την έννοια της αναζήτησης.

2004: Νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που μετέφερε μαθητές του Λυκείου Φαρκαρόνας, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Η νταλίκα παρέκλινε της πορείας της, στο 176 χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου Καμένων Βούρλων, στο «πέταλο» του Μαλιακού, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο. Ο τραγικός απολογισμός 7 μαθητές να χάσουν την ζωή τους και 23 να τραυματιστούν

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

26/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:16
Δύση ηλίου: 19:18
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες

Ημέρα Γλωσσών
Ημέρα Αντισύλληψης

+ Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου, Γεδεών του δικαίου

Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου

Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής ή Θεολόγος, ονομασία που οφείλεται στο θέμα του Ευαγγελίου του -την θεότητα του θείου λόγου του Κυρίου- γεννήθηκε στην Βηθσαϊδά και ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου, ψαράδες αμφότεροι. Ήταν ένας από τους Αποστόλους του Ιησού, ο πιο αγαπητός του. Έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, τρεις καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Κοιμήθηκε στην Έφεσο σε βαθιά γεράματα το 101 μΧ. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας τρεις ημέρες μετά την ταφή του «μετέστη προς ουρανόν». Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ατζέντα Εκδηλώσεων

- Διαδραστική έκθεση με θέμα τα «Πουλιά της Ελλάδας», στο «Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων (Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 Ώρες λειτουργίας: 10:00-20:00
- 4th Athens Bike Festival, στο Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι)  
 Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 20:00 Είσοδος ελεύθερη
- Έκθεση «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές στο  Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο). Ώρες λειτουργίας:  10:00 – 20:00 Η είσοδος για το κοινό ελεύθερη
- Παιδικό σινεμά «Πανικός στο δάσος- Η απόδραση του Φελίξ Λυγκ» (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά). Πλατεία Πελοπίδα & Πλουτάρχου-Νέα Ζωή Περιστερίου) στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά και νότια αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι ασθενείς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-27, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 13-30, στα νότια από 18-28 και στα ανατολικά από 16-28 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/9
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη  και το βόρειο Αιγαίο. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαθητής, o πιο σκληρά εργαζόμενος

Σχολείο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός, ωδεία, υπολογιστές, χορός, διάβασμα, φροντιστήριο, είναι η καθημερινότητα μικρών παιδιών 9 και 10 χρονών
Δραστηριότητες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες, είναι ενταγμένες στην καθημερινότητά τους. Όχι μόνον των παιδιών που ζουν σε αστικά κέντρα, αλλά και αυτών της επαρχίας, όσο και να φαίνεται περίεργο.
Τα σημερινά παιδιά που πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας μπορεί να λείπουν μέχρι και 12 ώρες από το σπίτι για να ανταποκριθούν σε όλες τις σχολικές και εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ασχολούνται με περισσότερα πράγματα από όσα, από έναν ενήλικα εργαζόμενο με βαρύ πρόγραμμα.
Σαν να κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν να τα μάθουν όλα μέχρι την
ενηλικίωση τους, λες και δεν υπάρχει εκπαίδευση μετά απ’ αυτήν.
Τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία τον περισσότερο χρόνο τους θα έπρεπε να τον πέρναγαν παίζοντας ανέμελα, γιατί η ανεμελιά και το παιχνίδι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, αλλά και παράγοντες που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους στην ενήλικη ζωή τους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως όλα αυτά όχι μόνον φαίνεται να κουράζουν υπερβολικά τα παιδιά, αλλά μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Πρέπει λοιπόν οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφορτίσουν το πρόγραμμα των παιδιών, αφού τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι ίδιοι για τις επιλογές τους, να βάζουν τα παιδιά σε τόσες δραστηριότητες, εξυπηρετώντας δικές τους φιλοδοξίες. Πρέπει να καταλάβουν, ότι σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες, όσο λιγότερη πίεση ασκείται για εξωσχολικές δραστηριότητες τόσο καλύτερο είναι για τα παιδιά, αν δεν θέλουν να καταστρέψουν την δημιουργικότητά τους.

2012: «Αυλαία» στα 73 της χρόνια για την κόρη του Μαυρογιαλούρου

Η Νίκη Λινάρδου ξεκίνησα ως χορεύτρια αλλά στην πορεία την κέρδισε το θέατρο όπου εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο «Μπέμπα Κούλα». Συμμετείχε επίσης σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αρχής γενομένης το 1955, με την «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου με τον οποίον ήταν παντρεμένη για 10 χρόνια. Ακόμα: «Ο Ηλίας του 16ου» (1957», «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Φίφης ο αχτύπητος» (1966), «Καλώς ήρθε το δολάριο» (1967), «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο» (1968).

1974: Εγκαινιάζεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Ο Απόστολος Ανδρέας έζησε και μαρτύρησε επί εποχής του Νέρωνα, στην Πάτρα. Στον τόπο του μαρτυρίου του, στα μεταβυζαντινά χρόνια χτίστηκε ναός. Δίπλα στον ναό αυτό είναι ο σημερινός ναός του Αγίου Ανδρέα, που θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ Η ανοικοδόμηση του ναού προχωρούσε πολύ αργά, λόγω αστάθειας του υπεδάφους, αλλά και λόγω ελλείψει πόρων. Το 1955 με νόμο της πολιτείας θεσπίσθηκε ειδικό τέλος στο ρεύμα για τους κατοίκους των Πατρών και έτσι δόθηκε η δυνατότητα συνεχίσεως του έργου, από οικονομικής άποψης, αλλά και από πολεοδομικής, με προσαρμογή των αρχικών σχεδίων στην Βυζαντινή Ελληνική παράδοση από τον Έλληνα αρχιτέκτονα-ναοδόμο Γεώργιο Νομικό. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου 1974, δέκα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

25/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 19:17
Πανσέληνος: Σε 23 Ημέρες

Ευφροσύνης οσίας και Παφνουτίου πατρός αυτής
Γιορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσούλα, Φροσύνη,  Φρόσω

Οσία Ευφροσύνη

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από ευσεβείς γονείς. Μεγαλώνοντας μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και μόνασε σε αντρικό μοναστήρι για 30 χρόνια. Στο ίδιο μοναστήρι μόναζε και ο πατέρας της Παφνούτιος, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για εκείνη. Το φύλο της αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό της.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-29, στα δυτικά από 14-29, στα κεντρικά από 12-31, στα νότια από 18-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/9
Στα δυτικά και νότια αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2012: Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο Αλέξης Σολoμός, θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Υπήρξε μαθητής του Κ. Κουν στο Κολέγιο Αθηνών από τον οποίο και μυήθηκε στο θέατρο. Εγκαταλείποντας την Νομική Σχολή Αθηνών, ακολουθεί σπουδές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε, στην Ε.Λ.Σ , έργα των Τολστόϊ, Λόρκα, Πιραντέλλο, Σαίξπηρ, Καζαντζάκη κ ά. Το 1964 ίδρυσε το «Προσκήνιο». Θεωρείται ο «αναβιωτής» του Αριστοφάνη καθώς ανέβασε στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του. Σημαντικό επίσης το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο.

1849: Πέθανε ο αγωνιστής της επανάστασης του ’21, Νικηταράς

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1781, στο χωριό Τουρκολέκα της Πελοποννήσου. Από μικρός είχε βγει κλέφτης και όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21, με το τμήμα του πήγε κοντά στον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πολέμησε με ανδρεία και γενναιότητα, στις περισσότερες μάχες για την ανεξαρτησία και του αποδόθηκε το όνομα τουρκοφάγος. Μάλιστα ο σύγχρονος του λαϊκός ποιητής Τσοπανάκος του έγραψε και τραγούδι:
Του Λεωνίδα το σπαθί
Νικηταράς θα το φορεί
Τούρκος να το δει λαβώνει
θα πεθάνει δεν γλιτώνει
Μετά την επανάσταση τον τίμησαν με διάφορες θέσεις λαμβάνοντας τον βαθμό του στρατηγού. Το 1939 τον κατηγόρησαν ως αντιοθωνικό και τον φυλάκισαν για δυο χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν άρρωστος και σχεδόν τυφλός. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φτωχός και παραγκωνισμένος. Πέθανε σε ηλικία 65 χρονών, στις 25 Σεπτεμβρίου 1849. Τον έθαψαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την τελευταία του επιθυμία.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

24/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 19:19
Πανσέληνος: Σε 24 Ημέρες

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, Θέκλας ισαποστόλου, Σιλουσιανού Αθωνίτου
Γιορτάζουν: Αμερσούδα, Θέκλα, Μυρτιδιώτισσα, Μυρσίνη, Μυρτιά, Μυρτώ, Περσεφόνη, Πέρσης

Αγία Θέκλα

Γεννήθηκε στο Ικόνιο από ειδωλολάτρες γονείς. Όταν ο απόστολος Παύλος πέρασε από το Ικόνιο γνώρισε τον χριστιανισμό και αφοσιώθηκε στην διάδοσή του. Υπέστη πολλά μαρτύρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα 20 της χρόνια.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Απεργία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
- Απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία
- Πανελλαδική απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ.
- 48ωρη απεργία (24-25/9) εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ. Κοινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
- 48ωρη απεργία (24-25/9) εξήγγειλαν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ). Παράσταση  διαμαρτυρίας (για την Αττική) στις  07.00 στην Περ/κή Δ/νση Αττικής (Τσόχα 15-17)
- Έως 27/9 απεργία εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- 3ωρη στάση εργασίας (10:00-13:00) εργαζομένων σε ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ.

Ενημέρωση

- Έως 25/9 η έκθεση τροφίμων «Agrotierra 2013» στον εκθεσιακό χώρο στο Μετρό του Συντάγματος.
- Έως 27/9 οι εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Παράταση έως 27/9  της προθεσμίας συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
- Παράταση  έως και  14/10 της προθεσμίας ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ.
- Έως 15/11 ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
- Έως 30/11 η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 νομικών προσώπων.
- Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των παλαιών κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet (χωρίς κλειδάριθμο).

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά και τα νότια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-27, στα δυτικά από 16-28, στα κεντρικά από 14-30, στα νότια από 18-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/9
Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

14ος αιώνας: Εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

Η παράδοση λέει ότι στις σαράντα ημέρες από τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσιάστηκε ένας άγγελος σ’ έναν βοσκό στα Κύθηρα και του έδειξε ανάμεσα στις μυρτιές την εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός χαρούμενος πήρε την εικόνα στο σπίτι του, στο χωριό Καλοκαιρινές. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα ξαναγύρισε στο μέρος που την είχε βρει, ανάμεσα στις μυρτιές. Ο βοσκός έκτισε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι και έβαλε μέσα την εικόνα, που την ονόμασε Παναγία Μυρτιδιώτισσα, επειδή την βρήκε στις μυρτιές. Το εκκλησάκι υπάρχει μέχρι σήμερα και δίπλα του, γύρω στα 1857 κτίστηκε η σημερινή μονή, που πανηγυρίζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανεύρεσης της ιερής εικόνας. Χαρακτηριστικό της εικόνας η αγιογράφηση και στις δυο πλευρές, με την Παναγία στην μια και τον Άγιο Γεώργιο στην άλλη.

787: Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος

Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος , Β΄ εν Τρούλλω, πραγματοποιήθηκε το 787, στην Νίκαια της Βιθυνίας, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου, από την αυτοκράτορα Ειρήνη της Αθηναία και τον υιό της τον Κωνσταντίνο τον ΣΤ΄ κατόπιν αιτήσεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου, που ήταν και Πρόεδρος, ενώ συμμετείχαν ακόμη 365 Πατέρες.
Η Σύνοδος εξέδωσε δογματικό όρο, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, καταδίκασε την εικονομαχία και αναστύλωσε τις εικόνες.

Σαν σήμερα

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας (Ανατολική Στερεά Ελλάδα)

1828: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει τα πρώτα ταχυδρομεία, δημιουργώντας ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, την Επίδαυρο, την Τρίπολη και την Σύρο.

1927: Ιδρύεται αυτόνομος Οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

2004: Πέθανε η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν. Έργα της: «Καλημέρα θλίψη», «Πύργος στην Σουηδία», «Σας αρέσει ο Μπράμς;»

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

23/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:14
Δύση ηλίου: 19:21
Πανσέληνος: Σε 25 Ημέρες
39η Εβδομάδα

+ Σύλληψη Ιωάννου του Προδρόμου, Ξανθίππης και Πολυξένης οσ.,  Νικολάου νεομάρτυρος εκ Καρπενησίου 
Γιορτάζουν: Ξανθή, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξένη, Ξένια, Πολυξένη

Οσίες Ξανθίππη & Πολυξένη

Ήταν αδελφές, με καταγωγή από την Ισπανία και έζησαν τον Α΄ αιώνα, επί καίσαρα Κλαυδίου Α΄. Η Ξανθίππη είχε διδαχθεί τον χριστιανισμό μαζί με τον σύζυγό της από τον απόστολο Παύλο, η δε Πολυξένη από τον απόστολο Ανδρέα. Και οι δυο ανέπτυξαν μεγάλη ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση, μέχρι και τα βαθιά γεράματά τους, όπου πέθαναν ειρηνικά το 109 μΧ.

Νικόλαος παντοπώλης ο Καρπενησιώτης

Καταγόταν από το Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς. Σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Κων/πόλη μαζί με τον πατέρα του, που διατηρούσε εκεί παντοπωλείο. Ένας γείτονάς του που ανέλαβε να του μάθει τουρκικά, σκέφτηκε να τον κάνει και μωαμεθανό. Εκείνος κατάλαβε την παγίδα και αρνήθηκε. Υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά τον αποκεφάλισαν το 1672 στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.   

Η Ατζέντα της Ημέρας

- 48ωρη απεργία (23-24/9) των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
- 48ωρη απεργία (23-24/9) των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία
- 48ωρη πανελλαδική απεργία (23-24/9) αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συγκέντρωση στις 11:00 στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην συγκέντρωση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και οι καθηγητές.

Ενημέρωση
- 48ωρη απεργία στις 24-25/9 εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ
- Έως 27/9 οι εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Παράταση έως 27/9  της προθεσμίας συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
- Παράταση  έως και  14/10 της προθεσμίας ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ.
- Έως 15/11 ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
- Έως 30/11 η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 νομικών προσώπων.
- Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των παλαιών κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet (χωρίς κλειδάριθμο).

Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στη δυτική Ελλάδα  και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-27, στα δυτικά από 16-28, στα κεντρικά από 14-28, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά και βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και τοπικά το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 24/9
Τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά και τα νότια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Διδώ Σωτηρίου

Γεννήθηκε το 1911 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Αθήνα, που έχει εγκατασταθεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή, παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στην Σορβόννη. Το 1933 παντρεύτηκε τον καθηγητή Μαθηματικών Πλάτωνα Σωτηρίου. Εργάζεται από το 1936 σαν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια σε πολλά έντυπα και εφημερίδες, «Γυναίκα», «Νέος Κόσμος», «Ριζοσπάστης» κ ά Αρχίζει να γράφει από το 1959, με πρώτο μυθιστόρημα «Οι νεκροί περιμένουν». Αντλεί την θεματολογία των έργων της από την Μικρασιατική καταστροφή και τα περισσότερα μυθιστορήματά της είναι βιωματικά. Το πιο γνωστό μυθιστόρημά της «Ματωμένα χώματα» έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα της: «Ηλέκτρα», «Εντολή», «Μέσα στις φλόγες», «Κατεδαφιζόμεθα», «Θέατρο». Το 1989 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας  και το 1990 με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.  Το  2001 η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων θέσπισε προς τιμήν της βραβείο δίνοντας το όνομά της. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου  2004 στην Αθήνα σε ηλικία 95 ετών.

1973: Πέθανε σε ηλικία 69 χρονών ο Πάμπλο Νερούντα, διπλωμάτης και ποιητής

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Βασουάλτο και γεννήθηκε το 1904 στην Χιλή. Υπήρξε πρόξενος της Χιλής στην Ισπανία κατά την διάρκεια του εμφυλίου, όπου και εμπνεύστηκε την συλλογή ποιημάτων «Η Ισπανία στην καρδιά». Άλλα ποιήματα του «Η κατοικία στην Γη», «Κάντο Χενεράλ» (Μεγάλο τραγούδι), που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1971.

1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης)

Αποτελεί την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων, από την έναρξη της επανάστασης του ΄21, που είχε συντελεστεί πριν από επτά μήνες, καθώς κατάφεραν να πάρουν το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και να επικρατήσουν σ’ αυτήν. Οι Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγούς πρωτίστως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πέτρο Μαυρομιχάλη, τον Γιατράκο και τον Αναγνωσταρά πολιορκούν επί τρίμηνο την Τρίπολη. Όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να σπάσουν την πολιορκία στα Δολιανά, στο Χρυσοβίτσι, στο Βαλτέτσι απέτυχαν. Οι Έλληνες έσφιγγαν ολοένα και πιο στενά την Τρίπολη. Οι διαπραγματεύσεις για παράδοση της πόλης από τους Τούρκους δεν απέδωσαν καρπούς. Ο οπλαρχηγός Δούνιας από το Πραστό Κυνουρίας καταφέρνει ξεγελώντας ένα φίλο του Τούρκο και σκαρφαλώνει στα τείχη και ανοίγει τις πύλες του Ναυπλίου και του Μυστρά. Από τις δυο αυτές πύλες όρμησαν οι Έλληνες, στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και κυρίεψαν την Τρίπολη. Από τότε η Τρίπολη έγινε το κάστρο της Επαναστάσεως και η έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

22/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:13
Δύση ηλίου: 19:22
Πανσέληνος: Σε 26 Ημέρες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

+ Α΄ΛΟΥΚΑ
Φωκά ιερομ., Φωκά κηπουρού, Ισαάκ & Μαρτίνου μαρτ.
Γιορτάζει: Ζωγραφία, Ισαάκ, Μαρτίνος, Φωκάς

Άγιος Φωκάς

Γεννήθηκε το 98 μ Χ στην Σινώπη του Πόντου από ευσεβείς γονείς. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μελέτη της Αγίας Γραφής. Αργότερα χειροτονήθηκε επίσκοπος Σινώπης, όπου έκανε πολλά θαύματα και έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στον χριστιανισμό. Αυτό προκάλεσε την μήνη του έπαρχου Αφρικανού, που διέταξε την σύλληψή του και τον μαρτυρικό του θάνατο σε καυτό λουτρό το 117 μΧ.

Καιρός

Γενικά: Σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στα κεντρικά και νότια και από το μεσημέρι καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-25, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 13-27, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες όπου υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη

Πρόγνωση για Δευτέρα 23/9
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. 

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την σημασία του πρωινού, ανάγοντας το στο πιο σπουδαίο γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Πολλοί γονείς υποτιμώντας την σημασία του, ή λόγω βιασύνης για να προλάβουν το σχολείο, το παραλείπουν ή το αντικαθιστούν με έτοιμα σνάκς, που όμως δεν καλύπτουν σε ενέργεια τον παιδικό οργανισμό. Τα οφέλη από ένα ισορροπημένο πρόγευμα πάρα πολλά.
Τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, όπως αποδεικνύεται από μελέτες, υπερέχουν στην ικανότητα συγκέντρωσης, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, με φυσικό αποτέλεσμα και υψηλότερες επιδόσεις.
Ακόμα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό έχουν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, καθώς το σωστό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας και έτσι αποφεύγεται η διάθεση για τσιμπολόγημα με ανθυγιεινά σνάκς, αλλά και η μεγαλύτερη ποσότητα τροφής κατά το μεσημεριανό γεύμα.
Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει το 1/3 των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά. Αυτές πρέπει να προέρχονται από ισορροπημένη σύνθεση: υδατάνθρακες από φρούτα και δημητριακά, πρωτεΐνες από γάλα και αυγά, αλλά και φυτικά λίπη πλούσια σε πολυακόρεστα, που περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Ένα μπολ δημητριακών με γάλα, θα τους παρέχει το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για γερά δόντια και οστά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και σίδηρο. Τέλος οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα τους χαρίσουν ένα αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη για ανθυγιεινά σνάκς. Είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν γάλα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή κακάο ή να την αντικαταστήσουν με μέλι, που είναι ένα φυσικό προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία.
Εναλλακτικά ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να αποτελείται από ψωμί ολικής άλεσης και αυγό που είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μην ξεχνάμε τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα της εποχής και φρεσκοστυμμένους χυμούς, που έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία
Μια μερίδα κίτρινο τυρί, φέτα, ανθότυρο ή γιαούρτι, μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, που σε πολλούς προκαλεί δυσανεξία ή ακόμα δεν το προτιμούν. Η επιλογή γαλοπούλας στο τοστ μας προφυλάσσει από την προσθήκη περιττών λιπαρών, ενώ μας προσφέρει πρωτεΐνες και σίδηρο. Τέλος επιλέξτε για το τοστ λαχανικά διαφορετικού χρώματος, μαρούλι- ντομάτα, ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη διαφορετικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών απαραίτητων για την υγεία και την άμυνα του οργανισμού.
Παρακάτω παραθέτουμε υγιεινές και εύκολες προτάσεις πρωινού:
* Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και φρέσκα φρούτα.
* Γιαούρτι με μέλι, φρυγανιές ή σπιτικό κέικ και φρέσκα φρούτα ή χυμό.
* 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα, ντομάτα ή μαρούλι και 1 ποτήρι χυμό.
* Γάλα και αυγό βραστό με ψωμί ολικής άλεσης.
* 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα και 1 φρούτο.
* Σουσαμένιο κουλουράκι, ή ψωμί ολικής άλεσης, τυρί φέτα ή ανθότυρο, ελιές και χυμό ή φρέσκα φρούτα.

Ρυζόγαλο

  • 2 κούπες ρύζι νυχάκι, 1 λίτρο γάλα, 2 κ σ μέλι,  κανέλα
Βράζετε σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το ρύζι και το μέλι, μέχρι να χυλώσει. Μοιράζετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με την κανέλα

Κρέπες με ανθότυρο και μέλι

  • 300 γρ αλεύρι, 500 γρ φρέσκο γάλα, 1 αυγό, 1 κ γ ζάχαρη, ανθότυρο, μέλι, ελαιόλαδο,
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το γάλα, το αυγό και  την ζάχαρη, να γίνουν ένας λείος μαλακός χυλός. Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα τηγάνι, ρίχνετε μια κουταλιά από τον χυλό και  κουνώντας το τηγάνι τον απλώνετε μέχρι τις άκρες. Όταν ψηθεί από την μια μεριά, αναποδογυρίζετε και από την άλλη. Γυρίζει εύκολα αν βάλετε επάνω στην κρέπα ένα πιάτο και αναποδογυρίσετε το τηγάνι.  Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός. Βάζετε ανθότυρο, τις διπλώνετε και περιχύνετε με μέλι.

Ομελέτα φούρνου

  • 4 αυγά, 4 φέτες μπέικον, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Ψιλοκόβετε το μπέικον, το κρεμμυδάκι και το μαϊντανό. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτετε τους κρόκους, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μπέικον, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και ανακατεύετε. Αλείφετε με λάδι  ένα αντικολλητικό ταψάκι, απλώνετε το μίγμα των αυγών και ψήνετε 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ομελέτα και να ξεκολλάει από το ταψί.

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Η σημερινή ημέρα επιβάλλει να αφήσουμε τα αυτοκίνητα στο σπίτι μας και να κινηθούμε χωρίς αυτά, για τους παρακάτω λόγους:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην χώρα μας, από το 1990 έως σήμερα, αυξήθηκαν κατά 105 %.
Η αύξηση αυτή, είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, το μποτιλιάρισμα, την περαιτέρω μόλυνση της ήδη επιβαρυμένης ατμόσφαιρας μας σε ρύπους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και την αύξηση της ηχορύπανσης, καθώς το 80% του θορύβου σε μια πόλη προέρχεται από τα αυτοκίνητα
Τα τελευταία χρόνια, η μέση ταχύτητα των οχημάτων σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης σε ώρες αιχμής έχει μειωθεί, βάσει των επίσημων στοιχείων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων.
Συγκεκριμένα, η μέση ταχύτητα σε ώρες αιχμής, δεν ξεπερνάει τα 6 χλμ την ώρα στην Αλεξάνδρας, τα 8 χλμ στην Μεσογείων, στην Βασ. Σοφίας τα 13 χλμ, ενώ στην Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού είναι τα 15 χλμ και στο Μαρούσι τα 20 χλμ.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό ακόμα και στην Αττική Οδό, με αύξηση 10% του ημερήσιου φόρτου, κατά την προηγούμενη χρονιά. Με κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε με το ΙΧ μας, προσθέτουμε στην ατμόσφαιρα 145 γρ διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα η χώρα μας, καθώς προειδοποιούν οι συγκοινωνιολόγοι, το 2010 θα έχει υπερβεί κατά 41% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που της αναλογούν με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου. Οι λύσεις είναι λίγες. Μια από αυτές και η πλέον αποτελεσματική, είναι να αφήσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και να κινηθούμε με τα μαζικά μέσα μεταφοράς ή με εναλλακτικές λύσεις, όπως το ποδήλατο και τα πόδια μας.

Το συμπαθές δίκυκλο, που μας κάνει την ζωή...ποδήλατο

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ας δούμε τα θετικά από την χρήση των ΜΜΜ, του ποδήλατου και του περπατήματος.
1) Το υψηλό κόστος της βενζίνης, τα έξοδα για το service, το πλύσιμο, τα διόδια, το παρκάρισμα, έχει ανεβάσει τα μεταφορικά έξοδα στα ύψη, ενώ χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ μειώνουμε σχεδόν το κόστος αυτό στο 1/10.
2) Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ο εκνευρισμός μας από την κίνηση, τις συνθήκες ή τους άλλους οδηγούς και η αναζήτηση πάρκινγκ, «τρώνε» από τον χρόνο, την ηρεμία, και την ψυχική μας διάθεση. Χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, μπορούμε να επωφεληθούμε και να διαβάσουμε την εφημερίδα μας, ένα βιβλίο, ή να ακούσουμε από το ΜΒ3 το αγαπημένο μας τραγούδι.
3) Κρύος κινητήρας σημαίνει πολύ παραπάνω κατανάλωση καύσιμου. Για μικρές αποστάσεις, καλύτερα περπατήστε. Το συνιστάμενο από τους ειδικούς, καθημερινό ημίωρο περπάτημα που μπορούμε να σπάσουμε σε δεκάλεπτα ή τέταρτα, -από το σπίτι στη στάση και από τη στάση στην δουλειά μας- αποτελεί μια σημαντική άσκηση για την υγεία και το σώμα μας και εντάσσεται πολύ εύκολα στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
4) Το συμπαθές δίκυκλο, που μας κάνει την ζωή...ποδήλατο.
Δεν ρυπαίνει, είναι διακριτικό και αθόρυβο, έχει το χαμηλότερο κόστος αγοράς και συντήρησης, έχει μικρές απαιτήσεις σε χώρο παρκαρίσματος, είναι το πιο γρήγορο μέσα στην κίνηση της πόλης, λόγω του μικρού βάρους του μεταφέρεται πολύ εύκολα, σε σκάλες, πεζοδρόμια κλπ, και τέλος και πιο σημαντικό, είναι υγιεινό γιατί με έμμεσο τρόπο επιβάλλει την φυσική άσκηση.
Το ζητούμενο είναι να φροντίσει η Πολιτεία να εντάξει το ποδήλατο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, με την δημιουργία ποδηλατόδρομων και χώρων στάθμευσης τους, να επιτραπεί η είσοδος τους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος να ενημερώσει και να κινητοποιήσει φορείς και οργανισμούς για την προώθησή του. Η διεθνής εμπειρία είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ το έχουν ως πρώτο μέσο μετακίνησης και αρχίζει ήδη να γίνεται συνείδηση και σε πόλεις της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, την Βαρκελώνη, το Ανόβερο και άλλες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών στην Ευρώπη υπάρχουν 300 εκατομμύρια ποδήλατα, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό
αυτοκινήτων.

1991: Πέθανε ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός

Ο Γιάννης Ξυνοτρούλιας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στην Λάρισα το 1930. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ενδεικτική εργογραφία: «Είμαι Έλλην, το καυχώμαι», «Συνάντηση», «Φυλλάτειν Θερμοπύλας», «Δεκαπέντε παραμύθια». Στίχοι του μελοποιήθηκαν από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Λοίζος, Λ. Κόκοτος, Λ. Κηλαϊδόνης, Χ. Λεοντής κ ά) και τραγουδήθηκαν από μεγάλους ερμηνευτές (Μ. Φαραντούρη, Π. Αστεριάδη,  Β. Παπακωνσταντίνου, «Ακονρντεόν», «Μικροαστικά», «Δειλινό», «Δικός σου ο κόσμος», «Χρυσό πουλί», «Ο δικός μου», «Γ΄ παγκόσμιος»

…Γέλα, σκουντούφλη, κόσμε μαγκούφη,
δεν είναι μόνο μαύρη η ζωή.
Σαν ξημερώσει κοίτα την πλάση,
δεν είναι μόνο μαύρη η ζωή.
Και θα ’ρθει μέρα που πέρα ως πέρα
θα ’ναι χαρά χαρά να ζεις…
«Δικός σου ο κόσμος»

…Τα πιο ωραία τραγούδια δεν τ’ ακούμε
τους πιο ωραίους στίχους, δεν τους γράφουμε ποτέ
Κάποτε είν’ ωραίο αυτό που ζούμε
μα είν’ αδύνατο με λόγια να το πούμε…
«Τα πιο ωραία τραγούδια»

1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, η κηδεία του 2 ημέρες μετά εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ο λαός της Αθήνας και πλήθος άλλοι πολίτες από όλα τα σημεία του Ελληνισμού, συνόδεψαν τον ποιητή ως την τελευταία του κατοικία στο Α΄ Νεκροταφείο, τραγουδώντας τους στίχους από το ποίημά του «Στο περιγιάλι το ακριβό» που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και είχε απαγορευτεί από την χούντα:
Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας λάθος
κι αλλάξαμε ζωή…

1952: Πέθανε ο Τίμος Μωραϊτίνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1874. Για πολλά χρόνια έγραφε χρονογραφήματα στην εφημερίδα «Εμπρός». Παράλληλα προς το δημοσιογραφικό του έργο ξεκίνησε το 1906 να γράφει θεατρικά έργα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, «Μαραθώνιος δρόμος», «Ο άνθρωπος της ημέρας», «Ένεκα ο πόλεμος», «Ένα ταξιδάκι στην σελήνη» κ ά.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

21/9/2013

Ανατολή ηλίου: 07:12
Δύση ηλίου: 19:24
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες
Φθινοπωρινή Ισημερία

Ημέρα Ειρήνης
Ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ
Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού
Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών  

Ιωνά του προφήτου, Κορδάτου αποστ., Ισαακίου Κύπρου
Γιορτάζουν: Ιωνάς, Κορδάτος

Προφήτης Ιωνάς

Έζησε τον 8ο αιώνα πΧ και ήταν ένας από τους προφήτες του Ισραήλ. Κάποτε ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στην Νινευή και να κηρύξει στους αμαρτωλούς κατοίκους της. Αυτός παρακούοντας την εντολή του Θεού, μπήκε σε ένα καράβι για την Ταρσό. Τότε από την οργή του Θεού ξέσπασε μεγάλη τρικυμία και το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ρίχνοντας κλήρο για να δουν ποιος φταίει, ο κλήρος πέφτει στον Ιωνά, που ομολογεί το παράπτωμά του. Τον έριξαν τότε στην θάλασσα, που αμέσως ησύχασε, ενώ τον κατάπιε ένα κήτος. Έμεινε στην κοιλιά του κήτους 3 ημέρες προσευχόμενος και παρακαλώντας τον Θεό να τον συγχωρήσει. Την τρίτη ημέρα το κήτος τον ξέβρασε στην ξηρά. Ο Ιωνάς ευχαρίστησε τον Θεό που τον συγχώρεσε και πήγε στην Νινευή, όπου κήρυξε στους κατοίκους την μετάνοια.