Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

31/8/2013

Ανατολή ηλίου: 06:54
Δύση ηλίου: 19:56
Πανσέληνος: Σε 19 Ημέρες  

+ Η κατάθεση Τιμίας Ζώνης Υπεραγίας Θεοτόκου

Κατάθεση Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου

Η ανακομιδή τις Τιμίας Ζώνης έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο. Μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Κων/πόλη και τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή θήκη που ονομάστηκε αγία Σωρός. Εκτός της Τιμίας Ζώνης η Σωρός περιείχε και την Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου. Μετά την άλωση της Κων/πόλεως η Τιμία Ζώνη τεμαχίστηκε και υφαρπάχτηκε. Ένα μοναδικό κομμάτι σώζεται στην Μονή Βατοπαιδίου

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Τελειώνουν  οι θερινές εκπτώσεις

Εκδηλώσεις
- 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών «Σπαθάρεια 2013» από 4-8/9 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» (Βορείου Ηπείρου 27 & Μεσογείων, Κοκκινιά Αμαρουσίου). Είσοδος ελεύθερη.
- 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου από 6-22/9 στο Πεδίο του Άρεως Είσοδος ελεύθερη

Ενημέρωση
- Έως την Δευτέρα 2/9 στις 08:00 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Από τις 2/9 ξεκινά η νέα ταχτοποίηση των αυθαιρέτων και τίθεται σε ισχύ το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης τους.  
- Πανελλαδική στάση εργασίας (11:00-15:00) στις 4/9 στα νοσοκομεία, στην πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα κέντρα Υγείας ανακοίνωσε  η ΠΟΕΔΗΝ.
- Παρατείνεται έως 6/9 η καταβολή της πρώτης δόσης ή η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος (έκπτωση 1%) και του Φόρου Ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).   
- Από 9/9 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (Δακτύλιος) στο κέντρο της Αθήνας
- Έως 15/9 η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.
- 48ωρη απεργία στις 18-19/9 κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
- Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των παλαιών κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet (χωρίς κλειδάριθμο).

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές στην ανατολική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο  πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-31, στα δυτικά από 21-34, στα κεντρικά από 20-34, στα νότια από 23-31 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 1/9
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις  στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες, όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 5-6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά  7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Μυστικά για την ανάδειξη και διατήρηση του μαυρίσματος

Όσες αποκτήσατε ηλιοκαμένη όψη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θέλετε να το διατηρήσετε όσο γίνεται περισσότερο διάστημα, τώρα που τελειώνουν οι διακοπές.
Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιποιηθείτε το δέρμα σας, αλλά και να κρατήσετε όσο γίνεται περισσότερο την εξωτική σας όψη.
- Απλώνετε καθημερινά μετά το ντους σ’ όλο το σώμα μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης, κατά προτίμηση after sun, που θα κρατήσει την υγρασία στο δέρμα, θα το ενυδατώσει κάνοντάς το μαλακό, ενώ θα παρατείνει την ηλιοκαμένη όψη του.
- Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή ή κανονική χρησιμοποιείστε ένα ιριδίζων baby oil που θα αναδείξει το μαύρισμα.
- Αποφύγετε την απολέπιση, καθώς η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων, θα μειώσει και την ένταση του μαυρίσματος
- Για το πρόσωπο χρησιμοποιείστε μακιγιάζ, σκουρότερου τόνου από ότι χρησιμοποιείται συνήθως.
- Τονίστε τα ζυγωματικά με μια πούδρα ή ρουζ σε μπρονζέ χρώμα
- Για τα μάτια προτιμήστε σκιές σε γήινες αποχρώσεις, καφέ, μπεζ, χρυσαφί και περάστε πολλές στρώσεις σκούρας μάσκαρας.
- Για τα χείλη επιλέξτε κραγιόν σε λαμπερά χρώματα, ή αν θέλετε φυσικό λουκ, επιλέξτε ένα γυαλιστερό λιπ-γκλος
- Τα λεπτά υφάσματα και τα παλ ανοιχτά χρώματα στα ρούχα, όπως το λευκό ή το κίτρινο, τονίζουν το μαύρισμα
- Τέλος τονώστε εκ των έσω το μαύρισμα, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν βήτα-καροτίνη, όπως καρώτα, σπανάκι, πεπόνι, μαϊντανό.


Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο

Γυρίζοντας από τις διακοπές, γεμάτοι με αναμνήσεις και νοσταλγία για το καλοκαιράκι που έφθασε στο τέλος του και για τις δουλειές, όπως το μάζεμα των ρούχων ή το συμμάζεμα του σπιτιού, για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο και κατ’ επέκταση τον χειμώνα, ρίχνουν την διάθεση, μην πω μέχρι σε βαθμό κατάθλιψης. Κεφάλια πάνω λοιπόν και ιδέες κάτω.
- Επιλέγουμε τις ωραιότερες φωτογραφίες του καλοκαιριού και απλά τις καρφώνουμε σ’ ένα πίνακα από φελλό που τον τοποθετούμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που μπορούμε να τον βλέπουμε συχνά, όπως το χολ. Ακόμα βάλτε αντικείμενα-σουβενίρ από τα ταξίδια του καλοκαιριού (βότσαλα, κάρτες, κλαδάκια, κουκουνάρια) και να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή γωνιά.
- Στο μπαλκόνι ή στον κήπο ανανεώστε, ή φυτέψτε καινούρια φυτά, όπως βασιλικό, που είναι στα καλύτερά του αυτή την εποχή. Αν τον βάλετε μάλιστα και στο περβάζι του παράθυρου θα εμποδίσετε τους ενοχλητικούς επισκέπτες, βλέπε κουνούπια, μύγες να μπουν στο σπίτι, που σε αντίθεση με μας, αντιπαθούν την μυρωδιά του. Στις 14 Σεπτεμβρίου κόψτε μερικά κλαδάκια και πηγαίνετε τα στην εκκλησία, καθώς είναι η ύψωση Τιμίου Σταυρού, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του φθινοπώρου. Ακόμα με τον βασιλικό μπορείτε να φτιάξετε πέστο ή να νοστιμίσετε μυρωδικά και γευστικά τα φαγητά σας.
- Στην βεράντα ή στον κήπο διοργανώστε βραδιές με φίλους με το έτερον ήμισυ, ή γιατί όχι και μόνοι, όσο ακόμα ο καιρός είναι ωραίος. Βάλτε κεράκια κατά προτίμηση αρωματικά και απολαύστε της νύχτας την σιγαλιά. Εναλλακτική, κυριακάτικο μπάρμπεκιου με κρέας ή ψάρια και την μυρωδιά του βασιλικού, να σας ταξιδεύουν στα καταγάλανα νησιά μας. Το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, τουλάχιστον στο μυαλό και την διάθεσή μας. Καλό φθινόπωρο!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

30/8/2013

Ανατολή ηλίου: 06:53
Δύση ηλίου: 19:58
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες  

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων

+ Αλεξάνδρου, Παύλου, Ιωάννου πατριαρχών Κων/πόλεως
Γιορτάζουν: Αλέκα, Αλέκος, Αλεξάνδρα, Αλέξανδρος, Αλέξης

Άγιος Αλέξανδρος

Διακρίθηκε για την μόρφωση, την αρετή και την ευσέβεια του. Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που διεξήχθη στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 και καταδίκασε την αίρεση του Αρείου, ως εκπρόσωπος του πατριάρχη Κων/πόλεως Μητροφάνη, τον οποίο μάλιστα διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο μετά τον θάνατό του. Απεβίωσε ειρηνικά το 340 σε βαθιά γεράματα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου

Η Ατζέντα της Ημέρας

-Λήγει η προθεσμία της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ καταβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
- Λήγει η χειρόγραφη υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.  

Ενημέρωση
- Έως την Δευτέρα 2/9 στις 08:00 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.  
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 9/9 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (Δακτύλιος) στο κέντρο της Αθήνας
- Έως 15/9 η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.
- Έως 31/10 και μέσω ΚΕΠ η απογραφή και θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ.
- Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των παλαιών κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet (χωρίς κλειδάριθμο).
 

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα ορεινά της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-33, στα δυτικά από 19-32, στα κεντρικά από 21-34, στα νότια από 19-34 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά  κατά περιόδους 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 31/8
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις  στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες, όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 5-6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά  7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Μιχάλης Ασλάνης

«Έφυγε» σε ηλικία 62 ετών ο γνωστός σχεδιαστής μόδας
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Έκανε σπουδές στην διακόσμηση, την ιστορία της τέχνης και τις γραφικές τέχνες με μεγάλους δασκάλους Τέτσης, Βακαλό, Μοσχίδης. Ξεχώρισε για τις δημιουργίες του επηρεάζοντας την ελληνική μόδα. Πραγματοποίησε επιτυχείς επιδείξεις  σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκτός από την σχεδίαση ρούχων ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό αξεσουάρ μπάνιου, εσωρούχων, ομπρελών κ ά. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Κολωνάκι, στις 28 Αυγούστου, μετά από επίμονες αναζητήσεις των φίλων του, καθώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνά τους. Η πιθανή αιτία θανάτου του, όπως δόθηκε από τον ιατροδικαστή πρέπει να ήταν το πνευμονικό οίδημα. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στην Χαλκίδα.

2007: Πέθανε η Μαρία Μπονέλου, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του θεάτρου και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Η βίλα των οργίων» (1964), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν» (1967), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971) κ ά. Ήταν σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα και είχαν αποκτήσει μια κόρη την Αλεξία. Τα τελευταία χρόνια πάσχοντας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, νοσηλευόταν σε κλινική της Λάρισας, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή, στα 67 της χρόνια, τρεις μήνες ακριβώς μετά τον θάνατο του άνδρα της. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη από το νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

29/8/2013

Ανατολή ηλίου: 06:52
Δύση ηλίου: 19:59
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες  

+ Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, Θεοπίστης οσ., Αρκαδίου οσ.
Γιορτάζει: Αρκάδιος, Αρκαδία, Θεοπίστη

Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάστηκε Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο και δεν δίστασε να κατακρίνει τον τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα και τον περίγυρο του για την ακόλαστη ζωή τους. Εκείνος τότε τον φυλάκισε και όταν σε κάποια εκδήλωση εντυπωσιάσθηκε από τον χορό με τα επτά πέπλα της κόρης του Σαλώμης, της έταξε να εκπληρώσει ότι του ζητούσε. Η μητέρα της η Ηρωδιάς που μισούσε τον Ιωάννη, την έπεισε να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου «εν πινακίω» (μέσα σε πιάτο). Έτσι και έγινε, τον αποκεφάλισαν. Οι μαθητές του πήραν το ακέφαλο σώμα του και το έθαψαν.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Στάση εργασίας από 11:00 και έως την λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση στις 12:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ

Ενημέρωση
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 9/9 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (Δακτύλιος) στο κέντρο της Αθήνας

Οικονομία
- Έως 30/8 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Έως 30/8 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-6 και στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-33, στα δυτικά από 21-35, στα κεντρικά από 20-37, στα νότια από 23-34 και στα ανατολικά από 23-35 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 30/8 Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημβρινές –απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα ορεινά της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Αλέκος Σακελλάριος

Στις 29 Αυγούστου 1991 πέθανε στα 78 του χρόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου 1913. Πολυγραφότατος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, ακόμα και παρουσιαστής στην τηλεόραση. Έγραψε πάνω από 180 θεατρικά έργα μερικά από τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, αλλά και 47 σενάρια για ταινίες, μόνος του είτε με την συνεργασία του Χρήστου Γιαννακόπουλου.
«Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Η θεία από το Σικάγο», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Δελησταύρου και υιός», «Δεσποινίς ετών 39», «Τα κίτρινα γάντια», «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Η σοφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το δόλωμα».
Έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, συνεργαζόμενος με συνθέτες όπως, Κ. Γιαννίδη, Μ. Σογιούλ, Μ. Χατζηδάκι, Στ. Ξαρχάκο. «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Παλιά γειτονιά», «Πες μου μια λέξη», «Ο τραμπαρίφας», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Τράβα μπρος», «Υπομονή» κ ά.
Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του ως ηθοποιού στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», όπου υποδύθηκε τον εκπρόσωπο του συνδικάτου, «Η θεία μου η χίπισσα», σαν χίπις και τέλος σαν αφηγητής στον «Παλιό εκείνο τον καιρό».
Στην τηλεόραση έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε τις εκπομπές «Η παλιά επιθεώρηση», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα».
Τιμήθηκε με το έπαθλο «Ξενόπουλος» για τα θεατρικά έργα «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» και «Ένα βότσαλο στην λίμνη». Η ταινία του «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (1959) είχε ψηφιστεί στην εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη, η καλύτερη ταινία της πενταετίας 1955-60.

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα

Ο κόλπος του Γέροντα βρίσκεται ανάμεσα στα νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, στην χερσόνησο της Αλικαρνασσού και στην νήσο Λέρο. Ο ελληνικός στόλος που αποτελούνταν από 70 πλοία, κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσε, με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό, που αποτελούνταν από 400 Τουρκικά Αιγυπτιακά Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία με τελειότερο εξοπλισμό, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ πασά, στον κόλπο του Γέροντα, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω). Η ναυμαχία αυτή είναι η μεγαλύτερη της επανάστασης του ’21 και η σημασία της νίκης σημαντικότατη, καθώς έσωσε την Σάμο από τον τούρκικο στόλο, αλλά και κατέδειξε στους Οθωμανούς τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων και στην θάλασσα

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

28/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:52
Δύση ηλίου: 20:00
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Μωϋσέως Αιθίοπος, Δάμωνος πρεσβ., Διομήδους, Λαυρεντίου μαρτ., Εζεκίου
Γιορτάζουν: Δάμων, Δάμωνας

Όσιος Μωϋσής

Καταγόταν από την Αιθιοπία και ήταν δούλος σε κάποιο άρχοντα, που αναγκάστηκε να τον διώξει λόγω του κακού και βίαιου χαρακτήρα του. Τότε και εκείνος έγινε ληστής. Όταν η εξουσία τον κυνήγησε για την εγκληματική του δράση ο Μωϋσής κατάφυγε στην έρημο, όπου ζούσαν πολλοί ασκητές. Ο τρόπος ζωής τους τον επηρέασε και έγινε μοναχός, όπου κηρύττοντας το Ευαγγέλιο έκανε πολλούς χριστιανούς. Εφονεύθη από ειδωλολάτρες ληστές στο 75ο έτος της ηλικίας του.

Η Ατζέντα της Ημέρας

Εκπαίδευση
- Στις 30/8 η ανακοίνωση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ενημέρωση
- Στάση εργασίας από τις 11:00 και έως την λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση  στις 12:00  στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 29/8  
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 9/9 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (Δακτύλιος) στο κέντρο της Αθήνας

Οικονομία
- Έως 30/8 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Έως 30/8 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής  Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-38, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 19-37, στα νότια από 22-36 και στα ανατολικά από 23-35 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-38 βαθμούς Κελσίου και στα παραθαλάσσια τμήματα 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 29/8
Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικές νεφώσεις  με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 με σταδιακή εξασθένιση στα 5 μποφόρ το βράδυ στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως.

2005: Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και μουσουργός, του ελαφρού κυρίως τραγουδιού

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου του 1922. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στην Αυστρία και την Γερμανία. Έπαιζε τρομπέτα, πιάνο, κόρνο και τρομπόνι. Επέλεξε να μάθει κορνέτα, όταν άκουσε να παίζει ένας δάσκαλος στο «Εμπειρίκειο» σχολείο της Σύρου που ήταν εσώκλειστος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας σε επιθεωρήσεις το 1938 και δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε την δική του ορχήστρα, ενώ το 1948 γράφει την πρώτη μουσική για παράσταση, την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες» που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Είχε γράψει πάνω από 2500 μουσικά θέματα για τραγούδια: «Σου σφυρίζω», «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Με σένα αρχίζει η ζωή», «Βίρα τις άγκυρες», «Έχω απόψε ραντεβού», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Καλωσόρισες έρωτα», Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Mambo braziliero», τον ύμνο του Παναθηναϊκού, «Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Με ‘σένα αρχίζει η ζωή» κ ά. Μουσικές επενδύσεις σε ταινίες: «Η ωραία των Αθηνών», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Η βουλευτίνα», «Η βίλα των οργίων», «Όταν λείπει η γάτα», «Ακροπόλ». Ακόμα έγραψε μουσική για θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις, παίρνοντας και τον τίτλο μάλιστα του «βασιλιά της επιθεώρησης».Δημιούργησε τις τηλεοπτικές εκπομπές «Από τον παππού, στον εγγονό», «Μελωδίες και ρυθμοί». Τιμήθηκε τρεις φορές με το «Ξενοπούλειο Έπαθλο» (1952-53-54), με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (1967), με το βραβείο Ελλήνων Λογοτεχνών (1973), και τέλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 68χρονη προσφορά του. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 83 του χρόνια.

1968: Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1887, με καταγωγή από την Χίο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σχέδιο και ζωγραφική στο Μόναχο και το Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε ειδικά με την μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. Ασχολήθηκε ακόμα με την ζωγραφική «Από την φύση», «Βυζαντινά», ενώ συνέγραψε και κείμενα «Η λαϊκή τέχνη και εμείς», «Ιστορικές και ζωντανές μορφές».

Σαν Σήμερα

1749: Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη, ο συγγραφέας και ποιητής Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Έργα του «Φάουστ», «Τουρκουάτο Τάσο», «Βέρβερος», «Ναυσικά» κ ά

1828: Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Λέων Τολστόι. Έργα του:
«Ανάσταση», «Άννα Καρένινα», «Πόλεμος και ειρήνη», «Αφέντης και δούλος»

1912: Γεννήθηκε η Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη

2010: Πέθανε ο επίσκοπος Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης

2011: Πέθανε ο βουλευτής και πολιτικός της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

27/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:51
Δύση ηλίου: 20:02
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

+ Φανουρίου μεγαλ., Οσίου επ. Καρδούης, Ποιμένος οσ., Αρκαδίου βασιλιά
Γιορτάζουν: Αρκάδιος, Αρκαδία, Λυμπέρης, Φάνης, Φανούρης, Φανουρία, Φανούριος

Άγιος Φανούριος

Σε μια κατεστραμμένη εκκλησία στο νησί της Ρόδου τον 14ο αιώνα, βρέθηκε μια εικόνα που αναγράφει με ελληνικά γράμματα ότι είναι ο Άγιος Φανούριος. Η εικόνα αναπαριστά έναν νεαρό ντυμένο με ρωμαϊκή στολή και πλαισιώνεται από 12 παραστάσεις που απεικονίζουν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους Για την ζωή του αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές και έτσι όλα είναι εικασίες βάσει αυτών που απεικονίζονται στην εικόνα. Την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, η εκκλησία μας τιμά στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί όταν θέλουν να παρακαλέσουν τον άγιο Φανούριο να τους φανερώσει απολεσθέντα αντικείμενα ή την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών, φτιάχνουν φανουρόπιτα. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα με 7 υλικά, που αφού την ευλογήσει ο ιερέας, στην λειτουργία ανήμερα στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 2-3 και τοπικά στα πελάγη  4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-37, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 19-37, στα νότια από 22-34 και στα ανατολικά από 23-35 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου και στα παραθαλάσσια τμήματα 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 28/8
Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής  Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δεκαέξι  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που έφυγε, η μεγάλη μας ρεμπέτισσα, Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ρεμπέτικου, του λαϊκού, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς,
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δε μας ακούς.
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο παππούς της που είχε και το όνομά του ήταν παπάς. Και έτσι από μικρή θα τον ακολουθεί στο ψαλτήρι. Αποφασίσει να γίνει τραγουδίστρια, επηρεασμένη από την Σοφία Βέμπο που έβλεπε στον κινηματογράφο και έτσι κατεβαίνει στην Αθήνα στα 17 της χρόνια. Κάνει έναν γάμο, που κράτησε μόλις έξι μήνες, καθώς έριξε βιτριόλι στον σύζυγό της μετά από έναν τους καυγά. Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για ένα εξάμηνο, απελευθερώνεται μετά την μείωση της ποινής της στο Εφετείο και επιστρέψει στην Χαλκίδα. Οι καθημερινοί καυγάδες με την οικογένειά της, την αναγκάσουν να επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα. Οι δυσκολίες όμως και εδώ είναι περισσότερες καθώς βρίσκεται στην δίνη του πολέμου και της κατοχής. Συμμετέχει ενεργά στο αντάρτικο και πλέον μετά την απελευθέρωση, αρχίσει να τραγουδάει στις ταβέρνες με μια κιθάρα για να μπορέσει να επιβιώσει. Εκεί την ανακαλύπτει  ο Βασίλης Τσιτσάνης και της εμπιστεύεται  τα τραγούδια του. Από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις, «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Απόψε κάνεις μπαμ», «Τα καβουράκια» καθιερώνεται ως λαϊκή τραγουδίστρια. και συνεργάζεται με τους συνθέτες της εποχής, Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Μητσάκη, Μ. Χιώτη, Α. Χατζηχρήστο, Α. Καλδάρα. Σημαντική είναι και η προσφορά της στο έντεχνο τραγούδι με συνεργασίες όπως Διον, Σαββόπουλο «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια», «Βαρύ Ζεμπέκικο», Μιχ. Μπουρμπούλη «Λαϊκά προάστια», Δ. Μούτση «Μην κλαις», Δ. Λάγιο «Μην κλαις».
Κάνει τις τελευταίες της ηχογραφήσεις και εμφανίσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τον Μάρτιο του ’93 αντιμετωπίζει και τα πρώτα προβλήματα με την υγεία της. Διαπιστώνεται καρκίνος στον φάρυγγα, υποβάλλεται σε τραχειοτομή και χάνει την φωνή της. Φανατική τζογαδόρος, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αναγκάζεται να πουλάει κασέτες με τα τραγούδια της για να επιβιώσει. Το Υπουργείο Πολιτισμού της εγκρίνει τιμητική σύνταξη και της παραχωρείται δωμάτιο στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου περνά τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής της. Φεύγει το πρωί της 27ης Αυγούστου του 1997, μόνη, πικραμένη και ξεχασμένη από όλους. Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Σωτηρία πηγαίνει με αεροπλάνα και βαπόρια στους φίλους της τους παλιούς, ρίχνοντας ένα ζεμπέκικο και τραγουδώντας με την τρομερή της την λαλιά, που θα ακούγεται για πάντα στις καρδιές μας.

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος
Εικονογράφηση πορτρέτου: Χάρης Κόντος

Η μάχη των Πλαταιών

Στις 27 Αυγούστου του 479 π Χ οι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες, στις Πλαταιές
Οι Πλαταιές ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα βόρεια των Θηβών, κοντά στα σημερινά Κόκλα. Εκεί δόθηκε η περίφημη μάχη που εξαφάνισε οριστικά την περσική απειλή. Ο Ξέρξης φεύγοντας για την Περσία, άφησε τον εξάδελφό του Μαρδόνιο, ως αρχηγό του περσικού στρατού, που αφού πέρασε τον χειμώνα στην Θεσσαλία ετοιμάστηκε να επιτεθεί και πάλι εναντίον των Αθηνών. Πριν όμως ξεκινήσει, έστειλε τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄ στην Αθήνα και πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του και αυτός αναλάμβανε να οικοδομήσει την καταστρεμμένη πόλη και τους ναούς της και να τους καταστήσει ηγεμόνες της Ελλάδας. Οι Σπαρτιάτες φοβούμενοι μήπως οι Αθηναίοι δελεαστούν από τις προτάσεις του Μαρδόνιου και υποκύψουν έστειλαν κι αυτοί πρέσβεις στην Αθήνα μ’ εντολή να αποτρέψουν την παραδοχή των προτάσεων του Μαρδόνιου από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι τότε ανεδείχθησαν άξιοι των περιστάσεων. Ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την απάντηση που έπρεπε και στις δυο αντιπροσωπείες.
Όταν ο Μαρδόνιος πληροφορήθηκε την απόρριψη των προτάσεών του, ξεκίνησε αμέσως από την Θεσσαλία, πέρασε στην Στερεά Ελλάδα και εισέβαλε στην Αττική, που την κατέλαβε και την λεηλάτησε. Έπειτα αφού προχώρησε ως την Αθήνα, που την βρήκε πάλι έρημη από κόσμο, κατάστρεψε ότι είχε απομείνει από την πρώτη καταστροφή και επέστρεψε και στρατοπέδευσε στην Βοιωτία. Η ελληνική δύναμη που αποτελούνταν από 39.000 περίπου άνδρες, από όλα τα μέρη της χώρας, με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στην αρχή φοβήθηκαν και παρατάχθηκαν στις υπερώες του Κιθαιρώνα. Ο Μαρδόνιος έστειλε εναντίον τους το ιππικό του, αλλά οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεσή του και σκότωσαν τον αρχηγό του Μασίστιο. Αυτό τους έδωσε θάρρος, κατέβηκαν στην πεδιάδα των Πλαταιών και στρατοπέδεψαν απέναντι από τους Πέρσες. Έγινε τότε η φοβερή εκείνη μάχη στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδόνιου, κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε Από τις 300.000 των Περσών μόνο 40.000 γλίτωσαν και έφυγαν με τον Αρτάβαζο. Από τους Έλληνες έπεσαν 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές. Όμως έμειναν στους Έλληνες και πολλά λάφυρα, που μοιράστηκαν μεταξύ τους, αφού αφιέρωσαν απ’ αυτά μεγάλο μέρος στους θεούς.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

26/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:50
Δύση ηλίου: 20:03
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες
35η Εβδομάδα

Αδριανού & Ναταλίας μαρτ., Ιωάσαφ οσίου
Γιορτάζουν: Αδριάνα,  Αδριανή, Αδριανός, Ναταλή, Ναταλία

Άγιοι Αδριανός & Ναταλία

Ο Αδριανός καταγόταν από την Νικομήδεια και ήταν παντρεμένος με την Ναταλία. Στους διωγμούς του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, συνελήφθη και όταν ομολογεί την πίστη του, υφίσταται βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο, όταν τον έριξαν στην φωτιά. Η σύζυγος του Ναταλία βρισκόταν συνέχεια δίπλα του ενθαρρύνοντας τον στο μαρτύριο του και όταν παρέδωσε το πνεύμα του πήρε το σώμα του και το ενταφίασε. Μετά δε και το δικό της μαρτυρικό θάνατο για την πίστη τους, την ενταφίασαν και εκείνη δίπλα του. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 26 Αυγούστου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

Εκπαίδευση
- Στις 30/8 η ανακοίνωση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ενημέρωση
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις
- Από 9/9 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (Δακτύλιος) στο κέντρο της Αθήνας

Οικονομία
- Έως 30/8 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Έως 30/8 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Καιρός

Γενικά: Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα δυτικά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 2-3 και τοπικά στα πελάγη  4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-36, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 20-37, στα νότια από 21-32 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 27/8
Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα βορειοδυτικά ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα δυτικά.  Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς και στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5, στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

2012: «Έφυγε» ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

Ο Νιλ Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Οχάιο το 1930. Σαν αστροναύτης ήταν ο κυβερνήτης του Apollo 1, που στις 20 Ιουλίου του ’69 μαζί με τον Έντουιν «Μπαζ» Άλντριν περπάτησαν στο φεγγάρι. Ιστορική έμεινε η φράση του «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετά από μια εγχείρηση καρδιάς που είχε υποβληθεί.

2009: Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Γαρουφάλλου

Ο Νίκος Γαροφάλλου γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Εμφανίστηκε στο θέατρο σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, σε έργα ελληνικού και ξένου δραματολογίου. Συμμετείχε σε της ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα», «Ένα καράβι Παπαδόπουλοι», «Μια ελληνίδα στο χαρέμι», «Το προξενιό της Άννας», «Οι απέναντι» κ ά. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές ιδίως του MEGA «Περί ανέμων και υδάτων», «Βίος ανθόσπαρτος», «Στο φως του φεγγαριού», «Ασυνήθεις ύποπτοι». Ο ηθοποιός έπεσε θύμα τροχαίου, καθώς βάδιζε με την σύζυγό του, γνωστή σεναριογράφο Κάκια Ιγερινού, σε δρόμο του Λουτρακίου, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Άφησε την τελευταία του πνοή, στα 72 του χρόνια, στην Εντατική Μονάδα του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν, στις 26 Αυγούστου του 2009.

1919: Πέθανε ο Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1853. Ο πατέρας του που ήταν έμπορος τον προόριζε για κληρικό, μα για οικονομικούς λόγους αναγκάστηκε να τον στείλει να εργαστεί σε ένα σιτέμπορο συγγενή του στην Ρωσία. Ο Σουρής όμως αντί για λογαριασμούς, όλη την ώρα έγραφε στίχους και έτσι ο θείος του τον έδιωξε. Τότε ήρθε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σε ένα συμβολαιογραφείο και παράλληλα σπούδαζε στην Φιλοσοφική Σχολή. Το 1883 έβγαλε την σατυρική εφημερίδα «Ρωμιός». Για 35 χρόνια «ο Φασουλής και ο Περικλέτος», μέσα από τον σατυρικό στίχο του Σουρή, έδιναν το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της εποχής. Έγραψε ακόμα πολλά ποιήματα, έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τέλος έκανε και ποιητική μετάφραση των «Νεφελών» του Αριστοφάνη, που για πολλά χρόνια παίζονταν στα αθηναϊκά θέατρα.

Ο ρωμιός
Στον καφενέ απ' έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
τού ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μια καρέκλα τόνα ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο
τούς υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

Ψυχή μου! τι λιακάδα! τι ουρανός! τι φύσις!
αχνίζει εμπροστά μου ο καϊμακλής καφές,
κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
και μόνος μου τις βρίσκω μεγάλες και σοφές.

Βρίζω Εγγλέζους, Ρώσους, και όποιους άλλους θέλω
και στρίβω το μουστάκι μ' αγέρωχο πολύ,
και μέσα στο θυμό μου κατά διαβόλου στέλλω
τον ίδιον εαυτό μου, και γίνομαι σκυλί…

Σαν Σήμερα

1071: Η μάχη του Μαντζικέρτ στην Καππαδοκία
Διεξήχθη μεταξύ του βυζαντινού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ΄ Διογένη και των Σελτούκων Τούρκων υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν. Με την ήττα των βυζαντινών, ο αυτοκράτορας Διογένης αιχμαλωτίστηκε και για την απελευθέρωσή του παραχωρήθηκαν σημαντικά φρούρια, ενώ καταβλήθηκαν και λίτρα. Η ήττα των βυζαντινών επέτρεψε την μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στην Μικρά Ασία.

1789: Η Εθνοσυνέλευση κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, υιοθέτησε την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η σύγκληση των τριών τάξεων (ευγενείς, κληρικοί, αστοί-εργάτες-αγρότες) κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης επηρεασμένη από τις νέες φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες της εποχής της μεταβλήθηκε σε Εθνική Συνταχτική Συνέλευση. Οργάνωσε το γαλλικό κράτος σε νέες βάσεις και νέες αρχές που την εποχή εκείνη απέβλεπαν κυρίως στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την λαϊκή κυριαρχία. Ψήφισε ακόμα την περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου» και καθιέρωσε την ισότητα, την δικαιοσύνη και την αδελφότητα σε όλο τον λαό. Αποτέλεσμα ήταν η κατάργηση του μοναρχικού πολιτεύματος και η καθιέρωση της συνταγματικής βασιλείας με νομοθετική βουλή.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

25/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:49
Δύση ηλίου: 20:05
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

+ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Βαρθολομαίου αποσ., Τίτου επισ. Γορτύνης, Ιωάννου Καρπάθου
Γιορτάζουν: Τίτος, Βαρθολομαίος

Απόστολος Τίτος

Ήταν Έλληνας και είχε μεγάλη μόρφωση. Έγινε χριστιανός από τον απόστολο Παύλο, που τον ακολούθησε σε πολλές περιοδείες του, Ιερουσαλήμ, Κόρινθο, Κρήτη, όπου το 58 τον έχρισε και επίσκοπο Γορτύνης. Η προς τον Τίτο επιστολή του αποστόλου Παύλου αποτελεί σπουδαίο εκκλησιαστικό έγγραφο.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-35, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 20-36, στα νότια από 21-32 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 26/8
Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της βόρεια κυρίως χώρας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα δυτικά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 2-3 και τοπικά στα πελάγη  4-6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ντομάτα: Κόκκινη ζουμερή, νόστιμη και γεμάτη βιταμίνες

Είναι φυτό της οικογένειας των Σολανωδών (Lycopersicon esculentum), ιθαγενές της Νοτίου Αμερικής από όπου μεταφέρθηκε και διαδόθηκε σ’ όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα άρχισε η καλλιέργειά της γύρω στα 1820. Αποτελεί μετά την πατάτα, το πλέον διαδεδομένο λαχανικό. Η ονομασία της προέρχεται από την μεξικάνικη λέξη tomati. Η ντομάτα είναι υγιεινή και ωφέλιμη, καθώς περιέχει πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, βιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, Β-Καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει στο λυκοπένιο και στις οργανικές ενώσεις των ισοπρενοειδών (βιοχρώματα). Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενώ ακόμα βοηθά στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Απορροφάται καλύτερα από τον  οργανισμό όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη και μάλιστα με κάποιο λιπαρό, όπως το ελαιόλαδο. Ακόμα περιέχει τα αντιοξειδωτικά λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, που δρουν προστατευτικά στα αγγεία της καρδιάς, παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό κακής χοληστερίνης και τέλος φυλλικό οξύ, στοιχείο εξαιρετικά απαραίτητο, ιδίως σε εγκύους. Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα κιτρικού και μηλικού οξέος, στοιχεία απαραίτητα για τις μεταβολικές διαδικασίες
Δεν περιέχει νάτριο, ούτε χοληστερίνη, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες (35 ανά 150 γρ) και η κατανάλωσή της είναι ευεργετική σε άτομα με προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων, ή παχύσαρκους, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Η καλλιέργεια της ντομάτας στην χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς καταναλώνεται ευρύτατα σε σαλάτες, με χαρακτηριστικότερη την λεγόμενη χωριάτικη, αλλά και τριμμένη, ή κομμένη (κον κασέ), σε χυμό, σε πελτέ, ακόμα και λιαστή, σε πολλά φαγητά, τα κοκκινιστά, με κρέας, λαχανικά, σάλτσες, ενώ τέλος γίνεται  και εξαιρετικό γλυκό.

Ντοματοπολτός σε βαζάκια


  • 2 κιλά τομάτες ώριμες, 2 κ γ αλάτι χοντρό, 2 κ γ ζάχαρη
Κόβετε τις ντομάτες σε κομματάκια, τις βράζετε για ½ ώρα και τις περνάτε από το πρες πουρέ, για να μείνουν τα φλούδια. Ρίχνετε το αλάτι, ανακατεύετε και μοιράζετε τον πολτό σε αεροστεγή βάζα (με λάστιχο στο στόμιο). Προτιμήστε μικρά βαζάκια. Βάζετε μια σχάρα σε μια κατσαρόλα, τοποθετείτε τα βάζα κλεισμένα, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το στόμιο τους και βράζετε για ½ ώρα από τότε που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Συντηρούνται αρκετό διάστημα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο. Όταν ανοίγετε τα βάζα, αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο τον ντοματοπολτό, τον ισιώνετε και ρίχνετε από πάνω λάδι.

Ψητές ντομάτες

  • Μικρές ντοματούλες (προτιμήστε πομοντόρια που έχουν σφικτή σάρκα), ελαιόλαδο, ρίγανη, ζάχαρη, αλάτι, σκόρδα, κλαδάκια φρέσκου θυμαριού, λαδόκολλα, γυάλινα βαζάκια.
Κόβετε τις ντοματούλες οριζόντια και τις αραδιάζετε με την εσωτερική τους επιφάνεια προς τα πάνω, σ’ ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Μ’ ένα πινέλο περνάτε την επιφάνειά τους με λάδι. Πασπαλίζετε με ζάχαρη, ρίγανη και αλάτι. Τις ψήνετε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ξεραθούν και να χάσουν όλα τους τα υγρά. Χρειάζονται 1-2 ώρες. Τις βάζετε σε βαζάκια αποστειρωμένα. Ρίχνετε χονδροκομμένα κομμάτια σκόρδο και κλαδάκια θυμαριού και απογεμίζετε με λάδι. Από την ώρα που θα ανοίξετε τα βαζάκια, χρειάζονται ψυγείο, όπου διατηρούνται για 2 εβδομάδες περίπου.

Λιαστές ντομάτες

  • 1 κιλό ντομάτες, αλάτι χονδρό, λαδόκολλα ή πανί, ξύλινο τελάρο, τούλι, χονδρή κλωστή, βελόνα
Κόβετε τις ντομάτες στην μέση κατά μήκος. Στρώνετε λαδόκολλα ή πανί σ’ ένα ξύλινο τελάρο και απλώνετε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Καλύπτετε με τούλι, που φροντίζετε να μην τις αγγίζει. Τις αφήνετε για 15-20 ημέρες στον ήλιο. Το βράδυ τις βάζετε στο σπίτι να μην υγραίνονται. Όταν στραγγίσουν τα υγρά τους, τις περνάτε μια- μια με βελόνα σε μια κλωστή. Τις αφήνετε έτσι κρεμασμένες 1-2 μέρες ακόμα. Βγάζετε την κλωστή, τις βάζετε σε αεροστεγή σακούλες και τις φυλάτε στην συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη.

Πελτές

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, 2 κ σ ζάχαρη, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ αλάτι
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Τις βάζετε σε κατσαρόλα, ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και τις βράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να πήξει η σάλτσα. Για πιο συμπυκνωμένο πελτέ τις ξαναπερνάτε από το μπλέντερ και τις βράζετε. Βάζετε τον πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα και κάθε φορά που ανοίγετε το βάζο για να πάρετε πελτέ, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, ίσα να τον καλύπτει και να τον προστατεύει.

Κέτσαπ


·         2 κ σ πελτέ, 3 κ σ νερό, 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες τριμμένες, 1 κ γ πάπρικα γλυκιά, 1 κ γ ζάχαρη, 2 δαφνόφυλλα, 1 κ γ κάρυ, 4 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Σιγοβράσετε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και να δέσουν σε σάλτσα. Αν θέλετε hot κέτσαπ, προσθέστε στα υλικά λίγο τσίλι ή αντικαταστήστε το πιπέρι με καυτερό κόκκινο πιπέρι. Βάζετε σε μπουκάλια που κλείνουν καλά και τα διατηρείτε για 1-2 εβδομάδες.

Ντομάτες γεμιστές

  • 8 μέτριες ντομάτες ή μεγάλα πομοντόρια, ½ κιλό κιμά, 2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2 κ σ πελτέ, 1 κ γ ζάχαρη, 1 κούπα ελαιόλαδο, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, κανέλα, αλάτι, πιπέρι.
Σοτάρετε το κρεμμύδι σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι με 2 κ σ νερό. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για λίγο. Προσθέτετε τον μισό πελτέ, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την κανέλα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και σβήνετε την φωτιά. Πλένετε τις ντομάτες. Κόβετε το πάνω μέρος και τις αδειάζετε από την ψίχα.
Γεμίζετε με την γέμιση του κιμά, κλείνετε με το καπάκι και τις τοποθετείτε σ’ ένα ταψί, ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω. Τρίβετε την ψίχα από τις ντομάτες, προσθέτετε τον πελτέ αραιωμένο με λίγο χλιαρό νερό, την ζάχαρη, ανακατεύετε και περιχύνετε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Ντοματοκεφτέδες

  • 2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες, 2 κολοκυθάκια τριμμένα, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, ½ κούπα δυόσμος ψιλοκομμένος, 1 κ γ ζάχαρη, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες, την ζάχαρη, το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αλεύρι, όσο να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνετε λάδι και το αφήνετε να κάψει καλά. Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

2002: Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του γράφεται στην Ιατρική Αθηνών, την οποία εγκαταλείπει και παρακολουθεί σπουδές στην Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν. Πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο το 1944 στην παράσταση «Τελευταίος Ασπροκόρακας». Δυο χρόνια αργότερα ξεκινάει και η κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου». Θα εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες, δημιουργώντας χαρακτηριστικούς κωμικούς ρόλους. Αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία του 1960 «Κίτρινα γάντια» όπου υποδύεται έναν αστείο τυπάκο τον «Μπρίλη». Μερικές από τις ταινίες που συμμετέχει: «Κορόιδο γαμπρέ» , «Ο λαγοπόδαρος», «Η ωραία του κουρέα», «Ο αχόρταγος», «Το στραβόξυλο», «Ο τετραπέρατος», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Ησαία χόρευε», «Κορόιδο Ρωμιέ», «Η Εύα δεν αμάρτησε» κ ά. Θα εμφανιστεί και σε πολλές επιθεωρήσεις : «Βίρα τις άγκυρες», «Καινούρια Αθήνα», «Άνθρωποι του ‘60», «Ζητείται τεμπέλης» κ ά. Μεγάλη επιτυχία θα κάνει στο θέατρο με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και τον «Κοριό» του Μαγιακόφσκι. Ιδανικός ερμηνευτής ρόλων του Ψαθά και του Σακελάριου. Το 1998 θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, με επακόλουθο σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Θα κλείσει τον κύκλο των παλιών μεγάλων κωμικών, στις 25 Αυγούστου του 2002.

1900: Πέθανε ο Φρίντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος

Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1844 στην πόλη Ραίκεν της Λειψίας. Σπούδασε κλασσική φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Λειψίας. Θεωρείται από τους πρώτους υπαρξιστές φιλόσοφους. Έργα του: «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», «Το λυκόφως των ειδώλων», «Η γενεαλογία της ηθικής», «Ίδε ο άνθρωπος» κ ά. Νοσηλεύτηκε πολλές φορές σε ψυχιατρική κλινική, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια, που τον οδήγησαν στον θάνατο.

325: Διεξάγεται η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος

Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Νίκαια της Βιθυνίας και έλαβαν μέρος 318 πατέρες. Η Σύνοδος καταδίκασε την διδασκαλεία του Αρείου και των οπαδών του, που δίδασκαν ότι ο Χριστός δεν είναι αληθινός Θεός, όπως ο πατέρας, αλλά το τελειότερο δημιούργημά του, όπως οι άνθρωποι. Στην σύνοδο αυτή διακρίθηκε ο Μέγας Αθανάσιος, που απέδειξε ότι ο Χριστός είναι «Ομοούσιος τω Πατρί». Ακόμα υιοθετείται η Ομολογία της Πίστεως, με την σύνταξη των επτά πρώτων άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως («Πιστεύω») και ορίζεται να εορτάζεται το Πάσχα, την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

24/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:48
Δύση ηλίου: 20:06
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

+ Κοσμά του Αιτωλού, Ευτυχούς ιερομ., Ανακ. Λειψ. Διονυσίου Αιγίνης
Γιορτάζουν: Κοσμάς, Ευτυχής, Ευτυχία, Ευτύχιος

Άγιος Ευτυχής

Γεννήθηκε στην Σεβαστή και ήταν μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστή. Όλη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στον Θεό. Συνελήφθη και υπέστη απάνθρωπα μαρτύρια. Η πίστη και η προσευχή όμως πάντα τον έσωζαν. Πέθανε ειρηνικά. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Μαΐου και στις 24 Αυγούστου.

Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρο, κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Σε ηλικία 8 ετών στάλθηκε στην Σιγδίτσα της επαρχίας Παρνασσίδος όπου παρέμεινε δέκα χρόνια ως μαθητής του ιεροδιδάσκαλου Λίτσικα. Ενήλικος υπηρέτησε στην Λομπότινα της Ναυπακτίας ως βοηθός και σύγχρονα μαθητής του ιεροδιδάσκαλου του εκεί σχολείου Ανανία. Πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια η φιλομάθειά του τον έφερε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, όπου μαθήτευσε κοντά στους διδάσκαλους του Γένους, Ευάγ. Βούλγαρη, Ν. Ζερτζούλη, και Π. Παλαμά. Πίστευε πως μόνον η χριστιανική θρησκεία και το σχολείο θα σώσουν τον ελληνισμό από τον εξισλαμισμό και θα τον οδηγήσουν στην απελευθέρωση. Γι’ αυτό όταν απεφοίτησε από την σχολή και χειροτονήθηκε μοναχός στην μονή Φιλοθέης με το όνομα Κοσμάς, έφυγε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί το 1760 συνάντησε τον μεγαλύτερό του αδελφό Χρύσανθο, διδάσκαλο της πατριαρχικής σχολής και με την άδεια του πατριάρχη Σεραφείμ, άρχισε το κήρυγμα του. Έκανε τέσσερεις μεγάλες περιοδείες και το 1775 ανανέωσε την άδειά του από τον πατριάρχη Σωφρόνιο Β΄. Δίδαξε στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και νησιά και στην Αλβανία. Μιλούσε σε απλή γλώσσα και τα κηρύγματά του προξενούσαν ιδιαίτερη εντύπωση. Δίδασκε ελληνικά και παρότρυνε τους γονείς που ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί να μάθουν στα παιδιά τους την γλώσσα της εκκλησίας (ελληνικά). Σε διάστημα 16 χρόνων ίδρυσε πάνω από 100 κατώτερα σχολεία και 10 ανώτερα (ελληνικά) όπως γράφει ο ίδιος σε επιστολή του προς τον αδελφό του Χρύσανθο. Με την θαυματουργό διδασκαλία του ο Κοσμάς έγινε ο «Πατροκοσμάς» ή «Παπλάκης» του λαού. Ο άγιος των αδικημένων, των φτωχών, αλλά ακόμα και ο άγιος των τουρκαλβανών, που τον αγαπούσαν και τον σέβονταν. Θεωρούμενος Ρώσος πράκτορας συλλαμβάνεται στο Βερέτιο, πόλη της Αλβανίας, την περίοδο των Ορλοφικών. Ο διοικητής της πόλης τόσο τον συμπάθησε κατά την απολογία του, ώστε του χάρισε ένα «θρονίο» (σκαμνάκι) για να διδάσκει. Ο Τούρκος όμως εισπράκτορας και οι άλλοι δήμιοί του, τον εκτέλεσαν κρυφά δι’ απαγχονισμού στις 24 Αυγούστου του 1779, στην θέση Μαξάκια του Αυλώνα. Ανακηρύχθηκε Άγιος και Νεομάρτυρας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου του 1961. Η μνήμη Του τιμάται από την εκκλησία μας στις 24 Αυγούστου.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-35, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 19-35, στα νότια από 21-31 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 25/8
Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της βόρεια κυρίως χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Θα πούμε τα σύκα…σύκα

Η συκιά είναι δέντρο άγριο και ανήκει στην οικογένεια των φίκων, φίκος ο καρικός, (Ficus carica), η ιδιαίτερη ονομασία του, με πατρίδα καταγωγής μάλλον την Καρία της Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστικό δέντρο με τον γκρίζο κορμό και τα θαμπά φύλλα, που θυμίζουν ανοικτές παλάμες, που αντί για ρετσίνι παράγει γάλα, που είναι ελαφρά καυστικό και δημιουργεί φαγούρα και ερεθισμό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της συκιάς είναι ο καρπός της, το σύκο, που στην ουσία είναι το άνθος της.Είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, όπου όταν ο Αδάμ και η Εύα, εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο, χρησιμοποίησαν φύλλα συκής για να σκεπάσουν την γύμνια τους. Στην μυθολογία αναφέρεται και η χθόνια καταγωγή της. Όταν οι Τιτάνες νικημένοι από τον Δία βυθίστηκαν στα Τάρταρα, η Γαία η μητέρα τους, ξαναέβγαλε στην επιφάνεια έναν από αυτούς τον Συκέα, μεταμορφώνοντάς τον σε δέντρο, την συκιάΑκόμα υπάρχει αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου, όταν ο Οδυσσέας για να τον αναγνωρίσει ο πατέρας του Λαέρτης του υπενθυμίζει, ότι του έδωσε «τεσσαράκοντα συκάς». Όμως και η θεά Δήμητρα την χάρισε στους κατοίκους της Αττικής, όπου είχε καταφύγει, όταν πενθούσε μετά την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης, από τον Πλούτωνα. Την εποχή του Σόλωνα, απαγορευόταν η εξαγωγή των σύκων, από την Αθήνα και οι καταγγέλλοντες μάλιστα τους παραβάτες, ονομάζονταν συκοφάντες. Στην αρχαία Ρώμη, κατά την παράδοση, η λύκαινα μεγάλωσε τον Ρώμο και τον Ρωμύλο κάτω από μια συκιά. Τέλος, ο Βούδας επίσης καθισμένος κάτω από μια συκιά, στην γνωστή στάση για τρεις μέρες, πέτυχε τον Μέγα Διαφωτισμό. Υπολείμματα σύκων έχουν ανακαλυφθεί σε νεολιθικούς οικισμούς του 5000 πΧ, ενώ στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί καλάθια με σύκα στους Αιγυπτιακούς τάφους, αλλά και στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας υπήρχαν συκιές. Στην αρχαία Ελλάδα η καλλιέργεια της συκιάς ξεκίνησε από την Κρήτη, που πιθανά πέρασε από την Αίγυπτο και έπειτα κατά τον 9ο αιώνα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στον Ηρόδοτο αναφέρεται ως συκέα ή συκή και μαζί με τις ελιές μνημονεύονται στα «πυθαγόρεια γεύματα». Στα βυζαντινά χρόνια, τα σύκα, γνωστά ως «ισχάδες» τα φύλαγαν όλο το χειμώνα σε πήλινα δοχεία, ενώ οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν «ιερά» φρούτα και τα διατηρούσαν μέσα στο μέλι. Στις αρχές του 16ου αιώνα, επεκτάθηκε η καλλιέργειά της και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ενώ τρεις αιώνες αργότερα Ισπανοί ιεραπόστολοι, μετέφεραν και φύτεψαν συκιές στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, όπου η καλλιέργεια και η παραγωγή σύκων συναγωνίζεται μέχρι σήμερα χώρες, παραδοσιακά συκοπαραγωγικές όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Υπάρχουν πολλές δοξασίες για την συκιά, καθώς αναφέρεται σε ευαγγελικά κείμενα. ως το δέντρο που καταράστηκε ο Ιησούς να ξεραθεί, όταν δεν βρήκε ούτε ένα καρπό να φάει, ενώ η λαϊκή θυμοσοφία το θεωρεί καταραμένο, γιατί κρεμάστηκε από αυτό ο Ιούδας μετά την προδοσία του, τέλος ακόμα λένε ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε κάτω από την συκιά, γιατί φέρνει βαρύ ύπνο. Είδη σύκων, άσπρα, μαύρα, μοβ, κόκκινα, μικρά, μεγάλα, με πιο γνωστά αυτά της Κύμης στην Εύβοια, τα μεσσηνιακά της Καλαμάτας (τσαπελόσυκα) της Αργαλαστής στο Πήλιο, τα βασιλικά κ ά. Τα σύκα έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αφού 2 σύκα  αποδίδουν 60 θερμίδες.  Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,Β,Ε, β-καροτένιο, μέταλλα ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που με την αποξήρανσή τους πολλαπλασιάζεται. Είναι εύκολα στην πέψη και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Καταναλώνονται είτε ωμά σαν φρούτο και επιδόρπιο, με καλύτερη εποχή τους το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και όλο το χρόνο, ως ξερά. Το σύκο έχει ενταχθεί στην γαστρονομία ως συστατικό της μαγειρικής (πίτα, τάρτα), της ζαχαροπλαστικής (μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, κουλουράκι, πετιμέζι), αλλά ακόμα και της ποτοποιίας, όπως η σούμα στην Χίο.

Σαν Σήμερα

1853: Για πρώτη φορά φτιάχνονται τηγανιτές πατάτες σε μορφή τσιπς
Ο Αμερικανός μάγειρος Τζορτζ Κραμ, ήταν σεφ σε ένα μεγάλο εστιατόριο στο Σαρατόγκα Σπρινγκ της Νέας Υόρκης. Στο μενού υπήρχαν πατάτες τηγανητές, που όμως κάποιος πελάτης τις ήθελε με κάποιο άλλο ιδιαίτερο τρόπο. Αγανακτισμένος μαζί του, ο σεφ του σερβίρει τόσο λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες που να μην πιάνονται με το πιρούνι. Η πατάτες αυτές, σε λίγα χρόνια θα αποτελέσουν αγαπημένο σνακ όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γύρω στα 1932 δημιουργείται το πρώτο εργοστάσιο και αρχίζει η μαζική παραγωγή.

1847: Η Σαρλότ Μπροντέ ολοκλήρωσε την «Τζέϊν Έϊρ»
Το σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο της Σαρλότ Μπροντέ, αναφέρεται στην ιστορία ενός μικρού ορφανού κοριτσιού της Τζέϊν Εϊρ, που κατάφερε να σπουδάσει δασκάλα και να προσληφθεί σ’ ένα πλούσιο σπίτι για να βοηθάει στην μελέτη ένα κοριτσάκι. Εκεί συμβαίνουν περίεργα και την ημέρα του γάμου της θα ανακαλύψει ένα φοβερό μυστικό που θα την αναγκάσει να φύγει και να αναζητήσει αλλού την ευτυχία της.

79 μ Χ: Πέθανε ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος, Ρωμαίος φυσικός φιλόσοφος και συγγραφέας Γεννήθηκε στο Κόμο το 23 μ Χ. Υπήρξε ναυτικός διοικητής της Ρώμης, ενώ ήταν φυσιοδίφης και συνέγραψε το περίφημο έργο «Φυσική ιστορία».Η ισχυρή επιθυμία του για την καταγραφή της έκρηξης του Βεζούβιου, τον οδήγησε πολύ κοντά στον κρατήρα και όπως περιγράφει ο ανιψιός του Πλίνιος ο νεότερος, που ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας, τον είδε να καταρρέει και να πεθαίνει.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

23/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:47
Δύση ηλίου: 20:08
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

+ Απόδοσις Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα της Παναγίας)
Ειρηναίου ιερομ., Παναγίας Προυσιωτίσσης
Γιορτάζει: Ειρηναίος

Άγιος Ειρηναίος

Ήταν επίσκοπος Σιρμίου (Πανονίας), όπου διακρίθηκε σαν άξιος ποιμενάρχης, φέρνοντας στον χριστιανισμό πολλούς ειδωλολάτρες. Για την πράξη του αυτή καταγγέλθηκε στον ηγεμόνα Πρόβο, που τον συνέλαβε, τον φυλάκισε, τον μαστίγωσε και τελικώς τον αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι του στον ποταμό Σαύο.

Άγιος Ειρηναίος, διάδοχος των Αγίων Αποστόλων

Γεννήθηκε στην Σμύρνη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Έγινε επίσκοπος Λουγδούνου (σημερινή Λυών της Γαλλίας). Έγραψε σπουδαία συγγράμματα, με τα οποία στήριξε τους χριστιανούς από τις πλάνες των αιρετικών. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού, το 202 από τον αυτοκράτορα Σεβήρο.

Παναγία Προυσιώτισσα

Ο Προυσσός είναι χωριό του νομού Ευρυτανίας, γνωστό από το ονομαστό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που η μνήμη της τιμάται στις 23 Αυγούστου. Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1518 και ιδρύθηκε στην θέση μικρής εκκλησίας που σώζεται μέσα στον βράχο. Κατά την παράδοση την εκκλησία έκτισε ένας πλούσιος νέος με τον υπηρέτη του, από την Προύσσα  της Μ. Ασίας, που  κατά τα χρόνια της εικονομαχίας όταν αυτοκράτορας  ήταν ο Θεόφιλος, έφυγε από την πατρίδα του, με την εικόνα της Παναγίας, που εικάζεται ότι είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, για να μην καταστραφεί. Στο δρόμο έχασαν την εικόνα, που βρέθηκε από θαύμα στον Προυσσό, από κάποιους τσοπάνηδες. Τότε ο νέος με τον υπηρέτη του ίδρυσαν εκεί μοναστήρι, γινόμενοι και οι πρώτοι μοναχοί με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- 4ωρη στάση εργασίας (11:00-15:00) και συγκέντρωση έξω από το υπ. Υγείας εξήγγειλε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών  Ελλάδος.
- Λήγει η υποβολή αιτήσεων για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

Εκπαίδευση
- Στις 30/8 η ανακοίνωση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κοινωνία
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις

Οικονομία
- Έως 30/8 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Έως 30/8 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Καιρός

Γενικά: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες  στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-33, στα δυτικά από 20-35, στα κεντρικά από 19-34, στα νότια από 21-31 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αρχικά  αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά κατά την διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 24/8
Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-4 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

2008: Πέθανε ο Ηλίας Κατσούλης, στιχουργός

Γεννήθηκε στο Κάτω Λουτρό Κορινθίας το 1939. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και υπήρξε καθηγητής σε πολλά σχολεία. Από μικρή ηλικία αρχίζει να γράφει στίχους που δημοσιεύονται και γίνονται τραγούδια πολλά χρόνια αργότερα, ερμηνευμένα από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Ορφέας Περίδης, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Γιάννης Πλούταρχος, Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Γκρους, Γιώργος Ανδρέου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Τζώρτζης, Γεωργία Γρηγοριάδου κ ά.«Καλαντάρι» (Αύγουστος είναι), «Δεν μου αρέσει να μιλώ», «Πανσέληνος», «Καράβια χιώτικα», «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Του Παραδείσου λεμονιά», «Με τα φτερά του έρωτα», «Πόνος άπονος», «Με μια ομπρέλα τρύπια», «Όσοι τα μαύρα φόρεσαν», «Μαρακές», «Τα μάγια της Ανατολής», «Τα χρώματα της λησμονιάς», «Κλείνω αργά τα βλέφαρά μου», «Δάκρυ στο γυαλί», «Ένα κρυμμένο αχ», «Θα σε θυμάμαι ακόμα», «Μπρος στου έρωτα την πόρτα», «Θαμπά βελούδα», «Θέλω», «Μην αφήνεις εδώ» κ.ά. Επίσης ήταν συνεργάτης σε μουσικά περιοδικά. Ταξίδευσε στου Παραδείσου την λεμονιά σε ηλικία 69 χρονών, νικημένος από την επάρατη νόσο. Ετάφη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
«Ήθελα να `μαι η αφή στην άκρη των δακτύλων σου
ό,τι αγγίζεις να `χει κάτι κι από μένα
να `μαι τη νύχτα η φωνή χαμένων φίλων σου
που λεν τραγούδια παλιά κι αγαπημένα

Ήθελα να `μαι εισιτήριο στην τσέπη σου
όταν σε μένα ταξιδεύει η σκέψη σου
ήθελα να `μαι εισιτήριο στην τσέπη σου
όταν σε μένα ταξιδεύει η σκέψη σου…»
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

1967: Με νόμο το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο πνευματικό παιχνίδι που παίζεται από 2 παίχτες και κάθε παιχνίδι ονομάζεται παρτίδα. Το σκάκι παίζεται με 16 πεσσούς, που περιλαμβάνουν 1 βασιλιά, 1 βασίλισσα, 2 πύργους, 2 ίππους, 2 αξιωματικούς, και 8 πιόνια (στρατιώτες) σε μια σκακιέρα με 64 τετραγωνάκια (8 επί 8) άσπρα-μαύρα.

1893: Ο Σπυρίδων Περεσιάδης πρωτοπαρουσιάζει το θεατρικό έργο «Γκόλφω»

Το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις, γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ακράτα, ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς έκτοτε όλοι οι περιοδεύοντες θίασοι (μπουλούκια) το περιλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους, ενώ μεταφέρεται και στην μεγάλη οθόνη. Αναφέρεται στην ερωτική ιστορία της Γκόλφως, μιας φτωχής βοσκοπούλας και του Τάσου. Όταν ο Τάσος αρραβωνιάζεται την Σταυρούλα, κόρης του τσέλιγκα, δελεασμένος από την προίκα της, η Γκόλφω χάνει τα λογικά της, τον καταριέται και φαρμακώνεται. Λίγο πριν πεθάνει μετανοεί και άρει την κατάρα της. Ο Τάσος βλέποντας την μεγαλοψυχία της, συγκλονίζεται και αυτοκτονεί δίπλα της.

1572: Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

Από το 1560 οι προτεστάντες (Ουγενότοι) αποκτούν πολλούς οπαδούς στην Γαλλία και μάλιστα πρόσωπα από τον βασιλικό οίκο των Βουρβόνων. Οι καθολικοί με αρχηγό την βασιλική οικογένεια των Γκιζ, ο βασιλιάς Κάρολος Θ΄ και η μητέρα του Αικατερίνη των Μεδίκων, δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την εξάπλωση και έτσι ξεσπά ένας άγριος πόλεμος ανάμεσα στις δυο θρησκευτικές μερίδες. Το 1750 γίνεται μια προσωρινή ανακωχή. Ο βασιλιάς Κάρολος δίνει στους προτεστάντες θρησκευτικές ελευθερίες και για να διατηρήσει την ειρήνη αρραβωνιάζει την αδελφή του Μαργαρίτα με τον Ερρίκο της Ναβάρας, του οίκου των Βουρβόνων και προτεστάντη. Με αφορμή τον γάμο όμως αυτό αρχίζουν οι αντιδράσεις και δημιουργείται  ένταση στο Παρίσι. Έτσι τα μεσάνυχτα στις 23 προς 24 Αυγούστου, ανήμερα του Αγίου Βαρθολομαίου, αρχίζουν άγριες σφαγές προτεσταντών, που συνεχίζονται και τις υπόλοιπες μέρες και σε άλλες πόλεις της  Γαλλίας.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

22/8//2013

Ανατολή ηλίου: 06:45
Δύση ηλίου: 20:10
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

Αγαθονίκου & συν αυτώ μαρτύρων, Ανθούσης μάρτ., Αριάδνη
Γιορτάζουν: Αγαθονίκη, Αγαθόνικος, Ανθούσα, Αριάδνη

Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί με αυτόν μάρτυρες

Ο Αγαθόνικος ήταν από την Νικομήδεια. Όταν ο κόμης Ευτόλμιος γύριζε από περιοδεία στον Πόντο, μαθαίνοντας ότι ο Ανδρόνικος είχε κάνει χριστιανό τον πρίγκιπα της πόλης, τους συλλαμβάνει και τους δυο. Πηγαίνοντας τους στον βασιλιά στην Θράκη, μαζί με άλλους χριστιανούς που έχει συλλάβει, τον Ζωτικό, τον Ζήνωνα, τον Θεοπρέπιο, τον Ακίνδυνο και τον Σεβηριανό, στο χωριό Άμμους, κοντά στην Σηλυβρία, με βασιλική διαταγή τους αποκεφαλίζει

Η Ατζέντα της Ημέρας

Εκπαίδευση
- Στις 30/8 η ανακοίνωση των βάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 
Ενημέρωση
- Έως 23/8 η υποβολή αιτήσεων για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
- Έως 31/8 οι θερινές εκπτώσεις

Οικονομία
- Έως 30/8 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης ΑΦΜ.
- Έως 30/8 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-33, στα δυτικά από 20-34, στα κεντρικά από 19-33, στα νότια από 21-30 και στα ανατολικά από 23-32 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αρχικά  αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά κατά την διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 23/8
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες  στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2012: «Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Μενιδιάτης

Ο Μιχάλης Καλογράνης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1932 στο Μενίδι Αττικής. Η αγάπη για το μπουζούκι που έτρεφε από μικρό παιδί, θα γίνει και η κύρια ενασχόληση του, όταν το 1953, ανεβαίνει στο πάλκο στην «Δροσιά» παρά της αντιρρήσεις του πατέρα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα μπαίνει και στην δισκογραφία. Καθιερώνεται και αναγνωρίζεται μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης με τραγούδια των Γ. Κουβάτου, Α. Καλδάρα, Γ. Καραμπεσίνη, Α. Πάνου, Μ. Χιώτη, Δ. Σαββόπουλο κ ά. «Θ κτίσω μια καλύβα», «Μην περιμένεις πια» «Πετραδάκι, πετραδάκι» «Περιφρόνα με γλυκιά μου» «Είδα τα μάτια σου κλαμένα, καλή μου», «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα», «Λίγο, λίγο θα με συνηθίσεις», «Λαϊκός τραγουδιστής» (Happy Day) κ ά.
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

480 π Χ: Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου

Το Αρτεμίσιο είναι ακρωτήριο στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας. Ο ελληνικός στόλος συγκεντρώθηκε κοντά στο Αρτεμίσιο και απέκλεισε την είσοδο του Ευβοϊκού κόλπου, για να προστατεύσει τον στρατό που πολεμούσε στις Θερμοπύλες. Ο ενωμένος ελληνικός στόλος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελείτε από 330 πλοία και γύρω στους 60.000 άνδρες. Αρχηγός ήταν ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης, αλλά ναύαρχος ο Αθηναίος Θεμιστοκλής. Ο περσικός στόλος με αρχηγό τον Ξέρξη, που αποτελείτε από 1.200 πλοία και πολλαπλάσια δύναμη ανδρών, έπλεε από τον Θερμαϊκό κόλπο προς τα νότια. Κοντά στο Αρτεμίσιο συναντήθηκαν οι δυο αντίπαλοι στόλοι σε μια σειρά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ τους. Στις συγκρούσεις αυτές ο περσικός στόλος έπαθε μεγάλες καταστροφές σε πλοία, αλλά και σε άνδρες. Όταν αναγγέλθηκε το ηρωικό τέλος της μάχης των Θερμοπυλών, ο ελληνικός στόλος αποχώρησε από το Αρτεμίσιο και κινήθηκε νότια, για να περιμένει τον περσικό σε άλλη θέση που κρίθηκε πιο κατάλληλη για την άμυνα της Ελλάδας.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

21/8/2013

Ανατολή ηλίου: 06:45
Δύση ηλίου: 20:10
Πανσέληνος: Σήμερα

Θαδδαίου αποστόλου, Βάσσης μάρτ. και των τέκνων αυτής

Απόστολος Θαδδαίος

Εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ήταν πολύ μορφωμένος και είχε βαπτιστεί από τον Ιωάννη Βαπτιστή. Ακούγοντας τη διδασκαλεία του Χριστού, εντυπωσιάστηκε και τον ακολούθησε. Μετά την ανάληψή Του, επέστρεψε στην γενέτειρα του, όπου δίδαξε το Ευαγγέλιο βαπτίζοντας πολλούς, μεταξύ των οποίων και τον έπαρχο Αύγαρο, που θεράπευσε κιόλας από την λέπρα.

Αγία Βάσσα & τέκνα αυτής

Έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, ήταν παντρεμένη με ειδωλολάτρη ιερέα και είχε 3 γιους, τον Θεόγνιο, τον Αγάπιο και τον Πιστό, που τους είχε βαπτίσει χριστιανούς. Προσπαθώντας να φέρει στον χριστιανισμό και τον σύζυγό της, καταγγέλθηκαν η Βάσσα και οι γιοί της στον έπαρχο, υπέστησαν βασανιστήρια και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Καιρός

Γενικά: Μεμονωμένες καταιγίδες στην δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και πιθανώς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά. Αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-33, στα δυτικά από 18-35, στα κεντρικά από 17-34, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 23-33 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά κατά την διάρκεια της ημέρας  τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 22/8
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις  τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί  4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

«Στο φως του Φεγγαριού…

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σ’ όλη την χώρα θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ πολλοί από τους χώρους αυτούς θα φιλοξενήσουν μουσικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, παρατηρήσεις κ ά στις φετινές εκδηλώσεις για το ολόγεμο φεγγάρι του Αυγούστου:

Μουσείο της Ακρόπολης
- Ανοιχτό από  08:00-24:00 (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 21:00) .
- Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στις 21:30, ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ).

Λόφος Φιλοπάππου (άνθηρο Πικιώνη)
- Στις 21:30 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου»

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Δωρεάν  επίσκεψη στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων- Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» από  20:00-23:00.

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (κήπος Μουσείου)
- Στις 21:00 μουσική εκδήλωση, με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού

Σημείωση: Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου θα παραμείνουν ανοιχτοί έως τις 20.00 λόγω των έργων που εκτελούνται στους χώρους αυτούς. Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τον ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.