Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

31/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:27
Δύση ηλίου: 20:35
Πανσέληνος: Σε 20 Ημέρες

Προεόρτια Προόδου του Τιμίου Σταυρού, Ιωσήφ Αριμαθαίας, Ευδοκίμου δικαίου
Γιορτάζει: Ιωσήφ

Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας

Καταγόταν από την Αριμαθαία. Ήταν βουλευτής του ιουδαϊκού συνεδρίου της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τα Ευαγγέλια υπήρξε κρυφός μαθητής του Χριστού. Μετά την Σταύρωση ζήτησε από τον Πόντιο Πιλάτο να κηδέψει το σώμα του Κυρίου. Μαζί με Νικόδημο αφού το κατέβασαν από τον σταυρό το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και το έβαλαν «εν καινώ μνημείω». Τέλος στην πόρτα του λαξευτού τάφου έβαλαν μεγάλη πέτρα. Ο Ιωσήφ απεβίωσε ειρηνικά και η μνήμη του τιμάται στις 31 Ιουλίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

Κοινωνία
- Την 1/8 η καταβολή της σύνταξης του Αυγούστου σε δικαιούχους του ΟΓΑ
- Από 1/8 έως 31/12 η μείωση του ΦΠΑ (υπό προϋποθέσεις) από 23 σε 13% στην εστίαση. Με ειδική σήμανση τα μαγαζιά που θα κάνουν την μείωση.
-
Έως 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις
- Έως 31/8 η καταβολή των  αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών του 2012 στον ΕΛΓΑ.

Οικονομία
- Έως 5/8 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 5 και 6.
- Έως 15/9 για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων και έως 30/11 νομικών προσώπων.

Παιδί
- Έως 2/8 ώρα 14:00 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν υποδοχή βρεφών –νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

Καιρός

Γενικά: Στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά πρόσκαιρες βροχές τις μεσημεριανές απογευματινές ώρες. Αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 21-36, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 22-38, στα νότια από 24-34 και στα ανατολικά από 24-36 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/8
Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα  γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα μεμονωμένων βροχών κυρίως στην Πελοπόννησο.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο  6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο «δεκάλογος της πρόληψης» για τις πυρκαγιές

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων

1) Ακολουθώ πάντα τον νόμο και τις υπάρχουσες πινακίδες αν, πως και πότε, μπορώ να ανάψω φωτιά (δάσος, ξερόχορτα, βλάστηση).
2) Να μην πετάω αναμμένο τσιγάρο ή άλλο εύφλεκτο υλικό που καπνίζει, είτε είμαι πεζός είτε από αυτοκίνητο
3) Αποφεύγω να ανάψω φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατά
4) Αντίστοιχα δεν καίω ξερά κλαδιά και χόρτα
5) Να προσέχω σε χώρους που υπάρχει βλάστηση, εύφλεκτα υλικά, σκουπίδια κ ά όταν χειρίζομαι μηχανήματα (αλυσοπρίονο, δισκοπρίονο, ηλεκτροσυγκόλληση, ανάβω ψησταριά, ή ξυλόφουρνο
6) Όταν ανάβω φωτιά να το κάνω σωστά, να την παρακολουθώ και να υπάρχουν όλες οι προφυλάξεις για παν ενδεχόμενο (νερό, πυροσβεστήρας κλπ).
7) Να εξασφαλίσω ότι έσβησε τελείως η φωτιά που άναψα εγώ ή φίλοι ή ακόμα και άγνωστοί μου.
8) Να κάνω παρατήρηση ή και να επέμβω ακόμα, αν κάποιου οι ενέργειες μπορούν αν προκαλέσουν πυρκαγιά.
9) Σε περίπτωση που αντιληπτώ κάποια πυρκαγιά, δεν πανικοβάλλομαι, αλλά ειδοποιώ αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία 199, την Αστυνομία 100, δίνοντας σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες (τα στοιχεία μου, από πού την παρατηρώ, τι καίγεται, τι συνθήκες υπάρχουν.
10) Αν βρεθώ σε πυρκαγιά ακολουθώ τις οδηγίες των πυροσβεστών και δεν παίρνω δικές μου πρωτοβουλίες.

1920: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Ίωνας Δραγούμης, πολιτικός και συγγραφέας

Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν γιος του Στέφανου Δραγούμη που καταγόταν από το Βογατσικό καστοριάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1878 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Υπήρξε διπλωματικός υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε διάφορες διπλωματικές θέσεις, Μοναστήρι, Σέρρες, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη κ ά. Ήταν ακόμα οργανωτής του μακεδονικού αγώνα και βοήθησε πάρα πολύ τον Παύλο Μελά, που ήταν γαμπρός του. Συνδέθηκε με ερωτική πλατωνική φιλία  με την συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Επίσης ήταν λογοτέχνης, θιασώτης της δημοτικής γλώσσας και ένας από τους μαχητές του δημοτικισμού. Το 1910 συνέπραξε στην ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου». ‘Έγραψε διηγήματα ιδίως παιδικά που διακρίνονται, για το άδολο αίσθημα, την απλότητα της σκέψης  και του ύφους. «Μαρτύρων και ηρώων αίμα», εμπνευσμένο από τον μακεδονικό αγώνα, «Σαμοθράκη», «Όσοι ζωντανοί» κ ά
Ήταν φανατικός αντιβενιζελικός και το διάστημα 1917-19 είχε εξοριστεί  στην Κορσική από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Η αντίθεσή του αυτή προς την παράταξη του
 Βενιζέλου, έγινε και η αιτία να χάσει την ζωή του. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι συλλαμβάνεται και δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στην οδό Κηφισίας στους Αμπελοκήπους, κοντά στους στρατώνες του πεζικού, όπου αργότερα στήθηκε αναμνηστική πλακέτα.



1886: Πέθανε ο Φρανς Λίστ, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας

Γεννήθηκε το 1811 στο Ράιντινγκ της Ουγγαρίας και οι γονείς του ήταν γερμανικής καταγωγής. Από πολύ μικρή ηλικία καταπλήσσει με την μουσική ιδιοφυία του. Σπούδασε στην Βιέννη και το Παρίσι, όπου παρουσιάστηκε η  μουσική ιδιοφυία του. 
Υπήρξε καλλιτέχνης ισχυρός, ιδιότυπος και ορμητικός ως εκτελεστής, απαράμιλλος ως δεξιοτέχνης. Εισήγαγε νέους τρόπους στην μουσική ορχήστρα, ανακαίνισε τη θρησκευτική μουσική ενώ ανέδειξε την ουγγρική τσιγγάνικη μουσική. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, για πιάνο και ορχήστρα, χορωδιακά και έργα για σόλο πιάνο. «Χορός των νεκρών», «Ουγγρικές ραψωδίες»

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

30/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:26
Δύση ηλίου: 20:36
Πανσέληνος: Σε 21 Ημέρες

Σίλα, Σιλουανού, Κρήσκεντος, Ανδρονίκου εκ των 70 Αποστόλων
Γιορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη

Άγιοι Ανδρόνικος, Επαινετός, Κρήσκης, Σίλας και Σιλουανός

Ήταν από τους Ο΄ (εβδομήκοντα) Αποστόλους του Κυρίου. Υπηρέτησαν με ζήλο και μόχθο την διάδοση του Ευαγγελίου. Ο Κρήσκης ήταν επίσκοπος Καρχηδόνος, ο Σιλουανός επίσκοπος Θεσσαλονίκης και ο Επαινετός επίσκοπος Καρθαγένης.
Ο Σίλας ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο σε πολλές περιοδείες του φυλακίστηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας και αργότερα έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Και τέλος ο Ανδρόνικος αγωνίστηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στον Κύριο.

Η Ατζέντα της Ημέρας

Κοινωνία
- Την 1/8 η καταβολή της σύνταξης του Αυγούστου σε δικαιούχους του ΟΓΑ
- Από 1/8 μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13% στην εστίαση. Με ειδική σήμανση τα μαγαζιά που θα κάνουν την μείωση.
-
Έως 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις
- Έως 31/8 η καταβολή των  αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών του 2012 στον ΕΛΓΑ.

Οικονομία
- Έως 5/8 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 5 και 6.

Παιδί
- Έως 2/8 ώρα 14:00 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν υποδοχή βρεφών –νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμού

Καιρός

Γενικά: Στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες Αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 21-38, στα δυτικά από 20-37, στα κεντρικά από 21-38, στα νότια από 22-34 και στα ανατολικά από 23-36 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 31/7
Στη Μακεδονία και την Θράκη νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ανατολικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της δυτικής χώρας. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στα πελάγη  6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τις βραδινές ώρες.

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης

- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλόν είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκιάστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό. Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας

Γεννήθηκε το 382 π Χ στην Πέλλα και πατέρας του ήταν ο Αμύντας Γ΄. Από τα 15 του έως τα 18 του χρόνια όντας όμηρος στην Θήβα, μελέτησε τις στρατιωτικές τακτικές των Θηβαίων και παραδειγματίστηκε από τους δυο μεγάλους στρατηγούς της Θήβας, Πελοπίδα και Επαμεινώνδα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του που βασίλευσαν διαδοχικά, ανέλαβε ο Φίλιππος στην αρχή σαν στρατηγός και το 359 πΧ, επεβλήθη και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Βασίλευσε 33 χρόνια και αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό και στρατηγό, ενώ υποστήριξε πολύ τα γράμματα. Με το δαιμόνιο στρατιωτικό του μυαλό δημιούργησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα και εφεύρε το νέο για τότε όπλο την σάρισα. Διοργάνωσε μόνιμο στρατό, με τον οποίο κατάφερε να υποτάξει τις περισσότερες γειτονικές πόλεις (Αμφίπολη, Ποτίδαια, Μεθώνη, Όλυνθο κ ά) και να επεκτείνει το μακεδονικό κράτος από τον Στρυμόνα στον Νέστο, στον Έβρο και πιο ανατολικά ως τον Ελλήσποντο. Αλλά και βόρεια μέχρι τον Δούναβη. Οι γύρω εχθροί υποτάσσονται Λυγκιστείς, Ιλλυριοί, Θράκες, Σκύθες, Τριβαλλοί. Μετά την νικηφόρα μάχη στην Χαιρώνεια, όπου συγκρούστηκε με τους Αθηναίους και τους Θηβαίους, κατεβαίνει μέχρι την Κόρινθο και ανακηρύσσεται στρατηγός της Ελλάδος. Όνειρό του ήταν να ενώσει όλους τους Έλληνες μέσα σ’ ένα κράτος. Βρήκε όμως και αντιμαχόμενους, όπως τον Δημοσθένη, που με τους πύρινους λόγους του, τους γνωστούς Φιλιππικούς, τον αντιμάχεται. Καλλιέργησε όμως και τα γράμματα και τις τέχνες, στην αυλή του είχαν μαζευτεί ρήτορες, ποιητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες. Δάσκαλο του γιού του Αλέξανδρου είχε τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Όμως και η γεωργία και το εμπόριο είχαν ενισχυθεί από τον Φίλιππο. Έταξε τότε σκοπό του να καθυποτάξει και τους Πέρσες. Κατά την διάρκεια των εορτών που διοργανώθηκαν για το ξεκίνημα της εκστρατείας, ένας νέος αξιωματικός της φρουράς του, ο Παυσανίας από το Άργος Ορεστικόν, όργανο των Περσών, τον δολοφόνησε στις 30 Ιουλίου 336 π Χ.

Σαν Σήμερα

1784: Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1713 και αν και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουϊτών κατόρθωσε να μορφωθεί πολύ. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και αγγλικά. Το 1751 εξέδωσε τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά ως τον 10ο τόμο, αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του.

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι
Μετά την υπογραφή των Σεβρών στο Παρίσι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς του πολιτικούς αντιπάλους.

1824: Η ναυμαχία της Σάμου
Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης, ως διοικητής μοίρας του στόλου, υπερασπιζόμενος την Κάσο, την Κάρπαθο και την Σάμο καταναυμαχεί μοίρα του οθωμανικού στόλου κοντά στην Σάμο.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα τύπου Μιστράλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

2007: Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ταινίες του: «Η επαφή», «Άγριες φράουλες», «Σκηνές από ένα γάμο», «Η σιωπή», «Η έβδομη σφραγίδα», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

29/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:26
Δύση ηλίου: 20:37
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες
Σελήνη:   Τελευταίο Τέταρτο

Καλλινίκου μάρτ., Θεοδότης και των τέκνων μαρτ.
Γιορτάζουν: Θεοδότη, Καλλίνικος

Αγία Θεοδότη

Καταγόταν από την Νίκαια. Ήταν θερμή χριστιανή και μετά τον θάνατο του άνδρα της αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών γιών της, που αναδείχθηκαν σε μεγάλους υποστηρικτές του χριστιανισμού. Την εποχή της εικονομαχίας η Θεοδότη με τους γιούς της συλλαμβάνονται, υφίστανται βασανιστήρια και θανατώνονται.

Η Ατζέντα της Ημέρας

Κοινωνία
- Από 1/8 μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13% στην εστίαση. Με ειδική σήμανση τα μαγαζιά που θα κάνουν την μείωση.
-
Έως 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις
- Έως 31/8 η καταβολή των  αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών του 2012 στον ΕΛΓΑ.

Οικονομία
- Έως τις 08:00 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Λήγει η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 3 και 4.

Παιδί
- Έως 2/8 ώρα 14:00 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν υποδοχή βρεφών –νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-35, στα δυτικά από 20-37, στα κεντρικά από 21-36, στα νότια από 23-31 και στα ανατολικά από 24-33 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 30/7
Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα κεντρικά ορεινά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Ρένα Βλαχοπούλου


Στις 29 Ιουλίου 2004 «έφυγε» η μεγάλη μας ηθοποιός και τραγουδίστρια

Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923 ήταν το πέμπτο από τα εννιά παιδιά του αριστοκράτη Γιάννη Βλαχόπουλου και της Καλλιόπης, που ήταν κόρη της υπηρέτριας των Βλαχόπουλων. Από νεαρή ηλικία, δεκαεξάχρονη σχεδόν αρχίζει να εμφανίζεται σαν τραγουδίστρια, σε κάποιο κέντρο της Σπιανάδας, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Ωδείο Δραματικού Συλλόγου της Κέρκυρας. Το 1939 κατεβαίνει στην Αθήνα και εμφανίζεται σε καφενεία και αναψυκτήρια. Εκεί την ανακαλύπτει ο Μίμης Τραϊφόρος που την παίρνει στην «Όαση» και αργότερα στο θέατρο Μοντιάλ, του Κ. Μακέδου, όπου τραγουδά και παίζει με τις αδελφές Καλουτά και την Σοφία Βέμπο. Τότε ερμηνεύει και το τραγούδι «Μικρή χωριατοπούλα», που διασκευασμένο από τον Γιώργο Οικονομίδη, γίνεται το «Κορόιδο Μουσολίνι». Μεσούντος του πολέμου, το 1942 γνωρίζεται με τον μεγάλο πιανίστα της τζαζ Γιάννη Σπάρτακο και αρχίζει να εμφανίζεται μαζί του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Τουρκία, Αίγυπτο, Περσία, Αμερική, ενώ ηχογραφεί δίσκους γραμμοφώνου στην εταιρεία Οντεόν, κερδίζοντας με την υπέροχη φωνή της και τον τίτλο της «βασίλισσας της τζαζ», από τον τύπο της εποχής.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συμμετέχει σε πολλούς θιάσους επιθεωρησιακούς συνήθως, ενώ λίγο αργότερα σχηματίζει και δικούς της με την σύμπραξη και άλλων μεγάλων ηθοποιών της εποχής, Ν. Λειβαδίτη, Ν. Σταυρίδη, Γ. Βογιατζή, Ρένα Ντορ, Ζ. Σαπουντζάκη, Γ. Κωνσταντίνου, σε παραστάσεις: «Βασίλισσα της νύχτας», «Σουσουράδα», «Να τι θα πει Αθήνα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Πουλιά στον αέρα», «Λουλουδιασμένη Αθήνα» κ ά. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της αποτέλεσε το 1962, η συμμετοχή της στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Οι τελευταίες της θεατρικές παραστάσεις «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» (1992-93) και «Η χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά (1993-94). Το 1956 ξεκινάει την κινηματογραφική της καριέρα με την ταινία «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες». Ακολουθούν πάνω από 80 ταινίες, που παράλληλα σηματοδοτούν και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Όταν λείπει η γάτα» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει», «Ένα κορίτσι για δυο» (1963), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Η βουλευτίνα» (1966), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Βίβα Ρένα» (1967), «Ζηλιάρα», (1968), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970), «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» (1970), «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» (1971), «Η Ρένα είναι οφσάιντ» (1972), «Η κόμισα της Κέρκυρας» (1973), «Οι φανταρίνες» (1979), «Η πολισμάνα» (1981).
Συμμετείχε ακόμα σε εννιά βιντεοταινίες το διάστημα 1986-90: «Η Μάτα Χάρι ξανακτυπά» (1986), «Η πολυτεχνίτισσα» (1986), «Η μεγάλη ρεμούλα», « Όρμα Ρένα στην αρένα», (1988), «Μια Ρένα δίχως φρένα» (1989), «Η γόησσα» (1989 κ ά.
Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεχίζει και την τραγουδιστική της καριέρα, με ηχογραφήσεις και συνεργασίες με την ΕΡΤ, ενώ πολλά τραγούδια ερμηνεύει και στις ταινίες της. «Ας πάει και το παλιάμπελο», «Βρέχει», «Γλυκιά ζωή», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Είσαι η άνοιξη κι είμαι ο χειμώνας», «Πρώτο χελιδόνι», «Άνοιξε-άνοιξε», «Όπου κι αν πάω», «Ο δρόμος είναι δύσκολος», «Η Αθήνα την νύχτα», «Γελά γαλάζιος ο ουρανός», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Κέρκυρα, Κέρκυρα», «Φεύγουν τα χρόνια», «Σαν ξημερώνει Κυριακή».
Είχε πρωταγωνιστήσει και σε τηλεοπτικές σειρές «Μια Αθηναία στην Αθήνα» του Αλέκου Σακελάριου, «Μάλιστα κύριε», «Μάμα μια», ενώ συμμετείχε στους «Δέκα μικρούς Μήτσους». Τιμήθηκε το 1995 με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά για την ερμηνεία της στο έργο του ιδίου «Χαρτοπαίχτρα» και με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το 2003
Είχε κάνει τρεις γάμους, χωρίς να αποκτήσει παιδί, το 1938 με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κώστα Βασιλείου, το 1942 με τον τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο, και το 1967 με τον επιχειρηματία Γιώργο Λαφαζάνη.


1890: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, ολλανδός ζωγράφος

Γεννήθηκε στο Ζούντερ της Ολλανδίας το 1853. Μεγάλωσε σε αυστηρό  οικογενειακό περιβάλλον και ανέπτυξε έναν χαρακτήρα μελαγχολικό. Εργαζόμενος σ’ ένα κατάστημα έργων τέχνης άρχισε να μελετά τα έργα και να ζωγραφίζει. Αναζητώντας το περιβάλλον που θα τον εμπνεύσει, πήγε στο Παρίσι και αργότερα σε κάποιο χωριό της Ν. Γαλλίας. Η θαυμάσια φύση, με τις ποικιλίες, το πλούσιο φως και τα λαμπρά χρώματά της, ήταν ότι ζητούσε ο μεγάλος ζωγράφος. Ζωγράφιζε λοιπόν ολημερίς, ώσπου έπαθε υπερκόπωση. Το νευρικό του σύστημα τσακίστηκε κι άρχισε να παθαίνει παρακρούσεις τρέλας. Σε μια τέτοια κρίση έκοψε το αυτί του. Κλείστηκε πολλές φορές σε ψυχιατρείο, αλλά κι εκεί δε σταμάτησε να εργάζεται. Τελικά αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου του 1890. Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι: η προσωπογραφία του «Μπάμπα Ταγκού», «Τα άνθη», «Το δωμάτιο με την κούνια», «Η αυλή της φυλακής», «Ο άνθρωπος με το κομμένο αυτί», «Οι ήλιοι» κ ά.

Σαν Σήμερα

1014: Η μάχη στο Κλειδί
 Ο Βασίλειος Β΄ ο επονομαζόμενος  Βουλγαροκτόνος, άρχισε πόλεμο κατά των Βουλγάρων που κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια. Στην αρχή βρήκε πολλές δυσκολίες , αργότερα όμως συνέτριψε  τις βουλγαρικές δυνάμεις, στον Σπερχειό, στον Αξιό και τέλος στην θέση Κλειδί στις 29 Ιουλίου του 1014. Στην τελευταία αυτή μάχη αιχμαλώτισε 15.000 Βουλγάρους κι αφού τύφλωσε το 99%  απ’ αυτούς, με οδηγούς τους υπόλοιπους τους έστειλε πίσω στον τσάρο των Βουλγάρων, Σαμουήλ.   

1925: Γεννήθηκε στην Χίο ο διακεκριμένος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Θεοδωράκης, νομικός και δημόσιος υπάλληλος που καταγόταν από την Κρήτη και μητέρα του η Ασπασία Πουλάκη. Από το 1922 οι γονείς του βρίσκονται στην Χίο, μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες. Τρία χρόνια αργότερα θα γεννηθεί ο Μίκης και θα περάσει τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Σύρο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Τρίπολη, λόγω μετακινήσεων της οικογένειας.   

1983: Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνουέλ
Ταινίες του: «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου», «Η ωραία της ημέρας», «Γη χωρίς ψωμί», Χρυσή εποχή», «Ανδαλουσιανός σκύλος»

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

28/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:25
Δύση ηλίου: 20:38
Πανσέληνος: Σε 23 Ημέρες

Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

+ Ε΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ Προχόρου, Νικάνορος, Τίμωνος απ., Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Γιορτάζουν: Ακάκιος, Δροσούλα, Ειρήνη

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας και έζησε τον 9ο αιώνα στα χρόνια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Στα 15 της χρόνια της προτάθηκε να παντρευτεί σημαίνοντα άρχοντα. Εκείνη όμως ακολουθώντας τον μοναχικό βίο εκάρη μοναχή και έξι χρόνια αργότερα ηγουμένη στο μοναστήρι του Χρυσοβαλάντου. Ο Θεός της έδωσε προφητικά και θαυματουργικά χαρίσματα. Προαισθάνθηκε το θάνατό της και παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 28 Ιουλίου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-35, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 21-36, στα νότια από 23-31 και στα ανατολικά από 24-33 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 29/7
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Χάμπουργκερ

Ένα έδεσμα γρήγορο, εύκολο και νόστιμο
Η ιστορία του χάμπουργκερ ξεκίνησε από την μακρινή Μογγολία όπου οι στρατιώτες του Τζέγκινς Χαν έτρωγαν κάτι παρόμοιο ιππεύοντας. Από κει πρέπει να πέρασε στην Ρωσία και μετά στην Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία, στο λιμάνι του Αμβούργου, όπου και οφείλει το όνομά του, από το Αμβούργο (Humburger). Στις 5 Ιανουαρίου του 1889 εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη χάμπουργκερ στην εφημερίδα Walla Walla Union της Ουάσιγκτον (σύμφωνα με το λεξικού της Οξφόρδης) περιγράφοντας το πασίγνωστο σάντουιτς. Στην Αμερική έφτασε με τους Γερμανούς μετανάστες, στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου και θα πάρει την τελική του μορφή. Αν και ερίζουν πολλοί για την πρωτιά του σερβιρίσματος του δυο ημερομηνίες παίζουν σημαντικά το 1885 και  η 28η Ιουλίου 1900. Τα επόμενα χρόνια τα δυο στρογγυλά ψωμάκια, με το μπιφτέκι, με τα λαχανικά ( ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι) και τα καρυκεύματα (μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ), γίνεται η επιτομή του fast food καθώς αποτελεί ένα έδεσμα γρήγορο, εύκολο και νόστιμο.

Burger ελληνικό

  • 200 γρ κιμά ανάμικτο (χοιρινό, μοσχαρίσιο), 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 1 αυγό, ½ κούπα τριμμένο τυρί, 1 κ σ ελαιόλαδο, ρίγανη, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 4 στρογγυλά ψωμάκια, 2 ντομάτες σε ροδέλες, 1 αγγουράκι σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, φύλλα μαρουλιού.
Βάζετε σ’ ένα μπολ τους δυο κιμάδες, προσθέτετε το αυγό, το ελαιόλαδο, το τυρί τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ρίγανη, το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε 4 στρογγυλά επίπεδα μπιφτέκια. Ψήνετε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Κόβετε τα ψωμάκια στην μέση, βάζετε το μπιφτέκι, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το αγγουράκι και το μαρούλι. Σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρετε.

Χάμπουργκερ με ντοματίνια και τζατζίκι

  • 4 στρογγυλά ψωμάκια, 4 ψημένα μπιφτεκάκια, 6 ντοματίνια κομμένα στην μέση,  μαρούλι φριζέ
  • Για το τζατζίκι: 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό, 1 μικρό αγγουράκι,  2 κ σ ελαιόλαδο, 1 κ σ ξύδι λευκό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
Τρίβετε το αγγούρι. Αν θέλετε μπορείτε να το τρίψετε με το φλούδι, αφού προηγουμένως το πλύνετε καλά. Το βάζετε σ’ ένα τουλπάνι ή πανί και πιέζετε ελαφρά να βγάλει τα υγρά του. Τρίβετε και τα σκόρδα. Βάζετε σ’ ένα μπολάκι το γιαούρτι, το αγγούρι, τα σκόρδα, το ξύδι, το λάδι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ελαφρά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβετε τα ψωμάκια στην μέση, βάζετε ένα μπιφτέκι, αλείφετε με λίγη μουστάρδα, απλώνετε τα  φύλλα μαρουλιού, τα ντοματίνια και τέλος το τζατζίκι. Κλείνετε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρετε.

Χάμπουργκερ με φέτα και ψητά λαχανικά

  • 4 στρογγυλά ψωμάκια, 4 ψημένα μπιφτέκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 κολοκυθάκι,  λεπτά κομμάτια φέτας, φύλλα μαϊντανού, μαγιονέζα.
Κόβετε σε ροδέλες τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Τα λαδώνετε ελαφρά και τα ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκριλ. Κόβετε τα ψωμάκια στην μέση, βάζετε στο κάτω κομμάτι ένα  μπιφτέκι, κολοκυθάκια, φέτα, πιπεριές, τον μαϊντανό και τέλος απλώνετε λίγη μαγιονέζα. Σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρετε.

Ηπατίτιδα

Η «σιωπηλή» και επικίνδυνη μάστιγα
Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος που προσβάλει το ήπαρ (συκώτι). Τα στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως την κατατάσσουν σε μια θανατηφόρα νόσο, με μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά του AIDS και του καρκίνου κάθε μορφής. Αποτελεί φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης. Οι περισσότερο απειλητικοί για την υγεία μας είναι ιοί της ηπατίτιδας του τύπου Β και C. Οι ιοί βρίσκονται στο αίμα, το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά των μολυσμένων. ατόμων. Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, με αποτέλεσμα κίρρωση και τελικά καρκίνο του ήπατος. Η ηπατίτιδα ανιχνεύεται δύσκολα και μάλιστα το 40% των μολυσμένων ατόμων δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα μέχρι η μόλυνση να γίνει χρόνια. Υπάρχουν όμως διάφορες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην διάγνωση των βλαβών στο ήπαρ, ενώ από το 1991 υπάρχει η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού για την ηπατίτιδα τύπου Β.

Τρόποι μετάδοσης ιών ηπατίτιδας Β και C:
- Με την σεξουαλική επαφή
- Με μολυσμένες σύριγγες κατά την χρήση ναρκωτικών ουσιών
- Με βελόνες ή μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ
- Με τυχαίο τρύπημα με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
- Από την μολυσμένη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορεί τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό.
- Σε ένα μικρό ποσοστό ο τρόπος μετάδοσης είναι άγνωστος
- Οι ιοί της ηπατίτιδας Α και Ε, μεταδίδονται μέσω του μηχανισμού «της τουαλέτας».

Οι ιοί δεν μεταδίδονται:
- Με τις συνήθεις δραστηριότητες στην εργασία ή στο σπίτι
- Με το φτέρνισμα, τον βήχα ή τον ιδρώτα
- Με το αγκάλιασμα, το φιλί ή το κράτημα του χεριού
- Με την κοινή χρήση πιάτων, ποτηριών, κουταλοπείρουνων, ή ακόμα παιχνιδιών, τηλεφώνου, πόμολων, ρούχων, εσωρούχων, πισίνας και θάλασσας.
- Με τα κατοικίδια ζώα ή τα έντομα
- Με τον θηλασμό
- Με την μετάγγιση ελεγχόμενου αίματος ή παραγώγων του
- Με την μεταμόσχευση οργάνων

1750: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Γεννήθηκε στην Θουριγγία της Γερμανίας το 1685, προερχόταν από οικογένεια μουσικών. Από μικρός ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας, κατόπιν βιολονίστας στην βασιλική αυλή, οργανίστας σε εκκλησία, πρωτοψάλτης. Έγραψε πολλά και περίφημα μουσικά έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν με την υψηλή τους έμπνευση, την ευγένεια του αισθήματος, την αρμονικότητα και την ομορφιά πολλά κομμάτια, που θεωρούνται κλασσικές μουσικές συνθέσεις, όπως τα  «Βραδεμβούργια κονσέρτα», «Κατά Ματθαίο Πάθη», «Τέχνη της Φούγκας», «Τα κατά Ιωάννη πάθη», τα ορατόρια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, λειτουργίες κ ά. Τυφλός λίγο πριν πεθάνει, υπαγόρευσε μια περίφημη θρησκευτική σύνθεση με τον τίτλο: «Εμφανίζομαι μπρος στον θρόνο σου».

1794: Πέθανε (καρατομήθηκε) ο Ροβεσπιέρος, πρωτεργάτης της Γαλλικής επανάστασης

Ήταν Γάλλος δικηγόρος και πολιτικός. Εκλέχθηκε από την πατρίδα του, το Αράς στην Συνέλευση των Τάξεων το 1789. Αργότερα μπήκε σαν αντιπρόσωπος του Παρισιού στην Συμβατική Συνέλευση και ψήφισε το θάνατο του Λουδοβίκου και την κατάργηση της βασιλείας. Το 1793 εκλέχθηκε Μέγας Ποντίφικας. Για να στερεώσει την εξουσία του έστελνε στην λαιμητόμο κάθε μέρα εκατοντάδες αντιφρονούντες.
Οι εχθροί του, που είχε προγράψει, συνασπίστηκαν και τον κήρυξαν εκτός νόμου. Τον συνέλαβαν και μαζί με τον αδελφό του και τους  συνεργάτες του Ζαν Ζιστ και Κουτόν και  τον οδήγησαν στην λαιμητόμο.

Σαν Σήμερα

1655: Πέθανε ο γάλλος ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ    
Έργα του: «Ο θάνατος της Αγριππίνας», «Ο άλλος κόσμος» κ ά

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Βενετσιάνος συνθέτης
Από τα γνωστότερα έργα του οι «Τέσσερεις Εποχές».

1836: Γεννήθηκε στην Σύρο, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροϊδης.
Μερικά από τα έργα του: «Πάπισσα Ιωάννα» (1866), «Γεννηθήτω φως» (1879), «Τρεις επιστολές ενός Αγρινιώτου»,  «Η ιστορία ενός σκύλου» (1893), «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (1894).

1914: Αρχίζει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Αφορμή αποτέλεσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας Φερδινάνδου στο Σεράγεβο της Βοσνίας, για την οποία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνοι την σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

27/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:24
Δύση ηλίου: 20:39
Πανσέληνος: Σε 24 Ημέρες

+ Παντελεήμονος μεγαλομ. & ιαματικού, Ανθούσης οσίας
Γιορτάζει: Παντελής

Άγιος Παντελεήμων

Γεννήθηκε στην Νικομήδεια στα τέλη του 3ου μΧ αιώνα, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα χριστιανή, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Το πρότερό του όνομα ήταν Παντελέων. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον ιερέα Ερμόλαο. Σπούδασε ιατρική, την οποία ασκούσε χωρίς να παίρνει χρήματα, γεγονός στο οποίο ανάγει και η ρήση «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα. Από τον Θεό είχε το χάρισμα να θεραπεύει με την προσευχή. Στα χρόνια του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Τροποποιήσεις και καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών στα νότια προάστια, λόγω της έναρξης λειτουργίας, των νέων σταθμών στην γραμμή 2 του Μετρό,   
(Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).

Οικονομία
- Σιωπηλή παράταση έως τις 08:00 της Δευτέρας 29/7 της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Έως 29/7 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 3 και 4.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-34, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 20-36, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 24-33 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και στα ανατολικά τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 28/7
Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Με αεροπλάνα, με βαπόρια και με τρένα…

Μερικές συμβουλές για ταξίδι χωρίς απρόοπτα, εν όψει των διακοπών
• Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, καράβι, λεωφορείο ή τρένο, πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε το εισιτήριό μας αρκετές μέρες νωρίτερα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θέσεις.
• Την ημέρα του ταξιδιού πρέπει να είμαστε τουλάχιστον 1-1,5 ώρα νωρίτερα στον τόπο αναχώρησης.
• Οι αποσκευές μας είναι προτιμότερο να είναι λίγες και ελαφριές, για να τις μεταφέρουμε και να τις ελέγχουμε καλύτερα. Οι βαλίτσες με ρόδες, όπως και τα ελαφριά σακίδια πλάτης είναι προτιμότερα. Απαραίτητα πρέπει να αναγράφουν στις ειδικές ταμπελίτσες τα στοιχεία μας (όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο), ούτως ώστε σε περίπτωση απώλειας να μπορούν να μας εντοπίσουν.
• Κρατάμε τα πολύ προσωπικά μας αντικείμενα (εισιτήρια, ταυτότητες, χρήματα, φάρμακα κλπ) πάντα μαζί μας σε ένα μικρότερο τσαντάκι.
• Στο ταξίδι με το καράβι ίσως χρειαστεί να έχουμε μαζί μας και σε πρώτη ζήτηση, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό, κάποιο ελαφρύ μπουφάν, ένα μπουκάλι με δροσερό νερό, κάποιο σνακ ή σάντουιτς, στην περίπτωση που δεν έχουμε εξασφαλίσει καμπίνα και χρειάζεται να παραμείνουμε στο κατάστρωμα.
• Αν μας πιάνει ναυτία έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας και έχουμε μαζί μας δραμαμίνες. Στα παιδιά δεν δίνουμε δραμαμίνες παρά μετά από συμβουλή του παιδιάτρου, φροντίζουμε όμως να έχουν πάρει ένα ελαφρύ και «στεγνό» πρόγευμα πχ φρυγανιές ή ψωμί του τοστ με τυρί και ζαμπόν και αποφεύγουμε να τους δώσουμε γάλα ή χυμό.

Τζένη Καρέζη

Η Ευγενία Καρπούζη όπως το ήταν πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1936. Η αγάπη της για το θέατρο εκδηλώνεται από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια, όπου συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Το 1951 γίνεται δεκτή στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου θα αποφοιτήσει το 1954, χρονιά που θα χριστεί και πρωταγωνίστρια στα έργα «Ωραία Ελένη» και «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» στο θέατρο Κοτοπούλη. Την επόμενη χρονιά κάνει και το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο». Η κινηματογραφική της καριέρα αριθμεί πάνω από 30 ταινίες, με πιο γνωστές: Το 1962 «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», με συμπρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το 1963 «Τα κόκκινα φανάρια» με τον Γιώργο Φούντα, το 1964 «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και «Δεσποινίς Διευθυντής» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το 1966 «Τζένη-Τζένη» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το ΄68 «Ένας ιππότης για την Βασούλα» με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, το ΄70 «Μια γυναίκα στην αντίσταση» με τον Κώστα Καζάκο το ‘71 «Μαντώ Μαυρογένους», με τον Πέτρο Φυσσούν, «Λυσιστράτη» το ’72.
Όμως και στο θέατρο είχε κάνει πολλές επιτυχίες, όπως «Η κυρία δεν με μέλλει», «Πάπισσα Ιωάννα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», «Βυσσινόκηπος» και ακόμα «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη»,»Εκκλησιάζουσες», «Κλυταιμνήστρα», «Μήδεια», καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.
Από το 1960 ηγείται δικού της θιάσου και αργότερα με τον Κώστα Καζάκο, είχαν και το δικό τους θέατρο, όπου ανέβασαν «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Εντα Γκάμπλερ», «Εχθρός λαός», με τελευταία αυλαία «Διαμάντια και μπλουζ» το 1990.
Μνημειώδεις παράσταση το καλοκαίρι του ’73, στο θέατρο «Αθήναιον» «Το μεγάλο μας τσίρκο», όπου συμμετέχει και ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.
Ακόμα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαρίνα Αυγέρη», το ‘73, «Η μεγάλη περιπέτεια» το ‘76 και «Η μαύρη χρυσαλίδα» το ’90.
Έκανε δυο γάμους, το ’62 με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και το ’67 με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο απόκτησε και τον γιο της Κωνσταντίνο.
Στις 27 Ιουλίου του 1992, έχασε την ζωή, μόλις στα 56 της χρόνια, μετά την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Στην μνήμη της, λειτουργεί το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» για την φροντίδα και υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

1940: Πρωτοεμφανίζεται ο Μπάγκς Μπάνι

Ο Τζορτζ Γουάσινγκτον Μπάνι όπως είναι το πλήρες όνομά του είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Είναι ο γκρι σκανδαλιάρης λαγός που όπως δηλώνει και το όνομά του τρελούτσικος (Μπαγκς). Συνήθως ανταγωνίζεται τους Έλμερ Φάντ, Ντάφι Ντακ, Γιοσεμάιτ Σαμ κ ά και όταν στο τέλος βγαίνει νικητής τρώγοντας το καρώτο του, λέει την χαρακτηριστική ατάκα: «Eh, what's up, doc?». Γεννήθηκε στις αρχές του 1940 από την πένα των τεσσάρων σχεδιαστών Μπομπ Κλάμπετ, Τσακ Τζόουνς, Φριζ Φρίλενγκ, Ρόμπερτ Μακ Κίμσον και του ηθοποιού Άρθουρ Ντέιβις, που του δάνεισε τη φωνή του. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων «A wild Hare» (Ένας άγριος λαγός) του καρτουνίστα Τεξ Άβερι, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουλίου 1940.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

26/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:23
Δύση ηλίου: 20:40 
Πανσέληνος: Σε 25 Ημέρες

+ Παρασκευής οσιομάρτυρος, Ερμολάου & Ερμοκράτους ιερομ.
Γιορτάζουν: Βίβιαν, Βιβή, Εύη, Εβίτα, Ερμόλαος, Έρση, Παρασκευάς, Παρασκευή, Ωραιοζάλη

Αγία Παρασκευή

Γεννήθηκε στην Ρώμη. Οι γονείς της ήταν ευσεβείς χριστιανοί και την απέκτησαν μετά από πολλή προσευχή. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, οπότε ονομάστηκε Παρασκευή. Έλαβε χριστιανική μόρφωση από τους γονείς της και από μικρή ηλικία αφιέρωσε την ζωή της στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και στην διακονία των φτωχών. Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου, που την υπέβαλε σε πολλά βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει. Όταν ο αυτοκράτορας έχασε το φως του εκείνη έχοντας το χάρισμα της ίασης των παθήσεων των ματιών κατάφερε και τον θεράπευσε. Τότε εκείνος πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανός. Κηρύττοντας στην Ελλάδα, υπέστη βασανιστήρια από ένα ειδωλολάτρη άρχοντα στα Τέμπη και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. Θεωρείται προστάτιδα των οφθαλμών και του κλάδου των οπτικών. Η μνήμη της εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Από τις 12:00 ξεκινά η κυκλοφορία της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό στα νότια προάστια και περιλαμβάνει τους νέους σταθμούς Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό.

Ενημέρωση 
- Τροποποιήσεις και καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών στα νότια προάστια από 27/7, λόγω της έναρξης λειτουργίας, των νέων σταθμών στην γραμμή 2 του Μετρό    

Οικονομία 
- Λήγει η παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Έως 29/7 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 3 και 4.

Παιδί
- Έως 2/8 ώρα 14:00 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν υποδοχή βρεφών –νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-35, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 20-37, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 24-33 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 27/7 
Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια. 

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης

- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλόν είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα  και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες 
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε  τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκιάστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές  οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση  οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη 
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.         
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε  σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά,  κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 - Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό. Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

1822: Η μάχη στα Δερβενάκια

Ιστορικό στενό μεταξύ Κορίνθου και Άργους, όπου ο Κολοκοτρώνης κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν την δύναμη του Δράμαλη. Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει την καταστροφή των σιτηρών στην αργολική πεδιάδα και ο Δράμαλης δυσκολευόταν να βρει τροφή για τα στρατεύματά του που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο. Σκέφτηκε τότε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, θέλοντας όμως να εξαπατήσει τους Έλληνες για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, διέδωσε πως θα πάει προς την Τρίπολη. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί πίστεψαν και μόνο ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε την πονηριά του και έπεισε και τους άλλους πως θα πέρναγε από τα Δερβενάκια. Έτσι αυτός κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων και οι υπόλοιποι το ύψωμα του Άγιου Σώστη. Στις 26 Ιουλίου του 1822 φάνηκαν οι εμπροσθοφυλακές του Δράμαλη. Μόλις οι Τούρκοι μπήκαν στα στενά, οι Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ανυποψίαστοι οι Τούρκοι αποδεκατίστηκαν και έντρομοι έφυγαν προς τον Άγιο Σώστη που τους περίμεναν ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο Υψηλάντης, που τους κτύπησαν  αλύπητα.  
Χιλιάδες οι νεκροί και άπειρα τα λάφυρα. Ο Δράμαλης με τα λείψανα του στρατού του, μόλις κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει στην Κόρινθο, όπου πέθανε από τις ταλαιπωρίες και την λύπη του.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

25/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:22
Δύση ηλίου: 20:40 
Πανσέληνος: Σε 26 Ημέρες

+ Κοίμηση Αγ. Άννης, Ολυμπιάδος διακον.
Γιορτάζουν: Άννα, Ευπραξία, Ολυμπιάς

Αγία Άννα

Είναι η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Καταγόταν από την φυλή του Λευί και γονείς της ήταν ο ιερέας Ματθάν και η μητέρα της η Μαρία. Παντρεύτηκε τον Ιωακείμ και  απέκτησε σε μεγάλη ηλικία την Παρθένο Μαρία. Όταν την απογαλάκτισε και την αφιέρωσε στον Θεό, η Άννα  έζησε την υπόλοιπη ζωή της μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, με νηστεία, προσευχή και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.  

Η Ατζέντα της Ημέρας

Ενημέρωση 
- Τροποποιήσεις και καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών στα νότια προάστια από 27/7, λόγω της έναρξης λειτουργίας, των νέων σταθμών στην γραμμή 2 του Μετρό,    
(Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).

Οικονομία 
- Έως τις 26/7 η παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Έως 29/7 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο  του ΑΦΜ είναι 3 και 4.

Παιδί
- Έως 2/8 ώρα 14:00 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν υποδοχή βρεφών –νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-35, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 18-36, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου.  

Αττική 
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/7 
Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιουλίου σε ηλικία 84 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Απόσπασμα συνέντευξης

Πότε πρωτοασχοληθήκατε με την μουσική;
Με την μουσική γεννήθηκα, γιατί ο πατέρας μου ήταν ένας καλός οργανοπαίχτης και στην οικογένειά μου υπήρξε ένας σπουδαίος μουσικός, ο Ανδρέας Ροδινός, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος λυράρης που γεννήθηκε ποτέ σ’ όλες τις εποχές και πέθανε στα 22 του χρόνια πριν 72 χρόνια. Κι όμως ο κόσμος τον θυμάται και τον τιμά. Το σπίτι μας ήταν διάχυτο από την προσωπικότητά του και ήμασταν πολύ δεμένοι, γιατί ο πατέρας μου και η μητέρα του ήταν αδέλφια.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα;
Ο Ροδανός ήταν διαρκώς κι αδιακρίτως στο προσκήνιο κι εγώ μικρό παιδάκι, άκουγα συνέχεια γι αυτόν, αυτά ήταν τα βιώματά μου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να γίνει αλλιώς, έγινα μουσικός γιατί ήμουν μουσικός.

Οι σπουδές σας στην μουσική
Πήγα στην Φιλαρμονική του Δήμου, έγινα μπαντίστας, έπαιζα διάφορα πνευστά όργανα και σπούδασα εκεί στην μπάντα. Όταν ήρθα στην Αθήνα πήγα στο Ελληνικό Ωδείο και σπούδασα κοντά σε ανθρώπους που ήταν πολύ άξιοι, εκείνη την εποχή, όπως ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Παράλληλα ασχολιόμουν με την λαϊκή μουσική παίζοντας διάφορα όργανα, για να κερδίζω την ζωή μου. Μετά έφυγα και πήγα στην Ευρώπη και για 10 χρόνια σπούδασα στον Καρλ Ολφ, τον συνθέτη των Κάρμινα Μπουράνα. Εκεί δούλεψα πολύ ως συνθέτης και «παίχτηκα» από μεγάλες ορχήστρες

Ποιο έργο σας καθιέρωσε;  
Νομίζω ότι είναι ο «Ερωτόκριτος» που με καθιέρωσε αλλά ούτε που το πήρα χαμπάρι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο;
Δεν μπορώ να πω πιο είναι το αγαπημένο μου. Γράφω τραγούδια, μουσική για ταινίες, για συμφωνικές ορχήστρες και κλασσική μουσική. Εγώ αγαπώ αυτή την δουλειά που κάνω.

Τι προσφέρατε στην μουσική σκηνή;
Διαφωτίστηκα και έγραψα και πολλά τραγούδια τότε που δούλευα, δε με ενδιέφερε, τότε στόχευα αλλού. Έγραψα καμιά 85ριά τραγούδια που πολλά έγιναν επιτυχίες.
«Αλητάκι μπατιράκι», «Η αγάπη θέλει δυο», «Έναν αετό ζωγράφισα», «Η κόρη της θάλασσας», «Η Ομόνοια», «Μην με μαλώνεις άνοιξη», «Να ζήσει η φτωχολογιά»

Έχετε γράψει μουσική για ταινίες;
Έχω γράψει μουσική για 70 ταινίες περίπου. Οι 40 είναι ελληνικές. «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Άρπα κόλλα», «Λούφα και παραλλαγή», « Η εκδρομή», «Βίος και Πολιτεία» κ ά

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1824 και μεγάλωσε τον καιρό που βροντούσαν ακόμα τα κανόνια της επανάστασης του’21. Περνώντας από την Λευκάδα στην Κέρκυρα κι από κει ταξίδευσε στην Γενεύη, στο Παρίσι  και τελικά στην Πίζα όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές του παίρνοντας  το πτυχίο της Νομικής. Η ποίηση όμως τον τραβούσε περισσότερο από τα νομικά. Έγραψε επικά και λυρικά ποιήματα, που διαπνέονται από πατριδολατρία και λεβεντιά και γι αυτό χαρακτηριστικά τον ονομάζουν ποιητή του αρματολισμού. Έργα του: «Η κυρά Φροσύνη», «Θανάσης Βάγιας», «Αθανάσιος Διάκος», «Ο Δήμος και το καριοφίλι του», «Αστραπόγιαννος» «Φωτεινός», «Σαμουήλ», «Αγράμπελη», «Ο βράχος και το κύμα», «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄»,  «Μνημόσυνα», «Η φυγή» κ.ά.
Παράλληλα με την ποίηση επιδόθηκε και στην πολιτική. Υπήρξε βουλευτής της Ιονίου Πολιτείας, για επτά ολόκληρα χρόνια, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των Ιόνιων Νησιών. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, οι συμπατριώτες του τον ψήφιζαν συνέχεια βουλευτή, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι αγορεύσεις του είχαν μείνει αξέχαστες, λόγω της ρητορικής του δεινότητας, αλλά και της ποιητικής χροιάς που τους έδινε. Το 1868 παραιτήθηκε και αποτραβήχτηκε από την ενεργό πολιτική. Μέχρι όμως το τέλος της ζωής του, αφοσιώθηκε στην υπόθεση της απελευθέρωση της Ηπείρου Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Ιουλίου 1879, στο νησάκι Μαδουρή, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το Ξεριζωμένο Δέντρο (Απόσπασμα)
«Δέντρο πως κείτεσαι νεκρό στην άμμο του γιαλού μου; 
Ποιο χέρι σε ξερίζωσε, ποια δύναμη σ’ επήρε;
Από τη ράχη του βουνού και σ’ έριξε στο κύμα;
εσένα τα γεράματα δεν σ’ είχαν σαρακώσει
Στα ατάραχα κλωνάρια σου εκατοντάδες χρόνοι
χωρίς να τα λυγίσουνε, εστέκαν σωριασμένοι,
στη σιδερένια φλούδα σου χωρίς να την εγδάρη,
του λόγγου τ’αγριοδάμαλο τα κέρατα ετροχούσε.
Πες μου πώς κοίτεσαι νεκρό, ρουπάκι, στο γιαλό μου;»

1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου

Κατά την αρχαιότητα για να αποφύγουν τον περίπλου της Πελοποννήσου, χρησιμοποιούσαν τον Δίολκο. Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τομής για την δημιουργία της διώρυγας ήταν ο Περίανδρος το 602 π Χ. Οι πρώτες δε προσπάθειες γίνονται επί των ρωμαίων αυτοκρατόρων πρώτα του Καλλιγούλα και αργότερα του Νέρωνα. Αλλά και οι Βενετοί προσπάθησαν το 1687 χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα νεώτερα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια διάνοιξης το 1882, σε μελέτη του Ούγγρο αρχιμηχανικού Β. Gerfer. Ύστερα όμως από 8 χρόνια, το 1890, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της – εξαιτίας της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της – και τελικά διαλύθηκε. Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε η Ελληνική εταιρεία με την επωνυμία « Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Α. Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο, μετά από 11 χρόνια, 2500 χιλιάδες εργάτες και τα τελειότερα μηχανήματα  της εποχής. Έτσι στις 25 Ιουλίου του 1893 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάζει με μεγάλη επισημότητα την Διώρυγα της Κορίνθου, που έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα. 

Σαν Σήμερα

325: Τελείωσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια της Βιθυνίας
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και πήραν μέρος σ’ αυτή 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην σύνοδο καταδικάστηκε η διδασκαλεία του Αρείου, ενώ συνέταξε τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, («Πιστεύω») και κανόνισε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή ύστερα από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η Μαργκαρίτα Γκιρτουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι

1967: Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

2011: Πέθανε η Αγγλίδα τραγουδίστρια Έϊμι Γουαινχάουζ
"Back To Black","Rehab", "Love Is A Losing Game".

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

24/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:22
Δύση ηλίου: 20:41
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες

+ Χριστίνης μεγαλομ., Αθηναγόρα μάρτ.
Γιορτάζουν: Αθηναγόρας, Χριστίνα, Χριστιάνα

Αγία Χριστίνα

Γεννήθηκε στην Τύρο της Συρίας και πατέρας της ήταν ο επιφανής ειδωλολάτρης στρατηγός Ουρβανός. Γνώρισε τον χριστιανισμό από μια πιστή γυναίκα και όταν το έμαθε ο πατέρας της, προσπάθησε να την μεταπείσει φυλακίζοντας την, αλλά και υποβάλλοντάς την και σε βασανιστήρια. Εκείνη απτόητη έμεινε σταθερή στην πίστη της βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο δια λόγχης, από τους έπαρχους Δίωνα και Ιουλιανό

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Με προσωπικό ασφαλείας, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι δομές πρόνοιας, λόγω της 24ωρης απεργίας γιατρών και νοσηλευτών. Συγκέντρωση έξω από το υπ. Υγείας στις 11:00
- Αρχίζει η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων 

 Ενημέρωση
- Τροποποιήσεις και καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών στα νότια προάστια από 27/7, λόγω της έναρξης λειτουργίας, των νέων σταθμών στην γραμμή 2 του Μετρό,   
(Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).

Οικονομία
- Έως τις 26/7 η παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Έως 29/7 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο του ΑΦΜ είναι 3 και 4.

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-35, στα δυτικά από 21-36, στα κεντρικά από 18-36, στα νότια από 23-29 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 25/7
Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

«Έχω και αμάξι, πάμε ταξίδι;

- Προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας επισκεπτόμαστε το συνεργείο αυτοκινήτων, για να ελέγξουμε την καλή κατάσταση της μηχανής και των ελαστικών. Αν ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη, καλό είναι να γίνει αλλαγή λαδιών αν χρειάζεται και εξυπακούεται ότι γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη.
- Ελέγχουμε τα χαρτιά του αυτοκινήτου (μην τυχόν έχουν λήξει) την άδεια κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας, το χαρτί του ΚΤΕΟ, το δίπλωμά μας (αν είμαστε πάνω από 65 ετών χρειάζεται διαδοχικές ανανεώσεις κάθε 3 χρόνια), το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τα τηλέφωνα της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Απαραιτήτως πρέπει να έχουμε όλα αυτά τα χαρτιά μαζί μας στο ταξίδι.
- Το φαρμακείο του αυτοκινήτου
Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξεως των φαρμάκων που υπάρχουν και ανανεώστε τα αν έχουν λήξει. Φροντίστε να υπάρχουν (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, αιμοστατικοί επίδεσμοι, λευκοπλάστ, οξυζενέ, αντισηπτικό, αντισταμινικά, (ενέσιμες κορτιζόνες, κορτιζονούχα αλοιφή, για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων ή κνησμού σε περίπτωση δήγματος εντόμων). Ακόμα ένα απλό αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, σκευάσματα κατά της ναυτίας, της διάρροιας και του εμετού. Εξυπακούεται ότι έχετε μαζί σας τα δικά σας φάρμακα, με έξτρα ποσότητες (μην τυχόν και δεν υπάρχουν εκεί που πηγαίνετε διακοπές), την συνταγή του γιατρού σας και τέλος τα βιβλιάρια υγείας. Φροντίστε το φαρμακείο του αυτοκινήτου να είναι εύκολα προσβάσιμο και προστατευμένο από την ζέστη και τον ήλιο, για να μην χαλάσουν τα φάρμακα.
- Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει πλέον πλοηγός οδήγησης, αν όχι φροντίστε να έχετε οδικούς χάρτες και τοπικούς χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφτείτε.
Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, νωρίς το πρωί, που έχει δροσιά, ο οδηγός είναι ξεκούραστος και γενικά έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας. Καλόν είναι να υπάρχει και κάποιος άλλος οδηγός που θα μπορούσαν να εναλλάσσονται στην οδήγηση, ιδίως σε μακρινά ταξίδια. Εάν συνταξιδεύουμε και με άλλα άτομα με αυτοκίνητα, κρατάμε συχνή επαφή μέσω κινητών.
- Δε βάζουμε στο αυτοκίνητο περισσότερα άτομα απ’ ότι γράφει η άδεια κυκλοφορίας του, όπως και δεν το παραγεμίζουμε με μπαγκάζια και ιδιαιτέρως φορτωμένα στην σκάρα του. Φοράμε ΠΑΝΤΑ τις ζώνες ασφαλείας και αν υπάρχουν μικρά παιδιά  πρέπει να ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα και αν είναι πολύ μικρά πρέπει να κάθονται στο ειδικό καθισματάκι και κάποιος μεγάλος να κάθεται δίπλα τους να τα επιτηρεί. Ο οδηγός απαγορεύεται να καταναλώνει αλκοόλ καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Κάνουμε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσουμε και να ξεκουραστούμε. Μέσα στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δεν μαλώνουμε, δεν φωνάζουμε και  δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού.           
- Ακολουθούμε τις οδηγίες των τροχονόμων και των οδικών πινακίδων, δεν υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας, δεν κάνουμε άσκοπα προσπεράσματα και τέλος σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών.  

1974: Επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι

Μετά από 10 χρόνια αυτοεξορίας και ύστερα από πρόσκληση των Ελλήνων πολιτικών, επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στενός προσωπικός του φίλος, του διαθέτει το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο. Το αεροπλάνο φτάνει από το Παρίσι και  προσγειώνεται στις 2 πμ. Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τον υποδέχεται. Ακολούθως μετά από συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα και πολιτικούς, ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας στις 4 μμ μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην χώρα σημαίνει και το τέλος της επταετούς χούντας και την αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου. 

Σαν Σήμερα

1793: Γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας ο Σιμόν  Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» της Λατινικής Αμερικής

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα
Με την συνθήκη επικυρώθηκαν οι διατάξεις της συνθήκης των Σεβρών, που αποσπούσαν διάφορα εδάφη από την Τουρκία. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. Στην στεριά διαχωριστικό όριο καθορίστηκε ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου, ενώ στην θάλασσα αποδόθηκαν στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα 3 μίλια από τις Μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. Με ειδική σύμβαση κανονίστηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδος και η παραμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1980: Πέθανε ο Πήτερ Σέλερς, Βρετανός ηθοποιός
Ενσάρκωσε τον Επιθεωρητή Κλουζώ στις ταινίες του Μπλέηκ Έντουαρντς «Ροζ πάνθηρας».

1982: Καταργείται στην Ελλάδα με νόμο η ποινική δίωξη της μοιχείας.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

23/7/2013

Ανατολή ηλίου: 06:21
Δύση ηλίου: 20:42
Πανσέληνος: Σε 28 Ημέρες

Ιεζεκιήλ προφ., Φωκά & Απολλωνίου ιερομ., Πελαγίας Τηνίας

Προφήτης Ιεζεκιήλ

Είναι ένας από τους 4 μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και το όνομά του σημαίνει «την δύναμη του θεού». Έζησε στις αρχές του  6ου αιώνα στα χρόνια του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα και ήταν γιος  ιερέα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην αιχμαλωσία, όπου και έγραψε τις προφητείες του, που περιέχονται στο ομώνυμο βιβλίο  της Αγίας Γραφής. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιουλίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εμποροϋπαλλήλων στις 19:00 στην Ομόνοια

Ενημέρωση
- Με προσωπικό ασφαλείας την Τετάρτη 24/7, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι δομές πρόνοιας, λόγω της 24ωρης απεργίας γιατρών και νοσηλευτών.
- Αρχίζει την Τετάρτη 24/7 η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων  
- Από 1/8 μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13% στην εστίαση. Με ειδική σήμανση τα μαγαζιά που θα κάνουν την μείωση.
-
Έως 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις

Οικονομία
- Έως την Παρασκευή 26/7 η παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2.
- Έως 29/7 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, των οποίων το τελευταίο νούμερο της φορολογικής δήλωσης είναι 3 και 4.

 

Καιρός

Γενικά: Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-32, στα δυτικά από 17-33, στα κεντρικά από 17-32, στα νότια από 21-28 και στα ανατολικά από 22-32 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-31 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 24/7
Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το ποντικάκι, η μουσίτσα, αλλά και η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1933 στο Μαρούσι Αττικής. Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια φάνηκε το υποκριτικό της ταλέντο και η σταδιοδρομία της αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ ακόμα ήταν σπουδάστρια στην Δραματική Σχολή του Εθνικού (Βασιλικού τότε) Ωδείου. Γύρισε περισσότερες από 40 ταινίες, που όλες θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες και θα την καθιερώσουν ως την «εθνική μας σταρ».
Ας θυμηθούμε μερικές: «Το ποντικάκι»( 1954), «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»
(1955), «Διακοπές στην Αίγινα»  (1957), «Η μουσίτσα» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Το κλωτσοσκούφι» (1959), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1960), «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, όπου θα της απονεμηθεί και το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Το δόλωμα» (1964), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967),  «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1968), «Υπολοχαγός Νατάσσα», (1970), «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) κ.ά.
Ερμήνευσε ακόμα πολλά τραγούδια, τα περισσότερα στις ταινίες,  που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες: «Αλητάκι μπατιράκι», «Γαϊδαράκος», « Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», «Είναι το στρώμα μου μονό», «Χτυποκάρδια», «Έχω ένα μυστικό», «Φεύγουν τα νιάτα»,  «Ρίκοκο», «Θάλασσα πλατιά», «Καροτσέρη», «Τράβα μπρος», «Κλωτσοσκούφι», «Χάλι Γκάλι», «Ο γλάρος», «Μες σ' αυτή τη βάρκα», «Φεύγουν τα νιάτα», «Νιάου νιάου βρε γατούλα» , «Ο αμαξάς», «Σήκω χόρεψε συρτάκι»,.
Μετά την δεκαετία του ’70 που ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να φθίνει, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ξαναγυρίζει στο θέατρο και μάλιστα στο μιούζικαλ, που εκείνη πρωτοπαρουσιάζει στην Ελλάδα, ξεκινώντας με το έργο του Νιλ Σάϊμον «Καμπίρια». Ακολουθούν «Καμπαρέ», «Τζούλια», «Εβίτα», με κύκνειο άσμα «Την μελωδία της ευτυχίας». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές «Βασίλισσα Αμαλία» (1975), «Η θεατρίνα» (1977), «Νύχτα μάγων» (1990), «Και εύθυμη και χήρα» (1991), αλλά και ως γκεστ στους «Δέκα μικρούς Μήτσους» του Λ. Λαζόπουλου κ ά.
Είχε κάνει δυο γάμους, έναν με τον συμπρωταγωνιστή της σε πολλές ταινίες Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το 1965, από όπου και απέκτησε το μοναχογιό της Γιάννη και έναν άλλο γάμο, την δεκαετία του ’80, με το Κύπριο επιχειρηματία, Γιώργο Ηλιάδη, όπως αποκάλυψε η ίδια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος ενωπίω»,τον οποίον για πολλά χρόνια κρατούσε μυστικό. Σύντροφοί της υπήρξαν ακόμη, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Κωνσταντίνος, ο Βλάσης Μπονάτσος, ο Κώστας Σπυρόπουλος. 
Ο θάνατος την βρήκε μόλις στα 63 της χρόνια, στις 23 Ιουλίου του ’96, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο. Η σορός της τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και ετάφη δημοσία δαπάνη στις 25 Ιουλίου  στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

776 π Χ: Οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες αρχίζουν στην Ολυμπία

Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι περιφημότεροι και σπουδαιότεροι αγώνες των ελλήνων και γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, κατά το καλοκαίρι στην Ολυμπία.
Από τα μυθικά χρόνια αρχίζει η τέλεση των αγώνων και για ιδρυτή τους αναφέρουν τον Ιδαίο Ηρακλή. Αλλά και ο Ηρακλής ο γνωστός ήρωας, τέλεσε στην Ολυμπία αγώνες αφού νίκησε τον βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία και φύτεψε την ελιά, που με τα κλωνάρια της στεφάνωναν τους νικητές. Για ιδρυτή και αναδιοργανωτή όμως των αγώνων θεωρούν τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, καθώς από τότε οι αγώνες ορίστηκαν ως πανελλήνια γιορτή. Από το 776 π Χ κήρυκες από την Ηλεία ανήγγελλαν  την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων κι άρχιζε η εκεχειρία, δηλ σταμάταγαν οι εχθροπραξίες. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος πολλοί αθλητές και χιλιάδες θεατές μαζεύονταν στην Ολυμπία. Οι αγώνες άρχιζαν με μεγαλόπρεπες θυσίες στον Δία κι άλλους θεούς από τους ιερείς της Ολυμπίας. Μόνο οι ελεύθεροι πολίτες Έλληνες αγωνίζονταν, ενώ θεατές μπορούσαν να είναι και βάρβαροι. Εκτός από την ιέρεια της θεάς Δήμητρας, σε καμιά άλλη γυναίκα δεν επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους αγώνες. Το κυριότερο αγώνισμα ήταν ο δρόμος στο στάδιο. Αργότερα πρόσθεσαν το πένταθλο (άλμα, δίσκος, ακόντιο, δρόμος και πάλη), την αρματοδρομία (με τέθριππο) και παγκράτιο (πάλη και πυγμαχία) και τέλος αγωνίσματα για παιδιά. Τους αγώνες διεύθυναν οι ελλανοδίκες, οι οποίοι στεφάνωναν τους νικητές με κότινο (κλαδί αγριελιάς) στο τέλος των αγώνων. Το στεφάνωμα του νικητή δεν ήταν μόνο γι αυτόν εξαιρετική τιμή, αλλά και για τους συγγενείς και την πατρίδα του.