Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

30/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:30
Δύση ηλίου:      20:15
Πανσέληνος:     Σε 24 ημέρες

Ημέρα Μουσικής Τζαζ

+ Μ. Τρίτη, Των 10 Παρθένων
Ιακώβου αποσ., Δονάτου επισ. Ευροίας, Αργυρής νεομ., Κλήμεντος υμνογ.
Γιορτάζουν: Αργυρώ, Ασημίνα, Ιάκωβος

Ιάκωβος ο πρεσβύτερος

Ήταν γιος του Ζεβεδαίου και μεγαλύτερος αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Χριστός τον συνάντησε στην λίμνη Τιβεριάδα και τον κάλεσε κοντά του. Με τον Ιωάννη και τον Πέτρο αποτελούσαν τους πιο αγαπημένους μαθητές του Χριστού και μάλιστα μόνο αυτοί είδαν την Μεταμόρφωση Του. Ο Ιάκωβος ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση προκαλώντας το μίσος των Ιουδαίων. Όταν το 44 μΧ κήρυττε στα Ιεροσόλυμα με διαταγή του  Ηρώδη Αγρίππα, συλλαμβάνεται και θανατώνεται.
Η μνήμη του τιμάται στις 30 Απριλίου.

Η παραβολή των 10 Παρθένων (Ματθ. 25, 1-13)

Κατά την παράδοση της εποχής 10 παρθένες με αναμμένες λαμπάδες  περίμεναν να έρθει ο νυμφίος. Εκείνος άργησε να εμφανιστεί και τις 5 παρθένες τις πήρε ο ύπνος και έσβησαν οι λαμπάδες τους. Με την παραβολή αυτή ο Χριστός θέλει να διδάξει στους ανθρώπους πως όλη τους την ζωή πρέπει να είναι έτοιμοι να κριθούν κατά τα έργα τους.

Τροπάριο της Κασσιανής

«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,... μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.»
Το τροπάριο που δεσπόζει στην ακολουθία της Μ. Τρίτης αναφέρεται σε μια γυναίκα αμαρτωλή, που μετανοώντας για  την κατάσταση της και θέλοντας να ζητήσει συγνώμη φέρνει στο Χριστό μύρα, πριν από την ταφή Του, που τα αλείφει στα πόδια Του και τα σκουπίζει με τα δάκρυα και τα μαλλιά της

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΟΑΕΕ
- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΟΓΑ
- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ
- Καταβολή δώρου σε επιδοτούμενους ανέργους και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στις δικαιούχους
- Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00

Ενημέρωση
- Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Μ. Τετάρτη και κλειστά την Τρίτη του Πάσχα 7/5, λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς
- Αργία την 1/5 (Μεγάλη Τετάρτη) σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
- 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλ. Κλαυθώνος  την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη), αποφάσισαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την 1/5, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ
- Ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, λόγω συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων
- Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 εργαζομένων στο Μετρό και το Ηλεκτρικό  την 1/5.Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι Δουκ. Πλακεντίας, λόγω της απεργίας του Προαστιακού.
- Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από 09:00-21:00 την 1/5
- Έως 1/5 η καταβολή του δώρου του Πάσχα σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
- Από 1/5 οι αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών σχολείων

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-31, στα δυτικά από 09-30, στα κεντρικά από 08-30, στα νότια από 12-27 και στα ανατολικά από 10-27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα ανατολικά 6  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-30 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Μεγάλη Τετάρτη 1/5
Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές –απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα

Όλα, όσα πρέπει να «ξέρουμε» για τη λαμπρή γιορτή
της ορθοδοξίας
- Τι είναι Πάσχα
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή pesah, που σημαίνει διάβαση, πέρασμα. Εορταζόταν από τους Εβραίους σε ανάμνηση της εξόδου τους από την Αίγυπτο και την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας. Με την Ανάσταση του Χριστού η γιορτή του Πάσχα, διατήρησε κάποια εβραϊκά έθιμα, αλλά εμπλουτίστηκε και με διάφορα άλλα. Ο χριστιανικός συμβολισμός του Πάσχα καθιερώθηκε από τον Απόστολο Παύλο και έχει διττή σημασία. Η πρώτη αναφέρεται στον Χριστό, που σταυρώθηκε για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας και η δεύτερη στην Ανάσταση, με συμβολισμό την νίκη του Χριστού ενάντια στον θάνατο. «Θανάτω θάνατον πατήσας». Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, λέξη που δίδαξε και η εκκλησία μας, διότι η ημέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι ένα λαμπρό γεγονός
- Γιατί νηστεύουμε την Σαρακοστή
Από την Kαθαρά Δευτέρα που ξεκινά η νηστεία και για σαράντα μέρες, οι πιστοί απέχουν από όλα τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια με εξαίρεση την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και το λάδι, τις Τετάρτες, τις Παρασκευές και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα για όσους τηρούν κατά γράμμα την νηστεία. Η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας σαν ένα μέσο κάθαρσης και προετοιμασίας του σώματος και της ψυχής για την Άγια ημέρα της Ανάστασης.
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά
Ο συμβολισμός του αυγού έχει αρχέγονες ρίζες, θεωρείτο ακόμα και σε προχριστιανικές τελετές, ως ένα σύμβολο της ζωής, καθώς από το φαινομενικά νεκρό, το αυγό θα γίνει φορέας ζωής με το εκκολαπτόμενο πτηνό. Το κόκκινο χρώμα που βάφονται, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε την ημέρα της σταύρωσής του, την Μεγάλη Πέμπτη δηλαδή, ημέρα κατά την οποία έχει επικρατήσει να βάφουμε τα αυγά και γι αυτό την ονομάζουν και «κόκκινη Πέμπτη». Τέλος το τσούγκρισμα των αυγών, το Μεγάλο Σάββατο, παραπέμπει στις ταφόπλακες που άνοιξαν με την Ανάσταση του Χριστού.
- Γιατί κρατάμε λαμπάδες
Το έθιμο της λαμπάδας το συναντάμε και στην αρχαία Ελλάδα, όπου σε μεγάλες γιορτές άναβαν κεριά για να τονίσουν την λαμπρότητα του γεγονότος. «Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι…». Στην χριστιανική παράδοση ο πιστός πρέπει να κρατά λαμπάδα από καθαρό κερί. Κίτρινο (πένθιμο) την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, όπως στις κηδείες και λευκό (γιορτινό) το Μεγάλο Σάββατο, που συμβολίζει την χαρά από την Ανάσταση του Χριστού.
- Τι είναι η Ανάσταση
Με την λέξη Ανάσταση εννοούμε γενικά την ημέρα του Πάσχα, ή ειδικότερα την ώρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ανάσταση όμως είναι το γεγονός που διαφοροποιεί τον χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, καθώς μόνον σε μας ανασταίνεται η κεφαλή της εκκλησίας, ενώ στις άλλες θρησκείες οι αρχηγοί είναι θνητοί. Έχουμε δε τρεις «Αναστάσεις», Την «πρώτη» το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, την κυρίως Ανάσταση τα μεσάνυχτα και την «δεύτερη» που ονομάζεται και Αγάπη, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, όπου κατά τα καθιερωμένα της εκκλησίας, διαβάζεται το Ευαγγέλιο μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες.
- Γιατί ρίχνουμε κροτίδες στην Ανάσταση
Στους λαούς υπάρχει η δοξασία ότι στον θόρυβο υπάρχουν στοιχεία απόδιωξης και εκφοβισμού των κακών δαιμόνων και πνευμάτων και αποτρεπτικής μαγείας.
Οι διάφοροι θόρυβοι, κρότοι, πυροβολισμοί, κτύπημα στα στασίδια, ή στις πόρτες της εκκλησίας, το σπάσιμο των κανατιών (Επτάνησα), το δυνατό κτύπημα της καμπάνας, αλλά ακόμα και το εκτυφλωτικό φως των βεγγαλικών, όταν ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», έχει σκοπό να εκφοβίσει τον θάνατο, να διώξει μακριά το κακό και να γνωστοποιήσει την Ανάσταση, την νίκη του Χριστού ενάντια στο θάνατο.
- Γιατί κρατάμε για σαράντα μέρες το Άγιο Φως
Ο αριθμός σαράντα είναι ένας ιερός αριθμός και πολλά έθιμά μας ανάγουν σ’ αυτόν, όπως το 40ήμερο μνημόσυνο των νεκρών, το νεογέννητο και η λεχώνα που πρέπει να σαραντίσουν πρώτα για να βγουν από το σπίτι, οι σαράντα ημέρες που έμεινε ο Ιησούς στην έρημο, το σαρανταήμερο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα.
- Γιατί σουβλίζουμε το αρνί.
Το σούβλισμα του α αρνιού έχει διπλή σημασία. Η μια με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, όπου μετά τον θάνατο των συγγενών τους επί σαράντα ημέρες οι αρχαίοι Έλληνες, έψηναν αρνιά και γλένταγαν δίπλα στον τάφο τους για να τους τιμήσουν.
Και η δεύτερη, στην ιουδαϊκή θρησκεία το αρνί συμβολίζει το εξιλαστήριο θύμα. Το σούβλισμα του αρνιού, συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν τον αμνό για την δική μας σωτηρία. «Ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου».
- Γιατί καίμε τον Ιούδα
Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, επικρατεί το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Ιούδα ή Εβραίου όπως το λένε, ανήμερα το Πάσχα. Με την συμβολική αυτή κίνηση, η λαϊκή συνείδηση καταδικάζει την προδοτική πράξη του δείχνοντας την αγανάκτησή της. Ακόμα στην πυρά (φωτιά) αποδίδονται καθαρτήριες ιδιότητες.


Σαν Σήμερα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιλιανός, εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία

1883: Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος
Γεννήθηκε το 1832. Θεωρείται ο ιδρυτής της σχολής του ιμπρεσιονισμού. Έργα του:
«Ολυμπία», «Λουόμενες», «Η βεντάλια» κ ά. 

1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929. θεωρείται ο πατέρας των γούεστερν σπαγγέτι. «Ο κολοσσός της Ρόδου», «Μονομαχία στο Ελ Πάσσο», «Ο καλός, ο κακός αι ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στην δύση» κ ά

2002: Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων: «Η κυρά μας η μαμή», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Φτωχαδάκια  και λεφτάδες», «Ένας ήρωας με παντούφλες»

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

29/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:31
Δύση ηλίου:      20:14
Πανσέληνος:     Σε 25 ημέρες
18η Εβδομάδα

+ Μεγάλη Δευτέρα, Ιωσήφ του Παγκάλου
Ιάσωνος & Σωσιπάτρου εκ των 70 Αποσ., Κερκύρας μαρτ., Ηλία Αρδούνη
Γιορτάζει: Ιάσωνας

Ιωσήφ ο Παγκάλου

Ήταν ο ενδέκατος και πιο αγαπημένος γιος του Ιακώβ του επονομαζόμενου Παγκάλου. Τα αδέλφια του για τον λόγο αυτό  τον φθονούσαν και τον πούλησαν σε δουλέμπορους. Υπέφερε πολλά κατάφερε όμως με την ευφυΐα του να αναγνωριστεί από τον Φαραώ που τον ανέδειξε σε άρχοντα της Αιγύπτου. Πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος

Ήταν Έλληνες στην καταγωγή και έζησαν τον 1ο μΧ αιώνα. Μαθητές του απόστολου Παύλου, ανέβηκαν στον επισκοπικό θρόνο ο Ιάσωνας της Ταρσού στην Κιλικία και ο Σωσίπατρος του Ικονίου στην Μικρά Ασία. Ενώνοντας την εκκλησιαστική τους δράση έφτασαν στην Κέρκυρα όπου δίδαξαν τον χριστιανισμό κτίζοντας μεγαλόπρεπο ναό, αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Εκεί αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτύρια από τον έπαρχο. Τα μαρτύρια τους συγκίνησαν και συντέλεσαν  να πιστέψουν στον Χριστό, ο έπαρχος, η κόρη του Κέρκυρα, αλλά και ο δεσμοφύλακας και ληστές που ήταν μαζί τους στην φυλακή. Στις διώξεις αυτές βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Σωσίπατρος. Ο Άγιος Ιάσωνας συνέχισε  το αποστολικό τους έργο και όπως αναφέρεται στις «Πράξεις των Αποστόλων», πέθανε σε βαθειά γεράματα. Η εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 29 Απριλίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΙΚΑ
- Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00
- Στάση εργασίας 11:30-15:15 εργαζομένων στην ΕΤΕ, λόγω γενικής συνέλευσης

Ενημέρωση
- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΟΓΑ στις 30/4
- Καταβολή συντάξεων σε δικαιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ στις 30/4

Καιρός


Γενικά: Aίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-30, στα δυτικά από 09-29, στα κεντρικά από 09-30, στα νότια από 12-27 και στα ανατολικά από 12-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Μεγάλη Τρίτη 30/4
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί  3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε  υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Ημέρα Χορού Ας σύρουμε το χορό…


Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα
Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών.
Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής.
Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…»
Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός κ ά.
Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας.
Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων


Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Είναι ζωντανοί και δεμένοι με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές είναι συνυφασμένες με τον χορό.
- Καλαματιανός
Είναι χορός της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος και συχνά αναφέρεται σαν πανελλήνιος, καθώς χορεύεται σ’ όλη την Ελλάδα και δεν περιορίζεται τοπικά μόνο στην Καλαμάτα. Τα βασικά του βήματα είναι 12 και χορεύονται συγχρόνως απ’ όλους τους χορευτές. Μόνο ο πρώτος χορευτής κάνει πολλές παραλλαγές (φιγούρες).
- Τσάμικος
Ο Τσάμικος ή Τσάμικο είναι χορός της ηπειρωτικής Ελλάδας και πατρίδα του η Ρούμελη. Χορεύεται με μεγαλοπρέπεια και γνώρισμά του ο αργός ρυθμός ή τέχνη και η λεβεντιά του χορευτή που τον χορεύει.
- Χανιώτικος
Χανιώτικος, Συρτός ή Χανιώτης είναι χορός της Κρήτης. Είναι ο πιο ήρεμος και σοβαρός χορός που χορεύεται και από άνδρες και γυναίκες. Είναι όμορφος, καμαρωτός χορός και οι χορευτές είναι πιασμένοι από τις παλάμες τοποθετημένοι σε κύκλο.
- Σούστα
Επίσης κρητικός χορός και μάλιστα από τους πιο όμορφους, χορεύεται δε κατά ζευγάρια. Η κοπελιά κι ο ντελικανής είναι ο ένας απέναντι στον άλλο. Τα βήματα των χορευτών θέλουνε χάρη κι ευλυγισία του κορμιού, ευλυγισία σαν τα ελατήρια, ή τις σούστες μιας μηχανής για αυτό και λέγεται και σούστα.
- Θρακιώτικος
Ο Θρακιώτικος ή Ζωναράδικος είναι ο πιο διαδεδομένος χορός στην Θράκη κι οφείλει το όνομά του στην λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές που πιάνονται σταυρωτά από τα ζωνάρια, χορεύεται δε κι από άνδρες και γυναίκες.
- Ηπειρώτικος
Ο Ηπειρώτικος ή Συρτός Στα Τρία (τρία βήματα μπρος και τρία πίσω), η ονομασία του προέρχεται από τα βήματα που κάνει κανείς σε κάθε κατεύθυνση. Είναι χορός με καταγωγή από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.
- Νησιώτικος
Ο Νησιώτικος ή Συρτός Νάξου είναι ο πιο δημοφιλής χορός των Κυκλαδίτικων νησιών. Τον Συρτό «σύρνουν» κατ’ αρχάς δυο-τρεις ή και περισσότεροι άνδρες πιασμένοι με μαντήλια από τα χέρια. Χορεύεται σε κύκλο με γρήγορα και ζωηρά βήματα.
- Χασάπικος
Ο Χασάπικος αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «μακελλάρικου» χορού που χορευόταν στο Βυζάντιο από την συντεχνία των κρεοπωλών.
Μέχρι το 1955 χορευόταν μόνο στα χωριά της Μακεδονίας, μετά όμως έγινε διάσημος με το όνομα Συρτάκι, που αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή του.
Το συρτάκι είναι πιο πηδηχτό και χαλαρό, πιο επιδειξιακό, ενώ το χασάπικο είναι εσωστρεφές και θέλει συγκέντρωση, σαν το ζεϊμπέκικο.
Το χασάπικο εκφράζει συναδέλφωση και χορεύεται από δυο τουλάχιστον άνδρες δίπλα-δίπλα με τα χέρια πιασμένα από τους ώμους. Οι χορευτές είναι γυρτοί, οι κινήσεις μετρημένες και με ένταση, οι φιγούρες είναι ομοιόμορφες και συγχρονισμένες.  Άννα Μακρή Καθηγήτρια Χορού- Ηθοποιός


Κωνσταντίνος Καβάφης

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε και η οικογένεια για κάποιο διάστημα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870 εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και η πρώτη γλώσσα που διδάχθηκε ήταν η αγγλική και έτσι ασχολήθηκε με την αγγλική λογοτεχνία. Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια το 1885, όπου υπηρετούσε ως κυβερνητικός υπάλληλος, αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στην ποίηση. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωικισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αν και χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα, χωρίς να νοιάζεται για την ομοιοκαταληξία, ο λόγος του είναι έμμετρος και μουσικός. Όσο ζούσε δεν είχε βγάλει ποτέ βιβλίο, τύπωνε τα ποιήματά του σ’ ένα φύλλο χαρτί και τα μοίραζε σε όσους ήθελε. Συγκεντρωμένοι οι στίχοι του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο, μετά τον θάνατό του, το 1935 με τον τίτλο «Ποιήματα». «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες» κ ά.
Το 1932 προσβλήθηκε από καρκίνο στον λάρυγγα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας, όπου κατέληξε στις 29 Απριλίου του 1933, την ημέρα των 70ών γενεθλίων του.


1980: Πέθανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου

Γεννήθηκε στο Ιστ Έντ στις 13 Απριλίου του 1899. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής τίτλων σε κινηματογραφικό στούντιο και μεταπήδησε στην σκηνοθεσία. Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, έφυγε για την Αμερική, όπου σκηνοθέτησε  και τις περισσότερες ταινίες του. Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, Ίνγκριντ Μπέργκαμ, Γκρεϊς Κέλι, Κιμ Νόβακ, Τζόαν Φοντέϊν, Λόρενς Ολίβιε, Γκρέγκορι Πέκ, Χένρι Φόντα κ ά. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «»Σαμποτάζ», Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

28/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:33
Δύση ηλίου:      20:13
Πανσέληνος:     Σε 26 ημέρες

Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

+ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
Των εν Κυζίκω 9 Μαρτύρων, Θεόγνιδος, Μέμνονος οσίου
Γιορτάζουν: Βάϊος, Βάγια, Δάφνη

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Οι χώροι εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Το περιβάλλον της εργασίας βάσει ερευνών αποδεικνύεται ότι βρίθει «αόρατων» εχθρών που πλήττουν τους εργαζόμενους και μάλιστα περισσότερο τις γυναίκες. Βάσει έρευνας που διεξήχθη σε εργασιακούς χώρους σε μεγαλουπόλεις ένα πλήθος μικροβίων φιλοξενούνται στα γραφεία, επιφάνεια ή συρτάρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ. Στην έρευνα απεδείχθη ότι τα γραφεία που εργάζονται γυναίκες (αν και από την φύσει τους οι γυναίκες είναι περισσότερο τακτικές) περιτριγυρίζονται 3-4 φορές περισσότερο από μικρόβια. Οι αιτίες γι’ αυτό, η συχνότερη επαφή των γυναικών με τα παιδιά, η διατήρηση υπολειμμάτων τροφών στο γραφείο, και τέλος τα σύνεργα καλλωπισμού, που συνήθως έχουν στην τσάντα τους. Εκτός όμως των εξωγενών παραγόντων που προάγουν μικρόβια είναι και οι εσωτερικοί παράγοντες, χρώματα, αιρκοντίσιον, σκόνη, κάπνισμα, ψευδοχωρίσματα, μοκέτες, μη αερισμός στους χώρους εργασίας κλπ.

Κυριακή των Βαΐων ή Βαϊοφόρος

Είναι η τελευταία Κυριακή πριν το Πάσχα και η τελευταία Κυριακή της μεγάλης Σαρακοστής, ημέρα αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου ο λαός τον υποδέχθηκε με επευφημίες και κρατώντας βάγια, από όπου πήρε και το όνομά της Όπως αναφέρεται στα Ευαγγέλια, το Σάββατο ο Χριστός ανέστησε τον Λάζαρο, στην Βιθυνία λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ιερουσαλήμ. Την Κυριακή ήταν το Εβραϊκό Πάσχα, η γιορτή για την έξοδο από την Αίγυπτο και ο Χριστός θέλοντας να πάει στα Ιεροσόλυμα, ζήτησε από τους μαθητές και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Όταν έφτασε εκεί, καθήμενος επί «πώλου όνου», το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου είχε γίνει γνωστό και ο κόσμος του επιφύλαξε υποδοχή βασιλιά. Έστρωναν κάτω τα ρούχα τους και κλαδιά φοινίκων (βάγια) για να περάσει, ενώ τον επευφημούσαν λέγοντας: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ». Η εκκλησία μας από τον 9ο αιώνα καθιέρωσε το έθιμο αυτό. Μάλιστα στα βυζαντινά χρόνια, γινόταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα» από το παλάτι προς την εκκλησία, όπου μοίραζε στους πιστούς βάγια. Και σήμερα όμως επικρατεί το έθιμο να στολίζουν τους ναούς με δάφνες ή βάγια, αλλά και με άλλα νικηφόρα φυτά ελιά, μυρτιά. Μετά δε το τέλος της λειτουργίας «χτυπάνε» το κεφάλι του πιστού, με τα βάγια λέγοντας, (υπάρχουν διάφορες παραλλαγές): «Βάγια, βάγια του Βαγιού, τρώνε ψάρι και κολιούς και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό αρνί»

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Οι άνεμοι 3-4 μποφόρ. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-30, στα δυτικά από 11-28, στα κεντρικά από 09-29, στα νότια από 15-26 και στα ανατολικά από 14-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Mεγάλη Δευτέρα 29/4
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε  υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αρνί ή κατσίκι


Στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστεί το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας
Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ορέξεως ενώ οι διαφορές τις εντοπίζονται στα εξής σημεία:
Τα κατσίκια συνήθως είναι λιγότερο λιπαρά, λόγω των συνθηκών εκτροφής τους, καθώς ζουν ελεύθερα στα βουνά και τρώνε διάφορα φυτά και χόρτα και αυτή η ιδιαιτερότητα στην διατροφή τις δίνει και την ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τους.
Από την άλλη τις κάνει το κρέας τις πιο σκληρό.
Για να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι, προσέχουμε το κεφάλι του και την ουρά του. Στο κεφάλι του αρνιού, από τα μάτια μέχρι το πηγούνι υπάρχει ένα εξόγκωμα και η ουρά του είναι πιο φαρδιά και έχει περισσότερο λίπος, ενώ στο κατσίκι είναι γυρισμένη προς τα πάνω.
Όσο για το αν είναι γάλακτος, το προδίδουν τα κιλά τις και τα έντερά τους. Τα αρνιά που είναι αποκλειστικά γάλακτος, είναι περίπου 5-6 εβδομάδων, με βάρος που κυμαίνεται στα 6-8 κιλά. Τα κατσικάκια είναι συνήθως μικρότερα 4,5-8 κιλά. Αν στα εντεράκια τους βρούμε ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα (πυτιά), τότε πράγματι έχει ταϊστεί μόνο με γάλα, αν όμως υπάρχουν υπολείμματα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε έχει πάρει και στερεά τροφή.
Σταβλίσιο αρνί ή «αλανιάρικο»;
Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθιά του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.
Ελληνικό ή με διαβατήριο;
Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες, που πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν.
Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τις, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια του πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα
Θρεπτική αξία
Το αιγοπρόβειο κρέας είναι εύγευστο και υγιεινό, λόγω μικρής περιεκτικότητας λίπους, αποτελώντας επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμα περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο.
Αγορά και συντήρηση
Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων. Τα σφάγια πρέπει να είναι συντηρημένα σε ψυγεία και όχι εκτεθειμένα σε σκόνη, χημικά, μυρωδιές, έντομα κλπ. Μετά την αγορά αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.


Αρνί στην σούβλα



  • 1 αρνί, σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι (η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το μέγεθος του αρνιού), σούβλα, κάρβουνα
- Προετοιμασία
Καθαρίζετε πολύ καλά την σούβλα από τυχόν υπολείμματα προηγούμενων ψητών. Την πλένετε καλά την σκουπίζετε και την αλείφετε με λάδι.
Αφού βγάλετε την συκωταριά τραβώντας την από το λάρυγγα και τα νεφρά που είναι στην κοιλιά του αρνιού,  καθαρίζετε το αρνί από σφραγίδες, αίματα και τυχόν τρίχες. Το πλένετε μέσα –έξω και το αφήνετε κρεμασμένο να στραγγίσει. Περνάτε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το σκόρδο. Παίρνετε μια –μια τις σκελίδες του σκόρδου και κάνοντας μικρές χαρακιές τις βάζετε σ’ όλο το αρνί. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και εξωτερικά το αρνί και το αλείφετε με λάδι. Την ρίγανη είναι καλύτερα να την βάλετε λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο γιατί πικρίζει.  
- Σούβλισμα
Ακουμπάτε το αρνί σε ένα τραπέζι. Περνάτε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού. Πρέπει να περάσει εσωτερικά ανάμεσα στα μπούτια, την κοιλιά, το λαιμό και να καταλήξει στο κεφάλι. Δένετε με σύρμα στην σούβλα το κεφάλι,  το λαιμό, τα μπροστινά πόδια,  την σπονδυλική στήλη (σε δυο σημεία), τα μπούτια , την ουρά  και τέλος ράβετε την κοιλιά.
- Ψήσιμο
Για ένα αρνί περίπου 8 κιλών απαιτούνται περίπου 10 κιλά κάρβουνα. Τα ανάβετε και όταν πάρουν ένα σταχτί χρώμα είναι έτοιμα να βάλετε την σούβλα. Δεν ρίχνετε ποτέ στην φωτιά «ωμά» κάρβουνα, γιατί βγάζουν χημικές ουσίες  βλαβερές για την υγεία. Αν χρειάζεστε και άλλα κάρβουνα πρώτα τα καίτε σε άλλη φωτιά και μετά τα ρίχνετε στης σούβλας. Βάζετε την σούβλα στην ψιλότερη  σκάλα της ψησταριάς και την γυρίζετε γρήγορα για να μην αρπάξει το αρνί.  Όσο προχωράει το ψήσιμο μειώνεται την ταχύτητα γυρίσματος και κατεβάζετε πιο χαμηλά την σούβλα. Δένετε ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης ή ένα πανάκι σ’ ένα μακρύ ξύλο και κατά την διάρκεια του ψησίματος το βουτάτε σε λάδι και αλείφετε περιοδικά το αρνί για να μην ξεραίνεται. Όσο πιο  αργό είναι το ψήσιμο τόσο πιο γευστικό γίνεται το κρέας. Ενδεικτικό σημείο ότι το κρέας έχει ψηθεί είναι το «σκάσιμο» του κόκαλου στα μπούτια, ή όταν τα μπροστινά πόδια πιέζοντας τα ξεκολλάνε.

Κατσικάκι σε λαδόκολλα

  • 1 μπούτι από κατσικάκι κομμένο σε μερίδες, ½ κούπα ελαιόλαδο, 5-6 πατάτες σε κομμάτια, 2-3 κρεμμύδια σε φετάκια, 2 καρώτα σε ροδέλες, ½ κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα χυμό λεμονιού, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λαδόκολλες.
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Βάζετε το κρέας, τις πατάτες τα κρεμμύδια και τα καρώτα σε μια λεκάνη, περιχύνετε με το λεμόνι, το λάδι, την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Μοιράζετε τα υλικά στις λαδόκολλες, κλείνετε τις άκρες και τις τυλίγετε σε πακετάκι. Τα τοποθετείτε σε ταψάκι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1-1:30 ώρα.
Σερβίρετε σε πιάτο μέσα στην λαδόκολλα

Κλέφτικο στην γάστρα

  • 1 κιλό αρνί,  1 κιλό κατσίκι, 1 κούπα χυμό λεμονιού, 1 κούπα κρασί, ½ κούπα ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Πλένετε τα κρέατα, τα στεγνώνετε και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια.  Βάζετε αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και τα στρώνετε ομοιόμορφα στην γάστρα, προσθέτετε
τα σκόρδα ολόκληρα και περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, το κρασί και το λάδι. Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε σε  μέτριο φούρνο 2-2.30 ώρες


Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

  • 1 μπουτάκι αρνίσιο 1,5-2 κιλά σε παϊδάκια, 5-6 πατάτες, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα χυμό λεμονιού, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Πλένετε το κρέας και το στραγγίζετε καλά. Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες, τις πλένετε και τις στραγγίζετε επίσης. Σε μια λεκάνη βάζετε το κρέας και τις πατάτες, περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με την ρίγανη και το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε στο ταψί λίγο λάδι, απλώνετε το κρέας, τις πατάτες και το χυμό που υπάρχει στην λεκάνη. Περιχύνετε με το λάδι. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν χρειάζεται, κατά την διάρκεια του ψησίματος ρίχνετε λίγο ζεστό νερό. Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρείται το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσουν το κρέας και οι πατάτες.

1930: Πέθανε η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα την 1η Απριλίου του 1902.  Φοιτά στο γυμνάσιο ακόμα όταν  πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα με το πεζογράφημα «Ο πόνος της μάνας», που είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια και εμπνευσμένο από τον θάνατο ενός ναυτικού που τον ξέβρασαν τα κύματα στα Φιλιατρά. Ξεκινά τις σπουδές της στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διορίζεται στην Νομαρχία της Μεσσηνίας και μετά τον θάνατο των δικών της ζητά μετάθεση στην Αθήνα. Στην ίδια υπηρεσία γνωρίζεται με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο συνδέεται με σφοδρό έρωτα. Λίγους μήνες αργότερα ο Καρυωτάκης ανακαλύπτει ότι πάσχει από σύφιλη και της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ. Αρχίζει να παραμελεί την δουλειά της και την απολύουν, εγκαταλείπει την νομική και γράφεται στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αρραβωνιάζεται έναν δικηγόρο, με τον οποίο χωρίζει λίγο καιρό αργότερα, όταν αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Εκεί  ζει μια άστατη ζωή, με γλέντια, ξενύχτια, και κάθε είδους ανεμελιά φθείρουν την υγεία της. Προσβάλλεται από φυματίωση και γυρίζει στην Αθήνα. Νοσηλεύεται ένα διάστημα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και μετά στην κλινική Χριστομάνου, όπου και καταλήγει, στις 28 Απριλίου του 1930. Οι γνώμες διίστανται ως προς την ποιητική της δημιουργία. Μερικοί την θεωρούν τέλεια τεχνίτρα του στίχου και άλλοι ότι παρουσιάζει ατέλειες και η όποια προβολή της, είναι απόρροια της έκλυτης ζωής της  Όλοι όμως συμφωνούν ότι το λυρικό ποιητικό της τάλαντο συγκίνησε και συγκινεί μέχρι σήμερα.  Έγραψε ποιητικές συλλογές «Οι τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ και χάος», μια νουβέλα, ενώ έχουν εκδοθεί  και τα  ημερολόγια  της.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

27/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:34
Δύση ηλίου:      20:12
Πανσέληνος:     Σε 27 ημέρες

Ημέρα Σχεδίου (Design)

+ Του Λαζάρου
Συμεών επ. Ιεροσολύμων, Ιωάννου οσ. μονής Καθαρών, Ευλογίου ξενοδόχου
Γιορτάζουν: Λάζαρος, Λαζαρίνα, Συμεών

Άγιος Συμεών

Η ταυτότητά του δεν είναι ακριβώς διευκρινισμένη. Εικάζεται ότι ήταν αδελφός (φυσικός ή ετεροθαλής) ή εξάδελφος του Χριστού. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Ιεροσολύμων, όπου επέδειξε μεγάλο θεολογικό και  φιλανθρωπικό έργο. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία 120 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Απριλίου.

Έγερσις του Λαζάρου


Ο Λάζαρος καταγόταν από την Βηθανία, είχε αδελφές την Μάρθα και την Μαρία και ήταν φίλος του Ιησού. Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο αναφέρεται το θαύμα της ανάστασης του. Ο Ιησούς 4 μέρες μετά τον θάνατό του πήγε στον τάφο του και με την ρήση «Δεύρω έξω Λάζαρε» τον επανέφερε στην ζωή.

Έθιμα και κάλαντα του Λαζάρου

Σε όλη την Ελλάδα η ανάσταση του Λαζάρου εορτάζεται με διάφορα έθιμα γενικά ή τοπικά Η γιορτή του Λαζάρου έχει δισυπόστατη έννοια καθώς θεωρείται μέρα της ζωής και του θανάτου. Μάλιστα σε πολλά μέρη δεν κάνουν δουλειές στα χωράφια καθώς πίστευαν  ότι έπιαναν θα μαραινόταν, ή ακόμα δεν το έφερναν  στο σπίτι γιατί κατά μι έννοια έφερναν μαζί και τον θάνατο. Υπάρχει όμως και η έννοια της νίκης του Χριστού στον θάνατο.
Για την ημέρα του Λαζάρου υπάρχουν ειδικά κάλαντα που ως επί το πλείστον τραγουδιούνται από γυναίκες, που τις ονόμαζαν «Λαζαρίνες» ή «Λαζαρίτσες», που εκλαμβάνονταν μάλιστα και ως υποψήφιες νύφες. Είχαν στολισμένα τα μαλλιά τους με λουλούδια και κράταγαν τον Λάζαρο, ένα ξύλο ή κουτάλα τυλιγμένο με ρούχα.
Το φιλοδώρημα για τα κάλαντα ήταν εκτός από λεφτά, καλούδια, αλλά και αυγά. Χαρακτηριστική έκφραση για τους τσιγκούνηδες «δεν δίνει ούτε αυγά του Λαζάρου».
«Πες μας Λάζαρε τι είδες
εις τον Άδη που επήγες.
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους,
δώστε μου λίγο νεράκι
να ξεπλύνω το φαρμάκι,
της καρδούλας μου το λέω
και μοιρολογώ και κλαίω….

Ακόμα για την ημέρα του Λαζάρου οι νοικοκυρές έπλαθαν ειδικά κουλουράκια τα «λαζαράκια», «λαζάρηδες», ή «λαζαρούδια». Το σχήμα τους ανάγει σε άνθρωπο που είναι σαβανωμένος (με σταυρωμένα χέρια), όπως αποτυπώνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Ανάλογα την περιοχή της χώρας και τα υλικά που προσθέτουν στην ζύμη και στην γέμιση, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, μέλι, ταχίνι  κ ά.


Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις στα βορειοδυτικά την νύχτα. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 09-28, στα δυτικά από 11-28, στα κεντρικά από 09-29, στα νότια από 13-24 και στα ανατολικά από 14-26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή των Βαΐων 28/4
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Οι άνεμοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε  υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οδικές οδηγίες για την έξοδο του Πάσχα


Για να ταξιδέψουμε και να περάσουμε ωραία τις άγιες αυτές μέρες οφείλουμε να τηρούμε τους κάτωθι κανόνες:
- Ενημερωνόμαστε  για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Ακολουθούμε  πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Συμμορφώνονται πάντα με τις υποδείξεις των τροχονόμων
- Φοράμε τις ζώνες ασφαλείας
- Δείχνουμε  ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση
- Οδηγούμε  με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουμε καλύτερα το όχημά μας
- Δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού (χρήση κινητού τηλεφώνου, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.)
- Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκεια του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.
-  Εάν το ταξίδι είναι μακρινό καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος οδηγός, που θα τον αντικαθιστά σε περίπτωση κούρασης
 - Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα κατά την οδήγηση. Αν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης και στις σχετικές οδηγίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραβούμε.
- Διατηρούμε σχολαστικά τις αποστάσεις ασφαλείας
-  Σεβόμαστε πάντα την προτεραιότητα, δεν οδηγούμε εγωιστικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους, ή στα ειδικά καθισματάκια  και πάντα υπό επιτήρηση.
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ πριν και κατά την οδήγηση. Εάν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε οδηγό που ΔΕΝ πίνει για να οδηγήσει.
- Εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, χρησιμοποιούμε ταξί ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Πριν ταξιδέψουμε αναγκαίο είναι ο μηχανολογικός έλεγχος του αυτοκινήτου (λάδια, ελαστικά, λειτουργία φώτων, υαλοκαθαριστήρες) και εξυπακούεται ότι βάζουμε βενζίνη
- Ελέγχουμε εάν υπάρχει στο αυτοκίνητο ο αναγκαίος εξοπλισμός (πυροσβεστήρας, τρίγωνο, πρώτες βοήθειες) και κατά περίπτωση αντιολισθητικές αλυσίδες
- Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το όχημα και για μεγάλη κατανάλωση καυσίμου αλλά και για λειτουργικούς λόγους.


2011:Πέθανε ο τραγουδιστής Σταύρος Ζώρας

Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκυ της Ρωσίας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες υπήρξε στιχουργός - συνθέτης και ερμηνευτής που μεσουράνησε την δεκαετία του ’70. Τα τραγούδια που δημιούργησε διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό, την τρυφερότητα και την διάχυτη ευαισθησία τους. Γνωστότερο τραγούδι του «Έσένα που σε ξέρω τόσο λίγο», αλλά αξέχαστα θα μείνουν και τα τραγούδια «Σε ευχαριστώ», «Μήπως», «Ήρθες»,  «Είναι Αργά», «Απόψε θυμήσου», «Μείνε απόψε λίγο», «Έφυγες και πήρες», «Άπλωσα τα χέρια», «Αγάπη μου», «Όνειρο χαμένο», «Άπλωσα τα χέρια», «Μη φεύγεις».

Μάριος Τόκας

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Μαγεύεται όταν παρακολουθεί μια συναυλία του Θεοδωράκη το ’67 στην Λεμεσό και αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, από τα 13 του χρόνια, ιδιαίτερα όταν ο πατέρας του, του κάνει δώρο ένα πιάνο. Το 1975 έρχεται στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, ενώ ταυτόχρονα γράφεται στην φιλοσοφική σχολή. Η γνωριμία του με τον Μάνο Λοϊζο, που ήταν επίσης κυπριακής καταγωγής, θα είναι το διαβατήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές: Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Λάκης Χαλκιάς, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Πασχάλης Τερζής κ ά. Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη: «Αννούλα του χιονιά», «Απ’ τον Πύργο τον λευκό», «Άστο να πάει άστο», «Γεντί κουλέ», «Έλα πάλι από την αρχή», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Το σημάδι», «Φωτιά στα κόκκινα», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι» κ ά Στις 27 Απριλίου 2008 ταξίδεψε «Μ’ ένα τσιγάρο σέρτικο» στα «Δίδυμα φεγγάρια»

Πηνελόπη Δέλτα

Ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1874. Το 1895 παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα και αποκτούν τρεις κόρες. Μεγάλο το συγγραφικό της έργο, με τα περισσότερα κείμενα της να είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1932, αλλά και αργότερα «Οι αναμνήσεις», που περιγράφει τον πρώτο της έρωτα με τον Αντώνη Μαυροκορδάτο. Μέσα από τα κείμενά της, δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής της αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1925 εκδίδει την «Ζωή του Χριστού» βασισμένο στις συνομιλίες της με τον Χρύσανθο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Από το 1927 έως το 1939 γράφει το μυθιστόρημά της «Ρωμιοπούλες» που χωρίζεται σε τρεις τόμους και περιγράφει την ζωή των ηρώων του τόπου μας από 1895 έως το 1920, καλύπτοντας την εποχή από την πτώση του Τρικούπη έως και την πτώση του Βενιζέλου. Το 1935 εκδίδεται ο «Μάγκας» και το 1937 «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων. Το κύκνειο άσμα της το οποίο μάλιστα κόβεται απότομα στην μέση μιας φράσης –υποθέτουμε ότι ήταν η 27η Απριλίου 1941, μέρα που αυτοδηλητηριάστηκε- αναφέρεται στην ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη, που υπήρξε και ο δεύτερος ανεκπλήρωτος ερωτάς της. Στο συγγραφικό της όμως έργο πρέπει να συμπεριληφθεί και η τεράστια αλληλογραφία που διατηρούσε με σημαντικές προσωπικότητες, Γιάννης Ψυχάρης, Αλέξανδρος Πάλλης, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Εφταλιώτης, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Στρατής Μυριβήλης, Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κ ά.Το μεγαλοαστικό οικογενειακό περιβάλλον και η αυταρχική ανατροφή που δέχθηκε από την μητέρα της, επέδρασαν στην ευαίσθητη προσωπικότητα και ψυχολογία της, με τρόπο καταπιεστικό. Σαν μόνη διέξοδο από τα χρόνια ακόμα της εφηβείας θεωρούσε τον θάνατο, κυκλοφορούσε μάλιστα με το λάβδανο πάντα στην τσέπη της.Τελικά το πραγματοποιεί την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Θα ταφεί στον κήπο του σπιτιού της και στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

1864: Πέθανε ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, στρατηγός και πολιτικός

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου και το Μακρυγιάννης παρατσούκλι λόγω του ψηλού αναστήματός του. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι Λιδωρικίου, αλλά μεγάλωσε στην Λιβαδειά, όπου κατέφυγε η οικογένεια του, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν  τον πατέρα του. Μεγάλωσε με στερήσεις, πείνα και κατατρεγμό. Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εργάστηκε πάντα με γενναιότητα και αυτοθυσία για την επανάσταση. Στην Πάτρα συγκροτεί δικό του στρατιωτικό σώμα, που μάχεται στην μάχη των Μύλων στο Ναύπλιο, όπου τραυματίζεται βαριά. Το 1826 ήταν στρατιωτικής διοικητής στην Αθήνα και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση  της Ακρόπολης, πολεμώντας τον Κιουταχή. Πρωταγωνίστησε  στην επανάσταση του 1843, βοηθώντας στην ψήφιση του συντάγματος. Στα 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε, κατά του Όθωνα. Ο λαός όμως ανατρέπει την καταδίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς του δίνει  χάρη. Επί βασιλείας Γεωργίου Α΄ γίνεται στρατηγός, ενώ το  1864  εκλέγεται βουλευτής. Την ίδια όμως χρονιά πεθαίνει στα εξήντα οκτώ του μόλις χρόνια, πικραμένος γιατί δεν είδε τους Έλληνες να αξιοποιούν τα επιτεύγματα των αγώνων τους. Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην σημερινή συνοικία Μακρυγιάννη,  που από αυτόν πήρε το όνομά της.Εκτός όμως από τα πολεμικά του κατορθώματα, ο Μακρυγιάννης μας άφησε και πνευματικά έργα, που αποτελούν μοναδικά λογοτεχνήματα, βγαλμένα μέσα από την καθάρια λαϊκή ελληνική ψυχή του, δεδομένου ότι γνώριζε ελάχιστα γράμματα.
Το σπουδαιότερα έργο του «Τα απομνημονεύματα» που μάλιστα έχουν διακοσμηθεί με τις οδηγίες του από τον λαϊκό καλλιτέχνη Π. Ζωγράφο, δημοσιεύθηκαν το 1907.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

26/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:35
Δύση ηλίου:      20:11
Πανσέληνος:     Σε 28 ημέρες

Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Βασιλέως επ. Αμάσειας, Γλαφύρας & Ιούστας μαρτ.
Γιορτάζουν : Γλαφύρα, Ραφαήλ, Ραφαέλα

Βασιλέας και Γλαφύρα

Ο Βασιλέας έζησε στα χρόνια του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Λικινίου και ήταν επίσκοπος Αμάσειας του Πόντου, όπου προστάτευε και βοηθούσε το ποίμνιό του. Στον Βασιλέα κατέφυγε για να προστατευτεί η  Γλαφύρα, όταν ως ακόλουθος της αυτοκράτειρας Κωνσταντίας, συζύγου του Λικίνιου, δέχθηκε τις ανήθικες ορέξεις του. Όταν το πληροφορήθηκε ο Λικίνιος, βασάνισε τον Βασιλέα και τελικά τον αποκεφάλισε.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- 24ωρη απεργία συμβασιούχων στους δήμους και στάση εργασίας  από τις 11:30 έως την λήξη της βάρδιας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη στις 12:00 και πορεία στο υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης
- Πορεία και συγκέντρωση στην Βουλή στις 09:00 εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ
- Παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο υπ. Οικονομικών αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ
- Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00.

Εκπαίδευση
- Λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μεταγραφές φοιτητών
- Παράταση έως 28/6 της προθεσμίας απόκτησης κωδικού (password)  για την υποβολή  μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Καιρός



Γενικά: Στα βόρεια ηπειρωτικά λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-27, στα δυτικά από 10-29, στα κεντρικά από 15-25, στα νότια από 10-29 και στα ανατολικά από 15-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 27/4
Λίγες νεφώσεις στα βορειοδυτικά την νύχτα. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.




1937: Βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκουέρνικα

Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο  μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

1986: Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα Νο 4 προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του. Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις καθώς σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι,  ενώ επιβαρύνθηκε με ραδιενέργεια το περιβάλλον στην Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία. Ο σταθμός του Τσέρνομπιλ αρχικά καλύφθηκε με κώδωνα τσιμέντου και έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη

Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρκετά μέτρα κάτω από την γη  ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη. Πρόκειται για το άγαλμα του Ερμή, του αγγελιαφόρου των θεών που  χρονολογείται από το 343 π.Χ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου  από παριανό μάρμαρο Βρίσκεται σ’ ένα   βάθρο και έχει ύψος 2.10 μέτρα, παρουσιάζει δε τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του, που πιθανολογείται ότι ήταν σταφύλι. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα των αιώνων. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά

Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

25/4/2013

Ανατολή ηλίου: 06:36
Δύση ηλίου:      20:10
Πανσέληνος:     Σήμερα

Ημέρα κατά της ελονοσίας
Παγκόσμια ημέρα DNA

+ Μάρκου Ευαγγελιστού, Μακεδονίου Κων/πόλεως, Φεβρωνίας
Γιορτάζουν: Μάρκος, Μαρκιανή, Νίκη

Παγκόσμια ημέρα DNA

Στις 25 Απριλίου 1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Μόρις Γουίλκινς και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους από τα πειράματά τους για την χημική δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην γενετική και τιμάται ως παγκόσμια ημέρα. 

Ευαγγελιστής Μάρκος

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, το όνομά του ήταν Ιωάννης, καταγόταν από πλούσια οικογένεια, και μάλιστα λένε πως στο σπίτι του κατέφυγαν οι μαθητές του Χριστού μετά την σταύρωση Του. Ο Μάρκος ήταν μαθητής των αποστόλων Παύλου και Πέτρου καθώς και του συνεργάτη του Παύλου, Βαρνάβα, που ήταν θείος του. Για να μπορέσει να βοηθήσει ηθικά τους πιστούς έγραψε το Ευαγγέλιο του, που αναφέρεται απλά στα γεγονότα, από την βάπτιση του Χριστού μέχρι την ανάληψή του, χωρίς τις σχετικές προφητείες. Κατά την παράδοση ίδρυσε την εκκλησία στην Αλεξάνδρεια και ήταν ο πρώτος επίσκοπος της από το 43 μέχρι το 68 που θανατώθηκε μαρτυρικά, στις  25 Απριλίου, ημέρα που τιμάται και η  μνήμη του.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Ακινητοποιημένα τα Τρόλεϊ 11:00-14:00, λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση τους. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 10:00 και η κυκλοφορία τους θα αποκατασταθεί έως τις 17:00.
- Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 09:00-21:00.

Εκπαίδευση
- Έως 26/4 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μεταγραφές φοιτητών
- Έως 26/4 η απόκτηση κωδικού για την υποβολή  μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Περιβάλλον
- Πανσέληνος και μερική σεληνιακή έκλειψη (το φεγγάρι θα βρεθεί στην ίδια ευθεία με τον ήλιο και η γη θα παρεμβάλλεται ανάμεσα τους) στις 23:00 περίπου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειανατολικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο  6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-26, στα δυτικά από 10-27, στα κεντρικά από 09-27, στα νότια από 13-22 και στα ανατολικά από 14-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/4
Γενικά αίθριος. Στα βόρεια ηπειρωτικά λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο