Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

31/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:12
Δύση ηλίου:      18:47
Πανσέληνος:     Σε 25 Ημέρες

Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, Γρηγορίου του Παλαμά
Υπατίου & Ακακίου ιερομ. Θεοφίλου Κρητός
Γιορτάζει: Υπάτιος

Γρηγόριος ο Παλαμάς

Γεννήθηκε στην Κων/πολη με καταγωγή της οικογένειας του από την Μ. Ασία. Σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική, λογική και θεολογία. Σε ηλικία 20 ετών ακολούθησε τον μοναχικό βίο, όπως είχε πράξει και όλη η οικογένεια του. Ανήκε στους Ησυχαστές και μόνασε στο Άγιο Όρος. Εκοιμήθη το 1359. Η μνήμη του τιμάται την Β΄ Κυριακή της Σαρακοστής (Νηστειών).    

Άγιος Υπάτιος

Έζησε στα χρόνια του Μ. Κων/νου. Όντας επίσκοπος Γαγγρών πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και πολέμησε με σθένος τον Αρειανισμό. Γι’ αυτό συνελήφθη και θανατώθηκε μαρτυρικά από αιρετικούς.

Αλλάζουμε τα ρολόγια

Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03:00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00. Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-20, στα δυτικά από11-20, στα κεντρικά από 08-23, στα νότια από 13-24 και στα ανατολικά από 13-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/4
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή  πτώση.



Σπανάκι


Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιίδων
Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές. με πολλά θρεπτικά συστατικά, με χαρακτηριστικό την μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Ακόμα περιέχει ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, Ε και Κ.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο.
Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως με μπακαλιάρο στην Πελοπόννησο, με σουπιές στην Μακεδονία, με αρνί στην Κρήτη, με γίγαντες στην Ήπειρο κ ά.
Επιλογή και συντήρηση
Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Την ριζούλα αυτή αν την φυτεύσετε φυτρώνει σπανάκι. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα. Το νερό το χύνουμε σε γλάστρες και φυτά. Μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε σπανάκι στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο.


Σπανακόρυζο

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1 πράσο και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα λάδι, 2 κ σ πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
Τσιγαρίζετε στο λάδι το πράσο και κρεμμύδι, ρίχνετε το σπανάκι και το αφήνετε για λίγο να γιαχνιστεί. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνετε να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά.

Σπανακοπιτάκια τηγανητά

  • 500 γρ σπανάκι, ½ κιλό φύλλο κρούστας,  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι άνηθο ή μισό –μισό με μάραθο ψιλοκομμένο, 2 κ σ σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Καθαρίζετε, πλένετε, στραγγίζετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι. Το αλατίζετε και το στύβετε να μαραθεί. Το βάζετε σ’ ένα μπολ προσθέτετε  τον άνηθο, το μάραθο, τα κρεμμυδάκια το σιμιγδάλι. Ρίχνετε πιπέρι και ανακατεύετε τα υλικά. Χωρίζετε κάθε φύλλο στα 4. Βάζετε λίγη γέμιση στην άκρη κάθε φύλλου. Διπλώνετε σε τριγωνάκι. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σαλάτα με σπανάκι και κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου βρασμένα ή ψημένα, 300 γρ φρέσκο σπανάκι, 50 γρ φέτα, 1 κ γ μέλι, 4 κ σ μπαλσαμικό ξύδι, 4 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι
Καθαρίζετε, πλένετε, στραγγίζετε το σπανάκι και το κόβετε με τα χέρια σε μια σαλατιέρα.  Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε στην σαλατιέρα. Προσθέτετε την φέτα σε κομματάκια. Αλατίζετε και ανακατεύετε ελαφρά. Χτυπάτε με ένα πιρούνι  το μέλι, το ξύδι, το λάδι και περιχύνετε την σαλάτα.

Ζυλ Ντασέν

Ο Ζυλ Ντασέν γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Ήταν το 8ο παιδί ενός Ρωσοεβραίου κουρέα.
Στα πρώτα βήματα της καριέρας του θα υπάρξει μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Την εποχή του μακαρθισμού, θα κατηγορηθεί για την αντιαμερικανική του δράση και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Γαλλία. Το 1955 θα πάρει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «Ριφιφί».Η γνωριμία του 2 χρόνια αργότερα με την Μελίνα Μερκούρη, θα γίνει η απαρχή μιας νέας σκηνοθετικής καριέρας με μούσα, πρωταγωνίστρια αλλά και πολυαγαπημένη του σύντροφο την ίδια. Θα παντρευτούν το 1965. Η φιλμογραφία του αριθμεί 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Φαίδρα», «Τοπκαπί», την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και κύκνειο άσμα του «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα» το 1980.Ο Ντασέν γίνεται ένθερμος υποστηρικτής των αντιστασιακών αγώνων της Μελίνας στην χούντα των συνταγματαρχών και όταν θα γυρίσουν πλέον στην Ελλάδα το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο όραμά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μετά τον θάνατο της το 1994, συνεχίζει μόνος του με την δημιουργία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», όπου υπήρξε και πρόεδρος, την προώθηση της επιστροφής των Μαρμάρων αλλά και στην δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. «Έφυγε» από την ζωή, στις 31 Μαρτίου του 2008, στα 97 του χρόνια.


Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

30/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:13
Δύση ηλίου:      18:46
Πανσέληνος:     Σε 26 Ημέρες

Ευβούλης μάρτ., Ζαχαρίου επ. Κορίνθου

Άγιος Ζαχαρίας

Ήταν επίσκοπος Κορίνθου. Κατά την εκστρατεία του Μοροζίνη στην Ελλάδα συκοφαντήθηκε και συλλαμβάνεται από τους  Τούρκους ότι συνεργάζεται με τους Ενετούς. Υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δι’ απαγχονισμού το 1684, στις 30 Μαρτίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.

Ενημέρωση

- Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια στις 31/3, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στις 31/3 λόγω της  διεξαγωγής του 2ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας
- Απεργία δημοσιογράφων της ΕΡΤ έως 06:00 την 1/4

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια και ανατολικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-20, στα δυτικά από 11-23, στα κεντρικά από 10-24, στα νότια από 14-23 και στα ανατολικά από 14-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-22 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 31/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και στα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  πτώση από τα δυτικά.

Χαρίλαος Τρικούπης

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832 και ήταν γιος του ιστορικού της ελληνικής επανάστασης Σπυρίδωνος Τρικούπη. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας στο Λονδίνο, εκλέχθηκε πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση του 1862, διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία για την παραχώρηση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και το 1866 έγινε υπουργός των εξωτερικών. Διεκήρυξε το «δόγμα της δεδηλωμένης» της ανάληψης δηλαδή της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό της πλειοψηφίας στην βουλή. Φυλακίστηκε δημοσιεύοντας το άρθρο του «Τις πταίει» στην εφημερίδα «Καιροί». Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο Κόμμα» Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός, όπου κατέβαλε προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του κράτους, κάνοντας σπουδαιότατες μεταρρυθμίσεις και θέτοντας τις βάσεις της προόδου και της ανάπτυξης, με βάση το αξίωμα: «Η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει». Μεγαλόπνοα σχέδια αποφασίστηκαν επί πρωθυπουργίας του, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας, η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά, η διώρυγα της Κορίνθου, σε πολιτικό επίπεδο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των βουλευτών, ενώ οραματίστηκε ακόμα και την σύζευξη Ρίου-Αντίρριου, που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2007 και τιμητικά φέρει το όνομά του. Για την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων χρειάστηκαν μεγάλα δάνεια, που όμως λόγω της δύσκολης ελληνικής οικονομικής συγκυρίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος απόδοσης, αναγκάζοντας τον να αναφωνήσει από το βήμα της Βουλής «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το 1895 αποτυγχάνοντας στις εκλογές αναχώρησε πικραμένος από την Ελλάδα. Πέθανε στις Κάννες της Γαλλίας, στις 30 Μαρτίου του 1896.

1992: Πέθανε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος


Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου του 1919. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία και από το 1964 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Β΄ έδρα της αρχαιολογίας. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα αποκαλύπτει το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων και τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας  Φιλίππου Β΄. Με τα ευρήματα των  ανασκαφών του στην Βεργίνα επιβεβαιώθηκε  και η άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου. Εκτός του αρχαιολογικού του έργου, σημαντικό είναι και το συγγραφικό του. Συνέγραψε μελέτες, ενώ έκανε πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό                                                         

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

29/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:15
Δύση ηλίου:      18:46
Πανσέληνος:     Σε 27 Ημέρες

Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Μάρκου επισ. Αρεθουσίων, Ιωνά, Βαραχησίου μαρτ., Κυρίλλου διακ.

Άγιος Μάρκος

Ήταν επίσκοπος στα χρόνια του Μεγ. Κων/νου. Κάποτε μετέτρεψε έναν ειδωλολατρικό ναό σε χριστιανικό. Όταν ανέλαβε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, συλλαμβάνεται, υφίσταται βασανιστήρια και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο.

Ενημέρωση

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στις 31/3 λόγω της  διεξαγωγής του 2ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας
- Παράταση για θεώρηση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ έως 31/3
- Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια στις 31/3, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.
- Παράταση έως 2/4 για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ.
- Καταβολή σύνταξης μηνός Απριλίου σε δικαιούχους του ΟΓΑ, στις 3/4
- Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα την Τρίτη του Πάσχα και ανοιχτά την Μεγάλη Τετάρτη, λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και δυτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-15, στα δυτικά από 11-22, στα κεντρικά από 08-22, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 11-23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών το μεσημέρι και το απόγευμα  στα βόρεια. Οι άνεμοι ανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για 30/3
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  άνοδο.

2011: Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε  καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Θεατρικά έργα:  «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.
Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία  Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι»  Νίκου Κούνδουρου,  «Κορίτσια στον Ήλιο»  Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι»  Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.   Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν  τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν»,  «Ο κύκλος με την κιμωλία» .

2005 : Πέθανε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης

Ποιήματά του: «Η λησμονημένη», «Τα στίγματα», «Ο περίπατος», «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Ανάποδα», «Γύρισαν τα ρολόγια»

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

28/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:16
Δύση ηλίου:      18:44
Πανσέληνος:     Σε 28 Ημέρες

Ιλαρίωνος, Ηρωδίωνος εκ των 70 Αποστόλων

Άγιος Ηρωδίων

Ήταν επίσκοπος Νέων Πατρών (Υπάτης Φθιώτιδας) συνεργάτης του αποστόλου Πέτρου και ένας από τους 70 Αποστόλους. Αναπτύσσοντας  μεγάλο θεολογικό έργο, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω της  24ωρης απεργίας των  νοσοκομειακών γιατρών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 έξω από το υπ. Υγείας.
- Λήγει η προθεσμία υποβολής προσωρινών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
- Λήγει η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που είχαν καταληκτική ημερομηνία 26/3.

Ενημέρωση
- Στις 31/3 η διεξαγωγή του 2ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας
- Παράταση για θεώρηση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ έως 31/3
- Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια στις 31/3, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.
- Παράταση έως 2/4 για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ.
- Καταβολή σύνταξης μηνός Απριλίου σε δικαιούχους του ΟΓΑ, στις 3/4

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-15, στα δυτικά από 11-20, στα κεντρικά από 08-21, στα νότια από 13-22 και στα ανατολικά από 13-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια. Οι άνεμοι δυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και βαθμιαία στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

1993: Πέθανε η Ελένη Χαλκούση ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων

Γεννήθηκε το 1901στο Μακρυχώρι Προποντίδας (Κωνσταντινούπολη). Σπούδασε θέατρο και λογοτεχνία στο Παρίσι. Υπήρξε ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με θιάσους της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη κ ά. Διετέλεσε  ακόμα καθηγήτρια σε δραματικές σχολές. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως χρονογράφος, έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων, συνέγραψε το βιβλίο  «Σαβουάρ βιβρ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τέλος συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Τα 201 καναρίνια» κ ά.

1943: Πέθανε ο Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1873 στο Ζεμιόνοβο της Ρωσίας. Σπούδασε μουσική στα Ωδεία της Πετρούπολης και της Μόσχας. Μετά την ρωσική επανάσταση, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ελβετία και μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Μπέβερλυ Χιλλ της Αμερικής. Έγραψε συμφωνικά έργα  («Το νησί των νεκρών», 3 συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς), κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονέτα, πρελούντια, όπερες («Aleko», «Francesca da Rimini») και εκκλησιαστική μουσική.


Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

27/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:18
Δύση ηλίου:      18:44
Πανσέληνος:     Σήμερα

Ημέρα θεάτρου

Ματρώνης οσ. Φιλητού & Λυδίας μαρτ., Παύλου επ. Κορίνθου
Γιορτάζουν: Λήδα, Λυδία, Μακρίνα, Mατρώνη

Αγία Ματρώνη

Ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματικού, στην Θεσ/νίκη. Ασπάσθηκε κρυφά τον χριστιανισμό και όταν το αντελήφθη η σύζυγος του αξιωματικού Παντίλλα την φυλάκισε. Υπέστη βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα της

Ενημέρωση

- 24ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά στις 28/3
- Παράταση προθεσμίας έως 28/3 για τις προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
- Στις 31/3 η διεξαγωγή του 2ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας
- Παράταση για θεώρηση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ έως 31/3
- Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια στις 31/3, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα βόρεια. Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές στην υπόλοιπη χώρα. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 07-19, στα δυτικά από 08-18, στα κεντρικά από 07-21, στα νότια από 12-21 και στα ανατολικά από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα ηπειρωτικά νεφώσεις τοπικά αυξημένες και  πρόσκαιρες βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω.
Με την λέξη θέατρο εννοούμε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας.
Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους. Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες. Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς. Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβικό (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσικό (Τσέχωφ).
Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.


1827: Πέθανε ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, μεγάλος μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν  τραγουδιστής και βιολονίστας και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική.
Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα. Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον  Μότσαρτ και τον Χάυδν. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά. Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κ ά. Κοντά στα 29 του χρόνια χτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Τις ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση τις ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση. Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία.
Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική»,  4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «ύμνο τις χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε τις το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκεμοντ», τα «Ερείπια τις Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελεών»,  την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά.


1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας

Θεωρείται από τους θεμελιωτές του θεάτρου του παράλογου. Έργα του: «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Το μάθημα και οι καρέκλες», «Ο ρινόκερος» κ ά.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

26/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:20
Δύση ηλίου:      18:43
Πανσέληνος:     Σε 1 Ημέρα

+ Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ, Των εν Γοτθία 26 Μαρτύρων, Στεφάνου ομολ.
Γιορτάζουν: Πούλια, Πούλιος

Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάσθηκε στην Παρθένο Μαρία για να της αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, που θα σώσει τον κόσμο. Σήμερα εορτάζεται η συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι πιστοί για να τιμήσουν τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όπως γίνεται μετά από κάθε μεγάλη εορτή, που στην περίπτωση την σημερινή είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.      

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.  Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-17, στα δυτικά από 08-18, στα κεντρικά από 07-20, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 08-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-18 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα βόρεια. Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές στην υπόλοιπη χώρα. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.   

2007: Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού

Ο Λάμπρος Μπακάλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας. Ο πατέρας του ήταν ψάλτης και καπνεργάτης, έπαιζε όμως και μπουζούκι, από όπου το  μαθαίνει κι ο ίδιος. Και όταν τον χάνει γύρω στα  14 του χρόνια, βγαίνει στην βιοπάλη, εργαζόμενος ως υδραυλικός και λευκοσιδηρουργός, για να βοηθήσει την μητέρα του και την αδελφή του, ενώ ταυτόχρονα παίζει στα κουτούκια της Καβάλας που στο μεταξύ έχουν μετακομίσει. Το 1944, μετά από περιπλανήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, Στράτο Παγιουμτζή, Στέλλα Χασκίλ, Τάκη Μπίνη, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Πέτρο Αναγνωστάκη, Στράτο Διονυσίου κ ά. Ακόμα με τους Βασίλη Τσιτσάνη, Απόσ. Καλδάρα, Γ. Κλουβάτο, Κώστα Βίρβο κ ά. Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά, «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη».

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης

Γεννήθηκε το 1872. Ήταν αγρότης από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο. Έρχεται πρώτος, κατακτώντας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό  μετάλλιο στην σύγχρονη εποχή για την Ελλάδα


Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

25/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:21
Δύση ηλίου:      18:42
Πανσέληνος:     Σε 2 Ημέρες

+Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Εθνική Εορτή (Αργία)
Γιορτάζουν: Άγγελος, Αγγελίνα, Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Εθνεγερσία

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμό ονομάζουμε και εορτάζουμε σήμερα την χαρμόσυνη αγγελία που έφερε στην Παρθένο Μαρία ο Άγγελος Γαβριήλ, ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εξιστορείται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (κεφ.1, 26-38).

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στον ΟΣΕ. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό προς Αεροδρόμιο και οι συρμοί τερματίζουν στον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.
- Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, οδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
- Ελεύθερη είσοδος 09:00-17:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης
- Απεργία δημοσιογράφων της ΕΡΤ έως 06:00 στις 26/3

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές. Στα βόρεια από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 6-8 μποφόρ και στα πελάγη 9 με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 03-15, στα δυτικά από 08-20, στα κεντρικά από 07-22, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 10-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 26/3
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Πρόσκαιρες βροχές στα νότια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα δυτικά.




1917: Πέθανε ο Σπύρος Σαμάρας, διακεκριμένος συνθέτης

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1863 στην Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, στο Ωδείο της Αθήνας και εν συνεχεία στην Ιταλία και την Γαλλία.
Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική  δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα «Φλώρα Μιράμπιλις», «Μετζέ» «Λιονέλλα», «Η μάρτυς», «Ιστορία ‘Ερωτος», «Η δαμασθείσα μαινάς» βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ το «Ημέρωμα της στρίγγλας», «Δεσποινίς Μπελ Ιλ», «Ρέα». Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Τον ύμνο εκτέλεσε ορχήστρα από 200 άτομα και χορός από 200 αοιδούς, που τον διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης.

2012: «Έφυγε» σε ηλικία 63 ετών ο ηθοποιός Σοφοκλής Πέππας

Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ,  «Οι Πέρσες» του Αισχύλου, ακόμα  κινηματογραφικές ταινίες με γνωστότερη «Η σκόνη που πέφτει», σε πολλές τηλεοπτικές σειρές «Λούνα Παρκ», «Λωξάντρα», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Άφρικα», ενώ τέλος δάνεισε την φωνή του, σε πολλές μεταγλωττίσεις, με χαρακτηριστικότερη  τον «Μπαμπαστρούμφ» από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια».

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα

Το 1892 ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουπερτέν, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας συλλαμβάνει την ιδέα της αναβίωσης  σε παγκόσμιο επίπεδο των ολυμπιακών αγώνων. Το 1894 στο διεθνές αθλητικό συνέδριο στο Παρίσι αποφασίστηκε η τέλεση των πρώτων ολυμπιακών αγώνων, στην χώρα που τους γέννησε. Έτσι το 1896 εγκαινιάσθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο


1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνική εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό

Βρίσκεται σε πεζόδρομο σε πολύ καλό σημείο, πλησίον αγοράς, συγκοινωνιών και Μετρό. Είναι 47 τετραγωνικά υπερυψωμένο ισόγειο τριώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας, πλήρως ανακαινισμένο, ανατολικό, φωτεινό, ήσυχο, διαμπερές, ασφαλές, με μπαλκόνι γύρω-γύρω, που βλέπει σε κήπο με δέντρα.

Αποτελείται από χολ εισόδου, μεγάλη σαλοτραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα με τετράφυλλη εντοιχισμένη ντουλάπα, κουζίνα με ντουλάπια και αποροφητήρα. Μπάνιο με μεγάλη μπανιέρα, εγκατάσταση για πλυντήριο, πατάρι κλπ, εξωτερικό χώρο αποθήκης. Έχει αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ χωρίς κοινόχρηστα. Δίδεται και επιπλωμένο.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106741812 6977163351 6973270932

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

24/3/2013

Ανατολή ηλίου: 06:23
Δύση ηλίου: 18:41
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

+ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ Ορθοδοξίας
Παρθενίου πατρ. Κων/πόλεως, Αρτέμονος & Ζαχαρίου οσ
Γιορτάζουν: Λωξάνδρα, Ρωξάνη

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Ονομάζεται η πρώτη Κυριακή της Mεγάλης Σαρακοστής, κατά την οποία εορτάζεται ο θρίαμβος της ορθοδοξίας εναντίον των εικονομάχων. Εικονομαχία ονομαζόταν το μεταρρυθμιστικό κίνημα για την κατάργηση της λατρείας των εικόνων και των λειψάνων. Ξεκίνησε τον 7ο αιώνα  και έληξε το 843 όταν η αυτοκράτειρα Θεοδώρα συγκάλεσε στην Κων/πολη την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο που με απόφαση της έθεσε τέρμα στους εικονομαχικούς αγώνες και αποκατέστησε τις εικόνες. Για τούτο και η Κυριακή ονομάζεται επίσης και Κυριακή της Αναστύλωσης των Εικόνων.

Άγιος Αρτέμων

Ήταν επίσκοπος Σελεύκειας στην Πισιδία. Στους διωγμούς του Διοκλητιανού με άλλους πιστούς μπήκε σε ναό της Αρτέμιδας και κατάστρεψε τα είδωλα. Συλλαμβάνεται και όταν αρνήθηκε να  θυσιάσει στα είδωλα υπέστη βασανιστήρια. Έζησε για πολλά χρόνια βίο ευλαβικό στη Μικρά Ασία. Αποκεφαλίσθηκε από ειδωλολάτρες σε βαθιά γεράματα.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές  νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4-6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-16, στα δυτικά από 08-19, στα κεντρικά από 07-22, στα νότια από 12-20 και στα ανατολικά από 09-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους  Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 25/3 (Ευαγγελισμού)
Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αρχικά αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα βόρεια από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Μπακαλιάρος


Η ημέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, είναι οι μόνες μέρες κατά την διάρκεια της νηστείας της σαρακοστής που επιτρέπεται η ψαροφαγία. Και τις δυο αυτές ημέρες, το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι ο μπακαλιάρος.
Είναι παράξενο πάντως αυτό το αλίευμα των θαλασσών του Βορείου Ατλαντικού, να έχει πολιτογραφηθεί σαν κατ’ εξοχήν ελληνικό έδεσμα και μάλιστα στην εθνική μας εορτή. Ίσως γιατί τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένα ψάρι σε αφθονία, άρα αρκετά φθηνό, όπως αποδεικνύουν και οι ονομασίες που του είχαν δώσει σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, όπως το «ψάρι του φτωχού» ή «φτωχογιάννης».
Μετά ο τρόπος που μπορούσε να διατηρηθεί ( παστός) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η ευκολία της μεταφοράς του (παστά φύλλα σε κιβώτια) και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, τον κατέστησαν μάλλον το ιδανικό ψάρι γι αυτήν την εποχή.
Σήμερα πλέον στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά.
Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα κομμάτια και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα. Αν ο καιρός είναι ζεστός πρέπει να τον βάλετε στο ψυγείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ξαρμυρίσματος. Ξαρμυρίζει γρηγορότερα αν το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι χλιαρό, επίσης αν βάλετε τον μπακαλιάρο σ’ ένα τρυπητό με πόδι και το βυθίσετε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, για να μην έρχεται σε επαφή με το αλάτι που κατακάθεται.Ο κατεψυγμένος υγράλατος μπακαλιάρος είναι μια πιο γρήγορη λύση ξαρμυρίσματος καθώς ξαρμυρίζει ταυτοχρόνως με το ξεπάγωμά του.

Κροκέτες μπακαλιάρου


• 500 γρ μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένος χωρίς κόκαλα και πέτσα και κομμένος σε πολύ μικρά κομματάκια σαν μπουκίτσες), 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα νερό ή μισό-μισό με μπύρα, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ρίχνετε στο αλεύρι το πιπέρι, το νερό ή την μπύρα, ανακατεύοντας με σύρμα, ώστε το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέτετε στο κουρκούτι τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί. Παίρνετε μικρές κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Μπακαλιάρος στο φούρνο


  • 1 κιλό μπακαλιάρος  σε φέτες, 5 μεγάλες πατάτες και 3-4 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη με 1 κ γ ζάχαρη, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.
Σ’ ένα ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, στρώνετε τις πατάτες, τα καρώτα, τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την ντομάτα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το λάδι, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά.

Σκορδαλιά, αλιάδα ή αγιάδα


Αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό. Τα σκόρδα όμως για την παρασκευή της χρειάζονται προσοχή.
Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει. Αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη, αν αφήσουμε τα σκόρδα από το βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί.
Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως στην Μακεδονία με καρύδια, η κερκυραϊκή αγιάδα με αμύγδαλα, η κεφαλλονίτικη αλιάδα με πατάτα και ψαρόζουμο, η ποντιακή με ψωμί και ξηρούς καρπούς