Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

30/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:20
Δύση ηλίου:         18:09
Πανσέληνος:        Σήμερα

Ημέρα καρδιάς
Hμέρα μετάφρασης

Β΄ ΛΟΥΚΑ
Γρηγορίου ιερομ., επισκόπου Αρμενίας του Φωτιστού, Γαϊανής μάρ.

Άγιος Γρηγόριος

Επίσκοπος Αρμενίας,  μεγαλόψυχος και φωτισμένος διδάσκαλος, όχι μόνο συγχώρησε τον φονιά του πατέρα του, αλλά τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του. Ο Τηριδάτης, όπως ονομαζόταν ο φονιάς, όταν αργότερα έγινε βασιλιάς βασάνισε τον Γρηγόριο.  Ο Θεός όμως τον τιμώρησε, αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου, θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίστηκε χριστιανός

Καιρός


Γενικά αίθριος. Τοπικά στα δυτικά και βόρεια κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά  4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-33, στα δυτικά από 15-35, στα κεντρικά από 14-35, στα νότια από 21-28  και στα ανατολικά από 19-30 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη


Πρόγνωση για Δευτέρα 1/10
Αραιές τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Στις υπόλοπιες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παντζάρι ή κοκκινογούλι

Ανήκει στην οικογένεια των τεύτλων, που απαριθμούν τέσσερεις κατηγορίες. Το ζαχαρότευτλο για την παραγωγή της ζάχαρης, το κίτρινο ως κτηνοτροφικό φυτό, για την παραγωγή ζωοτροφών και τέλος το σέσκουλο και το κόκκινο παντζάρι, ως κηπευτικά λαχανικά.

Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη pancar, αν και ήταν πολύ διαδεδομένο φυτό στην αρχαία Ελλάδα, όπου τα φύλλα του μαγειρεύονταν με κρασί και μέλι, ως ορεκτικό, αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, στον πυρετό, στις διαταραχές τις πέψης, αλλά και ως φυσική βαφή λόγω του χρώματός του.

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμινών (Α και Β) φωσφόρου, ασβεστίου και μεταλλικών αλάτων. Χαμηλό σε θερμίδες, μόνο 45 ανά 100 γραμμάρια, έχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και φυσικών χρωστικών (βεταλαϊνες), όπου οφείλει και το χρώμα του.

Εκτός από την κόκκινη ρίζα του που τρώγεται συνήθως βραστή, ψητή, πουρέ, σάλτσα, ή σούπα (μπορστ) καταναλώνονται και τα πράσινα φύλλα του, βραστά σαν χορταρικό. Προτιμάτε να τα μαγειρεύετε ολόκληρα και μετά να τα κόβετε, καθώς χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών και να ρίχνετε λίγο ξύδι, που βοηθάει να διατηρούν το χρώμα τους αναλλοίωτο.

Παντζάρια φούρνου με σάλτσα γιαουρτιού

  • 5-6 γουλιά παντζαριών, 3 κ σ ξύδι μπαλσαμικό, ½ κούπα ελαιόλαδο, αλάτι
  • Σάλτσα γιαουρτιού: 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, 3 κ σ ελαιόλαδο, 2 κ σ μαγιονέζα, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες,  ξύσμα πορτοκαλιού
Ανακατεύετε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το λάδι, το σκόρδο και βάζετε στο ψυγείο. Όταν σερβίρετε την σάλτσα γιαουρτιού γαρνίρετε με το ξύσμα πορτοκαλιού 
Καθαρίζετε τα παντζάρια, τα κόβετε σε φετάκια και τα βάζετε σ’ ένα ταψάκι. Τα αλατίζετε, περιχύνετε με το λάδι και το ξύδι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε  σε πιατέλα μαζί με το ζουμί τους και σερβίρετε με την σάλτσα γιαουρτιού.


Πανζαρόσουπα

  • 3-4 μεγάλα παντζάρια κομμένα σε τέταρτα, 1 κούπα κρεμμύδι σε φετάκια, 1 πράσο σε ροδέλες, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό,  πιπέρι, τσίλι (προαιρετικά), αλάτι, μαϊντανό για το σερβίρισμα
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο, προσθέτετε τα παντζάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε σιγά-σιγά τον ζωμό και αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια. Περνάτε την σούπα στο μούλτι, την βάζετε πάλι στην κατσαρόλα ρίχνετε τσίλι, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Παντζαροσαλάτα με σκόρδο και κασέρι

4-5 παντζάρια μόνο τα γουλιά, 100 γρ κασέρι σε κυβάκια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ  ξύδι, 1 κ σ μουστάρδα, αλάτι 

Καθαρίζετε και βράζετε τα παντζάρια. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα βάζετε σε μια πιατέλα και αλατίζετε. Προσθέτετε το σκόρδο και το κασέρι. Χτυπάτε σ’ ένα βαζάκι το λάδι, το ξύδι και την μουστάρδα και περιχύνετε την σαλάτα

Η καρδούλα μας το ξέρει…

Την τελευταία Κυριακή του  Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, μια ημέρα μόνο αφιερωμένη στην πηγή της ζωής μας, την καρδιά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όμως το ξεχνάμε… με αποτέλεσμα τα στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να είναι αποκαρδιωτικά και οι αριθμοί να τρομάζουν.

Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου, το 1/3 της ετήσιας θνησιμότητας παγκοσμίως, το ½ της ετήσιας θνησιμότητας στην Ευρώπη. 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιοαγγειακές παθήσεις που μπορούν να προληφθούν, με υγιεινή διατροφή, με άσκηση και με διακοπή του καπνίσματος κι όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις αγνοούν.

Ο ρόλος της διατροφής
• Τρώτε τρία γεύματα την ημέρα αντί για ένα μεγάλο
• Μειώστε τον αριθμό των θερμίδων αν είστε υπέρβαρος
• Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά 
• Καταναλώστε ποικιλία προϊόντων ολικής άλεσης
• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο
• Καταναλώνετε περισσότερα ψάρια, όσπρια και κρέας κοτόπουλου χωρίς πέτσα, περιορίστε το κόκκινο κρέας που είναι πλούσιο σε λίπος.
• Αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφών, προτιμήστε τα ψητά ή βραστά.
• Περιορίστε την ζάχαρη και το αλάτι στην διατροφή σας.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, σε ένα ή δυο ποτηράκια ημερησίως.
• Πίνετε τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό την ημέρα. 

Για την καρδιά σου νοιάσου και γυμνάσου 
• Περπατήστε καθημερινά για ένα μισάωρο
• Ανεβοκατεβείτε με τις σκάλες αντί του ασανσέρ
• Χρησιμοποιήστε ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις σας.
• Ασκηθείτε καθημερινά τουλάχιστον για μισή ώρα ή γραφτείτε σ’ ένα γυμναστήριο. • Το γρήγορο περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, το κολύμπι, η γιόγκα, pilates, ασκήσεις με βαράκια, κηπουρική και γενικά κάθε δραστηριότητα που κινητοποιεί τους πνεύμονες και την καρδιά είναι κατάλληλη.
• Υιοθετείστε όσο γίνεται, έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, χωρίς άγχος. Μην καίτε την καρδιά σας
• Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται απαραίτητη.

• Κάπνισμα: Ο πρώτος κίνδυνος για την καρδιά, γιατί:
• Προκαλεί σκλήρυνση της αορτής και των υπόλοιπων αγγείων
• Αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη, εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή και αιφνίδιο θάνατο.
• Η νικοτίνη του καπνού, στενεύει τις αρτηρίες και αυξάνει το έργο που πρέπει να εκτελέσει η καρδιά, ώστε να εξωθήσει το αίμα.
• Ένας καπνιστής, διατρέχει 2 και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα από έναν μη καπνιστή. 

Η πρόληψη, ο καλύτερος γιατρός. Συνιστάται από τους ειδικούς, ο ετήσιος τουλάχιστον έλεγχος της καρδιάς μας, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουμε κανένα σύμπτωμα που να μας ανησυχήσει. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί στον έλεγχο της καρδιάς, είναι τελείως ανώδυνες και είναι οι ακόλουθες:
• Στηθοσκόπιο
• Ακτινογραφία θώρακος
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
• Δοκιμασία κοπώσεως
• Καταγραφέας Holter
• Υπερηχοκαρδιογράφημα

Δούκισσα

Πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 σε ηλικία 69 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, όπου και το χαρακτηριστικό όνομά της, Δούκισσα. Το επώνυμό της Φωταρά. Αρχικά πρωτοεμφανίστηκε σαν χορεύτρια, θα συνεχίσει όμως με το τραγούδι όταν σε ηλικία 12 χρονών κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό τραγουδιού.

Την επόμενη χρονιά ηχογραφεί στην Κολούμπια τον πρώτο της δίσκο, «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» του συνθέτη Στέλιου Χρυσίνη, και με συνοδεία το Τρίο Γκρέκο. Δεν είχε επιτυχία γιατί στην άλλη πλευρά ήταν ο «Δεσμοφύλακας» του Στέλιου Καζαντζίδη.

Τα τραγούδια που θα την καθιερώσουν είναι οι «Αναμνήσεις», «Άνθρωποι ήμαστε», «Που πας χωρίς αγάπη». Μετά ήρθε η συνεργασία της με τον Τάκη Μουσαφίρη, αλλά και με άλλους συνθέτες, όπου κάνει μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Ατάκα κι επιτόπου», «Φιλάκια ...στα χειλάκια», «Παντρεμένοι κι οι δυο» «Θέλεις να πεθάνω», «Το μωρό», «Είσαι τρελός», «Το καφενείο», «Σου μιλάω για μεγάλη τρέλα».

Εμφανίζεται στα καλύτερα μαγαζιά της εποχής της, «Νεράιδα», «Δειλινά», «Διογένης» κ ά. Έχει πρωταγωνιστήσει σε 8 ταινίες μελό που ήταν τότε της μόδας, ενώ έχει λάβει μέρος σαν τραγουδίστρια σε περισσότερες από 40. «Ένας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.ά.

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com
Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Ιωάννης Ψυχάρης

Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας στις 15 Μάιου του 1854 και ήταν γιος του Νικόλαου Ψυχάρη από την Χίο. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Κωνσταντινούπολη και σε ηλικία 15 χρονών πήγε στην Μασσαλία, όπου έμεινε σε συγγενικά του σπίτια και σπούδασε φιλολογία. Ακολούθως πήγε στην Γερμανία, αλλά ξαναγύρισε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην γλωσσολογία και στα μεσαιωνικά και νέα ελληνικά και το 1884 έγινε υφηγητής και αργότερα καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας, στην σχολή των Ανώτερων Σπουδών στο Παρίσι και ακολούθως το 1904 έγινε καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας στην σχολή των ομιλουμένων ανατολικών χωρών. Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Με την δράση του γέμισε μισό αιώνα της ελληνικής πνευματικής ζωής. Οι αγώνες του για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας ήταν πολύ ζωηροί και ορμητικοί. Με τις αντιλήψεις του τάχθηκαν σιγά-σιγά διακεκριμένοι λόγιοι και λογοτέχνες. Ο δημοτικισμός παρότι είχε εχθρούς παντοδύναμους, προχώρησε αδιάκοπα και στο τέλος επεβλήθη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά.
Έργα του: «Τα ταξίδι» το πρώτο ελληνικό πεζογράφημα που γράφθηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, και περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα στην ελεύθερη, αλλά και υπόδουλη στους Τούρκους, Ελλάδα. «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της νεοελληνικής ιστορικής γραμματικής», «Για το ρωμαίικο θέατρο» κ ά. Πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1922 στο Παρίσι. Η σορός του διακομίσθηκε το 1932 στην Χίο και τάφηκε έξω από το χωριό Βροντάδο.

1452: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο

Τα βιβλία μέχρι τότε ήταν σπάνια, γιατί γράφονταν με το χέρι και στοίχιζαν πολύ ακριβά. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή μέταλλο χυμένα σε καλούπια και βάζοντάς τα στην σειρά να σχηματίζει λέξεις, φράσεις, σελίδες, βιβλία ολόκληρα. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφικό μελάνι και τα τύπωνε στο χαρτί, μ’ ένα πιεστήριο που ο ίδιος εφεύρει.
Τα στοιχεία (γράμματα) είχαν την δυνατότητα να διαλυθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους συνδυασμούς, για μια άλλη έκδοση. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάστηκε.
Η Βίβλος περιλήφθηκε σε 42 γραμμές και τυπώθηκε σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.

Σαν σήμερα

1864: Ο δρ Μόρτον, στο Τσάρλεστον της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό για την εξαγωγή δοντιού

1876: Δίνεται η έγκριση από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, για την σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

1955: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν
 Σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών, στο Χαλάμ της Καλιφόρνια, όταν συγκρούεται το αυτοκίνητό του. Παρότι πέθανε σε μικρή ηλικία, η παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου ήταν σημαντική. Γύρισε τρεις ταινίες, που έμειναν κλασσικές. «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (1955) και «Γίγας» που προβλήθηκε το 1956 μετά τον θάνατό του.

2010: Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις
«Ο στραγγαλιστής της Βοστώνης», «Βίκινγκς», «Τάρας Μπούλμπα» κ ά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

29/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:19
Δύση ηλίου:         18:11
Πανσέληνος:        Σε 1 ημέρα

Ναυτική Ημέρα

Κυριάκου του αναχωρητού, Πετρωνίας μάρτ, Ιωσήφ,  Μαλαχίου εκ Ρόδου
Γιορτάζουν: Κυριάκος, Κυριακούλα

Άγιος Κυριάκος

Γεννήθηκε στην Κόρινθο τον 5ο αιώνα, από ευσεβείς γονείς. Πήγε ως προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και αργότερα στην Λαύρα του Αγίου Ευθυμίου, όπου εκάρη μοναχός. Χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 40 ετών επιδεικνύοντας πραότητα και υπομονή στο ποιμαντορικό του έργο.

Η Ατζέντα της ημέρας

Ταξίδια
- Ολιγόλεπτες διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων από 09:00-11:00 στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Ενημέρωση
- Αναστολή των κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 1/10 αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής. Κανονικά θα χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
- Μέχρι και την Δευτέρα 1/10 παρατείνεται η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ,  λόγω της απεργίας των εφοριακών.
- Από 1/10-30/11 η απογραφή συνταξιούχων ή επιδοματούχων του ΟΓΑ
- Από την Δευτέρα 1/10 η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για το εποχικό επίδομα
- Κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στους δήμους
- Σε 24ωρη απεργία  προσανατολίζεται η ΟΤΟΕ
- Παράταση των κινητοποιήσεών τους έως 5/10 εξήγγειλαν οι διοικητικοί δικαστές.
- Έως 5/10 η απογραφή των συνταξιούχων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Καιρός

Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι  3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-32, στα δυτικά από 15-34, στα κεντρικά από 14-35, στα νότια από 21-28  και στα ανατολικά από 19-30 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη

Πρόγνωση για Κυριακή 30/9
Γενικά αίθριος. Τοπικά στα δυτικά και βόρεια κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά  4-6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Στις 28-29 Σεπτεμβρίου του 480 π Χ, πιθανή ημερομηνία που αντιστοιχεί στις 21-22 του Βοηδρομιώνος, διεξήχθη η ενδοξότερη ναυμαχία της αρχαιότητας

Οι Πέρσες μετά την νίκη τους στις Θερμοπύλες, κατέβηκαν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι ακολουθώντας τον χρησμό ότι θα τους σώσουν τα «ξύλινα τείχη», αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στην Αίγινα για περισσότερη ασφάλεια, μπήκαν στα καράβια τους. Στο συμβούλιο των στρατηγών, μετά την αντιδικία του Θεμιστοκλή με τον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη, για το που θα έπρεπε να συγκρουστούν με τους Πέρσες, όπου επικράτησε η άποψη του Θεμιστοκλή, με την φράση του «Πάταξον μεν, άκουσον δε», οδήγησαν τα καράβια στην Σαλαμίνα.

Τα πράγματα ήταν πολύ κρίσιμα και ο Θεμιστοκλής είχε την πεποίθηση πως μόνο στην Σαλαμίνα θα νικούσαν τους Πέρσες, ώστε μεταχειρίστηκε το εξής τέχνασμα:Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο για να τους πει δήθεν ότι οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από την Σαλαμίνα και αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ο Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή, ο Αριστείδης, που ήταν εξόριστος στην Αίγινα πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο της ζωής του και πήγε στο Θεμιστοκλή να του αναγγείλει ότι τα περσικά πλοία τους έκλεισαν στο στενό και τώρα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, ξεχνάει κάθε έχθρα μαζί του και δέχεται να πολεμήσει σαν απλός στρατιώτης, υπό τις διαταγές του.

Στην ναυμαχία πήραν μέρος περισσότερα από 1000 πολεμικά πλοία (περσικά, αιγυπτιακά κ ά). Ο ποιητής Αισχύλος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας τα ανεβάζει σε 1207, εκτός από τ’ άλλα μικρότερα και πάνω από 300.000 άνδρες. Οι Έλληνες είχαν περίπου 310 τριήρεις, μικρότερες πολύ από τα πολεμικά περσικά και 70.000 άνδρες.

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, ο περσικός στόλος ήταν απέναντι από τον ελληνικό, έτοιμος για ναυμαχία. Ο Ξέρξης βέβαιος για την νίκη του καθόταν σε χρυσό θρόνο, πάνω στο βουνό Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Ο αγώνας ήταν άγριος και σκληρός.

Οι Έλληνες με γενναιότητα και ενθουσιασμό ορμούσαν ασυγκράτητοι και βύθιζαν τα περσικά πλοία. Έτσι η νίκη μέχρι το μεσημέρι άρχισε να γέρνει προς το μέρος των Ελλήνων. Η ναυμαχία συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ, η θάλασσα γέμισε με συντρίμμια και περσικά κορμιά

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε μια μεγάλη δόξα για την Ελλάδα, οι Πέρσες νικημένοι και ντροπιασμένοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος-Ψυχολόγος

Σπεράντζα Βρανά

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 «έφυγε» η μάγκισα της επιθεώρησης

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το μικρό της όνομα, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932, «ο καρπός του έρωτα» δυο παιδιών που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, όπως γράφει η ίδια στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Τολμώ». Στα 15 της θα μείνει ορφανή από μητέρα και για να επιβιώσει ακολουθεί ένα μπουλούκι που δίνει παραστάσεις από πόλη σε πόλη.

Πρωτοεμφανίζεται στην Αθήνα το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι-άνθρωποι», και δυο χρόνια αργότερα κάνει το κινηματογραφικό της στην ταινία «Έλα στον θείο». Ακολουθούν αρκετές ταινίες ακόμα «Η σωφερίνα», «Η ωραία των Αθηνών», «Μέλπω», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» και η τελευταία της «Save sex». Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει με την ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου υποδύεται μια πόρνη.

Η προκλητική εμφάνισή της, οι χορευτικές της κινήσεις, αλλά και η βραχνή φωνή της την κάνουν περιζήτητη στις επιθεωρήσεις της εποχής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αποτελώντας για το θέατρο «Ακροπόλ» βασικό στέλεχος. «Τ’ αστέρια της Αθήνας», «Τριαντάφυλλα για σας», «Μια ζωή Γκόλφω», «Συνέβη στην Κατίνα».
Εκτός όμως από τις εμφανίσεις της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ως ηθοποιού εμφανίζεται και ως τραγουδίστρια. Γνωστά τραγούδι που ερμήνευσε «Το τραμ το τελευταίο», «Αυτό το μάμπο το βραζιλιέρο», «Η βαλίτσα» κ ά.

Έγραψε ακόμα και αρκετά βιβλία με γνωστότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ», ή άλλα που αναφέρονται στο θέατρο «Επιθεώρηση καψούρα μου», «Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ», αλλά και λογοτεχνικά «Το τίμιο μπορντέλο». Είχε κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, δίνοντας συμβουλές για προσωπικά θέματα, ή συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστική της συνταγή η φανουρόπιτα.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του επί 45 χρόνια συζύγου της Παύλου Πατάκα. Άφησε την τελευταία της πνοή στα 77 της χρόνια, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.


Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com
Συντάκτης: Χάρης Κόντος

2008: Πέθανε ο Πολ Νιούμαν

Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925 στο Σέϊκερς Χάϊτ του Οχάϊο. Ξεκινήσει την καριέρα του την δεκαετία του ’50, με την ταινία «Λυσσασμένη γάτα» δίπλα στην Λιζ Τέηλορ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες, «Ο δικαστής», «Η ετυμηγορία». Κλασσικές παραμένουν οι ταινίες που έπαιξε με τον φίλο του Ρόμπερτ Ρένφορντ «Δυο ληστές» και «Κεντρί». Είχε προταθεί 9 φορές για Όσκαρ και το κέρδισε το 1987 με «Το χρώμα του χρήματος», όπου είχε σαν συμπρωταγωνιστή τον νέο τότε και ανερχόμενο ηθοποιό Τομ Κρουζ. Αν και υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άνδρες του κόσμου, μάλιστα το 1990 είχε εκλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 50, η ζωή του κύλησε χωρίς σκάνδαλα, με την σύντροφό του Τζόαν Γουντγουόρντ, που τους χώρισε ο θάνατός του. Από τους δυο γάμους του είχε αποκτήσει έξι παιδιά. Πολιτικοποιημένο άτομο, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το Δημοκρατικό Κόμμα και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων

Σαν σήμερα

1902: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, Γάλλος λογοτέχνης
Γεννήθηκε το 1840. Τα θέματα των έργων του είναι βασισμένα στην αντίθεση ανάμεσα στην ζωή των φτωχών και των πλουσίων, ενώ διακρίνονται για την ζωντάνια των χαρακτήρων, αλλά και  από τον έντονο ανθρωπισμό του συγγραφέα, όπως στην περίπτωση Ντρέιφους. Έργα του: «Νανά», «Ταβέρνα», «Χρήμα» κ ά. 

1950: Ο πρώτος αυτόματος τηλεφωνητής κατασκευάζεται στα εργαστήρια του Γκράχαμ Μπελ

1964: Αρχίζει να εκδίδεται στο περιοδικό Πριμέρα Πλάνα το κόμικ «Μαφάλντα», του αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο (Quino).
Η Μαφάλντα, η δημοφιλής πρωταγωνίστρια του κόμικ, είναι ένα μικρό κοριτσάκι, που με αφοπλιστική παιδική αφέλεια προβληματίζεται με παγκόσμια ζητήματα. Το χαρακτηριστικό της η αντιπάθεια που έχει για τις σούπες που φτιάχνει η μαμά της. Άλλα πρόσωπα του κόμικ, η φίλη της Σουσανίτα, ο Φελίπε, ο Μανολίτο, ο Μιγκελίτο

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

28/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:18
Δύση ηλίου:         18:12
Πανσέληνος:        Σε 2 ημέρες

Βαρούχ προφ., Χαρίτωνος ομ., Νεοφύτου & Αυξεντίου οσ
Γιορτάζουν: Αυξέντιος, Νεόφυτος, Χαριτίνη, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Όσιος Χαρίτωνας

Ο Χαρίτων κατείχε μεγάλη κοινωνική θέση στο Ικόνιο. Με τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, καθότι χριστιανός, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωση του πηγαίνοντας προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα πέφτει θύμα ληστών που τον οδηγούν στο κρησφύγετο τους, που αργότερα ο Χαρίτωνας μετατρέπει σε εκκλησία, όπου προσφεύγουν πολλοί χριστιανοί. Επιθυμώντας μεγαλύτερη ησυχία, αναχώρησε στην έρημο ασκητεύοντας σε διάφορες σπηλιές. Προαισθανόμενος το τέλος του επιστρέφει στην εκκλησία και παραδίδει ειρηνικά το πνεύμα του.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Απεργία εργαζομένων στο υπουργείο οικονομικών.
- Συγκέντρωση στις 11:00 στον πεζόδρομο της Κοραή.
- Κλειστές οι εφορίες, λόγω της απεργίας των εφοριακών
- Απεργία εργαζομένων στα τελωνεία
- Κινητοποιήσεις δικαστικών έως 20/10

Εκπαίδευση
- Λήγουν οι εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
- Έως 2/10 οι εξετάσεις στα ΤΕΙ της Αθήνας, των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της 3ήμερης αποχής.
- Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας.

Κοινωνία
- Έως 5/10 η απογραφή των συνταξιούχων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Καιρός

Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-32, στα δυτικά από 16-33, στα κεντρικά από 14-34, στα νότια από 20-28  και στα ανατολικά από 20-30 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-32 βαθμούς Κελσίου. 
Πρόγνωση για Σάββατο 29/9
Γενικά αίθριος και μόνο τοπικά στα δυτικά θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι  3-4 και τοπικά στα ανατολικά 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Έλλη Αλεξίου

93 ετών
Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1988 πέθανε σε ηλικία
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μαΐου του 1894. Η «Λιλίκα», ήταν το τρίτο παιδί του έγκριτου δημοσιογράφου Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, συγγραφέας και πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ραδάμανθυς, συγγραφέας επίσης. Από μικρή συναναστρέφεται και γνωρίζει ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, καθώς ζει σ’ ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, Καζαντζάκης, Βάρναλης, ο πρώτος της έρωτας, Καρκαβίτσας, Βλαχογιάννης, Θεοτόκης, Κονδυλάκης, ο «λογοτεχνικός κύκλος» της Δεξαμενής στην Αθήνα, Μάρκος Αυγέρης, ο δεύτερος σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο θα μένει τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Το 1914 μετά τις σπουδές της στο Ανώτερο παρθεναγωγείο του Ηρακλείου υπηρέτησε για 6 χρόνια ως δασκάλα στο Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο. Η εμπειρία της αυτή μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο. Μετά τον γάμο της με τον Βάσο Δασκαλάκη το 1920, εγκαθίσταται στην Αθήνα και σπουδάζει παιδαγωγικά και φιλολογία. Διδάσκει ως καθηγήτρια τα επόμενα 19 χρόνια, άλλοτε στην Ελλάδα και άλλοτε στο εξωτερικό. Η είσοδός της το 1928 στο ΚΚΕ, όπου και ανήκε για τα επόμενα 60 χρόνια, αλλά και συμμετοχή της στην αντίσταση της στερούν της ελληνική ιθαγένεια και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει στην Σορβόννη φωνητική και γαλλικά, ενώ παράλληλα διδάσκει σε σχολεία της ελληνικής παροικίας.

Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον θάνατο της αδελφής της Γαλάτειας, με μια δικαστική όμως απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος της συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ. Δικάζεται και αθωώνεται το 1966. Αναγκάζεται να παραμείνει στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς της απαγορεύουν την έξοδο. Από τότε και μέχρι τον θάνατό της αφιερώνεται στην λογοτεχνία.Το έργο της μεγάλο και πολυποίκιλο

Έγραψε: ποιήματα:»Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.


1895: Πέθανε ο Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός

Ο Ζαν Λουϊ Παστέρ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στο Ντολ της Γαλλίας και πέθανε στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου 1895, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τεράστιο έργο του τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες, όλου του κόσμου και στους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας. Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Διαπίστωσε ακόμα, ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες των μικροβίων που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και κατόπιν κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός). Ακόμα ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

Σαν σήμερα

1889: Στην γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών καθορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις του μέτρου

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους συμμάχους και την
Τουρκία.

1934: Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, Γαλλίδα ηθοποιός

1939: Αρχίζει να λειτουργεί η Ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC. Σταμάτησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2005.

1962: Εγκαινιάζεται στην Λέρο το Άσυλο ανίατων παιδιών

1974: Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται με νόμο στα ελληνικά δημοτικά σχολεία

2003: Εγκαινιάζεται το Μουσείο της Βεργίνας, όπου τοποθετούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως το 1977 ο Μανώλης Ανδρόνικος, από τις ανασκαφές του στην Βεργίνα.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

27/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:17
Δύση ηλίου:         18:14
Πανσέληνος:        Σε 2 ημέρες

Ημέρα Τουρισμού

Αριστάρχου απ., Ζήνωνος επισκ., Καλλίστρατου μαρτ.
Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Ζήνων, Καλλίστρατος

 

Άγιος Καλλίστρατος

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών χριστιανών της Καρχηδόνας. Όταν κατατάχθηκε στο στρατό καταγγέλθηκε από τους άλλους νεοσύλλεκτους ότι ήταν χριστιανός. Ο στρατηγός του τότε Περσεντίνος τον έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τον έριξε στην θάλασσα. Όταν τον έσωσαν δυο δελφίνια, 49 στρατιώτες που είδαν την διάσωση πίστεψαν στον χριστιανισμό. Ο στρατηγός τότε τους αποκεφάλισε όλους.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 48ωρη απεργία εργαζομένων στο υπ. Οικονομικών, εφοριακών και τελωνιακών
- Συγκέντρωση εξήγγειλε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στις 11:00 στην Ομόνοια
- Κινητοποιήσεις δικαστικών έως 20/10

Εκπαίδευση
- 3ωρη (12:00-15:00) συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 12:00 συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια.
- Αποχή καθηγητών Παντείου Πανεπιστημίου
- Εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ έως 28/9
- Έως 2/10 οι εξετάσεις στα ΤΕΙ της Αθήνας, των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της 3ήμερης αποχής.
- Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας.

Κοινωνία
- Δωρεάν παροχή βιβλίων αξίας 20 ευρώ σε δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους) του  Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
- Έως 5/10 η απογραφή των συνταξιούχων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Καιρός

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-31, στα δυτικά από 16-32, στα κεντρικά από 15-33, στα νότια από 19-28  και στα ανατολικά από 18-30 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς 2-3 και στα ανατολικά 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/9
Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρότι θα σημειώσει μικρή πτώση θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.


Αλέξης Σολoμός

 
«Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Υπήρξε μαθητής του Κ. Κουν στο Κολέγιο Αθηνών από τον οποίο και μυήθηκε  στο θέατρο. Εγκαταλείποντας την Νομική Σχολή Αθηνών, ακολουθεί σπουδές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε, στην Ε.Λ.Σ , έργα των Τολστόϊ, Λόρκα, Πιραντέλλο, Σαίξπηρ, Καζαντζάκη κ ά. Το 1964 ίδρυσε το «Προσκήνιο». Θεωρείται ο «αναβιωτής» του Αριστοφάνη καθώς ανέβασε στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του. Σημαντικό επίσης το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 11:30 από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης.

Νίκη Λινάρδου


«Αυλαία» για την ηθοποιό στα 73 της χρόνια
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αρχής γενομένης το 1955, με την «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου με τον οποίον ήταν παντρεμένη για 10 χρόνια. Ακόμα: «Ο Ηλίας του 16ου» (1957», «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Φίφης ο αχτύπητος» (1966), «Καλώς ήρθε το δολάριο» (1967), «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο» (1968).

1984: Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος

           
 Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε στην δραματική σχολή Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1963 στην «Βίλα των οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή και 1 χρόνο αργότερα έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Διαζύγιο αλα ελληνικά».
Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 ταινίες «Διπλοπενιές» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1961), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ένας ιππότης για την Βασούλα» (1968), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Παριζιάνα» (1969), «Μαριχουάνα στοπ» (1971), «Γκαρσονιέρα για 10» (1981) κ ά. Αξιόλογη και η συμμετοχή του σε επιθεωρήσεις εκείνης της εποχής. Πέθανε μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

1831: Δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

                                       
Ο Ιωάννης Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και πολλούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Έγιναν εναντίον του πολλά στασιαστικά κινήματα. Στην εξέγερση της Μάνης ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρώντας υπεύθυνο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει για εννέα μήνες στο Ιτς Καλέ (Ακροναυπλία).
Ο αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και ο γιος του Γεώργιος, από το γεγονός αυτό βάλθηκαν να εξοντώσουν τον Καποδίστρια και οργάνωσαν την δολοφονία του. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, στις 6 το πρωί, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, του έκαναν επίθεση. Ο ένας τον πυροβόλησε με πιστόλι και ο άλλος βύθισε στην κοιλιά του ένα μαχαίρι. Ο κυβερνήτης έπεσε νεκρός. Τον Κωνσταντίνο Πετρόμπεη τον σκότωσε ο ακόλουθος του κυβερνήτη επί τόπου, ενώ τον Γεώργιο τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Ο Καποδίστριας ενταφιάστηκε στην πατρίδα του την Κέρκυρα

Σαν σήμερα

1540: Ο Ιγνάτιος Λογιόλα ιδρύει το Τάγμα των Ιησουϊτών Μοναχών.

1834: Η «δίκη των δικαστών»
Χαρακτηρίστηκε έτσι καθώς δικάστηκαν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος  Πολυζωϊδης, επειδή αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του αγωνιστή της επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1910: Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη δοκιμαστική πτήση αεροπλάνου

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)

1991: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική

2004: Νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που μετέφερε μαθητές του Λυκείου Φαρκαρόνας, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Η νταλίκα παρέκλινε της πορείας της, στο 176 χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου Καμένων Βούρλων, στο «πέταλο» του Μαλιακού, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο. Ο τραγικός απολογισμός 7 μαθητές να χάσουν την ζωή τους και 23 να τραυματιστούν

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

26/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:17
Δύση ηλίου:         18:16
Πανσέληνος:        Σε 3 ημέρες

Ημέρα Γλωσσών
Ημέρα Αντισύλληψης

+ Μετάστασις Ιωάννου του Θεολόγου, Γεδεών του δικαίου

Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου

Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής ή Θεολόγος, ονομασία που οφείλεται στο θέμα του Ευαγγελίου του -την θεότητα του θείου λόγου του Κυρίου- γεννήθηκε στην Βηθσαϊδά και ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου, ψαράδες αμφότεροι. Ήταν ένας από τους Αποστόλους του Ιησού, ο πιο αγαπητός του. Έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, τρεις καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Κοιμήθηκε στην Έφεσο σε βαθιά γεράματα το 101 μΧ. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας τρεις ημέρες μετά την ταφή του «μετέστη προς ουρανόν». Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως. Επίσης συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια.

 Στην απεργία συμμετέχουν:
- Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις πολεοδομίες, στους δήμους, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, στην ψυχικοί υγεία, στην ειδική αγωγή, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι, δικαστικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι,  μηχανικοί (ΤΕΕ), μετεωρολόγοι, βενζινοπώλες και πρατηριούχοι. Ακόμα:
- Με στάση εργασίας από 11:00-15:00 συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ
- Κλειστά τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά
-  Κλειστά θα παραμένουν έως τις 15:00 οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα
- Κλειστά θα παραμείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι φύλακες αρχαιοτήτων.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Το Μετρό θα κινηθεί από 09:00-21:00. Δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο, (σταθμός Δ. Πλακεντίας) λόγω της απεργίας στον Προαστιακό. Επίσης οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα είναι κλειστοί, κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.
- Τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), και ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα κινηθούν από 09:00-21:00.
- Το Τραμ θα λειτουργεί από 06:00-24:00    

Ταξίδια
- Ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός
- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής στην απεργία της  Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
- 3ωρη στάση εργασίας ( 10:00-13:00) έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

Καιρός

Γενικά αίθριος, με περιορισμένη ορατότητα τοπικά
 στα δυτικά τις πρωινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 και τοπικά στα πελάγη 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-31, στα δυτικά από 16-33, στα κεντρικά από 15-35, στα νότια από 19-29  και στα ανατολικά από 20-31 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-32 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/9
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

1974: Εγκαινιάζεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Ο Απόστολος Ανδρέας έζησε και μαρτύρησε επί εποχής του Νέρωνα, στην Πάτρα. Στον τόπο του μαρτυρίου του, στα μεταβυζαντινά χρόνια χτίστηκε ναός. Δίπλα στον ναό αυτό είναι ο σημερινός ναός του Αγίου Ανδρέα, που θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ Η ανοικοδόμηση του ναού προχωρούσε πολύ αργά λόγω διαφωνιών, ως προς την δυτικότροπη τεχνοτροπία, καθώς τα σχέδια είχαν ανατεθεί στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, αλλά και λόγω ελλείψει πόρων. Το 1955 με νόμο της πολιτείας θεσπίσθηκε ειδικό τέλος στο ρεύμα για τους κατοίκους των Πατρών και έτσι δόθηκε η δυνατότητα συνεχίσεως του έργου, από οικονομικής άποψης, αλλά και από πολεοδομικής, με προσαρμογή των αρχικών σχεδίων στην Βυζαντινή Ελληνική παράδοση από τον Έλληνα αρχιτέκτονα-ναοδόμο Γεώργιο Νομικό. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάσθηκε επίσημα από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, στις 26 Σεπτεμβρίου 1974, δέκα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα

Σαν σήμερα

1905: Ο νεαρός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας

1941: Ο Σούπερμαν παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ταινία κινουμένων σχεδίων

1957: Κάνει πρεμιέρα στο Μποντγουέϊ, το West Side Story. Πρόκειται για το πιο διάσημο μιούζικαλ όλων των εποχών, έργο του θεατρικού συγγραφέα Άρθρουρ Λόρενς, σε μουσική Λέοναρντ Μπερστάϊν, στίχους Στίβεν Σοντχάϊμ και χορογραφίες Τζερόμ Ρόμπινς. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, Τόνι και Μαρία αντίστοιχα, την δεκαετία του ’50, με φόντο δυο αντιμαχόμενες συμμορίες, Πολωνών και Πορτορικανών μεταναστών.

1970: Πέθανε ο Μίνως Μάτσας, διευθυντής δισκογραφικών εταιρειών

1982: Η Σοφία Σακοράφα σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 74,20

1989: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής Ευρυτανίας
Δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι, στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγαζόταν το πολιτικό του γραφείο του, το πρωί την ώρα που πήγαινε.

2000: Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» της εταιρείας MFD, στις 22:15, προσκρούει στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πόρτες, 2 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου και βυθίζεται παίρνοντας μαζί του τις ζωές 80 ανθρώπων.

2005: Η Ελληνική ομάδα μπάσκετ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

25/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:16
Δύση ηλίου:         18:17
Πανσέληνος:        Σε 4 ημέρες

Ευφροσύνης οσίας και Παφνουτίου πατρός αυτής
Γιορτάζουν: Ευφροσύνη, Φρόσω

Οσία Ευφροσύνη

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από ευσεβείς γονείς. Μεγαλώνοντας μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και μόνασε σε αντρικό μοναστήρι για 30 χρόνια. Στο ίδιο μοναστήρι μόναζε και ο πατέρας της Παφνούτιος, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για εκείνη. Το φύλο της αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό της. 

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
-Κινητοποιήσεις των δικαστών έως 20/10

Εκπαίδευση
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:00 στην Πλατ. Συντάγματος, έχουν εξαγγείλει οι Ομοσπονδίες των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).
- Εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ έως 28/9
- Έως 2/10 οι εξετάσεις στα ΤΕΙ της Αθήνας, των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της 3ήμερης αποχής.
- Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας.

Ενημέρωση
- Ξεκινάει η καταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους για το 2012.

Καιρός

                                                                             
Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις στα βόρεια, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στα πελάγη μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-31, στα δυτικά από 15-32, στα κεντρικά από 13-34, στα νότια από 19-28  και στα ανατολικά από 19-30 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Πρόγνωση για Τετάρτη 26/9
Γενικά αίθριος, με περιορισμένη ορατότητα τοπικά στα δυτικά τις πρωινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 και τοπικά στα πελάγη 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

1849: Πέθανε ο Νικηταράς, αγωνιστής της επανάστασης του ’21

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1781, στο χωριό Τουρκολέκα της Πελοποννήσου. Από μικρός είχε βγει κλέφτης και όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21, με το τμήμα του πήγε κοντά στον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πολέμησε με ανδρεία και γενναιότητα, στις περισσότερες μάχες για την ανεξαρτησία και του αποδόθηκε το όνομα τουρκοφάγος. Μάλιστα ο σύγχρονος του λαϊκός ποιητής Τσοπανάκος του έγραψε και τραγούδι:
Του Λεωνίδα το σπαθί
Νικηταράς θα το φορεί
Τούρκος να το δει λαβώνει
θα πεθάνει δεν γλιτώνει
Μετά την επανάσταση τον τίμησαν με διάφορες θέσεις λαμβάνοντας τον βαθμό του στρατηγού. Το 1939 τον κατηγόρησαν ως αντιοθωνικό και τον φυλάκισαν για δυο χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν άρρωστος και σχεδόν τυφλός. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φτωχός και παραγκωνισμένος. Πέθανε σε ηλικία 65 χρονών, στις 25 Σεπτεμβρίου 1849. Τον έθαψαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την τελευταία του επιθυμία.

Σαν σήμερα

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για την τρίτη του αποστολή

1828: Ο γαλλικός στρατός καταλαμβάνει την Μεθώνη

1961: Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, αρχίζει των αγώνα του για το δικαίωμα ψήφου των μαύρων στον νότο

1968: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ)
1974: Μετά από 27 χρόνια επανακυκλοφορεί νόμιμα η εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης»
1982: Παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό πετυχαίνει στα Χανιά, η Σοφία Σακοράφα με βολή 74,20.
1988: Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.
1996: Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

24/9/2012

Ανατολή ηλίου:   06:15
Δύση ηλίου:         18:19
Πανσέληνος:        Σε 5 ημέρες

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, Θέκλας ισαποστόλου, Σιλουσιανού Αθωνίτου
Γιορτάζουν: Θέκλα, Μυρσίνη, Μυρτώ, Περσεφόνη

Αγία Θέκλα

Γεννήθηκε στο Ικόνιο από ειδωλολάτρες γονείς. Όταν ο απόστολος Παύλος πέρασε από το Ικόνιο γνώρισε τον χριστιανισμό και αφοσιώθηκε στην διάδοσή του. Υπέστη πολλά μαρτύρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα 20 της χρόνια.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία εργαζομένων στον τύπο και τα ΜΜΕ.
- Οι δικαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως 20/10

Εκπαίδευση
- Από 24/9-2/10 οι εξετάσεις στα ΤΕΙ της Αθήνας, των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της 3ήμερης αποχής.
- Ξεκινάει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας.
- Εγγραφές επιτυχόντων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ έως 28/9

Ενημέρωση
Εντατικοποίηση των ελέγχων εισιτηρίων στα ΜΜΜ για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης

Μουσική
- Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, στις 21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου «Από τον Χατζιδάκι στον Τσιτσάνη»
Διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Καλαϊτζής Είσοδος ελεύθερη

Υγεία
- Επίσχεση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)
- Αναστολή της επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ,
από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας.