Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

30/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:06
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 3 ημέρες

+ Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, Μιχαήλ νεομ.
Γιορτάζουν: Απόστολος, Αποστολία, Μελίτων

Σύναξη των 12 Αποστόλων

Απόστολοι ονομάστηκαν οι μαθητές που επέλεξε ο Κύριος για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Οι Απόστολοι ήταν 12: Ο Πέτρος (Σίμωνας), ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Θαδδαίος, ο Ματθαίος, ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), ο Φίλιππος, ο Ιάκωβος ο Αλφαίου, ο Σίμωνας ο Ζηλωτής και ο Ματθίας που εκλέχτηκε στην θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Στις 30 Ιουνίου η εκκλησία γιορτάζει την Σύναξή τους.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Λήγει η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων
- Αρχίζει η σταδιακή εφαρμογή του θερινού προγράμματος με ενισχυμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ της Αττικής, που εξυπηρετούν αεροδρόμια, παραλίες κλπ

Εκδηλώσεις
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», έως 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη
- 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Κέντρο Τεχνών (Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00

Θέατρο
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ενήλικων του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Πατησίων σε σκηνοθεσία Βάσως Ρούγα, ώρα 21:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Καπανέως & Ιωαννίνων) Είσοδος: Ελεύθερη

Ειδήσεις

Πολιτική επικαιρότητα
- Νέος πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Ε. Μεϊμαράκης, με ρεκόρ ψήφων, λαμβάνοντας 223 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 1 άκυρο.
- Κανονικά εκλέχτηκαν οι υπόλοιποι 6 αντιπρόεδροι της Βουλής. Κενή παραμένει η θέση του εβδόμου αντιπροέδρου από την Χρυσή Αυγή, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμό ψήφων.
- Σήμερα το απόγευμα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινωνία
- Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί από την 1/7
- Με προκήρυξη στο διαδίκτυο νεοεμφανιζόμενη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Microsoft στο Μαρούσι
- Άρχισε η κατασκευή φωτοβολταϊκών στεγών σε κτίρια της ΔΕΗ στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο,
- Τέλος έβαλε στην ζωή του 70χρονος, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στο Γαλάτσι, λόγω έξωσης.
- Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας στους 2 δράστες της ένοπλης ληστείας στην Κηφισιά

Κόσμος
Αίγυπτος: Ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Μ. Μόρσι
Βουλγαρία: Έκρηξη με σοβαρό τραυματισμό 59χρονου, στο Σαντάνσκι
Γερμανία: Έγκριση από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Δημοσ. Συμφώνου
ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στο Κολοράντο
Ιαπωνία: Διαδηλώσεις στο Τόκιο ενάντια στην επανέναρξη πυρηνικού εργοστασίου
Ινδία: Καταρρακτώδεις βροχές, λόγω των μουσώνων, με νεκρούς και αγνοούμενους
Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Βαλένθια. Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τις εστίες τους.
Ιταλία: Κύμα καύσωνα με 2 νεκρούς
Κίνα: Σεισμός 6,3 ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Ξινγιάνγκ
Πακιστάν: Στους 13 έφτασαν οι νεκροί από βομβιστική επίθεση

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 29/6
Γενικός Δείκτης: 611,18 +5,68 %
Μετοχές: Ανοδικές 101 Καθοδικές 37 Σταθερές 22
Τζίρος: 51,92 εκατ. ευρώ

Καιρός


Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-34, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 18- 34 στα νότια από 23-31 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 1/7
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά πρόσκαιρα στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Φάτε μάτια ψάρια…και κοιλιά περίδρομο


Η καλύτερη εποχή να φάμε κάτι «ελαφρύ» στο σπίτι ή στο ταβερνάκι της παραλίας, και τι καλύτερο από ψάρι. Για να μην καταλήξει όμως το γεύμα «βαρίδι» μερικές συμβουλές για φρεσκάδα, ποιότητα και ασφάλεια στην κατανάλωσή τους.
Επιλέγοντας τα φρέσκα:
- Τα μάτια τους πρέπει να εξέχουν και να είναι διάφανα
- Η οσμή πρέπει να είναι ελαφριά και ευχάριστη
- Τα βράγχια πρέπει να είναι έντονα κόκκινα και υγρά
- Τα λέπια πρέπει να γυαλίζουν αλλά και να μην αποκολλώνται εύκολα
- Το κρέας δεν πρέπει να είναι μαλακό αλλά όσο το δυνατόν πιο «σφιχτό»
- Το δέρμα δεν πρέπει να έχει αλλοιωμένο χρώμα
- Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά και να κινούνται αν τους ρίξετε λεμόνι, να έχουν κέλυφος καθαρό και η σάρκα να μην έχει αποκολληθεί από αυτό
- Οι γαρίδες και οι καραβίδες πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά και τα πόδια τους να είναι προσκολλημένα στο σώμα

Στην ταβέρνα:
- Φροντίστε να διαλέγετε εσείς αυτά που θα σας μαγειρέψουν και παρακολουθήστε αν μαγειρεύουν ότι επιλέξατε.
- Αποφύγετε τα τηγανητά, τα παραψημένα ή τα περιχυμένα με σάλτσες και καρυκεύματα, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος να «ξανασερβίρονται».
- Επιλέγετε είδη ψαριών που μπορείτε να αναγνωρίσετε οπτικά και βέβαια αναγνωρίζετε την γεύση τους
- Ζητήστε ψαρομεζέδες που σερβίρονται ζεστοί και όχι κρύα πιάτα
- Τα φτηνά ψαράκια (σαρδέλα, γαύρος, μαριδάκι κ ά) λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης είναι και πιο φρέσκα.

Ψάρι πλακί


• 1 ψάρι 1 κιλό περίπου κατά προτίμηση φιλεταρισμένο (σφυρίδα, συναγρίδα, μπακαλιάρος, κοκκινόψαρο), 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 πράσα ψιλοκομμένα, 1 πιπεριά σε κυβάκια, 1-2 ώριμες ντομάτες χονδροκομμένες, 1 κγ ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίζετε το ψάρι, περιχύνετε με το λεμόνι, το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε στο ψυγείο. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τ’ αφήνετε για λίγο να μαραθούν. Ρίχνετε την ντομάτα, την ζάχαρη και αφήνετε να σιγοβράσουν 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 20-30λεπτά.

Καλαμαράκια τηγανιτά


• 1 κιλό καλαμαράκια, αλάτι, αλεύρι, ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια βγάζοντας την σακούλα με την άμμο, το μελάνι τους και ένα μικρό κοκκαλάκι που έχουν και τα πετάτε. Κόβετε τα πλοκάμια και τα καλαμαράκια σε δυο-τρία κομμάτια, τα πλένετε και τα βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τα αλατίζετε και τα βάζετε στο αλεύρι. Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι. Όταν κάψει καλά, τινάζετε το αλεύρι και ρίχνετε μέσα μερικά καλαμαράκια. Τα τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανθύνουν. Για να είναι μαλακά τα καλαμαράκια και να έχουν ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, πρέπει να τηγανιστούν σε καυτό και μπόλικο λάδι και σε δυνατή φωτιά. Το αργό τηγάνισμα και το λίγο λάδι τα σκληραίνει.

Ψάρια ψητά στον φούρνο


• 1 κιλό ψάρια (κολιοί, σάρπες, τσιπούρες, γόπες) 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα χυμό λεμονιού, σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά), ρίγανη, αλάτι χονδρό.
Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Αλατίζετε μέσα κι έξω. Τα τοποθετείτε σε ταψάκι, Πασπαλίζετε με την ρίγανη και το σκόρδο περιχύνετε με το λάδι και το λεμόνι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά.

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ-Κονγκ


Χονγκ-Κονγκ στα κινεζικά σημαίνει «Λιμάνι των αρωμάτων». Βρίσκεται στις ΝΑ ακτές της Κίνας και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την χερσόνησο Καουλούν και από μέρος της ηπειρωτικής Κίνας. Εκεί εκβάλλει ο ποταμός των Μαργαριτών. Η έκτασή του είναι 1013 τετρ χιλιόμετρα και πρωτεύουσά του η Βικτωρία (σημερινό Χονγκ Κονγκ), που είναι κτισμένη στο νησί. Στην αρχή ήταν ένας άσημος συνοικισμός από ψαροκαλύβες και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου, λόγω της τεράστιας στρατηγικής του θέσης. Αποτελεί κόμβο ναυτικών συγκοινωνιών της Άπω Ανατολής με μεγάλη ναυτική κίνηση και θεωρείται ένα από τα πρώτα λιμάνια του κόσμου. Η ζωή του λιμανιού είναι πολυθόρυβη, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Περιήλθε στα χέρια των Άγγλων με την συνθήκη του Ναγκίν, το 1842. Στις 30 Ιουνίου του 1997 η Κίνα ανέκτησε και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

1936: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος»


Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’
και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες. Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.
“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

Σαν Σήμερα

1905: Δημοσιεύεται η πρώτη εργασία του Αϊνστάιν
Μετά την συμπλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Αϊνστάϊν διορίστηκε μέλος επιτροπής σ’ ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Εκεί άρχισε τις έρευνες του για την θεωρία της σχετικότητας. Τα πρώτα πορίσματά του τα δημοσιεύει το 1905 με τον τίτλο «Επί της ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων».

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν
Κυκλοφόρησε από την εταιρεία National Comics στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Action Comics. Θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που σημείωσε, ώστε σύντομα η εταιρεία κυκλοφόρησε και δεύτερο ήρωα τον Superman.

1957: Εγκατάσταση του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα

1958: Γεννήθηκε η στιχουργός, Λίνα Νικολακοπούλου

1966: Εγκαινιάζεται το Νοσοκομείο ΚΑΤ στην Κηφισιά

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα το αυτόματο διαζύγιο

1984: Πέθανε η Λίλιαν Χέλμαν, Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας. (Μικρές αλεπούδες).

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

29/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:06
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 4 ημέρες

+ Πέτρου & Παύλου Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα

Η Ατζέντα της ημέρας

Οικονομία
- Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής οφειλετών σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ

Εκπαίδευση
- Σήμερα κλείνουν τα Λύκεια λόγω λήξης του σχολικού έτους
- Λήγει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού (password) και για την υπαγωγή σε ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις
-Επίσης οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν τον προσωπικό τους κωδικό, μπορούν μέχρι και σήμερα να απευθυνθούν στο οικείο Λύκειο τους για να αποκτήσουν (νέο) προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password).

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών, με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, έως 29/6 στην Τεχνόπολις, του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Κτίριο «Δ12»: Πειραιώς 100, Γκάζι Είσοδος ελεύθερη
Ώρες προσέλευσης κοινού: 28/6 9:00 – 21:00 29/6 9:00 – 17:00 και 21:30 – 24:00
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», έως 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη
- 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Κέντρο Τεχνών (Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) Εγκαίνια: Παρασκευή 29/6 ώρα: 19.30 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 -15:00)

Ειδήσεις

- Ορκωμοσία στην Βουλή των βουλευτών που εξελέγησαν στις 17/6
- Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής Προτεινόμενος από τη ΝΔ είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
- Επιστολή Α. Σαμαρά στους υπουργούς τις νέας κυβέρνησης για τις προτάσεις αρμοδιοτήτων.
- Συνάντηση στις Βρυξέλες του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάϊ.
- Επίσκεψη στην Κύπρο στις 1 & 2/7 του υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου
- Στην ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας οι Γ. Ζανιάς και Α. Τουρκολιάς

Κοινωνία
- Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί από την 1/7
- Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ αλεύρου, καθώς ανιχνεύτηκε σόγια που δεν αναγραφόταν στην συσκευασία του.
- Κινηματογραφική καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Κηφισιά, κοντά στο σπίτι του πρώην υπ. Γ. Παπακωνσταντίνου
- Κατέληξε ο 42χρονος άνδρας που έπεσε στο κενό από την Ακρόπολη, μετά την
μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ερευνώνται τα αίτια της πτώσεις.
- Μείωση κατά 13,3% μειώθηκαν τα οδικά ατυχήματα τον Απρίλιο. Επίσης μείωση κατέγραψε το 2011 στις πωλήσεις και στα κέρδη, η βιομηχανία χρωμάτων
- Έφυγε από την ζωή στα 82 του χρόνια, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νέστωρας Μάτσας. Είχε συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία, που είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Κόσμος
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 3 τραυματίες από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου
Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 7.000 οι άνεργοι
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην υγεία
Ιράκ: Εκρήξεις με τραυματίες στην πρωτεύουσα
Ιταλία: Συλλήψεις για ναρκωτικά στο Μιλάνο
Κίνα: Απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος μολυσμένου με αλκαλικό καθαριστικό διάλυμα
Κύπρος: Αφιέρωμα στο Χατζιδάκι από την ελληνική πρεσβεία στην Λευκωσία
Σερβία: Κυβέρνηση συνασπισμού από τον ηγέτη των σοσιαλιστών Ί. Ντάτσιτς.
Συρία: Ισχυρή έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες στο κέντρο της Δαμασκού
Χιλή: Φοιτητικές διαδηλώσεις για δωρεάν παιδεία

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 28/6
Γενικός Δείκτης: 578,31 -0,24 %
Μετοχές: Ανοδικές 47 Καθοδικές 63 Σταθερές 32
Τζίρος: 26,55 εκατ. ευρώ

Καιρός


Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και πρόσκαιρα τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-34, στα δυτικά από 19-36, στα κεντρικά από 18 -34 στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 22-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στα βόρεια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 30/6
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Απόστολος Πέτρος


Ο κορυφαίος από τους 12 αποστόλους
Ονομαζόταν Σίμων, καταγόταν από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν γιος του Ιωνά και ήταν ψαράς. Εγκατέλειψε το σπίτι του και την οικογένεια του και ακολούθησε πρόθυμα τον Ιησού, που τον μετονόμασε σε Πέτρο, για την στέρεη σαν πέτρα πίστη του. Παρότι ήταν πιστός και αφοσιωμένος στον Ιησού, απόδειξη ότι τα έβαλε με τους Ρωμαίους στρατιώτες, κόβοντας το αυτί ενός, όταν πήγαν να τον συλλάβουν, αργότερα θα φοβηθεί και θα τον απαρνηθεί 3 φορές, όταν τον ρωτούν αν είναι μαθητής του «πριν αλέκτωρ λαλήσει». Νιώθοντας το σφάλμα του χύνει δάκρυα πικρά
Πρώτος αυτός μετά την Ανάσταση του Χριστού, την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνει το πρώτο κήρυγμα και γίνεται ιδρυτής της χριστιανικής Εκκλησίας. Για την στερέωση μάλιστα του χριστιανισμού έγραψε 2 Καθολικές Επιστολές.
Έκανε περιοδείες στην Μ. Ασία στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και στην Ρώμη. Εκεί τότε ήταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων και στους διωγμούς που εξαπολύει εναντίον των χριστιανών ο Πέτρος συλλαμβάνεται με τον Παύλο και αφού βασανίζονται βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Κατά την παράδοση σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίουμ μαζί με του Αποστόλου Παύλου.

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών


Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) ο Απόστολος Παύλος, στην Ρώμη
Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες.

Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει:
«Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε:
«Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις».

Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου.

Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε τέσσερεις περιοδείες.

Πρώτη περιοδεία:
Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.

Δεύτερη περιοδεία:
Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.

Τρίτη περιοδεία:
Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.

Τέταρτη περιοδεία:
Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη.

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού μας θεάτρου


Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Θεωρείται ο μεγαλύτερος δραματικός ηθοποιός της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κοτοπούλη, της Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Έπαιξε ως πρωταγωνιστής σε αρχαίες τραγωδίες, σε έργα του Σαίξπηρ και σε πολλά αντιπροσωπευτικά έργα της εποχής μας, σημειώνοντας θριαμβευτικές επιτυχίες: «Οιδίπους Τύραννος», (1919), «Κουρέας της Σεβίλλης» (1927), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (1937), «Βασιλιάς Λήρ (1938) κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών». Διετέλεσε καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων.

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης


Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου το 1809, με καταγωγή από αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην Οδησσό και ύστερα στην στρατιωτική σχολή του Μονάχου. Γυρνώντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού και μετά την παραίτησή του, αναγορεύτηκε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, εργαζόμενος για την οργάνωση της αρχαιολογίας. Όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1856, με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ζάππειο, το βρεφοκομείο της Αθήνας, το αστεροσκοπείο και η Ακαδημία Αθηνών. Υπηρέτησε ακόμα ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη και το 1878 μαζί με τον Θ. Δεληγιάννη και τον Άγγ. Βλάχο αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο συνέδριο του Βερολίνου. Υπήρξε όμως και λόγιος, αναγνωρίστηκε μάλιστα και ως πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

Σαν Σήμερα

1900: Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξεπέρν, Γάλλος συγγραφέας
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας».

1929: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στην μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση

1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.


1982: Πέθανε ο Pierre Bellman, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά, ο Σάββας Ξηρός. Αφετηρία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

28/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:05
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 5 ημέρες

+ Ανακομιδή λειψάνων Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων
Γιορτάζει: Γερμανός

Κύρος & Ιωάννης

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα. Ήταν γιατροί και ασκούσαν το επάγγελμά τους αφιλοκερδώς, εξ ου και η ονομασία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού στα χρόνια του Διοκλητιανού και η ανακομιδή των λειψάνων τους έγινε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος.

Η Ατζέντα της ημέρας

Θέατρο
- Φεστιβάλ της Ρεματιάς 2012: «Η βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη σε Διασκευή- σκηνοθεσία: Χάρη Ρώμα. Παίζουν οι τελειόφοιτοι μαθητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικών Σπουδών «ΘΕΜΕΛΙΟ» Ώρα έναρξης 21:00 Είσοδος ελεύθερη
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών, με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, έως 29/6 στην Τεχνόπολις, του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Κτίριο «Δ12»: Πειραιώς 100, Γκάζι Είσοδος ελεύθερη
Ώρες προσέλευσης κοινού: 28/6 9:00 – 21:00 29/6 9:00 – 17:00 και 21:30 – 24:00
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», έως 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ειδήσεις

Πολιτική επικαιρότητα
- Σύγκληση της νέας Βουλής (15η περίοδος) και ορκωμοσία των βουλευτών από τις εκλογές στις 17/6
- Δεν θα ορκιστούν ο Α. Σαμαράς επειδή είναι κλινήρης και ο Ε. Βενιζέλος καθώς είναι στις Βρυξέλες
- Τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τον Φ. Ολάντ και με τον Μ. Μόντι εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
- Διαδοχικές συναντήσεις του Κ. Παπούλια για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες
- «Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ιδεολογικά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
- Στις Βρυξέλες μετέβη ο Ε. Βενιζέλος
- Ο Γ. Μανώλης τέθηκε τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων στους Ανεξάρτητους Έλληνες
- Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από την θέση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου, ο καθηγητής Γ. Κουκιάδης
- Την παραίτηση του επίσης υπέβαλλε ο Β. Ράπανος από την θέση του προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

Κοινωνία
- Πυρκαγιά ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα, κοντά σε σπίτια
- Επίθεση με φορτηγάκι με γκαζάκια έγινε στο κτήριο που στεγάζεται η Microsoft στο Μαρούσι.
- Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό έξω από το υπουργείο Εργασίας.
- Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ
- Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, θα γίνονται δεκτές εμπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για υποβολή καταναλωτικών αγαθών.
- Την προσοχή των λουομένων στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην κολύμβηση, εφιστά η λιμενική αστυνομία, λόγω της αύξησης που παρουσιάζουν τα περιστατικά πνιγμών στη θάλασσα.

Κόσμος
Βολιβία: Έληξε η 6ημερη απεργία των αστυνομικών μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους
Ελβετία: Εκδηλώσεις για την επέτειο των 300 χρόνων από την γέννηση του Ζαν Ζακ Ρουσό.
Ελ Σαλβαδόρ: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ
ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η σεναριογράφος Νόρα Έφρον
ΗΠΑ: Μεγάλες καταστροφές σε κτήρια, ενώ εκκενωθήκαν πολλές περιοχές λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Κολοράντο
Μπαγκλαντές: Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα περισσότερα από 50 άτομα να χάσουν την ζωή τους.

Τοπικά Νέα
Καλαμάτα: Αποχή των δικηγόρων της πόλης από τα καθήκοντά τους στις 28 & 29/6
Κοζάνη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Επισκοπείο της πόλης
Σάμος: Διακρίσεις για τα τοπικά κρασιά

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 27/6
Γενικός Δείκτης: 579,69 +0,69 %
Μετοχές: Ανοδικές 70 Καθοδικές 40 Σταθερές 23
Τζίρος: 31,77 εκατ. ευρώ

Καιρός


Αρχικά τοπικές νεφώσεις και από τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα δυτικά, την ανατολική –κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, πιθανότητα βροχών στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-33, στα δυτικά από 19-35, στα κεντρικά από 18- 33, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/6
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και πρόσκαιρα τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Θεοδώρα


Στις 28 Ιουνίου του 548 πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κύπρο. Καταγόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια, ήταν κόρη αρκουδοτρόφου στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Κι η ίδια ήταν χορεύτρια, ήταν όμως πανέξυπνη, πνευματώδης, εξαιρετικά όμορφη, συνετή και θαρραλέα.

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όταν την γνώρισε γοητεύτηκε από την ομορφιά της, αλλά και από τα μεγάλα πνευματικά της χαρίσματα και αψηφώντας την ταπεινή καταγωγή της την ανέβασε στον θρόνο του Βυζαντίου. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, παράδοξη και επιφανέστερη γυναίκα, που ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο.

Βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό και συνετέλεσε στην λαμπρότητα της βασιλείας του. Ίδρυσε φιλανθρωπικά καταστήματα (νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), και έκανε κοινωφελή έργα.

Κατά την κρίσιμη «Στάση του Νίκα» η γενναία και αποφασιστική επέμβασή της ενέπνευσε και στήριξε τον Ιουστινιανό, που είχε δειλιάσει, λέγοντάς του το περίφημο: «Καλόν εντάφιον η βασιλεία Αύγουστε» δηλαδή Καλύτερα Αύγουστε να πεθάνεις σαν βασιλιάς παρά σαν φυγάς. Η τόλμη της έδωσε θάρρος σ’ όλους και ο Ιουστινιανός διέταξε το στρατηγό Βελισάριο να επιτεθεί εναντίον των στασιαστών, κατανικώντας τους και στερεώνοντας τον θρόνο του.

1985: Πέθανε ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας


Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, κοντά στον μεγάλο θεατράνθρωπο Λουϊ Ζουβέ και από εκεί ξεκίνησε το 1937 την καριέρα του συμμετέχοντας σε οπερέτες και στο θέατρο. Γυρίζοντας στην Αθήνα σχημάτισε δικό του θίασο, όπου συμμετείχαν γνωστές ηθοποιοί της εποχής , Μάρω Κοντού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά. «Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ομπλοφατζής», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος», «Ο τρελός τα 'χει τετρακόσια», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», κ ά. Στην τηλεόραση το 1976, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου. Είχε κάνει δυο γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον δημοσιογράφο και πολιτευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα, που του χάρισε δυο εγγόνια τον συνονόματό του αθλητικό δημοσιογράφο Λάμπρο και την Παυλίνα.

Σαν Σήμερα

1577: Γεννήθηκε ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Πολ Ρούμπενς, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα

1914: Έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου
Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, όπου πήραν μέρος τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αιτία ήταν ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Την αφορμή έδωσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στην αγορά του Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την Σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Υπογράφτηκε στο Παρίσι στην αίθουσα Καθρεπτών του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ουσιαστικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανταντ και της Γερμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η μεγάλη χαμένη και έθεσε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από 26 έθνη και οι τρεις μεγάλοι που διαπραγματεύθηκαν την συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόϋντ Τζόρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

1977: Η Ελληνική Βουλή με 193 ψήφους υπέρ και με απουσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, επικυρώνει την συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ

2007: Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

27/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:05
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 6 ημέρες

Σαμψών του Ξενοδόχου, Ιωάννας & Μαρίας των μυρ., Μαρκίου & Μαρκίας μαρτ.

Σαμψών του Ξενοδόχου

Γεννήθηκε στην Ρώμη, καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Σπούδασε φιλολογία και ιατρική, με την οποία ασχολήθηκε όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά για να βοηθάει τον κόσμο. Μετά τον θάνατο των δικών του πήγε στην Κων/πόλη, όπου χειροτονήθηκε ιερέας από τον πατριάρχη Μηνά. Με δικά του χρήματα έκτισε νοσοκομείο, όπου έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, φροντίζοντας τους πιστούς.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπάλληλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό. Στις 10:00 θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών, με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, έως 29/6 στην Τεχνόπολις, του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Κτίριο «Δ12»: Πειραιώς 100, Γκάζι
Ώρες προσέλευσης κοινού: 27 & 28/6 9:00 – 21:00
29/6 9:00 – 17:00 και 21:30 – 24:00 Είσοδος ελεύθερη
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», έως 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογράφος
«Πάμε σινεμά, βοηθάμε τα αδέσποτα», με τμήμα από το αντίτιμο του εισιτηρίου θα βοηθηθεί το έργο της Φιλοζωικής Εταιρείας Φιλοθέης- Ψυχικού Σινεμά «Φιλοθέη» Πλατεία Δροσοπούλου, Φιλοθέη

Μουσική
Μουσική Τετάρτη με την οργάνωση ΟΚΑΠΑ, στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό).

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ειδήσεις

Πολιτική επικαιρότητα
- Νέος υπουργός οικονομικών ο καθηγητής Γ. Στουρνάρας
- Την παραίτηση του υπέβαλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος, μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, για συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία (off shore), κάτι που είναι ασυμβίβαστο για την υπουργική του ιδιότητα.
- Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
- Τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό
- Συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ε. Βενιζέλο
- Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Β. Πολύδωρα, για τον κανονισμό του σώματος.
- Ο Π. Καμμένος τελικώς επιλέγει την έδρα της Β΄ Αθηνών, οπότε ο Γ. Μανώλης που τίθεται εκτός βουλής, θα αξιοποιηθεί στο κόμμα. Την έδρα στον Έβρο καταλαμβάνει ο Μ. Ουζουνίδης.
- Την παραίτηση του από υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜ.ΑΡ υπέβαλε ο Δ. Χατζησωκράτης
- Μετακομίζει το υπ. Εργασίας από την οδό Πειραιώς σε κτήριο της Σταδίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν 400.000 ευρώ ετησίως
- Πανελλαδική σύσκεψη σήμερα όλων των Συλλόγων της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κοινωνία
- Συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
- Άτυπη παράταση, που έληγε στις 24/6,από την ΔΕΗ, στην ηλεκτροδότηση των καταναλωτών Energa και Hellas Power.
- Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αναβλήθηκε για τις 12/7 η γενική συνέλευση.
- Παράταση έως 29/6 για την απόκτηση κωδικού πρόσβασης των υποψηφίων, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Την τελευταία του πνοή άφησε στα 57 του χρόνια ο θεατρικός σκηνοθέτης Δ. Έξαρχος
- Το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να εκπέμπει πρόγραμμα και στα ελληνικά.

Κόσμος
Αυστραλία: Ναυάγησε πλοιάριο με μετανάστες
Βρετανία: Επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην βόρεια Ιρλανδία και ιστορικής σημασίας χειραψία με πρώην στέλεχος του ΙΡΑ
Βρετανία: Το «Μπιγκ Μπεν» αλλάζει ονομασία σε Πύργο Ελισάβετ, λόγω του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.
Γαλλία: Αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση
Ουγκάντα: Εκτεταμένες κατολισθήσεις στο όρος Έλγκον με νεκρούς και τραυματίες
Ουκρανία: Στις 12/7 η εξέταση της έφεσης της Τιμοσένκο

Τοπικά Νέα
- Διαρρήξεις σε σπίτια της Αττικής και τραυματισμός διαρρήκτου που έπεσε από μπαλκόνι
Φωκίδα: Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Αμφίκλεια
Θεσ/νίκη:
Κοζάνη-Καστοριά: Επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου
Κρήτη: Δωρεάν σπιρομετρικοί έλεγχοι
Μήλος: 24χρονη επιβάτης πλοίου με προορισμό την Κρήτη, περισυνελέγη σώα, μετά την πτώση της στην θάλασσα
Ολυμπία: Συνελήφθη 61χρονη αυστραλή τουρίστρια να φωτογραφίζει τα ξημερώματα τον αρχαιολογικό χώρο

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 26/6
Γενικός Δείκτης: 575,83 +1,59 %
Μετοχές: Ανοδικές 78 Καθοδικές 51 Σταθερές 20
Τζίρος: 46,03 εκατ. ευρώ

Καιρός


Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος με πιθανότητα νεφώσεων και βροχών κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-34, στα δυτικά από 18- 35, στα κεντρικά από 20 -34, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και δυτικά, όπου ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/6
Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα δυτικά, την ανατολική –κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία, πιθανότητα βροχών στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Σπύρος Καλογήρου


3 χρόνια αφότου έφυγε ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον «Ερωτόκριτο». Παίζοντας ρόλους ενός μεγάλου φάσματος του κλασσικού ρεπερτορίου συνεργάστηκε με τους θιάσους Ροντήρη, Μινωτή, Μυράτ, Σολωμού, Λαμπέτη, Κουν κ ά.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Χαρακτηριστική έχει μείνει η ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο, από την ταινία «Λόλα». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».

Μερικές από τις ταινίες του: « Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν»

Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε πάρει τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης». Ήταν παντρεμένος από το 1952 με την ηθοποιό επίσης Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν αποκτήσει ένα γιο.

Πέθανε στις 27 Ιουνίου 2009, σε ηλικία 87 ετών, εξ αιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης στο Τζάνειο Νοσοκομείο, που νοσηλευόταν από τις αρχές Μαΐου. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη τα τελευταία χρόνια, λόγω των εγκεφαλικών που είχε υποστεί.

1951: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτης


Γεννήθηκε το 1857 στο Καντηκιόϊ της Μικράς Ασίας και ήταν πρωτότοκος γιος του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή των Παρισίων. Εργάστηκε στις οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλευρό του πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου, τις ανέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο. Ο πατέρας τους Ιωάννης άφησε τεράστια περιουσία, που τα δυο αδέλφια, αύξησαν περισσότερο, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, με χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι. Συνέχισαν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα τους, με ευεργεσίες και φιλανθρωπίες. Βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου, στην Αθήνα ίδρυσαν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντίστοιχο στην Κομοτηνή, δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, μεγάλη έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, για να διανεμηθεί στους εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

Σαν Σήμερα

1350: Γεννήθηκε ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1678: Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε το 1572 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, λαμβάνοντας μεγάλη μόρφωση. Το διάστημα 1602- 1612 ήταν πατριάρχης Αλεξανδρείας. Διετέλεσε πέντε φορές πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε αγώνες εναντίον των αιρέσεων των καθολικών, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους, ότι ετοίμαζε επανάσταση εναντίον τους. Συνελήφθη από τους Γενίτσαρους, που τον στραγγάλισαν και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

1693: Εκδίδεται το πρώτο γυναικείο περιοδικό στο Λονδίνο με τίτλο “Ladies Mercury”

1880: Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
Σε ηλικία 19 μηνών οι γονείς της ανακαλύπτουν ότι είναι τυφλή και κωφή. Σπούδασε στο ειδικό σχολείο Τυφλών της Βοστώνης. Έγινε γνωστή με τα βιβλία της «Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ», «Η ιστορία της ζωής μας», «Απαισιοδοξία», «Ειρηνικό βραδινό» κ ά

1913: Απελευθέρωση της Καβάλας
Το 1912 η πόλη κατελήφθη από του Βουλγάρους, που προσπάθησαν να εκβουλγαρίσουν τους εκεί Έλληνες. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1913, στις 27 Ιουνίου, ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίστηκαν στην Καβάλα, αναγκάζοντας τους βούλγαρους να την εγκαταλείψουν.

1913: Ανακατάληψη του Σιδηρόκαστρου Σερρών, από τον ελληνικό στρατό και απελευθέρωση από την βουλγαρική κατοχή.

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος
Ο προορισμός της ιδρύσεώς της ήταν η προώθηση και η ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας, αλλά και η άσκηση της αγροτικής πίστης σ’ όλες τις μορφές της.

1929: Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα

1954: Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, στην ΕΣΣΔ

1967: Το πρώτο ΑΤΜ εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

26/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 7 ημέρες

Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Δαβίδ οσίου εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισ. Γοτθίας

Όσιος Δαβίδ

Καταγόταν από την Θεσ/νίκη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και έγινε αναχωρητής, ζώντας επί 3 χρόνια σ’ ένα δέντρο. Η αυστηρή άσκηση τελειοποίησε τις αρετές του.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών, με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, έως 29/6 στην Τεχνόπολις, του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Κτίριο «Δ12»: Πειραιώς 100, Γκάζι
Ώρες προσέλευσης κοινού: 27 & 28/6 9:00 – 21:00
26 & 29/6 9:00 – 17:00 και 21:30 – 24:00 Είσοδος ελεύθερη
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», έως 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ειδήσεις

Πολιτική επικαιρότητα
- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες
- Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο Α. Σαμαράς και σήμερα βγαίνει και ο Β. Ράπανος, ο οποίος όμως δεν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών για λόγους υγείας, υποβάλλοντας την παραίτηση του.
- Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ομπάμα
- Να μην μεταβούν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης
- Επιστολή ΓΣΕΕ σε πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς για την οικονομική στήριξη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κοινωνία
- Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Την προσοχή στους υποψήφιους για την σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, που υπενθυμίζουμε λήγει στις 5/7, εφιστά ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
- Στην φυλακή οδηγήθηκαν οι 9 καταδικασθέντες για την κατάχρηση στο Πάντειο
- Μείωση κατά 14,2% σημείωσε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά (Περιφερειακός Δραπετσώνας) μέχρι 5/7

Κόσμος
Αίγυπτος: Διεκόπη η λειτουργία στο Χρηματιστήριο του Καΐρου, μετά την άνοδο κατά 6%.
Γαλλία: Βρετανός αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον Πύργο του Άιφελ
ΗΠΑ: Τροπική καταιγίδα πλήττει την Φλόριντα
Ισπανία: 28 τράπεζες υποβάθμισε ο οίκος Moodys
Ιταλία: Πάνω από τους μισούς Ιταλούς δεν πρόκειται να πάνε διακοπές φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τουρκία: Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ

Τοπικά Νέα
Κέρκυρα: Τις διακοπές περνά η πριγκίπισσα του Μαρόκου, Λ. Σάλμα
Κοζάνη: Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας της περιοχής κατέθεσε μήνυση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
Κοζάνη: μεγάλες καταστροφές από την χαλαζόπτωση.
Μαίναλο: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Ντόπριτσα
Μάνη: Αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών 32 σύλλογοι και φορείς της περιοχής
Ρόδος: Σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ
Τύρναβος: Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στο Οινοποιείο από την πυρκαγιά
Χαλκιδική: Ανάκληση του τέλους δεύτερης κατοικίας σε ιδιοκτήτες εξοχικών

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/6
Γενικός Δείκτης: 566,79 -6,84 %
Μετοχές: Ανοδικές 26 Καθοδικές 100 Σταθερές 23
Τζίρος: 41,03 εκατ. ευρώ

Καιρός


Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 -37, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 20-39, στα νότια από 22-33 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και πρόσκαιρα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-29 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/6
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος με πιθανότητα νεφώσεων και βροχών κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Οδοντόβουρτσα και βούρτσισμα δοντιών


Στις 26 Ιουνίου 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα. Με αφορμή το γεγονός αυτό μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.

Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.

Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών


Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Σήμερα ο ΟΗΕ είναι μια τεράστια οργανωτική μηχανή με συνεχή εξέλιξη και οργάνωση. Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και τα βασικά όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών και το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο.

Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε το 363 όταν τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1498: Οι κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα

1867: Πέθανε ο βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας
Την έξωσή τους από τον θρόνο της Ελλάδας ο Όθωνας και η Αμαλία την πληροφορήθηκαν ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Πελοπόννησο. Με το ατμόπλοιο «Αμαλία» ξαναγύρισαν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν τους επετράπη η αποβίβαση. Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν με την ακολουθία τους στο αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα» κι έφυγαν για το Μόναχο και εν συνεχεία για την Βαμβέργη, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.

1896: Άνοιξε ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ με εισιτήριο 10 δολάρια

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κηρύσσει αντάρτικο στην Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
Η επαναστατική οργάνωση Irish Republican Army (IRA) ιδρύθηκε το 1916 και έδρασε κατά της βρετανικής παρουσίας ως το 1923. Μετά την ίδρυση της Ιρλανδικής δημοκρατίας η δράση του IRA πέρασε στο πολιτικό επίπεδο. Ξαναξεκίνησε την δράση του το 1972, στην προσπάθεια προσάρτησης στο ιρλανδικό κράτος του Βορείου τμήματος της Μεγάλης Βρετανίας

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

25/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 8 ημέρες

Φεβρωνίας, Ορεντίου & 6 αδελφών, Διονυσίου, Προκοπίου, Μεθοδίου οσ.
Γιορτάζουν: Φεβρωνία, Έρωτας

Φεβρωνία

Ήταν κοπέλα εκπληκτικής ομορφιάς και περιζήτητη νύφη. Εκείνη όμως επέλεξε από νεαρή ηλικία να γίνει καλόγρια σε μοναστήρι της Μεσοποταμίας, ηγουμένη στο οποίο ήταν η θεία της Βρυέννα. Στους διωγμούς κατά των χριστιανών συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια ξίφους.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εκπαίδευση
- Ανακοινώνονται σε όλα τα λύκεια της χώρας μετά τις 13:30 οι βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών, με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, από 25- 29/6 στην Τεχνόπολις, του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Κτίριο «Δ12»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρες προσέλευσης κοινού: 27 & 28/6 9:00 – 21:0025, 26 και 29/6 9:00 – 17:00 και 21:30 – 24:00 Είσοδος ελεύθερη
- Έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως», από 25/6 – 9/9, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων Τεχνόπολις, αίθουσα Δ10 – «Κωστής Παλαμάς»: Πειραιώς 100, Γκάζι Ώρας λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 19.00 Είσοδος ελεύθερη
- Συναυλία στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό) Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ειδήσεις

Πολιτική επικαιρότητα
- Απαγορευτικό από τους θεράποντες γιατρούς του Α. Σαμαρά για την μετάβασή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Θα τον αντικαταστήσει ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας
- Στην Κων/πολη ο Δ. Αβραμόπουλος για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ
- Βελτιώνεται η υγεία του Β. Ράπανου που είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.
- Αναβάλλεται η προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Κοινωνία
- Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό περαιωμένων χρεών με οφειλές του Δημοσίου
- Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης για προαγωγές, μεταθέσεις και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών
- Στον εισαγγελέα οδηγούνται 2 άτομα ελληνικής καταγωγής που ομολόγησαν την δολοφονία υπαλλήλου ασφαλείας στην περιοχή του Ρέντη

Κόσμος
Αίγυπτος: Νέος πρόεδρος της χώρας εκλέχτηκε ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μ. Μόρσι
Αγγλία: Πλημμύρες από τις καταρρακτώδεις βροχές στα βόρεια της χώρας
Αλβανία: Εγκαινιάστηκε στα Τίρανα ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως
Αφγανιστάν: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από τις σφοδρές βροχοπτώσεις με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους
Ελβετία: Προκαταβολικά θα καταβάλλονται τα νοσήλια Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας
Κίνα: Σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με 7 νεκρούς
Μεξικό: Δυστύχημα σε λεωφορείο με 32 νεκρούς
Νιγηρία: Επίθεση ενόπλων σε φυλακή, με 4 φύλακες νεκρούς και 40 αποδράσεις κρατουμένων
Συρία: Συμπλοκές με περισσότερους από 70 νεκρούς
Συρία-Τουρκία: Θρίλερ με το μαχητικό αεροσκάφος F4 που κατέπεσε
Τουρκία: Αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους του PKK

Τοπικά Νέα
- 4 πνιγμοί σημειώθηκαν στο Πλωμάρι, στην Σιθωνία, στην Ιερισσό και στο Πόρτο Ράφτη
Θεσ/νίκη: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και μικροζημιές από ξαφνικό μπουρίνι
Θεσ/νίκη: Αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης
Ζαχάρω: Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολλά σημεία της πόλης
Ναύπλιο: Σε ύφεση η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτολιβαδική έκταση
Τύρναβος: Πυρκαγιά ξέσπασε σε οινοποιείο
Φιλοθέη: Σύλληψη 52χρονου για καλλιέργεια κάνναβης εντός του Άλσους

Καιρός


Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων στην Μακεδονία, την Θράκη και τα υπόλοιπα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 -35, στα δυτικά από 20-38, στα κεντρικά από 20-38, στα νότια από 23-32 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 4-5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 26/6
Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Μαϊκλ Τζάκσον


Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού.

Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντάς του 13 φορές βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”.

Είχε υποβληθεί σε πολλές πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν αλλάξει τελείως το πρόσωπό του, ακόμα και αυτή την χροιά του δέρματός του. Είχε εμπλακεί στα δικαστήρια και απαλλάχτηκε το 2005, για κακοποίηση ανηλίκου, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε καταστραφεί οικονομικά χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Τα τελευταία 12 χρόνια είχε σταματήσει τις εμφανίσεις του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και επρόκειτο να ξαναδώσει συναυλίες, από τις 13 Ιουλίου, αρχής γενομένης από το Ο2 του Λονδίνου. Σημειώτεον ότι τα εισιτήρια των συναυλιών του ήταν προπωλημένα από τον Μάρτιο.

Στις 25 Ιουνίου 2009, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την έπαυλή του στο Μπέβερλι Χιλς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UGLA του Λος Άντζελες.
Οι τραυματιοφορείς που τον μετέφεραν τον βρήκαν χωρίς αναπνοή και παρ’ όλη την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη που του έκαναν δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

1997: Πέθανε ο Ζακ Ιβ Κουστώ, Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής


Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Από μικρή ηλικία ταξίδευε ακολουθώντας τον πατέρα του. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών.
Πέτυχε με την ομάδα του με ειδικές υποβρύχιες στολές κι εγκαταστάσεις να παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την θάλασσα, όπου τράβηξε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Ο κόσμος του βυθού», «Ναυάγια», «Σιωπηλά».
Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Το ωκεανογραφικό όμως σκάφος «Καλυψώ»χάθηκε άδοξα καθώς προσάραξε σ’ ένα ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και βυθίστηκε. Ένα χρόνο αργότερα ο Ζακ Υβ Κουστώ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι.

Σαν Σήμερα

1822: Πέθανε ο Έρνεστ Τιοντόρ Αμαντέους Χόφμαν, γερμανός παραμυθάς
Γεννήθηκε στις 24 Ιανουάριου 1875. Το σημαντικότερο έργο του, που έγραψε το 1816, το παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών».

1982: Καταργείται στον ελληνικό στρατό το κούρεμα με την ψιλή.

1984: Πέθανε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1926, στο Πουατιέ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία και διετέλεσε καθηγητής ψυχολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια. Είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS και πέθανε στο νοσοκομείο De la salpetriere στο Παρίσι Έργα του: «Ψυχική ασθένεια και ψυχολογία», «Ο στοχασμός του έξω», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Η ιστορία του λόγου» κ ά.

1991: Διασπάται η Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

24/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:04
Δύση ηλίου: 19:52
Πανσέληνος: Σε 9 ημέρες

+Το Γενέθλιον του Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
Αθανασίου οσίου του Παρίου, Σύναξη Ζαχαρίου & Ελισάβετ

Ιωάννης ο Πρόδρομος

Γεννήθηκε πριν από τον Χριστό, για αυτό και ονομάστηκε και Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό. Ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παρθένου Μαρίας. Η Ελισάβετ ήταν μεγάλης ηλικίας και στείρα και όταν παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον Ζαχαρία να του αναγγείλει το ευχάριστο γεγονός, εκείνος προς στιγμήν δυσπιστούσε. Για την δυσπιστία του αυτή τιμωρήθηκε, καθώς το παιδί γεννήθηκε κωφάλαλο. Αποκαταστάθηκε η ομιλία του όταν ο Ζαχαρίας το βάπτισε Ιωάννη και το αφιέρωσε στην εκκλησία.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις
- 4ο Φεστιβάλ Μαθητικών Συγκροτημάτων της Αθήνας στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από 17:00 - 23:00
- Athens Live School Festival 2012 Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι από 19:00 - 23:55. Είσοδος ελεύθερη.

Τοπικές Εκδηλώσεις
Κόρινθος: Θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 12 χλμ. στα χνάρια της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, με σημείο εκκίνησης το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών και τερματισμό στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.

Καιρός


Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων στην Μακεδονία. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18- 36, στα δυτικά από 20-38, στα κεντρικά από 20- 38, στα νότια από 22- 30 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 4-5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 25/6
Στην Μακεδονία λίγες νεφώσεις, που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Κύμη, το μπαλκόνι του Αιγαίου


Είναι κωμόπολη της Εύβοιας στην μέση και ανατολική πλευρά, αποτελώντας πρωτεύουσα και λιμάνι της επαρχίας Καρυστίας. Παλαιότερα ονομαζόταν και Κούμη. Κάποιοι φιλόλογοι υποστηρίζουν ότι είναι παραφθορά του αρχαίου «Κώμη», άλλοι το συνδέουν με το όνομα μιας αμαζόνας και άλλοι, ότι η ρίζα της λέξης ανάγεται στο ουσιαστικό «κύμα».

Δεδομένη θεωρείται από τους επιστήμονες Έλληνες και ξένους, η ιστορική σχέση μεταξύ Ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία, της πρώτης δηλαδή ελληνικής αποικίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφθασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφάβητου, βάσει του οποίου οι ντόπιοι δημιούργησαν μετέπειτα το λατινικό αλφάβητο.

Ιστορία
Οι μέχρι στιγμής ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια λείψανα υστεροελληνικού και γεωμετρικού οικισμού, δηλαδή της εποχής των αποικισμών. Μεγάλη ακμή γνώρισε τον 3ο αιώνα πΧ. Την περίοδο της δυτικής κυριαρχίας στην Εύβοια (1204-1470) η Κύμη είναι γνωστή ως λιμάνι (porto Ckimi). Την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, αναπτύσσεται οικονομικά, χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο του κρασιού. Κατά την επανάσταση του 1821, στην οποία παίρνει μέρος, καθώς πολλοί κάτοικοι της γίνονται μέλη της Φιλικής Εταιρείας, υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Από την δεκαετία του 1830 μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, η Κύμη γνωρίζει μια περίοδο οικονομικής ακμής, λόγω του εμπορίου των τοπικά παραγομένων γεωργικών προϊόντων (κρασί, λάδι, μετάξι) αλλά και κάρβουνου. Ειδικά οι εξαγωγές κρασιού, κυρίως προς την Γαλλία, ευνοούν την συσσώρευση πλούτου στην Κύμη, πλούτου που κατά ένα μεγάλο μέρος διατίθεται στην κατασκευή πολυτελών σπιτιών. Την περίοδο αυτή δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης ένα στυλ αρχιτεκτονικής με τοπικά χαρακτηριστικά. Κατά τον 20ο αιώνα, μοιραία, ο τοπικός χαρακτήρας της οικονομίας και του πολιτισμού της υποχωρεί για να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη ενότητα με εθνικά χαρακτηριστικά.

Αξιοθέατα
Μέσα στην Κύμη τα αξιοθέατα είναι πολλά. Πρώτα-πρώτα μια απλή περιδιάβαση «έτσι χωρίς πρόγραμμα» αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα σημαντικό επαρχιακό κέντρο με το δικό του ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ που κρατάει σε πείσμα των καιρών, αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του. Δεν είναι λίγα τα παλιά σπίτια, κάποια από αυτά προσεκτικά αναπαλαιωμένα, που εντυπωσιάζουν.
Λεπτομέρειες όπως οι σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια, οι κτητορικές επιγραφές κα τονίζουν αυτήν την πολύτιμη ιστορική-αισθητική διάσταση.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα κτήρια το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του πανελλαδικά. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντητά από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης, τον 19ο αιώνα. Ακόμα μια πλήρη ενδυματολογική σειρά από τοπικές φορεσιές, καθώς και διάφορα παραδοσιακά σκεύη.
Ο Ναός της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας, στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργο του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο, Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά. Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα, που πριν μερικά χρόνια εκτέθηκε και στην Αθήνα, στα πλαίσια του «Αθήνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Πολύ κοντά στην Κύμη, βρίσκεται και η ιαματική πηγή του Χωνευτικού, της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις περιπτώσεις νεφροπαθειών.
Ο ιδιόμορφος δρόμος Παραλίας –Κύμης (μήκους 4 χλμ), χαραγμένος πριν ενάμισι περίπου αιώνα, με τις συνολικά 52 στροφές του, εντάχθηκε ως ανάβαση στο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων.
Σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά της Κύμης συναντάμε την ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το Μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα βρίσκεται μέσα στην φύση και έχει μια μοναδική θέα προς το Αιγαίο. Μια καλή πρόταση για τους λάτρεις της πεζοπορίας, είναι η διαδρομή Κύμη-Μοναστήρι-κατεστραμμένο μεσαιωνικό Κάστρο-πηγή Χωνευτικό- Κύμη. Θα σας πάρει περίπου δυόμιση ώρες πεζοπορία και αν είστε τυχεροί, το καλοκαίρι, μπορεί να βρείτε ρίγανη που όμοιά της δεν έχετε ξαναμυρίσει.
Στο τεχνητό λιμάνι της Παραλίας, από τα μεγαλύτερα της χώρας, γίνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και εξυπηρετείται η γραμμή Κύμη-Σκύρος.
Τέλος στην Κύμη υπάρχει το πατρικό σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο διάσημος γιατρός-ερευνητής, που επινόησε το PAP-TEST σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.

Προϊόντα με τοπικό χρώμα
Τα «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλια, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν παραδοσιακής τέχνης της περιοχής, Ήδη ο συνεταιρισμός γυναικών που ασχολούνται με αυτή την μορφή δημιουργίας επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στους τομείς παραγωγής και εκτροφής του μεταξοσκώληκα.
Από τα αγροτικά προϊόντα της Κύμης, τα σύκα είναι φημισμένα παντού. Θα τα βρείτε εύκολα συσκευασμένα και χύμα. Εξίσου φημισμένα είναι και τα τοπικά γλυκά: ο μπακλαβάς, τα αμυγδαλωτά, αλλά και τα γλυκά από μούστο, σουτζούκια, χαϊμαλιά και παστοκύδωνο.

Γύρω περιοχή
Στον «Καποδιστριακό» Δήμο της Κύμης, ανήκουν αρκετά χωριά και οικισμοί, το καθένα με τις δικές του ομορφιές και το δικό του ξεχωριστό χρώμα «αντανάκλαση»
της ιδιαίτερης ιστορίας του. Ο Οξύλιθος, με χαρακτηριστικό τους τρεις μικρούς βυζαντινούς ναούς, το Βίταλο, που ξεχωρίζει για τα φημισμένα κεράσια του, οι Καλημεριάνοι, με το παραδοσιακό πανηγύρι τους τον Δεκαπενταύγουστο, όπου προσφέρεται στους επισκέπτες στιφάδο, η Πλατάνα με την γραφική παραλία και το ιστορικό «Μουράγιο», η Ενορία, το χωριό των ναυτικών, οι Ταξιάρχες, όπου έχει αναπτυχθεί η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής, το Στόμιο, με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό οικισμό και τέλος το Σουτσίνι, η Μουρτερή, ο Τσίλαρος, με τις καθαρές αμμουδιές τους και τα διαυγή νερά τους.

1798: Πέθανε ο Ρήγας Φεραίος, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης


Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι’ αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό. Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο». O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στο τέλος του 1797 στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Κορωνιό, τα κιβώτια με την «Επαναστατική Προκηρύξη» και άλλα έγγραφά του. Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη. Αυτός είτε επειδή φοβήθηκε, είτε επειδή ήταν προδότης, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Τεργέστης. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασε στην Τεργέστη, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Από το γαλλικό προξενείο της Τεργέστης μάταια προσπαθούν να τον απελευθερώσουν. Εν τω μεταξύ συλλαμβάνονται άλλοι 8 συνεργάτες του. Απελευθερώνεται ο Περαιβός που ήταν Γάλλος υπήκοος και άλλος ένας. Τους υπόλοιπους μαζί και τον Ρήγα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφασίζει να τους στείλει στον πασά του Βελιγραδίου. Ο αυστριακός όμως ηγεμόνας νομίζοντας ότι ο πασάς θα τους ελευθερώσει, σκοτώνει τους φυλακισμένους, χωρίς να είναι εξακριβωμένο το πως. Η μια εκδοχή αναφέρει ότι στραγγαλίστηκαν και η άλλη ότι τους έπνιξαν στον Δούναβη.

Σαν Σήμερα

1821: Ιδρύεται η πρώτη αστυνομία στην Ελλάδα, με απόφαση των προκρίτων της Ύδρας.

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Η μάχη στην πόλη της Λομβαρδίας, Σολφερίνο, διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα τον Ερυθρό Σταυρό.

1901: Ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του.

1947: Η πρώτη αναφορά για ιπτάμενους δίσκους

1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος, πολιτικός και πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του. Διετέλεσε πρωθυπουργός για μικρό διάστημα κατά την διάρκεια του εμφύλιου. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας πέθανε στις 24 Ιουνίου του 1949.

2004: Πέθανε η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, στιχουργός και δημοσιογράφος

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

23/6/2012

Ανατολή ηλίου: 05:03
Δύση ηλίου: 19:51
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

Ολυμπιακή Ημέρα

Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητρίου & Αθανασίου μαρτ.
Γιορτάζει: Αριστοκλής

Εορτολόγιο

Αγία Αγριππίνα
Από νεαρή ηλικία αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της, υπηρέτησε την εκκλησία με ζήλο και σθένος, καταφέρνοντας να φέρει στην χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες.
Συνελήφθη, υπέστη μαρτύρια και παρέδωσε την ψυχή της το 262.

Αριστοκλής πρεσβ., Δημήτριος διάκ., Αθανάσιος αναγν.
Και οι τρεις κατάγονταν από την Κύπρο. Στους διωγμούς των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Διοκλητιανού, συμπαραστεκόμενοι στους άλλους χριστιανούς, συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Εξετάσεις ειδικών μαθημάτων για ΓΕΛ και (ΕΠΑΛ (Ομάδες Α και Β):
Ελεύθερο Σχέδιο, ώρα έναρξης 10.00

Αθλητικά
- Πανελλήνιος διαγωνισμός Skateboard στο Our Park (Τιμ. Φιλήμωνος 15, Αμπελόκηποι) Ώρες: 11.00-23.00 Είσοδος ελεύθερη

Εκδηλώσεις
- Στις 23 & 24/6 το 4ο Φεστιβάλ Μαθητικών Συγκροτημάτων της Αθήνας στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από 17:00 - 23:00
- Athens Live School Festival 2012 στις 23 & 24/6 Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι από 19:00 - 23:55. Είσοδος ελεύθερη.

Καιρός


Γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 21-37, στα δυτικά από 20-38, στα κεντρικά από 19-30, στα νότια από 21-32 και στα ανατολικά από 20-36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 4-5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 24/6
Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Μπύρα: Ξανθιά, κόκκινη ή μελαχρινή;


Καλοκαιράκι, τραπεζάκια έξω, αραχτοί στην παραλία, φαγητό στο παραλιακό ταβερνάκι ενώ ο ήλιος χτυπάει κατακέφαλα, τι πιο δροσιστικό από ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα… να το πιεις στην υγειά σου.

Σύμφωνα με πρόσφατες διατροφικές μελέτες η μπύρα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το κόκκινο κρασί, από απόψεως ευεργετικών ιδιοτήτων, καθώς περιέχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών ουσιών. Οι ουσίες αυτές μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης LDL στο αίμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την καλή HDL, ενώ προστατεύουν τα τοιχώματα των αγγείων, από τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

Ακόμα λόγω της μαγιάς που περιέχει, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β6 , Β12 και φυλλικού οξέος, συστατικά που παρέχουν μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Επομένως η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας, όπως συστήνουν οι διαιτολόγοι, έχει ευεργετική αξία για τον οργανισμό μας.

Η μπύρα φαίνεται να είναι το ποτό των γυναικών, καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική και πολύτιμη γι’ αυτές, γιατί περιέχοντας μέταλλα και ιδιαίτερα ασβέστιο, συμβάλλει στην δημιουργία γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Λόγω των φυτοοιστρογόνων του κύριου συστατικού της του λυκίσκου, αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν ενός σαμπουάν, «μην το πιείτε λουστείτε», φαίνεται να ευσταθεί, γιατί αν προσθέσουμε μπύρα σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς, μπορούμε να περιποιηθούμε τα μαλλιά μας ή την επιδερμίδα μας και τέλος να γευτούμε νόστιμες και θρεπτικές «μεθυσμένες» συνταγές στο μαγείρεμα.

Κοτόπουλο με μπύρα


• 2 στήθη από κοτόπουλο σε κομματάκια, 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετούλες, ½ κιλό μπύρα, ½ κούπα ελαιόλαδο, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μπούκοβο, κάρυ, αλάτι, πιπέρι

Ροδίζετε στο λάδι το κοτόπουλο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τ’ αφήνετε να πάρουν χρώμα χωρίς να καούν. Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά. Ρίχνετε την μπύρα σιγά-σιγά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του.

Φιλεταρισμένες σαρδέλες τηγανιτές σε κουρκούτι μπύρας


• 1 κιλό σαρδέλες, 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κούπες μπύρα (όσο πάρει), αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Καθαρίζετε τα ψάρια, κόβετε το κεφάλι και ταυτόχρονα κρατώντας μαλακά στα χέρια σας το ψάρι βγάζετε και το κόκαλο τους, φιλετάροντας τα. Τα πλένετε καλά, τα στραγγίζετε, τ’ αραδιάζετε ανοιχτά σ’ ένα πιάτο και τα αλατίζετε. Βάζετε το λάδι να κάψει και ετοιμάζετε το κουρκούτι. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε την σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύοντας ρίχνετε σιγά-σιγά την μπύρα να γίνει ένα λείο μίγμα. Βουτάτε ένα –ένα τα ψάρια στο κουρκούτι και τα βάζετε στο καυτό λάδι. Αφήνετε 1-2 λεπτά να ψηθούν από κάθε πλευρά και να ροδίσουν. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός


Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο, όπου ήταν Νομάρχης ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργός. Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέϊκο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά μετά την σύλληψή του το 1941 από το καθεστώς Μεταξά, συνέχισε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε καθηγητής της Οικονομίας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Μινεσότα, Στοκχόλμη, Υόρκ κ ά)
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε το ΠΑΚ και αργότερα το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα διαστήματα 1981-89 και 1993-96. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής, σατυρικός συγγραφέας


Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και σπούδασε μαθηματικά στην Τοσκάνη και το Παρίσι και νομικά στην Πίζα της Ιταλίας, που όμως άσκησε ελάχιστα, ως δικαστής, μετά ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή. Στα πρώτα του βήματα στην ποίηση είχε δάσκαλους τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, όπως την κοινωνία ή τους ιερείς ισχυριζόμενος ότι καπηλεύονταν την θρησκεία. Το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» όπου σατίριζε χωρίς οίκτο τα πάντα στάθηκε και η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, να αποκτήσει πολλούς εχθρούς, και να αναγκαστεί να φύγει το 1856 από την πατρίδα του, αρχικά για την Ζάκυνθο και αργότερα για το Λονδίνο. Ξαναγύρισε όμως το 1862 στην Κεφαλονιά εξακολουθώντας να γράφει όπως και πριν. Άλλα έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό», «Η αυτοβιογραφία» του, «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.