Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

30/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:30
Δύση ηλίου: 19:15
Πανσέληνος: Σε 5 ημέρες
18η Εβδομάδα

Ιακώβου αποσ., Δονάτου επισ. Ευροίας, Αργυρής νεομ., Κλήμεντος υμνογ.
Γιορτάζουν: Ασημίνα, Ιάκωβος

Ιάκωβος ο πρεσβύτερος

Ήταν γιος του Ζεβεδαίου και μεγαλύτερος αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Χριστός τον συνάντησε στην λίμνη Τιβεριάδα και τον κάλεσε κοντά του. Μαζί με τον Ιωάννη και τον Πέτρο αποτελούσαν τους πιο αγαπημένους μαθητές του Χριστού και μάλιστα μόνο αυτοί είδαν την Μεταμόρφωση Του. Ο Ιάκωβος ανέπτυξε μεγάλη χριστιανική δράση προκαλώντας το μίσος των Ιουδαίων. Όταν το 44 μΧ κήρυττε στα Ιεροσόλυμα με διαταγή του Ηρώδη Αγρίππα, συλλαμβάνεται και θανατώνεται. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Απριλίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 4ωρη παναττική στάση εργασίας (12:00-16:00) και συγκέντρωση-διαμαρτυρία ώρα 13:00, έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Σταδίου 29), αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
- 24ωρη απεργία από 24:00 στις 30/4 έως 24:00 την 1/5, αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Εκδηλώσεις
- Γιορτή Πρωτομαγιάς με τραγούδια, λουλούδια και χαμόγελα στις 19:00, στο Άλσος Ψυχικού (Στρ. Καλάρη & Μαλακάση-Ψυχικό).

Διαλέξεις
- Διάλεξη «Ένα λουτρό της ύστερης αρχαιότητας στα νοτιοανατολικά του βράχου της Ακροπόλεως» στη Νέα Αίθουσα Διαλέξεων (5ος όροφος) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στις 19:00. Είσοδος Ελεύθερη.
- Συνομιλίες «Το σαντούρι και το ούτι» από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στις 20:00, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι)

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Οικονομία

- Λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ομόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.
- Λήγει η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που είχαν κεφαλαιοποιηθεί έως τις 31/12/2011.
- Παράταση έως 31/5 έδωσε το υπ. Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έληγε σήμερα.

Ενημέρωση

- Από 1/5 τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ
- Πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στις 10:00 στη πλατεία Κοτζιά.
- Την 1/5 στις 10:00 το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της χαλυβουργίας. Λόγω της συγκέντρωσης η αστυνομία από 08:00-12:00 θα προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα της Εθνικής προς την Κόρινθο στο ύψος του Ασπροπύργου. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς Κόρινθο θα διεξάγεται από μία λωρίδα του αντίθετου ρεύματος.
- 24ωρη απεργία για την πρωτομαγιά έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.
- Στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία και στα τρόλεϊ την 1/5. Θα κυκλοφορήσουν από 07:30-22:00
- Χωρίς Μετρό Ηλεκτρικό ΗΣΑΠ και Τραμ την 1/5 από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 08.00.
- 4ωρη στάση εργασίας (08:00-12:00) στο λιμάνι του Πειραιά σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ για την 1/5
- Φιλανθρωπική Συναυλία στην Τεχνόπολη την 1/5 για την ενίσχυση των «Γιατρών του Κόσμου», με αντίτιμο φάρμακα (αντιβίωση) ή γάλατα

Επικαιρότητα

- Στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με ομιλίες στην Πλ. Κοτζιά του Φ. Κουβέλη, στην Ν. Σμύρνη της Λ. Κατσέλη, στην Θεσ/νίκη του Ε. Βενιζέλου, στα Χανιά του Α. Σαμαρά, στην Πάτρα του Γ. Καρατζαφέρη, στο Ρέθυμνο της Ν. Μπακογιάννη, σε Ρόδο, Κω και Νίσυρο του Π. Καμμένου και διακαναλική συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο του Α. Τσίπρα
- Ξεκίνησε η λειτουργία του κλειστού κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα με την μεταφορά των πρώτων 56 παράνομων μεταναστών. Αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
- Η Αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες της ιερόδουλης που είναι φορέας του AIDS
- Από έκρηξη σε ταβέρνα στην Καλλιθέα έχασε την ζωή της μια 48χρονη γυναίκα και τραυματίστηκε ένας άνδρας
- Άγνωστοι πυρπόλησαν αφού έριξαν εύφλεκτο υλικό σε 10 αυτοκίνητα στην Κηφισιά

Νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Ελβετία: Από πτώση μικρού αεροσκάφους έχασαν την ζωή τους 5 άνθρωποι.
Ισπανία: Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις κατά της κυβερνητικής λιτότητας
Κένυα: Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας έχασε την ζωή του όταν εξερράγη χειροβομβίδα που έριξαν άγνωστοι σε εκκλησία του Ναϊρόμπι εν ώρα λειτουργίας.
Νιγηρία: Επίθεση ενόπλων με 20 νεκρούς, σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου που χρησιμοποιείται για χριστιανικές λειτουργίες
Πακιστάν: Η σορός Βρετανού γιατρού του Ερυθ. Σταυρού που είχε απαχθεί τον Ιανουάριο, βρέθηκε αποκεφαλισμένη και πεταμένη σε δρόμο της πόλης Κουέτα.
Ρωσία: Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Μόσχα
Συρία: Τραυματισμός αστυνομικών σε περιπολικό από επίθεση αγνώστων

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: 3 νεκροί μετά από καταδίωξη μεταναστών
Θεσ/νίκη: Πρώτη ιδρυτική συνάντηση αποφοίτων ΑΠΘ
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι
Ιωάννινα: Προσωρινή απαγόρευση αλιείας για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών, στην λίμνη Παμβώτιδα και Αώου.
Χαλκιδική: Διεκόπησαν τα δρομολόγια στο ΚΤΕΛ. λόγω της νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι

Καιρός


Γενικά: Αίθριος με ηλιοφάνεια. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι στα δυτικά 3-5, στα ανατολικά 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-27, στα δυτικά από 12-29, στα κεντρικά από 11-28, στα νότια από 13-23 και στα ανατολικά από 13-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-27 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη (Πρωτομαγιά) 1/5
Γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά που θα πυκνώσουν από τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο πρόσκαιρα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

1915: Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός


Γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης Αρκαδίας ( Κάτω Ασέα) στις 30 Απριλίου 1915 ή κατ’ άλλους στις 8 Δεκεμβρίου 1011. Τελείωσε το δημοτικό στην γενέτειρα του και το Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Μετά την εγκατάσταση της οικογένειας του στην Αθήνα φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Φιλοσοφική Σχολή. Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, με την μοναδική ποιητική συλλογή του «Αμοργός». Καθιερώθηκε ως κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Χρ.Χάλαρη κ.ά. «Αθανασία», «Ρεμπέτικο», «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Η μικρή Ραλλού», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»,
Αλλά και σαν μεταφραστής παρέμεινε αξεπέραστος. Πολλές μεταφράσεις του, κυρίως για το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, έχουν μείνει κλασσικές.
«Ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίνμπεργκ, «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στην νύχτα» του Ο’ Νηλ.
Συνεργαζόμενος με την Ελληνική Ραδιοφωνία σκηνοθέτησε θεατρικά έργα.
Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Νέα εστία», «Τραμ», «Μικρό τετράδιο», «Μακεδονικές ημέρες» κ. ά Πέθανε στις 12 Μαΐου του 1992 στην Αθήνα και τάφηκε στην γενέτειρα του.
…Μα ήταν αγέρας κι έφυγε, κορυδαλλός κι εχάθει
ήταν το Μάη το πρόσωπο, του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ σα σκίρτημα του κάμπου
ένα φιλί της θάλασσας της αφροστολισμένης…

Σαν Σήμερα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιλιανός, εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία

1883: Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος

1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929. θεωρείται ο πατέρας των γούεστερν σπαγγέτι. «Ο κολοσσός της Ρόδου», «Μονομαχία στο Ελ Πάσσο», «Ο καλός, ο κακός αι ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στην δύση» κ ά

2002: Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα.
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων: «Η κυρά μας η μαμή», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Ένας ήρωας με παντούφλες»

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

29/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:31
Δύση ηλίου: 19:14
Πανσέληνος: Σε 6 ημέρες
Σελήνη: Πρώτο τέταρτο

+ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
Ιάσωνος & Σωσιπάτρου εκ των 70 Αποσ., Κερκύρας μαρτ., Ηλία Αρδούνη
Γιορτάζει: Ιάσωνας

Των Μυροφόρων

Την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα η εκκλησία μας μνημονεύει τις Μυροφόρες, Μαρία η Μαγδαληνή, Μαρία η μητέρα του Ιακώβου, Σαλώμη η σύζυγος του Ζεβεδαίου, Ιωάννα η γυναίκα του Χουζά, η Μαρία και η Μάρθα αδελφές του Λαζάρου, Μαρία η γυναίκα του Κλωπά, η Σωσσάνα. Συνεορτάζονται ακόμα ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος που έκαναν την αποκαθήλωση και την ταφή του Κυρίου.
Οι γυναίκες αυτές την δεύτερη μέρα μετά την Σταύρωση του Χριστού (ήταν η πρώτη μέρα της εβραϊκής εβδομάδας κι ονομάστηκε από τους χριστιανούς Κυριακή) πήγαν στον τάφο για να αλείψουν με μύρο το σώμα του Ιησού και βρήκαν τον τάφο αδειανό. Έμαθαν τότε από τον άγγελο ότι ο Χριστός αναστήθηκε και αυτές ήταν οι πρώτες που ανήγγειλαν στους 12 Αποστόλους την χαρμόσυνη είδηση.

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος

Ήταν Έλληνες στην καταγωγή και έζησαν τον 1ο μΧ αιώνα. Μαθητές του απόστολου Παύλου, ανέβηκαν στον επισκοπικό θρόνο ο Ιάσωνας της Ταρσού στην Κιλικία και ο Σωσίπατρος του Ικονίου στην Μικρά Ασία. Ενώνοντας την εκκλησιαστική τους δράση έφτασαν στην Κέρκυρα όπου δίδαξαν τον χριστιανισμό κτίζοντας μεγαλόπρεπο ναό, αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Εκεί αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτύρια από τον έπαρχο. Τα μαρτύρια τους συγκίνησαν και συντέλεσαν να πιστέψουν στον Χριστό, ο έπαρχος, η κόρη του Κέρκυρα, αλλά και ο δεσμοφύλακας και ληστές που ήταν μαζί τους στην φυλακή. Στις διώξεις αυτές βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Σωσίπατρος. Ο Άγιος Ιάσωνας συνέχισε το αποστολικό τους έργο και όπως αναφέρεται στις «Πράξεις των Αποστόλων», πέθανε σε βαθειά γεράματα. Η εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 29 Απριλίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

Αθλητικά
- Ποδηλατικός αγώνας αντοχής 69km, με σημείο αφετηρίας έξω από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Νέο Μουσείο Ακρόπολις) στις 09.00. Ο τερματισμός θα γίνει στο Σούνιο (parking), όπου θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων παραπλεύρως του Ναού του Ποσειδώνα περίπου στις 12.30.
- «Άθληση στα Πάρκα- Γυμναστείτε στην Φύση» από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στις 28 & 29/4 και ώρα 10.00 στο Άλσος Παγκρατίου ( κεντρική είσοδος από οδό Ευτυχίδου).
- «Τρέχουμε για τα μνημεία» είναι ο τίτλος της πολιτιστικής ποδηλατοδιαδρομής και έχει ως στόχο διάσωση του κινηματογράφου «Άστρον» και του κτήματος Δρακοπούλου. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11:30 από τον κινηματογράφο «Άστρον» (Κηφισίας 37) και στη συνέχεια δια μέσου των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων θα καταλήξει στο κτήμα Δρακοπούλου.

Παιδί
- «Στέκι του παιδιού Φιλοθέης-Ψυχικού» στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αθλητικού Κέντρου στην οδό Μπουμπουλίνας στο Νέο Ψυχικό. Είσοδος ελεύθερη.
10:00-13:00 Εργαστήριο κατασκευών: Μπιζού
17:00-19:00 Παράσταση καραγκιόζη «Ο Καραγκιόζης στο Λούνα Πάρκ»

Περιβάλλον
- Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία “LET’S DO IT GREECE!”, καθαρίζοντας την παραλία Σχοινιά στο Μαραθώνα στις 09:30. Σημείο συνάντησης: «Ποταμάκι»στην παραλία Σχοινιά (πλησίον Café del Mar) στο Μαραθώνα. Για τη διευκόλυνση των εθελοντών στη μετακίνησή τους λεωφορείο της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου θα αναχωρήσει στις 09:00 από το Δημαρχείο Αμαρουσίου με επιστροφή στις 12:00.

Καιρός


Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-27, στα δυτικά από 14-26, στα κεντρικά από 13-25, στα νότια από 12-21 και στα ανατολικά από 13-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-25 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/4 και Τρίτη (Πρωτομαγιά) 1/5
Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι στα δυτικά 3-5, στα ανατολικά 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Κολοκύθια με την ρίγανη


Η κολοκυθιά είναι γένος της οικογένειας των κολοκυνθιδών και αριθμεί περίπου δέκα είδη, με κάθε είδος να έχει τις δικές του ποικιλίες. Στην Ελλάδα έχουμε την κοινή κολοκυθιά που κάνει τα κολοκυθάκια, την γλυκοκολοκύθα και την λαγηνοφόρο (φλασκιά).

Η γνωστή μας κολοκύθα η κοινή, με την επιστημονική ονομασία Cucurbita pepo, έχει πατρίδα την Νότια Ασία. Ευδοκιμεί συνήθως στα θερμά κλίματα. Αποτελεί ζαρζαβατικό των σπιτικών κήπων, ενώ εντατική καλλιέργεια στην Ελλάδα, υπάρχει στην Αττική, Κρήτη, Ηλεία και Μεσσηνία.

Το κολοκυθάκι με ελάχιστες θερμίδες, μας παρέχει βιταμίνες Α, Β12 και C, μαγνήσιο, κάλιο, ποτάσιο, υδρογονάνθρακες, ενώ είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην μείωση της χοληστερίνης.

Στην ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί σε πολλά πιάτα, βραστό σαν σαλάτα, σε πίτες, σε γεμιστά, κεφτεδάκια, τηγανιτά, ομελέτες, σαν συνοδευτικό του κρέατος κ ά.
Εκτός όμως από το κολοκυθάκι, αυτή της εποχή βρίσκουμε και τα λουλούδια του κολοκυθιού. Τους κολοκυθοανθούς, που είναι πάνω στο κολοκυθάκι ή τις κολοκυθοκορφάδες που βγαίνουν από το κοτσάνι της κολοκυθιάς

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά


15-20 κολοκυθοανθοί, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα ρύζι καρολίνα, 1 κούπα κολοκυθάκια ψιλοκομμένα, 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο, μάραθο ψιλοκομμένα, ζωμό λαχανικών (προαιρετικά), 1 κούπα κίτρινο τυρί τριμμένο, αλάτι, πάπρικα, πιπέρι

Διαλέγετε κολοκυθανθούς φρέσκους, όχι μαραμένους. Τους ανοίγετε προσεκτικά, αφαιρείται τους στήμονες, τους πλένετε και τους στραγγίζετε σε τρυπητό. Πλένετε καλά και στραγγίζετε το ρύζι. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τα μυρωδικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, λίγο ζεστό νερό ή ζωμό και βράζετε για 10-15, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και γεμίζετε τους κολοκυθοανθούς. Λαδώνετε ένα ταψάκι και αραδιάζετε τους γεμισμένους κολοκυθοανθούς. Πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Κρέας με κολοκυθάκια


1 κιλό κρέας σε μερίδες, 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε χονδρές ροδέλες, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες, 2 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη, 1 κ γ ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Σοτάρετε το κρέας στο λάδι, ρίχνετε το κρεμμύδι και γιαχνίζετε για λίγο. Προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, την ρίγανη, λίγο ζεστό νερό κι αφήνετε να σιγοβράσει σχεδόν μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Για οικονομία χρόνου μαγειρέψτε σε χύτρα ταχύτητος. Βάζετε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε μέχρι να βράσουν
και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού


Ας σύρουμε το χορό…

Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα κ ά

Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών.

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής.

Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…»

Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός κ ά.

Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί


Είναι ζωντανοί και δεμένοι με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές είναι συνυφασμένες με τον χορό.

Καλαματιανός
Είναι χορός της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος και συχνά αναφέρεται σαν πανελλήνιος, καθώς χορεύεται σ’ όλη την Ελλάδα και δεν περιορίζεται τοπικά μόνο στην Καλαμάτα. Τα βασικά του βήματα είναι 12 και χορεύονται συγχρόνως απ’ όλους τους χορευτές. Μόνο ο πρώτος χορευτής κάνει πολλές παραλλαγές (φιγούρες).

Τσάμικος
Ο Τσάμικος ή Τσάμικο είναι χορός της ηπειρωτικής Ελλάδας και πατρίδα του η Ρούμελη. Χορεύεται με μεγαλοπρέπεια και γνώρισμά του ο αργός ρυθμός ή τέχνη και η λεβεντιά του χορευτή που τον χορεύει.

Χανιώτικος
Χανιώτικος, Συρτός ή Χανιώτης είναι χορός της Κρήτης. Είναι ο πιο ήρεμος και σοβαρός χορός που χορεύεται και από άνδρες και γυναίκες. Είναι όμορφος, καμαρωτός χορός και οι χορευτές είναι πιασμένοι από τις παλάμες τοποθετημένοι σε κύκλο.

Σούστα
Επίσης κρητικός χορός και μάλιστα από τους πιο όμορφους, χορεύεται δε κατά ζευγάρια. Η κοπελιά κι ο ντελικανής είναι ο ένας απέναντι στον άλλο. Τα βήματα των χορευτών θέλουνε χάρη κι ευλυγισία του κορμιού, ευλυγισία σαν τα ελατήρια, ή τις σούστες μιας μηχανής για αυτό και λέγεται και σούστα.

Θρακιώτικος
Ο Θρακιώτικος ή Ζωναράδικος είναι ο πιο διαδεδομένος χορός στην Θράκη κι οφείλει το όνομά του στην λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές που πιάνονται σταυρωτά από τα ζωνάρια, χορεύεται δε κι από άνδρες και γυναίκες.

Ηπειρώτικος
Ο Ηπειρώτικος ή Συρτός Στα Τρία (τρία βήματα μπρος και τρία πίσω), η ονομασία του προέρχεται από τα βήματα που κάνει κανείς σε κάθε κατεύθυνση. Είναι χορός με καταγωγή από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.

Νησιώτικος
Ο Νησιώτικος ή Συρτός Νάξου είναι ο πιο δημοφιλής χορός των Κυκλαδίτικων νησιών. Τον Συρτό «σύρνουν» κατ’ αρχάς δυο-τρεις ή και περισσότεροι άνδρες πιασμένοι με μαντήλια από τα χέρια. Χορεύεται σε κύκλο με γρήγορα και ζωηρά βήματα.

Χασάπικος
Ο Χασάπικος αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «μακελλάρικου» χορού που χορευόταν στο Βυζάντιο από την συντεχνία των κρεοπωλών. Μέχρι το 1955 χορευόταν μόνο στα χωριά της Μακεδονίας, μετά όμως έγινε διάσημος με το όνομα Συρτάκι, που αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή του.
Το συρτάκι είναι πιο πηδηχτό και χαλαρό, πιο επιδειξιακό, ενώ το χασάπικο είναι εσωστρεφές και θέλει συγκέντρωση, σαν το ζεϊμπέκικο.
Το χασάπικο εκφράζει συναδέλφωση και χορεύεται από δυο τουλάχιστον άνδρες δίπλα-δίπλα με τα χέρια πιασμένα από τους ώμους. Οι χορευτές είναι γυρτοί, οι κινήσεις μετρημένες και με ένταση, οι φιγούρες είναι ομοιόμορφες και συγχρονισμένες.

Άννα Μακρή
Καθηγήτρια Χορού- Ηθοποιός

Κωνσταντίνος Καβάφης


Στις 29 Απριλίου 1933 πέθανε ο Αλεξανδρινός ποιητής

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε και η οικογένεια για κάποιο διάστημα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870 εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και η πρώτη γλώσσα που διδάχθηκε ήταν η αγγλική και έτσι ασχολήθηκε με την αγγλική λογοτεχνία.

Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια το 1885, όπου υπηρετούσε ως κυβερνητικός υπάλληλος, αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στην ποίηση. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωϊκισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αν και χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα, χωρίς να νοιάζεται για την ομοιοκαταληξία, ο λόγος του είναι έμμετρος και μουσικός.

Όσο ζούσε δεν είχε βγάλει ποτέ βιβλίο, τύπωνε τα ποιήματά του σ’ ένα φύλλο χαρτί και τα μοίραζε σε όσους ήθελε. Συγκεντρωμένοι οι στίχοι του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο, μετά τον θάνατό του, το 1935 με τον τίτλο «Ποιήματα». «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες» κ ά.

Το 1932 προσβλήθηκε από καρκίνο στον λάρυγγα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας, όπου κατέληξε στις 29 Απριλίου του 1933, την ημέρα των 70ών γενεθλίων του.

1980: Πέθανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου


Γεννήθηκε στο Ιστ Έντ στις 13 Απριλίου του 1899. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής τίτλων σε κινηματογραφικό στούντιο και μεταπήδησε στην σκηνοθεσία.
Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, έφυγε για την Αμερική, όπου σκηνοθέτησε και τις περισσότερες ταινίες του. Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, Ίνγκριντ Μπέργκαμ, Γκρεϊς Κέλι, Κιμ Νόβακ, Τζόαν Φοντέϊν, Λόρενς Ολίβιε, Γκρέγκορι Πέκ, Χένρι Φόντα κ ά. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «Σαμποτάζ», Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Σαν Σήμερα

1707: Το κοινοβούλιο της Αγγλίας και της Σκωτίας αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους σχηματίζοντας έτσι την Mεγάλη Βρετανία

1913: Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ

1945: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το στρατόπεδο Νταχάου και απελευθερώνουν τους κρατούμενους.

1953: Πέθανε ο Βασίλης Αργυρόπουλος, σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Πάρο το 1894, διακρίθηκε στο θέατρο, ενώ συμμετείχε και σε ορισμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Το στραβόξυλο» (1952) κ ά

2011: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον παντρεύτηκαν στο αββαΐο του Ουέστμινστερ σε μία λαμπρή τελετή με αυστηρό πρωτόκολλο, ενώπιον περίπου 2.000 διάσημων προσκεκλημένων. Την τελετή όμως παρακολούθησαν ακόμα μέσω της τηλεόρασης εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

28/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:32
Δύση ηλίου: 19:13
Πανσέληνος: Σε 7 ημέρες

Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Των εν Κυζίκω 9 Μαρτύρων, Θεόγνιδος, Μέμνονος οσίου

Η Ατζέντα της ημέρας

- Χωρίς ταξί από 10:00-15:00 λόγω της 5ωρης στάσης που εξήγγειλε το ΣΑΤΑ, με αφορμή την ετήσια συνέλευση του κλάδου, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, με ώρα έναρξης τις 11:00

Εκδηλώσεις
- Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου με την Παιδική Χορωδία διοργανώνουν στις 10:30 στον κήπο του Αετοπούλειου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι) μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με θέμα τη δημιουργία «Λαχανόκηπου».

Μουσική
- 8ο Εαρινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων « Χρήστος Μπέκας » (Σ. Μπέκα 7, Σπάτα) Έναρξη 28/4 στις 20.30. Συναυλία αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη

Αθλητικά
- «Άθληση στα Πάρκα- Γυμναστείτε στην Φύση» από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στις 28 & 29/4 και ώρα 10.00 στο Άλσος Παγκρατίου ( κεντρική είσοδος από οδό Ευτυχίδου).

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 27/4
Γενικός Δείκτης:695,76 -0,13 %
Μετοχές: Ανοδικές 70 Καθοδικές 49 Σταθερές 27
Τζίρος: 16,71 εκατ. ευρώ

Πολιτική Επικαιρότητα

- Σε κορύφωση η προεκλογική αντιπαράθεση, με ομιλίες του Α. Σαμαρά σε Σέρρες, του Ε. Βενιζέλου σε Τρίπολη και Πάτρα, του Φ. Κουβέλη σε Βόλο και Λάρισα, του Τσίπρα σε Αλεξανδρούπολη, του Π. Καμμένου σε Πάτρα, διακαναλική συνέντευξη τύπου της Α. Παπαρήγα στο Ζάππειο.
-Επίσκεψη Α. Σαμαρά στο κοίταγμα εξόρυξης Πρίνου
- Σε άρθρο-παρέμβαση του Κ. Σημίτη στον Guardian, υποστηρίζει ότι «Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη».
- Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
- Στις 2/5 στις 19:30 η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Θεσ/νίκη, στον χώρο της ΔΕΘ.

Ενημέρωση

- Από 1/5 τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ
- Παράταση για ένα μήνα από 30/4 στις 31/5 έδωσε το υπ. Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε ανάκληση ράγας από το ΙΚΕΑ
- Κατά τη διάρκεια ελέγχων εκδιδόμενη γυναίκα 21ετών βρέθηκε με Aids Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «όσοι πολίτες είχαν απροφύλακτη σεξουαλική επαφή σε οίκο ανοχής επί της οδού Αχαρνών & Φωκαίας 22 Β κατά τους τελευταίους 6 μήνες, καλούνται να επικοινωνήσουν για οδηγίες: στην Τηλ Γραμμή για το AIDS: 210 72.22.222 στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210 5212054.
- Λήγει στις 30/4 η παράταση της προθεσμίας για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που είχαν κεφαλαιοποιηθεί έως τις 31/12/2011.
- Παράταση δόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στη λειτουργία των Γραφείων Ταυτοτήτων στις αστυνομικές υπηρεσίες, εν όψει εκλογών. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν :
Σάββατο 5/5 από 08.00-18.00 και Κυριακή 6/5 από 07.00- 19.00.

Σημαντικά νέα

- Ένοπλη ληστεία με λεία 10.000 ευρώ στο λογιστήριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
- Πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια, είχε σαν αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει την ζωή του
- Τα 77 χρόνια από την γέννηση του Θ. Αγγελόπουλου τίμησε η Google στο doodle, με σκίτσο που απεικονίζει τον σκηνοθέτη με ελληνικά – γαλανόλευκα χρώματα
- Κλειστό παρέμεινε για αρκετή ώρα το ρεύμα προς Αθήνα στην λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του υπουργείου της Εθνικής Άμυνας, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
- Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος
- Προφυλακιστέος για χρέη προς το δημόσιο κρίθηκε ο Λ. Γαβαλάς
- Ελεύθερος αφέθηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Παρασκευή και 13» Α. Λιάτσος, μετά την σύλληψή του, λόγω της μήνυσης της συζ. του Π. Καμμένου, για παραβίαση ασφαλιστικών μέτρων
- Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου προφυλακιστέα κρίθηκε η σύζυγος του Β. Σταμάτη, μετά την απολογία της. Αντίθετα ο αδελφός της αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Βόλος: Εγκαίνια Έκθεσης «50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου» στις 19.00.
Θεσ/νίκη: Νεκρή βρέθηκε η 70χρονη που αγνοείτο από πέρσι
Ηράκλειο: Ανοιχτή συζήτηση του συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων για το Ηρώον
Οξιά: Ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε το νησάκι, κοντά στην Ιθάκη
Σύρος: Νεκρός εντοπίσθηκε ο αγνοούμενος 55χρονος ψαράς
Χανιά: Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία σε οικία στο κέντρο της πόλης

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων στα βόρεια, κεντρικά και ανατολικά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά αίθριος και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και αργότερα 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-23, στα δυτικά από11-23, στα κεντρικά από 9-21, στα νότια από 14-22 και στα ανατολικά από 12-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τις μεσημεριανές ώρες. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 29/4
Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία


Οι χώροι εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Το περιβάλλον της εργασίας βάσει ερευνών αποδεικνύεται ότι βρίθει «αόρατων» εχθρών που πλήττουν τους εργαζόμενους και μάλιστα περισσότερο τις γυναίκες.
Βάσει αμερικάνικης έρευνα που διεξήχθη σε εργασιακούς χώρους σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ (Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες) ένα πλήθος μικροβίων φιλοξενούνται στα γραφεία, επιφάνεια ή συρτάρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ.
Στην έρευνα απεδείχθη ότι τα γραφεία που εργάζονται γυναίκες (αν και από την φύσει τους οι γυναίκες είναι περισσότερο τακτικές) περιτριγυρίζονται 3-4 φορές περισσότερο από μικρόβια. Οι αιτίες γι’ αυτό η συχνότερη επαφή των γυναικών με τα παιδιά, η διατήρηση υπολειμμάτων τροφών στο γραφείο, και τέλος τα σύνεργα καλλωπισμού, που συνήθως έχουν στην τσάντα τους. Εκτός όμως των εξωγενών παραγόντων που προάγουν μικρόβια είναι και οι εσωτερικοί παράγοντες, χρώματα, αιρκοντίσιον, σκόνη, κάπνισμα, ψευδοχωρίσματα, μοκέτες, μη αερισμός στους χώρους εργασίας κλπ.

1930: Πέθανε η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια


Γεννήθηκε στην Καλαμάτα την 1η Απριλίου του 1902 και ήταν κόρη δασκάλου. Φοιτά στο γυμνάσιο ακόμα όταν πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα με το πεζογράφημα «Ο πόνος της μάνας», που είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια και εμπνευσμένο από τον θάνατο ενός ναυτικού που τον ξέβρασαν τα κύματα στα Φιλιατρά.

Ξεκινά τις σπουδές της στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διορίζεται στην Νομαρχία της Μεσσηνίας και μετά τον θάνατο των δικών της ζητά μετάθεση στην Αθήνα. Στην ίδια υπηρεσία γνωρίζεται με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο συνδέεται με σφοδρό έρωτα. Λίγους μήνες αργότερα ο Καρυωτάκης της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ.

Αρχίζει να παραμελεί την δουλειά της και την απολύουν, εγκαταλείπει την νομική και γράφεται στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αρραβωνιάζεται έναν δικηγόρο, με τον οποίο χωρίζει λίγο καιρό αργότερα, όταν αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Εκεί ζει μια άστατη ζωή, με γλέντια, ξενύχτια, και κάθε είδους ανεμελιά φθείρουν την υγεία της. Προσβάλλεται από φυματίωση και γυρίζει στην Αθήνα. Νοσηλεύεται ένα διάστημα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και μετά στην κλινική Χριστομάνου, όπου και καταλήγει, στις 28 Απριλίου του 1930.

Οι γνώμες διίστανται ως προς την ποιητική της δημιουργία. Μερικοί την θεωρούν τέλεια τεχνίτρα του στίχου και άλλοι ότι παρουσιάζει ατέλειες και η όποια προβολή της, είναι απόρροια της έκλυτης ζωής της Όλοι όμως συμφωνούν ότι το λυρικό ποιητικό της τάλαντο συγκίνησε και συγκινεί μέχρι σήμερα. Έγραψε ποιητικές συλλογές «Οι τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ και χάος», μια νουβέλα, ενώ έχουν εκδοθεί και τα ημερολόγια της.

Σαν Σήμερα

1789: Ξεσπά η ανταρσία του Μπάουντι
Το ιστιοφόρο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού «Μπάουντι» ταξιδεύει για την Ταϊτή και την Τζαμάϊκα. Ο καπετάνιος του πλοίου Γουϊλιαμ Μπλάϊ φέρεται σκληρά στο πλήρωμα, που στασιάζει με αρχηγό τον υποπλοίαρχο Κρίστιαν Φλέτσερ

1821: Η διάσκεψη της Καρύταινας
Ο Κολοκοτρώνης διορίζεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων

1923: Ανοίγει τις πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον τελικό του κυπέλου της Αγγλίας

1992: Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ «Καλημέρα Ελλάδα»

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

27/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:34
Δύση ηλίου: 19:12
Πανσέληνος: Σε 8 ημέρες

Ημέρα Σχεδίου (Design)

Συμεών επ. Ιεροσολύμων, Ιωάννου οσ. μονής Καθαρών, Ευλογίου ξενοδόχου
Γιορτάζει: Συμεών

Συμεών

Η ταυτότητά του δεν είναι ακριβώς διευκρινισμένη. Εικάζεται ότι ήταν αδελφός (φυσικός ή ετεροθαλής) ή εξάδελφος του Χριστού. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Ιεροσολύμων, όπου επέδειξε μεγάλο θεολογικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία 120 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Απριλίου

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 26/4
Γενικός Δείκτης: 606,66 -0,20%
Μετοχές: Ανοδικές 54 Καθοδικές 62 Σταθερές 28
Τζίρος: 16,66 εκατ. ευρώ

Πολιτική

- Με τους περιφερειάρχες της χώρας συζήτησε επί δίωρο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την διαδικασία χρηματοδότησης των περιφερειών που έχει καθυστερήσει
- Ο υπ. εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης συγκάλεσε συνεδρίαση της διευρυμένης Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, όπου συζητήθηκαν και οι τηλεμαχίες, χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία.
- Στην έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αποφασίστηκε η ακύρωση παραλαβής των υπολοίπων τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών C-27
- Το σχέδιο της ΝΔ για τους θεσμούς, την κοινωνία και την ασφάλεια, παρουσίασε ο πρόεδρος της Α. Σαμαράς, στο Ζάππειο.
- Διακαναλική συνέντευξη τύπου στο Γκάζι πραγματοποίησε η «Κοινωνική Συμφωνία» με την Λ. Κατσέλη
- Το εκλογικό τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε 32 από τα 36 κόμματα που υπέβαλλαν αίτηση υποψηφιότητας για τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
- Το Σάββατο 28/4 οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ

Επικαιρότητα

- Προφυλακιστέα κρίθηκε η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Αύριο απολογείται η σύζυγός του Β. Σταμάτη. Με αιχμηρή δήλωση αντέδρασε ο πρώην υπουργός.
- Άστεγος 50χρονος τραυματίστηκε ελαφρά, μετά από πτώση στις γραμμές του Μετρό στο σταθμό Αμπελοκήπων.
- Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τα κόμματα της Βουλής την συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση που προβλέπεται από το PSI
- Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνει τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών
- Σε κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας σε ορισμένες κατηγορίες προσλήψεων, προχώρησε με ρύθμιση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή «1540» για την εξυπηρέτηση των αγροτών
- Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνει την καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών κονδυλίων.

Ενημέρωση

- Πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 10:00 στη πλατεία Κοτζιά
- Στάση εργασίας στις 30/4 και 24ωρες απεργίες στις 1 & 15/5 εξήγγειλαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
- Στάσεις εργασίας των λεωφορείων του ΟΑΣΑ την 1/5. Θα κυκλοφορήσουν από 07:30-22:00
- 24ωρη απεργία για την 1/5 εξήγγειλαν 2 ναυτεργατικά σωματεία, σε αντίθεση με την ΠΝΟ που έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας (08:00-12:00).
- 24ωρη απεργία στις 9/5 στις τσιμεντοβιομηχανίες
- Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από 2/7-28/9 θα διεξαχθεί η ετήσια καταγραφή της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων, που διαμένουν στην Ελλάδα

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Άργος: Έχασε την ζωή της η 32χρονη που χτυπήθηκε από πέτρα που αποκολλήθηκε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
Αίγιο: Εργατικό δυστύχημα με 55χρονο λιμενεργάτη στο λιμάνι
Έβρος: Διήμερη περιοδεία των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Θεσ/νίκη: Την μη παραχώρηση της πλατ. Αριστοτέλους για προεκλογικές ομιλίες, επανέλαβε ο δήμ. Γ. Μπουτάρης.
Θεσ/νίκη: 24ωρη απεργία την 1/5 των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ
Κοζάνη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου 26-30/4
Κόρινθος: 27-30/4 το 21ο παγκόσμιο συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών
Λιβαδειά: Επεισόδια μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών, με προσαγωγές

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος και από τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-26, στα δυτικά από 11-26, στα κεντρικά από 09-27, στα νότια από 16-24 και στα ανατολικά από 12-25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος, από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις που από την νύχτα θα πυκνώσουν με πιθανότητα βροχής στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/4
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων στα βόρεια, κεντρικά και ανατολικά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά αίθριος και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και αργότερα 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Μάριος Τόκας


Τέσσερα χρόνια αφότου ταξίδεψε «Μ’ ένα τσιγάρο σέρτικο» στα «Δίδυμα φεγγάρια»
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Μαγεύεται όταν παρακολουθεί μια συναυλία του Θεοδωράκη το ’67 στην Λεμεσό και αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, από τα 13 του χρόνια, ιδιαίτερα όταν ο πατέρας του, του κάνει δώρο ένα πιάνο.

Το 1975 έρχεται στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, ενώ ταυτόχρονα γράφεται στην φιλοσοφική σχολή. Η γνωριμία του με τον Μάνο Λοϊζο, που ήταν επίσης κυπριακής καταγωγής, θα είναι το διαβατήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές: Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Λάκης Χαλκιάς, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Πασχάλης Τερζής κ ά Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη: «Αννούλα του χιονιά», «Απ’ τον Πύργο τον λευκό», «Άστο να πάει άστο», «Γεντί κουλέ», «Δίδυμα φεγγάρια», «Έλα πάλι από την αρχή», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Το σημάδι», «Φωτιά στα κόκκινα», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι» κ ά

Μερικοί από τους σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα του, αποτέλεσαν η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο στον δίσκο «Λαδάδικα», η συνεργασία του το 1981 με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά», η παράσταση που έδωσε στο Ηρώδειο το 2002, συναυλίες στο εξωτερικό με ξεχωριστή εκείνη το 2004 στην Αυστρία. Θα χτυπηθεί από την επάρατο νόσο και θα αφήσει την τελευταία του πνοή, στα 54 του χρόνια, στο θεραπευτήριο Υγεία στις 27 Απριλίου του 2008.

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Πηνελόπη Δέλτα


Στις 27 Απριλίου 1941 αυτοκτόνησε η συγγραφέας του «Μάγκα»

Ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1874. Το 1895 σε ηλικία 21 ετών, για να ξεφύγει από την επιρροή των δικών της παντρεύεται με συνοικέσιο τον αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της νομομαθή Στέφανο Δέλτα
.
Εκτός από τις τρεις κόρες που θα αποκτήσουν, την Σοφία, την Βιργινία και την Αλίκη, μοιράζονται και το κοινό όνειρο της διαπαιδαγώγησης των ελληνοπαίδων, με την ίδρυση του Ταμείου Υποτροφιών του Κολεγίου. Από το σαλόνι του σπιτιού τους στην οδό Τατοϊου της Κηφισιάς, από το 1916 που θα εγκατασταθούν θα περάσουν οι σημαντικότερες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα. Ελευθέριος Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας, ο αδελφός της Αντώνης Μπενάκης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Παύλος Ζάννας, Κων/νος Καραθεωδωρή κ ά

Τα περισσότερα κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1932, αλλά και αργότερα «Οι αναμνήσεις», που περιγράφει τον πρώτο της έρωτα με τον Αντώνη Μαυροκορδάτο. Μέσα από τα κείμενά της, δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής της αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1925 εκδίδει την «Ζωή του Χριστού» βασισμένο στις συνομιλίες της με τον Χρύσανθο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Από το 1927 έως το 1939 γράφει το μυθιστόρημά της «Ρωμιοπούλες» που χωρίζεται σε τρεις τόμους και περιγράφει την ζωή των ηρώων του τόπου μας από 1895 έως το 1920, καλύπτοντας την εποχή από την πτώση του Τρικούπη έως και την πτώση του Βενιζέλου. Το 1935 εκδίδεται ο «Μάγκας» και το 1937 «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων.

Το κύκνειο άσμα της το οποίο μάλιστα κόβεται απότομα στην μέση μιας φράσης –υποθέτουμε ότι ήταν η 27η Απριλίου 1941, μέρα που αυτοδηλητηριάστηκε- αναφέρεται στην ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη, που υπήρξε και ο δεύτερος ανεκπλήρωτος ερωτάς της. Στο συγγραφικό της όμως έργο πρέπει να συμπεριληφθεί και η τεράστια αλληλογραφία που διατηρούσε με σημαντικές προσωπικότητες, Γιάννης Ψυχάρης, Αλέξανδρος Πάλλης, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Εφταλιώτης, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Στρατής Μυριβήλης, Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κ ά.

Το μεγαλοαστικό οικογενειακό περιβάλλον και η αυταρχική ανατροφή που δέχθηκε από την μητέρα της, επέδρασαν στην ευαίσθητη προσωπικότητα και ψυχολογία της, με τρόπο καταπιεστικό. Σαν μόνη διέξοδο από τα χρόνια ακόμα της εφηβείας θεωρούσε τον θάνατο, κυκλοφορούσε μάλιστα με το λάβδανο πάντα στην τσέπη της.

Τελικά το πραγματοποιεί την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Θα ταφεί στον κήπο του σπιτιού της και στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

2011: Πέθανε ο τραγουδιστής Σταύρος Ζώρας


Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες υπήρξε στιχουργός - συνθέτης και ερμηνευτής που μεσουράνησε την δεκαετία του ’70. Τα τραγούδια που δημιούργησε διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό, την τρυφερότητα και την διάχυτη ευαισθησία τους. Γνωστότερο τραγούδι του «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο», αλλά αξέχαστα θα μείνουν και τα «Σε ευχαριστώ», «Μήπως», «Ήρθες», «Είναι Αργά», «Απόψε θυμήσου», «Μείνε απόψε λίγο», «Έφυγες και πήρες», «Άπλωσα τα χέρια», «Αγάπη μου», «Όνειρο χαμένο», «Μη φεύγεις».

1864: Πέθανε ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, στρατηγός και πολιτικός


Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου και το Μακρυγιάννης παρατσούκλι λόγω του ψηλού αναστήματός του. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι Λιδωρικίου, αλλά μεγάλωσε στην Λιβαδειά, όπου κατέφυγε η οικογένεια του, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον πατέρα του. Μεγάλωσε με στερήσεις, πείνα και κατατρεγμό. Από μικρό παιδί δούλεψε σκληρά και κατάφερε να αποκτήσει πολλά χρήματα.

Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εργάστηκε πάντα με γενναιότητα και αυτοθυσία για την επανάσταση. Στην Πάτρα συγκροτεί δικό του στρατιωτικό σώμα, που μάχεται στην μάχη των Μύλων στο Ναύπλιο, όπου τραυματίζεται βαριά. Το 1826 ήταν στρατιωτικής διοικητής στην Αθήνα και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ακρόπολης, πολεμώντας τον Κιουταχή. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1843, βοηθώντας στην ψήφιση του συντάγματος.

Στα 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε, κατά του Όθωνα. Ο λαός όμως ανατρέπει την καταδίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς του δίνει χάρη. Επί βασιλείας Γεωργίου Α΄ γίνεται στρατηγός, ενώ το 1864 εκλέγεται βουλευτής.
Την ίδια όμως χρονιά πεθαίνει στα εξήντα οκτώ του μόλις χρόνια, πικραμένος γιατί δεν είδε τους Έλληνες να αξιοποιούν τα επιτεύγματα των αγώνων τους.

Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην σημερινή συνοικία Μακρυγιάννη, που από αυτόν πήρε το όνομά της. Εκτός όμως από τα πολεμικά του κατορθώματα, ο Μακρυγιάννης μας άφησε και πνευματικά έργα, που αποτελούν μοναδικά λογοτεχνήματα, βγαλμένα μέσα από την καθάρια λαϊκή ελληνική ψυχή του, δεδομένου ότι γνώριζε ελάχιστα γράμματα.

Το σπουδαιότερα έργο του «Τα απομνημονεύματα» που μάλιστα έχουν διακοσμηθεί με τις οδηγίες του από τον λαϊκό καλλιτέχνη Π. Ζωγράφο. Δημοσιεύθηκαν το 1907 από τον Γιάννη Βλαχογιάννη. Σπουδαίο υλικό από την ζωή και την δράση του Μακρυγιάννη αποτελούν και τα πρακτικά της δίκης του (1853) που εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1962 με τον τίτλο «Η δίκη του στρατηγού Μακρυγιάννη».

Σαν Σήμερα

1521: Πέθανε ο Φερδινάρδος Μαγγελάνος

1748: Γεννήθηκε ο Αδαμάντιος Κοραής

1791: Γεννήθηκε ο Σάμιουλ Μορς, εφευρέτης του Κώδικα Μορς

1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική του σύνθεση “Fur Elize”

1875: Την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης

1906:Γεννήθηκε ο Γεώργιος Θεοτοκάς, συγγραφέας

1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.
Διαρκούν έξι μήνες και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας, συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941: Τα Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα

1981: Η αμερικάνικη εταιρεία Xerox Parc παρουσιάζει το πρώτο ποντίκι του υπολογιστή

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

26/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:35
Δύση ηλίου: 19:11
Πανσέληνος: Σε 9 ημέρες

Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Βασιλέως επ. Αμάσειας, Γλαφύρας & Ιούστας μαρτ.

Βασιλέας και Γλαφύρα

Έζησε στα χρόνια του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Λικινίου και ήταν επίσκοπος Αμάσειας του Πόντου, όπου προστάτευε και βοηθούσε το ποίμνιό του. Στον Βασιλέα κατέφυγε για να προστατευτεί η Γλαφύρα, όταν ως ακόλουθος της αυτοκράτειρας Κωνσταντίας, συζύγου του Λικίνιου, δέχθηκε τις ανήθικες ορέξεις του. Όταν το πληροφορήθηκε ο Λικίνιος, βασάνισε τον Βασιλέα και τελικά τον αποκεφάλισε.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις
- Μαθητική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η γειτονιά που θα ήθελα....» στο Μετρό του Συντάγματος από 26-29/4

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 25/4
Γενικός Δείκτης: 698,03 +0,03 %
Μετοχές: Ανοδικές 57 Καθοδικές 57 Σταθερές 35
Τζίρος: 21,10 εκατ. ευρώ

Πολιτική επικαιρότητα

- Κόντρα για το ντιμπέϊτ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
- Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ο Α. Σαμαράς, παρουσίασε την πρότασή του για ενιαίο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
- Υπουργική κόντρα Βορίδη-Χρυσοχοϊδη για την έναρξη του κέντρου παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
- Στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα περιοδεύει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Πολιτών Π. Καμμένος
- Διακαναλική συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν στο Ζάππειο οι Οικολόγοι- Πράσινοι
- Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ζάππειο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, από τον Α. Σαμαρά
- Εγκάρδια δεκτός από τους πολίτες έγινε ο Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΝΔ στην Θεσ/νίκη
-2ημερη προεκλογική περιοδεία πραγματοποιεί η Ν. Μπακογιάννη στην Κρήτη.
- Ομιλία Λ. Κατσέλη στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας
- Κόντρα Π. Καμμένου και Ελ. Τύπου με αφορμή δημοσίευμα για υποψήφιό του
- Ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων στην Αθήνα
- Τρεις συγκατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ά. Τσοχατζόπουλου, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους . Σήμερα πρόκειται να περάσει την πόρτα του ανακριτή η κόρη του Τσοχατζόπουλου, Αρετή και την Παρασκευή η γυναίκα του, Β. Σταμάτη.

Ενημέρωση

- Κλειστή για 1 μήνα (26/4-26/5) η Λ. Ανδρέα Παπανδρέου στον Περιφερειακό της Δραπετσώνας, λόγω εργασιών βελτίωσης και συντήρησης.
- Εκκενώσεις κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας όπου μένουν μαζικά παράνομοι μετανάστες, από την ΕΛ.ΑΣ.
- Σοβαρός τραυματισμός 25χρονης από φορτηγό στο λιμάνι του Πειραιά
- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σημείωσαν πτώση κατά 35,3%, που δημιουργήθηκε από την μείωση των ταξιδιών, αλλά και των αφίξεων.
- Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ κατά 25% μειώθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων κατά το 2011, λόγω της επιβεβλημένης φορολογίας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
- Χωρίς την στήριξη της ΕΡΤ η ελληνική συμμετοχή στην φετινή Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 22 και 26/5

Εκπαίδευση

- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις 4 & 7/5, καθώς τα σχολικά κτήρια θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα
- Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας περιόδου Μαΐου 2012 (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά) αντί για τις 5 & 6/5 μετατίθενται για τις 12 &13/5, λόγω των εκλογών. Συγκεκριμένα: Το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί για το Σάββατο 5/5 μετατίθεται για το Σάββατο 12 /5 και το πρόγραμμα της Κυριακής 6/5 για την Κυριακή 13/5

Νέα Ειδήσεις από την Ελλάδα

Βόλος: Εγκαίνια Έκθεσης «50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου» στις 28/4 και ώρα 19.00.
Αη Στράτης: Χωρίς δρομολόγια για μια εβδομάδα
Ηράκλειο: Από 30/4 οι πρώτες πτήσεις στο αεροδρόμιο Σητείας
Θεσ/νίκη: 41ο τακτικό συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ
Μέγαρα: Ένοπλη ληστεία με τραυματισμό της μητέρας του ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων
Κέρκυρα: Παραδόθηκε στις αρχές ο 65χρονος που τραυμάτισε τον γιο του για περιουσιακές διαφορές και είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του.
Κόρινθος: 27-30/4 το 21ο παγκόσμιο συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών
Ναύπακτος: Σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς να αναφερθούν ζημιές
Χανιά: Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Δήμο Αποκορώνου

Υγεία

- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Chemistry» η χοληστερίνη μπορεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
- Ο υπ. Υγείας, Α. Λοβέρδος εκτιμά ότι το 2013 περισσότερα από 20 Νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να «κατεβάσουν» ρολά, λόγω έλλειψης χρημάτων για την λειτουργία τους.

Καιρός


Γενικά: Τοπικές νεφώσεις από τις απογευματινές κυρίως ώρες στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-25, στα δυτικά από 10-26, στα κεντρικά από 10-26, στα νότια από 14-24 και στα ανατολικά από 12-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/4
Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος και από τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

1986: Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ


Tο πρώτο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα Νο 4 προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του. Η Σοβιετική Ένωση δεν ενημέρωσε για την καταστροφή, την οποία αντελήφθη η Σουηδία όταν επλήγη από το ραδιενεργό νέφος, σημαίνοντας συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.
Το ραδιενεργό νέφος ακολούθως κινήθηκε δυτικά και σε δυο μέρες έφτασε στην Γερμανία, και την Πολωνία, ενώ 4 ημέρες αργότερα βρισκόταν στην Γαλλία και την Βρετανία φέρνοντας ραδιενεργό βροχή. Το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, τα φυτά και τα ζώα μολύνθηκαν. Λίγες μέρες αργότερα ένα τρίτο νέφος μετέφερε την ραδιενέργεια στα Βαλκάνια και την Βόρεια Ελλάδα. Οι πολίτες έκπληκτοι μόλις στις 29 Απριλίου ενημερώνονται για το πυρηνικό ατύχημα. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και ετοιμάζονταν για τον εορτασμό του Πάσχα. Ακολούθησαν αντιδράσεις υστερίας, για ολιγωρία πρωτίστως προς τον «Δημόκριτο» για την μη έγκαιρη ενημέρωση, καθώς οι καταναλωτές είχαν αγοράσει χόρτα και λαχανικά για το Πάσχα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ραδιενέργεια.
Οι κάτοικοι της Βόρεια Ελλάδας, κατέβαιναν προς την Αθήνα. Ακόμα αμέσως μετά το δυστύχημα έγιναν περίπου 2.500 διακοπές κύησης για προληπτικούς λόγους.
Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή, στην υγεία και στο περιβάλλον της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Ο τραγικός απολογισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν 9.000 άτομα. Ο σταθμός του Τσέρνομπιλ αρχικά καλύφθηκε με κώδωνα τσιμέντου και έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη


Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρκετά μέτρα κάτω από την γη ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη. Πρόκειται για το άγαλμα του Ερμή, του αγγελιαφόρο των θεών που χρονολογείται από το 343 π.Χ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από παριανό μάρμαρο Βρίσκεται σ’ ένα βάθρο και έχει ύψος 2.10 μέτρα, παρουσιάζει δε τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του, που πιθανολογείται ότι ήταν σταφύλι. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα των αιώνων. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

Σαν Σήμερα

1607: Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην Βόρεια Αμερική

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά
Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια.

1831: Δημοσιεύεται στην Ελλάδα, ο νόμος περί τύπου, που εγείρει θύελλα αντιδράσεων κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει την βασκική πόλη Γκουερνίκα
Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

25/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:36
Δύση ηλίου: 19:11
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

Ημέρα κατά της ελονοσίας
Ημέρα κατά του Θορύβου
Παγκόσμια ημέρα DNA

+ Μάρκου Ευαγγελιστού, Μακεδονίου Κων/πόλεως, Φεβρωνίας
Γιορτάζουν: Μάρκος, Μαρκιανή, Νίκη

Μάρκος Ευαγγελιστής

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, καταγόταν από πλούσια οικογένεια, και μάλιστα λένε πως στο σπίτι του κατέφυγαν οι μαθητές του Χριστού μετά την σταύρωση Του. Ο Μάρκος ήταν μαθητής των αποστόλων Παύλου και Πέτρου καθώς και του συνεργάτη του Παύλου, Βαρνάβα, που ήταν θείος του. Το 67 μΧ για να μπορέσει να βοηθήσει ηθικά τους πιστούς έγραψε το Ευαγγέλιο του, που αναφέρεται απλά στα γεγονότα, από την βάπτιση του Χριστού μέχρι την ανάληψή του, χωρίς τις σχετικές προφητείες. Κατά την παράδοση ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Αλεξάνδρειας. Η μνήμη του τιμάται στις 25 Απριλίου.

Παγκόσμια ημέρα DNA

Στις 25 Απριλίου 1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Μόρις Γουίλκινς και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους από τα πειράματά τους για την χημική δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην γενετική και τιμάται ως παγκόσμια ημέρα.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις
- Δραδραστική έκθεση «Επιστήμη και Τεχνολογία» από 18:00-21:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Είσοδος Ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 24/4
Γενικός Δείκτης: 697,82 -0,62 %
Μετοχές: Ανοδικές 47 Καθοδικές 70 Σταθερές 26
Τζίρος 22,68 εκατ. ευρώ

Πολιτική επικαιρότητα

- Σε θέσεις μάχης τα κόμματα με αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις για τα ντιμπέιτς
- Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο Χ. Αθανασίου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών
- Πρώτη δημόσια παρέμβαση από το 2009 του Κων. Καραμανλή για πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα εν όψει εκλογών και στήριξη στην ΝΔ και τον Α. Σαμαρά
- Ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στην δεύτερη θέση η Φώφη Γεννηματά.
- Η Ντ. Μπακογιάννη δημοσιοποίησε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπήτρος
- Παρουσιάστηκε από την Λ. Κατσέλη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας, που απαρτίζεται από 12 υποψήφιους.
- Οι εκλογές θα διενεργηθούν βάσει των εκλογικών καταλόγων που καταρτίστηκαν μέχρι και 29/2/12
- Την Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διακαναλική συνέντευξη της Α. Παπαρήγα
- Από 25-27/4 οι απολογίες των 10 συγκατηγορούμενων του Ά. Τσοχατζόπουλου

Σημαντικά νέα

- 6 ελαφρά τραυματίες από σύγκρουση αμαξοστοιχίας και βοηθητικής μηχανής συρμού μέσα στον σταθμό του ΟΣΕ στο Μενίδι.
- Δικογραφία σχηματίστηκε κατά αγνώστων για υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε σε υπολογιστή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
- Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ, αυξημένο κατά 2% ήταν τον μήνα Μάρτιο το κόστος για το καλάθι ενός μεσαίου οικογενειακού νοικοκυριού.
- Από τον Ιούλιο σε ισχύ το νέο σύστημα πληρωμής εισφορών, μετά την τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ
- Στην έκθεση που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, προβλέπεται για φέτος ύφεση 5%, πληθωρισμός 1,2%, ανεργία που θα ξεπεράσει το 19% και περαιτέρω μείωση κατά 10% των μισθών.
- Εξώσεις εξπρές εντός 50 ημερών, χωρίς δικαστικές αποφάσεις, για ασυνεπείς κακοπληρωτές ενοικιαστές, σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
- 4ωρη στάση εργασίας από 08:00-12-00 για όλους τους τύπους πλοίων την 1η Μαΐου, εξήγγειλε η ΠΝΟ
- Αυξήσεις «φωτιά» στα εισιτήρια των ΜΜΜ (από 1,50 σε 1,75) ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ), καθώς και μειώσεις μισθών και λειτουργικών αναγκών, προβλέπονται από το 2013, βάσει σχεδίων αρμόδιων υπουργείων, που είναι προσαρμοσμένα και επιβεβλημένα από το νέο μνημόνιο.

Εκπαίδευση

- Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Παιδείας πρόκειται να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Πιθανή ημερομηνία η σημερινή ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Μάλιστα αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 10%, ο αριθμός των εισακτέων σε περιφερειακά ιδρύματα.
- Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα διεξαχθούν με το παλιό σύστημα επιβεβαίωσε ο υπ. Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, σε συνέντευξη στην ΝΕΤ, διευκρίνισε ακόμη ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις πανελλαδικές εξέτασες που θα γίνουν με την νέα κυβέρνηση θα αφορούν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, ενώ τέλος δεσμεύτηκε ότι τα σχολικά βιβλία (δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου) για την επόμενη χρονιά, θα βρίσκονται στα σχολεία πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς
- Αντικαθίσταται με απόφαση του υπ. Παιδείας και εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου την επόμενη σχολική χρονιά το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Μαρίας Ρεπούση, με το βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των Κολιόπουλου, Μηχαηλίδη, Μηνάογλου και Καλλιανιώτη.

Νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Γαλλία: Σε νέα δημοσκόπηση ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φ. Ολάντ φαίνεται να κερδίζει με διαφορά 10 μονάδων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 6/5, τον μέχρι τώρα πρόεδρο Ν. Σαρκοζί
ΗΠΑ: Κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (νόσος των τρελλών αγελάδων) βεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια
ΗΠΑ: Δριμύ ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις ανοιξιάτικα. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις συγκοινωνίες.
Ολλανδία: Για τις 12/9 προβλέπονται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Ουκρανία: Απεργία πείνας άρχισε η Τιμοσένκο στην φυλακή
Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε σιδηροδρομικό σταθμό με 2 νεκρούς και τραυματίες

Καιρός


Γενικά: Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια και θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-26, στα δυτικά από 11-25, στα κεντρικά από 11-26, στα νότια από 14-24 και στα ανατολικά από 12-24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/4
Τοπικές νεφώσεις από τις απογευματινές κυρίως ώρες στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ημέρα κατά της ελονοσίας


Η ελονοσία είναι αρρώστια που προκαλείται από ειδικό παράσιτο όταν κατά κάποιο τρόπο μπει στο αίμα μας.

Είναι νόσος ενδημική στις περιοχές που υπάρχουν βάλτοι και έλη, αλλά και στις θερμές (τροπικές) περιοχές. Προέρχεται από ορισμένα παράσιτα (πλασμώδια) που μπαίνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα παράσιτα αυτά τα ανακάλυψε το 1880 ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός Λαβεράν και φέρουν το όνομά του «Πλασμώδιο του Λαβεράν».

Μεταδίδεται μονάχα με το τσίμπημα των κουνουπιών και μάλιστα των θηλυκών «ανωφελών» κουνουπιών. Όταν τα ανωφελή κουνούπια τσιμπήσουν άρρωστο από ελονοσία, ρουφούν μαζί με το αίμα του και το πλασμώδιο του Λαβεράν, που έχει μέσα σ’ αυτό ο άρρωστος. Έτσι όταν τσιμπήσουν άλλον άνθρωπο υγιή, εισάγουν το πλασμώδιο που επωάζεται μέσα στο αίμα από 10-50 ημέρες ανάλογα με το είδος της ελονοσίας.

Μόλις τελειώσει η επώαση εκδηλώνεται η αρρώστια. Πρώτα ο άρρωστος νιώθει δυνατό ρίγος, έπειτα έρχεται ο πυρετικός παροξυσμός (υψηλός πυρετός) και τέλος παρατηρείται εφίδρωση, οπότε πέφτει και ο πυρετός,. Υπάρχουν τέσσερεις μορφές ελονοσίας: α) Καλοήθης τριταίος, β) Ωοειδής γ) Τεταρταίος και δ) Καλοήθης τριταίος

Ανάλογα με την μορφή της ελονοσίας οι εκδηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε συχνά ή αραιότερα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης θεραπείας της, γίνεται χρόνια προκαλεί επιπλοκές και εξασθενεί τον οργανισμό. Δημιουργεί αναιμία, διόγκωση της σπλήνας, που σιγά-σιγά παθαίνει σοβαρές αλλοιώσεις.

Η καταπολέμησή της γίνεται με πολλά φάρμακα, κινίνη, πλασμωχίνη, παλουδρίνη, ατεμπρίνη κ ά. Όμως πιο αποτελεσματική είναι η καταπολέμηση της με την συστηματική εξόντωση των ανωφελών κουνουπιών, αποστράγγιση ελών, ψεκασμό με εντομοκτόνα κ ά.

Η ελονοσία υπήρξε μάστιγα της ανθρωπότητας, από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια. Οι χώρες που είχαν έλη πλήρωσαν την ελονοσία με χιλιάδες θύματα. Επανειλημμένα είχε δημιουργήσει θανατηφόρες επιδημίες και σε πολλές χώρες είχε ενδημήσει. Στην Ελλάδα έκανε μεγάλη θραύση, αλλά καταπολεμήθηκε συστηματικά από το 1946-49 (ανθελονοσιακός αγώνας). Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελονοσία, χρειάζεται όμως πάντα επαγρύπνηση, για την ομαδική και ατομική προφύλαξη κατά της ασθένειας.

1719: Εκδίδεται ο «Ροβινσώνας Κρούσος»


Ο Άγγλος συγγραφέας Δανιήλ Ντεφόε, το έγραψε εμπνεόμενος από την πραγματική ιστορία ενός Σκώτου ναυτικού. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες του 18χρονου Ροβινσώνα Κρούσου που φεύγοντας κρυφά από το σπίτι του αναζήτησε την περιπέτεια. Καθώς όμως ταξίδευε μ’ ένα καράβι έπεσε στα χέρια Βερβερίνων πειρατών κι έγινε σκλάβος τους. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φτάσει στην Βραζιλία, όπου έγινε ιδιοκτήτης φυτειών. Σ’ ένα άλλο ταξίδι του ναυάγησε σ’ ένα ερημονήσι και μένοντας μόνος του, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει με θάρρος όλες τις τρομερές δυσκολίες, οργανώνοντας την νέα του ζωή. Έφτιαξε την καλύβα του, κυνηγούσε άγρια ζώα και τα εξημέρωνε, έσπερνε, θέριζε, έγινε αγγειοπλάστης.
Όταν κουραζόταν έπαιρνε θάρρος από την Αγία Γραφή κι έγραφε το ημερολόγιό του.
Για συντροφιά του είχε ένα φλύαρο παπαγάλο. Στις εξερευνήσεις του στο νησί, πάλεψε με περαστικούς ανθρωποφάγους και γλίτωσε έναν άγριο που τον έλεγαν Παρασκευά. Του έμαθε γράμματα και τον δίδαξε πολλά χρήσιμα πράγματα. Μετά από χρόνια τους αντιλήφθηκε ένα περαστικό πλοίο και τους έφερε ξανά πίσω.
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να το διαβάζουν τα παιδιά.

Σαν Σήμερα

1744: Πέθανε ο Άντερς Κέλσιους, Σουηδός αστρονόμος
Ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Το 1740 ίδρυσε αστεροσκοπείο κι έγινε διευθυντής του. Μελέτησε το βόρειο σέλας και εργάστηκε για την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έκανε εισήγηση να μετριέται η θερμοκρασία με κλίμακα 100 βαθμών και κατασκεύασε το εκατοντάβαθμο θερμόμετρο που φέρει το όνομά του

1859: Αρχίζουν οι εργασίες για την διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ
Το γιγαντιαίο αυτό έργο κράτησε 10 χρόνια και στοίχισε περίπου 30.000.000 λίρες Αγγλίας. Το 1869 έγιναν τα εγκαίνια της διώρυγας και από τότε η Μεσόγειος ενώθηκε με την Ερυθρά Θάλασσα.

1945: Αρχίζουν οι συζητήσεις για την δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

1953: Δημοσιεύεται εργασία για την χημική δομή του DNA
Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους για την χημική δομή του DNA

1974: Η επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία
Revolucao dos Cravos, επανάσταση των γαρυφάλλων όπως ονομάστηκε, επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στην κάνη των όπλων τους ένα γαρύφαλλο. Αρχηγός της ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράϊβα ντε Καρβάλιο, εκδηλώθηκε δε την νύχτα της 23ης προς την 24η Απριλίου και είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος που διαρκούσε από τις 26 Μαΐου του 1926.

1975: Πέθανε η Αθηνά Ταρσούλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884. Υπήρξε λαογράφος και ζωγράφος με κυριότερα έργα «»Κάστρα και πολιτείες του Μυστρά», «Δωδεκάνησα».

1994: Πέθανε ο Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου του 1939. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την σύστασή του και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το διάστημα από το 1981- 1994. Πέθανε στην Αθήνα από την επάρατο νόσο.

2011: Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο «πατέρας» του Compact Disc, του γνωστού CD και πρώην πρόεδρος της Sony, Νόριο Όγκα

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

24/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:37
Δύση ηλίου: 19:10
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες

Ημέρα κατά των πειραμάτων στα ζώα

+Ελισάβετ οσίας της Θαυματουργού, Νικολάου νεομ. εκ Μαγνησίας
Γιορτάζουν: Ελισάβετ, Έλσα, Αχιλλέας, Βαλεντίνη

Ελισάβετ οσία

Καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα. Οι γονείς ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Επειδή δεν είχαν αποκτήσει παιδί ζήτησαν από την αγία Γλυκερία να τους βοηθήσει. Εκείνη πράγματι τους βοήθησε και τους ζήτησε να το ονομάσουν Ελισάβετ, όπως την μητέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστού.
Όταν η Ελισάβετ ήταν 15 χρονών έχασε και τους δυο της γονείς, μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους της και εκάρη μοναχή στην μονή του αγίου Γεωργίου, όπου έζησε μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, ζωή ασκητική.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Εκδηλώσεις
- Ομιλία με θέμα «Καρκίνος του τραχήλου και εμβόλιο» στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Αγ. Σοφίας 1, Νέο Ψυχικό). Είσοδος Ελεύθερη
- Ομιλία «Εκατό χρόνια από το θάνατο του ηρωικού ποιητή Λορέντζου Μαβίλη», στον Πολιτιστικό Όμιλο Ψυχικού (Κονδυλάκη 8, Ψυχικό). Είσοδος Ελεύθερη


Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Πολιτική επικαιρότητα

- Φουντώνει ο προεκλογικός πυρετός, με αντεγκλήσεις και άτυπα ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
- Συνέντευξη έδωσε ο Γ. Καρατζαφέρης στο Ζάππειο
- Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε προεκλογική ομιλία της Ά. Διαμαντοπούλου στην Καισαριανή
- Την Τρίτη αναμένεται να παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
- Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ά. Τσοχατζόπουλος, μια εβδομάδα από την προφυλάκιση του.
- Μιλώντας ο Α. Τσίπρας στο 2ο ΚΑΠΗ Πετρούπολης, ζήτησε την ψήφο των συνταξιούχων για να «μπει» φρένο στη μείωση των συντάξεων.

Ενημέρωση

- Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αύξηση κατά 9,5 παρουσίασε η τουριστική κίνηση το 2011
- Συναυλία την 1/5 από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη των «Γιατρών του Κόσμου», με αντίτιμο φάρμακα (αντιβίωση) ή γάλατα
- Άκαρπη η συνάντηση πρυτανικών αρχών και υπ. Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, Επανάληψη μετά τις εκλογές.
- Μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και πρόταση της Ολυμπιακής Επιτροπής στις 11/5 η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» θα περάσει από το Καστελόριζο και λαμπαδηδρόμος θα είναι συμβολικά ο πρόεδρος της ΕΟΕ
- Έως 15/5 η προθεσμία για την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Παράταση για 2 μήνες (24/6) δόθηκε στους οικιακούς καταναλωτές πρώην πελάτες της Energa και της Hellas Power, που έχουν επιστρέψει στη ΔΕΗ, να υπογράψουν συμβόλαιο με νέο προμηθευτή

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές στα δυτικά κυρίως. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-26, στα δυτικά από 11-25, στα κεντρικά από 9-25, στα νότια από 13-24 και στα ανατολικά από 12-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών, τις πρωινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι νότιοι με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-25 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/4
Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Αθανάσιος Διάκος


Η μάχη της Αλαμάνας και ο θάνατος του Αθανασίου Διάκου

Ο Αθανάσιος Μασαβέτας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα καταγόταν από την Αρτοτίνα Παρνασσίδος. Από τα 12 του χρόνια τον έκλεισαν στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, όπου πήρε το όνομα Άνθιμος και έγινε διάκος. Έτσι κράτησε τον ιερατικό του βαθμό σαν επίθετο.

Επειδή σκότωσε ένα Τούρκο που τον προκάλεσε, έβγαλε για πάντα τα ράσα και ανέβηκε στο βουνό και έγινε πρωτοπαλίκαρο του αρματολού Γούλα Σκαλτσά. Κατόπιν μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά και μετά την μύησή του στην Φιλική Εταιρεία το 1818, πήγε στον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Την 1η Απριλίου του 1821 κυρίευσε το φρούριο της Λιβαδειάς αφού λίγες πριν είχε κηρύξει την επανάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Με τους άλλους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, προχώρησαν προς την Άμφισσα για να ξεκαθαρίσουν την Αν. Στερεά. Εκεί πληροφορήθηκαν την άφιξη των Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ, με μεγάλη στρατιά που όδευαν προς την Πελοπόννησο.

Οχυρώθηκαν τότε στην γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχιού) κοντά στις Θερμοπύλες για να τους αντιμετωπίσουν. Η επίθεση άρχισε στις 22 Απριλίου. Ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς υποχώρησαν, ο Διάκος όμως πολεμώντας υπεράνθρωπα, χωρίς καθόλου να μετακινηθεί, έχασε τους αγωνιστές του, τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Όταν τον πήγαν στην Λαμία ο Βρυώνης του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως αρνήθηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο με φρικτό τρόπο. Τον σούβλισαν και τον έκαψαν ζωντανό. Η παράδοση λέει ότι την στιγμή που τον οδηγούσαν στο μαρτύριό του είπε το συμβολικό δίστιχο: «Για ‘δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζ’ η γη χορτάρι».

Πάνω στο δίστιχο αυτό ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης έγραψε ένα εμπνευσμένο ποίημα, με τίτλο «Διάκος».

Μέρα του Απρίλη,
πράσινο λάμπος
γελούσε ο κάμπος
με το τριφύλλι.

Ως την εφίλει
το πρωινό θάμπος,
η φύση σάμπως
γλυκά να ομίλει.

Εκελαδούσαν
πουλιά πετώντας
όλο πιο πάνω.

Τ’ άνθη ευωδούσαν.
Κι είπε απορώντας:
«Πώς να πεθάνω;».

Όμως κι η λαϊκή μούσα ύμνησε το ηρωικό κατόρθωμα του Αθανασίου Διάκου

Παίρνουνε τ’ αλαφριά σπαθιά και τα βαριά τουφέκια,
στην Αλαμάνα φτάνουνε και πιάνουν τα ταμπούρια.
«Καρδιά, παιδιά μου», φώναξε. «Παιδιά, μη φοβηθείτε,
σταθείτ’ ανδρειά σαν Έλληνες και σα Γραικοί σταθείτε».
Ψιλή βροχούλα νέπιασε κι ένα κομμάτι αντάρα,
Τρία γιουρούσια νέκαμαν, τα τρία αράδα, αράδα.
Έμεινε ο Διάκος στη φωτιά με δεκαοχτώ λεβέντες.
Τρεις ώρες επολέμαε με δεκαοκτώ χιλιάδες.
Βουλώσαν τα κουμπούρια του κι ανάψαν τα τουφέκια.

…Και ζωντανό τον έπιασαν και στον πασά τον πάνουν.
Κι ο Ομέρ Βρυώνης μυστικά στο δρόμο τον ερώτα:
«Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, την πίστη σου ν’ αλλάξεις,
να προσκυνήσεις στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσεις;».
Πάτε κ’ εσείς κι η πίστη σας, μουρτάτες να χαθείτε.
Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε ν’ αποθάνω.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος- Ψυχολόγος

1184 π Χ: Κατάληψη της Τροίας


Η Τροία πολιορκήθηκε επί δέκα χρόνια από τους Αχαιούς, χωρίς να καταφέρουν να την κυριεύσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα πονηρό κόλπο για να την κατακτήσουν. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο, κούφιο άλογο, όπου μέσα μπήκαν μερικοί πολεμιστές, ενώ οι υπόλοιποι, αφού το άφησαν έξω από τείχη της Τροίας, ως αφιέρωμα στους θεούς, έκαναν πως τάχα φεύγουν με τα πλοία για την πατρίδα τους, ενώ αυτοί κρύφτηκαν πίσω από την Τένεδο. Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το έβαλαν μέσα στα τείχη , γκρεμίζοντας μάλιστα ένα μέρος των τειχών για να περάσει. Την νύχτα οι πολεμιστές βγήκαν από τον Δούρειο ίππο, γύρισαν και στο μεταξύ οι άλλοι από την Τένεδο, βρήκαν τους Τρώες να κοιμούνται και κατέλαβαν την Τροία.

Σαν Σήμερα

1792: Ο λοχαγός του Μηχανικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει την Μασσαλιώτιδα
Ο Ρουζέ Ντελίλ το έγραψε ως πολεμικό εμβατήριο για την στρατιά του Ρήνου. Όμως γρήγορα πήρε παλλαϊκή διάδοση και όταν οι επαναστάτες εθελοντές από την Μασσαλία τον Ιούλιο του 1792, ήρθαν στο Παρίσι το έψαλαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος δεν ήξερε την προέλευσή του και το ονόμασε «τραγούδι των Μασσαλιωτών» και σιγά-σιγά έγινε Μασσαλιώτιδα. Σαν εθνικός ύμνος της Γαλλίας καθιερώθηκε μετά την επανάσταση του 1830

1827: Η μάχη στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη)
Την επόμενη μέρα του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι πολεμιστές του αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη) και ηττώνται κατά κράτος.

1942:Γεννήθηκε η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός

2004: Πέθανε η Εστέρ Λοντέρ, ιδρύτρια της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Εστέρ Μέντζερ και γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1908. Πέθανε στα 97 της χρόνια στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη, από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

23/4/2012

Ανατολή ηλίου: 05:39
Δύση ηλίου: 19:09
Πανσέληνος: Σε 12 ημέρες

Ημέρα Βιβλίου (UNESCO)
Ευρωπαϊκή Μέρα Εργασίας
Ημέρα δράσης των Σιδηροδρομικών

+Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του τροπαιοφόρου
Ανατόλιος μαρτ., Πρωτολέοντας στρατηλ..
Γιορτάζουν: Γεωργία, Γεώργιος, Γωγώ

Άγιοι Ανατόλιος και Πρωτολέοντας στρατηλάτες

Και οι δυο ήταν αξιωματικοί του Διοκλητιανού. Παρακολουθώντας τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου, ομολογούν την πίστη τους. Ο αυτοκράτορας θυμώνει και διατάζει να τους σκοτώσουν. Η μνήμη τους τιμάται στις 23 Απριλίου, ημέρα του θανάτου τους

Ημέρα Βιβλίου

Τιμώντας η UNESCO τους 2 μεγάλους συγγραφείς που έφυγαν από την ζωή στις 23 Απριλίου 1616, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και Ουϊλιαμ Σαίξπηρ καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Ατζέντα της ημέρας

- Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES από 10:00-17:00 στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ Αίθουσα ισογείου (Λεωφόρος Αμαλίας 8-10, Σύνταγμα)
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Εκδηλώσεις
- «H ύδρευση των Μεγάρων κατά την αρχαιότητα» διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 19:00 στην Νέα Αίθουσα Διαλέξεων. Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Πολιτική επικαιρότητα

- Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ παρουσίασε στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς, που δεσμεύτηκε για μη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, όχι άλλη αύξηση φόρων και όχι οριζόντιες περικοπές συντάξεων, αλλά μέτρα ανάπτυξης και περικοπές δαπανών.
- Προεκλογικές ομιλίες πραγματοποίησαν στο Μαρούσι ο Α. Σαμαράς, όπου ζήτησε «καθαρή εντολή για να τα αλλάξει όλα», και στο Ξενοδοχείο Ιμπέριαλ η Α. Παπαρήγα
- Περιοδεία πραγματοποίησε στην Θράκη ο Π. Καμμένος, που σε συνέντευξη του στην Real News, απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ.
- Τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε η Κοινωνική Συμφωνία
- Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε στην Κοζάνη και ο Γ. Καρατζαφέρης στην Κατερίνη
- Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον πρόξενο της Αργεντινής

Σημαντικά νέα

-Πρώτη συνεδρίαση πρυτάνεων και εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας και στην έναρξή της θα παραστεί ο υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γ. Μπαμπινιώτης.
- Έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα οικονομικά των ΟΤΑ Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
- Μέχρι και τις 30/4 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ομόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

Νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Γαλλία: Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ολάντ κέρδισε τον Σαρκοζί, λαμβάνοντας αντίστοιχα 28,51%, έναντι 27,09%, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων.
Γαλλία: Έκπληξη αποτέλεσε το ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν στον α΄ γύρο των εκλογών
ΗΠΑ: Πέθανε ο Τσαρλς Κόλσον ένας από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση Γουότεργκέιτ
Ιράκ: 2 μαθητές έχασαν την ζωή τους όταν ένοπλοι επετέθησαν στο σχολείο τους
Ισπανία: Διαδήλωση στην Βαρκελώνη κατά των περικοπών στην παιδεία
Ολλανδία: Δεκάδες οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλοί σοβαρά, από την σύγκρουση των δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών στο Άμστερνταμ
Υεμένη: Απαγωγή μέλους του Ερυθρού Σταυρού από ενόπλους

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Αγκίστρι: Προσάραξη ιστιοφόρου με 60 μετανάστες που κρατούνται στο δημοτικό κατάστημα
Ηράκλειο: Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του σε σύγκρουση λεωφορείου με αγροτικό
Θεσ/νίκη: 2 νεαροί ομογενείς συνελήφθησαν καθώς έκλεψαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), ιερά λείψανα, κειμήλια και χρυσά αντικείμενα
Θερμαϊκός κόλπος: Ανελκύστηκε με επιτυχία το δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία «Blue Ocean», που είχε προσαράξει το πρωί του Σαββάτου
Κρέστενα: Σοβαρός τραυματισμός 27χρονου, μετά από πτώση από μεγάλο ύψος
Λακωνία: 151 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σε πλωτό σκάφος που είχε προσαράξει σε νησίδα δυτικά της Ελαφονήσου.
Ξάνθη: Ληστεία στον Σταθμό του ΟΣΕ. Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται.
Ξάνθη: Αυτοκτονία 45χρονου πολιτικοποιημένου δάσκαλου, προκαλεί σοκ στην κοινωνία της πόλης