Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

31/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06:12
Δύση ηλίου: 18:47
Πανσέληνος: Σε 6 ημέρες

Υπατίου & Ακακίου ιερομ. Θεοφίλου Κρητός

Υπάτιος

Ο Άγιος Υπάτιος έζησε στα χρόνια του Μ. Κων/νου. Όντας επίσκοπος Γαγγρών πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και πολέμησε με σθένος τον Αρειανισμό. Γι’ αυτό συνελήφθη και θανατώθηκε μαρτυρικά από αιρετικούς.

Η Ατζέντα της ημέρας


-Ώρα της Γης 2012
Στις 20.30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος
- «Ελάτε μαζί ν’ αλλάξουμε το περιβάλλον». Συντονισμένη προσπάθεια για αναδάσωση στα Τουρκοβούνια των Δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού, σε συνεργασία με τη διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής

Εκδηλώσεις
- 19.00 Athens Live School Festival στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων (Ευελπίδων 18)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 30/3
Γενικός Δείκτης: 728,93 -0,79 %
Μετοχές: Ανοδικές 63 Καθοδικές 75 Σταθερές 24
Τζίρος: 34,48 εκατ. ευρώ

Πολιτικά

- Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009, με αντικρουόμενες τις εκτιμήσεις μεταξύ των κομμάτων
- Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα υπάρχουν δυσκολίες και αδυναμία στα οικονομικά μέχρι το 2013, ενώ δεν αποκλείεται και 3ο πρόγραμμα στήριξης.
- Σε εκλογική τροχιά τα κόμματα με εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις
- Συνεχίζεται η επιχείρηση «σκούπα» παράνομων μεταναστών από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας
- Σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επιμένει ο Α. Σαμαράς
- 3 διαγραφέντες βουλευτές επέστρεψαν στην ΝΔ
- Επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Κύπρο

Ενημέρωση

- Με νέο ωράριο (7:30-14:00) θα λειτουργούν τα καταστήματα της ΔΕΗ από 2/4
- Στις 2/4 η σύνταξη του Απριλίου και το δώρο του Πάσχα για τους δικαιούχος του ΟΓΑ
- Από 2/4 ξεκινάει η συνταγογράφηση με γενόσημα φάρμακα
- Στις 5/4 η σύνταξη στους συνταξιούχους του ΙΚΑ
- Παράταση μέχρι 30/4 έδωσε το υπ. Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Αναστολή από 9/4 στην εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων με πίστωση για τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά Ταμεία

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Γαλλία: 4 έφηβοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ και έκαψαν συμμαθητή τους
Γαλλία: Συλλήψεις φανατικών ισλαμιστών στην Τουλούζη
Δανία: Εξοργισμένος με την αυστριακή υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στην Κοπεγχάγη
Ιαπωνία: Άρση της απαγόρευσης εισόδου σε περιοχές της Φουκουσίμα
Ισπανία: Προϋπολογισμός του 2012 με μέτρα σκληρής λιτότητας
Ισπανία: Συγκρούσεις για τα εργασιακά στην Βαρκελώνη με νεκρούς και τραυματίες
Ιταλία: Σε ύψη ρεκόρ η τιμή της βενζίνης
Τουρκία: 2 νεκροί και 1 τραυματίας από έκρηξη σε καφετέρια της Κων/πολης
Τουρκία: Παπούτσι πέταξαν φοιτητές στον υπ. Περιβάλλοντος κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο
Φιλανδία: Πυροβολισμοί ενόπλου σε σχολείο χωρίς θύματα

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Άργος: Συμπλοκή αστυνομικών και ληστών κατά την διάρκεια διάρρηξης
Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε 19χρονος ψαράς που αγνοείτο
Εύβοια: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά
Θεσσαλία: Αρνητικοί στην δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών
Ιωάννινα: Τροχαίο με ένα νεκρό
Καρδίτσα: Εκλάπησαν εποχιακά φυτά από δημοτικά παρτέρια
Σκύρος: 600 στρέμματα κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά
Λαμία: Κλειστό παρέμεινε το ΤΕΙ της πόλης λόγω «κουρέματος»
Λαμία: 47χρονος γυμναστής έθεσε τέρμα στην ζωή του
Χαλκιδική: Φωτιά κατέκαψε 1000 στρέμματα δάσους

Καιρός


Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αρχικά αίθριος και από το απόγευμα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, τα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-22, στα δυτικά από 7- 21, στα κεντρικά από 3- 23, στα νότια από 10- 20 και στα ανατολικά από 10- 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια κυρίως. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 31/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σποραδικές βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος με τοπικά περιορισμένες ορατότητες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αγκινάρα


Η εμφάνιση της δεν σε προδιαθέτει να την φας, η γεύση της απόλαυση, η δε θρεπτική της αξία την αναγάγει σε πολύτιμο φάρμακο. Αν και βρίσκουμε αγκινάρες από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, η καλύτερη τους εποχή όμως φαίνεται να είναι η άνοιξη. Η ιστορία της αλλά και η εξέλιξή της πολύ μακριά.

Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν ένα είδος σκολύμων (αγριοαγκινάρα) όπου έτρωγαν τα κοτσάνια, αντιθέτως στις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας στην Σικελία, έτρωγαν την καρδιά του λουλουδιού της. Στην ρωμαϊκή εποχή η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, καθώς οι ρωμαίοι την θεωρούσαν εξαιρετικό φαγητό. Με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου πέρασε και στην αμερικάνικη ήπειρο, πιθανότατα με τους Ισπανούς αποικιοκράτες. Σήμερα είναι γνωστή σ’ όλες τις ηπείρους.

Οι αγκινάρες, αποτελούνται κατά 85% από νερό, 12% υδατάνθρακες, 3% λιπαρές ουσίες, ενώ από θρεπτικά συστατικά είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, φυτικές ίνες και ακόμα βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, και C. Είναι ευεργετικές για το συκώτι, την χολή και τα νεφρά, δρουν κατά της αρτηριοσκληρώσεως, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση των ρευματισμών.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο κυρίως και στην Κρήτη, 2 είδη του γένους Gynara με ή χωρίς αγκάθια και πράσινο ή ιώδες χρώμα. Ακόμα υπάρχουν, στα νησιά και οι αυτοφυείς ποικιλίες άγριας αγκινάρας ή ημιάγριας αγκινάρας, μικρότερες σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικές σε γεύση. Αμέτρητες οι συνταγές με αγκινάρες με γνωστότερες τις «α λα πολίτα», με κουκιά ή αρακά, με αρνάκι αυγολέμονο, ή μουσακά. Δένουν όμως εξαιρετικά με γαρίδες, ρύζι, ή κιμά.

Αγκινάρες αλά πολίτα


5-6 αγκινάρες, χυμός 1 λεμονιού, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 καρότα σε ροδέλες, 2-3 πατάτες σε κομματάκια, ½ κ γ ζάχαρη, 3 κ σ άνηθο, 1-2 κ σ αλεύρι, ½ κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Βάζετε σε μια λεκάνη αρκετό νερό, ρίχνετε το αλεύρι και το χυμό λεμονιού. Κόβετε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες. Καθαρίζετε το περίβλημά τους και τα βάζετε στην λεκάνη με το νερό.

Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά τους φύλλα. Ξύνετε μ’ ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους και βγάζετε τα χνούδια τους. Τις τρίβετε με τις λεμονόκουπες και τις βάζετε στην λεκάνη.

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτετε τις αγκινάρες, τα κοτσάνια, τις πατάτες, τα καρότα και τον άνηθο.

Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι, χωρίς να ανοιγοκλείνετε την κατσαρόλα, γιατί μαυρίζουν οι αγκινάρες.

Ζυλ Ντασέν


Στις 31 Μαρτίου του 2008 «έφυγε» από την ζωή, στα 97 του χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης που πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

Ο Ζυλ Ντασέν γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Ήταν το 8ο παιδί ενός Ρωσοεβραίου κουρέα.
Στα πρώτα βήματα της καριέρας του θα υπάρξει μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Την εποχή του μακαρθισμού, θα κατηγορηθεί για την αντιαμερικανική του δράση και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Γαλλία. Το 1955 θα πάρει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «Ριφιφί».

Η γνωριμία του 2 χρόνια αργότερα με την Μελίνα Μερκούρη, θα γίνει η απαρχή μιας νέας σκηνοθετικής καριέρας με μούσα, πρωταγωνίστρια αλλά και πολυαγαπημένη του σύντροφο την ίδια. Θα παντρευτούν το 1965. Η φιλμογραφία του αριθμεί 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Φαίδρα», «Τοπκαπί», την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και κύκνειο άσμα του «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα» το 1980.

Ο Ντασέν γίνεται ένθερμος υποστηρικτής των αντιστασιακών αγώνων της Μελίνας στην χούντα των συνταγματαρχών και όταν θα γυρίσουν πλέον στην Ελλάδα το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο όραμά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μετά τον θάνατο της το 1994, συνεχίζει μόνος του με την δημιουργία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», όπου υπήρξε και πρόεδρος, την προώθηση της επιστροφής των Μαρμάρων αλλά και στην δημιουργία του νέου Μουσείου

1822: Η καταστροφή της Χίου


Το 1822 η Χίος επαναστάτησε, ο τούρκικος στόλος με την ναυαρχίδα «Μπουρλότα σαϊμάζι» (καταφρονήτρια των πυρπολικών) και με αρχηγό τον Καρά Αλή, φτάνει στην Χίο και αποβιβάζει χιλιάδες στρατιώτες για να καταπνίξει την επανάσταση. Χιλιάδες εσφάγησαν, άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι και μόνο λίγοι κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στα Ψαρά και στα γύρω νησιά. Η καταστροφή της Χίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, που απεικόνισε την καταστροφή της Χίου στον γνωστό πίνακά του «Οι σφαγές της Χίου». Την σφαγή εκδικήθηκε ο Κανάρης πυρπολώντας την ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, όπου ήταν αγκυροβολημένη, καθώς γιόρταζαν το Μπαϊράμι, την μεγαλύτερη μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή Εκεί βρήκαν τον θάνατο πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο Καρά Αλής.

Σαν Σήμερα

1814: Ο Ναπολέων μετά την ήττα του στην Μάχη των Εθνών, παραδίδεται άνευ όρων, παραιτείται από τον θρόνο και εγκαθίσταται ως βασιλιάς στο νησί Έλβα

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της επανάστασης στην Λειβαδιά Αφού κήρυξε την επανάσταση στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, έφυγε για την Λειβαδιά , όπου σήκωσε και εκεί την σημαία της επανάστασης απελευθερώνοντας την.

1855: Πέθανε η Βρετανή συγγραφέας, Σαρλότ Μπροντέ Η Καρλότα γεννήθηκε το 1816 και ήταν η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο αδελφές της, συγγραφείς επίσης την Αμαλία και την Άννα. Έμεινε γνωστή από το μυθιστόρημα της «Τζέϊν Έιρ»

1889: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι ο Πύργος του Άϊφελ, σε ανάμνηση των εκατό χρόνων από την γαλλική επανάσταση.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παίρνει το Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς».

1991: Διαλύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

30/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06:13
Δύση ηλίου: 18:47
Πανσέληνος: Σε 7 ημέρες
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο

+ Ο Ακάθιστος Ύμνος
Ιωάννου συγγρ. της Κλίμακας, Ευβούλης μάρτ., Ζαχαρίου Κορίνθ.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Κλειστά τα ΤΕΙ όλης της χώρας

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 15:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 29/3
Γενικός Δείκτης: 734,77 -2,37 %
Μετοχές: Ανοδικές 35 Καθοδικές 105 Σταθερές 25
Τζίρος: 41,64 εκατ. ευρώ

Πολιτικά

- Παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά την απειλή παραίτησης του υπ. Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ
- Στην προσωρινή απόσυρση του άρθρου 49, που αφορά ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προχώρησε το υπ. Εργασίας
- Δήλωση Α. Σαμαρά για το μεταναστευτικό: «Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας».
- Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το ν/σ για το νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- Ο Α. Τσίπρας παρουσίασε τις συνεργασίες του κόμματος εν όψει της προεκλογικής περιόδου
- Κρίσιμο το επόμενο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
- Συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
- Κατατίθεται στην Βουλή από τον υπ. Υγείας ειδική τροπολογία για την επιστροφή προνοιακών επιδομάτων, που είχαν εισπραχθεί παράνομα από μη δικαιούχους
- Στην ΝΔ επέστρεψε ο Μ. Τζίμας
- Στον ΛΑΟΣ προσχώρησε ο δημοσιογράφος Σπ. Χαντζάρας
- Οι θέσεις και οι προτάσεις της «Κοινωνικής Συμφωνίας» παρουσιάστηκαν στην Θεσ/νίκη από την Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη
- Στον Βόλο μετά την Λαμία περιοδεύει η Α. Παπαρήγα.

Τα Νέα σε τίτλους

- Επιχείρηση «σκούπα» με συλλήψεις από την αστυνομία και ομάδες από ειδικούς φρουρούς, για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.
- Αποφυλακίζεται με όρους και εγγύηση 300.000 ευρώ ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, μετά από απόφαση του συμβουλίου Εφετών
- Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία
- Εκτέλεση εν ψυχρώ με 5 σφαίρες μιας 36χρονης στα ΕΛΤΑ Πειραιά από συνάδελφο της, με τον οποίο διατηρούσε σχέση.
- Σε κινητοποιήσεις προχωρά η ΟΤΟΕ για την αναστολή των συνεταιριστικών τραπεζών
- Συμπλοκές και επεισόδια με μικροτραυματισμούς στην Πανεπιστημιούπολη
- Σε διαγραφή 60 εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
- Στις 2/4 θα πραγματοποιηθεί ραδιομαραθώνιος από την «Εκκλησία της Ελλάδος» για τα κοινωνικά φαρμακεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Βρετανία: Αποδοκιμασίες από Έλληνες φοιτητές στον Π. Τόμσεν
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ο οίκος Standard & Poor's έθεσε την χώρα εκτός παρακολούθησης
Ισπανία: Διαδηλώσεις και συμπλοκές με αστυνομικούς και συλλήψεις
Ιταλία: 2 άνδρες αυτοπυρπολήθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων
Κίνα: Αυτοπυρπόληση θιβετιανού μοναχού
Κούβα: Ιστορική συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου με τον Φ. Κάστρο
Ονδούρα: Νεκροί και τραυματίες από πυρκαγιά σε φυλακή
Πολωνία: Οδικό δυστύχημα με 8 νεκρούς και 10 τραυματίες
Σκωτία: Εντοπίσθηκε η πηγή της διαρροής του αερίου στην πλατφόρμα της Total
Σουηδία: Παραίτηση του υπ. Άμυνας εξ αιτίας σκανδάλου
Συρία: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις
Τουρκία: Συγκρούσεις διαδηλωτών για την εκπαίδευση στην Άγκυρα
Τοπικά Νέα Ειδήσεις από την Ελλάδα
Ηράκλειο: Ολοκλήρωση του οδικού δικτύου στον Αγ. Νικόλαο
Θεσ/νίκη: Βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο στις εργασίες για το Μετρό
Λέσβος: Ψαρεύτηκε γιγαντιαίο καλαμάρι
Σέρρες: Διήμερη αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ
Σκύρος: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά
Φθιώτιδα: Ξεκινούν πάλι τα μαθητικά δρομολόγια

Καιρός


Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων από το απόγευμα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 -23, στα δυτικά από 7-21, στα κεντρικά από 3-24, στα νότια από 10- 20 και στα ανατολικά από 10- 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 30/3
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αρχικά αίθριος και από το απόγευμα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, τα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Χαρίλαος Τρικούπης


Στις 30 Μαρτίου του 1896 πέθανε, ο Χαρίλαος Τρικούπης , ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832 και ήταν γιος του ιστορικού της ελληνικής επανάστασης Σπυρίδωνος Τρικούπη. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας στο Λονδίνο, εκλέχθηκε πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση του 1862, διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία για την παραχώρηση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και το 1866 έγινε υπουργός των εξωτερικών.

Διεκήρυξε το «δόγμα της δεδηλωμένης» της ανάληψης δηλαδή της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό της πλειοψηφίας στην βουλή. Φυλακίστηκε δημοσιεύοντας το άρθρο του «Τις πταίει» στην εφημερίδα «Καιροί». Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο Κόμμα»

Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός, όπου κατέβαλε προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του κράτους, κάνοντας σπουδαιότατες μεταρρυθμίσεις και θέτοντας τις βάσεις της προόδου και της ανάπτυξης, με βάση το αξίωμα: «Η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει».

Μεγαλόπνοα σχέδια αποφασίστηκαν επί πρωθυπουργίας του, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας, η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά, η διώρυγα της Κορίνθου, σε πολιτικό επίπεδο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των βουλευτών, ενώ οραματίστηκε ακόμα και την σύζευξη Ρίου-Αντίρριου, που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2007 και τιμητικά φέρει το όνομά του.

Για την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων χρειάστηκαν μεγάλα δάνεια, που όμως λόγω της δύσκολης ελληνικής οικονομικής συγκυρίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος απόδοσης, αναγκάζοντάς τον να αναφωνήσει από το βήμα της Βουλής «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Το 1895 αποτυγχάνοντας στις εκλογές αναχώρησε πικραμένος από την Ελλάδα. Πέθανε την επόμενη χρονιά στις Κάννες της Γαλλίας. Ο ανδριάντας του είναι στημένος στην οδό Σταδίου.

1992: Πέθανε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος


Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου του 1919. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία και από το 1964 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Β΄ έδρα της αρχαιολογίας. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα αποκαλύπτει το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων και τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Με τα ευρήματα των ανασκαφών του στην Βεργίνα επιβεβαιώθηκε και η άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου. Εκτός του αρχαιολογικού του έργου, σημαντικό είναι και το συγγραφικό του. Συνέγραψε μελέτες, ενώ έκανε πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Σαν Σήμερα

1841: Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Είναι το αρχαιότερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας μας και ιδρύθηκε με μετόχους το ελληνικό δημόσιο, τον Άγγλο κεφαλαιούχο Εϋνάρδο και τον Έλληνα Γεώργιο Σταύρου, ο οποίος ήταν και ο διοικητής της τράπεζας επί 27 χρόνια.

1853: Γεννήθηκε ο Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ βαν Γκογκ

1863: Ο Γεώργιος Α΄ χρίζεται βασιλιάς των Ελλήνων
Μετά την έξωση του Όθωνα, η Εθνική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε το 1863, βασιλιά τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Δανίας, το Γεώργιο- Χριστιανό-Γουλιέλμο-Φρειδερίκο-Αδόλφο της δυναστείας των Γλύξμπουργκ. Μια τριμερής επιτροπή από τον Κ. Κανάρη, Θ. Ζαϊμη και Δ. Γρίβα, πήγε στην Κοπεγχάγη και πρόσφερε το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο τότε Γεώργιο, καλώντας τον στην Αθήνα

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του, Μπάτσης, Καλούμενος, Αργυριάδης, εκτελούνται πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία

1961: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης

1983: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

2004: Αυτοκτόνησε η ηθοποιός Ελευθερία Βιδάκη

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

29/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06:15
Δύση ηλίου: 18:46
Πανσέληνος: Σε 8 ημέρες

Μάρκου επισ. Αρεθουσίων, Ιωνά, Βραχησίου μαρτ., Κυρίλλου διακ.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11:30 έως το τέλος του ωραρίου, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση στο χώρο της υγείας.
- Στην στάση εργασίας δήλωσαν συμμετοχή οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
- Ακόμα συμμετέχει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ)
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη στις 12:00.
- Μόνο τα έκτατα και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία, λόγω της στάσης εργασίας (10:00-15:00) των εργαζομένων.
- Συγκέντρωση εργαζομένων στην πλατεία Μαβίλη στις 11:30 και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας).

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Πολιτικά

- Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας παρουσίασε το προεδρικό διάταγμα με τα κριτήρια αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Υπηρεσιών.
- Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λ. Κατσέλη, εξέφρασε την πρόθεσή της συνεργασίας με άλλα κόμματα εκτός του ΠΑΣΟΚ.
- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα, την SEEBRIG στον Τύρναβο και το CAOC.
- Ο υπ. Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης κατέθεσε στην Βουλή τροπολογία για το εκλογικό επίδομα
- Το υπ. Εθνικής Άμυνας έδωσε την λίστα με τα ανενεργά στρατόπεδα σε όλη την χώρα
- Από 29-31/3 θα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
- Προτάσεις της ΝΔ για την φορολόγηση των ακινήτων
- Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Ευάγ. Βενιζέλος
- Αναμένεται η επιστροφή 4 διαγραφέντων βουλευτών στην ΝΔ
- Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς.

Ενημέρωση

- Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
- Αναδρομικά από 1/1/2012 η μείωση κατά 12% στις κύριες συντάξεις, για το τμήμα πάνω από 1300 ευρώ
- Μέχρι 30/3 οι αιτήσεις σε ΔΟΥ και τελωνεία για υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις.
- Στις 2/4 η σύνταξη του Απριλίου και το δώρο του Πάσχα για τους δικαιούχος του ΟΓΑ

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Αυστρία: Ψηφίστηκαν από την Βουλή μέτρα 5ετούς λιτότητας
Αυστραλία: Δολοφονήθηκε 24χρονος Έλληνας ομογενής σε πάρκο του Σίδνεϊ
Δανία: Το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν απονέμεται στην Ιζαμπέλ Αλιέντε
ΗΠΑ: Επιτυχής ολική μεταμόσχευση προσώπου σε 37χρονο άνδρα, σε νοσοκομείο του Μέριλαντ
ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο, καθώς ο πιλότος έπαθε αμόκ
Ιράν: Την Τεχεράνη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν
Ισπανία: Γενική απεργία των εργατικών συνδικάτων
Κούβα: Συνάντηση του Φ. Κάστρο με τον Πάπα Βενέδικτο
Σκωτία: 23 τόνοι αέριο διέρρευσαν στην Βόρεια Θάλασσα από την πλατφόρμα της Total
Υεμένη: Απαγωγή Σαουδάραβα αξιωματούχου

Ειδήσεις από την Ελλάδα

- 24ωρη απεργία για τις 4/4 εξήγγειλε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) για τις τράπεζες στη Φθιώτιδα, τη Λέσβο και την Αχαΐα, λόγω του κλεισίματος των 3 συνεταιριστικών τραπεζών στις αντίστοιχες περιοχές.
- «Ελάτε μαζί ν’ αλλάξουμε το περιβάλλον». Συντονισμένη προσπάθεια για αναδάσωση στα Τουρκοβούνια στις 31/3 των Δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού, σε συνεργασία με τη διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής
- Αντιδράσεις για την δημιουργία κέντρων παράνομων μεταναστών από την τοπική κοινωνία σε πολλές περιοχές της χώρας

Καιρός


Γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά και νότια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στην Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Θράκη τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-23, στα δυτικά από 7-21, στα κεντρικά από 3- 23, στα νότια από 10- 19 και στα ανατολικά από 10- 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 30/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων από το απόγευμα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια και μικρή πτώση στα βόρεια.

Ιάκωβος Καμπανέλλης


Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στις 29 Μαρτίου 2011

Γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου 1922. Το 1935 εγκαθίστανται οικογενειακώς στην Νίκαια. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συμμετέχοντας στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Γυρίζοντας στην Αθήνα και παρακολουθώντας παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, εντυπωσιάζεται και κατά δήλωσή του «ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον προορισμό του». Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, ενώ αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Θεατρικά έργα: «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.

Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι» Νίκου Κούνδουρου, «Κορίτσια στον Ήλιο» Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι» Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.

Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν», «Ο κύκλος με την κιμωλία» κ ά. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν», όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του για δυόμιση χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Υπήρξε από το 1999 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Θεατρικής Δραματουργίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είχε τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου

1940: Θεμελιώνονται οι μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οργανώνεται και λειτουργεί κάθε Σεπτέμβριο, αποτελεί δε αναβίωση των παλαιών Δημητρίων. Ιδρύθηκε το 1925 και πρωτολειτούργησε το 1926. Είναι ετήσια εμπορική έκθεση, η σημαντικότερη στην Ελλάδα και τον χώρο των Βαλκανίων. Ένα τεράστιος χώρος πολλών στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μόνιμες εγκαταστάσεις που θεμελιώθηκαν το 1940 και αποτελούνται από περίπτερα, που στεγάζουν τους εκθέτες, αποτελούν τον χώρο της έκθεσης. Εκτός του εμπορικού χαρακτήρα στην έκθεση λαμβάνουν χώρα και πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ είθισται στην έναρξη της εκθέσεως ο εκάστοτε πρωθυπουργός, να εκφωνεί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής του.

Σαν Σήμερα

1430: Οι οθωμανικές δυνάμεις του σουλτάνου Μουράτ Β΄ καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη

1553: Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης, ο ποιητής Βιτσέντσος Κορνάρος

1821: Η πρώτη μάχη της επανάστασης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με δύναμη 300 Μανιατών κατατροπώνει υπερδιπλάσια δύναμη Τούρκων στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας

1823: Συγκροτείται η Β΄ Εθνοσυνέλευση
Συγκροτήθηκε υπό την Προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στο Άστρος Κυνουρίας, για να επικυρώσει το πρώτο ελληνικό σύνταγμα

1864: Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα
Ύστερα από την συνθήκη που έγινε για την εκλογή του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον θρόνο της Ελλάδος, η Αγγλία ανακοίνωσε την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα

1870: Γεννήθηκε Παύλος Μελάς, Πρωτεργάτης του μακεδονικού αγώνα
Γεννήθηκε στη Μασσαλία όπου ήταν εγκατεστημένοι οι γονείς του

1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στον Μαραθώνιο δρόμο, των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα

1926: Γεννήθηκε ο Κώστας Βίρβος, συνθέτης και στιχουργός

1943: Γεννήθηκε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

1959: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικάνικους κινηματογράφους η ταινία του Μπίλι Γουάϊλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό», με την Μέριλιν Μονρόε και τον Τζακ Λέμον

2005 : Πέθανε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης
Ποιήματά του: «Η λησμονημένη», «Τα στίγματα», «Ο περίπατος», «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Ανάποδα», «Γύρισαν τα ρολόγια»

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

28/3/ 2012

Ανατολή ηλίου: 06:16
Δύση ηλίου: 18:45
Πανσέληνος: Σε 9 ημέρες

+ Ο Μέγας Κανών, Ηρωδίωνος εκ των 70 Αποστόλων

Άγιος Ηρωδίων

Ήταν επίσκοπος Νέων Πατρών (Υπάτης Φθιώτιδας) συνεργάτης του αποστόλου Πέτρου και ένας από τους 70 Αποστόλους. Αναπτύσσοντας μεγάλο θεολογικό έργο, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), από 11:00-15:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων
- 24ωρη απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ)

Εκδηλώσεις
- 12.00 Έναρξη λειτουργίας του Πανελλήνιου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (Κ.Α.Κ.Ε.) για παιδιά. από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
- 19:30 Συναυλία προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Χ. Λεοντή με συμμετοχή του Μ. Μητσιά στο θέατρο Αρσακείων Σχολείων (Κοκκώνη 18,Ψυχικό). Είσοδος ελεύθερη.

Πολιτιστικά
- Εικαστική έκθεση «Στο πέρασμα των αιώνων» στην Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρ. Λούης» (έναντι Βασ. Σοφίας 85, Πλ. Ηρώων), από 28/3-8/4. Ώρες λειτ: Καθημερινά 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-14:00
Εγκαίνια: 28/3 ώρα 19:30 Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 27/3
Γενικός Δείκτης: 752,7 -1,91 %
Μετοχές: Ανοδικές 49 Καθοδικές 89 Σταθερές 35
Τζίρος: 45,83 εκατ. ευρώ

Πολιτικά

- Ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των Ταξί.
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής προσδιορίζοντας το χρονικό περιθώριο των εκλογών δήλωσε ότι «μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, είναι μια καλή πρόβλεψη για διάλυση της Βουλής».
- Κόντρα μεταξύ Γ. Καρατζαφέρη - Π. Καμμένου και Γ. Μανώλη –Γ. Γιακουμάτου
- Με νέα ρύθμιση στο φορολογικό ν/σ οι τακτοποιημένοι χώροι (πατάρια, υπόγεια)
- Η Ομοσπονδία Πρατηριούχων ζητά την απόσυρση διατάξεων ν/σ του υπ. Μεταφορών
- Ολοκληρώνοντας τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγός ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη

Επικαιρότητα

- Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στις 29 & 30/3, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.
- Τετράωρη στάση εργασίας στις 29/3 εξήγγειλαν οι δάσκαλοι
- 5ωρη στάση εργασίας (10:00-15:00) εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στο ΕΚΑΒ και στις μονάδες πρόνοιας την Πέμπτη 29/3
- Δημιουργία 3 κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
- Αναδρομικά από 1/1/2012 μείωση 12% στις κύριες συντάξεις
- Αστικό λεωφορείο σε τρελή πορεία στο Παγκράτι προκαλεί ζημιές σε ΙΧ

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Ανταρκτική: Πτώση ρωσικού δορυφόρου μετεωρολογικών παρατηρήσεων
Γαλλία: Το δικαστήριο απεύθυνε κατηγορίες στον Ντ. Στρος Καν για μαστροπεία και συμμετοχή σε συμμορία
Γερμανία: Ματαίωση πτήσεων από τα αεροδρόμια Μονάχου και Φρανκφούρτης λόγω στάσεων εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Γουατεμάλα: Γενικό «μπλακ-άουτ», για άγνωστους λόγους, σημειώθηκε στη χώρα
ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Τέξας μετά από ασθένεια του πιλότου
Ιαπωνία: Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας R
Ισπανία: Κινητοποιήσεις των πιλότων της Iberia από 9/4-20/7
Ισπανία: Πυροσβέστης βρήκε τραγικό θάνατο σε κατάσβεση πυρκαγιάς
Ιταλία: Ματαίωση δεκάδων πτήσεων
Κούβα: Την χώρα επισκέφθηκε ο Πάπας Βενέδικτος
Συρία: Στροφή του Άσαντ που αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο

Καιρός


Γενικά αίθριος και από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-20, στα δυτικά από 7-20, στα κεντρικά από 5- 21, στα νότια από 12- 19 και στα ανατολικά από 10- 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά αίθριος, ενώ βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-20 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 29/3
Γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά και νότια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στην Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Θράκη τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

1943: Πέθανε ο Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας


Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1873 στο Ζεμιόνοβο της Ρωσίας. Σπούδασε μουσική στα Ωδεία της Πετρούπολης και της Μόσχας. Μετά την ρωσική επανάσταση, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ελβετία και μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Μπέβερλυ Χιλλ της Αμερικής. Έγραψε συμφωνικά έργα («Το νησί των νεκρών», 3 συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς), κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονέτα, πρελούντια, όπερες («Aleko», «Francesca da Rimini») και εκκλησιαστική μουσική.

1993: Πέθανε η Ελένη Χαλκούση ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων


Γεννήθηκε το 1901στο Μακρυχώρι Προποντίδας (Κωνσταντινούπολη). Σπούδασε θέατρο και λογοτεχνία στο Παρίσι. Υπήρξε ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με θιάσους της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη κ ά. Διετέλεσε ακόμα καθηγήτρια σε δραματικές σχολές. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως χρονογράφος, έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων, συνέγραψε το βιβλίο «Σαβουάρ βιβρ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τέλος συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Τα 201 καναρίνια» κ ά.

Σαν Σήμερα

1868: Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι
Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέϊ Μαξίμοβιτς Πεσκώφ και γεννήθηκε στο Νίζνι Νοβογκορόντ. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε όλο στερήσεις κι απογοητεύσεις. Δεν κατάφερε να πάει στο σχολείο, γιατί τον πίεζαν οι ανάγκες αυτοσυντήρησης.

1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ισταμπούλ

1941: Αυτοκτόνησε η συγγραφέας Βιρτζίνια Γούλφ

1964: Στα διεθνή ύδατα, έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω, ο πρώτος πειραματικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο «Ράδιο Καρολίνα».

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ο εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου. Έργα του: «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Οι καρέκλες», «Ο ρινόκερος»

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

27/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06:18
Δύση ηλίου: 18:44
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

Ημέρα θεάτρου

Ματρώνης οσ. Φιλητού & Λυδίας μαρτ., Παύλου επ. Κορίνθου
Γιορτάζουν: Λυδία, Mατρώνη, Μακρίνα

Αγία Ματρώνα

Ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματικού, στην Θεσ/νίκη. Ασπάσθηκε κρυφά τον χριστιανισμό και όταν το αντελήφθη η σύζυγος του αξιωματικού Παντίλλα την φυλάκισε. Υπέστη βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα της

Η Ατζέντα της ημέρας

- Συνεχίζεται η 48ωρη πανελλαδική απεργία των δικηγόρων, εκτός Αθηνών.
- 24ωρη απεργία των έκτακτων αρχαιολόγων
- Στάση εργασίας στους δήμους από 11:00-15:00. Στις 12:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
- Καταβολή των συντάξεων στους ναυτικούς

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 26/3
Γενικός Δείκτης: 767,32 -0,69 %
Μετοχές: Ανοδικές 51 Καθοδικές 87 Σταθερές 25
Τζίρος: 29,45 εκατ. ευρώ

Πολιτικά

- Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας.
- Την αντίθεση του εξέφρασε ο Συνασπισμός για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών
- Απόσυρση του ν/σ για τους γεωργικούς συνεταιρισμούς μετά την άρνηση της ΝΔ στην στήριξή του
- Αποχώρησε η ΝΔ από τον διάλογο για το φορολογικό
- Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ Φ. Κουβέλης παρουσίασε την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς
- Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που ζήτησε η βουλή να διαλυθεί μετά το Πάσχα, για να προχωρήσουμε σε εκλογές. Ακόμα σχολίασε ότι ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς πέσανε θύματα της Μέρκελ που μπλόφαρε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και θα πτωχεύσει και υπόγραψαν και το δεύτερο μνημόνιο.
- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν την αναγραφή του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα
- Ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την προσχώρηση του Λ Κωνσταντινίδη στο ΛΑΟΣ
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον νέο Τούρκο πρεσβευτή
- Συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
- Ο Πρόεδρος της ΝΔ απέκτησε προφίλ στο Facebook

Σημαντικές ειδήσεις

- Το Υπ. Οικονομικών απέσυρε τις διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού τεκμηρίων στους νομιμοποιηθέντες ημιυπαίθριους χώρους (σοφίτες, πατάρια υπόγεια), μετά την αντίδραση που δημιουργήθηκε.
- Αυστηρές ποινές μέχρι και φυλάκιση προβλέπεται σε ν/σ για όσους δεν πληρώνουν διόδια ή εμποδίζουν την πληρωμή τους.
- Το υπ. Εσωτερικών στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για μείωση θέσεων και δομών στο δημόσιο τομέα, προχωράει στην κατάργηση 104 οργανικών θέσεων.
- Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στις 29 & 30/3, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων από την Τράπεζα Ελλάδος.
- Τετράωρη στάση εργασίας στις 29/3 εξήγγειλαν οι δάσκαλοι

Καιρός


Τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τη βόρεια Κρήτη και βελτίωση από το μεσημέρι.. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-16, στα δυτικά από 7- 21, στα κεντρικά από 5-17, στα νότια από 9-17 και στα ανατολικά από 8 -19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα βελτίωση. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί με ένταση 4-5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση στα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 28/3
Γενικά αίθριος και από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου


Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω.
Με την λέξη θέατρο εννοούμε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας.

Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους.

Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες.

Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα.
Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς.

Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβία (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσία (Τσέχωφ).

Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.

1827: Πέθανε ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, μεγάλος μουσικοσυνθέτης


Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν τραγουδιστής και βιολονίστας και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική.
Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα.
Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον Μότσαρτ και τον Χάυδν. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά. Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κ ά. Κοντά στα 29 του χρόνια χτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση της ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση. Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία.
Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική», 4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «Ύμνο τις χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκεμοντ», τα «Ερείπια της Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελεών», την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά.

Σαν Σήμερα

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εισέρχονται στο Βουκουρέστι.

1821:Ο Αθανάσιος Διάκος μετά την δοξολογία στην Μονή Οσίου Λουκά, κηρύσσει την επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα.

1821:Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγό τον αρματολό Πανουργιά ελευθερώνουν την πρωτεύουσα τις Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα)

1926: Εγκαινιάζεται η Ακαδημία Αθηνών
Θεμελιώθηκε το 1859 από τον βασιλιά Όθωνα και τελείωσε το 1885, με δωρεές του ευεργέτη Σίνα.

1940: Δημιουργούνται τα στούντιο «Σκούρας Φιλμ» και «Αθήνα Φιλμ», που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του ελληνικού κινηματογράφου.

1952: Ιδρύεται στο Μέμφις του Τενεσί η δισκογραφική εταιρεία Sun Records που ανέδειξε τους Έλβις Πρίσλεϋ, Τζέρι Λι Λούϊς, Τζον Κας κ ά.

1952: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράϊα Κάρεϊ

1968: Πέθανε ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του θεάτρου του παράλογου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

26/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 19
Δύση ηλίου: 18:43
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες
13η Εβδομάδα

+ Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ, Των εν Γοτθία 26 Μαρτύρων, Στεφάνου ομολ.
Γιορτάζουν: Πούλια, Πούλιος

Η Σύναξις αρχαγγέλου Γαβριήλ

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάσθηκε στην Παρθένο Μαρία για να της αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, που θα σώσει τον κόσμο. Σήμερα εορτάζεται η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι πιστοί για να τιμήσουν τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όπως γινόταν μετά από κάθε μεγάλη εορτή, που στην περίπτωση την σημερινή ήταν ο Ευαγγελισμός,

Η Ατζέντα της ημέρας

- 48ωρη (26 & 27) πανελλαδική απεργία των δικηγόρων, εκτός Αθηνών.

Κινηματογράφος
«Οι ζωές των άλλων» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Πλ. Σολωμού, Ψυχικό)Είσοδος ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Πολιτικά

- Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με μικρότερη διάρκεια, διεξήχθη η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.
- Συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για τις ρυθμίσεις στα ταξί
- Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας αναμένεται σήμερα στην Αθήνα
- Σύσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη με τους περιφερειάρχες για την λαθρομετανάστευση
- Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ
- Ο Θ. Πάγκαλος και Σ. Ξυνίδης δεν θα βάλουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές
- Στην Θεσ/νίκη, Πιερία και Ημαθία θα περιοδεύσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη

Σημαντικές ειδήσεις

- 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για τις 28/3 οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
- Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει κινητοποιήσεις για τις 29/3. Στις κινητοποιήσεις ανήγγειλαν συμμετοχή η ΠΟΕΔΗΝ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Τομέα Υγείας (ΙΚΑ, Γιατροί, ΕΟΠΥΥ).
- Από 1/4 η καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης
- Σε αύξηση των εισιτηρίων προχωρούν από την 1/4 ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες

Ενημέρωση

- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έως 30 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.
- Μέχρι 30/3 οι αιτήσεις σε ΔΟΥ και τελωνεία για υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις. Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές έως 10.000 και νομικά έως 75.000 ευρώ.
- Μέχρι 30/3 η προθεσμία ρύθμισης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
.- Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται υποχρεωτικά οι φορολογικές δηλώσεις για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Αίγυπτος: Νέα αιματηρά επεισόδια
Αφγανιστάν: Έκρηξη βόμβας με νεκρούς και τραυματίες
Βενεζουέλα: Στην Κούβα μετέβη ο πρόεδρος Τσάβες για ακτινοθεραπεία
Γαλλία: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο αδελφός του μακελάρη της Τουλούζης
Γερμανία: Βουλευτικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρ
Ιρλανδία: Παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Άχερν
Καναδάς: Εντοπίσθηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών ιαπωνικό αλιευτικό που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011.
Ν. Κορέα: Επίσκεψη πραγματοποίησε στην χώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα.
Μεξικό: Επίσκεψη πραγματοποίησε ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ
Μιανμάρ: Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέστειλε για λόγους υγείας την προεκλογική της εκστρατεία
Χιλή: Σεισμός 7,2 R έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας

Ειδήσεις από την Ελλάδα

-Εντάσεις και μικροεπεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας κατά την διάρκεια των παρελάσεων
Αιτωλοακαρνανία.: Φωτιά επεχείρησαν να βάλουν στο πατρικό σπίτι της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά
Δράμα: Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα
Ηράκλειο: Ματαιώθηκε η παρέλαση λόγω επεισοδίων
Θεσπρωτία: Ασθενής σεισμική δόνηση 4,4 R βόρεια της Πάργας
Πάτρα: Ένταση και επεισόδια στην παρέλαση
Σέρρες: Συλλήψεις και προσαγωγές κατά την διάρκεια της παρέλασης

Καιρός


Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου πιθανότητα ασθενών βροχών. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Οι άνεμοι ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-21, στα δυτικά από 6-21, στα κεντρικά από 6-21, στα νότια από 9-19 και στα ανατολικά από 8 -20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 3-4 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση στα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 27/3
Τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τη βόρεια Κρήτη και βελτίωση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Σοφοκλής Πέππας


«Έφυγε» σε ηλικία 63 ετών ο γνωστός ηθοποιός
Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ, «Οι Πέρσες» του Αισχύλου, ακόμα κινηματογραφικές ταινίες με γνωστότερη «Η σκόνη που πέφτει», σε πολλές τηλεοπτικές σειρές «Λούνα Παρκ», «Λωξάντρα», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Άφρικα», ενώ τέλος δάνεισε την φωνή του, σε πολλές μεταγλωττίσεις, με χαρακτηριστικότερη τον «Μπαμπαστρούμφ» από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια». Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατη νόσο. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στις 14:00 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου

2007: Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού


Ο Λάμπρος Μπακάλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας. Ο πατέρας του ήταν ψάλτης και καπνεργάτης, έπαιζε όμως και μπουζούκι, από όπου το μαθαίνει κι ο ίδιος. Και όταν τον χάνει γύρω στα 14 του χρόνια, βγαίνει στην βιοπάλη, εργαζόμενος ως υδραυλικός και λευκοσιδηρουργός, για να βοηθήσει την μητέρα του και την αδελφή του, ενώ ταυτόχρονα παίζει στα κουτούκια της Καβάλας που στο μεταξύ έχουν μετακομίσει. Το 1944, μετά από περιπλανήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, Στράτο Παγιουμτζή, Στέλλα Χασκίλ, Τάκη Μπίνη, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Πέτρο Αναγνωστάκη, Στράτο Διονυσίου κ ά. Ακόμα με τους Βασίλη Τσιτσάνη, Απόσ. Καλδάρα, Γ. Κλουβάτο, Κώστα Βίρβο κ ά.
Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά, «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη».

1881: Θεμελιώνεται το θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»


Ο Βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα καταθέτουν τον θεμέλιο λίθο, στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε δωρεάν από την Μονή Ασωμάτων (σημερινή Πετράκη), για την ανέγερση θεραπευτηρίου με την ονομασία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».
Τρία χρόνια αργότερα στις 25 Μαρτίου του 1884 γίνονται τα εγκαίνια χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αθηνών Προκοπίου. Ταυτοχρόνως με τα εγκαίνια ορίζεται και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από την Ιφ. Συγγρού πρόεδρο, την Ελ. Μαυροκορδάτου, την Ειρ. Ρεβελάκη, την Σ. Δάλλα, την Βαρ. Ρέϊνεκ και την Σ. Μαυρομάτη, μέλη

Σαν Σήμερα

1932: Επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη
Το γλυπτό είναι έργο του Ροχ και ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης
Γεννήθηκε το 1872. Ήταν αγρότης από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο. Έρχεται πρώτος, κατακτώντας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη εποχή για την Ελλάδα

1969: Ο Τζον Λένον κι η Γιόκο Όνο κάνουν για πρώτη φορά «μπεντ ιν»
Στο Χίλτον του Άμστερνταμ ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, μένουν στο κρεβάτι για μέρες κάνοντας την πρώτη ξαπλωτή διαμαρτυρία (μπεντ ιν ) διαμαρτυρόμενοι για την ειρήνη στο Βιετνάμ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 21
Δύση ηλίου: 18:42
Πανσέληνος: Σε 12 ημέρες

+Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Εθνική Εορτή (Αργία)

Γιορτάζουν: Άγγελος, Αγγελίνα, Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Εθνεγερσία

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμό ονομάζουμε και εορτάζουμε σήμερα την χαρμόσυνη αγγελία που έφερε στην παρθένο Μαρία ο Άγγελος Γαβριήλ, ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εξιστορείται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της στρατιωτικής παρέλασης. Έντονη η παρουσία της αστυνομίας για την αποφυγή επεισοδίων
- 8:00 Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Ακρόπολη και Σύνταγμα
- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet έως 17:00

Εκδηλώσεις
- Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης
Στις 8:00 παρουσίαση μετώπης αρ. 32 η οποία διασώθηκε από την καταστροφή του 5ου αι. μ.Χ., επειδή θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η μετόπη κατέβηκε πρόσφατα από τον Παρθενώνα και συντηρήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης
Στις 12:00 ρεσιτάλ πιάνου με θέμα «Μεγάλη Μέρα, Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες», στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων.
Στις 17:00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα στο ισόγειο του Μουσείου, με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου

- 11:00 Παραστάσεις κουκλοθέατρου στην «Τεχνόπολις» (Κεντρική αυλή και Αίθουσα «Κων/νος Καβάφης» αίθουσες Δ7 και Δ10

- 19.00 Ομιλία με θέμα «Η έννοια της Ελευθερίας στον νεοελληνικό στοχασμό πριν
και μετά την Επανάσταση του 1821» στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Αλλάζουμε τα ρολόγια


Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03.00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.

Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (28/10/2012), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οδηγίας 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιαν. 2001.

Καιρός


Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και τοπικών καταιγίδων στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-20, στα δυτικά από 7-20, στα κεντρικά από 5-22, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 10-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς με ένταση 3-4μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-22 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 26/3
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1917: Πέθανε ο Σπύρος Σαμαράς, διακεκριμένος συνθέτης


Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1863 στην Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, στο Ωδείο της Αθήνας και εν συνεχεία στην Ιταλία και την Γαλλία.
Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα όπως η «Φλώρα Μιράμπιλις» με πρωταγωνίστρια την Έμμα Καλβέ, με την οποία θριάμβευσε στην Σκάλα του Μιλάνου το 1886 και ακολουθούν κι άλλες παραστάσεις όπερας, με τις οποίες θριαμβεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου πρωτοπαρουσιάζονται, όπως το μελόδραμα «Μετζέ» το 1888 στην Ρώμη, στο Μιλάνο το 1891 η «Λιονέλλα», το 1894 στη Νεάπολη «Η μάρτυς», το 1895 στο Μιλάνο η «Ιστορία ‘Ερωτος» και «Η δαμασθείσα μαινάς» βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ το «Ήμέρωμα της στρίγγλας», το 1905 στην Γένοβα η «Δεσποινίς Μπελ Ιλ» και το 1908 στην Φλωρεντία, σ’ άλλες ιταλικές πόλεις και στο Βερολίνο η «Ρέα». Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Τον ύμνο εκτέλεσε ορχήστρα από 200 άτομα και χορός από 200 αοιδούς, που τον διηύθυνε ο ίδιος ο Σαμαράς.

1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821


Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνική εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

Σαν Σήμερα

31: Α΄ εορτασμός του Πάσχα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Διονυσίου του Μπερού

1857: Πέθανε ο Γουίλιαμ Κολγκέϊτ, Άγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ειδών στοματικής υγιεινής

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα
Το 1892 ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουπερτέν, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας συλλαμβάνει την ιδέα της αναβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των ολυμπιακών αγώνων. Το 1894 στο διεθνές αθλητικό συνέδριο στο Παρίσι αποφασίστηκε η τέλεση των πρώτων ολυμπιακών αγώνων, στην χώρα που τους γέννησε. Έτσι το 1896 εγκαινιάσθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο

1954: Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA

1955: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

24/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 22
Δύση ηλίου: 18:41
Πανσέληνος: Σε 13 ημέρες

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Παρθενίου πατρ. Κων/πόλεως, Αρτέμονος & Ζαχαρίου οσ

Άγιος Αρτέμων

Ήταν επίσκοπος Σελεύκειας στην Πισιδία. Στους διωγμούς του Διοκλητιανού με άλλους πιστούς μπήκε σε ναό της Αρτέμιδας και κατάστρεψε τα είδωλα. Συλλαμβάνεται και όταν αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα υπέστη βασανιστήρια. Έζησε για πολλά χρόνια βίο ευλαβικό στη Μικρά Ασία. Αποκεφαλίσθηκε από ειδωλολάτρες σε βαθιά γεράματα.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 7:00 Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης στη Λ. Αμαλίας από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
- 8:00 Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Ακρόπολη και Σύνταγμα
- 9:00 Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό
- 12:00 Παράσταση διαμαρτυρίας, στην Ακρόπολη, από τους Έλληνες αρχαιολόγους
- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet έως 17:00 στις 25/3
- Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 25/3 η θερινή ώρα

Εκδηλώσεις
- 11:00 Παραστάσεις κουκλοθέατρου στην «Τεχνόπολις» (Κεντρική αυλή και Αίθουσα «Κων/νος Καβάφης» αίθουσες Δ7 και Δ10
- 19.00 Athens Live School Festival, στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6α Ν. Κόσμος)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 23/3
Γενικός Δείκτης: 772,66 +0,99 %
Μετοχές: Ανοδικές 71 Καθοδικές 68 Σταθερές 35
Τζίρος: 22,52 εκατ. ευρώ

Καιρός


Πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές κυρίως ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-21, στα δυτικά από 5-23, στα κεντρικά από 4-23, στα νότια από 8-20 και στα ανατολικά από 9-21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 3-4 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 25/3
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και τοπικών καταιγίδων στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Μπακαλιάρος


Η ημέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, είναι οι μόνες μέρες κατά την διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής που επιτρέπεται η ψαροφαγία. Και τις δυο αυτές ημέρες, το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι ο μπακαλιάρος.

Είναι παράξενο πάντως αυτό το αλίευμα των θαλασσών του Βορείου Ατλαντικού, να έχει πολιτογραφηθεί σαν κατ’ εξοχήν ελληνικό έδεσμα και μάλιστα στην εθνική μας εορτή. Ίσως γιατί τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένα ψάρι σε αφθονία, άρα αρκετά φθηνό, όπως αποδεικνύουν και οι ονομασίες που του είχαν δώσει σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, όπως το «ψάρι του φτωχού» ή «φτωχογιάννης».

Μετά ο τρόπος που μπορούσε να διατηρηθεί ( παστός) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η ευκολία της μεταφοράς του (παστά φύλλα σε κιβώτια) και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, τον κατέστησαν μάλλον το ιδανικό ψάρι γι’ αυτήν την εποχή.

Σήμερα πλέον στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά.

Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα κομμάτια και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα. Αν ο καιρός είναι ζεστός πρέπει να τον βάλετε στο ψυγείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ξαρμυρίσματος.

Ξαρμυρίζει γρηγορότερα αν το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι χλιαρό, επίσης αν βάλετε τον μπακαλιάρο σ’ ένα τρυπητό με πόδι και το βυθίσετε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, για να μην έρχεται σε επαφή με το αλάτι που κατακάθεται.
Ο κατεψυγμένος υγράλατος μπακαλιάρος είναι μια πιο γρήγορη λύση ξαρμυρίσματος καθώς ξαρμυρίζει ταυτοχρόνως με το ξεπάγωμά του.

Σκορδαλιά ή αλιάδα ή αγιάδα


Αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό.

Τα σκόρδα όμως για την παρασκευή της χρειάζονται προσοχή. Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει.
Αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη, αν αφήσουμε τα σκόρδα από το βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί.
Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως στην Μακεδονία με καρύδια, η κερκυραϊκή αγιάδα με αμύγδαλα, η κεφαλλονίτικη αλιάδα με πατάτα και ψαρόζουμο, η ποντιακή με ψωμί και ξηρούς καρπούς

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια


• 5-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο, 1 κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι.
Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες και καρώτα


1 κιλό μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι σε φέτες, 5 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες, 3-4 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή κον κασέ με 1 κ γ ζάχαρη και 1 κ σ πελτέ, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι (προαιρετικά), ρίγανη, πιπέρι.

Σ’ ένα ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, στρώνετε τις πατάτες, τα καρώτα, τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την ντομάτα που έχετε βάλει την ζάχαρη και τον πελτέ, πασπαλίζετε με το σκόρδο, τον μαϊντανό, το λάδι, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά.

Μπακαλιαροκροκέτες με κουρκούτι


• 500 γρ μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένο, χωρίς κόκαλα και πέτσα και κομμένος σε πολύ μικρά κομματάκια σαν μπουκίτσες), 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα νερό ή μισό-μισό με μπύρα, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ρίχνετε στο αλεύρι το πιπέρι, το νερό ή την μπύρα, ανακατεύοντας με σύρμα, ώστε το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέτετε στο κουρκούτι τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί. Παίρνετε μικρές κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με την σκορδαλιά

Ημέρα κατά της Φυματίωσης


Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης. Για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει χιλιάδες ζωές η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η φυματίωση (φθίση, χτικιό) είναι λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο με ζωτικότητα και αντοχή πολύ μεγάλη, που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ήταν γνωστή από την αρχαία εποχή, από την 3η κιόλας χιλιετία π Χ αποδεικνύεται η ύπαρξή της σε ευρήματα σε αιγυπτιακές μούμιες. Αλλά και αργότερα ο Ιπποκράτης, τον 5ο αιώνα π Χ την αναφέρει περιγράφοντας την ως «φθίση». Ακριβείς περιγραφές της στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, οι αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή μετάδοση μέσω μικροοργανισμού.
Το 1882 ο Robert Koch ανακαλύπτει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά μόλις το 1944 αρχίζει η θεραπεία των φθισικών με το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη. Μέχρι τότε για τον έλεγχο της φυματίωσης είχαν δημιουργηθεί ειδικά ιδρύματα (σανατόρια), όπου ζούσαν μόνιμα και νοσηλεύονταν οι ασθενείς.

Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών και την διάδοση του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), η φυματίωση, σταμάτησε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καταγράφηκε σημαντική έξαρση της νόσου και βάσει των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, πεθαίνουν από φυματίωση 2-3 εκατομμύρια άτομα ετησίως σ’ όλο τον πλανήτη.

Ο ξεχασμένος εφιάλτης επανήλθε δριμύτερος με πιθανότερες αιτίες, την πολύ-ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα αντιβιοτικά, την μεγάλη μετανάστευση ατόμων από αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό ποσοστό φυματίωσης, τους ανεπαρκείς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξάπλωση του AIDS, καθώς τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση.

1905: Πέθανε ο μυθιστοριογράφος Ιούλιος Βερν


Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828 και ήταν γιος του περίφημου Γάλλου δικηγόρου Πέτρου Βέρν, με την υπόδειξη του οποίου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του, όταν σε ηλικία δώδεκα χρονών το έσκασε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο. Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης, καθώς προέβλεψε το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, τον κινηματογράφο, τον ασύρματο, το μαγνητόφωνο κ ά. Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωές του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Η φαντασία του αυτή μετουσιώθηκε από τους σημερινούς επιστήμονες σε επίτευγμα επιστημονικό. Έργα του: «Πέντε ημέρες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Από την γη στην σελήνη», «Μέλαινες Ινδίες», «Το Αιγαίο ανάστατο», «Το φλογισμένο αρχιπέλαγος», μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την επίσκεψή του στα ελληνικά παράλια, «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων» κ ά.

Σαν Σήμερα

1721: Ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, εκδίδει τα περίφημα έξι Βραδεμβούργια κονσέρτα του

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ, ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης

1926: Γεννήθηκε ο Ντάριο Φο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

1930: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος

1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλιας και Κοιμήσης, ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου.

1955: Με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

23/3/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 24
Δύση ηλίου: 18:40
Πανσέληνος: Σε 14 ημέρες

Ημέρα Μετεωρολογίας

Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Νίκωνος και 199 Μαρτύρων, Λουκά νεομ. Μυτιλήνης

Άγιος Νίκων

Γεννήθηκε στην Νεάπολη της Ιταλίας. Εγκαταλείποντας τον στρατό, καθότι στρατιωτικός εκάρη μοναχός στην Χίο. Εκεί ο επίσκοπος διακρίνοντας τα θεολογική του κατάρτιση τον τοποθέτησε ηγούμενο. Επιστρέφοντας στην Σικελία με 199 μαθητές του μοναχούς, υπέστησαν βασανιστήρια και θανατώθηκαν μαρτυρικά.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet από 15:30 στις 23/3 έως 17:00 στις 25/3
- Σε επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας.

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 22/3
Γενικός Δείκτης: 765,07 -0,33 %
Μετοχές: Ανοδικές 65 Καθοδικές 76 Σταθερές 31
Τζίρος: 33,20 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 -15:00)

Πολιτικά

- Ένταση στο υπουργικό συμβούλιο στη συζήτηση για την απελευθέρωση των ΤΑΧΙ
- Συζητήσεις επί συζητήσεων για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
- Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιλέχθηκε η Φώφη Γεννηματά
- Ομιλία της υπ. Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου στο γερμανικό κοινοβούλιο
- Συναντήσεις είχε στην Γερμανία ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γ. Παναγόπουλου με την Α. Μέρκελ και εκπροσώπους κομμάτων
- Κοινοβουλευτική ομάδα θα συγκροτήσει η Δημοκρατική Αριστερά, με πρόεδρο τον Φ. Κουβέλη και μέλη τους βουλευτές Γ. Αμοιρίδη (Πιερίας), Ο. Βουδούρη (Μεσσηνίας), Η. Θεοδωρίδη (Πέλλας), Θ. Λεβέντης (Αττικής), Γ. Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου), Β. Οικονόμου (Αττικής), Γ. Παπαμανώλη (Κυκλάδων), Ν. Τσούκαλη (Αχαΐας) και Γ. Ψαριανό (Β' Αθηνών).
- Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν σήμερα η Αλ. Παπαρήγα και ο Α. Τσίπρας
- Αποχώρησε η ΚΟ της ΝΔ από την συζήτηση για το φορολογικό
- Κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία για τις μεταγραφές τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών
- Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για το επιχειρηματικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει διατάξεις για ολική άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα
- Η δημοσιογράφος Δήμ. Αλεξάκη προσχώρησε στο ΛΑ.Ο.Σ ανακοίνωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Επικαιρότητα

- Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο Φανάρι.
- Σύμφωνα με άρθρο του ν/σ του υπ Ανάπτυξης που κατατέθηκε στην Βουλή, οι σοφίτες, τα πατάρια και τα υπόγεια, που νομιμοποιήθηκαν, θα προσμετρώνται στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι, με 40 ευρώ ανά τετραγωνικό
- Ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΦΑΠ θα εκδίδεται για συζύγους, συνιδιοκτήτες κλπ
- Μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων κατά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου προγραμματίζει η Ελληνική Αστυνομία. Ακόμα κλειστή για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα η Νομική Σχολή Αθηνών
- Από την Πέμπτη 5/4 ξεκινά το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ αναζητά μπάτλερ
Βουλγαρία: Από 1/4 αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου κατά 12,73%
Γαλλία: Νεκρός βρέθηκε ο ύποπτος του μακελειού στο σχολείο της Τουλούζης.
Γαλλία: Νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας εξήγγειλε ο Ν. Σαρκοζί
ΗΠΑ: Ο θάνατος της Γουίτνεϊ Χιούστον οφείλεται σε πνιγμό στην μπανιέρα
Ιταλία: Εντοπίστηκαν 3 ακόμα πτώματα στο ναυάγιο του Concordia
Καναδάς: Φοιτητικές διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις στα δίδακτρα
Πορτογαλία: Γενική απεργία των εργαζομένων για τα μέτρα λιτότητας
Τουρκία: Αρχίζει στις 4/4 η δίκη των υπευθύνων για το πραξικόπημα του 1980.

Καιρός


Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα ασθενών βροχών στην Ήπειρο και σε ορεινές περιοχές της δυτικής Στερεάς τις απογευματινές ώρες. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές κυρίως ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι 5-7 μποφόρ, με τάση εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-20, στα δυτικά από 3-22, στα κεντρικά από 2-21, στα νότια από 1-19 και στα ανατολικά από 5-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 3-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-22 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 24/3
Πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές κυρίως ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Ελίζαμπεθ Τέιλορ


Τα ωραιότερα μάτια του Χόλυγουντ «έκλεισαν» στις 23 Μαρτίου 2011

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Λονδίνο, με καταγωγή των γονιών της από την Αμερική όπου θα γυρίσουν το 1939, με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ξεκινά την καριέρα της ως παιδί - θαύμα αρχικά συμμετέχοντας στην τηλεοπτική σειρά «Lassie Come Home», το 1943 στην ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» και «National Velvet» το 1944. Τα υπέροχα βιολετιά μάτια της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της εντυπωσιάζουν και αργότερα πλέον ως ενήλικας εξελίσσεται σε μια από τις διασημότερες και πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Ήταν πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ και θα το κερδίσει δυο, με τις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» το 1960 και «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» το 1966. Άλλες ταινίες της: «Μια θέση στον ήλιο» (1951), «Ο γίγας» (1955), «Όσα δεν σβήνει ο χρόνος» (1957), «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Κλεοπάτρα» (1960), μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Η ταινία ήταν αφορμή της γνωριμίας της με τον συμπρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον θυελλώδη έρωτά τους και τον γάμο τους (δυο φορές). Παντρεύτηκε ακόμα έξι φορές, ενώ σκάνδαλο είχε προκαλέσει ο γάμος της το 1991 με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκι, που ήταν 20 χρόνια νεότερος της. Χώρισαν το 1996. Είχε τέσσερα παιδιά και εννιά εγγόνια. Η αγάπη της για τα κοσμήματα και δη για τα διαμάντια, η φιλία της με τον Μάϊκλ Τζάκσον, ο αγώνας της μέσω του ιδρύματος της κατά του AIDS (AmFAR), τα προβλήματα της υγείας της, που την αναγκάζουν να εμφανίζεται ακόμα και σε αναπηρικό καροτσάκι, μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τα περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και έφυγε στις 23 Μαρτίου 2011 στα 79 της χρόνια.

1934: Πέθανε ο λαϊκός ζωγράφος, Θεόφιλος


Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στην Βαρειά Λέσβου, με πιθανή ημερομηνία γέννησης το 1870. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν αγιογράφος και έτσι από μικρός γνωρίζει τον κόσμο της ζωγραφικής. Από μικρός όμως θα βιώσει τον εξαναγκασμό και την καταπίεση, στην αρχή από την οικογένειά του, γιατί ήταν αριστερόχειρας και αργότερα και τον χλευασμό από την κοινωνία της Λέσβου, καθώς είχε καθιερώσει σαν καθημερινή του ενδυμασία την παραδοσιακή φουστανέλα. Έτσι αναγκάζεται στα δεκαοκτώ του χρόνια να φύγει αρχικά για την Σμύρνη, όπου εργάζεται ως θυροφύλακας. Το 1897 εγκαθίσταται στον Βόλο, όπου στο πρόσωπο του κτηματία Γ. Κοντού βρίσκει έναν εργοδότη και προστάτη. Όταν ο Γ Κοντός αγοράζει το αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, του αναθέτει να διακοσμήσει ζωγραφικά την σάλα του τελευταίου ορόφου. Το σπίτι αυτό σήμερα αποτελεί το Μουσείο Θεόφιλου στον Βόλο.Εκτός όμως από την ζωγραφική, διοργανώνει αποκριάτικες, αλλά και εορταστικές παραστάσεις, όπου ο ίδιος παρουσιάζει με αυτοσχέδια κοστούμια τον Μέγα Αλέξανδρο ή ήρωες της επανάστασης του ’21. Επιστρέψει στην πατρίδα του το 1927, όπου εργάζεται ζωγραφίζοντας, πολλές για να εξασφαλίσει και μόνο το καθημερινό του φαγητό. Απεικονίζει αρχαίους θεούς, σκηνές από την επανάσταση του ’21, την ελληνική φύση μ’ ένα τρόπο μοναδικό, γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Μερικά από τα έργα του: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», «Παύλος Μελάς», «Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού», «Θησέας», «Ήλιος» κ ά. Το έργο του προβάλλεται και γίνεται γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη. Η αναγνώριση όμως, ακόμα και με έκθεση των έργων του στο Λούβρο θα έρθει μετά τον θάνατό του, το 1934, από τροφική δηλητηρίαση.