Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

31/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 31
Δύση ηλίου: 17:46
Πανσέληνος: Σε 7 ημέρες

Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων, Αρσενίου εν Πάρω, Αθανασίας, Θεοδότης
Γιορτάζει: Ευδοξία

Εορτολόγιο: Κύρος & Ιωάννης
Ο άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Έζησαν τα χρόνια του Διοκλητιανού και ήταν μοναχοί, προσφέροντας υψηλό θεραπευτικό έργο. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Πολικές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα και προβλήματα στο οδικό δίκτυο από τις χιονοπτώσεις, ενώ σε πολλά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε πολλούς προορισμούς, λόγω των θυελλωδών ανέμων
- 48ωρες απεργίες για τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή και για τα περιοδικά Tivo, Δίφωνο και Informer

Ενημέρωση
- Από 1/2 αυξάνονται τα διόδια Ελευσίνας, Ισθμού, Αγίας Τριάδας (περιοχή Θερμοπυλών), στους σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη, στα διόδια Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Θήβας, Τραγάνας
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έως 5 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.

Υγεία
- Μόνο επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά λόγω αποχής νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού μέχρι τις 2/2
- Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από 1-29/2 σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 30/1
Γενικός Δείκτης: 750,04 +0,59 %
Μετοχές: Ανοδικές 56 Καθοδικές 95 Σταθερές 26
Τζίρος: 65,29 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Περαιτέρω επιδείνωση με πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες. Οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν στην κεντρική Ελλάδα φτάνοντας ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 στο Ιόνιο 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός κυρίως την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-6 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/2
Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες στην Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι, στα νότια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί, που τοπικά στα ηπειρωτικά θα είναι ισχτρός.

Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Στις 31 Ιανουαρίου 1940 πέθανε ο ποιητής, πεζογράφος και τεχνοκρίτης
Γεννήθηκε το 1877 στο Καρπενήσι. Το 1890 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή, που σύντομα την εγκατέλειψε για να σπουδάσει ζωγραφική. Δεν εργάστηκε σαν ζωγράφος, όμως οι γνώσεις του πάνω σε θέματα εικαστικών τεχνών του έδωσαν την ευκαιρία να γράψει αξιόλογες κριτικές τέχνης και η γνώμη του να εισακούεται σε θέματα ζωγραφικής.

Παράλληλα εργάζεται σαν δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Σκριπ» και «Εμπρός», που τον έστειλε ανταποκριτή στο Παρίσι για 3 χρόνια. Ανταποκρίσεις του τα γνωστά «Παρισινά Γράμματα».Όταν γύρισε στην Ελλάδα, διορίστηκε νομάρχης και υπηρέτησε στην Ζάκυνθο, τις Κυκλάδες και την Καλαμάτα.

Το 1918 διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, που την εμπλούτισε με πολλούς πίνακες Ελλήνων ζωγράφων. Το 1923 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1938 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σημαντικό και το λογοτεχνικό έργο του έργο, με πολύπλευρη έκφραση, ποιητική, πεζογραφική, τεχνοκριτική, παιδαγωγική και γλωσσική. Τόσο στην ποίηση όσο και στον πεζό λόγο έχει ένα δικό του προσωπικό στυλ, που αποπνέει λυρισμό, κομψότητα και ευαισθησία.

Τα ποιήματά του, «Πολεμικά τραγούδια», «Χελιδόνια», «Θεία δώρα», «Ο παπαγάλος» κ ά μερικά από τα οποία μελοποιήθηκαν, όπως ο «Γεροβοσκός», «Ο πεύκος», «Η Μαριγώ» αποτελούν υποδείγματα ομορφιάς και ύμνων στην φύση.
Παράλληλα με την ποίηση γράφει και διηγήματα, που εμπεριέχονται σε τρεις τόμους: «Διηγήματα», «Βυζαντινός όρθρος» και «Θυσία», πεζά: «Πεζοί ρυθμοί», «Τα ψηλά βουνά».

Έγραψε επίσης ταξιδιωτικές εντυπώσεις «Το Άγιο Όρος», κι ένα θεατρικό έργο «Ο όρκος του πεθαμένου». Εξέχουσα θέση στο έργο του κατέχει το αναγνωστικό του με τίτλο «Τα ψηλά βουνά», που αποτελεί υπόδειγμα γλωσσικής ομορφιάς και λυρισμού, στον τομέα του σχολικού βιβλίου.

1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας


Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792. Από πολύ μικρός κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Πολεμώντας μάλιστα εναντίον του Ναπολέοντα στην μάχη της Δρέσδης το 1813 έχασε το δεξί του χέρι. Προήχθη τότε σε στρατηγό του ρωσικού στρατού και έγινε υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας. Το 1820 η Φιλική Εταιρεία τον όρισε αρχηγό του Επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων. Το Φεβρουάριο του 1821 μαζί με τα αδέλφια του Γεώργιο και Νικόλαο και μερικούς άλλους συντρόφους, διάβηκε τον ποταμό Προύθο και έφτασε στην πόλη Ιάσιο, όπου στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως, καλώντας τους Έλληνες να καταταχθούν στον επαναστατικό στρατό, σχηματίζοντας τον Ιερό Λόχο. Δυστυχώς ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε από τους Τούρκους στην μάχη του Δραγατσανίου.
Ο Υψηλάντης θέλοντας τότε να κατέβει στην Πελοπόννησο, πέρασε στην Αυστρία.
Οι αυστριακοί όμως που ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Το 1827 κατόπιν των ενεργειών του τσάρου θα αποφυλακιστεί, αλλά η υγεία του έχει κλονιστεί από τις κακουχίες της φυλακής και θα πεθάνει στις 31 Ιανουαρίου του 1828

Σαν Σήμερα

1865: Το Αμερικάνικο Κογκρέσο ψηφίζει την 13η τροπολογία του συντάγματος που καταργεί την δουλεία

1901: Πρωτοπαρουσιάζεται στην Ρωσία το μυθιστόρημα του Άντον Τσέχοφ «Οι τρεις αδελφές»

1906: Σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Είχε επίκεντρο την Κολομβία και μέγεθος 8,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική κυβέρνηση ότι παραχωρεί και νομικώς στην Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφ’ όσον αποσύρει τις δυνάμεις της από την Βόρειο Ήπειρο και την νήσο Σάσωνα

1929: Ο Λέων Τρότσκι εξορίζεται από την ΕΣΣΔ

1949: Στην Αμερική κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, η διάρκειά της είναι μόλις 15 λεπτά

1982: Γεννήθηκε η Έλενα Παπαρίζου, τραγουδίστρια

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

30/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 32
Δύση ηλίου: 17:45
Πανσέληνος: Σε 8 ημέρες
5η Εβδομάδα

+Των Τριών Ιεραρχών (Σχολική εορτή)
Ανάμνησις ευρέσεως εικόνας Ευαγγελίστριας Τήνου,
Θεοφίλου νέου, Χρυσής, Ιππολύτου, Θεοδώρου, Αύρας
Γιορτάζουν: Αρχοντής, Αρχοντία, Μαύρος, Μαυρέτα

Εορτολόγιο:
Οι Τρεις Ιεράρχες, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, θεωρούνται προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Η εύρεση της Αγίας Εικόνας της Τήνου


Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, οι κάτοικοι του χωριού Φαλατάδος είχαν σειρά για την πλακόστρωση του ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Κατέβηκαν στην πόλη πρωί- πρωί και άρχισαν την δουλειά τους. Με κόπο και υπομονή, έσκαβαν, έστρωναν το δάπεδο του ναού και μετέφεραν τα χώματα σε σωρούς έξω από την εκκλησία. Ξαφνικά στις 2 το μεσημέρι ένας χωρικός ονόματι Μανώλης Μάτσας ή Σπανός χτύπησε με την αξίνα του επάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Πήρε το ξύλο το καθάρισε και τότε είδε να έχει πάνω του ζωγραφισμένο έναν Άγγελο με κρίνο. Γεμάτος ενθουσιασμό, σε έξαλλη κατάσταση από την χαρά φώναξε τους συχωριανούς του για να δουν την εικόνα. Όλοι μαζί τότε ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν κι άλλο κομμάτι ξύλου ζωγραφισμένο με την εικόνα της Θεοτόκου που κάθεται πάνω στον θρόνο. Ενώνοντας τα δυο κομμάτια σχηματίστηκε ο Ευαγγελισμός. Κλαίγοντας από χαρά ειδοποίησαν και τους άλλους για την εύρεση της Αγίας Εικόνας. Κατέβηκαν από όλα τα χωριά, σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές για να την προσκυνήσουν. Η ημέρα αυτή είναι για την Τήνο ιστορική, καθώς από τότε το σχεδόν άγνωστο νησί των Κυκλάδων έγινε το κέντρο της πίστεως και της προσευχής. Κάθε χρόνο οι Τήνιοι πανηγυρίζουν την επέτειο της Ευρέσεως της Εικόνας της Μεγαλόχαρης με λιτάνευση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια του νησιού, ακολουθώντας την ίδια πορεία με την πρώτη περιφορά της εικόνας το 1823.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 48ωρη απεργία στους ραδιοσταθμούς Derti και Nitro Radio
- 48ωρες απεργίες για τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή και για τα περιοδικά Tivo, Δίφωνο και Informer
- Συγκέντρωση Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων στο Υ.Π.Δ.Μ.Θ. (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι) και ώρα 11:00

Εκδηλώσεις
- Συναυλία Συμπαράστασης στον Αγώνα των Εργαζομένων στον Τύπο στο Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου (Γιαννιτσών 81 & Τζ.Κέννεντυ), έναρξη 19:00 Είσοδος Ελεύθερη

Ενημέρωση
- Λήγει η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έως 5 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.

Υγεία
- Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από 1-29/2 σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Επιδείνωση με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα Σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-6 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 31/1
Περαιτέρω επιδείνωση με πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες. Οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν στην κεντρική Ελλάδα φτάνοντας ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 στο Ιόνιο 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός κυρίως την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Μπρ.. μπαίνουμε στην κατάψυξη


Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ψύχους

Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Σε κάθε εποχή ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, το χειμώνα το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο και το παραμελούμε. Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών. Αποφύγετε το αλκοόλ

Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε λίγο τα λιπαρά, προτιμώντας αυτά που περιέχουν το βούτυρο, τα τυριά και το φρέσκο γάλα, από εκείνα που περιέχουν τα αλλαντικά και τα φαγητά με σάλτσες. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο. Ακόμα η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα, ερεθίζει τον φάρυγγα και τους βρόγχους. Αυξήστε την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας μικρά μπολ με νερό κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ.

Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση. Μια βαμβακερή φανέλα επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από την εφίδρωση. Φορέστε ένα ζεστό και φαρδύ ρούχο από μαλλί ή συνθετικές ύλες. Και τέλος ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο πανωφόρι, προστατεύει το σώμα από κρύο και την υγρασία.

Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια, ιδίως για τα παιδιά είναι απαραίτητα όταν βγαίνετε στο κρύο. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία.

Παραμείνετε στεγνοί
Το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας.

Προστατευτείτε από τον άνεμο
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.

Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο.

Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.
Μην καπνίζετε, η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρουσιάσετε σοβαρή υποθερμία, επώδυνο αίσθημα μυρμηγκιάσματος, τρέμουλο, μπερδεμένη ομιλία, αφύσικα αργό ρυθμό αναπνοής, δέρμα παγωμένο και χλωμό, απώλεια συγκέντρωσης, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια

Νίκος Κούρκουλος


Τέσσερα χρόνια αφότου έφυγε ο απόλυτος Έλληνας ζεν πρεμιέ

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Ο πατέρας του Αλκίνοος ήταν κουρέας, με καταγωγή από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Τήνο. Θα τελειώσει το νυχτερινό γυμνάσιο και αρχικά θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό, κολύμβηση, μπάσκετ και ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό και έπειτα θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές, σε υφαντουργείο, χρωματοπωλείο, χρυσοχοείο κ ά.

Η γνωριμία του με τον Μάνο Κατράκη θα τον φέρει σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου. Σπουδάζει ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο και την επόμενη χρονιά από την αποφοίτησή του, στις 5 Φεβρουαρίου του 1959, παίρνει το θεατρικό βάπτισμα, με ένα μικρό ρόλο, στο θέατρο Κεντρικόν, όπου η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν έχουν ανεβάσει την «Κυρία με τας καμελίας».

Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα θεατρικές επιτυχίες μεταξύ άλλων: «Ιούλιος Καίσαρας», «Πύργος» του Κάφκα, «Ίλια Ντάρλινγκ», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη στο Μπρόντγουεϊ, «Όπερα της πεντάρας», «Να ντύσουμε του γυμνούς» του Πιραντέλο, «Λούλου» του Βεντεκίντ. Το 1974 αποκτά την δική του θεατρική στέγη, θέατρο Κάππα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει Μπρέχτ, Τσέχοφ, Ανούιγ, Πίντερ. Σημαντικές παραστάσεις: «Γλάρος», «Ψηλά από την γέφυρα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φωλιά του κούκου».

Συμμετέχει ακόμα σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια»(1959), Ορέστης» του Ευριπίδη, (1971), «Οιδίπους τύραννος» (1982), «Φιλοκτήτης» (1991) στην Επίδαυρο
Γύρισε περισσότερες από 33 ελληνικές ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε ξένες παραγωγές. «Κατήφορος» (1961), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Κατάχρηση εξουσίας», «Οι αδίστακτοι» (1965), «Λόλα», «Κοινωνία, ώρα μηδέν»,«Αστραπόγιαννος» (1970) Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «13ο κιβώτιο» το 1992.

Στην θητεία του στο Εθνικό Θέατρο από το 1994, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, δημιούργησε την «Πειραματική Σκηνή», το «Παιδικό Στέκι» και τον «Άδειο Χώρο», ενώ παράλληλα αγωνίστηκε για την ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου. Από το 1975 έως το 1980 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Θιασαρχών Ελληνικού Θεάτρου (ΠΕΕΘ).

Το 1966 παντρεύτηκε την Μελίτα και απόκτησε μαζί της δυο παιδιά, τον Άλκη, που είναι επίσης ηθοποιός και την Μελίτα, που μάλιστα του χάρισε δυο εγγόνια.. Το 1988 γνώρισε και έπειτα παντρεύτηκε την Μαριάννα Λάτση, με την οποία απέκτησε την Εριέττα και τον Φίλιππο.

Η αναπάντεχη περιπέτεια με την υγεία του θα ξεκινήσει το 2001. Θα παλέψει παλικαρίσια για πέντε χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή του θα επιδεινωθεί και θα εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Θα χάσει την μάχη για την ζωή στα 73 του χρόνια, το πρωί της 30ης Ιανουαρίου του 2007.

1948: Δολοφονήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός πνευματικός ηγέτης


Γεννήθηκε το 1869. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο κι έγινε δικηγόρος στην Βομβάη και την Νατάλ. Σε μια αποστολή στην Ν. Αφρική, είδε την αθλιότητα που ζούσαν οι Ινδοί εργάτες, συμμερίστηκε την δυστυχία τους και παρέμεινε μαζί τους επί 20 χρόνια, φροντίζοντας να βελτιώσει την θέση τους και να τους μορφώσει.
Για την δράση του φυλακίστηκε από τους Άγγλους, που ωστόσο το 1914, αναγνώρισαν τα δικαιώματα των Ινδών εργατών. Το 1919 εκλέχθηκε αρχηγός του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιών και τότε κήρυξε την «Παθητική αντίσταση» εναντίον των Άγγλων και την μη «συνεργασία» μαζί τους. Γύριζε ξυπόλυτος και ρακένδυτος, σ’ όλη την χώρα κι αγωνιζόταν να ενώσει τους Ινδούς ανεξάρτητα από θρήσκευμα, κοινωνική τάξη και φυλή. Αλλά το 1948 έπεσε δολοφονημένος από κάποιο φανατικό εθνικιστή. Ο σπόρος της ελευθερίας όμως που έσπειρε ο Γκάντι, κάρπισε και οι Ινδίες έγινες ανεξάρτητες, ο δε λαός τιμώντας τον, τον αγιοποίησε ονομάζοντάς τον Μαχάτμα που σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

Σαν Σήμερα

1880: Επί πατριαρχίας Ιωακείμ Γ΄ τίθενται τα θεμέλια του νέου μεγαλοπρεπούς οικήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου. Την μελέτη έκανε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δημάδης και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1883.

1951: Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου.

1957: Θεμελιώνεται η νέα λαχαναγορά του Ρέντη
Ιδρύεται ως Ν.Π.Δ.Δ με κοινωφελή χαρακτήρα, για να εξυπηρετεί τις καταναλωτικές ανάγκες σε λαχανικά και φρούτα των κατοίκων της Αθήνας, η λαχαναγορά στην περιοχή του Άγιου Γιάννη του Ρέντη. Η ανέγερση έγινε το διάστημα από το 1957-64. Εκεί θα συγκεντρωθούν στην αρχή οι έμποροι λαχανικών από την Ιερά Οδό, από το Γκάζι, τα λεμονάδικα του Πειραιά και αλλού. Από το 1970 θα μεταφερθούν με νόμο της τότε κυβέρνησης και οι χοντρέμποροι κρεάτων.

1965: Με νόμο καθιερώνεται στην Ελλάδα η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων

1969: Οι Beatles δίνουν την τελευταία δωρεάν συναυλία τους, πριν την διάλυσή τους. Διήρκεσε 42΄ κι έγινε στην ταράτσα της δισκογραφικής εταιρείας τους Apple

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

29/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 33
Δύση ηλίου: 17:44
Πανσέληνος: Σε 9 ημέρες

Ημέρα κατά της λέπρας
Ημέρα για την Κατάργηση του Κρέατος

+ΙΖ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ)
Ανακομιδή λειψάνων Ιγνατίου του Θεοφόρου, Δημητρίου

Ιγνάτιος ο Θεοφόρος

Ξεκίνησε από μαθητής του Ιωάννου του Θεολόγου και έφτασε μέχρι τον επισκοπικό θρόνο στην Αντιόχεια. Κατά τους διωγμούς επί αυτοκράτορος Τραϊανού συνελήφθη και καταδικάσθηκε να κατασπαραχθεί από τα θηρία στην Ρώμη. Οι χριστιανοί περισυνέλλεξαν τα οστά του και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια.Στις 29 Ιανουαρίου τιμάται η ανακομιδή των λειψάνων του.

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών στη βόρεια, την κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-9 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 30/1
Σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός

Ανασκόπηση της εβδομάδας

- Αγρότες: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, ενάντια στα «χαράτσια»
- ALPHA – EUROBANK: Εγκρίθηκε η συγχώνευση
- Βουλή: Καταψηφίστηκε η διάταξη για τα φαρμακεία, με «ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
- ΓΣΕΕ: Συνάντηση του προεδρείου της με τον Αντώνη Σαμαρά
- «Επίκαιρα»: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό, πρώτο κόμμα με 30,5% η ΝΔ και ακολουθούν, Δημοκρατική Αριστερά 13%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από 12,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΛΑΟΣ 6%, Οικολόγοι 3% και Δημοκρατική Συμμαχία, Άρμα Πολιτών και Χρυσή Αυγή 2,5%.
- Λ. Παπαδήμος: Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του IIF, αλλά και με τους πολιτικούς αρχηγούς
- Θ. Αγγελόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο σκηνοθέτη
- Καιρός: Πολικό ψύχος επικράτησε σε ολόκληρη την χώρα
ΛΑΟΣ: Αρνητικός σε υπογραφή για την νέα δανειακή σύμβαση ο Γ. Καρατζαφέρης
- ΝΔ: Εκλογές μέχρι 8 Απριλίου, ζήτησε ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς
Θ. Πάγκαλος: Συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
- ΠΑΜΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου διαμένει η αποστολή της τρόικας
- Παπανδρέου: Συναντήσεις με υπουργούς, αλλά κι με στελέχη του ΠΑΣΟΚ
- Α. Σαμαράς: Επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου συναντήθηκε με ιθύνοντες και τον πρόεδρο Πούτιν
- Τρόικα: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι συνομιλίες για την νέα δανειακή σύμβαση
- Α. Τσίπρας: Ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες
- Τυποεκδοτική του ΚΚΕ: Κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Ντ. Χριστιανόπουλος: «Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους»
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα…»

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

- Αίγυπτος: Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν στην πλατεία Ταχίρ για την επέτειο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουμπάρακ
- Αυστραλία: Βράβευση οκτώ ομογενών για την προσφορά τους στην κοινωνία
- Βαλκάνια: Πολλές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, αλλά και Ιταλία και Τουρκία) αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία και την επέλαση του χιονιά
- Βραζιλία: Κατάρρευση κτιρίων που προκλήθηκε από έκρηξη υγραερίου, στο Ρίο ντε Τζανέιρο με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους
- Γαλλία: Συνελήφθη και ετέθη υπό δικαστική επιτήρηση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ο ιδρυτής της PIP που παρήγαγε τα τοξικά εμφυτεύματα στήθους
- Γαλλία: Δραματική αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο
- Γαλλία: Αυτοκτόνησε η σύζυγος του υφυπουργού Παιδείας
- Ιταλία: Σημειώθηκαν 2 σεισμικές δονήσεις
- Ιταλία: Απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και ταξί
- Ιταλία: Διεκόπησαν οι προετοιμασίες για την απάντληση των καυσίμων στο ναυάγιο του Costa Concordia μετά τον εντοπισμό και άλλου πτώματος, του 17ου.
- Ιαπωνία: Για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια εμφανίστηκε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
- Ιράκ: Διπλή βομβιστική επίθεση με έντεκα νεκρούς
- Ιράν: Δεκαεπτά νεκροί μετά τη βύθιση πλοίου
- Κίνα: Δεύτερος θάνατος σημειώθηκε από γρίπη των πτηνών σε διάστημα ενός μηνός
- Κιργιστάν: 640 κρατούμενοι έραψαν τα χείλη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας
- Κροατία: Διεξήχθη δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ
- Μεξικό: Πολλά άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων)
- Μεξικό: Λείψανα τριάντα ανθρώπων, θυμάτων ανθρωποθυσίας, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν
- Περού: Δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο αποτοξίνωσης τοξικομανών
- Νέα Ζηλανδία: Συνεχίζεται η κράτηση του ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload.com
- Ρουμανία: Απολύθηκε ο υπουργός εξωτερικών, λόγω των απαξιωτικών σχολίων για τους διαδηλωτές και αντικαταστάθηκε από τον Κριστιάν Ντιακονέσκου
- Συρία: Νεκρός ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού
- Φινλανδία: Διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Κοινωνία

- Πλήθος κόσμου στην πλειοψηφία τους Έλληνες, στήθηκαν στην σειρά για να πάρουν δωρεάν πατάτες, καρώτα, κρεμμύδια και άλλα γεωργικά προϊόντα, που μοίρασαν αγρότες από την Βοιωτία στο Σύνταγμα.
- Οι εταιρείες Energa και Hellas Power τέθηκαν εκτός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και οι πελάτες (καταναλωτές) τους επέστρεψαν στην ΔΕΗ.
- Επίδομα τοκετού δικαιούνται και οι μητέρες που έχουν παιδί εκτός γάμου ακόμη και αν είναι έμμεσα ασφαλισμένες στο ΙΚΑ
- Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προαναγγέλθηκε στην Βουλή πρόκειται να ισχύσουν ειδικά δημοτικά τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης για ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού
- Από 1/2 αλλάζουν οι διαδικασίες εγγραφής και ανανέωσης δελτίων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
- Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ, ένας στους δυο ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατεί να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη που επιβάλλονται στα ακίνητα

Ειδήσεις από όλη την Ελλάδα

- Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη 2 ατόμων που λήστευσαν το νοσοκομείο της πόλης
- Βόλος: Σημαντική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει στατιστικών στοιχείων
- Θεσσαλονίκη: Ληστεία με τραυματισμό 19χρονου στο κέντρο της πόλης
- Καρδίτσα: Πρόγραμμα δωρεάν αντιγριπικών εμβολιασμών για μεσήλικες δημότες
- Κιλκίς: Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος της πόλης για πλαστογραφίες
- Λάρισα: 4ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
- Λάρισα: Αυτοκτόνησε 15χρονος μαθητής γυμνασίου
- Λήμνος: Δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 75χρονη
- Πάτρα: Σύγκρουση πλοίων στο νέο λιμάνι, χωρίς τραυματισμούς
- Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου - Πήλιο: Ανεστάλη η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, λόγω ελλείψεως χιονιού
- Πύλος: Θρίλερ με πλοιάριο που μετέφερε λαθρομετανάστες
- Πύργος : Θανατηφόρο τροχαίο με 2 νεκρούς
- Ρόδος: Σύλληψη για αρχαιοκαπηλία
- Σητεία: Αγροτικό αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε ηλικιωμένη γυναίκα στο κέντρο της πόλης
- Σχηματάρι: Δολοφονημένος βρέθηκε ένας 57χρονος οδηγός και συνιδιοκτήτης ταξί
- Φλώρινα: Καταστράφηκε λόγω παγετού το 80% της παραγωγής πατάτας
- Χαλκιδική: 32χρονη σε κατάσταση αμόκ, σκότωσε την πεθερά της με 68 μαχαιριές

Showbiz

Ν. Βέρτης: Ο τραγουδιστής υποβλήθηκε σε επέμβαση στις αμυγδαλές
- Λ. Γαβαλάς: Συνελήφθη εκ νέου για οφειλές προς το Δημόσιο
- Dancing On Ice: Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιωάννα Πηλιχού
- «Είναι Στιγμές»: Η νέα καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 σε παραγωγή του Στράτου Μαρκίδη
- Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011: Μεγάλο βραβείο στον ποιητή Ντ.Χριστιανόπουλο
- «Μακιγιαρισμένοι φόβοι»: Ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του Γρηγόρη Αρναούτογλου
- Αν. Μικρούτσικος: Επιστρέφει στα τηλεοπτικά δρώμενα με reality στην Κυπριακή τηλεόραση
- Σ. Μπουλάς: Λιποθύμησε μέσα στο αεροπλάνο ενώ ταξίδευε για Κύπρο
- Όσκαρ: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες
- «People»: Το εβδομαδιαίο περιοδικό έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων
- Γ. Πλούταρχος: Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πέτρας από το νεφρό
- Λίνα Σακκά: Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η ηθοποιός μετά την γέννηση του γιου της
- Σεραφείμ Φυντανίδης: Συνελήφθη για χρέη στο δημόσιο
- Ν. Χατζηνικολάου: Ο παρουσιαστής υποβλήθηκε σε επέμβαση κήλης

Περιβάλλον

- Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα χτύπησε την Γη
- Έντονη σεισμική δραστηριότητα με δυο σεισμούς μεγέθους 5,3 και έναν 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης
- Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε βόρεια του νομού Λασιθίου στην Κρήτη.
- Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες ο σεισμός που έγινε στην Αϊτή το 2010, ίσως ενεργοποίησε ένα ρήγμα
- Η αύξηση των μικροσεισμών στην Ιαπωνία, ίσως είναι ένδειξη κατά 75% για ισχυρό σεισμό άνω των 7,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τα επόμενα 4 χρόνια.

Τα νέα από τον χώρο της υγείας και της διατροφής

- Νέα μελέτη συσχετίζει την αγάπη της μητέρας κατά την παιδική ηλικία με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη και καρδιοπάθειας στην μέση ηλικία.
- Μέθοδος διάγνωσης του αυτισμού σε 15 λεπτά, μέσω μαγνητικής τομογραφίας επεξεργάζονται ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου
- Δύο νέα φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2012
- Νέο τεστ με βάση την εκπνοή μπορεί να επιτρέψει την ανίχνευση μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στήθους, των εντέρων και του προστάτη για τον καρκίνο, γράφει η βρετανική Επιθεώρηση του Καρκίνου.
- Σύμφωνα με νέα έρευνα τα τηγανητά φαγητά δεν πειράζουν την καρδιά, αν έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο

1975: Πέθανε ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής


Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1899. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως τενόρος της οπερέτας. Μετά την παρακμή της οπερέτας περνάει στην επιθεώρηση και αργότερα στον κινηματογράφο. Ταυτίστηκε στον ρόλο του μεθύστακα, του φτωχού, βασανισμένου ανθρώπου, που πίνει για να ξεχνάει. Ακόμα καθιέρωσε τον τύπο του φτωχού, έντιμου, αυστηρού και παλαιομοδίτη πατέρα.
Συμμετείχε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με σημαντικότερες: «Ο μεθύστακας» (1950), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Το αμαξάκι» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), Στουρνάρα 288» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1964), «Οι καταφρονεμένοι» (1965), «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τ’ άλλα» (1968).

Σαν Σήμερα

1595: Ο Ουϊλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζει για πρώτη φορά τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα»

1845: Εκδίδεται ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του Έντγαρ Άλλαν Πόε «Το κοράκι» (The Raven), που αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές ποίημα της αμερικάνικης
Λογοτεχνίας.

1827: Ο Μακρυγιάννης νικάει τους Τούρκους στην Καστέλα του Πειραιά

1900: Η Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές για την σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας
Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου Συγγρού ήταν σύζυγος του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Μετά τον θάνατό του το 1899, δώρισε το Κτήμα Συγγρού, κατασκεύασε το Νοσοκομείο μεταδοτικών νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός» και τέλος δώρισε στο δημόσιο, ένα σημαντικό ποσό για την σκυρόστρωση πλατειών και δρόμων της Αθήνας.

1964: Τελετή έναρξης των 9ων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπουρκ της Αυστρίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων, η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την Αρχαία Ολυμπία

1985: Γεννήθηκε η Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση
Γεννήθηκε στο Νεϊγύ στην Γαλλία. Είναι η κόρη της Χριστίνας Ωνάση και του 4ου συζύγου της Τιερύ Ρουσέλ. Στα τρία της χρόνια θα χάσει την μητέρα της και την ανατροφή της αναλαμβάνει ο πατέρας της και η δεύτερη σύζυγός του. Έχει ακόμα 3 ετεροθαλή αδέλφια. Τον Δεκέμβριο του 2005 παντρεύτηκε τον Βραζιλιάνο συναθλητή της ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο

2000: Άνοιξε τις πόρτες του στο επιβατηγό κοινό το Μετρό της Αθήνας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

28/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 33
Δύση ηλίου: 17:43
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

Ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου & Ιακώβου οσ., Χάριτος
Γιορτάζουν: Παλλάδιος, Χάρις

Εφραίμ ο Σύρος

Γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στη Νίσιβη της Συρίας, εξ ου και η επωνυμία του. Βαπτίστηκε σε νεαρή ηλικία χριστιανός και άρχισε την ασκητική ζωή. Ο άγιος Βασίλειος τον χειροτόνησε διάκονο στην Καισάρεια, όπου διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Ακόμα ήταν σπουδαίος ρήτορας και εκκλησιαστικός συγγραφέας, συγγράφοντας ύμνους, λόγους, αλλά και βίους αγίων. Κοιμήθηκε το 390 και η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 28 Ιανουαρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις
Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας» στις 20:00 συναυλία τζαζ, ερωτικής μπαλάντας, ελληνικού & ξένου ποπ ροκ τραγουδιού. Είσοδος Ελεύθερη.

Κινηματογράφος
4o Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας έως 29/1 στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της πόλης

Ενημέρωση
- Μέχρι 30/1 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων(Ε9), έως 5 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.

Υγεία
- Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από 1-29/2 σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 27/1
Γενικός Δείκτης: 745,67 -2,68 %
Μετοχές: Ανοδικές 60 Καθοδικές 100 Σταθερές 30
Τζίρος: 119, 67 εκατ. ευρώ

Καιρός


Γενικά: Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Στην βόρεια και κεντρική χώρα ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα δυτικά και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-9 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 29/1
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών στη βόρεια, την κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός φέρνει τα λάχανα…


Το λάχανο είναι το πλέον συνηθισμένο κηπευτικό του χειμώνα, που μας δίνει γευστικότατες σαλάτες, αλλά και νοστιμότατα πιάτα γεμιστό, μαγειρευτό μέχρι τουρσί.

Καλλιεργείτο αρχικά στην Ασία και κατά τον 6ο αιώνα π Χ, η καλλιέργειά του πέρασε και στην Ευρώπη. Στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει κράμβη (λάχανο) και μάλιστα η προέλευσή του ανάγεται στον Δία, καθώς λέγεται ότι το έβγαλε από τον ιδρώτα του, γι αυτό και η μυρωδιά του, όταν βράζει.

Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, που περιλαμβάνει 80 είδη, ιθαγενή της Ευρώπης και της Δ. Ασίας, με ποικιλίες, εγχώριες: το λευκό (υποπράσινο), το κόκκινο λάχανο, το αφράτο (κοζανίτικο), το μοβ, κράμβη η ανοιχτή (λαχανίδα) και εισαγόμενες: το κινέζικο (μακρουλό σαν μαρούλι), τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό (του Μιλάνου), ιταλικό Savoy, και το ξινολάχανο (σοκρούτ).

Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές και καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η γεύση του είναι πιο τραγανή και πιπεράτη κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Διατηρείται αρκετά καιρό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο σε χάρτινες συσκευασίες (αποφύγετε τις πλαστικές γιατί σαπίζει).

Το λάχανο είναι μια εξαιρετικά ευεργετική τροφή για την υγεία μας. Ξεκινώντας από τις ενώσεις του θείου –προκαλούν αυτή την δυσάρεστη μυρωδιά κατά το μαγείρεμα- βοηθούν το σώμα να αντισταθεί στην δράση των βακτηριδίων. Επίσης περιέχει υψηλό ποσοστό βιταμίνης C που έχει αντιοξειδωτική δράση και τέλος προβιταμίνη Α που βοηθάει στην γονιδιακή έκφραση και στην αναπαραγωγή. Κάτι ξέρει πάντα η λαϊκή θυμοσοφία ότι «τα παιδιά βγαίνουν από τα λάχανα».

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ταχτικά λάχανο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού ή των ωοθηκών.

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο


• 1 λάχανο αφράτο για ντολμάδες, 300 γρ κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό), 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ρύζι καρολίνα, από ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο, αλάτι, πιπέρι. 2 κ σ κορν φλάουρ, 1 αυγό, 1 κούπα χυμό λεμονιού.

Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε το χοντρό μέρος στην βάση του λάχανου. Βγάζετε ένα –ένα τα φύλλα και τα ζεματάτε σε αλατισμένο νερό για 5΄. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Σε μια λεκάνη αναμιγνύεται τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μάραθο και το αλατοπίπερο.

Σ’ ένα πιάτο απλώνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου, κόβετε το χοντρό μέρος στην βάση του και το κρατάτε κατά μέρος. Κάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν θέλετε τα σκληρά μέρη από τα φύλλα, μπορείτε να τα βάλετε στο κάτω και στο πάνω μέρος από τους λαχανοντολμάδες. Ακόμα μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βαζάκι με ξύδι για λάχανο τουρσί.

Σ’ ένα νταβαδάκι (φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ρίχνετε λίγο λάδι στον πάτο Βάζετε επάνω σε κάθε φύλλο μα κουταλιά από την γέμιση, το τυλίγετε σε ρολό (ντολμαδάκια) και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα σε σειρές, περιχύνετε με το λάδι και λίγο ζεστό νερό, βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην διαλυθούν, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά.

Όταν βράσουν τα βγάζετε σε πιατέλα και «δένετε» το ζουμί τους με το κορν φλάουρ, χτυπάτε το αυγό, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αυγοκόβετε την σάλτσα. Περιχύνετε με την σάλτσα τους λαχανοντολμάδες.

Χοιρινό με λάχανο


• 1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλο σε μερίδες, 1 μικρό λάχανο, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή 1 κ σ πελτέ, αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρέας στο λάδι, προσθέτετε το πράσο και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε την ντομάτα αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά.
Βγάζετε το σκληρό μέρος από το λάχανο, το χωρίζετε στην μέση, το κόβετε σε φαρδιές λωρίδες, το πλένετε, το στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν κρέας και λάχανο

Πολύχρωμη σαλάτα


• 1 κούπα λάχανο λευκό ψιλοκομμένο, 1 κούπα κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο, 1 κούπα μαρούλι ψιλοκομμένο, 2 καρώτα τριμμένα, 5-6 κ σ ελαιόλαδο, 3 κ σ μηλόξυδο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, αλάτι

Βάζετε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα, προσθέτετε το σκόρδο, αλατίζετε, χτυπάτε το λάδι με το ξύδι και περιχύνετε την σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε

1881: Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1821. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή μηχανικών στην Πετρούπολη και έγινε αξιωματικός. Αργότερα παραιτήθηκε από το στράτευμα κι επιδόθηκε στην μελέτη της ρωσικής και της γαλλικής φιλολογίας και στην συγγραφή φιλολογικών έργων. Γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του το 1846 «Οι φτωχοί», που είναι διαποτισμένο από ρεαλισμό και ανθρωπισμό, ενώ εκφράζονται οι δημοκρατικές του τάσεις. Παίρνοντας μέρος στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, το 1849 κατηγορήθηκε ως συνωμότης, γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση των χωρικών, την ελευθεροτυπία, την ίδρυση ελεύθερων δικαστηρίων και την εισαγωγή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Για τους αγώνες του αυτούς φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Σιβηρία για τέσσερα χρόνια. Όταν ξαναγύρισε στην Πετρούπολη αναμίχθηκε πάλι στην πνευματική κίνηση. Έγινε συντάχτης του περιοδικού «Χρόνος» και δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Οίκος των νεκρών», «»Σωσίας», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Γράμματα από το υπόγειο», «Αιώνιος σύζυγος», «Δαίμονες», «Σωσίας», «Νοικοκυρά», «Αδελφοί Καραμαζώφ».

Σαν Σήμερα

1896: Κόβεται η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στην Μεγάλη Βρετανία

814: Πέθανε ο αυτοκράτορας των Φράγκων Καρλομάγνος
Το όνομά του στα λατινικά σημαίνει Κάρολος ο Μέγας. Γεννήθηκε σε ένα από τα τρία βασίλεια των Φράγκων, την Νευστρία και ήταν γιος του βασιλιά Πεπίνου του Βραχέος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο το 768 και βασίλεψε με τον αδελφό του Καρλομάνο. Ο Καρλομάγνος ήταν βασιλιάς του Ανατολικού βασιλείου και ο αδελφός του, του Δυτικού. Το 771 πέθανε ο αδελφός του και ο Καρλομάγνος έγινε μονοκράτορας. Βασίλεψε για 47 χρόνια και θεωρείται ο βασικός πολιτικός οργανωτής της νεότερης Ευρώπης. Η καθολική εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.

1813: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέϊν Όστεν «Περηφάνια και προκατάληψη»
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1796-97 με τον τίτλο «Πρώτες εντυπώσεις». Ο τελικός του τίτλος προέρχεται από κάποια κλισέ έκφραση της εποχής.

1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας

1918: Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του κόκκινου στρατού

1955: Γεννήθηκε στο Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας
Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Paul Sarkozy και της Antree Mallah. Ο πατέρας του καταγόταν από ουγγρική αριστοκρατική οικογένεια και η μητέρα του ήταν Εβραία με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

1986: Το διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ» εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του

2008: Πέθανε ο Χριστόδουλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαϊδης

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

27/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 34
Δύση ηλίου: 17:42
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες

Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

+Ανακομιδή λειψ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κλήμεντος Αθην., Μαρκιανής βασ.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος


Γεννήθηκε στην Αντιόχεια πιθανώς το 347 και ανατράφηκε με χριστιανικές αρχές από την μητέρα του Ανθούσα, καθώς έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός από τον πατέρα του. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία με δάσκαλους τον Λιβάνιο και τον Ανδραγάθιο. Χειροτονήθηκε διάκονος, έπειτα πρεσβύτερος και το 397 πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διακρινόμενος για το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό του έργο. Αναδιοργάνωσε την εκκλησία, έκανε κάθαρση του κλήρου, ανέπτυξε κοινωνική και συγγραφική δράση. Συνέγραψε θεολογικές πραγματείες με ονομαστότερη την «Περί ιεροσύνης», και επιστολές, από τις οποίες σώθηκαν 236.
Θεωρείται από τους κορυφαίους εκκλησιαστικούς ρήτορες γι αυτό και επονομάζεται Χρυσόστομος, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις Ιεράρχες. Κατακρίνοντας δημόσια την ακολασία και την παρανομία του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Ευδοξίας, εξορίστηκε πολλές φορές. Κουρασμένος από τις πολλές κακουχίες, την έντονη ασκητική ζωή και βαριά άρρωστος εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 στα Κόμανα του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων. Η ανακομιδή των λειψάνων του τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Απεργία εργαζομένων στην Alapis
- Επαναλαμβανόμενες απεργίες εργαζομένων στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή και στα περιοδικά Tivo, Informer, Δίφωνο
- Απεργία Σωφρονιστικών υπαλλήλων Κέρκυρας

Κινηματογράφος
4o Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας στις 27, 28 & 29/1 στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της πόλης

Ενημέρωση
- Μέχρι 30/1 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων,
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Υγεία
- Δωρεάν εξετάση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούν να κάνουν όσες γυναίκες επιθυμούν, από 1-29/2 σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 26/1
Γενικός Δείκτης: 766,23 +3,93%
Μετοχές: Ανοδικές 118 Καθοδικές 51 Σταθερές 22
Τζίρος: 118,52 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 -15:00)

Καιρός


Γενικά: Η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και σταδιακά θα εξασθενίσει.. Χιόνι ή χιονόνερο στα ορεινά της βόρειας χώρας. Βροχές στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-9 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 28/1
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Στην βόρεια και κεντρική χώρα ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα δυτικά και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ


«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών, στις 27 Ιανουαρίου 2009, μετά από μακρόχρονη ασθένεια ο τραγουδιστής ποιητής και συνθέτης Πάνος Τζαβέλας γνωστός ιδιαίτερα για τα αντάρτικα τραγούδια.

Ο Πάνος Τζαβέλας είχε γεννηθεί το 1925 στην Κοζάνη και όταν ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και μετά ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Δικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, αρρώστησε βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πήγε στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965.

Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς. Γυρνά στην Ελλάδα το 1965 και φυλακίζεται πάλι το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίζεται το 1971 με "ανήκεστο βλάβη" και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας.

Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης. Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.

Ελλάδα μας Ελλάδα μας:
Ω Ελλάδα μας γλυκιά
όλοι για την λευτεριά
εμπρός παιδιά
Δημοκρατία λαϊκιά...
Από τον δίσκο του Πάνου Τζαβέλα: "Τα Τραγούδια της Κατοχής"

Πηγή: kleiditousol.blogspot.com

1901: Πέθανε ο Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης του μελοδράματος


Γεννήθηκε το 1813 στο Ρονκόλε στην Βόρεια Ιταλία. Ολόκληρη την ζωή του υπήρξε φαινόμενο εργατικότητας, καλοσύνης και σεμνότητας. Ακόμα υπήρξε θερμός πατριώτης, παίρνοντας μέρος σε όλα τα κινήματα για την ανεξαρτησία της Ιταλίας, αλλά και την συνένωσή της σε ενιαίο εθνικό κράτος (1848-1870). Στο συνθετικό του έργο, αρχικά είχε επηρεαστεί, από τον Ροσίσι, αργότερα όμως ανέπτυξε ένα νέο είδος μελοδράματος με πηγή έμπνευσης πρόσωπα της καθημερινότητας, αντίθετα από ότι συνηθιζόταν μέχρι τότε στην όπερα. Τα σημαντικότερα έργα του: «Ριγκολέτο» (1851), «Τραβιάτα», «Τροβατόρε» (1853), «Μπάλλο ιν Μάσκαρα» (1859), «Αϊντα» (1871), «Ρέκβιεμ» (1884), «Οθέλλος» (1887), «Θρησκευτικά κομμάτια» (1898) κ ά.

Σαν Σήμερα

1756: Γεννήθηκε ο Γιόχαν Κρισοστόμ Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, συνθέτης
Γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, από πατέρα μουσικό. Από την νηπιακή του ηλικία έδειξε καταπληκτικά μουσικά προσόντα.

1880: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα

1888: Ιδρύεται ο οργανισμός National Geographic, με στόχο την αύξηση και διάδοση της γεωγραφικής γνώσης

1918: Κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης η πρώτη ταινία με ήρωα τον Ταρζάν.
Ο Ταρζάν γεννήθηκε από την πένα του Αμερικανού συγγραφέα Έντγαρ Λι Μπάροους, αλλά θα γνωρίσει την δόξα, όταν θα παρουσιαστεί ως κινηματογραφικός ήρωας, σε περισσότερες από 80 ταινίες. Η πρώτη γυρίζεται με πρωταγωνιστή τον Έλμο Λίντολμ και είχε τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων». Ιδανικός ερμηνευτής θα αποδειχθεί την δεκαετία του ’30, ο πρωταθλητής κολύμβησης Τζόννι Βαϊσμίλερ.

1926: Ο Σκοτσέζος Τζον Μπερντ παρουσιάζει στο βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, την πρώτη μορφή της τηλεόρασης

1973: Υπογράφεται στο Παρίσι, η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ

1979: Καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, που θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο

1994: Πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 68 του χρόνια, ο Γάλλος κωμικός
ο Λουϊ ντε Φινές.
Γεννήθηκε το 1914 στην Γαλλία και είχε ισπανική καταγωγή. Έγινε γνωστός από την ερμηνεία του στον ρόλο ενός νευρικού και υπερκινητικού αστυφύλακα και οι περισσότερες ταινίες που συμμετείχε έχουν την ίδια θεματολογία.
«Ο χωροφύλακας του Σεντ Τροπέζ», «Φαντομάς», «Οι μεγάλες διακοπές» κ ά.

1994: Πέθανε η Μιράντα Μυράτ, ηθοποιός.
Γεννήθηκε το 1905 στην Αθήνα και ήταν κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, μέχρι την δεκαετία του ’60, που αποσύρθηκε. Υπήρξε ακόμα ιδανική αναγνώστρια λογοτεχνικών κειμένων, σε ραδιοφωνικές παραγωγές.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

26/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 35
Δύση ηλίου: 17:41
Πανσέληνος: Σε 12 ημέρες

Ημέρα των Τελωνείων

Ξενοφώντος και συνοδείας αυτού, Κλήμεντος Αθην., Συμεών οσίου του Παλαιού
Γιορτάζει: Ξενοφών

Ο Όσιος Ξενοφών και η σύζυγός του Μαρία έζησαν την εποχή του Ιουστινιανού. Ήταν πολύ πλούσιοι και έκαναν αγαθοεργίες βοηθώντας τους πιστούς. Τα παιδιά τους ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης έγιναν μοναχοί. Το ίδιο έγιναν και αυτοί αργότερα, ζώντας ως τα βαθιά γεράματα τους ασκητικά. Η μνήμη τους τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Απεργία εργαζομένων τεχνικών στους ραδιοσταθμούς Derti, Nitro και Sfera

Ταξίδια
- Επέκταση στον Πειραιά του δρομολογίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα, λόγω της κατάργησης της κυκλοφορίας των συρμών μεταξύ Πειραιά-Αθήνας-Άνω Λιοσίων

Περιβάλλον
Σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πλήττει την γη

Ενημέρωση
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/1
Γενικός Δείκτης: 737,26 +4,81 %
Μετοχές: Ανοδικές 111 Καθοδικές 54 Σταθερές 25
Τζίρος: 63,82 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Κακοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα που στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα είναι πιο έντονη. Συννεφιά με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια κυρίως το πρωί στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και τοπικά στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και από το απόγευμα τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-10 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 27/1
Η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και σταδιακά θα εξασθενίσει. Χιόνι ή χιονόνερο στα ορεινά της βόρειας χώρας. Λίγες βροχές στην ανατολική Στερεά και την νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Στρατής Τσίρκας


Στις 26 Ιανουαρίου 1980 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μας λογοτέχνης

Ο Γιάννης Χατζηανδρέας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο της Αιγύπτου, με καταγωγή από την Ίμβρο. Τελείωσε την Αμπέτειο Σχολή (Εμπορική Σχολή Καϊρου) και εργάστηκε σ’ ένα εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Αλεξάνδρεια. Το 1963 ήρθε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Έγραψε όλα τα λογοτεχνικά είδη, ξεκινώντας με την ποίηση, συνέχισε με το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, ενώ μετέφρασε και ξένους λογοτέχνες. Το συγγραφικό του έργο επηρεάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με τον οποίον γνωριζόταν από την Αίγυπτο.

Αντλούσε τα θέματά του από το χώρο των κοινωνικών συγκρούσεων της εποχής του και η πένα του ήταν πολλές φορές σκληρή κι αφτιασίδωτη, αποδίδοντας στα έργα του έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό.

Σημαντικότερο έργο του η πολιτική τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ( «Η Λέσχη», «Αριάδνη», «Η νυχτερίδα»). Άλλα έργα του: «Χαμένη άνοιξη», «Ο ύπνος του θεριστή», «Αλλόκοτοι άνθρωποι», «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» κ ά.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος-Ψυχολόγος

1977: Πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος, πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου


Γεννήθηκε το 1908 στην Τιθωρέα Λοκρίδας και σπούδασε Νομικά, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμά του, καθώς τον κέρδισε ο κινηματογράφος, στην αρχή σαν ηθοποιό και αργότερα σαν τεχνικό και σκηνοθέτη. Τον Μάρτιο του 1943 ιδρύει την «Φίνος Φιλμ» όπου θα γυρίσει περισσότερες από 180 ταινίες, μερικές από τις οποίες παραμένουν κλασσικές και ανάγουν τον Φίνο σε «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η ωραία των Αθηνών», «Το σωφεράκι», «Κατήφορος», «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Ηλέκτρα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Αστραπόγιαννος», «Μανταλένα», «Η θεία από το Σικάγο», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» κ ά

Αχιλλέας Παράσχος


Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1895

Ο Αχιλλέας Νασάκης ή Νασίκογλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Ναύπλιο το1838, με καταγωγή από την Χίο. Δεν είχε μεγάλη μόρφωση και ότι ήξερε το είχε μάθει από τον μεγαλύτερο κατά 15 χρόνια αδελφό του Γεώργιο, ποιητή επίσης. Από αυτόν διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά καθοριστική ήταν ακόμα και η συμβολή του στην ποιητική του σταδιοδρομία.

Ο Αχιλλέας Παράσχος άρχισε να γράφει το 1860, αλλά μόλις το 1881 εξέδωσε τους τρεις πρώτους τόμους με τα ποιήματά του, που τον επέβαλλαν ως ποιητή και του απέφεραν σημαντικά κέρδη. Ο ποιητής χώρισε τα ποιήματά του σε «Δάφνες» (πατριωτικά), «Ιτέας» (ελεγειακά), «Χλόη» (παιδαγωγικά) και «Φύλλα» (διάφορα).

Ήταν ρομαντικός ποιητής και η ποίησή του άρεσε πάρα πολύ, όταν δε επρόκειτο να απαγγείλει κάπου ο κόσμος έτρεχε να τον ακούσει. Ο Κωστής Παλαμάς τον είχε χαρακτηρίσει «λυρικό ίνδαλμα των νιάτων του». Θεωρείται κύριος εκπρόσωπος της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής και ήταν ο τελευταίος μεγάλος ρομαντικός της ελληνικής ποίησης. Αναδείχθηκε στις πιο ονομαστές προσωπικότητες της εποχής του, χαρακτηριζόμενος μάλιστα, ως εθνικός ποιητής.

Έντονη όμως υπήρξε η παρουσία του και πολύτιμη προσφορά του στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Για τις προοδευτικές του ιδέες και για τον αγώνα του κατά του Όθωνα φυλακίστηκε δυο φορές. Μετά την έξωση του Όθωνα, αγανακτισμένος από την πολιτική ρουσφετολογία και διαφθορά, εγκατέλειψε κάθε πολιτική δραστηριότητα και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1895 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Χιλιάδες κόσμου με κλάματα και ωδίνη αποχαιρέτησε τον τελευταίο ρομαντικό ποιητή. Η πατρίδα μας τιμώντας τον, έστησε την προτομή του στον κήπο του Ζαππείου.

Σαν Σήμερα

1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους πρόκριτους, ότι η επανάσταση εναντίων των Οθωμανών, έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου

1887: Ξεκίνησε η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και ολοκληρώθηκε το 1889, με την ευκαιρία της Α΄ Παγκοσμίου Εκθέσεως που έγινε στο Παρίσι

1928: Γεννήθηκε ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

1980: Πέθανε στα 85 της χρόνια, η Κούλα Πράτσικα, πρωτοπόρος του κλασσικού χορού στην Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης του Άγγελου Σικελιανού στην διοργάνωση των Δελφικών γιορτών.

1992: Η ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» παίρνει το Α΄ Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

25/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 35
Δύση ηλίου: 17:40
Πανσέληνος: Σε 13 ημέρες

Γρηγορίου του Θεολόγου, Αυξεντίου νεομάρτυρος, Μαργαρίτας
Γιορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγορία, Μαργαρίτα

Η Ατζέντα της ημέρας

- Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε όλες τις πόλεις της χώρας, σχεδιάζονται με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλήνια Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση), ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας).

Ενημέρωση
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Θέατρο
- Παράσταση Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: "Εις το πνεύμα του το υποβρύχιον…Αφηγήματα " με ελεύθερη είσοδο στο χώρο του Θεάτρου Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11) στις 18:00.

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 24/1
Γενικός Δείκτης: 703,44 -5,48 %
Μετοχές: Ανοδικές 65 Καθοδικές 107 Σταθερές 16
Τζίρος: 60,98 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Κακοκαιρία που σταδιακά θα επικρατήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες, στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 με τάση ενίσχυσης και στο Αιγαίο τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και στα δυτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά..

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδα. Πρόσκαιρη βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 26/1
Κακοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα που στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα είναι πιο έντονη. Συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, που αναμένεται να επηρεάσουν και τις νότιες περιοχές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 8-9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες.

Θόδωρος Αγγελόπουλος


Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έφυγε από την ζωή μετά από τροχαίο και ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο του Φαλήρου

Τραυματίστηκε βαρύτατα όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα το απόγευμα της Τρίτης στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι και ενώ βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «H άλλη θάλασσα»

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα. Εγκαταλείποντας τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας το 1961 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται αρχικά με την κριτική κινηματογράφου και από το 1965 με την σκηνοθεσία.

Ταινίες του: «Αναπαράσταση» που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ, «Μέρες του ‘36», «Θίασος», « Οι Κυνηγοί», «Μεγαλέξαντρος» που απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, «Ταξίδι στα Κύθηρα», ο «Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα»που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» που κέρδισε
το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Γρηγόριος, ο Θεολόγος


Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390

Γεννήθηκε το 329 από το Γρηγόριο και τη Νόννα, στην Καππαδοκία σε μια κωμόπολη κοντά στην Ναζιανζό και γι αυτό και λέγεται και Ναζιανζηνός
Η πνευματική του καλλιέργεια ήταν εξαιρετική. Σπούδασε στα ονομαστότερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα, όπου είχε συσπουδαστή τον Μ. Βασίλειο.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έφυγε στην έρημο, όπου έγινε μοναχός, έχοντας σαν συνασκητή πάλι τον Μ. Βασίλειο, για να εφαρμόσουν στην ζωή και στην πράξη ότι διδάχτηκαν. Αλλά ύστερα από ένα μήνυμα του γέρου πατέρα του, για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο, ξαναγύρισε στην πατρίδα του, όπου κατ’ απαίτηση των πιστών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Αργότερα και παρά την θέλησή του ο Μ. Βασίλειος που ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καπαδοκίας, τον χειροτόνησε επίσκοπο στην μικρή πόλη της επαρχίας του Σάσιμα.

Ο Γρηγόριος μετά τον θάνατο του πατέρα του προτίμησε να ασκητέψει και πάλι. Ήταν όμως γνωστός για την αρετή του, την θεολογική του σοφία και για τα ορθόδοξα φρονήματά του και οι χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη τον κάλεσαν για να αγωνιστεί κατά του Αρειανισμού. Για τους πέντε λόγους που εκφώνησε εκείνη την εποχή, στον μικρό ναό της Αγίας Αναστασίας, θα επονομαστεί Θεολόγος.

Το 380 ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την επόμενη χρονιά πρόεδρο της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος όμως ήταν άνθρωπος γαλήνιος και ειρηνικός και επειδή παρουσιάστηκε αντίδραση στην Σύνοδο, υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο, αποχαιρέτησε μ’ ένα ωραίο λόγο (συνταχτήριο) τους επισκόπους, τον κλήρο και τον λαό και πήγε να μείνει οριστικά στην έρημο, ασκητεύοντας ως το τέλος της ζωής του. Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390.

Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, λόγους ηθικούς, δογματικούς, πανηγυρικούς, επικήδειους, αλλά και επιστολές και ποιήματα. Η εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων και εορτάζει την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 του ιδίου μηνός, μαζί με την μνήμη των άλλων δυο ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου.

1925: Γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας


Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, με καταγωγή από την Κύθνο και ήταν το τέταρτο από τα εφτά παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίκας Ζαμπέτα, που έμεναν στον Αι-Γιώργη στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί στην οδό Ναυπλίου, πήγε στο δημοτικό και από τα επτά του σχεδόν χρόνια αρχίζει η σχέση του με την μουσική, καθώς κερδίζει σ’ ένα μουσικό σχολικό διαγωνισμό. Αργότερα στην οδό Λένορμαν, σ’ ένα μπαρμπέρικο που είχε ο πατέρας του, γρατσουνάει το μπουζούκι του προσπαθώντας να κάνει το ντέρτι του επάγγελμα για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Η γνωριμία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1938, θα αποτελέσει το έναυσμα της μεγάλης καλλιτεχνικής του πορείας.

Σαν Σήμερα

1833: Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται από την αντιβασιλεία υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος

1836: Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων.
Κτίστηκε στον λόφο της Μπουμπουνίστρας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής

1882: Γεννήθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ

1897: Η Κρήτη επικυρώνει ψήφισμα που κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ
Ιδρύθηκε με πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Ουϊλσον, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με στόχο την ένωση των φιλειρηνικών κρατών, για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της μόρφωσης κλπ. Έδρα της ήταν η Γενεύη.

1938: Μονογραφείται η τελική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

1949: Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων ΕΜΜΥ

1985: Πέθανε στην Αθήνα, ο Ηλίας Ηλιού από επιπλοκές του διαβήτη. Υπήρξε δικηγόρος, βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

1996: Η κρίση των Ιμίων.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

24/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 36
Δύση ηλίου: 17:39
Πανσέληνος: Σε 14 ημέρες

Ξένης οσίας, Ζωσιμά οσίου, Βαβύλα ιερομ.
Γιορτάζουν: Ξένη, Ξένια, Ζωσιμάς, Φίλωνας

Οσία Ξένη

Το κοσμικό της όνομα ήταν Ευσεβία και καταγόταν από την Ρώμη. Αντιδρώντας στην απόφαση των γονιών της να την παντρέψουν φεύγει κρυφά αρχικά για την Αλεξάνδρεια όπου αλλάζει το όνομά της και μετά για την Κω. Τελικώς εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας, όπου ιδρύει μικρή μοναστική κοινότητα προελκύοντας πολλές γυναίκες στον δρόμο του Θεού.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Στάση εργασίας στα φαρμακεία από 16:30- 20:30, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
- Στάση εργασίας από 10:00-18:00 προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ της Αττικής, ώστε να διευκολυνθούν τα μέλη της να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση τους σε ξενοδοχείο της Αθήνας στις 11:00.

Ενημέρωση
- Αναστέλλεται από 1/2 η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στις Εφορίες.
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.
- Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες (ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους πολίτες) από 1/2 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
- Παράταση έως 21/2 της προθεσμίας απόδοσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Κινηματογράφος
Οι ταινίες «Παέγια με πιπεριές» του Γκάλο Ουρμπίνα στις 18:30 και «Ο άλλος» του Άριελ Ρόττερ στις 20:15, προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 23/1
Γενικός Δείκτης: 744,26 +5,09 %
Μετοχές: Ανοδικές 136 Καθοδικές 37 Σταθερές 21
Τζίρος: 60,44 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Στην Μακεδονία και την Θράκη νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία. θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδα. Πρόσκαιρη βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/1
Κακοκαιρία με τοπικές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά της χώρας στα ορεινά, στα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 με τάση ενίσχυσης και στο Αιγαίο τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και στα δυτικά.

1924: Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένιγκραντ


Κτίστηκε στις όχθες του ποταμού Νέδα, στο σημείο που εκβάλλει στην Βαλτική Θάλασσα, το 1703 από τον Μέγα Πέτρο ονομάστηκε δε από το όνομά του Πέτερμπουργκ και αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τσάρων. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Στην εκβολή του Νέδα δημιουργούνται πολλοί βραχίονες, που περνούν μέσα από την πόλη, ενώνονται με διώρυγες και σχηματίζουν νησίδες. Τα διάφορα τμήματα της πόλης συνδέονται με 197 γραφικότατες γέφυρες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Λόγω της θέσεώς της, πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, δημιουργείται ένα φαινόμενο τις νύχτες εκείνες, κατά το οποίο φαίνεται σαν μην σκοτεινιάζει. Η ονομασία της πόλης ακολούθησε και την πολιτική κατάσταση της χώρας. Το 1914 κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετονομάστηκε από Πέτερμπουργκ σε Πέτρογκραντ, καθώς θύμισε Γερμανία, με την οποία η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν αντίπαλες.. Το 1924 μετά τον θάνατο του Λένιν ονομάστηκε Λένιγκραντ και ξαναπήρε την πρώτη της ονομασία τον Ιούνιο του 1991.

Σαν Σήμερα

41: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Γάϊος Καίσαρας Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1827: Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Φραγκίσκου Άστιγγα, αποβιβάζεται στο Πασαλιμάνι και καταλαμβάνει τον Πειραιά

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα, ο πρώτος κώδικας οδικής κυκλοφορίας

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο

1935: Κυκλοφορεί η πρώτη μπύρα σε κουτάκι, από την αμερικανική εταιρεία Kruger Brewing
Από την δεκαετία του ’30 αναπτύχθηκε η τεχνολογία κονσερβοποίησης υγρών. Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά συσκευάζονται σε τενεκεδένια κουτάκια σε σχήμα μπουκαλιού και κλείνουν με φελλό. Στις 24 Ιανουαρίου του 1935 κυκλοφορεί στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, το πρώτο κυλινδρικό κουτάκι μπύρας, από την αμερικανική εταιρεία Kruger Brewing

1963: Ο διάδοχος του Ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος, αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Η Άννα Μαρία ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίγκριντ.

1965: Πέθανε ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1874. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης
Βρετανίας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, συντελώντας στην νίκη των συμμάχων. Γι αυτό και επονομάστηκε πατέρας της νίκης. Ιστορική έμεινε η χειρονομία του, υψώνοντας τα 2 δάχτυλα του σε σχήμα V υπονοώντας την νίκη (Victory). Εκτός από πολιτικός υπήρξε και συγγραφέας, τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953.

1982: Ανοιχτός πόλεμος Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

23/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 37
Δύση ηλίου: 17:37
Πανσέληνος: Σε 15 ημέρες
Νέα Σελήνη
4η Εβδομάδα

Αγαθαγγέλου μαρτ., Κλήμεντος επισ. Αγκύρας, Διονυσίου εν Ολύμπω
Γιορτάζει: Αγαθάγγελος

Εορτολόγιο
Ο άγιος Αγαθάγγελος καταγόταν από την Ρώμη. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον επίσκοπο Αγκύρας Κλήμη, τον οποίο και ακολούθησε στην διδασκαλία του Ευαγγελίου. Έζησαν πολλούς διωγμούς και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των συρμών του Προαστιακού μεταξύ Πειραιά – Αγίου Ιωάννου Ρέντη – Αθήνας – ΣΚΑ – Άνω Λιοσίων και αντιστρόφως.

Οι επιβάτες με προορισμό τους σταθμούς Κιάτο ή Αεροδρόμιο & ενδιάμεσες διαδρομές εξυπηρετούνται από τα τραίνα των ΗΣΑΠ με ανταπόκριση στο σταθμό Νερατζιώτισσα ή από τους συρμούς του Μετρό με ανταπόκριση στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

- Πανελλήνιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών στα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα

- Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος από 10:00-22:00

Κινηματογράφος
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη-Πλ. Σολωμού-Ψυχικό) προβάλλεται η ταινία στις 19:00 «Ο Γίγαντας» σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς με πρωταγωνιστές τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάτσον, Τζέιμς Ντιν. Είσοδος Ελεύθερη

Ενημέρωση
- Από 1/2 η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ και διάρκεια μέχρι τις 16/3.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Νεφώσεις με ασθενείς βροχές από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, που βαθμιαία από την νύχτα θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Αρχικά αίθριος και από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 5-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 24/1
Στην Μακεδονία και την Θράκη νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1973: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση


Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου του 1948. Ήταν το πρώτο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του συζύγου Τίνας (Αθηνάς) Λιβανού. Μετά δυο χρόνια θα γεννηθεί η αδελφή του Χριστίνα.
Αδυναμία και καμάρι του πατέρα του Είχε πάθος με τα ακριβά αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, είχε αναλάβει την διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».
Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε μόνος του εκείνη την ημέρα ήταν ένα Πιάτζιο 136, που έπεσε δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του από το Αεροδρόμιου του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος τραυματίζεται θανάσιμα και μεταφέρεται στο ΚΑΤ.
Ο πατέρας του είναι στην Νέα Υόρκη και όταν μαθαίνει το τραγικό συμβάν καταρρέει. Θεωρώντας ότι πρόκειται για εσκεμμένη δολοφονική ενέργεια, επικηρύσσει τους δολοφόνους με ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο Αλέξανδρος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα, στις 23 Ιανουαρίου του 1973, μετά την συναίνεση του πατέρα του να αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη που τον κρατούσε στην ζωή. Θα ταφεί στον Σκορπιό

Σαν Σήμερα

1559: Ο καταστροφικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία, πλήττει την επαρχία Σαντζί της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 830.000 άνθρωποι

1579: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης, με την οποία, επτά από τις βόρειες επαρχίες των Κάτω Κρατών αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των Ισπανών. Η Ένωση σηματοδοτεί και την αρχή της δημιουργίας του κράτους των Κάτω Χωρών.

1989: Πέθανε ο Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος.
Γεννήθηκε το 1904. Θεωρείται από τους κορυφαίους ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, όπως και ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του 20 αιώνα. Επηρεάστηκε στην τέχνη του από τον σουρεαλισμό και τον κυβισμό.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

22/1/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 37
Δύση ηλίου: 17:36
Πανσέληνος: Σε 16 ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού

+ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ (ΖΑΚΧΑΙΟΥ)
Τιμοθέου αποστόλου, Αναστασίου του Πέρσου, Ιωσήφ
Γιορτάζουν: Αναστάσιος, Αναστασία Τιμόθεος, Τιμοθέα

Εορτολόγιο
Ο άγιος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας. Μαθήτευσε κοντά στον απόστολο Παύλο που τον χειροτόνησε επίσκοπο Εφέσου. Κατακρίνοντας τις ειδωλολατρικές τελετές κατά την εορτή της Αρτέμιδας στην Έφεσσο, συλλαμβάνεται και θανατώνεται.