Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

30/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:21
Δύση ηλίου: 17:06
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

+Ανδρέου απ. Του Πρωτόκλητου, Φρουμεντίου επ. Αιθιοπίας, Αλεξάνδρου
Γιορτάζουν: Ανδρέας, Ανδριάνα, Ανδρούλα

Απόστολος Ανδρέας


Καταγόταν από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν αδελφός του Πέτρου. Τον Ιησού τον γνώρισε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και επειδή ήταν ο πρώτος που κλήθηκε για μαθητής Του, επονομάζεται και Πρωτόκλητος. Ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Βυζάντιο και δίδαξε τον χριστιανισμό στην Βιθυνία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και τελικά στην Αχαΐα. Συνελήφθη στην Πάτρα, στα 80 του χρόνια, από τον ανθύπατο Αιγεάτη και σταυρώθηκε σε σταυρό σε σχήμα Χ. Είναι πολιούχος της Πάτρας και η μνήμη του γιορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ.
Απεργούν από τις 06:00 της Τετάρτης 30/11 έως τις 06:00 της Πέμπτης 1/12 οι εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εφημερίδες, περιοδικά, ειδησεογραφικά site, δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και από 22:00 της Τετάρτης 30/11 έως τις 22:00 της Πέμπτης 1/12 οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής τύπου.
- Προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εξήγγειλε η Σύγκλητος, αντιδρώντας στο μέτρο της εφεδρείας.

Ενημέρωση
- Λήγει η προθεσμία για την αποστολή sms εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ
- Μέχρι σήμερα η ισχύς των περσινών δελτίων των φοιτητικών εισιτηρίων (Πάσο).
- Λήγει η προθεσμία ώστε οι φαρμακοποιοί να δηλώσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο απελευθερωμένο ωράριο.

Κοινωνία
Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνουν πολιτιστικοί σύλλογοι του Χαλανδρίου από τις 05:00 - 20:30 στο Πάρκο «Λ.Παπαδόπουλος» στο Συνοικισμό Χαλανδρίου Μ. Ασίας - Ποταμού Καλαμά - Χρ. Σμύρνης.

Εκδηλώσεις
- Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ «Μηδενίζουμε…τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» στο Μοναστηράκι – Ψυρρή, από 18.00-24.00
- Ενδιαφέρουσα ομιλία και παρουσίαση βιβλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση & Δροσίνη-Πλ. Σολωμού, Ψυχικό) στις 19:30, για την Ελληνική Παράδοση και τη Δημοτική Ποίηση. Είσοδος ελεύθερη

Οικονομία
- Παράταση μέχρι τις 30/12 για την υποβολή «ξεχασμένων« δηλώσεων (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, συγκεντρωτικών καταστάσεων, φόρου κληρονομιάς κ.ά.) Επίσης για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009

- Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 29/11
Γενικός Δείκτης: 661,52 -0,81 %

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και το βορειοανατολικό Αιγαίο γενικά αίθριος. Στα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αυξημένες νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, τοπικά παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι ασθενείς από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 11-14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/12
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα νότια τις πρωινές κυρίως ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, τις πρωινές όμως ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Ξανάρχονται «ξεχασμένες» ασθένειες


Περικοπές επιδομάτων σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους στην Αυστραλία, διαβάζουμε στον τύπο, όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατρικής μελέτης, ελλιπής εμφανίζεται και ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στην χώρα μας.

Ένας στους τρεις έφηβους δεν έχει κάνει τις επαναληπτικές δόσεις όλων των βασικών εμβολίων, ενώ κάποιοι είναι ανεμβολίαστοι. Με βάση αυτό το γεγονός, οι γιατροί κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων, φυματίωσης, διφθερίτιδας, τετάνου ή ιλαράς, φαίνεται να είναι ορατή.

Οι ασθένειες αυτές ουσιαστικά τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, επανέρχονται όμως στο προσκήνιο, λόγω των οικονομικών μεταναστών που μεταφέρουν αρρώστιες, αλλά και λόγω των ανεπαρκών εμβολιασμών, που αφορούν συνήθως την μια ή τις δυο τελευταίες δόσεις οι οποίες γίνονται στην ηλικία των 4-6 ετών ή από τα 11 έως τα 16 χρόνια.

Η ανεπάρκεια που παρατηρείται στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και εφήβων, υπό ορισμένες συνθήκες, σε περίπτωση μόλυνσης ενήλικου πληθυσμού, προκαλεί πολύ βαρύτερες συνέπειες και επιπλοκές.

Συστάσεις για εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων:
-Διφθερίτιδα και τέτανος: 6 δόσεις (μέχρι τα 16 χρόνια)
-Κοκίτης και πολιομυελίτιδα: 5 δόσεις (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά (MMR): 2 δόσεις (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ηπατίτιδα Β: 3 δόσεις (μέχρι τους 18 μήνες στα μωρά και στα 11-12 χρόνια για τους ανεμβολίαστους εφήβους)
-Φυματίωση: Mantoux (12 μηνών), Mantoux και 1 δόση (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ανεμοβλογιά: 1 δόση (12-15 μηνών) και 2 δόσεις ( 13-18 χρονών).

1900: Πέθανε ο Όσκαρ Ουάϊλντ, Ιρλανδός λογοτέχνης θεατρικός και συγγραφέας


Ο Oscar Fingal Wilde γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1954 στην Ιρλανδία και έζησε στο τέλος της βικτωριανής εποχής. Με την πρωτοτυπία του, την δεικτική του σάτιρα, αλλά και τις ερωτικές επιλογές του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Ήρθε σε αντίθεση με την κρατούσα κατάσταση, διώχτηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα, κατά την περίοδο 1895-1897 για λόγους ηθικής. Πολλά από τα έργα του έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κατά την διάρκεια της δίκης του. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Poems»(1881), «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλα παραμύθια» «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ» (1891), «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ (1892), «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» (1893), «Ένας ιδανικός σύζυγος» (1895), «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» (1898), «De Profundis» (1905) κά Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 στο Παρίσι, από μηνιγγίτιδα κατά την επικρατέστερη άποψη. Πριν πεθάνει ασπάστηκε τον καθολικισμό.

Σαν Σήμερα

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια», το ιστορικό άρθρο του «Ένας ποιητής» για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με το οποίο ο Αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

1903: Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα τα «Ολύμπια», ιδιοκτησίας Ιμπροχώρη και Λάϊτμερ

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντές φούστες στις εξόδους τους.

1938: Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι θα παρέχει πλήρη ιατρική περίθαλψη στους σφαλισμένους του.

1958: Υποβάλλεται στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή η μελέτη για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών

1979: Κυκλοφορεί στην μεγάλη Βρετανία το άλμπουμ των Pink Floyd “The Wall”

1962: Ο Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ Thriler, που θα κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

29/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:20
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες

Παραμόνου και 370 μαρτ., Φαίδρου μ., Διονυσίου επ. Κορίνθου
Γιορτάζει: Φαίδρα, Φαίδρος

Εορτολόγιο
Ο Διονύσιος έζησε τον 2ο αιώνα επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν άνδρας λόγιος, πολυμαθής και σαν επίσκοπος Κορίνθου, επικοινωνούσε με το ποίμνιο και άλλων εκκλησιών με επιστολές που χαρακτηρίσθηκαν θείες διδασκαλίες. Μαρτύρησε δια ξίφους.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή ΠΟΜΕΕΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:00 έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους.
- Παγκόσμιο συνέδριο ιατρικής στις 09:00 στο ξενοδοχείο Κάραβελ
- Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 16:00 στην Ομόνοια, κατά της εργατικής εφεδρείας

Ενημέρωση
- Αναστέλλουν από την Πέμπτη 1/12, όλοι οι ιδιώτες γιατροί τις συμβάσεις τους με το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις στους γιατρούς.

Εκδηλώσεις
- Στους μουσικούς περιπάτους από τη Φιλαρμονική του Δήμου, στις 12:00 στην Πλατεία Αγ. Ανδρέα (Λαμπρινή)
- Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ «Μηδενίζουμε…τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» στο Θησείο, από 18.00-24.00

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 2811
Γενικός Δείκτης: 666,95 + 0,41%

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2-4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 18 βαθμούς.

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/11
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και το βορειοανατολικό Αιγαίο γενικά αίθριος. Στα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αυξημένες νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, τοπικά παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ντίνος Κατσουρίδης


«Έφυγε» την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου νικημένος από την επάρατο νόσο ο γνωστός σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ.
Γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην ιατρική, την οποία παράτησε για να σπουδάσει κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου Ξεκίνησε την καριέρα του στην Φίνος Φιλμ ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ και από το 1960 περνάει στην σκηνοθεσία, με ταινίες όπως «Το αμαξάκι». «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Kύριος Πτέραρχος», «Αλίμονο στους νέους», «Της Κακομοίρας», «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου». Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτελούν και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», «Ο Θανάσης στην χώρα της σφαλιάρας», «Ο φαλακρός μαθητής», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» κ ά

Εμμανουήλ Ξάνθος


Γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο, όπου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Τεργέστη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από το 1810 εργάστηκε στην Οδησσό ως υπάλληλος του εμπορικού οίκου Β. Ξένη. Λόγω της δουλειάς του ταξίδευε σ’ όλη την Ελλάδα, όπου είδε την άθλια κατάσταση του ελληνικού λαού κάτω από τον τουρκικό ζυγό και αποφάσισε να δουλέψει για την απελευθέρωση του Γένους.

Για τον σκοπό αυτό ίδρυσαν το 1814 μαζί με τον Σκουφά και τον Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία. Ήταν εύγλωττος, πειστικότατος και του ανέθεσαν τις πιο δύσκολες αποστολές. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες χώρες κατηχώντας πολλά σημαντικά πρόσωπα στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Το 1920 έφτασε μέχρι την Μόσχα, και παρουσιάστηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, τότε υφυπουργό των εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας, όπου σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας του ζήτησε να αναλάβει την ανώτατη αρχηγία της.

Ύστερα από την άρνησή του και σύμφωνα με την υπόδειξή του ο Ξάνθος απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δέχθηκε να γίνει αρχηγός, κρατώντας τον κοντά του σαν σύμβουλο και βοηθό του. Με την έναρξη του αγώνα, προετοίμασε με τον Υψηλάντη την επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες και μετά την αποτυχία του κινήματος στην Βλαχία, τον Ιούνιο του 1923 κατέβηκε στην Πελοπόννησο και στάθηκε στο πλευρό του Δημήτριου Υψηλάντη, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες.

Οι αγώνες του δεν εκτιμήθηκαν, καθώς κατηγορήθηκε ότι είχε καταχραστεί χρήματα του Αγώνα και έτσι αποσύρθηκε στο Βουκουρέστι όπου ζούσε στην αφάνεια.
Ξαναγύρισε το 1837 στην Αθήνα, απολογούμενος για την ασύστατη κατηγορία. Η Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα, δέχθηκε τις εξηγήσεις του και τον κατέταξε «εις την εξαίρετον και ανωτάτην πάσης τάξεως θέσιν» αναθέτοντας στο έθνος την αμοιβή του. Τέτοια αμοιβή όμως δεν του δόθηκε ποτέ και έζησε στην Αθήνα παραγκωνισμένος και φτωχός μέχρι τον θάνατό του στις 29 Νοεμβρίου 1851.

1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Ιάκωβος Πουτσίνι (Giacomo Puccini)

Γεννήθηκε στην πόλη Λούκα της Ιταλίας στις 22 Νοεμβρίου του 1858 καταγόμενος από οικογένεια μουσικών. Υπήρξε από τους δημιουργούς της λεγόμενης ρεαλιστικής ιταλικής τεχνοτροπίας της μουσικής. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο στο Μουσικό Ινστιτούτο Πατσίνι και στο Ωδείο του Μιλάνου. Ακολούθησε την παράδοση του παλιού λυρικού θεάτρου κι έγραψε πολλά μελοδράματα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Τα σπουδαιότερα είναι: «Μανόν Λεσκό», «Έντγκαρ», «Μποέμ»,«Τόσκα», Μαντάμ Μπατερφάϊ», «Τρίπτυχο», «Τουραντό» που την άφησε μισοτελειωμένη και άλλα. Πέθανε στο Βέλγιο από επιπλοκές στην καρδιά κατά τη διάρκεια εγχείρησης στις 29 Νοεμβρίου 1924.

Σαν Σήμερα

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπελ, ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα

1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους “I want to hold your hand”

1964: Σημειώνεται φονική έκρηξη στον χώρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου, πιθανόν από εγκαταλελειμμένη νάρκη από τον πόλεμο, κατά την διάρκεια της 22ης εορταστικής εκδήλωσης από την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας, που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 και των σοβαρό τραυματισμό 51 ατόμων.

1975: Ο Μπιλ Γκέϊτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν την νέα εταιρεία που ιδρύουν Microsoft (Microcomputer Software)

2001: Πέθανε ο Βρετανός κιθαρίστας, μέλος των Beatles, Τζορτζ Χάρισον

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

28/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:19
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 12 ημέρες
48η Εβδομάδα

Στεφάνου Ομολ., Ειρηνάρχου μάρ., 15 μ. Τιβεριουπόλεως
Γιορτάζει: Ειρήναρχος

Εορτολόγιο
Ο άγιος Στέφανος ο νέος ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και αναδείχθηκε ηγούμενος στο όρος του αγ. Αυξεντίου. Τασσόμενος κατά των αιρετικών εικονομάχων καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κοπρώνυμο, ο οποίος τον φυλάκισε, τον βασάνισε και τον σκότωσε δια λιθοβολισμού.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Χωρίς Ραδιόφωνα για 24 ώρες λόγω της απεργίας όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών της δημοτικής και ιδιωτικής ραδιοφωνίας, που εργάζονται σε όλους τους ιδιωτικούς και δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στάσεις εργασίας:
- ΕΡΤ από 12:00-16:00 & 17:00-24:00
- ΑΠΕ-ΜΠΕ 12:00- 16:00 & 17:00-24:00
- Κανάλι της Βουλής από 12:00-16:00 & 17:00- 24:00
- Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από 07:00-11:00 & από 17:00- 24:00.

Ενημέρωση
Αρχίζει το μέτρο της εφεδρείας για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που είναι άνω των 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας.

Εκδηλώσεις
- «Αντιγόνες» Μια σκηνική σύνθεση, στην οποία συναντιέται ο γνωστός από το έργο του Σοφοκλή μύθος με παλαιότερες και νεότερες εκδοχές του. («Επτά επί Θήβας» Αισχύλου, «Αντιγόνη» Σοφοκλή, «Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες» Ντελμπό, «Αντιγόνη Σοφοκλή» Μπρεχτ) στις 20:00 στο Θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11). Είσοδος ελεύθερη.
- Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν στον Πολυχώρο "Άννα & Μαρία Καλουτά" (Tιμοκρέοντος 6α Ν.Κόσμος) την Βig Bαnd που με κλασσικές & σύγχρονες ενορχηστρώσεις μας ταξιδεύον στο κόσμο της JAZZ μουσικής. Καλ\κη Διεύθυνση: Αντώνης Ανδρέου - Μάνος Θεοδοσάκης Ώρα έναρξης: 20.00 Είσοδος Ελεύθερη.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σ’ όλη την χώρα.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 6-16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/11
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2-4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Βαγγέλης Λειβαδάς


Τραγικό τέλος για τον θεατρικό επιχειρηματία που έχασε την ζωή του την Κυριακή μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του στην Γλυφάδα.

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 1958 την ενασχόληση του με τις θεατρικές παραγωγές, όπου πρωτοστάτησε στην Ελλάδα ξεπερνώντας μέχρι σήμερα τις 360, καλύπτοντας όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασσικό θέατρο, ως την επιθεώρηση, την οπερέτα και το μιούζικαλ. Από τις πλέον γνωστές παραστάσεις του: “Λυσιστράτη”, “Ερωτόκριτος”, “Οδύσσεια”, “Chicago” , “Hello dolly”, “Sweet charity”, “Creaze”, “Μάγκες και κούκλες”, κ.α. Στις περισσότερες από τις παραστάσεις του πρωταγωνιστούσε η σύζυγός του ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη.

Λορέντζος Μαβίλης


«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860 στην Ιθάκη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του Παύλος, ως πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα, στην οποία πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πήρε την πρώτη του μόρφωση.

Φοίτησε μόνο για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε από το 1879 στην Γερμανία, όπου παρέμεινε 14 χρόνια, κάνοντας ευρύτερες εγκυκλοπαιδικές σπουδές. Το 1890 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Έργαγκεν της Βαυαρίας. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη.

Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο.
Δημοτικιστής και οπαδός της Σολομωνικής σχολής δημοσιεύει τα πρώτα του σονέτα στο περιοδικό «Τέχνη». Η τεχνική του Μαβίλη είναι άμεμπτη, οι στίχοι του αρμονικοί και πλούσιοι σε εικόνες. Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές.

Το έργο του μικρό ποσοτικά, αλλά αξιόλογο ποσοτικά αποτελείται από πρωτότυπα ποιήματα και αξιόλογες μεταφράσεις από την ξένη ποίηση και την λογοτεχνία. Εκδόθηκε με τον τίτλο «Άπαντα», μετά τον θάνατό του στην Αλεξάνδρεια, με την φροντίδα του φίλου του Κ. Θεοτόκη. Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κά.

Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή.

Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, παίρνει μέρος ως επικεφαλής ανταρτικού σώματος στον άτυχο πόλεμο του 1897 στην επαναστατημένη Κρήτη. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής της Κέρκυρας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου . Ιστορική παραμένει η αγόρευσή του στην αναθεωρητική Βουλή, για την δημοτική γλώσσα, όπου πολλοί βουλευτές την αποκαλούν «χυδαία γλώσσα». Τότε είπε την περίφημη φράση: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, μόνο χυδαίοι άνθρωποι…»

Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, πολεμάει στα ηπειρωτικά βουνά ως εθελοντής λοχαγός στο σώμα των Γαριβαλδινών. Το 1912 σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 28 Νοεμβρίου πέφτει μαχόμενος στο Δρίσκο των Ιωαννίνων.

Μνήμη
Το πνεύμα παραδόθηκε στην ύλη
φτωχή σοδειά οι στίχοι κι εφέτο.
Μαράθηκε στους κάμπους τ’ ασφοδίλι.
που τ’ κοβα να πλέξω ένα σονέτο…

Πατρίδα
Πάλε ξυπνάει της άνοιξης τ’ αγέρι
στην πλάση μυστικής αγάπης γλύκα
σαν νύφ ‘η γη, πόχει αμέτρητα άνθη προίκα,
λάμπες ενώ σβηέται της αυγής τ’ αστέρι…

Καλλιπάτειρα
Αρχόντισσα Ροδίτισσα πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.
-Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυμπιονίκη…

Λήθη
Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής.
Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει,
μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και αν ‘ναι…

Ελιά
Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά που γέρνεις
με την λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει…

Φάληρο
Είχε όλα της τα μάγια η νύχτα μόνη,
εσύ έλειπες. Αργά κινάω να φύγω,
μα ξάφνου στην μπασιά του μπαρ ξανοίγω
αυτοκίνητο να γοργοζυγώνει….

Γιώργος Φούντας


Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος, στην Φωκίδα. Για πολλά χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ. Μετά από παρότρυνση του Γιώργου Τζαβέλα να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, σπουδάζει υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς συνήθως: “Τα χειροκροτήματα”, “Μαγική πόλη”, “Ποτέ την Κυριακή”,“Τα κόκκινα Φανάρια”, “Αμέρικα Αμέρικα”, “Αλέξης Ζορμπάς”, “Πυρετός στην Άσφαλτο”, “17 Σφαίρες για έναν Άγγελο”, “Το κορίτσι της Μάνης», “Λεβέντες της Θάλασσας” κ ά. Χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του από την ταινία “Στέλλα” στην Μελίνα Μερκούρη: «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!».

Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Γαλήνη”, “Κούρσα του θανάτου”, “Γόβα στιλέτο”. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες “Με την λάμψη στα μάτια” και “Πυρετός στην άσφαλτο” το 1966 και 1967 αντίστοιχα.

Ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα και είχαν ένα γιο, τον Πάνο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έφυγε στις 28 Νοεμβρίου 2010, στα 85 του χρόνια.

1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης


Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό.
Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα».Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.

1751: Ο Γάλλος συγγραφέας Διονύσιος Ντιντερό, δημιουργεί την πρώτη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια


Ο Γάλλος φιλόσοφος , συγγραφέας και ηγέτης των εγκυκλοπαιδιστών Denis Diderot, γεννήθηκε το 1713 και πέθανε το 1784. Οι γονείς του ήταν φτωχοί, αλλά αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουιτών κατόρθωσε να λάβει ανώτατη μόρφωση. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και ιταλικά. Έγραψε φιλοσοφικά έργα με τρόπο μεγαλόπνευστο και λογοτεχνική χάρη. Ακόμα έγραψε για ζητήματα της τέχνης, της αισθητικής, της τεχνοκριτικής, καθώς και μυθιστορήματα και δράματα. Στις 28 Νοεμβρίου του 1571 εκδίδει τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά έως τον δέκατο τόμο αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του.

Σαν Σήμερα

1814: Για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιείται ατμοκίνητο πιεστήριο για την εκτύπωση των Times του Λονδίνου.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας ταχύτητος αυτοκινήτων (ράλι) στην Αμερική. Πήραν μέρος 6 αυτοκίνητα που διένυσαν μια απόσταση 55 χιλιομέτρων.

1939: Πέθανε ο Καναδός γυμναστής Τζέϊμς Νάισμιθ, που δημιούργησε το μπάσκετ

1948: Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη

1953: Έπειτα από μακρά διαδικασία απαγγέλθηκαν οι ποινές στην επονομαζόμενη δίκη των αεροπόρων.

2002: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει ποσόν 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

27/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:18
Δύση ηλίου: 17:07
Πανσέληνος: Σε 13 ημέρες

Ημέρα Αγοραστικής Αποχής

+ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ, Ιακώβου Πέρσου, Θεοδοσίου Τυρνάβου, Ναθαναήλ οσίου

Εορτολόγιο
Ο άγιος Ιάκωβος γεννήθηκε στην πόλη Βηθλαβά της Περσίας. Έζησε τον 4ο αιώνα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος. Ο βασιλιάς Ισδιγέργης τον έπεισε να απαρνηθεί την πίστη του, κατάλαβε όμως το λάθος του, μετανόησε και όταν ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός, τον αποκεφάλισαν.

Η Ατζέντα της ημέρας

-Στάση εργασίας των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό από την έναρξη της βάρδιας και έως τις 08:00 και στο Τραμ από την έναρξη της βάρδιας και έως τις 06:00.
- Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), κανονικά θα λειτουργήσουν τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων

Εκδηλώσεις
- Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Φιλοζωικής Ένωσης Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Φιλοθέης- Ψυχικού (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ), από 10:00–16:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη-Πλ. Σολωμού-Ψυχικό).
- 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών έως 28/11 ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Αυτοδιοίκηση
- Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας Χαλανδρίου δε θα εκτελούνται τα δρομολόγια της Γραμμής Β (Κ. Πλατεία - Τούφα Μεταμόρφωση - Πάτημα - Κοιμητήριο - Κ. Πλατεία) λόγω τεχνικού προβλήματος
μέχρι και τη Δευτέρα 28/11 .

Αθλητικά
- 33ος Αγώνας Δρόμου στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Η αφετηρία Άλσος Ψυχικού οδός Πριγκ. Ελένης.

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές νεφώσεις στις Κυκλάδες και πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στη νότια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-4 και στα ανατολικά 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειανατολικοί 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 10-16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/11
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σ’ όλη την χώρα.

Καρώτο


Υγεία, γεύση και χρώμα στο πιάτο μας

Το καρώτο είναι μονοετές ή διετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα λαχανικά, αν και τρώγεται η ρίζα του και όχι τα φύλλα του. Είναι δε διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο η κατ’ εξοχήν όμως εποχή του είναι τώρα το φθινόπωρο. Ακόμα είναι το πρώτο λαχανικό που κονσερβοποιήθηκε.

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από την κεντρική Ασία, πιθανότατα από το Αφγανιστάν. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία Δαυκός ο καρωτός (σταφυλινός) και στους Ρωμαίους ως παστινάκα. Η κατανάλωση του με την σημερινή του μορφή, (από κόκκινο σε πορτοκαλί) τοποθετείται περίπου την περίοδο της Αναγέννησης, αρχικά στην Ολλανδία και από κει σ’ όλη την Ευρώπη.

Τα καρώτα σήμερα έχουν διάφορες μορφές, από σχεδόν σφαιρικό, έως λεπτό, κυλινδρικό ή baby, αλλά και χρώματα κόκκινα, κίτρινα, λευκά. Στην Ελλάδα η βασική ποικιλία τους είναι αυτή της «Αιγίνης» με κωνικό σχήμα και πορτοκαλί χρώμα., αλλά και οι διάφορες εισαγόμενες Chantenay, Tuchon, Nantes, Amsterdam.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσιο σε καροτένιο, δηλ προβιταμίνη Α. Ακόμα περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, C και Κ, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, που ενισχύουν σημαντικά την μνήμη, ενώ προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο σε συνδυασμό με το καροτένιο, μας προστατεύουν από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τρώγεται ωμό, ή τριμμένο σε σαλάτες, βραστό, πουρέ, σε πίτες και μαγειρεμένο με ψάρι, κρέας, αρακά ή φασόλια, καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό στην φασολάδα. Ακόμα σε γλυκά, κουλουράκια, μαρμελάδες, κέικ, αλλά και καρωτόζουμο.

Όταν αγοράζετε καρώτα προτιμήστε μεσαία ή μικρά και όχι μεγάλα, που είναι σκληρά. Να είναι ολόκληρα και όχι σπασμένα, να μην έχουν μαύρα σημάδια. Η όψη τους να δείχνει φρέσκια και τραγανή, ένδειξη ότι είναι φρεσκοκομμένα. Αν έχουν και τα κοτσάνια τους, κόψτε τα, πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς έτσι διατηρούνται περισσότερο.

Λαχανοσαλάτα με καρώτο


• 1 μικρό σφικτό λάχανο για σαλάτα, 3-4 καρώτα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι καλό άσπρο ξύδι, αλάτι
Κόβετε το λάχανο σε ψιλές φέτες. Το βάζετε σε τρυπητό, το πλένετε σε τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει. Το βάζετε σε μια σαλατιέρα και τρίβετε τα καρώτα από πάνω. Χτυπάτε σ’ ένα βαζάκι το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και περιχύνετε την σαλάτα.

Κουλουράκια καρώτου


• 2 κούπες αλεύρι, ½ κούπα βούτυρο λιωμένο, 1 αυγό, ½ κούπα καρώτο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, λαδόκολλα
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε ελαφρά να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε σε κορδόνια μήκους 10-12 εκατοστών και πάχος μολυβιού και ενώνετε τις άκρες. Στρώνετε την λαδόκολλα στο ταψί, βάζετε τα κουλουράκια και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ψάρι γιαχνί στο φούρνο


• 1 κιλό μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι σε φέτες, 5 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες, 3-4 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη με 1 κ γ ζάχαρη και 1 κ σ πελτέ, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.
Σ’ ένα ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, στρώνετε τις πατάτες, τα καρώτα, τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την ντομάτα που έχετε βάλει την ζάχαρη και τον πελτέ, το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζετε με το σκόρδο, τον μαϊντανό,την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά.

1895: Πέθανε ο Αλέξανδρος Δουμάς Υιός, Γάλλος συγγραφέας


Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1824 στο Παρίσι και ήταν γιος του Αλέξ. Δουμά Πατέρα. Σπούδασε στο Institution Goubaux και στο College Bourbon.
Το 1844 συνάντησε την Marie Duplessis που τον ενέπνευσε και έγραψε το μυθιστόρημα «Κυρία με τας καμελίας».Ασχολήθηκε ακόμα με το θέατρο και έγραψε πολλά δράματα, παρμένα από την ατομική και οικογενειακή του ζωή, όπως «Ο ημίκοσμος» κ ά που ξεχώρισαν για την χάρη τους και τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων. Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1895 στο Marly le Roi, Yvolines και τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονμάρτης στο Παρίσι.

1953: Πέθανε ο Ευγένιος Ο’ Νηλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας


Ο Eugene O’ Neil γεννήθηκε το 1888 στην Νέα Υόρκη. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες και γνώρισαν παντού μεγάλες σκηνικές επιτυχίες. «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πέρα από τον ορίζοντα», «Άννα Κρίστι», «Ο παγοπώλης ήρθε», «Το εκατομμύριο του Μάρκο Πόλο κ ά. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1963 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σαν Σήμερα

8 π.Χ: Γεννήθηκε ο Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος, ρωμαίος λυρικός ποιητής. (Ωδές)

1914: Ισχυρός σεισμός, που ακολουθείται από τσουνάμι, πλήγει την Λευκάδα, με αποτέλεσμα 16 ανθρώπους νεκρούς και πολλές καταστροφές σε κτήρια.

1921: Ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Μελέτιος Μεταξάκης εκλέγεται οικουμενικός πατριάρχης. Ο νέος πατριάρχης είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1826: Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.

1895: Ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

1928: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης

2005: Ολοκληρώνεται με επιτυχία η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε άνθρωπο

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

26/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:17
Δύση ηλίου: 17:08
Πανσέληνος: Σε 14 ημέρες

Στυλιανού Παφλαγόνος, Νίκωνος «Μετανοείτε», Γεωργίου Χίου, Αλυπίου
Γιορτάζουν: Στυλιανός, Στυλιανή, Στέλιος, Στέλλα, Στέργιος

Εορτολόγιο
Ο όσιος Στυλιανός καταγόταν από πολύ πλούσια και ευσεβή οικογένεια, όπου διδάχθηκε τις χριστιανικές αρετές. Μετά τον θάνατο των δικών του μοίρασε όλη του την περιουσία και κατέφυγε στην έρημο. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να τα θεραπεύει. Απεβίωσε ειρηνικά και το λείψανο του φυλασσόταν στην Παφλαγονία, πιθανόν και τόπο καταγωγής του.

Ο Νίκων ήταν Έλληνας μοναχός από τον Πόντο και έζησε τον 10ο αιώνα. Επειδή στα κηρύγματά του σε πολλά μέρη της Ελλάδας, Κρήτη, Λακωνία, επαναλάμβανε την σύσταση «Μετανοείτε», του έδωσαν το όνομα αυτό. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

-Στάση εργασίας των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό από τις 22:00 έως την λήξη της βάρδιας.
- Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), κανονικά θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων

Εκδηλώσεις
Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Φιλοζωικής Ένωσης Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Φιλοθέης- Ψυχικού (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ), από 11:00-17:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη-Πλ. Σολωμού-Ψυχικό).
- Στους μουσικούς περιπάτους από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, στις 12:00 στο Ζάππειο
- 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών από 25-28/11 ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Αυτοδιοίκηση
- Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας Χαλανδρίου δε θα εκτελούνται τα δρομολόγια της Γραμμής Β (Κ. Πλατεία - Τούφα Μεταμόρφωση - Πάτημα - Κοιμητήριο - Κ. Πλατεία) λόγω τεχνικού προβλήματος
μέχρι και τη Δευτέρα 28/11 .

Οικονομία
- Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/11
Γενικός Δείκτης: 664,24 -1,35%

Εκδηλώσεις για το παιδί

«Πρωινό στην Βιβλιοθήκη» για παιδιά 3-6 ετών στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού (Στρ. Καλλάρη 13, Ψυχικό) στις 10:00.

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, η Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν τους ενεργούς πολίτες του βυθού και της στεριάς και να τους συμπαρασταθούν στις επικίνδυνες έρευνες τους, παρέα με τον «Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι» της συγγραφέως Ελένης Σβορώνου το Σάββατο 26/11, ώρα 12:00 στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» (Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος Χαλάνδρι).

Καιρός


Γενικά: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19-12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 27/11
Στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στη νότια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-4 και στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

«Καζαμπλάνκα»


Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”. Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.

Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ κά

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943.

Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.

Παραλειπόμενα της ταινίας:
Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ)..
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στις σκηνές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είναι αναγκασμένος να παίζει πατώντας απάνω σε βάθρο, καθώς εκείνη του «ρίχνει» σε ύψος.
Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.

Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.
Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.

1826: Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.


Ο Charles Favier, γεννήθηκε το 1782 και πέθανε το 1855. Είχε διακριθεί στους ναπολεόντειους πολέμους στην Ισπανία και την Αυστρία. Το 1823 ήρθε στην αγωνιζόμενη Ελλάδα και συμπαραστάθηκε στους αγωνιστές της Μεθώνης και της Κορώνης. Εργάστηκε άοκνα κάνοντας ταξίδια, για να ξυπνήσει τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη και το 1825 ξαναγύρισε στην Ελλάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ταχτικό στρατό. Στις 26 Νοεμβρίου του 1826, με 500 μπιστικούς του, μπήκε στην Ακρόπολη της Αθήνας και την απελευθερώνει από την πολιορκία του Κιουταχή.Το 1829 έφυγε από την Αθήνα και πολιτεύτηκε στην Γαλλία, διατηρώντας πάντα τις φιλελεύθερες ιδέες του και τον φιλελληνισμό του. Η Ελληνική Εθνοσυνέλευση το 1842 τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη.

Σαν Σήμερα:

1889: Το πρώτο τζουκ-μποξ αρχίζει να λειτουργεί σε σαλούν στο Σαν Φραγκίσκο.

1922: Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, εισέρχεται στον τάφο του Τουτανχαμών,
Ο τάφος βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο και αν και είχε συληθεί σε παλαιότερη εποχή, βρέθηκαν σ’ αυτόν θάλαμοι γεμάτοι από βασιλικά έπιπλα, σκεύη και όπλα. Όλα τα αντικείμενα ήταν επίχρυσα, πολλά δε από αυτά ολόκληρα από χρυσό.

1943: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 πατριώτες

1956: Ο επικοντιστής Θόδωρος Ρουμπάνης, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,5 μέτρα.

1983: Η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου.
Ράβδοι χρυσού αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

25/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 17:08
Πανσέληνος: Σε 16 ημέρες

Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

+ Αικατερίνης μεγαλ. και 350 μαρτ., Μερκουρίου μεγαλ.
Γιορτάζουν: Αικατερίνη (Κατερίνα), Μερκούριος

Εορτολόγιο
Η Αγία Αικατερίνη έζησε τον 4ο αιώνα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια από βασιλική οικογένεια. Ξεχώριζε για την εξαιρετική της μόρφωση, την ευγένεια του χαρακτήρα της και την ομορφιά της. Μετά την μελέτη του Ευαγγελίου, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και άρχισε να τον κηρύσσει φανερά, ακόμα και μπροστά στον Μαξέντιο, που διέταξε την σύλληψή της και τον αποκεφαλισμό της. Ανακηρύχθηκε αγία στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία και προστάτιδα των γραμμάτων. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου

Η Ατζέντα της ημέρας

-Στάση εργασίας από 11:00-17:00 όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αντιδρώντας στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και την καταστρατήγηση -όπως καταγγέλλει- των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ),

Εκδηλώσεις
- Συνέδριο για τα αυτοάνοσα νοσήματα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, (Λ. Συγγρού 387) στις 09.00.
- Στους μουσικούς περιπάτους από τη Φιλαρμονική του Δήμου, στις 12:00 στην Πλατεία Αγ. Θωμά – Γουδή
- 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών από 25-28/11 ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Ενημέρωση
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1/1/2012

Οικονομία
- Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 24/11
Γενικός Δείκτης: 673,30 -0,39%

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που στα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά 3-5, στα ανατολικά 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19-12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 26/11
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια. Πιθανότητα τοπικών βροχών στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι στα μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

Στην σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας, της εξέλιξης, της γνώσης και της ελευθερίας , η κακοποίηση και η βία ενάντια στην μάνα, την αδελφή, την σύζυγο, την κόρη και την φίλη, εξακολουθεί να είναι ένα μελανό σημείο ακραίων μορφών ανισότητας και βαριάς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, ο εκφοβισμός, μερικά από τα πλοκάμια της μάστιγας της ντροπής, που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.
Το φαινόμενο της ντροπής πρέπει να εκλείψει με βοήθεια από τα ίδια τα θύματα,καθώς κάθε θύμα πρέπει να ξέρει ότι η σιωπή του προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων τον αποδυναμώνει.

1940: Ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο


O Woody Woodpecer, ο ατίθασος δρυοκολάπτης με το λοφίο, το εκνευριστικό γέλιο και το ράμφος του που τρυπάει ότι βρεθεί μπροστά του, βγήκε από το πενάκι του καρτουνίστα Μπεν Χαρντγουέι, εμπνεόμενος από την περιπέτεια του Γουόλτερ Λάντς, ιδιοκτήτη των στούντιο που δούλευε ο Χαρντγουέι.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 , ο Λάντς με την σύζυγό του Γκρέϊσι, έκαναν τις διακοπές τους, με το τροχόσπιτό τους, στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνια. Ένας εκνευριστικός θόρυβος, από έναν δρυοκολάπτη που τρύπαγε με το ράμφος του το τροχόσπιτο, δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Γούντι έχει τίτλο “Knock, Knock” και κάνει πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 25 Νοεμβρίου του 1940. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μεταπηδά και στην μικρή οθόνη με τον τίτλο Woody Woodpecer Show, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα προβαλλόταν από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Σαν Σήμερα

1826: Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου φτάνει στο Ναύπλιο από τις ΗΠΑ με ξένο πλήρωμα. Ήταν χωρητικότητας 1600 κόρων και είχε ναυπηγηθεί στην Νέα Υόρκη αντί του ποσού των 750.000 δολαρίων. Χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Τούρκων τα τελευταία χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Πυρπολήθηκε την 1 Αυγούστου του 1831, στον Πόρο, από τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, κατά την διάρκεια της στάσης των Υδραίων εναντίον του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

1942: Ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, από ελληνικές ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και Άγγλους κομάντος, υπό τους Βελουχιώτη, Ζέρβα και Μάγιερς, για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής προς τον Ρόμελ στην Βόρεια Αφρική Η γέφυρα επισκευάστηκε και καταστράφηκε πάλι από τους Γερμανούς όταν έφευγαν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944.

1952: Το θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Ατέμπορο και Σίλα Σιμ. Η παράσταση παίζεται μέχρι σήμερα.

1973: Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο και επιβάλλει προσωπική δικτατορία.

2005: Πέθανε ο βορειο-ιρλανδός βιρτουόζος της μπάλας Τζώρτζ Μπεστ, με σημαντική προσφορά στην Μάνζεστερ Γιουνάϊτεντ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

24/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 17:08
Πανσέληνος: Σε 16 ημέρες

Κλήμεντος Ρώμης, Πέτρου Αλεξανδρείας, Νικοδήμου
Γιορτάζει: Φλώρα

Εορτολόγιο
Ο Άγιος Κλήμης καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και σπούδασε πολλές επιστήμες. Διδάχθηκε από τον Απόστολο Παύλο και αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης το 92. Για την χριστιανική δράση του συνελήφθη από τον Δομετιανό, που τον εξόρισε στην Χερσώνα. Εκεί υπέστη βασανιστήρια από τους ειδωλολάτρες και παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον έριξαν στην θάλασσα.

Η Ατζέντα της ημέρας

-Στάση εργασίας από 11.30 - 2.30 των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΠΥ (Ακαδημίας 22).
- Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ από 12:00-16:00
- Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί στάση εργασίας από 13:00-15:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στις 13.30.
- Στάσεις εργασίας από 15:00 -19:00 και από 20:00 -24:00 ανακοίνωσαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΠΟΣΠΕΡΤ.
- 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ),

Εκδηλώσεις
- Στους μουσικούς περιπάτους από τη Φιλαρμονική του Δήμου, στις 12:00 στην Αιόλου (Αγ. Ειρήνης) - Πλατεία Κοτζιά
- Παγκόσμια Έκθεση Αφίσας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) στην Αίθουσα Κωστής Παλαμάς μέχρι 4/12. Εγκαίνια Πέμπτη 24/11 στις 20:30. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 18:00 - 21:00, Σάββατο: 16:00 - 21:00, Κυριακή: 12:00 - 15:00.Είσοδος ελεύθερη.

Οικονομία
- Λήγει η προθεσμία, όπου τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους,
- Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 23/11
Γενικός Δείκτης: 675,93 -1,19%

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και ανατολικά της χώρας και ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ και στην Θράκη. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με βαθμιαία ενίσχυση που τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα..

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5-6 και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/11
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που στα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά 3-5, στα ανατολικά 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά

Αργύρης Κουνάδης



Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και σπούδασε στην Ελλάδα σε διακεκριμένους δάσκαλους πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Γερμανία στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ, όπου αργότερα διετέλεσε και καθηγητής. Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, “Το Χορικό” για συμφωνική ορχήστρα, “Tα Ετεροφωνικά ιδιόμελα” για συμφωνική επίσης ορχήστρα, Κουϊντέτο για πνευστά, Κουαρτέτο για έγχορδα, μουσική για όπερες “Το λαστιχένιο φέρετρο”, “Τα μαγεμένα αναλόγια”, “Απόδραση”, “Τειρεσίας”, “Βάκχαι”, μουσική για τραγούδια: «Όρτσα τα πανιά» «Στη πλατεία Αβησσυνίας» «Do you like the Greece», αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο “Ουρανός”, “Το κορίτσι με τα μαύρα”, “Τζο ο τρομερός”, “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” κ ά.Έφυγε από την ζωή στα 87 του χρόνια,την Τρίτη 22 Νοεμβρίου.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το έργο του «Η καταγωγή των ειδών»


Ήταν Άγγλος φυσιοδίφης και γεννήθηκε το 1809. Συμπλήρωσε τις σπουδές του και πήρε μέρος σε μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή, διαρκείας πέντε ετών στο Νότιο Ημισφαίριο. Εκεί έκανε πολλές παρατηρήσεις σε ζώα και φυτά της Νοτίου Αμερικής και των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Έγραψε πολλά έργα και είναι ο πατέρας της θεωρίας, ότι τα σημερινά γένη των ζωντανών οργανισμών σχηματίστηκαν σιγά-σιγά με την εξέλιξη προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον.Η θεωρία του έχει το όνομα Δαρβινισμός και την εξέθεσε στο σύγγραμμά του «Περί γεννήσεως των ειδών» το οποίο πρωτοδημοσίευσε στις 23 Νοεμβρίου του 1859. Η θεωρία του δημιούργησε πολλές αντιρρήσεις. Πολλοί άλλοι φυσιοδίφες την αντέκρουσαν ή και την τροποποίησαν.

Σαν Σήμερα

1822: Η Ελλάδα ζητάει την υποστήριξη του Πάπα
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ως αντιπρόσωποι του Έθνους πηγαίνουν στην Ιταλία για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Ποντίφικας θα αρνηθεί να συναντηθεί μαζί τους, κατόπιν υποδείξεως του αυστριακού πολιτικού Μέτερνιχ.

1826: Γεννήθηκε ο Κάρλο Λορεντσίνι, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας. («Πινόκιο»)

1901: Θεμελιώνεται το Εθνικό Θέατρο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Μετά από πολύμηνη αναζήτηση οικοπέδου για την δημιουργία Βασιλικού (Εθνικού) Θεάτρου, επιλέχτηκε το οικόπεδο του αυλικού Νικολάου Θων επί της Αγίου Κωνσταντίνου κατόπιν της αποφάσεως του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Το κτήριο του θεάτρου σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, με βάση τον αναγεννησιακό ρυθμό. Στην ανέγερσή του συνέβαλαν εκτός του Ελληνικού Δημοσίου και οι Ευστρ. Ράλλης, Ε. Ευγενίδης και Α. Κοριαγένης.

1944: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Τόκιο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1953: Στην Ελλάδα εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.
Εξαλείφονται τα τρία μηδενικά όλων των χαρτονομισμάτων και κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10λεπτο.

1957: Πέθανε ο μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα. Υπήρξε σύντροφος της συμπατριώτισσάς του επίσης ζωγράφου Φρίντα Κάλο.

1969: Προσθαλασσώθηκε η σεληνάκατος Απόλλων 12

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

24/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:14
Δύση ηλίου: 17:09
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες

Αμφιλοχίου επ. Ικονίου, Σισινίου ομ., Γρηγορίου, Διονυσίου, Αλεξάνδρου
Γιορτάζει: Μερόπη

Εορτολόγιο
Ο Αμφιλόχιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, με τον οποίο ήταν και φίλος. Είχε μεγάλη μόρφωση και με την ευσέβεια και την σοφία του αναδείχθηκε σε επίσκοπο Ικονίου. Το ηθικό κύρος του, αλλά και ο λόγος της αληθείας του, του επέτρεπαν την επέμβαση και σε κοντινές εκκλησίες. Έλαβε μέρος στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη, όπου διέπρεψε. Αξιολογότατο και το συγγραφικό του έργο, καθώς συνέταξε λόγους για την Ορθοδοξία. Πέθανε ειρηνικά το 394 μ Χ. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη απεργία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής
- Στάσεις εργασίας από 15:00 -19:00 και από 20:00 -24:00 ανακοίνωσαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ενημέρωση
- Παρατείνεται η προθεσμία για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων μέχρι τις 30/12, ανακοίνωσε το Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
- Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ 12:00-16:00 και της ΑΔΕΔΥ 13:00-15:00 την Πέμπτη 24/11

Εκδηλώσεις
- Στους μουσικούς περιπάτους από τη Φιλαρμονική του Δήμου, στις 12:00 στα Άνω Πατήσια (Αγ. Βαρβάρα).
- Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν στον Πολυχώρο "Άννα & Μαρία Καλουτά" (Τιμοκρέοντος 6α Ν.Κόσμος) την Συμφωνική Ορχήστρα σε ένα Αφιέρωμα στον Wolfgang Amadeus Mozart. Σολίστ: Έφη Χριστοδούλου Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος ελεύθερη
- «Όπερα της βαλίτσας Τζουζέππε Βέρντι, Η Τραβιάτα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετραλώνων (Αθηνοδώρου 61, Πετράλωνα) Ώρα έναρξης: 20.00 Είσοδος ελεύθερη

Αυτοδιοίκηση
- Τελετή βράβευσης όλων των δυνάμεων που συνέβαλαν στην προσπάθεια για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και προστασία των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο 2011, στις 18:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου στην αίθουσα Δημαρχιακού Συμβουλίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα) Μαρούσι

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 22/11
Γενικός Δείκτης: 684,04 -0,29%

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα Μονό με νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο βόρειοι και βαθμιαία μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/11
Νεφώσεις στο μεγαλύτερο χώρας. Στην Μακεδονία πρόσκαιρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στ δυτικά και την Ήπειρο. Οι άνεμοι ενισχύονται και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

1996: Η Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Υφήλιος


Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη Σκλήβα, με τον τίτλο της Μις Ελλάς τον Ελληνικών καλλιστείων, πηγαίνει στο μακρινό Μπαγκαλόρ της Ινδίας για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Ανάμεσα σε 87 καλλονές από όλη την υφήλιο η μελαχρινή ομορφιά της εντυπωσιάζει τους κριτές που την αναδεικνύουν ως την ωραιότερη γυναίκα για το 1996, απονέμοντάς της, τον κορυφαίο τίτλο της Μις Υφηλίου.Είναι η δεύτερη φορά που μια Ελληνίδα αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 1964 τον επίζηλο τίτλο είχε κατακτήσει η Κορίνα Τσοπέη

Σαν Σήμερα

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά την πρώτη του νικηφόρα μάχη στην Δόμβραινα, στρατοπεδεύει στο Δίστομο. Εκεί μαθαίνει πως εχθρική δύναμη, 2000 Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη που βρισκόταν στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ στην Δαύλεια, έρχεται προς την Αθήνα. Με μιας τους κόβει το δρόμο στην Αράχοβα και στις 23 Νοεμβρίου στην μάχη που ακολουθεί τους νικάει κατά κράτος.

1889: Το πρώτο τσουκ -μποξ τίθεται σε λειτουργία σε σαλούν στο Σαν Φραντζίσκο.

1916: Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας

1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάϊκλ Ντι Μπέϊκι, πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπαι-πας)

1981: Αρχίζει η εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος στα σχολεία.

1989: Δίδεται στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» υπό την διεύθυνση του ιδρυτού της Μάνου Χατζιδάκι.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

22/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:13
Δύση ηλίου: 17:09
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

Αρχίππου, Φιλήμονος, Ονησίμου απ., Απφίας, Κιλικίας, Καλλίστου
Γιορτάζουν: Φιλήμων, Φιλουμένη

Εορτολόγιο
Ο Άγιος Φιλήμων μαζί με την σύζυγο του Απφία γνώρισαν τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο όταν επισκέφτηκε την πόλη τους τους Κολλοσούς και έγιναν θερμοί υποστηρικτές του, αναπτύσσοντας μεγάλη φιλανθρωπική δράση, αλλά και βοηθώντας στην διάδοση του χριστιανισμού. Ο Άρχιππος πιθανολογείται ότι ήταν συγγενής τους, ίσως και γιος τους και ο Ονήσιμος υπηρέτης τους. Όλοι υπέστησαν βασανιστήρια και πέθαναν μαρτυρικά.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και Τραμ από 12:00-16:00, καθώς οι ηλεκτροδηγοί πραγματοποιούν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές περικοπές, την εφεδρεία και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

- Στάση εργασίας από τις 12:00 και μέχρι το τέλος του ωραρίου έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στις 13:00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

- Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Αυτοδιοίκηση
- Οι ελεγκτές γιατροί Ασφαλισμένων Δημοσίου [OΠΑΔ] από 8.30 ως 12.30, θα βρίσκονται στο ΚΕΠ Χαλανδρίου [Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου] και θα δέχονται δικαιούχους ασφαλισμένους

Εκδηλώσεις
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η 1η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνουν, από 21 - 23/11 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 9.00 – 13.00, τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Γιατί...όλοι είμαστε διαφορετικοί».

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 21/11
Γενικός Δείκτης: 686,00 -3,74%

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα Ζυγό με νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

- Παράταση για 2 ακόμα ημέρες της έναρξης εφεδρείας στους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισης.

- Το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση μέχρι τις 30/11, αντί της 1 /11 που ίσχυε, ώστε οι φαρμακοποιοί να δηλώσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο απελευθερωμένο ωράριο

- Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, μέχρι την Πέμπτη 24/11

Καιρός


Γενικά: Στα βόρεια και στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες βροχές στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ήπειρο, στη δυτική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Στις υπόλοιπες περιοχές ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5-6 και στα ανατολικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ με τάση εξασθένησης.. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι νότιοι ασθενείς με ένταση 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/11
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο βόρειοι και βαθμιαία μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

1963: Δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι


Ο John Fitzgerald Kennenty υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες των μεταπολεμικών χρόνων. Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 29 Μαΐου του 1917. Σε ηλικία 29 ετών άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως βουλευτή. Ακολούθως το 1952 γίνεται γερουσιαστής και οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του ’61, ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές με το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκι, στις 12:30 τοπική ώρα Αμερικής και ενώ κατευθύνεται με μια ανοικτή λιμουζίνα από το αεροδρόμιο του Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας, όπου πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία για την εθνική ασφάλεια, δέχεται δολοφονική επίθεση και πέφτει στην αγκαλιά της γυναίκας του χτυπημένος θανάσιμα. Το Προεδρικό αυτοκίνητο αναπτύσσοντας ταχύτητα τον μεταφέρει στο γειτονικό νοσοκομείο Parkland Μemorial του Ντάλας όπου οι γιατροί παρά τις απελπισμένες προσπάθειες ανάνηψής του, αναγγέλλουν και επίσημα τον θάνατό του στις 13: 00.

Σαν Σήμερα

1897: Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία τερματίζεται και επισήμως ο ελληνογερμανικός πόλεμος του 1897.

1906: Τα αρχικά SOS καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου

1928: Ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Παρίσι την πιο δημοφιλή σύνθεσή του το «Μπολερό». Η επίσημη πρεμιέρα δόθηκε στην Όπερα των Παρισίων, με διευθυντή ορχήστρας τον Βάλτερ Στάραμ. Την σκηνογραφία είχε κάνει ο Αλεξάντερ Μπενουά και τις χορογραφίες η Μπρανισλάβα Νιζίσκα.

1934: Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης, η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου. Ο πατέρας της ήταν από την Κάλυμνο και η μητέρα της από την Σμύρνη. Όταν ήταν ακόμα μωρό η οικογένειά της μετακομίζει από την Κρήτη στον Πειραιά.

1940: Μονάδες του Γ΄ Σώματος Στρατού καταλαμβάνουν την Κορυτσά κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου.

1953: Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

21/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:12
Δύση ηλίου: 17:10
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες
47η Εβδομάδα

Ημέρα τηλεόρασης
Ημέρα Ένοπλων Δυνάμεων

+ Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου
Γιορτάζουν: Μαρία, Μάριος, Μαριέτα

Εορτολόγιο
Εισόδια της Θεοτόκου
Ο Ιωακείμ και η Άννα ήταν άτεκνοι και παρακάλεσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, υποσχόμενοι ότι θα του το αφιερώσουν. Πραγματικά απέκτησαν την Παρθένο Μαρία. Τηρώντας την υπόσχεση τους, μόλις η Μαρία έγινε τριών ετών την οδήγησαν στον ναό του Σολομώντα, όπου την παρέλαβε ο αρχιερέας Ζαχαρίας. Εκεί θα παραμείνει 12 ολόκληρα χρόνια. Η είσοδος της Παρθένου Μαρία στον ναό εορτάζεται από την εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που εξήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

- 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους

- Στάση εργασίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ από 12:00-16:00

Εκδηλώσεις
- Ένας πραγματικός θησαυρός της αρχαιότητας που αφορά σε μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις του Βόρειου Αιγαίου, τα Άβδηρα, θα εκτίθεται από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 4 Μαρτίου του 2012, στο Νομισματικό Μουσείο.

- Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η 1η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνουν από 21 -23/11 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), 9.00 – 13.00, τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Γιατί...όλοι είμαστε διαφορετικοί».

- Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»( Κτήριο 1 Πειραιώς 254, Ταύρος) παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Μέτσης-Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» που είναι αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού Έλληνα χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Γιάννη Μέτση, Εγκαίνια 21/11στις 19:30.

- Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση & Δροσίνη- Πλ. Σολωμού- Ψυχικό) στις 19:30 προβάλλεται η ταινία «Υπόθεση Παραντάιν» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ, Αν Τοντ, Τσαρλς Λότον, Αλίντα Βάλι, Έθελ Μπάριμορ, Τσαρλς Κόμπερν και Λουί Ζουρντάν. Ο παθιασμένος έρωτας, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, σε ένα συναρπαστικό μαυρόασπρο δικαστικό θρίλερ, διάρκειας 110΄. Είσοδος ελεύθερη

- Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν στον Πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά” (Τιμοκρέοντος 6α Ν. Κόσμος) την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής σε ένα σκηνοθετημένο μουσικά ταξίδι με τίτλο «Σμύρνη –Αθήνα Προσώπων..Μουσικές Θύμησες..» Συμμετέχει: Η χορωδία Πανελλήνιας Ένωσης Εφέσιων Κείμενα: Μαρία Τζανουκάκη - Γεωργία Μπαχού Σκηνοθεσία: Μαρία Τζανουκάκη. Παίζουν: Γεωργία Μπαχού-Τάσος Κανάκης Μουσική Διεύθυνση : Χρήστος Χαλκιάς Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος ελεύθερη

Ενημέρωση

- Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ από 12:00-16:00, την Τρίτη 22/12 λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων.

- Αναστέλλεται προσωρινά από την ΔΕΗ, η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς με ένταση 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 22/11
Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου και στις Κυκλάδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4, στο Αιγαίο 4-6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

1916: Βύθιση του «Βρετανικού»


Το πλωτό νοσοκομείο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα. Κατασκευάστηκε και αυτό σε ναυπηγείο του Μπέλφαστ το 1914-15 για την ίδια εταιρεία με τον «Τιτανικό» την White Star Lines με αρχικό όνομα «Γιγαντικός», αλλά μετά την τραγωδία του πρώτου, του δόθηκε το όνομα «Βρετανικός». Επρόκειτο να νηολογηθεί στην γραμμή Νέα Υόρκη- Σαουθάμπτον, αλλά επιτάχθηκε από το βρετανικό ναυτικό για να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, ως πλωτό νοσοκομείο για την μεταφορά ασθενών από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής στην Βρετανία. Στο μοιραίο ταξίδι του, έκτο κατά σειρά, είχε προορισμό την Λήμνο. Στις 21 Νοεμβρίου βρισκόταν στην περιοχή ανάμεσα στο ακρωτήριο Σούνιο και την νήσο Κέα, όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και βυθίζεται. Τριάντα άνθρωποι χάθηκαν στα παγωμένα νερά. Το 1975 η ομάδα του Ζακ Υβ Κουστό, από την εξερεύνηση στο ναυάγιο του πλοίου, πιθανολόγησε ότι επλήγη από γερμανική νάρκη.

Τουίτι


«Κάπου είδα ένα γαθούλι…».

Ο Αμερικανός καρτουνίστας Μπομπ Κλάμπερτ εμπνεόμενος από μια δική του φωτογραφία όταν ήταν μωρό, δημιουργεί ένα ροζ παχουλό καναρίνι, με το όνομα Όρσον, που έχει να αντιμετωπίσει δυο πεινασμένους γάτους.
Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου 1942.Το καναρινάκι είναι γυμνό και θα επισύρει την λογοκρισία. Το 1947 δουλεύοντας για μια άλλη ταινία, θα αλλάξει την εμφάνιση και το στόρι, δίνοντας του την τελική του μορφή. Το καναρινάκι που το ονομάζει πλέον Τουίτι, θα είναι κίτρινο με φτερά, θα μένει στο σπίτι της γιαγιάς, που έχει ακόμα ένα σκύλο μπουλντόκ τον Έκτορα και έναν πονηρό γάτο τον Συλβέστρο, που μονίμως κάτι σκαρφίζεται για να το καταβροχθίσει. Το 1998 το πιο διάσημο ζευγάρι των «Looney Tunes» και «Merrie Melodies», τιμήθηκε από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία με γραμματόσημο, που απεικόνιζε τις φιγούρες τους.

Σαν Σήμερα

1694: Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος

1783: Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη πτήση επανδρωμένου αερόστατου

1877: Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει τον φωνόγραφο

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του Γαλλικού ELLE

1998: Πέθανε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός.
Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1920. Πρωτοδημοσίευσε το 1945 στο περιοδικό «Ελληνικά γράμματα» το ποίημα «Μπαρμπερίνικο καράβι». Άλλα έργα του «Οροπέδιο» (1950), «Κατά Σαδδουκαίων» (1953), που μελοποιήθηκαν αργότερα από τον Γ. Μαρκόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη αντίστοιχα. Έγραψε ακόμα στίχους τραγουδιών «Η θαλασσινή», «Ο πατέρας με την φυσαρμόνικα», «Σπίτι», «Την εικόνα σου» κ ά.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

20/11/2011

Ανατολή ηλίου: 07:10
Δύση ηλίου: 17:10
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες

Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού
Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων

Θ΄ ΛΟΥΚΑ, Γρηγορίου Δεκαπολίτου, Πρόκλου Πατρ. Κων/πόλεως

Εορτολόγιο
Γρηγόριος Δεκαπολίτης
Καταγόταν από την Ειρηνόπολη της Δεκάπολης, εξ ου και το προσωνύμιό του Δεκαπολίτης. Έζησε τον 9ο αιώνα και εκάρη μοναχός. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη αγωνιζόμενος με σθένος κατά των εικονομάχων και τελικώς εγκαταστάθηκε στην Μονή του αγίου Μηνά στην Θεσσαλονίκη,. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 816.

Πρόκλος Πατρ. Κων/πόλεως
Ήταν ο επιφανέστερος μαθητής του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Κατά την διάρκεια της πατριαρχίας του από το 434 έως το 446, καθιερώθηκε ο τρισάγιος ύμνος. Ανακηρύχθηκε άγιος από την εκκλησία μας και η μνήμη του τιμάται στις 24 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας (είσοδος από την κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης στην λεωφόρο Ούλωφ Πάλμε) θα είναι ανοιχτό από τις 10.00 -13.000, με γενική είσοδο 2 ευρώ.

- Φεστιβάλ Φοίτηση 2011 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) στις Αίθουσες Τάκης Παπατσώνης & Κωνσταντίνος Καβάφης από τις 11:00 -21:00. Είσοδος ελεύθερη.

- Εικαστική έκθεση στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, (Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Πειραιώς 100, Γκάζι) Ώρες πώλησης των έργων: 12:00 - εξάντλησής τους. Είσοδος ελεύθερη.

- Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη- Πλ. Σολωμού- Ψυχικό) στις 16:30 σπονδυλωτή παράσταση με τις Αθηναϊκές Μαριονέτες. «Δόκτωρ Δόντης», «Άνευ λόγου κρυολόγημα», «Φαγανοί και τεμπέληδες» και άλλα ακόμα αυτοτελή μονόπρακτα με τις φωνές των Ηλία Λογοθέτη, Χρυσούλας Διαβάτη, Γιώργου Μούτσιου, Λίλας Καφαντάρη, Δημήτρη Κοντογιάννη και τραγούδια που τραγουδάει η Στεφανία Ρίζου, Είσοδος ελεύθερη

- Στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Χολαργού-Παπάγου στις 19:30 εκδήλωση μνήμης, για τα παιδιά που χάθηκαν από τη ζωή σε τροχαία ατυχήματα. Θα αναπτυχθούν θέματα οδικής ασφάλειας και παραγόντων πρόκλησης τροχαίων συμβάντων από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».Θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικά συγκροτήματα της περιοχής και γνωστούς καλλιτέχνες. Είσοδος ελεύθερη.

Καιρός


Γενικά: Γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς με ένταση 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10-15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 21/11
Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λίγες νεφώσεις στα δυτικά τοπικά αυξημένες. Περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους στα ηπειρωτικά, τις πρωινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ελαιόλαδο το ελληνικό


«Φάε λάδι και ….έλα βράδυ»

Μετά από έρευνες πολλών χρόνων, ακόμα και από την δεκαετία του ’60, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και από άλλους οργανισμούς, όπως η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς, με στόχο την μελέτη των διατροφικών συνηθειών, διαφόρων χωρών (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), τα συμπεράσματα όλων φαίνεται να συγκλίνουν προς την μεσογειακή διατροφή, βασικό συστατικό της οποίας είναι το ελαιόλαδο.

Οι κάτοικοι της Μεσογείου, εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, ενώ είχαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιάς, συνιστάται ο περιορισμός των τρανς λιπών ή η αντικατάστασή τους με ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες εξ αιτίας των φαινολικών ενώσεων που περιέχει. Μας παρέχει ακόμα μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, που περιορίζει την δράση των ελεύθερων ριζών και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούν στον οργανισμό μας.

Ακόμα δίνει σημαντική ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην απορρόφηση άλλων σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Βελτιώνει την γεύση των τροφών, διευκολύνει την πέψη, δίνοντας αίσθημα κορεσμού με μικρότερο όγκο τροφής. Προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν τον σωστό μεταβολισμό.

Για πιο υγιεινό φαγητό, μπορεί να προστεθεί ωμό στο τέλος του μαγειρέματος, ενώ είναι το πιο κατάλληλο και για τηγάνισμα, γιατί χάρη στην σύνθεσή του, έχει μεγάλη αντοχή στην θέρμανση, φτάνοντας ακόμα και στους 210 C χωρίς να διασπαστεί, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια ή βούτυρα.

Ιδιαίτερη μνεία, πρέπει να κάνουμε και στις θεραπευτικές ιδιότητές του, που δεν είναι «ανακάλυψη» της εποχής μας, καθώς ακόμη και στην Οδύσσεια του Ομήρου, αναφέρεται σαν «υγρό χρυσάφι», ενώ στον Ιπποκράτειο Κώδικα, αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του.

Κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας


• 500 γρ κιμά (μοσχαρίσιος & χοιρινός), ½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες, 1 αυγό, 1 κ σ τυρί τριμμένο, 1 κγ μουστάρδα, 1κγ ξύδι, ρίγανη, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

• Για την σάλτσα: 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κγ ζάχαρη, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Σε μια λεκάνη βάζετε τον κιμά, το ψωμί, την μουστάρδα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τυρί, το αυγό, το ξύδι, την ρίγανη, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε σε μια ζύμη μαλακή. Πλάθετε τους κεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Βγάζετε τους κεφτέδες σε μια πιατέλα και στο λάδι στο τηγάνι ρίχνετε την ντομάτα με την ζάχαρη, την ρίγανη, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε, αφήνετε την σάλτσα να βράσει και να δέσει και περιχύνετε τους κεφτέδες.