Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

31/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:47
Δύση ηλίου: 18:28
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες
44η Εβδομάδα

Ημέρα Αποταμίευσης

Αριστοβούλου, Απελλού, Στάχυος, Ναρκίσσου, Νικολάου Χίου
Γιορτάζουν: Αριστόβουλος, Νάρκισσος

Εορτολόγιο
Αριστόβουλος, Άμπλιος, Απελλής, Στάχυος, Νάρκισσος, Ουρβανός
Ανήκαν στους εβδομήκοντα αποστόλους του Κυρίου. Ο Αριστόβουλος ήταν επίσκοπος Βρετανίας, ο Στάχυος, Βυζαντίου, ο Άμπλιος Οδυσσουπόλεως, ο Απελλής Ηράκλειας, ο Νάρκισσος Αθηνών και ο Ουρβανός Μακεδονίας

Η Ατζέντα της ημέρας

- Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , αναστέλλονται τα τοπικά δρομολόγια του Προαστικού, Αεροδρόμιο- Νερατζιώτισα-Αεροδρόμιο, από την Δευτέρα 31/10 λόγω τεχνικών προβλημάτων.

- Σταματάει το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα σε όσους καταναλωτές κάνουν χρήση του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ (23:00-07:00).

- 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ΕΡΤ από τις 06:00 πμ της Δευτέρας, έως τις 06:00 πμ της Τρίτης.

- Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Alter από 10:00-15:30

Εκδηλώσεις
Συναυλία από τα Μουσικά Σύνολα με τη Big Band υπό την Διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6α Ν. Κόσμος) Ώρα έναρξης 20.00. Είσοδος Ελεύθερη

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

- Ξεκινάει την 1/11 το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα σε όσους καταναλωτές κάνουν χρήση του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ με ώρες λειτουργίας 02:00-08:00 & 15:30-17:30.

- Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, παρατείνονται οι προθεσμίες για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς (9/11), του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου εισοδήματος (9/11), αλλά και για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης και την υποβολή δηλώσεων περασμένων ετών (30/11).

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη από την 1/11 μέχρι τις 5/12, λόγω εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά γενικά αίθριος, στα ανατολικά παροδικές νεφώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και την βόρεια Πελοπόννησο, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ορεινά.. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ με τάση εξασθένισης.. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 13-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 1/11
Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις, αυξημένες στα κεντρικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Νίκος Εγγονόπουλος


Στις 31 Οκτωβρίου 1985 πέθανε, ο σπουδαίος εκπρόσωπος και σημαντικότερος ίσως Έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής

Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος σε σχολή στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών. Μαθήτευσε κοντά στους Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Φώτη Κόντογλου και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Διαμαντή Διαμαντόπουλο.

Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας.

Το 1941 πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από όπου καταφέρνει να δραπετεύσει. Επηρεασμένος από αυτές τις τραυματικές μνήμες και εμπνεόμενος από τον ομώνυμο ήρωα της λατινικής Αμερικής γράφει το μνημειώδες ποίημα του «Μπολιβάρ».

Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια «Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά. Οι εικαστικές του δε δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Οτάβα, Βρυξέλλες, Τορίνο. Το 1954 συμμετείχε με 72 έργα του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Ακόμα συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη στο υπουργείο Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, στην σχεδίαση νέων κτηρίων.

1993: Πέθανε ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι


Είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στο Ρίμινι. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν γελοιογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος. Συνεργάζεται το 1946 με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, στο σενάριο της ταινίας « Roma, Citta aperta» (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη). Από το 1951 περνάει και στην σκηνοθεσία. Το ’54 κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και το ’60 το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Για τις ταινίες, «La strada» (Ο δρόμος) το ‘56, «Le Notti Di Cabiria» (Οι νύχτες της Καμπίρια) το ’57, «8 ½» το ’64 και «Amarcord» το ’74, πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Άλλες ταινίες «La Dolce Vita» (Γλυκιά Ζωή), «Roma-Roma», «Satyricon» (Σατυρικόν), «Il Cazanova» (Καζανόβα), «La Citta delle Donne» (Η πόλη των γυναικών), «Intervista» (Η συνέντευξη) κά. Είχε παντρευτεί το 1943, στα 23 του χρόνια την ηθοποιό Τζουλιέτα Μασίνα, με την οποία έζησε 50 χρόνια μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός του, στις 31 Οκτωβρίου του 1993.

Σαν Σήμερα

331 π Χ: Η μάχη στα Γαυγάμηλα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία , πέρα από τον Τίγρη ποταμό, στα Γαυγάμηλα, συγκρούστηκε με πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε. Με την μάχη αυτή, καταλύθηκε οριστικά η περσική αυτοκρατορία. Οι περσικές πόλεις Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολης, που ήταν και τα ανάκτορα του Δαρείου, πέρασαν στην κυριαρχία του Αλέξανδρου.

1517: Ο Γερμανός θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος, τοιχοκολλεί τις περίφημες 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ, για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.
Ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία και η ίδρυση του κόμματος του προτεσταντισμού.

1882: Ο Άρθρουρ Κόναν Ντόϊλ, δημοσιεύει τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς.

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο ποδηλάτου με πεπιεσμένο αέρα.

1918: Συμμαχικά και ελληνικά πλοία (Αβέρωφ, Κιλκίς) καταπλέουν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου

1922: Αρχίζει η δίκη των 6 (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης) που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την μικρασιατική ακταστροφή

1958: Παρουσιάζεται ο πρώτος βηματοδότης

1976: Ξεκινά διεθνής εκστρατεία για την σωτηρία των μνημείων της Ακρόπολης

1984: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ίντιρα Γκάντι.
Ήταν κόρη του Νεχρού και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966-1977 και από το 1980- 1984. Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της, συγκλονίστηκε από την διαμάχη ανάμεσα στους Ινδουιστές και τους Σιχ. Διατάζοντας την ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι Σιχ, εξοργίστηκαν και την σκότωσαν 3 σωματοφύλακές της Σιχ.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

30/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:47
Δύση ηλίου: 18:30
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες

+Ε΄ ΛΟΥΚΑ, Κλεόπα & Αρτεμά απ. Ζηνοβίου & Ζηνοβίας
Γιορτάζουν: Αστέριος, Αστέρω, Ζηνοβία, Κλεόπας, Μαρκιανός

Εορτολόγιο
Ζηνόβιος & Ζηνοβία μάρτ.
Ήταν αδέλφια και καταγόντουσαν από εύπορη οικογένεια των Αιγών της Κιλικίας. Ο Ζηνόβιος ήταν γιατρός και ασκούσε το επάγγελμά του αφιλοκερδώς. Ομολογώντας ότι είναι χριστιανός συλλαμβάνεται από τον έπαρχο Λυαίο και βασανίζεται. Όταν η αδελφή του κατηγορεί τον έπαρχο για ανανδρία, συλλαμβάνεται και αυτή και αποκεφαλίζεται μαζί με τον αδελφό της.

Χειμερινή ώρα


Έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω.

Την Κυριακή, στις 04: 00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03: 00. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2012.

1ος Αγώνας Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργανώνει στην πόλη την Κυριακή 30/10 τον «1ο Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου που θα διεξαχθεί σε μικτή διαδρομή, δημόσιας οδού και τμημάτων της παραρεμάτιας ζώνης.Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει μικτή διαδρομή τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 1η διοργάνωση αγώνα δρόμου που πραγματοποιείται εντός του φυσικού περιβάλλοντος της Ρεματιάς. Το κοινό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη Ρεματιά Χαλανδρίου, έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν διατηρηθεί στην Αττική και να αγωνισθούν σε φυσικό περιβάλλον.

Στόχος της διοργάνωσης, είναι να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς στην ατζέντα των αθλητικών γεγονότων της χώρας και να προάγει στους πολίτες το αθλητικό πνεύμα και την οικολογική συνείδηση. Παράλληλα με τον αγώνα θα διοργανωθεί στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών της πόλης με θέμα: “Τρέχω στη Ρεματιά”.

Καιρός


Γενικά: Τοπικές νεφώσεις στην Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και την Κρήτη,. Στη βόρεια και ανατολική χώρα πιθανότητα ασθενών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι στα δυτικά 4-6 στ’ ανατολικά 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Αττική
Γενικά αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 13-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 31/10
Στα νότια παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές κυρίως ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Ελιά, το ευλογημένο δέντρο


Η ελιά είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου, από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια.

Σύμφωνα με την Βίβλο, μετά τον μεγάλο κατακλυσμό, το περιστέρι έφερε στον Νώε, ένα κλαδί ελιάς, σημάδι ότι υποχώρησαν τα νερά. Στην ελληνική μυθολογία, αναφέρεται ότι η πρώτη ελιά, φυτεύτηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από την θεά Αθηνά, η οποία δίδαξε την καλλιέργειά της στους κατοίκους της πόλης, μετά την διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης της Αθήνας.

Στον ελλαδικό χώρο, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία της ελιάς από την νεολιθική κιόλας εποχή.
Πινακίδες της γραμμικής Β΄ γραφής, από τα ανάκτορα της Κνωσσού, των Μυκηνών, αλλά και της Πύλου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ελιάς και τις ποικίλες εφαρμογές του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σαν τροφή, σαν φάρμακο, για φωτισμό, στις αθλητικές δραστηριότητες, στις θρησκευτικές τελετές και τέλος στις οικονομικές συναλλαγές.

Ο Χριστός πήγε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, τα κανδήλια στις εκκλησιές με λάδι ανάβουν, αλλά και στο μυστήριο της βάπτισης, ο νονός με λάδι αλείφει το νεοφώτιστο μωρό.

Αγαπημένο θέμα, έχει αποτελέσει η ελιά και για σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους, όπως στις απεικονίσεις του Ν. Γύζη, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. «Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη» του Θεόφιλου, δείγμα καταγραφής βιώματος του λαϊκού καλλιτέχνη. Σε πολλούς πίνακες του Αλέκ. Φασιανού, απεικονίζεται το περιστέρι με κλάδο ελαίας στο ράμφος.

Σπιτικές ελιές

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας ελιές, εύκολα και γρήγορα ακόμα και αν μένουμε σε αστικά κέντρα. Αυτή την εποχή, οι ελίτσες στα πεζοδρόμια των σπιτιών, μας δίνουν απλόχερα τον καρπό τους, που εμείς αφήνουμε να πέφτει κάτω γεμίζοντας τα. Η γιαγιά μου έλεγε μια σοφία: «Το δέντρο που σου δίνει τον καρπό του και εσύ δεν τον μαζεύεις, δεν θα ξανακαρπίσει…».Μια μέρα λοιπόν που θα έχουμε ευκαιρία, ίσως μια Κυριακή, έτσι σαν γυμναστική, σαν παιχνίδι με τα παιδιά μας, τις μαζεύουμε, ή και τις αγοράζουμε αν δεν έχουμε, τις καθαρίζουμε από τα φύλλα και τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Διαλέγετε ελιές που να είναι καθαρές, χωρίς χτυπήματα ή δάκο.

• Ελιές για τεμπέλες ή πολυάσχολες
Παίρνουμε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών (είναι προτιμότερα του μισού λίτρου), τα πλένουμε και τα γεμίζουμε με ελιές. Γεμίζουμε τον κενό χώρο από τις ελιές με καθαρό νερό, αφήνοντας τον λαιμό του μπουκαλιού άδειο. Ρίχνουμε σε κάθε μπουκάλι 1 κ γ αλάτι χοντρό και κλείνουμε το καπάκι. Τ’ αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος περίπου 1,5-2 μήνες. Τ’ ανοίγουμε σιγά-σιγά, γιατί έχουν πίεση και πετάγονται, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις βάζουμε σ’ ένα βαζάκι με λάδι. Τα μπουκάλια με το νερό και το αλάτι, αν δεν τ’ ανοίξουμε μπορούν να διατηρηθούν, για πάνω από ένα χρόνο. Ανοίγουμε και βάζουμε σε βαζάκι κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε για να φάμε.


• Πράσινες τσακιστές ελιές
Χτυπάτε μια -μια τις ελιές με ένα σφυράκι ή πέτρα πάνω σ’ ένα ξύλο. Τις βάζετε σ’ ένα μπολ και το γεμίζετε με νερό. Αλλάζετε κάθε μέρα το νερό. Ξεπικρίζουν πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, καθώς με το τσάκισμα τους χάνουν και μέρος της πίκρας τους. Τις βάζετε σ’ ένα μπολ με άρμη (νερό και αλάτι).


• Θρούμπες
Μαζεύετε ελιές μαύρες χαμάδες (που είναι πεσμένες κάτω). Τις βάζετε σ’ ένα καλάθι και ρίχνετε χοντρό αλάτι. Για κάθε κιλό ελιές χρειάζεστε 4 κ σ χοντρό αλάτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θρούμπι κ ά). Βάζετε επάνω στις ελιές ένα βάρος και κάτω από το καλάθι μια λεκάνη για να τρέχουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε τις ελιές κατά διαστήματα.

1896: Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής


Γεννήθηκε στην Τρίπολη, και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1917 πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από πολύ νέος ακόμα έδειξε τις ποιητικές του ικανότητες. Το 1921 η ποιητική του συλλογή «Νηπενθή» βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο διαγωνισμό. Άλλες συλλογές του είναι «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» το 1919 και «Ελεγεία και σάτιρες» το 1927, μετέφρασε ακόμα, αριστοτεχνικά και ξένους ποιητές. Στα ποιήματά του, που έχουν μια ιδιοτυπία στην μορφή και στην γλώσσα, καθρεπτίζεται η μελαγχολία και ο βαθύτατος ανθρώπινος πόνος, κάτι που χαρακτήριζε και την ίδια του την υπόσταση. Η δυσκολία προσαρμογής στις εναντιότητες της ζωής, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 1928, στην Πρέβεζα όπου υπηρετούσε ως νομαρχιακός υπάλληλος.

Σαν Σήμερα

1270: Αρχίζει η 8η και τελευταία σταυροφορία των χριστιανών

1821: Γεννήθηκε ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

1862: Ο δρ Γκάτλινγ πατεντάρει το οπλοπολυβόλο

1888: Γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας, ο Έλληνας αθλητής και 4 φορές Ολυμπιονίκης του άλματος άνευ φόρας, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.

1905: Εμφανίστηκαν στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τα ιππήλατα.

1910: Πέθανε ο Ερρίκος Ντυνάν.
Ήταν Ελβετός συγγραφέας, Με το έργο του «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο» όπου παρουσίασε γλαφυρά της φρικαλεότητες του πολέμου, κατά την διάρκεια της επώνυμης μάχης που έλαβε και ο ίδιος μέρος (24/6/1859), ξεσήκωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη, στην ίδρυση τέσσερα χρόνια αργότερα, του Ερυθρού Σταυρού. Για το έργο του -συγγραφικό και κοινωνικό- τιμήθηκε το 1901, με το Νόμπελ Ειρήνης. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, του εξασφάλισε και τα προς το ζην των τελευταίων χρόνων της ζωής του, καθώς ήταν χρεοκοπημένος και φτωχός

1966: Πέθανε ο λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς
«Αργώ», «Ελεύθερο πνεύμα», «Το γεφύρι της Άρτας», «Λεωνή» κ ά

1975: Οι Ελληνίδες αποκτούν ίσα δικαιώματα με του Έλληνες, βάσει του Συντάγματος, που ορίζει για πρώτη φορά, ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

1988: Πέθανε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Έργα του: «Μάχη στην άκρη της νύχτας» (1952), «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (1953), «Οι τελευταίοι» (1966), «Βιολί για μονόχειρα» (1977), «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979), «Βιολέτες για μια εποχή» (1985), «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα» (1987), ακόμα συμμετείχε στην συγγραφή των κινηματογραφικών σεναρίων «Θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο».

1993: Πέθανε η Αλίκη Διπλαράκου. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη σε διαγωνισμό ομορφιάς, που έγινε το 1930 στο Παρίσι.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ενημέρωση

- Την Κυριακή 30/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική, οπότε οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Δηλαδή στις 4: 00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 3: 00.

- Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, παρατείνονται οι προθεσμίες για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου εισοδήματος αλλά και για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης και την υποβολή δηλώσεων περασμένων ετών

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα ανατολικά την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι ισχυροί στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Τάση εξασθένησης στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Γενικά αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 14-18 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 30/10
Τοπικές νεφώσεις στην Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και την Κρήτη,. Στη βόρεια και ανατολική χώρα πιθανότητα ασθενών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι στα δυτικά 4-6 στ’ ανατολικά 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή

Μίμης Φωτόπουλος


Στις 29 Οκτωβρίου 1986 πέθανε στην Αθήνα, από ανακοπή καρδιάς

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Ζάτουνα της Γορτυνίας στις 20 Απριλίου 1913. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Β΄ έτος όμως την εγκατέλειψε, σπουδάζοντας υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, εμφανιζόμενος σε δεκάδες ταινίες: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Το σοφεράκι», (1953), «Η ωραία των Αθηνών», (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Τα κίτρινα γάντια», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Ο Θόδωρος και το δίκανο» ( 1962), «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Ο Πατούχας» (1972), «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (1984) κ ά.

Στο θέατρο ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό του στυλ ερμηνείας, τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς του και τις πολύ εύστοχες ατάκες του. «Θα κάθεσαι…». «Βυσσινόκηπος» τουΤσέχωφ «Αγριόπαπιες» του Ίψεν «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Δον Καμίλλο».Τελευταία παράσταση που συμμετείχε η επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο» το 1984.

Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές «Ο θείος μας ο Μίμης», «Δον Καμίλο». Ακόμα ασχολήθηκε με την τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων, φιλοτεχνώντας πίνακες που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις, και με την συγγραφή βιβλίων. «25 χρόνια θέατρο», «Μπουλούκι», «Ημιτόνια», «Το ποτάμι της ζωής μου» κ ά.

2006: Πέθανε η Μαρία Καλουτά


Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Μαζί με την αδελφή της Άννα γνωστές ως «Καλουτάκια», ξεκίνησαν γύρω στα έξι τους χρόνια να εμφανίζονται στο θεατρικό σανίδι, μετά από παρότρυνση της Μαρίκας Κοτοπούλη, που αναγνώρισε το ταλέντο τους. Μεγαλώνοντας μπήκαν στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Συμμετείχε ακόμα σε ταινίες («Δόκτωρ Επαμεινώνδας», «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει» κ ά). Εγκατέλειψε το θέατρο το 1967, όταν παντρεύτηκε τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη.

1863: Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός


Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν, βλέποντας τις φρικαλεότητες μεταξύ Γάλλων και Αυστριακών, στην μάχη του Σολφερίνο της Λομβαρδίας το 1859, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέσω ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρωπιστικής δράσης. Ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, βρήκε πολλούς υποστηρικτές και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1863 ιδρύεται στην Γενεύη, το Διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Σαν Σήμερα

1814: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος»

1911: Πέθανε ο Αμερικανός εκδότης Τζότζεφ Πούλιτζερ, εμπνευστής των ομώνυμων δημοσιογραφικών βραβείων.

1918: Ιδρύεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)

1929: Η «Μαύρη Τρίτη» του αμερικάνικου χρηματιστηρίου ή αλλιώς το «μεγάλο κραχ» έκανε χαρτιά χωρίς αξία εκατομμύρια τίτλους μετοχών οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους από την καταστροφή ως την απελπισία

1933: Τοποθετούνται οι πρώτοι φωτεινοί σηματοδότες στην Ευρώπη

2004: Στην Ρώμη οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράφουν την συνθήκη που εγκαθιδρύει το πρώτο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:46
Δύση ηλίου: 18:31
Πανσέληνος: Σε 13 ημέρες

+ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Εθνική εορτή (Επέτειος του ΟΧΙ) Αργία

Ενημέρωση

- Απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου και μερικό από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σε όλους τους δήμους της Αττικής κατά την διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων

- Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο Εθνικό Δίκτυο στο ρεύμα εισόδου από 15:00- 21:00

- Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 08:00- 22:00 με αφορμή την ημέρα της εθνικής εορτής. Υπενθυμίζεται ότι το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου, όπως κάθε Παρασκευή, θα είναι ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

- Την Κυριακή 30/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική, οπότε οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Δηλαδή στις 4: 00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 3: 00.

Καιρός


Γενικά: Αίθριος με ηλιοφάνεια στη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς βροχές στη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 6-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14-16 βαθμούς Κελσίου


Πρόγνωση για Σάββατο 29/10
Στα δυτικά, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα ανατολικά την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι ισχυροί στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Τάση εξασθένησης στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τα πολεμικά τραγούδια του ‘40


Οι Έλληνες δεν πολέμησαν μόνο με τα όπλα, πολέμησαν και με τα τραγούδια.

Η κήρυξη του πολέμου, δεν βρήκε απροετοίμαστους τους Έλληνες, καθώς οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο μετέδιδαν ειδήσεις από τον κόσμο. Μετά την έντονη αναστάτωση των πρώτων ημερών, ο ενθουσιασμός και οι πατριωτικές εκδηλώσεις, έδωσαν θέση στην αγωνία για την επιστράτευση αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο της από δω και πέρα ζωή τους, συσκότιση, έλλειψη αγαθών, καυσίμων κλπ.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που έμειναν στα μετόπισθεν και αγωνιούσαν για την έκβαση του πολέμου, αλλά και την τύχη των ανθρώπων τους που πολεμούσαν στα βουνά ανέλαβαν οι άνθρωποι του θεάτρου και του τραγουδιού. Διασκεδάζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης οι στιχουργοί και οι επιθεωρησιογράφοι της εποχής, βγάζουν αμέσως σε τραγούδια, τις πρώτες σατυρικές παρωδίες, κυρίως πάνω σε γνωστές επιτυχίες του ελαφρού-ευρωπαϊκού τραγουδιού της εποχής εκείνης.

Όλα τα θέατρα της Αθήνας το ένα μετά το άλλο ανεβάζουν πολεμικές σάτιρες.
Στο θέατρο Μουντιάλ, σε στίχους του Γ. Θίσβιου και βασισμένο στο τραγούδι του Θεόφ. Σακελλαρίδη « Πλένει η Βάσω τα προικιά της», η Σοφία Βέμπο τραγουδά:
«Αχ βάζει ο Ντούτσε την στολή του / και την σκούφια την ψηλή του / μ’ όλα τα φτερά / και μια νύχτα με φεγγάρι / την Ελλάδα πάει να πάρει / βρε, τον φουκαρά!».
«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά/ που σκληρά πολεμάτε/ πάνω στα βουνά/ Παιδιά στην γλυκιά Παναγιά/ προσευχόμαστε όλες/ να έρθετε ξανά...».

Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία που γράφτηκαν «Τα παιδιά της Ελλάδος παιδιά».
Ο Μ. Τραϊφόρος έχει γράψει για την επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» ένα πατριωτικό τραγουδάκι για την Ρένα Βλαχοπούλου, που αρέσει στην Βέμπο. Ζητάει λοιπόν από τον μετέπειτα μνηστήρα της, να γράψει και για εκείνη ένα, πάνω στην μουσική της
«Ζεχρά, πίστεψέ με Ζεχρά» του συνθέτη Μιχ. Σογιούλ. Ο Τραϊφόρος της γράφει «Τα παιδιά..» και τελειώνει το ρεφρέν με τους στίχους: «Κι αν δεν βγείτε νικητές να μην έρθετε ποτέ», που η Σοφία Βέμπο τους βρίσκει πολύ σκληρούς, αλλάζοντας τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά».

Η φωνή της γεμάτη παλμό, μετατρέπεται σε πολεμικό σάλπισμα για την νίκη, εμψυχώνοντας και τονώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού. Η τραγουδίστρια της νίκης πολεμάει και εξευτελίζει τον εχθρό μέσα από τα τραγούδια της. Ένα άλλο τραγούδι, χαρακτηριστικό της αυτοπεποίθησης που είχαν προκαλέσει οι πρώτες νίκες του Ελληνικού Στρατού στην Αλβανία, είναι αυτό που έγραψε ο φαντάρος τότε Γιώργος Οικονομίδης, τραγουδισμένο από την Ρένα Βλαχοπούλου στην πολεμική επιθεώρηση «Μπέλλα Γκρέτσια». Εμείς σήμερα το γνωρίζουμε με την φωνή της Σοφίας Βέμπο. «Με το χαμόγελο στα χείλη/ πάνε οι φαντάροι μας μπροστά/ και γίνανε οι Ιταλοί ρεζίλι/ γιατί η καρδιά τους δεν βαστά...»

Ένα ταγκό του πολέμου, είναι το επόμενο τραγούδι του Μιχ. Σογιούλ, σε στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, τραγουδισμένο πάλι από την Σοφία Βέμπο.
«Ούτε ‘να δάκρυ απ’ τα μάτια ας μην κυλήσει/ στου χωρισμού μας το πικρό φιλί/ πρέπει ο καθένας μας τώρα να πολεμήσει/ αφού η γλυκιά πατρίδα το καλεί»

Τραγούδια για το έπος του ‘40 έγραψαν και οι λαϊκοί δημιουργοί και μάλιστα σε ρυθμό ζεμπέκικο, όπως οι Μ. Μάτσας- Σ. Περιστέρης «Το όνειρο του Μπενίτο», Μπαγιαντέρας, «Ψηλά στις Πίνδου τα βουνά», Μάρκος Βαμβακάρης «Γεια σας φανταράκια μας», Παναγιώτης Τούντας «Δεν με φοβίζει ο πόλεμος», ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης «Με θάρρος αγωνίζομαι», Γενίτσαρης, Περπινιάδης, Παπαϊωάννου κά
«Σου στέλνω χαιρετίσματα απ’ τα βουνά μανούλα/
Στο καραούλι βρίσκομαι στην πιο ψηλή ραχούλα/
Ψηλά βουνά κι απάτητα, μανούλα μου περνούμε/
Νεμέρσκα, Πίνδο, Μόροβα και πάντοτε νικούμε».

Θα τελειώσω με τα λόγια που είχε πει η Σοφία Βέμπο, πολλά χρόνια αργότερα το 1974, για τα τραγούδια εκείνης της εποχής:
«Τα πολεμικά μου τραγούδια, δεν είναι κοινά καθημερινά τραγούδια. Είναι κραυγές λευτεριάς, σπίθες υπερηφάνειας. Δεν τραγουδώ εγώ σ’ αυτά, τραγουδάει η ψυχή της πατρίδας, η ψυχή της ράτσας, η ψυχή του αδούλωτου λαού μας. Είναι τραγούδια που η δόξα τους έχει βάλει μουσική σε στίχους, που τους έχει γράψει η λεβεντιά η Ελληνική. Με τα τραγούδια μου αυτά, θαρρώ πως αφήνω στις καινούριες γενιές μια κληρονομιά Ελληνικού θάρρους, Ελληνικής λεβεντιάς και Ελληνικής ...αποκοτιάς».

Χάρης Κόντος

1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα


Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας. Ο ελληνικός στρατός δίνει σκληρότατες μάχες στην Πίνδο, όπου παίρνει μέρος ακόμα και ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες μεταφέροντας πολεμικό υλικό. Σε λίγες μέρες ο ιταλικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει κάτω από τα ισχυρά πλήγματα του ελληνικού πεζικού και πυροβολικού, παρόλο που ήταν τελειότερα εξοπλισμένος. Ο ελληνικός στρατός μέσα σε φοβερή κακοκαιρία, με χιόνια και παγωνιές επάνω στα άγρια βουνά της Αλβανίας, κυνηγά τους Ιταλούς και απελευθερώνει της πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιους Σαράντα κ ά. Πολλοί Ιταλοί παραδίδονται αιχμάλωτοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και των δυο αντιπάλων είναι μεγάλος.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με θαυμασμό τα κατορθώματα των Ελλήνων, που στην κρίσιμη αυτή στιγμή, όχι μόνο υπερασπίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας τους, αλλά βοηθούν και ολόκληρη την δημοκρατική ανθρωπότητα στον αγώνα της κατά του φασισμού

312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο

Ο Κωνσταντίνος, ήταν γιος της Αγίας Ελένης και Αύγουστος του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Στην εκστρατεία του εναντίον του Αύγουστου του δυτικού ρωμαϊκού κράτους, Μαξέντιου και ενώ βάδιζε κατά της Ρώμης, είδε στον ουρανό ένα λαμπρό ακτινωτό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Κατασκευάζει τότε ένα λάβαρο με σταυρό και με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού Ι.Χ. Με την βοήθεια του σταυρού νικά τον Μαξέντιο, στην μάχη της Μουλβίας Γέφυρας, στην δεξιά όχθη του Τίβερη ποταμού και μένει μόνος αυτοκράτορας του ανατολικού και του δυτικού ρωμαϊκού κράτους.

1886: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας


Στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, υψώνεται κολοσσιαίο άγαλμα που συμβολίζει την ελευθερία. Είναι έργο του γλύπτη Fred. Bartholdi και την παριστάνει σαν γυναίκα με ακτινωτό κάλυμμα της κεφαλής και με δάδα στο ανυψωμένο δεξί χέρι. Το άγαλμα έχει ύψος 46 μέτρα περίπου και μαζί με το βάθρο του 93 μέτρα. Στο εσωτερικό του λειτουργεί αναβατήρας που οδηγεί ως το άκρο της δάδας. Είναι δώρο της Γαλλίας για την 100 επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίβελαντ.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

27/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:45
Δύση ηλίου: 18:33
Πανσέληνος: Σε 14 ημέρες

Νέστορος μαρτ., Πρόκλης σύζ. Πιλάτου
Γιορτάζει: Νέστορας

Εορτολόγιο
Άγιος Νέστορας
Ήταν μαθητής του Αγίου Δημητρίου, με την ευχή του οποίου νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο Διοκλητιανός διέταξε να τον συλλάβουν και να τον σκοτώσουν.

Ενημέρωση

- Ψωμί για δυο μέρες πρέπει να προμηθευτούν οι καταναλωτικές την Πέμπτη 27/10, καθώς την 28η Οκτωβρίου οι φούρνοι θα παραμείνουν κλειστοί.

- 24ωρη απεργία από 06:00 πμ την Πέμπτη 27/10 έως 06:00 πμ την Παρασκευή 28/10 έχει εξαγγείλει το διοικητικό προσωπικό των ΚΤΕΛ. Κανονικά θα εκτελεστούν όλα τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων. Συγκέντρωση- Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Σταθμό Λεωφορείων (Κηφισού 100) στις 07:00

- Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο Εθνικό Δίκτυο εν όψει 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα: Την Πέμπτη 27/10 στο ρεύμα εξόδου 16:00- 21:00. Την Παρασκευή 28/10 στο ρεύμα εισόδου 15:00- 21:00

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σε όλους τους δήμους της Αττικής κατά την διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων, την Παρασκευή 28/10.

- Την Παρασκευή 28/10 ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 08:00- 22:00 με αφορμή την ημέρα της εθνικής εορτής. Υπενθυμίζεται ότι το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου, όπως κάθε Παρασκευή, θα είναι ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

- Την Κυριακή 30/10 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική, οπότε οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω. Δηλαδή στις 4: 00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 3: 00.

2010: Πέθανε ο Χάρης Πάτσης, παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης


Γεννήθηκε το 1913 στο Δήμο Θεσπρωτικού της Πρέβεζας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικά ενώ παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Διετέλεσε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος. Το 1945 ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό, που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων, το περίφημο «Λεξικό της Δημοτικής» καθώς και τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» σε 24 τόμους, που αργότερα επέκτεινε σε 36. Τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Έφυγε σε ηλικία 96 ετών.

1782: Γεννήθηκε ο Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης .


Γεννήθηκε στην Γένουα και ήταν γιος φτωχού εμπόρου. Από την ηλικία των έξι ετών αρχίζει να μαθαίνει βιολί, πρώτα σε άσημους δάσκαλους και μετά στον Κόστα και στον Αλ. Ρόλλα της Πάρμας. Νεότατος έγραψε συνθέσεις για βιολί με καταπληκτικές δυσκολίες, που μόνο αυτός μπορούσε να εκτελέσει. Στα δεκαέξι του μόλις χρόνια προξενούσε κατάπληξη στο κοινό που τον άκουγε με την δεξιοτεχνία του. Συνέθεσε πολλά έργα για βιολί και άλλα έγχορδα όργανα. Πέθανε στην Νίκαια το 1840.

Σαν Σήμερα


1938: Η χημική βιομηχανία Du Pont ανακοινώνει την δημιουργία ενός νέου συνθετικού πλαστικού νήματος, του νάιλον. Είναι νήμα από ορυκτά υλικά, ιδίως από φαινόλη και βενζίνη που προέρχεται από την πίσσα του άνθρακα, από νερό και αμμωνία. 1938: Η δημιουργία του νάιλον από την χημική βιομηχανία Du Pont
Η αρχική του ονομασία του ήταν ρεγιόν 66, γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκε, χωρίς όμως να υπάρχει και γνωστή αιτιολογία για την ονομασία του ως νάιλον (αγγ.nylon)
Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης.
Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιών ως πρώτη ύλη, όπως ως υφάνσιμη ύλη (ενδύματα, εσώρουχα, κάλτσες, τραπεζομάντιλα κ ά) και ακόμα στην ταπητουργία, στην ψηκτροποιία, στην σκοινοποιία, στην κατασκευή ειδών ηλεκτρισμού, οικιακού εξοπλισμού, συσκευασίας, τεντοποιίας κλπ.

1704: Πέθανε ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, πρωτοπόρος του φιλελευθερισμού

1912: Ξεκινά στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.

1829: Πολεμική βοήθεια στην Ελλάδα
Ο τσάρος Νικόλαος Α΄ , κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια για την ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, αποστέλλει 6000 τυφέκια και 12 πυροβόλα

1860: Πέθανε ο πολιτικός Θρασύβουλος Ζαΐμης.
Ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη και γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1822. Υπήρξε πολέμιος του Όθωνα και διαδραμάτισε ρόλο στην έξωσή του. Ίδρυσε δικό του κόμμα και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός διακρινόμενος για την σωφροσύνη του.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.


Μετά την νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν να απελευθερώσουν και άλλες ελληνικές πόλεις. Οι γνώμες όμως ανάμεσα στο αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο και τον υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο διίστανται, ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο μεν Κωνσταντίνος ήθελε να κατευθυνθούν προς το Μοναστήριο, ο δε Βενιζέλος προς την Θεσσαλονίκη, πριν προλάβουν οι Βούλγαροι και την καταλάβουν
Με την μεσολάβηση του Βασιλέα Γεωργίου Α΄ , και ενώ ο Βενιζέλος τον θέτει προ των ευθυνών του, ο Κωνσταντίνος κατευθύνεται προς την Θεσσαλονίκη και συνάπτει συμφωνία παράδοσης με τον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν. Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στις 11 η ώρα οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρας Δουσμάνης, υπογράφουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, τα σχετικά έγγραφα παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τους Οθωμανούς στον ελληνικό στρατό. Το πρωί της 27ης μπαίνουν στην Θεσσαλονίκη, 2 τάγματα ευζώνων της Ζ΄ Μεραρχίας και υψώνουν την ελληνική σημαία, στο Διοικητήριο της πόλης, ενώ τα τάγματα της Α΄, Β΄. Γ΄, Δ΄ και οι υπόλοιποι από την Ζ΄ καταλαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη. Την ίδια μέρα υπογράφεται συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδινόταν στους Έλληνες, όλη η φρουρά της πόλης, αποτελούμενη από 25.000 στρατιώτες και 1000 αξιωματικούς, με τον ατομικό οπλισμό τους. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος και το μεσημέρι τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Μηνά.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

26/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:44
Δύση ηλίου: 18:34
Πανσέληνος: Σε 15 ημέρες

+Δημητρίου μεγαλ. του Μυροβλύτου
Γιορτάζουν: Δημήτρης, Δήμητρα

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Διήμερη αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντα τους

- 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας

- Στάση εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων από 09:00-11:30

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/10
Γενικός Δείκτης: 756,05 +1,20%

Καιρός


Γενικά: Στο ανατολικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4-6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Αττική
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 4-5 μποφόρ και με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-19 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια του νομού 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/10
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης


Στις 26 Οκτωβρίου 303 θανατώθηκε ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280. και από πολύ νέος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευγένειά του κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση. Από νωρίς έγινε χριστιανός και με βαθιά πίστη, θέρμη και αποφασιστικότητα διέδιδε την χριστιανική διδασκαλία.

Ζούσε την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιλιανός, τρομεροί πολέμιοι του χριστιανισμού. Σ’ ένα διωγμό των χριστιανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Στην φυλακή συνέχισε την διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού, κερδίζοντας νέους οπαδούς.

Το 303 όταν ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν παλαιστικοί αγώνες προς τιμήν του. Στους αγώνες αυτούς έλαβε μέρος ένας ειδωλολάτρης γιγαντόσωμος παλαιστής ο Λυαίος, που νικήθηκε από έναν μικροκαμωμένο χριστιανό τον Νέστορα. Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο Νέστορας μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον Δημήτριο και κατάφερε να νικήσει αντλώντας δύναμη από την πίστη του, διέταξε την θανάτωση του Δημητρίου.

Τον 5ο αιώνα στον τάφο του κτίστηκε ένας μεγαλόπρεπος ναός, τύπου ελληνικής βασιλικής, που ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δημήτριο. Στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη το 1917 τον κατέστρεψε ολοσχερώς. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1928.

Η εκκλησία μας τον ονομάζει ακόμα Μυροβλύτη, καθώς κατά την παράδοση ανέδυε μύρο από τον τάφο του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου, την ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, πολιούχος άγιος της οποίας είναι.

Νίκος Καζαντζάκης


Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1885 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Από μικρός ασχολήθηκε με την ποίηση και ερχόμενος στο Παρίσι, επηρεάζεται από τα ρεύματα της εποχής. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα της διατριβής του για το διδακτορικό του «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας». Στο μεταξύ συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης.

Το 1906 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του «Όφις και κρίνος» και το 1910 την τραγωδία «Πρωτομάστορας» που ο μουσουργός Μανώλης Καλομοίρης διασκευάζει σε μελόδραμα. Ακολουθούν οι τραγωδίες «Χριστός», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ιουλιανός ο παραβάτης», «Βούδας» «Οδυσσέας», Μέλισσα» κ ά

Πνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και γεμάτο οράματα, ταξιδεύει σε πολλές χώρες και γεύεται την διαφορετική ζωή κάθε τόπου, την οποία και μεταφέρει στα βιβλία του, με τρόπο παρατηρητικό, ζωντανό, γλαφυρό και διανθισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις. «Τι είδα στην Ρουσία», «Ισπανία», «Αγγλία», «Αίγυπτος-Ιερουσαλήμ-Σινά» κ ά.

Το 1927 το φιλοσοφικό του έργο η περίφημη «Ασκητική» που εκφράζει την βαθιά αγωνία του για την ανθρωπότητα. Τα συναρπαστικά έργα του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης», Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του θεού» και το δοκίμιό του «Αναφορά στον Γκρέκο», που εκδίδεται μετά τον θάνατό του, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταφράζονται σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το 1935 εξέδωσε το μεγάλο έπος του «Οδύσσεια», που αποτελείται από 33.333 στίχους, και αρχίζει από εκεί που τελειώνει η Οδύσσεια του Ομήρου.
«Ο τελευταίος πειρασμός» το ’53, αποτελεί σημείο τριβής με την Εκκλησία, που τον θεωρεί ιερόσυλο, γλυτώνει τον αφορισμό χάριν στην μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Από τις μεταφράσεις του, αναφέρουμε την «Θεία κωμωδία» του Δάντη, τον «Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» του Γιόργκενσεν, τον «Φάουστ» του Γκαίτε, τις «Συνομιλίες Έκκερμαν και Γκαίτε» του Έκκερμαν, την «Γένεση των ειδών» του Ντάρβιν και τέλος την μετάφραση που κάνει με τον καθηγητή Ι. Κακριδή, της «Ιλιάδας» του Ομήρου. Έχει γράψει ακόμα γύρω στις 800 επιστολές στην πρώτη του γυναίκα Γαλάτεια Αλεξίου, στην δεύτερη Ελένη Σαμίου και στον φίλο του Παντελή Πρεβελάκη.

O Νίκος Καζαντζάκης το 1919 έγινε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως και το 1945 υφυπουργός Παιδείας. Εν συνεχεία το 1947 διορίστηκε στην Ουνέσκο αντιπρόσωπος της Ελλάδας και διεύθυνε το τμήμα κλασσικών μεταφράσεων. Το 1956 του απονέμεται στην Βιέννη το βραβείο Ειρήνης του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης.

Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στην Γερμανία, γυρνώντας από ένα μεγάλο ταξίδι του στην Κίνα. Σύμφωνα με την θέλησή του, ενταφιάστηκε στην πατρίδα του, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1929: Εγκαινιάζεται το Φράγμα του Μαραθώνα


Για την ύδρευση της πόλης των Αθηνών κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη στην συμβολή των χειμάρρων Χάραδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα
Το φράγμα έχει ύψος 50 μέτρα στην βάση του και πλάτος 47, η χωρητικότητα του δε ως τον εγχειλιστήρα είναι 44.000.000 κυβικά μέτρα.
Η έναρξη του έργου έγινε τον Οκτώβριο του 1926 και η αποπεράτωσή του 3 χρόνια αργότερα. Στις 26 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο Στην συνέχεια, που ήταν και το δυσκολότερο μέρος του έργου κατασκευάστηκε σήραγγα, για την μεταφορά του νερού προς την Αθήνα, που αποπερατώθηκε τον Φεβρουάριο του ’31. Η σήραγγα αυτή αρχίζει από την Χελιδονού και φτάνει στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το 1935 κατασκευάστηκε και δεύτερος αγωγός

Σαν Σήμερα

1795: Γεννήθηκε ο Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς

1912: Ο ελληνικός στρατός μετά από σκληρή μάχη με τον τουρκικό, καταλαμβάνει και απελευθερώνει τον Λαγκαδά.

1955: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία»
Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία» με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Ντιν και την Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη. Λίγες εβδομάδες πριν, ο Τζέιμς Ντιν, είχε χάσει την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

1986: Τραγωδία στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας, καθώς ένας φίλαθλος χάνει την ζωή του, από φωτοβολίδα κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας-ΠΑΟΚ.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

25/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:43
Δύση ηλίου: 18:35
Πανσέληνος: Σε 16 ημέρες

Ημέρα Ζυμαρικών

Ταβιθάς, Μαρκιανού & Mαρτυρίου μαρτ., Χρυσάφου
Γιορτάζουν: Μαρκιανός, Μαρκιανή, Χρυσάφης, Χρυσαφένια

Εορτολόγιο
Μαρκιανός & Μαρτύριος
Ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του πατριάρχη Κων/πόλεως Παύλου, επί αυτοκράτορος Κωνστάντιου. Όταν αντιτάχθηκαν στο δόγμα του Αρειανισμού που προωθούσε ο αυτοκράτορας συλλαμβάνονται και θανατώνονται με μαχαίρι.

Η Ατζέντα της Ημέρας

24ωρη απεργία στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα απεργούν:

- Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ και Τρόλεϊ

- Στάση εργασίας από 12:00-16:00 αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

- Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός

- Οι εργαζόμενοι των MMM θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά

- Στάση εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων από 09:00-11:30

Δακτύλιος: Δεν ισχύει

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 24/10
Γενικός Δείκτης: 747,08 -4,51%

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα στα νησιά του Ιονίου για πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 στο Ιόνιο 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 15-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 25/10
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Ιόνιο και στο Αιγαίο 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.

Φρέσκα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας


Τιμώντας την Ημέρα των Ζυμαρικών προτείνουμε μια κλασσική μακαρονάδα, με ζυμαρικά που φτιάχνουμε μόνοι μας.
• Για την ζύμη των μακαρονιών: 2 κούπες αλεύρι μαλακό, 2 αυγά, 1 κ γ ελαιόλαδο, αλάτι, αλεύρι για το ζύμωμα
Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι και κάνετε μια τρύπα στην μέση, προσθέτετε τ’ αυγά, λίγο χλιαρό νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνετε και όταν αποκτήσει ελαστικότητα και δεν κολλάει στα χέρια η ζύμη την τυλίγετε σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί. Χωρίζετε την ζύμη σε μπαλάκια. Στον πάγκο της κουζίνας ρίχνετε αλεύρι και πλάθετε καθένα μπαλάκι σε φύλλο. Αν έχετε μηχανή ζυμαρικών την περνάτε και φτιάχνετε μακαρόνια (σπαγγέτι, ταλιατέλες), αν όχι πλάθετε με το χέρι σε μακρόστενα σπαγγέτι. Τα αφήνετε να στεγνώσουν σ’ ένα ξύλινη επιφάνεια για λίγο. Βράζετε τα μακαρόνια για 2-3 λεπτά, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε με την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με το τυρί.

• Για την σάλτσα: ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ σ πελτέ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ γ ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε την ντομάτα, με τον πελτέ, την ζάχαρη, την ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει η σάλτσα.

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου


Το Μεσολόγγι, μπήκε στην επανάσταση στο τέλος Μαρτίου του 1821 κι έγινε αμέσως το κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Στερεάς, έδρα της Γερουσίας της Χέρσου Ελλάδας (Δυτικής Ελλάδας), με πρόεδρο τον Αλ. Μαυροκορδάτο, αποτελώντας στόχο των Τούρκων. Ο Κιουταχής κατεβαίνοντας από την Λάρισα πολιόρκησε το Μεσολόγγι από ξηράς με 10.000 άνδρες κι ο Γιουσούφ Πασάς με 3 πλοία από την θάλασσα. Οι 700 Μεσολογγίτες, ανθίστανται σθεναρά. Ο Ανδρέας Μιαούλης έλυσε από την θάλασσα την πολιορκία κι έφερε βοήθεια και τροφές.

Σαν Σήμερα

1881: Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

1914: Η Μεγάλη Βρετανία προσαρτά την Κύπρο

1917: Ξεσπά η επανάσταση των Μπολσεβίκων στην Ρωσία (Οκτωβριανή Επανάσταση)

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο στρατιωτικούς και πολιτικούς ως υπεύθυνους για την Μικρασιατική καταστροφή

1936: Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ δημιουργούν τον άξονα Βερολίνου –Ρώμης

1947: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα

1963: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης
Είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που παίρνει Έλληνας. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Πάμπλο Νερούντα, που αποκλείστηκε ως αναρχοκομουνιστής. Το βραβείο παρέλαβε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

2001: Κυκλοφορούν από την Microsoft τα Windows XP

2001: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, η Σοράγια Εσφαντιάρη, αποκαλούμενη και «θλιμμένη πριγκίπισσα». Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, με τον οποίο χώρισε το 1957, όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

24/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:42
Δύση ηλίου: 18:36
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες
43η Εβδομάδα

Ημέρα ΟΗΕ

Αρέθα μεγαλ., Σεβαστιανής μαρτ.
Γιορτάζει: Σεβαστιανή, Σεβαστή

Αγία Σεβαστιανή

Καταγόταν από την πόλη Σεβαστή της Φρυγίας και έζησε τον 1ο αιώνα. Διδάχθηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και παίρνοντας κι αυτή την ίδια θέρμη στην διδασκαλία της έφερε στον χριστιανισμό πολλούς ανθρώπους ιδίως γυναίκες. Συνελήφθη επί αυτοκράτορα Δομιτιανού και εκδιώχθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης. Εκείνη όμως συνέχισε και εκεί την διδασκαλία της, οπότε πάλι συλλαμβάνεται υφίσταται βασανιστήρια και αποκεφαλίζεται. Η μνήμη της τιμάται στις 24 Οκτωβρίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Δεμένα έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

-Υπό κατάληψη τελεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

- Στάση εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων από 09:00-11:30

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Επικαιρότητα

- Ισχυρός σεισμός 7. 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 13:42 το μεσημέρι την πόλη Βαν στην νοτιοανατολική Τουρκία Ολόκληρα χωριά ισοπεδωθήκαν και δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ατόμων. Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες θύματα.

- Τραγικό θάνατο βρήκε ο Ιταλός αναβάτης Μάρκο Σιμοντσέλι, όταν στο δεύτερο γύρο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας που διεξαγόταν στην Μαλαισία, έπεσε από την μοτοσυκλέτα του και παρασύρθηκε από άλλος αθλητές.

Μουσικό φθινόπωρο στο Μαρούσι


Τετραήμερο με μουσικές βραδιές από τις 24- 27/10, διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου στο αμφιθέατρο του πολυχώρου «Maroussi Plaza» (Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Παράδεισος Αμαρουσίου).Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 24/10 ώρα 20:30
Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στην ηθοποιό, Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Στη συνέχεια μουσικό μέρος με μελωδίες από την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή.

Τρίτη 25/10 ώρα 20:30
Οι καθηγητές του μοντέρνου τμήματος του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αμαρουσίου θα παρουσιάσουν μια μπλουζ – ροκ (blues – rock) παράσταση.

Τετάρτη 26/10
Βραδιά αφιερωμένη σε τζαζ μελωδίες.

Πέμπτη 27/10
Εκδήλωση με τίτλο «Ωραίες μουσικές… χωρίς περιορισμούς» με τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Κραουνάκη, Μικρούτσικου, Γιαννίδη, A. Piazzolla K. Weill, Nino Rota κ ά. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Πετράκης, Έλενα Χριστοδούλου και Χριστίνα Παντελή

Ο δήμος έχει προβλέψει τη δωρεάν μεταφορά των θεατών με λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, από και προς το σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου στο χώρο των εκδηλώσεων.
Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το σταθμό των ΗΣΑΠ τη Δευτέρα στις 17:30 και τις υπόλοιπες ημέρες στις 20:00 και θα επιστρέφουν τον κόσμο από το «Maroussi Plaza» μετά τις εκδηλώσεις.

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και την Κρήτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 15-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 25/10
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα στα νησιά του Ιονίου για πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 στο Ιόνιο 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

«Θωρηκτό Αβέρωφ»


Στις 24 Οκτωβρίου του 1909, η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό « Γεώργιος Αβέρωφ», αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων τα 8 είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, Έλληνα μετανάστη της Αιγύπτου. Προς τιμήν του το θωρηκτό, ονομάστηκε «Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο τύπος του πλοίου είναι θωρακισμένο καταδρομικό με μήκος 140 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και βύθισμα 7,5 μέτρα. Το εκτόπισμά του είναι 9.450 -10.200 τόνοι, με κύρια ζώνη θωράκισης 200 χιλιοστά, ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 22,5 κόμβους, με καύσιμο το κάρβουνο. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας και έφτασε στην Ελλάδα, στο Φάληρο το 1911.

Το πολεμικό αυτό πλοίο έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της Ελλάδος. Έδρασε πρώτα στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), εξασφαλίζοντας την ναυτική υπεροχή της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία. Με ναύαρχο τον ατρόμητο Παύλο Κουντουριώτη, απέκλεισε τα παράλια της Μικράς Ασίας κι εμπόδισε τους Τούρκους να μεταφέρουν όλες τους τις δυνάμεις από την Ανατολή στην Βαλκανική.

Δυο απόπειρες του τουρκικού στόλου μα βγει από τα Δαρδανέλια, όπου ήταν αποκλεισμένος ματαιώθηκαν. Το 1912 Ναυμαχία της Έλλης και το 1913 Ναυμαχία της Λήμνου. Χάρη στον «Αβέρωφ» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Τένεδος κ ά απελευθερώνονται και γίνονται ελληνικά.
Το 1913 στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο, ο «Αβέρωφ» με τον υπόλοιπο στόλο, κατέλαβε το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) και την Καβάλα, που τα είχαν οι Βούλγαροι.

Μεγάλη η συμβολή του όμως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) όταν μαζί με αγγλογαλλικά πλοία, πήρε μέρος στην καταδίωξη γερμανικών πολεμικών.
Το 1918, στην Κωνσταντινούπολη το Θωρηκτό υψώνει την Ελληνική σημαία υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1919 αποβιβάζει ελληνικά στρατεύματα στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά μετά την Μικρασιατική καταστροφή το ’22, θα βοηθήσει στην αποχώρηση των Ελλήνων, στρατού και πληθυσμού, που καταδιώκονται άγρια από τους Τούρκους.
Το 1926 το πλοίο θα εκσυγχρονιστεί στα ναυπηγεία της Τουλώνης, για να συνεχίσει και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1941, όταν η Ελλάδα σκλαβώθηκε στους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ξέφυγε με μύριους κινδύνους, από τον κόλπο της Ελευσίνας, όπου έτυχε να βρεθεί και κατάφερε να πάει στο συμμαχικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Επί τρία χρόνια κάνει περιπολίες και συνοδεύει νηοπομπές στην Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό.

Με την απελευθέρωση, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση πίσω στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά το ’45, βρίσκεται στην Ρόδο, όπου συμμετέχει στον εορτασμό της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που ως τότε βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή.

Από το 1956, το πλοίο παροπλίζεται και μένει για 27 χρόνια παραμελημένο στον Πόρο. Το 1983 ξανασυντηρείται και μετατρέπεται σε μουσείο, στο Φάληρο, να μας θυμίζει την ένδοξη ιστορία του.

Καίτη Χωματά


Ένας χρόνος χωρίς την «ιέρεια του νέου κύματος»

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Νάξο και σπούδασε κλασσικό μπαλέτο. Το 1964 εμφανίστηκε στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, που την προώθησε στον χώρο της μουσικής. Ακούγοντας την ο Παπαστεφάνου θα την συστήσει στον Γιάννη Σπανό, που στην φωνή της θα βρει την ιδανική ερμηνεύτρια του μουσικού ρεύματος της εποχής του «νέου κύματος».

Έβγαλε 18 δίσκους και τραγούδησε περίπου 200 τραγούδια μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν: «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Θα διώξω τα σύννεφα», «Άσπρα καράβια τ’ όνειρα μου» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη).

Εμφανίστηκε σε πολλές μπουάτ στην Ελλάδα, ενώ περιόδευσε στο εξωτερικό σε πολλές χώρες, Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Κύπρο. Τελευταία της εμφάνιση την χειμερινή σεζόν 2009-2010, σε μουσική σκηνή στο Γκάζι, με άλλους νεοκυματικούς τραγουδιστές, Μ. Βιολάρη, Πόπη Αστεριάδη, Κ. Καράλη.

Είχε κάνει δυο γάμους και με τον πρώτο της άνδρα τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη είχε αποκτήσει 2 κόρες. Χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε νεαρή ηλικία και έδωσε σκληρή μάχη μαζί του για περισσότερα από 28 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, μετά από τον τραυματισμό της σε τροχαίο. Άφησε την τελευταία της πνοή στα 64 της χρόνια, τα ξημερώματα, στις 24 Οκτωβρίου.

Χάρης Κόντος

1922: Πέθανε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, διηγηματογράφος


Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας το 1866. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ως γιατρός του Ναυτικού έκανε πολλά ταξίδια, όπου αποκόμισε εντυπώσεις και πείρα ζωής που αποτύπωσε στα βιβλία του. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού μυθιστορήματος. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1986, με την «Λυγερή», που τυπώνεται στην καθαρεύουσα. Ενθουσιασμένος από το γλωσσικό κίνημα του Ψυχάρη, αρχίζει να γράφει στην δημοτική με πρώτο μυθιστόρημα τον «Ζητιάνο». Ακολουθούν «Τα διηγήματα», «Παλιές αγάπες», «Η θάλασσα», «Αρχαιολόγοι», «Η γοργόνα». Το 1899 εκδίδει το αριστούργημά του «Τα λόγια της Πλώρης», μια σειρά με θαλασσινά διηγήματα, που μιλούν για την σκληρή μάχη των ναυτικών με τα κύματα. Πέθανε στο Μαρούσι, από φυματίωση.

Σαν Σήμερα

1957: Πέθανε σε ηλικία 52 χρονών από καρδιακή προσβολή ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού και επέβαλλε την δική του γραμμή δημιουργίας που ονομάστηκε New Look.

1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο και επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.

1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή της μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης, που συγκλόνισε τον κόσμο

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,49 μέτρα.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

23/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 18:38
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

+ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ
Ιακώβου του Αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/πόλεως

Άγιος Ιάκωβος


Επονομάζεται και Αδελφόθεος, γιατί θεωρείται αδελφός του Ιησού. Είτε ότι ήταν γιος της Μαρίας και του Ιωσήφ, είτε του Ιωσήφ από προηγούμενο γάμο. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Έγραψε την Καθολική επιστολή. Θανατώθηκε από τους Ιουδαίους το 62 μΧ. με λιθοβολισμό. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 23 Οκτωβρίου και η Καθολική την 1η Μαΐου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Βροχή από "πεφταστέρια" τα χαράματα

- Νέα 48ωρη απεργία από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Εκδηλώσεις
- Δωρεάν ξεναγήσεις από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων
1) Αρχαία Αγορά
Σημείο Συγκέντρωσης: Είσοδος, Αδριανού 24, έναντι εκκλησίας Αγίου Φιλίππου, ώρα: 10.30
2) Ακαδημία Πλάτωνος:
Σημείο Συγκέντρωσης: Ναός Αγίου Τρύφωνα στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, ώρα: 10.30

- Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων με την Φιλαρμονική του Δήμου θα πραγματοποιήσουν συναυλία στην κεντρική πλατεία του Εθνικού Κήπου, 11:00-12:00 το πρωί

Καιρός


Γενικά: Στα βορειοδυτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς και βαθμιαία 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Αττική
Αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στα ανατολικά 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 9-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 24/10
Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και την Κρήτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ναύπλιο


Απόδραση στην γοητεία του παλιού και του νέου

Ναύπλιο, Ανάπλι ή κατά τον Στράβωνα «ταις ναυσί προσπλείσθαι» μια από τις πιο όμορφες πόλεις της πατρίδας μας. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στο μυχό του Αργολικού κόλπου και είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας. Απέχει 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, παίρνοντας τον Ε65, ή για περισσότερη περιπέτεια η εναλλακτική διαδρομή από Επίδαυρο και Άργος.

Ιστορία
Είναι μια πολύ παλιά πόλη καθώς ιδρύθηκε από τον γιο του Ποσειδώνα Ναύπλιο, που συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία και αργότερα με τον γιο του Παλαμήδη στον Τρωϊκό πόλεμο. Οι Βυζαντινοί ξεχωρίζοντας την γεωγραφική του θέση άρχισαν να το εξοπλίζουν με ισχυρά τείχη, που συνέχισαν οι Φράγκοι και οι Ενετοί. Το 1540 κατελήφθη από τους Τούρκους που το κράτησαν έως το 1822, οπότε αποτέλεσε κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα. των Ελλήνων. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας το επέλεξε ως την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Αξιοθέατα και Μνημεία
Το Ναύπλιο χωρίζεται στην παλιά και στην νέα πόλη με ορόσημο ανάμεσα τους την πλατεία Καποδίστρια. Μπαίνοντας από τον παραλιακό δρόμο τα εστιατόρια και τα καφέ σε πλήρη παράταξη. Στο τέλος του δρόμου ο Φάρος και απέναντι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το Μπούρτζι με το φρούριό του, που παλαιότερα συνδεόταν με την στεριά με κινητές αλυσίδες, από όπου του δόθηκε και η ονομασία Porto Cadena (λιμάνι των αλυσίδων).

Στην άνω πόλη δεσπόζει η Ακροναυπλία με το Ιτς-Καλέ. Ανεβαίνοντας τα 850 σκαλοπάτια το πολυτραγουδισμένο Παλαμήδι, όπου έμεινε φυλακισμένος ο Γέρος του Μοριά. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μητρόπολη του Ναυπλίου με τον πορφυρό θρόνο του Όθωνα, αλλά και τις περίφημες αγιογραφίες. Στην πλατεία Συντάγματος η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και η πλατεία Σταϊκόπουλου με τα καφέ και τα ταβερνάκια. Η πλατεία των Τριών Ναυάρχων, όπου γιορτάστηκε η ήττα των Τούρκων στο Ναυαρίνο.

Ακόμα διαθέτει πολλά μουσεία, αρχαιολογικό, που στεγάζεται στην βενετσιάνικη οπλοθήκη, λαογραφικό, πολεμικό, κομπολογιού, δυο τζαμιά, νεοκλασσικά, όπως το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ) και τέλος το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Για χαλάρωση και ξεκούραση, το περπάτημα στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς πόλης, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτηρίων, η βόλτα στην παραλία της Αρβανιτιάς, ή στα τείχη του Παλαμιδιού και τέλος βαρκάδα στο Μπούρτσι.

Γυναικολογικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία


Από 20 έως 30:
- Τεστ Παπανικολάου
Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή και συχνότερα αν έχετε έντονη σεξουαλική ζωή, αν έχετε μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικό νόσημα και αν είστε καπνίστρια. Ανιχνεύει φλεγμονές ή λοιμώξεις, τον ιό του HPV και εντοπίζει δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
Πως γίνεται: Κατά την γυναικολογική εξέταση γίνεται ανώδυνη λήψη κυττάρων, από την επιφάνεια του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

- Μικροβιολογική εξέταση κολπικών υγρών
Πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, αν είστε σεξουαλικά ενεργείς και ειδικότερα αν έχετε κάποιες ενοχλήσεις, όπως πολλά ή δύσοσμα υγρά, κνησμό ή ερεθισμό.

- Αυτοεξέταση μαστού
Γίνεται κάθε μήνα, αμέσως μετά την έμμηνο ρήση ή και συχνότερα
Πως γίνεται: Πρώτα παρατηρήστε τα δυο στήθη σας από μπροστά και από πλάγια. Παρατηρείστε τυχόν ανωμαλίες ή λακκάκια στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή αλλαγές στην θηλή. Ελέγξτε έναν-έναν τους μαστούς. Ξεκινήστε από τον αριστερό. Βάλτε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι και ψηλαφίστε όλη την περιοχή με το δεξί χέρι χρησιμοποιώντας τα 3 τελευταία δάχτυλα, τα οποία κινείται κυκλικά. Επαναλάβετε και στο δεξί μαστό.

Στα 40
Όλες οι προηγούμενες εξετάσεις και ακόμα:

- Μαστογραφία
Η πρώτη μαστογραφία που ονομάζεται και μαστογραφία αναφοράς, πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε ένα ή δυο χρόνια.
Η μαστογραφία επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο ενώ συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πασχόντων και στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

- Μέτρηση ορμονών θυρεοειδούς
Με την πάροδο της ηλικίας οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζουν διακυμάνσεις που προκαλούν αλλαγές στον μεταβολικό ρυθμό. Η εξέταση συνιστάται σε γυναίκες άνω των 40 ετών και ειδικότερα σε όσες διανύουν την κλιμακτήριο.
Γίνεται με απλή λήψη αίματος και ανάλυσής του σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Στα 50
Όλες οι προηγούμενες εξετάσεις και ακόμα:

- Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Η εξέταση γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας και αργότερα οστεοπόρωσης, καθώς μετά την εμμηνόπαυση μια στις τρεις γυναίκες αρχίζει προοδευτικά να χάνει ασβέστιο από τα κόκαλά της. Η εξέταση συνιστάται ιδιαιτέρως σε γυναίκες, που έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια, που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία, και στις καπνίστριες. Η εξέταση είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και σύντομη. Γίνεται με ακτινογραφικό μηχάνημα, που «σκανάρει» την σπονδυλική στήλη και το μηριαίο οστούν.

- Κολονοσκόπηση
Η εξέταση ανιχνεύει τον καρκίνο στο παχύ έντερο και θα πρέπει να γίνεται προληπτικά μετά τα 50 και κάθε 2 χρόνια

1919: Γεννήθηκε ο Μανόλης Ανδρόνικος, αρχαιολόγος


Γεννήθηκε στην Προύσα. Αργότερα οικογενειακώς εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφές σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα έφερε στο φως το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας την άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου

Σαν Σήμερα


333 π.Χ.: Η μάχη της Ισσού
Η Ισσός ήταν αρχαία παραλιακή πόλη της Μ. Ασίας στην Κιλικία, στον Ισσικό Κόλπο (κόλπος Αλεξανδρέττας). Εκεί διεξήχθη η δεύτερη μεγάλη μάχη κατά των Περσών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με 50.000 άνδρες κατατρόπωσε τα περσικά στρατεύματα που αποτελούνταν από 600.000 άνδρες και είχαν αρχηγό τον βασιλιά των Περσών, Δαρείο.

1925: Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1945: Ξεκίνησε η μάχη του Ελ Αλαμέϊν που διήρκησε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Βρετανών και Γερμανών. Στην μάχη συμμετείχαν και ελληνικά στρατεύματα. Οι Βρετανοί υπό τον Μοντγκόμερι, όχι μόνο συγκράτησαν την προέλαση των Γερμανών υπό τον στρατηγό Ρόμελ, αλλά και τους έδιωξαν από την Αίγυπτο.

1949: Ίδρυση του ΟΤΕ.

1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο

1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ, αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονέμεται, αποστρεφόμενος βάσει των αριστερών τοποθετήσεών του, επίσημες τιμές και διακρίσεις

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

22/10/2011

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 18:39
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

Αβερκίου ισαποστόλου, Των εν Εφέσω Επτά Παίδων
Γιορτάζει Αβέρκιος

Εορτολόγιο
Άγιος Αβέρκιος
Έζησε τον 2ο αιώνα και ήταν επίσκοπος Ιεραπόλεως της Φρυγίας. Κήρυξε σε πολλές πόλεις της Συρίας και της Μεσοποταμίας και γι’ αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος. Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 72 ετών. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 22 Οκτωβρίου.

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρες νεφώσεις. Περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 με τάση ενίσχυσης και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Αττική
Αρχικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 9-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 23/10
Στα βορειοδυτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς και βαθμιαία 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Σπανάκι:Το δυναμωτικό


Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιίδων Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.

Είναι φυτό ποώδες και μονοετές ή διετές. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο –Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο. Μπορούμε εύκολα να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο του Άργους.

Είναι φυτό με πολλά θρεπτικά συστατικά, με χαρακτηριστικό την μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Αντιθέτως πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με υπέρταση. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Επίσης περιέχει ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ιώδιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, B, Β2, Β6, Ε και Κ. Ακόμα είναι τονωτικό, διουρητικό, και καταπραϋντικό.

Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως ο μπακαλιάρος με σπανάκι στην Πελοπόννησο, σουπιές με σπανάκι στην Μακεδονία, αρνί με σπανάκι στην Κρήτη, γίγαντες με σπανάκι στην Ήπειρο κ ά.

Σαλάτα με σπανάκι και κοτόπουλο


Μυρωδάτη, χορταστική και νόστιμη πρόταση για σαλάτα και όχι μόνο

• 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου βρασμένα ή ψημένα, 300γρ φρέσκα φύλλα σπανακιού, 50 γρ φέτα, 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια, 1 καρώτο σε ροδέλες, 1 κ γ μέλι, 4 κ σ μπαλσαμικό ξύδι, 4 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι (προαιρετικά).
Καθαρίζετε, πλένετε, στραγγίζετε το σπανάκι και το κόβετε με τα χέρια σε μια σαλατιέρα. Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε στην σαλατιέρα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρώτα και την φέτα. Αλατίζετε και ανακατεύετε ελαφρά. Χτυπάτε με ένα πιρούνι το μέλι, το ξύδι, το λάδι και περιχύνετε την σαλάτα.