Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

2005: Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, συνθέτης και μουσουργός, του ελαφρού κυρίως τραγουδιού


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου του 1922. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στην Αυστρία και την Γερμανία. Έπαιζε τρομπέτα, πιάνο, κόρνο και τρομπόνι. Επέλεξε να μάθει κορνέτα, όταν άκουσε να παίζει ένας δάσκαλος στο «Εμπειρίκειο» σχολείο της Σύρου που ήταν εσώκλειστος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας σε επιθεωρήσεις το 1938 και δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε την δική του ορχήστρα, ενώ το 1948 γράφει την πρώτη μουσική για παράσταση, την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες» που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Είχε γράψει πάνω από 2500 μουσικά θέματα για τραγούδια: «Σου σφυρίζω», «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Με σένα αρχίζει η ζωή», «Βίρα τις άγκυρες», «Έχω απόψε ραντεβού», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Καλωσόρισες έρωτα», Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Mambo braziliero», τον ύμνο του Παναθηναϊκού, «Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Με ‘σένα αρχίζει η ζωή» κ ά. Μουσικές επενδύσεις σε ταινίες: «Η ωραία των Αθηνών», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Η βουλευτίνα», «Η βίλα των οργίων», «Όταν λείπει η γάτα», «Ακροπόλ». Θεατρικά και επιθεωρήσεις, παίρνοντας και τον τίτλο μάλιστα του «βασιλιά της επιθεώρησης».
Τηλεοπτικές εκπομπές «Από τον παππού, στον εγγονό», «Μελωδίες και ρυθμοί».
Τιμήθηκε τρεις φορές με το «Ξενοπούλειο Έπαθλο» (1952-53-54), με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (1967), με το βραβείο Ελλήνων Λογοτεχνών (1973), και τέλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 68χρονη προσφορά του. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 83 του χρόνια.

Σαν Σήμερα

1749: Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη, ο συγγραφέας και ποιητής Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Έργα του «Φάουστ», «Τουρκουάτο Τάσο», «Βέρβερος», «Ναυσικά» κ ά

1828: Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Λέων Τολστόι. Έργα του:
«Ανάσταση», «Άννα Καρένινα», «Πόλεμος και ειρήνη», «Αφέντης και δούλος»

1912: Γεννήθηκε η Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη

1922: Η καταστροφή της Σμύρνης
Στις 27 Αυγούστου μπήκαν στην Σμύρνη τα τουρκικά στρατεύματα. Οι έλληνες κάτοικοι σφάζονται στους δρόμους, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ενώ η φωτιά κατέστρεφε τις ελληνικές συνοικίες. Τραγικές στιγμές διαδραματίζονται τότε στο λιμάνι, όπου οι καταδιωκόμενοι Έλληνες προσπαθούσαν να σωθούν καταφεύγοντας στα πλοία που βρίσκονταν εκεί.

2001: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η μάχη των Πλαταιών


Στις 27 Αυγούστου του 479 π Χ οι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες, στις Πλαταιές

Οι Πλαταιές ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα βόρεια των Θηβών, κοντά στα σημερινά Κόκλα. Εκεί δόθηκε η περίφημη μάχη που εξαφάνισε οριστικά την περσική απειλή.

Ο Ξέρξης φεύγοντας για την Περσία, άφησε τον εξάδελφό του Μαρδόνιο, ως αρχηγό του περσικού στρατού, που αφού πέρασε τον χειμώνα στην Θεσσαλία ετοιμάστηκε να επιτεθεί και πάλι εναντίον των Αθηνών

Πριν όμως ξεκινήσει, έστειλε τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄ στην Αθήνα και πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του και αυτός αναλάμβανε να οικοδομήσει την καταστρεμμένη πόλη και τους ναούς της και να τους καταστήσει ηγεμόνες της Ελλάδας.

Οι Σπαρτιάτες φοβούμενοι μήπως οι Αθηναίοι δελεαστούν από τις προτάσεις του Μαρδόνιου και υποκύψουν έστειλαν κι αυτοί πρέσβεις στην Αθήνα μ’ εντολή να αποτρέψουν την παραδοχή των προτάσεων του Μαρδόνιου από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι τότε ανεδείχθησαν άξιοι των περιστάσεων. Ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την απάντηση που έπρεπε και στις δυο αντιπροσωπείες.

Όταν ο Μαρδόνιος πληροφορήθηκε την απόρριψη των προτάσεών του, ξεκίνησε αμέσως από την Θεσσαλία, πέρασε στην Στερεά Ελλάδα και εισέβαλε στην Αττική, που την κατέλαβε και την λεηλάτησε. Έπειτα αφού προχώρησε ως την Αθήνα, που την βρήκε πάλι έρημη από κόσμο, κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από την πρώτη καταστροφή και επέστρεψε και στρατοπέδευσε στην Βοιωτία.

Η ελληνική δύναμη που αποτελούνταν από 39.000 περίπου άνδρες, από όλα τα μέρη της χώρας, με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στην αρχή φοβήθηκαν και παρατάχθηκαν στις υπερώες του Κιθαιρώνα. Ο Μαρδόνιος έστειλε εναντίον τους το ιππικό του, αλλά οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεσή του και σκότωσαν τον αρχηγό του Μασίστιο. Αυτό τους έδωσε θάρρος, κατέβηκαν στην πεδιάδα των Πλαταιών και στρατοπέδεψαν απέναντι από τους Πέρσες.

Έγινε τότε η φοβερή εκείνη μάχη στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδόνιου, κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε
Από τις 300.000 των Περσών μόνο 40.000 γλίτωσαν και έφυγαν με τον Αρτάβαζο.

Από τους Έλληνες έπεσαν 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές. Όμως έμειναν στους Έλληνες και πολλά λάφυρα, που μοιράστηκαν μεταξύ τους, αφού αφιέρωσαν απ’ αυτά μεγάλο μέρος στους θεούς.

14ος-15ος αιώνας: Η ανεύρεση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου


Σε μια κατεστραμμένη εκκλησία στο νησί της Ρόδου, βρέθηκε μια εικόνα που αναγράφει με ελληνικά γράμματα ότι είναι ο Άγιος Φανούριος. Η εικόνα αναπαριστά έναν νεαρό ντυμένο με ρωμαϊκή στολή και πλαισιώνεται από 12 παραστάσεις που απεικονίζουν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους Για την ζωή του αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές και έτσι όλα είναι εικασίες βάσει αυτών που απεικονίζονται στην εικόνα. Την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, η εκκλησία μας τιμά στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί όταν θέλουν να παρακαλέσουν τον άγιο Φανούριο να τους φανερώσει απολεσθέντα αντικείμενα ή την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών, φτιάχνουν φανουρόπιτα. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα με 7 υλικά, που αφού την ευλογήσει ο ιερέας, στην λειτουργία ανήμερα στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

Σαν Σήμερα

443: Τα βυζαντινά στρατεύματα ηττώνται στην Φιλιππούπολη από τους Ούννους του Αττίλα

1912: Δημοσιεύεται η πρώτη περιπέτεια του «Ταρζάν»
Ο Ταρζάν είναι μυθιστορηματικός ήρωας του αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Λι Μπάροουζ. Για πρώτη φορά οι περιπέτειές του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό All Story. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Αναφέρεται στις περιπέτειες ενός νεαρού, που μετά την αιχμαλωσία του από πειρατές στην Δυτική Αφρική και τον θάνατο των δικών του, έζησε μέσα στην ζούγκλα, με συντρόφους τα άγρια ζώα.

1941: Γεννήθηκε η Σεζάρια Εβόρα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου

1967: Πέθανε ο Μπάϊαν Εμπστάϊν, μάνατζερ των Beatles

1981: Πέθανε η Σοφία Μινέϊκο
Γεννήθηκε το 1887 στην Πάτρα, από Πολωνό πατέρα και ελληνίδα μητέρα. Υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Γεωργίου Παπανδρέου και μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, αμφοτέρων πρωθυπουργών της Ελλάδος.

1988: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Κώστας Ταχτσής, λογοτέχνης

2004: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας


Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Τζιμ Λόντος


Ο θρυλικός παλαιστής πέθανε στις 19 Αυγούστου του 1975

Ο (Χριστόφορος) Χρήστος Θεοφίλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι του Άργους στις 2 Ιανουαρίου του 1897. Ήταν το στερνοπαίδι της οικογένειας με 13 παιδιά του παραδοσιακού παλαιστή Θεοφίλου, από τον οποίον θα πάρει και τα πρώτα μαθήματα πάλης.

Γύρω στα 1907 μεταναστεύει στην Αμερική. Τυχαία βλέπει έναν αγώνα πυγμαχίας, εντυπωσιάζεται και αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα πυγμαχίας, με όσα χρήματα του περισσεύον από την δουλειά του στην λάντζα ενός εστιατορίου.

Την εποχή εκείνη επικρατούν οι παλαιστές με την τερατώδη μορφή που δίνουν την εντύπωση του κακού. Ο μικρόσωμος αλλά με ηράκλεια δύναμη και την χολιγουντιανή εμφάνιση, αλλάζει τα δεδομένα του αθλήματος, με τον καλό που νικάει τους κακούς. Αλλά και με την τεχνική που εφαρμόζει στο άθλημά του, με μια ιδιότυπη λαβή, που σηκώνει τους αντιπάλους στον αέρα και τους στριφογυρίζει. Οι δημοσιογράφοι την ονομάζουν αεροπλανικό κόλπο (airplane style).

Η φήμη του αρχίζει να εξαπλώνεται και να γίνεται ολοένα και γνωστότερος στο ευρύτερο κοινό. Ένας αθλητικογράφος παρατηρεί την ομοιότητά του με τον διάσημο συγγραφέα Τζακ Λόντον και ο μάνατζερ του τον βαπτίζει Τζιμ Λόντο, όνομα οικείο στην Αμερική. Παρόλα που μεσουρανεί σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο της Αμερικής, είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος αθλητής της εποχής του.

Το 1933 στο κατάμεστο Γιάνκελ Στάντιουμ της Νέας Υόρκης νικά τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ράι Στιλ και ανακηρύσσεται από την Ομοσπονδία Πάλης πρωταθλητής Βαρέων Βαρών, κερδίζοντας μαζί και την χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη ζώνη. Τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, θα κρατήσει μέχρι την απόσυρσή του από το ρινγκ το 1946, νικώντας σε περισσότερους από 2500 αγώνες.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν εθνικός ήρωας, όταν έρχεται στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο. Θα αντιμετωπίσει νικηφόρα τον Ρωσοπολωνό αθλητή Κόλα Κβαριάνι. Η νίκη αυτή θα εμπνεύσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, να γράψει το τραγούδι: «Παρ’ την αιμοβορία σου κι άντε στην πατρίδα σου αγαπητέ Κβαριάνι, που σ’ έστειλε ο Λόντος σε μακρινό σεργιάνι. Να ήσουνα μονάχα εσύ, κομμάτια πια να γίνει, μα όσοι ευρεθήκανε την πάθανε κι εκείνοι. Έτσι λοιπόν ο Λόντος μας έγινε παλικάρι κι όλος ο κόσμος τον αγαπά, του Άργους το καμάρι.»

Αξιομνημόνευτη όμως είναι και η προσφορά του οικονομική και ηθική στα ορφανά παιδιά της Ελλάδας και της Κύπρου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν παντρεμένος με αμερικανίδα και είχε αποκτήσει τρεις κόρες. Όταν αποσύρθηκε από το ρινγκ, εγκαταστάθηκε στο ράντζο του στο Σαν Ντιέγκο, όπου ασχολήθηκε με την καλλιέργεια αβοκάντο. Πέθανε στις 19 Αυγούστου του 1975

1936: Πέθανε (εκτελέστηκε) ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός λογοτέχνης


Γεννήθηκε το 1898 στο Φουέντε Βακέρος. Κατ απαίτηση του πατέρα του γράφτηκε στην Νομική Σχολή της Γρενάδα, την οποία παράτησε μετά από λίγο για να αφοσιωθεί στα γράμματα. Το 1919 εγκαθίσταται στην Μαδρίτη, όπου γνωρίζει και μετά από λίγα χρόνια συνεργάζεται με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Λουϊζ Μπουνιουέλ, το Μανουέλ ντε Φάγκα κ ά. Την ίδια εποχή αρχίζει να δημοσιεύει και τα πρώτα ποιήματά του και λογοτεχνικά έργα. Αναζητώντας νέες πηγές έμπνευσης και δημιουργίας ταξιδεύει στις ΗΠΑ, στην Κούβα, στην Ρωσία. Επιστρέφοντας στην Ισπανία, ιδρύει θεατρική ομάδα με την ονομασία La barroca. Ασχολήθηκε ακόμα με την ζωγραφική, το κουκλοθέατρο και την μουσική. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις κατά του φασισμού, που εκφράζονται μέσω επιστολών, δημοσιευμάτων, των έργων του, αλλά και της ίδιας του της στάσης της ζωής, θα τον οδηγήσουν στον θάνατο. Με την έναρξη του Ισπανικού εμφυλίου, εκτελέστηκε στην περιοχή της Γρενάδα από καθεστωτικούς του Φράνκο, σε ηλικία μόλις 38 ετών.
Θεατρικά έργα: «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα», «Ματωμένος γάμος», «Γέρμα», «Μαριάνα Πινέδα», «Η θαυμαστή μπαλωματού», «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα», «Δόνα Ροζίτα».
Ποίηση: «Ένας ποιητής στην Νέα Υόρκη, «Μοιρολόϊ για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» «Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί», «Ποίημα του Κόντε Χόντο», Σενάριο: «Ο Ανδαλουσιανός σκύλος», Μουσική: «Το ντιβάνι της Ταμαρίτ», «Τα τραγούδια», «Ρομανθέρο Χιτάνο» κ ά.

Σαν Σήμερα

1819: Πέθανε ο εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής Τζέιμς Βατ. Το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1888: Τα πρώτα καλλιστεία διεξάγονται στο Σπα του Βελγίου

1960: Με το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 5» εκτοξεύονται στο διάστημα οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.

1976: Καθιερώνεται το πενθήμερο πρόγραμμα στα ελληνικά σχολεία

1977: Πέθανε ο ζωγράφος Γ. Γουναρόπουλος

2004: Η Αιμιλία Τσουλφάκη και η Σοφία Μπεκατώρου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παίρνουν χρυσό μετάλλιο νικώντας στα σκάφη τύπου 470.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

1850: Πέθανε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος λογοτέχνης


Γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ και ώσπου να σταδιοδρομήσει σαν συγγραφέας πέρασε από πολλά επαγγέλματα. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, εκδότης τυπογράφος, γραφέας, χωρίς όμως να καταφέρει να επιτύχει κάπου. Η εργατικότητά του όμως και η επιμονή του ήταν αξιοθαύμαστες, καθώς εργαζόταν πάνω από 15 ώρες ημερησίως.
Τα έργα του τα διακρίνει ρεαλισμός και οι ήρωές του παρουσιάζονται αληθινοί και ζωηροί. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα, θεατρικά, πραγματείες, νουβέλες και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλισμού. . Έργα του: «Ανθρώπινη κωμωδία» (1832-37), που αποτελείται από 95 ολοκληρωμένα και 45 ημιτελή έργα, «Ευγενία Γκραντέ» (1833), θεατρικά: «Κρόμβελ» (1820), «La matatre» (1848), «Το μαγικό δέρμα», «Μπάρμπα Γκοριό», «Ο παπάς του χωριού», «Συμβόλαιο γάμου» κ ά Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 51 ετών.

1227: Πέθανε ο Τζένγκινς Χαν, Μογγόλος στρατηλάτης


Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, ανήκε στην φυλή Μποργιτζήν και γεννήθηκε το 1165. Στα 13 του χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του έγινε αρχηγός των τριάντα μογγολικών φυλών, τις οποίες κατάφερε να ενώσει και να ιδρύσει την Μογγολική αυτοκρατορία. Δημιουργώντας ισχυρό στρατό και με την στρατιωτική του ικανότητα, καθυπόταξε τις γύρω χώρες φτάνοντας ακόμα και μέχρι την Κίνα, δημιουργώντας ένα τεράστιο κράτος μεγαλύτερο κι από την Ευρώπη.

Σαν Σήμερα

1910: Ο Αμερικανός Τζον Μοϊσάν περνά τα Στενά της Μάγχης με αεροπλάνο.

1919: Ιδρύεται στις ΗΠΑ το πρώτο αντικαπνιστικό σωματείο

1920: Ψηφίζεται στο αμερικάνικο σύνταγμα τροπολογία, που παρέχει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες

1937: Ιδρύεται στην Ιαπωνία η αυτοκινητοβιομηχανία ΤΟΥΟΤΑ

1937: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Οι τρεις μέρες του κόνδορα», «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Τα καλύτερά μας χρόνια», «Πέρα από την Αφρική», «Καλύτερος» κ ά
18/8/1958: Εκδίδεται στις ΗΠΑ η αμφιλεγόμενη νουβέλα «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπάκοφ

1960: Κυκλοφορεί στην Αμερική το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι

1989: Τεράστια πυρκαγιά στην Θάσο κατακαίει 70.000 στρέμματα.

2004: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην κοιτίδα τους
Ιστορικοί μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, έπειτα από 1611 χρόνια και διεξάγεται στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Νικητές αναδεικνύονται στους άνδρες ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ και στις γυναίκες η κουβανέζα Γιουμιλέϊντι Κούμπα.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

1998: Πέθανε η ελληνίδα φωτογράφος Έλλη Σεραϊδάρη-Σουγιουλτζόγλου, γνωστή ως Nelly’s


Γεννήθηκε το 1899 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Δρέσδη της Γερμανίας Καλές Τέχνες και Μουσική, στράφηκε όμως προς την φωτογραφία την οποία διδάχθηκε από τον Hugo Erfurth και Frantz Fiedler.
Το 1924 επιστρέφει στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά δημιουργεί το δικό της εργαστήριο φωτογραφίας στην οδό Ερμού, όπου με τα τελειότερα μηχανήματα που έχει φέρει από την Γερμανία, φωτογραφίζει προσωπικότητες της εποχής, Κ Παλαμά, Π. Δέλτα, αλλά και γόνους εύπορων οικογενειών Ωνάση, Λιβανό κ ά. Το 1927 και το 1930 φωτογραφίζει κατ’ αποκλειστικότητα τις Δελφικές γιορτές που διοργανώνουν ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού. Το ’28 εκδίδει το λεύκωμα «Προσφυγικοί καημοί», που είναι η καταγραφή της καθημερινότητας των ξεριζωμένων Ελλήνων. Ακολουθεί η φωτογράφηση με αραχνοΰφαντα πέπλα στην Ακρόπολη, αρχικά της Mona Paeva και αργότερα της Ουγγαρέζας χορεύτριας Nikolska, που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, από την συντηρητική κοινωνία της εποχής. Το 1935 για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα και φωτογραφίζει για πρώτη φορά τουριστικές φωτογραφίες, που θα κάνουν τον γύρω του κόσμου, όπως ο Εύζωνας στην Ακρόπολη στο εξώφυλλο του περιοδικού“Life”. Τα χρόνια του πολέμου αυτοεξορίζεται στην Αμερική όπου διοργανώνει εκθέσεις, bazaars και διαλέξεις για την Ελλάδα, με συνέπεια να χαρακτηριστεί ανεπίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών, με τιμητική πλακέτα από την Ένωση Σμυρναίων και την Εστία Νέας Σμύρνης και με άλλες διακρίσεις.

Σαν Σήμερα

1828: Άφιξη του Μαιζώνος στην Πελοπόννησο
Ο Γάλλος στρατάρχης αποβιβάστηκε στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας με 14.000 πεζούς και 1300 ιππείς, με εντολή να εκδιώξει από κει τον Ιμπραήμ, που εξακολουθούσε παρά τον αποκλεισμό του από την θάλασσα, να παραμένει και να λεηλατεί την Πελοπόννησο.

1901: Ανακαλύφθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου
Από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τούντα ανακαλύφθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου, κοντά στον Βόλο

1913: Οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο

1943: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αμερικανός ηθοποιός

1949: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Βίτσι
Απωθώντας ο ελληνικός στρατός προς την Αλβανία τα υπολείμματα του δημοκρατικού στρατού, καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, δίνοντας τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεκινήσει το 1946.

1950: Πτώση της κυβέρνησης Πλαστήρα
Ενώ ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.
1957: Αρχίζει η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι την Κηφισιά

2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 80 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Βίκυ Μοσχολιού


«Πέρα από την θάλασσα» και μέσα στις καρδιές μας

...Του ήλιου σβήστηκε το φως
χάθηκε το φεγγάρι...

Πάνε έξι χρόνια που έφυγε από κοντά μας, η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, σε ηλικία μόλις 62 χρόνων. Πέντε χρόνια ορφάνιας για το ελληνικό τραγούδι, που σημάδεψε με την φωνή της τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαΐου του 1943, σε μια φτωχική αυλή. Μετά το Δημοτικό και αφού περάσει για δυο χρόνια από μια Εμπορική Σχολή θα γίνει κορδελιάστρα. Ένας θείος της θα την πάει στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, όπου θα της προτείνουν να εμφανιστεί στο «Διάνα». Ο πατέρας της όμως θα αντιδράσει. Θα της το επιτρέψει μερικά χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 1962, αφού πρώτα θα του υποσχεθεί ότι δεν θα μάθει να καπνίζει και να χαρτοπαίζει. Και έτσι θα κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, σε ηλικία μόλις 19 χρονών, στην «Τριάνα του Χειλά» στο πλευρό του Γρηγ. Μπιθικότση και της Δούκισσας.

Το άστρο της αρχίζει να ανατέλλει, πρώτα στα κέντρα, καθώς το καλοκαίρι του ‘62 εμφανίζεται στις Τζιτζιφιές, στο πλευρό του Καζαντζίδη και του Ζαμπέτα και δυο χρόνια αργότερα και δισκογραφικά, με το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου, από την ταινία «Λόλα», σε δίσκο 45 στροφών.

Από το ’64 έως το ’68, θα δουλέψει με τον Ζαμπέτα σε νυχτερινά μαγαζιά, γνωρίζοντας μαζί του πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Τα περισσότερα από τα τραγούδια της συνεργασίας τους θα «περάσουν» και στην μεγάλη οθόνη, ενώ παράλληλα συνεχίζει να λέει τραγούδια του Ξαρχάκου και του Καλδάρα. «Ξημερώματα», «Γιατί με πρόδωσες», «Πάρε τον δρόμο τον παλιό», «Δειλινά» κ ά.

...Λευτέρη, Λευτέρη, Λευτέρη
σ’ έχω σταμπάρει στο παλιό μου το τεφτέρι…

Ακολουθούν οι εμφανίσεις της στα «Δειλινά» με τον Σταμ. Κόκοτα, τον Γρηγ. Μπιθικότση και τον Γιάννη Καλατζή, στην «Νεράιδα» με τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιάννη Πάριο και στο «Can -Can» με τον Στράτο Διονυσίου. Το ’66 θα συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη στον κύκλο τραγουδιών «Έξι φεγγάρια της θάλασσας», που θα κυκλοφορήσει τελικά μετά την πτώση της χούντας, με τίτλο «Θαλασσινά Φεγγάρια».

…Κι είπαμε μαζί το σ’ αγαπώ
πιάσε κόκκινο,
για να μην μαλώνουμε τα δυο
πιάσε κόκκινο…

Ο έρωτας από το ’63 και ο γάμος τους, την Πρωτομαγιά του ‘67, με τον Μίμη Δομάζο θα αφήσουν εποχή, καθώς θα αποτελέσουν ένα από τα πιο λαμπερά και αγαπημένα ζευγάρια της δεκαετίας του ’60. Από το γάμο της απέκτησε δυο κόρες την Ράνια και τη Ευαγγελία, που θα την κάνουν γιαγιά, σε σχετικά μικρή ηλικία, χαρίζοντας της τρία εγγόνια, τα οποία υπεραγαπά.

Από τον πρώτο της μεγάλο δίσκο στην Ελλαδίσκ και μοναδικό με τον Ζαμπέτα τις «Περιπέτειες», το 1970, θα κάνει επιτυχία τον «Αλήτη», αγαπημένο της τραγούδι, που θα φροντίζει πάντα να το συμπεριλαμβάνει σε κάθε εμφάνισή της.

...Αλήτη, δίχως αγάπη,
δίχως μάνα και δίχως σπίτι
αλήτη, φτωχό σπουργίτι...

Την περίοδο ’72-74 και παρά την επιτυχία που γνωρίζει, παίρνει το μεγάλο ρίσκο, εγκαταλείποντας τα μεγάλα μαγαζιά κατεβαίνει στην Πλάκα, πρώτα στο «Ζουμ» με τον Δήμο Μούτση και τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια από τον «Συνοικισμό Α» και την επόμενη χρονιά, στον «Ζυγό», όπου εμφανίζεται ως το ’77. Η συνεργασία της με τον Γιάννη Μαρκόπουλο θα μας δώσει τα άλμπουμ «Θεσσαλικός Κύκλος» και «Μετανάστες» και με τον Σταύρο Ξαρχάκο το «Νυν και αεί».

...Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε,
καραβάκια στο ταξίδι, δε με παίρνετε, καλέ;
Δε με παί-, δε με παίρνετε καλέ;
Ίσα με το Γαλαξίδι, δε με παίρνετε καλέ;

Το 1974 επιστρέφοντας στην Columbia θα συμμετάσχει σε εννιά δισκογραφικές δουλειές, με τελευταία «Το λεύκωμα» του Γιώργου Χατζηνάσιου, το οποίο μοιράζεται ερμηνευτικά με την Δήμητρα Γαλάνη.
Ακολουθεί το 1977, στην Λύρα πλέον ο δίσκος «Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Σπανό», από όπου ξεχώρισαν τα «Άνθρωποι μονάχοι», «Ναύτης βγήκε στην στεριά», «Μαρκίζα», «Ώρα αναχωρήσεως» κ ά.

Επόμενος μεγάλος σταθμός, καθώς ξεκινάει η δεκαετία του ’80, τα «Αρχοντορεμπέτικα», που θα την φέρουν στην σκηνή του θεάτρου Πάρκ να τραγουδά το «Τραμ το τελευταίο» στην επιθεώρηση «Πιάσαμε το...Τρίτο».

…Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ
μέτρο δεν έχει η αγάπη
είναι απ’ τον ήλιο πιο ψηλά
και δεν τη φτάνει μάτι...

Την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσει ένα ...ριζοσπαστικό βήμα, ο δίσκος «Σκουριασμένα χείλη», σε μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου Σταμάτη Κραουνάκη, σε στίχους Κώστα Τριπολίτη και Λίνας Νικολακοπούλου. Με τον Κραουνάκη θα ξανασυναντηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στους δίσκους «Εφημερία» και «Καινούριο πράγμα».

Το καλοκαίρι του 1998, ο Δήμος Αθηναίων θα την τιμήσει με δυο συναυλίες στο Θέατρο του Λυκαβηττού, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε CD. Παράλληλα ηχογραφεί εκ νέου, μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου της στο στούντιο, με δίσκους «Τα τρένα που ‘φύγαν» και «Ανθολογία».

Ο τελευταίος της δίσκος «Βραδινό σινιάλο», είναι σειρά τραγουδιών που γράφτηκαν ειδικά για κείνη από τον Δημ. Παπαδημητρίου, Παντελή Θαλασσινό, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάν. Μπαχ Σπυρόπουλο, Μιχάλη Κουμπιό, Μανόλη Λυδάκη και Δήμ. Γαλάνη και θα ηχογραφηθεί ενώ η άνιση μάχη με τον καρκίνο έχει αρχίσει. Θαρραλέα ως το τέλος, δημοσιοποιεί το πρόβλημά της αντλώντας δύναμη από την αγάπη του κόσμου. Θα δώσει μάχη με τον καρκίνο για δυο χρόνια με θάρρος δύναμη και αξιοπρέπεια. Θα την νικήσει στις 11 το πρωί στις 16 Αυγούστου του 2005.

...Τα τρένα που φύγανε
αγάπες μας πήρανε…

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι Παναγιές της Ελλάδος


Ένα μικρό οδοιπορικό-προσκύνημα στην Χάρη Της, στις εκκλησιές και τις εικόνες του τόπου μας.

Κάθε τόπος, πόλη, ή χωριό, έχει μια Παναγιά, με την δική της ονομασία.
Υπάρχουν 1000 περίπου προσωνύμια, από 6000 διαφορετικές εικόνες της, που είναι διάσπαρτες στις εκκλησιές της χώρας μας. «Βρεφοκρατούσα», «Γλυκοφιλούσα», «Οδηγήτρια», «Ελεούσα», «Μεγαλόχαρη», Μυρτιδιώτισσα», «Πορταϊτισσα» κ ά.

Τήνος
Η Μεγαλόχαρη, βρίσκεται στην ανηφορική οδό της Ευαγγελίστριας, λίγα μέτρα από το λιμάνι στην Χώρα της Τήνου. Το 1923, στο μέσον του εθνικού ξεσηκωμού, η μοναχή Πελαγία από την μονή Κεχροβουνίου υπέδειξε τον τόπο που ήταν θαμμένη η πρωτοχριστιανική εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, μετά από το όνειρο που της παρουσιάστηκε η Παναγία. Οι Τηνιακοί θα αναγείρουν τον γνωστό ναό της Παναγίας της Τήνου, όπου κάθε χρόνο οι πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Χάρη Της.

Σουμελά
Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά ξεκινάει από το όρος Μελά στην Τραπεζούντα, όπου δυο μοναχοί είχαν βρει την εικόνα της Παναγίας και είχαν αναγείρει ναό. Η εικόνα μετά την καταστροφή του ’22 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Πόντιους που το 1952, αναγείρουν τον ναό Της στις πλαγιές του Βερμίου.

Πάρος
Στο λιμάνι της Πάρου στην Παροικιά, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός της Εκατονταπυλιανής. Η παράδοση λέει ότι τον έκτισε η Αγία Ελένη μετά από τάμα που έκανε όταν κινδύνευσε από δυνατή τρικυμία στην Πάρο, πηγαίνοντας προς αναζήτηση του Τιμίου Σταυρού στην Παλαιστίνη.

Άστρος Κυνουρίας
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής, είναι μια από τις εβδομήντα, που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στο υψηλό μέρος του Μαλεβού, Κανάλους, σήμερα. Το πρώτο μοναστήρι που φιλοξένησε την θαυματουργή εικόνα που αναβλύζει μύρο, ιδρύθηκε το 771 και αυτό που υπάρχει σήμερα το 1116.

Νίσυρος
Στην πρωτεύουσα και λιμάνι της Νίσυρου, στο Μαντράκι, βρίσκεται η Παναγιά η Σπηλιανή. Για να προσκυνήσει κανείς την εικόνα πρέπει να ανέβει 270 σκαλοπάτια, καθώς τον μοναστήρι που την φιλοξενεί είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο. Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε γύρω στα 1400 από ένα γεωργό. Στην μια μεριά δε απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο και στην άλλη την Μεγαλόχαρη.

Αίγιο
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1550 έγινε ένα ναυάγιο στα ανοιχτά του Κορινθιακού Κόλπου. Ένας ναυτικός που πάλευε με τα κύματα οδηγήθηκε στην ξηρά, από ένα φως που έβλεπε να λάμπει. Όταν έφτασε εκεί, μέσα σε μια σπηλιά βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Το σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα εξελίχθηκε στο σημερινό μοναστήρι και από το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία Παναγία η Τρυπητή, δηλωτικό της τρύπας στο βράχο που βρέθηκε η εικόνα.

Κύθνος
Στην ανατολική πλευρά της Κύθνου και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Μέριχα, η πολιούχος του νησιού Παναγιά η Κανάλα, ονομασία από το κανάλι που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα ανάμεσα Κύθνο και Τζιά. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα, πιάστηκε στα δίκτυα ντόπιων ψαράδων

Κύμη
Κοντά στην Κύμη της Εύβοιας, η Παναγία η Χιλιαδού, Κατά την παράδοση η ονομασία της οφείλεται στο ότι είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, όταν κατάφερε να διώξει τους πειρατές που λυμαίνονταν την περιοχή του Αιγαίου. Αξιοθαύμαστο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της που χρονολογείται από το 1890.

Μεγαλόχαρη


Δεκαπενταύγουστος, η Κοίμησης της Θεοτόκου ή «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως λέγεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας προς τιμήν της Θεομήτορος.

Το όνομά της βάλσαμο και παρηγοριά στα χείλη κάθε πιστού. Στην χαρά μας την ευχαριστούμε, στην λύπη μας την παρακαλούμε. Σε κάθε ελληνική γωνιά και μια Παναγιά.

Το κύριο όνομά της ήταν Μαρία ή Μαριάμ, όνομα εβραϊκό που σημαίνει εξύψωση (του λαού). Ήταν μονάκριβη κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, που την απόκτησαν σε μεγάλη ηλικία. Επειδή οι γονείς της «την είχαν τάξει» στον Θεό, την αφιέρωσαν σε ηλικία 3 ετών στην υπηρεσία του Ναού των Ιεροσολύμων. Έμεινε εκεί ως τα δώδεκά της χρόνια.

Όταν βγήκε από τον Ναό και γύρισε στην Ναζαρέτ, οι γονείς της είχαν πεθάνει και οι ιερείς του ναού ως προστάτες της, την αρραβώνιασαν μ’ ένα συμπατριώτη της, τον δίκαιο και ευσεβή Ιωσήφ, τον γιο του Ιακώβ από την Βηθλεέμ, που καταγόταν όπως κι εκείνη από την οικογένεια του Δαβίδ.

Κατά τον Ευαγγελιστή Λουκά, η Μαρία ήταν παρθένος, αγνή και ταπεινή. Σ’ αυτήν εστάλη από τον Θεό ο Άγγελος Γαβριήλ να της φέρει την καλή αγγελία, ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Χριστό. Κι η Μαρία, όταν άκουσε αυτή την παράξενη είδηση, απάντησε: «Ιδού, η δούλη Κυρίου, ας γίνει όπως είπες».

Την γέννηση του Ιησού, στην Βηθλεέμ σε μια ταπεινή φάτνη, μας διηγούνται οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς. Μεγάλωσε τον Χριστό στην Ναζαρέτ, με την προστασία πάντα του Ιωσήφ, χωρίς ποτέ να κάμει γάμο μαζί του ή να γεννήσει άλλα παιδιά. Μετά τον θάνατο του Ιωσήφ, η Μαρία ακολούθησε τον Χριστό στις περιοδείες του, ερχόμενη στην Καπερναούμ, την πρωτεύουσα της Γαλιλαίας.

Η Παναγία αναφέρεται από τους Ευαγγελιστές, πάλι στην Σταύρωση του Ιησού, στην Ανάσταση του, στην Ανάληψη και στην Πεντηκοστή. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών στην Ιερουσαλήμ και τάφηκε στην Γεσθημανή. Όπως αναφέρεται και στο τροπάριο, στην κηδεία της ήταν παρόντες όλοι οι Απόστολοι: «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες, ενταύθα, Γεσθημανή, το χωρίον κηδεύσατέ μου το σώμα. Και συ Υιέ και Θεέ μου, παρέλαβέ μου το πνεύμα».

Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431, η Παναγία, ονομάσθηκε και Θεοτόκος, επειδή δεν γέννησε μόνο τον άνθρωπο Ιησού, αλλά και τον Θεό Χριστό.

Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία…


Αφιέρωμα στην πανσέληνο του Αυγούστου, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι

«Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά…»

«Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου, ασημένιο τάλιρο…»

«Φεγγάρι μου, χλωμό, φεγγάρι την αγάπη μου για πες μου που θα βρω…»

«Το φεγγάρι κάνει βόλτες, στης αγάπης μου την πόρτα..»

«Θα πιω απόψε το φεγγάρι και θα μεθύσω και θα πω…»

«…κι ήταν ένα πράσινο, πράσινο φεγγάρι, να σου μαχαιρώνει την καρδιά…»

«...Και θα ‘ν’ το ωραίο πρόσωπό σου κι από το φεγγάρι πιο χλωμό…»

«Ανθρώπου μάτι μη σε δει, φεγγάρι μου να ζήσεις…»

«Έχεις μάτια το φεγγάρι κι είναι η νύχτα σπιτικό σου…»

«…Κι ήρθα πριν αλλάξει το φεγγάρι να σου φέρω ζεστασιά…»

«Το φεγγάρι αρμενίζει στων ματιών σου την πηγή…»

«…μάτια μου η Ελλάδα κοιτάει την φεγγαράδα…»

«Διώξε την λύπη παλικάρι, πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…»


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

11/8/2011

Ανατολή ηλίου 06:36
Δύση ηλίου 20:24
Πανσέληνος : Σε 2 ημέρες

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 10/8
Γενικός δείκτης 982,11 -1,80%

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στα βορειοανατολικά πιθανόν τις πρώτες πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρές, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4-6, πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση, στα ανατολικά 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση.

Αττική
Γενικά αίθριος. Τη νύχτα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Τη νύχτα 5-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23-38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 12/8
Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στα δυτικά μεταβλητοί 3-4 και το βράδυ βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Ιωάννα Γεωργακοπούλου


Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας και όταν πέθανε ο πατέρας της, η μητέρα της που ήταν Αθηναία, πήρε τα τέσσερα παιδιά της –τελευταία ήταν η Ιωάννα- και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Όταν την ακούει να τραγουδάει η Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου- τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού που εμφανίζεται στην Μάντρα του Αττίκ-καταλαβαίνει την αξία της φωνής της και την συστήνει στον Γιάννη Βέλλα. Μαζί του το 1938 ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια στην Κολούμπια, «Σμυρνιά» και Χριστίνα». Είναι μόνο 16 χρονών και για να πληρωθεί υπογράφει η μητέρα της.

Θα συνεχίσει με τραγούδια των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Χιώτη, Καπλάνη και άλλων που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, «Αχάριστη», «Καπηλειό» «Πασατέμπος, «Σ’ αγαπώ», «Όσο βαριά είναι τα σίδερα», «Φυσαέι ο μπάτης» κ.ά.
Τραγούδησε στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, Δάσος, Τριάνα του Χειλά, στην Κάβα στην Σταδίου, στο Σούσουρο στην Πλάκα, στον Γλάρο στην Νέα Φιλαδέλφεια με τον Στράτο Παγιουμτζή, Κώστα Ρούκουνα, Σπύρο Καλφόπουλο, Οδυσσέα Μοσχονά, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Στελλάκη Περπινιάδη. Τελευταίες εμφανίσεις της το 1994 στο Καραβάνι στην Κυψέλη με τον Γιάννη Λεμπέση.

Εκτός όμως από τραγουδίστρια η Ιωάννα Γεωργακοπούλου ήταν συνθέτης και στιχουργός με κορυφαία δημιουργία της, «Τρελός τσιγγάνος» που ήταν γραμμένο για υπαρκτό πρόσωπο, έναν αγωνιστή που πολέμησε τους Γερμανούς.

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου έφυγε πλήρης χρόνων στις 11 Αυγούστου του 2007, αφήνοντας φτωχότερο το λαϊκό μας τραγούδι. Πηγή: hariskontos.blogspot.com

480 π Χ : Πέθανε ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας


Ο Λεωνίδας καταγόταν από την οικογένεια των Αγιδών και ήταν γιος του Αναξανδρίτου. Στο θρόνο της Σπάρτης διαδέχθηκε τον ετεροθαλή αδελφό του Κλεομένη το 498 π Χ. Στην μάχη των Θερμοπυλών απέδειξε την ηρωικότερη μορφή αυτοθυσίας για την λευτεριά, όταν μετά την προδοσία του Εφιάλτη, βλέπει ότι είναι περικυκλωμένος, καταλαβαίνει τα μοιραία γεγονότα και ετοιμάζεται για την τελική μάχη. Έδιωξε τους άλλους Έλληνες κράτησε μόνο τους 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς. Η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν τρομακτική και ο αγώνας έλαβε την αγριότερη μορφή, της πάλης σώμα προς σώμα. Η ορμή και η ανδρεία των Ελλήνων φέρνουν μεγάλη φθορά στον εχθρό. Δυο αδελφοί του Ξέρξη και χιλιάδες Πέρσες σκοτώθηκαν. Ο Λεωνίδας πέφτει μαχόμενος και γίνεται μάχη για το νεκρό κορμί του.

Σαν Σήμερα

1587: Γίνεται η πρώτη επιτυχής εγκατάσταση Άγγλων αποίκων στη Βόρεια Αμερική. Ίδρυση της αποικίας της Βιρτζίνια

1711: Διεξάγεται η πρώτη ιπποδρομία στο Άσκοτ

1716: Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, ο Ευγένιος Βούλγαρης, πεφωτισμένος δάσκαλος και κληρικός

1864: Γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός
Γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων.

1875: Διακηρύσσεται η αρχή της «Δεδηλωμένης»
Είναι κοινοβουλευτικός όρος, κατά τον οποίο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανατίθεται μόνο στο κόμμα που έχει την σχετική πλειοψηφία στην Βουλή. Η αρχή της «δεδηλωμένης» υποστηρίχθηκε πρώτη φορά στην χώρα μας, από τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, επιβλήθηκε όμως από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη στον λόγο που έγραψε και εκφώνησε, στην βουλή στον Λόγο του Θρόνου, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄

1934: Φτάνουν οι πρώτοι κατάδικοι στις φυλακές του νησιού Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φραντζίσκο.

1993: Οι πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στην Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι το συμβούλιο Ασφαλείας έκανε αποδεκτό τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

1999: Σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

10/8/2011

Ανατολή ηλίου 06:36
Δύση ηλίου 20:25
Πανσέληνος : Σε 3 ημέρες

Γιορτάζουν: Λαυρέντιος, Λαυρεντία

1941: Πέθανε ο Νίκος Χατζηαποστόλου, μουσουργός και δημοφιλής συνθέτης οπερέτας


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884 και σπούδασε μουσική στο ωδείο Λόττνερ. Από νεαρός τραγουδούσε καντάδες στους δρόμους της Παλιάς Αθήνας, ενώ αργότερα συνεργάστηκε ως χορωδός με το Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα.
Την ίδια εποχή συνθέτει και τα πρώτα του τραγούδια, με πιο γνωστά «Θα κόψω ρόδα μυρωμένα», «Τα κοραλλένια χείλη σου» κ ά. Συνέθεσε την πρώτη οπερέτα το 1916 «Μοντέρνα καμαριέρα», ακολουθούν περισσότερες από σαράντα τρίπρακτες οπερέτες, με γνωστότερες τις «Απάχηδες των Αθηνών», «Τα ερωτικά γυμνάσια», «Το κορίτσι της γειτονιάς», «Πως περνούν οι παντρεμένοι», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Γιόλα», Μποέμικη αγάπη», «Γκρεμισμένη φωλιά», «Το πρώτο φιλί» κ ά
Για χρόνια αποτελούσε το αντίπαλον δέος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στην οπερέτα, ενώ θεωρείται ο συνεχιστής της αθηναϊκής καντάτας, μετά τον Ν. Κόκκινο.
Έγραψε ακόμα εκκλησιαστική μουσική, αλλά και τραγούδια που έγιναν πολύ δημοφιλή, «Καινούρια αγάπη», «Μια μαργαρίτα», «Μαντήλι», «Καρδιά της μάνας»
Σύζυγός του ήταν η σοπράνο Μίνα Κυριακού και γιος του ο συνθέτης τραγουδιών Ανδρέας Χατζηαποστόλου. Έφυγε ξαφνικά στα 57 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο μουσικό έργο.

2001: Πέθανε ο χορευτής και χορογράφος Γιάννης Φλερύ.


Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Παπαντωνόπουλος και είχε γεννηθεί το 1916 στην Πάτρα.Ξεκίνησε την καριέρα του το 1937 με παρτενέρ την Λίζα Ποζέλι. Υπήρξε για πολλά χρόνια καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Λίντα Άλμα. Χορογράφησε πάνω από 40 ταινίες και μιούζικαλ κυρίως του Ντίνου Δημόπουλου και Γιάννη Διαλανίδη.
Ακόμα συμμετείχε ως χορευτής και χορογράφος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του η συνεργασία του με την μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντιθ Πιάφ στο παρισινό θέατρο «Ετουάλ».

Σαν Σήμερα

1173: Αρχίζει να κατασκευάζεται το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Πίζας.
Αρχιτέκτονας ήταν ο Μπονάνο Πιζάνο, που τον κατασκεύασε από μάρμαρο και είχε ύψος 55,2 μέτρα. Θα ολοκληρωθεί σε 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει σαν κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, καθώς από την αρχή της κατασκευής του έγινε καθίζηση στα θεμέλια και από τότε έμεινε γυρτός.

1675: Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος ο Β΄ θέτει τον θεμέλιο λίθο του Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

1918: Γεννήθηκε ο Αλέξης Σολωμός, σκηνοθέτης του θεάτρου

1920: Η συνθήκη των Σεβρών που έθεσε τέρμα στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Υπογράφτηκε ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις και την οθωμανική αυτοκρατορία, μέσω του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ΄. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σύμφωνα με τον ίδιο έγινε η χώρα των «δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», καθώς προσάρτησε την Ανατολική Θράκη μέχρι την περιοχή της Τσαλάλτζας.

1927: Παραχωρείται άδεια για την τέλεση των Δελφικών Γιορτών
Ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Εύα συνέλαβε το σχέδιο να αναστήσει την Δελφική Αμφικτιονία. Η κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια της τελέσεως Δελφικών Γιορτών κάθε δυο χρόνια. Οργανώθηκαν δυο Δελφικές Γιορτές, το 1927 και το 1930, με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και λαϊκές εκθέσεις, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τις παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι.

1949: Το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέρχεται για πρώτη φορά στο Στρασβούργο. Λαμβάνουν μέρος 101 βουλευτές από 12 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα.
Η Ζάκυνθος και η Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. 871 άτομα χάνουν την ζωή τους, 1690 τραυματίζονται και πάρα πολλοί μένουν άστεγοι.

1969: Η Coca cola, πρωτοεμφανίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η μάχη των Θερμοπυλών


Στις 9 Αυγούστου του 480 π Χ ο Λεωνίδας στα Στενά των Θερμοπυλών, απαντά «Μολών λαβέ», στην πρόταση του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

Οι Θερμοπύλες είναι μια τοποθεσία ανάμεσα στο Καλλίδρομο όρος και τον Μαλιακό κόλπο. Στην αρχαιότητα ήταν μια πολύ στενή δίοδος, μήκους 9 χλμ και πλάτους 12 χλμ, πραγματική «πύλη», μοναδική για το πέρασμα στην Νότια Ελλάδα κι είχε γι αυτό μεγάλη στρατιωτική σημασία. Στην τοποθεσία αυτή έγινε το 480 π Χ η περίφημη μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών, που συγκλόνισε και θα συγκλονίζει για αιώνες την ανθρωπότητα, για την μεγαλειώδη θυσία του Λεωνίδα και των τριακοσίων του.

Ο πολυάριθμος στρατός του Ξέρξη, ανερχόμενος σε 1.700.000 άνδρες έφτασε στις Θερμοπύλες, τις οποίες φύλαγαν 4.000 Έλληνες με επικεφαλής τον βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα. Ο Ξέρξης κατ’ αρχάς κάνοντας επίδειξη της δύναμής του, διεμήνυσε ότι τα βέλη των Περσών θα καλύψουν τον ήλιο, λαμβάνοντας την αποστομωτική απάντηση του Σπαρτιάτη Διηνίκη «Καλύτερα θα πολεμήσουμε υπό σκιά». Τέλος ζήτησε από τους Έλληνες να παραδοθούν και να παραδώσουν τα όπλα. Όταν όμως έλαβε από τον Λεωνίδα την πολυθρύλητη απάντηση «Μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις), διέταξε γενική έφοδο.

Ένας τρομερός και σκληρός αγώνας άρχισε τότε. Οι λυσσώδης επιθέσεις των Περσών συντρίβονται από την ανδρεία και την δεξιοτεχνία των Ελλήνων και το πεδίο της μάχης γεμίζει από τα πτώματα μυριάδων Περσών. Η πανωλεθρία τους την δεύτερη μέρα που έλαβαν μέρος οι καλύτεροι πολεμιστές του εχθρού και οι «αθάνατοι» της βασιλικής φρουράς, είναι μεγαλύτερη.

Ο Ξέρξης βρίσκεται σε αμηχανία, γιατί η δίοδος είναι απαραβίαστη. Τότε εμφανίζεται ο προδότης Εφιάλτης του Ευρυδήμου, που οδηγεί τους Πέρσες από ένα κρυφό πέρασμα που γνώριζε στην Ανοπαία Ατραπό, βγάζοντάς τους πίσω από τις γραμμές των Ελλήνων. Την τρίτη και τελευταία μέρα ο Ξέρξης προτείνει και πάλι στον Λεωνίδα να συνθηκολογήσουν και να τον κάνει κυρίαρχο όλης της Ελλάδας. Ο ήρωας βασιλιάς απαντά: «Προτιμώ να πεθάνω για την πατρίδα μου παρά να την υποδουλώσω».

Ο Λεωνίδας βλέπει ότι είναι περικυκλωμένος, καταλαβαίνει τα μοιραία γεγονότα και ετοιμάζεται για την τελική μάχη. Έδιωξε τους άλλους Έλληνες κράτησε μόνο τους 300 Σπαρτιάτες. Η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν τρομακτική και ο αγώνας έλαβε την αγριότερη μορφή, της πάλης σώμα προς σώμα. Η ορμή και η ανδρεία των Ελλήνων φέρνουν μεγάλη φθορά στον εχθρό. Δυο αδελφοί του Ξέρξη και χιλιάδες Πέρσες σκοτώθηκαν. Ο Λεωνίδας πέφτει μαχόμενος και γίνεται μάχη για το νεκρό κορμί του. Με την δύση του ηλίου πέφτει μαχόμενος και ο τελευταίος των ηρώων των Θερμοπυλών.

Σήμερα στον ιερό χώρο των Θερμοπυλών, όπου συγκρούσθηκαν ο κόσμος της ελευθερίας και της βαρβαρότητας, έχει στηθεί λαμπρό μνημείο των πεσόντων με τον χάλκινο ανδριάντα του Λεωνίδα. Έχει μήκος 23 μέτρα, ύψος 7,30 και παριστάνει τον Λεωνίδα με ασπίδα και δόρυ και ξίφος σε θέση μάχης. Στο μαρμάρινο βάθρο του είναι χαραγμένο το «Μολών λαβέ». Απέναντι πάνω στον λόφο Κολωνός όπου έπεσαν οι τελευταίοι υπερασπιστές της ελευθερίας, μια επιτύμβια πλάκα που εδράζεται σε πέτρες φερμένες από την Σπάρτη γράφει: «Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (Ω! ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμονίους, ότι εδώ κειτόμαστε (νεκροί) πιστοί στο καθήκον που μας ανατέθηκε).

1823: Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821


Γεννήθηκε στο Σούλι το 1790, καταγόταν από την ξακουστή οικογένεια των αγωνιστών του Σουλίου, και πατέρας του ήταν ο Κίτσος Μπότσαρης, τον οποίο συνόδευε σ’ όλους τους πολέμους. Μαζί του πήγε και στην Κέρκυρα, όπου υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό σαν υπαξιωματικός. Πολεμώντας γενναία στην μάχη του Πέτα, αλλά και στο Μεσολόγγι , διορίστηκε από την κυβέρνηση αρχιστράτηγος της Δυτικής Στερεάς. Επειδή οι άλλοι οπλαρχηγοί δυσαρεστήθηκαν, ο Μάρκος έσκισε μπροστά τους τον διορισμό λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα με το σπαθί μπροστά στον εχθρό» και τράβηξε για το Καρπενήσι, να πολεμήσει τους Τούρκους, που στο μεταξύ είχε φτάσει η εμπροσθοφυλακή τους με 4000 άνδρες και αρχηγό τον Τζελαλεδίν μπέη και είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στο Κεφαλόβρυσο.
Την νύχτα της 9ης Αυγούστου του ’23, ενώ οι Τούρκοι κοιμόνταν στο περιμανδρωμένο στρατόπεδό τους, ο Μάρκος επιτέθηκε εναντίον τους προξενώντας τους μεγάλες καταστροφές. Θέλοντας να αιχμαλωτίσει ο ίδιος τον Τζελαλιδίν, επεχείρησε να μπει στο ταμπουρωμένο μέρος του. Τότε μια σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι και τον άφησε νεκρό. Οι σύντροφοί του λυπημένοι παρέλαβαν τον πτώμα του, το μετέφεραν στο Μεσολόγγι και το έθαψαν με μεγάλες τιμές. Στην πλατεία του Καρπενησίου, στήθηκε η μαρμαρένια προτομή του γενναίου πολεμιστή.

Σαν Σήμερα

803: Πέθανε η Ειρήνη η Αθηναία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου
Παντρεύτηκε το 769 τον Λέοντα τον Δ΄ και στέφθηκε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 780 αναλαμβάνοντας την βασιλεία σαν επίτροπος του ανήλικου γιού της, κατεδίωξε την εικονομαχία και συγκάλεσε την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο για την αναστήλωση των εικόνων. Το 790 ο στρατός στασίασε ανακηρύσσοντας αυτοκράτορα τον γιο της Κωνσταντίνο. Η Ειρήνη κατέστειλε την στάση, τύφλωσε τους αξιωματικούς που στασίασαν μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος της, αφήνοντας το στράτευμα ακέφαλο, με αποτέλεσμα οι Βούλγαροι και οι Οθωμανοί να φτάσουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση γάμου, από τον βασιλιά των Φράγκων Κάρολο το Μεγάλο. Ο στρατός τότε και οι πατρίκιοι, βλέποντας την κατάπτωση επαναστάτησαν, την καθαίρεσαν στην Πρίγκιπο και έπειτα στην Λέσβο, όπου και πέθανε.

1945: Έπεσε η δεύτερη ατομική βόμβα, στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας
Οι Αμερικανοί έριξαν την δεύτερη μετά την Χιροσίμα ατομική βόμβα, για να καταστρέψουν την βιομηχανική περιοχή και τα ναυπηγεία, προξενώντας στην πόλη σοβαρότατες καταστροφές. Όλα σχεδόν τα κτήρια κατέρρευσαν, 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν.

1954: Υπογράφεται το 20ετές σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

1957: Γεννήθηκε η Μέλανι Γκρίφιθ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1974: Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτείται από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το σκάνδαλο Γουοτεργκέϊτ.

1979: Στο παραλιακό θέρετρο στο Μπράϊτον της Αγγλίας, ιδρύεται η πρώτη παραλία γυμνιστών.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Παραμένουμε Αθήνα… και πάλι Αθήνα


Οι τυχεροί -το λέω και το εννοώ- που θα παραμείνουμε στην Αθήνα ή όσοι γυρίσαμε από τις διακοπές μας, μπορούμε να επωφεληθούμε και να διοργανώσουμε καταπληκτικές διακοπές-ανάπαυλα, εντός του λεκανοπεδίου.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία της Αθήνας διαθέτουν πισίνα, όπου με κάποιο μεν αντίτιμο (δεν πειράζει σε διακοπές είμαστε), μπορούμε να κάνουμε το μπανάκι μας, την ηλιοθεραπεία μας, να γευματίσουμε στο εστιατόρια του ξενοδοχείου και να παραμείνουμε μέχρι το βράδυ, για ένα ποτό στο μπαρ.

Εάν είμαστε πιο νατουράλ τύποι, μπορούμε να κάνουμε μικρές εκδρομές-αποδράσεις σ’ όλη την ανατολική ακτή (Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Λαύριο, Σούνιο κλπ) ή και στα δυτικά Κινέτα, Λουτράκι, Αλεποχώρι κ ά) είτε σε οργανωμένη πλαζ είτε όχι. Ακόμα η θάλασσα του λαού η Λούτσα (Αρτέμιδα λέγεται τώρα), έχει αναβαθμιστεί κι έχει αναμορφωθεί με παράκτιο άλσος, ναυαγοσώστες, ομπρέλες με ξαπλώστρες στην παραλία, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, καθώς τα λεωφορεία έχουν αστικό εισιτήριο.

Πόσα χρόνια έχετε να πάτε στην Ακρόπολη; Πηγαίνετε να δείτε την αυγουστιάτικη πανσέληνο και θα με θυμηθείτε με την μαγεία που εκπέμπει ακόμη. Ανεβείτε στον Λυκαβηττό (με τα σκαλιά όμως) και δείτε τον κόσμο από πάνω. Η Αθήνα μας είναι μια ζωγραφιά αν και της κάναμε πολλά.

Επωφεληθείτε να παρακολουθήσετε καλοκαιρινές παραστάσεις ή συναυλίες, περπατήστε στα πλακόστρωτα των ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων, πηγαίνετε στα θερινά τα σινεμά, πιείτε το καφεδάκι σας στα στενά της Πλάκας και τέλος φωτογραφήθητε στην Σταδίου ή την Πανεπιστήμιου, χωρίς να υπάρχει κανένας γύρω σας. Επιτέλους η Αθήνα είναι άδεια. Γνωρίστε μια άλλη Αθήνα που έχουμε ξεχάσει. Ζήστε σε μια άλλη Αθήνα, που τόσο ονειρευόμαστε και λαχταράμε.

Ασχοληθείτε περισσότερο με τον/την σύντροφο, τα παιδιά ή και τα ζωάκια σας. Όλο το χρόνο με την δουλειά μας και τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, τους παραμελούμε και δεν βρίσκουμε καιρό να είμαστε μαζί. Τώρα είναι η ευκαιρία να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να ζήσουμε μαζί τα καθημερινά απλά πράγματα που τόσο μας έχουν λείψει.

Οργανώστε μια βραδιά στην βεράντα ή τον κήπο του σπιτιού σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Βάλτε πολλές γλάστρες με φυτά γύρω σας, κλείστε την τηλεόραση, το κομπιούτερ, το αιρ-κοντίσιον, το κινητό, ακόμα και τα φώτα. Ανάψτε φαναράκια (κατά προτίμηση ηλιακά), κάνετε μπάρμπεκιου και φάτε όλη μαζί, ή απλά χαλαρώστε στο ημίφως και απολαύστε την αθηναϊκή νύχτα.

Τ’ αστέρια και το φεγγάρι σ’ όλο τον κόσμο είναι ίδια, απλά η διάθεσή μας τα βλέπει διαφορετικά. Ζήστε το όνειρο σας…ακόμα και στην Αθήνα.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ


Στις 8 Αυγούστου 2004 πέθανε ο γνωστός ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στον Πειραιά, περιοχή όπου διέμενε και τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος. Είχε σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου είχε δουλέψει και μετά το πέρας των σπουδών του, δίπλα στους μεγάλους πρωταγωνιστές τις εποχής, Μινωτή, Κυβέλη, Παξινού την περίοδο 57-60. Το 1957 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη. Ακολούθως συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, από το 1962 έκανε δικό του θίασο και από το 1964 και για μια δεκαετία ήταν ζευγάρι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, αλλά και στην ζωή. Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια της εποχής. Θα γνωριστούν το 1959 στην ταινία «Γκόλφω», θα παντρευτούν το 1965 και θα αποκτήσουν τον γιο τους Γιάννη. Θα γυρίσει περισσότερες από 50 ταινίες. Το ντεμπούτο του θα το κάνει το 1956 στην ταινία «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» και η τελευταία το 1996 «Προς την ελευθερία». Οι ταινίες που συμπρωταγωνιστεί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστες και αξιαγάπητες για το ευρύ κοινό. Ας θυμηθούμε μερικές: «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1968) κ ά. Όμως μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και οι ταινίες με άλλες συμπρωταγωνίστριες, «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Εταιρεία θαυμάτων» «Λουστράκος» (1962), «Περάστε την πρώτη του μηνός» (1965) «Ο εξυπνάκιας» (1966), «Παπαφλέσσας» (1971). Έλαβε ακόμα μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Θεάτρου Τέχνης και ιδίως μετά το διαζύγιό του με την Αλίκη, στράφηκε περισσότερο στο ποιοτικό θέατρο. Τελευταία παράσταση το 2001 «Τρεις φορές ζωή». Τέλος συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές: «Βασίλισσα Αμαλία» (1975), «Η Αλτάνα της Πάργας» (1990), και «Ανατολικός άνεμος» (1992). Θα πεθάνει από ανακοπή καρδιάς το πρωί της 8ης Αυγούστου στο εξοχικό του στην Ερμιόνη, όπου παραθέριζε με την σύντροφό του επίσης ηθοποιό Νάντια Μουρούζη. Με το άνοιγμα της διαθήκης του έκπληξη αποτέλεσε η αποκλήρωση του μονάκριβου γιου του Γιάννη Παπαμιχαήλ.

Σαν Σήμερα

1303: Ο Φάρος της Αλεξανδρείας σταματά την λειτουργία του
Ο περίφημος Φάρος της Αλεξανδρείας, είχε ύψος 150 μέτρα και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κτίστηκε την εποχή των Πτολεμαίων, σ’ ένα νησάκι, έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρείας. Το νησί ενωνόταν με την ξηρά με μια γέφυρα που ονομαζόταν Επταστάδιον. Στις 8 Αυγούστου του 1303, ισχυρός σεισμός καταστρέφει και καταρρίπτει τα τοιχώματά του και σταματά την λειτουργία του.

1841: Ρήξη Όθωνα- Μαυροκορδάτου
Γυρνώντας από το Λονδίνο ο Μαυροκορδάτος, όπου ήταν πρεσβευτής, ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών, επί βασιλείας του Όθωνα. Διαφώνησε όμως μαζί του, ήρθε σε ρήξη και παραιτήθηκε καθώς ο Όθωνας, αρνήθηκε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

1879: Γεννήθηκε ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της μεξικανικής επανάστασης
Γεννήθηκε στο χωριό Ανενκουίλκο και καταγόταν από πλούσια ποιμενική οικογένεια

1906: Γεννήθηκε ο Αλέξης Μινωτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης
Ο Αλέξης Μινωτάκης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στα Χανιά

1937: Γεννήθηκε ο Ντάστιν Χόφμαν, αμερικανός ηθοποιός
Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο πατέρας του Χάρι ήταν διακοσμητής σκηνικών και η μητέρα του Λίλιαν, πιανίστρια τζαζ μουσικής

1963: Η μεγάλη ληστεία του τρένου στην Αγγλία, με λεία 2 εκατομμύρια λίρες

1990: Το Ιράν προσαρτά το Κουβέιτ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στρατεύματα στην Σαουδική Αραβία, για να καταλάβουν το εμιράτο.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

2/8/2011

Ανατολή ηλίου 06:29
Δύση ηλίου 20:34
Πανσέληνος : Σε 11 ημέρες

Η Ατζέντα της ημέρας
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ταξί
- Αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 1/8
Γενικός δείκτης 1.182,76 -1,78%

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι μικρή ενίσχυση των βόρειων ανέμων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Αττική
Αρχικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 3/8
Στα ανατολικά και νότια τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στη Χαλκιδική και τις Σποράδες. Το απόγευμα νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες βροχές. Την υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Στου γιαλού τα βοτσαλάκια…


Επιλέγουμε παραλίες με επιτήρηση από ναυαγοσώστες και αποφεύγουμε παραλίες απομονωμένες, απόκρημνες, με θολά και άγνωστα νερά. Πριν βουτήξουμε στο νερό, διαβάζουμε με προσοχή τις τυχόν υπάρχουσες σημαίες ή και τους πίνακες υποδείξεων

Εξασφαλίζουμε τα πράγματά μας από πιθανούς «ποντικούς» της ακτής και προσπαθούμε να διατηρήσουμε οπτική επαφή από την θάλασσα για να μπορούμε να τα ελέγχουμε.

Προστατευόαστε από τον ήλιο σε σκιερά δέντρα ή ομπρέλα θαλάσσης.
Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, ανάμεσα 11:00 το πρωί με 16:00 το απόγευμα.

Μπαίνουμε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αν πρόκειται να κολυμπήσουμε, ενώ καταναλώνουμε πολλά υγρά και ιδίως δροσερό νερό.

Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή και λογαριάζουμε πάντα τις δυνάμεις μας για την επιστροφή μας. Είναι προτιμότερο να κολυμπάμε παράλληλα προς την ακτή και να βγαίνουμε αμέσως έξω αν κουραστούμε ή δεν αισθανόμαστε καλά.

Δεν μπαίνουμε στην θάλασσα αν φυσούν ισχυροί άνεμοι, που δημιουργούν υψηλά κύματα, αν βρέχει ή έχει καταιγίδες με κεραυνούς.

Αν τυχόν πάθουμε κράμπα δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά γυρίζουμε ανάσκελα και προσπαθούμε επιπλέοντας να βγούμε σιγά-σιγά προς την ακτή να ζητήσουμε βοήθεια.

1913: Κατακτάται ο Μύτικας, η υψηλότερη κορφή του Ολύμπου


Ο Όλυμπος είναι το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας. Γεωγραφικά χωρίζει την Θεσσαλία από την Μακεδονία. Ήταν το ιερό βουνό των αρχαίων, γιατί στις πανύψηλες κορυφές του και στο άγριο μεγαλείο του η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων έβαζε την κατοικία του πανίσχυρου Δία και των άλλων θεών.
Όταν ο Δίας νίκησε τον Κρόνο και έγινε βασιλιάς των θεών και πήρε για βασίλειό του τον γαλάζιο ουρανό, κατοίκησε στον Όλυμπο και έστησε το θρόνο του στην πιο ψηλή κορφή του, τον Μύτικα. Ο Μύτικας, αποτελεί την δεύτερη ψηλότερη κορφή των Βαλκανίων, που σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε 2.918 μέτρα και 8 εκατοστά.
Για πρώτη φορά πάτησαν στον Μύτικα, τρεις ορειβάτες, ο Έλληνας ντόπιος κυνηγός Χρήστος Κάκαλος και δυο Ελβετοί, ο Φρεντ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί, στις 2 Αυγούστου του 1913.

1865: Ο Λούις Κάρολ εκδίδει το μυθιστόρημά του «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων».


Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων στον κόσμο. Ξεκίνησε σαν αφήγηση κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, σε τρία αδελφάκια την Λορίνα, την Άλις (Αλίκη) και την Εντίθ Λίντε, από τον Τσάρλς Λούνβιντζ Ντόντγκσον, γνωστότερου ως Λούις Κάρολ. Το παραμύθι αναφέρεται σε ένα μικρό κοριτσάκι, την Αλίκη που ενώ προχωράει σκοντάφτει και πέφτει σε μια λαγότρυπα και από κει αρχίζει η περιπέτειά της σ’ ένα φανταστικό κόσμο, όπου ένα κουνέλι με ένα ρολόϊ μονίμως στο χέρι, πιέζεται από τον χρόνο, η ντάμα κούπα από τα τραπουλόχαρτα κόβει τα κεφάλια των υπηκόων της, γατάκια γίνονται αόρατα και κάνουν μαγικά και άλλα τέτοια που με αλληγορικό τρόπο, εξέφραζαν και καυτηρίαζαν γεγονότα και αντιλήψεις των μέσων του 19ου αιώνα, εποχή που γράφτηκε το παραμύθι.

Σαν Σήμερα:

338 π.Χ: Η μάχη της Χαιρώνειας
Ο Φίλιππος βασιλιάς της Μακεδονίας με 30.000 Μακεδόνες, συντρίβει τους 40.000 Αθηναίους και Θηβαίους, στην πεδιάδα της Χαιρώνειας.

1776: Υπογράφεται επισήμως η διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

1826: Άλωση της Αθήνας από τον Κιουταχή

1870: Ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος (ΜΕΤΡΟ) στον κόσμο ανοίγει στο Λονδίνο.

1922: Πέθανε Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Αγγλοαμερικανός φυσικός επιστήμονας
Γεννήθηκε το 1847 στην Βοστόνη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία και έγινε καθηγητής σ’ ένα σχολείο κωφαλάλων στο Σικάγο. Ασχολήθηκε με ζήλο με τις εφευρέσεις με μεγαλύτερη αυτή του τηλεφώνου το 1876.

1950: Γεννήθηκε η Τιτίκα Στασινοπούλου, ηθοποιός

1999: Πέθανε η Λίντα Άλμα, ηθοποιός και χορεύτρια
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη Μαγιούφα. Αποτέλεσε χορευτικό ζευγάρι με τον Γιάννη Φλερύ, για περισσότερα από 28 χρόνια και μαζί συνέπραξαν στο θέατρο και σε πολλές ελληνικές ταινίες, «Καλημέρα Αθήνα», «Θα ζήσω για σένα», «Γάμος αλά ελληνικά», «Στουρνάρα 288» κ ά. Ήταν σύντροφος για 30 χρόνια του ηθοποιού Μάνου Κατράκη.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

1/8/2011

Ανατολή ηλίου 06:28
Δύση ηλίου 20:35
Πανσέληνος : Σε 12 ημέρες

Γιορτάζουν: Μαρκέλλα, Μάρκελλος

Καλό Μήνα

Η Ατζέντα της ημέρας
- Πορεία διαμαρτυρίας στις 18:00 προς το Δημαρχείο της Αθήνας και νέα συνέλευση στην πλατεία Κοτζιά, αποφάσισαν οι «Αγανακτισμένοι».
- Ξεκινούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ προς το Αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση
- Συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους εξήγγειλαν οι ιδιοκτήτες ταξί

Δρομολόγια όλο το 24ωρο για το Αεροδρόμιο από τον ΟΑΣΑ


Ξεκινά από σήμερα 1/8 η επέκταση του ωραρίου (από 00:30 έως 05:30 τα ξημερώματα) λεωφορειακών γραμμών από τον ΟΑΣΑ, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης βασικών συγκοινωνιακών κόμβων της πρωτεύουσας, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Συγκεκριμένα αναπροσαρμόζονται οι λεωφορειακές γραμμές:

Χ95, Σύνταγμα-Αεροδρόμιο Αθηνών, και επεκτείνεται από τη πλατεία Συντάγματος έως το λιμάνι του Πειραιά. (πλατεία Καραϊσκάκη). Διευκρινίζεται ότι η διαδρομή διέρχεται μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και της Λεωφόρου Ποσειδώνος

Χ93, Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού - Αερολιμένας Αθηνών, επεκτείνεται η διαδρομή της υφιστάμενης γραμμής μέχρι το λιμάνι του Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη). Διευκρινίζεται ότι η διαδρομή διέρχεται μέσω της Λεωφόρου Κηφισού.

Χ96, Πειραιάς- Αερολιμένας Αθηνών Express, (μέσω Λ. Ποσειδώνος και Λ. Βάρης), (λειτουργεί από 27/7) η οποία έχει ενισχυθεί ώστε να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των επιβατών από το λιμάνι του Πειραιά και προς το αεροδρόμιο.

Υπογραμμίζεται ότι, οι επιβάτες που επιβιβάζονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και το λιμάνι του Πειραιά θα έχουν τη δυνατότητα να αποβιβάζονται σε όλες τις στάσεις κατά μήκος των αξόνων κατόπιν ενημέρωσης του οδηγού.

Καιρός


Γενικά: Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια

Αττική
Αρχικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 2/8
Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά

Αύγουστος


Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του χρόνου και έχει 31 ημέρες. Οι αρχαίοι τον έλεγαν Μετεγειτνιώνα. Οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Sixtilus (έκτος) επειδή ήταν ο έκτος μήνας, αλλάζοντας το όνομά του σε Αύγουστος για να τιμήσουν τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, όταν πήρε τον τίτλο του Αυγούστου. Ο Οκταβιανός διάλεξε για την μετονομασία τον έκτο μήνα, γιατί τότε είχε πεθάνει η Κλεοπάτρα. Οι Βυζαντινοί είχαν τον Αύγουστο τελευταίο μήνα του χρόνου.

Ακόμα αναφέρεται και με τις λαϊκές ονομασίες του Συκολόγος (επειδή ωριμάζουν τα σύκα) και Δριμάρης. Δρίμες ή μερομήνια ο λαός μας ονομάζει τις πρώτες 12 μέρες του Αυγούστου, όπου παλαιότερα οι άνθρωποι «έβλεπαν» τι καιρό θα κάνει όλο το χρόνο, αντιστοιχώντας την 1η μέρα με τον Αύγουστο, την 2η με τον Σεπτέμβριο κλπ.

Οι πρώτες δεκαπέντε μέρες του Αυγούστου, κατά την θρησκευτική παράδοση είναι ημέρες νηστείας, για να προετοιμαστούμε για τον Δεκαπενταύγουστο. Πολλά στοιχεία υπάρχουν στην λαογραφία μας για τον Αύγουστο, όπως ότι η τελευταία μέρα του Αυγούστου θεωρείται αποφράδα (γρουσούζικη), την ονομάζουν κλειδοχρονιά, επειδή τότε τελείωνε το βυζαντινό έτος.

Παροιμίες για τον Αύγουστο:
«Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα»
«Τ’ Αυγούστου τα βοριάσματα χειμώνα αναθυμούνται»
«Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο»
«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο»
«Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες»
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι»
«Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ’ το νερό τ’ Αυγούστου»
«Ο Αύγουστος κι ο τρύγος δεν είναι κάθε μέρα»

1960: Η μόδα του τουίστ


Ο Τσάμπι Τσέκερ διασκευάζοντας ένα τραγούδι που είχαν κυκλοφορήσει δυο χρόνια πριν χωρίς επιτυχία ο Χανκ Μπάγαρντ και οι Midnighters, δημιουργεί την μόδα του τουίστ. Πρόκειται για το τραγούδι “The twist”, που είναι ουσιαστικά το πρώτο rock n’ roll χορευτικό κομμάτι. Χορεύεται σαν να πατάς μια γόπα με το ένα πόδι ή σαν να σκουπίζεις με πετσέτα την πλάτη, προβάλλεται η κίνηση του τουίστ, από τους συνεργάτες του Τσέκερ. Ο ρυθμός του τουίστ ξετρελαίνει την νεολαία της εποχής, δημιουργώντας και την ιδιαίτερη μόδα, σε ρούχα παπούτσια, αλλά και στον τρόπο διασκέδασης, με ολονύχτια πάρτι, αφιερωμένα στο τουίστ. Μάλιστα μετά από τα «ξέφρενα» αυτά πάρτι, αναφέρθηκαν και περιστατικά όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα στην μέση, αλλά ακόμα και καρδιακές προσβολές.

1818: Πέθανε ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας.


Γεννήθηκε το 1780 στην Άρτα. Το όνομά του προέρχεται από το εμπόριο σκούφων που έκανε. Καταδιωγμένος από τον Αλή πασά εγκαθίσταται στην Οδησσό, όπου το 1815 μαζί με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, και τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία. Για να επεκτείνει την ιδέα της Φιλικής και να κατηχήσει κι άλλους στο μυστικό της, κατέβηκε το 1818 στην Κωνσταντινούπολη.
Εδώ κατήχησε τον Εμμανουήλ Ξάνθο, που έγινε κι αυτός ένα από τα στελέχη της.
Η αδιάκοπη εργασία του, οι ψυχικές συγκινήσεις και η οικονομική του καταστροφή, κλόνισαν την υγεία του, και έφυγε από την ζωή, χωρίς να δει το έργο του ολοκληρωμένο.

Σαν Σήμερα

1821: Εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Σάλπιγγξ Ελληνική».

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς τον Σαγγάριο
Είναι η δεύτερη φάση της θερινής επίθεσης της ελληνικής στρατιάς στην Μικρά Ασία

1933: Πρώτη φορά παρέχεται το δικαίωμα στις γυναίκες να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1953: Εγκαινιάζεται το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Αλιβερίου
Η πρώτη από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται μετά τον πόλεμο. Οι άλλες βρίσκονται στην Πτολεμαϊδα, τον Λάδωνα και την Μεγαλόπολη. Τις πρώτες εργασίες στην περιοχή του Αλιβερίου, δηλαδή την εξόρυξη, τον καθαρισμό του λιγνίτη και την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, που εγκαινιάστηκε το 1953, είχε αναλάβει η αμερικάνικη εταιρεία «Εμπάσκο», που την παρέδωσε στην ΔΕΗ, δυο χρόνια αργότερα.

1972: Ο Μπόμπ Γουντγουόρντ και Κάρλ Μπερστάϊν δημοσιεύουν στην Washington Post το πρώτο άρθρο στο οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο Watergate που έριξε κατόπιν τον Αμερικανό Πρόεδρο Νίξον.