Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

30/4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:31
Δύση ηλίου: 20:14
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες

Γιορτάζουν: Ασημίνα, Ιάκωβος

Ενημέρωση
Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 08.00-13.00, στα ρεύματα εξόδου στα αστικά κέντρα

Καιρός


Γενικά: Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι: στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 -5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτίους μέχρι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αττική

Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή του Θωμά 1/5 (Πρωτομαγιά)
Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτ. Στερεά, την Μακεδονία και την Θράκη τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση απ' το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5-6 και πρόσκαιρα στα πελάγη 7, με εξασθένηση από το βράδυ.Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

1915: Γεννήθηκε ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος


Γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης Αρκαδίας ( Κάτω Ασέα) στις 30 Απριλίου 1915 ή κατ’ άλλους στις 8 Δεκεμβρίου 1011. Τελείωσε το δημοτικό στην γενέτειρα του και το Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Μετά την εγκατάσταση της οικογένειας του στην Αθήνα φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Φιλοσοφική Σχολή.
Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, με την μοναδική ποιητική συλλογή του «Αμοργός».
Καθιερώθηκε ως κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Χρ.Χάλαρη κ.ά. «Αθανασία», «Ρεμπέτικο», «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Η μικρή Ραλλού», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»,
Αλλά και σαν μεταφραστής παρέμεινε αξεπέραστος. Πολλές μεταφράσεις του, κυρίως για το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, έχουν μείνει κλασσικές.
«Ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίνμπεργκ, «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στην νύχτα» του Ο’ Νηλ.
Συνεργαζόμενος με την Ελληνική Ραδιοφωνία σκηνοθέτησε θεατρικά έργα.
Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Νέα εστία», «Τραμ», «Μικρό τετράδιο», «Μακεδονικές ημέρες» κ. ά Πέθανε στις 12 Μαΐου του 1992 στην Αθήνα και τάφηκε στην γενέτειρα του.

…Μα ήταν αγέρας κι έφυγε, κορυδαλλός κι εχάθει
ήταν το Μάη το πρόσωπο, του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ σα σκίρτημα του κάμπου
ένα φιλί της θάλασσας της αφροστολισμένης…

Σαν Σήμερα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιλιανός, εκδίδει διάταγμα με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία

1883: Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος

1989: Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929. θεωρείται ο πατέρας των γούεστερν σπαγγέτι. «Ο κολοσσός της Ρόδου», «Μονομαχία στο Ελ Πάσσο», «Ο καλός, ο κακός αι ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στην δύση» κ ά

2002: Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων: «Η κυρά μας η μαμή», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Ένας ήρωας με παντούφλες»

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι Δείκτες για την εβδομάδα 26-28/4

Τρίτη 26/4
1.425,57 -0,40 %

Τετάρτη 27/4
1.400,06 -1,79%

Πέμπτη 28/4
1401,16 +0,08%

Παρασκευή 28/4
1.434,65 +2,39%

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

29/4/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:32
Δύση ηλίου: 20:14
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

+Της Ζωοδόχου Πηγής, Ιάσωνος
Γιορτάζουν: Ζωή, Ζώης, Πηγή, Ιάσωνας

Ημέρα Χορού

Η Ατζέντα της Ημέρας
Χορευτικά δρώμενα σε πολλά σημεία της Αθήνας, λόγω της Ημέρας Χορού

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 16.00-22.00, στα ρεύματα εξόδου στα αστικά κέντρα

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης

Λήγει η απογραφή για δικαιούχους του ΟΓΑ (πολυτεχνικά επιδόματα, ΟΑΕΕ κ ά)

Καιρός


Γενικά: Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 - 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 30/04
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά μεταβλητοί 3 -4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 -5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο

Ημέρα Χορού


Ας σύρουμε το χορό…


Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα κ ά

Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών.

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής.

Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…»

Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός κ ά.

Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί


Είναι ζωντανοί και δεμένοι με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές είναι συνυφασμένες με τον χορό.


Καλαματιανός
Είναι χορός της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος και συχνά αναφέρεται σαν πανελλήνιος, καθώς χορεύεται σ’ όλη την Ελλάδα και δεν περιορίζεται τοπικά μόνο στην Καλαμάτα. Τα βασικά του βήματα είναι 12 και χορεύονται συγχρόνως απ’ όλους τους χορευτές. Μόνο ο πρώτος χορευτής κάνει πολλές παραλλαγές (φιγούρες).

Τσάμικος
Ο Τσάμικος ή Τσάμικο είναι χορός της ηπειρωτικής Ελλάδας και πατρίδα του η Ρούμελη. Χορεύεται με μεγαλοπρέπεια και γνώρισμά του ο αργός ρυθμός ή τέχνη και η λεβεντιά του χορευτή που τον χορεύει.

Χανιώτικος
Χανιώτικος, Συρτός ή Χανιώτης είναι χορός της Κρήτης. Είναι ο πιο ήρεμος και σοβαρός χορός που χορεύεται και από άνδρες και γυναίκες. Είναι όμορφος, καμαρωτός χορός και οι χορευτές είναι πιασμένοι από τις παλάμες τοποθετημένοι σε κύκλο.

Σούστα
Επίσης κρητικός χορός και μάλιστα από τους πιο όμορφους, χορεύεται δε κατά ζευγάρια. Η κοπελιά κι ο ντελικανής είναι ο ένας απέναντι στον άλλο. Τα βήματα των χορευτών θέλουνε χάρη κι ευλυγισία του κορμιού, ευλυγισία σαν τα ελατήρια, ή τις σούστες μιας μηχανής για αυτό και λέγεται και σούστα.

Θρακιώτικος
Ο Θρακιώτικος ή Ζωναράδικος είναι ο πιο διαδεδομένος χορός στην Θράκη κι οφείλει το όνομά του στην λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές που πιάνονται σταυρωτά από τα ζωνάρια, χορεύεται δε κι από άνδρες και γυναίκες.

Ηπειρώτικος
Ο Ηπειρώτικος ή Συρτός Στα Τρία (τρία βήματα μπρος και τρία πίσω), η ονομασία του προέρχεται από τα βήματα που κάνει κανείς σε κάθε κατεύθυνση. Είναι χορός με καταγωγή από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.

Νησιώτικος
Ο Νησιώτικος ή Συρτός Νάξου είναι ο πιο δημοφιλής χορός των Κυκλαδίτικων νησιών. Τον Συρτό «σύρνουν» κατ’ αρχάς δυο-τρεις ή και περισσότεροι άνδρες πιασμένοι με μαντήλια από τα χέρια. Χορεύεται σε κύκλο με γρήγορα και ζωηρά βήματα.

Χασάπικος
Ο Χασάπικος αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «μακελλάρικου» χορού που χορευόταν στο Βυζάντιο από την συντεχνία των κρεοπωλών.
Μέχρι το 1955 χορευόταν μόνο στα χωριά της Μακεδονίας, μετά όμως έγινε διάσημος με το όνομα Συρτάκι, που αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή του.
Το συρτάκι είναι πιο πηδηχτό και χαλαρό, πιο επιδειξιακό, ενώ το χασάπικο είναι εσωστρεφές και θέλει συγκέντρωση, σαν το ζεϊμπέκικο.
Το χασάπικο εκφράζει συναδέλφωση και χορεύεται από δυο τουλάχιστον άνδρες δίπλα-δίπλα με τα χέρια πιασμένα από τους ώμους. Οι χορευτές είναι γυρτοί, οι κινήσεις μετρημένες και με ένταση, οι φιγούρες είναι ομοιόμορφες και συγχρονισμένες.

Άννα Μακρή
Καθηγήτρια Χορού- Ηθοποιός

Κωνσταντίνος Καβάφης


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε και η οικογένεια για κάποιο διάστημα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870 εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και η πρώτη γλώσσα που διδάχθηκε ήταν η αγγλική και έτσι ασχολήθηκε με την αγγλική λογοτεχνία.

Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια το 1885, όπου υπηρετούσε ως κυβερνητικός υπάλληλος, αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στην ποίηση. Εμπνεόταν από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, από την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευγένεια, αξιοπρέπεια, στωϊκισμό, που όμως διαπνέεται από λυρική συγκίνηση. Αν και χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα, χωρίς να νοιάζεται για την ομοιοκαταληξία, ο λόγος του είναι έμμετρος και μουσικός. Όσο ζούσε δεν είχε βγάλει ποτέ βιβλίο, τύπωνε τα ποιήματά του σ’ ένα φύλλο χαρτί και τα μοίραζε σε όσους ήθελε.

Συγκεντρωμένοι οι στίχοι του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο, μετά τον θάνατό του, το 1935 με τον τίτλο «Ποιήματα». «Ιθάκη», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» (Αλεξάνδρεια), «Υπέρ της Αχαϊκής συμπολιτείας πολεμίσαντες», «Τα τείχη», «Οι βάρβαροι», «Τα κεριά», «Θερμοπύλες» κ ά.

Το 1932 προσβλήθηκε από καρκίνο στον λάρυγγα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας, όπου κατέληξε στις 29 Απριλίου του 1933, την ημέρα των 70ών γενεθλίων του.

1980: Πέθανε στο Λος Άντζελες, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης ταινιών μυστηρίου


Γεννήθηκε στο Ιστ Έντ στις 13 Απριλίου του 1899. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής τίτλων σε κινηματογραφικό στούντιο και μεταπήδησε στην σκηνοθεσία.
Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, έφυγε για την Αμερική, όπου σκηνοθέτησε και τις περισσότερες ταινίες του. Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ, χωρίς να το κερδίσει ποτέ. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, Ίνγκριντ Μπέργκαμ, Γκρεϊς Κέλι, Κιμ Νόβακ, Τζόαν Φοντέϊν, Λόρενς Ολίβιε, Γκρέγκορι Πέκ, Χένρι Φόντα κ ά. Ταινίες: «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «»Σαμποτάζ», Νοτόριους», «Υπόθεση Παραντάϊν», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Ψυχώ», «Τα πουλιά», «Φρενίτης», «Υποψίες» κ ά. Εκτός από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, προλόγιζε για μια δεκαετία στην μικρή οθόνη την σειρά «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Σαν Σήμερα

1707: Το κοινοβούλιο της Αγγλίας και της Σκωτίας αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους σχηματίζοντας έτσι την Μεγάλη Βρετανία

1913: Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ

1945: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το στρατόπεδο Νταχάου και απελευθερώνουν τους κρατούμενους.

1953: Πέθανε ο Βασίλης Αργυρόπουλος, σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Πάρο το 1894, διακρίθηκε στο θέατρο, ενώ συμμετείχε και σε ορισμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Το στραβόξυλο» (1952) κ ά

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

28 /4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:33
Δύση ηλίου: 20:13
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
Ημέρα Μνήμης Εργατών

Η Ατζέντα της Ημέρας
Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Η οδός Ζήνωνος στην Ομόνοια στη συμβολή της με την οδό Μενάνδρου θα παραμείνει κλειστή λόγω καθίζησης του οδοστρώματος

Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού

Λήγει η προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσους είχαν καταθέσει σχετική αίτηση, ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από την νύχτα.
Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/4
Άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Στην Ήπειρο τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς ισχυρά. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία


Οι χώροι εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Το περιβάλλον της εργασίας βάσει ερευνών αποδεικνύεται ότι βρίθει «αόρατων» εχθρών που πλήττουν τους εργαζόμενους και μάλιστα περισσότερο τις γυναίκες.
Βάσει αμερικάνικης έρευνα που διεξήχθη σε εργασιακούς χώρους σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ (Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες) ένα πλήθος μικροβίων φιλοξενούνται στα γραφεία, επιφάνεια ή συρτάρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ.

Στην έρευνα απεδείχθη ότι τα γραφεία που εργάζονται γυναίκες (αν και από την φύσει τους οι γυναίκες είναι περισσότερο τακτικές) περιτριγυρίζονται 3-4 φορές περισσότερο από μικρόβια. Οι αιτίες γι’ αυτό η συχνότερη επαφή των γυναικών με τα παιδιά, η διατήρηση υπολειμμάτων τροφών στο γραφείο, και τέλος τα σύνεργα καλλωπισμού, που συνήθως έχουν στην τσάντα τους.

Εκτός όμως των εξωγενών παραγόντων που προάγουν μικρόβια είναι και οι εσωτερικοί παράγοντες, χρώματα, αιρκοντίσιον, σκόνη, κάπνισμα, ψευδοχωρίσματα, μοκέτες, μη αερισμός στους χώρους εργασίας κλπ.

Σταύρος Ζώρας


Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκυ της Ρωσίας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες υπήρξε στιχουργός - συνθέτης και ερμηνευτής που μεσουράνησε την δεκαετία του ’70. Τα τραγούδια που δημιούργησε διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό, την τρυφερότητα και την διάχυτη ευαισθησία τους.

Γνωστότερο τραγούδι του «Έσένα που σε ξέρω τόσο λίγο», αλλά αξέχαστα θα μείνουν και τα τραγούδια «Σε ευχαριστώ», «Μήπως», «Ήρθες», «Είναι Αργά», «Απόψε θυμήσου», «Μείνε απόψε λίγο», «Έφυγες και πήρες», «Άπλωσα τα χέρια», «Αγάπη μου», «Όνειρο χαμένο», «Άπλωσα τα χέρια», «Μη φεύγεις».

Τα τελευταία τρία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από καρκίνο στο παχύ έντερο, που τελικά κάνοντας μετάσταση και σε άλλα όργανα τον νίκησε στις 27 Απριλίου. Συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα του η σύζυγός του Μαρίκα και δυο κόρες του, τραγουδίστριες επίσης, Λιούμπα και Έρη, παρόλο που ο ίδιος για να μην στενοχωριούνται απέκρυβε την αρρώστια του.

Μαρία Πολυδούρη


Γεννήθηκε στην Καλαμάτα την 1η Απριλίου του 1902. Φοιτά στο γυμνάσιο ακόμα όταν πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα με το πεζογράφημα «Ο πόνος της μάνας», που είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια και εμπνευσμένο από τον θάνατο ενός ναυτικού που τον ξέβρασαν τα κύματα στα Φιλιατρά.

Ξεκινά τις σπουδές της στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διορίζεται στην Νομαρχία της Μεσσηνίας και μετά τον θάνατο των δικών της ζητά μετάθεση στην Αθήνα. Στην ίδια υπηρεσία γνωρίζεται με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο συνδέεται με σφοδρό έρωτα. Λίγους μήνες αργότερα ο Καρυωτάκης ανακαλύπτει ότι πάσχει από σύφιλη και της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ.

Αρχίζει να παραμελεί την δουλειά της και την απολύουν, εγκαταλείπει την νομική και γράφεται στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αρραβωνιάζεται έναν δικηγόρο, με τον οποίο χωρίζει λίγο καιρό αργότερα, όταν αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Εκεί ζει μια άστατη ζωή, με γλέντια, ξενύχτια, και κάθε είδους ανεμελιά που φθείρουν την υγεία της. Προσβάλλεται από φυματίωση και γυρίζει στην Αθήνα. Νοσηλεύεται ένα διάστημα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και μετά στην κλινική Χριστομάνου, όπου και καταλήγει, στις 28 Απριλίου του 1930.

Οι γνώμες διίστανται ως προς την ποιητική της δημιουργία. Μερικοί την θεωρούν τέλεια τεχνίτρα του στίχου και άλλοι ότι παρουσιάζει ατέλειες και η όποια προβολή της, είναι απόρροια της έκλυτης ζωής της Όλοι όμως συμφωνούν ότι το λυρικό ποιητικό της τάλαντο συγκίνησε και συγκινεί μέχρι σήμερα. Έγραψε ποιητικές συλλογές «Οι τρίλλες που σβήνουν», «Ηχώ και χάος», μια νουβέλα, ενώ έχουν εκδοθεί και τα ημερολόγια της.

Σαν Σήμερα

1789: Ξεσπά η ανταρσία του Μπάουντι
Το ιστιοφόρο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού «Μπάουντι» ταξιδεύει για την Ταϊτή και την Τζαμάϊκα. Ο καπετάνιος του πλοίου Γουϊλιαμ Μπλάϊ φέρεται σκληρά στο πλήρωμα, που στασιάζει με αρχηγό τον υποπλοίαρχο Κρίστιαν Φλέτσερ

1821: Η διάσκεψη της Καρύταινας
Ο Κολοκοτρώνης διορίζεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων

1923: Ανοίγει τις πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον τελικό του κυπέλου της Αγγλίας

1992: Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ «Καλημέρα Ελλάδα»

Ημιυπαίθριοι

Λήγει την Πέμπτη 28 Απριλίου η προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσους είχαν καταθέσει σχετική αίτηση, ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Όσοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν φέτος δήλωση θα μπορούν να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2011. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό θα έχουν έκπτωση 10%.

Παράταση δόθηκε μέχρι τις 15 Μαΐου, σε όσους έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους , αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα το ενημερωτικό έντυπο από τις πολεοδομίες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

27/4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:35
Δύση ηλίου: 20:12
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες

Γιορτάζει: Συμεών

Ημέρα Σχεδίου (Design)

Η Ατζέντα της Ημέρας

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Κλειστή θα είναι σήμερα και αύριο, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Ακόμα το διήμερο δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού

Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ 2010, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για υποκειμένους που τηρούσαν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας ΚΒΣ.

Καιρός


Γενικά: Άστατος με νεφώσεις και τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία σχεδόν σε όλη τη χώρα και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση στα βόρεια. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 -6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα δυτικά

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-17 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/04
Στα βόρεια νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Σταδιακή βελτίωση στα βόρεια. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 -6 μποφόρ και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μάριος Τόκας


Τρία χρόνια αφότου ταξίδεψε «Μ’ ένα τσιγάρο σέρτικο» στα «Δίδυμα φεγγάρια»

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Μαγεύεται όταν παρακολουθεί μια συναυλία του Θεοδωράκη το ’67 στην Λεμεσό και αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, από τα 13 του χρόνια, ιδιαίτερα όταν ο πατέρας του, του κάνει δώρο ένα πιάνο.

Όταν είναι φαντάρος γίνεται η τουρκική εισβολή και εκείνος υπηρετεί στην πρώτη γραμμή και στις δυο φάσεις της. Το 1975 έρχεται στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, ενώ ταυτόχρονα γράφεται στην φιλοσοφική σχολή.

Η γνωριμία του με τον Μάνο Λοϊζο, που ήταν επίσης κυπριακής καταγωγής, θα είναι το διαβατήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές: Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Λάκης Χαλκιάς, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Πασχάλης Τερζής κ ά

Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη: «Αννούλα του χιονιά», «Απ’ τον Πύργο τον λευκό», «Άστο να πάει άστο», «Γεντί κουλέ», «Δίδυμα φεγγάρια», «Έλα πάλι από την αρχή», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Το σημάδι», «Φωτιά στα κόκκινα», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι» κ ά

Μερικοί από τους σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα του, αποτέλεσαν η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο στον δίσκο «Λαδάδικα», η συνεργασία του το 1981 με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά», η παράσταση που έδωσε στο Ηρώδειο το 2002, συναυλίες στο εξωτερικό με ξεχωριστή εκείνη το 2004 στην Αυστρία.

Θα χτυπηθεί από την επάρατο νόσο και θα αφήσει την τελευταία του πνοή, στα 54 του χρόνια, στο θεραπευτήριο Υγεία στις 27 Απριλίου του 2008.

Χάρης Κόντος

Πηνελόπη Δέλτα


Στις 27 Απριλίου 1941 αυτοκτόνησε η συγγραφέας του «Μάγκα»

Ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1874. Μεγαλύτερα αδέλφια της ήταν η Αλεξάνδρα και ο Αντώνης, ψυχή του Μπενάκειου Μουσείου.

Το 1895 σε ηλικία 21 ετών, για να ξεφύγει από την επιρροή των δικών της παντρεύεται με συνοικέσιο τον αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της νομομαθή Στέφανο Δέλτα. Εκτός από τις τρεις κόρες που θα αποκτήσουν, την Σοφία, την Βιργινία και την Αλίκη, μοιράζονται και το κοινό όνειρο της διαπαιδαγώγησης των ελληνοπαίδων, με την ίδρυση του Ταμείου Υποτροφιών του Κολεγίου.

Από το σαλόνι του σπιτιού τους στην οδό Τατοϊου της Κηφισιάς, από το 1916 που θα εγκατασταθούν θα περάσουν οι σημαντικότερες προσωπικότητες του 19ου και του 2ου αιώνα. Ελευθέριος Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας, ο αδελφός της Αντώνης Μπενάκης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Παύλος Ζάννας, Κων/νος Καραθεωδωρή κ ά

Τα περισσότερα κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1932, αλλά και αργότερα «Οι αναμνήσεις», που περιγράφει τον πρώτο της έρωτα με τον Αντώνη Μαυροκορδάτο.

Μέσα από τα κείμενά της, δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής της αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1925 εκδίδει την «Ζωή του Χριστού» βασισμένο στις συνομιλίες της με τον Χρύσανθο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Από το 1927 έως το 1939 γράφει το μυθιστόρημά τiς «Ρωμιοπούλες» που χωρίζεται σε τρεις τόμους και περιγράφει την ζωή των ηρώων του τόπου μας από 1895 έως το 1920, καλύπτοντας την εποχή από την πτώση του Τρικούπη έως και την πτώση του Βενιζέλου.

Το 1935 εκδίδεται ο «Μάγκας» και το 1937 «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων. Το κύκνειο άσμα της το οποίο μάλιστα κόβεται απότομα στην μέση μιας φράσης –υποθέτουμε ότι ήταν η 27η Απριλίου 1941, μέρα που αυτοδηλητηριάστηκε- αναφέρεται στην ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη, που υπήρξε και ο δεύτερος ανεκπλήρωτος ερωτάς της.

Στο συγγραφικό της όμως έργο πρέπει να συμπεριληφθεί και η τεράστια αλληλογραφία που διατηρούσε με σημαντικές προσωπικότητες, Γιάννης Ψυχάρης, Αλέξανδρος Πάλλης, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Εφταλιώτης, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Στρατής Μυριβήλης, Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κ ά.

Το μεγαλοαστικό οικογενειακό περιβάλλον και η αυταρχική ανατροφή που δέχθηκε από την μητέρα της, επέδρασαν στην ευαίσθητη προσωπικότητα και ψυχολογία της, με τρόπο καταπιεστικό. Σαν μόνη διέξοδο από τα χρόνια ακόμα της εφηβείας θεωρούσε τον θάνατο, κυκλοφορούσε μάλιστα με το λάβδανο πάντα στην τσέπη της.

Τελικά το πραγματοποιεί την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Θα ταφεί στον κήπο του σπιτιού της και στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

Ιωάννης Μακρυγιάννης


Στις 27 Απριλίου 1864 πέθανε ο στρατηγός και πολιτικός, θρυλικός ήρωας της ελληνικής επανάστασης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου και το Μακρυγιάννης παρατσούκλι λόγω του ψηλού αναστήματός του. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι Λιδωρικίου, αλλά μεγάλωσε στην Λιβαδειά, όπου κατέφυγε η οικογένεια του, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον πατέρα του. Μεγάλωσε με στερήσεις, πείνα και κατατρεγμό. Από μικρό παιδί δούλεψε σκληρά και κατάφερε να αποκτήσει πολλά χρήματα.

Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εργάστηκε πάντα με γενναιότητα και αυτοθυσία για την επανάσταση. Στην Πάτρα συγκροτεί δικό του στρατιωτικό σώμα, που μάχεται στην μάχη των Μύλων στο Ναύπλιο, όπου τραυματίζεται βαριά. Το 1826 ήταν στρατιωτικής διοικητής στην Αθήνα και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ακρόπολης, πολεμώντας τον Κιουταχή. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1843, βοηθώντας στην ψήφιση του συντάγματος.

Στα 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς θεωρήθηκε ότι συνωμοτούσε, κατά του Όθωνα. Ο λαός όμως ανατρέπει την καταδίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς του δίνει χάρη. Επί βασιλείας Γεωργίου Α΄ γίνεται στρατηγός, ενώ το 1864 εκλέγεται βουλευτής.
Την ίδια όμως χρονιά πεθαίνει στα εξήντα οκτώ του μόλις χρόνια, πικραμένος γιατί δεν είδε τους Έλληνες να αξιοποιούν τα επιτεύγματα των αγώνων τους.

Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην σημερινή συνοικία Μακρυγιάννη, που από αυτόν πήρε το όνομά της. Εκτός όμως από τα πολεμικά του κατορθώματα, ο Μακρυγιάννης μας άφησε και πνευματικά έργα, που αποτελούν μοναδικά λογοτεχνήματα, βγαλμένα μέσα από την καθάρια λαϊκή ελληνική ψυχή του, δεδομένου ότι γνώριζε ελάχιστα γράμματα.

Το σπουδαιότερα έργο του «Τα απομνημονεύματα» που μάλιστα έχουν διακοσμηθεί με τις οδηγίες του από τον λαϊκό καλλιτέχνη Π. Ζωγράφο, δημοσιεύθηκαν το 1907 από τον Γιάννη Βλαχογιάννη. Σπουδαίο υλικό από την ζωή και την δράση του Μακρυγιάννη αποτελούν και τα πρακτικά της δίκης του (1853) που εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1962 με τον τίτλο «Η δίκη του στρατηγού Μακρυγιάννη».

Σαν Σήμερα

1521: Πέθανε ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος

1748: Γεννήθηκε ο Αδαμάντιος Κοραής

1791: Γεννήθηκε ο Σάμιουλ Μορς, εφευρέτης του Κώδικα Μορς

1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική του σύνθεση “Fur Elize”

1875: Την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης

1906:Γεννήθηκε ο Γεώργιος Θεοτοκάς, συγγραφέας

1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.
Διαρκούν έξι μήνες και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας, συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941: Τα Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα

1981: Η αμερικάνικη εταιρεία Xerox Parc παρουσιάζει το πρώτο ποντίκι του υπολογιστή

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

26/4/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:36
Δύση ηλίου: 20:11
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες

+Γ ΄ Διακαινησίμου, +Ραφαήλ
Γιορτάζουν : Ραφαήλ, Ραφαέλα

Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Η Ατζέντα της Ημέρας

Το ωράριο στα εμπορικά καταστήματα επανέρχεται σε αυτό που ίσχυε προ της εορταστικής περιόδου.

Τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που ισχύει τα Σάββατα.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και στα νότια 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 μ-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα βόρεια από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-17 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/4
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση στα βόρεια. Οι άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 -6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τσέρνομπιλ


25 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό ατύχημα και ένα από τα μεγαλύτερα όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα στον κόσμο

Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα Νο 4 προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του.

Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, που λογαριάστηκε στα 140 εκατομμύρια κιουρί, εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Το ραδιενεργό νέφος κινήθηκε δυτικά και σε δυο μέρες έφτασε στην Γερμανία, στην Σουηδία και την Πολωνία, ενώ 4 ημέρες αργότερα βρισκόταν στην Γαλλία και την Βρετανία φέρνοντας ραδιενεργό βροχή.

Το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, τα φυτά και τα ζώα μολύνθηκαν. Λίγες μέρες αργότερα ένα τρίτο νέφος μετέφερε την ραδιενέργεια στα Βαλκάνια και την Βόρεια Ελλάδα. Οι πολίτες έκπληκτοι μόλις στις 29 Απριλίου ενημερώνονται για το πυρηνικό ατύχημα.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και ετοιμάζονταν για τον εορτασμό του Πάσχα. Ακολούθησαν αντιδράσεις υστερίας, για ολιγωρία πρωτίστως προς τον «Δημόκριτο» για την μη έγκαιρη ενημέρωση, καθώς οι καταναλωτές είχαν αγοράσει χόρτα και λαχανικά για το Πάσχα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ραδιενέργεια.
Οι κάτοικοι της Βόρεια Ελλάδας, κατέβαιναν προς την Αθήνα. Ακόμα αμέσως μετά το δυστύχημα έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές κύησης για προληπτικούς λόγους.

Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή, στην υγεία και στο περιβάλλον της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, Ο τραγικός απολογισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν 9.000 άτομα. Βάσει των εκτιμήσεων τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το δυστύχημα, 3,5 εκατομμύρια στην Ουκρανία, 3 στην Ρωσία και 2,5 στην Λευκορωσία

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη


Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρκετά μέτρα κάτω από την γη ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη. Πρόκειται για το άγαλμα του Ερμή, του αγγελιαφόρο των θεών που χρονολογείται από το 343 π.Χ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από παριανό μάρμαρο Βρίσκεται σ’ ένα βάθρο και έχει ύψος 2.10 μέτρα, παρουσιάζει δε τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του, που πιθανολογείται ότι ήταν σταφύλι. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα των αιώνων. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει την βασκική πόλη Γκουερνίκα


Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

Σαν Σήμερα

1607: Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην Βόρεια Αμερική

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά
Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια.

1831: Δημοσιεύεται στην Ελλάδα, ο νόμος περί τύπου, που εγείρει θύελλα αντιδράσεων κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

25/4/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:37
Δύση ηλίου: 20:10
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες
17η Εβδομάδα

+B΄ Διακαινησίμου (αργία)
Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του Τροπαιοφόρου, Μάρκου Ευαγγ.
Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργία, Μάρκος, Μαρκιανή

Ημέρα κατά της ελονοσίας

Η Ατζέντα της Ημέρας

Τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά

Δακτύλιος: Δεν ισχύει

Ενημέρωση

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα ρεύματα εισόδου στα αστικά κέντρα από τις 15.00-22.00

Τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που ισχύει τις Κυριακές. Συγκεκριμένα:

Στον ΗΣΑΠ για το τμήμα της γραμμής Μοναστηράκι - Πειραιάς τα δρομολόγια θα εκτελούνται δρομολόγια ανά 15 λεπτά και για το τμήμα της γραμμής Αττική - Κηφισιά ανά 13 λεπτά.

Στο Τραμ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 25 λεπτά

Καιρός


Γενικά: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας όπου ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές βροχές. Αργά το βράδυ νεφώσεις θα αναπτυχτούν στα δυτικά και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι 3-4 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και στο Αιγαίο ισχυροί 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στην νοτιοδυτική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα.

Αττική
Αίθριος με παροδικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι.
Οι άνεμοι μεταβλητοί βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί με ένταση 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-22 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 26/4
Αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά και πιθανώς κατά τόπους στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 -6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Ημέρα κατά της ελονοσίας


Είναι νόσος ενδημική στις περιοχές που υπάρχουν βάλτοι και έλη, αλλά και στις θερμές (τροπικές) περιοχές. Προέρχεται από ορισμένα παράσιτα (πλασμώδια) που μπαίνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα παράσιτα αυτά τα ανακάλυψε το 1880 ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός Λαβεράν και φέρουν το όνομά του «Πλασμώδιο του Λαβεράν».

Μεταδίδεται μονάχα με το τσίμπημα των κουνουπιών και μάλιστα των θηλυκών «ανωφελών» κουνουπιών. Όταν τα ανωφελή κουνούπια τσιμπήσουν άρρωστο από ελονοσία, ρουφούν μαζί με το αίμα του και το πλασμώδιο του Λαβεράν, που έχει μέσα σ’ αυτό ο άρρωστος. Έτσι όταν τσιμπήσουν άλλον άνθρωπο υγιή, εισάγουν το πλασμώδιο που επωάσεται μέσα στο αίμα από 10-50 ημέρες ανάλογα με το είδος της ελονοσίας.

Μόλις τελειώσει η επώαση εκδηλώνεται η αρρώστια. Πρώτα ο άρρωστος νιώθει δυνατό ρίγος, έπειτα έρχεται ο πυρετικός παροξυσμός (υψηλός πυρετός) και τέλος παρατηρείται εφίδρωση, οπότε πέφτει και ο πυρετός,. Υπάρχουν τέσσερεις μορφές ελονοσίας: α) Καλοήθης τριταίος, β) Ωοειδής γ) Τεταρταίος και δ) Καλοήθης τριταίος

Ανάλογα με την μορφή της ελονοσίας οι εκδηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε συχνά ή αραιότερα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης θεραπείας της, γίνεται χρόνια προκαλεί επιπλοκές και εξασθενίζει τον οργανισμό. Δημιουργεί αναιμία, διόγκωση της σπλήνας, που σιγά-σιγά παθαίνει σοβαρές αλλοιώσεις.

Η καταπολέμησή της γίνεται με πολλά φάρμακα, κινίνη, πλασμωχίνη, παλουδρίνη, ατεμπρίνη κ ά. Όμως πιο αποτελεσματική είναι η καταπολέμηση της με την συστηματική εξόντωση των ανωφελών κουνουπιών, αποστράγγιση ελών, ψεκασμό με εντομοκτόνα κ ά.

Η ελονοσία υπήρξε μάστιγα της ανθρωπότητας, από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια. Οι χώρες που είχαν έλη πλήρωσαν την ελονοσία με χιλιάδες θύματα. Επανειλημμένα είχε δημιουργήσει θανατηφόρες επιδημίες και σε πολλές χώρες είχε ενδημήσει.

Στην Ελλάδα έκανε μεγάλη θραύση, αλλά καταπολεμήθηκε συστηματικά από το 1946-49 (ανθελονοσιακός αγώνας). Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελονοσία, χρειάζεται όμως πάντα επαγρύπνηση, για την ομαδική και ατομική προφύλαξη κατά της ασθένειας.

Άγιος Γεώργιος, μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος


Γεννήθηκε στην Νικομήδεια της Βιθυνίας μεταξύ των ετών 285 και 281. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και αριστοκράτες και του έδωσαν μεγάλη μόρφωση. Έτσι έφτασε στα ανώτατα αξιώματα του ρωμαϊκού στρατού, Δούκας (διοικητής) και Κόμης (Συνταγματάρχης). Όταν έχασε τον πατέρα του, έμεινε μοναδικός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας και σαν καλός χριστιανός, την μοίρασε στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους του και ζούσε ζωή λιτή και απλή.

Ως Ρωμαίος αξιωματικός προστάτευε, όσο μπορούσε τους χριστιανούς, ενώ είχε προσελκύσει στην νέα θρησκεία πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Διοκλητιανού, που ήταν αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Όταν ξέσπασε εκείνη την εποχή φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών, ο Γεώργιος όχι μόνο δεν έλαβε μέρος, αλλά προστάτευσε πολλούς χριστιανούς διευκολύνοντας τους να κρυφτούν .

Ο Αυτοκράτορας όταν έμαθε την στάση του αυτή τον κάλεσε και γοητευμένος από τα νιάτα και την λεβεντιά του, τον συμβούλευσε να εκτελέσει τις διαταγές του. Τότε εκείνος του αποκάλυψε ότι και ο ίδιος ήταν χριστιανός και δεν επρόκειτο να απαρνηθεί την πίστη του.

Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον βασανίσουν και να τον αποκεφαλίσουν. Ο Γεώργιος έδειξε σπάνια ψυχική γαλήνη και καρτερία στα βασανιστήρια. Πέθανε το 303 και το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Λύδδα όπου και ενταφιάστηκε. Λίγο αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε στον τάφο του, μεγαλόπρεπο ναό.

Ο λαός μας τον θεωρεί έναν από μεγαλύτερους αγίους και η λαογραφία μας τον παρουσιάζει σαν πολέμιο άγιο, ενώ άπειρες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι γύρω από αυτόν. Σε μια παράδοση αναφέρεται πως σκότωσε έναν απαίσιο δράκο που φύλαγε μια πηγή και έτρωγε τους ανθρώπους που πλησίαζαν να πάρουν νερό. Και η αγιογραφία μας συνήθως τον απεικονίζει να σκοτώνει τον δράκο.

Η εκκλησία μας τον ονομάζει μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο και τιμά την μνήμη του στις 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, εάν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου, επειδή οι ύμνοι στην ακολουθία του είναι αναστάσιμοι.

Το απολυτίκιο του Αγίου:
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής
και των φτωχών υπερασπιστής,
ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,
τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών

1719: Εκδίδεται ο «Ροβινσώνας Κρούσος»


Ο Άγγλος συγγραφέας Δανιήλ Ντεφόε, το έγραψε εμπνεόμενος από την πραγματική ιστορία ενός Σκώτου ναυτικού. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες του 18χρονου Ροβινσώνα Κρούσου που φεύγοντας κρυφά από το σπίτι του αναζήτησε την περιπέτεια. Καθώς όμως ταξίδευε μ’ ένα καράβι έπεσε στα χέρια Βερβερίνων πειρατών κι έγινε σκλάβος τους. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φτάσει στην Βραζιλία, όπου έγινε ιδιοκτήτης φυτειών. Σ’ ένα άλλο ταξίδι του ναυάγησε σ’ ένα ερημονήσι και μένοντας μόνος του, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει με θάρρος όλες τις τρομερές δυσκολίες, οργανώνοντας την νέα του ζωή. Έφτιαξε την καλύβα του, κυνηγούσε άγρια ζώα και τα εξημέρωνε, έσπερνε, θέριζε, έγινε αγγειοπλάστης. Όταν κουραζόταν έπαιρνε θάρρος από την Αγία Γραφή κι έγραφε το ημερολόγιό του. Για συντροφιά του είχε ένα φλύαρο παπαγάλο. Στις εξερευνήσεις του στο νησί, πάλεψε με περαστικούς ανθρωποφάγους και γλίτωσε έναν άγριο που τον έλεγαν Παρασκευά. Του έμαθε γράμματα και τον δίδαξε πολλά χρήσιμα πράγματα. Μετά από χρόνια τους αντιλήφθηκε ένα περαστικό πλοίο και τους έφερε ξανά πίσω.
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να το διαβάζουν τα παιδιά.

Σαν Σήμερα

1744: Πέθανε ο Άντερς Κέλσιους, Σουηδός αστρονόμος
Ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Το 1740 ίδρυσε αστεροσκοπείο κι έγινε διευθυντής του. Μελέτησε το βόρειο σέλας και εργάστηκε για την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έκανε εισήγηση να μετριέται η θερμοκρασία με κλίμακα 100 βαθμών και κατασκεύασε το εκατοντάβαθμο θερμόμετρο που φέρει το όνομά του

1859: Αρχίζουν οι εργασίες για την διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ
Το γιγαντιαίο αυτό έργο κράτησε 10 χρόνια και στοίχισε περίπου 30.000.000 λίρες Αγγλίας. Το 1869 έγιναν τα εγκαίνια της διώρυγας και από τότε η Μεσόγειος ενώθηκε με την Ερυθρά Θάλασσα.

1945: Αρχίζουν οι συζητήσεις για την δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

1953: Δημοσιεύεται εργασία για την χημική δομή του DNA
Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους για την χημική δομή του DNA

1974: Η επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία
Revolucao dos Cravos, επανάσταση των γαρυφάλλων όπως ονομάστηκε, επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στην κάνη των όπλων τους ένα γαρύφαλλο. Αρχηγός της ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράϊβα ντε Καρβάλιο, εκδηλώθηκε δε την νύχτα της 23ης προς την 24η Απριλίου και είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος που διαρκούσε από τις 26 Μαΐου του 1926.

1975: Πέθανε η Αθηνά Ταρσούλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884. Υπήρξε λαογράφος και ζωγράφος με κυριότερα έργα «»Κάστρα και πολιτείες του Μυστρά», «Δωδεκάνησα».

1994: Πέθανε ο Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου του 1939. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την σύστασή του και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το διάστημα από το 1981- 1994. Πέθανε στην Αθήνα από την επάρατο νόσο.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

24/4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:38
Δύση ηλίου: 20:09
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

+ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ, Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Γιορτάζουν: Αναστάσιος, Αναστασία, Αχιλλέας, Βαλεντίνη, Ελισσάβετ, Λάμπρος, Λαμπρινή, Πασχάλης

Η Ατζέντα της Ημέρας

Τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που ισχύει τις Κυριακές. Συγκεκριμένα:

Η γραμμή τρόλεϊ 11 δεν θα πραγματοποιήσει νυχτερινά δρομολόγια

Στο Τραμ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 25 λεπτά

Στο Μετρό η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 12 λεπτά στη γραμμή 2 και στη γραμμή 3 ανά 10 λεπτά.

Στον ΗΣΑΠ για το τμήμα της γραμμής Μοναστηράκι - Πειραιάς τα δρομολόγια θα εκτελούνται δρομολόγια ανά 15 λεπτά και για το τμήμα της γραμμής Αττική - Κηφισιά ανά 13 λεπτά.

Πανελλαδική απεργία έως τη Δευτέρα του Πάσχα, 25/4 στις 06:00 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνο (ΟΕΣΙΚ)

Καιρός


Γενικά: Αίθριος με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 14-22 στα ηπειρωτικά και από 12- 19 βαθμούς Κελσίου στις νησιωτικές περιοχές.

Αττική
Ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά
Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα του Πάσχα 25/4
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας όπου ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές βροχές. Αργά το βράδυ νεφώσεις θα αναπτυχτούν στα δυτικά και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι 3-4 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και στο Αιγαίο ισχυροί 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στην νοτιοδυτική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα.

Πάσχα το ελληνικόν


Ένα νοερό ταξίδι ανά την Ελλάδα όπου θα «γευτούμε» τοπικά πασχαλιάτικα εδέσματα και γλυκά

Η λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι συνδεδεμένη με χαρακτηριστικές γευστικές απολαύσεις και αρώματα από την ελληνική παράδοση, τα λαμπριάτικα κουλουράκια, το τσουρέκι, η μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, η τσίκνα του οβελία και η μοσχοβολιά από το κοκορέτσι.

Πριν πάμε στο ψήσιμο του οβελία, ας γευτούμε την μαγειρίτσα της Ανάστασης, με μια μαγειρίτσα «φάρμακο», αυτήν της Μακεδονίας που περιέχει ένα «σοφό» συστατικό, το δυόσμο που είναι ότι καλύτερο για το στομάχι μετά την νηστεία. Μετά στην Κέρκυρα με το τσιλίχουρδο, όπου αντί για αυγολέμονο έχει ντομάτα όπως και το μανιάτικο ρεγάλι, που όμως είναι αρωματισμένο και με μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.

Να μην ξεχάσουμε όμως και την Κύπρο με τις σεφταλιές, αρνίσιος κιμάς αρωματισμένος με μυρωδικά και τυλιγμένος σε μπόλια.

Και τώρα η σειρά του οβελία. Θα ξεκινήσουμε από πού αλλού, από την Λιβαδειά και το ρουμελιώτικο Πάσχα, όπου δεσπόζει το σουβλιστό αρνί και επικρατεί η παράδοση του «λάκκου». Από τα χαράματα σχεδόν της Κυριακής του Πάσχα σε όλες τις γειτονιές έχουν σκάψει λάκκους στο χώμα, όπου κατά έναν τελετουργικό τρόπο ανάβουν φωτιές στα κλήματα του λάκκου και ψήνουν τον οβελία εν μέσω γλεντιού, χορού και διασκέδασης.

Κληματόβεργες συναντάμε και στην Κρήτη, βαλμένες όμως στην λαμαρίνα ή στο ταψί όπου επάνω ψήνουν το «οφτό». Πάσχα χωρίς σούβλα, όπως σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας που συνηθίζεται το αρνάκι πρασοσέλινο ή το εξοχικό, αρνίσιο μπούτι και κεφαλοτύρι τυλιγμένα σε φύλλα.

Και στην Πελοπόννησο δεν φτιάχνουν το αρνί στην σούβλα, προτιμούν την γάστρα, όπως το «κλέφτικο», με ιστορία από την επανάσταση του 1821, όπου οι κλέφτες (εξ ου και το όνομά του) δεν μπορούσαν εύκολα να κατέβουν από τα βουνά στο σπίτι τους για να πάρουν φαγητό και έτσι οι γυναίκες τους έψηναν το κρέας μέσα σε μια στάμνα, που την έπαιρναν οι κλέφτες χωρίς να υποκινούν υποψίες στους Τούρκους.

Το λαμπριάτικο φαγητό στην Μακεδονία και στην Θράκη, φερμένο από την Πόλη, ο σαρμάς ή τζιγεροσαρμάς. Τζιέρι ονομάζουν οι Πολίτες τα εντόσθια, ένα φαγητό δηλαδή γεμιστό με εντόσθια και περιχυμένο με γιαούρτιΣτην Πυλαία Θεσσαλονίκης φτιάχνουν το κατσικάκι με χορταρικά και ρύζι στο «τσέραφνο» (γάστρα) και το ψήνουν στο φούρνο, όπως και στα νησιά.

Στην Μυτιλήνη τα φρυγαδέλια και το κοκορέτσι γεμιστό με κεφαλοτύρι και ψημένο στο φούρνο. Στην Κάρπαθο, το «βυζάντι», φαγητό από το βυζαντινό έθιμο του γεμιστού αρνιού με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια που το σιγοψήνουν όλη την νύχτα στον ξυλόφουρνο, που έχουν σφραγίσει με λάσπη Στο ακριτικό Καστελόριζο, αρνάκι γεμιστό με συκωταριά, μυρωδικά χόρτα, κουκουνάρια και κρεμμυδάκια.

Στα Δωδεκάνησα το χαρακτηριστικό φαγητό είναι το λαμπριανό ή Λαμπριάτης ή μουούρι. Αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό που το ψήνουν όλη την νύχτα είτε σε λαδόκολλα είτε στο ειδικό πήλινο σκεύος μουούρι ή μαούρι από όπου πήρε και το όνομά του το φαγητό.

Και θα τελειώσουμε με τι άλλο, με γλυκό. Στην Ρόδο το Σάββατο του Λαζάρου τα «λαζαράκια», στριφτά κουλουράκια, που συμβολίζουν το σώμα του Λάζαρου τυλιγμένο στο σάβανο. Η ευωδιά της Χιώτικης μαστίχας στα πασχαλινά κουλουράκια της Χίου, στην Αστυπάλαια αρωματίζονται και χρωματίζονται με ζαφορά και όπως και τα μυζηθροπιτάκια της Καρπάθου έχουν ανθότυρο. Και τέλος το ένα και μοναδικό πολίτικο τσουρέκι αρωματισμένο με μαχλέπι.

Η μάχη της Αλαμάνας και ο θάνατος του Αθανασίου Διάκου


Ο Αθανάσιος Μασαβέτας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα καταγόταν από την Αρτοτίνα Παρνασσίδος. Από τα 12 του χρόνια τον έκλεισαν στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, όπου πήρε το όνομα Άνθιμος και έγινε διάκος. Έτσι κράτησε τον ιερατικό του βαθμό σαν επίθετο.

Επειδή σκότωσε ένα Τούρκο που τον προκάλεσε, έβγαλε για πάντα τα ράσα και ανέβηκε στο βουνό και έγινε πρωτοπαλίκαρο του αρματολού Γούλα Σκαλτσά. Κατόπιν μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά και μετά την μύησή του στην Φιλική Εταιρεία το 1818, πήγε στον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Την 1η Απριλίου του 1821 κυρίευσε το φρούριο της Λιβαδειάς αφού λίγες πριν είχε κηρύξει την επανάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά.
Με τους άλλους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, προχώρησαν προς την Άμφισσα για να ξεκαθαρίσουν την Αν. Στερεά. Εκεί πληροφορήθηκαν την άφιξη των Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ, με μεγάλη στρατιά που όδευαν προς την Πελοπόννησο.

Οχυρώθηκαν τότε στην γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχιού) κοντά στις Θερμοπύλες για να τους αντιμετωπίσουν. Η επίθεση άρχισε στις 22 Απριλίου. Ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς υποχώρησαν, ο Διάκος όμως πολεμώντας υπεράνθρωπα, χωρίς καθόλου να μετακινηθεί, έχασε τους αγωνιστές του, τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Όταν τον πήγαν στην Λαμία ο Βρυώνης του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως αρνήθηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο με φρικτό τρόπο. Τον σούβλισαν και τον έκαψαν ζωντανό. Η παράδοση λέει ότι την στιγμή που τον οδηγούσαν στο μαρτύριό του είπε το συμβολικό δίστιχο: «Για ‘δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζ’ η γη χορτάρι».

Πάνω στο δίστιχο αυτό ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης έγραψε ένα εμπνευσμένο ποίημα, με τίτλο «Διάκος».

Μέρα του Απρίλη,
πράσινο λάμπος
γελούσε ο κάμπος
με το τριφύλλι.

Ως την εφίλει
το πρωινό θάμπος,
η φύση σάμπως
γλυκά να ομίλει.

Εκελαδούσαν
πουλιά πετώντας
όλο πιο πάνω.

Τ’ άνθη ευωδούσαν.
Κι είπε απορώντας:
«Πώς να πεθάνω;».

Όμως κι η λαϊκή μούσα ύμνησε το ηρωικό κατόρθωμα του Αθανασίου Διάκου

Παίρνουνε τ’ αλαφριά σπαθιά και τα βαριά τουφέκια,
στην Αλαμάνα φτάνουνε και πιάνουν τα ταμπούρια.
«Καρδιά, παιδιά μου», φώναξε. «Παιδιά, μη φοβηθείτε,
σταθείτ’ ανδρειά σαν Έλληνες και σα Γραικοί σταθείτε».
Ψιλή βροχούλα νέπιασε κι ένα κομμάτι αντάρα,
Τρία γιουρούσια νέκαμαν, τα τρία αράδα, αράδα.
Έμεινε ο Διάκος στη φωτιά με δεκαοχτώ λεβέντες.
Τρεις ώρες επολέμαε με δεκαοκτώ χιλιάδες.
Βουλώσαν τα κουμπούρια του κι ανάψαν τα τουφέκια.

…Και ζωντανό τον έπιασαν και στον πασά τον πάνουν.
Κι ο Ομέρ Βρυώνης μυστικά στο δρόμο τον ερώτα:
«Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, την πίστη σου ν’ αλλάξεις,
να προσκυνήσεις στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσεις;».
«Πάτε κ’ εσείς κι η πίστη σας, μουρτάτες να χαθείτε.
Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε ν’ αποθάνω.

1184 π Χ: Κατά μια άποψη οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία


Η Τροία πολιορκήθηκε επί δέκα χρόνια από τους Αχαιούς, χωρίς να καταφέρουν να την κυριεύσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα πονηρό κόλπο για να την κατακτήσουν. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο, κούφιο άλογο, όπου μέσα μπήκαν μερικοί πολεμιστές, ενώ οι υπόλοιποι, αφού το άφησαν έξω από τείχη της Τροίας, ως αφιέρωμα στους θεούς, έκαναν πως τάχα φεύγουν με τα πλοία για την πατρίδα τους, ενώ αυτοί κρύφτηκαν πίσω από την Τένεδο. Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το έβαλαν μέσα στα τείχη , γκρεμίζοντας μάλιστα ένα μέρος των τειχών για να περάσει. Την νύχτα οι πολεμιστές βγήκαν από τον Δούρειο ίππο, γύρισαν και στο μεταξύ οι άλλοι από την Τένεδο, βρήκαν τους Τρώες να κοιμούνται και κατέλαβαν την Τροία.

Σαν Σήμερα

1792: Ο λοχαγός του Μηχανικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει την Μασσαλιώτιδα
Ο Ρουζέ Ντελίλ το έγραψε ως πολεμικό εμβατήριο για την στρατιά του Ρήνου. Όμως γρήγορα πήρε παλλαϊκή διάδοση και όταν οι επαναστάτες εθελοντές από την Μασσαλία τον Ιούλιο του 1792, ήρθαν στο Παρίσι το έψαλαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος δεν ήξερε την προέλευσή του και το ονόμασε «τραγούδι των Μασσαλιωτών» και σιγά-σιγά έγινε Μασσαλιώτιδα. Σαν εθνικός ύμνος της Γαλλίας καθιερώθηκε μετά την επανάσταση του 1830.

1827: Η μάχη στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη)
Την επόμενη μέρα του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι πολεμιστές του αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη) και ηττώνται κατά κράτος.

1942:Γεννήθηκε η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός

2004: Πέθανε η Εστέρ Λοντέρ, ιδρύτρια της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Εστέρ Μέντζερ και γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1908. Πέθανε στα 97 της χρόνια στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη, από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

23/4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:40
Δύση ηλίου: 20:08
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

+Μεγάλο Σάββατο, Η Ταφή του Κυρίου

Ημέρα Βιβλίου

Η Ατζέντα της Ημέρας

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 09:00-15:00

Τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που ισχύει τις Κυριακές. Συγκεκριμένα:

Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα σταματήσουν τα δρομολόγια νωρίτερα, ώστε στις 23:00 το βράδυ να βρίσκονται στα αμαξοστάσια.

Η γραμμή τρόλεϊ 11 δεν θα πραγματοποιήσει νυχτερινά δρομολόγια

Στο Τραμ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 25 λεπτά

Στο Μετρό δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας, ενώ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10 λεπτά, με τελευταίο δρομολόγιο από το Σύνταγμα στις 23:00

Στον ΗΣΑΠ τα δρομολόγια θα είναι ανά 10-11 λεπτά, με τελευταία δρομολόγια από τους σταθμούς Αττική και Κηφισιά στις 22:40, από τον σταθμό Πειραιά στις 22:35 και από τον σταθμό Μοναστηράκι στις 22:55.

48ωρη πανελλαδική απεργία από το Μεγάλο Σάββατο 23/4 στις 06:00 έως τη Δευτέρα του Πάσχα, 25/4 στις 06:00 αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνο (ΟΕΣΙΚ),

Καιρός


Γενικά: Αίθριος με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 14-22 στα ηπειρωτικά και από 12- 19 βαθμούς Κελσίου στις νησιωτικές περιοχές.

Αττική
Αίθριος με αραιή συννεφιά
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή του Πάσχα 24/4
Γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και μετά στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Μαγειρίτσα


Η μαγειρίτσα είναι μια ελαφριά σούπα με εντόσθια, λαχανικά και ρύζι και ουσιαστικά το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά από μια νηστεία σαράντα ημερών που προετοιμάζει τον οργανισμό και το στομάχι για την γευστική κραιπάλη που πρόκειται να ακολουθήσει την ημέρα του Πάσχα.

• 1 αρνίσια συκωταριά και εντεράκια, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο, 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 2 αυγά, 1 κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.

Πλένετε καλά την συκωταριά και τα έντερα. Τα βράζετε για 10΄. Τα ξεπλένετε και τα ψιλοκόβετε, με ψαλίδι, είναι πιο εύκολο.

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε την συκωταριά και τα εντεράκια και γιαχνίζετε για λίγο. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε το μαρούλι, το ρύζι, τον άνηθο, τον μάραθο, λίγο ζεστό νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπάτε τ’ αυγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο ζουμάκι από το φαγητό και περιχύνετε την μαγειρίτσα.

Οδοιπορικό στην λαμπριάτικη Κέρκυρα (2ο Μέρος)


Το Μ Σάββατο είναι ιδιαίτερο, εντυπωσιακό έχει χρώμα και θέαμα, το πρωί νωρίς στο νησί, στις 6πμ στη εκκλησία Παναγία των Ξένων πού είναι κοντά στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιείται το έθιμο του σεισμού, όπου οι πολυέλαιοι της εκκλησίας σείονται (κουνιούνται) και οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο έδαφος δημιουργώντας θόρυβο (αυτό το έθιμο περιγράφεται και στο ευαγγέλιο), αργότερα στις 9πμ την ίδια μέρα γίνεται η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα
Στις 11 το πρωί γίνεται η λεγόμενη και πολυσυζητημένη πρώτη ανάσταση στο νησί και η εντυπωσιακή ρίψη των μπότηδων από τα παράθυρα της πόλης.

Οι Κερκυραίοι γεμίζουν αυτούς τους μπότηδες με χρωματιστό νερό και στις 11πμ ακριβώς!! Ξεκινούν και τους πετούν από τα παράθυρα τους, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να προκαλέσουν θόρυβο και να φύγουν τα κακά πνεύματα. Το έθιμο είναι μοναδικό και το παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Κερκυραίοι σε απόσταση πάντα ασφαλείας (στη πάνω πλατεία κυρίως γιατί εκεί έχουν τη καλύτερη θέα). Κατά τη διάρκεια του δεν λείπουν και τα επιφωνήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος του τύπου έλα, ρίχτω, είσαι ο καλύτερος, μπράβο κτλ.

Είναι ένα ιδιαίτερα μοναδικό και ξεχωριστό έθιμο που αν παραβρεθείτε στη Κέρκυρα δεν πρέπει να χάσετε. Αμέσως μετά οι δρόμοι γεμίζουν φιλαρμονικές που πραγματικά ξεφυτρώνουν από παντού (από στενά σοκάκια και δρομάκια της πόλης παιανίζοντας ) Για την ιστορία να πούμε ότι οι μπότηδες είναι στάμνες φτιαγμένες από πηλό. Το μέγεθος τους ποικίλει, μπορεί να βρει κανείς μικρούληδες αλλά και τεράστιους που ίσα χωρούν από τα παράθυρα που πρόκειται να πέσουν.

Την ίδια ώρα πραγματοποιείτε και το έθιμο της Μαστέλας στη περιοχή Πίνια –Κουκουναριά. Είναι ένα έθιμο χαρούμενο και διασκεδαστικό όπου μέσα σε ένα μαστέλο– βαρέλι με νερό, που είναι στολισμένο με λουλούδια, κορδέλες και μυρτιές καλούνται οι περαστικοί να ρίξουν μέσα κέρματα – νομίσματα για το καλό. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας στις 11πμ το πρωί ο πρώτος που θα πέσει μέσα στο μαστέλο – βαρέλι θα πάρει και το περιεχόμενο του.

Το Μ Σάββατο το μεσημέρι κυλάει ήρεμα καθώς ακολουθεί μια εντυπωσιακή νύχτα όπου όσοι παραβρεθούν στη πάνω πλατεία τη βραδιά της Ανάστασης θα θυμούνται για καιρό. Στη πλατεία Σπιανάδα στις 12 το βράδυ Κερκυραίου και επισκέπτες ψάλουν το Χριστός Ανέστη με συνοδεία κληρικών, μπάντας, και χορωδία του δήμου ενώ τον ουρανό φωτίζουν αμέτρητα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα και δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όλους. Τα πυροτεχνήματα είναι πραγματικά πολλά και εντυπωσιακά. Η απόσταση της ρίψης τους είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα τραυματισμού ή φόβου των επισκεπτών.

Την ημέρα του Πάσχα γίνονται περιφορές της εικόνας της Ανάστασης από πολλές ενορίες της πόλης. Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται μια ξεχωριστή λιτανεία όπου εικόνες, λάβαρα, κληρικοί και πιστοί περνούν με καΐκια στο νησάκι με το όνομα Ποντικονήσι και τελούν Θεία Λειτουργία στον Παντοκράτορα ένα μικρό πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι, ακολουθεί κέρασμα και προτού η πομπή επιστρέψει από το χωριό Βίδος όπου και έρχεται, κάνει μια στάση για Παρέκκλιση στη μονή Βλαχέρενας.

Η αυλαία του Πάσχα στη πόλη της Κέρκυρας πέφτει τη Τρίτη με τα λεγόμενα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνα στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό δηλαδή την επανατοποθέτηση του σκηνώματος στη λάρνακα του.

Αυτά είναι τα δρώμενα όσο αναφορά τη πόλη της Κέρκυρας, όμως δεν μπορεί κανείς να μην παινέψει και να μην αναφερθεί στο παραδοσιακό στόλισμα του Επιτάφιου και την Ανάσταση στα γραφικά χωριουδάκια του νησιού.Όπου και αν βρεθείτε γεμίστε με εικόνες και νοιώστε την ουσία των ημερών. Καλό Πάσχα!

Κατερίνα Καψοκαβάδη

Ουϊλιαμ Σαίξπηρ


Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564 στο Στράτφορντ –ον-Αίηβον της Αγγλίας.
Εκεί έμαθε και τα πρώτα γράμματα και παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών. Έπειτα πήγε στο Λονδίνο, όπου έπιασε δουλειά σ’ έναν από τους γνωστούς θιάσους σαν ηθοποιός και πολύ γρήγορα έγινε διάσημος.

Έπαιξε στα μεγαλύτερα θέατρα του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα διασκεύαζε ή έγραφε έργα δικά του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και κέρδισε πολλά χρήματα και φήμη. Τα πρώτα του έργα ήταν ποιήματα και τα έγραψε το διάστημα 1590-92. «Αφροδίτη και Άδωνις», «Η αρπαγή της Λουκριτίας», «Φλογερός προσκυνητής» κ ά.

Αλλά ο Σαίξπηρ αναδείχθηκε ιδιαίτερα με τα θεατρικά έργα του: «Άμλετ», «Οθέλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Τέλος καλό όλα καλά», «Πολύ κακό για το τίποτα», Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Όνειρο θερινής νυχτός», «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», «Τέλος καλό όλα καλά», «Ιούλιος Καίσαρ», «Έμπορος της Βενετίας», «Κοριολανός», «Δωδεκάτη νύχτα» κ ά.

Το έργο του είναι τεράστιας λογοτεχνικής αξίας. Η ανθρωπότητα στέκεται εκστατική μπροστά στο κολοσσιαίο πνευματικό έργο του, κατατάσσοντας τον σε έναν από τους μεγαλύτερους δραματουργούς και τραγικούς όλων των αιώνων.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα αποσυρθεί στην πατρίδα του, όπου και θα πεθάνει στις 23 Απριλίου 1616, την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε. Τάφηκε στην εκκλησία του Στράτφορντ και αργότερα κτίστηκε μνημείο με την προτομή του.

1827: Πέθανε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης


Οι Έλληνες με δυνάμεις που είχαν ενισχυθεί από τον Καραϊσκάκη, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και τους Πετιμεζάδες προσπαθούν να απελευθερώσουν την Αθήνα από τον Κιουταχή. Στις αρχές του Απριλίου διορίστηκε από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας αρχηγός του στόλου ο Κόχραν και αρχιστράτηγος στην ξηρά ο Τζώρτς. Ο Καραϊσκάκης ήρθε σε αντίθεση μαζί τους λόγω των ανεφάρμοστων σχεδίων που πρότειναν. Στις 22 Απριλίου, γίνεται μια συμπλοκή με τους Τούρκους. Ο Καραϊσκάκης αν και άρρωστος καβαλάει το άλογό του και τρέχει να λάβει μέρος. Φτάνει στο Φάληρο και προχωρεί πολεμώντας. Εκεί όμως λαβώνεται βαριά. Κατά μια εκδοχή δέχτηκε «φίλια» πυρά. Τον μεταφέρουν στο πλοίο «Σπαρτιάτης» και στις 4 το πρωί, στις 23 Απριλίου, Αγίου Γεωργίου, ξεψυχάει. Την άλλη μέρα τον έθαψαν στην Σαλαμίνα.

1998: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύγχρονος Έλληνας πολιτικός


Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου του 1907. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην πολιτική εισήλθε το 1935 ως βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου και το 1955 πρωθυπουργός. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Το 1963 αυτοεξορίστηκε στην Γαλλία και απείχε της πολιτικής ζωής. Επανέρχεται με την μεταπολίτευση (1974) όπου αναλαμβάνει κατ’ αρχάς πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και αργότερα πρωθυπουργός ως αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ιδρύει. Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δυο θητείες.

Σαν Σήμερα

303: Παρέδωσε το πνεύμα του ο Άγιος Γεώργιος

1941: Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με την Γερμανία. Ο Γεώργιος Α΄ κι η κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού μεταφέρεται στο Κάϊρο, μέσω Κρήτης. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

22/4/2011

Ανατολή ηλίου: 6:41
Δύση ηλίου: 20:07
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

+Μεγάλη Παρασκευή, Τα Άγια Πάθη του Κυρίου

Παγκόσμια Ημέρα της Γης και της φύσης

Η Ατζέντα της Ημέρας

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 13:00-19:00

Δακτύλιος: Δεν ισχύει έως τη Δευτέρα του Πάσχα (25/4)

Ενημέρωση

Τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που ισχύει τα Σάββατα. Συγκεκριμένα:

Στο Τραμ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 20 λεπτά

Στο Μετρό δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας, ενώ η συχνότητα των δρομολογίων από την έναρξη της βάρδιας έως τις 17:00 θα είναι ανά 7 λεπτά και από τις 17:00 έως την λήξη της βάρδιας ανά 10 λεπτά.

Στον ΗΣΑΠ τα δρομολόγια θα είναι ανά 10-11 λεπτά

Σε επιφυλακή η Τροχαία για την πασχαλινή έξοδο

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στα ρεύματα εξόδου από τα αστικά κέντρα από τις 06:00-16:00

Καιρός


Γενικά: Γενικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Αττική
Γενικά αίθριος
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 23/4
Γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και μετά στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης και της φύσης


Την Γη που πληγώναμε…

…και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπο, κατ’ εικόναν Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς. Και ευλόγησεν αυτούς ο Θεός λέγων, αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων και κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. ..και είπεν ο Θεός, ιδού έδωκα υμίν χόρτον σπόριμον σπείρων σπέρμα, ό έστιν επάνω πάσης γης και παν ξύλον, ό έχει εαυτώ καρπόν σπέρματος σπορίμου, υμίν έστε εις βρώσιν…
(Γένεσις)

Και αυξηθήκαμε και πληθύναμε και την πληρώσαμε τίγκα και την κατακυριεύσαμε και άρξαμε και των ιχθύων της θάλασσας και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. Και σπείραμε τους σπόρους και φάγαμε τα χόρτα, αλλά και όλα τα ζώα που ήταν απάνω της, τρωγόντουσαν δεν τρωγόντουσαν.

Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί αφού την κατασπαράξαμε στην επιφάνεια, με χημικά, λιπάσματα, σκουπίδια και πλαστικά χωθήκαμε στα σπλάχνα της και της αρπάξαμε υγρά, στερεά και αέρια, της μπήξαμε συγκοινωνίες, μεταφορικά μέσα, τούνελ, νάρκες βόμβες, ατομικούς αντιδραστήρες. Και ας βρυχόταν με σεισμούς, πλημμύρες και τσουνάμια κι ας ξέρναγε τα σωθικά της, με ηφαίστεια και λάβες, εμείς κωφεύαμε και συνεχίσαμε το καταστροφικό μας έργο.

Κάναμε όμως πορείες με πανώ και συνθήματα, μετά από διασκέψεις, και συσκέψεις πήραμε αποφάσεις για την σωτηρία της, και τώρα πάνω στο κουφάρι της που κείτεται ουσιαστικά νεκρό, της αφιερώνουμε μια μέρα του χρόνου, κάνουμε γιορτές και πανηγύρια, για την Γη που έχουμε… ΕΧΟΥΜΕ;

Χάρης Κόντος

Από το Ευαγγέλιο στις κουβέντες του σήμερα


Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες λέξεις ή και φράσεις ακόμα, παρμένες μέσα από τα ευαγγελικά κείμενα.

Άλλες διατηρούν την ίδια σημασία και άλλες έχουν παραφθαρεί ή έχουν χάσει τελείως την σημασία τους. Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας μας δίνει την ευκαιρία να τις ξαναθυμηθούμε.

Το πικρόν ποτήριον: «Πάτερ, εί δυνατόν, παρελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο».
Είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να εκφράσουμε μια σκληρή δοκιμασία που περνάμε στη ζωή.

Άρον,άρον: «Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν»
Έχει αλλάξει η σημασία της και από την προστακτική του ρήματος αίρω, που σήμαινε πάρε, δηλώνει την βιάση, την σπουδή, π.χ «Φύγαμε άρον-άρον».

Ας όψεται: «Υμείς όψεσθε».
Την είπε ο Πόντιος Πιλάτος προς τους Εβραίους και σήμαινε ότι έχουν το κρίμα, είναι υπεύθυνοι, σημασία που ισχύει και σήμερα.

Τα αργύρια: «Λαβών ο Ιούδας τα τριακόντα αργύρια».
Ήταν το νόμισμα της εποχής και διατηρεί την ίδια σημασία εκφράζοντας τα χρήματα.

Η σπείρα: «Ο ουν Ιούδας λαβών την σπείραν…».
Εξακολουθεί να έχει την ίδια σημασία και σημαίνει ομάδα ανθρώπων με κακούς σκοπούς.

Ο πλάνος: «Εμνήσθημεν ότι εκείνος ο πλάνος…».
Το λέμε για τον απατεώνα, τον ψεύτη, π.χ λαοπλάνος

Μετά φανών και λαμπάδων : Από την σκηνή που εμφανίζεται ο Ιούδας στο Όρος των Ελαιών για να προδώσει τον Ιησού. Την χρησιμοποιούμε με χαρούμενη έννοια.

Αγγαρεύω: «Τούτον ηγγάρευσαν, ίνα άρη…»
Ρήμα που σημαίνει επιβαρύνω και παρέμεινε στην γλώσσα μας με την ίδια έννοια.

Τον έστειλαν από τον Άννα στον Καϊάφα: Από την δίκη του Ιησού. Σήμερα έχει την έννοια της διαιώνισης και ταιριάζει για την αιώνια γραφειοκρατία μας.

«Διέρρηξε τα ιμάτιά του»: Σημαίνει σκίζει τα ρούχα του, πράξη που έκανε ο αρχιερέας όταν του είπε ο Ιησούς πως είναι υιός του Θεού. Σήμερα την λέμε με παρεμφερή σημασία, για την αγανάκτηση κάποιου στο άκουσμα κάτι τολμηρού.

Στα διάφορα πρόσωπα ανάλογα με τον ρόλο που έπαιξαν στην ζωή ή στο δράμα του Ιησού, τα χρησιμοποιούμε σήμερα σαν υβριστικά επίθετα. Ιούδας, Πιλάτος, Φαρισαίος, Βαραββάς, ακόμα την Μαγδαληνή, «μετανοούσα Μαγδαληνή», για κάποια που παριστάνει την σεμνή ή μετάνιωσε στα γεράματά της .

Ακόμα λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα ειρωνικά, όπως «κουστωδία» για τους φύλακες, ή τους προστάτες, «κορβανάς», (δημόσιος κορβανάς) για το ταμείο εισπράξεων, «ιδού ο νυμφίος έρχεται» για κάποιον που είναι περιποιημένος.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος

Κώστας Κρυστάλλης


Ο Κρουστάλλης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1868 στο Συράκο της Ηπείρου, όπου και έζησε μέχρι τα δώδεκα του χρόνια. Μαθητής ακόμα της Ζωσιμαίας Σχολής εκδίδει ένα φλογερό πατριωτικό ποίημα «Αι σκιαί του Άδου», όπου εξυμνεί με πάθος τους ήρωες του ’21 και τους αγώνες τους.

Η Ήπειρος όμως τότε ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους που καταδιώκουν τον νεαρό ποιητή. Έτσι αναγκάζεται να έρθει στην Αθήνα, που για να ζήσει όμως εργάζεται σκληρά, άλλοτε σε χειρονακτικές εργασίες και άλλοτε σαν τυπογράφος, καθώς κανένας εδώ δεν γνώριζε τον θερμό πατριώτη και αγνό ποιητή. Μόνη του παρηγοριά τις ώρες της ανάπαυλας η μελέτη και η ποίηση. Έτσι γεννήθηκε η ειδυλλιακή ποίηση του Κρυστάλλη, που μας φέρνει με τόσο πάθος κοντά στην ελληνική παράδοση και στις ομορφιές της ελληνικής φύσης.

Χαρακτηρίστηκε ως ο ποιητής του βουνού και της στάνης. Γράφει με χάρη, λυγεράδα, ενώ η τεχνική του ξεχωρίζει. Ο Κρυστάλλης αγάπησε κι αφομοίωσε το δημοτικό τραγούδι. Ξεκινώντας από αυτό και μπαίνοντας στο πνεύμα του δημοτικού τραγουδιού, πρόσθεσε κάτι ολότελα ιδιαίτερο στην νεοελληνική ποίηση. Αλλά και οι μουσουργοί βρήκαν έμπνευση στα ποιήματά του και δημιούργησαν τραγούδια που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Έργα του, ποιητικά: «Αγροτικά» (1891), «Ο σταυραετός», «Τα τραγούδια του βουνού και της στάνης (1893), πεζά: «Οι βλάχοι της Πίνδου», «Ο καλόγερος του μοναστηριού του Μεσολογγίου», «Πεζογραφήματα» (1894) κ ά.

Οι περιπέτειες της ζωής του, ο πόνος της ξενιτιάς, η κακή δίαιτα, τα βάσανα, η φτώχεια, το παράπονο για την τύχη του και η ακοίμητη νοσταλγία για την σκλαβωμένη πατρίδα του φθείρουν την υγεία του, προσβάλετε από φυματίωση και αφήνει την τελευταία του πνοή στο πάτριο χώμα, που στο μεταξύ έχει επιστρέψει, στα 28 του μόλις χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1894.

Στο Σταυραητό
Από μικρό κι απ’ άφαντο πουλάκι, στραυραετέ μου,
παίρνεις κορμί με τον καιρό και δύναμη κι αγέρα
κι απλώνεις πήχες τα φτερά και πιθαμές τα νύχια
και μεσ’ στα σύγνεφα πετάς, μεσ’ στα βουνά ανεμίζεις
φωλιάζεις μεσ’ στα κράκουρα, συχνομιλάς με τ’ άστρα,
με την βροντή ερωτεύεσαι, κι απιδρομάς και παίζεις
με τ’ άγρια αστροπέλεκα και βασιλιά σε κράζουν
του κάμπου τα πετούμενα και του βουνού οι πετρίτες…

Σαν Σήμερα


1931: Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπενάκη
Ιδρύθηκε το 1929, από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη, το εγκατέστησε δε στο ιδιόκτητο σπίτι τους, ένα νεοκλασικό κτήριο μεταξύ των οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη. Το μουσείο περιλάμβανε τις συλλογές του Εμμανουήλ Μπενάκη από καλλιτεχνήματα αρχαίας, βυζαντινοχριστανικής, ισλαμικής και σύγχρονης λαϊκής τέχνης, φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη, εργαστήριο αποκατάστασης και συντήρησης έργων τέχνης.

1724: Γεννήθηκε ο Ιμάνουελ Κάντ, Γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού Γεννήθηκε στην Καινιξβέργη της Πρωσσίας, όπου σπούδασε θεολογία, φιλολογία, φυσική και μαθηματικά.

1827:Τραυματίζεται από σφαίρα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

1904: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της ατομικής βόμβας.

1985: Πέθανε ο Γιώργος Οικονομίδης, στιχουργός και κονφερασιέ
Έγραψε τους στίχους για πολλά τραγούδια, μεταξύ των οποίων: «Αγάπη μου μεγάλη», «Αθήνα μου παλιά», «Άνοιξη», «Αθήνα μου χρυσή», «Δεν σ’ αλλάζω με τίποτα», «Έχω απόψε ραντεβού», «Γύρισε πίσω», «Κορόιδο Μουσολίνι», «Μα εγώ αγαπάω την Λιάνα», «Η Μπίλιω», «Ξέχνα το χελιδόνι» κ ά

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

21/4/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:42
Δύση ηλίου: 20:06
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

+Μεγάλη Πέμπτη, Ο Μυστικός Δείπνος