Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

31/3/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:13
Δύση ηλίου: 18:47
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες

Η Ατζέντα της ημέρας

24ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας

Στάση εργασίας από τις 10:00- 15:00 των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ Αθήνας και Πειραιά και στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Μέχρι σήμερα ισχύουν τα βιβλιάρια των εργαζομένων του ΙΚΑ, που έληξαν αρχές Μαρτίου

Απογραφή και παραλαβή δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού 2011, για τους δικαιούχους του νομού Αττικής που το επώνυμο τους αρχίζει από Κ

Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις τράπεζες.

48ωρη απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Αρχικά νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Βαθμιαία βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας . Καταιγίδες στα κεντρικά και νότια και τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι: στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 4-6 με ενίσχυση στα 7 μποφόρ στα νότια το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε πτώση στα ανατολικά.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές
Οι άνεμοι νότιοι 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 13-15 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/4
Στα κεντρικά και νότια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειανατολικοί 4-6 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειανατολικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Ζυλ Ντασέν


Στις 31 Μαρτίου του 2008, «έφυγε» από την ζωή στα 97 του χρόνια, ο Αμερικανός σκηνοθέτης που πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

Ο Ζυλ Ντασέν γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Ήταν το 8ο παιδί ενός Ρωσοεβραίου κουρέα.

Στα πρώτα βήματα της καριέρας του θα υπάρξει μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Την εποχή του μακαρθισμού, θα κατηγορηθεί για την αντιαμερικανική του δράση και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Γαλλία. Το 1955 θα πάρει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «Ριφιφί».

Η γνωριμία του 2 χρόνια αργότερα με την Μελίνα Μερκούρη, θα γίνει η απαρχή μιας νέας σκηνοθετικής καριέρας με μούσα, πρωταγωνίστρια αλλά και πολυαγαπημένη του σύντροφο την ίδια. Θα παντρευτούν το 1965. Η φιλμογραφία του αριθμεί 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Φαίδρα», «Τοπκαπί», την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και κύκνειο άσμα του «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα» το 1980.

Ο Ντασέν γίνεται ένθερμος υποστηρικτής των αντιστασιακών αγώνων της Μελίνας στην χούντα των συνταγματαρχών και όταν θα γυρίσουν πλέον στην Ελλάδα το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο όραμά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μετά τον θάνατο της το 1994, συνεχίζει μόνος του με την δημιουργία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», όπου υπήρξε και πρόεδρος, την προώθηση της επιστροφής των Μαρμάρων αλλά και στην δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

1822: Η καταστροφή της Χίου


Το 1822 η Χίος επαναστάτησε και ο τούρκικος στόλος με την ναυαρχίδα «Μπουρλότα σαϊμάζι» (καταφρονήτρια των πυρπολικών) και με αρχηγό τον Καρά Αλή, φτάνει στην Χίο και αποβιβάζει χιλιάδες στρατιώτες για να καταπνίξει την επανάσταση. Χιλιάδες εσφάγησαν, άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι και μόνο λίγοι κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στα Ψαρά και στα γύρω νησιά. Η καταστροφή της Χίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, που απεικόνισε την καταστροφή της Χίου στον γνωστό πίνακά του «Οι σφαγές της Χίου». Την σφαγή εκδικήθηκε ο Κανάρης πυρπολώντας την ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, όπου ήταν αγκυροβολημένη, καθώς γιόρταζαν το Μπαϊράμι, την μεγαλύτερη μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή Εκεί βρήκαν τον θάνατο πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο Καρά Αλής.

Σαν Σήμερα

1814: Ο Ναπολέων μετά την ήττα του στην Μάχη των Εθνών, παραδίδεται άνευ όρων, παραιτείται από τον θρόνο και εγκαθίσταται ως βασιλιάς στο νησί Έλβα

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της επανάστασης στην Λειβαδιά Αφού κήρυξε την επανάσταση στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, έφυγε για την Λειβαδιά , όπου σήκωσε και εκεί την σημαία της επανάστασης απελευθερώνοντας την.

1855: Πέθανε η Βρετανή συγγραφέας, Σαρλότ Μπροντέ
Η Καρλότα γεννήθηκε το 1816 και ήταν η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο αδελφές της, συγγραφείς επίσης την Αμαλία και την Άννα. Έμεινε γνωστή από το μυθιστόρημα της «Τζέϊν Έιρ»

1889: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι ο Πύργος του Άϊφελ, σε ανάμνηση των εκατό χρόνων από την γαλλική επανάσταση.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παίρνει το Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς».

1991: Διαλύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο


Μείωση του αριθμού των μαθημάτων, περισσότερες ώρες διδασκαλίας και καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για το "Νέο Λύκειο" που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας.

Οι μαθητές που θα πάνε τον Σεπτέμβριο στην α΄ τάξη λυκείου θα έχουν 7 βασικά μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και μεταξύ αυτών θα είναι η ελληνική γλώσσα, αλλά και η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

Στη δευτέρα τάξη λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η θετική και η θεωρητική, ενώ στην τρίτη τάξη θα προστεθεί μία ακόμη κατεύθυνση που θα αφορά τα οικονομικά.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτές θα διεξάγονται σε βασικό αριθμό μαθημάτων, ενώ τα Πανεπιστήμια θα έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τους φοιτητές που θα εισάγουν στις σχολές τους.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το νέο λύκειο θα πρέπει να αποκαταστήσει όχι μόνο τη σωστή και πλήρη λειτουργία του, πρέπει επίσης να αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή των εφήβων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“A Day's Work”


Συναυλία για σόλο βιολοντσέλο, πρόβα, συνεργασία μεταξύ συνθέτη και ερμηνευτή και ανοικτή συζήτηση ανάμεσα σε συντελεστές και κοινό, συνθέτουν τη μουσική εκδήλωση με τίτλο “A Day's Work” που διοργανώνει η “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα “Άγγελος Σικελιανός” (Πειραιώς 100, Γκάζι) με έργα των Henri Dutilleux, Johann Sebastian Bach και Κορνήλιου Σελαμσή. Ώρα έναρξης 19:30 με ελεύθερη είσοδο

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

30/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:14
Δύση ηλίου: 18:46
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

Η Ατζέντα της ημέρας

Συνεχίζεται η 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει από χθες οι γιατροί του ΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά καλούν τα μέλη τους να απέχουν και για τις επόμενες 24 ώρες από τα καθήκοντα τους, ενώ στις 12:30 θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και στις περικοπές στην εκπαίδευση.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά πιθανότητα για πρόσκαιρη καταιγίδα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα ορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι βορειανατολικοί 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 12-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 31/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά, όπου τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα. Οι άνεμοι βορειανατολικοί 4-6 μποφόρ στα νότια το απόγευμα. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα ανατολικά. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Ιάκωβος Καμπανέλλης


Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, την Τρίτη 29/3 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα του Ομίλου «Υγεία», μετά από δίμηνη νοσηλεία καθώς έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου 1922. Το 1935 εγκαθίστανται οικογενειακώς στην Νίκαια. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συμμετέχοντας στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Γυρίζοντας στην Αθήνα και παρακολουθώντας παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, εντυπωσιάζεται και κατά δήλωσή του «ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον προορισμό του». Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, ενώ αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Θεατρικά έργα: «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.

Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι» Νίκου Κούνδουρου, «Κορίτσια στον Ήλιο» Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι» Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.

Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν», «Ο κύκλος με την κιμωλία» κ ά. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν», όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του για δυόμιση χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου και είχε αποκτήσει μια κόρη την Κατερίνα, που του είχε χαρίσει δυο εγγόνια, που υπεραγαπούσε. Υπήρξε από το 1999 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Θεατρικής Δραματουργίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είχε τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου Στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης θα ψαλεί το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η νεκρώσιμος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.

Χαρίλαος Τρικούπης


Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832 και ήταν γιος του ιστορικού της ελληνικής επανάστασης Σπυρίδωνος Τρικούπη. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας στο Λονδίνο, εκλέχθηκε πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση του 1862, διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία για την παραχώρηση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και το 1866 έγινε υπουργός των εξωτερικών.

Διεκήρυξε το «δόγμα της δεδηλωμένης» της ανάληψης δηλαδή της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό της πλειοψηφίας στην βουλή. Φυλακίστηκε δημοσιεύοντας το άρθρο του «Τις πταίει» στην εφημερίδα «Καιροί». Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο Κόμμα»

Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός, όπου κατέβαλε προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του κράτους, κάνοντας σπουδαιότατες μεταρρυθμίσεις και θέτοντας τις βάσεις της προόδου και της ανάπτυξης, με βάση το αξίωμα: «Η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει».

Μεγαλόπνοα σχέδια αποφασίστηκαν επί πρωθυπουργίας του, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας, η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά, η διώρυγα της Κορίνθου, σε πολιτικό επίπεδο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των βουλευτών, ενώ οραματίστηκε ακόμα και την σύζευξη Ρίου-Αντίρριου, που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2007 και τιμητικά φέρει το όνομά του.

Για την χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων χρειάστηκαν μεγάλα δάνεια, που όμως λόγω της δύσκολης ελληνικής οικονομικής συγκυρίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος απόδοσης, αναγκάζοντάς τον να αναφωνήσει από το βήμα της Βουλής «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Το 1895 αποτυγχάνοντας στις εκλογές αναχώρησε πικραμένος από την Ελλάδα. Πέθανε στις 30 Μαρτίου του 1896 στις Κάννες της Γαλλίας, Ο ανδριάντας του είναι στημένος στην οδό Σταδίου.

1992: Πέθανε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος


Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου του 1919. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία και από το 1964 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Β΄ έδρα της αρχαιολογίας. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα αποκαλύπτει το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων και τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Με τα ευρήματα των ανασκαφών του στην Βεργίνα επιβεβαιώθηκε και η άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου. Εκτός του αρχαιολογικού του έργου, σημαντικό είναι και το συγγραφικό του. Συνέγραψε μελέτες, ενώ έκανε πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Σαν Σήμερα

1841: Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Είναι το αρχαιότερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας μας και ιδρύθηκε με μετόχους το ελληνικό δημόσιο, τον Άγγλο κεφαλαιούχο Εϋνάρδο και τον Έλληνα Γεώργιο Σταύρου, ο οποίος ήταν και ο διοικητής της τράπεζας επί 27 χρόνια.

1853: Γεννήθηκε ο Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ βαν Γκογκ

1863: Ο Γεώργιος Α΄ χρίζεται βασιλιάς των Ελλήνων Μετά την έξωση του Όθωνα, η Εθνική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε το 1863, βασιλιά τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Δανίας, το Γεώργιο- Χριστιανό-Γουλιέλμο-Φρειδερίκο-Αδόλφο της δυναστείας των Γλύξμπουργκ. Μια τριμερής επιτροπή από τον Κ. Κανάρη, Θ. Ζαϊμη και Δ. Γρίβα, πήγε στην Κοπεγχάγη και πρόσφερε το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο τότε Γεώργιο, καλώντας τον στην Αθήνα

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του, Μπάτσης, Καλούμενος, Αργυριάδης, εκτελούνται πίσω από την Σωτηρία

1961: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης

1983: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

2004: Αυτοκτόνησε η ηθοποιός Ελευθερία Βιδάκη

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

29/3/ 2011

Ανατολή ηλίου: 6:16
Δύση ηλίου: 18:45
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

Η Ατζέντα της ημέρας

48ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά καλούν τα μέλη τους να απέχουν για τις επόμενες 48 ώρες από τα καθήκοντα τους

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια, σε μικρή άνοδο στις υπόλοιπες περιοχές.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 2 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 13-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/3
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αρχικά στα ανατολικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη και τα νησιά ου ανατολικού Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-4 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 και πιθανόν 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

1940: Θεμελιώνονται οι μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οργανώνεται και λειτουργεί κάθε Σεπτέμβριο, αποτελεί δε αναβίωση των παλαιών Δημητρίων. Ιδρύθηκε το 1925 και πρωτολειτούργησε το 1926. Είναι ετήσια εμπορική έκθεση, η σημαντικότερη στην Ελλάδα και τον χώρο των Βαλκανίων. Ένα τεράστιος χώρος πολλών στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μόνιμες εγκαταστάσεις που θεμελιώθηκαν το 1940 και αποτελούνται από περίπτερα, που στεγάζουν τους εκθέτες, αποτελούν τον χώρο της έκθεσης. Εκτός του εμπορικού χαρακτήρα στην έκθεση λαμβάνουν χώρα και πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ είθισται στην έναρξη της εκθέσεως ο εκάστοτε πρωθυπουργός, να εκφωνεί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής του.

Σαν Σήμερα

1430: Οι οθωμανικές δυνάμεις του σουλτάνου Μουράτ Β΄ καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη

1553: Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης, ο ποιητής Βιτσέντσος Κορνάρος

1821: Η πρώτη μάχη της επανάστασης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με δύναμη 300 Μανιατών κατατροπώνει υπερδιπλάσια δύναμη Τούρκων στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας

1823: Συγκροτείται η Β΄ Εθνοσυνέλευση
Συγκροτήθηκε υπό την Προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στο Άστρος Κυνουρίας, για να επικυρώσει το πρώτο ελληνικό σύνταγμα

1864: Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα
Ύστερα από την συνθήκη που έγινε για την εκλογή του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον θρόνο της Ελλάδος, η Αγγλία ανακοίνωσε την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα

1870: Γεννήθηκε Παύλος Μελάς, Πρωτεργάτης του μακεδονικού αγώνα
Γεννήθηκε στη Μασσαλία όπου ήταν εγκατεστημένοι οι γονείς του

1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στον Μαραθώνιο δρόμο, των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα

1926: Γεννήθηκε ο Κώστας Βίρβος, συνθέτης και στιχουργός

1943: Γεννήθηκε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

1959: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικάνικους κινηματογράφους η ταινία του Μπίλι Γουάϊλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό», με την Μέριλιν Μονρόε και τον Τζακ Λέμον

2001: Ξεκινά την λειτουργία του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

2005 : Πέθανε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης
Ποιήματά του: «Η λησμονημένη», «Τα στίγματα», «Ο περίπατος», «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Ανάποδα», «Γύρισαν τα ρολόγια»

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

28/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:17
Δύση ηλίου: 18:44
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες
13η Εβδομάδα

Η Ατζέντα της ημέρας

Αρχίζει η ενημέρωση και οι αιτήσεις από τα ΚΕΠ και τα γραφεία του ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου.

Απογραφή και παραλαβή δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού 2011, από 28-31/3 για τους δικαιούχους του νομού Αττικής που το επώνυμο τους αρχίζει από Κ

Κλειστά θα παραμείνουν τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία του κράτους

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις με ένταση3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αίθριος, με νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 12-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 29/3
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

1993: Πέθανε η Ελένη Χαλκούση ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων


Γεννήθηκε το 1901στο Μακρυχώρι Προποντίδας (Κωνσταντινούπολη). Σπούδασε θέατρο και λογοτεχνία στο Παρίσι. Υπήρξε ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με θιάσους της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη κ ά. Διετέλεσε ακόμα καθηγήτρια σε δραματικές σχολές. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως χρονογράφος, έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων, συνέγραψε το βιβλίο «Σαβουάρ βιβρ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τέλος συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Τα 201 καναρίνια» κ ά.

1943: Πέθανε ο Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας


Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1873 στο Ζεμιόνοβο της Ρωσίας. Σπούδασε μουσική στα Ωδεία της Πετρούπολης και της Μόσχας. Μετά την ρωσική επανάσταση, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ελβετία και μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Μπέβερλυ Χιλλ της Αμερικής. Έγραψε συμφωνικά έργα («Το νησί των νεκρών», 3 συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς), κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονέτα, πρελούντια, όπερες («Aleko», «Francesca da Rimini») και εκκλησιαστική μουσική.

1868: Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι
Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέϊ Μαξίμοβιτς Πεσκώφ και γεννήθηκε στο Νίζνι Νοβογκορόντ. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε όλο στερήσεις κι απογοητεύσεις. Δεν κατάφερε να πάει στο σχολείο, γιατί τον πίεζαν οι ανάγκες αυτοσυντήρησης.

1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ισταμπούλ

1941: Αυτοκτόνησε η συγγραφέας Βιρτζίνια Γούλφ

1964: Στα διεθνή ύδατα, έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω, ο πρώτος πειραματικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο «Ράδιο Καρολίνα».

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ο εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου. Έργα του: «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Οι καρέκλες», «Ο ρινόκερος»

Διάθεση ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση


Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι διαθέτει από 28/03 προς πώληση, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 12μηνης ισχύος, δύο τύπων:

Ετήσια Κάρτα για όλα τα Συγκοινωνιακά Μέσα
Μετρό (έως Κορωπί), Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Τραινοσέ (Μαγούλα-Πειραιά-Κορωπί) με τιμή πώλησης € 450,00 (10 μήνες χ € 45 = € 450, έκπτωση 2 μήνες χ € 45 = €90)
-Περιλαμβάνονται οι γραμμές Express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας

Ετήσια κάρτα Λεωφορείων-Τρόλεϊ- Τραμ
Με τιμή διάθεσης € 200,00 (10 μήνες χ € 20= € 200, έκπτωση 2 χ € 20 = € 40).
-Δεν ισχύει για τις λεωφορειακές γραμμές Express Αεροδρομίου και για το τμήμα Βάρκιζα-Σαρωνίδα της γραμμής E 22.

Για μαζική διάθεση ετησίων καρτών δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης αναλόγως των τεμαχίων

Σημείο πώλησης :
-Γραφεία ΟΑΣΑ Μετσόβου 25 1ος όροφος, ώρες: 08.00- 14.15

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

27/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:19
Δύση ηλίου: 18:43
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες

Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Σταυροπροσκυνήσεως)
Γιορτάζουν: Λυδία, Ματρώνη

Ημέρα Θεάτρου
Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

Η Ατζέντα της ημέρας
Το κίνημα κατά των διοδίων δραστηριοποιείται και σηκώνει τις μπάρες για την ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινήτων σε πολλούς σταθμούς διοδίων κατά μήκος του εθνικού μας οδικού δικτύου.

Αλλάζουμε τα ρολόγια


Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03.00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.

Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οδηγίας 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιαν. 2001.

Καιρός


Γενικά: Τοπικές βροχές στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα καταιγίδων μικρής διάρκειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αρχικά αίθριος και μετά το μεσημέρι αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 10-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/3
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη πρόσκαιρες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στο Ιόνιο, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Αγκινάρα


Η εμφάνιση της δεν σε προδιαθέτει να την φας, η γεύση της απόλαυση, η δε θρεπτική της αξία την αναγάγει σε πολύτιμο φάρμακο.

Η ιστορία τις αλλά και η εξέλιξή της πολύ μακριά. Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν ένα είδος σκολύμων (αγριαγκινάρα) όπου έτρωγαν τα κοτσάνια, αντιθέτως τις αποικίες τις Μεγάλης Ελλάδας στην Σικελία, έτρωγαν την καρδιά του λουλουδιού τις. Στην ρωμαϊκή εποχή η καλλιέργειά τις εξαπλώθηκε τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, καθώς οι ρωμαίοι την θεωρούσαν εξαιρετικό φαγητό.
Με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου πέρασε και στην αμερικάνικη ήπειρο, πιθανότατα με τις Ισπανούς αποικιοκράτες. Σήμερα είναι γνωστή σ’ τις ηπείρους.

Οι αγκινάρες, αποτελούνται κατά 85% από νερό, 12% υδατάνθρακες, 3% λιπαρές ουσίες, ενώ από θρεπτικά συστατικά είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, φυτικές ίνες και ακόμα βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, και C. Είναι ευεργετικές για το συκώτι, την χολή και τα νεφρά, δρουν κατά τις αρτηριοσκληρώσεως, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση των ρευματισμών.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο κυρίως και στην Κρήτη, 2 είδη του γένους Gynara με ή χωρίς αγκάθια και πράσινο ή ιώδες χρώμα. Ακόμα υπάρχουν, στα νησιά και οι αυτοφυείς ποικιλίες άγριας αγκινάρας ή ημιάγριας αγκινάρας, μικρότερες σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικές σε γεύση.

Διαλέξτε αγκινάρες τρυφερές και συμπαγείς με πράσινα κλειστά φύλλα χωρίς στίγματα.. Το κοτσάνι τους πρέπει να είναι δροσερό και να λυγίζει μόλις τις κουνάτε. Για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους, τις βάζετε σε μια λεκάνη με λίγο νερό σαν λουλούδια. Για μεγαλύτερο διάστημα μια-δυο εβδομάδες μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο. Ακόμα μπορείτε να τις βάλετε στην κατάψυξη αφού πρώτα τις καθαρίσετε και τις ξεματίσετε σε αλατισμένο βραστό νερό για 4-5 λεπτά.

Αμέτρητες οι συνταγές με αγκινάρες με γνωστότερες τις «α λα πολίτα», με κουκιά ή αρακά, με αρνάκι αυγολέμονο, ομελέτα, γεμιστές ή μουσακά. Δένουν επίσης εξαιρετικά με γαρίδες, θαλασσινά, ρύζι, ή κιμά.

Οι αλλιώτικες αγκινάρες αλά πολίτα


5-6 αγκινάρες, χυμός 1 λεμονιού, 1-2 κ σ αλεύρι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 πράσο τριμμένο, 2-3 καρώτα σε ροδέλες, 2 πατάτες σε κομματάκια, 10 κρεμμυδάκια στιφάδου, ½ κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Βάζετε σε μια λεκάνη αρκετό νερό, ρίχνετε το αλεύρι, το χυμό λεμονιού και τα διαλύετε. Κόβετε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες. Καθαρίζετε το περίβλημά τους και τα βάζετε στην λεκάνη με το νερό. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά τους φύλλα. Ξύνετε μ’ ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους και βγάζετε τα χνούδια τους. Τις τρίβετε με τις λεμονόκουπες και τις βάζετε στην λεκάνη.

Σοτάρετε στο λάδι το πράσο, προσθέτετε τις αγκινάρες, τα κοτσάνια, τις πατάτες, τα καρώτα και τα κρεμμυδάκια. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι, χωρίς να ανοιγοκλείνετε την κατσαρόλα, γιατί μαυρίζουν. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού και αναδεύετε κουνώντας τα χερούλια της κατσαρόλας, πέρα –δώθε, χωρίς να ανακατέψετε για να μην χαλάσει η εμφάνιση του φαγητού.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου


Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω, εννοούμε δε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας.

Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους.

Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες.

Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα.
Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς.

Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβία (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσία (Τσέχωφ).

Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν


Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν τραγουδιστής και βιολονίστας και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική.
Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα.

Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον Μότσαρτ και τον Χάυδν. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά.

Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και ο ίδιος μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κά. Κοντά στα 29 του χρόνια χτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση τις ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση.

Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική», 4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «ύμνο τις χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε τις το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκεμοντ», τα «Ερείπια τις Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελεών», την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά. Πέθανε στην Βιέννη στις 27 Μαρτίου 1827

Σαν Σήμερα

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εισέρχονται στο Βουκουρέστι.
1821:Ο Αθανάσιος Διάκος μετά την δοξολογία στην Μονή Οσίου Λουκά, κηρύσσει την επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα.
1821:Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγό τον αρματολό Πανουργιά ελευθερώνουν την πρωτεύουσα τις Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα)

1926: Εγκαινιάζεται η Ακαδημία Αθηνών
Θεμελιώθηκε το 1859 από τον βασιλιά Όθωνα και τελείωσε το 1885, με δωρεές του ευεργέτη Σίνα.

1940: Δημιουργούνται τα στούντιο «Σκούρας Φιλμ» και «Αθήνα Φιλμ», που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του ελληνικού κινηματογράφου.

1952: Ιδρύεται στο Μέμφις του Τενεσί η δισκογραφική εταιρεία Sun Records που ανέδειξε τους Έλβις Πρίσλεϋ, Τζέρι Λι Λούϊς, Τζον Κας κ ά.

1952: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράϊα Κάρεϊ

1968: Πέθανε ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν

1994: Πέθανε ο Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του θεάτρου του παράλογου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

26/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:20
Δύση ηλίου: 18:42
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

+Η Σύναξη αρχαγγέλου Γαβριήλ
Γιορτάζουν: Πούλια, Πούλιος

Η Ατζέντα της ημέρας


Στις 20:30 ξεπερνάμε τη μία ώρα! Ξεπερνάμε τον ίδιο μας τον εαυτό!».
Σβήνουμε τα φώτα για μία ολόκληρη ώρα συμμετέχοντας στην προσπάθεια περιβαλλοντικής δράσης και αφύπνισης που σηματοδοτεί η Ώρα της Γης.

Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν 1 ώρα μπροστά και να δείχνουν 4, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και την νύχτα υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις και ένταση μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 11-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 27/3
Στα δυτικά, τα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και στα ορεινά ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Μπάμπης Μπακάλης, συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού μας τραγουδιού


Ο Λάμπρος Μπακάλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας. Ο πατέρας του ήταν ψάλτης και καπνεργάτης, έπαιζε όμως και μπουζούκι, από όπου το μαθαίνει κι ο ίδιος. Και όταν τον χάνει γύρω στα 14 του χρόνια, βγαίνει στην βιοπάλη, εργαζόμενος ως υδραυλικός και λευκοσιδηρουργός, για να βοηθήσει την μητέρα του και την αδελφή του, ενώ ταυτόχρονα παίζει στα κουτούκια της Καβάλας που στο μεταξύ έχουν μετακομίσει.

Το 1944, μετά από περιπλανήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, Στράτο Παγιουμτζή, Στέλλα Χασκίλ, Τάκη Μπίνη, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Πέτρο Αναγνωστάκη, Στράτο Διονυσίου κ ά. Ακόμα με τους Βασίλη Τσιτσάνη, Απόσ. Καλδάρα, Γ. Κλουβάτο, Κώστα Βίρβο κ ά.

Τραγούδια του: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Συρματοπλέγματα βαριά, «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», ενώ διασκευάζει ινδικά τραγούδια, «Πικραμένο γράμμα», «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», «Καρδιά μου καημένη».
Πέθανε στις 26 Μαρτίου 2007.

1881: Θεμελιώνεται το θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»


Ο Βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα καταθέτουν τον θεμέλιο λίθο, στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε δωρεάν από την Μονή Ασωμάτων (σημερινή Πετράκη), για την ανέγερση θεραπευτηρίου με την ονομασία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».
Τρία χρόνια αργότερα στις 25 Μαρτίου του 1884 γίνονται τα εγκαίνια χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αθηνών Προκοπίου. Ταυτοχρόνως με τα εγκαίνια ορίζεται και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από την Ιφ. Συγγρού πρόεδρο, την Ελ. Μαυροκορδάτου, την Ειρ. Ρεβελάκη, την Σ. Δάλλα, την Βαρ. Ρέϊνεκ και την Σ. Μαυρομάτη, μέλη

1932: Επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη
Το γλυπτό είναι έργο του Ροχ και ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη

1940: Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης
Γεννήθηκε το 1872. Ήταν αγρότης από το Μαρούσι Αττικής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1896, παρακινούμενος από τους φίλους του λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο. Έρχεται πρώτος, κατακτώντας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη εποχή για την Ελλάδα

1969: Ο Τζον Λένον κι η Γιόκο Όνο κάνουν για πρώτη φορά «μπεντ ιν»
Στο Χίλτον του Άμστερνταμ ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, μένουν στο κρεβάτι για μέρες κάνοντας την πρώτη ξαπλωτή διαμαρτυρία (μπεντ ιν ) διαμαρτυρόμενοι για την ειρήνη στο Βιετνάμ

Η Ώρα της Γης


O Δήμος Παλλήνης και τα Λύκεια - Γυμνάσια των Δημοτικών Ενοτήτων Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης, στέλνουν το δικό τους μήνυμα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
Στις 26/3 και ώρα 20:30 διοργανώνουν ανθρώπινη αλυσίδα, που θα ξεκινήσει μπροστά από τον σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Παλλήνης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, με κατεύθυνση το κλειστό γήπεδο της Παλλήνης όπου θα ακολουθήσει νεανική εκδήλωση με live μουσική και dj party από τους μαθητές.
Ακόμα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου προγραμματίζει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για μία ώρα από την 20:30 έως την 21:30 στις πλατείες, στα δημοτικά κτίρια και άλλα σημαντικά σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος της περιοχής.

Ο Δήμος Χαλανδρίου στηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας, και έτσι το Σάββατο 26/3 στις 20.30 κλείνει το φως σε όλα τα δημοτικά κτίρια και καλεί όλους του συνδημότες να κάνουν το ίδιο στέλνοντας το μήνυμα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Περιστερίου συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεπής και πρωτοπόρος στη μάχη για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στηρίζει για 3η συνεχή χρονιά την Ώρα της Γης με τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών μας Κτιρίων

BOOKCROSSING


Το Σάββατο 26/3 από την ομάδα atenistas στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας (στο Μετρό Στ. Λαρίσης, ακριβώς απέναντι απ' τον Σταθμό του ΟΣΕ κι αριστερά, το κτίριο στη γωνία της οδού Δομοκού) από τις 12:00 – 16:00
• Φέρε βιβλίο - Πάρε βιβλίο
Το βιβλίο που διάβασες ίσως το θέλει κάποιος άλλος. Το φέρνεις, και βρίσκεις άλλα ενδιαφέροντα να ανταλλάξεις. Παρούσα επίσης η Κοινότητα των Ελλήνων Βookcrossers, ευκαιρία να μάθεις για τις δραστηριότητές της.
• Μαζεύουμε βιβλία
Πέρα από την ανταλλαγή μπορείς να αφήσεις το βιβλίο σου. Όσα μαζευτούν θα δοθούν για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.
• Παρακολούθησε ομιλίες
Μαζί μας οι δύο γνωστοί συγγραφείς βιβλίων σχετικών με την Αθήνα: ο Νίκος Βατόπουλος και η Άρτεμις Σκουμπουρδή που θα μιλήσουν για την πόλη όπως την αποτύπωσαν στα βιβλία τους. Έναρξη παρουσιάσεων στις 14.00
• Να η ευκαιρία: Γράψου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη!
Οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης θα 'ναι παρόντες για να εγγράψουν νέα μέλη. Φέρε απλώς μαζί σου την ταυτότητά σου κι έναν λογαριασμό (σταθ. ή κιν. τηλεφωνίας, ή ΔΕΗ).

Παράταση για ηλεκτρονική υποβολή

Μια ακόμα παράταση των προθεσμιών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τα συνεχή προβλήματα που παρουσίαζει το TAXISNET.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής έχουν ως εξής:
- Φυσικά πρόσωπα (Ε1, Ε2, Ε3). Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/4/2011, με ταυτόχρονη μετάθεση των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα, οι οποίες θα αρχίσουν να λήγουν από τις 18/4/2011.
- Στοιχεία Ακινήτων (Ε9). Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/6/2011 και η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου λήγει στις 30/6/2011.
- Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Τιμολογίων Πελατών/ Προμηθευτών και Πιστωτικών Υπολοίπων. Οι υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν την 1/6/2011 με ημερομηνία λήξης τις 30/6/2011.
- Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 12/4/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και τις 23/5/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.
- Εισοδήματα Προσωπικών εταιρειών κ.λπ. (Ε5) Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική και θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 18/4/2011 με καταληκτική ημερομηνία ανεξαρτήτως ΑΦΜ τις 28/4/2011.
- Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Φ01012). Η υποβολή θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 4/4/2011 με καταληκτικές ημερομηνίες τις 12/4/2011 για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας και τις 15/4/2011 για όσα τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.
- Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Α.Ε. , ΕΠΕ, κ.λπ. -- Φ01010, Φ01011, Φ01013, Φ01014). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική και θα ξεκινήσει να προσφέρεται στις 2/5/2011.
- Λοιπά νομικά πρόσωπα (Ε.Π.Ε., Συνεταιρισμοί κ.λ.π). Καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Μαΐου 2011.
- Καταστάσεις από λογιστές - φοροτεχνικούς. Η προθεσμία υποβολής ορίζεται για τις 30/6/2011.
- Οριστική Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7). Η προθεσμία υποβολής ορίζεται για τις 16/5/2011.
- Δηλώσεις Παρακρατούμενων Φόρων Εμπόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2011 και ορίζεται καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 30/9/2011.
- Προσωρινή Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων πλην Μισθωτών Υπηρεσιών. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική από 1/7/2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι Δείκτες για την εβδομάδα 21-24/3

Δευτέρα 21/3
1.614,13 +1,28%

Τρίτη 22/3
1.611,21 -0,18%

Τετάρτη 23/3
1588,33 -1,43%

Πέμπτη 24/3
1622,15 +2,13%

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

25/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:22
Δύση ηλίου: 18:41
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

+Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Εθνική Εορτή (Αργία) Γ΄ Χαιρετισμοί
Γιορτάζουν: Άγγελος, Αγγελίνα, Ευάγγελος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Εθνεγερσία

Η Ατζέντα της ημέρας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα μουσεία οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία του κράτους από τις 8:30 έως τις 15:00. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Καιρός


Γενικά αίθριος, με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 - 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς μέχρι 6. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αττική
Αίθριος
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις και ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 10-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 26/3
Γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών τη νύχτα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Σπύρος Σαμαράς, διακεκριμένος μουσουργός


Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1861 στην Κέρκυρα. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, στο Ωδείο της Αθήνας και εν συνεχεία στην Ιταλία και την Γαλλία. Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα.

Έγραψε μελοδράματα όπως η «Φλώρα Μιράμπιλις» με πρωταγωνίστρια την Έμμα Καλβέ, με την οποία θριάμβευσε στην Σκάλα του Μιλάνου το 1886 και ακολουθούν κι άλλες παραστάσεις όπερας, με τις οποίες θριαμβεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου πρωτοπαρουσιάζονται, όπως το μελόδραμα «Μετζέ» το 1888 στην Ρώμη, στο Μιλάνο το 1891 η «Λιονέλλα», το 1894 στη Νεάπολη «Η μάρτυς», το 1895 στο Μιλάνο η «Ιστορία ‘Ερωτος» και «Η δαμασθείσα μαινάς» βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ το «Ήμέρωμα της στρίγγλας», το 1905 στην Γένοβα η «Δεσποινίς Μπελ Ιλ» και το 1908 στην Φλωρεντία, σ’ άλλες ιταλικές πόλεις και στο Βερολίνο η «Ρέα».

Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Τον ύμνο εκτέλεσε ορχήστρα από 200 άτομα και χορός από 200 αοιδούς, που τον διηύθυνε ο ίδιος ο Σαμαράς. Πέθανε στις 25 Μαρτίου 1917.

Σαν Σήμερα

31: Α΄ εορτασμός του Πάσχα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Διονυσίου του Μπερού

1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821
Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνική εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

1857: Πέθανε ο Γουίλιαμ Κολγκέϊτ, Άγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ειδών στοματικής υγιεινής

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα
Το 1892 ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουπερτέν, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας συλλαμβάνει την ιδέα της αναβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των ολυμπιακών αγώνων. Το 1894 στο διεθνές αθλητικό συνέδριο στο Παρίσι αποφασίστηκε η τέλεση των πρώτων ολυμπιακών αγώνων, στην χώρα που τους γέννησε. Έτσι το 1896 εγκαινιάσθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο

1954: Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA

1955: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

24/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:23
Δύση ηλίου: 18:40
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η Ατζέντα της ημέρας

Από σήμερα ξεκινά καθημερινά 11:00 – 14:00, η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων από έξι φαρμακεία του ΙΚΑ, στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στην Αττική.

Απογραφή και παραλαβή δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού 2011, για τους δικαιούχους του νομού Αττικής που το επώνυμο τους αρχίζει από Η, Θ & Ι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Στη βόρεια Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες παροδικές νεφώσεις και λίγες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 -5 και στα ανατολικά 5-7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 5 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 8-14 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/3
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Ημέρα κατά της Φυματίωσης


Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης. Για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει χιλιάδες ζωές η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η φυματίωση (φθίση, χτικιό) είναι λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο με ζωτικότητα και αντοχή πολύ μεγάλη, που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ήταν γνωστή από την αρχαία εποχή, από την 3η κιόλας χιλιετία π Χ αποδεικνύεται η ύπαρξή της σε ευρήματα σε αιγυπτιακές μούμιες. Αλλά και αργότερα ο Ιπποκράτης, τον 5ο αιώνα π Χ την αναφέρει περιγράφοντας την ως «φθίση». Ακριβείς περιγραφές της στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, οι αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή μετάδοση μέσω μικροοργανισμού.

Το 1882 ο Robert Koch ανακαλύπτει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά μόλις το 1944 αρχίζει η θεραπεία των φθισικών με το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη. Μέχρι τότε για τον έλεγχο της φυματίωσης είχαν δημιουργηθεί ειδικά ιδρύματα (σανατόρια), όπου ζούσαν μόνιμα και νοσηλεύονταν οι ασθενείς.

Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών και την διάδοση του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), η φυματίωση, σταμάτησε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καταγράφηκε σημαντική έξαρση της νόσου και βάσει των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, πεθαίνουν από φυματίωση 2-3 εκατομμύρια άτομα ετησίως σ’ όλο τον πλανήτη.

Ο ξεχασμένος εφιάλτης επανήλθε δριμύτερος με πιθανότερες αιτίες, την πολύ-ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα αντιβιοτικά, την μεγάλη μετανάστευση ατόμων από αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό ποσοστό φυματίωσης, τους ανεπαρκείς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξάπλωση του AIDS, καθώς τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση.

Ελίζαμπεθ Τέϊλορ


«Έκλεισαν» τα ωραιότερα μάτια του Χόλυγουντ

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Hampstead του Λονδίνου. Από τα τρία της χρόνια παρακολουθεί μαθήματα χορού. Η καταγωγή των γονιών της ήταν από την Αμερική, όπου θα γυρίσουν το 1939, με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εκεί ξεκινά την καριέρα της ως παιδί - θαύμα αρχικά συμμετέχοντας στην τηλεοπτική σειρά ''Lassie Come Home'', το 1943 στην ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» και ''National Velvet'' το 1944.

Τα υπέροχα βιολετιά μάτια της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της εντυπωσιάζουν και αργότερα πλέον ως ενήλικας εξελίσσεται σε μια από τις διασημότερες και πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Ήταν πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ και θα το κερδίσει δυο, με τις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» το 1960 και «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούντ» το 1966.

Άλλες ταινίες της: «Μια θέση στον ήλιο» (1951), «Ο γίγας» (1955), «Όσα δεν σβήνει ο χρόνος» (1957), «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Κλεοπάτρα» (1960), μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου, γνωστή επίσης και για τον μεγαλύτερο αριθμό κουστουμιών. Η ταινία ήταν αφορμή της γνωριμίας της με τον συμπρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον θυελλώδη έρωτά τους και τον γάμο τους (δυο φορές).

Παντρεύτηκε ακόμα έξι φορές , ενώ σκάνδαλο είχε προκαλέσει ο γάμος της το 1991 με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκι, που ήταν 20 χρόνια νεότερος της. Χώρισαν το 1996. Είχε τέσσερα παιδιά (τρία βιολογικά και ένα υιοθετημένο) και εννιά εγγόνια.

Η αγάπη της για τα κοσμήματα και δη για τα διαμάντια, η φιλία της με τον Μάϊκλ Τζάκσον, ο αγώνας της μέσω του ιδρύματος της κατά του AIDS (AmFAR), τα προβλήματα της υγείας της, που την αναγκάζουν να εμφανίζεται ακόμα και σε αναπηρικό καροτσάκι, μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τα Tabloid περιοδικά.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Το 2000 η βασίλισσα της Αγγλίας είχε αποδώσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έναν τίτλο τιμής (dame).

Τα τελευταία επτά χρόνια έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και από τις αρχές Φεβρουαρίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. Αφήνει την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 79 ετών, στις 23 Μαρτίου.

Ιούλιος Βερν


Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828 και ήταν γιος του περίφημου Γάλλου δικηγόρου Πέτρου Βέρν, με την υπόδειξη του οποίου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του, όταν σε ηλικία δώδεκα χρονών το έσκασε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο.

Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης, καθώς προέβλεψε το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, τον κινηματογράφο, τον ασύρματο, το μαγνητόφωνο κ ά.

Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωές του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Η φαντασία του αυτή μετουσιώθηκε από τους σημερινούς επιστήμονες σε επίτευγμα επιστημονικό.

Έργα του: «Πέντε ημέρες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Από την γη στην σελήνη», «Μέλαινες Ινδίες», «Το Αιγαίο ανάστατο», «Το φλογισμένο αρχιπέλαγος», μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την επίσκεψή του στα ελληνικά παράλια, «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων» κ ά. Πέθανε στις 24 Μαρτίου 1805 στην Αμιένη στα 77 του χρόνια

Σαν Σήμερα

1721: Ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, εκδίδει τα περίφημα έξι Βραδεμβούργια κονσέρτα του

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ, ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης

1926: Γεννήθηκε ο Ντάριο Φο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

1930: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος

1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλιας και Κοιμήσης, ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου.

1955: Με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπέδιου.

Όχι φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν οφειλές στους ΟΤΑ

H εφορία δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα και για χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από την εφορία ή να πάρει επιστροφή φόρου ενώ ταυτόχρονα έχει χρέος προς τον δήμο του, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Και ότι δεν θα παίρνει ενημερότητα, αν πρώτα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του προς τον δήμο.

Στην προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις οφειλές που έχουν οι πολίτες προς αυτούς. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

23/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:25
Δύση ηλίου: 18:39
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

Ημέρα Μετεωρολογίας

Η Ατζέντα της ημέρας

Απογραφή και παραλαβή δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού 2011, για τους δικαιούχους του νομού Αττικής που το επώνυμο τους αρχίζει από Ε & Ζ

Συμβολική κατάληψη των τμημάτων επειγόντων περιστατικών από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, επιτρέποντας την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και βροχές στα ανατολικά και νότια της χώρας. Λίγα χιόνια στα ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία από 8-13 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/3
Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα λίγων βροχών. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά 5-7 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε άνοδο. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Θεόφιλος


Στις 23 Μαρτίου 1934 πέθανε ο μεγάλος λαϊκός μας ζωγράφος

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στην Βαρειά Λέσβου, με πιθανή ημερομηνία γέννησης το 1870. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν αγιογράφος και έτσι από μικρός γνωρίζει τον κόσμο της ζωγραφικής.

Από μικρός όμως θα βιώσει τον εξαναγκασμό και την καταπίεση, στην αρχή από την οικογένειά του, γιατί ήταν αριστερόχειρας και αργότερα και τον χλευασμό από την κοινωνία της Λέσβου, καθώς είχε καθιερώσει σαν καθημερινή του ενδυμασία την παραδοσιακή φουστανέλα. Έτσι αναγκάζεται στα δεκαοκτώ του χρόνια να φύγει αρχικά για την Σμύρνη, όπου εργάζεται ως θυροφύλακας.

Το 1897 εγκαθίσταται στον Βόλο, όπου στο πρόσωπο του κτηματία Γ. Κοντού βρίσκει έναν εργοδότη και προστάτη. Όταν ο Γ Κοντός αγοράζει το αρχοντικό Χατζηαναστάση στην Ανακασιά, του αναθέτει να διακοσμήσει ζωγραφικά την σάλα του τελευταίου ορόφου. Το σπίτι αυτό σήμερα αποτελεί το Μουσείο Θεόφιλου στον Βόλο.

Εκτός όμως από την ζωγραφική, διοργανώνει αποκριάτικες, αλλά και εορταστικές παραστάσεις, όπου ο ίδιος παρουσιάζει με αυτοσχέδια κοστούμια τον Μέγα Αλέξανδρο ή ήρωες της επανάστασης του ’21. Επιστρέψει στην πατρίδα του το 1927, όπου εργάζεται ζωγραφίζοντας, πολλές για να εξασφαλίσει και μόνο το καθημερινό του φαγητό.

Απεικονίζει αρχαίους θεούς, σκηνές από την επανάσταση του ’21, την ελληνική φύση μ’ ένα τρόπο μοναδικό, γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Μερικά από τα έργα του: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», «Παύλος Μελάς», «Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού», «Θησέας», «Ήλιος» κ ά.

Το έργο του προβάλλεται και γίνεται γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη. Η αναγνώριση όμως, ακόμα και με έκθεση των έργων του στο Λούβρο θα έρθει μετά τον θάνατό του, στις 23 Μαρτίου 1934, από τροφική δηλητηρίαση.

Σαν Σήμερα

1821: Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και την Βοστίτσα (Αίγιο)

1839: Για πρώτη φορά αναφέρεται η λέξη OK
Αναγράφεται για πρώτη φορά στην εφημερίδα Boston Morning Post και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Oll Correct (All Correct) και σημαίνει κατά κανόνα εντάξει, έχει δε ενταχθεί σχεδόν σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου. Υπάρχουν ακόμα δυο εκδοχές, η πρώτη ότι προέρχεται από τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Martin Van Buren, που συγκρότησε λέσχη οπαδών του με το προσωνύμιο Old Kinterhook και η δεύτερη ότι προέρχεται από τα αρχικά των ελληνικών λέξεων Όλα Καλά

1903: Οι αδελφοί Ράϊτ παρουσιάζουν το αεροπλάνο

1904: Ιδρύεται το Γενικό Χημείο του Κράτους, με την αρχική ονομασία Χημικόν Εργαστήριον του Υπουργείο Οικονομικών

1980: Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1914. Συνεργάστηκε με θεατρικούς θιάσους σε μουσικές επιθεωρήσεις και κωμωδίες. Έκανε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές ελληνικές ταινίες, άλλοτε σαν ηθοποιός «Η φωνή της καρδιάς», «Γαμπρός με δόσεις», «Ο εμίρης και ο κακομοίρης», «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Μίνι φούστα και καράτε» και άλλοτε σαν σκηνοθέτης «Εκατό χιλιάδες λίρες». Υπήρξε σύντροφος της ηθοποιού επίσης Ρένας Ντορ.

1998: Η ταινία του Τζέϊμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 Όσκαρ

Ατζέντα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Στον δήμο Βύρωνα η αυλαία των χειμερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων πέφτει με την παράσταση «Άμλετ Β’» του Σαμ Μπόμπρικ από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα, στις 26 και 27/3. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Νέας Ελβετίας 34 & Σεβαστείας) και ξεκινούν στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Στον Δημοτικό Πολυχώρο «Γαλαξία» στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης μουσικές εκδηλώσεις στις 25/3 με τον Λίνο Κόκοτο, στις 26/3 με την Νένα Βενετσάνου και στις 27/3 με την Ελένη Φιλίνη, που ερμηνεύει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

22/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:26
Δύση ηλίου: 18:38
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

Γιορτάζει: Δροσούλα

Ημέρα Νερού

Σήμερα
Κοινό συλλαλητήριο διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στην υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από την κυβέρνηση.

Έως και σήμερα η πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους που πραγματοποιούν οι δικηγόροι της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη και πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6-8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Αττική
Το πρωί νεφώσεις με πιθανότητα βροχών, βελτίωση από το απόγευμα
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένιση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία από 6-13 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/3
Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και βροχές στα ανατολικά και νότια της χώρας. Λίγα χιόνια στα ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.
Πληροφορίες από την ΕΜΥ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό


Το νερό θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό της γης και βασική πηγή ζωής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς το φάσμα της λειψυδρίας, φαίνεται να μας πλησιάζει επικίνδυνα.

Η ανεπαρκής προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση του νερού εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η ανεξέλεγκτη άρδευση για τις γεωργικές καλλιέργειες, η σπατάλη στην οικιακή κατανάλωση, οι απώλειες του νερού λόγω των κακοσυντηρημένων δικτύων, είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν σε σημαντικές απώλειες του νερού.

Για να μην πούμε το νερό, νεράκι
- Καλό κλείσιμο των βρυσών και ταχτικός έλεγχος της παροχής νερού και των υδραυλικών εγκαταστάσεων για τυχόν διαρροές και απώλειες νερού.
- Δεξαμενή συγκέντρωσης βρόχινου νερού, για το πότισμα και τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων
- Προτιμήστε για τον κήπο και το μπαλκόνι, εγχώρια φυτά που ευδοκιμούν, έχοντας μειωμένες απαιτήσεις σε νερό.
- Τοποθέτηση ροοστάτη σε βρύσες και μάνικες, για να αποφεύγεται η σπατάλη
- Προτιμάτε να ποτίζετε τα λουλούδια με ποτιστήρι, αντί για λάστιχο.
- Πλένετε τα χόρτα, τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη και με το νερό που μαζεύεται ποτίστε τα λουλούδια.
- Επιλέγετε οικονομικά προγράμματα στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων και χρησιμοποιήστε τα μόνον όταν έχουν γεμίσει πλήρως.
- Κάνετε ντους αντί να γεμίζετε την μπανιέρα με νερό
- Κλείνετε την βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε
- Επιλέγετε καζανάκι μικρής ροής νερού, ή τοποθετείστε στο εσωτερικό του, ένα αντικείμενο (τούβλο, φελιζόλ) που θα μειώσει την ποσότητα νερού.
- Γεμίστε μπουκάλια νερού και πίνετε από αυτά, αντί να αφήνετε την βρύση να τρέχει κάθε φορά που πίνετε νερό.
- Αποφύγετε την απόψυξη τροφίμων σε τρεχούμενο νερό. Βγάλτε τα από την κατάψυξη στην συντήρηση του ψυγείου, από το προηγούμενο βράδυ να αποψυχθούν, ή τοποθετείστε τα σε λεκάνη με νερό, που θα αλλάξετε μια δυο φορές.

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε


Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη το 1749. Ξεκίνησε να σπουδάσει νομικά στην Λειψία, αλλά μετά από μια σοβαρή ασθένεια συνέχισε στο Στρασβούργο, όπου όμως ασχολήθηκε περισσότερο με την ποίηση. Εκεί έγραψε τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του, όπως τον «Φάουστ» και τον «Βέρθερο».

Το 1775 εγκαταστάθηκε στην Βαϊμάρη, καθώς το συγγραφικό του έργο κίνησε το ενδιαφέρον του Μεγάλου Δούκα της Βαϊμάρης, Κάρολου Αυγούστου, που τον περιέβαλε με την εύνοια του, ώσπου τον ανέβασε στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην Γερμανία σημαντικό γεγονός αποτέλεσε ακόμα η γνωριμία του με τον Γερμανό ποιητή και συγγραφέα Σίλλερ.

Η πνευματική του ανάπτυξη συμπληρώθηκε μ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία, όπου γνωρίζοντας τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, εμπνέεται και γράφει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», την «Ναυσικά», τον «Τουρκουάτο Τάσσο» κ ά.

Ξεχωριστή αγάπη ένιωσε για την Ελλάδα, μετέφρασε μάλιστα και δημοτικά μας τραγούδια. Το 1808 δημοσιεύει το πρώτο μέρος του σπουδαιότερου του έργου του, τον «Φάουστ», όπου στον ομώνυμο ήρωά του και στον Μεφιστοφελή κλείνεται όλη η ανθρώπινη μοίρα. Άλλα έργα του «Ερμάν και Δωροθέα», «Βίλελμ Μάϊστερ», «Έντμον», «Στέλλα» κ ά

Πολυγραφότατος, άφησε εκτός από τα λογοτεχνικά του έργα και πολλά επιστημονικά συγγράμματα και χιλιάδες επιστολές. Σ’ όλα είναι διάχυτη μια βαθιά θρησκευτικότητα και η προσπάθεια για τελείωση του ανθρώπου.

Κράτησε την πνευματική του διαύγεια ως το τέλος της ζωής του. Πάνω από 80 χρονών τελείωσε το δεύτερο μέρος του Φάουστ και λίγες μέρες αργότερα στις 22 Μαρτίου 1832 πέθανε.

Σαν σήμερα

1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα
Ιδρύθηκε με τον νόμο 1753, που υπογράφηκε από τον Βασιλιά Αλέξανδρο Α΄, τον υπουργό Ναυτικών Εμ. Ρεπούλη, και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ι. Τσιριμώκο.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, με τον τίτλο “Please Please me”

1983: Πέθανε ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου
Γεννήθηκε στο Γαλαξίδι το 1902 ή 1903. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου πρωτοστάτησε στην δημιουργία εργαστηρίων.
Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την χαρακτική, την αγιογραφία και την σκηνογραφία. Έργα του: «Ζάππειο», «Ο θρήνος των Καλαβρύτων» (χαρακτικό), «Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας», «Φώτα και σκιές» κ ά.

1994: Πέθανε ο Γουόλτερ Λάντζ Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων
«Γούντι ο Τρυποκάρυδος κ ά.

Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"


Η απονομή θα ξεκινήσει στις 20:00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Το Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" βραβεύει για 5η συνεχή χρονιά την καλύτερη νέα ηθοποιό της περασμένης θεατρικής περιόδου. Στην βραβευόμενη ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 3000 ευρώ περιέρχεται και μια καρφίτσα της Μελίνας.

Η Επιτροπή του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη αποτελείται από τους: Μάγια Λυμπεροπούλου, (Πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρη Λιγνάδη και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Υποψήφιες για φέτος είναι: η Λουκία Μιχαλοπούλου, για τον ρόλο της Χίλντε στην « Κυρία από τη θάλασσα» του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Έιρικ Στούμπε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και για τον ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010, η Χριστίνα Μαξούρη για την συμμετοχή της στις «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και η Δήμητρα Σύρου για την παράσταση «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Μερική απαγόρευση απόπλου

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Πρίνου - Καβάλας και Αγ. Κωνσταντίνου - Σποράδων. Στην περιοχή Κεραμωτής -Λιμένα Θάσου τα δρομολόγια διεξάγονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επιπλέον, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο - Αντίρριο.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Αργοστόλι, Αιδηψός -Αρκίτσα, Ωρωπός - Ερέτρια και Παλούκια - Σαλαμίνα.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

21/3/2011

Ανατολή ηλίου: 6:28
Δύση ηλίου: 18:37
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες
12η Εβδομάδα

Εαρινή Ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο, Άνοιξη

Ημέρα Δασοπονίας, Ημέρα Κουκλοθέατρου, Ημέρα Ποίησης, Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ημέρα για το Σύνδρομο Down, Ημέρα Ύπνου

Σήμερα
Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Στερεά και την Εύβοια. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 - 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 - 6 και στο Αιγαίο 7 - 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά.

Αττική
Άστατος καιρός με πιθανότητα ασθενών βροχών
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Οι θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 10-11 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 22/3
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6-8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πληροφορίες από την ΕΜΥ.

Ημέρα ύπνου


Συμβουλές για καλό ύπνο και για όνειρα γλυκά

Ύπνος είναι η φυσιολογική κατάσταση του ατόμου, κατά την οποία καταργείται τελείως η θεληματική ενέργεια του εγκεφάλου, ενώ αναστέλλονται οι ψυχικές λειτουργίες. Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, που συμβάλει στην υγεία, στην ευεξία, αλλά και στην επίδοσή μας.

Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα, αλλά και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Υπολογίζεται ότι 8 ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο είναι ο σωστός μέσος όρος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερων ωρών ύπνου, από ότι οι ενήλικες.

Τα τελευταία χρόνια βάσει ερευνών, κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από ότι στο παρελθόν. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος, αλλά ακόμα και ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψη κ ά.

Συμβουλές για καλό, ήρεμο και επαρκή ύπνο
- Ακολουθούμε και σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα, με ελάχιστες παρεκκλίσεις.
- Προσπαθούμε το υπνοδωμάτιο να είναι απαλλαγμένο εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων.
- Επιλέγουμε ένα άνετο κρεβάτι, με αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
- Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Αερίζουμε τον χώρο πριν τον ύπνο, απομακρύνουμε λουλούδια ή φυτά, σκοτεινιάζουμε τον χώρο, κλείνοντας παράθυρα ή φώτα.
- Αποφεύγουμε λιπαρά, πικάντικα φαγητά, κατά το δείπνο, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ακόμα αποφεύγουμε την νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικές ουσίες και διαταράσσουν τον ύπνο.

Μανώλης Χιώτης


Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου του 1920, από Ναυπλιώτες γονείς. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Θεσσαλονίκη, στο Ναύπλιο και στην Αθήνα, όπου έρχονται το 1936. Μαθητής του δημοτικού ακόμη αρχίζει να ασχολείται με την μουσική και μαθαίνει να παίζει ούτι, μπουζούκι και κιθάρα.

Κάνει τα πρώτα του βήματα λίγο πριν τον πόλεμο, αρχικά σαν μέλος του συγκροτήματος «Άσπρα πουλιά» και μετά στα «Παγώνια» και στο «Δάσος» δίπλα στον Στράτο Παγιουμτζή, με τον οποίο θα κάνει και τον πρώτο του δίσκο «Το χρήμα δεν το λογαριάζω».

Η καριέρα του εκτινάσσεται στα ύψη, όταν ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση τον «Πασατέμπο», όπου παίζει για πρώτη φορά τετράχορδο μπουζούκι, καθιερώνοντας την «Σχολή Χιώτη» στην μουσική.

Το 1950 γνωρίζει την Μαίρη Λίντα, που αργότερα θα γίνει και γυναίκα του, με την οποία θα κάνει και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: «Εσύ είσαι η αιτία», «Θεσσαλονίκη μου», «Σβήσε την φλόγα»,«Ηλιοβασιλέματα»,«Λαός και Κολωνάκι», «Περασμένες μου αγάπες», «Μοιάζεις και συ σαν θάλασσα», «Πάρε με στο τηλέφωνο», «Θλίψη» κ ά.

Μαζί θα εμφανιστούν και σε πάρα πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά «Η βίλα των οργίων», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κρουαζιέρα στην Ρόδο», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα», κ ά.

Συνεργάζεται με συνθέτες και τραγουδιστές, όπως ο Β. Τσιτσάνης, ο Γ. Μητσάκης, ο Χρ. Νικολόπουλος, ο Σ. Καζαντζίδης, η Μαρινέλα ενώ συμμετέχει ακόμα σε ηχογραφήσεις έργων του Μίκη Θεοδωράκη, Επιτάφιος, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες.

Το 1964 ο Χιώτης και η Λίντα πηγαίνουν στην Αμερική για μια τρίμηνη περιοδεία, θα παραμείνουν όμως εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια και στο διάστημα αυτό θα χωρίσουν σαν ζευγάρι αλλά και καλλιτεχνικά, παίρνοντας ο καθένας το δρόμο του.

Παρόλα που ο Χιώτης παντρεύτηκε την Μπέμπα Κυριακίδου, λίγο καιρό αργότερα, ο χωρισμός του με την Μαίρη Λίντα θα του στοιχίσει ψυχολογικά. Η καρδιά του τον προδίδει, στις 21 Μαρτίου 1970, την ημέρα των πεντηκοστών γενεθλίων του, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Χάρης Κόντος